O le a le mafuaaga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e atiina ae i le endocrine, lea e faʻaalia i le faateleina o le toto o le tagata ma le le atoatoa o le insulin.

O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i le soliga o le metabolism o carbohydrates, proteins ma gaʻo. E tusa ai ma fuainumera, o fua o le gasegase o le maʻisuka e faateleina i tausaga taʻitasi. O lenei faʻamaʻi e aafia ai le silia ma le 10 pasene o le aofaʻi o tagata i atunuu eseese o le lalolagi.

O le maʻi suka e tupu pe a le lava le inisalini e faʻatonutonu ai le maualuga ole kulukose o le toto. Inisalini o se hormone e faia i le pancreas e taʻua o motu o Langerhans.

O lenei hormone na avea saʻo ma sui i le carbohydrate, protein ma le gaʻo gaʻo i totoga o tagata. Carbohydrate metabolism e faalagolago i le taumafa o le suka i totonu o sela o meaola.

Inisalini e faʻaosoina le gaosiga o le suka ma faʻaleleia faleoloa o le glucose e ala i le gaosia o se glucogen carbohydrate compound. E le gata i lea, o le inisalini e fesoasoani e puipuia ai le gaʻo.

O le inisalini e aʻafia ai le palatini mo le faʻasaina i le faʻaleleia o le tuʻuina atu o aʻafiaga, gasegase o le nucleic ma le puipuia o le palatini.

O le inisalini e avea o se taʻavale malosi o le kulukose i gaʻo gaʻo, faʻaleleia ai le faʻamalolo o mea gaʻo, e mafai ai i sela o le tino ona maua le malosi e tatau ai ma taofia ai le faʻavaveina o le gaʻo. E aofia ai lenei hormone e fesoasoani i le ulufale atu i totonu o le masini cellular o le sodium.

O galuega aoga o le inisalini e ono faʻavaivaia pe afai e iloa e le tino se le lava o ia i le taimi o le manava, ma le aʻafiaga o le inisalini i luga o fusi o totoga.

O le le atoatoa o le inisalini i totonu o sela masini e mafai ona tupu pe afai e faʻaumatia le pancreas, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans. O fea e nafa ma le toe faʻaleleia o le mimiti misi.

Le mafuaʻaga o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu tonu ma le le lava o le inisalini i le tino na mafua ona o le le lelei o le pancreas, pe afai e le itiiti ifo ma le 20 pasene o sela o le tino e mafai ona galue atoatoa.

O se faamai o le lona lua e tupu pe afai o le aafiaga o le inisalini ua vaivai. I lenei tulaga, o se tulaga e atiina ae lea e taua o le faʻamalosia o inisalini.

O le faʻamaʻi ua faʻaalia i le masani o le inisalini i totonu o le toto e tumau, ae e le lelei ona fai i luga o le tino ona o le leiloa o le mafaufau.

A le lava le inisalini i totonu o le toto, e le mafai e le kulukosese ona ulu atoa i le masini, o se taunuuga o lenei mea e mafua ai ona matua faateleina le suka o le toto. Ona o le tulai mai o isi auala o le gaosia o le suka, sorbitol, glycosaminoglycan, ma le hemoglobin glycate o loo faaputuputu i totonu o masini.

I le isi itu, o le sorbitol e masani ona faaosofia ai le atinaʻeina o tusitusiga, faʻalavelaveina le gaioiga o vaʻa laiti, ma faʻaumatia ai le tino. Glycosaminoglycans e aʻafia ai sooga ma faʻaleagaina ai le soifua maloloina.

I le taimi nei, o isi filifiliga mo le faʻaaogaina o suka i totonu o le toto e le lava e maua ai le tele o le malosi. Talu ai ona o le solia o le metabolism, ua faʻaitiitia ai le faʻapipiʻiina o faʻamalosi o le protein, ma ua mataʻituina foi le palatini.

Ua avea lenei mea ma mafuaaga e vaivai ai le tino, ma o le gaioiga o le fatu ma maso skeletal ua vaivai. Talu ai ona o le faateleina o le gaosiga o gaʻo ma le faaputuputuina o mea matautia oona, ua afaina ai lapisi. O se taunuuga, o le maualuga o tino o le ketone e galue e pei o metabolic oloa e faateleina i le toto.

Mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaʻaga o le maʻisuka i tagata e mafai ona lua ituaiga:

O mafuaʻaga autasi o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le gaioiga ole tino ole tino. I le vaivai o le puipuiga, ua faia i totonu o le tino ia auupega e faaleagaina ai sela o teineiti o Langerhans i le pancreas, lea e nafa ma le tatalaina o le inisalini.

O le faagasologa o le autoimmune e mafua ona o le gaioiga o faʻamaʻi vailaʻau, faʻapea foʻi ma le taunuuga o le gaioiga o vailaau faʻasaina, vailaʻau ma isi vailaau oona i le tino.

O mafuaʻaga faʻamaʻi e mafai ona iai soʻo se gaioiga e fesoʻotaʻi ma le amataina o le maʻisuka, lea e atiaʻe taʻitoʻatasi.

Le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1

O se tui na faia i le taimi o le tamaitiiti poo se manua i le pa o le pito i tua o le pa o le tino e mafai ona faʻaosoina ai le maʻi. I le tino o se tamaititi ua mafatia i se faʻamaʻi pipisi poʻo se faʻalavelave matuia, ua faaleagaina faʻamaʻi peta pancreatic. O le mea moni o le auala lenei e tali atu ai le tino o le tagata i le faʻaofiina o se sui mai fafo - o se siama poʻo ni faʻamalolo saoloto, lea e faʻasaʻolotoina i totonu o le toto i le taimi o se faʻalavelave faʻalagona malosi. E lagona e le tino le taimi e taumafai ai siama o le siama poʻo ni tino mai fafo e ulufale i ai. Na vave ona ia tuuina atu se faailo e amata ai le masini mo le fausiaina o tui puipuia ia i latou. O le iʻuga, o le faʻateleina o le puipuiga o le tagata e matua faateleina, o se 'autau atoa o auupega e alu "e tau" ma le fili - o le mumps virus poʻo le rubella.

O le taimi lava e faʻaleagaina uma ai faʻamaʻi pipisi, o le a le toe maua e le tino ni mea faʻapitoa, ma e le toe gaoioi le tino puipuia. O lenei faagasologa e sili atu ma le tasi ona faia i totonu o le tino o se tagata masani, soifua maloloina. Ae o nisi taimi e tupu ai se mea e le vaaia e le galue. E faʻaauau pea ona gaosia meaola i le vave lava e tasi, o se taunuuga, e leai se latou filifiliga ae naʻo le 'ai oa latou lava peta pene. O siama oti e le mafai ona maua ai le inisalini, lea e tatau ai ona faʻasaʻo le suka o le toto. O se taunuuga, o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo agai i luma.

E le o se mea faʻafuaseʻi o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e taʻua o le suka suka. O lenei igoa e atagia mai ai le natura o le fausiaina o le maʻi. O faʻamaʻi sili ona ogaoga ma sili ona ogaoga o le maʻisuka e maua i se tagata mai le 0 i le 19 tausaga. O le mafuaʻaga e mafai ona ogaoga le atuatuvale, o se viral infection poʻo se manuʻa. O se tamaititi laitiiti, e matua fefe lava ao laitiiti, e mafai ona maua i le maʻisuka. O se tamaititi aoga o loʻo i ai herpes, misela, rubella, adenovirus, hepatitis poʻo mumps o loʻo lamatia foi.

Ae ui i lea, o le tino puipuia o le tino e mafai ona amio i lenei auala e le talafeagai ma na o mea taua, mo se faataitaiga, o se mea na tupu mai. I le tele o tulaga, o se gasegase o loʻo i ai nei e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i se tamaititi poʻo se tamaititi. Afai e faʻamalosia e matua le pepe ma puipuia i latou mai le malulu ma le atuatuvale, o le maʻisuka e mafai ona "faʻalologo" mo sina taimi ma o le tamaititi o le a sili atu. Faatasi ai ma le matua, o le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2 e faateleina, ae le o taimi uma.

