O le ulaula i le maʻisuka, o le mafuaaga o le lamatiaga

O le ulaula o se faafitauli lea e aafia ai le sili atu i le 1.3 piliona tagata i le lalolagi atoa. O le toʻatele oi latou o le maʻisuka oe ua le mafai ona lafoaʻia lenei vaisu. E oʻo lava mo se tagata soifua maloloina, o se mea sili lea ona leaga, ma ulaula i le maʻisuka e tutusa ma le faapaleniina o se paʻu i luga o se maea manifinifi. A maeʻa, o le nicotine ma mea o loʻo i totonu o oloa tau tapaa e siitia ai le kulūkose, ma ua faamaonia lenei mea e le saienisi.

Smoking and Type I and Type II Maʻisuka

O le faia o fou fou uma, e le mafaufau le ulaula pe o le a le mea e fai i totonu o lona tino, ma le auala e aafia ai. Ma o lenei mea matautia, aemaise lava mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le faateleina o le kulukose o le toto ua na o se vaega itiiti o aʻafiaga le lelei o le ulaula tapaa. I le auala lava lea e siakiina ai e le maʻisuka ana meaʻai, e tatau ona ia pulea aafiaga o isi mea e aofia ai le asu sikaleti.

I le tele o tausaga o le poto masani, suʻesuʻega ma le mataʻituina, ua faʻamaonia: o le ulaula e mafua ai le faʻateleina o faʻamaʻi eseese, faʻamalosia le ala o le maʻisuka, ma faʻamalosia ai le pulea o le maʻi!

Le ituaiga muamua o le maʻisuka - aisea e le ulaula ai

O ituaiga uma o le maʻisuka e togafitia eseese, ae i tulaga uma, o le ulaula e na o le ulaula e ulaula. I le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga le masani ai o le insulin ma le maualuga o le kulukose. O le a le mea e mafua ai le ulaula tapaa:

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

  • faateleina le kulukose
  • faaitiitia le lagona o le tino i insulin,
  • e fesoasoani i le atinaʻe o ketoacidosis,
  • faʻaosofia le tupuga o tulaga ogaoga o le tino,
  • faateleina le manaʻoga mo le inisalini, faʻamalosia le faʻasaʻolotoina o hormones lea e aʻafia ai le inisalini.

2.5 taimi e itiiti ifo i ai mataupu o le gasegase oona e matauina ia i latou oe na mafai ona gafatia le ulaula, saoloto mai le mafaufau ma le faalagolago i le tino. Faasefulu pasene le itiiti ifo le lamatiaga o le fatu fatu. E fitu taimi e sili atu le lamatia o le maʻi cardiovascular.

Taua! O le faʻaaogaina o pateni o le nicotine ma isi vailaʻau e puipuia ai le ulaula e mafai foi ona matautia, ma e tatau ona faʻaaogaina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Le ituaiga o maʻisuka lona lua - aua nei faʻalavelaveina le tulaga i le ulaula tapaa

E masani lava o le foliga mai o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafua mai i mafuaʻaga, o loʻo i ai le ulaula. O lenei mea moni ua leva ona faailoa mai o le tulaga ua tupu tele i le ulaula tapaa. I le faaopoopoga i le faaitiitia o le tulaga o le lagona lelei o sela i le inisalini, o le ulaula i le maʻisuka e mafua ai sea faagasologa:

  • faaluaina le avanoa o le maliu faafuasei,
  • faʻaititia le ono mafai ona paʻu,
  • faʻamalosia le malosi e pulea ai le kulukose o le toto,
  • faateleina le viscosity toto.

