Suga suga - o le a? O a ni faʻamatalaga o le piko suka e tutusa ma le masani?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le le lelei o le pancreas, lea e le maua pe o loʻo i ai se le atoatoa o le inisalini. O lenei mea e mafua ai le toto maualuga. I le maʻisuka, faʻalavelave faʻaleaga, e oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga.

O le numera o le maʻisuka o loʻo tupu i aso uma. Afai na e feagai ma lenei faʻamaʻi poʻo se tasi o lou aiga e mafatia i ai, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga taua i itulau o la matou 'upega tafaʻilagi. I vaega eseese o le ae maua ai faʻamatalaga:

  • e uiga i ituaiga o suka suka ma faailoga o faʻamaʻi,
  • e uiga i faafitauli
  • e uiga i foliga o le vasega i fafine maʻitaga, tamaiti, manu,
  • e uiga i meaai talafeagai ma meaai,
  • e uiga i vailaʻau
  • e uiga i togafitiga faʻavae
  • e uiga i le faʻaaogaina o le inisalini,
  • E uiga i glucometers ma sili atu.

O le ae mafai ona faamasani oe lava i fautuaga masani a le olaga. O le ae iloa pe faʻapefea ona faʻamautuina le suka o le toto ma pe faʻafefea ona puipuia aʻafiaga faʻafuaseʻi i faʻamatalaga. I luga o le matou faʻailoga o le ae maua ai faʻamatalaga lata mai i mataupu e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka.

O ai ma o afea e faʻamatalaina ai le suʻesuʻega

O le manaʻoga ia iloa pe faʻapefea ona fesootai le tino ma le suka, i fafine ua maitaga e tulaʻi mai i tulaga e le o faʻataʻitaʻi ai suʻega o le urine, i le lumanaʻi o le a tupu le mamafa o le mamafa pe faʻaosooso foi le mamafa. O le suka o le suka i le taimi o le maitaga, o lona masani e mafai ona suia laitiiti, e fausia i le tele o taimi ina ia mafai ai ona fuafua tonu le tali a le tino. Ae ui i lea, e fautuaina le faia o lenei suʻesuʻega mo i latou o loʻo masalosalo i le maʻisuka, pe o lenei faʻamaonia ua uma ona faʻamaonia. O loʻo faʻamatalaina foʻi mo fafine o loʻo iai se faʻamaoniga o ovary polycystic.

E faʻapefea ona auʻiliʻili

Ole suʻesuʻega e le mafai ona taua faigofie, aua e manaʻomia ai sauniuniga faʻapitoa ma e faia i ni tulaga - na o le pau lava le auala e maua ai le gaʻo faamaoni o le suka. O taunuuga o le auʻiliʻiliga e tatau ona faʻamatalaina e na o se fomaʻi poʻo se faufautua faafomaʻi e amanaʻia lou tulaga o le soifua maloloina, mamafa, olaga soifua, tausaga ma aʻafiaga e aʻafia ai.

Suesuega sauniuni

Manatua o se suʻega o le "suka" e ono le faʻalagolago pe afai e ave e se fafine i aso faigata. E le gata i lea, o le amio a le tagata maʻi e aʻafia ai foi iʻuga o le suʻesuʻega. O le mea lea, i le faʻatinoga o lenei suʻesuʻega faʻapitoa, e tatau ona i ai i se tulaga toafilemu, gaioiga faaletino, ulaula, faʻalavelave e faʻasaina.

Faamatalaina o Tali

I le iloiloina o faʻataʻitaʻiga ua maua, e taua le mafaufau i se numera o mea e aafia ai le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, ina ia iloa ai le maʻisuka ma na o taunuuga o lenei suʻega e le mafai. O le mea moni, o le malosi o le moe e malolo i luma atu o le suʻesuʻega, faʻamaʻi pipisi eseese, faʻafitauli i le gastrointestinal tract, o loʻo faʻaalia e le vaivai o le gaʻo poʻo le maʻi mama, e mafai ona aʻafia ai faailo. E le gata i lea, o taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona faʻasese ai le le usitaia o tulafono faʻavae mo le totoina o le toto poʻo le faʻatagaina o fualaau faasaina. Pe a faʻaaoga le kalo, adrenaline, morphine, togafitiga e fesoʻotaʻi ma le faasologa o le thiazide, "diphenin", vailaʻau o le psychotropic po o antidepressants, o le suka o le suka e le faʻatuatuaina.

Faʻavae tulaga faʻavae

Afai e pasi le suʻega, ona le tatau lea ona maualuga le glucose i le 5.5 mmol / L mo le toto capillary ma le 6.1 mo le vevesi. O faailoilo mo mea na maua mai le tamatamailima, i le lautele o le 5.5-6 (ma, e tusa ai ma le 6.1-7 mai le vein) o loʻo taʻu mai ai se setete o le vailaau, aʻo talanoa e uiga i le faʻavaivaia o le kulukose.

E tatau i tagata suʻesuʻe o le potu suʻesuʻe ona nofouta pe afai ole sili atu i le 7.8 mo le capillary male 11.1 mo le toto vevela, ona faʻasaina lea ole suʻega o le kulukose. I lenei tulaga, e mafai ona tupu ai le hyperglycemic coma. Afai o le faʻamuamua e sili atu i le masani, o lona uiga e leai se uiga e iloa ai pe o le a le kolisi suka. O le a manino lava iuga.

Faʻailoga talafeagai

Afai i le taimi o le suʻesuʻega na e maua ai faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai faafitauli, ona sili atu lea ona toe maua le toto. I lenei tulaga, e aoga le mataʻituina ma le faʻaeteete tulaga uma: aloese mai le atuatuvale ma le faʻamalositino i le aso o le toto sampling, e le aofia ai le ava malosi ma fualaau oona i le aso ao leʻi faia le suʻega. O togafitiga e faatoa mafai lava ona faʻamaonia pe a faʻapea o nei suʻega e lua e leʻi maua ai ni iuga lelei.

I le auala, afai ei ai se tamaitai i se tulaga manaia, ona sili atu lea ona faamatalaina faʻamatalaga i se fomaʻi-endocrinologist, e na o le fomai lenei e mafai ona iloilo pe o le suka o lou suka e masani lava i le taimi o le maitaga. O le masani mo tamaitai i se tulaga manaia atonu e ese si ese. Ae ui i lea, o le a le faia lenei mea i le fale suesue. E naʻo se tagata tomai faapitoa e iloa uma uiga o le tino o le lumanai e mafai ona fuafua pe iai ni faʻafitauli.

E tatau ona maitauina o le maʻisuka e le na o le pau lea o le faafitauli e mafai ona fuafua e faʻaaogaina le suʻega o le toleniga o le kulukose. O le isi suiga mai le masani o se faaitiitia o le maualuga o le suka i le suʻega o le toto pe a uma le faamalositino. O lenei maʻi e taʻua o le hypoglycemia, e manaʻomia ai togafitiga. A maeʻa, e tuʻuina atu i ai le tele o faʻafitauli e pei o vaivaiga faifai pea, faateleina le vaivai, faʻaleagaina.

Le manatu o le "piko suka"

I se tagata soifua maloloina, pe a uma ona maua se aofaiga tele o suka, o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faasolosolo lava ona tupu, lea e oʻo atu i lona maualuga pe a uma le 60 minute. I le tali atu i le faateleina o le kulukose o le toto i totonu o sela o tamaʻi pancreatic o Langerhans, o le inisalini e faʻasaʻo, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le tino. 120 minute talu le folasaga o le suka, o le kulukose i le toto e le sili atu i le tau masani. O le faavae lenei o le suega o le toleniga o le glucose ("sugar curve", GTT), o se suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻega e faʻaaoga i le endocrinology e faʻamaonia ai le faapalepale o le kulukose (prediabet) ma le maʻisuka. O le aano o le suʻega o le fuaina lea o le anapogi a le tagata maʻi i le toto toto, ave o le suka ma faʻataʻitaʻi se suʻega lona lua o le suka i le 2 itula.

Faʻailoga mo le auʻiliʻiliga o le "piko suka"

O faʻamatalaga mo le auʻiliʻiliga o le "piko suka" o le talafaasolopito o le tagata maʻi o mea lamatia e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka: o le fanau mai o se tamaitiiti tele, oona, toto maualuga. I le i ai o le maʻisuka i tagata vavalalata vavalalata, o le vavave i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi, faʻapena e tatau ona e pulea lau suka toto. Pe a anapogi le glucose i le lautele o le 5.7-6.9 mmol / L, e tatau ona faia se suega o le faapaleni kulukose.

Sugar Curve Analysis Rules

O le suʻesuʻeina o le "suka gaosi" e naʻo le taʻitaʻiga a se fomaʻi i totonu o le fale suʻesuʻe suʻesuʻeina. O le toto e foai mai i le taeao i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima. Aʻo leʻi faia se suʻega o le toleniga o le kulukose, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai e le aofia ai le taumafaina o meaʻai gaʻo, meaai falai, ava malosi. 12-14 itula aʻo leʻi faia le suʻega, e le tatau ona e 'ai i se meaʻai. I le aso o le toto sampling, o le faʻaaogaina o soʻo se mea inu suamalie, ulaula tapaa. E faatagaina e inu se ipu vai. E tatau ona faʻaesea le gaioiga faaletino, lagona faʻalagona, aua e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le toto i le toto. A o le i faia le suʻega e nofo, malolo, malolo.

Tuua Lau Faamatalaga