Faʻamatalaga o pancreatitis, ona metotia

O le pancreatitis o se tasi o faʻamaʻi sili ona ogaoga o le gastrointestinal tract, lea e faʻaalia i le solia o le pancreas. O le lamatiaga o le faamaʻi e matua maualuga tele, o lea e taua ai le faʻapipiʻiina o togafitiga ma togafitiga o togafitiga i se taimi talafeagai. O le a tatou talanoa atili e uiga i lenei mea ma le natura lautele o pancreatitis i le aso.

O le a le pancreatitis ma pe aisea e matautia ai

Le lelei le taumafa ma masani leaga - le ala i pancreatitis!

O le pancreas o le tino o le tagata e le gata na te natia lona lava suavai, e talafeagai mo le faʻapalapalaina o meaai e ulu atu i le gastrointestinal tract, ae ia auai foi i le tuufaatasia o mea sili ona taua mo tagata.

O lea, mo se faataitaiga, o lenei tino, 15 centimita le umi ma e na o le 80 kalama le mamafa, e maua ai le inisalini, glucagon ma le lycopene, o tulafono faatonutonu ia o le toto suka. Talu ai ona o ia galuega taua o le gland, o le manatu faatauvaa i lana galuega e le taliaina, ae ui i lea, o se okeni masani e masani ona malepe.

I le tulaga masani, e seasea lava ona i ai ni faʻafitauli o le pancreas o se tagata, ae o faʻalavelave i lona gaioiga e masani ona aliali mai ona o le le lelei o meaai, o le olaga soifua poʻo le faʻaaogaina o le ava malosi. O taunuuga o ia soliga o le faia lea o le mea e le lelei ai le tino i le tino, ma ua le toe mafai ona faatino ana galuega tauave agavaa. O le tulaga lenei e faʻavae ai e le tagata le pancreatitis.

O le mea moni, o lenei maʻi o se mumu o le pancreas, lea e faʻaosofia ai le faʻalavelave i lana galuega.

I le taimi nei, e lua ituaiga pancreatitis e iloga:

  1. Aute, lea o se faʻavavevave ma faʻamaonia le solia o le galuega a le pancreas.
  2. Tuai, lea e atiina ae mai se ituaiga o le faamai ma o se mumusu faifai pea o le okeni.

Po o le a lava le ituaiga o le vasega, o mafuaaga o pancreatitis, o se tulafono, o:

  • ava malosi
  • togafitiga o le vaega o meaʻai ma meaʻai
  • atherosclerosis
  • maʻisuka malosi
  • toto maualuga
  • mea oona
  • ave ni fualaau faapitoa
  • masani ona 'ai
  • le lelei ma le ola
  • liona pipisi o le gland
  • genis predisposition

Manatua o mafuaʻaga e mafua mai i luga e faʻaosoina ai le atinaʻeina o se ituaiga o pancreatitis, lea e mafai ai ona tupu i le lumanaʻi le mumū tumau o le pancreas. O le mea mulimuli, i le ala, e sili ona matautia, aua e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi sili ona ogaoga o le gastrointestinal tract (uligā, kanesa) ma le oti.

Faailoga o le maʻi

Paʻu tiga i le pito i luga - o le faailoga autu o maʻi

O le mea masani, o le tino o le pancreatitis o se ituaiga o faʻamaʻi lelei tele, talu ai o lona ala e mamao ese mai i taimi uma. O le mea lea, ina ia faatumauina le soifua maloloina o le "gastric", e aoga le taitaia o lana suʻega suʻesuʻe i le falemaʻi.

Ae ui i lea, i le tele o tulaga o pancreatitis, e faaalia ai lava ia i ni faailoga patino, o lona faavae o faailoga nei:

  1. malosi malosi i totonu o le manava
  2. fiva
  3. faaitiitia pe faateleina le mamafa
  4. pallo o le paʻu o foliga
  5. vili
  6. manava manava poʻo le faʻamalosi
  7. puupuu le manava
  8. fufulu
  9. sulu i totonu o pute ma lalo ifo
  10. samasama o le sclera o mata po o le paʻu

I le gasegase po o le televave o le pancreatitis, o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo faʻateleina i luga o le faʻatupulaia o tulaga. O se taunuuga, o le maʻi o loʻo maʻi ma e manaʻomia ile falemaʻi.

Ona o le mea moni e faapea, o le faʻamalosia o faʻamaoniga e tupu i se taimi puupuu lava, pe a muamua ona aliali mai, e tatau ona asiasi atu i le falemaʻi lata ane, ave faʻamalositino ma amata le togafitiga talafeagai. A leai, o foliga vaaia o faʻalavelave sili ona lamatia o pancreatitis o se mea o le taimi.

Faʻailoga Faʻaipoipoga

O le suʻesuʻeina o pancreatitis e manaʻomia ai se suʻesuʻega auiliili

Ina ia faatulaga le togafitiga o pancreatitis, muamua lava, e taua le faʻamaonia saʻo le i ai o lenei maʻi. O le faʻataʻitaʻiina ma le faʻataʻitaʻiga o togafitiga faʻapitoa o le aia tatau a le tagata gastroenterologist, o le mea lea, ma le masalomia o le pancreatitis o soʻo se mea na fai, e le mafai ona alofia lana asiasiga.

I se faʻatulagaga faʻapitoa, o faʻataʻitaʻiga i le ofisa faʻapitoa e faʻatino e ala i le faʻatinoina o laasaga nei:

  1. Aoina ma auʻiliʻiliga o talaʻaga o le maʻi maʻi. I lenei laasaga, e talanoa se gastroenterologist ma le maʻi. Ua taʻuina atu i le fomaʻi i le tagata tomai faapitoa i le tele o auiliiliga e uiga i uluai faaaliga ma faailoga o lona maʻi, mulimuli ane e mafai e le fomai ona tusia nisi o faaiuga.
  2. Faʻafoeina o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga. E pei o le palpation o nisi totoga e ala i le paʻu o se tagata, lea e mafai ai ona e iloa uluaʻi faailoga o pancreatitis.

Tofiga ma le faʻatinoga o suʻesuʻega faʻapitoa. I le tulaga o le pancreatitis, o loʻo taua i lalo:

  • Suesuega ole toto. E tusa ai ma ona taunuuga, o fua nei ua fuafuaina: o le faateleina o le alpha-amylase, lipase ma le toto toto, o le faaitiitia o le albumin i le tino, o se siakiina o le gaoioiga a le C-reactive protein ma le faateleina o le Uria.
  • Fuafuaina o le mautu o le paleni vai-electrolyte paleni o le toto. Faatasi ai ma le pancreatitis, o lenei mea e faasolosolo malie ona iloa ma o le vai i totonu o le toto e tele taimi e laiti ai.
  • Suʻeina o le toto. O lenei metotia faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona iloa faʻamaoniga autu o le gaioiga o le tino.
  • Urinalysis O le taua o lona faʻatinoga e talitutusa ma le ituaiga suʻesuʻega muamua.
  • Ultrasound, X-ray, faʻavasegaina faʻasolosolo, laparoscopy ma endoscopy. O nei ituaiga o suʻesuʻega e tatau ona faʻapitoa i le vaʻaia o le gastrointestinal tract and pancreas, lea e taua tele mo le faia o se suʻesuʻega saʻo.

