Ketoacidosis o se faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka

Lomia i totonu o le tusi talaaga:
I le lalolagi o fualaau faasaina »» Nu. 3 1999 FAʻAMATALAGA I LE BASIC I LE LALOLAGI

E.G. STAROSTINA, ASSOCIATOR OF THE MINISTER OF ENDOCRINOLOGY OF THE FACULTY OF REPROVING OF DOCTORS OF MONICA, MAKAHI O SCENE SCIENCE

O le ketoacidosis o le maʻisuka (DKA) o se gasegase o le maʻisuka gasegase, e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose ma le faʻaoʻoina o tino o le ketone i le toto, o latou foliga mai i le urine, e tusa lava po o le a le maualuga o le malamalama o le tagata maʻi, ma manaʻomia le falemaʻi faʻafuasei.

O le tele o le DKA i atunuu Europa e tusa ma le 0.0046 mataupu i le maʻi i le tausaga (e aunoa ma le vaevaeina i le ituaiga I ma le maʻisuka II), ma o le averesi o le tino i DKA e 14%. I lo matou atunuu, o le tele o le DKA mo le maʻisuka ituaiga I 0.2-0.26 mataupu i le maʻi ile tausaga (faʻamaumauga mo 1990-1992). O le mafuaʻaga o le gasegase o le maʻisuka gasegase o le tino (ma le maʻisuka ituaiga I) poʻo le faʻatalatalanoa o le maʻisuka (ma le maʻisuka ituaiga II). O lona mafuaʻaga: o le maʻisuka fou ua maua i le maʻisuka (o le insulin-dependent), faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le faʻaaogaina o le inisalini mo togafitiga o le maʻisuka, maʻi faʻamaʻi, gaioiga, manuʻa, ma isi. i le tulaga o le maʻisuka o ituaiga uma, faʻaluaina le lua o le siama o le insulin i le ituaiga o maʻisuka ituaiga II (e le o le insulin-faalagolago), faʻaogaina o le inisalini (cortisone, diuretics, estrogens, gestagens) i maʻi e maua i le maʻisuka (DM) o ituaiga uma e lua, faʻapea foi le pancreatectomy i tagata latou te lei mafatia muamua SD

O le le atoatoa o le aiga ona o le inisalini e mafua ai le faateleina o le maualuga o le totoga i le toto o le glucagon, o le hormonone antagonist of insulin. Talu ai ona o le inisalini e le mafai ona taofia ai gaioiga e faʻaolaina ai le glucagon i le ate, o le gaosia o le kulukose e le ate (o le taunuuga atoa o le gau o le glycogen ma le faagasologa o le gluconeogenesis) e faʻatupulaʻia tele. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o le kulukose i le ate, muso ma le tino o le tino i le leai o le inisalini e faʻaitiitia. O taunuuga o nei faiga o le maualuga o le hyperglycemia. O loʻo tutupu aʻe nei mea ona o le faʻateleina o faʻasalaga o isi hormones o le contra-hormonal - cortisol, adrenaline ma le tuputupu aʻe o le homone.

Ona o le leai o le inisalini, o le polobolic protein o le tino ua faatupulaia, ma o le taunuuga o le amino acids o loo aofia ai foi i le gluconeogenesis i le ate, ua faateleina ai le hyperglycemia. O le gau tele o le lipid i le tino o le tino, e mafua mai i le le lava o le inisalini, e mafua ai le faateleina o le faateleina o le gaʻo gaʻo (FFA) i le toto. I le tulaga o le le lava o le inisalini, e maua e le tino le 80% o le malosi e le oxidizing FFA, lea e oʻo atu ai i le faaputuputuina o oloa o lo latou pala - "tino o le ketone" (acetone, acetoacetic and beta-hydroxybutyric acids). O le fua faatatau o lo latou faʻatulagaga e sili atu le maualuga nai lo le fua o lo latou faʻaaogaina ma le faʻasolosolo, o se taunuuga lea o le faateleina o le tino o le ketone i le toto. A maeʻa le faʻaaogaina o le faʻasao o le fatugaʻo o fatugaʻo, ona faʻalavelaveina lea o le paleni o le acid-base, o le acidosis metabolic e tupu.

O le mea lea, o le gluconeogenesis (ma ona taunuuga, hyperglycemia) ma le ketogenesis (ma ona taunuuga, ketoacidosis) o taunuuga ia o le gaioiga i le ate, lea e faamatuu atu i lalo ole tulaga ole inisalini. I se isi faaupuga, o le mafuaaga muamua mo le fausiaina o tino o le ketone i le DKA o le le lava lea o le inisalini, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le gaʻo i totonu o latou lava gaʻo. O susu e maua mai i meaai e le aofia i le faʻaleleia o le ketogenesis. O le glucose maualuga, o le faaosofia o osmotic diuresis, e tau atu i le lamatiaga o le ola. Afai e le mafai e le tagata gase ona toe inuina le aofaiga talafeagai o le vai, ona oʻo lea i le 12 lita (e tusa ma le 10-15% o le mamafa o le tino, poʻo le 20-25% o le aofaiga o le vai i totonu o le tino), e oʻo atu ai i le intracellular (lua vaetolu o ia ) ma le extracellular (tasi le tolu) faʻamaʻalogaina ma le hypovolemic le faʻamalosia o le tino. I le avea ai o se taui faʻasalaga e faʻatatau i le faatumauina o le voluma o le tufatufa o le plasma, o le faʻamalositino o catechomines ma aldosterone e faʻapupulaina, lea e mafua ai le tuai i le sodium ma fesoasoani e faʻaopoopo le excretion o le potassium i le urine. O le hypokalamia o se vaega taua o le le atoatoa o le tino i le DKA, ma mafua ai ona faʻaalia le falemaʻi. I le mea mulimuli, pe a le mafai ona taofiofi le tino o le tino, o le a faʻaitiitia le faʻasolosolo o le faʻasolosolo, o le faʻaitiitia o le faʻasolosolo o le urine, e mafua ai ona vave oso aʻe le maualuga o le kulukose ma tino o le ketone i totonu o le toto.

Ole aʻafia ole inisalini (ole ituaiga o maʻisuka II) e mafai ona taʻitaʻia ai se ituaiga faapitoa o le tauvaga, e oʻo atu i se coma hyperosmola. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le inisalini o loʻo avanoa e faʻasaʻo ai le lipolysis, e puipuia ai le atinaʻe o le ketoacidosis. O tino pepe Ketone e le o faia, o lea e leai ni faailoga faʻapitoa faʻapitoa o vomiting, o le manava o Kussmaul ma le manogi o le acetone. O faailoga autu o le setete o le hyperosmolar e maua i luga o le hyperglycemia, hypernatremia ma le faamalolo. O le malosi atonu, mo se faataitaiga, o le le pulea lelei o le togafitiga o togafitiga, manava, vomiting, etc. E masani ona matauina ia setete tuufaatasi, ioe. DKA faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le hyperosmolarity poʻo le hyperosmolar tulaga faʻatasi ma le kososis malu (o le acetonuria).

O le mea autu e fesoasoani i le atinaʻeina o DKA o le amio le lelei a tagata gasegase: faaseʻeina pe le faʻatagaina le iniseti o le inisalini (e aofia ai i latou o loʻo i ai le suicidal intentions), le lava le siakiina o le metabolism, le mafai ona tausisia tulafono mo le tutoatasi o le inisalini i le tulaga o maʻi faʻalavelave, ma le le lava o togafitiga faafomaʻi.

Soo se taimi lava e atiina ae ai e se tagata maʻi ma le maʻisuka se tasi pe sili atu foi o mea nei - o le aisa, vomiting, tiga o le manava - e tatau ona vave fuafua le glycemia ma le acetonuria. A maua le DKA: maualuga maualuga le toto (sili atu i le 16-17 mmol / l, ma sili atu le maualuga) ma tino o le ketone i le urine poʻo le serum (mai le "++" i le "+++"). Afai e le mafai ona maua mai le urine mo le suʻesuʻe (anuria), e maua le kososis e ala i le suʻeina o le tino o le tagata maʻi: o se mataua ole suauu e le faʻaaogaina e tuʻuina i luga o se suʻega faʻasolosolo mo le vave totoʻa o le kulukose toto (mo se faʻataʻitaʻiga, Glucochrome D) ma o le mea na maua mai e faʻatusatusa i le lanu lanu. Ole fua ole glycemia i soo se tagata gasegase o loʻo i ai ile tulaga e le iloa, o se sese matuia ma e masani ona taʻitaʻia ai faʻafitauli sese o le "cerebrovascular accidents", "coma o le leioloa le iloa", aʻo maʻi le DCA. O le mea e leaga ai, o le vomiting, o se faailoga o le DKA, e masani foi ona le amanaiaina. I le DKA, o le "pseudoperitonitis" o le maʻisuka e masani lava ona maitauina, lea e faavasegaina ai le faailoga o le "gaogao gasegase", o nisi taimi o le faateleina o le amylase ma leukocytosis, lea e mafai ona oo atu ai i se mea sese, ona o se maʻi o le DKA e togafitiga i le infectious or surgical department.

O le DKA o se faʻamatalaga mo falemaʻi mo faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le laasaga muamua, i le taimi o femalagaaiga a le tagata maʻi i le falemai, o le faʻaaogaina o le 0.9% sodium solution i le fua faatatau e tusa ma le 1 l / h, e 20 iunite o le inisalini-puupuu (ICD) e tuiina i le tino.

I totonu o le falemaʻi, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega muamua e aofia ai se faʻamatalaga manino o le suka o le toto, tino o le ketone i le urine poʻo le serum, sodium, potassium, serum creatinine, o le suʻega o le toto, suʻesuʻega o le toto toto, ma le pH toto. I le taimi o togafitiga, e tatau ona faia se suʻesuʻega auiliili o le glycemia, masima sodium ma le potassium, i le itula, e sili lava le suʻeina o le gas.

O togafitiga faʻapitoa e aofia ai vaega taua e fa - togafitiga o le inisalini, toe faʻaleleia, faʻasaʻoina o vailaau eletise ma le faʻamaonia o le acidosis.

O le togafitiga o le insulin e na o le pau lea o le togafitiga mo le DKA. E na o le hormoni anabolic e mafai ona taofia le faʻaleagaina o faʻalavelave faufaulaupapa e mafua ona o lona leai. Ina ia ausia se maualuga o le inisalini (serum) o le insulin (50-100 microed / ml), e manaʻomia le fausiaina o le 4-12 iunite o le insulin i le itula. Ole maualuga o le inisalini i totonu o le toto e taofia ai le malepelepe o gaʻo ma le ketogenesis, e faʻateleina ai le fatuga o le glycogen ma faʻalavelave ai le gaosiga o le kulukose i le ate, ma faʻamalo ai le lua sootaga taua i le pathogenesis o le DKA. O le faʻamalosia o insulin e faʻaaoga ai ia ituaiga o sooga ua taʻua o le "maualalo le fua". I le taimi muamua, o le tele o tui o inisalini na faʻaaogaina. E ui i lea, ua faʻamaonia o le togafitiga o le inisalini ma le fua maualalo o fuataga o loʻo tuʻuina mai ma se tulaga sili ona maualalo o faʻalavelave faʻafuaseʻi nai lo le maualuga o fuataga. O se fuataga maualalo e fautuaina mo le togafitiga o le DKA, aua: a) tui tele o le inisalini (16 pe sili atu i le taimi) e mafai ona faʻaitiitia ai le kulukose toto, e mafai ona tuʻuina atu i le hypoglycemia, cerebral edema, ma le tele o isi faʻafitauli, b) leai se faʻaitiitia o le pa'ū i le faʻaoʻoina o le potassium i le ogaumu, o le mea la pe a faʻaaogaina tui tetele o le inisalini, o le aʻafiaga o le ginokalemia e faʻateleina le malosi.

I totonu o se falemaʻi, o le faʻamaloloina o le inisalini DKA e tatau ona faia i taimi uma i se auala le lelei i se foliga umi. I le taimi muamua, o se ituaiga "fuaina" e faia i luga o le vavalalata - 10-14 vaega o le ICD (e sili atu nai lo le tagata), a maeʻa ona latou liliu atu i le faʻaofiina o le ICD e ala i le faʻaauau pea ona faia faatasi ma se mea faʻasaina ile fua ole 4-8 iunite i le itula. O le puipuia o le inisalini adsorption i luga o le palasitisi, o le albumin human can be added to the solution. Ua saunia le paluga e pei ona taua i lalo: 2 ml o le solution 20% o le albumin tagata ua faaopoopo i le 50 iunite o le ICD ma ua suia le aofaiga atoa i le 50 ml faatasi ai ma le solution 0.9% o le sodium chloride.

