A manaʻomia se suʻega o le toto mo triglycerides

O mea e lomia mo faʻamatalaga, ma e le o se faʻamatalaga mo togafitiga! Matou te fautua atu ia faʻafesoʻotaʻi atu se tagata suʻesuʻe i lou falemaʻi!

Co-tusitala: Markovets Natalya Viktorovna, hematologist

O le maualuga o triglycerides o se faailo taua o metotia o meaola o loʻo tutupu i le tino o le tagata. Aemaise lava pe a iai se talaʻaga o faʻamaʻi e pei o le maualuga o le maualuga, oona, angina pectoris, ma le maʻisuka. E masani lava o faʻamatalaga faʻamaʻi e masani lava o uluaʻi faailoga o soʻo se faʻafitauli o le soifua maloloina.

Ina ia malamalama po o le a le mea e taua i totonu o se suʻega o le toto, e tatau ona e iloa le natura o le vailaau ma pe aisea e tatau ai mo le tino.

O mea taua

O faʻamaʻi tino o gaʻo ia e maua e le tino i meaʻai. O le tele o triglycerides e faʻapipiʻiina i le tino. O sina vaega itiiti o ia mea o loʻo i totonu o le toto e maua ai maso ma le malosi talafeagai.

E tulai mai Triglycerides pe a uma se taumafataga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le tino ua liua meaʻai e le o manaʻomia i le taimi nei. O le faʻamaʻi o le tino e mimiti i totonu o le iniseti ma salalau solo i le toto e ala i siama uma. I le va o taumafataga, e susunuina ai le afi, ma avea ma malosiaga talafeagai e faatumauina ai galuega taua a le tino.

O meaʻai e manaʻomia mo se tagata e ola masani ai, ae o le tele o latou mea e avea o se lamatiaga ogaoga i le soifua maloloina. O le siʻitia o le aofaʻi o triglycerides e maua ai se faʻafitauli o le atinaʻeina o maʻi o le loto ma toto, vaʻaia o le maʻisuka, gout, maʻi o le pancreatic, ma mafua ai le mamafa ma le toto maualuga.

Faailoga mo le auiliiliga

O se suʻega triglyceride e faʻaaogaina e iloilo ai le lamatiaga o le atherosclerosis, fatu fatu, ma maʻi faʻamaʻi. O le auʻiliʻiliga e faʻaaogaina e pulea ai le maualuga o lipids i totonu o le toto aʻo togafitiga fualaau faʻasaina ma fualaau e mafua ai le cholesterol ma triglycerides.

O se auiliiliga e fuafua ai le aofaʻi o triglycerides o loʻo aofia i le suʻesuʻega o le fusi o le lipid toto, lea e fautuaina e ave i tagata matutua (sili atu i le 20 tausaga le matua) i le 5 tausaga. O se suʻesuʻega i luga o faʻataʻitaʻiga e faʻatautaia foi i le taimi o suʻesuʻega masani.

O se faʻamatalaga mo le auʻiliʻiliga o le i ai lea o se tasi poʻo le sili atu foi o mea faʻafomaʻi e fesoasoani i le faʻaalia o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto. Faʻamatalaga ogaoga faʻafitauli:

  • tausaga (fafine mai le 55 tausaga, alii mai le 45 tausaga),
  • ulaula uumi, ulavale ava malosi,
  • maualuga le toto maualuga
  • maʻisuka malosi
  • afaina fatu poʻo le taʻavale,
  • mamafa tele
  • leai se ola, olaga le lelei.

Faʻamatalaga sauniuniga

Ina ia mafai ona faatuatuaina taunuuga o le auiliiliga mo triglycerides, e tatau ona ave le toto i luga o se manava gaogao, lelei i le taeao. O se fuataga se tasi e le mafai ona atagia ai le moni moni o faʻamaʻi, pei o nisi o tagata gasegase e suia i totonu o le masina e tasi. O le mea lea, o fomaʻi e toe faia le suʻega.

E le fautuaina e faia se suʻesuʻega i le taimi lava pe a mavae ni gasegase tuga, taotoga, osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale. E tatau ona e faʻatali 6-8 vaiaso.

O le a le faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o toto ma mea faʻapitoa?

Suʻega o le toto i tamaiti: o a foliga?

Paʻu i totonu o le tamaititi: mafuaʻaga ma le mea e fai?

Tulaga masani ma mea e aafia ai le iuga

E tusa ai ma le tulaga masani, o le fua o le triglyceride i le toto e le tatau ona sili atu nai lo le 2.25 mmol / L. Ae pe a filifilia le iuga, o le matua ma le itupa o le tagata maʻi, o le maualuga o isi faailoilo o loʻo aofia ai i le lipid profile e tatau ona amanaʻiaina.

Faʻalagolago i le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, e vaevaeina e tagata atamotu vasega e tusa ai ma le tulaga o le lamatiaga:

  • faʻamaʻi i lalo ifo o le 1.7 mmol / l - maualalo le lamatia o le tupu aʻe o maʻi o le cardiovascular system,
  • o le maualuga o le 1.7-2.2 mmol / l ua manatu o se setete tuaoi,
  • 2.3-5.6 mmol / l - se maualuga maualuga o le atiina ae o fatu ma maʻi faʻavae vascular,
  • sili atu i le 5.6 mmol / l - maualuga le lamatia o le atiaʻe o le cardiovascular ma pancreatitis.

Faʻateleina le faʻamalosi

E sili atu le maualuga o faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, maualuga o le toto, maʻi o le coronary heart, thrombosis cerebrovascular, infarction o le myocardial, le toe faʻailogaina, siama o le siama, ate o le cirrhosis, maʻi o le maʻisuka, maʻi poʻo le chronic pancreatitis.

E mafai ona faʻateleina le faʻamaʻi ona o le faʻaaogaina o nisi vaega o vailaau: vailaau faʻasolosolo, togafitiga, tui faʻamataʻu ma hormones.

I le taimi o le maʻitaga, ua i ai foi le faateleina o le aofaiga o triglyceride i totonu o le toto. E tupu lenei mea i le fesoʻotaʻiga ma le toe fetuunaiga o le tino ao faagasolo lenei vaitau.

Mo le puipuia o le faateleina o le faʻamaʻi, o fomaʻi e fautuaina se olaga ola malosi, tausisia meaʻai talafeagai, teena cigareti ma meainu malolosi. O se suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega o le a fesoasoani ia te oe e pulea le maualuga o gaʻo i le toto.

Faʻasalaga i le biochemistry

O le Triglycerides e auai i le vasega o lipids, o le ester - o le mea mulimuli o le fesoʻotaʻiga o le glycerol ma le oleic acid. I totonu o le tino o le tagata, palmitic poo le stearic acid e mafai foi ona o faatasi ma glycerin, ae masani ona tali vave le oleic acid. O le faʻamatalaga o triglycerides e tupu tele lava i le inumaga, o sina mea itiiti - i totonu o fatugaʻo ma le ate.

O loʻo iloa o faʻamaʻi o se vaega taua o siama faʻamau ma e faʻapipiʻi foi i totonu o le tino i le tulaga o le matelaina. E le gata i lea, e mafai ona vaeluaina ma, o le mea lea, avea ma punavai o le malosi. O le tulaga faʻafeagai foi e tupu - o le sili atu o kulukose faʻatasi ma le fesoasoani o suiga faʻapitoa o meaola faʻapitoa o loʻo liua i triglycerides.

E taua. E ui lava i faʻamanuiaga e mafua ai ona maua i le tino, latou te auai i le vasega o lipine lipoproteins. O le vaega mulimuli e fesoasoani i le atherosclerosis vascular ma le faʻalavelave o le maʻi gasegase faatasi ai ma taunuuga uma: o le maʻisuka, o le manuʻa, o le fatu.

Le faʻavaeina o paʻu i le puipui o le vaa. Paʻu e aofia ai faʻamau

O a mea e taua?

Triglycerides (faʻapuupuu le TG) poʻo triacylglycerides (faʻapuupuu le TAG) o le mea taua (esters) o le glycerol (alcohol alcohol) ma gaʻo gaʻo (e pei foi o le tulafono, tolu - o lea o le prefix "THREE"). O latou o le mea e ave i ai le faamuamua "gafatia" mo le faaputuputuina o mea taua mo le tino gaʻo, faapea foi ma se tasi o punaoa sili ona taua o le malosi mo tagata (e fai ma sui / isi "saogalemu" version o le kulukose, o lona uiga, pe a uma ana faleoloa).

Triglycerides (gaʻo) e taua tele mo lo tatou soifua maloloina (i ai le tele o mea taua / tatau), ae sili atu le leaga! Faateleina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular, atherosclerosis, pancreatitis, maʻi suka, gaʻo gaʻo ma le maualuga. Ae ui i lea, o lo latou tulaga maualalo e manatu foi o se faailo tutusa, faʻaalia ai isi faafitauli ma lo tatou soifua maloloina (sili atu i lenei mea mulimuli ane i lenei tusiga).

Triglycerides - ata macro

O se tasi o mafuaʻaga autū mo le maualuga o le faʻamalosi i le toto o se fuainumera tele o kalori le lelei (o le "malosi" iunite) o tatou tino e teu i le tino o le TG (faʻapitoa "malosi" mo le lumanaʻi). O le mea lea, afai e te 'ai tele-kalori / fatty foods ma taʻitaʻia se olaga maualalo / telefoni feaveaʻi, o lenei mea e mafai ona tupu i le faateleina o le numera o le "extra" (e leʻo taʻua) triglycerides!

Triacylglycerides i le toto e "ave", o se vaega o lipoproteins maualalo maualalo (VLDL) poʻo chylomicrons (ChM). O le galuega autu a le vaega mulimuli o le fesiitaiga o meaʻai (ole meaʻai) faʻamaʻi / gaʻo meaʻai (o mai ia i matou i meaai) mai le togafiti laiti (pe a faʻafefiloi) i totonu o le toto (e ala i vaʻa vailaʻau). Ae ui i lea, o le tele tele o le TG, e ui i lea, e le o mai ia i tatou i meaai, ae o loo faapipii i le ate (o mea ia oona oona), lea latou te i ai, i totonu o le peletini polotini o VLDL, "alu" i sulu i luga o laina toto o le totoga.

Aisea e taua ai TG i fomai?

Mo fomaʻi, triglycerides (TG) i le toto toto o se faailoga lea o le fesuiaiga o gaʻo (lipids), lea e matua talafeagai (tele lava) mo le suʻesuʻega o le hypertriglyceridemia ma isi faʻafitauli o le gaʻo gaʻo (lipid metabolism / dyslipoproteinemia). E faʻapea foʻi le iloiloina o aʻafiaga o le atiaʻe o maʻi fatu fatu (CHD), atherosclerosis (aemaise lava o le atherosclerotic o le vaʻaia poʻo le vaʻaia).

E le gata i lea, o fomaʻi e fuafuaina le maualuga o triglycerides e faʻavasega saʻo ai le hyperlipoproteinemia (e pei o le pheno / tapena lipoproteins) ma, e tusa ai ma lea mea, ia faʻamautinoa se togafitiga talafeagai (mo pheno / ituaiga eseese). Ma faʻapea foʻi i le faʻamautinoaina o le oona, toto maualuga (toto maualuga), maʻi suka ma pancreatitis. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻateleina o le anotusi o le TG - e sili atu i le 11.2 mmol / L - faʻaalia saʻo i le au togafitiga togafitiga le faateleina o aʻafiaga o faʻafitauli o le tino pancreatiti.

I le avea ai ma tulafono, o le fuafuaina o le aofaiga o triglycerides i le toto (faʻaaogaina o le lipid profile) e faia i le taimi lava e tasi ma le fuafuaina o - ma le isi (leai se taua) faailoilo o le metabolism lipid: aofaiga o cholesterol (cholesterol), LDL (low density lipoproteins / "bad" Cholesterol) ma HDL (lipoproteins maualuga maualuga / "lelei" cholesterol). Masalo ei ai sau fesili: aisea e lelei ai le tasi oi latou ma le isi leaga? Faʻafesoʻotaʻi vave - avanoa mo le iloa.

O le mea masani, o le "leaga" e taʻua o le LDL cholesterol ona o le mea moni o ona maualuga tele e saofaga i le fausia o pepa cholesterol / atherosclerotic (totonu o puipui o toto toto). O le fea e vaapiapi vaʻa, faʻalavelave i le masani ai o le toto, pe mafai foi (faʻatasi ma le taimi ma aunoa ma togafitiga) ona pupuʻu ia i latou, lea e mafua mai i le paʻu poʻo le fatu fatu. O le mafuaʻaga lea ua manatu ai le HDL (HDL) cholesterol "lelei" - aua e sili atu le tele o le "prankster-fellow" ma le "aveina" i latou i le ate (mo le gaioiga ma le faʻamalosi).

Triglycerides ma cholesterol - o a eseesega ma mea tutusa?

E ui lava i le mea moni, o le cholesterol ma le triglycerides e tutusa lava le lipids tutusa (o lona uiga o gaʻo / fat-like substances), oa latou galuega e matua ese lava. E ui lava, e mo i tatou - tutusa taua / taua! O sini autu o le cholesterol (cholesterol) e tatau ona auai i le gaosia o le vitamini D, hormones oona, hormones sex, ma le faamautinoaina o le galue masani o le faiʻai ma le puipuiga (e aofia ai le puipuiga puipuia mai le kanesa). E le gata i lea, o le cholesterol e faia ai ni folo o fiva ma o se "skeleton puipuia" o le paʻu o le cell. O le galuega autu a triglycerides (TG) o le tuʻuina atu lea o le tino (vaega "fausia" ma le cholesterol ua taua i luga / taʻua) ma le malosi (e ala i le mu o calories mai le "reserves"). O lona uiga, ia tatou maua le avanoa e ola ai, ma a manaʻomia - lelei "tau mo le ola."

Triglyceride molimula

O se tasi o le kulupu o le lipidceride o se lipid complexid compound lea o le autu o le tuʻuina atu o meaʻai ma le malosi i potu uma o le tino. O le faʻamaʻi faʻamalosi o ni mea na maua mai le glycerol e ulu i totonu o le tino o se fafine ma meaai.

O mea autu na tuʻuina mai nei meaola i le tino o nei meaai:

  • Fatisi Meat
  • Lard
  • Meaʻai manu,
  • O ituaiga uma o nati,
  • Vailaʻau o fualaʻau.

A maeʻa ona ulu atu i le tino o le tamaʻitaʻi ma ni mea taumafa, ona ulufale atu ai lea o molelaumati triglyceride i le lipid process e ala i sulu o le ate ma le vavae.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le mucosa o puipui o le togafiti laiti, e ulu atu ai mole molelaʻau i le toto ma faʻafefe solo i le toto e ala i sulu o le tino.

O calorie e le faʻaaogaina o triglycineins e teuina i totonu o le gaʻo gaʻo i luga o le manava ma sulu.

Triglycerides

Triglyceride Testing

O le suʻega mo faʻamaʻiga e tuʻuina atu i le taeao i se manava gaogao ma e naʻo le toto vevela.

I le aso e sosoo ai o le faʻatulagaina o le toto sampling, ua fautuaina e vavaeese mai le faʻaaogaina o oloa e mafai ona aʻafia ai le taunuuga o le suʻesuʻeina o meaola faʻapitoa:

  • Meaʻai suamalie,
  • Fried food
  • Smoked and salted products
  • Mayonnaise ma faleoloa tau alamanuia.

E tatau ona e taumafa i le afiafi ma meaai mama ma le tele o fualaau faisua ae le silia i le 19:00. Aua le ulaula 30 minute 1 le itula ao lei oʻo i le toto sampling procedure, ona o le faasinomaga TG i le toto e mafai ona faʻaalia i le auʻiliʻiliga sili atu le maualuga nai lo le masani.

E masani lava, o se suega TG e tuʻuina atu i se tuufaatasiga ma se fusi o le lipid, lea e faʻaalia ai le faasinoupu o vaega uma o le lipoprotein i le lipine lipid:

  • Aofaʻi o numera cholesterol index,
  • Igoa o le lipoprotein density low molecular,
  • Igoa lipoproteins maualuga maualuga.

I le aso e sosoo ai o le toto sampling procedure, ua fautuaina e vavaeese meaʻai gaʻo

O le fua o le triglyceride i tamaitai i le matua (laulau)

O le masani o le TG i le suʻesuʻega o meaola o le toto e faʻamaonia ai le maualalo o le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻapitoa foʻi ma pathoces o le toto totoga ma faʻamaʻi o le toto o le fatu.

Lisi o le masani o mea faʻataʻi i le tuufaatasiga o le toto i fafine i le matua:

tausagaTG masani
iunite o fuamol / lita
Mai le 0 i le 10 tausaga0,40 — 1,240
10 tausaga - 15 tausaga0,420 — 1,480
mai le 15 tausaga i le 20 tausaga0,40 — 1,530
mai le 20 i le 25 tausaga0,410 — 1,480
mai le 25 tausaga - 30 tausaga0,420 — 1,630
mai le 30 i le 35 tausaga0,420 — 1,630
mai le 35 tausaga - 40 tausaga0,440 — 1,70
mai le 40 tausaga - 45 tausaga0,450 — 1,990
mai le 45 tausaga - 50 tausaga0,510 — 2,160
mai le 50 tausaga - 55 tausaga0,520 — 2,420
mai le 55 i le 60 tausaga0,590 — 2,630
mai le 60 tausaga - 65 tausaga0,630 — 2,70
mai le 65 i le 70 tausaga0,680 — 2,710

O le lima tausaga, o tulafono a le TG i fafine e sui, faapea foi ma alii.

O faailoga i tagata e maualuga atu nai lo i latou i le afa matagofie o le faitau aofaʻi, ae a maeʻa le misa, o le masani o le TG i le toto o le tino o le fafine e tutusa ma tane.

E tatau i tamaitai ona taumafai e faamautinoa o le suia o le talaaga lipid e le o faaalia ai se faasinomaga maualuga atu nai lo le 2.30 mmol / lita.

Afai o le auiliiliga o suʻesuʻega o meaola oona o loʻo faʻaalia ai se faasinomaga TG i luga atu o le 5.60 mmol / lita, ona faʻaalia ai lea o le faʻamalologa o le hypertriglyceridemia.

Atonu o se faailoga lē tumau, ae o se faʻavaitaimi le tumau o triglycerides e faʻaosofia ai le atinaʻe o fatu fatu ma pathoces o le tino vascular system.

Afai o le faʻateleina o le triglycerides e sili atu i le masani masani, o lona uiga o loʻo taʻu mai ai se togafitiga faʻaleagaga o le solia o le metabolism lipid, hypertriglyceridemia matua.

Toto o le toto

O le toto totolo i fafine e sili atu i le masani

O se faʻamaufaʻailoga maualalo maualalo i tamaitai e mafai ona faʻaalia ai le i ai o ia faʻamaʻi:

  • O faamai o le manava o le tino ma le totoga autu o le tino i se tulaga masani o atinae. O faʻamaoniga autu o lenei maʻi faʻalavelave e matua le lava le manava, lagona faifaipea o le le lava o le ea i totonu o le mama, tale ma le gaogaiga o le pulupulu. O lenei togafitiga e le mafai ona togafitia ma togafitiga faafomaʻi, na o le alualu i luma o lona alualu i luma. Taofi le ulaula i le taimi lava lena
  • Faʻasologa o togafitiga faʻamaʻi,
  • O faamai o le organoc endocrine o le thyroid gland hyperhoroidism. Faatasi ai ma lenei togafitiga i fafine, ua faʻamalolo ai hormones i totonu o le toto i luga atu masani,
  • Toto fatu. Afai e te le togafitia togafitiga o le okeni, e vave ona latou alualu i luma ma faaiuina i le oti vave,
  • Faʻaleagaina o le Cerebral, poʻo le faʻasolosolo ituaiga o meaʻai,
  • O togafitiga i tamaitai, lea e faaitiitia ai le TG index i lalo ifo o le masani, o le myasthenia gravis. O se togafitiga faʻapitoa lenei, lea e faʻaalia i vaivaiga faifaipea ma vaivai,
  • Faʻailogaina i totonu o le manaʻoga e faʻalavelaveina ai le faʻaaogāina o molelaʻau o le triglyceride, ona o lenei mea o lo latou faʻaoʻo i totonu o le toto e sili atu i le masani,
  • I fafine aʻo maʻitaga, pe afai o le TG o loʻo i lalo ifo o le masani, ma o se faailoga lenei o le vaeluaina, lea e sili ona matautia mo le tamaititi e leʻi fanau mai. O le tele o taimi, ma se maʻitaga masani, TG e laʻititi maualuga atu nai lo le masani ma e mafua ona o togafitiga faʻale-tino lea e tupu i totonu o se fafine i le vaitaimi lenei.

I fafine i le maitaga, pe afai o le TG o loʻo i lalo ifo masani, ma o se faailoga lenei o le vaeluaina

O le maualuga o le TG i le tino o le fafine e maualuga atu i luga masani

O le mafuaʻaga mo le maualuga maualuga o le TG i le toto o fafine o ia ituaiga faʻamaʻi:

  • Faʻafitauli o le tino ma le fatu cardiac, faʻaogaina o le atherosclerosis, maualuga maualuga, siama o le fatu,
  • O faʻamaʻi pipisi o le ate, faʻapea foi peʻalele, lea e oʻo atu ai i le faʻamaʻiina o le bile acid i le ate ma le atinaʻeina o le hepatitis, gallstones ma le poloka o le paipa,
  • Faʻailogaina o le siama o le maʻi o le maʻisuka,
  • Renal faʻamaʻi le nephrotic maʻi, faʻavaivaia o le tino,
  • Faʻailoga o pancreatitis,
  • Thyroid myxedema,
  • Mafuaaga
  • Aveina o fualaau mo togafitiga, togafitiga corticosteroid, le faʻaaogaina o beta-blockers.

Gaʻo gasegase i totonu o le ate ma le faʻataʻitaʻiga triglyceride

Luga masani masani togafitiga

E 2 auala mo le faʻaitiitia o molini mole TG:

  • O togafitiga e le o faʻatau togafitiga, o le olaga soifua ma fetuunaiga paleni,
  • Fomaʻi togafitiga.

O le faʻavae o le faʻatau togafitiga o TG maualuga i luga o le masani masani o le taumafa. Faatasi ai ma se paleni taumafa, e mafai ona faʻaititia le triglyceride i le 25.0%.

E tatau ona aofia i le taumafa a fafine, ia oloa:

  • Sea iʻa faapea iʻa,
  • Garlic ma fualaau faisua fou,
  • Leanoa meaʻai
  • Fugalaau fou ma laau afu
  • E le aofia ai mea inu inu mai le lisi,
  • Aua le 'ai le falaoa paʻepaʻe ma pusa,
  • O le kuka kuka ma ulaula,
  • Pickles ma piko,
  • Alu
  • Gaʻo gaʻo ma gaʻo.

E leai se sili atu i le 30.0% le susu i le taumafa ma fualaʻau manogi e tatau ona avea ma vaega autu.

Leanoa meaʻai

Fomaʻi togafitiga

Ina ia faʻaitiitia le faʻasolosolo i le toto o fafine, o vaega nei o fualaau oona e faʻaaogaina:

  • O le vaega o fibrates e faaitiitia ona o se faaitiitia o le tuufaatasiga o lipoproteins, lea o molini o le alalaupapa o le triglyceride e ala i le toto,
  • O vailaʻau faʻasaina i le nicotinic acid o loʻo i ai meatotino o se vailaʻau, e pei o vailaʻau faʻamaʻi, ae na o latou foi e faʻalauteleina mole molelaʻau HDL i le toto o fafine,
  • O se vaega o vailaʻau o fuainumera e faʻaitiitia ai faʻamaʻi triglyceride ma mole lapopoa lipoprotein,
  • O fualaau o Omega-3 e faʻaitiitia ai le TG.

Puipuiga

O le puipuia ma le vavae ese o tamaitai o le faasinomaga TG mai le masani, agai i luga ma lalo, e tutusa lava:

  • Meaʻai talafeagai, faʻalagolago i le vavaeeseina mai le masani masani i le toto o le TG,
  • O le musu mai vaisu o le ava malosi ma le vaisu o le nicotine,
  • Taʻitaʻia se olaga ola malosi ma ave lelei le tino i aso uma,
  • Tamaitai i le 6 masina talu mai le amataga o le menopause o le siama o le siama o le lipid spectrum.

Le fua o le triglycerides

O masani masani o le TG i le toto e faʻatatau faʻalagolago i le matua ma le itupa o le tagata suʻesuʻe. E fuaina i le mol / lita.

  • Tausaga mai le 0 i le sefululima tausaga - mo tamaitai mai le 0.4 i le 1.48 mmol / l, mo tagata mai le 0.34 i le 1.15 mmol / lita.
  • Tausaga mai le sefululima i le 25 tausaga - mo tamaitai mai le 0.4 i le 1.53 mmol / L, mo tagata mai le 0.45 i le 2.27 mmol / L.
  • Tausaga mai le 25 i le 35 tausaga - mo tamaitai mai le 0.44 i le 1.7 mmol / L, mo tagata mai le 0.52 i le 3.02 mmol / L.
  • Vaitausaga mai le 35 i le 45 tausaga - mo tamaitai mai le 0.45 i le 2.16 mmol / L, mo tagata mai le 0.61 i le 3.62 mmol / L.
  • Tausaga mai le 45 i le 55 tausaga - mo tamaitai mai le 0.52 i le 2.63 mmol / L, mo tagata mai le 0.65 i le 3.71 mmol / L.
  • Vaitausaga mai le 55 i le 60 tausaga - mo tamaitai mai le 0.62 i le 2.96 mmol / L, mo tagata mai le 0.65 i le 3.29 mmol / L.
  • Vaitausaga mai le 60 i le 70 tausaga - mo tamaitai mai le 0.63 i le 2.71 mmol / L, mo tagata mai le 0.62 i le 3.29 mmol / L.

O le a le mea e maualuga ai le talatalanoa?

E mafai ona faʻaalia le tele o faʻafitauli ma faʻamaʻi. E le gata i lea, o le pancreatitis, o le maʻisuka, o le anuraxia, le hypothyroidism, o le ava malosi, o le cirrhosis ma le hepatitis o le ate, o le maʻi malabsorption glucose, o le gasegase o le tino, gout, obesity, coronary cardiovascular, infalction, atherosclerosis, tala toto maualuga.

E le gata i lea, o le TG e tulai mai i fualaau oona, fualaau o le fanau mai, ma maitaga.

Faʻasologa masani

E i ai se sootaga tuusao "numera o tausaga - triglycerides". O le biochemistry o le toto o le a fesoasoani e iloa ai la latou tulaga. O le faailo (pei o le kulukose) e fuaina i le mmol / L.

E taua. O le matua o le tagata, o le sili atu lea i le mea o le triglyceride.

Ona o le gaioiga malosi ma le faʻaaogaina o le tino o meaʻai uma i tamaiti ma tamaiti, o le faailoga e le maualuga i luga atu o le 1.4 mmol / L. O le tapulaa maualalo ole masani ole 0.4 mmol / l.

I tagata matutua, o le maualuga o triglyceride e eseese mai le 0.5 i le 3.7 mmol / L. I tagata matutua, o le tapulaa pito maualalo o le masani e siitia (amata i le 0.65), ae o le pito i luga, i le isi itu, e pau i le 3.3 mmol / l.

I tane, o se tulafono, o le maualuga o triglycerides e sili atu le maualuga nai lo le tamaʻitaʻi. O lenei mea e mafua mai i le antiatherogenic aafiaga o estrogens ma, i se isi itu, i le atherogenic aafiaga (e mafua ai le lafoina o lipine "leaga") o le homone sex sex.

Afai e siitia i luga o le toto biochemistry, o se mea lea e tatau ona suʻeina atili auiliili ina ia iloa ai le mafuaʻaga.

Tau tausagaLe maualuga o triglycerides, mmol / l
AliiTamaitai
E oʻo i le 100,34-1,130,40-1,24
10-150,36-1,410,42-1,48
15-200,45-1,810,40-1,53
20-250,50-2,270,41-1,48
25-300,52-2,810,42-1,63
30-350,56-3,010,44-1,70
35-400,61-3,620,45-1,99
40-450,62-3,610,51 −2,16
45-500,65-3,700,52-2,42
50-550,65-3,610,59-2,63
55-600,65-3,230,62 2,96
60-650,65-3,290,63-2,70
65-700,62-2,940,68-2,71

Laulau: Aofaʻi o triglycerides e faʻatatau i le matua ma le itupa

Triglycerides (TG) - I lalo o Normal

O le a le uiga o le toto triglyceride maualalo (TG) i fafine ma alii? O lenei tulaga e mafai ona mafua mai i le leai o se meaʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le "leaga" meaai) pe o se itu i le maeʻa ai o vailaʻau maʻoti. E oo lava mai le acid ascorbic (o lona uiga, vitamini C - i ni atigi popo). E le gata i lea, o le faʻamavaeina o triglycerides i se suʻega o le toto e mafai ona matauina i tagata o loʻo mafatia mai le hyperthyroidism, COPD (faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi), malabsorption syndrome, hyperparathyroidism. O isi mafuaʻaga o la latou tino maualalo o vaʻaia nei (taotoga), gasegase, mumu, poʻo togafitiga faʻamalolo. Tulaga maualalo maualalo - "lapataʻi" e uiga i le faʻamaʻi o le faiʻai.

FAʻAMATALAGA E UIGA I LENEI I LE TULAFONO:

Triglycerides (TG) - Luga masani

O le maualuga o le triglycerides (TG) i le lipid lipid toto e mafai ona taʻu atu i fomaʻi e uiga i aʻafiaga o faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, maʻi o le maʻisuka, pancreatitis (gasegase po o le mamafa / mo faʻafitauli o OP), gaʻo oona, ate o le ate, hypertension, (le tulaga masani). Ma faʻamaʻo saʻo ai le faʻaleagaina o le myocardia, faʻalavelave faʻalavelave i le atinaʻeina o le vaipolo, gaʻo, gout. E le gata i lea, o le maualuga o le TG (sili atu le maualuga nai lo le masani) e mafai ona matauina i tagata o loʻo mafatia i le 'ava malosi.

E matua taua lava le iloa e mafai ona iloa saʻo le maualuga o faʻataʻitaʻiga i fafine aʻo maʻitaga, i le taimi o le menopause, pe a maeʻa le fuaina o fualaau, poʻo le taimi o le togafitiga o le hormonal (aemaise lava aʻo faia ni aano o le estrogens). Ma mulimuli ane, latou taʻuina mai se faʻamaʻi tino mama - PCOS (polycystic ovary syndrome).

FAITAU I TATOU TULAGA:

O le a le mea e maualalo i tala faʻatatau?

O se vaega maualalo o triglycerides o loʻo taʻu mai ai le le lava o mea taumafa i tulaga o le saturation, faʻaleagaina o le tino, ma le mu poʻo manuʻa. I se faaopoopoga, o le maualalo o le TG e mafai ona avea ma faailoga o le myasthenia gravis, fatu fatuga, faafitauli masani o le tino, ma le hyperthyroidism. E faʻaitiitia ai foi lenei faailoilo, faʻaaoga masani o fualaʻau C.

E faapefea ona faʻaititia le toto totoʻa?

Faʻatasi ai ma fuataga lelei, e mafai vave ona faʻaitiitia le maualuga ole TG ile toto.

  • Taofi le ulaula ma inu ava malosi.
  • Taʻitaʻi se soifua maloloina ma ola malosi, taalo i taʻaloga.
  • Suia lau mea taumafa manino! Vagana suamalie, gaʻo suasini mama mai le lisi o aso taʻitasi, faʻateleina mea taumafa e maua i le Omega3 gaʻo gaʻo, aua neʻi galo e uiga i meaʻai ma fiber. Faatapulaa le aoga o le fructose intensive!

Faʻaaoga vailaʻau maʻoti - o:

  • Fiva (fenofibrate ma gemfibrozil) - fualaau faasaina e faaitiitia le maualuga o le TG ona o le poloka o le gaosiga o lenei vaega taua ona o le HDL.
  • Nicotinic acid (niacin) - o le vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le gaʻo o le gaʻo.
  • Faʻasologa o le gaʻo iʻa mai le ate ate - faʻamaonia le maualuga o TG.
  • Statins (lovastatin, simvastatin) - o nei fualaau faʻamalosi e puipuia ai le HMG-CoA reductase, lea e aʻafia ai le galue malosi o le cholesterol ma faʻaititia ai le maualuga o le triglycerins.

Faʻasa i luga

O se faʻaopoopoga i faʻamaʻi e masani ona fesoʻotai ma nisi o tulaga ogaoga ma faʻamaʻi:

  • Mafuaaga (o se vaega o le maʻi gasegase). E faʻamautu i luga o le gaʻo meaʻai, ma o loʻo i ai se mamanu faigofie - o le gaʻo o le gaʻo o le tino, o le sili atu foi lea o siaki.
  • Aiga faʻatasi (primary) hyperlipidemia. Faʻafesoʻotaʻi ma fesuiaiga i le maualuga o genes e nafa ma le faʻasologa ma le metabolism o lipids.
  • Faamai o le Endocrine (hypothyroidism ma le maʻisuka). Faʻatasi ma le hypothyroidism, o le metabolism faʻagesegese, ma le maʻisuka, o le kulukose maualuga ua liua i le gaʻo, aemaise lava - i le triglycerides.
  • Faʻi maʻi (faʻamaʻi pipasisi, cirrhosis, gaʻo leʻo) ma fatuga (o faʻamaʻi uma e mafua ai le le atoatoa o le tino).
  • Pancreas faafitauli - pancreatitis o eseese etiologies ma, o se taunuuga, o le maʻi malick (syndrome o le enzymatic ma le digestion).

Pancreatitis E mafua ai Triglycerides

  • Aumai ni vailaau faapitoa - faʻamaʻi faʻamaʻi, peta-blockers, diuretics, interferons.

Manatua O peta-blockers ua faʻamaonia mo faafitauli o le fatu: maʻi faʻamaʻi, angina pectoris, infarction myocardial. O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le taimi o le faʻasoesa o le loto, puipuia le tachyarrhythmias, ma puipuia le aʻafia o le necrosis mai le faʻalauteleina i le fatu fatuga. Ae o se tasi o aʻafiaga o nei fualaau oona o le saofaga lea o le metabolism i totonu o masini, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻateleina o le taumafa ma, o se taunuuga, i le faateleina o lo latou faʻamalosi.

  • Faʻasalaga faʻatau poʻo le tele o meaʻai gaʻo ma meaʻai faʻavavelaina faigofie i le meaʻai (mea e faʻafiafia ai, meaʻai vave, meaai falai).

Ma e uiga i mataupu pe a faateleina le maualuga o le GGT i le toto, e mafai ona e maua mai le tusiga i luga o la matou upega tafaʻilagi.

Faʻasualalo o faʻamau

Afai o le suʻesuʻega o meaola o le toto o le triglycerides ua maualuga, ona iai lea o faafitauli matuia o le soifua maloloina. Ae o le faʻaitiitia o faʻamaʻi i totonu o le toto o se faailoga le lelei, lea e mafai ona taʻu mai:

  • afaina o le gasegase faʻatasi ma le maʻi malabsorption (leai o le faʻamalosi),

Le faiga o le absorption i totonu o le pu. Ole faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina le gaʻo o gaʻo mai meaai

  • gasegase masani o maʻi mama
  • hyperthyroidism

Manatua O le maualuga o le faʻavave o hormones e faʻateleina ai le catabolism - o le vaevaeina o meaʻai uma i totonu o le tino, e aofia ai faʻamaʻi.

  • ma le le pulea o le faʻaaogaina o faʻalavelave faʻalavelave tele, aemaise lava i le maualuga o le vitamini C,
  • le mautonu o mafaufau e mafua ai ona le paleni meaai (anorexia).

O le faʻamaufaʻailoga triglyceride e taua tele mo tagata maʻi cardiological ma endocrinological. O nisi taimi o faʻasolosolo o le muamua "faailo»E uiga i faafitauli i le tino.

Tuua Lau Faamatalaga