Manatua i le suʻesuʻeina o le pancreatitis o soʻo se ituaiga, o auala ua taua i luga e taua. Na o le atoa o latou taunuuga e mafai ona fesoasoani i se tagata tomai faapitoa gastroenterologist ia faia se faʻamaonia saʻo.

Vaega o le pancreatitis togafitiga

I taimi o togafitiga, e tatau ona e tausisi i se meaai faapitoa

Togafitiga o le pancreatitis lapopoa ma le gasegase o se faagasologa e aofia ai le tele o vaega. O le lisi o le vaega mulimuli ua fuafuaina mo tulaga taʻitasi taʻitasi, o le mea lea, e taua le togafitia o le mumusu faʻatasi ma se fomaʻi fomai.

I faaupuga masani, o mataupu faavae o togafitiga o le faamai e faapenei:

  1. Taofi se osofaiga o pancreatitis. O le taimi lenei e manaʻomia ai le faʻatulagaina o le moega e malolo ai mo le tagata maʻi, faʻaliliu mai ia te ia e 'ai ma inu (sei vagana ai vai masani), ave ni meaʻai, faʻaaogaina le tiga malulu i le nofoaga, ma alu i le falemaʻi.
  2. Faatulagaina o le togafitiga autu o le faamaʻi. E faʻalagolago i le ogaoga o pancreatitis ma ona foliga i tulaga taʻitasi. Po o le a lava le ituaiga o togafitiga, e taua le faʻaaogaina o vaega o lona atinaʻe, ona faatulaga lea o le ituaiga togafitiga talafeagai, lea e ono mafai ona faʻatusalia e ala i togafitiga faʻapitoa poʻo taotoga. E tutusa lava le tāua i le faʻatulagaina o taumafa lelei mo le vaitau o togafitiga o le faʻamaʻi ma asiasi atu faʻapitoa i le falemaʻi e mataʻituina le ala o togafitiga. E tatau ona maitauina, i le togafitiga o pancreatitis, o le faʻaaogaina o isi vailaʻau e le faʻamavaeina, ae peitai, e tatau ona faʻatonu lelei ma e le o le faavae o togafitiga, ae fesoasoani i ai.
  3. Faatumauina le iuga. I lenei laasaga o togafitiga, ua lava lava le tausisia o togafitiga autu o le a fesoasoani e taofia ai le toe faʻafouina o pancreatitis poʻo lona faʻavavevave.

I le tulaga aoao, e leai ni faigata faapitoa i togafitiga o pancreatitis. O le mea taua i le faʻavaeina o le togafitiga o lenei faʻamaʻi o se vavalalata vavalalata ma le fomaʻi, mulimuli i lana fautuaga ma se auala talafeagai i le faʻaauau pea o togafitiga faafomaʻi. Matou te faamautinoa atu ia te oe faapea o nei togafitiga, o le pancreatitis o le a toilalo i se taimi vave lava ma o le a le faalavelave ai i soo se tagata.

Le faʻataʻitaʻiga o togafitiga o le faʻamaʻi ma lona puipuiga

Pancreatitis e faigofie atu ona puipuia nai lo le togafitia!

O le faʻataʻitaʻiina o le maʻi o le pancreatitis togafitiga e toetoe lava a lelei i taimi uma, aemaise lava pe a alu le tagata maʻi i le falemaʻi ma faatulaga le togafitiga ile taimi. I le tulaga o le masani ai o le faʻamaʻiina, o mea uma e le matua pala.

O le togafitiga o pancreatitis i lenei pepa e faalagolago tele i le mamafa o lona ala ma le taimi o le faʻavaeina togafitiga. I soʻo se tulaga, e le mafai ona faʻavasegaina le mumunia o le tino e pei o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, o le mea lea, pe a aliali mai, e le tatau ona e fefe, ae e sili atu le amataina vave o le togafitiga.

Faʻapea o se faʻamaʻi ua manuʻa manuia. O le a le isi mea e fai? I le tulaga masani, tausia se tulaga maloloina o le tino. I le tulaga o pancreatitis, o puipuiga e pei ona taua i lalo:

  • O le teena atoa o le ava malosi, ulaula ma sili atu ona maua fualaau faasaina.
  • Faʻafoe suʻesuʻega faʻavae i polyclinics, aemaise lava i foliga vaaia o le itiiti ifo o le faʻafitauli i totonu ole vaega o meaʻai.
  • Lafoaʻiina faʻamaʻi uma o faʻamaʻi e faʻaalia i le taimi o le olaga.
  • O le faʻatulagaga o meaʻai talafeagai, o lona uiga, e aunoa ma le tele o gaʻo ma isi taumafa mamafa, faʻapea foi ma le 'ai o mea taumafa i vaega laiti ma laiti.
  • Aloese mai le taumafa.
  • Faamamafa i fualaau oona ma meaai maloloina.
  • Faamalolosia o le tino puipuia.

O nisi faʻamatalaga e uiga i pancreatitis e mafai ona maua i le vitio:

Manatua, ae o metotia ua tuʻuina atu i luga ma se faʻatinoga faʻapitoa ma le faʻatinoga o le ki lea i le puipuia lelei o soʻo se ituaiga pancreatitis. Matou te le faʻamalosia le tuʻuina atu o le tuʻuina atu o taualumaga faʻasolosolo i le tulaga o mafatiaga mai le mumunia o le mumū, ona o se tagata mai le pancreatitis e tutusa ma le oti.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le pancreatitis e leʻo se faʻamaʻi matautia. O le mea moni, pe a aliali mai, e matua le taliaina le "nofo i fafo o le ofuvae," ae ui i lea, o le mea moni e leai se aoga e teʻi. Mo togafitiga faʻamaonia ma togafitiga o le faʻamaʻi, ua lava lea e usitaia ai aiaiga o loʻo i luga. Matou te faʻamoemoe na aoga le tusiga ia te oe ma tuʻu tali i au fesili. Soifua maloloina ia oe!

Ua e matauina se mea sese? Filifili ma taomi Ctrl + Ulufaleia faailoa mai ia i matou.

Essence o le faamaʻi

O le pancreas o se totoga laitiiti ae sili ona taua o le masini vai. O loʻo taoto i tua o le manava ma faʻalautele mai le duodenum i le taula. O le pancreas o loʻo i ai se fausaga o lobed. E taʻitasi taʻoto taʻitasi. I totonu o le okeni, o fesoʻotaʻiga uma e fesoʻotaʻi ma fai ai le laupepa autu o pancreatic. E i ai foi le lua (faʻaopoopoga) pule. E tafe uma i totonu o le duodenum.

O le uʻamea i le tino o le tagata e faia ai ni galuega se lua:

  1. Exocrine (exocrine). O fualaau faʻalilolilo mai le gland i le duodenum o loʻo aofia ai enzymes. O loʻo aʻafia i latou i le faʻapalapalaina o le polotini, o le gaʻo ma le gaʻo.
  2. Endocrine (intrasecretory). O le pancreas e faalilolilo hormones polypeptide i totonu o le toto. Latou te faʻafoeina le faiga o le metabolic e tutupu i le tino.

Faatasi ai ma le mumū, o galuega a le pancreas e faʻavaivaia. Ua faʻamaonia lenei mea e le siama o le pancreatitis. E le lilo le mealilo mai le okeni i le duodenum. I lenei tulaga, o le faagasologa o le faanumeraina o le tagata lava ia o le gland e amata. O se vaega o le enzymes ma toxins i lenei tulaga e tuʻuina atu i totonu o toto toto, salalau i le tino atoa ma faʻaleagaina ai isi totoga (ate, fatuga, mama, fatu, ma e oʻo lava i le faiʻai).

O le maʻi e tupu i tagata mo mafuaaga eseese. Fuainumera faamaumauina o le 50% o tagata e pagatia mai le afaina ai ona o le ava malosi. I le 20% o mataupu, o le faʻamautinoaina o pancreatitis i tagata matutua o loʻo faʻaalia ai e amata ona tupu le maʻi ona o le gallstone disease. O isi mafuaaga o le mumu o le pancreatic e aofia ai:

  • afaina, viral ma parasitic,
  • fungal infections
  • manuʻa ma le 'ona oona,
  • faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi ma galuega.

Pancreatitis Classification

I le natura o le kosi, o le maʻi e mafai ona gasegase (OD) ma faʻalautele (CP). O le faʻavae muamua o le maʻi o lona uiga o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e tupu i le pancreas ma pasi atu i isi gaʻo ma okeni. O le maʻi e tupu faʻafuasei ona o le taumafa o le ava malosi, meaai vevela poʻo gaʻo. I nisi tulaga, o le amataina o le faʻamaʻi e fesoʻotai ma le 'ai tele o mea taumafa pe a maeʻa le anapogi.

O matata o le pancreatitis o loʻo faʻapipiʻiina e pei ona taua i lalo:

  1. Maʻa tiga tele pancreatitis. I lenei fomu, o le a le lelei le galue lelei o totoga i totonu. Faʻaauau faʻamaoniga o pancreatitis o loʻo faʻaalia ai solitulafono matuia.
  2. Faʻamatalaga faʻamalamalama. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o galuega a gaioiga e itiiti le faalavelave.
  3. O le ogaoga o le pancreatitis, faʻalavelave e ala i le faʻapalaina o le tino, peritonitis, abscesses purulenti, sepsis, le toto.

O le pancreatitis faʻafuaseʻi e tupu i tagata pe a uma ona mafatia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le mumu o le pancreatic. Faʻalagolago i le malosi, e iloa e tagata tomai faapitoa:

  1. Sini malosi. O le pancreatitis e faʻaalia i se faʻaauau faifai pea. Vaitaimi o le faʻamalologa e seasea ma puupuu.
  2. O le gasegase o le faamaʻi e faʻapena. O faʻalavelave o le mumū o le pancreas e tupu 3-4 taimi i le tausaga. O le tiga o le abdominal syndrome e umi lava.
  3. Le agamalu o le maʻi. O faʻasalalauga e puupuu ma seasea. Latou te tupu i le 1-2 taimi i le tausaga.

Faailoga o le mumū tele

O tiga faʻamalosi o se faailoga e faʻaalia ai le pancreatitis. Eseesega siama i le i ai o lenei faailoga e vave ona faia, aua o le tiga e masani ona malosi e le mafai e tagata ona pepelo ma nonofo filemu. Seiloga o se suʻesuʻega ma faʻamaonia saʻo o tagata tomai faapitoa e mafai ona faia soʻo se fua e faʻaitiitia ai le tulaga o tagata gasegase.

O le isi faʻailoga lautele o le mumū tele o le pancreas o le vomiting, lea e toe faia i le tele o tulaga. E le aumaia le toomaga i tagata mamaʻi. O latou tulaga e mafua mai i le fesuiaiga e naʻo le mamafa. O isi faʻamaoniga o le tino pancreatitis e aofia ai:

  • pallo o le paʻu, acrocyanosis (mauaina o paʻu lanu paʻu),
  • fufulu
  • taofi o le kesi, nofoa,
  • malosi vaivai.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

O faailoga iloga o le CP e eseese i taimi o faʻasalaga ma faʻamagaloga. Latou te faʻalagolago i le tele o mea moni: tulaga, fomaʻi o le gasegase o le faʻamaʻi. E ui lava i lea, o le tele o faʻamaoniga o le pancreatitis e masani ona faʻaalia:

  1. Manua. E faʻaalia i le faateleina o le tele ma le tele o le nofoa. I le pancreatitis masani, o feces ei ai se lanu enaena ma se manogi manogi. E tele lava ina aofia ai meaʻai e leʻo faʻatafunaina. O faʻamaoniga o loʻo i luga e mafua mai ona o le faʻaitiitia o le tele o le faʻasolosolo o le exocrine parenchyma ma le soliina o le pule a le gland i le duodenum.
  2. Vaivai, gatete i le tino atoa, fiaai, gasegase, gaioiga o le manava ma le urination, leai se mafaufau. O nei faʻamaoniga o le CP e fesoʻotai ma le solia o le galuega a le pancreas.
  3. Paʻu maʻi faʻamaʻi. O le tiga e leai se taʻaloga manino. E mafai ona tupu i le ogatotonu poʻo le pito i luga ma ave i luga o le vevela. I nisi tulaga, e le o matauina le tiga.

Faʻamatalaga o le tino pancreatite

Ina ia faʻamaonia le faʻamalositino, e fautuaina e fomaʻi se suʻega mo a latou gasegase.Faʻamatalaga o pancreatitis e aofia ai suʻesuʻega toto na faia e fuafua ai le aofaʻi o enzymes e maua i le pancreas. O se masani masani o le amylase suega e taatele. O le maualuga o lenei enzyme e tele taimi e sili atu nai lo le masani i totonu o tagata o loʻo i ai le tino pancreatitis.

O metotia faʻamalositino e aofia ai foʻi le faʻataʻitaʻiga. E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga i tagata gasegase ua faʻaalia:

  • proteinuria (protein i totonu o le urine),
  • microlamuria (o le i ai o le toto i le urine e sili atu nai lo le tulaga o le tino),
  • cylindruria (o foliga mai i le vevela o tino paʻu o loʻo faʻavae mai i totoga toto, masini faʻasaina, faʻasolo o le epithelium).

O se auala faʻalagolago mo le faʻamautinoaina o le tino pancreatitis o loʻo faʻatulagaina le suʻesuʻega (CT). E mafai ai e oe ona maua se ata o le pancreas, vela o loʻo siomia ai ma totoga i totonu, iloa ai faʻafitauli o le maʻi, suʻesuʻe le fua ma le natura o lupe pancreatic i le pancreatic necrosis.

O suʻesuʻega ma le togafitiga o le tino pancreatite e mafai ona faʻatinoina faʻafetai i laparoscopy. Faʻaaogaina, o fomaʻi ma le maualuga maualuga o le mautinoa mautinoa le ituaiga o le maʻi, faailoa ma faʻaitiitia nisi faʻafitauli o le maʻi.

O le auala sili ona taatele, faʻamatalaga, faigofie ma le saogalemu mo le mauaina o se faʻamaʻi o faʻamaoniga o le gasegase o le pancreatiti (ultrasound). Pe a faʻatinoina, lapoa, taʻaloga, foliga, fausaga o le loto, faʻalogologo o le pancreas, ma le tulaga o le faiga o le auivi e iloiloina.

Faʻamatalaga o se foliga masani

O le suʻesuʻeina o pancreatitis i tagata matutua e aofia ai le ultrasound ma le CT. O tagata mamaʻi ua tofia foi le endoscopic retrograde cholangiopanomygraphy. O lenei metotia o suʻesuʻega o se tuufaatasiga o le faʻasalaga ma le fesuisuiaʻi.

O le suʻesuʻeina o le pancreatitis masani e aofia ai foi ma le fuafuaina o le galuega o le exocrine pancreatic function. O le mafuaʻaga lea e faʻataʻitaʻiina ai e tagata tomai faapitoa se suʻesuʻega suʻesuʻega - o se suʻesuʻega suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona iloa tino o meaʻai e leʻi faʻaaogaina i feces.

E mafai foi ona suʻesuʻeina le galuega ole pancreatic Exocrine e faʻaaoga ai suʻega C-suʻega. O la latou mea sili ona lelei o le le faʻaleagaina (leai se manaʻoga e soli le amio saʻo o pa puipui masani a le tino). O lea ituaiga o siama o pancreatitis ua mafai ai foi ona fuafua le aoga o togafitiga faafouina o le enzyme.

Togafitiga mo le tino pancreatite

Afai o loʻo iai ni faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o OP, e manaʻomia le tagata maʻi e fesoasoani muamua:

  • faasa le taumafa ma inu mo ni nai aso,
  • faʻaaogā se mea faʻavevela i le malulu poʻo se aisa e faʻafefe i le faʻalapotopotoga faʻapitoa,
  • tuʻuina atu antispasmodics (ona o le faʻaaogaina o le "No-shpa" poʻo le "Papaverine" o le a faʻaitiitia ai le gaosia o enzymes).

A maeʻa le fesoasoani muamua, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi. E tatau ona faʻamaʻi le tagata ile falemaʻi. O se faʻamatalaga ultrasound o le tino pancreatitis e vave ona faia i le falemaʻi. A maeʻa ona faʻamaonia se faʻamaoniga saʻo, o faʻataʻitaʻiga ua faʻamatalaina (Baralgin, Analgin) ina ia faʻaitiitia ai le tiga.

O togafitiga faʻaaoga fofo fofo o amino acids ma glucose. Latou te faia mo le palasitika ma le malosi o manaoga o le tino o le tagata. O vailaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina. O nei vailaʻau e manaʻomia mo togafitiga ma le puipuia o faʻalavelave lavelave.

I ni nai aso talu mai le amataga o togafitiga, o se suʻega masini e faʻapipiʻi i totonu o le tootoo laiti. E tatau mo le faʻaaogaina o fualaau oona mo meaʻai. A toe faʻafoʻi le galuega ile manava, o le tagata gasegase e mafai ona 'ai faʻamaʻi. O le meaai e tatau ona aofia ai paluga, fualaau faisua ua kuka, compotes.

O togafitiga faasao i le 87% o mataupu e manuia. O le 13% o tagata mamaʻi e manaʻomia le togafitiga. O loʻo faia pe a oʻo mai le suʻesuʻega o le pancreatitis e faʻaalia ai ni faʻafitauli ogaoga. O sini o togafitiga faʻapitoa:

  1. Faʻaitiitiga o le endotoxemia. Mo lenei mea, alavai ma le vavave o le talo, alavai ma le toe faʻaleleia o le afaina o le manava. I le taimi o le taotoga, enzymes, toxins ma isi vailaʻau faʻasolosolo o loʻo aveesea mai le tino.
  2. Togafitiga o faʻalavelave pipisi ma le faʻaleagaina o le necrosis pancreatic (abscesses, fistulas, cysts, peritonitis). Ina ia ausia lenei mea, e faia e tagata tomai faapitoa le autopsy ma le faʻavaivai o le faʻapipiʻi, le purulent cavities, resection ma le sequestrectomy o le pancreas.

Faʻasologa masani o togafitiga

Afai o le siama o le pancreatitis na faʻaalia ai se maʻi masani o le faʻamaʻi, ona mafai lea ona faʻatulagaina vailaʻau eseese i tagata maʻi: sauniuniga o le encyclopedia (Mezim, Festal, Creon), faʻamaʻi (Abaktal, Amoksiklav, Sumamed) ma isi. I nisi tulaga (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se pseudocyst) o le mea e sili ona osofaia (vaʻaia) ole vaivai poʻo le taotoga e manaʻomia.

O se matafaioi taua e faia i meaʻai. Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻamaʻi i le 1-2 aso, e faʻatagaina ai ona 'ai e tagata mama se mea. E mafai ona e inu vai inu (1-1.5 lita i le aso): vaivai lauti, vai alumini alkaline e aunoa ma le kesi, susu o le rose vao (1-2 mata). I le 2-3 aso, e faatagaina ai meaai. Mucous soups, paʻu suamalie suamalie suamalie, fuālaʻau fuālaʻau, jelini e faia mai le sua oona.

I vaitaimi o le faʻamagaloga, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  1. Cook kuka, masusu pe tao i totonu o le ogaumu. Faʻesea gaʻo mamā mai le taumafataga ma faʻasaʻo le masima i le 6 g i le aso.
  2. Taumamafa i meaai laiti 5-6 taimi i le aso. O le vevela fautuaina o ipu vevela e le sili atu nai lo le 57-62 tikeri, malulu - e le itiiti ifo i le 15-17 tikeri.
  3. Faʻesea mai le taumafataga o meaʻai, meaʻai vevela, meaʻai vela ma meaai kuka, pi ma pi, musigot, carbonated and alcoholic drinks, kvass, juice fruit juice, ma oloa gaosi oloa. O le kulimi ma le kulimi kulimi o loʻo faatagaina i ni vaega laiti i ipu.

Isi togafitiga

I le foliga o le mumū o le pancreas, na o le pau lava le tali saʻo o le vaai lea i se fomaʻi. E le aoga le faʻataʻitaʻiga i togafitiga faʻasalalau mo lenei ituaiga faʻamaʻi. Afai o faailoga ma le siama o pancreatitis o loʻo faʻaalia ai se maʻi masani o le faʻamaʻi, ona mafai lea ona e suʻeina togafitiga togafitiga e tuʻuina atu e isi vailaʻau.

O se aafiaga lelei i le tele o mataupu e maua ai togafitiga. O le faʻaaogaina o togalaau e mafai ona faʻaleleia atili ai le tulaga o tagata o loʻo mafatia mai le pancreatitis masani. O se fua lea mo se tasi o vailaʻau masani:

  • faʻafefiloi i le tutusa vaega sima o le sana, chamomile ma fualaʻau calendula, fasi plantain ma mutia mint,
  • ave 1 lepp. mai le faʻafefiloi ma sasaa 2 ipu vai inu,
  • tuu le susu i totonu o se vai vai taele mo le 15 minute,
  • faʻaaogaina le oloa maeʻa mo le 45 minute ma le aʻa.

E fautuaina e inu le paluga faatolu i le aso mo le 15 minute aʻo leʻi 'aiina meaai, 0.4 ipu, faʻaaoga muamua i le vai mafanafana i le tele o le ipu. E mafai ona e teuina le oloa i le pusaaisa mo le 5 aso.

Pancreatitis Prevention

E mafai lava ona puipuia le atinaʻe o pancreatitis. Muamua lava, e tatau ona e mataʻituina lou soifua maloloina. O nisi o faʻamaʻi o le biliary tract ma gall vladder, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract e mafua ai le mumū o le pancreas. I le tulaga o le faʻaitiitia o le soifua maloloina ma le faʻaalia o ni masalosaloga masalo, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, suʻe suʻega talafeagai ma faia le suʻega faʻatulagaina.

O le isi mea taua e taofia ai le faaitiitia o le taumafa ava malosi. O faufautua latou te fautua atu i tagata e sili atu ona lelei le soifua maloloina e le tatau ona inu ava malosi. I faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o le ava malosi e tatau ona lafoai atoa.

I le faaiuga, e taua le matauina o le pancreatitis (falemaʻi, siamaina, togafitiga o lenei maʻi) o se mataupu faafomai vave. Afai o mea e tupu e faʻaalia ai le mumū o le pancreas, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le tamomoʻeina o se maʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia taufaamatau.

Pancreatitis Clinic

O le pancreatiti o aso nei e foliga mai o se mumusu tumau, lea e oʻo atu ai i se suiga tumau tumau ma fibrosis pancreatic. O nei suiga e faʻaititia ai galuega o le exocrine ma le endocrine. Faailoa le faʻamaʻi mafai ona faʻamaonia saʻo le pancreatitis. O le falemai ua aliali mai e pei ona taua i lalo:

Paʻu faʻamaʻi ma i le taimi lava e tasi o le mamafa o le mamafa o le mamafa. O le faʻaitiitia o le manaʻoga, o le meaʻai e faʻatapulaʻaina, o se taunuuga, o le vaivai tele ma le le lava o meaʻai. O le tiga e masani lava o se faʻaaliga mo taotoga.

Latou te aliali mai i le itumalo pito i luga, i le itu tauagavale o le hypochondrium, atonu e susulu i tua. E tele taimi e tupu ai lenei mea pe'ā uma ona gaʻo, gaʻo meaʻai pe a uma le tasi ma le afa, lua itula, e tupu pe a mavae le 6-12 itula. E oʻo lava i se taimi umi ao le i tausia le tiga pe a uma ona inu le ava malosi, e oʻo ile 48-72 itula.

I nai minute mulimuli ane pe a uma ona 'ai, e seasea ona maua le tiga. O nisi taimi e le fesootai lenei mea i taumafataga. E oso mai osofaiga i le po.

O le faʻaaogaina o le faʻamalosia o le faʻaalia o le tiga e aofia ai: faʻaleagaina o le pancreas, neuroinflammation, faʻalauteleina o le gasegase, mea e mafua mai i le pancreatic e mafua ai (stenosis o le talo).

O nisi taimi o le pancreatitis chronic ei ai se tulaga le lelei (20% o mataupu).

Aʻo leʻi faʻamaonia le pancreatitis, e faia e le fomaʻi se suʻega maʻi. O le iai o le faʻamaʻi e mafai ona taʻu mai ai:

  • o taimi faʻapitoa e faʻaalia i le itu tauagavale o le hychochorium,
  • faʻalavelave le tumau
  • uiga manava,
  • o se toso malosi i le mamafa o le tino,
  • sili atu ona leaga pe a uma ona 'ai, faʻafefete, meaʻai vevela.

Aute foliga

O le suʻesuʻeina o falemaʻi ma togafitiga o le tino pancreatitis e mafai ona vave aumaia le fesoasoani ile maʻi. E masani lava ona maua se tamaititi agamalu e aunoa ma ni faʻafitauli. O totoga i totonu e itiiti lona aʻafia.

Afai o le fomu e ogaoga le afaina i le natura, ei ai soliga i totonu o masini ma okeni, e mafai ona maua se toesega o le tino. E sili atu ma le masina mulimuli ane, e mafai ona foliga mai se uila leaga, o loʻo faʻaalia i le faʻaputuina o le sua o le pancreatic. Afai e tupu mai le necrosis pancreatic, o le aʻafiaga o siama maʻi e faateleina. Masalo i se tulaga ogaoga, faʻalavelave faʻapitoa i le gland po o le latalata ane-pancreatic avanoa o le vai. Pe a taitaia faʻamaʻi, e tatau ona amanaʻia lenei mea.

Afai ua amata le necrosis, e mafai ona tupu se mea e tupu, e masani lava ona tupu lenei mea pe a aliali mai se ituaiga o pancreatitis.

Vaʻaia faʻafitauli o pancreatitis

O togafitiga saʻo e mafai ona filifilia pe afai o le siama e saʻo. O le faʻavaveina o le faʻaleleia o maʻi e faalagolago i lenei mea. Mo lenei mea, ua faia ai se suʻesuʻega eseese o le pancreatitis. E taua tele le mafai ona iloagofie lenei faʻamaʻi mai isi o loʻo i ai le tele o faʻamaoniga tutusa. O nei faʻamaʻi e aofia ai: maʻi pipili, o le kanesa o le pancreatic, faʻalavelave o le intestinal, cholecystitis, faʻaleagaina o le myocardial, appendicitis mataʻutia. O le faʻamaonia po o le a le mea tonu e ono maʻi ai le tagata maʻi e naʻo le falemaʻi e mafai. E tatau i le fomaʻi ona iloa uma uiga iloga o nei maʻi, o le mea lea e tatau ai ona faʻamautu se faʻamaonia saʻo.

O se tumo e fesoasoani e iloa ai suʻesuʻega ua fuafuaina i le 85% o mataupu. E fautuaina le faia o suʻesuʻega faʻaeseese o pancreatitis ma le ERCP.

O le numera tele o faʻasologa faʻasolosolo e faia pe a vaʻaia le pancreatitis ma se maʻi pipili. "O le manava mata" pe a tuia, ei ai se ata o le tiga matuia, lea e o mai faatasi ma se tulaga o le teʻi. E seasea ona tupu le pulupulu, e leai se vomiting, o puipui o le manava o le tino, o le faailoga o le phrenicus, o le maʻi o le hepatic ua suia i se faailoga o le faʻaogaina o le pona, le foliga mai o le pneumoperitoneum. Faʻatasi ai ma se maʻi pipili, o le tagata maʻi e nofo i se tulaga faʻamalosia, faatasi ai ma le suiga o le a faateleina ai le tiga. Faatasi ai ma le pancreatitis, o tagata mamaʻi e le mautonu ma feaveaʻi. I le tulaga muamua, o le vomiting ua toesea; i le lona lua, o le faanunununu faifaipea o le uiga lea.

Vaʻaia faʻafitauli o le faʻalavelave faʻamaʻi ma pancreatitis

I le faʻalavelave i le intestinal, o le fesili i ona foliga e matua faigata lava ona foia, masini pe malosi. O le suʻesuʻega o le tino pancreatitis e masani ona faʻaalia ai le faʻalavelave faʻalavelave. O faigata i le faailoaina e tulaʻi i tulaga mulimuli ane, pe a uma ona solo ese le eseesega.

O le faʻalavelave o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻalavelave e matua ese lava, atonu e faalagolago ile:

  • mai le faʻasalalauga (i totonu o le colon poʻo le tootoo laiti),
  • ituaiga (meaola, faanenefu),
  • taimi (faʻasolosolo, gaogao),
  • natura o le faʻalavelave.

O nei ituaiga o mafuaaga e mafua ai faigata i le faia o se siama.

I totonu o le pancreatitis, o le faʻalavelave galue o se maʻi pipili. I le gasegase, o gaioiga o le neurogenic e tele sona sao, ona o le faʻaleagaina o faagasologa o loʻo i ai se faʻaleleia faʻaleleia. O le gasegase o le pancreatitis o loʻo faʻaalia e ala i le tuputupu aʻe, faʻafuaseʻi o tiga i le manava atoa, afaina, faʻaleagaina, toe faʻaitiitia.

Faʻatasi ai ma faʻafitauli faʻafitauli eseese o pancreatitis, e tatau ona liliu i le fesuiaʻiga. O le tino o le tino e suesueina (Kloiber bowl).

O le faʻaitiitia o le toto chlorides e faʻaalia ai le faʻalavelave o le intestinal. Afai o le maualuga o le chloride e masani, ma o numera o diastases e maualuga, ona faʻaalia ai lea o le pancreatitis.

Isi faʻamaʻi

Pe a togafitia le pancreatitis, e tatau ona amanaʻia le tele o nuances, e iloagofie ai foliga tutusa e iloa ai isi faʻamaʻi.

O le ata o le maʻi e talitutusa ma lalo ifo le pneumonia. O le mea mulimuli e mafai ona iloa i le leai o le vomiting, diastasuria, i le i ai o le vevela maualuga.

Faʻasologa o mea e faʻaaogaina e tupu i le tafe toto i le puipui o le eleele, o le mea mulimuli o loʻo i ai i se mea tele. I totonu o le fatafata o loʻo i ai tiga ogaoga, e masani ona ofuina se uiga o le fusi. O le exfoliation e mafai ona oʻo atu i le manava o le manava, faʻalavelave ma le faʻaitiitia o le lagona faʻaalia i pito pito i lalo.

Gastromesenteric obstruction e masani ona maua i se foliga lapopoa ma se vaivaiga vaivai, vave vave, ma le fulafula, faatasi ai ma le afaina o le vaega pito i luga, i le vevela masani. O le ata e tali tutusa ma le pancreatitis. Le tutusa i se laʻititi laʻititi i le diastase.

E ono tulai mai ni faafitauli talitutusa pe a vavalalata ma faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le fesuiaʻi o le manava. I le tulaga mulimuli, o le mamanu o le faʻasalaga o le afa tauagavale o le itū o le manava e masani lava; pe a suʻesuʻeina le suʻega, e i ai faigata i le pasia o le vaega taua o le manava. I le tulaga o le malepelepe faʻafuaseʻi, o le pneumoperitoneum e tupu.

E tatau i fomaʻi taʻitoʻatasi ona iloa faʻavae o le siama ma togafitiga o pancreatitis. E tatau ona ia faʻaalia uiga taua o le faʻamaʻi mai le tele o mea talitutusa, faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

Afai e masalomia le tagata maʻi o le pancreatitis, ua tuʻuina atu ia te ia se suʻega atoa. O se matafaioi tāua e faia i metotia falesuesue mo le suʻesuʻeina o pancreatitis. Muamua lava, o loʻo faia se suʻega o le toto faʻamaʻi, lea o le a faʻavae ai le ituaiga o faʻamaʻi. O faʻataʻitaʻiga e faʻatagaina ai oe e faʻamautinoa lelei le ata o le maʻi. Faatasi ai ma le pancreatitis, ua faateleina le lipase, alpha-amylase, o le osooso malosi i le gaoioiga a le C-reactive protein. Afai e maualuga le maualuga o le toto, o lona uiga o le maʻi e o faatasi ma se faaletonu o fatugaʻo. O se faʻaitiitia iloga i le albumin ma le aofaʻi o le porotini.Faʻaitiitia le faʻaititia o insulin, maualuga le maualuga ole kulukose.

E mafai e le electrolytic ma le suʻeina vai ona iloa suiga i le tuufaatasiga o le toto. Faatasi ai ma se faaitiitia o le maualuga o le vai, o le tulaga e ono mafai ai ona pipisi ai toto toto ma paʻu toto e faateleina. O le auiliiliga e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le sodium, potassium, calcium, e nafa ma le gaioiga o vaʻa toto ma le fatu.

Faʻatasi ai ma se suʻega lautele o le toto, o le natura o le faʻamaʻi ua fuafuaina. O le taulaiga faapitoa e totogi i le maualuga o le toto mūmū ma sela o le paʻepaʻe paepae, o lenei mea e mafai ai ona faia se suʻesuʻega atoatoa.

O le pancreatitis o loʻo faʻavaeina foi e suʻega o le urine, o le maualuga o le alpha-amylase i totonu ua vavae ese mai le masani. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, leukocytes, toto mumu mumu, ma isi vaega e le o taofiofia ua iloa.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O faʻamalositinoina o le pancreatitis e mafai ai e le fomaʻi ona vaʻai i suiga i le pancreas. E tatau foi ona e iloa pe afaina le mea e sili ona latalata i le tino ma gaʻo.

O le telefoni e sili ona saʻo. O le faʻamalosi e mafai ai ona suʻeina ata le gland. O sea suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa se maʻi e tusa lava pe o se taimi e le soymptomatic. E mafai foi ona suʻesuʻeina e le ultrasound le alalaupapa, fuafua ai ni abscesses purulenti i le amataga, ma vaʻai i le i ai o le vai.

I le laparoscopy, o le pancreatitis e faʻatasi loa ona maua ma togafitia. O nisi taimi i lenei gaioiga e mafai ai ona faʻaitiitia le aʻafiaga o le mumu i isi totoga. E taua le maitauina o le laparoscopy e naʻo tulaga ogaoga e faʻaaogaina.

Pe a faʻavasegaina suʻesuʻega, o le pancreatitis e faʻamautuina e ala i faʻailoga iloga: faʻalautele le gland, o le i ai o se mea mumū poʻo se mea ua mate.

Pancreatitis Treatment

Ua matou faamasani i le falemai, o le siakiina o le pancreatitis. O togafitiga o lenei faʻamaʻi e mafai ona aoga ma faʻavave ona faʻatagaina i nei ona fualaau faasaina. Faafetai ia i latou, e mafai ona teena le gasegase i le tele o tulaga. Laasaga togafitiga e faʻaaogaina. O le tele lava o taimi, o tagata gasegase o loʻo iai se faʻalavelave masani o le faʻamaʻi e ulufale i le falemaʻi. Muamua lava, o loʻo faʻamautuina togafitiga faʻamaʻi-anti-inflammatory ma antibacterial. Aʻo faʻapipiʻiina ni faʻalapotopotoga, o le a latou faʻaogaina le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tumama.

E mafai ona ausia se vave vave manuia e ala i le taofiofia o le vaevaeina o enzymes, aveesea o toxins mai le toto.

O vailaʻau nei e faʻaaogaina e togafiti ai le pancreatitis:

  • o le mea lea, o le mea lea,
  • acacid - "Almagel", "Phosphalugel", "Ranitidine", "
  • enzymone - "Omez", "Pancreatin", "Creon".

Faatasi ai ma le togafitiga talafeagai o le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona faʻatalanoaina ni mea faʻataʻitaʻi ma histamine poloka. O nei vailaau e fesoasoani e puipuia ou puipui manava mai aafiaga leaga o le vai inu. "Ranitidine" ma le "Omeprazole" o loʻo faʻateleina ona faʻamatalaina, latou te faʻaitiitia le eletise ma e sili ona aoga. Ae e tatau ona manatua i le mafaufau o le faʻateleina o le fualaau faasaina, o le fua o le juice excretion, faapea foi ma le vaeluaina, e mafai ona solia. O nisi taimi e suitulaga i enzymes faʻaleagaina masani e faʻaaoga - o Creon, Pancreatin. Latou te faaititia le gaosia o le sua o le pani, puipuia malu mai le faʻaumatiaga.

I soo se tulaga, aua e te mafaufau ia te oe lava. O vailaʻau mo le faʻaaogaina e tatau ona faʻataʻitaʻiina faapitoa e le fomaʻi, na te iloa le mea tonu e manaʻomia i lau ituaiga o le maʻi.

Laboratory techniques ma metotia o suʻesuʻega mo pancreatitis

O le suʻesuʻega o le pancreatitis o le suʻesuʻega lea o le toto, urine, feces, mea o le duodenum. Ia mautinoa ia faia se faʻamatalaga eseese o faʻamaʻi tali tutusa, ia taofia le faʻatūina o se faʻafitauli sese, e aofia ai faʻaopoopoga faʻavae. Mafaufau po oa suʻega e faʻaalia ai le pancreatitis:

Suʻeina o le toto ma le pancreatitis e tele ni faʻamatalaga aoga. O le siʻitia i le ESR, o se faʻaopoopoga i sela o le paʻepaʻe paʻepaʻe ma se fesuiaiga i le taʻiala leukocyte i le agavale o loʻo matauina. O le atinaʻeina o le hypochromic anemia e faʻatasi ma le pancreatitis hypoenzymatic, ma e ese le faigata. Eosinophilia e maua i le pancreatitis ma le parasitosis. Hematocrit ua faʻaitiitia i le panikalasi o le necrosis, ma faʻapupulaina i le faʻamalolo.

Toto o le toto o loʻo faʻaalia ai se suiga i faʻamaoniga o le protein: o se faʻaitiitia o le protein atoa ma le solia o ona vaega ma le tuputupu aʻe o globulins ma le faʻaitiitia o albumin. I le hyperenzyme pancreatitis, o le faateleina o ALT aminotransferases ma aemaise le AST ua iloa. I le faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻamalosi o le pancreatitis, o le maualuga o le bilirubin ma le alkaline phosphatase (alkaline phosphatase) e faalilolilo. O le faʻaitiitia o le maualuga o le konisini i totonu o le toto e maua, lea e fetaui tonu ma le malosi o le pancreatitis.

Suesue i le maualuga o enzymes pancreatic i le urine ma le toto. O le fuainumera o le amylase e faʻateleina (i le toto ma le urine). Faatasi ai ma OP ma le CP, o le maualuga o le amylase ua faateleina, ae o le CP o se tulaga agavaʻa ma i luga o le tulaga faigata. O le mea lea, o lenei metotia e itiiti se aoga mo le suʻesuʻeina o CP. O le mea lea, o le CP, fibrosis e atiina ae, lea e tau atu ai i le maualalo o le gaosiga o enzymes ma muamua o le a maualalo. E manino lava, faatasi ai ma se faʻataunuʻuina o CP, o le maualuga o le enzymes e faʻalauteleina, ae e muamua lava maualalo, faʻateleina, e mafai ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Amylase e lua isomers: P-isoamylase ma le S-isoamylase. I iloiloga, e tatau ona fuaina le P-isoamylase, talu ai o le amylase o le pancreatic.

O le fuaina o nisi o enzymes i le aso muamua o le pancreatiti tino e tauamiotonuina: elastase, lipase, trypsin, o lenei mea e faailoa ai lo latou saʻo maualuga. O numera o trypsin, alpha-1-antitrypsin, lipase, sialic acid e taua o se auiliiliga sili ona malamalama, ae ona o nisi tulaga, o le taunuuga atonu e le mafai ona faalagolagoina, talu ai o nisi o enzymes e mafai ona suia ma isi maʻi o le gastrointestinal tract.

O le suʻesuʻeina o le pancreatitis masani e aofia ai le fuaina o le phospholipase A2, o lona fuainumera e faateleina i le i ai o se faiga e le o se mea e faʻaaogaina - o le pancreatic necrosis. E le gata i lea, o le necrosis pancreatic, leukocyte elastase, alpha 2-macroglobulin, alpha 2 -antitripsin increase. O le atinaʻe o pancreatitis e mafai ona togafitia e ala i le fuafuaina o le inflammatory IL (interleukins).

O le maualuga ole faailoga o le tumo CEA (cancer-embryonic antigen) ma CA - 19.9 (carboantigen) e faateleina pe a tupu mai le pancreatitis. I le kanesa o le pancreatic, o nei fuainumera e sefulu pe selau fa selau maualuga atu nai lo le masani.

Suʻega o galuega

Suʻega suʻega (sili atu ona sao): Taʻiala faʻataʻitaʻi - tuusaʻo i luga o se suʻega gastroduodenal, o mea o loʻo aofia ai le duodenum ua faʻataʻitaʻiina ma bicarbonates ma enzymes ua faitaulia i totonu. Gold Standard - SPZT - faʻataʻitaʻiga secretinpanreosimine. Faʻasalaga le faʻaogaina - Suʻega o le Lund ma le utaina o meaʻai

Suʻega le faʻamaonia (leai se saʻo): Suʻega faʻataʻitaʻi - fuaina o enzymes i feces (felast elastase-1, chymotrypsin). Faʻataʻitaʻiga e le faʻaogaina - faʻatusatusa le maualuga o faʻamaumauga o le faʻamau (stool coproscopy) ma se lipid profile, fuafua le aofaʻi o gaʻo gaoia i le aso). I le urine (suega PABK, suega Schilling, suega pancreolauryl). I luga o le ea (palatini, triglyceride, amylase).

Faʻavaeina le mafuaʻaga o pancreatitis

O se itu tāua tele o suʻesuʻega - o togafitiga mulimuli ane e faalagolago i le iloa o le mafuaʻaga tonu.

Pancreatitis Alcoholic faʻaalia mai i le talafaasolopito, o le tagata gasegase e le faafitia le moni o le taumafa ava malosi.

Biliary Pancreatitis - o se talaʻaga ole maʻi pipisi poʻo se cholelithiasis. I suʻesuʻega, o le siʻitia o le bilirubin ma le alkaline phosphatase (alkaline phosphatase) e maitauina. Le i ai o faʻamaʻi (fungal, viral, bacterial, parasitic), maʻi autoimmune, genetic, hypercalcemia.

POO OBP - faʻamatalaga x-ray o le vevela

Faatasi ai ma se ata o le ata, e mafai ona toe faaleleia le nofoaga o le fulafula o le pito i tua, faatasi ai ma le faiga e le o le tino - o le vavalalata o pupuni o le tootoo ma le ogaoga. I le avea ai ma mafuaʻaga o pancreatitis faʻalavelave, o le iloa o maʻa i totonu o le taʻavale poʻo le gall. Le i ai o faʻamatalaga ma faʻamaonia i le CP.

X-ray OGK

X-ray o OGK (ogalaau o le pusa) - faʻaalia ai le tele o le paʻu i le itu tauagavale, e seasea ona vaeluaina, faʻatapulaaina le gaioiga o le diaphragm, o le pala o le pito i lalo ole tino i le itu tauagavale. Faatasi ai ma le mumū o le pancreas, o le faʻaleleia o le vai e tupu i le lumenia o le vavalo, o loʻo faʻaleleia ai le vai ma lolomiina le pala i le tauagavale.

E sili atu le faʻamatalaga o le faʻaopoopoga i le suesuega X-ray o le eseesega ma le barium, le manava ma le duodenum (duodenum), o le gall ju ma le papa o loʻo suʻesuʻeina.

Sonography o le pancreas (ultrasound pancreas)

E faʻaaogaina e fua ai le telē, foliga o le okeni, faʻamatalaga, laugatasia o taʻavale, faʻasologa o mea faʻaleaga ma le faʻalavelave, iloilo le fausaga o le okeni, faʻamalamalama le i ai o le saoloto fua, o le tulaga o le ala, fuaina le tele o le mulimoli masani (cystic), le i ai o cysts, pseudocysts, neoplasms patho, ma fusi.

I le sili atu ona maualuga o le CP, o lona tuputupu ae e matauina (lautele pe vaeluaina), faatasi ai ma le edema pancreatic - o le taamilosaga e tusa lava, ma le salalau o le edema i mea lalata ane, o le taʻavale e vevela.

O le faʻalogologo o le pancreas e faasolosolo malie le faʻaititia, e aunoa ma le faʻamalosia e maualuga atu. O le fausaga o le gland e eseese uma, e mafai ona maitauina, e faʻalauteleina le faʻaaogaina o le pule i luga o le fale.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona iloa: faʻamalosi o veins, sailiga o le suavai saoloto, faʻalauteleina o le pule masani o le talo, faʻavalea, faʻalauteleina o le pipisi o le pipisi.

Faʻatasi ma le necrosis o le pancreatic, o le fausaga o le gland e avea ma mea eseese, suiga o faʻamatalaga, mea faʻaleagaga, vailaʻau ma hypoechoic e maua.

O le taimi nei o le pancreatitis e oʻo atu ai i le faʻavaeina o faʻamalamalamaga i luga o le ala, faʻamalamalamaga i le gland tissue. I taimi mulimuli ane, o le tele o le pancreas ua faʻaitiitia ona o le faʻamalosi, fibrosis, faʻaleleia o le faʻalogo, o le fausaga e foliga tutusa.

O le faʻataʻitaʻiga o le faʻataʻitaʻiga e fesoasoani i le faʻamalositino o le kanesa o le pancreatic, o le eseesega i le fausaga o le vascular system ma le toto e maua ai uiga. O faʻasalaga i tupulaga talavou ma matutua e faʻamatalaina ese ona o le eseesega o le vaʻaia o tausaga.

O le taunuʻuga o le a soloia e le fomaʻi e puipuia ai le faʻamalamalamaina poʻo le faʻamalamalamaina o le iuga.

Faiga faʻamalosi

O le gaioiga faʻamalosi, o le metotia e iloilo ai le malosi o le sphincter o Oddi ma le ituaiga o dyskineia.

CPG i lalo o le ultrasound control (faʻasolosolo i lalo o le ultrasound control) o le mea sili lea ona ausia i le suʻesuʻega o le pancreatic duct system.

O le ultrasound faʻaaogaina e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le CP mai le tino.

EUS (endoscopic ultrasonography - ultrasound endoscopic)

EUS (endoscopic ultrasonography - ultrasound endoscopic). I aso nei, o se auala sili atu faʻamatalaga i luma o le ultrasound, CT, E RCP. E i ai le lelei i le mauaina o suiga vave i le pancreatic parenchyma ma le pancreatic duct, e mafai ona iloa ai manua ogaoga o le pancreatic ma maua ai ni faʻafitauli faʻapitoa e le o iloa e isi metotia. E faʻavae i luga o le aofaʻi o faailoilo a le ESM, e mafai ona fautua mai se faʻamaoniga o pancreatitis.

O auala fou fou (inisinia, laparoscopic, intravascular ma le ESM) e seasea lava i le soifua maloloina ona o le tau maualuga o meafaigaluega.

O faʻafitauli uma e maua mai i le ultrasound e faʻamatalaina e le fomaʻi, talu ai e tatau ona faʻamaopoopoina i faʻamaʻi ma suʻesuʻega faʻamatalaga ona o lo latou le saʻo 100%.

CT - faʻatulagaina o le suʻesuʻega ma le MRI o le pancreas

CT - faʻatulagaina o le suʻesuʻega ma le MRI o le pancreas, o totoga o le puʻu o le manava, toe faʻafouina le avanoa.

O suiga faʻaleagaina o loʻo faamauina e le CT i CP ma OP e tutusa, ae i totonu OP o latou e sili atu ona taua. I le televave o le CP, o le pancreatic edema, o le siʻitaga laʻititi i lona telē, o faʻamaʻi faʻamaʻi i le pancreas, pseudocysts, faʻamatalaga, faʻamatalaga, faʻalauteleina poʻo le faʻaleagaina o le autafa o le pancreatic conduct ua faamaumauina. Faatasi ai ma le OP, edema ma le faateleina o le tele o le pancreas o loʻo faamaumauina foi, ae fai mai, e mafai ona maua le suavai saoloto ma faʻapala.

ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography)

ERCP - o lenei mea mo le endoscopic retrograde cholangiopancreatography. O lenei faʻatinoga ua avea ma nofoaga malosi i faʻataʻitaʻiga ma o loʻo faʻaalia i le "tulaga auro" i le toe faaleleia o le CP.

I le faʻaaogaina o le ERCP, latou te iloa ai le faaletonu o le tino o le pancreatic duct, faʻamaʻitia i foliga o "rosaries", faʻafitauli o le cicatricial, faʻatoʻa faʻaoga, pseudocysts, cycreatic cysts.

Pe a faʻatusatusa, e maua le faʻaogaina o cystic, talu ai o le eseesega e tumu ai le paʻu ma e mafai ona faʻaali i ai, ma faʻalauteleina ma vavalalata le taʻavale ma lona faʻaogaina ua maua foi.

Angiography poʻo CT Angiography

Angiography poʻo le CT angiography - o le suʻesuʻega o vaʻaia pancreatic. Faʻailoga o le manava ma duodenum (duodenum).

Pancreatocholangioscopy (PCS) e faʻaaogaina e suʻesuʻeina ai le tulaga o le talo tele ma le ala o loʻo i ai. I tulaga faigata, laparoscopy ma le biopsy e faʻatatau i ai, NMR e tosina mai.

E mafai ona fesuisuiai i le falemaʻi poʻo le falemaʻi. E faʻalagolago i itu eseese: le ogaoga o le faagasologa, faigata o le suʻesuʻeina, manaʻoga mo taotoga poo togafiti togafitiga, tausaga, le i ai o faʻamaʻi pipisi, le ogaoga o le maʻi, le mafai o se fomaʻi, le mauaina o masini ma tagata faigaluega aʻoaʻoina.

O se seti o auiliiliga ma suʻesuʻega o tagata taitoatasi i tulaga taʻitasi, o le filifiliga e faia e le fomaʻi.

Faauʻu mai le Smolensk State Medical Academy. Galue i le GBUZ KDC 4 DZM Paranesi 4, Moscow, ulu. fomaʻi togafiti. Vaʻaia galuega 8 tausaga.

Tuua Lau Faamatalaga