E tusa ai ma suʻesuʻega a saienitisi mai le salafa o le lalolagi, o le teenaina o mea ua fai ma vaisu e faʻateleina ai avanoa e aloese ai mai foliga o ia faafitauli, ma o le pasene o lenei avanoa e tele. O le mea lea, fesili i le fesili: "E mafai ona ou ulaula i le maʻisuka?", O le tagata gasegase e tatau ona mamafa uma finauga, ona e leai se tasi e mafai ona faamalosia o ia e faaumiumi lona lava ola e ala i se auala le lelei ae tatau ona aveesea le vaisu o le nicotine.

Taua! O le soifuaga o tagata ulaula o le maʻisuka mai le faʻavavevaveina o faʻamaʻi cardiovascular e faatolu ona maualuga atu nai lo tagata e le ulaula tapaa!

I le faaopoopo atu i faafitauli e tulai mai mo ituaiga taʻitasi taʻitasi o faʻamaʻi, e iai le tele o mea lamatia e foliga mai o le a faʻatali se tagata ulaula o soo se ituaiga o suka. Le pau i lalo o le pa:

  1. Loto ma le faʻamalositino: o le fatu e lūlūina, faateleina le cholesterol faʻamavaeina toto toto, afaina toto.
  2. Lunuka: e le gata o le kanesa, ae o le faʻaalia foi o le siʻi, o le faʻaumatia o le alveoli.
  3. Nervous system: neuropathy ma se maualuga maualuga, ua afaina ai neura, ae e faigata tele ona vavalo pe o fea o le a tupu ai lenei mea. O se tasi lea o taunuuga sili ona tiga ma tiga o le ulaula tapaa.
  4. Faʻauʻau: O le a sili atu ona vave faʻafuaseʻi ona sili atu ona vave faʻafuaseʻi ona sili atu ona faʻafuaseʻi ona maua e fomaʻi faʻataʻi fatu.
  5. Mata: maʻi neuropathy o le maʻisuka, cataract.

Nicotine, faapea foi ma le sili atu i le 510 kemikolo o loo aofia i oloa tau tapaa, na o le faaumatiaina o le tino ua vaivai ua vaivai ma osofaiga faataumaoi.

E mafai ona ou ulaula i le maʻisuka? Ioe, e mafai, pe afai o le tauivi mo le ola maloloina ma le ola e le taua tele e pei o le faia o sauniga masani i aso uma. O le malosi ma le malamalama o mea uma lava e faia e laveaʻi ai o laasaga muamua i le tau faasaga i le ulaula tapaa.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e maua mai, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

O le a le mafuaʻaga o le lamatia moni?

O le ulaula ma le maʻisuka o se faʻalavelave mataʻutia, lea e mafai ona oʻo atu ai i le amataga o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa. O le gasegase o le faʻamaʻi faʻamaʻi ua sili atu ona mamafa. Ae ui i lea, e masani ona mafaufau tagata masani a le endocrinologists pe mafai ona ulaula le maʻisuka. E taua mo i latou le malamalama pe o le a tonu le taufaamatau moni e aofia ai:

  • Tulaga lamatia o le inupia. O se sikaleti faigofie e avea ma punavai o le 4000 matautia matautia, oona ma fualaau faasaina. O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le ulaula e mafai ona afaina. O le maʻi lava ia e faʻavaivaia ai le tino, e aʻafia ai aʻafiaga uma ma le faʻatinoga o polokalama taʻitasi. I le faaopoopo atu i lenei taufaʻatau, o le ulaula e faʻaalia ai mea matautia matautia i totonu o le tino.
  • Faʻaosoosoina tele o le faʻalavelave popole popole. E afaina tele ai le galuega o toto toto: o le uaua e masani ona faʻalanoa, paʻu - vavalalata.
  • Le mafai ona atiaʻe le maualuga o le toto. O le faʻaauau pea o le norepinephrine o le a nafa ma lenei mea.

Togasolo ma le maʻisuka: o faʻamaʻi e le maalofia

I le alu i le endocrinologist, e filifili tagata e saili pe mafai ona e ulaula i le maʻisuka. O le tali a se fomaʻi atamai o le a masani lava e le mautonu: ulaula i le maʻisuka e le mafai ona faʻaogaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o se tino ua mafatia i le tino na mafua ai ona faateleina le pa.

