Faailoga o le faʻavavevaveina o pancreatic pancreatitis, tulaga i tagata matutua

Matou te fautua atu e te faitau i le tusiga e uiga i le autu: "Faailoga o le faʻavavega o pancreatic pancreatitis, tulaga o tagata matutua" faʻatasi ai ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Faʻalavelaveina o le gastrointestinal tract o se faʻafitauli o feagai ma le faitau miliona o tagata i le salafa o le lalolagi. O se taimi faʻapitoa o le olaga, le lelei o mea taumafa, popolega, tulaga le lelei o le siosiomaga ma isi mea faʻaosofia e mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi gastrointestinal o suiga eseese.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le pancreatitis o se mea taatele o togafitiga e fesootaʻi ma le soliga o galuega a le tino. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se gaioiga mimiti lea e tupu i totonu o le pancreas ona o le vave faʻatoagaina o enzymes e le tino.

O lenei tulaga e matautia i le mea lea afai e le lelei le afaina o meaai, o le a faʻaleagaina le tino o le tino. I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le gastritis poʻo le maʻi tigaina o le maʻi e tupu. Masalo o le atinaʻeina o maʻi pipisi.

O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se gaioiga mimiti lea e tupu i totonu o le pancreas ona o le vave faʻatoagaina o enzymes e le tino.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O se vaega o le faʻaogaina o le faʻaogaina i le pancreas o le maʻi e mafai ona tupu mo se vaitaimi umi e aunoa ma ni faʻaaliga manino. O le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani o se tulaga matautia. E le mafai ona taofia e aunoa ma le tagofia o fualaau. Pe a aliali mai uiga faʻaalia, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. O Pancreatitis o loʻo i ai se numera ese mo le ICD-10. E aʻafia i le kulupu o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (vasega 11). O le tuufaatasiga o le K85 o lona uiga o se ituaiga o togafitiga. Filifiliga e amata i le K86 o le faasologa masani o le maʻi.

O le faʻaleagaina o faagasologa o le pancreatitis biliary e maua mai i ni auala autu se lua: e masani ona faʻasolosolo. E mafai ona e faitau atili e uiga i lenei mea.

O le pancreatiti o aso e tupu ai le taimi. I se tulaga e le masani ai, o se vailaau o le faamai e tuuina atu e ala i le tofi. O le tele o taimi o le taunuuga o se olaga sese. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o meaʻai falai, o le naunau mo meaʻai vevela poʻo gaʻo, mea inu ava malosi, ulaula ma le le lelei o mea taumafa e mafua ai le le atoatoa o meaʻai.

O le ava malosi i pancreatitis e faʻasaina ona o le inu o le ava i totonu o le ava malosi, lea e aʻafia ai i le leaga le pancreas.

E le mafai e le tino ona taulimaina le faateleina o mafatiaga. O le mea lea, i le galuega a nisi o totoga, ua tupu ai toilalo.

Faatasi ai ma le pancreatitis, o le enzymes e talafeagai mo le teuina o meaai i se vaega pe atoa foi i totonu o le pancreasitis. Latou te aʻafia ai ona aʻafiaga, ma mafua ai le mumu, aʻo le meaʻai i totonu o le tootoo laiti e le o faʻapala. Afai o le vaitaimi lenei e le mulimulitaʻia ia mataupu faavae o le ola maloloina, o lona uiga o taunuuga e mafai ona ogaoga, e oʻo lava i le oti.

O mafuaʻaga o soʻo se ituaiga o togafitiga faʻapitoa e tutusa lava. O le eseesega i le va o le pancreatitis ma le faʻavavevave o se faʻamaʻi masani o loʻo i ai i le vave tele o le filifiliga muamua. Mai le amataina o faʻamaoniga i aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia, 3 to 7 aso le pasi.

O le faʻaauau ona faʻaaogaina o meaʻai falai, o le naunau mo meaʻai vevela poʻo gaʻo, mea inu ava malosi, ulaula ma le le lelei o mea taumafa e mafua ai le le atoatoa o meaʻai.

O se faʻavavevavega o le faʻasalaga faifaipea e faʻaalia i le faateleina o le faateleina o faʻaaliga o le maʻi. O nisi taimi o le faʻaaogaina o mea uma e faʻaosofia ai le setete i le taimi muamua e fesoasoani e vave ona feagai ai ma aʻafiaga o togafitiga, aʻo le malosi o le faʻamaʻi na mafua ai ona togafitia togafitiga i le falemaʻi.

Faailoga o le faʻavavevave o pancreatitis i tagata matutua e tutusa ma tamaiti. O le atinaʻeina o se tulaga matautia e amata i se tiga ogaoga i le itu tauagavale o le hychochorium o le manava. O lagona tipi e mafai ona maua i le pito i lalo.

O le faʻavaveina o pancreatites e mafua ai le lanu o le paʻu ma le vomia. O le maʻi e lagona le tofo. E masani ona i ai se manava ita. Vomiting ma manava manava e faigata ona taofi. E lagona e se tagata se vaivaiga vaivai ma se malepelepe. O nisi taimi o le faʻasalaga e sau faatasi ma le maasiasi ma le fiva i tulaga maualuga. O lenei faailoga e mafai ona faʻamaonia ai le tele o le faaleagaina o le pancreas ma le atinaʻeina o le afi mumua.

O le a le mea lava e tasi e mafua ai le fiva ma pancreatitis ma le auala e togafitia ai - e mafai ona e faitau e uiga i lenei mea i le tusiga.

O le faʻavaveina o pancreatites e mafua ai le lanu o le paʻu ma le vomia. O le maʻi e lagona le tofo.

O lenei tulaga sili ona matautia. E masani ona faaiʻu i le toto toto. O le mea lea, o le tagata maʻi e tatau ona ave faanatinati i le falemaʻi ma tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi.