Afai e le talafeagai le faʻasalaga, o le faʻaogaina o fofo ma isi vailaau faʻasaina e faʻatinoina e ala i se faiga masani faʻafefete. O le ICD e tui tasi i le itula faatasi ma se tuila, o le sosoʻo lemu, i totonu o le "gutu" o le faʻaaogaina o le fagu, ae o le tele o inisalini (8-50% o le fua) o le a faʻafefiloi i luga o le tioata poʻo le palasitika. Mo le faigofie o le puleaina, o se numera faapitoa o vaega ole ICD (mo se faataitaiga, 4-8) o loʻo aoina i le tui 2ml ma oʻo atu i le 2 ml ua faʻaopopoina i se solution ole sodium chloride solution. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le faʻafefiloi o le faʻafefiloi e faʻaopopoina, lea e mafai ai ona e ulufale vave ile inisalini - i le 2-3 minute.

Afai o nisi mafuaʻaga e le mafai ona vave faʻatulagaina le puleaina o le inisalini, ona faʻataunuʻuina muamua lea o le iniseti. E le mafai ona faʻalagolago i le gaioiga o le inisalini tui i le DKA, aemaise lava i le precom poʻo le coma, talu ai pe a faʻavevesi le microcirculation, o lona faʻafefe i totonu o le toto, ma, o le mea lea, o le aafiaga e le atoatoa.

Fai le inisalini e tusa ai ma le suka o le toto. O le taimi e pulea ai e le auala manino, e tatau ona faʻaitiitia le vave nai lo le 5.5 mmol / l i le itula. O le paʻu vave i le glycemia e taʻitaʻia ai le fesuiaiga o le gradient osmotic i le va o intracellular ma extracellular avanoa ma le maʻi o le le lelei o le igoa ma le edema, aemaise lava i le cerebral edema. I le aso muamua o le togafitiga, e fautuaina e faʻaititia le maualuga o le glycemia e sili atu i le 13-14 mmol / l. O le taimi lava e ausia ai lenei laasaga, e tutusa ma le folasaga o le inisalini e amata ai le 5% glucose solution. O le faʻaofiina o le kulukose e le o se auala e togafitia ai le DKA e pei o lea, ua faia ina ia puipuia ai le hypoglycemia i tua o le faʻaofiina o le inisalini, pe afai e le mafai ona 'ai e le maʻi. O le kulukose e manaʻomia mo le tagata gasegase o se punaoa malosi, ma o le kulukose o loʻo i totonu o le toto e le mafai ona totogi mo lenei manaʻoga: o le faʻaitiitia o le suka toto, mo se faʻataʻitaʻiga, mai le 44 mmol / l i le 17 mmol / l e maua ai le tino ma le 25 kalama o le kulukose (= 100 kcal). Matou te toe faamamafa atu o le glucose e leʻo faia muamua nai lo le maualuga o le glycemia e paʻu i le 13-14 mmol / l, o lona uiga, pe a toesea le toilalo ile inisalini.

A maeʻa le toe faʻaleleia o le mafaufau, e le tatau i le tagata maʻi ona tausia i luga o le fofo mo le tele o aso. O le taimi lava e faaleleia ai lona tulaga, ma o le glycemia e mausali i se maualuga e le sili atu nai lo le 11-12 mmol / l, e tatau ona toe amata ona 'ai (carbohydrates - paluga pateta, sua o le vai, falaoa), ma vave ona mafai ona siitia atu i togafitiga insulin sili atu. I se tulaga faʻafuaseʻi, o le ICD o loʻo faʻamuamuaina i vaega ninii, 10-14 iunite i le 4 itula, fetuunai le fuataga e fuafua i le maualuga o le glycemia, ona latou fesuiaʻi lea i le faʻaaogaina o le ICD ma le umi o le gaioiga o le insulin (IPD). O Acetonuria e mafai ona tumau mo sina taimi ma i ai fua lelei o le metabolism gaʻo. Mo lona faʻamamaina atoatoa, o nisi taimi e manaʻomia ai le 2-3 aso, e le gata i lea, e faia ni tui tele o le inisalini mo lenei faʻamoemoe poʻo e le tatau ona tuʻuina atu le meli.

Rehydration. Faatasi ai ma se masani muamua masani masani Na + maualuga (

Le mea e fai

Ua fautuaina le maʻisuka e faʻatau se glucometer mo le fuaina o suka ma suʻe suʻega e fuafua ai tino o le ketone i le urine. Afai e maualuga uma faʻamaoniga, ma o faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i luga e atiaʻe, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale. O le tagata maʻi e tatau ona ave i le falemaʻi pe afai o le tagata e vaivai tele, faʻamaʻavaʻa, ma ua le lelei lona iloa.

Mafuaaga lelei e valaau ai se taʻavale:

  • Paʻa i tua o le sternum
  • Vomiting
  • Paʻu o le tino
  • Faʻalauteleina o le tau (mai le 38.3 ° C),
  • La maualuga maualuga o le suka, ae o le faailoga e le tali atu i metotia na ave i le fale.

Manatua o le faʻaaogaina po o le le lelei o togafitiga e masani ona afaina.

Faʻailoga

Aʻo leʻi tuʻuina le tagata maʻi ile falemaʻi, e faia vave suʻega mo le maualuga o le kulukose ma le ketone i le toto, urine. I le faia o se suʻesuʻega, o aʻafiaga o le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o eletini eletini (potassium, sodium, ma isi) e faʻamalamalamaina. Totogi toto pH.

Ina ia iloa isi tulaga faʻaleagaina, ia faia faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga nei:

  • Urinalysis
  • ECG
  • Chef x-ray.

O nisi taimi e te manaʻomia ai le faia o se faʻatinoga faʻatulagaina o le faiʻai. E taua le fuafuaina o le tikeri o le ketoacidosis ma le eseesega mai isi tulaga ogaoga:

  • Fiaai "ketosis,
  • Lactic acidosis (o le sili atu o le lactic acid),
  • Alcoholic ketoacidosis,
  • aspirin inu,
  • mea oona i le ethanol, methanol.

I le tulaga o masalomia o siama, o le atinaʻeina o isi faʻamaʻi, suʻesuʻega faaopoopo o loʻo faia.

Togafitiga o togafitiga o le laasaga o le ketosis amata i le soloia o mafuaʻaga na faaosofia ai. O le lisi e faʻamapulaʻa le gaʻo. O le tagata gasegase o loʻo faʻamaonia se vai inu (vai inu vai inu vai, Regidron).

Latou te fautuaina le ave o le inisorbents, hepatoprotectors. Afai e le lagona e le tagata maʻi le lelei, o le a faaopoopoina le tuiina o le "anapogi" ile inisalini, ma o le tulafono o le malosi o le inisalini e fesoasoani foi.

Ketoacidosis Therapy

Togafitiga o le ketoacidosis e faia ile falemaʻi. O le sini autū o le faʻasaʻoina o tulaga o inisalini. O togafitiga togafitiga e aofia ai le 5 vaega:

  • Inisalini togafitiga
  • Puleaina o le inu
  • Faʻafouina o le le lava o le potassium, sodium,
  • Faʻapitoa o togafitiga o acidosis,
  • Faʻafofoina o faʻamaʻi pipisi.

O le inisalini e faia i se auala vavalalata, e faʻaaoga ai le metotia o nai tootoo, lea e sili ona saogalemu. E aofia ai le puleaina o le inisalini ile taimi ole 4-10 iunite. Laititi laʻititi e fesoasoani e taofia le faagasologa o le lipid breakdown, faʻatuai le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto, ma faʻaleleia le faʻavaeina o le glycogen. E mataʻituina le mataʻituina o le maualuga o le suka.

Ua faia le lakalama o le sodium chloride, o loʻo faʻaauau pea ona faʻaauau le paluka (e le sili atu ma le 15-20 g le aofai o aso).E tatau ona 4-5 mita / l. I le 12 itula muamua, o le aofaʻi atoa o le vai inu e le tatau ona sili atu nai lo le 10% o le mamafa o le tino o le tagata maʻi, a leai o le aʻafiaga o le edema pulmonary.

I le vomiting, e faʻaaogaina ai le taele. Afai e atiaʻe le paʻu, o le tagata maʻi e fesoʻotaʻi i se vaʻavaʻa. O lenei mea o le a puipuia ai le oona.

O se togafitiga e faia e fuafua i le aveeseina o le eletise o le toto, ae ui i lea, o le sodium bicarbonate e na o le toto pe o le toto pH e itiiti ifo i le 7.0. O le puipuia o pupuni toto, o le heparin e faʻateleina ona faʻatulagaina mo tagata matutua.

Ole taulaiga faapitoa e totogi i le togafitiga o isi faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le coma (faʻamaʻi, pneumonia, ma isi). Ina ia mafai ona puipuia faʻamaʻi pipisi, e faʻaaogaina injections intramuscular o le penicillin. I le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, o vailaau faʻamaʻi talafeagai e fesoʻotaʻi ma togafitiga. Afai e tupu le edema o le cerebral, togafitiga o le corticosteroid, e tatau ona faia ni togafitiga, ma faia ai le faamalosi masini.

O tulaga sili ona lelei e faia mo le tagata maʻi, lea e aofia ai le tumama o le tino, o le paʻu o le paʻu. O maʻi suka ma le ketoacidosis e manaʻomia le siakiina o le aoauli. O faʻataʻitaʻiga nei o loʻo mataituina:

  • Suʻega a le falemaʻi o le urine, toto (i luga o le ulufale i le falemaʻi, ona sosoo ai lea ma le vaeluaga 2-3 aso),
  • Suʻega faʻapitoa o le toto mo le suka (itula, ma pe a oʻo le suka i le 13-14 mmol / l - ma se vaitaimi o le 3 itula),
  • Suesueina o le Urine mo le acetone (i le 2 aso muamua - 2 p. / Aso, mulimuli ane - 1 p. / Aso),
  • Fuafuaina o le maualuga o le sodium, potassium (2 p. / Aso),
  • Iloiloina o fuamosa (pe a fai o le maʻi ua faʻaititia ona o le le lelei o meaai)
  • Fuafuaina o le toto pH, hematocrit (1-2 p. / Aso),
  • Fuafuaga o le gaʻo, creatinine, urea,
  • Mataʻituina le aofaiga o le urine na faʻatuina (itula, seia oʻo ina toe faʻaleleia le masani o le urination),
  • Fuaina o le mamafa o vein
  • Faʻaauau le mataituina o le ECG, fatu fatu, toto toto, vevela.

O le togafitiga o le ketoacidosis i tamaiti e faia e tusa ai ma se polokalame faapena, e aofia ai le masani ona injections o le "anapogi" insulin, le folasia o vaifofo physiological, calcium, alkali toto. O nisi taimi e manaʻomia ai heparin. I le vevela maualuga, e faʻaaogaina fualaau o fualaau faʻamaʻi ma le tele o ituaiga o gaioiga.

Meaʻai mo le ketocacidosis

Mea taumafa e faalagolago i le mamafa o le maʻi. O le taumafataga mo le maʻisuka i se tulaga faʻalavelave e le tatau ona aofia ai gaʻo, e le aofia ai mo le 7-10 aso. Meaʻai faʻamalosi-o loʻo faʻatapulaʻaina, gaʻo vailaʻau masini (ae le o suka) e faʻaopoopo. O le sorbitol, xylitol, o loʻo iai a latou meatotino antiketogenic. A maeʻa le faʻasologa, e mafai ona aofia ai gaʻo, ae le muamua muamua nai lo le 10 aso. Latou te fesuisuiaʻi i le lisi masani i le faasologa malie.

Afai e le mafai ona 'ai e le tagata gasegase ia latou lava mea, o le gafa o le matua, o le kulukose (5%) e tui. A maeʻa faʻaleleia, o le lisi e aofia ai:

  • O le aso muamua: o meaʻai gaʻo faʻafefeteina (semolina, honey, jam), vai tele (e oʻo atu i le 1.5-3 lita), vai faʻalavai maʻa (faataitaiga, Borjomi),
  • 2 aso: oatmeal, pateta paluga, susu, susu susu, oloa gaosi falaoa,
  • 3 aso: o le susu, masini o manu ua faaopoopoina i totonu o le taumafataga.

I le 3 aso muamua i le tuanai ai o se coma, o meaola o manu e le aofia mai le lisi. Latou te fesuisuiai i taumafa masani i totonu o le vaiaso, ae o gaʻo e tatau ona faʻatapulaʻaina seia oʻo ina oʻo mai se tau e totogi ai.


Puipuiga o le ketoacidosis

O le tausisia o togafitiga e puipuia ai le ketoacidosis. E aofia ai:

  1. Le faʻaaogaina o tui o le inisalini e tutusa ma le suka,
  2. Sueina o le kulukose toto (faʻaaogaina o se glucometer),
  3. O le faʻaaogaina o fasi siaki e iloa ai le ketone,
  4. Faʻaaloaloina o suiga o le setete ina ia mafai ai ona fetuunai le fua o le hypoglycemic,
  5. Aoga mo le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga