O mafuaʻaga o faʻafitauli i le taimi o togafitiga o le inisalini, o faʻamaoniga autu, o taimi uumi, faʻafitauli ma togafitiga

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

O le le mulimuli i tulafono o le inisalini togafitiga e tau atu ai i faʻafitauli eseese. Mafaufau i le mea sili ona taatele:

  1. Faʻatonuga o le Allergic - e masani lava ona tupu i le nofoaga o tui, ae e mafai ona faʻaalia i le lautele o le urticaria, faʻalavelave anaphylactic. O latou foliga vaaia e fesoʻotaʻi ma le solia o tekinolosi tui, le faʻaaogaina o nila mafiafia poʻo le faʻaaogaina faifaipea. O se tulaga tiga e tulaʻi mai pe a malulu le fofo pe leai foi le filifilia o le inisiua. O se malologa i togafitiga mo le tele o vaiaso i masina e fesoasoani foi i le tulai mai o allergies. Ina ia puipuia, pe a uma se malologa i togafitiga, na o le homone tagata e tatau ona faʻaaogaina.
  2. O le hypoglycemia o se faaitiitia i le suka o le toto. O lenei faʻalavelave e tuʻuina atu ma ona uiga faʻaalia: faʻafiafiaina le vevela, vevesi o le tino, faʻavaivaia, fiaai. O le Hypoglycemia e atiina ae i luga o se fualaau faasaina po o le matelaina faaumiumi. O faʻalavelave e mafai ona tupu e uiga i le talaaga o lagona, faʻafitauli, pe a maeʻa le galue.
  3. Lipodystrophy - atiina ae i nofoaga e masani ona fai soo. E oʻo atu ai i le malepelepe o le tino o le tino ma le faʻavaeina i le nofoaga o le leionite (lipohypertrophy) poʻo le loloto (lipoatrophy).
  4. Tupe maua - o lenei faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faateleina i le kalo o meaʻai ma le faateleina o le fiaʻai ona o se lagona o le fiaai i le taimi e faaosofia ai le lipogenesis e le insulin. I le avea ai o se tulafono, o le mamafa o le oloa e 2-6 kilokalama, ae afai e te mulimulitai i tulafono uma o meaʻai lelei, e mafai ona aloese mai lenei faafitauli.
  5. O le faʻaleagaina o le tino o se faʻalavelave le tumau lea e tupu i le amataga o le puleaina o le hormone. Vaʻaia le faʻaaliga taʻitasi pe a uma le 2-3 vaiaso.
  6. Taofiofia o le sodium ma le vai i totonu o le tino - fulafula o pito i lalo, faapea foi le faateleina o le toto maualuga e fesootaʻi ma le faatumauina o le tino i le tino ma e le tumau.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o tulaga faʻaleagaina o loʻo taʻua i luga, e tatau ona filifili ma le faʻaeteete se nofoaga mo le tuiina ma usitaia tulafono uma o togafitiga insulin.

O faʻafitauli faʻafitauli faʻaletonu e fesootaʻi ma togafitiga insulin

I le taimi nei, o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-toto e naʻo le inisalini ole tagata e togafitiina poo ona analogues. I le taimi muamua, i le falemaʻi, inisini o meaola manu - povi poʻo puaa - na faʻaaogaina. E ui lava o le homone tagata e maua mai i le faʻaaogaina o le DNA technology, o loʻo i ai le tutusa lava o le tuufaatasiga o le amino acid e pei o le tagata, o lona uiga e foliga tutusa lelei.

O faʻalogo ana insulin e maua foi i metotia faʻavae, ae o nisi o vailaʻau amino ua suia i totonu. O loʻo maua i luga o maketi tau vailaau faʻamaʻi, puupuu, vavalalata, umi, gaʻo umi.

Naʻo le aʻafiaga o le togafitiga o le inisalini, lea o se lamatiaga ogaoga i se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le hypoglycemia. I nisi tulaga, o le hypoglycemia e mafai ona taʻitaʻia. O le hypoglycemia e mafai ona mafua ona o le le lelei o taumafa, malosi faaletino, poʻo le inu ava malosi.

O nisi vailaʻau - beta blockers - poʻo le neuropathy o le maʻisuka e puipuia ai foliga o se osofaiga o le hypoglycemic. O se taunuuga, e le iloa e tagata gase se osofaiga ma atonu e oti i se taimi puupuu.

O le maualuga o le kulukose (hyperglycemia) maualuga e atiaʻe ona o sese ole meaʻai, le talafeagai ole inisalini poo faʻamaʻi ole tele ole etiologies.

O nisi tagata gasegase e mafai ona feagai ma se faʻalavelave matuia tele o le tino, o lenei itu e tupu aemaise lava i le amataga o togafitiga pe a maeʻa le faʻasolosolo vave o le glycemia. Ae ui i lea, e matua le afaina lava ma vave ona mou atu.

I se tulaga e le masani ai, o le edema poo le faatumauina o le vai i totonu o le tino e mafai foi ona avea ma se faʻafitauli leaga ile togafitiga o le insulin. O le aʻafiaga e afua mai i le paʻu o le sodium excretion mai le tino, o se faʻalavelave leaga e tupu aemaise lava i le amataga o togafitiga faʻatasi ai ma se vave faʻavavega o le glycemia.

E masani lava, o le inisinia togafitiga e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino. Ae peitaʻi, o le aʻafiaga pe'ā faʻaaoga le faʻalogologo o le homone e seasea lava ona tupu.

A faʻaaogaina le inisalini sili ona faamamaina, o se mea e seasea lava ona tupu mai i le maʻi. O se allergy i le inisalini poʻo se faʻamafanafanaga e mafai ona faʻaalia e le pruritus poʻo le faʻavevesi. Afai e maua ni tali ogaoga i le fofo, e mafai ona o faatasi ma le paʻu o le tino atoa, fulafula, faigata le manava, faaitiitia o le toto, po o le faateia foi. I ia tulaga, e tatau ona iloa le mafuaʻaga o anaphylaxis. I le tele o tulaga, ina ia foia le faafitauli, ua lava le fesuiaiga i se tui insulin e aofia ai isi mea leaga.

I le taimi o le maitaga ma le lactation

O fafine maʻitaga o loʻo manaʻomia le faʻaauau pea ona faʻaaogaina se siama e maualalo le suka, e tatau ona faʻaaogaina le inisalini o le tagata. Ona o le leai o se faʻamatalaga, e tatau ona faʻaeteete i le faʻaaogaina o analogues ao maʻitaga ma le susu.

O fafine maʻitaga oe na muamua faia ni iniseti (shortpart) poʻo le lispro) e mafai ona faʻaauau ona faʻaaogaina. O fualaau oona umi (faʻapipiʻi ma faʻafefe) e le tatau ona faʻaaogaina i taimi o maitaga ona o le le lava o faʻamaumauga saogalemu. Ona o suiga i le metabolism o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o tina maitaga e tatau ona feagai ma suʻega ma suʻesuʻega i taimi uma.

O le fafagaina o susu e fautuaina tele mo tina e maua i le maʻisuka. I le lactation, o se fafine e manaomia le itiiti ifo o le insulin. Afai e manaʻomia pea le maʻisuka ituaiga 2 e tusa lava pe maeʻa le maʻitaga, e tatau i tamaitai ona faʻaauau pea le togafitiga o le inisalini.

Inisalini e sili atu i luga ma le coma

O le hypoglycemia e tupu i taimi uma ma le faʻaofiina o se vaega tele o inisalini. E masani lava o le maualalo o le maualuga o le suka i totonu o le toto e maua ai se tali mai le tino: faʻateleina le pulefaʻatonu o hormones e faʻaosofia ai le gau o le glycogen i le kulukose. I nisi o maʻisuka, o nei gaioiga atonu o le a le afaina ona o tulafono faatonutonu o le hormonal e le galue, pe ona e leai ni faleoloa glycogen.

Hypoglycemia - popole tele mo le tino. Ole aʻafiaga autu ile CNS), talu ai e le teuina e leu se faleoloa glucose. O le faʻavaveina o le glycogenolysis ma le fausiaina o suga fou, o le slander gland e faʻasaʻo atu ai hormones sili atu ona aʻafia - cortisol ma adrenaline - i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i faailoga masani:

  • Tele le le fiafia,
  • Faafuasei ona sisi
  • Teteʻete
  • Pallor
  • Lanu mumu i le lotoifale i luga o le paʻu,
  • Tachycardia ma le toto maualuga,
  • Faateleina le manaʻo, gasegase ma le vomia.

A o atiae le hypoglycemia, o le a le iloa ai ni faailoga o le eseesega o le mamafa:

  • Tigā
  • Vaivai ma vaivaiga
  • Manua le lelei,
  • Fofoga Fetalai,
  • O lagona le lelei - faʻasolosolo poo le maʻi pipili.

O le maasiasi o le hypoglycemic e faʻaalia i se faʻafuaseʻi o le misa, o se tulaga e lamatia ai le ola lea e manaʻomia ai togafitiga vave. Togafitiga e aofia ai le tuʻuina atu o se fofo o le kulukose ma le glucagon. I le faaopoopo atu i le fomaʻi, o loʻo i ai se uiga faʻafefe. O tagata maʻi e afaina tele ma susu i totonu o le paʻu. E le gata i lea, o isi faʻafitauli e tulaʻi mai e tulaʻi mai - o le fatu malosi ma le arrhythmia. Ae ui i lea, e le pei o le maʻi suka, e leai se vai inu.

Talu ai e le ese le teteʻi o le hypoglycemic mai le maʻi suka, e naʻo le fesoasoani a suʻega suʻega e mafai ona iloagofie ai. I suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻega, e mafai ona iloa lelei le tele o faʻasalalauga. O le hypoglycemic coma e faʻaalia i le tele o faailoga. Ae ui i lea, o nei faʻaʻailoga e mafai foi ona i ai i isi faʻamaʻi.

O aʻafiaga e aofia ai popolega faʻafuaseʻi, faʻalauteleina o le 'ai, faʻalavelave faʻalautele, vevela, atuatuvale, faʻalavelave mataʻutia, atuatuvale, gatete, poʻo faʻamalologa. O nisi taimi e iai foi ni faʻalavelave i le iloa, faigata i le tautala ma se tofo i le gutu. A maeʻa le faʻafoega o se vaifofo o le kulukose, e vave ona mou ese atu faailoga.

E mafai ona tumau faʻamaʻi vailaʻau i le tele o itula poʻo aso. Afai o le toto ua sili atu ona faʻataunuʻuina mea o loʻo faʻaitiitia, o le a mafai ona oʻo atu ai i se lavelave ogaoga. Mulimuli ane, faʻalavelave faʻalagona, faalua vaaiga, maʻi pipili ma faafitauli i le manava ma le toto. I le taimi mulimuli o le teʻi, o le tagata maʻi e mafai ona pa'ū i totonu o se pa. O le faasologa o faailoga e vave tele. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau i tagata mamisuka ona mataʻituina lelei i latou lava. Ua i ai muamua i le faailoga muamua e tatau ona ave mea inu.

E masani lava o lenei faateʻia e tau atu i le tele o maʻi ma faʻafitauli eseese. E mafai e se tagata ona atiaʻe le taoto ma le vevela ogaoga. O le tagata ua afaina e masani lava ona pagatia ona o le le atoatoa o le faʻatasia ma le faʻamalosi. I le lumanaʻi, e mafai foi e le tagata gasegase ona le iloa pe a ogaoga ia faailoga. Afai e le togafitia le teʻi, e maliu le tagata. O le togafitiga o le mautonu e masani ona aofia ai le pulea o le tele o kulukose.

O le a le mea e fai pe a maeʻa ona faʻauluina le inisalini, e faʻafuaseʻi ona faʻalavelave le maʻi o le maʻisuka

O le hypoglycemia moni e tatau ona togafitia vave, aua e mafai ona lamatia ai le ola. Afai e masalosalo, e tatau i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi Faʻailoga muamua, e sili ona lelei le 'ai o le dextrose mama - e tusa ma le 5-20 kalama. Afai e faʻaauau pea ona pa'ū le suka, o le a leiloloa le tagata. I lenei tulaga, e faanatinati le valaauina o se fomaʻi faʻafuaseʻi.

E tusa lava pe lelei pe leai foi le hypoglycemia, e fautuaina e faia se suʻega faafomaʻi. O nisi faʻamaʻi, e ese mai i le maʻisuka, e mafai foi ona mafua ai le maua o le suka maualalo. O nisi taimi o le mafuaaga o le maʻi atonu o se mea le talafeagai. O se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani e fetuunai le faasologa meaai ma puipuia ai faafitauli. O le maʻi o le hypoglycemic e mafai ona faʻaitiitia ai le lelei o le ola o le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e gauai totoʻa i ai, a le o lea, o le maʻi e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matautia.

Polokalame muamua mo puipuiga

O le maʻisuka, o le e masani ona mafatia i le hypoglycemia, e tatau ona faʻaaoga fua nei e puipuia ai:

  • Fua lau suālaʻau i taimi uma
  • Nai lo le 'aina o ni nai meaai tele, ave sina vaega o meaai i le aso atoa,
  • Avea pea ma oe se fasi suauu,
  • Aua le faʻaaogaina le ava malosi
  • Faʻasaga le faʻaaogaina o taumafa ma le inisalini ao lei faia faamalositino,
  • Fua le glycemia, pe a talafeagai, i le po.

O le tulaga le iloa o le maʻisuka e mafai ona mafua mai i mea maualalo ma le maualuga (ketoacidosis coma, poʻo le maʻi suka). Ae ui i lea, o le hypoglycemic coma e sili atu ona matautia, o le mea lea, i le tulaga o masalosalo, e tatau ona e ai i taimi uma le suka ma taofi le faʻaaogaina o le inisalini mo sina taimi.

Fautuaga! I le avea ai o se tulafono, faatasi ai ma le saʻo lelei o le pulega o fualaau faasaina, e le tulai mai ni faafitauli. I le tele o tulaga, o faʻafitauli e mafua mai i le le talafeagai ma le le lelei o le faʻaaogaina o fualaau oona poʻo le matuia o le tino. A faʻaaogāina soʻo se faamalositino, e tatau i le tagata maʻi (aemaise lava le tamaititi) ona ave suāsusu. Ole taui taimi ole mea na maua mai e puipuia ai le atinaʻeina o aʻafiaga talafeagai ma lamatia ai le ola. I ni tulaga e le masani ai, e mafai ona maliu le tagata maʻi ona o se malosi malosi o le tino. E le fautuaina e lafoai le fautuaga a se fomaʻi.

Lipodystrophy ma togafitiga insulin

O se tasi o faʻafitauli e le masani ai o le togafitiga o le inisalini e tupu i le faʻalautele ma le masani ona faʻaleagaina i neura laiti ma vaʻa toto e iai le nila o le lipodystrophy. O se tulaga tiga e tulaʻi mai e le gata ona o le faʻaofiina o le fualaau faasaina, ae faʻapea foi pe a faʻaaogaina le le lava o ni fofo manino.

O le lamatiaga o faʻafitauli o le faʻalavelaveina lea o le faʻafefe o le hormone o loʻo faʻatonutonuina, mafua ai le tiga ma le faʻalelei o le paʻu. O nei ituaiga o lipodystrophy e iloga:

Ona o le leiloloa o le tino, o le fossa ua faia i le nofoaga o tui. O ona foliga vaaia e fesootaʻi ma le faʻafoʻiina o le tino i le le lelei o sauniuniga o meaola. O togafitiga o lenei faafitauli e aofia ai le faʻaaogaina o togi laʻititi o inisiua i totonu o se hormone sili ona mama i tafatafa o itu o loʻo aʻafia ai.

O le faʻavaeina lea o infiltrates i luga o le paʻu, o lona uiga, faʻamaufaʻailoga. E tupu i le solia o le auala o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, faʻapea foi ma le faʻamalosia o le tuiina i le lotoifale. O loʻo faʻaalia i se vailaʻau mataʻalia ma le faʻaleagaina o fualaau. I le puipuia o lenei maʻi, e tatau ona suia le faʻaaogaina o le initaneti, ma pe a faʻaaoga se tasi nofoaga, tuu se mamao i le va o vaʻa o le 1 cm.

O le puipuia o le lipodystrophy e faaitiitia i le tausisia o tulafono nei: isi nofoaga e tui ai, faʻamalosia le inisalini e vevela i le vevela o le tino, faʻavave ma le loloto o le faʻaaogaina o fualaau faasaina i lalo o le paʻu, faʻaaogaina naʻo nila maama, togafitiga lelei le nofoaga o inisiua ma le ava malosi poʻo se isi visepisi.

Tuua Lau Faamatalaga