E sili atu ona pagatia tamaloloa mai le pancreatitis. E fesootaʻi lenei mea i le olaga. I fafine, o le faʻamaʻi e le o faaalia mai ia lava. Ae ui i lea, o togafitiga e matautia mo le sili ona vaivai le feusuaiga e le itiiti ifo nai lo le malosi.

Faʻailoga pancreatitis o loʻo faʻaalia i se vaitaimi faaumiumi o le faʻavavevave. E tumau mai le 5 i le 7 aso. O se faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga e mafai ona faʻaali mai i le vaega laʻititi seia oo i le 2 vaiaso. E mafua lenei mea ona o le le mafai o le pancreas ona toe vave maua.

O le faagasologa o le totoina o le tino o le toe faʻaleleia o le tino e lemu. O le mea lea, o le tagata maʻi e tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma ia le taofia le tagofia o fualaau faasaina seia oʻo i le faaiuga o le togafitiga. A le o lea, o le pancreatitis e le mafai ona avea ma se toe faʻafoʻi. O lona uiga o faʻateleina atili o le a sili atu ona umi ma tele atu taimi.

O le faʻaaogaina masani o vailaʻau e lagolagoina ai le 'ailaina, tausisia o se taumafataga faapitoa, ma le soifuaga lelei e mafai ona mafua ai le faʻamagaloina faifaipea.

O le faʻaaogaina masani o vailaʻau e lagolago ai le faʻafefeteina, usitaʻi i se taumafataga faapitoa, ma le ituaiga soifuaga lelei e mafai ona mafua ai le faʻamagaloina ma fesoasoani i le tagata galo ia galo e uiga i lagona le lelei e fesootaʻi ma le faʻavavega o pancreatitis mo se taimi umi.

O faʻaaliga muamua o le faʻavavevave o se faailoilo o le manaʻomia e sui i meaʻai paleni ma tuʻuina atu i le tagata maʻi le filemu. E mafai ona e inuina vailaau ua faamaonia e lau fomaʻi e taofi ai le tiga, inu tele vai. E le mafai ona e faatonuina vailaʻau mo oe lava ia. E tatau ona e faafesootai se fomaʻi.

Aʻo le i taunuu mai le au o le falemaʻi, e tatau ona fai se tulaga faʻasaga. Aua le 'ai se meaʻai. Inu le tele o vai (i le vaitau o le vevela, o le vai poʻo le uʻu o le vao vao). I le itu o le hypochondrium agavale, e fautuaina e tuʻuina se afi faʻavevela ma le aisa. Afai e le lava nei metotia e taofi le tiga, e tatau ona e tago i fualaau oona.

Ina ia faʻamalieina le tiga i le taimi o le faʻalavelave, e mafai ona e faʻaaogaina se paʻu afi ma le aisa.

Afai o le maʻi o le tagata maʻi e agavaʻa, ona faʻamaonia, e le manaʻomia le taotoga. O le tele o auala e faʻamalieina ai le tiga ma faʻamaonia le soifua lelei e aofia ai:

  1. Faʻalēaogaina meaai i le aso muamua 2 aso. Sela o loʻo i ai le faʻapapaina o vai.
  2. Le fesuiaiga i meaʻai paleni, e aofia ai vaovao ma meaʻai suamalie. O meaʻai malosi e sili ona vaʻaia mo le 14 aso.
  3. O le taliaina o sauniuniga antispasmodic ma enzyme na malilie faatasi ma le fomaʻi. Afai e le o faʻamaonia lenei vaega o fualaau faasaina, e tatau ona e faʻatalanoa se gastroenterologist.

O faʻaaliga muamua o le faʻavavevave o se faailoilo o le manaʻomia e sui i meaʻai paleni ma tuʻuina atu i le tagata maʻi le filemu.

O le tiga ogaoga ma le faʻamalosia o pancreatitis e tatau ona taofia i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa i se fomaʻi. Aua nei teena le falemai ina ia aua le faʻaleagaina se tulaga matautia.

O le pancreatite o aso e manaʻomia ai le 'ai e le aunoa. O meaʻai talafeagai o le ki lea i le faamagaloga faʻamalosi. I le taimi o le faigata, e tatau i le tagata gasegase ona tausisi i meaai Numera 5. E maua ai le faʻaaogaina o meaʻai maualalo. E fufulu aisa. O le lisi e aofia ai paluga i luga o le vai, masusu soup, pipi moa.

O mea inu, e sili atu le lelei o le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei i le vai, o le suka ma le pulu e le faʻasalaina o le sipuni o le rose. O le fua e kuka. O le tagata maʻi e tatau ona aloese mai so o se mea e maua ai le faʻaleagaina o le manava.

O le pancreatitis diet e maua ai taumafa masani i ni vaega laiti. O lenei faiga i mea taumafa e fesoasoani e faʻamautuina ai le tulaga ma toe faʻafoʻisia ai vaega ua leiloloa.

O le sini o le taumafa mo le faʻamalosia o le pancreatitis o le toe faʻafoʻiina o le pancreas ma fesoasoani e taulimaina faʻafitauli o le maʻi. Faitau atili e uiga i lenei mea.

O le setete o le pancreas i pancreatitis i le gaioiga mamafa e fuafuaina e faʻaaogaina ai metotia eseese suʻesuʻega. Muamua, o le tagata maʻi e suʻeina. O se faiga masani lenei. O le lisi e aofia ai suʻesuʻega o meaola o le urine, toto ma feces.

Ina ia filifilia togafitiga togafitiga i le falemaʻi, o le ae manaomia le faia o se gastroscopy, ultrasound ma le radiography abdomina. I mataupu faigata ma le faʻavavevave o pancreatitis, o le faʻamatalaga sili ona faʻamaonia o le taunuuga lea o le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic.

I le faaopoopo atu i metotia suʻesuʻeina, o le tele o suʻega faʻapitoa e faia e atagia ai le maualuga ole pancreatin, lipids ma calcium i le toto. O tagata uma e maua i le pancreatitis e maua se suʻega kullukose, aemaise lava i le maʻisuka.

Ina ia filifilia togafitiga togafitiga i le falemaʻi, o le ae manaomia le faia o se gastroscopy, ultrasound ma le radiography abdomina.

O le faʻamaonia o pancreatitis o se faʻamatalaga mo falemaʻi. Togafitiga e faia ile falemaʻi. Muamua, latou te aveesea le tiga o le tiga. Mo lenei mea, o antispasmodics ma anti-inflammatory drugs e faavae i luga o le ibuprofen, paracetamol poʻo le diclofenac e faʻaaogaina.

Faʻailogaina o proteases ma kinini e faʻaalia ile maʻi. Ina ia faia lenei mea, tuu se kululu. E aveeseina le edema Pancreatic i ni togafitiga, pe a maeʻa ona toe faʻafoʻiina le fesoʻotaʻiga o mea e faʻaaogaina ai masini i sauniuniga o le heparin. I le tulaga o se taufaʻatau o faʻamaʻi ona o le ogaoga o aʻafiaga o okeni, ua faʻamaonia mai ai auupega. O le lisi ma le tulafono o le aveina o vailaʻau faʻataʻitaʻi talafeagai e faʻamatala mai e le fomaʻi.

O galuega faatino Pancreatic e lagolagoina e sauniuniga o le enzyme e pei o Creon poo Pangrol. O le puipuia o le veveve o le pancreatitis e aofia ai le usitai i meaai ma mataupu faavae o meaʻai paleni. Toeitiiti lava i taimi uma, i le vaitau o le faʻamagaloga, e tatau ona masani ona ave e le tagata maʻi ia enzymes. Ua latou onā e pei ona faatonuina e le fomaʻi.

O faʻamaʻi, lea e faigofie ona taʻua e tagata - "faʻateleina le faigata o le pancreas," i le mea moni, atonu e tele. O le tele lava o taimi, o se tino o le pancreatitis, e ui lava o isi faʻamaʻi e mafai ona afaina ai le okeni e le o aofia ai. O le faʻaleagaina o le pancreatic e mafua mai i soo se maʻi e mafai ona faʻaleagaina ai le lelei o le ola o le tagata. O le pancreas e faia se gaioiga sili ona taua - e maua mai ai le inisalini ma maua ai enzymes oona. O le mea lea, o se faʻamaʻi o le gland, o le a maua e se tagata ni faʻafitauli le lelei, ma o faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le tulaga o le maʻi, o lona uiga, le setete i le va o le ola ma le oti.

I le anotusi o aso nei, o le a tatou mafaufau pe o a ni faailoga muamua o le faigata tele o faafitauli i le pancreas, le auala e iloa ai faʻamaʻi i le amataga ma po o le a le mea e puipuia ai ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻafeiloai ma faʻamaʻi o lenei totoga taua.

Pancreatic Exacerbation: Faʻailoga

Soʻo se faʻamaʻi o le pancreas e matautia aua talu ona le afaina ona leai se isi okeni e mafai ona faia le galuega o loʻo faia e le gland.

E tusa ai ma lea, o le maliu o le tino maliu o se mea e le mafai ona faʻaaogaina mo le tino, e matua afaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O tiute tuusao o le pancreas e mafai ona vaevaeina i ni poloka tetele se lua. Muamua o le gaosiga o le inisalini, lea e talafeagai e pulea ai le toto suka. O le tele o siaki pancreatic e aofia i le gaosiga, o le maualuga atu lea o le lamatiaga o se tagata e maua ai le maʻisuka. I tagata gasegase e pei o le pancreatitis, o le maʻisuka e masani lava o lana soa.

O le vaega lona lua o galuega a le okeni o le gaosiga o enzymes mo le gaogao. E masani lava, o le pancreas e faʻamavaeina ai gaʻo, gaʻo gaʻo, ma puipuiga e maua e se tagata mai fafo ma meaai pe a latou ulu atu i le duodenum. Afai e afaina le au mo nisi mafuaaga, e le mafai ona "alu" le enzymes i totonu o le manava ma tumau ai i totonu o le gland, e le o se meaʻai, ae o sela o le okeni. E aliali mai o le pancreas e amata ona galue i se faʻaogaina faʻaleagaina o ia lava.

Pancreatic state in chronic pancreatitis

Faʻasalaga o le faʻaleagaina o le tagata lava ia, o le uʻamea ua faʻaumatia, o le tino ola ua liua i le mea faʻapipiʻi, faʻalauteleina le mumū. O le tulaga lea e taʻua e tagata o le "faʻavavevaveina o le pancreas," i le mea moni, o le tino poʻo le masani o pancreatitis ua maua. I le taimi laititi, e vave ona tupu se oso i le faʻaumatiaga - i totonu o se taimi pupuu, e mate ai se fale mea. I le gasologa masani o le maʻi, o le pancreas ua faʻaumatia vave, ae mo se taimi umi, ma o le liona e mafai ona salalau atu i le vaega o le totoga atoa.

O le tele o taimi, o le mea muamua o le faʻavavega o pancreatitis o loʻo tusia i tagata matutua, e fa i le limasefulu tausaga. O loʻo i ai se faʻafitauli i le talaaga o le faʻaleagaina o le ava malosi, meaʻai ma meaʻai vevela, ma faʻafitauli o meaai i le lautele. Fomaʻi fomai tipitipi iloagofie uiga autu e fa o le pancreatitis:

  1. Purulent form.
  2. Edematous (interstitial).
  3. Hemorrhagic form.
  4. Vaʻaia poʻo le aofaiga atoa o le necrosis (maliu o le tino).

O le faafitauli ogaoga i le mauaina o le tino pancreatitis o le multispectivity o faailoga. O lona uiga, i tagata eseese, o le faʻamaʻi lava lea e tasi e mafai ona faʻaalia i ona faailoga eseese. Ae ui i lea, o le tulaga masani o le faamai o loo i ai pea uiga taua e fesoasoani i fomai e iloa ai le faamaʻi.

