Iloiloga, metotia ma metotia mo le togafitia o le maʻisuka i tamaiti

Faʻamatalaga o faailoga o le maʻisuka e amata i le fuafuaina o le maualuga o le kulukose ma e taua tele mo le tino o le tagata. O le siakiina o lenei faailoga, faatasi ai ma galuega a le pancreas ma lona gaosiga o le inisalini, e fesoasoani e faʻamaonia ai le faʻamaʻi i lona pepe. O mafuaʻaga mo le suia i le maualuga o le suka e mafai ona ese, o le galuega a alii ma tamaitai o le mataʻituina o latou tulaga pe a talafeagai ona iai faʻamaoniga. O faʻaʻailoga o le maʻisuka e patino, e iai uiga eseese.

Faailoga muamua o le maʻisuka

I le laasaga muamua, o le maʻi e mafai ona faʻavaivai, o uluaʻi faailoga o le maʻisuka e leʻo vave ona oʻo mai. O le tuʻuina atu o le soliga o le inu o le kulukose i totonu o le tino ma le faateleina o ona mea e amataina ai ia faailoga pei o le le lava o le fiaʻai - fiaai pea, fiainu, faateleina, tele o le urination. O uluai faailoga e aafia ai le vevela e masani lava ona mafua mai i le cystitis masani. O faʻamatalaga e aofia ai se suʻega toto ma faʻamatalaga nei:

  • o le faʻaaliga o le kulukose e maualuga atu nai lo le fesuiaʻiga i le toto masani ma se pusa tele mai le tolu i le tolu ma le afa i le maualuga o le 5.5 mmol
  • faateleina le faʻaaogaina o le suavai,
  • ogaoga fiaai, masani ona tuʻufaʻatasia ma le mamafa o le mamafa,
  • vaivai.

O nei faʻaʻailoga e taatele i le maʻisuka. Ua masalomia e se endocrinologist le faamaʻi, ma faatonuina ai o ia i nisi suesuega faaopoopo o le suesuega o meaola o le kulukose i sela. Urine, suʻesuʻeina le toto, siaki le paʻu - ua faia lenei mea e aʻafia ai isi faʻamaʻi o le endocrine. Ua fuaina le maualuga o le hemoglobin. O le fomaʻi e iloilo le faʻaalia o le maʻi, o le talafaasolopito o ona faʻamaʻi atoa.

Faailoga o le maʻisuka i fafine

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka? O a ni faailoga o le maʻisuka i fafine? Latou te fesoʻotai ma faʻamatalaga patino o le tino, aafia ai galuega faʻatino. O faʻailoga aloaʻia - faʻafitauli o le gataifale, faʻamaʻavaʻava, gutu malulu, vaivaiga i lima, faʻatasi ma uiga o le tino o le fafine. I teineiti, latou te aofia ai na uiga:

  • O Candidias o se gaogao ona o le maualuga o suka i luga o le paʻu.
  • O le faigata o le maʻitaga, le faʻaipoipo poo le le atoatoa.
  • Polycystic ovary.
  • Le mamafa o le paʻu, e mafai ona aliali mai le acanthosis - faʻasalalauga o vaega taʻitasi.
  • Dermatopathy
  • Uterine le afaina.

O faʻamatalaga a le falemaʻi e le o se faʻamaoniga o le setete o vailaau faʻasolosolo poo se maʻi ua iai. E tatau ona mafaufauina i se auala atoatoa ma uiga tutoatasi tutoʻatasi. O faʻaaliga o le maʻisuka e fesuisuiaʻi, e fuafua i le matua, maʻi faʻasolosolo.

E faapefea ona maua le maʻisuka i alii

O faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamalosi i tagata e aofia ai faailoga faʻapitoa faʻapitoa - o le faʻaopoopoga o gaioiga o le urine, faʻatasi ai ma le gutu malulu, le faʻamaloloina o manuʻa, aʻo faʻamalo mo maʻi pipisi e faʻaalia ai le faateleina o le tuputupu aʻe o faʻalavelave faʻapitoa. O le gutu e tumu i maʻi fatu o stomatitis, o le veveva e avea ma matala, o le manava e maua ai se manogi faapitoa. O le manava i le manava o se faailoga lea o se soliga ogaoga o galuega a le tino, lea e mafatia ai le faiʻai, e mafai ona tupu se faʻafitauli faʻafitauli. Ae mo tagata o le:

  • faaitiitia le malosi
  • feusuaiga e itiiti le taimi
  • faʻaleagaina o le mucous membranes i nofoaga vavalalata,
  • maʻi pipili i totonu o le paʻu atonu e aliali mai.

E faʻavae i le faʻaleagaina o le pancreas mai le inisalini o le gaosiga ma le plasma concentrations, o le tulaga o le a sili atu pe itiiti le mamafa. O se suauʻu, mo se faʻataʻitaʻiga, Levomekol ma isi e faʻavae i vailaau faʻamaʻi poʻo hormones, fesoasoani mai faʻamaʻi tulaga lua ma mo le faʻamalosi o masini. Renal ma urogenital manifestations e taofia i togafitiga o le uluaʻi maʻi.

O le maʻi suka - o faʻamaoniga i tamaiti

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i se tamaititi? O faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti e foliga mai e matua afaina, e afaina i se lamatiaga i le ola. I le avea ai o se tulafono, o tagata o talavou ma laiti o latou tausaga e faʻaalia i se ituaiga o le faʻamaʻi o le inisalini. Ole le atoatoa o le inisalini e faʻaalia i le afu palau, susu ile lima, gaogao, faʻafuaseʻi le mamafa o le mamafa, faateleina le galala i le po ma le ao. O le vaega o totoe o le faʻalavelave faʻapitoa e faʻatasi ma faʻamatalaga o le faʻamaʻi i tagata matutua.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

E sili atu le ogaoga ma le uiga lelei mo tamaiti, tagata ei lalo ifo o le 16-18 tausaga le matua o le maʻi. Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 - leiloa o le mamafa, faʻatasi ma le faʻaaogaina o le tele o meaʻai ma vai, diuresis. O le leiloa o le faoa faamalosi e mafai ona tupu. O le ituaiga muamua o loʻo faʻaalia i le faʻaalia o tino o le ketone i tulaga o suʻesuʻega faafomaʻi, o le faateleina o triglycerides i le biochemistry, ma le matuia tele i le tulaga e oʻo i le ketoacidosis, coma. I lenei tulaga, o le lagolago o le inisalini faatasi ai ma le faʻaofiina o le hormone ma se nila o se vaimatua o le 5-6 millimita e fautuaina.

O le tulaga e manatu e matautia i le tasi lima, ma "olaga ola" i le isi itu. O vailaʻau faʻapitoa e fesoasoani e aloese ai mai faʻalavelave - faʻalavelave ma le muscle dystrophy, faʻamala, ma le le atoatoa. O le muaʻi vaevaega ua taʻua o le anomaly genetic, o loʻo suʻesuʻeina le suʻesuʻega i le itu o le nanocorrection o le faʻamaʻi. E le o iloa e saienitisi le faia o ni leo leotele, ae atonu o le a le pine ae faatoilaloina le faamaʻi.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai uiga faalēmataʻu; o lenei ituaiga o faʻamaʻi pipisi o uiga ia o tagata ogatotonu ma matutua. E tele taimi e faʻatasi ai ma le mamafa, maualuga le cholesterol, faʻamau i totonu o vaʻa. I le ituaiga lona lua, o le inisalini o inisua e le o faʻamaonia, o le togafitiga o fualaau faʻasaina e faʻaititia i laumei ma tapenaga o mea gaosia. O se taumafa faʻapitoa e faʻamatalaina i le faʻasaina tele o gaʻo, sei vagana ai le suka.

O le gasegase o le faamai e le lava le usitai i le pulega e afaina i se suiga i le vaaiga mamao mo le leaga, e oo lava i le faamaea o le tauaso, maʻi o le maʻisuka - le mautonu, togafiti leaga o manuʻa. E i ai se tulaga lamatia o le galanrene vae, e tasi le futu e lava mo le microflora pathogen e ulufale ma tupu ai. Sulu e mafatia mai le necrobiosis ona o le le lava o meaʻai. O uiga o le maʻisuka e fesuisuiaʻi, ae e faʻasaina le le amanaiaina o faʻaaliga manino.

Vitio: maʻi o le maʻisuka

E toʻatele tagata e fiafia i le fesili i le auala e iloa ai le maʻisuka i le tino. I aso nei, o le maʻisuka o se tasi o faʻamaʻi sili ona taatele i le kelope.

O le atinaʻeina o lenei maʻi e faʻatasi ma le tino e ala ile foliga mai o se numera tele o faʻalavelave e matua faʻaleagaina ai le ola o se tagata. Mo lenei mafuaʻaga, o le maʻisuka e tatau ona amanaʻia e tagata uma e lamatia mo lenei maʻi.

O le mea moni, e sili ona lelei le suʻesuʻe e le fomai tipitipi e mafai ona iloa pe o le maʻi o loʻo iai muamua faailoga o le maʻisuka. Ae afai e leai se avanoa e asiasi ai i se fomaʻi, ma e tatau ona e suʻesuʻeina ma le vave pe o maua e se tagata faapitoa le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i na faailoga:

  • matagogo
  • le fia inu, ao mafai e se tagata ona inu seʻia oo i le valu, po o le iva lita o le vai i le aso,
  • e masani lava ona faia
  • tumau le mago ma le paʻu o le paʻu,
  • maualuga le fiaai ma le fiaai pea,
  • faifai pea le le fiafia, vaivaiga ma lagona o le vaivai,
  • gaogao e mafai, aemaise lava i tamaʻi povi,
  • faanenefu vaaiga.

Ae maise lava le faaeteete e tatau ona avea ma tagata e faigofie ona mamafa.

Ina ia iloa le maʻisuka i totonu o se tamaititi, e tatau i matua ona gauai atu i le pepe e masani ona fulafula, pe faapefea vave ona lavea manuʻa i le tino, ma pe afai o loo i ai le fulafula.

O le maʻisuka e mafai ona i ai isi mamanu faʻapitoa e sili ona faigofie ona fuafua pe a uma ona faia se suʻega faafomaʻi.

Ae, ioe, o nei faailoga uma e mafai ona tupu i isi faʻamaʻi, ae le na o le maʻisuka. Ae peitai, afai o le tasi o nei faailoga e aliali, e tatau ona e faia se suʻega atoa e se fomaʻi.

E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ona aloese mai i aʻafiaga faʻapitoa ma toe faʻafoisia vave lou ola maloloina.

O faʻapogai autu o le maʻisuka

Afai e te iloa ia faailoga autu o lenei maʻi, ona e vave iloa lea o le maʻisuka. E le gata i lea, e mafai ona filifili e le gata o le i ai o le maʻisuka, ae o lona ituaiga foi. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e suesue ai faailoga autu, e na o le 10 na o faailoga:

Muamua o mea ia na taʻua i luga - lese ma vomiting. O le isi faʻailoga o le faʻamaʻi e le lelei le manua o manuʻa.

Afai tatou te talanoa e uiga i le ituaiga lona lua, ona sosoo ai lea ma se isi o ona uiga o le mea oona. A oʻo mai i le ituaiga muamua o faʻamaʻi, ona avea lea o se faʻamaoniga manino o le faʻamaʻi o se gau mamafa tele, e tusa lava pe aʻai meaai i totonu o voluma tetele. O se faʻamaoniga manino o le faʻamaʻi o le vave faʻaletonu o le mamafa ma le tele o meaʻai.

  1. E tatau ona totogi le tausiga i le faʻamalosi pea o le pulupulu i luga o le paʻu, ma o le manogi e tatau ona i ai le popole i le manava, i luga o lima ma vae, faʻapea foi i totonu o le itutino.
  2. Afai o le a amata ona tupu tele le lauulu o se fafine, o lona uiga o lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. O faʻamaoniga e masani ona matauina, lea e talitutusa lava ma le mea e tupu i le maʻi.
  4. O le fulafula o le vaʻaiga, lea e tupu i le fesootaʻi ma le faʻasolosolo soo, e matautia.
  5. O le faailoilo faʻasolosolo mulimuli e iloa ai o loʻo i ai se faʻamaʻi o le i ai o laʻititi laʻitiiti laʻitiiti i le tino.

O le maʻisuka e atiae i tamaitai ma alii i le tulaga tutusa. I lenei tulaga, e le afaina tele le itupa.

O le tele o manatu e tatau ona totogi i uiga patino o le physiological o tagata taitoatasi.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le fale?

E pei ona taua i luga, o le maʻisuka e mafai ona iloa tutoatasi. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e suesue ai po o le a le mea autu e maua ai i le maʻisuka atoa. O uluai faailoga e 10 e mafai ona fesoasoani ia te oe e iloa ai le maʻisuka i le fale o:

Tumau malogo. O le lagona o le fia inu e le alu ese e tusa lava pe inu le tagata maʻi i le tele o le vai. O le paʻu o le paʻu e lauiloa i soo se taimi o le tausaga. E masani ona avea le urination ma masani ona oo lava i le po, e masani ona lagona e le tagata maʻi le uunaiga.

O se faʻaaliga e pei o le vavao i tamaʻi povi e tatau ona mafua ai popolega ma se manao e saili le fautuaga a se fomaʻi. O le tele o le maʻisuka e masani ona lagona le le fiafia, vaivai ma vaivaiga i maso o le tino atoa. O le le fiafia lea e le o uunaia e soo se mea. Vaʻaia le faʻaaliga, Tumau tumau. Manatu malosi, lea e masani lava e le alu ese i le taimi e tasi.

O nei faailoga e 10 o faailoga muamua ia e tatau ona e manatua pea. Afai e te iloa e iloa nei faailoga, e mafai ona e aloese mai faʻafitauli o le maʻi.

E talafeagai le faʻaauau ona faia suʻesuʻega e se fomaʻi. Faʻaauau taimi e teu ai auʻiliʻili ma faʻamalamalama le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maualuga o le suka i totonu o le toto, ona tatau lea ona manatuaina e tatau ona fuaina muamua ao leʻi 'ai. Talu mai le taumafataga, o le maualuga o le glucose e maualuga, ma a uma le lua i le tolu itula e toe foi i lona tulaga muamua. O le mea lea, e tatau ona e fuaina i luma o le 'ai poʻo le vave ona' ai.

E tatau ona manatuaina afai ole gasegase o le kulukose i le tino, ona suia lea o nei faailo.

E taua foi le suia o lena mea e le mafai ona fai atu ei ai se faailoga patino e faʻamaonia ai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

Atonu e tele faailoga, ma e le o se mea moni o mea uma o loʻo faʻamatalaina i luga o le a mautinoa lava i totonu o se tagata maʻi faapitoa.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1?

O le maʻisuka faʻamaonia e masani lava ona vaaia i tagata oe na mafatia i le maʻi mo le tele o tausaga. I le faaopoopo atu i na 10 faailoga o loʻo faʻamatalaina i luga, e ono iai isi, ma le ituaiga muamua o maʻi ua sili atu ona manino.

O le maʻisuka muamua e tatau ona togafitia vave. Talu ai e toetoe lava o taimi uma e tuʻuina mai ai ni osofaʻi mataʻutia i le maualuga o le kulukose o le toto. O le mea lea, e mafai ona oʻo atu i le atinaʻe o le hypoglycemia poʻo le hyperglycemia.

E tatau ona maitauina e taua tele le faailoaina o le faʻamaʻi i se tamaititi i taimi talafeagai. O tamaiti e tele lava ina afaina i taunuuga le lelei o le atinaʻeina o se maʻi e pei ole hypo-hyperglycemia.

E taua tele le iloa o uluaʻi faʻamaoniga i le mea o loʻo i ai le tagata i taimi uma i se meaʻai. O le mea moni, faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le taimi muamua o le maʻisuka, o le paʻu mamafa mamafa i masina muamua o le atinaʻeina o le maʻi e mafai.

Ina ia iloa ia iloa muamua muamua le faʻamaʻi, ua lava lea e amata ai ona e faʻalogo i lou tino ma mataʻituina soʻo se suiga i le tino.

Afai ei ai se masalosalo e mafai e le tagata maʻi ona maua i le maʻisuka, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. I le uma, e na o ia lava e mafai ona faʻamaonia pe faʻamaonia lenei mea na maua.

E taua le malamalama o le tele o faʻataʻitaʻiga e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o le inisalini e faʻamaonia. E tatau ona naʻo le togafiti o togafitiga togafiti e tatau ona faʻataʻitaʻiina ma naʻo le maeʻa ona suʻe atoa le tino o le maʻi. i totonu o le tino o se laasaga ogaoga.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 2?

O le maʻisuka ituaiga 2 e iloa i faailoga tutusa e pei o le muamua. Ae e tatau ona manatua o le tele lava o tagata e sili atu i le fasefulu tausaga e aafia i lenei faʻamaʻi.

Ina ia iloa le maʻisuka ituaiga 2, ua lava le ave o le toto i luga o se manava gaogao mo le auiliiliga o le suka.

E masani lava ona maua lenei faʻamaʻi i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu lenei mea i le ofisa o le dermatologist i le isi suʻesuʻega faʻapitoa.

E seasea lava, e mafai e tagata gasegase ona latou iloa le faʻamaʻi i latou lava i le amataga o le atinaʻe. O le mea masani, o tagata maʻi e le o latou gauai atu i uluaʻi faailoga, ma manatu e le taua ma e le manaʻomia se gauai faapitoa. O se taunuuga, o nei tagata gasegase e sili atu ona afaina i faigata sili ona faigata, lea e toetoe lava a le mafai ona aloese pe a le amataina togafitiga i le taimi.

O le mea lea, o tagata o loʻo i ai faʻamuamua mo le atinaʻeina o lenei faamai e tatau ona avea ma tulafono e siaki ai e le aunoa se fomaʻi ma iloa ai le maualuga o le kulukose i totonu ia i latou lava.

O nei fautuaga uma o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻalavelave faigata ma faailoa ai se maʻi matautia e pei o le maʻisuka i le taimi muamua. O le taimi muamua na iloa ai le faʻamaʻi ma amataina le togafitiga muamua, o le itiiti ifo o le faʻapupulaina o faʻafitauli faaopoopo eoʻo mai ma lenei maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le o iloa le maʻisuka i le taimi, o faafitauli i le gaioiga o le fatu ma totoga o le vaʻai e mafai ona atiaʻe.

I le lalolagi faʻaonapo nei, e tatau i tagata uma ona iloa pe faapefea ona tofotofoina mo le maʻisuka. I le taimi nei, e tusa ma le 500 miliona tagata e mafatia i lenei faʻamaʻi.

Ae e le o le mea mulimuli lea, e pei o le tupulaga o loo iai nei ua faateleina le afaina i le tele o meaʻai, o le maʻisuka masani. E afua ona o se olaga le tauagafau, o le le paleni o meaai ma se mea e tupu mai.

O lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe ia iloa po o fea metotia mo le siakiina o le maʻisuka o loo i ai ma po o fea o nei mea e sili atu ona faatuatuaina.

O le a le maʻisuka ma ona ituaiga?

O le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma se faʻafitauli o le endocrin system. I le maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini ua muta pe ua faʻaitiitia, o le mea na tupu aʻe ai le hyperglycemia - o le vave faʻapupulaina o le toto o le kulukose. I le taimi nei, e tolu ituaiga o maʻisuka.

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi o loʻo faʻalagolago ile inisalini.I lenei tulaga, o loʻo i ai se soliga o le gaioiga o le peta pancreatic beta, ona o le taunuuga e le mafai ona latou maua le hormone taua mo le tino - inisalini, lea e fesoasoani i le glucose ia gauai i totonu o sela ma gaʻo. O le mea lea, e tumau pea ma faʻapupulaina i totonu o le toto, ma o le a matelaina le tino matelaina i gaʻo ma proteins, o tino o le ketone e maua mai i oloa. Latou te aʻafia lelei le faʻaogaina o totoga, aemaise lava le faiʻai. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le tamaititi aua e taatele i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

O le ituaiga lona lua o togafitiga e le faalagolago i le gaosiga o le inisalini. O le mafuaʻaga o le faʻaali mai o lenei ituaiga o maʻisuka o le solia lea o le lagona o le tino ma siama ma gaʻo ile inisalini. O lona uiga, o le pancreas e maua mai ai le hormone i le aofaʻi sao, ae e tali saʻo le tino i lea mea. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e atiina ae i tagata e sili atu i le 40 tausaga le matutua o loʻo taʻitaʻia se olaga le atoatoa ma / poʻo e mamafa tele. O le masani masani o le faʻamaʻi, talu ai o le 90% o maʻisuka uma e maua ai.

O le maʻisuka faʻamamaʻi o se faʻamaʻi lea e tupu i tina faʻamoemoe i le taimi o le gaioiga. E mafua ona o suiga o le hormonal i le tino o se fafine maʻitaga. O ia togafitiga e mafai ona tupu i le 14-26 vaiaso o le gaioiga ma faʻaalia o se faateleina i le suka o le toto.

E masani lava ona alu ese le faamaʻi pe a uma le pepe, ae o nisi taimi e mafai ona alu i le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

O afea e tatau ai ona suʻe le suka?

O le maʻi suka e tele mea faʻaalia. O le mea lea, i le maitauina o faʻalavelave masalomia o le tino, e tatau ona e alu faʻanatinati i le fomaʻi, o le a mafai ona faʻamaonia se faʻamatalaga lata mai.

I le faaopoopo atu i faʻamaumauga o loʻo lisiina i lalo, e mafai e tamaitai ma alii ona i ai ni faailo o le maʻisuka e aʻafia ma le gaosia o le maʻisuka. I tamaitai, o le faasolosolo faasolosolo faasolosolo, o le mu ma le suamalie i le vaega o le tino, e tupu mai ai le faaletonu o le mafaufau.

E i ai i tamaloloa ni faʻafitauli i le faʻamalosi, ma le malosi, o le manogi e tupu i le gaʻo ma le perineum. I nei tulaga uma e lua, o le a le afaina ai le hormonal: i tamaitai, testosterone e faateleina, ma i alii e faaitiitia.

Ma o lea la, o le autu o le maʻisuka o:

  1. Paʻu gutu, fia galala ma masani ai. Talu ai o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le avega i luga o fatugaʻo, lea e tatau ona aveese le suka mai le tino, latou te manaʻomia le tele o le vai. E amata ona latou faʻafeinu vai mai sela ma masini, o se taunuuga, e manaʻo pea le tagata e inu ma faʻamalolo.
  2. O le palasi, moe, ma le le fiafia. Glucose o se malosiaga mo le tino atoa. Ae talu ai ona e le o aofia ai le aofaiga manaomia i totonu o masini ma sela, o le tino ua leiloa le malosi ma ua vaivai. O le faʻamavaeina o gaʻo ma puluvaʻa, tino o le ketone, e amata ona aʻafia ai le gaioiga o le faiʻai, ma o se taunuuga, e faitio le tagata maʻi i le tele o vevela.
  3. Numera ma tingling o vae ma lima. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, e aʻafia ai le aʻafia o le namu, aemaise lava vae. O se taunuuga, e lagona e le tagata maʻi na uiga.
  4. Faʻafitauli leaga. O le atinaʻeina o togafitiga i le gasologa o taimi e oʻo atu ai i le faʻatoʻilaloina o tamai vaa o loʻo i totonu o le pito i tua o mata. E mafai e se tagata ona vaʻai i se ata faʻanoanoa, togitogisa uliuli ma isi faaletonu.
  5. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai. I le avea ai o se tulafono, taʻavale, vomia, manava manava, faʻalauteleina o le kesi (flatulence), ma se suiga o le tofo o loʻo aliali mai.
  6. O isi faʻamaoniga: fiaʻai faifaipea, maualuga maualuga o le toto, paʻu o le paʻu, faʻavave o le mamafa.

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka

E lava le numera o suʻega eseese e mafai ona e iloa ai pe maua le maʻi suka.

Faatasi ai ma i latou, e tatau i le tagata poto faapitoa ona filifili le filifiliga talafeagai. Suʻe suʻa toto. E tuʻuina i le taeao i se manava gaogao.

I lenei tulaga, ao leʻi faia le suʻega, e faʻasaina le inu o lauti poʻo kofe. Tulaga masani masani mo se tagata matua mai le 3.9 i le 5.5 mmol / L.

E le gata i lea, o auala autu mo le suʻeina o le toto mo le kulukose o:

  1. Urinalysis O le suʻesuʻega e faia i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faapitoa. E moni, o latou tau e taugata tele - pe a ma le 500 rubles. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e le aoga ona o le mea moni e naʻo se maualuga maualuga o le kulukose - e tusa ma le 180 mg / l.
  2. Fuataga mo le hemoglobin glycated. O le suʻega e faia mo le tolu masina e fuafua ai le maualuga o le suka o le suka. E le o se auala sili ona talafeagai, talu ai e umi se taimi.
  3. Glucose toleni test. E lua itula ao lei faia le suʻega, e inu e le tagata maʻi vai inu suamalie. Ona maua ai lea o le toto mai se vein. O se taunuuga o le sili atu i le 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E tusa ai ma mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻataunuʻuina o metotia sili ona lelei o suʻesuʻega o mea ia e mafai ona iloa ai le maualuga o le suka i se taimi puupuu ma faʻaalia ai le sili ona saʻo. I le faaopoopo atu, ina ia mafai ona faamaonia moni le faamaoniga, e tatau ona pasia le suʻesuʻega i ni nai taimi. Talu ai ona o mea nei e aʻafia ai le faʻalavelaveina o taunuuga o auiliiliga:

  1. Faʻasalaga o tulafono mo le pasia o le auʻiliʻili (mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi na inu kofe poʻo le 'aʻai suamalie).
  2. Tulaga faʻalavelave i le taimi o le toto sampling (adrenaline rush).
  3. Lelava i tagata gasegase o loʻo galue i le po.
  4. Maʻi faʻafuaseʻi
  5. Toto

Afai na maua le tagata maʻi i le hyperglycemia (maualuga maualuga le suka), ona faatonuina lea e le fomaʻi se iloiloga faaopoopo e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka. E masani lava o se auiliiliga o le maualuga o le C-peptide ma le GAD antibodies, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao pe mulimuli foi i nisi faamalositino faaletino.

I le faʻaopoopoga, o le suʻega mo le maʻisuka 2 taimi i le tausaga e fautuaina mo tagata e silia i le 40 ma o loʻo lamatia.

Iloiloina e le tagata o ia le maualuga o le suka

O se tagata o loʻo nofouta i lona faʻamautinoaga ma togafitiga togafitiga e iloa pe mafai faapefea ona siakiina le maualuga o le suka i le fale. Ina ia faia lenei mea, ei ai se masini faapitoa - o se glucometer, mo se faʻataʻitaʻiga, o fua o kulukose i totonu o le toto i se mea o sekone.

O tagata e faalagolago i le inisalini e tatau ona siaki le maualuga o le suka i luma o le tuiina o le hormone, o lona uiga, 3-4 taimi i le aso. Ma o le maʻisuka o loʻo mafatia mai le ituaiga lona lua o togafitiga o togafitiga siaki ia sili atu ma le faatolu i le aso. Ia mautinoa e siaki le suka i le taeao pe a uma le moe, ona 2 itula lea pe a uma le 'aiga o le taeao ma le afiafi.

Ina ia siaki le maʻisuka i le fale, e tatau ona e faʻatau se glucometer ma faitau ma le faaeteete faatonuga mo le faʻaaogaina. Ina ia maua le maualuga o le suka o le toto, e tatau ona e mulimuli i laasaga nei:

  1. Fufulu lima i le fasimoli ma faʻalaloa lou tamatamailima, lea o le a afaina.
  2. Ia togafitia i se antiseptic.
  3. Faʻaaoga se siʻisiʻi e punitia ai le pito o le tamailima.
  4. O le mataua muamua e soloina i se ie e leai ni mea.
  5. O le lona lua o loʻo togiina i luga o le fasi siaki.
  6. E tuʻu i le mita, ma a maeʻa se lua sekone ua faʻaalia le taunuʻuga.

E tele ituaiga masini eseese i maketi masini mo masini mo le fuafuaina o le maualuga o le suka.

Mo le toʻatele o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o tagata, o le filifiliga pito i sili ona lelei o se mita telefoni feaveai, e le taugata, ae o le mea tonu e fuafua ai le maualuga o le kulukose.

Aisea e taua ai le suʻesuʻega taimi?

O le eseesega i le va o le muamua ma le lona lua o le maʻisuka e faʻaalia i le taimi o le maʻi. O le ituaiga muamua e mafai ona vave tupu vave - i totonu o nai vaiaso.

O le ituaiga lona lua e pasi lemu mo ni nai tausaga, ona manino ai lea pe a lagona e se tagata le ogaoga o taunuuga o le atinaʻeina o togafitiga.

O sea faiga faigofie e puipuia ai se tagata mai i faʻafitauli, ma e tele naua i latou i le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. Maʻi faʻamaʻi: ketoacidotic (ituaiga 1), hypersmolar (ituaiga 2). Faatasi ai ma le amataina o sea tulaga ogaoga, e manaʻomia le falemaʻi vave mo le maʻi.
  2. Hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i lalo o le masani.
  3. O le Nephropathy o se togafitiga e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le tino.
  4. Faateleina le maualuga o le toto.
  5. O le atinaʻeina o le retinopathy o le mumū o le retina e fesootaʻi ma le faaleagaina o vaʻa mata.
  6. Faʻaitiitia le faʻamaʻi, o se taunuuga, o le i ai o se malulu po o se fulu.
  7. Paʻu ma fatu fatu.

Ina ia mafai ona puipuia na ituaiga o maʻi, e tatau ona e tausia lau soifua maloloina. Aua e te paie ma siaki tasi i le ono masina i totonu o se falemaʻi. E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona e pipii atu i ia ituaiga puipuiga:

  1. Taʻitaʻi se olaga malosi. E tatau ona e tulaʻi mai le nofoa ma fai taʻaloga masani. E mafai ona avea ma se mea: mai le asiasi atu i le vaitaele e auai ai i taaloga taaalo.
  2. Manatua o lona uiga, o le taofia o le atinaʻeina o le faamaʻi, e tatau ona e 'ai sina meaʻai gaʻo ma falai, meaʻai vave, faʻamaʻi faʻamalolilo faigofie, suamalie suamalie. I se isi itu, e tatau ona faʻamalosia lau mea taumafa i fua e leʻi faʻasalaina, fualaau faisua, meaʻai e aofia ai fiber ma gaʻo vailaʻau.
  3. Puipui oe lava mai le le mautonu. Ina ia faia lenei mea, ia tau le gauai atu i mea uma lava laiti. E pei ona fai mai tagata, o maʻi eseese e aliali mai mai neura. O lea la, i vailaau masani, o lenei manatu e moni.
  4. Faʻaopoopo le malologa ma galue. E le mafai ona e faʻamalosi oe lava i le tele o mea ae le lava le moe. Le leaga ma le le lava o le moe e faʻaititia ai le puipuiga a le tino.

Afai e te lagona ni faʻamaoniga mautinoa e mafai ona taʻu mai ai le maʻisuka, e tatau ona suʻeina oe mo le suka suka. Afai e te maua lenei fomaʻi, aua e te maumau le loto! E le o se faʻasalaga, faʻafetai i metotia faaonaponei o togafitiga, o le maʻisuka ola i se olaga atoa, pei o isi tagata.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia e faʻafitauli. E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le taimi, mea e tatau ona e sailia, e tatau i tagata matutua uma ona iloa. A uma, e le o taimi uma e masani ai e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka i se taimi talafeagai, talu ai o faʻamatalaga iloga i le amataga o taimi e le faigofie i taimi uma ona iloa. O le faʻamoemoeina o le maʻisuka e le faigata tele pe afai e te malamalama i mafuaʻaga talafeagai o lona atinaʻe ma ia amanaʻia faʻamatalaga e uiga i le vaega o aʻafiaga.

O faʻafitauli e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma mo le ituaiga 2, o le eseesega o loʻo i totonu o le malosi o faʻamatalaga ma le mafuaʻaga mafuaʻaga. E faʻapefea ona e aʻoaʻo e uiga i le maʻisuka i le amataga, fuafua le ituaiga o togafitiga, e le gata i gasegase, ae o fomaʻi foi.

O ai o loʻo lamatia?

I le tulaga muamua i le lamatiaga o tagata ei ai le genetic predisposition, aemaise lava i le ituaiga 1. I se tamaititi o ona matua (a itiiti ifo ma le tasi) maua i le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le atiaʻeina o le maʻi e sili atu ona maualuga. E le gata i le faʻamaoni, ei ai tagata e faigofie i le atinaʻe o le maʻisuka:

  • Tina o loʻo tauaveina pepe e sili atu le mamafa i le 4 kilokalama.
  • Fomaʻiina oe e mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2.
  • Tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai (mamafa), e taʻitaʻia ai se olaga le mautonu.
  • Tagata maʻi faʻatasi ma se talafaasolopito o maʻi faʻaleagaina nei:
    • pancreatitis
    • manava o le manava
    • atherosclerosis
    • cardiovascular pathology,
    • togafiti o le ate.

Ituaiga ma Faailoga

I totonu o se tino ola maloloina, o le toto toto e tulai mai pe a uma ona 'ai meaʻai ma le inisalini pancreatic. E tusa lava po o le a le tele o meaai, o le suka e toe foʻi mai i le tino pe a uma le 2-3 itula. O lenei faiga faʻalenuʻu ma suiga tau metabolic suiga, ma o foliga e mafai ona faʻaaoga e malamalama ai i le atinaʻeina o se faʻamaʻi i se tagata ma lona ituaiga:

  • galala (e oʻo i le 8 l),
  • solo i taimi uma i le gutu,
  • o le aofaʻi o le urination e faʻateleina
  • o le paʻu e mamago
  • afaina
  • fiaʻai
  • o loʻo i ai pea le vaivai

O faailoga iloga e amata ona aliali mai i luga o le paʻu, ona o le tino i lona atoaga ua tuʻuina mai ai faailo e uiga i le faʻafitauli na aliali mai:

  • manuʻa e le faʻamalolo lelei
  • o le televave o le maua poʻo le faʻaitiitia o le matauina,
  • o le aofaʻi o lauulu i luga o vae e faʻaitiitia, i luga o foliga e faʻaleleia,
  • masani ona maʻi
  • paʻu vae ma lima.

Ituaiga 1 maʻisuka

E tupu i se talavou. O le numera o mataupu e 10-15%. E atiina ae le le lava o le gaosiga o le inisalini e le pancreas poʻo lona toesea atoa. O faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga o loʻo faʻaalia, ma o se uiga iloga o suiga faafuasei i le suka o le toto. O se faailo iloga mo le maʻisuka ituaiga 1 o le paʻu faafuaseʻi o le gau. I le masina muamua o le atinaʻeina o togafitiga, o le maʻisuka e leai se 15 kilokalama. O le fia 'ai e le sili atu ona leaga, e tele mea e' ai e le tagata maʻi. Ona o le paʻu faʻafuaseʻi o le paʻu o le mamafa ma le suka o le faʻavaveina o le vai mai le tino, faʻalaina le maʻi, vaivaiga, moe ma le gaogao ua faʻaleagaina.

Ona o suiga i le soifua lelei, e mafai ona sui suiga tele: mai le faʻamalamalamaina o le malamalama i se vaʻa.

O le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai tagata e silia i le 40. O le uiga ese o le ituaiga 2 o le inisalini pancreatic e gaosia pe masani pe sili atu foi nai lo le masani), ae o le lagona e faʻaitiitia i totonu o masini. E leai ni faʻamatalaga faʻalauiloa, o le mea lea, e maua i se avanoa pe a asiasi atu i se fomaʻi ma faitioga o le faʻamalosi pea, le lelei o le vaai. E faigata ona faʻamaonia ona o le natia o le falemaʻi, lea e mafua ai ni taunuuga ogaoga.

Faailoga muamua o le faamai

Ina ia taofia le atinaʻeina o aʻafiaga o le itu, e taua le suʻeina ma le faʻamatalaga o le maʻi i le taimi muamua. O le mea lea, e tatau i se tagata ona mataʻituina i aso uma lona soifua manuia, e tusa lava pe le taua ni suiga i le taimi muamua na ia vaʻai atu e uiga i soliga o loʻo tutupu. A oʻo mai faailoga nei, e te manaʻomia:

  • Manava. O maualuga maualuga o le suka e maua ai le vevela o le toto. Ina ia faamalieina, o le faiʻai e faia se poloaiga e uiga i le manao e inu. O le mea lea, i le maʻisuka, o le maualuga o le suavai e faʻaaogaina i le aso e faʻatupulaʻia tele.
  • Tauvalea. O le leiloa o le malosi e sela e taitai atu ai i se lagona o le vaivai. E tusa lava pe lava le malolo, o le maʻisuka e lagona pea le le lava ma le manaʻo e malolo.
  • Sulu lauulu. E vave ona gaioi le lauulu i faʻafitauli o le tino i le tino. Latou te faʻavaivaia, faʻafiafia ma paʻu.
  • Paʻu o le paʻu. O le faasiliga o le suka e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le tino ma o manuʻa aupito sili ona leaga o le a faʻamalolo umi ai le taimi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau o le tino o le endocrin system.

O le faʻamaʻi e faʻamaonia e alaga ma numera o suʻega. O le faʻamaʻi mulimuli e faʻamaonia e ala i le fuafuaina o le toto maualuga maualuga e maualuga i le urine. Ina ia tofotofoina mo le maʻisuka, faaaoga:

  • Suʻeina o le toto mo le suka (i luga o se manava gaogao). A o leʻi foaiina atu le toto, e le tatau ona e 'ai, inu, ave fualaau. E taua le vavaeeseina o gaoioiga faaletino ma le fiafia.
  • Suʻe toto mo le suka (pe a uma ona 'ai). O le taunuuga e maua ai le maualuga o le suka i le aso atoa.
  • O le auala o le faapalepale, tuufaatasia o uluai iloiloga 2 faatasi ai ma se faasinomaga i faailoga:
    • lalo ifo o le 139 - o le taunuuga e leaga,
    • 139-199 - vaʻaia,
    • 200 ma le maualuga - 100% atinae o le maʻisuka.
  • Iloiloina o mimiti mo glucose ma acetone. E iloagofie pe a iloa le kulukose i le toto (sili atu i le 8-9 mmol / l).
  • Fuafuaga o le C-peptide ma le inisalini. O loʻo faʻatino pe a faʻaalia nisi metotia i se taunuuga lelei.

O le tele ma le tele o tagata i luga o le fogaeleele e aafia i se faʻamaʻi o le endocrine e pei o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e mafua ai ona faʻalautele le faʻaopoopoga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e atiaʻe se coma glycemic, atonu e oti foi se tagata. O le mea lea, o le vave maua o le maʻisuka e taua tele, e mafai ona laveaʻiina ai le ola o se tagata ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faigata.

Glucose metabolism e aʻafia ai uma metabolic processes o loʻo tutupu i le tino o le tagata. O le tino o le tagata e maua mai le malosi mai glucose, ma nisi o totoga ma vaega o mea fetolofi, e pei o le faiʻai ma lela mumu, e fafagaina i luga o le kulukose.O le mea lea, afai e le afaina le metabolism, o ituaiga uma o metabolism e solia foi - gaʻo, polotini, masima-vai, masima, suavai, suavai, masima, acids-base, etc.

O le maʻi suka e tele ituaiga eseese ma oi latou uma e ese le ese mai le tasi i le isi i le oiology, pathogenesis ma le atinaʻeina o falemaʻi. O le mea lea, e taua tele le faia o le faʻamaonia saʻo ma faailoa mai le ituaiga o maʻisuka ina ia mafai ai ona faʻamaonia saʻo togafitiga.

Ituaiga faʻamaʻi

O ituaiga masani o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi poʻo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le matutua o tagata gasegase e eseese mai le 0 i le 19 tausaga, o lona uiga, o tagata talavou o loʻo iai le le atoatoa o le inisalini e afaina i le faamai. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o sel o le pancreas e nafa ma le tuufaatasia o lenei hormone ua faʻaumatia. O vailaʻau vailaʻau faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli, faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻamaʻi, ma isi mea e mafai ona faʻaosofia ai se faʻaletonu o le tino.

I le taimi lava e tasi, o le tino o le maʻi na mafua ai le paʻu o le inisalini, ma o foliga masani o le maʻisuka o loʻo i luga o foliga, o loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻasolosolo faifaipea ma le mamafa, o le galala e le maʻito ma le mamafa. E mafai ona togafitia lenei ituaiga o maʻisuka i na o sauniuniga inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2, i le isi itu, e aafia ai tagata matutua. O le tele o taimi, e atiina ae i le talaaga o se olaga ola mama, oona ma le le paleni. O se matafaioi taua e faia e ala i le faamaoni. O lenei faʻamaʻi, e le pei o le ituaiga 1 faʻamaʻi, e mafua mai i le le lava o le insulin (ua na o le sili atu), ae o le le lava o le tino o lagona i lenei hormone. O lenei faaletonu e le tupu faʻafuaseʻi, atonu e le o nofouta se tagata i lona maʻi o le maʻisuka mo se taimi umi, ona e le lagona e ia ona faʻaaliga.

I le avea ai o se tulafono, o le fomaʻi ua faʻatalanoaina nei i mataupu pe a tupu aʻe faʻafitauli ma o le mamafa o le tino e amata ona sili atu i le masani masani. E togafitia i fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le teteʻe o tino o le tino i le kulukose. O ituaiga uma o le maʻisuka e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli matuia ma lamatia ai le soifua o le tagata maʻi.

E faʻapefea ona maua le maʻisuka?

O le faʻamaʻiina o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e tatau ona faʻatuina le ituaiga o le maʻi, iloilo le tulaga lautele o le tino, ma faailoa faʻafitauli e aʻafia ai.

O a faailoga e iloa ai le maʻisuka:

  • o le faailoga muamua o le faʻamaʻi atonu o le tele o fuamini o le urine - polyuria. E mafua lenei mea i le mea moni o le kulūkose e faʻamavae i le urini, ma e faʻalavelave ai i le faagasologa o le suia o le vai mai le urine muamua i totonu o fatugaʻo,
  • o le tele o le vai e leiloa i le urine, o le mea lea e manaʻo ai se tagata e inu, ua faʻasalaina e polydipsia,
  • e pei ona uma ona taʻua, ma le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai se paʻu mamafa mamafa. E oʻo lava i le tino o se maʻi gasegase malosi, e le mafai e gasegase ona gaosia le kulūkose e aunoa ma le inisalini, o lea latou te amata faʻaaoga ai faʻasao o gaʻo ma pulu.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata maʻi e sau i le falemai i uluaʻi faailoga, e mafai foi ona ia taʻua le aso ma le taimi na aliali mai ai. O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona gauai atu i le vevela vavalalata, vaivaiga maso, maso susu pe palago paʻu mo se taimi umi. Ma e na o le taimi lava latou te maua ai le fatu fatu o le fatu, retinopathy, faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, faʻamaʻaloga, fatuga o fatuga, manuʻa ma le lavea e le toe malolo mo se taimi umi, latou te o mai i le fomaʻi pe aumai e le falemaʻi.

Aʻo leʻi faia se faʻamaoniga e faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka, e suʻeina e le fomaʻi le paʻu o le tagata maʻi ma tosina atu ai le mafaufau i se faʻaopoopoga poʻo se faʻaitiitia o le gaʻo palasi.

Suesuega faaopoopo

Muamua lava, o se suʻesuʻega e faia ina ia iloa ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai o le anapogi o le suka toto e maualuga atu i le 5.5 mmol / l, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le soliga o le metabolism glucose. A maeʻa ni nai aso, toe faʻaauau le auʻiliʻiliga, mataʻituina le mafanafana o le mafaufau o le tagata maʻi, ona o le toto maualuga o le suka e mafai ona oso i le tali atu i le atuatuvale.

Faailoa vaivaiga vaivai ole kulukose e faʻaaoga ai le suʻega ole toleniga kullukose. O le tagata gasegase foi e ofoina atu le toto mo le auiliiliga i se manava gaogao i le taeao, ma a maeʻa le itula ua tuʻuina atu ia te ia se vaiinu o le kulukose ma toe ave le toto mo le auiliiliga. Afai e 2 itula pe a mavae le aoga o le kulukose, o le auiliiliga e maua ai se taunuuga o le 7.8 mmol / L, o le mea masani lea, o le sili atu o lenei faailo i le 11 mmol / L o loʻo taʻu mai ai le muaʻi maʻi - le faʻavaivaia le kulūkose. Fai mai o loʻo maʻi tigaina se tagata ma maua ai le maʻisuka e naʻo le taimi e sili atu i le 11 mmol / l.

O a isi metotia o faʻataʻitaʻiga ua faʻaaogaina:

  1. Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated. O lenei suʻesuʻega e faʻataga ai oe e iloa pe ua maualuga le kulukose toto o le tagata maʻi i le tolu masina talu ai.
  2. Fuafuaga o le kulukose i le urine.
  3. Fuafuaina o le urine o le acetone. O le i ai o le acetone i le urine ua taʻu mai ai se faʻalavelave o le faʻamaʻi ma le atinaʻe o ketoacidosis.
  4. Le faʻamatalaga o le C-peptide. Afai e faʻaitiitia le faʻailoga, ona mafai lea ona matou talanoa e uiga ile le lava o le inisalini.
  5. Fuafuaga o faʻamaʻi faʻamaʻi i beta sene o tamaʻi motu o Langerhans. Latou te faʻalavelaveina le inisalini ma faʻafefea i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O le tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ua faʻamanuiaina i lalo o suʻega faʻapitoa: latou te suʻeina le tupe, faia se electrocardiogram ma le faʻamaonia o le urography.

Faʻailoga muamua

E le mafai ona filifili le maʻisuka i le fale, mo lenei mea e tatau ona e faia se suesuega ogaoga faafomaʻi. Ae o loʻo i ai le tele o faʻailoga manino e fautuaina ai le i ai o le maʻisuka i totonu o se tamaititi ma malamalama ai e manaʻomia vave ona ave i se fomaʻi.

A oʻo ina faʻaalia i totonu o tamaiti le inisalini e faalagolago i le inisalini ile 95% o mataupu uma o le maʻisuka, o le gaosiga o le insulin ma le malepelepe o suga e ulufale i totonu o le tino ua faʻalavelaveina. E mafua ai ona faateleina le suka o le toto. O le tino e taumafai e taui mo lenei tuputupu ae e ala i le amataina o le faagasologa o le galue malosi o le urine e aveese le kulukose.

  • O lea la, o le faailoga muamua o le galue malosi.
  • Mo le faʻaauau pea ona fausia o le urine, e manaʻomia e le tino se tele o vai. O le mea lea o le isi faailoga o le matuai fia inu, e mafai e le tamaititi ona inu se lua i le tolu lita o le vai i le aso.
  • E le gata i lea, mo le puleaina o le suka i fatugaʻo, e manaʻomia e le tino ona talepe gaʻo, ma afai e le lava mea e sau mai fafo, ona amata loa lea o le malepelepe o mea totino i totonu. O le mea lea o le tamaititi o le a vave ona gau le mamafa.
  • O loʻo faʻalavelaveina foʻi le 'inisinia, E masani lava ona masani le tamaititi.
  • Talu ai o le suka e afaina ai toto toto, faʻavevesi le toto, o le isi faʻamaoniga o le maʻi atonu o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le le talafeagai o faʻavave ma maʻi o le paʻu. Afai ei ai i se tagata le itiiti ifo i le itiiti ifo o le gasegase o maʻi paʻu, ona faʻaaoga ai lea e le maʻisuka. O le mea lea, o ia maʻi e pei o seborrhea, balanaposthitis, mycosis, furunculosis, stomatitis e mafai ona amata ona faʻaalia.
  • O le mafaufau o le maʻisuka e aʻafia ai. E mafai ona faʻaitiitia le faʻatinoina o le aʻoga, o le tele o le ita ma le le fiafia.

Ma le isi, o faʻamaoniga o loʻo i luga o le a faʻateleina i le tele o taimi. O le laʻitiiti o le tamaititi, o le sili atu foi lea o le alualu i luma o le maʻi mai uluai faʻaaliga i le ketoacitic coma. O le vaitau o le atinaʻe e 1-2 masina.

O le tele o taimi, o le maʻisuka na ia lagona mo le taimi muamua i le lotolotoi o faʻamaʻi e pei o le SARS, faʻamaʻi pipisi, ma le siama o le siama.

I tamaʻitaʻi talavou, o le a mafai ona maitauina e le au failotu ma le amio le lelei.

O le atinaʻeina o le retinopathy e mafai ona oʻo atu ai i le taofiofia o le taofiofia ma le vaʻai mamao.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

Muamua lava E manaʻomia ona e vaʻai i se fomaʻi vave eseese mea: optometrist, gastroenterologist, endocrinologist, fediatrician ma le dermatologist. Alu i faʻataʻitaʻiga atofaina.

Talu ai e matua le manaʻomia le faʻaaogaina o le inisalini e aunoa ma se molimau a se fomaʻi, fesuiaʻiga i se taumafataga maualalo o le gaʻo. O sea lapataiga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻe atili ma faʻafitauli o le faʻamaʻi, pe afai o le suʻesuʻega e fuafua ai lona i ai.

Ia mautinoa ia maua se mita o le kulukose toto ma ia siakiina e le aunoa lau suka toto.

O a isi suʻega e mafai ona faʻataʻitaʻiina e iloa ai le maʻisuka i totonu o se tamaititi?

Iloiloga i fafo

E tatau ona pasia se fua faʻatatau o suʻega: toto ma urine.

    Muamua e tatau ona e faia se anapogi anapogi i le toto. E tatau ona faia i le le itiiti ifo i le 8-10 itula pe a uma le taumafataga mulimuli, e fetaui ma le taimi o le taeao. E mafai ona faʻatinoina samato samoa mai le tamatamailima ma mai le vein. I le faʻaopopo atu i le tele o fesuiaiga eseese, e faʻaalia ai le maualuga o le suka.

Afai o le faailo e lalo ifo i le masani, ona tupu ai lea o le hypoglycemia, pe a maualuga, ona oʻo lea i le hyperglycemia.

  • O le a le o se mea e le mafai ona pasia toto suesuega o le toto. O se iloiloga tuʻufaʻatasi lea e iloilo ai le tulaga o mamanu uma o le tino, ma afai o le maʻisuka ua uma ona aʻafia i latou, o le a faʻaalia vave lava le auiliiliga. E faia foi i le 8-10 itula pe a uma se taumafataga.
  • C-peptide testing blood e mafai ai ona e fuafua pe o le pancreas e maua ai lona lava inisalini. O le mea moni, o lenei peptide i le tino e naʻo le inisalini e gaosia, o le mea lea, e ala i lona i ai, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina o le hormone ua gaosia. O se auiliiliga e tuʻuina atu i le taimi tutusa e fuaina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, talu ai o le faʻamatalaina o lona taunuuga e faalagolago i ai. O le maʻisuka ituaiga e tutusa ma le maualuga o le suka ma se vaega itiiti ole C-peptide. Afai o le suka e masani ma e tele le peptide, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka II.
  • O le suʻeina o le toto 2 itula pe a uma se taumafataga. Na te siakiina pe faapefea ona gaosia e le tino meaʻai, pe faapefea ona tali atu i le taumafa o gaʻo i totonu o le tino o meaʻai ma, aemaise lava, suka. O se faʻaititia itiiti o le kulukose e talia e faʻatusatusa i le masani, e oo i le 6-7 mmol. Afai o lona fuainumera e sili atu i lenei numera, ona iai lea o le maʻisuka.
  • E mafai foi ona taitaia suega suega. Ua tuʻuina atu i le tamaititi se vaifofo o le kulukose e inu ai; a maeʻa le itula, e fuaina le maualuga o le suka. Afai e maualuga (sili atu ma le 11 mmol), o lona tino o le kulukose o le tino, lea e faʻaalia ai foi le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le suʻega e matua faigata lava, e manaʻomia ai le taumafataga mulimuli e 14 itula aʻo leʻi faia le suʻega, gaoioiga faʻaletino - 12 itula.
  • Urinalysis O lenei auiliiliga e le o se faavae ma na o le faamaninoina o nisi o nuances. O lea la, afai o isi fua na maua ai ni aʻafiaga le lelei, ma o le urine foi e aofia ai le kulukose, ona manino lea o le i ai o le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona iloa se faʻalavelave faʻamaʻi o le maʻi e pei o le nephropathy. O le i ai o le acetone i le urine e faʻaalia ai le atinaʻe o le ketoacidosis ma manaʻomia ai le faʻamalosi vave.
  • Fuataga mo le hemoglobin glycated (A1C). Na ia faʻamautuina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i masina ua tuanaʻi. O taunuʻuga o sea siaki e itiiti le faʻafesoʻotaʻi i na mea i fafo e pei o le atuatuvale ma le malulu, o le auiliiliga lava ia e mafai ona faia e aunoa ma le fiaai mo le tele o itula. Faatasi ai ma faaletonu, e mafai e le tasi ona matauina le tau maualuga o sea suʻesuʻega ma le maua o meafaigaluega talafeagai e le oi itu uma. O le maualuga o le hemoglobin glyo lalo lalo o le 6.7 e fetaui ma se tino soifua maloloina, 5.7 - 6.4 ua faailoa ai se tulaga lamatia o le atiina ae o le maʻisuka, o se faailoga o loo i luga aʻe o le 6.4 ua faailoa ai le i ai o se faamai e maualuga lona ono.
  • O se faʻataʻitaʻiga sili atu saʻo i aso uma. Mo ia, e tatau ona e aoina mai le isumu ua atofaina mo le aso atoa ina ia mafai ai ona fua le aofaiga o le suka na faasaolotoina i lenei vaitau. Ina ia maua ni taunuuga maumaututu, e lua mea e tatau ona amanaia: e tatau ona e fufuluina lelei lava apa o le fiafia ma aua le aoina mai le taeao o le taeao muamua.
  • Siaki le faasologa

    Faʻamatalaga o faʻamatalaga faʻavasegaga e maua mai le itiiti ifo o le saʻo i le sili atu. O le mea pito sili ona saʻo, o le masani lea o le anapogi o le kullukose i le glucometer, lea e tatau ona faia muamua pe a iloa faailoga o le maʻisuka.

    Faatasi ai ma le tele o le masani, ua mafai ai ona maua le maʻisuka, ae o le laʻititi (5.5 - 7 mmol) e manaʻomia ai se suʻesuʻega sili atu ona saʻo - o se toto faataitai pe a uma le utaina o le kulūkose.

    Isi suʻesuʻega

    Ia mautinoa ia e asiasi i tagata tomai faapitoa e le o tuusaʻoina le maʻisuka, ae ia taulimaina taunuuga o ona faafitauli.

    E manaʻomia lou asiasi atu i se fomaʻi e suʻesuʻe le suʻega ma siaki le okeni vaaia mo le atinaʻeina o le retinopathy, o se faʻamaʻi e afaina ai mata mata ma taʻitaʻia ai le taofiofia o le tino.

    Ae o le maʻisuka e aʻafia ai e le gata o masini o le masini, ae o le cardiovascular system atoa foi. Ina ia siaki lona tulaga, alu i se electrocardiogram. O faʻafitauli aupito sili lava o le maʻisuka i luga o vaʻa o vae, aemaise ile vae ma vae. O lo latou faʻamaoniga o loʻo faʻataunuʻuina e ala i le faʻaaogāina o faʻamatalaga o veins.

    Mo suʻega o suʻega, asiasi i se nephrologist o le a faʻataʻitaʻiina se ata o le ultrasound, faʻapea foi ma se suʻega o le urine mo le suka ma tino ketone.

    Vaʻaia faʻafitauli

    O lenei ituaiga o siama e mafai ai ona e vavae ese le maʻisuka mai isi faʻamaʻi e ala i le faʻaaogaina o faʻamatalaga eseese, faʻapea foi ma le eseʻese o le maʻisuka mai le isi, ia iloa saʻo mea o loʻo aʻafia ai lou alo.

    O lea la, pe faʻapefea ona iloa le eseesega o ituaiga maʻisuka eseese e lua?

    • E tusa ai ma le auʻiliʻiliga, e mafai ona iloga i latou i le maualuga o le C-peptide, i le maʻisuka o le ituaiga muamua o loʻo tuʻu ifo.
    • O le mamafa o le tino ma le SD I ua faaitiitia, faatasi ai ma SD II ua faateleina.
    • I le sd I, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o ketoacidosis e maualuga, ma le sd II e laʻititi.
    • O se tamaitiiti ma le sd Ou te manaʻomia pea le inisalini, ma le sd II e leai se manaʻoga (a itiiti mai i le amataga)
    • O le fua o le atinaʻeina o faʻamaoniga ma faʻafitauli i le ituaiga o le maʻisuka e matua maualuga lava, ae o le SD II, e ono le lagonaina ni faʻaaliga mo le tele o tausaga.
    • CD II e masani ona tupu ona o se genetic predisposition, o le matafaioi o genetics i le CD II e le taua tele.

    Faʻataʻitaʻi i le taimi nei ua aʻoaʻoina lelei le faʻamaonia o le faʻamaʻi ma ona ituaiga eseese, faʻamaʻi le maʻisuka i tamaiti i tulaga sili ona pepe, ma faia foi le togafitiga e tatau ai e puipuia ai faigata ogaoga.

    O nei mea uma e avanoa mo tamaiti faʻaonapo nei. O le mea taua e tatau i matua ona gauai atu i lo latou soifua maloloina ma aua le fefe e alu i fomai i le masalosaloga muamua o le i ai o lenei maʻi.

    Tuua Lau Faamatalaga