E leai se maʻisuka mai laʻau suamalie!

O tali i fesili a le aufaitau e taliina e le polofesa lagolago o le vaega o endocrinology o le aoga o suʻesuʻega faafomai i luga o le Moscow Regional Clinical Research Institute (MONIKI) Ph.D. Yuri Redkin.

TATOU E AE ONA TATAU, E MAFAI ONA OE TALI?

E moni ea o tagata e 'ai i le tele o selu e atiaʻe le maʻisuka?

- O se manatu sese lea e uiga i le maʻisuka. Muamua, e tatau ona fai mai e eseese ituaiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu i le taimi o le tamaitiiti poʻo le talavou ma e mafua mai i le mea moni o le inisalini (o le hormone e nafa ma le gaosiga) e le maua mai e le pancreas uma. O mafuaaga mo lenei tulaga e le o iloa e le saienisi o le a faʻaalia - o le Nobel Prize i lena.

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiaʻe, e fai ma tulafono, ma o le matua ma e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave o mea faʻasalalau, popolega, ma vascular faafitauli lea e mafua ai le faʻaleagaina o le inisalini.

Ma o loʻo i ai le maʻi o le maʻisuka, o loʻo i ai uma faailoga, ma o le suka e masani lava! O lenei ituaiga o maʻisuka e fesoʻotaʻi faʻatasi ma faʻalavelave i le gaioiga o le vaega o le faiʻai - o le pituitary gland, poʻo faʻamaʻi fatu fatu.

Afai o se tagata e na o se nifo suamalie, o lona uiga, e moni, e mafai ona ia 'aina se kilo faaopoopo, ae o le mafuaaga lea o le a le tupu ai le maʻisuka. O le isi fesili o tagata ua uma ona i ai le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ona mataʻituina a latou mamafa ma 'ai le suamalie. I le auala, e faaopoopo atu i laʻau suamalie, vine ma fualaau mamago e faateleina ai le suka toto.

E MAFAI ONA OU TATAU TALI

E mafai ona avea ma se tagata foaʻi toto i le maʻisuka ituaiga 1 (T1DM)?

- O le mea e leaga ai, ma le maʻisuka, e le gata o le toto toto e alu aʻe. O le mea moni, i isi toto taua e tatau ai ona avea ma se tagata foaʻi, o faʻafitauli foi e atiaʻe i le maʻisuka. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻalavelave lea mo foai.

O LE A LE PISI

1. O le a le mea muamua, e mafai ona faʻamalolo?

2. Na mafatia loʻu tinamatua mai le maʻisuka, pe o oʻu lamatia?

1. I le taimi nei, i le faaopoopo atu i le maʻisuka, e lua isi faʻalavelave o le gaosiga o le gaʻo, lea na muaʻi taʻua muamua o le maʻisuka. Muamua o le glycemia (toto sugar) i le tino. O le lona lua e faʻavaivaia le faapalepale, o lona uiga, o le tino o le faʻalogo i le kulukose. O nei tulaga uma e lua e maua i le taimi o le suʻega o le toleniga o le kulukose. E faʻamalosia, sili ona taua, liliu i le endocrinologist i le taimi.

2. Vaʻaia le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e maua. Ae peitai, o le tulaga lamatia o le ae atiina ae ai le maʻisuka e faalagolago i le tele o mea, e pei o le mamafa, le paleni o meaai, popole, ma isi.

E FESOASOANI AI HERBS?

E mafai ona togafitia le maʻisuka i se tagata e ola i le inisalini ma togafitiga masani? Pe o taʻua ia tulaga?

- Togafitiga o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka e mafai ona mafai na o sauniuniga insulin. E tatau i le fomaʻi ona filifili se fualaau o le insulin o le a mafua ai ona faʻaitiitia le suka o le toto. Afai e leai se malosi o fomaʻi, o lona uiga e te le manaʻo e fesoasoani ia i latou. E leai ni togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka. E leai se teuteuga ma le faʻamaʻaloina o toxins mai le maʻisuka e mafai ona togafitia ma mafai ona faʻamalosia le tulaga.

NUMBER

mmol / lita - o fua masani ia o le toto.

O le toto mo le suka e aveesea mai le tamatamailima (o le toto capillary e manaʻomia mo le auiliiliga) ma naʻo luga o se manava gaogao.

TAITAI!

5 faailoga o le maʻisuka

1. O le galala tele. E le gata i lea, o le ua inu ua le aumaia le toomaga, ma ou te lagona le fiainu.

2. O se lagona faifai pea o le gutu malulu.

3. Faateleina urination.

4. Faateleina - "luko" - tuinanau.

5. O le paʻu o le mamafa ona o le leai o se mafuaaga.

Faitau le anotusi atoa o le konafesi i le initaneti i lalo.

Uluai faailoga o le atiaʻe o le maʻisuka. Antonina Panova

Tuua Lau Faamatalaga