E le mafai ona matauina le tele o le pancreatitis. E iloa e se tagata le tiga, ma o lona totonugalemu o loʻo i totonu o le faʻasolosolo (i le va o nusipepa ma le pute). I le amataga o le vevela, e ono tupu le vomiting, mulimuli ane e leai se toomaga, e vave ona tupu le fatu. Afai e mafai e se tagata ona le amanaia nei faailoga, pe a maeʻa le lua pe tolu aso e alu aʻe lona vevela.

Mo maʻi ma le pancreatitis, o se ufiufi paʻu i luga o le laulaufaiva, o se tofo oona i totonu o le paʻu tautala, leaga le manava

I totonu o le pancreatitis, o le tiga e masani ona i ai, e le fetaui ma meaai poʻo vai. Ae ui i lea, o se tali i le taumafataga o loʻo faia pea - pe a uma ona 'ai, e lagona e se tagata le gaoia pe faʻaalia se tasi o le vomiting, e masani lava i elemene o meaai e leʻi faʻaaogaina. Pe a ave ni meaʻai, o le tiga e alu i lalo, ma a maeʻa le aʻafiaga o le paluga, ona faasolosolo malie lea.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga masani, o ituaiga taʻitasi o pancreatitis maoaʻe ei ai ana lava faailoga faʻapitoa. Mafaufau i le uiga vaaia i le tulaga o se laulau.

Laulau 1. Faʻailoga o le mumu o le pancreatic inflammation

O le pancreatitis o se mumū o le pancreas. O mea sili ona taua e faʻaosofia ai se faʻalavelave tele o le maʻi. E taua tele le faʻamalamalamaina o faailoga i se taimi vave e mafai ai.

O faʻamaoniga o le faʻasalaga o le pancreatitis e faigata i le mea moni o le tiga o le tiga e faigata ona taofi e tusa lava pe fesoasoani i vailaʻau. Ina ia mafai ona faʻaitiitia le togafitiga ma faʻaleleia le tulaga lautele, e manaʻomia vave togafitiga.

O le mafuaʻaga autu o le faʻasalaga o se faʻalavelave matuia o taumafa ma le taumafa ava malosi. E tusa lava pe itiiti sina ava malosi i le 1 nofoaga. A maeʻa, i le taua:

  1. Le lava le meaʻai meaai.
  2. Aafiaga faalemafaufau-faalelagona, tulaga atuatuvale.
  3. Le faʻaaogaina o vailaau (hormones, aspirin, nisi o vailaau faʻamaʻi, vailaʻau vailaʻau mo togafitiga o le kanesa).
  4. O le ituaiga o cholecystitis ma cholelithiasis, cholangitis.
  5. Tuʻu faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.

I le taimi o le faʻateleina, o le gaioiga o le palacreatic enzymes e faʻatupulaʻia tele, e mafai ona faʻavevesi le tino o le tino i lalo o la latou faatosinaga, o le fulafula e aliali mai, o le tele o le pancreatic conduct ua faʻamalosiina, ma le faʻaitiitia o le toto i le gland.

O le faʻamalosia o pancreatitis o se faafitauli matuia lea e mafai ona afaina ai le ola maloloina ma le soifuaga o le maʻi. Ole faʻamalositino e faʻaaogaina naʻo tulaga tumau, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le a maliu le tagata maʻi e aunoa ma le fesoasoani a le tagata tomai faapitoa ile taimi. I le tele o tagata gasegase, o le faʻavavevave o le pancreatitis e tupu ma le leai o ni faʻaʻailoga. O nisi taimi o vevela vevela poʻo tiga e lata ane i le itu tauagavale o le hypochondrium e maua ai le faʻafitauli. E le mafai ona le iloa ia faailo o pancreatitis.

Mo lenei tulaga, o le i ai o uiga nei e taua:

  • mimiti poʻo le faʻamaʻi tiga e lata i le hypochondrium. O le tiga e salalau i lalo o le scapula, i tua,
  • manava manaia e aliali mai. O le ogaumu e faʻafefeteina lava, e masani ona i ai le totoe o meaai e leʻi faʻaaogaina,
  • ma le faʻamalosia o le pancreatitis, o le mea moni, e masani lava ona o gatasi ma le oona masani i le gutu, faʻanofo, taoto ma le leai o se manaʻo,
  • mea tutupu i le gagana o papa paepae,
  • paleni mamafa.

O faʻamaoniga uma o loʻo taʻua i luga e faʻapitoa uma lava ma faʻatasi. Pe a faʻaalia le tiga, e ono tulai mai se maʻi lesesesesese, atonu e mafai ai ona matauina se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi. I nisi o tagata gasegase, e maua ai se faʻamaʻi tele i se maʻi faʻapitoa: o tiga o se uiga le mautonu, foliga mai e mai i lea taimi i lea taimi, o le faamaʻi ma le manava e sosoo ai, o le fia maua. I lenei setete, e mafai e le tagata ona nofo mo vaiaso. O faʻasalaga o le dyspepsia, gag reflex ma le le lava o le fiaʻai e taʻitaʻi atu ai i le paʻu ma le faʻafuaseʻi o le paʻu o le mamafa o le tino - i le 1-2 vaiaso o le a leiloloa le tagata maʻi i le 8 kilokalama. I tulaga faapena, pe a matauina le tele o meaʻai, e tupu le maʻisuka.

Faatasi ai ma se faʻavavega o le pancreatitis, e mafai ona tutupu faʻamaoniga nei:

Talu ai ona o na faailoga e le gata e maua ai le pancreatitis, ae o isi foi togafiti faʻaleagaina i totonu o totoga o le gastrointestinal tract, e tatau i se fomaʻi ona faʻamaonia le faafitauli ma faʻatonu togafitiga. O le faia o lenei mea e mafai ona naʻo luga lava o faʻavae o faʻamaoniga.

O le mea lautele, o le suʻesuʻeina o se faʻalavelave sili atu o le pancreatitis e le o se galuega faigata, ina ia puipuia le atinaʻeina o aʻafiaga leaga, e tatau ona faia suʻesuʻega manaʻomia i taimi ma metotia faʻapitoa o suʻesuʻega e tatau ona faia:

  1. O le suesuega o le toto o meaola o le a faaalia ai le faateleina o le anotusi o trypsin, amylase, antitrypsin, lipase.
  2. O le Hyperglycemia ma le glucosuria o loʻo faʻaalia ai le faaleagaina i le faʻaaogaina o le inisalini ma le fatuina o le maʻisuka.
  3. I le suʻesuʻeina o le toto suʻesuʻega, o loʻo i ai le leukocytosis ma le faateleina o le faʻateleina o le suauʻu erythrocyte.
  4. I le faagasologa o le ultrasound, o le faateleina o le pancreas ma lona fulafula e mafai ona matauina.
  5. I luga ole CT, e mafai ona iloa le maualuga ole fibrosis glandular.
  6. O le x-ray o le a faʻaalia ai vaega o le calcination i totonu o masini o le okeni, lea o le a avea ma faailoga faʻaalia o se faʻaleagaga leaga e pei o le maʻisuka.
  7. O auala faʻaogaina e faʻaeseese ai le faʻamalosia o pancreatitis mai maʻi gallstone, maʻi o le manava, kanesa, gastroduodenitis, enteritis. E le tatau ona galo ia i tatou le tulaga faigata o le pancreatic pancreatitis ma se tasi pe sili atu foi o togafitiga o le tino. O le mea lea, o se suʻesuʻega atoa lava e sili ona lelei i le faʻatinoga i tulaga tumau.

Faatasi ai ma se faʻavavega o pancreatitis, e taua le tuʻuina atu o le fesoasoani muamua i se taimi talafeagai, talu ai ona o le le tausisia o tulafono e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga:

  1. E faasaina le 'aina o meaʻai. E tatau ona faia lenei mea i totonu ole 3 aso. O lenei mea e mafai ai ona taofi le gaosiga o enzymes e faʻaleleia atili ai le faʻamaʻi ma le tiga i le taimi o le faʻavavega o le pancreatitis. E mafai ona faʻatagaina le faʻaaogaina o vai e leai ni vai ma mea faʻaopopo.
  2. O le gaogao e faʻaaogaina i le itulagi pito i luma, lea o le a mafai ai ona faʻaitiitia le malosi o le tiga, faʻamavaeina ai le fulafula ma le faʻaogaina o le faʻaoga. E sili atu le lelei pe afai e le o le aisa e faʻaaogaina ai se afi mafanafana, lea e tumu i vai malulu.
  3. O le tagata gasegase e tatau ona alu i se tulaga tuusao ma ia i ai i se tulaga toafilemu. O lenei mea e mafai ai ona faʻaitiitia le toto i le pancreas, ma o le mea lea ia faʻaaogaina ai le faʻaogaina o le faʻaogaina.
  4. O vailaʻau taliaina o Drotaverin, No-shpa ma Maxigan. E inu i latou ao le i taunuu fomaʻi.

E tatau ona valaauina le falemaʻi e tusa lava pe le o iloa e le tagata maʻi o loʻo ia te ia se faʻalavelave tele o pancreatitis. A uma mea uma, o na ituaiga o le faʻaleagaina e matautia i latou e mafai ona latou faʻaauau mo se taimi patino, ona faʻafuaseʻi ona toe faʻafoʻi.

I le tele o tulaga, o le tiga o le pancreatitis e le silia le vaiaso ma e le afaina ai le soifua maloloina o le maʻi. O sini muamua o togafitiga mo lenei faʻamaʻi pipisi:

  • aveese le tiga
  • toe faʻafoʻisia le mea ola i totonu o le tino,
  • lafoaʻi le pancreas, e le faʻatagaina le faʻaleleia atili o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

I le taimi muamua o le maʻi muamua i se fomaʻi, e faʻamaonia ai fualaau faasaina. I le tele o tulaga, latou te maua se avanoa e faʻaitiitia ai le matuia o faʻamaoniga o le maʻi. I togafitiga, e tuʻuina atu i le paracetamol, talu ai o loʻo i ai sona aafiaga le lelei i luga o le mucosa gastric. E le manaʻomia le faʻaaogaina o lenei mea faigaluega pe a fai o le mafuaʻaga o le faʻaogaina o le tino o le pancreas o le ate o le ate. Afai e leai se faʻamoemoe e faʻamoemoeina, ona faʻamatalaina lea o le faʻasologa o faʻataʻitaʻiga faʻasoesa. E masani ona filifilia Tramadol. Fualaau faʻasaina mo le togafitia o le pancreatitis i le pancreas ma le faʻamamaina o faʻamaoniga:

  • enzymes
  • antispasmodics
  • proton pamu pupuni.

Le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le pancreas:

  • mea taumafa ma le gaʻo tele gaʻo po o le anapogi mo ni nai aso,
  • faatapulaaina o le ava malosi ma le ulaula tapaa,
  • octootide o se sooupu lea e tutusa ma le pancreatic hormone somatostatin.

O faailoga lava e tasi e foliga mai i le pancreatitis ma gasegase e masani ona maamaa, ua taʻua o le tiga i tafatafa o le peritoneum. O le tiga e maua i totonu o lena vaega o le pancreas, lea e ufiufi e le mumū. O le tiga ma le faʻavavevave o le pancreas o le malosi lea. E tupu i tafatafa o le manava po o le hypochondrium, e susulu i tua, i lalo o le scapula ma tua o le sternum. Afai o le tagata maʻi e i ai uiga iloga o se faʻalavelave tele o le maʻi, e taua le faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomaʻi. Toe faʻaleleia o gaioiga ma le ono tulai mai o faʻafitauli e faʻalagolago i togafitiga talafeagai.

Faʻailoga pancreatitis - faʻamaoniga, mafuaʻaga, togafitiga, taumafa ma le faʻamalosia i tagata matutua

O le pancreatite o aso nei ua manatu o se faʻaleagaga faifai pea i le paʻu o le natura mimiti, lea e mafua ai le le lelei o galuega o le exocrine ma le intrasecretory. O lenei mea, i le itu, e mafua ai le faaitiitia o le gaosia o enzymes e aofia ai le gaogaina, hormones taua (mo se faataitaiga, insulin) ma se numera o mea e ola i meaola. O le mea lea, e tatau i tagata gasegase uma ona vave faʻaalia faailoga ma tausisia le taimi talafeagai ma talafeagai togafitiga na faʻamatala mai e le fomai.

O le isi, matou te mafaufau po oa mafuaaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a le faʻailoga muamua ma uiga i tagata matutua, faʻapea foi ma auala lelei o togafitiga.

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas ma se taimi faifai pea, e mafua mai i suiga fomaʻi faʻaleagaina i totonu o lona fausaga faʻapitoa ma le atinaʻeina o le le atoatoa o galuega.

O se taunuuga o le alualu i luma o sea faʻamaʻi, o le faʻamalositino o enzymes, trypsin ma le lipase, faʻaititia i le gland. Ona o lenei mea, o le toto o le totoga o le okeni e matua afaina ai, e tupu aʻe ai le tino o le tino, ma le maʻilaʻi faapitoa, o vaega e maua ai le sclerosis.

O le tele o taimi, e mafua mai le faʻamaʻi ona o le faʻaleagaina o le ava mo se taimi umi. I tane, o le pancreatitis pancreatic pancreatitis e mafai ona atiaʻe pe afai latou te inu i le 15 tausaga, i fafine e faʻaaogaina le ava malosi mo le silia ma le 10 tausaga.

O le auala autu mo le atinaʻeina o pancreatitis le tumau o le faateleina o le mamafa i le pancreatic duct ma le faʻavaivai o le vai pancreatic i totonu. O le umi o le faʻavaivai i le taʻavale e mafua ai le solia o lona fausaga, o se taunuuga o lea mea e faigofie ai ona ulu i totonu o latou lava enzymes meaola, faaleagaina ai ona sela (autolysis) ma le atinaʻeina o se faagasologa masani o le inflammatory

Atonu e ono sefulu tausaga le matua pe a oʻo ina faʻagaloaina aloaʻia o le pancreatitis e leai se masalosalo e uiga i le siama. O le maʻi e mafai ona tupu ona o:

  • Cholecystitis, gastritis poʻo duodenitis o se foliga masani.
  • Gastric poʻo ulutala maʻi.
  • Vailaau faʻamaʻi - mumps, typhoid poʻo le typhus, faʻamaʻi pipisi.
  • Ava malosi.
  • Meaʻai le tulafono.
  • Atherosclerotic maʻi.
  • Faʻaolaina o anufe i totonu o le tino.
  • Faʻamaʻi ma mea leaga - arsenic, phosphorus, mercury, taʻitaʻia.

E masani lava, o uluaʻi suiga o le patho i totonu o fusi o le gland ma le atinaʻeina o pancreatitis masani e tupu e aunoa ma ni faʻamaoniga. Po o le faʻamaoni e le maluelue ma e le o se mea patino. A oʻo i le taimi muamua na faʻaalia ai le vevela, e matua taua lava le le mautonu.

Faʻailoga pancreatitis o se tuʻutuʻuga faʻatasi ma:

Faʻatasi ai ma le pancreatitis, o le tiga e tupu mai ona o:

  • faafitauli i le tafe o le sua o le pani,
  • faateleina le puleaina o gland,
  • pancreatic ischemia,
  • afaina le fiber
  • suiga i le namu endings,
  • afifi pipili latalata ane.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tele o faʻavevesi, e pei o se tulafono, faʻapupula. O le afaina o le pancreas e mafai ona oo atu ai le faaleagaina o le gland ma le gaʻo lata. Ae ui i lea, atonu e tele ni tausaga aʻo leʻi oʻo mai faʻamatalaga o le maʻi (symptoms).

O le pancreatite o le taimi e sili ona leaga ona o le lua o mafuaʻaga masani:

  • aveina o tui tele o le ava malosi,
  • afaina o le biliary tract.

E iai foi mafuaʻaga e le taua tele, ae faʻaititia ai le tele o faʻalavelave o le pancreatiti o loʻo masani ai:

  • masani le faʻaaogaina o togi laiti o le ava malosi,
  • faanaunauga e fafaga,
  • ulaula
  • mamafa tele
  • 'ai se maʻi mama o le gaʻo,
  • ave fualaau
  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻalavelave masani.

I le tele o tulaga, o faʻaaliga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia i foliga o tiga faifai pea, ogaoga ma ogaoga na lagona i lalo ifo o le pili, o loʻo atagia i tua.

  • E masani lava o le tiga e faʻalavelaveina, e pei o isi faʻamaʻi, e sili ona lauiloa i le pito i luga, e faʻasolosolo i le manava.
  • O nisi taimi o le tiga e susulu i le pusa, i le itu, lagona i le loloto o le tino, lea e masani ai mo le tigaina o le pancreatitis.

Faʻailoga iloga o le faʻavavevaveina o pancreatitis masani:

  1. O le tiga ogaoga, lea e mafai ona vevela pe maaiʻai i totonu o le manava o le tino e aunoa ma se localization manino, faʻamaualuga pe a uma ona 'ai ma tuʻuina atu i tua.
  2. O le manava faʻavave faʻatasi ai ma se faʻafefiloi o vaega o gaʻo i totonu o le nofoa.
  3. O se lagona oona i totonu o le ooto.
  4. Vomiting faʻasusu i le talo, faigata ona tuʻuina atu fualaau.
  5. Soa malosi.
  6. Leai o le fiaai.
  7. Paʻu paepae i luga o le laulaufaiva.

O faʻamaoniga uma o loʻo i luga e mafai ona foliga mai o se fualaau atoa, pe tasi. Afai e mafatia se tagata i le ogaoga o le tiga, ona oʻo lea i le maʻi pipisi e mafai ona tupu, lea o le a faasolosolo vave ai le soifua manuia o le maʻi.

Afai o le taimi e te le faia ai se togafiti poto ma atoatoa o le pancreatitis masani, ona oʻo lea i lona talaaga o le a amata ona alualu i luma le faʻafitauli o loʻo i lalo:

  • pancreatic ascites,
  • pancreatogenic diabetes mitusitus,
  • fao
  • le faʻaaogaina o le phlegmon i le avanoa i le retroperitoneal,
  • faʻaogaina o le faʻailoga i totonu o le vaʻaia,
  • faʻasolosolo duodenal tumau,
  • B12 le atoatoa le anemia
  • toto maualuga
  • O le gasegase o le gastrointestinal e mafai ona tupu ona o le malepe o pseudocysts,
  • le faʻavaeina o le tino o se natura leaga.

Togafitiga o le pancreatitis e masani ona mafai ona faia e le fomaʻi ma le gastroenterologist. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le le atoatoa o le endocrine, o loʻo faʻaalia ai le suʻesuʻeina o le endocrinologist, faʻatasi ai ma le faʻavauvau o totoga o loo siomia, le fomai tipitipi.

O le faʻamaoniga e faatoa mafai ona faia pe a maeʻa le faʻatinoga o ia metotia suʻesuʻe:

  • suiga i mea o loʻo i totonu o le elastase i le urine o le auala autu lea o suʻesuʻega a le tagata maʻi,
  • siakiina o steatorrhea - o le i ai o le gaʻo e leʻi faʻaaogaina i feces,
  • le faʻatinoina o se suʻega suʻesuʻega mo le faʻamalosia o le gland,
  • Faatulagaga
  • CT e tusa ai ma faʻamatalaga
  • se suʻega o le kulukose o le toto ma le suʻega o le gasegase.

I le tusitusiina o le tagata maʻi se fuafuaga mo togafitiga fou, o le fomaʻi e setiina ni sini lelei. E tatau:

  • aveese le tiga
  • tuʻuina atu le faʻapaʻu i le filemu,
  • tuuitiitia lana galuega faalilolilo,
  • totogi mo le le lava o enzymes pancreatic,
  • Faʻasaʻoina o le gasegase o le carbohydrate metabolism (pe a manaʻomia).

Ina ia ausia nei sini i togafitiga lē togafitiga o tagata gasegase ma fesuiaiga uma ole pancreatitis, e tatau ona faʻaaoga auala eseese.

Ole aʻafiaga o faʻafitauli eseese (togafitiga o togafitiga, vailaʻau, togafitiga o le physiotherapeutic, ma isi) e sili atu ona lelei.

I faʻasolosolo pancreatitis, o fualaau nei e mafai ona faʻatulaga:

O vaega o le togafitiga o se osofaiga ogaoga e aofia ai le tausisia lelei ole moega e malolo, meaai ma le tagofia o fualaau talafeagai i totonu o le falemaʻi, aua o loo i ai se tulaga taufaamatau e le gata i le soifua maloloina, ae faapena foi i le ola o le tagata. Aʻo lei oʻo mai le falemaʻi, e tatau i le tagata maʻi ona fesoasoani muamua:

  • Pau le fiaai.
  • Faaaoga le malulu i le pancreatic eria.
  • Faʻamaliega malolo ma momoe.

O le tele o tagata gasegase e fia faʻamalamalama pe o le a le umi e mafai ona tumau ai se faʻavavevavega o le pancreatitis le tumau? Fai mai fomaʻi i le tele o vaega o le toe faʻafoʻi o le maʻi e le silia le 7 aso.

Auxiliari fualaau mo le toomaga o le tiga:

  • enzymes (Creon po o Pangrol),
  • antispasmodics (drotaverine poʻo papaverine),
  • proton pamu pupuni (lansoprazole, rabeprazole).

Ina ia mafai ona laueseina le pancreas, faaaoga:

  • se taumafataga e faʻamapulaʻa le gaʻo po o le fiaʻai mo ni nai aso,
  • o le le atoatoa o le ava malosi ma le ulaula tapaa,
  • octetotide o se vailaau faʻasaina lea e tutusa ma le pancreatic hormone somatostatin.

Taʻaloga mo le pancreatitis e le masani ai:

  • sphincterotomy ma le faalavelaveina o le sphincter o Oddi,
  • faʻasologa o maʻa i totonu o le lapisi ma le faʻalavelave faʻatonu,
  • tatalaina ma le tumama o folenti (abscesses, phlegmon, cysts),
  • Pancrectomy (atoatoa pe vaelua),
  • vasectomy, splanhectomy (faʻasalaga o neura e faʻatautaia ai le pulelaina o le gland), vaeluaga
  • faʻasologa o gastric (resection),
  • aveeseina o le gallbladder ao faagasolo faafitauli o le tele o le talo ma gallbladder,
  • faiga faʻavae mo le fausiaina o suavai faʻasolosolo ile talo e faʻamalieina ai le atuatuvale mai i le pacreatic ducts (wirsungoduodenostomy, ma isi).

I tagata matutua, o le faʻamaʻi o le maʻi, o lona uiga o le gauai tatau e tatau ona totogi i meaʻai, talu ai e mafai ona taofia faʻasalaga. O faʻasalaga taʻitasi e aofia ai le sui o se mea e masani ona galue ai le fiva fila. O le mea lea, i le gasologa o tausaga, o le tagata maʻi e atiaʻe le exocrine ma le le atoatoa o le tino.

O mataupu faavae o mea taumafa i le pancreatiti le tumau:

  1. O le taumafataga Numera 5p mo le pancreatitis masani e maua ai le faʻaofiina o le tele o meaʻai o le protein i totonu o le meaai ona o le gaogao o gaʻo ma gaʻo. E tatau foi ona lafoaia fiva laau ma gaʻo gaʻo.
  2. E le faʻatagaina meaai faʻalalauina. Meaʻai e fautuaina e kuka i totonu o se fafie faʻamaʻavale, suʻi ma tao i a latou lava sua.
  3. O oloa uma e mafua ai le dyspepsia ma faʻaleleia ai le gaosiga o enzymes e le aofia ai foi mai le lisi.
  4. O meaai faatasi ma se maʻi mo meaai mo pancreatitis e masani ona faapaleniina i lona tuufaatasiga, o ipu e tautua i se pepa mafanafana ma le suavai.
  5. O le meaʻai e faʻasalaga, e aofia ai 5-6 taumafataga, faatasi ai ma vaega o se mea itiiti.
  6. O le faʻamaunuʻuina atoa o le faʻaaogaina o le ava malosi e faʻaitiitia ai le mea sili ona lamatia mo le pancreas.
  7. meaʻai fou e tatau ona faʻaofiina ma le faʻaeteete i ni vaega laiti.
  8. faʻatasi ai ma sina mea itiiti lava e tatau ona lafoaʻia i le faʻamautuina atoatoa o le pancreas,
  9. O se fautuaga mo le fufuluina lelei o meaai e talafeagai foi mo se tino soifua maloloina, ae o se faʻamaʻi o le pancreas, e tatau ona mataituina lenei tulafono ma le faʻaeteete, e tusa lava pe faʻaaogaina le susu.

O le taumafataga ma le televave o le pancreatitis masani, e ui lava i tapulaʻa, e matua eseese lava. E mafai ona aofia ai i le taumafataga:

  • totoʻa manu ma moa,
  • meaʻai e maualalo le gaʻo,
  • fualaau aina fualaau aina vep,
  • vailaʻau vaomalo ma le araisa, ma le vermicelli, faʻamaʻi, semolina, oatmeal,
  • kuka kukaina fualaau faisua (pateta, kāloti, zucchini, falanipelu, uka),
  • omelettes mai le 2 fuamoa,
  • oloa gaosiga e leai ni gaʻo, fualaʻau e leai ni gaʻo ma le maualalo, kulimi kulimi ma kulimi i le faʻaleleia o meaʻai, susu susu,
  • fualaau aina suamalie ma le maualalo o le acidity, fuamalieina o fualaau aina suamalie, paluga tao,
  • fufuluina fua ma vaivai lauti ma lemoni,
  • le tele o le pata ma le suauu manogi,
  • cereals kuka i le vai ma le susu i le fua faatatau o le 1: 1,
  • pasta kuka,
  • kuki e leai ni suka ma fagu fale e faia mai falaoa o le saito.

O tagata maʻi e faʻaseseina ai ipu ma gaioiga sokogonnym:

  • aano o manu
  • ponaivi
  • mushroom ma susu,
  • meaai falai.

O le tāua taua o le teenaina o le ava malosi, aua o ni mea faʻavevesi malosi o le manava faʻanatura.

A o faagasolo le vaitaimi o le faamagaloga, o le lisi o oloa ua faateleina ma aofia ai fualaau faisua ma fualaau aina ua uma ona faaalia ma i se tulaga masani. O fualaau faisua e faʻaaogaina e avea o se vaega o salakeke, itu o ipu, pusa tioata ma ni ipu taʻitasi. I le faaopoopo atu i cereals, e mafai ona e faia pilaf i fualaau mamago ma aano o meaʻai, pasta, vine. O kuka e kuka le kukaina ma pupuʻu, borscht ma soupeti faʻapipiʻi faʻapipiʻiina. Le faʻaleleia o le tofo e faʻaaoga ai sauga fale ma mea manogi.

I le pancreatitis e masani ai, o le togafitiga o le togafitiga o le vai. Ina ia ausia le aafiaga, latou te inu vai e le faʻafefe ai lo latou galala, ae tusa ai ma fautuaga o le faʻaaogaina, o nisi ituaiga o mea ma e tusa ai ma le tino mautu.

Tofia se ituaiga o mea e faʻaaoga ai le suavai Essentuki Numera 4, Borjomi ma Smirnovskaya, ma se faʻapitoa i luga o le paʻu:

  • puipuia mai faiga le lelei i le alalele, i totonu o le paʻu lava ia,
  • faaitiitia le lamatiaga o le faia o mea leaga,
  • faʻamaonia le galuega a le manava ma le fatu.

Ina ia aua le iloa pe faapefea ona togafitia le pancreatitis, e tatau ona i ai le taimi e puipuia ai le faamaʻi, lea e aofia ai:

  • taofi ulaula
  • le inu ava malosi,
  • oti
  • suʻesuʻega masani mai faʻasaienisi faapitoa.

O le pancreatitis ole taimi e tatau ona togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se tagata gastroentelologist. Afai o uluaʻi faailoga e aliali mai i totonu o le tusiga, ia mautinoa ia e alu i le suʻega e faia ai se faʻamaonia saʻo.


  1. Okorokov A.N. Togafitiga o faamai o totoga i totonu. Volume 2. Togafitiga o faʻamaʻi rūmati. Togafitiga o faamai pipisi. Togafitiga o faamaʻi fatu fatu, Tusitusia faafomai - M., 2011. - 608 c.

  2. Rumyantseva, T. Diary o se maʻisuka. Se tusi o le siakiina o ia lava i le maʻisuka faamamaluina / T. Rumyantseva. - M.: AST, Astrel-SPb, 2007 .-- 384 itu.

  3. Puleaina le maʻisuka. - M .: Tagata faitau le Digest Publishing House, 2005. - 256 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga