Dysmetabolic (tuumatai, fatuga, distal, sensorimotor, amyloid) polyneuropathy

O le tele o liona o le nerve fiber e matauina i tagata gasegase e maua i le maʻi suka mo le silia ma le sefulu tausaga, i le 45-54% o mataupu. O le matafaioi o le tulafono faatonutonu o le tino e matua taua lava. O lenei tino o neurons e puleaina ai le faiʻai, paʻu o le tino, manava, faʻalaumalieina, ma le vavalalata maso. O le polyneuropathy faʻamaʻi o le pito i lalo (DPN) o se togafitiga e amata ile vae ma salalau maualuga ma maualuga.

O le togafitiga faʻamaʻi o le faʻamaʻi e matua faigata lava ma e le o malamalama lelei tagata suʻesuʻe. O faʻafitauli o le faʻalavelave faʻapitoa o le tino e tele lava. O ituaiga taʻitasi o le DPN ei ai lana lava ata o le falemaʻi. Ae ui i lea, o ituaiga uma o lenei faʻalavelave e matautia ma e manaʻomia togafitiga faʻaletonu, a leai se faafitauli i vae e mafai ona liliu ai se tagata i se tagata e le atoatoa. O le polyneuropathy o le maʻisuka o loo suluina e fomaʻi i lalo o le tulafono G63.2 e tusa ai ma le ICD-10 e faʻaalia ai le fesuiaiga o le maʻi.

Ituaiga o Neuropathy

Talu ai ona o le vaʻaia o le tino e vaevaeina i le soʻamea ma le tutoʻatasi (autonomic), e lua ituaiga o polyneuropathy o le maʻisuka ua valaʻaulia. O le mea muamua e mafua ai le tele o ulupala e le o faʻamalolo o le gaʻo o pito i lalo, o le lua - faʻafitauli i le urination, le lelei ma le faʻaleagaina o le cardiovascular, e masani ona afaina.

O le isi vasega e faʻavae i luga o galuega a le tino, lea e solia ona o le atinaʻeina o togafitiga:

  • o le polyneuropathy faʻapitoa e fesootaʻi ma le faateleina o le tiga i vae, pe, i se isi itu, faatasi ai ma le leai o se lagona lelei,
  • masini e faʻaaogaina ai le polyneuropathy, lea e masani lava ona maua i le musika o le musika ma le le mafai ona gaoioi,
  • senorimotor polyneuropathy, faʻapipiʻi foliga o nei faʻafitauli e lua.

O se faʻaaliga o togafitiga mulimuli, faʻafefiloi o le neuropathy o le namu perone. O maʻi suka faʻatasi ai ma se maʻi faapena e te le lagona le tiga i nisi nofoaga o le vae ma lalo vae. O vaega tutusa o pito o vae e le tali atu i le malulu poʻo le vevela. E le gata i lea, o gasegase e le mafai ona pulea o latou vae. O tagata faʻamalosi e faamalosia e savavali, e le masani ai ona sii o latou vae ("cock" e maua).

O le maʻisuka e faʻafefe ai le polyneuropathy

O se maʻi lea e mafua ai le oti o fiva namu. O le maʻi e mafua ai le leai atoatoa o le lagona lelei ma le vaevaeina o le vaega aupito mamao o pito i lalo - o vae. O se tulaga masani mo le maʻisuka faʻatasi ai ma le DPN mataga o se faʻavauvau, o tiga tiga e masani ona malosi tele e le mafai e se tagata ona moe. E le gata i lea, o nisi taimi e amata ona tiga le tauau. Faʻaauau le Polyneuropathy, ma o lenei mea e oʻo atu ai i le muscle atrophy, gaioiga o le ponaivi, vae vaevae, vaevaeina o vae.

Faʻasalalau

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o faaletonu matuia o le gaioiga o galuega o vae e tupu. I le maʻisuka, e le gata o vae, tapuvae, o vaega pito i lalo o vae e tiga ma le afaina, ae o lima foi. O le polyneuropathy o le peripheral e tupu tele lava pe a faatonuina e fomaʻi fualaau faʻamalosi e mafai ona puipuia ai aʻafiaga ogaoga: Stavudine, Didanosine, Saquinavir, Zalcitabine. E taua tele le faʻamaonia o lenei maʻi i se taimi tatau ina ia faʻaumatia le fualaau faasaina.

Faʻailoa polyneuropathy

O le mea autu o le togafitiga o le le lava lea o le lagona o vae, o lona tikeri e mafai ona matua fesuisuiaʻi. Mai lagona laiti o le tingling e faʻaalu ai le numera, faʻatasi ai ma le tetea ma le faʻaleagaina o vae.I le taimi lava e tasi, o le le lava o le faʻalogo e faʻafefiloi faʻatasi ma le malosi e le mafai ona faʻalogoina e tupu faʻafuaseʻi. O le maʻi e afaina ai le tasi vae, ona masani lea ona alu i le lona lua, e maualuga maualuga ma maualuga, e aafia ai tamatamai lima ma lima, ogalaau, ulu.

Dysmetabolic

O le tupuga o lenei ituaiga o faʻafitauli e faʻaosoosoina, e faaopoopo i le maʻisuka, faʻamaʻi o le manava, gaʻo, fatugaʻo, ate. E tele aʻafiaga o namu o aʻafiaga e mafai ona aʻafia. O le solia o le sciatic, neurons femoral, tiga, maʻi o le gaʻo, faigata i le gaioiga e aliali mai, tovae, tendon reflexes e mou atu. E tele taimi e faʻamaʻaina ai le tulivae, tauagavale, nesi filifilia. O le polyneuropathy Dysmetabolic e mafai ona tupu e aunoa ma se tiga.

Aisea e tupu aʻe ai le maʻisuka i maʻi maua i le maʻisuka

O le mafuaaga autu o le maualuga o le kulukosese ma le umi o le inisalini. O le faʻatonuina o le gasegase telefoni feaveaʻi e iai se faʻaleagaga i luga o filo o le nerve lautele. E le gata i lea, o le polyneuropathy o le maʻisuka o vae e mafua mai i:

  • tiga o le endocrine
  • ogaoga o le ate po o le fatu fatu,
  • atuatuvale, vaivai le puipuiga,
  • faʻamaʻi
  • ava malosi
  • mea oona i vailaʻau oona
  • susu.

O faʻaaliga autu o le faʻamaʻi o ituaiga uma:

  1. Manatu mataʻutia - tiga, faʻavaivaia poʻo le faʻaleagaina o le iloa o suiga o le vevela, vibration.
  2. Faʻaaliga o le gaioiga - manava, gatete, atrophy muscle o vae.
  3. Fua faʻamaʻi - edema, vaʻavaʻaveʻa, tachycardia, tulaga o le ogaumu, faʻaletonu.

Fufulu ma tingling legs

O le lagona e peiseai o ogaoga o vae e mumu i le afi e aliali mai pe a afaina le fiva o le nerve lautele mai le tuila i vae. O le susunuina o vae e le o se faʻamaʻi, ae o se faʻamaoniga e faʻaalia ai le polyneuropathy i le maʻisuka. Ua gaoioi neo ua faaleagaina ma auina atu ni faailo sese o le tiga i le faiʻai, e ui lava o le tasi o vae ua maeʻa ma e leai se afi.

Manua o vae vaevaega

I le taimi muamua, o vaivaiga o le maʻisuka, vaivaiga i vae. Ona tulaʻi lea o nei lagona i vae, lima. A oʻo i luma le polyneuropathy o pito pito i lalo, o le atrophes muscle e faʻapupula ma faʻaitiitia le lagona faʻalauiloa. O vae e faigata ona pulea ma tautau. E vaivai lima, e amata i le pito o tamatamailima. Faatasi ai ma se faagasologa o le pathological faaumiumi, o le leai o se lagona e aafia ai se vaega o le ogalaau i totonu o le fatafata ma le manava.

Faʻamatalaga o le maʻi

O le Polyneuropathy o pito i lalo e maua i le faʻaaogaina o metotia o suʻesuʻega o le tagata maʻi:

  • tofotofoina e aunoa ma se faʻavasegaina,
  • suega o lagona tiga
  • vibration test
  • suʻesuʻega vevela
  • paʻu o le tino paʻu pepe,
  • eletise eletise (ENMG), lea e mafai ona faʻaalia pe o aʻafiaga o le nerve e pasi i fiva musika.

Togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka pito i lalo

O ia faʻafitauli e le mafai ona faʻamalolo atoa, ae o lo latou atinae e mafai ona faʻagesegese. E faʻapefea ona togafitia le neuropathy pito i lalo? O le tulaga autu o le faʻasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto. Analgesics, seevae tetele, savali laiti, vai malulu e fesoasoani e faʻaitiitia ai le tiga. Faʻatusatusa le faʻafefiloi faʻamamaina vae mu. E tatau ona faʻaaoga fualaau faʻasaina e faʻalautele ai vaʻa, e aʻafia ai le felaʻiaʻi o aʻafiaga o le nasu. Togafitiga o le polyneuropathy o le pito i lalo e sili atu ona lelei pe a ave B vitamini. E taua foi le fetuunaʻi o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate o le taumafataga.

Fomaʻi togafitiga

Faʻamaumauga faʻapitoa mo le togafitiga faʻapitoa o tagata mamaʻi ma le faʻamautinoaina o le polyneuropathy o pito i lalo:

  • antidepressants Amitriptyline, Imipramine, Duloxetine, taofia le toe faʻaleleia o hormones norepinephrine ma serotonin,
  • faʻamuamua Pregabalin, Carbamazepine, Lamotrigine,
  • analgesics Targin, Tramadol (o faʻataʻitaʻiga e matua tapulaa - fualaau oona!),
  • Milgamma Vitamin Complex
  • Fualaʻau (thioctic po o le alpha lipoic acid), o loʻo i ai le gafatia e toe faʻaleleia nesi afaina,
  • Actovegin, lea e faʻaleleia ai le toto i faʻamamaga,
  • Isodibut, Olrestatin, Sorbinil, lea e puipuia ai aʻa mai le glucose,
  • vailaau faʻamaʻi - ma le taufaʻamataʻu o le gangrene.

Togafitiga e leai se togafitiga

O le faʻamoemoe e faʻamālōlōina i le fesoasoani a tagata fesoasoani ile fale poʻo togafitiga faʻasalalau e faʻapipiʻi. E tatau ona ave vailaau ma faʻaaogaina lelei:

  • magnetotherapy
  • eletise eletise
  • afaina o le okesene,
  • Acupuncture
  • Massage
  • Faamalositino faamalositino (togafitiga o le physiotherapy).

O le polyneuropathy o le maʻisuka (ituaiga faʻasalalau, foliga faʻapitoa) o se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka. I le ituaiga II o le maʻisuka, i le taimi o le suʻesuʻega, o faʻamaoniga o le polyneuropathy mataʻutia e maua i le 20-25%, ma o se faʻamaʻi pipisi o le sili atu ma le 10 tausaga, pe a ma le 50% o maʻi. E le pei o le retinopathy o le maʻisuka ma le nephropathy, o le polyneuropathy o le maʻisuka e ono mafai ona o faatasi ma faʻamaʻi o le falemaʻi. Neurologists i le Yusupov Hospital faʻaaoga auala faʻamaonia faʻaonapo nei e faʻaalia ai polyneuropathy faʻafefe. Mo le suʻesuʻega o tagata gasegase e faʻaaoga ai meafaigaluega aupito lata mai mai le taʻitaʻia o tagata gaosiga Europa ma Amerika.

O auala fou e faʻaaogaina e togafitia ai tagata mamaʻi. Faʻatasia o le togafitiga mo le polyneuropathy o le maʻisuka i le falemai o Yusupov e aofia ai:

  • toto kullukose ma le maʻisuka taui,
  • faatulagaina masani o le toto,
  • meaai meaai
  • aʻoga faʻatonu
  • suiga o olaga.

Neurologists ua faatonuina i tagata mamaʻi e maua i le polyneuropathy o le maʻisuka ia fualaau sili ona lelei ma sina feʻau tele o aʻafiaga. Faʻafouina le toe faʻafoʻiina o le faʻaaogaina o masini afi i le faʻaaogaina o togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei. Chefs sauniuni mea taumafa, o lona uiga e le ese mai le kukaina o fale. O tagata maʻi e togafitiga i le taimi o latou nonofo ai i uarota ma tulaga maualuga o Europa.

Faiga mo le atinaʻeina o polyneuropathy o le maʻisuka pula

O le pathogenesis ole maʻi suka e faʻavae i luga o aʻafiaga o le kulukose maualuga. E atiina ae ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini poʻo se faaletonu i lana gaioiga po o se tuufaatasiga o ia. O le malosi o le hyperglycemia e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka. O le togafitiga faʻaleagaina i luga o ipu laiti (microangiopathy) ma i luga ole vaʻalele tele ma lautele (macroangiopathy).

O le aʻafiaga o aʻafiaga maualuga o le kulukose o loʻo faʻaalia i isi auala, aemaise lava i le faʻatoaina o polotini glycosylation. O se taunuuga o le non-enzymics o le kulukose mole molemoa i vaega amino o le protein, o le faʻavaeina o le eletene o mea faʻapipiʻi, o faʻamalosi o le faʻaogaina o le tino e faaleagaina. O lenei mea e mafua ai le faʻavevesiina o le gasegase, felauaiga ma isi faiga taua ile tino.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua amata ai ona fausia ni tui o free radicals, ua faʻalauteleina pe faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le tino. E faʻamavae e le tino le paleni i le va o faʻataʻitaʻiga ma vaega o le faʻaoga o le puipuiga o le antioxidant. E tuʻu faʻatasi ma le le lava o le inisalini poʻo le faʻamalosia o le inisalini e fesuisuiaʻi le mamafa.

Le leai o se gaioiga o enzymes antioxidants i le maʻisuka e faʻamoemoeina e aʻafiaga faʻavae. O le Ischemia (le lava le toto), hypoxia (matelaina o le okesene) ma pseudohypoxia, o loʻo matauina i le maʻisuka, o isi mea taua. Latou te faʻateleina le faʻavaeina o faʻamaʻi faʻamalosi i totoga eseese ma fusi.

O le polyneuropathy o le maʻisuka o se taunuuga o se lapoʻa lapoʻa o neurons ma a latou gaioiga i le ogatotonu ma le vaʻaia o le tino. Ona o le solia o le toe faʻafouina o faagasologa i le maʻisuka, ua tupu ai le maliu o neurons.

O vaega uma o le faʻaoga o le tino e aʻafia ai:

  • o le numera o axons i totonu o ogalaau o gaʻo lautele e faʻaititia (faatasi ai ma le tele o vaivaiga i vaega vavalalata o neurons),
  • o le numera o siama i gaiolia o le ogatotonu ma le pito i tua o le ogalima ua faʻaitiitia
  • foio o le faʻaitiitia o le vaega ma le toe faʻafofogaina,
  • fesuiaiga o le degenerative e tupu i totonu o siama o ganglia alofa ma gaʻo autonomous.

O le masani lava, o le faʻaleagaina o myelin ma cylinders. O le togafitiga faʻaleagaina e faʻalautele mai le mea e le mamao i le vavalalata. Faʻaleagaina o le axonal e mafua ai le muscle atrophy ma le suia o suiga i le faʻamalamalamaga, e ese mai i le vaʻaia o leona. I le cytoplasm and the axoplasm of Schwann cells, o oloa e pei o le amyloid, ceramide, sulfatide, galactocerebroside faatuputupulaia. E i ai suiga taua i totonu o toto toto ma faʻavaega faʻavae faʻavae o namu:

  • faʻateleina ma le hypertrophy o siama endothelial,
  • thinning and doubling o le ogatotonu pito i lalo o capillaries,
  • faateleina i le numera o amataga capillaries,
  • o se faaitiitia i le maualuga o le moega o capillary pito i tua faatasi ai ma le i ai o le tele o tuufaatasiga o le toto,
  • faʻaopoopoga avanoa faʻapitoa ma faʻaputuina o collagen.

O tulaga lamatia mo le atinaʻe o le polyneuropathy o le maʻisuka e aofia ai le umi o le maʻi, le tikeri o le hyperglycemia, tane, tane, ma le tuputupu ae maualuga.

Faailoga o le maʻisuka faʻapitoa polyneuropathy

O le polyneuropathy o le maʻisuka (foliga o le sensorimotor, ituaiga faʻamalosi) o se faʻalavelave o le maʻisuka, lea e tupu ai le tele o leona o neura lautele. O loʻo faʻaalia mai i le maʻi pipili, vailaʻau vegetovascular i mamao mamao. O le faailoga muamua o le faamaʻi o le solia lea o le masaniga o galuega a tamatamai lima ma tamatamai vae. I le aluga o taimi, i le leai o togafitiga, e ufitia ai vaega tele o lima ma vae. O se tasi o uiga iloga o le polyneuropathy o le maʻisuka o se foliga tutusa o lagona le lelei i vae uma.

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • musika atrophy, lea e amata i foliga o vaivaiga maso, alualu i luma i le maualuga,
  • le mautonu i lagona,
  • le afaina o lagona lagona,
  • faateleina i le tiga
  • lagona faifaipea o goosebumps i luga o le paʻu, tingling through the body.

I le taimi muamua o le maʻi, o le tagata maʻi e le oʻo i le tiga. Neurologists latou te matauina suiga faapitoa i le tino o le tino i luga o masini faapitoa-elemeneuromyographs. E faigata ona iloa le faʻamaʻi i lenei laasaga.

O le vaega lona lua o le faamai e mafua mai i le tupu o le tiga, susunuina po o le paʻu i vae, ma se suiga i le tulaga o le lagona. I le vaega lona tolu o le maʻisuka o le polyneuropathy lafoaʻi o le pito i lalo, o uluputu e faʻapipii i luga o le paʻu o vae ma lalo vae. E toetoe lava a leai se tiga ma e tupu i le 75% o tagata gasegase pe a le togafitia. Uluaʻi maʻi i le 15% o tagata gasegase e taʻitaʻia ai le manaʻoga mo le tosoina o lima.

Pe a ulufale se tagata maʻi i se falemaʻi o le neurology, o fomaʻi i le Yusupov Hospital e iloilo le vevela, tiga, ma le malosi ma le lagona lelei o pito i tua mo se iloiloga atoatoa o neuropathy lautele. E foliga mai ua faʻaitiitia le faʻafitauli o le vevela pe'ā i ai se mea sese i le fuafuaina o itu mafanafana ma malulu o le masini. O se faailoga o le leai o se lagona o le le mafai lea e le tagata maʻi ona fuafua le eseesega pe a paʻi i itu mafanafana ma malulu o le masini.O le faʻalauteleina o le faʻavasegaina e faʻaaogaina e masani, faʻaititia (e le lagona e le tagata maʻi le paʻi ma le fuga) pe le o iai (o le tagata maʻi e le lagona le paʻi pe o le sipuni poʻo le lima).

O le faʻalogoina o le vevela e faʻatatau i le metotia o le biotheziometry e masani (e oʻo atu i le 9 V), faʻaititia (mai le 10 i le 25 V), e toesea (mai le 25 V ma le maualuga). O le suʻesuʻega o le tiga lagona e faia e ala i le faʻaaogaina o le nila. E manatu e faʻaitiitia pe afai o le tagata maʻi e sese i le fuafuaina o itu maoaʻe o le nila poʻo le faʻaitiitia o le faʻaitiitia pe a faatusatusa i laʻau vavalalata. Afai e le lagona e le tagata maʻi se tui, latou te talanoa e uiga i le leai o se lagona.

O le neurophysiologists i le Yusupov Hospital e fuafua ai le tulaga o le malosi o le uʻamea o le gasegase lautele ma le mamafa o le polyneuropathy o le maʻisuka lautele, o le saoasaoa o le pulupulu i luga o le afi uila o le namele fefiloi, ma le taamilosaga o le tali a M i se mea e tasi e afaina mai le muso o le masini e faaaoga ai le metotia o le stimulus electroneuromyography. Suʻesuʻega faʻamalositino e suʻesuʻe e fomaʻi ia laina eletise eletise e mulimuli ai: vevesi faʻasolosolo (STI) ma le M-tali tele. M-tali - o le aofaʻi o le eletise o le maso i le tali atu i se tasi eletise eletise o le afi poʻo namu fefiloi. O le tele o le M-tali e atagia mai ai le synchronism ma le aofaiga o le faʻamalosia o iunite afi o le maso. O le oti o se vaega o uila afi e mafua ai ona paʻu i le tele o le M-tali.

SPI o le saoasaoa o le faʻalauteleina o gaioiga gaioiga i luga o fiva nerve. O se fua faʻatatau lenei e faʻavae i luga o faʻataʻitaʻiga o le lacycy e lua M-tali (mo afi afi). O le SPI e faʻapenei ona atagia ai le saoasaoa o le taʻavale i luga o laʻau sili ona maualuga. I maʻi gasegase o le polyneuropathy o le maʻisuka, faatasi ai ma le fesoasoani a le electroneromyography, o le solia o le gaioiga o uila afi o le nato lautele, o le solia o le lagona o le vevela, o le le maua po o le faaitiitia o le tiga, vibration ma le lagona maʻaleʻale ua iloa.

Togafitiga o le maʻisuka sosoʻo mataʻutia polyneuropathy

E leai se faʻamaoniga ma le faʻatuatuaina mo le togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka. O fomai i le falemaʻi o Yusupov e taulai faapitoa i le puipuia o le amataina o le maʻi ma le alualu i luma o faailoga. O tagata maʻi o loʻo togafitiga i se falemaʻi o le neurology e mataʻituina e le endocrinologist. Faʻataʻitaʻi ma le totoʻa e fomaʻi le maualuga ole kulukose toto. E tausia i se tulaga latalata i le tulimatai ma tulaga masani o hemoglobin glycosylated. Mo le faatumauina o le maualuga o le kullusese o le kulukose, e faʻaaoga uma inisalini injections ma se faʻalavelave o vailaʻau faʻasaina.

O tagata maʻi e fautuaina mea taumafa paleni o taumafa, o le aofaʻiga talafeagai ole gaioiga faaletino, lea o le a faʻamautinoa ai le lelei o galuega a le tino, tausia i foliga lelei. Afai o faʻalavelave faʻapipiʻi e tupu i luga o le paʻu, e tuʻuina atu e tagata fomaʻi le tausiga o vaega na aafia: faʻaaoga mea manogi e faʻamalolo ai le tiga poʻo le faʻamaonia le lagona o le tino.

Alpha-lipoic acid ma sauniuniga e aofia ai le benfotiamine e masani ona faʻaaogaina mo togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka. O se tasi o togafiti togafitiga e aupito sili ona aoga o le faʻaogaina lea o vailaau faʻasaina tricyclic e poloka ai le tiga. Neurologists e amanaʻia le faʻasaina i le faʻaaogaina o nei vailaʻau, amata togafitiga ma sina tootoo, faateleina i ni mea sili ona lelei. Faʻafesoʻotaʻi ma le totoʻa e fomaʻi le tupuga o aʻafiaga o aʻafiaga o mea faʻamalosi (faʻamago, moe, vaivaiga), faasaʻo le vailaʻau ma suia fualaau.

O le togafitiga autu o togafitiga e aʻafia ai le atinaʻeina o togafitiga o le polyneuropathy mataʻetaʻi o le maʻisuka o pito i lalo, o le faʻaaogaina o antioxidants. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le maʻisuka faʻamalosia le gaioiga oa latou lava faʻasolosolo faʻaonaponei ua faʻaitiitia, ua leai se saʻolotoga o fualaau faasaina. O le faʻaitiitia o le mamafa o le faʻamaʻaloga o le oxidative ma le faʻaofiina o vailaau faʻasaina ma aʻafiaga e aʻafia ai, eo mai faatasi ma suiga lelei nei:

  • faaleleia atili o le tafe toto,
  • o se faaitiitia o le lipid peroxyidation,
  • faʻatalanoaina o mea o loʻo i le endothelial nitrous oxide,
  • faateleina i le mea e aofia ai le puipuia (puipuia) o palatini o le vevela vevela.

O le nofoaga autu i totonu o antioxidants o loʻo nofoia e le α-lipoic poo le thioctic acid, o le antioxidant naturally lipophilic. O lenei vailaʻau e faʻamaʻitia uma ai le neuropathic symptoms ma le neuropathic deficiency. O fomai o se falemai e amata togafitiga ma se gasegase o infusions oona (thioctacid, 600 mg mo le 200 ml o le saline physiology) mo aso e 15, ona faatonuina ai lea o le 600 mg o le BV thioctacide tablets i le tagata maʻi, lea e faaauau pea.

Ina ia mafai ona lava le togafitiga mo le maʻisuka o le polyneuropathy o le pito i lalo ifo, ia faia se taimi atofaina ma se neurologist e ala i le telefoni i le falemai o Yusupov. Neurologists i le Yusupov Hospital i le tagata lava ia filifili vailaʻau o fualaau faasaina, faia le togafitiga faafomaʻi o le maʻi o le maʻisuka, e fuafua e puipuia le gaoiina o pito i lalo. O le togafitiga atoa o le maʻi e fesoasoani e faʻamautu ai le tulaga ma faʻaleleia ai le lelei o le olaga o le maʻi.

Faʻaaliga

  • ICD-10 (Faʻavasegaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi)
  • Yusupov Hospital
  • Batueva E.A., Kaygorodova N.B., Karakulova Yu.V. Ole aʻafiaga ole togafitiga ole neuropathic e le o le neuropathy ma le mafaufau-vegetative tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka neuropathy // Rusia Journal of Pain. 2011. Nu. 2. P. 46.
  • Boyko A.N., Batysheva T.T., Kostenko E.V., Pivovarchik E.M., Ganzhula P.A., Ismailov A.M., Lisinker L.N., Khozova A.A., Otcheskaya O .V., Kamchatnov P.R. Neurodiclovitis: o le mafai ona faʻaaogaina i tagata gasegase i tiga tiga // Farmateka. 2010. Nu.7 P. 63-68.

* O faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo faʻamatalaga faʻamatalaga O mea uma ma tau o loʻo lafoina i luga o le upega tafaʻilagi e le o se ofo lautele, ua fuafuaina e aiaiga o Art. 437 o le Tulafono Lautele a le Malo o Rusia. Mo faʻamatalaga saʻo, faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi o le aufaigaluega pe asiasi i le matou falemaʻi.

I totonu o lenei tusiga, o le a tatou iloiloina auiliiliga le tulaga sili ona taatele o le tuai o le faʻaogaina o le maʻisuka - faʻamalosi, faʻamaonia, faʻaalia poʻo le senitamotor polyneuropathy .

O faʻamaoniga sili o le neuropathy o le maʻisuka paresthesia, afaina, malulu ma tiga i pito pito i lalo, faapea foi ma lima. Faʻasalaga faʻapitoa o ituaiga uma o lagona (tiga, vevela, malosi ma le vibration) i le mea ua taʻua sone o "totini" ma "totigilima" . I le tele o tagata gasegase, o nei faʻaaliga e mafai ona faʻaalia manino. I tulaga ogaoga, paresthesias i le po, tiga, lagona mu o vae ma lima o uiga lelei ia. Afai e le togafitia, o le maʻi ua faʻaleagaina.

Uluai Faailoga o le Neuropathy e faʻamoemoe i tamatamai vae, faʻatasi ai ma le alualu i luma o le faagasologa o loʻo i ai faailoga o le faʻaitiitia o le lagona i totonu o tamatamailima. O vaega vavave o pito i luga e seasea aafia muamua.

Faʻasalaga, faʻafeʻau, senitimotorisa polyneuropathy, mimiti e le o le meli (C), vaivai maelita (AH) ma le mafiafia o nerve filo (Aα, Aβ). O le neuropathy ma se manua sili ona afaina o filo manifinifi o le uiga lea leai se tiga ma le vevela (mafanafana ma malulu) lagona . A masani ona aofia ai le tele o fiva i le gaioiga, o le saoasaoa o le aʻafiaga o le nerve e le afaina ma o le lagona ma le viia o le leo e faaitiitia pe ua leiloa, lea i ni tulaga ogaoga e mafai ona oo atu ai i le ata matagofie. Ae tatau ona matauina o faailoga o le faaleagaina o filo nuanua e matauina muamua nai lo le mafiafia.

Faailoga o le neuropathy o le maʻisuka ua faamaumauina silia ma le 40% o tagata e maua i le maʻisuka ma e tusa ma le afa oi latou ei ai le tiga. O le taimi o le amataina o le tiga o le uiga lea: i le malologa, i le taimi o le gaioiga, i le taimi o le atuatuvale, aemaise lava i le po, pe a savali, o le malosi o le tiga e faaitiitia, ao le suiga i le tulaga o le lima e leai sona aoga. O le tiga o le tiga i le neuropathy ua faamatalaina o se falemaʻi tutoatasi. O loʻo faʻaalia i le vaʻaia o le gasegase ma le hyperalgesia. I le taimi lava lea e tasi, e faʻamaonia ai fiva afi, ma o galuega faʻapitoa e pagatia. O se mea talitutusa faapena na taʻua o Ellenberg "cachexia o le maʻisuka." O le tiga matuia o le neuropathic syndrome e taua i le togafitiga o le inisalini ma le faʻamautuina o le glycemia, lea e faamatalaina e Caravati o le "insulin neuritis." I lenei tulaga, o aʻafiaga o aʻafiaga e fesootaʻi ma le faʻafouina o le nerve.

O le alualu i luma o le polyneuropathy o le maʻisuka e mafua ai le faaleagaina o le afi (afi) musika atrophy ma vaivaiga i le pito i lalo . Faatasi ai ma le aʻafia o fiva namu tutoatasi, afaina le afu, o le paʻu e mamago ma e ono aʻafia i le hyperkeratosis. O le soʻo ua taʻua o le "faalavelave faʻafitauli" ua faia. Knee ma Achilles e atagia ai le faʻaititia, o le gaʻo masani o le ponaivi e aliali mai: ulu mai i luga o ponaivi metatarsal, hammer ma toes. O le paʻu e paʻepaʻe mumu po o le mumu, e masani lava ona i ai le fofo faʻapipii i le vae pito i lalo ma le tua o le vae (o le soʻo vae laʻititi). O pusa fao e mafai ona atrophy pe, i se isi itu, mafiafia ma pala, lea e fuafua ai le atinaʻe o le onychomycosis. I le mea mulimuli, o le osteoarthropathy poʻo le vae o le Charcot (o le faateleina o le lautele o le vae, o le vaevaega ma le umi o vae vaevae, o le faateleina o le leaga o le sooga vae), o suiga i le faatulagaga o vae e mafai ona tasi pe lua-itu, ma e mafai foi ona tupu le edema neuropathic. O se faailoga taua o le faʻamaloiloina o faʻamalologa o le faʻasaoina o le pulsation i sikuea o vae.

O le mamafa o le mamafa i nofoaga o le pala o le ponaivi e mafua ai le autolysis inflammatory o mea o loo i lalo ma le fatuina o maʻi o le neuropathic, e masani lava i luga o le va o le vae ma tamatamai vae. O nei maʻi suka e mafai ona leai se tiga mo se taimi patino ona o le faʻaitiitia o le lagona, ma e masani lava o faʻamaʻi ma le faʻaogaina o le faʻaogaina o le mafaufau e faʻapipiʻi atu i le faaletonu o le maʻi. O le mea lea vave iloa o faailoga o le polyneuropathy o le maʻisuka matua taua tele le faʻaitiitia o le lamatiaga o le ulupea ma le faʻamavaeina o le tino.

O le mea e leaga ai, e leai se "tulaga auro" mo le siakiina o maʻi le neuropathy i le maʻisuka. I le 1998, na faatuina ai San Antonio maliega o metotia faʻatulagaina mo le togafitia o le polyneuropathy o le maʻisuka o loʻo fautuaina atu gaoioiga nei:

  1. Faʻamatalaga o faʻamatalaga faʻamaʻi.
  2. Suʻega o suʻesuʻega: suʻesuʻeina o meaola ma mea faʻapitoa.
  3. Suesuega eletise faʻamalositino: fuafua le saoasaoa o le lagona i luga o le neura.
  4. Aotelega suʻega suʻesuʻe.
  5. Suʻega o galuega faʻatino.

E masani ona faʻaaoga e iloa ai le neuropathy o le maʻisuka Scale Scale - NSS (Neuropathy Symptom Score) ma fua o faailoga - VAT (Neuropathy Dysability Score). Mo le faʻaaogaina o falemaʻi, o lenei faiga na suia e Mr. Young et al.

  • lagona mu, numbness (numbness) poʻo le lagona o le "feʻaveaʻi lele" = 2
  • vaivai, gaogao po o le tiga = 1
  • tufatufaina atu:
    vae = 1
    tamaʻi povi = 1
    isi = 0
  • maua:
    i le po = 2
    aso po o le po = 1
    aso = 0
    fafagu mai le moe = 1
  • faaitiitia:
    pe a savali = 2
    tu = 1
    nofo poo pepelo = 0

Aofaiga o mea faia le tau aogā:
3-4 - mea laiti,
5-6 - faʻamaoniga faʻaalia,
7-9 - faʻamaʻi tele.

  • tuli tulivae
  • viiviia lagona
  • tiga lagona
  • mataʻituina o le vevela
  • faʻataʻitaʻiga:
    masani = 0
    faalautele le = 1
    toesea = 2 i itu taʻitasi
  • lagona faʻapitoa (aʻafia) lagona:
    present = 0
    faaitiitia pe toesea = 1 i itu taitasi

Aofaiga o mea :
3-5 - faʻailoga laiti
6-8 - faʻamaoniga iloga
9-10 - faʻamaʻi ogaoga

O laʻititi maualalo mo le siama o le neuropathy o le maʻisuka e tusa ai ma le NSS ma le VAT o:

  • faailoga faʻamaonia ma pe leai ni faʻamaoniga (VAT = 6-8 + HCC ≥ 0)
  • togi laiti ma faʻamaoniga laiti (VAT = 3-5 + HCC = 5-6)

Ina ia iloa le ogaoga o faʻamatalaga faʻapitoa, e tatau suʻega faʻavasegaina o le faʻafitauli o le sensorimotor . E aofia ai le suʻesuʻega o ituaiga uma o lagona ma mafaufauga.

Tactile senitivity Iloilo e faaaoga ai le 10 g monofilament (5.07 Semame-Weinstein). O nofoaga e talafeagai ai mo le faia o suʻesuʻega, o le laufanua o le vaega faalava o le lapoa tele, o le lau o le ulu faʻamaʻi ma le ponaivi metatarsal V. E tatau ona i ai le 2 paʻi i le tasi itu. O le faʻavavega o le lauliliuli o le faʻaiʻuga ua fuafuaina e faʻaaoga ai se tui e leʻo ai le neuro poʻo se biotheziometer. O le suʻesuʻega e faia i tulaga laugatasia: o le pito i lalo o le lima matua ma le tapuvae o totonu. E le faʻaitiitia le faʻalogoina o le vevela pe afai e le toe lagona e le tagata maʻi le vibration pe afai e fetaui le tau o le fesuiaʻiina o le tui e 7 EU ma le maualuga. O le faʻaitiitia o le faʻaauau o le faʻalogoina o le lagona e le tele o tagata suʻesuʻe ua faʻamasinoina o se faailoga sili ona leaga. O le faʻafitauli o le vevela e fuafuaina e ala i le suiina o paʻu o se mea mafanafana ma le malulu i vaega lata ane o le lima matua, tua o le vae, tapuvaevae, vaevaevae ma tulivae. O suʻesuʻega tiga e suʻesuʻeina i le faʻaaogaina o se fagu vevela poʻo ni mea faʻapitoa (Neuropen, Pin-wheel). Le iloiloga o le setete o le matagaluega a le tino, o le Achilles ma tulivae e faʻamoemoeina e faʻaaoga ai se hama neurological. Ina ia iloa le neuropathy autonomy, o le auala sili ona taugata i le masani masani o le suega masani .

Faʻavae i faʻamatalaga o falemaʻi, mea nei laasaga o le neuropathy o le maʻisuka pipili (Taʻiala Faʻavaomalo mo le Faʻatonuga o Faʻataʻitaʻiga o le Maʻisuka Neuropathy, 1995):

  • 0 - leai se neuropathy, o faailoga ma faailoga e toesea
  • 1 - neuropathy asymptomatic
  • 1 A - HCC = 0, kuliuli masani masani
  • 1 B - HCC = 0, faaitiitia tulivae tulivae
  • 2 - neuropathy symptomatic
  • 2 A - HCC ≥ 1, toe faʻavasega tulivae masani
  • 2 B - HCC ≥ 1, faʻaititia le tulivae tuli
  • 3 - maʻi matuia.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e atiaʻe e se tagata le tele o faʻalavelave e afaina tele ai le gaioiga o totoga i totonu. E masani ona aʻafia le faʻaoga o le tino i luga o le tino - afai e faʻalavelave le fiva o le tagata, e maua ai e le fomaʻi le neuropathy o le maʻisuka, ma i le tulaga o se faʻasalaga tele, e iloa ai le polyneuropathy o le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi e atiina ae i le maʻisuka ma le ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le maʻi e 15-50 pasene o mataupu. O le mea masani, o le maʻisuka e maua i le maʻisuka e maua pe afai ua mafatia se tagata ona o le le lava o le inisalini mo se taimi umi ma ua maualuga maualuga le kulukose o le toto.

Ua faʻalavelaveina neura o le vaʻalele ona o suiga o le faiga o le metabolic process in tissues. E afaina ai le fulufulu o le nerve i le matelaina o le okesene, o le faʻaititia o le oxide nitric ua faʻaitiitia, e mafua ai le le lelei o le toto ma le faʻalavelaveina o le tino.

Polyneuropathy. Faʻavasegaga, mafuaʻaga, faʻataʻitaʻiga lautele o ata o polyneuropathies.Dysmetabolic ma paraneoplastic polyneuropathies. Polyneuropathies ma le le lava o nisi vitamini. Guillain-Barré Syndrome

O le 'upega tafaʻilagi na o faʻamatalaga faʻamatalaga mo faʻamoemoega faʻamatalaga. O suʻesuʻega ma togafitiga o faʻamaʻi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O vailaʻau uma e faʻasaina. O faʻatalanoaga faapitoa e manaʻomia!

O le a le polyneuropathy?

Polyneuropathy (polyneuropathy, polyneuritis) O se faʻamaʻi lea e faʻaalia i le tele o leona o neura lautele. O lenei maʻi e faʻaalia e ala i le maʻi pipili, faʻalavelave faʻalogo, faʻalavelave autonomy-vascular (aemaise lava i nofoaga le mautonu).

Polyneuropathy faʻamaʻi: faʻaʻailoga

I vaega eseese o le faʻamaʻi, e mafai ona ese le tele o faailoga - i se tulaga leai se mea, o le tino e le o iai. O le taimi muamua e leai ni faʻailoga taua, ae mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le faʻamaʻi e ala i le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o toto ua maeʻa ona faia ma iuga o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi i le teritori o le mata o le neurophysiological.

I le tulaga lona lua o le aʻoga, o le faʻamaʻi tumau, tiga matuia, amyotrophy ma foliga le tigaina e iloga. I foliga masani o le tiga, e lagona ai e le maʻisuka le mu ma le tiga i vae, aʻo le faʻaitiitia le lagona faʻapitoa, ona o le mafuaʻaga ua maua ai le polyneuropathy o pito pito i lalo. E sili atu le mamafa o fuainumera i le po.

A oʻo ina faʻalauteleina se tiga o le tiga, o lagona tiga e amata ona salalau solo i le tino atoa, i nisi tulaga, o le faateleina o le lagona e mataituina i pito pito i lalo. Amyotrophy e sau faatasi ma vaivaiga maso ma tiga ogaoga i le po. Faatasi ai ma se foliga le lelei, e le o lagona atoatoa e se tagata le tiga ma le suiga o le vevela.

Ua maua e le fomaʻi le vaega lona tolu o le faamai pe a matauina ni faafitauli ogaoga. I le vaega o vae, e mafai ona e iloa le tele o manua ma maʻi pipili, e mafai ai ona atiaʻe le vae o Charcot, i lenei tulaga, o le faʻamaʻi e masani ona oʻo atu i le gao o le vae.

O faʻamaoniga uma o le faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona vaevaeina i ni vaega autu se tolu:

  1. O faʻamaoniga faʻapitoa e aofia ai le le mautonu i foliga o le tigaina, tipi, fana, tigaina o tiga. I le maʻisuka, o le lagona e faʻaitiitia pe, i se isi itu, faʻalautele lagona, o lima ma vae e faʻalavelaveina. E le gata i lea, e ono le lagona e le tagata gase le vibration poʻo le suiga o le vevela.
  2. Faailoga o le afi faʻatasi ma le vaivaiga poʻo le atrophy o le muso o le tino, leai se mafaufauga, lala o le gatete, le mafiafia o muso caviar.
  3. E aofia ai i le maʻisuka, faʻalavelave faʻalavelave, faʻaalia i le tachycardia, faʻaitiitia o le toto maualuga, pe a suia e se tagata le tulaga o lona tino, malosi, manava, maʻi lelava, le gaoia le pala, edema.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le polyneuropathy

O le maʻi ua maua e faavae i faitioga a le maʻisuka, o mea o loʻo i ai ma nisi mea. O le faʻamaʻi e matua faigata lava ona iloa, e pei o tagata matutua e ono feagai ma faailoga faʻapitoa e aʻafia ai ona o suiga o tausaga.

E aofia ai nisi taimi e le o faʻaalia i le auala, o le mea lea, e mafai ona iloa se solitulafono ona o le faia o se suʻega faapitoa.

O le tele o taimi, o se faʻamaʻi ua iloa i alii matutua, o loʻo i ai foi le lamatiaga o le atiaeina o le polyneuropathy o le maʻisuka i le maʻi suka ma le hyperglycemia faaumiumi, tuputupu aʻe maualuga o le maʻi, le i ai o le retinopathy ma le nephropathy, o le faʻaitiitia o le faʻalogo i vibration, na faʻavaivaia ai le tendon.

  • Afai o le tagata e iai se foliga faʻapitoa o le faʻamaʻi, mo faamoemoega faʻamalositino, e fuaina le faʻalogoina o le vibration e faʻaaogaina ai le tui, o le tikeri o le lagona lelei i suiga o le vevela ua fuafuaina, o le lagonaina o le tiga e mafai ona iloa i le tuiina o vae i se nila faapitoa.Faʻatasi ai ma le siakiina o le lagona ma le malosi o se maʻisuka ina ia iloa ai le tulaga o vaega o le tino.
  • Afai e masalomia se masini afi o le faamai, o iloiloga o le tendon e iloiloina ma ua faia le electromyography, lea e aofia ai le suesueina o le gaioiolosi o gaʻo maso.
  • I le tulaga o le polyneuropathy autasi, o le fatu i le taimi o le manavaina ma le faʻamalolo e fuaina ai, o le gastroenterological ma urological amio o loʻo suʻesuʻeina, ma o se tagata ua tofotofoina mo le mafaufauga masani.

I le taimi o le suʻega, e siakiina e le fomaʻi pe o le maʻi suka e paʻi mai, tiga, vevela, malulu, vibration ma le mamafa. O isi masini e faʻaaogaina mo lenei mea, ae o le tagata gasegase, pe a tatau ai, e mafai ona siakiina lona lagona lelei i soo se mea mafanafana ma le malulu. E mafai ona iloa lagona o le taoto ma swabs cotton, o loʻo tauaveina i luga o le paʻu.

Afai e maua e le maʻisuka le maʻisuka polyneuropathy, e tatau ona atoatoa le togafitiga, o mafuaaga uma e mafua ai le maʻi e tatau ona faʻaumatia. Mo lenei mea, i luga o le fautuaga a le fomaʻi, o fualaau oona ua faʻamatalaina e faʻamamā ai faʻamaʻi ma faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi.

  1. Ina ia faʻaitiitia le toto suka, ave fua o le suka.
  2. Ina ia faʻamaonia le faʻatinoina o le tino, o le fomaʻi e faatonuina le faʻaaogaina o vitamini B, antidepressants i se fua laʻititi, ma sauniuniga e aofia ai le gaioiopi.
  3. Gabapentin o se vailaau lelei mo le faoa faamalosi, ma o mea taufaasese ma mea e manaomia e manaomia. O sauniuniga o le magnesium e fesoasoani e faʻamalolo ai le maso, maso o musika e fesoasoani ai i spasms.
  4. Ina ia faʻalauteleina punaʻoa o malosiaga o neu, e fautuaina e ave le fualaau faasaina Actovegin.
  5. Afai ei ai se tagata tachycardia, ave Nebivolol poʻo Metoprolol.
  6. Ina ia faʻaitiitia le ita i le paʻu, Kapsikam, Apizartron, Finalgon e faʻaaoga.

Faʻavae faʻapitoa mo togafitiga faʻapitoa, faʻamalositino masofo, faʻamaʻapeʻa, magnet thérapie, faʻamalositino eletise e mafai ona togafitia togafitiga mai le leai o vailaʻau.

O metotia faʻasolosolo a tagata e fesoasoani e faʻasaʻo ai manua ma maʻi pipili i luga o le paʻu e maua ai le polyneuropathy o le maʻisuka, ona o lenei mea, o meaʻai, togafiti faʻamalolo, ma le faʻaaogaina o meaʻai.

Soʻo se meainu malosi e tatau ona vavae ese mai le taumafataga ina ia malosi ma ola maloloina le tino.

Taofiaga

Faʻamatalaga talafeagai, togafitiga talafeagai, ma le puipuia, o le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona taofia i le taimi. I lea itu, e taua tele mo le maʻisuka ile lima tausaga talu ona maua le maʻisuka ia feutagai ma se fomaʻi ma ia siakiina mo le i ai poʻo le leai o le polyneuropathy o le maʻisuka i se tamaititi poʻo se tagata matua. A maeʻa lena, e tatau ona e pasia le pule i tausaga taʻitasi.

I totonu o lenei tusiga, o le a tatou iloiloina auiliiliga le tulaga sili ona taatele o le tuai o le faʻaogaina o le maʻisuka - faʻamalosi, faʻamaonia, faʻaalia poʻo le senitamotor polyneuropathy .

O faʻamaoniga sili o le neuropathy o le maʻisuka paresthesia, afaina, malulu ma tiga i pito pito i lalo, faapea foi ma lima. Faʻasalaga faʻapitoa o ituaiga uma o lagona (tiga, vevela, malosi ma le vibration) i le mea ua taʻua sone o "totini" ma "totigilima" . I le tele o tagata gasegase, o nei faʻaaliga e mafai ona faʻaalia manino. I tulaga ogaoga, paresthesias i le po, tiga, lagona mu o vae ma lima o uiga lelei ia. Afai e le togafitia, o le maʻi ua faʻaleagaina.

Uluai Faailoga o le Neuropathy e faʻamoemoe i tamatamai vae, faʻatasi ai ma le alualu i luma o le faagasologa o loʻo i ai faailoga o le faʻaitiitia o le lagona i totonu o tamatamailima. O vaega vavave o pito i luga e seasea aafia muamua.

Faʻasalaga, faʻafeʻau, senitimotorisa polyneuropathy, mimiti e le o le meli (C), vaivai maelita (AH) ma le mafiafia o nerve filo (Aα, Aβ). O le neuropathy ma se manua sili ona afaina o filo manifinifi o le uiga lea leai se tiga ma le vevela (mafanafana ma malulu) lagona . A masani ona aofia ai le tele o fiva i le gaioiga, o le saoasaoa o le aʻafiaga o le nerve e le afaina ma o le lagona ma le viia o le leo e faaitiitia pe ua leiloa, lea i ni tulaga ogaoga e mafai ona oo atu ai i le ata matagofie. Ae tatau ona matauina o faailoga o le faaleagaina o filo nuanua e matauina muamua nai lo le mafiafia.

Faailoga o le neuropathy o le maʻisuka ua faamaumauina silia ma le 40% o tagata e maua i le maʻisuka ma e tusa ma le afa oi latou ei ai le tiga. O le taimi o le amataina o le tiga o le uiga lea: i le malologa, i le taimi o le gaioiga, i le taimi o le atuatuvale, aemaise lava i le po, pe a savali, o le malosi o le tiga e faaitiitia, ao le suiga i le tulaga o le lima e leai sona aoga. O le tiga o le tiga i le neuropathy ua faamatalaina o se falemaʻi tutoatasi. O loʻo faʻaalia i le vaʻaia o le gasegase ma le hyperalgesia. I le taimi lava lea e tasi, e faʻamaonia ai fiva afi, ma o galuega faʻapitoa e pagatia. O se mea talitutusa faapena na taʻua o Ellenberg "cachexia o le maʻisuka." O le tiga matuia o le neuropathic syndrome e taua i le togafitiga o le inisalini ma le faʻamautuina o le glycemia, lea e faamatalaina e Caravati o le "insulin neuritis." I lenei tulaga, o aʻafiaga o aʻafiaga e fesootaʻi ma le faʻafouina o le nerve.

O le alualu i luma o le polyneuropathy o le maʻisuka e mafua ai le faaleagaina o le afi (afi) musika atrophy ma vaivaiga i le pito i lalo . Faatasi ai ma le aʻafia o fiva namu tutoatasi, afaina le afu, o le paʻu e mamago ma e ono aʻafia i le hyperkeratosis. O le soʻo ua taʻua o le "faalavelave faʻafitauli" ua faia. Knee ma Achilles e atagia ai le faʻaititia, o le gaʻo masani o le ponaivi e aliali mai: ulu mai i luga o ponaivi metatarsal, hammer ma toes. O le paʻu e paʻepaʻe mumu po o le mumu, e masani lava ona i ai le fofo faʻapipii i le vae pito i lalo ma le tua o le vae (o le soʻo vae laʻititi). O pusa fao e mafai ona atrophy pe, i se isi itu, mafiafia ma pala, lea e fuafua ai le atinaʻe o le onychomycosis. I le mea mulimuli, o le osteoarthropathy poʻo le vae o le Charcot (o le faateleina o le lautele o le vae, o le vaevaega ma le umi o vae vaevae, o le faateleina o le leaga o le sooga vae), o suiga i le faatulagaga o vae e mafai ona tasi pe lua-itu, ma e mafai foi ona tupu le edema neuropathic. O se faailoga taua o le faʻamaloiloina o faʻamalologa o le faʻasaoina o le pulsation i sikuea o vae.

O le mamafa o le mamafa i nofoaga o le pala o le ponaivi e mafua ai le autolysis inflammatory o mea o loo i lalo ma le fatuina o maʻi o le neuropathic, e masani lava i luga o le va o le vae ma tamatamai vae. O nei maʻi suka e mafai ona leai se tiga mo se taimi patino ona o le faʻaitiitia o le lagona, ma e masani lava o faʻamaʻi ma le faʻaogaina o le faʻaogaina o le mafaufau e faʻapipiʻi atu i le faaletonu o le maʻi. O le mea lea vave iloa o faailoga o le polyneuropathy o le maʻisuka matua taua tele le faʻaitiitia o le lamatiaga o le ulupea ma le faʻamavaeina o le tino.

O le mea e leaga ai, e leai se "tulaga auro" mo le siakiina o maʻi le neuropathy i le maʻisuka. I le 1998, na faatuina ai San Antonio maliega o metotia faʻatulagaina mo le togafitia o le polyneuropathy o le maʻisuka o loʻo fautuaina atu gaoioiga nei:

  1. Faʻamatalaga o faʻamatalaga faʻamaʻi.
  2. Suʻega o suʻesuʻega: suʻesuʻeina o meaola ma mea faʻapitoa.
  3. Suesuega eletise faʻamalositino: fuafua le saoasaoa o le lagona i luga o le neura.
  4. Aotelega suʻega suʻesuʻe.
  5. Suʻega o galuega faʻatino.

E masani ona faʻaaoga e iloa ai le neuropathy o le maʻisuka Scale Scale - NSS (Neuropathy Symptom Score) ma fua o faailoga - VAT (Neuropathy Dysability Score). Mo le faʻaaogaina o falemaʻi, o lenei faiga na suia e Mr. Young et al.

  • lagona mu, numbness (numbness) poʻo le lagona o le "feʻaveaʻi lele" = 2
  • vaivai, gaogao po o le tiga = 1
  • tufatufaina atu:
    vae = 1
    tamaʻi povi = 1
    isi = 0
  • maua:
    i le po = 2
    aso po o le po = 1
    aso = 0
    fafagu mai le moe = 1
  • faaitiitia:
    pe a savali = 2
    tu = 1
    nofo poo pepelo = 0

Aofaiga o mea faia le tau aogā:
3-4 - mea laiti,
5-6 - faʻamaoniga faʻaalia,
7-9 - faʻamaʻi tele.

  • tuli tulivae
  • viiviia lagona
  • tiga lagona
  • mataʻituina o le vevela
  • faʻataʻitaʻiga:
    masani = 0
    faalautele le = 1
    toesea = 2 i itu taʻitasi
  • lagona faʻapitoa (aʻafia) lagona:
    present = 0
    faaitiitia pe toesea = 1 i itu taitasi

Aofaiga o mea :
3-5 - faʻailoga laiti
6-8 - faʻamaoniga iloga
9-10 - faʻamaʻi ogaoga

O laʻititi maualalo mo le siama o le neuropathy o le maʻisuka e tusa ai ma le NSS ma le VAT o:

  • faailoga faʻamaonia ma pe leai ni faʻamaoniga (VAT = 6-8 + HCC ≥ 0)
  • togi laiti ma faʻamaoniga laiti (VAT = 3-5 + HCC = 5-6)

Ina ia iloa le ogaoga o faʻamatalaga faʻapitoa, e tatau suʻega faʻavasegaina o le faʻafitauli o le sensorimotor . E aofia ai le suʻesuʻega o ituaiga uma o lagona ma mafaufauga.

Tactile senitivity Iloilo e faaaoga ai le 10 g monofilament (5.07 Semame-Weinstein). O nofoaga e talafeagai ai mo le faia o suʻesuʻega, o le laufanua o le vaega faalava o le lapoa tele, o le lau o le ulu faʻamaʻi ma le ponaivi metatarsal V. E tatau ona i ai le 2 paʻi i le tasi itu. O le faʻavavega o le lauliliuli o le faʻaiʻuga ua fuafuaina e faʻaaoga ai se tui e leʻo ai le neuro poʻo se biotheziometer. O le suʻesuʻega e faia i tulaga laugatasia: o le pito i lalo o le lima matua ma le tapuvae o totonu. E le faʻaitiitia le faʻalogoina o le vevela pe afai e le toe lagona e le tagata maʻi le vibration pe afai e fetaui le tau o le fesuiaʻiina o le tui e 7 EU ma le maualuga. O le faʻaitiitia o le faʻaauau o le faʻalogoina o le lagona e le tele o tagata suʻesuʻe ua faʻamasinoina o se faailoga sili ona leaga. O le faʻafitauli o le vevela e fuafuaina e ala i le suiina o paʻu o se mea mafanafana ma le malulu i vaega lata ane o le lima matua, tua o le vae, tapuvaevae, vaevaevae ma tulivae. O suʻesuʻega tiga e suʻesuʻeina i le faʻaaogaina o se fagu vevela poʻo ni mea faʻapitoa (Neuropen, Pin-wheel). Le iloiloga o le setete o le matagaluega a le tino, o le Achilles ma tulivae e faʻamoemoeina e faʻaaoga ai se hama neurological. Ina ia iloa le neuropathy autonomy, o le auala sili ona taugata i le masani masani o le suega masani .

Faʻavae i faʻamatalaga o falemaʻi, mea nei laasaga o le neuropathy o le maʻisuka pipili (Taʻiala Faʻavaomalo mo le Faʻatonuga o Faʻataʻitaʻiga o le Maʻisuka Neuropathy, 1995):

  • 0 - leai se neuropathy, o faailoga ma faailoga e toesea
  • 1 - neuropathy asymptomatic
  • 1 A - HCC = 0, kuliuli masani masani
  • 1 B - HCC = 0, faaitiitia tulivae tulivae
  • 2 - neuropathy symptomatic
  • 2 A - HCC ≥ 1, toe faʻavasega tulivae masani
  • 2 B - HCC ≥ 1, faʻaititia le tulivae tuli
  • 3 - maʻi matuia.

Polyneuropathy - O se faʻafitauli sili lea ona matautia, o le toilalo lea o le faʻaoga o le tino, o le mafuaʻaga o le faʻalavelave o le gaʻo, faʻafitauli o lagona, vailaʻau-vascular dysfunctions, pacid paralysis, o loʻo matauina muamua i vaega vavalalata o vae. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona faʻavasegaina e tusa ai ma le mafuaaga o leioio, pathomorphology o le taulasea o le mafaufau ma le natura o le vasega.

Limb polyneuropathy ua manatu o se togafitiga e masani ona taatele, e masani ona aʻafia ai vaega vavalalata ma le faʻaaogaina malie o vaega vavalalata.

Faailoga o le polyneuropathy

O le faamai e iloilo ai le polyneuropathy o pito i luga ma pito i lalo e amata i vaivaiga vaivai, ma muamua lava, i vaega le mautonu o vae ma lima. E mafua ona o le faaleagaina o fiva namu. Faatasi ai ma lenei faamai, muamua lava, o vaega le mama o vae e afaina ona o le le lava o le puipuiga mo vaega o le gaioiga (mo se faataitaiga, o le toto o le faiʻai o le toto i totonu o le faiʻai).

Faʻaaliga o faʻamatalaga faʻamaʻi faʻamatalaina muamua i le vaevaega ma faʻalautele lemu i luga o le vae. Faʻalagolago i le faʻauigaina o fiva nerve lea e oʻo atu i le faʻaumatia, o ituaiga uma o le polyneuropathy e vaevaeina i ni vaega se fa.

Talu ai ona o le faʻaleagaina, o le tele o faʻavavega o gaioiga o neurons, o tagata gasegase o loʻo i ai se faʻamaoniga lelei pe le lelei. Muamua - o loʻo faʻaalia i le le lava o le faʻatinoga poʻo le faʻaitiitia, o faʻamaoniga lelei o na faʻaaliga ia e leʻi maitauina muamua.

I le taimi muamua, i tagata gasegase o le faʻamaʻi e fesiligia o ia lava i ituaiga eseese o paresthesias, e pei o le mu, tingling, tafe, ma le paʻu. Ona faigata ai lea o le falemaʻi ona o le tele o mea faʻalavelave, ma ua faʻaleleia atili le tulaga gasegase o fuamosa. Aʻo faʻatupulaʻia faailoga, o le a sili atu ona gasegase tagata gase i paʻi faigofie. I se taimi mulimuli ane, na latou faaalia ai foliga vaaia o foliga vaaia, faaalia i le vevesi o le savaliga, aemaise lava i mata ua tapunia, ma le le atoatoa o le faamaopoopoga o gaoioiga. Faailoga le lelei o le polyneuropathy e aofia ai le faaitiitia o le lagona lelei i nofoaga o le faaleagaina o fiva namu.

I le tulaga o le faaleagaina o le limasone, o le gaoioi o le polyneuropathy o pito i luga ma pito maualalo e iloa ai ia lava, i le taimi muamua, e le musika atrophy ma e maua i le vaivaiga o vae ma lima. O faʻamatalaga faʻaalia o loʻo faʻagasolo i luma o le paʻu ma paresis. O le mea e masani ai, e mafai ona mataʻituina se tulaga, e faʻaalia i lagona le lelei i vae, e foliga mai e malolo ma faʻamalosia tagata e faia ni suiga o le natura ("maʻi vaivai vaivai"). E le gata i lea, e ono tulaʻi mai ni faʻasalaga ma faʻavevesi.

O mea faʻamaʻi faʻamalosi e vaevaeina i le faʻafitauli o le gaʻo ma faʻafitauli faʻapitoa. Muamua e aofia ai le foliga mai o le taufaaleaga ma le paʻu o le paʻu, o foliga vaaia i luga o le papa ma le maʻi. O faʻalavelave faʻaleagaina e aofia ai lagona o le malulu i vaega ua faaleagaina, o le paʻu o le paʻu (le mea e taʻua o le "marble pallor").

O vailaʻau faʻamalosi-trophic e aʻafia ai foʻi suiga i le fausaga o mea e maua mai i siama (lauulu ma fao). Ona o le mea moni o pito i lalo e mafai ona sili atu le mamafa o le mamafa, o le polyneuropathy o vae e sili atu ona maua nai lo lima.

Polyneuropathy o pito pito i lalo

O le faʻamaʻi e mafaufau i le polyneuropathy o pito i tua o le faʻaleagaina lea o siama namu, ma mafua ai le le lelei o le gaioiga o le tino. O lenei maʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le malosi o le afi, o le faʻaitiitia o le lagona, e fuafua i le nofoaga o le mafaufau faʻaleaga, soo se vaega o vae, tiga o le muso. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi o loʻo fesiligia, o maʻi o le nerve e fafagaina ai vae ua faʻaleagaina. E mafua mai i faʻaleagaga faʻaleagaina o fiva namu, o le lagona o le vae ua leiloa, lea e aʻafia ai le mafai gafatia o le tagata ona alu faʻatasi.

Togafitiga o le polyneuropathy o pito pito i lalo, o se tulafono, e mamafa tele ma umi, talu ai o le tele o lenei maʻi o loʻo i ai se uiga alualu i luma ma atiina ae i se ala masani.

Le fuafuaina o mafuaʻaga e faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamatalaina, i le mea muamua, e tatau ona e taulimaina le masini o le tino, aemaise lava lona vaega eseese - o le faʻalapotopotoga lautele.E faʻavae i luga o faiga uumi o fiva, o le gaioiga o le tuʻuina atu lea o faailoilo, lea e mautinoa ai le toe gaosia o galuega afi ma le faʻaogaina. O tino o nei uʻamea e nonofo i totonu o le vaʻa o le faiʻai ma le vaʻai, ma maua ai se vavalalata vavalalata. Mai se vaaiga talafeagai, o le vaega lautele o le faʻalavelave faʻalavelave e tuʻufaʻatasia ai le "taʻitaʻi" e pei ona taua o le fesoʻotaʻi atu i nofoaga tutotonu faatasi ai ma tagata faʻalogo ma mea faigaluega.

A oʻo mai le polyneuropathy, o le a aʻafia se isi vaega o filo o le nerve lautele. O le mea lea, o faʻaaliga o le faʻamaʻi o loʻo matauina i nisi vaega. Mafaufau i togafitiga i luga o vae e faʻaalia ai lava ia lava.

E tatau ona maitauina o togafitiga e suʻesuʻeina e tele ituaiga, e faʻavasegaina e faʻatatau i galuega a namele ua faaleagaina. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, afai o aʻa e nafa ma le gaioiga e aʻafia, ona mafai ai lea ona leiloloa pe faigata le mafai gaoioi. O lea ituaiga polyneuropathy e taua o le afi.

Faatasi ai ma le uiga o le maʻi ua fesiligia, ua afaina ai le fiva, ma mafua ai le lagona, lea e matua mafatia pe a faaleagaina lenei vaega o neurons.

O le faʻamaoniaina o galuega faʻavae autonomy e tupu i le faaleagaina o filosolo autafa autonic (hypothermia, atony).

O le mea lea, o mea taua nei e mafua ai le atinaʻeina o lenei faamai e iloagofie: metabolic (e fesootaʻi ma maʻi le gasegase), autoimmune, gafa, meaʻai (mafua mai i meaʻai), mea oona ma afaina ai-oona.

E lua ituaiga o togafitiga faʻamatalaina e iloagofie e faʻatatau i le nofoaga o le nofoaga o lemoni: faʻaputuina ma le axonal. I le muamua - ua aafia le myelin - o se vailaʻau e fausia ai le kefe o le neura, faʻatasi ai ma foliga o le axonal, ua faaleagaina ai le paʻu uaua.

O le siama o le polyneuropathy o vae e mataʻituina i ituaiga uma o le maʻi. O le eseesega e taʻoto i le faʻaogaina o le ituaiga o soliga, mo se faʻataʻitaʻiga, atonu e iai se faʻafitauli o le gaioiga faʻasolosolo po o se faʻaitiitia o lagona. O lenei fomu e aliali mai ona o le ogaoga o le faʻaleagaina o le tino, inu i vailaʻau pipisi o organophosphorus, lead, mercury salts, arsenic, faʻapea foʻi ma le inu malosi.

E fa faʻailoga e iloga, faʻalagolago i le faagasologa o le kosi: o se auala masani ma faifai pea, mamafa ma le lelei.

O le tino o le polyneuropathy axonal e masani lava ona atiae i le 2-4 aso. O le tele o taimi e mafua ai ona o le tele o mea oona o se suicidal poo le solitulafono, o le soona masani ona o le faʻaalia i arsenic, carbon monoxide, lead, salts mercury, methyl alcohol. E mafai ona sili atu i le sefulu aso le umi o le pepa.

O faʻamaʻi o le fomaʻi o le polyneuropathy e tupu i totonu o le lua vaiaso. O lenei fomu e masani lava ona tupu i ni faaletonu o le gasegase pe ona o le toxicosis. E masani lava, o le toe foʻi mai e sau malie ma e mafai ona alu masina.

O le masaniga masani e masani ona alualu i luma i se taimi faaopoopo o le ono masina pe sili atu foi. O le faʻamaʻi e masani ona aliali mai i le tulaga o le ava malosi, maʻisuka, lymphoma, maʻi toto, le lava o vitamini thiamine (B1) poʻo le cyanocobalamin (B12).

Faatasi ai ma polyneuropathies axonal, o le polyneuropathy ava malosi e masani ona maua i le maʻi, mafua mai i le faaumiumi ma le tele o le saua o vai inu. O se matafaioi taua mo le tupu mai o le togafitiga o loʻo iloiloina e le gata i le numera o le "lita inu" o le ava malosi, ae faʻapea foi i le lelei o le oloa lava ia, talu ai o le tele o mea inu ava malosi e aofia ai mea vevela mo le tino.

O le mea autu e faʻafefe ai le polyneuropathy ava malosi o le aʻafiaga o aʻafiaga o toxins, lea e mauʻoa i le ava, i luga o gaioiga, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻapitoa. I le tele o faʻasalalauga, o togafitiga o loʻo fesiligia o loʻo faʻaalia i se ala faʻapitoa. I le taimi muamua, i vaega vavalalata o pito i lalo, lagona o le le mautonu, ma i totonu o maso o le tamai povi - ogaoga tiga. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le algias i totonu o maso e manino le faateleina.

I le isi laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mea e le masani ai o le pito i lalo o loʻo mataituina, lea e faʻaalia e vaivaiga, e masani lava o maʻi pipili. O neura e mafua ai le faʻaopoopoga o le vae e sili ona leaga. E le gata i lea, o le lagona o le pito i luga ole laupepa i le vaega o lima e ala i le ituaiga "totigilima" ma vae i le ituaiga "totini" ua faaleagaina.

I nisi o tulaga, o lenei maʻi e ono i ai se auala gaogao. O lenei mea e mafua ona o le siʻitia.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi o loʻo taʻua i luga, o isi faʻamaoniga faʻapitoa e mafai foi ona i ai, e pei o se suiga tele i le lanu lanu o le paʻu o vae ma le vevela o pito, faʻaleleia o vaega vavao o vae (faʻaitiitia le tele o lima), faʻateleina le vevela. O le faʻamaʻi e fesiligia e mafai i nisi taimi ona aʻafia ai neura faanatinati, e pei o le oculomotor ma neura opiki.

O faʻafitauli ua faʻamatalaina e masani lava ona iloa ma faateleina i le tele o vaiaso / masina. O lenei maʻi e mafai ona tumau mo ni nai tausaga. Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le ava, e mafai ona foia le faamaʻi.

O le elemene o le polyneuropathy e taua o se faʻamaʻi tuga, faatasi ai ma le afaina o aʻa o neura ma le faʻaleagaina vave o latou ogaumu.

E foliga mai e seasea lava le mafaufau o le ituaiga maʻi. O le tele lava o taimi, e pagatia tagata matutua i lenei faʻamaʻi, e ui lava e mafai ona tupu i le afa vaivai ma tamaiti. O le siamaina o le polyneuropathy e masani lava ona faʻaalia i vaivaiga maso i vaega vavalalata ma vavalalata o vae, ona o le faaleagaina o aʻa aʻa.

O le mea e leaga ai, o le masini o le atinaʻe ma le itu e leiologia o le faʻafitauli o le faʻamaʻi e le o mautinoa, ae peitai, o le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le natura autoimmune o le faʻamalosia o le polyneuropathy. Mo le tele o mafuaaga, o le polokalame puipuia e amata ona mafaufau i ona lava sel e pei o fafo, o se taunuuga o se aga masani le gaosia o auupega patino. Faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, e osofaia ai e antigens sela o aʻa o le neura, e mafua ai le faaleagaina o latou membrane (myelin), ma mafua ai ona faia se gaioiga o le mu. O se taunuuga o nei osofaiga, o le aʻafiaga o le namu e maumau a latou galuega faavae, lea e mafua ai le le atoatoa i le innervation o totoga ma maso.

Talu ai e masani ona taliaina e faapea o le mafuaʻaga o soʻo se maʻi o le autoimmune e fesoʻotaʻi ma le agavaʻa, o le aʻafiaga o le tupuga mai o le polyneuropathy e le mafai ona tuliesea. E le gata i lea, ei ai tulaga e mafai ona suia ai le faʻatinoina o le polokalama puipuia. O nei tulaga poʻo ni mea e aʻafia ai e aofia ai le faʻaleagaina o le tino ma le gamoni, faʻamalositino malosi, faʻamaʻi o le tino, lagona faʻalagona, tui puipui, mafatiaga, faʻalavelave faʻalavelave, maʻi tuga ma taotoga.

O le mea lea, o le togafitiga o le polyneuropathy o pito i lalo o loʻo faʻatusalia mai e le tele o itu e tatau ona amanaia, ona o le solitulafono e le tupu na o ia lava. O le mea lea, pe a iloa muamua faʻamatalaga ma faailo o se maʻi, e tatau ona vave faʻatuina le mea o le estiological, talu ai togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le polyneuropathy o le maʻisuka e ese mai le togafitiga o faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaleagaina o le ava malosi.

Polyneuropathy o le pito i luga

O lenei soliga e tupu ona o le faʻaleagaina o le tino o le tino ma e oʻo atu ai i le paʻu o le vaega pito i luga. Faatasi ai ma lenei maʻi, e masani lava ona faʻamaonia le faʻaleagaina o aʻa o le nerve filo o le faʻalavelave mataʻutia.

Faailoga o le polyneuropathy o lima e toetoe o taimi uma e fai ai toniga. O tagata mamaʻi ua i ai le faateleina o le afu, o le solia o le tiga lagona, vevela, paʻu o le paʻu, o se suiga i le lagona maʻaleʻale, paresthesias e foliga mai o le "goose bumps". O lenei togafitiga e faʻailoaina i ni ituaiga se tolu, e pei o le tumau, lapoa ma le soʻo.

O le Polyneuropathy o pito i luga e faʻaalia muamua i vaivaiga o lima, o mea eseese, o loʻo mumu pe paʻu i totonu o mea, fulafula, o le tingling e mafai ona lagona i nisi o taimi. Faatasi ai ma lenei maʻi, ua le lelei le lagona lelei, o se taunuuga lea e masani ai ona maua e tagata gasegase faigata i le faatinoina o maniputi elemene. O nisi taimi o tagata e mafatia i le polyneuropathy e oʻo i ai le faʻaitiitia o le lagona lelei io latou lima.

Faʻateleina le polyneuropathy o lima, o le tele o taimi, o vailaʻau eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le faʻaaogaina o le ava, vailaʻau, meaʻai vevela. E le gata i lea, o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi e fesiligia e mafai ona faʻaosofia ai: fualaʻau o le vailaʻau, faʻalavelave faʻapipiʻi (viral or bacterial etiology), collagenoses, ate, fatuga o fatugaʻo, manava ma le autoimmune, pancreatic ma endocrine pathologies. E masani lava, o lenei maʻi e aliali mai o se taunuuga o le maʻisuka.

O faʻamaʻi faʻamatalaina e mafai ona tupu i maʻi taitasi i auala eseese.

O le pathogenesis, polyneuropathy o pito i luga e mafai ona vaevaeina i le axonal ma le demyelinating, e tusa ai ma faʻaaliga faʻapitoa, vegetative, sensory, ma le afi. I lona tino mamā, e sili atu le faigata ona faʻafeiloaʻi ituaiga eseese o lenei maʻi, o le tele lava o taimi e masani ona tuʻufaʻatasia e le faʻamaʻi uiga o le tele o fesuiaiga.

Polyneuropathy togafitiga

I aso nei, o auala o togafitiga o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia e le lava. O le mea lea, e oo mai i le aso, o le togafitiga o polyneuropathies o ituaiga eseese o loo tumau pea le ogaoga o faafitauli. O le maualuga o le malamalama o fomai i aso nei i le tulaga o le pathogenetic foliga ma le mafuaaga o le mafuaaga o lenei vaega o faamaʻi ua fuafuaina ai le talafeagai o le faailoaina o vaega e lua o le soifua maloloina, e pei o auala e le masani ai ma mea eseese.

O togafitiga eseese o togafitiga o togafitiga e fautuaina ai le togafitia o le togafitiga o le faamaʻi (e pei o le nephropathy, maʻisuka), ma le maʻi o le fualaau oona e mafua mai i le malabsorption, e manaomia ai le puleaina o fua tele o vitamini B1 (thiamine) ma le B12 (cyanocobalamin).

O lea la, mo se faataitaiga, o le maʻisuka polyneuropathy togafitiga o fualaau faasaina ma o la latou filifiliga e mafua ona o le tausiga o se tulaga faʻafesoʻotaʻi. O togafitiga o le polyneuropathy e aʻafia ai le maʻisuka e tatau ona lafoina. I le laasaga muamua, e tatau ona fetuunai le mamafa o le tino ma le taumafa, e tatau ona atiaʻe se seti o faamalositino faapitoa, ma e tatau ona mataituina le tausisia o faailo o le toto maualuga. O togafitiga faʻapitoa o togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o vitamini e le o le toto ma le tuiina o le alpha-lipoic acid i ni gaʻo tetele.

O togafiti togafitiga e le faʻafefeteina o loʻo faʻatusalia e glucocorticoids, faʻamaʻi faʻamaʻi ma le plasmapheresis.

O fualaau faʻasaina o Polyneuropathy e tatau ona faʻamatalaina i le tuufaatasiga. O le auiliiliga o le filifiliga o togafitiga togafitiga mo togafitiga o loʻo faʻafesoʻotaʻi e masani lava ona faalagolago i le mafuaaga o le mafuaaga na mafua ai le maʻi ma mafua ai lona ala. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamaoniga o le polyneuropathy e mafua mai i le sili atu o pyridoxine (vitamin B6) e mou ese atu e aunoa ma se siaki pe a maeʻa ona faʻatulagaina lona tulaga.

O le Polyneuropathy e mafua mai i le kanesa ua togafitia e ala i le taotoga - aveeseina o le neoplasm, lea e tuʻuina ai le mamafa i aʻa. Afai e tulai mai le maʻi e faasaga i le hypothyroidism, ona faʻaaoga lea o le togafitiga o le hormone.

Togafitiga o le polyneuropathy oona, i le mea muamua, e aofia ai le faamamaina, mulimuli ane o vailaau ua faatonuina e faasaʻo ai le maʻi lava ia.

Afai e le mafai ona iloa poʻo le faʻaaogaina le mafuaʻaga na faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamatalaina, o le sini autu o togafitiga e aofia ai le aveeseina o le tiga ma le faʻaumatia o vaivaiga maso.

I nei tulaga, o metotia o le physiotherapeutics ma le tofiaina o fualaau oona e faamoemoe e aveesea pe faʻaitiitia ai le tiga e mafua mai i le faaleagaina o fiu namu. I le faʻaopoopoga, o togafitiga o le physiotherapy e faʻaaogaina i taimi uma o togafitiga faʻaleleia.

Faatasi ai ma le fesoasoani a fualaau faʻamalosi poʻo vailaʻau e le o faʻamaʻi-fomaʻi, e faigata tele ona faʻatoʻilalo le Algia. O le mea lea, o le faiga o le faatonuina o mea e faʻaaogaina i le lotoifale, faʻamalositino ma antidepressants mo le faʻamafanafanaina o osofaiga o le tiga e masani ona faʻatinoina.

O le aoga o faʻamaʻi pipisi o loʻo taoto i lo latou gafatia e mafua ai le faʻamalosia o le polokalame noradrenergic. O le filifiliga o fualaau oona i totonu o lenei vaega e faʻavaeina taʻitoʻatasi, talu ai o aʻafiaga e masani ona mafua ai le faalagolago i mafaufau.

O le faʻaaogaina o tagata faʻamalosia e faʻamaonia e ala i lo latou gafatia e taofiofi ai lagona tuga e mafua mai i nesi afaina.

RCHR (Centan Center mo le Soifua Maloloina o le Matagaluega o le Soifua Maloloina i le Malo o Kazakhstan)
Faʻamaumauga: Taʻiala faʻataʻitaʻi a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo o Kazakhstan - 2017

Polyneuropathy o le maʻisuka (E10-E14 + MA SE SINI SINI LONA 4) 4)

Short description


Faamaonia
Komisi Galulue mo le Tulaga Aupito Manaomia o Auaunaga Tau Fomaʻi
Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo o Kazakhstan
na tusia i le aso 28 o Novema, 2017
Maliega Numera 33

Mateʻo le neuropathy - Faʻaleagaina o le nerve ona o le maʻisuka, o le tino ma le manino, pe a leai se isi tala e mafai ai (WHO). O le sili ona suʻesuʻeina ma masani ai le neuropathy o le maʻisuka o le polyneuropathy tutusa. DSPN - o le i ai o faʻamaoniga o le gasegase o le gaʻo lautele e le afaina ai tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka aʻo leʻi faʻaaogaina isi mafuaʻaga.

Faʻasalalauga faʻasologa / aso faʻasalalau : 2017 tausaga.

Faʻapuupuuga na faʻaaogaina i le maliega:

GPPGood Practice Practice
WHOFaalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi
Oemea faitino faʻaalia
DANmaʻisuka maualuga le neuropathy
DMNmaʻisuka mononeuropathy
DNmaʻisuka polyneuropathy
DPNmaʻisuka polyneuropathy
DSPNo le maʻisuka senitimotor polyneuropathy
ICD 10faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le faʻavasegaga lona 10
NApopolega
RCTfaʻataʻitaʻiga faʻapitoa i falemaʻi
SD Iituaiga aʻu maʻi suka
SD 2ituaiga II maʻisuka
ENMGFaʻafanua eletise

Usuga Faʻatagaga : neurologists, endocrinologists, fomaʻi.

Laasaga o faʻamaoniga:
Laulau 1 - le fua o le maualuga o molimau

AO le tolu-iloiloga aupito sili ona lelei, iloiloga faʻaletausaga o RCTs poʻo ni faʻataʻitaʻiga lautele o le RCTs ma se tulaga maualalo (++) o mea sese, ma o taunuuga e mafai ona salalau atu i le faitau aofaʻi.
I totonuAʻoaʻoga maualuga (++) faʻapitoa poʻo suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga poʻo le maualuga (++) kulupu poʻo suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma se laʻititi laʻititi o le aʻafiaga o aʻoaʻoga faʻapitoa poʻo le RCTs ma se laʻititi (+) aʻafiaga sese, ma o taunuuga e mafai ona tufatufaina atu i le faitau aofaʻi .
MaO se faʻataʻitaʻiga poʻo se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga poʻo suʻesuʻega faʻapitoa e aunoa ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma maualalo le lamatiaga o le faʻailoga (+).
O nei taunuuga e mafai ona tufatufa atu i le faitau aofaʻi poʻo le RCTs i se tulaga e maualalo pe laʻititi foʻi le aʻafiaga o mea sese (++ po o +), ma e le mafai ona tufatufaina saʻo atu i le numera tutusa.
DSe faʻamatalaga o se faasologa o mataupu poʻo se suʻesuʻega le pulea poʻo se tagata poto faapitoa.
GRPLelei togafitiga faʻapitoa.

Vaʻaia faʻafitauli


Vaʻaia faʻafitaulima faʻamatalaga mo suʻesuʻega faaopoopo
DSPN o se faʻamaoniga faʻapitoa. O le iai o le maʻisuka ma faʻamaoniga o le polyneuropathy e le otometi lava o le i ai o le polyneuropathy o le maʻisuka. O se faʻamatalaga faʻamaonia e manaʻomia ai se vailaʻau faʻapitoa vaʻaia.

Laulau 3 - Faʻamatalaga eseese ole DSPN

Le faʻamatalaga Le mafuaʻaga mo suʻesuʻega eseese Fuagafanua Faʻamatalaga o le faʻaaogaina o faʻasologa
Alcoholic MonSuesuega ole toto.
Faatulagaga
Faʻamatalaga faʻamaonia.
O le i ai o le ava malosi o le ate, o isi faʻaaliga o le NS: faʻamaʻi pipisi, ava malosi, ava malosi polyradiculoneuropathy
PN i faʻamaʻi pipisiFaailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *Suʻega faʻapitoa o le toto.O se talafaasolopito o faʻamaʻi o le autoimmune.
Faailoga ile falemaʻi ma suʻesuʻega o nei faʻamaʻi.
PN ma le vaivaiga B12 le lavaFaailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *Fuafuaga o le maualuga o le B12 i le toto.Laititi o le vitamin B12 concentration.
Masalo o se tuufaatasiga faʻatasi ma le anemia measina megalobili.
PN i isi faʻafitauli faʻaleagaga (hypothyroidism, hyperthyroidism, oona)Faailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *Suʻeina o le toto mo hormones.
Thyroid ultrasound
Faʻamatalaga faʻamaonia.
Falemaʻi, falesuesue ma mea faigaluega o nei faʻamaʻi.
Paʻu faʻasolosoloFaailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *E tusa ai ma faʻamaʻi KP oncological.Faʻamatalaga faʻamaonia.
O taunuʻuga o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai le i ai o se faʻaioiolosi.
Inflammatory e faʻamasinoina le PN (faʻamaʻi tui, pe a maeʻa le faʻamaʻi pipisi)Faailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *ENMG.
Faʻamatalaga CSF.
Biopsy n.suralis
Faʻamatalaga faʻamaonia.
Faʻamatalaga patino i le ENMG.
Sueina o le polotini i le vaomatua.
Suiga Faapitoa i le Biopsy
Maota FaʻatasiFaailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *Suesuega i suʻesuʻega faʻasolosolo faʻasolosolo.
ENMG
Faʻamatalaga faʻamaonia. Talafaasolopito o aiga.
Faailoga ile falemaʻi ma suʻesuʻega o se faʻamaʻi faapitoa.
PN i taimi o vailaau oona (taʻita, arsenic, fuamoa, ma isi)Faailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *Suesuega o le toto ma urine mo mea oona.Faʻamatalaga faʻamaonia.
Faailoga ile falemaʻi ma suʻesuʻega o se vailaau faʻapitoa.
PN i vailaau oona (faʻavaivaia o le ate o le gaʻo, faʻavaivaia o le gaʻo tumau)Faailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *Suesuega o le toto ma siama.
Faʻatonu ma / poʻo le MRI o le OBP ma fatuga
Faʻamatalaga faʻamaonia.
Falemaʻi, falesuesue ma mea faigaluega o le faʻavaivaia o le ate poʻo le gasegase masani o le faaletonu.
PN mo faʻamaʻi pipisi (syphilis, lepela, HIV, brucellosis, herpes, diphtheria, ma isi)Faailoga o le polyneuropathy e le fetaui i le faʻavae o le DPNP *O le suʻega o le toto (ELISA, PCR, ma isi) mo le i ai o nisi faʻamaʻi pipisi.Faʻamatalaga faʻamaonia.
Faailoga ile falemaʻi ma suʻesuʻega o se faʻamaʻi faapitoa
* autūmū / sili atu o le motoa / faʻapipiʻiina i luga o le vaega / maualuga le atinaʻeina o le polyneuropathy

Maua togafitiga i Korea, Isaraelu, Siamani, ISA

Maua fautuaga faufautua

  • O le faʻalauiloaina oe lava ia, e mafai ona e faʻaleagaina ai lau soifua maloloina.
  • O le faʻamatalaga o loʻo maua i le 'upega tafaʻilagi a le MedElement e le mafai ma e le tatau ona sui fesuiaiga faafesagai. Ia mautinoa ia faʻafesoʻotaʻi falemaʻi pe afai o iai ni faʻamaʻi poʻo ni faʻafitauli e faʻalavelave ai oe.
  • O le filifiliga o fualaau faasaina ma a latou tui e tatau ona malilie i se tagata poto faapitoa. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina le vailaʻau manaomia ma lona fua, ia amanaʻia le faʻamaʻi ma le tulaga o le tino o le maʻi.
  • O le 'upega tafaʻilagi a MedElement o se punaoa o faʻamaumauga. O faʻamatalaga i luga o lenei 'upega tafaʻilagi e le tatau ona faʻaaogaina e suia ai le faʻasologa o se fomaʻi.
  • E le tali atu faatonu o MedElement i soʻo se faʻaleagaina o le soifua maloloina poʻo mea leaga e mafua mai i le faʻaaogaina o lenei 'upega tafaʻilagi.

O se vaega eseese o faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaleagaina o neura o le gataifale. O le Polyneuropathies ua vaevaeina i le axonal primary ma le numera laʻititi. Tusa lava pe o le a le ituaiga polyneuropathy, o le ata o le falemaʻi e faʻailoaina i le atinaʻe o vaivaiga o le muscle ma le atrophy, faʻaititia le tendon mafaufauga, eseese faʻalavelave faʻafuaseʻi (paresthesias, hypo- ma hyperesthesia) lea e tupu i mea mataga, ma le faʻalavelave faʻafitauli. O se mea taua o le suʻesuʻeina o le siama o le polyneuropathy o le fuafuaina lea o le mafuaaga o lona tupu. O le togafitiga o le polyneuropathy o se faailoga lea, o le galuega autu o le faʻaumatia lea o le mafuaaga mafuaʻaga.

Faamatalaga lautele

O se vaega eseese o faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaleagaina o neura o le gataifale. O le Polyneuropathies ua vaevaeina i le axonal primary ma le numera laʻititi. Tusa lava pe o le a le ituaiga polyneuropathy, o le ata o le falemaʻi e faʻailoaina i le atinaʻe o vaivaiga o le muscle ma le atrophy, faʻaititia le tendon mafaufauga, eseese faʻalavelave faʻafuaseʻi (paresthesias, hypo- ma hyperesthesia) lea e tupu i mea mataga, ma le faʻalavelave faʻafitauli. O se mea taua o le suʻesuʻeina o le siama o le polyneuropathy o le fuafuaina lea o le mafuaaga o lona tupu. O le togafitiga o le polyneuropathy o se faailoga lea, o le galuega autu o le faʻamavae lea o le mafuaʻaga mafuaʻaga poʻo le taui mo le maʻi faʻavae.

Etiology ma le pathogenesis o polyneuropathies

Tusa lava pe o le a le mafuaaga o le faʻaaogaina o le polyneuropathies, e lua ituaiga o mea faʻaleagaina o loʻo faʻaalia - faʻaleagaina o le axon ma le faʻamautuina o le fiber nerve. Faʻatasi ai ma le ituaiga o leions, le lua tikeri, faatasi ai ma le lemoni leiona, toe faʻafouina le vaega axonal. O le mea masani lava o le tele o vailaau faʻasaina o polyneuropathies, ituaiga o GBS, ma le II II NMSN. Pepa o le Peraimeri o loʻo tuʻuina atu polyneuropathies e aofia ai le faʻataʻitaʻiga masani o GBS, HVDP, polyneuropathies proproteinem, type I NSC.

Faʻatasi ai ma le axonal polyneuropathies, o le felauaiga o le axial cylinder e tele lava ina aʻafia i le gafatia o le axoplasmic, lea e moliooina ai le tele o meaola e talafeagai mo le galue masani o nuanua ma sel maso i le itu mai le uila afi i le maso ma vice versa. O neura o loʻo i ai le pito umi pito i tua o loʻo aofia ai i le faagasologa. O se suiga i le gaioiga o galuega a le axon ma le axonal auala e mafua ai le suiga o suiga i le muso.O le faʻatagaina o fiva musika e faʻaolaina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi ma faʻapupulaina ai le faʻamafanafanaga, o le tuputupu ae o faʻaulu fou ma le toe faʻaleleia o fiva musika, lea e oʻo atu ai i se suiga i le fausaga o le DE.

I le faʻaitiitiga, o le soliga o le faʻasalaga masima o se faʻalogona o le namu, e mafua mai ona o le faʻaitiitia o le saoasaoa o le faʻamalosi i luga o le neura. O le siakiina o le faʻamaʻi o le nerve e faʻaalia i le faʻaleleia o vaivaiga o musika, o le vave leiloa o le tendon e aunoa ma le atiaʻe o le musika atrophy. O le i ai o le atrophy o loʻo faʻaalia ai se vaega faaopoopo o le axonal. O le siakiina o neura e mafai ona mafua mai i osofaiga a autoimmune ma le fausiaina o auupega i vaega eseese o le palatini o le myelin, o le gasegase o le tino, o le aafia i exotoxins. Faʻaleagaina o le aʻa o se neura atonu e mafua ona o le faʻaalia i neura o vailaʻau oona ma oona, o aʻafiaga o le kenera.

Faʻavasegaina o Polyneuropathy

I le taimi nei, o se faʻasalalauga lautele o polyneuropathies e le oi ai. E tusa ai ma le faʻailoga o le polyneuropathy, ua vaevaeina i le axonal (e matua faaleagaina i le paʻu o le axial) ma le tiʻetiʻe (pathology o myelin). E tusa ai ma le natura o le falemaʻi, o lanu moli, masini e faʻaalia ai le tino ma le tino. E ui lava i lea, i lona tulaga mamā, o nei laupepa e matauina e seasea ona tupu, e masani lava ona latou faʻaalia se liona tuufaatasi o le lua poʻo le tolu ituaiga o namu (fiva-sensory, sensory-vegetative isi).

E tusa ai ma le tulaga o le aano, ua vaevaeina polyneuropathies i le gafa (Rrome-Levy syndrome, syndrome Degerin-Sott, Refsum disease, etc.), autoimmune (syndrome Miller-Flasher, GBS axonal, polyneuropathies paraneoplastic, neuropathies paraneoplastic, etc.), metabolic polyneuropathy, polyneuropathy uremic, polyneuropathy hepatic, ma isi mea), mea taumafa, mea oona ma pisipisia - toʻila.

Le ata o le polyneuropathy

O le ata o le polyneuropathy, e pei o se tulafono, faʻapipii faʻamaoniga o le faaleagaina o le motoa, mea faʻapitoa ma le autonomic fibers. Faʻalagolago i le maualuga o le aʻafiaga o fiva o ituaiga eseese ile tulaga o le neurological, moli, lagona faʻapitoa poʻo le autonic symptoms e mafai ona taatele. O le faaleagaina o paʻu uila e mafua ai le atinaʻeina o paccis flaccide; mo le tele o polyneuropathies, o leona o pito i luga ma pito i lalo ma le tufatufa faʻasalaga o vaivaiga maso e masani lava, faʻatasi ai ma le faʻasolosolo atu o manua o le axon, o atigi musika e atiaʻe. O le polyneuropathies o le axonal ma le fatufatuaʻi o loʻo faʻaalia i le tufatufaina faʻamaʻi o vaivaiga o muso (masani i pito i lalo), lea e sili atu ona faʻalauiloaina i maso o le tino nai lo muso vavave. Faatasi ai ma le tele o vaivaiga o le muscle muscle, o le a amataina e le steppage (le mea e taʻua o le "cock's gait").

O le mauaina o le polyneuropathies o le demyelinating e mafai ona faʻaalia o vaivaiga vavalalata vavalalata. I tulaga ogaoga, e mafai ona maitauina ai le o le CN ma le manava o le tino, lea e sili ona matauina i le Guillain-Barré syndrome (GBS). O le Polyneuropathies o loʻo faʻaalia e uiga tutusa o vaivaiga vaivai ma le atrophy. O faailoga tutusa e uiga i le tele o mononeuropathy: ole neuropathy ole multifocal, le neuropathy sensorimotor Sumner-Lewis. O le tendon ma periosteal e faʻataʻitaʻiina ai le polyneuropathy e masani lava ona faʻaitiitia pe pau, muamua, o le Achilles tendon e faʻaititia ai le faʻaitiitia, ma le alualu i luma o le gaioiga - o le tulivae ma le faʻasolosolo, o le tendon e suia mai i le biceps ma le ticeps o muso o le tauau e mafai ona tumau pea mo se taimi umi.

O faʻalavelave mataʻutia i le polyneuropathy e tele lava ina foliga tutusa, muamua e tupu i nofoaga vavalalata (pei o "totigilima" ma "totini") ma salalau lautele.I le amataga o le polyneuropathy, o mea lelei e iloa ai (o le paʻu o le tino, o le gasegase o le tino, o le gasegase) e masani lava ona iloa, ae o le isi atinae o le faagasologa, o sui o le ita e suitulaga i faailoga o le faʻaleagaina (hypesthesia). O le faʻaleagaina o filo maʻalaʻau e mafua ai ona faʻavaivaia le muso loloto ma le faʻalogoina o le vibration, o le faʻatoʻilaloina o filo mumu felanulanuaʻi e mafua ai ona solia le tiga ma le vevela o le paʻu.

O le solia o galuega tutoatasi e sili ona lauiloa i le polyneuropathies axonal, talu ai e le o ni mea e faʻaaoga i luga o le filo. O faʻafitauli o le faʻaleleia o loʻo tele lava ina matauina: o le faaleagaina o fila o le vaega o gaʻo o le tino e faʻaalia i le paʻu vevela, tulafono faʻaleagaina o le vascular tone, faaleagaina o le viscral vegetative fibers e mafua ai le disautonomia (tachycardia, hypotension masani, faʻaitiitia galuega electile, faʻalavelaveina o le fale ma auaunaga lautele).

Transthyretin amyloid polyneuropathy

... ona o le le lava o le malamalama o fomai, o le taimi mai le amataga o faailoga i le siakiina e sili atu i le 3 tausaga.

O le faaupuga "amyloidosis" e tuufaatasia ai faʻamaʻi e mafua mai i le extracellular deposition o se amyloid fibrillar protein (amyloid fibrils) e mafai ona teuteuina - faʻapitoa faʻapitoa o le protein i le 5-10 nm ma se umi e oo atu i le 800 nm, e aofia ai filaments multidirection tutusa e lua o loʻo faia ai se faʻasologa faʻasolosolo peta) . O faʻavae ma vailaʻau o le amyloid e faʻamoemoeina e le popo o le vailaʻau muamua, o le mea oi ai i totonu o le filati e oʻo atu i le 80% ma o se faailoga patino mo ituaiga taʻitasi o le amyloidosis (e sili atu ma le 30 masini patino e mafai ona fausia ai fibrils amyloid).

A o leʻi toe faitauina le mea o loʻo faʻaalia i lalo, ou te fautuaina e faitau le meli: Amyloidosis (i le laesus-de-liro.livejournal.com) faitau

Transthyretin amyloidosis (ATTR) o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le tosoina o le amyloid, o le vailaʻau o le transthyretin (TTR), o se porotini e aofia ai le felauaiga o thyroxine thyroid hormone ma le retinol, ma e taua foi le taua tele i le toe faʻafouina o le nasu. E oʻo atu i le 95% o le TTR o loʻo faʻapipiʻiina i le ate, o le 5% totoe o loʻo faʻapipiʻiina e le vascular plexuses o le ventricles o le mafaufau ma le epithelium pigments o le retina (i plasma, TTR e taamilo i le maualuga o le 20-40 mg / dl L. Obici et al., 2005).

E aofia ai le amyloidosis masani (amyloidosis vao-ATTRWt), lea e atiina ae ona o suiga o le matutua i le fausaga o le TTR genetically masani (o le tino o le amyloidosis senile, o le fatu, o vaa faiʻai ma le aorita), faapea foi le amyloidosis ATTRm (see sili atu), na mafua ona o se fesuiaiga o le gene o le TTR (fodiga o le TTR), e aofia ai 4 exons ma e tu i luga o le lima umi o le chromosome 18. I le taimi nei, ua silia ma le 120 suiga o le gela o le TTR ua faamatalaina. O le fomaʻi masani a le TTR masani e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le ATTR o le sui o le methionine ma le valine i le tulaga 30 (ATTR Val30Met). O se tasi o suiga aupito maualuga o le TTR o le sui o le suauu ma tyrosine i le tulaga 114 (Tyr114Cys).

Transthyretin o se tagata totoa, o vaega taʻitasi o loʻo aofia ai le 127 amino acids ma o loʻo i ai se fausaga beta. O se taunuuga o suiga i le gutu o le TTR, suiga o le tuufaatasiga i le polotini, e mafua ai le le mautonu o le tetramer ma faaleagaina i monomers. O le monomers protein, i le itu, ua liua i oligomers o le tino lea e fausia ai le amyloid, lea e i ai le aafiaga tuusao i luga o le fausaga o le tino e ala i le faavauvau, ma e oo atu ai foi i le faamamaina o le tino ma, o se taunuuga, i le siaki. I le isi itu, o suʻesuʻega e faaalia ai e le o amyloid fibrils, e taʻua o le transthyretin oligomers e maualalo ai le alavai, e oʻo atu ai i le oti.


E mafai e le ATTR faʻatasi ona maua i ni fomaʻi se tolu: 2.1 transthyretin familial amyloid polyneuropathy (e pei ona taua i lalo - TTR-SAP), 2.2 transthyretin familial amyloid cardiopathy ma 2.3 transthyretin familial leptomeningeal amyloidosis.Faamolemole ia maitau: TTP-SAP o le ituaiga taatele o le amyloidosis vaevaeina ma se ituaiga autasi o le tofi.

TTP-SAP o se faʻafitauli o le neurodegenerative o le alualu i luma, le mautonu, ma le faʻaleagaina i luga o le amyloid deposition (ATTR) i le epineuria, perineuria, faʻasalaga ma toto toto, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le gase o le nerves. Afai e le togafitia, TTP-SAP o le a afaina pe a uma le 7 i le 12 tausaga mai le amataga o le maʻi. O le taatele o TTR-SAP i Europa ma le Iunaite Setete e tusa ma le 1 i le 100,000 tagata. O le numera sili ona tele o tagata gasegase na maua i totonu o atunuu pei o Iapani, Potukale, Pasila ma Suetena, e eseese mai le 0.9 - 204 i le 1 miliona tagata, e oʻo atu i le 3.8 - 1631 i le 1 miliona i lalo ifo o tulafono a le malo.

TTP-SAP o loʻo faʻamatalaina i le faʻalauteleina o le tino (ona o le tele o faʻaogaina o gaʻo o le TTR). E pei ona faʻaalia i luga, o le Val30Met mutation e masani ona fesoʻotaʻi ma le TTP-SAP, ma o ana faʻataʻitaʻiga e sili ona suʻesuʻeina. O le maʻi e mafai ona tupu i le va o le 20 ma le 70 tausaga. O le faavae o le falemai o le alualu i luma o le sensorimotor ma le polyneuropathy autonomy, e atiina ae mai mai le vavalalata i talatala vavalalata, amata mai i vae, ma faasolosolo malie le salalau atu i vae ma lima.

Muamua, e aʻafia le afaina o le nerve, ma o le a mafua ai le tiga ma le vevela o le vevela, lea e mafua ai ona afaina vae o tagata, o le tiga o le neuropathic i le amataga o le TTP-SAP - o le afi mumu ma le faʻaosoosoina o foliga e foliga mai i le malulu malulu ona o le faʻaleagaina ma le faʻalauiloaina o filo fila ( e pei o le vaivai vaivai o le fiva vaivai, o le vevela vevela e tau le maualalo le faʻailoaina, i nisi taimi mulimuli ane o le lagona mu e sui i paroxysms o le tiga. ma i le tulaga o le "alu eletise eletise" ma le allodynia masini eletise e mafua mai i le faʻaogaina o le totonugalemu).

I se taimi mulimuli ane, ua maeʻa le mafiafia o fiva nervela, ua i ai i luga o le ea, paresis, ma le loloto o le lagona o loʻo faʻalavelaveina ma faʻatautaia ataxia. I le taimi lava e tasi, o aʻafiaga o le autonomic vegetative (system vegetative) e aʻafia ai - tagata maʻi e le lava le gafatia o le tino - gasegase faasolosolo o le mamafa, faʻavasegaga faʻapitoa, vevela pelvic (neurogenic vladder), le atoatoa, maʻi o le gastro-intestinal - diarrhea, sosoo ai ma constipation.

O le Polyneuropathy o loʻo agaʻigaʻi i luma le faʻaleagaina o le amio, o tagata gasegase o loʻo savali ma le faʻavaivaia ma faasolosolo ina le mafai, e manaʻomia se nofoa faʻataʻavalevale mo le feʻaveaiga, o tagata maʻi e faalagolago i fesoasoani i fafo. 4 vaega (0 - 3) o le TTR-SAP ua iloga, faʻalagolago i le faʻasaoina o le gafatia o gaioiga o le tagata maʻi:


Faʻatasi ai ma le TTR-SAP, o le atinaʻeina o le tele o le neuropathy e aofia ai (e aofia ai le faʻapitoa o le gasegase o le gafatia) e mafai ona mafua mai i le faʻaaogaina o le amyloid i totonu o le faʻaogaina o masini ma le faʻamalosiina mulimuli mai o neura.

O faʻaaliga o le neuropathy e sili ona taatele i le gasologa o le faʻamaʻi. A e ui i lea, o TTR-SAP e faʻaleagaina ai le fatu (faʻasaʻo cardiomyopathy, faʻalavelave faʻavevesi), fatuga (proteinuria mulimuli ai le atinaʻeina o le le atoatoa), mata (secondary glaucoma, opacification vitio i Suetena; o mataupu o leʻo i le amataga o le maʻi) (faʻaleagaina o le gasegase, faʻasolosolo faʻamaʻi poʻo le afaina o le tino, faaletonu le mafaufau). O le oti e mafua mai i maʻi le atoatoa (fatu le fatu, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le uila), cachexia, autonomic failure, ma le faʻamaʻi lua.


Mutuaga "e le Val30Met" e itiiti lava le suʻesuʻeina i se fesoʻotaʻiga ma se mea na tupu, ese i le ata o le falemaʻi. E masani lava ona matauina mulimuli ane le faamai (pe a uma le 50 tausaga), e mafai ona aafia muamua lima liua - carpal (carpal) i le taimi muamua (silasila i le gapaulima carpal, note: o le uluai faailoga o le TTP-SAP i nei tagata gasegase e mafai ona avea o se gasegase i luga o le carpal), o le maʻi ia naʻo le polyneuropathy autonomy, na mafua ai ona faaleagaina le loto poʻo mata.

O le suʻesuʻega o le TTR-SAP o se galuega faigata tele, aemaise lava i nofoaga e le o ni mea e le masani ai, i le tele o tulaga e leai se talafaasolopito o aiga o le faamaʻi ma faʻalagolago i le tele o faʻamaoniga (neurology, cardiology, ophthalmology), o tagata maʻi e liliu atu i ni tagata tomai faapitoa. Ona o le leai o se faʻalauiloaina o fomaʻi, o le taimi mai le amataga o faʻamaoniga i le suʻesuʻega e sili atu i le tolu tausaga. O se tulaga sili atu ona lelei i tulaga o suʻesuʻega taimi ma togafitiga faʻaleagaga o le uiga lea o atunuʻu taua.

Faʻalogo lelei! E tatau ona masalomia le TTP-SAP pe a fai o le tagata maʻi e faʻalauteleina le senitimotor axonal polyneuropathy e faʻatasi ma faʻafitauli autasi (faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, pelvic ma le gastrointestinal, faʻasalaga masani) ma le leai o nisi mafuaaga e faamatalaina ai le polyneuropathy.


O metotia faʻaaogaina e faʻaaogaina e faʻaaogaina ai aʻafiaga o le gaioiga lautele e aofia ai le electroneuromyography (ENMG), faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o suʻega, ma le suʻesuʻeina o le faʻafefeina o gasegase o le alofa. I fafo atu, MR le neurography e faatino, faapea foi ma sudoscan, se auala vave ma leai se osofaiga mo le iloiloga o le setete o fiva namu, lea e mafai ai ona e fuaina le eletise eleelea o le paʻu, lea e faaitiitia pe a faalavelave le innervation o le afu.

O isi okeni o loʻo mafatia mai le ATTR o loʻo suʻesuʻeina foi: loto (ECG, Holter ECG monitoring, Echocardiography), mata (suʻe mata), fatuga (faʻasologa, ultrasound). Afai e iloa le eletimotor ma le alualu i luma o le polyneuropathy, o lona sootaga ma le ATTR e tatau ona faʻamaonia. O deposite Amyloid e mafai ona maua i vaega o le biopsy o le povi nerve, gland salivary, suga o le tino, ma le mucosa faʻasa. O loʻo maua i le vailaʻau o le vailaʻau le paʻu o Congo e iloa ai le teuina o amyloid lea e maua ai se moli lanumeamata lanumeamata i le malamalama. E manaʻomia le suʻesuʻeina o le immunohistochanical e faʻavaeina ai le proteintini muamua o le amyloid. Faamolemole ia matau: o le leai o amyloid masses i biopsies o meaola e le aofia ai le sailiiliga o le TTP-SAP, i lenei tulaga, e tatau ona faia se suʻesuʻega o meaola e se fomaʻi poto faapitoa, e fautuaina e suʻesuʻe 2 - 3 ituaiga eseese o meaola, ma e manaʻomia foi suʻesuʻega faʻavae. Aiga faʻatasi ai ma le TTR fou ua faʻamautuina e faʻamaonia ai le i ai o se fesuiaiga faapitoa; i mataupu faʻapitoa, o le faʻasalaga o le gene atoa FMT ua fautuaina (faʻamatalaga: o suʻega genetics mo TTR-SAP ua fautuaina mo tagata uma e mauaʻi le neuropathy axonal e aofia ai fiva lanu).

faitau foi: Lelei le neuropathy (i le laesus-de-liro.livejournal.com) faitau

O togafitiga o le TTP-SAP e aoga i le laasaga I o le faamai, pe afai e mafai ona faaitiitia le alualu i luma o le polyneuropathy ma faateleina le ola maloloina o le tagata .. I le 1990, na o togafitiga mo le TTP-SAP o le totoina o le ate, o le saofaga i le 20 tausaga le soifua i ≈1 / 2 tagata mamaʻi. O le taotoga e sili atu le aoga i se tala puupuu o le maʻi, o le talavou o le maʻi, o le i ai o le sui Val30Met, ma le leai o se fatuga ogaoga o fatu.I le soloia o le autu autu o le transthyretin mutant i le ate, ate le gase transplantation, e ui i lea, e le taofia le amyloid e teu i totonu o le fatu maso, body vitreous, ma le totoga tutotonu. Afai o le tagata maʻi e faʻamafanafana i le ogaoga o le fatu poʻo le fatu fatu, o nisi taimi e faʻatulagaina ai gafa - ate ma fatu, fatu ma fatuga.

I tausaga talu ai nei, ua mafai ai ona faʻaalia avanoa o togafitiga faʻapitoa o togafitiga faʻapitoa i le amataga o le TTP-SAP. Tafamidis (Vindakel preparation) ua fautuaina mo le faʻaaogaina i Europa ma Rusia i le taimi muamua o le TTP-SAP e fesoasoani e faʻamautu le mole o le transthyretin, ma puipuia ai lona malepelepe i monomers amyloidogenic. E le tutusa le aʻafiaga o fualaau faʻasaina o fualaau faasaina, ae o lona faʻaaoga e faʻamapulaʻa ona o aʻafiaga ogaoga mai le gastrointestinal tract. E faʻaopopo i togafitiga faʻapitoa, togafitiga faʻapitoa - o lona uiga o le taofiofia o se maʻi o le neuropathic, o le antidiarrheal drugs, o le togafitia o le faʻasalaga masani, le fatu o le fatu, le faʻaaogaina o se suauu mimita i tulaga o faʻalavelave faʻalavelave, vitrectomy pe a afaina ai le tino vitara. Afai e le aoga le togafitiga conservative ma o loʻo faʻagasolo pea le faʻamaʻi, o le gase transplantation e faia, ma, pe a manaʻomia, fatuina o fatu.


Faitau atili e uiga i TTR-SAP ma le ATTR i ala nei.:

tusiga "O le mataupu o le transthyretin familial amyloid polyneuropathy: o se suʻesuʻega suʻesuʻega" Smirnov AP, Serdyuk AV, Kovrazhkina EA, Faiga Faʻavae a le Setete Setete Faʻaaogaina aʻoaʻoga maualuga e igoa i ai N.I. Pirogova "(Consilium Medicine Magazine No. 9, 2018) faitau,

tusiga "Transthyretin amyloid polyneuropathy: pathogenesis, foliga vaaia, togafitiga togafitiga" O.E. Zinoviev, E.I. Safiulina, Federal State Settlement Educational Institution of Higher Education "First Moscow State Medical University ua faaigoaina mulimuli ane I.M. O le Matagaluega o Soifua Maloloina a Sechenov o le Russian Federation ("Manage tiga" mekasini Numera 4, 2017) faitau,

toe iloiloga o faʻamatalaga e uiga i le faʻamaʻi ma le suʻesuʻeina "Transthyretin familial amyloid polyneuropathy (TTR-SAP)" Pfizer Innovation LLC, Moscow (www.pfizerprofi.ru), 12/08/2016 faitau,

tusiga "Aiga amyloid polyneuropathy TTR Cys 114 i totonu o le masaga masaga monozygotic (mataupu ole mataupu)" M.O. Kovalchuk, I.A. Strokov, Utrecht University Medical Centre, Netherlands, Utrecht, Feterale Setete Setete Faaleaoaoga Faaleaoaoga Faaleaoaoga Aoga Maualuga Uluai Aoga a le Malo o Moscow State I.M. Sechenova Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia Rusia, Moscow (tusi o talaaga "Neuromuscular Diseases" No. 1, 2017) faitau,

tusiga "Transthyretin amyloidosis: tulaga oi ai nei o le faafitauli" I.A. Dyudina, Faalapotopotoga a le Setete "NSC" Institute of Cardiology e faaigoaina mulimuli ane Acad. N.D. Strazhesko "NAMS o Iukureini", Kiev (o le tusi o talaaga o le "Loto vaivai ma le pala", Nu. 1, 2017) faitau,

tusiga "O le mataupu ole mataupu o le amyloidosis transthyretin ma le faatuai i le faamaonia o le siama i le suesueina atoa ole maʻi" E.S. Naumova, S.S. Nikitin, T.A. Adyan, 3, D.S. Druzhinin, V.A. Warsaw, Falemai Masaʻi "Neurology Faʻapitoa", Moscow, Federal State Budgetary Institution Scientific Institution "Medical Genetic Research Center", Moscow, Federal State Budgetary Settlement Educational Establishment of Higher Education "Russian National Research Medical University named after N.I. Pirogov »Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation, Moscou, FSBEI HE" Yaroslavl State Medical University "Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation, Yaroslavl, FSAEI o le HE First Moscow State Medical University I.M. Sechenova Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia Rusia, Moscow (tusi talaaga "Neuromuscular Diseases" No. 1, 2018) faitau,

tusiga "Amyloid neuropathy i se tagata maʻi i le transthyretin familial amyloidosis" Zinovieva OE, Umari DA, Solokha OA, Yakhno NN, GBOU VPO "MGMU Muamua na faaigoaina I.M. Sechenov ", Clinical of Nervous Diseases igoa mulimuli ane A.Aa. Kozhevnikova, Matagaluega Suesuega o Neurology, Centre Research, Moscow (Neurological Journal, No. 5, 2016) faitau,

tusiga "Faʻaleagaina le faʻaogaina o le tino i le soifua maloloina o le amyloidosis" Safiulina E.I., Zinovieva O.E., Rameev V.V., Kozlovskaya-Lysenko L.V., FGAOU VO "First Moscow State Medical University ua faaigoaina I.M. Sechenova "Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia, Moscow (tusi talaaga" Neurology, Neuropsychiatry, Psychosomatics "No. 3, 2018) faitau

Faʻamatalaga o polyneuropathies

Afai e faʻalosolo malie le alualu i luma o le polyneuropathy, lea e mafua mai i le muscle ale muscle, ua iloa, e tatau ona faamanino le talaaga o le fatu, aemaise lava le i ai o le vaivai ma vaivaiga o muso vae, suiga o le gaʻo, ma le faaleagaina o vae (maualuga). Faatasi ai ma le atinaʻeina o se vaivaiga foliga tutusa o le galo o le lima, e tatau ai ona vavae ese le gasegase. I le avea ai o se tulafono, o vailaau faʻasaina o le polyneuropathies e faʻaalia, e faaopoopo atu i faʻamaʻi o le neurology, i vaivaiga lautele, faʻalautele le vaivai, ma seasea lava faitioga. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona suʻeina poʻo a fualaau na faʻataunuʻuina e le tagata maʻi / faʻaaogaina ina ia faʻaaogaina ai le vailaau faʻasaina o le polyneuropathy.

Faʻaauau le alualu i luma o le atinaʻeina o vaivaiga o le musika e pei o le natura o se faʻamaoniga o le polyneuropathy ole multifocal. O le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻaalia i le faasolosolo lemu o le suavai i lalo ifo o vae, faʻatasi ai ma se lagona mu ma isi faʻaaliga i vae. O le Uremic polyneuropathy e tupu, e fai ma tulafono, e faasaga i le talaaga o le faʻamaʻi faʻamaʻi (kidney disease) (CRF). Faatasi ai ma le atinaʻeina o polyneuropathy, e iloa ai le mu, o le lesegase, i le lotolotoi o le paʻu o le mamafa o le tino, e tatau ona tuu ese le amyloid polyneuropathy.

Mo le polyneuropathies faʻatoʻateleina, o le faʻafitauli o vaivaiga o muso o vae, vaevaega, o le leai o Achilles tendon reflexes, o le maualuga maualuga o vae o uiga ia. I se taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, e leai ni tulivae ma ni mea faʻapipiʻi o le tendon, o le atrophy o maso o vae ma vae e faʻavae. O se gaʻo maso e fetaui ma le innervation o neura a le tagata, e aunoa ma ni faʻalavelave faʻanatura, o le uiga o le tele o le polyneuropathy. I le tele o tulaga, o le faaleagaina i pito i luga e sili ona taua.

O le tele o polyneuropathies e iloagofie ai e mafua mai i le tufatufa faʻamaʻi pipisi. I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, e mafai ona maua le faʻamalosi. Sensomotor axonal neuropathies e faʻailoaina i le faʻamaʻi pipisi ma le vaivai o maso. I le polyneuropathies autonomic, e mafai uma ona tupu le afaina ma le faʻaleagaina o filo nato autonomic. Mo le polyneuropathy vibration, o le hyperhidrosis, o le gasegase o le vascular tone o lima e masani lava, mo le polyneuropathy o le maʻisuka, i se isi itu, o le paʻu vevela, o le afaina o le gaʻo, o le tino vaivai o le tino.

O le suʻesuʻega o auupega i le GM1 ganglycosides ua fautuaina i tagata gasegase i le neuropathy. O tagata maualuga (sili atu i le 1: 6400) e patino mo le neuropathy multifocal motos. O le maualalo o le faʻasalaga (1: 400-1: 800) e mafai ona maua ai le polyradiculoneuropathy (HVDP), le Guillain-Barré syndrome ma isi neuropathy autoimmune. E tatau ona manatuaina o le faʻateleina o tagata faʻatoʻa siama i le GM1-gangglycosides e maua i le 5% o tagata soifua maloloina (ae maise lava i latou matutua). O faʻamatalaga i le glycoprotein e fesootaʻi i le myelin e maua i le 50% o tagata gasegase ua maua i le polyneuropathy faʻamalositini ma, i nisi tulaga, isi neuropathy autoimmune.

Afai e masalomia le polyneuropathies e fesootaʻi ma le inisua ma le mata, alumini, ma le mercury, o suʻega toto ma urine mo masini mamafa e faia. E mafai ona faia se suʻesuʻega faʻasolosolo i meaola uma i ituaiga uma o le IMSS I, IVA, IVB. O le faʻataʻitaʻiina o le faʻamaloiloina o le nila ma le polyneuropathies e mafai ai ona e iloa faailoilo o le faagasologa o le reservation-reinnuation. Muamua lava, e tatau ona suʻeina maso o le pito i luga ma pito maualalo, ma, pe a manaʻomia, o maso vavalalata. E faʻamaonia le olaola o le nerve pe a iai se masalosaloga o le amyloid polyneuropathy (faʻamaoniga o tupe teu a amyloid).

Togafitiga o polyneuropathies

Faʻatasi ai ma polyneuropathies, o le togafitiga o se faailoga.I polyneuropathies autoimmu, o le sini o togafitiga o le ausia lea o le faʻamagaloina. I le maʻisuka, ava malosi, uremic ma isi polyneuropathies alualu i luma faifaipea, o togafitiga ua faaititia i le faaitiitia o le mamafa o faailoga ma le le lava o le faagasologa o le faagasologa. O se tasi o itu tāua o togafitiga e le faʻatau togafitiga o togafitiga faʻasolosolo e faʻaoga i le faatumauina o le muscle ma le puipuia o konekarate. I le tulaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le manava ma le polyneuropathy o le diphtheria, e mafai ona manaʻomia le leleina ole masini. Faʻaaogaina fualaau faʻatau togafitiga o polyneuropathies. O vailaʻau faʻapitoa ma vailaʻau e faʻaaogaina e fai ma togafitiga faʻaleleia. Ae ui i lea, o lo latou aoga e lei faamaonia atoatoa.

Mo le togafitiga o le polyneuropathy o le porphyria, ua faatonuina le kulukose, lea e masani ona mafua ai se faʻaleleia atili o tulaga o le maʻi, faapea foi ma mea e faʻaaogaina ma isi fualaau oona. O togafitiga o fualaau faʻamaʻi o le polyneuropathy e mafua ai ona faʻaleagaina e aofia ai le amio, faʻaaogaina o le immunoglobulin poʻo prednisolone. I nisi tulaga, o le aoga o le immunoglobulin e le lava foi, o le mea lea, afai e leai se faʻailogaina, e tatau ona amata vave togafitiga i glucocorticosteroids. Faʻaleleia le faʻaleleia, e masani lava pe a mavae le 25-30 aso, pe a mavae le lua masina, e mafai ona e amata faʻaitiitia le togi i le fua ole tausiga. Faatasi ai ma se faaitiitia i le fua o le glucocorticosteroids, e manaʻomia le puleaina EMG. I le avea ai o se tulafono, predinisolone e mafai ona faalēaogaina atoa i totonu o le 10-12 masina, pe a manaʻomia, e mafai ona e "faʻamautinoa oe lava" ma le azatioprine (pe o le cyclosporine poʻo le mycophenolate mofetil).

Togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka e faia faʻatasi ma le endocrinologist, o lona sini autū o le faatumauina lea o le maualuga o le suka o le toto. Mo le faʻamafanafanaina o le tiga, o loʻo faʻaaogaina ai antidepressants tricyclic, faʻapea foi ma le muaʻi, luma, lamotrigine, carbamazepine. I le tele o tulaga, o loʻo faʻaaogaina faʻamalositino o le thioctic acid ma vitamini B. Na ausia e le au sālologist symptom regression i le amataga o le polyneuropathy uremic pe a faasaʻo le maualuga o toxins uremic i totonu o le toto (faʻapipiʻi le hemodialysis, fatugaina fatuga). O vailaʻau, o vitamini B e faʻaaogaina, ma tiga matuitui - tricyclic antidepressants, muamua.

O le togafitiga autu i le togafitiga o le polyneuropathy oona o le taofia lea o fesoʻotaʻiga ma se mea oona. Faʻatasi ai ma vailaʻau faʻasolosolo o vailaʻau faʻasaina, e tatau ona fetuunai le fua o le fualaau talafeagai. Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga faʻamaonia o le tipipia, o le pulea o le antitoxic serum e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le diphtheria polyneuropathy. I nisi o tulaga e le masani ai, o togafitiga e ono talafeagai ona o le atinaʻeina o konekarate ma le le atoatoa o vae. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le umi o le amio le tumau pe a uma le taotoga e mafai ona afaina ai le gaioiga o masini.

Prognosis mo le polyneuropathy

Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le polyradiculoneuropathy, o le faʻasologa mo le olaga e lelei tele. O le olaga faaletino e matua maualalo, ae ui i lea, o le toe faaleleia atoatoa e seasea. E oo i le 90% o tagata gasegase e maua ai le togafitiga o le immunosuppressive e maua ai le faamagaloga atoa pe le atoatoa. I le taimi lava e tasi, o le faʻamaʻi e faigofie lava i faʻavavega, o le faʻaaogaina o le togafitiga o le immunosuppressive e mafai ona silasila i ona aʻafiaga, e mafua ai le tele o faʻafitauli.

Faʻatasi ai ma polyneuropathies, e seasea mafai ona ausia le alualu i luma, aʻo faʻasolosolo lemu le maʻi. Ae ui i lea, o gasegase, o se tulafono, e fetaui ma o latou tulaga ma i le tele o tulaga, seia oo i le taimi ua leva o le faamai, taofi le gafatia i le tausiga o le tagata lava ia.Faʻatasi ai ma le polyneuropathy o le maʻisuka, o le togafitiga mo le olaga e lelei, tuʻuina atu togafitiga taimi ma togafitiga ma le faʻaeteete o le glycemia. Na o taimi mulimuli lava o le faʻamaʻi o se faʻamaʻi tigaina o le maʻi e mafai ona matua faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O le fomaʻi mo le ola faʻatasi ai ma le polyneuropathy urinia e faalagolago atoa lava i le mamafa o le faaletonu o le taimi masani. Ole taimi ole polokalame ole siakiina poo le fatuina o fatuga fatuga e mafai ona taitai atu ai i le atoaga poo le toeitiiti atoatoa o le tino o le polyneuropathy uremic.

O loʻo maua foi lenei tusiga i gagana nei: Thai

Le ata o le maʻi

I tulaga taitasi, o le auala o le polyneuropathy o le dysmetabolic atonu e eseese. Afai e amata vave le maʻi ma ua faʻaalia i se faʻaitiitia o le faʻalauteleina o le lagona lelei, ona mafai lea ona matauina le toilalo o tuli ma Achilles.

O lenei mataupu o le polyneuropathy e le mafua ai le tiga, ae ua atiina ae i le tele o tausaga ile laina.

O le polyneuropathy o le maʻisuka e mafai ona faʻamaonia e ala i le faʻapitoa poʻo le oʻo atu foi i se atinaʻe gaosi. I lenei tulaga, o le faaleagaina o nisi o vaega o le nerve trunks e tupu. I le avea ai o se tulafono, o aʻafiaga namu e tupu:

O nei faafitauli e mafai ona o mai faatasi ma paresis o muscle tutusa, tiga ma lagona le atoatoa. Afai e afaina le nerve femoral, ona matauina ai lea o le toesea o tulivae.

E le gata i lea, o le faaleagaina o neura faanatura (aveesea, taua, o le meli) na matauina.

E i ai le ituaiga lona tolu o le ituaiga o polyneuropathy o le maʻisuka. E mafua ona o le faaleagaina o ni neura o pito i tua ma le atinaʻeina o faʻafitauli faʻafuaseʻi ma le motusia (aemaise ile pito i lalo).

E mafai ona mou atu atoa le faʻataʻitaʻiga o le tendon, ma lagona le tiga o le palpation o oga o le nerve.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, o le vegetative ma faʻafitauli o le gaʻo e le masani ai. Faʻamatalaga faʻapitoa i le urination ma le mafaufau i tua.

E faapefea ona togafitia?

Muamua lava, e tatau ona faʻafetaui le metabolism o le carbohydrate faatasi ai ma le fesoasoani a inisalini inisiua ma se taumafa paleni paleni. E mafai e le fomai ona fautua atu:

  • faʻamaʻi
  • B vitamini,
  • finlepsin,
  • faʻataʻavalevale (gangleron),
  • lipon lip (berlition).

O le faasologa o fuataga e faʻaaogaina e faʻaumatia ai le neuropathy o le a faʻaalia.

Polyneuropathy i maʻi faʻapitoa

Afai e maua e le tagata maʻi lupus erythematosus, lea e aafia ai le paʻu, gaʻo ma sooga, ona faʻaalia ai lea o le polyneuropathy e ala i le atinaʻeina o le maʻi poʻo le paresis o muso vavalalata, o le gau o nisi o mafaufauga o le tendon. O se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le tiga faʻaleagaina o loʻo i ai pea.

I nisi tulaga, o faailoga o le polyneuropathy e mafai ona avea ma uluai faʻaaliga o le atinaʻeina o le maʻi maualalo. O vailaʻau faʻainisinia e iloa foliga ma le faʻaleagaina tele o neura o lima ma vae.

I lenei tulaga, o le a tatou talanoa e uiga i le mononeuropathy. I siama o le gasegase ogaoga, e matauina foi le polyneuropathy. Muamua, o le a faʻaalia o ia o ni faʻafitauli faʻaletonu, ona sili atu ai lea o le neuropathy sensorio.

Afai o loʻo i ai le periarteritis nodosa, o le neuropathy faʻasolosolo o gaioiga o le tino ma le kolaʻau e atiina ae. O faʻasalaga faapena o le a fesootaʻi ma faʻalavelave ogaoga:

  1. vegetative
  2. afi,
  3. maaleale.

O le mafaufau o le neuropathy e masani ona o faatasi ma faailoga o le angiopathy inflammatory i isi tino ma tino.

O le polyneuropathy

Muamua lava, o le polyneuropathy, lea e atiina ae ai le siama (faʻasologa o le enzyme genet). O faʻamaoniga autu o lenei faʻamaʻi pipisi:

  • tiga i le manava o le manava,
  • faateleina i le toto maualuga
  • faʻaleagaina le faʻaogaina o le tino,
  • gaosiga o le urine ma se uiga lanu uliuli.

O le Porphyric polyneuropathy o le a faʻaalia ona o aʻafiaga faʻaleagaina o faʻamaoniga. I lenei tulaga, o le tiga, vaivaiga o le musika, pavalu (maualuga ma pito i lalo) e tupu. O faʻamalosi afi e mafai ona faʻatupulaʻia lemu, e oʻo atu i le paʻu poʻo le paresis.

Faatasi ai ma lenei maʻi, o le a lagona e le tagata maʻi:

  1. tiga o le uaua namu,
  2. leai se ituaiga o lagona.

Ina ia maua se suʻesuʻega talafeagai, o le a amanaʻia e le fomaʻi uma uiga o le porphyrin metabolism disorders. Ina ia faʻaumatia le faʻamaʻi, e fautuaina e le fomaʻi le tuʻuina atu o le kulūkose i le vailaʻau e oʻo atu i le 400 mg (o le togafitiga tutusa lea e faʻaalia mo isi ituaiga o polyneuropathy).

Amyloid polyneuropathy

O se ituaiga amene o le polyneuropathy e atiina ae i na gasegase o loo i ai se talafaasolopito o le amyloidosis vaevaeina. O ona faʻamatalaga autu faʻapitoa o le:

  • afaina o le ogaumu (faamaʻi ma le manava),
  • afaina ai le gasegase
  • loto vaivai
  • macroglossia (o le faateleina o le tele o le laulaufaiva).

Faʻatasi ai ma lenei maʻi, o faʻafitauli faʻapitoa e sili ona taua, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tiga o le pito i tua, o le leai o se tiga ma le malamalama o le vevela. I taimi mulimuli ane, o paresis foi e auai i le maʻi.

Mo le togafitiga talafeagai, i le taimi e le oi ai.

Faʻailoga mataʻutia-polyneuropathy

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tele o filo namu e masani ona afaina. O le polyneuropathy o le maʻisuka e mataituina i le 40% o le maʻisuka. O lenei ituaiga maʻi e mafua ona o le leai o se lagona o le mamafa, suiga i le vevela o le vevela, tiga, vibration ma le nofoaga e fesootaʻi ma isi mea faitino.

O le polyneuropathy mataʻutia e matautia aua o le maʻisuka e le mafai ona lagona le tiga poʻo le maualuga o le vevela.

Uluaʻi maʻi e tupu i pito i lalo, manuʻa i luga o vae vae. E le mafai ona faʻatoʻilaloina faʻamaʻi faʻatasi ma gau.

Sensomotor polyneuropathy e mafai ona faʻaalia e ala i faʻamaʻi malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, lava le malosi o le tiga i vae, lea e sili ona leaga i le po.

Aʻo amataina le faʻamaʻi, o le a matauina se faʻalavelave i le gaioiga o le masukuleteletal system. A tupu lenei mea:

  • ponaivi o le ponaivi
  • musika o le musika
  • vevela tele o le paʻu,
  • o foliga vaaia o tausaga matutua,
  • lanu mumu
  • afu le afu.

O faʻamaoniga pito sili ona taua o le polyneuropathy vavalalata i le maʻisuka o le maʻi pipili lea e tupu i le va o tamatamai vae ma alovae. O liona e le mafai ona mafua ai le le mautonu ona o le leai o se tiga. I mataupu maualuga, o le a tatou talanoa e uiga i le tosoina o lima.

Autonic polyneuropathy i le maʻisuka

I le i ai o liona o le tino o le tino i le tulaga o le maʻi o le maʻisuka, o le a lagona e le tagata maʻi:

  1. pogisa i mata
  2. toilalo pe a saʻo,
  3. vavao.

O lenei ituaiga o polyneuropathy o le a tuʻuina atu i ai faʻamalositino i le gaioiga masani o le faʻaogaina o meaʻai, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le taumafaina o mea taumafa. Talu ai ona o lenei mea, e matua le mafai lava ona faʻamautuina le maualuga o le kulukose i le toto o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o le maliu faʻafuaseʻi e mafai ona solia ai le fatu o le paʻu o le polyneuropathy o le maʻisuka.

O i latou o loʻo mafatia i lenei maʻi o le a latou lagona le faʻafitauli mai le tino o le tino - e le tupu le mimiti. O le vevela o le a le toe mafai ona gaogao atoatoa, lea e avea ma mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o maʻi pipisi. O le tino o le Erectile i le polyneuropathy autonome o le a lauiloa i alii, ma le dyspaunia i tamaitai (le mafai ona ausia le orgasm).

Pepa o polyneuropathies

Polyneuropathies e mafai ona faʻavasegaina e mafua mai (Etiology), aʻoaʻoga ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

Polyneuropathies e ala i le natura o le ata o le falemai e mafai ona faapenei:

  • afi polyneuropathies (faʻaleagaina faʻaleagaina le fiva afi, o le atinaʻeina o vaivaiga maso, paralysis, paresis),
  • afaina polyneuropathies (faʻaleagaina faʻaleagaina o aʻafiaga, faʻalavelave, susunuina ma tiga),
  • autonomic polyneuropathies (solia o galuega o totoga i totonu, faaleagaina i fiva namu e faatonutonu ai le gaioiga o totoga i totonu),
  • Polyneuropathies afi-masini (faʻaleagaina o le afi ma le aʻafiaga o aʻafiaga).
E tusa ai ma le mataupu faʻapitoa o le polyneuropathy e mafai ona vaevaeina i:
  • axonal (uluaʻi laumei o se axon - o se faagasologa uumi umi o se namu namu),
  • faʻaʻasinoina (myelin pathology - nifo fiber nerve).
E mafua mai (Etiology) e mafai ona vaevaeina le polyneuropathy i totonu:
  • autoimmune (Miller-Fisher syndrome, polyneuropathy paraprotemone, polyneuropathies paraneoplastic, polyneuropathy axonal inflammatory, Sumner-Lewis syndrome),
  • nofo faʻatasi (o le neuropathy motusia-motusia o le ituaiga I, Rus-Levy syndrome, aʻafiaga o le neuropathy moto-sensory o le ituaiga II, o le neuropathy motusia motusia o le ituaiga III, o le neuropathy motusia-motusia o le ituaiga IV, neuropathy ma le malosi o le maʻi pipisi mai le faamalosi, porphyria polyneuropathy),
  • gasegase (polyneuropathy o le maʻisuka, polyneuropathy uremone, polyneuropathy hepatic, polyneuropathy i faʻamaʻi pipisi, polyneuropathy i le amyloidosis i le mea muamua),
  • meaai (ma le le lava o vitamini B1, B6, B12, E),
  • mea oona (polyneuropathy ava malosi, vailaau faasaina o polyneuropathies, polyneuropathies i le tulaga o le oona ma masini mamafa, solvents organic ma isi mea oona),
  • polyneuropathies i faʻamaʻi pipisi (suauu lupus erythematosus, scleroderma, arthritis rhumatoid, sarcoidosis, vasculitis, syndrome Sjogren),
  • afaina oona (diphtheria, pe a uma ona afaina, laulaa, mumps, mononucleosis, post-vaccination, faatasi ai ma borreliosis ua tosoina, ma le HIV, ma le lepela).
O le gasegase o le faʻamaʻi o le polyneuropathy e mafai ona:
  • maʻai (faailoga e tupu i totonu o nai aso poʻo vaiaso),
  • subacute (o faʻamaoniga e tupu i totonu o nai vaiaso, ae le sili atu ma le lua masina),
  • masani (faʻamalositino faʻamaʻi i luga o le tele o masina poʻo tausaga).

ICD-10 polyneuropathy

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le faʻavasegaga lona sefulu (ICD-10) o le polyneuropathy ua faʻailogaina e le keli G60 - G64. O lenei vasega o loʻo i ai igoa o polyneuropathies ma isi faʻasologa o le faʻalavelave o le gataifale. O le ituaiga o lenei faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina atili e se tagata faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, polyneuropathy alcohol - G62.1.

ICD-10 polyneuropathy

Matu faʻatasi ma le neuropathy o le mafaufau (O le faʻamaʻi o le Charcot-Marie-Tooth, o le maʻi Degerin-Sott, o le neuropathy moa-motusia o le ituaiga I-IV, le neuropathy hypertrophy i tamaiti, maʻi Rus-Levy, atrophy muscle peroneal)

Neuropathy ua tuʻufaʻatasia ma ata faʻapitoa

Le neuropathy alualu i luma o le faʻataʻi pepe

O isi neuropathy faʻatoʻateleina ma le faʻaleagaina (O le faʻamaʻi o Morvan, le maʻi o Nelaton, le neuropathy lagona)

Neuropathy e le faʻapitoaina faʻamaʻi ma le faʻaleagaina

Guillain-Barré Syndrome (Miller-Fisher maʻi, polyuteitis post-infectious / infectious polyuseitis)

Isi polyneuropathies inflammatory

E le o faʻamatalaina le polyneuropathy inflammatory

Polyneuropathy mafua mai i isi mea oona

Isi ituaiga polyneuropathies

Polyneuropathy i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi i isi nofoaga (polyneuropathy i le maʻi pipisi, siama o le mononucleosis, lepela, syphilis, tuberculosis, mumps, maʻi Lyme)

Polyneuropathy i neoplasms

Polyneuropathy i isi faʻamaʻi o le endocrine ma faʻafitauli o le tino

Polyneuropathy ma le leai o se meaʻai

Polyneuropathy ma faʻamaʻi pipisi o le mea fesoʻotaʻi

Polyneuropathy ma isi musele musele

Polyneuropathy i isi faʻamaʻi faʻapitoa i isi nofoaga (uremic neuropathy)

Isi faʻalavelave o le faʻaogaina o le tino

Faamatalaga lautele a le falemaʻi o polyneuropathies

E pei ona taʻua muamua, e mafai e polyneuropathies ona faʻaalia le afi (afi), faʻapitoa (maaleale) ma faʻamalologa faʻaalia e mafai ona tutupu ma faʻaleagaina le ituaiga fetaui o fiva.

O le faitioga autu a tagata maʻi ma le polyneuropathy o le tiga. E ala i lona natura, e mafai ona ese, ae o le taatele e masani ona mu poʻo le tigaina o le tiga poʻo le tigaina poʻo le tigaina o le tiga. O le natura o le tiga i le polyneuropathy e faalagolago i le ogaoga o le togafitiga, o le ituaiga ma le sima o filo afaina. O le tele o taimi, o le tiga ma le polyneuropathies e amata i le mea sili ona leaga (mamao) matagaluega, e pei o le laufanua o loʻo i luga o vae.

Faʻatasi ai ma polyneuropathies, e mafai foi ona e faʻafeiloaʻi i le sologa o le vae o le tino. O lenei maʻi o se tulaga e mafua mai lagona le lelei i pito i lalo e foliga mai o malolo (sili atu i le afiafi ma le po) ma faʻamalosi le tagata gasegase e faʻagasolo faʻamalosia i latou ma masani ona taʻitaʻia ai le faʻalavelave moe. O faʻamatalaga ile falemaʻi ole maʻi ole tino vaivai e mafai ona avea ma faʻalogona e faigata, sasa, tuiina, talepe pe malepe. O nisi taimi e ono i ai se lagona o fetolofi fetolofi, mimiti pe tipi, lea e masani ona tupu i vae po o le loloto o vae.

O le afi o le polyneuropathy e aofia ai mea nei:

  • vaivai vaivai (masani le tetraparesis poʻo lalo ifo palaparesis),
  • maso o maso (faʻaitiitia le tikeri o le gasegase maso poʻo le tetee atu i le gaioiga),
  • atrophy (toesea po o le leiloa o le taua) maso
  • tremor (gatete),
  • neuromyotonia (o se tulaga o le le mautonu pea po o le maso maso),
  • osofaʻiga (le faʻaogaina o gasegase mo taimi pupuu e le mafai ona vaaia i le paʻu),
  • musele maso.
E masani lava, o faʻamatalaga vegetative ma le faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi e misia e le fomaʻi ma e le amanaiaina o se tasi o faʻaaliga o le polyneuropathy. I tagata gasegase e faaleagaina ai filo vegetative, o loʻo i ai faʻaalia o le faʻaleagaina o le cardiovascular system, gastrointestinal tract, le atoatoa, faʻaleagaina urination, pupillary reactions, ma le vevela.

O faʻamatalaga autu o le tino o le neuropathy o:

  • manatu faʻapitoa (orthostatic hypotension)faʻaitiitia o le toto maualuga e mafua mai i se suiga i le tulaga o le tino mai le faʻataʻetaʻetaʻi agai i luga),
  • fatu faʻalavelave,
  • solia o fesuiaiga o le tino i aso taitasi i le toto maualuga,
  • postera tachycardia (se faʻaopoopoga o le fatu pe a tulaʻi ma se faʻaitiitia o le toe foʻi atu i se tulaga vavalalata),
  • latent myocardial ischemia (faʻaleagaina o le myocardial ona o le faʻaitiitia po o le le maua o le toto i le fatu muso),
  • faateleina le ono lamatia o le maliu faafuaseʻi,
  • esophagus ma le manava o le manava,
  • gaogao o le intestinal (lagona poʻo le manava),
  • faʻaleagaina le gallbladder (faʻamaʻaloga o le talo, cholecystitis, maʻi gallstone),
  • solia o le urination (faigata le faʻaaogaina o le vevela, faʻavaivaia o le vai urinary, suia le taimi o le urination, taofia o le urinary),
  • erectile afaina (le lē mafai ona tupu poʻo le tausia o se fausaga, toe faʻafouina ejaculation),
  • vevela vevela
  • solia o le innervation o tamaiti aoga.
O le tele o polyneuropathies e faʻaalia i le tele o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻalauteleina o faʻamaʻi, o lona uiga e aofia muamua vae i lima o lima. O nei mea uma e faʻalagolago i le umi o filo e aafia i le faʻaleagaina o le gaioiga.

I nisi o polyneuropathies, e faaopoopo atu i neula o le vavae, e ono aafia ai ni neura faanatinati, lea e ono i ai le taua o le faʻamaonia i nei tulaga.

Guillain-Barré Syndrome Treatment

O le togafitiga mo le maʻi o Guillain-Barré o se togafitiga faʻapitoa. E le gata i lea, e tatau ona maitauina e tusa lava pe i ai sina malosi o faʻamaoniga, o loʻo i ai se faavae mo falemaʻi mo faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻi. O maʻi faʻatasi ma le maʻi o Guillain-Barré e faʻapitoa i le falemaʻi i le potu maʻi tigaina.

Mo togafitiga faʻamaʻi ma le faateleina o le toto, o le nifedipine ua faʻatonuina i le maʻi (10 - 20 mg i lalo o le laulaufaiva) E faʻaaoga le propranolol e faʻaitiitia le tachycardia (o le fua muamua o le 20 mg 3 taimi i le aso, ona faʻateleina lea o le fualaau i le 80 - 120 mg mo le 2 i le 3 inumaga i lalo o le puleaina o le toto, le fatu ma le ECG) I le bradycardia, o se tagata maʻi i Guillain-Barré Syndrome ua faʻamaonia le faʻasolosolo i le vavalalata (0.5 - 1 mg i lalo o le pulea o le ECG ma le toto, ma afai e talafeagai, o le folasaga e toe faia pe a uma le 3 - 5 minute) Ina ia mafai ona faʻaitiitia le tiga, faʻamalosi, fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory, e pei o le ketorolac (tautala faʻatasi i se fua o le 10 mg poʻo le faifai pea, e fuafua i le mamafa o le maʻi tiga, 10 mg e oo i le 4 taimi i le aso), diclofenac (i le intramuscularly, o se tasi o le dose e 75 mg, ma o le maualuga o aso taitasi o le 150 mg) Ibuprofen (1 i le 2 papa 3 poʻo le 4 taimi i le aso, ae le sili atu ma le 6 maa i le aso).

Vaega o le maʻi ma ona ituaiga

Faaliliu mai le Polyneuropathy Eleni o lona uiga o "mafatiaga o le tele o neura." O mafuaʻaga o le fomaʻi ua eseese - toetoe lava o soʻo se mea na i ai i le tasi taimi na i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino e mafai ona mafua ai le polyneuropathy.

Talu ai o le galuega taua a le tino e faalagolago i le tuʻuina atu o poloaiga i le faiʻai e aʻafiaga o namu, ma le atinaʻeina o le polyneuropathy, o le soliga o le lagona ma le gaioiga ole gaioiga e tupu.

Taua! O le Polyneuropathy o pito pito i lalo e sili ona taatele, aua vae e sili atu le mamafa nai lo le tino pito i luga.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, e masani ona afaina ai namu, aua O latou pito i lalo o le faʻavafiti o se mea manifinifi, ma o mea leaga e sili atu ona faigofie ona ulu atu i totonu o le neura. O le mea lea, o le polyneuropathy o pito i luga ma pito i lalo e tele lava ina tupu - faaleagaina ai vae ma lima.

E masani lava, pe a fuafuaina le siama, e le na ona tusia e le tagata maʻi le upu "polyneuropathy o vae po o lima", latou te mautinoa e faaopoopo nisi faʻamatalaga e faalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi. O le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi e aofia ai le tele o ituaiga o polyneuropathy (ICD code - G60-G64), lea e fesuisuiai i le nofoaga, tikeri ma le vaega o le leona, mo mafuaaga o le tupu.

I le tikeri ma le vaega o le faaleagaina

E mafai ona vaevaeina fiva fomaʻi i ni ituaiga - afi, autonomy, maaleale. Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faʻasolosolo o le leʻo, o le polyneuropathy e faʻavasegaina foi:

Taavale (afi). O le tulaga masani o musele e mamafa, lea e mafua ai ona le manuia a latou galuega: vaivaiga vaivai, gaogao, atrophy ma le muscle hypotrophy e tupu.O faʻamaʻi e salalau mai le pito i luga ma mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa o le gaioiga.

  • Vegetative. Ua afaina ai fiva nerve autonomic, lea e faalagolago ai le tulaga o totoga i totonu. O loʻo i ai le faateleina o le salu, faafitauli i le urination, o se uiga masani, o le paʻu paʻu e foliga mai.
  • Faʻailoa polyneuropathy. O ni lagona le mautonu e tulai mai: o se lagona o le tingling, susunuina, afaina, "fetolofi," tiga ma le pipii o lagona e oo lava i se moli paʻu i luga o le vae.
  • Sensomotor polyneuropathy. E tuʻufaʻatasia ai faʻamaoniga o le faaleagaina o mea faʻapitoa ma afi.
  • Faʻafefiloi. E aofia ai faailoga o ituaiga uma o faʻalavelave.

I lona tulaga mamā, o nei fomu e mafai ona maua e seasea ona maua, e masani lava ona iloa-vegetative, moli-savili ma isi ituaiga fefiloi o le faamai ua maua.

I le ituaiga o togafitiga faʻaleaga

O le Polyneuropathy e aʻafia ai fiva namu, lea e aofia ai ni au ma ni ogaumu. E faʻatatau i le liona, latou te iloa ai:

  • Axonal polyneuropathy - e tupu pe a afaina le axon i le tele o faʻafitauli o le tino: faatasi ai ma le inupia ma le arsenic, taʻitaʻi, mercury, ava malosi,
  • O le siamaina o le polyneuropathy - e tupu mai i le faʻaitiitia o aʻafiaga o le nerve, o le a faʻavave ona tupu le faʻamaʻi, aemaise le afaina o le afi ma le aʻafia.

I lona tulaga mamā, o ia ituaiga e le o iai mo se taimi umi: faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le axon, o se maʻi faʻaleagaina e faifai malie lava ona tuʻufaʻatasia, ma le laʻititiina, ituaiga axonal.

Faʻalagolago i le localization, o le polyneuropathy vavalalata ma le vavalalata e feagai ma: faatasi ai ma le faʻafefe, muamua, o vae o loʻo i lalo e aʻafia, faatasi ai ma le vavalalata, o vaega o vae o loʻo i luga.

Mafuaaga


Mo le togafitiga o le polyneuropathy e tuʻuina atu ai iʻuga, e tatau ona iloa le mafuaʻaga mafuaʻaga e mafua ai.

Aisea e tupu ai le polyneuropathy o le pito i luga ma vae:

  • Faʻasologa o le Maʻisuka . O le faʻaleagaina o vaʻa laiti, o se faʻalavelave, e tupu i le tele o tagata gasegase o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. O le mea lea, o le muamua i le lisi o mafuaʻaga o le polyneuropathy. O se faʻalavelave talitutusa e masani ona tupu ia i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka mo se taimi uumi (5-10 tausaga).
  • Faʻamataʻu oona. E tupu pe a ulufale atu le vaʻaia i le tino o le tagata i le toto: arsenic, lead, methanol, mercury ma isi vailaʻau faʻamalosi. O nisi taimi e ono tupu ai le polyneuropathy i le faʻaaoga umi o fualaau, ae o le ava polyneuropathy o le masani masani lea. O le ava malosi e atiae pe a ma le 2-3% o tagata o loo mafatia i le ava malosi, ma o le tele o taimi e tupu ai i le lona lua i le maeʻa ai o le maʻi suka.
  • Le tele o vitamini B . O nisi ituaiga o vitamini B (B12, B1, B6) ei ai le aʻafiaga o le neurotropic, e aʻafia ai le aʻafia o le gataifale ma le faʻaogaina o le tino. O le mea lea, o lo latou le lava e ono mafua ai faʻaaliga o le polneuropathy axonal tumau.
  • Dysmetabolic type. O le faamai e tupu mai ona o le afaina o gaioiga o le faagaoioia o tisipesa namu ona o le gaosiga o mea e gaosia i totonu o le tino pe a uma ona maua nisi faamaʻi.
  • Manua. O le iʻuga o manuaga, e ono mafai ona faʻaleagaina le faʻaaogaina o neura, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le neuropathy o pito i luga ma pito i lalo.

Faʻalogo lelei! O le Polyneuropathy e masani lava ona mafua mai i faʻamaʻi o loʻo faʻapipiʻiina ai e le tino mea leaga e faʻaleagaina ai le tino.

O ituaiga muamua o le faamai e aofia ai le ituaiga o polyneuropathy ma le ideopathic form (Guillain-Barré syndrome). O le suʻesuʻega o nei fomu e le o faʻamalamalamaina atoatoa, lea e togafitia ai togafitiga faʻamaʻi.

O le maualuga o le polyneuropathy o le pito i luga ma le pito i lalo e aofia ai ituaiga na mafua mai ona o faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli o le tino, mea oona, pathologies o fatugaʻo ma le ate, le faʻaaogaina o gaioiga o le endocrin, ma tumutumu o ituaiga eseese.

Faailoga ma le atinaʻeina o le maʻi

O le Polyneuropathy o loʻo i ai se ata faʻataʻitaʻi lelei. O le faailoga autu o le faamai e mafai ona avea o se faailoga o le faatoilaloina o pito i lalo ma pito i luga, aua mea faʻaleagaina e salalau solo i le toto.

Faailoga taatele o le faʻamaʻi:

  • Paga o ituaiga uiga eseese, maua o le neuropathic ("mu") hue.
  • Tigilima lima.
  • Le faʻaalia mai o musele maso e tupu faʻafuaseʻi.
  • Faʻasalaga o le faʻalogo (tiga, malosi, vevela). Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, atonu e le lagona e le tagata maʻi se tamai maa i totonu o seevae, se vevela vevela ma isi mea e afaina ai.
  • Vaivaiga i maso, faigata i gaioiga ma le televave tele.
  • Fetogi o pito i lalo,
  • Vaʻaia o le vae.

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e aofia ai foliga vaaia o le vaivai, vaivaiga i tamatamailima, vaivaiga o le toto (lanu paʻu o vae, le lelei o le faʻamalolo o manua, ma isi), vevela vevela.

Polyneuropathy o le maʻisuka pito i lalo mafua mai le ata o le falemaʻi lenei:

  • O foliga vaaia o le tiga, ogaoga tiga i vae ma vae, lea e malosi atili i le mafanafana:
  • E i ai vaivaiga i vae,
  • Ua amata ona tuputupu ae faailoga iloga
  • O tiga e faasolosolo malie lava, ao foliga mai e foliga mai ma o le lanu o le paʻu e sui (paauli paʻepaʻe, toetoe lava uliuli),
  • Folasaga.

O le polyneuropathy o le vai inu amataina lemu, o ona uiga e mafua ona o aʻafiaga o le ethanol i luga o le tino o le tino ma faʻafitauli o le tino i gaʻo:

  • Muamua, o le tiga i totonu o le tamaʻi povi e tupu, lea e faʻateleina i le mamafa
  • E i ai vaivaiga, faʻapipii maʻi, i luga ma lalo ifo vae,
  • Atrophy o le musele paretan e tupu
  • O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le Peraimeri e aliali mai (o lagona soʻo ma totigilima),
  • O loʻo i ai le maualuga o le saluʻo, fulafula o faʻalavelave mataʻutia, se suiga i le lanu o le paʻu.

O le Polyneuropathy e mafai foi ona tupu ona o le tele o le taumafa ava malosi, ma o le mea lea ua mafua ai le ona o le ethanol.

O le Polyneuropathy e le masani ona tupu lemu: i se foliga lapopoa, e mafai ona tupu i totonu o le vaiaso se tasi, ma se ituaiga e foliga mai - e faʻalauteleina mo le tusa o le masina, ma se foliga masani - o le maʻi e mafai ona tupu mo le tele o tausaga.

Togafitiga metotia


Aʻo leʻi faia togafitiga tuusaʻo o le polyneuropathy, o lona suʻesuʻeina, o loʻo faʻaalia ai faʻamaoniga o le maʻi, ma ua faʻamautuina lona mafuaʻaga, ina ia mafai ona soloia faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i faailoga tutusa.

Faʻafefea ona maua le faʻamautinoaga:

  1. O faitioga o maʻi e suʻeina.
  2. E faʻamautu le taimi pe a aliali mai muamua faʻamaoniga o le maʻi.
  3. E fesuiaʻi pe o fesoʻotaiga a le tagata maʻi ma fesoʻotaʻiga ma vailaʻau.
  4. E faʻamaonia pe o le tagata maʻi e faʻalagolago i le ava.
  5. Faʻatulagaina o aʻafiaga faʻavae.
  6. E faia se suʻega toto.
  7. Ua maeʻa ona tuʻuina atu faʻamavae.
  8. Ua faia le electroneegraphy.
  9. O se suʻesuʻega ua faʻamaonia i, i nisi tulaga, i le fomaʻi.

Talu ai ona o le polyneuropathy e le o se faʻamaʻi tutoʻatasi, o lona togafitiga autu o le a faʻamoemoe e faʻaaoga mea e mafua ai le amataina o le maʻi. Ae ui i lea, o togafitiga togafitiga e tatau ona faia i se tulaga lautele, ina ia mafai ai ona aveese faʻamaloiloga o le polyneuropathy i le taimi e tasi o le togafitiga autu.

Gaioiga Faaletino


O le togafitiga o le tino e taua tele i le togafitiga o le polyneuropathy, ae maise lava pe afai o le maʻi o loʻo i ai se faʻavae poʻo se mea masani.

O taualumaga nei e faʻatinoina:

  • Faʻaauau i le faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e ala ile mageta,
  • Massage Therapy
  • Faʻasologa o le eletise

Massage ma le polyneuropathy e fesoasoani e faʻamalosia ai musika, faʻaleleia ma faʻamalosia a latou faatinoga. Ona o lenei mea, o galuega tau afi ua toe malosi mai, o le lamatiaga o le musika atrophy ua faaitiitia tele. E ui i lea, e tatau ona manatuaina e faapea, i ni gasegase o le faʻamaʻi, e le tatau ona faia le massage.

Faʻalogo lelei! I le tulaga o mea oona, aemaise lava le polyneuropathy o le ava malosi, o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faia pe a maeʻa le faʻamamāina o le toto na faia i tulaga tumau.

O faamalositino i togafitiga faamalositino e mafai ona faia, e tutoatasi i le fale, ma i lalo o le taitaiga a se fomaʻi. Latou te fesoasoani e faʻamalosia le gaioiga o le musika, lea e mafai ai ona e faʻasalaga pe toe faʻafoisia atoatoa le malosi o vae.

Faʻalavelave ma faʻasologa


Afai e te le sailia se fesoasoani faafomaʻi i le taimi, o le maʻi e mafai ona oo atu ai i ni faafitauli ogaoga.

Muamua lava, o le polyneuropathy e mafai ona atiaʻe e avea ma foliga masani, lea e le mafai ona faʻamaonia. I le gasologa o taimi, e le toe lagona e se tagata o latou tino, ma ua oʻo mai maso i se ituaiga e ono mafai ai e se tagata ona faʻavaivai, ona ua matua faaleagaina ai lona gafatia e gaoioi.

Taua! E mafai ona fofoina le polyneuropathy i ituaiga ituaiga o faʻamaʻi pipisi, ava malosi, ma mea vevela. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai lava ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o faʻamaoniga o le maʻi.

I ni faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o neura e nafa ma galuega a le loto, o se malosi malosi e mafai ona faʻaalia, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

I le maʻisuka, faʻamaʻi lona lua, faʻafitauli faʻapitoa, faʻamalolo maʻi manua e mafai.

Faatasi ai ma le lava o togafitiga na amata i le taimi, o le togafitiga o le faamai e sili ona lelei, ae o le maʻi e sili atu ona puipuia nai lo le togafitia mo se taimi umi, mafatia mai le le fiafia.

E le mafai ona taofia le polyneuropathy, ae o tulaga lamatia mo lona atinaʻe e mafai ona faʻaitiitia: tuʻu le ava malosi, togafitia faʻamaʻi pipisi ma viral in time, mataʻituina le lelei o mea na faʻaaoga, faʻatapulaʻa faʻafesoʻotaʻi ma vailaʻau oona.

O le Polyneuropathy o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi e afaina ai se tele o faʻamau gata i le tino o le tagata. O le maʻi e tele mafuaaga. O mafuaʻaga e mafua ai le afaina o le faʻamaʻi, e matua afaina ai le nerve fibers, ma na o le taimi lava e oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o la latou galuega. O faʻamaoniga faʻaalia o le faʻamaʻi o vaivaiga maso ma tiga i le vaega o loʻo aafia ai le tino.

O le faʻamaʻi e faʻaalia i le maʻi pipili, faʻaleagaina le gasegase e aʻafia ai le paʻi, eseese faʻafitauli i le galuega o pito i luga ma pito i lalo o le tino o le tagata. Faailoga o le faʻamaʻi ma le malosi o la latou faʻaaliga e faʻalagolago lava i le ituaiga ma le ituaiga o le maʻi. O le Polyneuropathy e tele lava ina mafua ai le tele o mafatiaga i tagata maʻi, o le togafitiga ua faʻaitiitia. O le gasegase o le faʻamaʻi o loʻo agaʻi i luma ma o le faagasologa e mafai ona faʻataʻitaʻiina. O le tele o taimi, o lenei maʻi e tupu i vaega pito i lalo o le tino.

O le Polyneuropathy e mafai ona tupu i se foliga faʻanoanoa, ma e i ai foi le uila-vave ona atiaʻe.

O mafuaʻaga o le polyneuropathy e eseese. O mea taua e aofia ai:

  • mea oona i le ava malosi, gas, arsenic (faʻamaʻi vailaʻau),
  • gasegase masani (,),
  • suauu masani o le tino,
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o nisi vaega o vailaʻau faʻapitoa,
  • ava malosi
  • Faʻaleagaina le faʻamaonia
  • vaega taua
  • gasegase o le tino

O aʻafiaga atonu o le natura:

  • flammatory. I lenei tulaga, o loʻo i ai le afaina tele o fiu namu,
  • taʻavale. E atiina ae ona o le taumafaina o le tele o mea oona,
  • maʻi
  • faʻaleagaina.

I aso nei, o le masani masani o le polyneuropathy o le maʻisuka. E taua le matauina o le polyneuropathy o se togafitiga matautia, lea e manaʻomia ai le taimi ma le togafitiga talafeagai. Afai e leai, o le alualu i luma o le maʻi e ono oʻo atu ai i le musika atrophy ma le maʻi pipili. O le faʻalavelave sili ona lamatia o le paʻu o vae poʻo lima, ma pe a maeʻa maso.

Eseesega

I le faʻaaogaina o le faʻaleagaina, o le faʻamaʻi ua vaevaeina i ituaiga nei:

  • faʻaputuina le polyneuropathy. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le malepe o le polotini i totonu o le tino, lea e teuina ai neura ma e nafa ma le maualuga televave o le faʻamalosiina o fatuga e ala atu ia i latou,
  • axonal. O lenei ituaiga e fesoʻotai ma se soliga i le galuega o le tootoo. O lenei ituaiga o loʻo faʻatasi ma togafitiga ogaoga ma se toe faʻaleleia vave,
  • neuropathic. Faatasi ai, o le faaleagaina o tino o nerve sela tuusao e matauina,
  • diphtheria ma le maʻisuka polyneuropathy,
  • polyneuropathy o pito i lalo,
  • polyneuropathy ava malosi.

E tusa ai ma le faʻamuamua o aʻafiaga namu, o le polyneuropathy o:

  • lagona lelei. E faʻaalia mai ia lava i le tulaga o le faʻalavelave poʻo le tiga,
  • afi. Ua afaina le afi, lea eo mai faatasi ma vaivaiga i maso,
  • lagona-moto. O uiga lelei o le liona o se faaitiitia o le lagona lelei ma le gaioiga afi o fausaga o maso,
  • vegetative. O loʻo i ai se soliga i le gaioiga o totoga o le tino ona o le afaina o neura,
  • fefiloi. E aofia uma ai uiga o ituaiga o loʻo taʻua i luga,
  • polyneuropathy o pito i lalo.

Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le atinaʻe, o le polyneuropathy e mafai ona:

  • mataʻutia. O le mea e tupu e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave i totonu o le tino puipuia,
  • faʻavae. Na pasi mai le tasi augatupulaga i le isi,
  • dysmetabolic. Alualu i luma e mafua mai i faʻafitauli o le tino,
  • toso polyneuropathy e atiaʻe mai mea oona e ulu atu i le tino,
  • mulimuli ane. E tupu i gaioiga faʻafefe i le tino,
  • paraneoplastic. Atinaʻe faʻatasi ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • ma faʻamaʻi o le tino, e atiina ae o se vaega o le faʻamaʻi,
  • polyneuropathy ava malosi.

I le natura o le vasega:

  • solo. O le taimi faʻatupulaia e mai le lua i le fa aso. O togafitiga e tele ni nai vaiaso,
  • subacute. Fausia i ni nai vaiaso, togafitiga e tele masina,
  • masani E alualu i luma mai le ono masina pe sili atu, ei ai se taimi e togafitia ai tagata taʻitasi.

Tusa lava po o le a le ituaiga o faʻamaʻi o se tagata, pe o le ava malosi poʻo le maʻisuka, faʻasolosolo poo le iniseti o le polyneuropathy poʻo le demiomiina, e masani ona tutusa ia faailoga.

O le tele o mafuaʻaga e afua ai le faʻamaʻi, e masani lava ona afaina ai le nasu, ona oʻo ai lea i le faʻalavelaveina o la latou galuega. O faʻapogai autu o le maʻi o:

  • vaivai i maso o lima ma vae,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • faaitiitia i mafaufauga ma lagona, e oo lava i lo latou toesea atoatoa,
  • umi le lagona o "goosebumps" i luga o le paʻu,
  • faʻateleina le sosolo
  • fefefe po o le gaogao
  • fula o lima ma vae,
  • fatu palpitations
  • le mautonu ma le vevela,
  • malosi.

Puipuiga

O togafitiga o le polyneuropathy e taulai i le faʻaaogaina o mafuaʻaga e afaina tele ai aʻafi nasu. Auala Puipuia:

  • soli atoa o le ava malosi,
  • afai o le galuega e aofia ai vailaʻau, ia na o puipui puipui,
  • mataʻituina le lelei o meaʻai taumafa,
  • 'aua le faʻaaoga vailaʻau e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi,
  • taimi faʻamaʻi togafitiga faʻamaʻi o soʻo se natura ma faʻalavelave,
  • aofia ai vitamini i lau taumafataga,
  • e faia ai faamalositino
  • siaki pea le toto toto
  • alu i lea taimi ma lea taimi i togafitiga togafiti.

E saʻo mea uma i le tusiga mai se falemaʻi?

Faʻatoa tali pe afai ua e faʻamaonia le malamalama faʻapitoa.

O faʻamaʻi faʻamaʻi tutusa:

Guillain-Barré syndrome o se kulupu o maʻi mama autommune e faʻaalia i le alualu i luma vave. O le vaitaimi o le vave faʻalauteleina e tusa ma le tasi le masina. I vailaau, o lenei maʻi e iai ni igoa - Landry paralysis poʻo se gasegase polyiopathy gasegase. O aʻafiaga autu o vaivaiga o le muscle ma le leai o ni faʻalavelave e tutupu i le talaaga o le tele o faʻaleagaga o neura (o se taunuuga o le gaioiga). O lona uiga o le tino o le tagata na te talia ana lava mea e pei o fafo, ma o le puipuiga o le tino e faʻaaogaina ai auupega e faasaga i le gaʻo namu afaina.

Distella polyneuropathy o pito pito i lalo E faʻafefiloi le tele o faʻamaʻi e tulaʻi mai mo mafuaaga eseese, lea o loʻo faʻateleina ai le masaniga o le gaioiga o le tino.

E masani lava, o togafitiga e aʻafia ai vae, faʻaleagaina ai le gaioiga o le tino maso, toto toto, faʻaitiitia ai le lagona. O aʻafiaga o le polyneuropathy e matautia ona e mafai ona oʻo atu i se faʻafitauli pe leai atoa o le faʻalogoina o lima ma vae poʻo le faʻamaeʻaina o meatotino ma mea e faaleagaina.

O le maʻi e amataina mo le tele o mafuaʻaga, o faʻafitauli eseese e aafia ai le tino o le tagata e mafai ona faʻaosofia le polyneuropathy. Talu ai o le faatinoga o le tino ua fuafuaina i le tulaga lelei o le faasalalauina atu o lagona e ala mai i le nerve filo i le faiai, faatasi ai ma le foliga mai o se togafitiga, o le faasolosolo o le motauli ma le lagona lelei i vae.

O le Polyneuropathy o pito pito i lalo e masani ona maua i le tele o taimi, talu ai o se avega manaia e tuu i luga o vae pe a faatusatusa i vaega pito i luga. Ole masani e masani ona afaina ai neura laiti, ona e matua manifinifi lava le ogaumu o le myelin, ma e le manaʻomia ona ulu atu i totonu o namu. O le mea lea, o le polyneuropathy o lima ma vae, o le faaleagaina o lima ma vae e masani ona tupu.

E masani lava i taimi o suʻesuʻega, e taʻu mai e fomaʻi faʻamatalaga saʻo o le maʻi, ona o le tele o faʻamaʻi. E tele ituaiga o polyneuropathy e eseese i le nofoaga, vaega o le nofoaga ua faaleagaina, ma faʻaosofia tagata.

E i ai se afaina o le afi pe a faʻapetele le maso o le musele, o loʻo vaivai le latou gaioiga, vaivaiga, faʻavauvau tulaga, atrophy, ma le le paleni. Faailoga e salalau mai le pito i lalo, faʻaosoosoina se faʻalavelave i le galuega afi:

  • Vegetative . Faʻapogai ai le faaleagaina o fiva namu, mafua ai le tulaga o totoga o totonu. O le faʻavaivai, faʻalavelave o galuega o le urinary, constipation, faʻamago ua faʻalauteleina.
  • Faʻailoa polyneuropathy , faʻaitiitia le lagona, tingling, susunuina, faʻalavelaveina, o loʻo i ai se lagona o le goosebumps, tingling, o sina mea itiiti e leai se faʻafesoʻotaʻiga.
  • Sensorimotor polyneuropathy . Faʻafeiloaʻi faailoilo o le faʻaleagaina o aʻafiaga ma afi.
  • Faʻatasia. Faʻatagaina oe e faʻaaoga ituaiga uma o faʻafitauli.

I lona tino mamā, o ituaiga na e seasea ona maua, e tele lava ina lagona-vegetative ma isi ituaiga tuufaatasiga o togafitiga e maua.

Symptomatology

Pe a aliali mai le maʻi, o le gaioiga o le afi ma le aʻafia o filogia. I lenei tulaga, ei ai faailoga o le polyneuropathy i luga o vae:

  • Numera.
  • Lotovale.
  • Paʻu
  • Tingling.
  • Vaivaʻa i le tino maso.
  • Laititi laʻititi.

Lelei togafitiga

O le togafitiga mo le polyneuropathy o pito i lalo e ese mai i ona foliga, mo se faataitaiga, o le maʻisuka ituaiga e le faʻaitiitia e ala i le teenaina o le ava malosi. O ia ituaiga o maʻi e le tupu na o latou. I le muaʻi foliga mai o faailo, e manaʻomia le manaʻoga o le mafuaʻaga o le maʻi.

A maeʻa lena, o le a mafai ona fuafua mea e faʻaosofia ai.O le togafitiga o le polyneuropathy e tatau ona atoatoa ma taulaʻi i le faʻaaogaina o le aʻafiaga o lenei maʻi. O le mea lea, o isi filifiliga o le a le maua ai le mea e manaʻomia.

Aʻo leʻi togafitia togafitiga, ua faia se faʻataʻitaʻiga lea e iloa ai se togafitiga ma ua mafua ai ona fuafuaina le mafuaaga ina ia faʻateʻa ai le atinaʻe talafeagai o faʻamaʻi e faʻaalia i faʻamaoniga tutusa.

  • Methylprednisolone e faʻaaogaina mo le faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga.
  • Tramadol e faʻaaogaina mo le tiga e le mafaamatalaina.
  • Fugalaau e faaosofia ai le toto i totonu o le nofoaga ua faaleagaina.
  • Vitamin B.
  • O vailaʻau e fesoasoani i saturate suauu ma micronutrients.

  • Massage
  • Faʻaauau i le mageta.
  • Faʻafefe togafitiga togafitiga.
  • Tausiga tuusaʻo o totoga i totonu.

Pe a iloa ia toxins i le tino, e manaʻomia lou faʻamamaina o le toto. E masani ona faatonuina e fomaʻi nisi o faamalositino togafitiga.

Fomaʻi

O vailaʻau e faʻamaonia e faʻatatau i le tele o togafitiga ma le tulaga o le atinaʻeina o le polyneuropathy ma ona faʻaʻailoga:

  • Falemaʻi suamalie. E tuʻuina atu i ai vitamini o le kulupu Faʻatasi ma isi minerale. O togafitiga o vailaʻau faʻamalosi e faʻamautuina ai le mafai gafatia e faʻaleleia ai a latou vaega, faʻaosofia ai le puipuia o antioxidant.
  • Painkillers. O le faʻamavaeina o le tiga, faʻamaʻi poʻo le faʻasolosolo faʻamaʻi-fualaau faʻasaina o loʻo faatonuina. O le mea e masani ai, o tagata gasegase ua faʻamatalaina le morphine poʻo le codeine.
  • Honeone therapy ma immunosuppressants. O togafitiga togafitiga e fuafuaina e se fomaʻi e amanaʻia le faʻalautele ma le faʻaitiitia o le metotia. O le togafitiga o le lemoni e faaopoopoina i le immunoglobulins. O ia faiga e faia i totonu o se falemaʻi.
  • O fualaau e faʻafefeteina ai le toto i fusi namu.
  • O vailaʻau e fesoasoani e tuʻufaʻatasia ai micronutrients i fusi.

Pe a faʻaumatia le polyneuropathy, e tatau ona e malamalama o le faʻaaogaina o togafitiga faʻatasi ai ma le fesoasoani a fualaau oona o le a le aoga. O le taumafataga e taua tele; o le toe faaleleia ma le tausiga o maʻi e isi e taua tele foi.

O faʻafitauli faigata

E le manaomia le amataina o le maʻi ma taitai atu ai i faʻafitauli. A le o lea, o se foliga masani ma le tele o faigata e ono tupu. Afai e le mafai e se tagata ona toe maua mai lenei maʻi, o ona vae o le a matua leai lava se aoga. O se taunuuga, o le tagata maʻi e le mafai ona gaoioi masani.

Afai o le togafitiga e amata i le taimi, o le togafitiga o se faʻamaʻi o le a lelei. E na o se faʻagaloga masani e mafai ona i ai ni faafitauli. O le a le aoga atoatoa, ae o loʻo i ai auala e faʻaitiitia ai le mamafa o lona atinaʻe.

O le polyneuropathy mataʻutia o se faʻamaʻi lea o mafuaʻaga e mafua mai i le faʻailogaina o neurons e nafa ma galuega afi, e mafua ai ona faʻaleagaina galuega a le afi afi. O lenei faʻamaʻi matautia e taatele i tagata mamai e maua i le maʻisuka. E pei o isi ituaiga o polyneuropathies, o se tasi o mea taua i le filifiliga o togafitiga ma ona taunuuga mulimuli ane o le taimi lea e iloagofie ai le maʻi.

O le polyneuropathy e mafai ona tupu ona o mafuaaga eseese, e aofia ai le fesootaʻi atu i le faʻatautaia o le masimune, inxicity, heredity and infections, ae o le tulaga sili ona lamatia o le taimi lea e maua mai ai lenei faʻamaʻi ona o se vailaau faʻapitoa faapitoa.

O faʻapogai autu o lenei polyneuropathy mataʻutia o le leai o se lagona, lagona le mu, tingling ma le suamalie, se lagona o le vibration i vae, faʻapea foʻi ma le maʻi e amata ona iloa le vevela ma le malulu, e sili atu le leaga o le vevela. Faʻatasi ai ma le tele o le polyneuropathy, o aʻafiaga leaga o le faʻaleagaina o lagona, lagona o "totigilima" ma "totini", ma le solia o le lagona o le pito i lalo e mafai foi.

E faʻalagolago i ituaiga ituaiga neu ua faʻamaʻi, e tolu ituaiga autu o polyneuropathy faʻapitoa e mafai ona iloga: foliga faʻapitoa o le hyperalgesic, foliga ata ma foliga fefiloi. Faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi, o faʻamaoniga e pei o le le faʻamalosia o le faʻagasologa o feʻaveaiga, pagatia, faʻalavelave, le faʻamalosi (aemaise ile mata). O le malosiaga malosi e masani lava ona le suia, ae ui i lea, pe a suʻesuʻeina e se fomaʻi ma siaki mo le malosi e fesootaʻi ma le leai o se lagona loloto, e mafai ona faʻaitiitia.

O le fomaʻi o le tino e faʻaalia ai faʻamaoniga e pei o le faʻavaivaia o le tino, tiga (sili ona mu pe fanaina), faʻaititia le lagona tiga, faʻaitiitia le faʻaleleia o le vevela. O se mea faʻafefiloi o polyneuropathy faʻapitoa e aofia ai faʻamaoniga o foliga o ituaiga faʻamaʻi.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy faʻapitoa, o faʻamaoniga autu e tele lava ina tutusa, aemaise i le amataga o le maʻi. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei faʻamaʻi e mafai ona amata i le tasi vae, ae o le lona lua o le a tumau pea le maloloina mo se taimi umi, ae ui i lea, a oʻo ina tupu aʻe le maʻi, o le a sili atu ona faʻamaonia foliga. E tele taimi i le amataga o le faʻamaʻi, e le gata o aʻafiaga o vae, ae faʻapea foi i luga o le pito i luga, ma o nisi foi taimi o le ogalaau ma foliga. O faʻaʻailoga e mafai ona atiaʻe i totonu o nai aso, ma 1 - 2 masina.

I le ausia o se mea taua, o lona uiga, o se maualuga, o le tele o faailoga e masani ona tumau mo se taimi umi. E masani ona tupu le faʻaitiitia o faailoga, ae masani lava, aemaise lava i se faasologa taʻitasi o le maʻi, latou te tumau pea i le tulaga lava e tasi, lea e masani ona maualuga, poʻo le faʻaauau pea ona faateleina. E le pei o le maʻi o Guillain-Barré, o le polyneuropathy matagofie e mafua ona o le le lelei o le toe faʻaleleia o galuega.

O le faʻaleagaina o le mafaufau e mafai ona oʻo mai i le faʻaletonu vaivai i le loloto o le faʻamaʻi pipisi ma le gasegase ma le gaʻo. Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, paresthesia ma le tuusaʻo le tiga e le mafai ona faʻaaogaina e masani ona matauina. I le taimi nei, o se faʻamatalaga atoa mo lenei faʻamaʻi tulaga ese, lea e tuufaatasia ai le le lava o le lagona o fua o le tiga ma le ogaoga o tiga tuusaʻo, e leʻi maua.

O le suʻesuʻeina o le polyneuropathy faʻapitoa e manaʻomia ai se mea faʻanatura ma le faʻamaonia lelei o isi faʻamaʻi, meaʻai paleni, lisi o vailaʻau na faʻaaogaina e le tagata maʻi, faʻamatalaga o le faʻauigaina, faʻamaʻi pipisi muamua na mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o le polyneuropathy, se suʻesuʻega o le falemaʻi maʻi, ma le mea moni o le faʻafesoʻotaʻi ma mea oona. , ENMG results, as well as specific results of biopsy nerve, etc.

I le taimi nei, o le togafitiga o polyneuropathy faʻapitoa e le lelei le atiaʻe. I togafitiga, corticosteroids, cytostatics, plasmapheresis ma immunoglobulin e tele lava ina faʻaaogaina, ae ui i lea, o le tele o taimi, e le manuia taumafaiga a togafitiga. E le o malamalama atoatoa i mafuaʻaga o le puipuiga o le tino, ae o mafuaaga mo lenei taunuuga e le o malamalama atoatoa, ae ui i lea, i soo se tulaga, o le togafitiga taimi e taitaia ai le vaega autu.

E pei o isi ituaiga uma o polyneuropathies, o le taimi e suʻesuʻe ai ma le amataga o togafitiga fesoasoani, pe afai e le toe faʻaleleia, ona faʻamautinoa lea o le maʻi o le maʻi. I le tulaga o le polyneuropathy, pe afai o le maʻi e le maua i se taimi vave, o le mea lea, a maeʻa se vaega taua o le neuron, e le mafai ona faia se toe malosi, ae peitai, e mafai e se tasi ona faʻamoemoe e taofi le alualu i luma o le maʻi ma faʻamautinoa le tulaga o le maʻi.

O faʻamaʻi o le faʻalavelave o le tino e faʻaalia e avea ma faʻamaoniga o le neurological.E mafai e se tagata ona maua le konekarate (vavalalata soofaatasi), lala o le gatete, paresis (faʻavaivaia) ma le paʻu o le tino maso, se faʻaitiitia pe faʻalauteleina o mea faʻapitoa, faʻapea foʻi ma faailoilo o paresthesia. O le pito mulimuli e aofia ai le lagona o le taʻavale o goosebumps, faʻalavelave ma tingling o se vaega o le tino.

O faʻamaoniga e maua i luga o le initaneti o le nasu afaina, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a leaga le lala o le tino, e mafatia uma foliga. O nisi taimi o mafuaʻaga e natia i le faʻaleagaina o gaioiga na tutupu mai i le ogatotonu ma le faiʻai. E ese lava, e tatau ona faʻamaonia se faʻamaʻi pei o le polyneuropathy (polyneuropathy). E faʻaalia ai le faaleagaina i nisi o neura i le taimi e tasi, faʻapitoa e mafua mai fafo. O isi mafuaaga, e pei o le pipisi poʻo le maʻisuka, lea e taua le iloa ao le i faia togafitiga, e mafai ona muamua atu i lenei faagasologa.

I le tele o aʻafiaga o le namu, e masani ona togafitia e fomaʻi le polyneuropathy, ae toaitiiti tagata latou te iloa le mea. O le liona e maua i le vaega tele o le tino tutotonu ma e masani lava o itu mai fafo, lea na faalavelave mo se taimi umi la latou galuega, muamua i lenei faagasologa.

O le polyneuropathy oona o le autu autu o le tele o leona. Mo ia, o se mea muamua e mafai foi ona avea ma faʻamaʻi e mafua ai ona oona mea e afaina ai tagata. Faatasi ai ma i latou, o le faʻamaʻi pipisi, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka, e mafai ona iloga. O le polyneuropathy distal o le uiga lea o lenei maʻi ma e tupu i le silia ma le afa o mataupu. O sea faagasologa e aliali ona o le faaumiumi o le faʻaalia i le toto maualuga. I vailaau, o lenei ituaiga o togafitiga e taʻua o le polyneuropathy o le dysmetabolic e mafua mai i amio le lelei i le metabolism.

O le neuropathy oona e mafai ona tupu e le gata ona o le maualuga o le toto suka, ae mafua foi ona o isi mea e faaleagaina ai fiva namu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se mea atonu e le o totonu o le tino, ae faʻaauau ona ulufale mai i fafo. O le mea moni, o le ava malosi o le toxin ma o lenei ituaiga o siama e taua o le polyneuropathy ava malosi o pito i lalo. Aʻo faʻapupulaina maʻi, o loʻo faʻaititia le lima o le tagata maʻi. O le faʻamaʻi foi o se vaega o le vaega o faʻafitauli o le dysmetabolic ma e aofia ai le tele o faʻataʻitaʻiga afi.

O aʻafiaga faʻaleagaina e le masani ai i le neuropathy. Latou te 'inumia le tino atoa ma le faʻaumatia o latou tino e matua faigata lava, o lona uiga o le fomaʻi mo le toe maua mai e tele lava ina le lelei. Neoplasms o loʻo i ai i le paraneoplastic type of the disease.

I mataupu e sili atu ona leaga, o se faʻamaʻi, e pei o le diphtheria, e mafua ai ona atiaʻe le maʻi. O ana otaota e afaina ai le nerve fila ma e faasolosolo lava ona amata le toilalo. O le faʻamaʻi o lenei fomu e mafua mai i le afaina ma le oona i le taimi lava e tasi.

O le Polyneuropathy e le masani ona fesootaʻi ma le afaina o mea eseese. O nisi taimi e mafua mai ai le faamai ona o le le puipuia o le tino, lea e faaleagaina ai e le siama ia le pito i tua o le nusipepa. O lenei ituaiga o siama e taua o le siʻitia ma e aʻafia i le kulupu o togafitiga faʻapitoa a le autoimmune. E masani lava o lenei ituaiga o neuropathy o loʻo i ai se vaega o le atinaʻe, ma o faʻasologa o gasegase o le tino e faʻaalia ai ia lava i le tulaga o le faaleagaina o musika.

Faiga o maʻi

O le Polyneuropathy o pito i luga ma le pito i lalo o loʻo faʻaalia i foliga o neurological pronouns ma o le tikeri o lona faʻaaliga e faalagolago i foliga o le faʻamaʻi ma ituaiga mea leaga.

E mafua mai i le faʻaleagaina o aʻafi o le nerve, o le togafitiga o ituaiga nei:

  • Faʻailoaina o le polyneuropathy (faʻasolosolo faʻasolosolo faʻamaʻi). O lenei togafiti faʻaleagaina o le faʻaumatia lea o le ogaumu o le myelin i luga o auala (axons) e sau mai neurons,
  • Axonal polyneuropathy. E afua mai ona o le le lelei o le tino,
  • Neuropathic polyneuropathy. O ia ituaiga maʻi e foliga mai ona o le faaleagaina o le tino o le neuron (nerve cell).

O faʻamaʻi e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga o faʻaaliga, e aofia ai:

  • Faʻailoa polyneuropathy. O ona faailoga e aofia ai le solia o le lagona o aʻafiaga namu, mo se faataitaiga, o se lagona o le tiga, vevela ma le le mautonu,
  • Moli polyneuropathy. Ua maitauina le faaleagaina o musika. E tupu lenei mea i le tulaga o vaivaiga, atrophy, paralysis, etc.,
  • Sensomotor polyneuropathy. I lenei ituaiga o faʻaleagaga, faʻapitoa ma faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • Autonic polyneuropathy. O le toilalo i lenei tulaga e tupu mai i le tino o le tino, lea e nafa ma le gaioiga o totoga o le tino. O nei aʻafi o le nerve e nafa ma isi faiga e le mafai e le tagata ona pulea ma le faʻaeteete, o lona uiga, o le fatu, salivation, sweat, etc.,
  • Vaʻaiga fefiloi. E aofia ai faailoga eseese o le solia o uiga o vaega uma.

E tusa ai ma le mafuaʻaga, e vaevaeina le faʻamaʻi i vaega nei:

  • Fomaʻi faʻataʻitaʻi (polyneuropathy o le amataga e leʻi iloa). E leai se mafuaʻaga maʻoti mo lenei ituaiga, ae o le autu autu o le atinaʻe ua manatu e leai ni faʻafitauli,
  • Faiga tuʻufaʻatasia. O lenei togafitiga e faʻasalalau mai matua,
  • Dysmetabolic form. E mafua ona o faʻalavelave i le metabolism,
  • Faʻamataʻu oona. O le atinaʻeina o lenei ituaiga e mafua mai i le aʻafiaga o toxins i le tino,
  • Faiga faʻapipiʻi. O lenei ituaiga o polyneuropathy e aliali mai ona o faʻamaʻi pipisi na aafia ai le tele o tino, e pei o le HIV poo le supa,
  • Faiga faʻapipiʻi. E foliga mai i tua o le kanesa o se natura leaga,
  • Maʻi faʻamaʻi. O lenei ituaiga o polyneuropathy o se vaega o se isi togafiti faʻaleagaina lea na tulaʻi mai i totonu o le mea faʻafesoʻotaʻi, mo se faataitaiga, scleroderma (toilalo i le gaosiga o le paʻu).

Polyneuropathy e afaina ai vae ma lima o se tagata, sili atu, vae ma lima. E tupu lenei mea ona o le mea moni o le tele o neura ua afaina, talu ai e faigofie ona faʻaumatia ia toxins. O nisi taimi e tupu ai se polyreaitic syndrome ma tutusa lava faailoga i pito i luga ma pito i lalo o uiga ia. E masani lava, o mea leaga e tutupu i se tulaga manaia, ona o le toxins e salalau i totonu o le toto.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, o faʻamaoniga o aʻafiaga namu e pei ona taua i lalo:

  • O lagona tiga o se uiga ese o le faaaliga ma se elemene o le mu,
  • Tremor (gatete) i le pito i lalo ma le pito i luga, e faʻaalia i tamatamailima,
  • O faʻasalaga le faʻamalosi, lea e faʻaogaina ai maso maso,
  • O le faʻaletonu o le mafaufau, lea e aofia ai mafaufauga le lelei o le vevela, tiga, ma le paʻi (numbness) e sili atu ona leaga. I le maʻisuka, atonu o le a le mafai e tagata gasegase ona iloa le tioata po o se maamaa e alu i totonu o se seevae ma le polyneuropathy o le vae,
  • Paresis (vaivaiga) o maso, o se taunuuga e faigata ai i se tagata ona savali mamao ma faatino tiute i aso taitasi. O lenei faailoga e masani ona tuʻufaʻatasia ma se leo vaivai ma le vaivai o le malosi i le maʻi, ma e tupu tele i le polyneuropathy o pito i lalo.

O le mea sili ona lamatia o faailoga vegetative o le faamai ma i totonu ia i latou o faailoga nei e mafai ona iloga:

  • Lagi le vevela
  • Malosiaga mataga mataga
  • Paʻu paʻu
  • Faʻailogaina o le alafua
  • Arrhythmia o le fatu.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy o pito i lalo, o faʻamaoniga e sili ona manino ona faʻaalia i taimi uma:

  • Faʻaitiitia o le faʻalogo
  • Muscle paresis
  • Faʻitiʻitia le faʻaaogaina o Achilles,
  • Tifaga suiga.

O le Polyneuropathy o pito i luga e iloa tonu lava i le auala lava e tasi, ae o le paʻu o le paʻu e avea ma paler ma le malosi e sili atu le malosi. Ae ui i lea, e le masani ona tupu le faʻamaʻi i le tele o tausaga.I nisi tulaga, e faʻaalia i le 2-3 itula, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona faʻaalia pe oona malosi i mea oona.

I le tele o mataupu e le masani ai, ona o le leai o se vaitamini B12 e tupu. O le uiga o le faaleagaina o koluma pito i luga o le uaea. E iai a latou lala o le namu e nafa ma le iloa o sooga ma maso. O lea ituaiga o togafitiga ei ai ona lava uiga, aua o le ata e le mafai e se tagata ona alu i le pogisa, ona e le malamalama o ia i ona vae ma ona lima. Ae ui i lea, faʻatasi ai ma le malamalama lelei, o le faafitauli e mou atu na o ia lava ma e le lagona e le tagata gasegase suiga.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, e ono faʻafuaseʻi ona maliu se tagata mai le puʻeina o le loto, lea e tupu ona o le ogaoga o le arrhythmia poʻo le faʻalavelave i le gaioiga faʻaletupe. O lenei ituaiga o togafitiga e faatatau i le ituaiga fatu o le polyneuropathy.

Faʻatau togafitiga

Le togafitiga o le polyneuropathy o le faia lea o se togafitiga uumi. O lona umi e masani lava ona faalagolago i le maualuga o le faaleagaina ma a latou mafuaaga, aua e tatau ona toe faʻaleleia auala alalaʻau i se auala fou, ma e matua faigata lava ona faia lenei mea. O le mafuaʻaga lea e faatatau ai le polyneuropathy i ni faʻasalaga faʻasalalau o le tino, ma e le o mea e galue ai.

Muamua e tatau ona e fuafuaina le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma faʻaumatia. E mafai ona e malamalama i le auala e togafitia ai le polyneuropathy ma le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka. E tatau ona sili atu ona latou mataʻituina a latou toto suka ina ia tumau pea le masani. Afai e sau i le 'ava malosi, ona tatau lea ona lafoaʻia le ava malosi. A leai, o fualaau oona o le a le fesoasoani i le vaega muamua poʻo le lua. Faʻamatalaga o togafitiga faʻapitoa, aʻo leʻi togafitia togafitiga, e tatau ona faʻaitiitia le neoplasms ua tupu i totonu o le tino.

Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, o togafitiga e faia faʻatasi ma le fesoasoani a nei fualaau faasaina:

  • O fualaau suamalie, mo se faataitaiga, Milgamma,
  • Vailaau faʻamaʻi pipisi ituaiga,
  • Fualaau faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o le metabolic e faʻaosofia ai le microcirculation e pei o Trental,
  • O mea faʻapitoa e pei o le suauu sima faʻafefete.

O le faʻaaogaina o suauʻu ma meaʻai i le togafitiga o le polyneuropathy e fautuaina i le tuʻufaʻatasia ma meaʻai talafeagai. E tatau ona e faaopoopo nisi fualaau faisua ma fualaau aina i au mea taumafa ma, pe afai e mafai, ia le kuka, ulaula ma kuka meaai. E fautuaina le kukaina o meaai poʻo le uu.

O le togafitiga o le tino e mafai ona faatelevaveina le faagasologa o le faamalologa ma o taualumaga nei e masani ona faʻaaogaina:

  • Dibazole ma elemene-filifilia electropharis,
  • Foil togafitiga (afifi faʻatasi),
  • Laʻau faʻamalolo
  • Acupuncture

Ole aoga faapitoa ole massage mo le polyneuropathy. E tatau ona faia e se tagata tomai faapitoa, ina ia le faʻaleagaina le ala o le faʻamaʻi.

Togafitiga o le polyneuropathy o pito i lalo e masani ona aofia ai e le gata i le faaaogaina o fualaau faasaina, ae faapena foi i tafaoga. E mafai ai ona e tumau i le musika ma faʻaleleia le tulaga masani o le maʻi. O togafitiga faʻale-tino (LFK) e tatau ona faʻatulaga e faʻatatau i le tulaga o le tagata, aua i le tele lava o tulaga e le fautuaina le mamafa o le tino.

E masani lava, o le fomaʻi mo le polyneuropathy e le faʻamafanafanaina. O le maʻi e faigata ona togafitia ma faʻamoemoe e alualu i luma. I le aluga o taimi, e mafai e se tagata ona faʻavaivaia ma e maliu foi ona o se faaletonu o le loto. O nisi ituaiga o faʻamaʻi e leai se togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, na mafua ona o faʻaletonu ole autoimmune. Afai e maua i le ava malosi poʻo le maʻisuka, e masani lava ona lelei le fomaʻi, ae tuʻuina atu e faʻamaonia e le tagata maʻi le maualuga o le suka ma teena le ava malosi.

O le Polyneuropathy o se faʻalavelave matuia i le nerve tissuʻu ma e tatau ona togafitiga pe a tupu muamua faailoga, pe a faʻapea o le a faʻagasolo i luma maʻi. O sea atinaʻe o mea e tutupu e masani ona oʻo atu ai i le le atoatoa ma le oti.

Tuua Lau Faamatalaga

Neuropathy faʻatoʻateleina ma le faʻaleagaina
Polyneuropathy inflammatory
Isi polyneuropathies
Polyneuropathy, mo faʻamaʻi faʻapitoa i isi nofoaga
Isi faʻalavelave o le faʻaogaina o le tino