E le gata i lea, o mafuaaga mo le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faapenei:

  • I le faʻaopopo atu i le mafuaʻaga na mafua mai i le mafuaʻaga, o faʻatautaia o le inflammatory o loʻo tupu i totonu o le paʻu paʻu poʻo isi totoga lata ane e taua tele. O le pancreatitis ma le cholecystopancreatitis. O le faʻasauā poʻo le taotoga e ono mafua ai le le lava o le gaosiga o le inisalini. E le gata i lea, o le atherosclerosis vascular e mafai ona faʻalavelaveina ai le taamilosaga o le toto i le pancreas, o se taunuuga, e le mafai ona taulimaina ona tiute i le tulaga saʻo ma o le a faʻagata le gaosiga o le inisalini,
  • o le le lelei o se okeni e pei o le pancreas e mafai ona avea o se taunuuga o se soliga i le faiga o le enzyme,
  • o peta paneta o peta e mafai ona tali lelei i latou i le suiga o le toto toto.
  • afai o le tino e leai se polotini, amino acids ma le zinc, ma le uʻamea, i se isi itu, e tele naua mea e maua, ona mafai ai lea ona faʻaopoopoina le gaosiga o le inisalini. E mafua ona o vaega muamua ia e tolu e nafa ma le faateleina o le homone ma lona faʻafeiloaʻi i le toto. O le toto e ufitia i le uʻamea e ulu atu i sela o le pancreas, lea e tau atu i lona "televave". O le iʻuga, e itiiti le inisalini e gaosia nai lo mea e tatau ai.

Le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2

Ole ituaiga o maʻisuka e le faʻafuaseʻi ona afaina ai le tino, aua e faʻaauau pea ona maua le inisalini, e ui lava e le lava le tele. O le maʻi e amataina i le leai o se lagona i le inisalini: o le tino e pagatia ona o lona le atoatoa, ma o le pancreas e tatau ona maua atili pea. O le tino o loʻo galue malosi ma i se tasi "taimi lelei" taimi o loʻo vaivai ai ona punaoa uma. O le iʻuga, o le tino moni o le inisalini e atiaʻe: o le toto o le tagata e tumu i le kulukose ma o le maʻisuka o loʻo alualu i luma.

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka atonu o le le faatulagaina o le faagasologa o le faʻaogaina o le inisalini i le masini. E tupu lenei mea pe a le lelei le faʻaaogaina o masini. Latou te galulue foi i le manava valea, ae ina ia mafai ai e le suavai suamalie ona ulu atu i totonu o le cell, e manaomia atili ma sili atu, ma e tatau ona galue le pancreas i le tapulaa o lona gafatia. E leai ni meaai paleni ma o loʻo maʻi pea le maʻi i le fiaai. O loʻo taumafai o ia e faʻaumatia, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino, ma faatasi ai, o le numera o siama e "faatali" mo o latou inisalini o loo tuputupu ae. E liua se liʻo mataʻutia: o mea uma lava e tuʻuina atu ai siama na faʻaleagaina i le kullukose, ae o le tino o le tagata e le lagona lenei mea ma e manaʻomia ai le tele o meaʻai.

O lenei mea e oʻo atu ai i le fausiaina o le tele o laina e "manao" i le inisalini. O le tagata maʻi e faʻamoemoe o se taunuuga atoatoa atoatoa - o se faʻamaogaina atoatoa o lenei okeni ma se faʻalauteleina o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le gasegase e matelaina, ma e masani ona 'ai e se tagata, o le tele lava o lona' ai, o le tele foi lea o le maualuga o le suka suka. O le autu lenei mo le atiaʻeina o le faamai. E tusa lava pe le o ni tagata le mautonu e lamatia. O se tagata e maualalo le siʻitia o le mamafa o le tino pe a faatusatusa i le masani ai ona faateleina lona "avanoa" i le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mafuaaga lena o le autu autu o le togafitiga o lenei ituaiga o faamai o le teenaina o meaai maualuga-kalori. I le tele o tulaga, e toe faʻaleleia ma foʻia le faʻamaʻi, ua lava lea e faʻafetaui ai lou manaʻo.

Isi mafuaaga masani o le maʻisuka ituaiga 2:

  • faʻasolosolo ma le tino pancreatit,
  • faamai pipisi
  • faigata ma maitaga faigata. O loʻo matou talanoa e uiga i le toxicosis, totoga ma le fanau mai o se tama ua oti.
  • O le maʻisuka e mafai ona avea o se taunuuga o le maualuga o le toto,
  • lapisi atherosclerosis,
  • siama fatu fatu

O le tausaga e faʻapupulaina foi le lamatiaga o le maua o le maʻisuka ituaiga 2. O suʻesuʻega masani e le endocrinologist e talafeagai foi mo tamaitai na o le mamafa o le fanau e 4 kilokalama pe sili atu.

O le a le ketoacidosis e amata mai

O lenei tulaga o le faʻalavelave matautia lea o le maʻisuka. E pei ona e iloa, o le tino o le tagata e maua mai le malosi mai le kulukose, ae ina ia mafai ona ulu atu i le masini, e manaʻomia ai le inisalini. I lalo o tulaga eseese, o le manaʻomia mo le inisalini i totonu o se tagata e faʻaalia ai ia lava i auala eseese. O lenei faagasologa e aʻafia i le atuatuvale, solia o le taumafa, faʻaitiitia pe faateleina le gaioiga faaletino, o le faʻaopoopoga o faʻamaʻi pipisi. Faʻateleina le faʻaitiitia o le insulin, o le malosi o le matelaina o sela e tupu. O le tino e amataina le faagasologa o le faʻaaogaina o vailaʻau e le talafeagai, aemaise lava gaʻo.

O gaʻo lalo ifo-faʻamaʻoina e faʻaalia i le acetone i le toto ma le urine. O se tulaga e pei o le ketoacidosis e atiina ae. O le maʻi e gasegase i taimi uma i le galala, faitio i le gutu malulu, faʻalavelave, faʻaoga ma le mamafa o le urination ma le mamafa. A o agai i luma le maʻi, o le manogi o le acetone mai le gutu e aliali mai. E mafai e se tagata ona pauu i se tulaga le iloa ma o ai foi, e faaopoopo atu i le fuaina o fua o le toto toto i taimi uma, e tatau foi i le tagata maʻi suka ona faia se suʻesuʻega e fuafua ai le acetone i le urine. E mafai ona faia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faapitoa.

Aisea e tupu ai le maʻisuka ituaiga 2

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le mafuaaga sili ona taatele o le maʻisuka o se mea na tupuga mai, ma le tausia o se olaga le lelei ma le iai o faʻamaʻi laiti.

Faʻatatau mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  1. Faiga faʻapitoa o tagata soifua
  2. O le mamafa
  3. Mea e le lelei
  4. Faʻalavelave faifai pea ma faʻaʻumiʻumi
  5. O le i ai o le atherosclerosis,
  6. Fomaʻi
  7. Le i ai o faʻamaʻi
  8. O le maʻitaga, le tagofia o le ava ma le ulaula.

Faiga faʻapitoa o tagata soifua. O lenei mafuaʻaga o le autu lea i mea uma e ono mafai. Afai o le tagata maʻi e iai se tagata o le aiga o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo i ai se tulaga lamatia e mafai ona tupu mai le maʻisuka ona o se gasegase o le gaʻo.

Afai e iai se tasi o matua e maua i le maʻisuka, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi e 30 pasene, ma afai o le tama ma le tina o le maʻi, i le 60 pasene o mataupu e maua e le tamaititi le maʻisuka. Afai ei ai le tamaʻaiga, e mafai ona amata ona faʻaali mai o ia lava i le laʻitiiti po o le talavou.

O le mea lea, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le soifua maloloina o se tamaititi ei ai se gasegase o le tino ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le taimi. O le vave gasegase o le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le avanoa o lenei maʻi o le a tuʻuina atu i fanau a fanau. E mafai ona e tetee atu i le maʻi e ala ile matauina o se meaʻai.

O le mamafa. E tusa ai ma fuainumera, o le mafuaaga lona lua e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. E moni lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 2. I le atoaga poʻo le tele foi o le meaʻai, o le tino o le maʻi e tele naua lona tino, aemaise i le manava.

O ia faailoilo e aumaia i le mea moni e faapea o se tagata ua i ai se faaitiitia i le lagona lelei i aafiaga o le inisalini o masini feaveai i totonu o le tino. O le mea lea ua avea ma mafuaʻaga e masani ona tupu aʻe ai le maʻisuka i le tele o tagata gasegase. O le mea lea, mo i latou o loʻo i ai se genetic predisposition i le amataga o le maʻi, e taua le mataʻituina lelei a latou meaʻai ma 'ai naʻo meaai maloloina.

Mea e le lelei. Afai o se aofaiga taua o mea inu gaʻo o loʻo aofia i le meaʻai ma le fiva e le o matauina, o lenei mea e oʻo atu ai i le meaʻai, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i totonu o tagata.

Faʻalavelave faifai pea ma faʻaʻumiʻumi. Manatua iinei le mamanu:

  • Ona o faʻalavelave faʻalavelave ma mafaufauga faʻapitoa i totonu o le toto o le tagata, o le faʻaputuina o mea e pei o catecholamines, glucocorticoids, lea e faʻaosofia ai foliga o le maʻisuka i le tagata maʻi, e tupu.
  • Aemaise lava le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo i ai i latou o loʻo i ai le mamafa o le tino ma le gasegase o le vailaʻau.
  • Afai e leai ni mafuaʻaga mo le faʻaleagaina e mafua mai i le agavaʻa, ona oʻo lea i se faʻafitauli ogaoga faʻalagona e mafai ona mafua ai le maʻisuka, lea o le a amataina ai le tele o faʻamaʻi i le taimi e tasi.
  • O le mea mulimuli e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le gasegase o le inisalini o masini feaveaʻi o le tino. O le mea lea, fai mai fomaʻi i tulaga uma, ia mātauina le tele o le toʻa ma le popole i mea laiti.

O le auai o le atherosclerosis faaumiumi, maualuga o le toto maualuga, faamaʻi o le gaʻoloto. O faʻasolosolo umi e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le masini cell i le insulin.

Fomaʻi. O nisi vailaʻau e mafai ona mafua ai le maʻisuka. Faatasi ai ma:

  1. togafitiga
  2. glucocorticoid hormones synthetic,
  3. aemaise togafitiga thiazide,
  4. nisi o fualaau faasaina,
  5. vailaʻau faʻasaina.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o soʻo se vailaʻau faʻapitoa, aemaise lava apalai, e mafua ai ona faʻaaogaina le suka o le toto, o loʻo faʻateleina ai le maʻisuka steroid.

Le i ai o faʻamaʻi. O faʻamaʻi faʻapitoa e pei o le gasegase o le cortex masani poʻo le autoimmune thyroiditis e mafai ona mafua ai le maʻisuka. O faʻamaʻi pipisi e avea ma mafuaʻaga autu o le amataina o le faʻamaʻi, aemaise lava i tamaiti aʻoga ma tamaiti aʻoga, oe masani ona maʻi.

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka e mafua mai i siama, o se tulafono, o le gasegase o fatuga o tamaiti. Mo lenei mafuaʻaga, matua, i le iloaina o loʻo i ai se tasi i le aiga o loʻo mafatia i le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina le soifua maloloina o le tamaititi e mafai, e le amata togafitiga mo faʻamaʻi pipisi, ma faʻaauau ona suʻe suʻega o le kulukose toto.

Tausaga o le maʻitaga. O lenei itu e mafai foi ona mafua ai le tuputupu ae o le maʻisuka pe afai e le tatau ona ave i le taimi le puipuiga ma togafitiga talafeagai. O le maʻitaga e pei o lea e le mafai ona faʻavevesi ai le maʻisuka, ae o se mea e le paleni taumafa ma se gasegase e mafai ona faia a latou pisinisi taufaasese.

E ui i le oʻo mai o fafine aʻo maʻitaga, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa mea taumafa ma aua le faatagaina le tele o meaʻai i meaʻai. E taua foi le aua nei galo e taitaia se olaga ola malosi ma faia ni faamalositino faapitoa mo tina maitaga.

Ava malosi ma le ulaula tapaa. O amioga le lelei e mafai foi ona faia se togafiti i le tagata maʻi ma faʻaosooso ai le atinaʻe o le maʻisuka. O mea inu ava malosi e fasi ai peta beta o le pancreas, lea e oʻo atu ai i le amataga o le maʻi.

Mafuaʻaga o le ituaiga 1 Tisuka

O lenei ituaiga o le maʻi e vave ona tupu, e masani lava ona avea ma se faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava i tamaiti, talavou ma tagata talavou. Ua faʻamautu e fomaʻi e iai le gasegase o le gasegase o le maʻisuka ituaiga 1.

O lenei ituaiga o faamai ua taua foi o le talavou, o lenei igoa o loo atagia atoa ai le natura o le fatuina o togafitiga. O faʻamaoniga muamua e aliali saʻo mai le 0 i le 19 tausaga.

O le pancreas o se tino e sili ona vaivai, e iai soʻo se faʻafitauli i lona faagaioia, tumo, faʻaogaina o le inflammatory, faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina, o loʻo i ai se avanoa e ono tupu ai le gaosiga o le inisalini, lea o le a oʻo atu ai i le maʻisuka.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taua foi o le inisalini-faalagolago, i se isi faaupuga, e manaʻomia ai le faʻaauau ona faʻatonutonuina nisi o tui o le inisalini. O se tagata maʻi e faʻamalosi e paleni i le va o se paʻu i aso uma pe a fai:

  • o le maualuga o le kulukose i lona toto e maualuga tele,
  • tusa lava pe vave faʻaitiitia.

Soo se tasi o tulaga e ono lamatia ai le ola, e le mafai ona faatagaina.

Faatasi ai ma lenei suʻesuʻega, e tatau ona e malamalama e tatau ona e siakiina pea lou tulaga, e le tatau ona e galo e uiga i le tausisia lelei o le meaai na faatonuina e le fomaʻi, ia faia pea le inisalini o le inisalini, ma mataʻituina le toto ma le urine.

Ituaiga o le maʻisuka ma a latou mafuaaga

Glucose o se punavai o le malosi, suauu mo le tino. O le inisalini e fesoasoani i le gasegase, ae i le i ai o le maʻisuka, e le mafai ona gaosia le hormone i le aofaiga tonu, e le o gaosia uma, pe ono le tali mai foi i sela. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, le gaʻo o le tino, ma le faʻamalaina. O le leai o ni auala vave e faʻaititia ai le maualuga o le suka e mafai ona tupu ai aʻafiaga, e pei o le fatuga o fatuga, toesea o pito, stroke, tauaso, coma. Ia, mafaufau i mafuaaga o le maʻisuka:

  1. Faʻaleagaina o vailaʻau faʻamaʻi o suauu pancreatic e maua ai le inisalini. O le kolatila, mumps, chickenpox, ma le atefesa vaka e matautia. O le namu lapisi e mafua ai le maʻisuka i tagata uma e lima o loʻo i ai, lea e mafai ona faigata ona maua mai i se gasegase faʻatoʻateleina. E sili atu le lamatiaga i tamaiti ma tamaiti laiti.
  2. Taimi masani. Afai ei ai se tasi i le aiga e maua i le maʻisuka, o lona uiga e ono tele taimi e faʻaleleia ai le maʻi i isi tagata o le aiga. Afai o matua uma o le maʻisuka, o le a maua e le tamaititi se faʻamaʻi ma se 100% faʻamautinoa, afai o le tasi o matua e maua i le maʻisuka, o le avanoa e tasi i le lua, ma afai o le gasegase e faʻaalia i se tuagane po o se tuafafine, ona tupu lea o le isi tamaititi ile kuata o mataupu.
  3. Faʻafitauli a le Autoimmune, e pei o le hepatitis, thyroiditis, lupus, lea e manatu ai le tino puipuia o le tino o le host hostile, e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le tino o pancreatic cells, lea e faigata ai ona maua le inisalini.
  4. Mafuaaga O le maʻisuka e ono tupu tele i le tele o taimi. O le mea lea, i tagata e le mamafa, o le avanoa o se faamai e 7.8%, ae afai o le mamafa e sili atu i le masani e tasi i le luasefulu pasene, o le lamatiaga e faateleina i le 25%, ma afai e sili atu le mamafa i le 50 pasene, o le maʻisuka e tupu i le lua vaetolu o tagata uma. I lenei tulaga tatou te talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 2.

Tusa o le maʻisuka o le maʻisuka (o le insulin-faalagolago) e oʻo atu ai i le oti o pancreatic insulin-producing cells. Ona o lenei mea, ua amata ai ona maua mai le itiiti ifo o le homoni pe ua maeʻa foi le gaosia. O le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava ao lei oʻo i le tolusefulu tausaga, ma o lona mafuaʻaga autu o se faʻamaʻi viral, e oʻo atu ai i faafitauli tau autoimmune. O le toto o tagata e maua i le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka, o loʻo i ai faʻamaʻi e tetee atu i suauu e gaosia ai insulin. Latou te manaʻomia le faʻaaogaina o le inisalini mai fafo.

O le maʻisuka e leai se inisalini e faʻaalia i le mea moni o le pancreas e mafai ona maua ai le hormone e sili atu nai lo le mea e manaʻomia, ae le mafai e le tino ona iloa. O se taunuuga, e le mafai e le lela ona misia le kulukose e manaʻomia. O le mafuaʻaga o le ituaiga II o tulaga faʻainitaneti ma sili atu le mamafa. E tupu le faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino i togafitiga ma corticoroids.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E faigata i saienitisi ona faʻamautinoa lelei mafuaaga o le maʻisuka matautia. E i ai se tulaga atoa o tuutuuga e aafia ai le faʻalavelave o se maʻi. O le manatu o nei mea uma ua mafai ai ona matou vaʻai pe faapefea ona alualu i luma le alualu i luma o le maʻisuka ma alualu i luma, ma e masani ona taofia pe faʻatuai ona faʻaalia i le taimi. O ituaiga uma o le maʻisuka ei ai ona lava tulaga lea e faateleina ai le lamatiaga o le maʻi:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa. Faʻatonuina le mafuaʻaga mo le tupu mai o le ituaiga muamua. Mai matua, o le tamaitiiti ua vave ona oso i le maʻi. Ae o le mea e oso ai o se faatosina mai fafo: o taunuuga o se taotoga, o se siama. O le mea mulimuli e ono mafua ai ona maua e le tino ni mea faʻamaʻi o le a faʻaumatia ai le siama o le inisalini. Ae tusa lava pe iai le maʻisuka i totonu o le aiga e le o lona uiga o le ae maʻi tigaina i lenei maʻi.
  2. Aveina o fualaau. O nisi fualaau e masani ona faaoso ai le maʻisuka. O nei mea e aofia ai: hormones glucocorticoid, diuretics, antihypertensive drugs, fualaau e tau ai tumutumu. O le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le seleni, fomaʻi, rūmatism, ma faafitauli dermatological.
  3. Auala sese o le olaga. O se olaga ola malosi e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka e se vaega tolu. I latou e leai ni a latou gaioiga, o le tino o le kulukose o loʻo faʻaitiitia. O ia lava, o se olaga le tauagafau e oo atu ai i se seti faaopoopo o pauna, ma le fai ma vaisu i meaai le lelei lea e le lava le polotini ma le fiber, ae sili atu le suka nai lo le mea e tatau ai, e avea o se tulaga faaopoopo lamatia.
  4. Pancreatic maʻi. Latou te oʻo atu ai i le faʻafanoga o suauu o le beta na gaosia ma le atinaʻe o le maʻisuka.
  5. Iniseti Mumps, Koksaki B faʻamaʻi ma le rubella e sili ona matautia. I lenei tulaga, o se sootaga tuusaʻo i le va o le mea mulimuli ma le maʻisuka ituaiga 1 sa faʻaalia. O tui i nei faʻamaʻi, e pei o isi tui puipui, e le mafai ona faʻaosofia ai le amataga o le maʻi.
  6. Le popole popole. E aloaia aloaia o se tasi o mafuaʻaga lautele o le maʻisuka ituaiga 2, lea e aafia ai le 83 pasene o mea uma ma le faʻamaʻi.
  7. Mafuaaga O se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. Aʻo tele le gaʻo o le tino, e faʻamalosi ai le ate ma le paʻu, o le lagona o sela i le inisalini e faʻaitiitia.
  8. Toto O le iai o se pepe o se popolega taua mo se fafine ma e mafai ona mafua ai le maʻisuka faʻamaʻi. Hormones e maua mai e le placenta e maualuga ai le suka toto, o le pancreas ua faamalosia e galue ma le atuatuvale, ma e le mafai ona faia uma inisalini talafeagai. A maeʻa le fanau mai, ona mou atu ai lea o le maʻisuka.

Saili po o le a le leaga o - o faailoga i tagata matutua, ituaiga ma togafitiga o le maʻi.

Uluai faailoga ma faailoga

E i ai tulaga pe a matua vaivai le maʻisuka ma e le mafai ona vaaia. O nisi taimi o ona faailoga e iloagofie, ae i le taimi lava e tasi e le gauai atu ai le tagata ia i latou. Ma na o se faʻaletonu o faʻaaliga poʻo faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular system e faʻamalosia ai o ia e liliu atu i tagata tomai faapitoa. O le suʻesuʻega muamua o le faʻamaʻi o le a fesoasoani e taofi i taimi taimi ia faiga faʻaleagaina e tupu mai ona o lona sese i le tino, ma e le alu i se tulaga masani. O le mea lea, o fua nei e faʻaalia ai le i ai o le maʻi:

  1. Faateleina le manaʻo.
  2. Gutu gutu.
  3. Le fia inu malosi.
  4. Faʻavaʻa vave.
  5. Maua maualuga le suka.
  6. Le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  7. Vaivai, vaivaiga, soifua maloloina lautele.
  8. Se faʻateleina pe faʻaitiitia le mamafa mo le leai o se mafuaaga.
  9. "Omea" tofo i le gutu.
  10. Vaavaaiga vaaia, se lagona o le puao i luma o mata.
  11. Faʻafitauli o faʻamalologa o faʻamaʻi, o le faʻaalia o maʻi pipili i luga o le paʻu.
  12. Faʻaleagaina o le paʻu i totonu o le potu, faʻafitauli faifaipea o le paʻu.
  13. Faʻalavelave masani ma faʻamaʻi pipisi.
  14. Naua ma vili.
  15. Numera o vae ma gaogao.
  16. Rough, paʻu faʻamalolo.

Faailoga o le faamaʻi i alii:

  1. O le faia o le solo i taimi pupuu ma le tele o le galala atonu o se faailoga lea e manaʻomia ai e le gaʻo sili atu le malosi e aveesea ai le tele o le vai.
  2. O le mamafa o le paʻu e aunoa ma ni meaʻai ma sili atu le vaivai nai lo le taimi muamua e mafai ona avea ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 1.
  3. Tingling in arms and legs, faʻapouliuligia o vae e mafai ona avea ma se faailoga o le nephropathy ona o maualuga maualuga o suka ma se faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.
  4. I tagata, o le faʻamaʻi faʻalavelaveina le gaioiga o totoga o le gaioiga ma le tino o meaʻai.

Faailoga o le faʻamaʻi i fafine:

  1. Sensation o vaivaiga ma le le mautonu, vaivai e tupu pe a uma ona 'ai, faʻaleagaina le gaioiga, palagogogo, faʻateleina urination, fia inu, toto maualuga.
  2. Tusa o le mamafa, pe'ā tuʻuina le gaʻo i le puʻusiʻu.
  3. Tigāʻau faʻaogataʻi.
  4. Faateleina le fiaʻai, fiaai ma le manao e faʻatau le selu.
  5. Faʻafitauli pipisi
  6. Sores i luga o le paʻu, e masani ona felelei.
  7. Paʻu o le paʻu ua faʻalauteleina i totonu o le potu. E le tatau ona tatou faʻagaloina le gaogao, paʻu ma faʻamaʻi pipisi i feusuaiga, o mea e aʻafia ai e mafai ona mafua ai le afaina.

I tamaiti ma talavou

Faailoga o le faʻamaʻi i tamaiti:

  1. Tele le galala.
  2. Paʻu o le paʻu ma se manaʻoga lelei tele.
  3. Polyuria, e masani ona sese le moe.
  4. Faʻasalaga o se aofaiga tele o le mimiti moli. O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e maua ai le maualuga o le acetone ma le suka.
  5. Paʻu paʻu ma le le lava o le susu o le mucous membranes, lanu lanu o le laulaufaiva ma le leiloa o le paʻu o le paʻu.

Puipuia faʻamaʻi

O le puipuiga lata mai o le maʻisuka e leʻi faia, ae mafai ona faia taumafaiga e faaitiitia ai le ono mafai. E leai se mea e mafai ona faia faʻatasi ai ma aʻafiaga o aʻafiaga, ae e mafai ona e tauva le manu. O lenei mea o le a fesoasoani i faamalositino ma le leai o ni meaʻai i luga o le lisi. O isi tulaga talafeagai lelei o le a gauai atu i le mamafa o le toto ma le leai o se popolega.

Vitio: aisea e aliali mai ai le maʻisuka

I vitio o loʻo i lalo, o le ae iloa pe aisea e maua ai le maʻisuka matautia. Na faailoa mai e fomaʻi mafuaʻaga e ono o le faʻamaʻi ma aumai i tagata lautele. E manino lava, faʻamatalaga, e pei ona i totonu o le tusi faʻamaumauga, o faʻamatalaga e tuʻuina atu i se tagata matamata. O mafuaʻaga o le maʻi suka e faʻamalosia ai i tatou e mafaufau i amioga e le mafaufauina ma le amio sese, lea e oʻo atu ai i le mataʻutia ma isi aʻafiaga.

Tuua Lau Faamatalaga