O taunuuga o le ulaula ma le maʻisuka o le a le umi se taimi e sau ai.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e faalagolago i uiga o le tino, o le umi o le ulaula ma le numera o sikaleti ulaula i le aso.

Faateleina le kulukose o le toto

O le ulaula i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le faʻaauau pea o le sili atu o le kulukose e afaina ai le tino atoa, ma o le mea lea o le aofaʻi o le inisalini e faʻasalalau e tatau ona faateleina. O le puipuia o le faateleina o le inisalini e faalagolago i ai pe a uma ona teena le sikaleti.

O se taunuuga o le ulaula i le maʻisuka ituaiga 2. O le faapipiiina o vaa o pito i lalo e mafua ai le faaitiitia o le toto. O le viscosity o le toto e faateleina, ma le totoina mulimuli ane o toto toto e mafai ona taʻitaʻia ai le manaʻomia mo le tosoina o le tino ona o le necrosis.

Glaucoma ma Cataract

O nei mea o se tasi o maʻi e sili ona taatele i mata e mafai ona taʻitaʻia ai le leai o se faʻaaliga. O aʻafiaga masani nei o le ulaula tapaa ma le maʻisuka ituaiga 2. O gaioiga o le faaaliga e faamutaina le faatinoina o galuega e masani lava ona atofaina ia i latou, ma o le mea lea i le taimi e avea ai le tioata ma opa. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻaletonu.

O le ulaula i le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia, o le togafitiga i le maʻisuka e faia e tusa ai ma se fuafuaga faʻapitoa ma e le o taimi uma e maua ai le mea e manaʻo ai.

Periodontitis

O le ulaula tapaa ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o se faʻalavelave mataʻutia o le a aʻafia ai mea uma lava. E le tumau le mea e le o faʻamoemoeina le gaʻo ma le gutu. O le gutu malogo e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o tulaga lelei mo le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina ma le mumusu faifai pea. Periodontitis ma maʻi faʻasolosolo ua vave ona tutupu vave - gaʻo kuluma e oʻo atu ai i le nifo.

Afai o loʻo faʻatalanoa pea le maʻisuka pe mafai ona ulaula tapaa ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona ia iloiloina le lamatiaga o le atiaʻe o le fatu ma le lamatia o le tafe. O se faʻalauteleina o fesoʻotaiga vavalalata, o loʻo faʻaaogaina, ma le le lava o meaʻai o maso ma faila ole faiʻai e mafai ona tupu ai le afaina. O lenei gaioiga e mafai ona mafua ai le oti, faʻapea foi ma le le atoatoa ma le umi o le toe faʻaleleia.

O a avanoa o le toe faʻaleleia?

O le ulaula i le maʻisuka e leaga. E mafai ona e faʻamoemoe i le toe faʻaleleia o le soifua maloloina pe a maeʻa le teenaina o mea ua fai ma vaisu ma le auala e toe faʻaleleia ai (e mafai ona toso mo le 6-12 masina). O le ulaula ma le maʻisuka ituaiga 1, ituaiga 2 e le aoga i le soifua maloloina. O le avanoa e ola ai i se olaga uumi e faaitiitia e le tagata ulaula.

Afai e te filifili e taofi le tagofia o mea ua fai ma vaisu, e tatau ona e faia malie, faʻaitiitia le maualuga o le nicotine e faʻaaoga. E le gata i lea, o le phytotherapy, sui (plasters, chewing gum, e-cigareti) e mafai ona fautuaina i le maʻisuka o se tagata poto faapitoa. Aua nei galo e uiga i gaoioiga faaletino. Taaloga taʻavale e aoga i soʻo se matua, ma i le i ai o le maʻisuka latou te manaʻomia le gauai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga