Uufama fuamoa ma le cholesterol matāʻupu ma aʻafiaga i luga o le maualuga

Igoa FaʻatonuQuailPoula
Puipuia0.1280.11
Vitamin B1137.0 mcg149.0 mcg
Vitamin B21100.0 mcg500.0 mcg
Vitamin PP (B3)110.0 mcg99.0 mcg
Vitamin A1180.0 mcg78.0 mcg
Carotenoids670.0 mcg640.0 mcg
Kalaku76.0 milligrams52.0 milligrams
Vaʻalele213.0 milligrams185.0 milligrams
Potassium620.0 milligrams124.0 milligrams
Omea404.0 milligrams88.0 milligrams
Copper17.0 milligrams9.60 milligrams
Cobalt6.60 milligrams3.80 milligrams
Lysine1,050 kalama0.750 kalama
Cysteine0.430 kalama0.280 kalama
Methionine0.720 kalama0.380 kalama
Aspartic PUFA1.16 kalama0.790 kalama
Glutamic PNA acid1,720 gramati1,440 kalama
Tryptophan vaega0.420 kalama2.20 kalama

O faailoilo uma e tuuina atu i le fua faatatau o le 100.0 kalama o le oloa.

O fuamoa o fuamoa o le salu e aofia ai foi:

I le 100.0 kalama o le oloaCholesterolFua i le kalamaPuipuia o le palatini i le kalamaCarbohydrates i le kalama
Laʻau paʻepaʻe ma le uʻamea570.0 milligrams12.0 kalama14.0 kalama0.80 kalama
e aofia i le ↑

E tutusa ma eseesega

Mo se tagata gasegase i le gaʻo le gaʻo gaʻo, e tatau ona iloa le aofaʻi o molelaʻau cholesterol i meaʻai uma e faʻaaogaina i mea taumafa, faʻapea foi ma fuamoa o moa ma moa. I le maualuga o le cholesterol, o le numera o kalori e matua fuafua lava i le taumafa o le anti-cholesterol.

O le taumafataga o se tapulaa faasaina o molelaʻau cholesterol ma meaai.

O le mea lea, mo soʻo se tagata gasegase i le maualuga o le cholesterol index, o le fesili autu o le tele o lipids o loʻo i ai i fuamoa o moa ma moa, ma o fea e sili ona lelei e faʻaaoga mo meaai.

Faʻavae ma kalori mea o loʻo i ai salu ma moa fuamoa:

I le 100.0 kalama o fuamoa o saluI le 100.0 kalama o fuamoa moa
Cholesterol mole mole850.0 mg420.0 mg
Fats12.0 g11.0 g
Carbohydrate tuufaatasia0.80 g0.70 g
Puipuia Puipuia14.0 g13.0 g
Fagati fuamoa158 kcal155 kcal

Afai tatou te faatusatusa le tuufaatasiga, e mafai ona tatou fai mai e toetoe lava a tutusa, ae o fuamoa o le salu e sili atu i le aofaiga o le cholesterol i totonu ia i latou e toetoe lava 2 taimi, ae le o le mea lea e le aoga ai.

E tusa ai ma ana meaʻai, 1 fuamoa meli ua suia ai le 200.0 mililita o le susu ma le 50.0 kalama o aano o manu.

O le kulimi o loʻo i ai le eletise o gaʻo, polyunsaturated, lea e faʻateleina ai mea aoga o le moa ma le faʻatasi ai o le quail yolks, ma o le tele o vitamini ma le mineral composition i totonu o le polotini e avea ai ma oloa e sili ona taua mo tagata.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol index, e mafai ona faʻaaogaina se fuamoa o le salu i se meaʻai. e aofia i le ↑

Le aoga o fuamoa o le salu

Soo se fuamoa i la latou tuufaatasiga e tutusa lava le lisi tutusa o vaega, ma o le cholesterol content in the yolks e le gata ina faalagolago i le ituaiga o oloa (moa, salu, pepe, ostrich), ae faapena foi i tulaga o le manulele ma lana meaai.

O faʻamanuiaga o fuamoa o meaola o le salu e sili ona maualuga aua e le o faʻamaʻiina ai fafie e maualalo ai le faʻaleleia o meaʻai faʻatasi ai ma faʻaopoopoga o le tuputupu aʻe ma antibacterial drugs, ma o le a latou le inuina vai inu ma palapala. O le tuufaatasiga o fuamoa o fuamoa moa e le o aofia ai ni mea faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma vaega o hormonal.

Totoga o moa, o aano o manu ma fuamoa, e fafagaina ma le fafagaina fualaau faasaina ma hormones o tuputupu ae, lea e afaina ai foi le lelei o fuamoa na faataatia e na ituaiga.

E le gata i lea, o le salu e le faʻapupulaina togafitiga o le salmonellosis, lea o loʻo faʻamalosia lelei i fale gaosi.

O le masusu e mafai ona 'ai faʻatasi e aunoa ma le fefe, e aunoa ma le tuʻuina atu ia i latou le umi o togafitiga vevela. e aofia i le ↑

E i ai fuamoa moa ia cholesterol?

O le mea lea, o le aofai o le cholesterol eo mai faatasi ma le fuamoa o le salu i totonu o le tino e lava lona lava ina ia mafai ai ona faʻamasino o le fuamoa o le salu e afaina ai le tino ma atiaʻe ai le hypercholesterolemia.

E taua foi le matauina o le 80.0% o molelakule o le cholesterol e synthesi i totonu o le ate, ma e na o le 20.0 e sau mai meaai.

E taua foi le matauina o le cholesterol i fuamoa o le salu e maua i na o le sulugatiti, o le mea lea, e toe faatumu ai le tino faatasi ai ma le protein, o fuamoa moli e mafai ona faaaoga e aunoa ma se tapulaa.

E mafai ona ou faʻaaogaina i le maualuga o le cholesterol?

O fuamoa o se oloa e aofia ai se fuainumera tele o amino oona e le o faʻapipiʻiina e le tino o le tagata, ma e na o meaai e mafai ona maua.

E tasi le kulimi fuamoa e aofia ai le 1.50 kalama o le mama mama, lea e 3.0% o le masani i le aso mo le tino.

Afai e te 'aina fuamoa o le salu e 30, e mafai ona e maua le fua o aso malolo i le tino. O le lelei o oloa o le salu o le kalori o mea e tasi o le fuamoa e tasi e 1,550 kcal.

A faʻaaogaina meaʻai o le salu i meaʻai, o le tino atoa lava, o le protein ma le yolk. O le kulimi ua paʻu i le 80.0% - 85.0%.

O iʻa e afaina i le 65.0% - 66.0%, faʻapea foʻi ma lemu.

Taumafa tau taumafa

O le taua o meaʻai o le moa ma le moa moa e le taua, ma o 20% o le gaʻo o fuamoa e maua i le 20.0% sili atu gaʻo. E tatau foi ona mafaufau o gaioia gaʻo o se vaega o siama siama ma auai i le tuufaatasia o hormones o feusuaiga.

Vaega taua i fuamoa o le salu:

  • Vitamin B1 - e faʻaolaina ai le galuega o le faiʻai o faiʻai, lea e faʻateleina ai le puipuiga. B1 toe faʻafouina mafaufau ma mafaufau. E fesoasoani le B1 e toe faʻafoʻi mai siama myocardial,
  • B2 faʻaleleia le gaioiga o le okeni vaaia ma le faʻasalaga o maʻi o le maʻisuka o ituaiga uma, ma faʻamalosia ai foi le faamaloloina o maʻi pipisi i le maʻisuka malosi ma le atherosclerosis,
  • B3 (vailaʻau PP) e faʻanofo ai le tino, faʻamafiesea le aʻafia o le aʻa mai le atuatuvale, ma faʻaleleia le lelei o le moe ma tau ai le tiga i le taimi o migraines. Vitamin B3 toe faʻafoisia le tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi, ma faʻamalosia le galuega o le faiʻai o faiʻai. Vitamin PP fesoasoani e faaitiitia le index cholesterol, o le niacin ua maeʻa faʻatulagaina mo le atherosclerosis,
  • Vitamin A fesoasoani e maualalo le cholesterol ma le glucose index i plasma.

Laʻau moa - lona tuufaatasiga o minerale:

  • O fuamoa suauu e aofia ai le tele o moletini magnesium ma mole molekulini, lea e afaina ai le faagaoioia o fiva namu o le tino, faapea foi ma le faia o le ponaivi ma maso mumu,
  • O le potassium i fuamoa o moa e faaleleia ai le gaioiolae puipuia ai le atinaʻeina o le maualuga i le toto
  • O le kesi i le tino e maua ai le hormone endorphin, e avea ma vaega malosi i le gaioiga o le tino puipuia. O le kino e puipuia ai le atinaʻeina o le anemia, ma e aʻafia ai i le faʻamautuina o le faʻaaogaina o le toto,
  • E faʻaleleia e le vaʻalele le gaioiga o le faiʻai, ma le cobalt e avea ma vaega malosi i le hematopoiesis ma le toe faʻafouina o suauu ma fiva. A aunoa ma le cobalt ma le phosphorus, e le tupu le metabolism,
  • O le minerale uʻamea e auai i le faʻavaeina o le toto, faʻapupulaina le sifi o molemene molemololobin ma puipuia ai le atinaʻeina o le uamea o le anemia mai le laʻititi. O le uʻamea o loʻo aʻafia ai foi i le faʻapipiʻi o mea faʻapitoa o le nucleic, o le toilalo lea e mafua ai le atinaʻeina o maʻi matuia i le tino,
  • O le vaega o meaola o le salu e matua aʻafia i le gaʻo gaʻo., faʻapea foʻi ma le fesuiaiga o meaʻai gaʻo, aveesea ai elemene oona ma radionuclides i fafo atu o le tino. Afai o le tino e leai se aofaʻi o molelaʻau chlorine, ona faʻateleina lea o le mamafa o le mamafa o le tino, ma o loʻo maualuga foʻi le maualuga o le toto maualuga, o le cholesterol index e maualuga ma faʻaogaina atherosclerosis forms.
O le taua o meaʻai o le moa ma le moa moa e le taua, ma o 20% o le gaʻo o fuamoa e maua i le 20.0% sili atu gaʻo.e aofia i le ↑

Lecithin Aofaʻi

O fuamoa o le salu e aofia ai le lecithin vaega ma se lisiina o se vaega.O nei vaega e faʻaititia ai le tele o cholesterol saoloto lea o loʻo i totonu o le toto, ma faʻaleleia atili ai le tulaga o vaʻa tetele ma taofia ai le atinaʻe o le atherosclerosis.

E le gata i lea, o le filifilila ma le leite e toe faʻafoʻisia ai le lelei o le faʻaogaina o sela o le okoa o le ate ma faʻafouina ai siama ua faaleagaina o lenei totoga.

Choline o se vaega o le kulupu o vitamini B - B4.

I fualaʻau tetele, o se vaega o lipotropic fualaau e maua ai le paleni lipid i totonu o le tino ma faʻaititia ai le faasinoupu ole vaega ole lipid e maualalo.

Lecithin e aofia ai se vaega o le choline ma le phosphate fatty acid.

I totonu o le tino, o le vaega lecithin ei ai ana lava matafaioi patino:

  • Lecithin o se mea mo le fausiaina o membranes o sulu o le tino ma fiva nerve,
  • O se taavale taʻavale o kulūlūlūlūlūlūtini ma le protein faʻapitoa i le toto,
  • Faʻaauau le toe faʻafouina o sosoʻo ate,
  • Faʻaitiitia le plasma cholesterol index,
  • E taofia ai le atinaʻeina o maa i le gallbladder.

O le kulimi moa o le auala sili lea ona taugata mo le leite ma filifili e ulu i le tino, o le mea lea e le taua tele le tele o molelaʻau cholesterol o loʻo i totonu o fuamoa o le salu, ae e taua e aofia ai ia mea taua mo le tino e pei o le filifili ma le leithith.

O loʻo maua foi le vaega lecithin i meaʻai e aofia ai gaʻo gaʻo - o ituaiga ia o iʻa, sisi, ituaiga faʻamaʻalosi, pata, pata, ate ate.

Aua nei galo o le leithith ma le choline o vaega taua ia o loʻo aʻafia e le tino na o fuamoa mata e leʻi faʻasaina e togafitiga vevela.

O le kulimi yolk cholesterol o loʻo faʻafefeteina i soo se ituaiga o meaʻai - falai, mata, kuka. e aofia i le ↑

E faʻafefea ona 'ai?

O lenei oloa e mafai ona tuʻuina atu i tamaiti laiti e oʻo atu i le tausaga e avea o se fafaga muamua. Afai o le pepe e afaina i meaʻai, ona tatau lea ona faʻafeiloaʻi mai le salu o salu i totonu o meaai pe a mavae le tasi le tausaga.

E mafai ona folasia muamua pulu, aua o le polotini e le o se mea e afaina ai ma e le mafua ai oso oso. Ona o lona tulaga tulaga ese, ua faʻafeiloaʻi ai se fuamoa o le salu i totonu o le taumafa a tamaiti o le aʻoga ma le tausaga aoga.

Mai le 3 tausaga e fautuaina ai e le sili atu i le 2 iunite o le oloa i tamaiti i aso taʻitasi, ma mai le 8 i le 9 tausaga e mafai ai ona e faʻaaogaina le fuamoa i lona foliga masani.

E tatau ona inu fuamoa 20 i le 30 minute ao leʻi faia le taumafataga autu, lea e faʻaleleia ai le gaioiga o le paʻu ma le meaʻai.

Afai e faʻaaogaina lenei metotia e ave ai lenei oloa mo le masina e tasi, o le a faʻaleleia atili le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, e pei foi o le totoga o le toto ma gaʻo totoga.

Faʻatasi ma le tele o meaʻai ma togafitiga, maʻisuka, i le taeao e te manaʻomia e inu 1 fuamoa, e mafai ona e faʻaopopo se sipuni o le meli e faʻatumu ai le tino ma le maelega ma le malosi.

O nei oloa e aoga tele mo tamaitai i le taimi o le maʻitaga, ona o vaega o minerale e faʻatumu ai le tino o le tina ma lana tamaititi faatoa fanau mai. O uʻamea ma le kopa e puipuia ai le atinaʻeina o le anemia i le fetus ma le fafine maʻitaga.

E le gata i lea, o lenei oloa e puipuia ai le faʻauʻu e le tino ma taofia ai faʻamaoniga ma faʻamaoniga o ogaoga faʻamaʻi.

Faaiuga

O se moa fuamoa o se mea aoga tele mo le tino o le tagata. Faatasi ai ma se maualuga o le cholesterol index, e mafai ona e 'aina lenei oloa e tusa lava po o le a le tele o le cholesterol oi ai.

O aoga o le taumafa e maualuga atu nai lo le aofaiga o lipids maua i le tino.

Le aʻafiaga o oloa i luga o le atinaʻe o le atherosclerosis

Toeitiiti lava o tagata uma ua faʻalogo e uiga i le tele o aoga o fuamoa o le kala. E manatu i latou o mea taumafa, o lea e talafeagai mo le taumafa o tamaiti laiti. E le gata i lea, latou te mamago ma e puipuia i salmonella.

O fuamoa o le kiliva ei ai a latou meatotino tulaga ese

O le filifili o loʻo i totonu o fuamoa o le salu e aofia i le tulafono faatonutonu o le gaʻo gaʻo

Mai fuaitau o loʻo i luga, e talafeagai le manatu: o tagata e maualuga le cholesterol e le tatau ona faʻaaoga fuamoa o le sipuni i meaʻai, ina ia le faʻaosooso atili ai. Ae le o mea uma e faigofie.

O le kulupu e nafa ma gaioiga e pei o le gaʻo gaʻo ma le gaioiga o le tino. Choline o se vaega ole lecithin, lea e talafeagai mo le cholesterol metabolism. O lona taumafa i meaai e tatau ona tupu i le maualuga o le cholesterol.

100 g o fuamoa o moa e aofia ai le 263 mg o le vitamini B4 (o le 53% lenei o le aso).

O fuamoa o moa ua masani ona sili atu le maloloina nai lo fuamoa moa. E sili atu ona faʻaaogaina i latou i mea taumafa a tamaiti ma mea taumafa, ma e faʻamaonia foi i latou e toetoe lava o faʻalavelave faavavega, e aofia ai faʻamaʻi pipisi.

Muamua lava, o tagata gasegase ei ai se vailaau i le atherosclerosis e fiafia i le tele o tala e uiga ia latou penefiti e fetaui ma le mea moni, pe o iai le cholesterol i fuamoa moa ma le ala e aafia ai le maualuga o gaʻo i le toto.

O lipids uma ma cholesterol i fuamoa o le salu e faʻapipiʻi i le yolks. O le mea lea, faatasi ai ma se mea e maua ai le lipid-lowering, na o protein e faʻaaogaina mo togafitiga ma togafitiga faafomaʻi.

Lecithin o se vailaʻau vailaʻau o phospholipids ma le filifili. O nei vaega uma e lua o ni tagata fai tulafono o le lipid composition o le toto. Faʻatasi ai ma isi vitamini, e aoga mo ponaivi, sooga, faʻaoga o le tino ma le ate.

Choline o se vailaau e pei o le vaitamini, e taua foi o le vitamini B4. E aʻafia i le vaega o le hepatoprotectors, aua e faʻamalosia ai le maualuga o le cholesterol, triglycerides, faʻapea foi le inisalini i le tino.

O fuamoa o le seleselega e aoga mo tamaiti, tagata taʻalo, tagata e faʻaitiitia le gaosiga o hormones. Ae ui i lea, faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol ma le atherosclerosis, e sili lava le vavaeeseina atoatoa oi latou mai le taumafataga poʻo le faʻaaogaina o le protein po o fuamoa moa.

Ina ia le gata ina maua le cholesterol mai fuamoa o le salu, ae o mea aoga uma foi, ma faaitiitia ai le lamatiaga o le siama salmonella, e tatau ona matauina le tele o tulafono:

  • Filifili na o meaai fou ma fufulu le atigi aʻo leʻi maeʻa ona teuina i totonu o le pusaaisa.
  • Aua le 'ai fuamoa pe a fai ei ai se manogi manogi pe afai ua faaleagaina le laumei pito i fafo.
  • Aua le tuufaatasia i latou ma isi mea maualuga o le cholesterol - sisi, pata poo meaʻai gaʻo. O le faʻaleleia atili o le a avea ma fualaau faisua po o sukalati malulu (pe a sauniuni kulimi ma koko).

E le manaomia le 'ai o fuamoa o le salu i le maualuga o le cholesterol, maʻisuka faʻamaʻi, faʻamaʻi tiga o le ate ma le gall vladder.

O le maualuga o fats e leai se aoga i le yolks e mafai ona totogiina mo le fesoasoani a isi mea e aofia ai le magnesium, iodine, fiber, vitamini C ma le PP.

Faʻamau 1 sipuni o le salu, sasaa 0.5 kapu o sina faʻamafanafana mūmū mūmū i totonu, faʻaosooso vave. Faaopopo se pine o le totoa ma le 0.5 teaspoon o le meli.

Liligi le 1 moa mata ma le 100 ml susu susu i totonu o se pesini fagu, faaopoopo 2 sipuni tele o le oatmeal ma le afa afa. Faʻamuʻu mea uma. Afai e manaʻomia, faʻamalieina le faʻafefiloi ma le meli.

Taʻu le beets, faʻafefe le afa o le fualaau faisua i luga o se fatu. Suauu 2 fuamoa o le salu, tipi i totonu o nofoaga. 150 g o algae (moa) ua fefiloi ma le 100 g o pipi tao. Oti le afa o le sipuni i totonu o mama.

Faʻafefiloi mea uma i totonu o se pesini loloto ma sasaa 1-2 laulau vavae ole suāuu olive. Faamasima ma le pepa e tofo ai.

Salafa Provencal

'Otiʻoti le afa puʻupuʻu o arugula. 3-4 fualaʻau faapelepele ma 2 fuamoa o salu e vevela e tipi i afa po o faita. Tuu tamato ma gusi i totonu o se ipu.

Saunia se laei o le 2 teaseti o le olive olive ma le 1.5 - balsamic vinegar (masima ma le pepa e tofo). Sasaa fualaʻau faʻatasi ma tuʻu lelei i luga o le mea o loʻo totoe.

Tipi le 250 g o fualaau lanumeamata lanumeamata po o lanumeamata lanumeamata ma se vaitaimi o le 4-5 cm. Fafasi i se pine o le masima ma simmer mo se 3-5 3-5 minute. I le taimi lea, kuka 4 kulimi fuamoa ma tipi i lalo.

Faafefiloi le 0.5 teaspoon o le vine, 0.5 sipunni o le vinika ma le vevela, ia faasolosolo malie i totonu o le 1.5 tablespoons o le suauu manogi (i le fua masani - vine). Faaopopo i le sau sau afa afa, tipi i ni mama manifinifi, 1.5 teaseti o tarragon (tarragon), masima ma le uliuli pepa.

Tipi 5 launiu seleni ma faʻafefiloi ma isi mea. Liligi le ipu faʻamaʻa ma se sau.

O mea faʻamalolo o fuamoa o salu na maua i Saina anamua e tagata o le nuʻu. I le taimi nei, o lenei manatu na pikiina e saienitisi Iapani oe na maua e le faʻaaogaina o fuamoa o le salu, o mea o loʻo i totonu o le oloa e puipuia ai le tuputupu ae o tumutumu oona.

I le taimi nei, o loʻo i ai se manatu i le asō e faapea, o fuamoa o le sipili o loʻo aofia ai le tele o doses o le cholesterol. Mo lenei mafuaʻaga, e taua le mafaufau pe faʻafefea ona faʻaaoga fuamoa moa pe, i se isi itu, e afaina ai le tino.

E pei o soʻo se vailaʻau faʻasolo, o fuamoa o le salu e tatau ona faʻaaogaina i le faʻatusatusaina, e ui lava i a latou meatotino aoga. Naʻo le tulaga lenei o le a manuia ai lenei soifua maloloina mai lenei oloa. Togafitiga e aofia ai le faʻatumu i mea talafeagai o le tino i le tulaga o le soona galue poʻo le faʻalavelave tulaga.

Talu ai o fuamoa o le isumu o loʻo taʻua o se oloa maualuga-kalori, paleni i totonu o mea o meaʻai ma microelements, ua fautuaina ina ia 'ai i latou pe a maeʻa se gasegase tuga ina ia mafai ai e le tino ona faʻavave vave.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e kuka ia fuamoa ina ia mafai ai ona faatumauina meatotino aoga o le oloa ma faʻaleleia ai le digestibility o le polotini. O le faʻasologa o fuainumera o meaʻai e mafai ona fesoasoani ia te oe e iloa ai le mea e fai i fuamoa.

Mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o lenei oloa e le fautuaina mo le aofia ai i le taumafataga. E le gata i lea, e le tatau ona 'aina faʻatau fuamoa ma le atinaʻe o pancreatitis. Faʻatasi ai ma le faʻavaivai vaivai o le faʻamaʻi, ua faʻatagaina ai e 'ai fuamoa moa poʻo fuamoa e fetogi.

O le mea lea, o fuamoa o le salu e fesoasoani i se tagata:

  1. Faamalosia le faiga puipuia,
  2. Faaleleia le galuega o le gastrointestinal tract,
  3. Faʻamautinoa le faʻatinoina o le tino,
  4. Faʻaleleia le tulaga o le maʻisuka, anemia, bronchial asthma, toto maualuga.

Ma le manuia, o lenei oloa e faʻaaogaina e faatumauina ai le gaioiga o le fatu ma le tino. O lenei mea e mafua ona o mea o loʻo iai le lecithin i totonu, o se mea lelei tele lea e aveesea ai le cholesterol mai le tino ma puipuia ai lona faʻaputuina.

Ma o le cholesterol, e pei ona e iloa, o se mea taufaamatau i le vascular system, o loo faaputuputu i puipui tetele. O ituaiga fuifui nei o nei mea e fausia ai mea e pipii ai le lumenese vascular ma faʻalavelave i le faʻaaogaina o le toto.

O se taunuuga, o le toto i le okeni lea o loʻo taʻitaʻia ai lenei auala toto. O se faʻalavelave mataʻutia o lenei mea matautia e mafai ona sasa, fatu fatuga, poʻo le faʻaitiitia o le toto i soo se vaega o le tino, lea e lamatia ai le gangrene.

O fuamoa e taʻua o le mea sili ona lelei o le protein. O loʻo aofia uma ai mea taua o le amino (mea e le faʻapipiʻiina i le tino ma e tatau ona sau ma meaʻai). Latou te aofia ai foʻi le polotini talafeagai.

Tului: 30 fuamoa o le suka e faʻamalieina ai manaoga o tagata matutua i aso taʻitasi mo meaʻai.

E le gata i lea, o le meaola o le salu e na o ni nai calories (na o le 1,55 kcal i fuamoa taitasi).

Manatua: o le lelei o le 'ai o fuamoa o lo latou tino atoa. O le yolk ma le porotini e sili atu le lelei nai lo le susu (e faʻaaogaina i le tino e 85%). E sili atu le lelei nai lo le aano o manu (e paʻu i lalo e 85%). Latou te sili atu lo latou lelei nai lo legumes ma iʻa (lea e na o le 66% e vaeluaina ma faʻafefe).

Ua leva ona latou faʻatutuina i latou lava e avea o se mea aoga tele ma talafeagai mo le tino o le tagata.O a latou faamanuiaga e leʻi faʻatagaina, ma na o le i ai o le cholesterol e faʻavae ai le fesili. Sei o tatou taumafai e vaʻavaʻai i mea lelei ma faʻasoa ma oʻo mai i nisi o faʻamatalaga.

  • O le digestibility o fuamoa e le tino e maualuga maualuga - 98%, o lona uiga fuamoa ina ua uma ona 'ai e le mamafa le tino i tui.
  • O aʻafiaga o loʻo maua i fuamoa e matua taua lava mo le gaioiga masani o le tino.
  • O le vailaʻau o fuamoa o fuamoa e tulaga ese i lona lava ala. Ma afai e te manatu o nei vitamini uma e faigofie ona maua, o lona uiga o fuamoa o se mea taumafa taua tele. O lea, o le vitamini D e fesoasoani i le tino e faʻaaogaina le calcium. O le vitamin A e manaʻomia mo le faʻaaliga, e faʻamalosia ai le nerve opic, faʻalauteleina le toto ma faʻafefe ai le atinaʻeina o tusitusiga. Vitamini o le kulupu B, o loʻo i ai i le tele o fuamoa, e talafeagai mo le faʻamautuina o le metabolism i le tulaga o le cellular. O le vitamin E o se faʻamalosiaga masani malosi, e fesoasoani e faʻateleina le tupulaga o tatou siama, e tatau mo le soifua maloloina o le tino atoa, ma puipuia ai le atinaʻe o le tele o faʻamaʻi, e aofia ai le kanesa ma le atherosclerosis.
  • O le faʻalavelave o le mineral i totonu o fuamoa e tele sona sao i le ponaivi ma le tino maso o le tino, faʻamaopoopoina le gaioiga o le popole ma le cardiovascular system. E le gata i lea, o le uʻamea o meaʻai i fuamoa e puipuia ai le atinaʻe o le anemia.
  • O le gaʻo i totonu o le efuefu o le fuamoa, e moni, e aofia ai le cholesterol. Ae i luga, ua uma ona tatou iloa le tele o mea aoga o lenei gaʻo. O vailaʻau oona o loʻo faʻatusalia, e faaopoopo atu i le cholesterol leaga, i mea e manaʻomia e le tino, e aofia ai mea taua. Ae o omega-3 ma Omega-6, o nei mea e masani lava ona mafai ona tuu i lalo le cholesterol. O le mea lea, o le faʻamatalaga o fuamoa i le cholesterol e na o se mea e afaina ai o se feeseeseaiga.
O fuamoa moa ma salu i le faʻamautuina e le mafai ona maua ai le cholesterol

Lisi o mataupu:

  1. Oona malosi o le tele o ituaiga.
  2. 50 elemene, e aofia ai le sili ona taua mo le "fausiaina" ma le masani ai o le tino: calcium, phosphorus, sodium ma zinc.
  3. 12 vitamini.
  4. Amino acids, e aofia ai le maualuga o le methionine, lysine ma le tryptophan, ia e matua tatau lava mo le tino, ua faateleina pe a faatusatusa i la latou tulaga i fuamoa moa.
  • O fuamoa e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli o le maʻi (sei vagana ai fuamoa moa).
  • E mafai ona e puʻeina le salmonellosis mai fuamoa, o lea e fautuaina ai e tagata atamamai le fufuluina o le fuamoa i le fasimoli ma kuka ai fuamoa ao lei kuka.
  • O le tele o taumafa (sili atu ma le 7 fuamoa i le vaiaso) e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le oti mai le maʻi cardiovascular. E le o se mea e ofo ai, e iloa ai le tele o le cholesterol i totonu o fuamoa. Faatasi ai ma le taumafaina tele o fuamoa, o lenei cholesterol e teu i luga o puipui o toto toto i foliga o papa ma e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga le lelei. O fuamoa moa ma le cholesterol o loʻo i ai e mafai ona leaga nai lo le lelei.

Uufama fuamoa ma a latou vailaʻau vailaʻau

Ina ia malamalama i le aoga o fuamoa o le salu, e tatau ona mafaufau, muamua lava, o latou fatuga. Mo le faigofie, e mafai ona e faʻatusatusaina a latou mea faʻatasi ma le tuufaatasiga o fuamoa masani o moa, o se vaega taua o le taumafa a soʻo se tagata.

Ae mo le taua o meaʻai o lenei ituaiga o fuamoa, e maualuga tele. Aemaise lava, o le aofaiga o ituaiga ituaiga o gaʻo o loʻo maua i fuamoa o le salu e 20% le maualuga nai lo fuamoa moa. O lenei elemene e tatau ona tuusao mo le malosi o le metabolism, o le gaosia o siama ma siamoni. I lenei tulaga, o aoga o lenei oloa e le mafai ona faafitia.

  1. Magnesium ma fulukalama, lea e fesoasoani i le faʻaleleia o le setete ma le faʻatinoina o le tino, faapea foi ma le faia o ponaivi i totonu o tagata.
  2. Cobalt ma chromium, ao faia e cobalt le hematopoiesis, o le metabolism talafeagai ma le toe faʻafouina o mea, ae o le chromium e taua tele mo gaioiga faʻasolosolo, fesoasoani e faʻamalo ai toxins, metals ma radionuclides.
  3. O le uʻamea, o se elemene taua tele mo le faʻavaeina o le hemoglobin, hormones ma gasegase o le nucleic, o le le lava lea e mafua ai faafitauli faʻalesoifua maloloina.
  4. Maea, lea e talafeagai mo le faʻatinoina lelei o le faʻaleleia o le tino, faapea foi ma le puipuiga o le tino ma le tino,
  5. Se fuainumera tele o vitamini ma minerale.

Laasaga maualuga o le laina o le isi mea taua o fuamoa. O lenei vailaʻau e fesoasoani i le soifua maloloina o le faiʻai, ma faʻaititia ai foi le aofai o le cholesterol i le tino.

Ina ia iloa pe faʻafefea ona faʻaogaina fuamoa moa i tagata, ma pe faapefea ona 'ai ia mea, e taua le sailia o mea o loʻo aofia i totonu o latou vailaʻau. E fai ma faʻataʻitaʻiga, o loʻo maua se fuamoa moa masani, lea e masani ona aofia ai i le soifua maloloina o tagata ola maloloina ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O le taua o meaʻai o salu ma moa fuamoa e laiti, sei vagana ai i le mataupu muamua o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le gaʻo, o le 20 pasene le maualuga nai lo fuamoa moa. Tuuina atu e faapea o ia fesoasoani e talafeagai mo le malosi o le metabolism, o le fausiaina o siama siaki ma le tuufaatasiga o hormones, o le aoga o lenei oloa e le o finauina foi.

  • O fuamoa moa e aofia ai le tele o mea e pei o le sodium ma le sulfur, ao uʻamea o le quail e maua i le magnesium ma le phosphorus. O lenei mea lelei e aafia ai le gaioiga o le tino atuatuvale ma le fausia o ponaivi i totonu o tagata.
  • Faatasi ai ma isi mea, o fuamoa o le salu e 20 pasene sili atu ona mauoa i le 'apamemea, iron ma cobalt nai lo fuamoa moa, faʻapea foi le chromium, o lona maualuga e tolu taimi maualuga.
  • E pei ona e iloa, o le uʻamea e aʻafia ai i le gaosiga o le okesene, o le vaega o le hemoglobin, synthesizes hormones ma acids nucleic, o lea o lona lē mafai ona mafua ai faafitauli faʻalesoifua maloloina.
  • O le Copper e maua ai le atoatoaga o le faʻatinoga o le faʻailogaina, faʻaogaina ma le faʻasalaga. Faatasi ai ma le leai o se tino i le tino, o le anemia, o le faateleina o le vaivai, ma le paʻu ona o le gau o lauulu e mafai ona atiaʻe.
  • E manaʻomia le kulupu mo le masani o le hematopoiesis, metabolism hormonal, ma le toe faʻafouina o mea.
  • Chromium e taua tele mo le tino, e auai i le metabolism o gaʻo ma gaʻo, faʻamalosea toxins leaga, metala mamafa ma radionuclides. O le leai o se mea, o le maʻi suka o le ituaiga lona lua e atiina ae, mamafa o le tino, toto maualuga ma le atherosclerosis faateleina. O lenei vailaʻau e mafai ona maua mai e ala i meaai maloloina, e aofia ai fuamoa moa.
  • O fuamoa moa o loʻo i ai le tele o vitamini ma minerale e mafai e le tino o le tagata ona maua mai na o oloa mai fafo poʻo mea faaopoopo o mea taumafa.

E aofia ai fuamoa o salu e faʻataunuʻu fuamoa moa e ala i mea o loʻo i totonu o se vailaʻau e taʻua o le laina, o le aofai e faalua le maualuga. O lenei elemene o loʻo lisiina i le lecithin, lea e nafa ma le gaoioiga a le faiʻai.

O le vailaʻau keminiina o le kulupu atoa o le salu o meaola o loʻo faʻatusalia e le tuufaatasiga:

  • protein 13%
  • gaʻo 11%
  • carbohydrates 0.4%,
  • vitamini A, D, E, B (sili o le vaega B),
  • minerale potassium, calcium, magnesium, phosphorus, uʻamea, seleni, sima, apamemea.

Faatasi ai ma amino acids i fuamoa o moa, ua maua ai se seti atoa o seti e le mafai ona toe suia.

  • Vitamin A (54%). E talafeagai mo le tuputupu ae masani, atinaʻe o le koʻupega. E gafa ma le faʻatinoina o le tino, paʻu, foliga mata, lagolagoina le faʻaogaina o le tino.
  • Vitamin B2 (36%). O le elemene taua o mea e toe faʻafoʻi mai: respiration, metabolism, gaioiga o le tino. O le le atoatoa o le Vitamin B2 e faʻaleagaina ai le tulaga o le paʻu, mucous membranes, faʻatasi ai ma le faaletonu o le vaai.
  • Vitamin PP (16%). Auai i le metabolism, e maua ai le tino ma le malosi. O le le lava o lona mamafa e faʻaleagaina ai le gaioiga o le gastrointestinal tract, o le tino, ma le tulaga o le paʻu ma fao.
  • Choline (101%). O fuamoa moa e aofia ai le cholesterol ma le choline.O lenei tuufaatasiga o se vaega o le leithithin. E gafa ma le faʻapipiʻi o phospholipids e le ate. E i ai sona aʻafiaga lipotropic: faʻamaonia le faʻaleagaina o le lipids ma le cholesterol, e faʻamalosia ai le tosoina, le faʻamaʻiina o gaʻo mai le ate.
  • Vaʻalele (27%). O se elemene taua o le tele o gaioiga o le tino, e aofia ai le metabolism. Faʻatonuina le faʻatinoga o le vaega o meaʻai, mea paleni-faavae. E taua le faamalosia o nifo ma ponaivi. Le leai o se fuamoa e tau atu ai i le anorexia, anemia, rickets.
  • Omea (18%). E gaoioi ai eletoni, okesene i le tino atoa. Faʻatonuina le faagasologa o faiga faʻafefe. O le paʻu uʻamea e faʻamaʻaʻa ai le toto, mafua ai le anemia, gastritis atrophic, myocardiopathy, e faʻaitiitia ai le musika o le skeletal, ma faʻaititia ai le gaioiga.
  • Cobalt (140%). E faʻamalosia ai le gasegase o le cholesterol, metabolism.
  • Copper (11%). E nafa ma le metabolism o le uʻamea, faʻaleleia le faʻaleleia o pulu, gaʻo, gaʻo. Tuuina atu i luga o le tino mea toto o okeni ma le okesene. O le le atoatoa o le Copper e faʻaleagaina ai le fatu cardiovascular, e faʻalavelave ai le fausia o le skele i tamaiti ma tamaiti. Le mafuatia ona mafua ai le dysplasia o mea tau fesootaiga.
  • Chromium (28%). Faʻatonuina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lona le atoatoa e faʻaititia ai aʻafiaga o le inisalini, faʻapalepale kulukose.

O le mamafa o le fuamoa e tasi e 9-18 g, o le malosi o le eletise e 168 kcal. Le fua faatatau o le polotini / gaʻo / gaʻolaʻo - 12/13 / 0.6 g.

Ae e te leiloa pe oi ai le cholesterol i fuamoa o moa, e tatau ona e gauai atu i le tuufaatasiga:

  1. O meaola faʻapitoa, e leai sona aoga i mea o lo o lipoproteins. Ae ui i lea, latou te fesoasoani e ausia le paleni o faigamalo i totonu o le tino o le tagata, ma puipuia ai le tupu mai o ni lapisi lapisi.
  2. Polyunsaturated acids e fesoasoani i le maualalo o lipoprotein maualalo.
  3. O vailaʻau e le faʻamamaina e faʻaaogaina e tausia ai le soifua maloloina o le tino.
  4. Lecithin poʻo se mea e faʻasusu ai lea e puipuia ai le paina o puipui o arteries ma veins. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamalamala. Afai o le tagata maʻi e maua i se faʻalauteleina o mea o le lipoprotein maualalo i le plasma toto, e fautuaina e fomaʻi na o se oloa leaga ma luga o se manava gaogao.
  5. O le sodium ma le sulfur, magnesium ma fulukalama e fesoasoani i le tino o le tino, fai ai ponaivi.
  6. O le uʻamea e fesoasoani i le faʻamalosi o le okesene, e aofia ai le hemoglobin, fesoasoani e faʻapipiʻi hormones ma mea e maua ai le tino, o le leai o se paʻu e mafua ai le tele o faafitauli tau soifua maloloina.
  7. E fesoasoani le magnesium i le faʻaleleia, puipuia ma le faʻamalologa.
  8. Cobalt e fesoasoani i le metabolism oona, fesoasoani mo le faʻamalolo vave o le masini.
  9. E aofia ai le chromium e aofia i le lipid metabolism ma le metabolism o gaʻo, faʻamalosia le aveesea o toxins, slag, radionuclides ma metala mamafa mai le tino.
  10. Vitamini ma minerale e na o meaai e mauaina e le tagata maʻi.
  11. Choline - O lenei vailaʻau o loʻo maua i le lecithin, lea e fesoasoani i le gaioiga o le faiʻai. Fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol, ae o le aʻafiaga o le fatuina o pathoces cardiovascular e sili atu le maualalo.

O le faateleina o le fiafia i fuamoa o le siʻola ua faʻamatalaina e se seti o uiga aoga e fesootaʻi ma le tulaga tulaga ese o le oloa. O mea sili ona taua o:

  • macro- ma microelements, minerale: potassium, magnesium, iron, phosphorus, copper, manganese, cobalt, chromium, zinc, seleni,
  • vitamini o kulupu A, B (mea faʻailo ma mea faʻapitoa, choline, thiamine, riboflavin, niacin, pyridoxine), C, E, D, K,
  • amino acids: lysine, methionine, tryptophan - manaomia e faatumauina le paleni o paleni o siama.

Cholesterol i fuamoa moa ua maua i ni aofaiga tele. O loʻo faʻamatalaina mai i le mea moni o loʻo i ai le tele o gaʻo tumu, o le faʻaaoga tatau e tatau ona faateleina le cholesterol i le tino. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  • o mea faapena i la latou lava tuufaatasiga latou te maua ai le cholesterol,
  • faaosofia le ate e fatuina,
  • faateleina le mafai gafatia o se gaʻo-pei o se mea e teuina i puipui o toto toto.

Ae o le tulaga ese o fuamoa o le sipili o loʻo faʻamatalaina e le mea moni, e ui lava o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol oi latou, o le oloa e le o se lamatiaga i tagata. E mafai ona tatou faʻamatalaina lenei faʻamatalaga: o fuamoa o le salu e tele i le lecithin, lea e poloka ai le gaioiga o mea leaga, fesoasoani e aveese mai le tino e aunoa ma le afaina ai o vaa ma le fatu.

I le faʻamuamua, soʻo se fuamoa manulele e mafai ona 'aina. I le tele o atunuu, o se masaniga le 'ai o fuamoa e pala ma e oʻo lava i fuamoa iniseti. Ae o le a matou talanoa e uiga i le mea sili ona taatele ma masani ai mo i matou - moa ma salu.

Talu ai nei, ei ai manatu feteenai e uiga i fuamoa o salu. Fai mai se tasi, o fuamoa o le salu e na o mea aoga lava, ma e talitonu se isi o fuamoa uma e tutusa lava.

O se fuamoa e aofia ai le polotini ma le kulimi, faʻatasi ai ma le tala o le selu mo na o le sili atu ma le 30% o le aofaʻi o fuamoa. O le malologa o le polotini ma le atigi.

E lanu paʻepaʻe:

  • Suavai - 85%
  • Puipuia - e tusa ma le 12.7%, e aofia ai ovalbumin, conalbumin (ei ai mea e puipuia ai le ita), lysozyme (ei ai mea antibacterial), ovomucoin, ovomucin, ituaiga e lua o ovoglobulins.
  • Fats - pe a ma le 0.3%
  • Carbohydrates - 0.7%, matua glucose,
  • B vitamini,
  • Enzymes: protease, diastase, dipeptidase, etc.
  • Protein - pe a ma le 3%,
  • Fat - pe a ma le 5%, o loʻo faʻatulagaina i ituaiga o mea nei:
  • O meaʻai gaʻo, e aofia ai omega-9. O gasegase oona e tuufaatasia i lalo o le omega-9 latou te le aʻafia ai le maualuga o le cholesterol i le tino, ae, ona o le malosi o latou vailaʻau, faʻamautuina gaioiga faʻamalosi i totonu o le tino, puipuia le tuʻuina o le cholesterol i puipui o toto toto, ma puipuia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma le thrombosis. Faatasi ai ma le leai o se Omega-9 i le tino, e lagona ai e se tagata le vaivai, vaivai le vave, lavelave o le puipuiga, ma paʻu mago ma paʻu mucous. E i ai faafitauli i sooga ma toto toto. Faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi osofaʻiga fatu.
  • Polyunsaturated fatty acids o loʻo faʻatusalia e omega-3 ma omega-6. O nei mea e maua ai le tulaga masani o le cholesterol i le toto, faʻaitiitia ai le "leaga" cholesterol, ma puipuia ai le atherosclerosis ma isi faafitauli o le cardiovascular system. Latou te faʻaleleia le faʻaogaina o toto toto ma fausaga, e maua ai le tino ma le faʻaaogaina o le calcium, ma faʻamalosia ai le tino o le ponaivi. Omega-3 ma omega-6 faʻaopoʻopoina le gaoioi faʻatasi, e puipuia ai le gaʻo. O le leai o ni gaʻo eletise faʻamalolo e aʻafia ai le afaina o le tino ma e mafai ona oʻo atu ai i le popole ma e oʻo lava i le mafaufau. Oncologists, e faavae i luga o le poto masani, fai mai o le le lava o le Omega-3 ma le omega-6 i le tino e faateleina ai le lamatia o le kanesa.
  • Oona gaʻo mama: linoleic, linolenic, palmitoleic, oleic, palmitic, stearic, myristic. O vailaʻau e pei o le linoleic ma le linolenic e manatu e taua tele. Ona o lo latou le atoatoa, o faiga le lelei e amataina i le tino - feoai, afaina o lauulu, fao fagu. Afai e te le faʻaauau pea ona faʻaogaina le le atoatoa o nei vailaʻau, faʻafitauli i le gaioiga o le maskloskeletal system, amataina le toto ma gaʻo gaʻo, ma atherosclerosis e atiina ae.
  • Carbohydrates - e oo atu i le 0.8%,
  • O le kulimi e aofia ai le 12 vitamini: A, D, E, K, ma isi,
  • 50 elemene elemene: calcium, potassium, phosphorus, magnesium, sodium, zinc, copper, selenium, ma isi.

Aisea e matautia ai le maualuga o le cholesterol?

Pe a faʻapipiʻi papala i luga o le tasi ma le isi, o le lumenese o le vaa e faasolosolo malie le faʻaitiitia. Muamua, e faʻagesegese ai le tafe toto, o se taunuuga, o le toto i se vaega faapitoa o le tino e faʻaleagaina, suiga faʻaleagaina e tutupu.

Ua faamaonia e saienitisi le maualuga o le cholesterol toto o le tagata e le mafua ona o le masani ona faaaogaina o meaai ma lona maualuga, ae ona o le solia o le faiga o metabolic body.

O le isi itu taua: o meaola ninii o le intestinal o loʻo faʻaalia ai le lectith egg, lea na sau ma meaai, i le tele o suiga. O se taunuuga, ua faia ai se mea - trimethylamine oxide. O se aofaiga tele o trimethylamoxide e mafua ai le maʻi fatu. O lona uiga, o le tele o lecithin e leaga foi.

E faʻapefea ona E manino lava o le tele o fuamoa e afaina i le soifua maloloina, ae o le leai o se mea e faʻaleagaina ai le gaioiga o le loto ma le setete o vaʻa. O le mea lea, e mafai ona matou maua le faʻasalalauga lea: e mafai ona e 'ai, ae i ni mea laiti ma, sili atu i mea uma, i lalo o le faʻataʻitaʻiga o suʻega suʻega.

Uu fuamoa i meaai

O lenei oloa e mafai ona tuʻuina atu i tamaiti mai le amataga. Ae peitaʻi, afai o le tamaititi e afaina i soʻo se mea, e fautuaina e faʻaaogā fuamoa moa pe a tasi le tausaga. Talu ai ona o lo latou tuufaatasiga o fualaau oona, ua faʻaofiina ai fuamoa o le salu i totonu o le taumafa o tamaiti aʻoga ma talavou ile ituaiga o ipu.

I le tolu tausaga le matutua, e fautuaina e le sili atu nai lo le lua fuamoa i le aso. E mafai e tamaiti matutua ona 'ai fuamoa, ae e manaʻomia ona faʻatau mai na o tagata e faʻatuatuaina ma siaki le fou o le oloa.

I le maʻisuka, o lenei oloa e mafai ona faia se vaega faapitoa i le puleaina o le mamafa o le tino. A faʻaaogaina i aso uma, o le isu o le salu e tasi e faʻafefiloi ma se sipuniti o le meli o le a faʻatumu ai le tino i le malosi ma faʻasaʻo le atuatuvale.

O fuamoa moa e aoga foi i le taimi o le maitaga ona o le taua tele o minerale ma vitamini. O le uʻamea ma le chromium o loʻo i ai i totonu o le oloa e faia ai le masani tatau o le vailaau mo le tina ma le tamaititi faʻatali.

Mo tagata, o fuamoa o salu e fai ma auala e fafagu ai fefaʻasoaʻiga tau feusuaiga ma faʻaleleia le mafai. O le tamaoaiga mauoa o le kopa, magnesium, uʻamea ma fulukalama e saofaga i lenei mea.

O lenei vaega o le taumafataga e aoga tele i le taimi o le maitaga, aua o loʻo i ai le tele o meaʻai mo le tina o loʻo faʻamoemoe ma le pepe.

I tane, o lenei oloa e faʻaleleia ai le mafai.

Faʻaaoga lenei mea taumafa e fautuaina mo tagata o vaitausaga eseese. Ua leva ona maitauina e masani lava e le o mafua mai ni fua o le salu. O lenei mea e mafai ai ona e ulu atu i le oloa i le tausiga o pepe mai le tausaga muamua o le olaga.

Mo tamaitai, i le vaitau o le fanauina o se tamaititi, o laumei o le salu e faʻaalia ona o le maualuga o meaʻai o vitamini ma meaʻai. O le faʻaaogaina masani o le oloa e fesoasoani i le lelei o le tino o le maʻitaga, o le atinaʻe tatau o le fomaʻi.

E fautuaina e fomaʻi fuamoa o quail i tagata mamaʻi o loʻo mafatia mai le fatu ma maʻi faʻamaʻi. O se laasaga talafeagai lea o le leithithine i totonu ia i latou e faʻamaonia ai lenei tofiga: o le kenera cholesterol e le faateleina, ma e maua e le tino ni meaʻai lelei, mea aoga.

O le faʻaaogaina o se mea taumafa mo tagata e maua i le maʻisuka o se tamaoaiga tele mo le faʻaleleia o le soifua maloloina. O le tagata gasegase na te maua le tele o meaʻai ma le malosi e aunoa ma se faʻalavelave e faʻaopopo le mamafa o le tino.

E taua tele, o fuamoa o nei manulele e toetoe lava a gauai uma i le tino. E naʻo le 2% o le oloa e faʻapitoa, e faʻaitiitia ai le fua o le tuiina o le iniseti.

Le faʻaaoga o fuamoa o le salu i le togafitiga o faʻamaʻi

  • O le isu o le mea aupito sili ona taua, aua o loʻo aofia ai gaʻo maloloina, vitamini A, D, E ma mea e maua mai - phosphorus, calcium.
  • O le fuamoa fuamoa e aofia ai le fesoʻotaʻiga, lea e iai sona aʻafiaga.
  • O le fuamoa o se punavai o le maualuga o le protein, e faigofie ona eli ma maua ai se lagona umi o le atoatoa.

I le faaopoopo atu i moa, o sui e fai ma sui o fuamoa o salu i luga o le maketi. E sili atu le tamaoaiga i mea aoga gaʻo. E tasi le fuamoa e aofia ai le fua o le gaʻo i aso taitasi mo le tagata. E tusa ai ma isi faʻamaoniga o le taua o le paleni o meaʻai, o fuamoa o salu e taia le moa.O a fuamoa sili ona lelei mo le atherosclerosis, fatu fatu, maualuga le cholesterol?

E ui lava i faʻamanuiaga e le mafai ona faʻatagaina, faatasi ai ma le tele o faʻamaʻi, fuamoa e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete:

  • E tele taimi e maua ai le fatu ma vascular diseases, e faateleina le maualuga o le cholesterol toto.
  • O le mea lea, faatasi ai ma le atherosclerosis, o faamai o le cardiovascular system ma le faaletonu o le gastrointestinal tract, o se maualuga o meaai o le cholesterol ma gaʻo i le isu e mafai ona faaosofia ai se faʻalavelave o le maʻi.
  • E tatau ona e 'ai uma moa ma moa. O nei oloa ei ai a latou lava vitamini ma minerale.

E mafai ona ou 'ai fuamoa mo maʻi fatu? E taua le tali: ioe, e ono mafai, ae ina ia aloese mai le faʻamalosia o faʻamaʻi, e taua le tuʻuina saʻo o se meaʻai:

  • I le lisi o aso taʻitasi, faʻaititia le numera o ipu o loʻo i ai ni yolks egg. Faia ni palatinitini puddings, puddings ma tao suʻe fuamoa ma fualaʻau.
  • Siaki lau fomaʻi mo le fua faatatau o fuamoa e aina mo le masina - e masani lava 2-3 fasipepa i le vaiaso.
  • Taumafa na o fuamoa o loo kuka, i le ituaiga o fuamoa fufulu mafolafola poo ipu tao tao.
  • Aloese mai meaʻai falai ma le gaʻo: fala faʻi ma le puaa, pailani, soisi.

E ui i le pasene maualuga o le gaʻo i totonu o le sulugatiti, e te le manaʻomia le lafoai atoa o fuamoa. O loʻo aofia ai mea taua o le gaʻo, lecithin, lea e faʻasaʻo ai le cholesterol toto, ma antioxidants o le natura lea e fesoasoani ai i suauu o toxins. O le faʻaaoga tatau o fuamoa o le a na ona aumaia ai faʻamanuiaga i le tino. Le manuia

O le maualuga o le faʻamalosia o le porotini e sili ona maualuga pe a kukaina fuamoa, e ui lava e mafai foi ona faʻaaoga i se faiga masani.

I le lautele, o le faʻaaogaina o fuamoa o le salu e tatau ona faʻamaonia i mataupu nei:

  • e faʻamalosi ai le puipuiga o le tino,
  • faaleleia atili le galueaina o le gastrointestinal tract,
  • faʻatalanoaina o le faʻatinoina o le tino,

E le gata i lea, o le taumafataga e fesoasoani e faʻaleleia le tulaga lautele i le tulaga o le maʻisuka, anemia, bronchial asthma ma le maualuga.

E tele manatu i auala e faia ai fuamoa o salu. O nisi tagata atamamai e fautuaina le faʻaaogaina o latou mata. A aunoa ma le vevela vevela, o le oloa e tumau ai mea aoga uma, faafaileleina le tino o le tagata i le tele e mafai ai. E taua le mulimuli i tulafono o filifiliga ma teuina:

  • o le atigi e tatau ona saoloto mai vaʻa ma mea leaga,
  • aʻo leʻi faʻaaoga, e tatau ona mulumulu lelei le atigi,
  • ia mautinoa e siaki le aso e muta ai aʻo leʻi faʻatau, aua le faʻaaoga mea e muta ai meaʻai,
  • tausisia tuutuuga e teu ai pe a uma ona faatauina.

Faʻasoa fagu fuamoa e le faigata. Latou te manaʻomia le tuʻu i le vai malulu, masima (ia tumau le amio saʻo o le atigi), tuu i luga o le ogaumu. O le taimi o le kuka e le silia ma le lua minute.

Faailoga ma le faʻailogaina mo le faʻaaogaina

O loʻo i ai ituaiga eseese o fua o fuataga mai lenei oloa ua atinaʻeina e tagata tausi meaʻai ma tagata tomai faapitoa i meaʻai. I le taimi nei, o le kuka e tumau pea le auala e masani ona kuka ai meaai.

Ina ia aua le galo uma meatotino aoga o fuamoa o le salu, e masani lava ona latou teu se taimi itiiti. O le taimi e kuka ai e mafai ona 2-5 minute, fuafua i le ituaiga o ipu e te manao e maua - fuamoa mumu, i totonu o se taga poʻo se mea e teu ai.

O le mea lea e faigofie ona faʻamamaina le atigi, aʻo kuka, e tatau ona e faaopoopo le masima i le fugalaau, ma a maeʻa ona kuka, faʻapala vave loa i lalo o le malulu. I le lima minute mulimuli ane, o fuamoa o le a saunia e 'ai ma' ai.

O le atigi suauu o salu e matua fulafula ma fetoʻai pe a taumafai e momotu i se naifi. O le ata i totonu e matua vevela ma e faigata ona taʻe. E taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo totoe mea o le atigi.

Ona o le maualuga o meaʻai o vitamini B, o fuamoa o le salu e aoga mo tagata e manaʻomia ona faʻaleleia le faʻatinoina o le tino.O le faʻaaogaina masani o lenei oloa o le a fesoasoani ia te oe ia faʻalelei ma atili paleni.

O fuamoa o le seleselega e iloga mai i isi fuamoa e ala i le maualuga o mea o fesoʻotaʻiga. O lenei mea e mafai ai ona faʻafeiloai i latou i le taumafa o tagata gasegase o loʻo mafatia i tulaga faʻapitoa, oeo loʻo toe faʻaleleia pe a maeʻa galuega mamafa, talu ai o le galuega autu a lenei koniteina o le faʻasaʻoina o le mumū, toe faʻafoʻi galuega a okeni, ma faʻamalolo manuʻa.

Mo fafine maʻitaga, o fuamoa o le kefulemu o se mea ola maloloina lelei. E fesoasoani lenei mea e toe faʻaleleia ai le tele o meaʻai e faʻamalosia e faʻaaogaina i se vaitaimi. O le a latou puipuia foi faafitauli e fesootai tonu ma le maitaga, faʻafefe ai faʻaalia o mea oona, ma faʻamalosi ai nifo.

Faʻafefea ona ausia le maualuga o le lelei o le tino i le tino? E tatau ona faʻaaoga pea fuamoa faʻamaʻi: sili ona lelei - i aso uma mo ni nai masina. Faatasi ai ma lenei tulafono, o le soifua maloloina o le a vave ona maitauina e sili atu le lelei pe a uma le lua vaiaso. Hair, fao o le a sili atu ona lelei, o le paʻu o le paʻu o le a suia mo le sili atu.

O loʻo i ai se manatu o lenei oloa e aoga tele mo na o sina mea itiiti, ma e leai sona aoga i tagata matutua. E le o le mea lea: o fuamoa o le salu e aoga tele i tagata uma pe'āfai e faʻaumatia i le faʻatusa.

Mo le tele o faʻamaʻi ma isi faʻafitauli, o vailaʻau o loʻo i ai ni fuamoa o salu ma le cholesterol sili atu, ae le o le tele o taimi, atonu e aoga.

  • tausisoifua tina ina ia mafai ai ona faateleina le tele o susu susu,
  • faatasi ai ma faafitauli i le tino,
  • i le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma galuega ma manua,
  • ao maitaga
  • ma maʻi mata
  • ma faʻamaʻi faʻamaʻi
  • ma le ania,
  • faʻatasi ai ma aʻafiaga mamafa
  • faatasi ai ma le maʻemaʻe o le ulu
  • mafatiaga mai le maʻisuka
  • faatasi ai ma faafitauli i le vaega o meaʻai.

Ina ia ausia le maualuga o le lelei, o fuamoa e tatau ona faʻaaogaina masani mo le tele o masina.

Ae ui i lea, ei ai tagata e tatau ona aloese mai le faaopoopoina o fuamoa (ma e le gata o salu) i meaʻai.

  • maua ai le maʻi ate
  • mafatia mai faamaʻi fatu fatu
  • mafatiaga mai faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular (i lenei tulaga, o fuamoa o le a sili atu ona lamatia le laʻititi o le tagata maʻi).

Afai e te manaʻo moni i fuamoa moa, i lenei tulaga e tatau ona faʻatapulaaina oe lava i le mea e taumafaina na o le polotini.

E taua foi le manatuaina o soo se fuamoa o se mea e matua afaina ai, ma i lona faaaogaina e tatau ona e iloa le fua, aemaise lava pe a oo mai i tamaiti laiti, faapea foi ma le maʻitaga ma le lactating women.

O lapisi vela vela ua sili ona lelei.

I le faaopoopo atu i le feteenaʻiga o le ono mafai ona faʻaaogaina fuamoa o le kala mo tagata e maualuga le cholesterol, o loʻo i ai isi mea e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o lenei oloa. E ui i faʻamanuiaga, o oloa taʻitasi ua i ai tapulaʻa e faʻafefe ai mea aoga.

  • Ia mautinoa ia mulimuli i tulafono o le tumama pe a kuka kuka mai fuamoa o le sipili: ae e te leʻi faʻavelaina pe fufulu, fufulu maeʻaeʻa i lalo o le vai vevela. E ui i le manatu nei e le mafai ona aafia i le salmonellosis, e tele isi faʻamaʻi pipisi.
  • E sili atu le pupuu nai lo le moa, o le mea lea e tatau ona e mataʻituina le aso e muta ai.
  • Aua e te 'ai ia i latou o loʻo i ai ni pili ate. E le gata i lea, latou te faaosofia le faʻasaolotoina o le talo, o lea e mafai ai ona faʻaosoosoina le gaioiga o maa, pe a fai ei ai.
  • Calories 100 g selu o fuamoa 168 kcal. Ae o le mea moni e tasi le mea pe a ma le 12 g, atonu e le mafai e se tasi ona 'ai le tele o latou, o lea o le a le lamatia ai le taumafa o se taumafa faapena.

I le faaiuga, e tatau ona maitauina: o le faʻaaogaina o fuamoa o le salu i meaʻai i le sili ona lelei mo se tagata nofo toatasi e le gata o le a oʻo atu ai i le faateleina o le cholesterol ma le faʻaalia o faʻalavelave i le cardiovascular system, ae o loʻo aʻafia ai foʻi le metabolism.

Ona o le natura patino o uiga o le metabolism, i tulaga taʻitasi o le ai ai lona lava taumafa. Ina ia fuafuaina, e tatau ona e faʻatalanoa se meaʻai. O le a le sili atu le le mautonu e faamautu ai le mafuaaga moni o le maualuga o le cholesterol.

E iloa i le tele o tulaga, o tagata e faʻaaogaina meaʻai ma lona maualuga o loʻo i ai le maualalo o le maualuga o le cholesterol toto. O le mea lea, e le tatau ona vavaeeseina uma fuamoa o le salu mai le meaai.

E pei ona taʻua muamua ile tele o taimi, mo fomaʻi poʻo isi faʻamatalaga, e mafai ona faʻaseseina oe i fuamoa. E tatau ona e vavaeeseina i latou mai lau meaai pe afai:

  • o loʻo iai sou cholesterol maualuga - i lenei tulaga, o salu, ma fuamoa moa, ma o le cholesterol o loʻo i ai e mafai ona oʻo atu i faʻamaʻi tuga e fesootai ma le fatu ma toto,
  • afaina i le oloa,
  • ua maua oe i le maʻisuka - ona 'ai lea o fuamoa e matua faateleina ai le avanoa e atiaʻe ai le fatu fatu poʻo le stroke (toe foʻi ona o le tele o le cholesterol oi latou),
  • e le o aʻafia e lou tino meaola o manu - o le faʻaaogaina o salu ma moa moa ma o lenei faailoga e faʻasaina,
  • o le ate ma le fatu gaioiga.

Faʻaeteete i lou soifua maloloina: e le sili atu foi le cholesterol, poʻo le porotini na faʻaumatia e le tino, poʻo le lamatiaga o le mauaina o pusa cholesterol e aoga ai fua o le 'aiga o le taeao ia e faʻaaogaina.

Mo fafine maʻitaga, o fuamoa o le kefulemu o se mea ola maloloina lelei. E fesoasoani lenei mea e toe faʻaleleia ai le tele o meaʻai e faʻamalosia e faʻaaogaina i se vaitaimi. O le a latou puipuia foi faafitauli e fesootai tonu ma le maitaga, faʻafefe ai faʻaalia o mea oona, ma faʻamalosi ai nifo.

O le oloa e aofia ai le tele o minerale ma minerale, o le mea lea e mafua ai ona faʻatau e fomaʻi le 'ai ia i latou i mataupu nei:

  1. I le taimi o le susu, o meaʻai e afaina ai le susu.
  2. Faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻalavelave, o mafaufauga-mafaufau loloto.
  3. I le vaitaimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga.
  4. I le taimi o le gaioiga.
  5. Faatasi ai ma faʻalavelave o le faʻaaliga.
  6. Maʻi faʻamaʻi o le tino.
  7. Faʻatasi ma le anemia.
  8. Faatasi ai ma togafitiga ma le mamafa.
  9. Faatasi ai ma migraine.
  10. Tagata maʻi maua i le maʻisuka. Faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

E i ai foi se vaega o tagata gasegase ua faasaina ona faʻaaoga fuamoa i soo se ituaiga. O maʻi nei e aofia i nei vaega:

  1. Faʻatasi ma maʻi faʻafe.
  2. Faʻatasi ma le fatu fatu.
  3. Faʻateleina lipoprotein maualalo.
  4. Faʻatasi ma faʻafitauli o le cardiovascular system.

Afai e leai se avanoa ma le malosi e lafoai atoa ai fuamoa o le suka, e tatau ona e faatapulaaina oe i le faaaogaina o le porotini, talu ai e le o iai le cholesterol, o le saogalemu tele mo le soifua maloloina.

  • maua ai le maʻi ate
  • mafatia mai faamaʻi fatu fatu
  • mafatiaga mai faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular (i lenei tulaga, o fuamoa o le a sili atu ona lamatia le laʻititi o le tagata maʻi).

Laitiiti ma kuka?

E toʻatele tagata e manatu e sili ona lelei le 'ai o fuamoa mata. Ae e le o le mea lea: o le atigi fuamoa e tele naua pores, lea e mafai ai e siama eseese i totonu ona faigofie ona ulu. E tele taimi e faamaumauina ai faʻamaʻi pipisi e ala i le faʻaaogaina o fuamoa o salu e le lelei pe kuka, e mafai ona e puʻe salmonella.

Faʻafefea ona puipuia lenei mea? E i ai tulafono faʻavae e faʻatagaina, latou te le gata i fuamoa o moa, ae faʻapea foʻi i soʻo se isi.

  1. Faaaoga tau fou.
  2. Faʻaeteete totoa i le taulimaina. A uma ona faʻatau se fale, fautuaina e fufuluina lelei fuamoa ao leʻi auina atu i latou i le pusaaisa.
  3. Aua le 'ai fuamoa o loʻo i ai mea leaga e iloa ile mata le lavalava.

I le mulimuli ai i nei fautuaga, o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi, o lona uiga, o le ono mafai ona maua se siama o le a tutusa ma le ono mafai ona afaina i le auala o le aiga, tumau i se mea pe a uma se maʻi.

O le mea lea, na matou iloa ai o le 'ai o fuamoa moa e aoga mo tagata uma - o tagata e iai le cholesterol masani ma le maualuga o mea. Na matou iloa foi o le meaola o le salu e aofia ai mea e sili ona leaga ma leaga (hormones, nitrates, antibiotics).

E totoe na o le malamalama pe o le a le ituaiga e sili atu ona lelei le faʻaaogaina - inu ava, kuka kuka kuka (vevela) pe faʻi foi i foliga o fuamoa falai, omelet.

Mafaufau i le eseesega i le va o kuka ma meaʻai kuka. Ma o fea oi latou o le a sili atu ona aoga i se tagata maʻi.

O togafitiga mafanafana o oloa e tupu i le maualuga o le vevela (pe a ma le 100 ° C). I lenei tulaga, o le polotini ma le yolk e maua ai le tutusa tutusa. Latou te paʻu (pa'ū, pe, i fua faasaienisi, denature).

E le gata i lea, pe a vevela i luga atu o le 60 ° C, o meaola oona (enzymes, vitamines) ua faʻaumatia. E faʻaitiitia ai le lelei ma le faʻaaogaina o le oloa. Afai e le manaʻomia e le tino ona faʻaaoga ana enzymes e faʻamalo ai le kulimi mata, ona tatau ai lea mo le faʻamamaina o meaʻai ua tunu.

E le gata i lea, a maeʻa le togafitiga vevela, e leai se aoga o fuamoa ma le protein. Ma minerale - alu i se isi foliga, lea e sili atu ona leaga i le tino o le tagata.

Faaiuga: ina ia mafai ona gaosia le vitamini ma minerale o fuamoa o le salu, e tatau ona faʻaumatia. O togafitiga faʻamalolo e faʻaleagaina ai vitamini ma liliu mai minerale i ni mea e le lelei ona faʻaaogāina.

O fea o fuamoa o selu o le a aumaia ai nisi faʻamaonia i le tino: mea e vevela, faʻamamaina pe aisa?

O oloa o le Protein e kuka i le maualuga o le vevela, e tusa ma le 100 C. Protein ma le yolk e avea ma mea eleelea, palu, meaola ninii o le afa ua faaleagaina. Taumafa tau taumafa, faigofie o le faʻaaogaina ua faʻaititia.

Ina ia eli se oloa lelei, e le faʻaaluina e le tino ana enzymes, toetoe lava a le faʻaaluina le malosi, aua o loʻo aofia ai mea uma talafeagai. Mo le faʻamamaina o le kuka, faʻafelalalalalalalalaʻau, na te faʻaaogaina ni enzymes digestive, sili atu le malosi, taimi.

O togafitiga faʻamalolo e le afaina ai le aofaiga o le cholesterol. Ae peitaʻi, e na o le pau lava le mea e maua ai le protein pe a leai se tino, ma o le polotini o fuamoa ua vevela atoa, e tusa lava pe manaʻomia pe leai foi.

E aliali mai o se mea e faʻavevelaina ai le vevela e maua ai le tele o le cholesterol nai lo le vaʻa. E toe faʻamaonia ai e lenei mea e sili atu le aoga o fuamoa o le sipili e 'ai le' ai.

OMEGA 3 fesoasoani e faʻaititia le cholesterol

E i ai le manatu e leai se afaina o se moa mata. Peitai, o lenei manatu e sese. O le mea e faʻapea o le atigi pupuʻu lapopoa e mafua ai ona ulufale mai siama. O se taunuuga: o se maualuga maualuga o se faʻamaʻi pipisi, mo se faataitaiga, salmonellosis. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i nai tulafono faigofie:

  1. Na o fua fou e mafai ona faʻaaoga i meaai.
  2. Faʻalelei lelei le oloa.
  3. A uma ona faʻatau mai le faleoloa, e tatau ona fufulu fuamoa, ma teuina i totonu o le pusaaisa.
  4. Aua le faʻaaogaina oloa o loʻo i ai le faʻaleagaina faʻapitoa i luga o latou 'ulu.

Lelei digestibility

Soo se fuamoa, o salu ma moa, e lelei tele digestible. Ae ui i lea, i lenei itu, o le muamua sa i ai se tulaga faapitoa, lea e faatalitonu ai i matou e sili atu ona aoga.

O le a le mea e aofia ai? O le mea moni o loʻo iai ni vala se tolu e iloa ai le vave vave ona gaosia o se oloa. O lenei mea fou, fetaui lelei ma isi oloa o loʻo faʻaaogaina, ma le auala o sauniuniga.

Ae mo le toe faʻaleleia o fuamoa o moa, e tatau i se tasi ona matauina o latou tulaga ese. E i ai ni atigi pusa, ma e mafai ona teu umi le umi nai lo fuamoa moa. O fuamoa faʻasili ua faʻapipiʻiina ma fualaau faisua, suamalie fou, otaota.E le fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai a manu.

O le tele o fuamoa o moa e tuʻuina lona faailoga i luga o le auala kuka. Ona o le mea moni e laʻititi tele nai lo fuamoa, o loʻo faʻaalia i le sili atu o le faʻaaogaina o le vevela i le taimi o le vevela.

O le mea lea, e itiiti se taimi e alu ai e faʻaitiitia le siama o loʻo i totonu. Ma o lenei mea e aafia ai le lelei ma le aoga o le oloa i le auala aupito sili ona lelei, o mea e sili atu ona aoga ma gaʻo o loʻo teuina iina.

Ae mo le toe faʻaleleia o fuamoa o moa, e tatau i se tasi ona matauina o latou tulaga ese. E i ai ni atigi pusa, ma e mafai ona teu umi le umi nai lo fuamoa moa. O fuamoa faʻasili ua faʻapipiʻiina ma fualaau faisua, suamalie fou, otaota.

E le fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai i aano o manufasi. O le tele o fuamoa o moa e tuʻuina lona faailoga i luga o le auala kuka. Ona o le mea moni e laʻititi tele nai lo fuamoa, o loʻo faʻaalia i le sili atu o le faʻaaogaina o le vevela i le taimi o le vevela.

O le mea lea, e itiiti se taimi e alu ai e faʻaitiitia le siama o loʻo i totonu. Ma o lenei mea e aafia ai le lelei ma le aoga o le oloa i le auala aupito sili ona lelei, o mea e sili atu ona aoga ma gaʻo o loʻo teuina iina.

O aoga ma mea leaga o le oloa

Talu ai nei, o fuamoa o le sipili ua sili atu ona lauiloa ona o latou o se oloa taua tele. Ae ui i lea, e le o mea uma e leai se aofaʻi e pei ona foliga mai, ona o soʻo se mea aoga e i ai ona aʻafiaga, ma o nisi taimi e ala i le malosi o le faatinoga o le faaleagaina o fuamoa o le salu e sili atu nai lo le lelei.

Fautuaga e pei o le: "Mo se leo lelei e tatau ona 'aina ni fuamoa o salu" - poʻo le "Faʻamaʻi fuamoa e faʻamalosi ai le tino puipuia." E moni lava lenei mea, ae o loʻo afaina ai foi fuamoa o le salu. Seʻi tatou talanoa e uiga i lenei mea i auiliiliga.

Muamua, o le mea autu e afaina ai fuamoa o le kala o le cholesterol o loʻo i ai. A maeʻa mai lenei mea, e mafai ona matou fai atu e le tatau ona e faʻaaogaina sea oloa i le silia ma le lima fasi pepa i le aso. E le gata i lea, e aoga le faʻaitiitia o le faʻaumatia o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, atherosclerosis. O le iʻuga o loʻo i totonu o vaa o le a le aumaia ai se faʻamanuiaga i ia tagata.

Lona lua, o le isi tulaga lamatia o le ono maua mai o siama i le salmonellosis. Afai e tele lou ita i nei upu, ona ou lapatai atu lea ia te oe - o le maile foi e pagatia i lenei maʻi, e ui i le tele o tala.

Lona tolu, o fuamoa o le salu, pe a faʻafefiloi, faʻaititia le tele o le otaota oona, ona o le tafe mai o le enzymes tutusa e leaga. I le talafeagai, matou te matauina o fuamoa o manu uma o loʻo umia lenei meatotino.

ae i le salu, o le faʻaogaina o mea e vavalalata le gallbladder e tele taimi e maualuga atu. Mai lenei mea e mafai ona matou fai mai o tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi e fesootaʻi ma le ate e le tatau ona faʻaleagaina sea oloa.

Lona fa, o le afaina o fuamoa o le salu e faʻaalia i lo latou malosi - o se tasi o ia fuamoa e maua ai le malosi mo le afa itula o galuega galue a le tino atoa. O le mea moni, o lenei mea e afaina mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga masani, ma le isi itu - afai e leai sou taimi e nofo ai i lalo, ona mafai lea ona aoga tele fuamoa.

I lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le mafuaaga e ave ai fuamoa o salu i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fai. O le ae aʻoaʻo e uiga i aoga o lenei oloa, faʻapea foʻi le afaina e mafai ona mafua ai.

Uu fuamoa

O nei mea lanu paʻepaʻe papaʻe ma mea lanu enaena. O le mamafa o le fuamoa e tasi e 13 kalama. O le atigipua e matua manifinifi lava, e tafe i sina mea itiiti.

O fuamoa suauʻu e 'aina i luga o se manava gaogao ona o le mea moni o lo o aofia ai le tele o mea e ola i meaola. I totonu ia i latou, o le tele o vitamini e tele taimi e sili atu nai lo le moa faigofie. O lenei oloa e matua mauoa lava i amino acids.

E le o tagata uma e iloa auala e 'ai ai fuamoa.O le toʻatele o tagata e manatu e mafai ona 'aina faʻatasi e aunoa ma le fefefe i le faia o le salmonellosis: e manatu e leai se aʻafiaga o le suauʻu i lenei faʻamaʻi, ona o le maualuga o le tino o le maualuga e faʻatusatusa i le tele o moa.

O se fuamoa e aofia ai le polotini, atigi ma le selu. O nei vaega uma e lelei. E mafai ona onunu fuamoa moa ona latou te aofia ai meaʻai eseese.

E tatau ona ou fai atu, e tusa ai ma fuamoa o le kela: o lo latou protein o se punaoa maualalo-kalorie o amino amino taua ma le protein. E le gata i lea, o loʻo faamatalaina i le maualuga o mataupu o fesoʻotaʻiga. O lea ituaiga mea e puipuia ai togafiti leaga, ma fesoasoani foi i le vave faʻamalolo o manua.

O loʻo aofia ai le tele o vitamini, e aofia ai le A, B1. B2. E le gata i lea, e tele naua carotene, lea e tuʻuina atu i le ogatotonu se lanu moli sesega. E i ai sona aafiaga lelei i le gaioiga o le faiʻai.

E ui i la latou laʻititi laʻititi, o fuamoa o salu e matua taua tele pe a faʻatusatusa i le moa. O a latou faamanuiaga e masani ona le amanaiaina.

Aiga »Soifua Maloloina ma le Matagofie» Meaʻai »Quail Egg Cholesterol

Faʻaaoga masani o fuamoa o le sipili (aua o le togafitiga faʻapitoa e manaʻomia ai le aso o latou mea fautuaina mo le ono masina) e mafai ona faʻaleleia le lelei o le ola o le tagata, faʻaitiitia le faʻaalia o faʻamaʻi. O sea puipuiga e fesoasoani i:

  • faaleleia le puipuiga puipuia,
  • faapuupuu le taimi o le toe faaleleia pe a uma le taotoga poo le manua,
  • toe faʻaleleia o galuega,
  • faʻapenaina le faʻalavelave faʻafefe e paleni,
  • faatulagaina masani o le toto,
  • sili atu le faʻalaumalie
  • mea faitino vaaia
  • faʻasaʻoina o le maualuga o le hemoglobin,
  • faaleleia o le lelei o le susu i le taimi o le susu.

O le togafitiga ma le teuteuina o le oloa na maitauina i le tulaga o se faafitauli o le tulaga o le paʻu ma le lauulu. O fuamoa moa i ia tulaga e faʻaaoga masani pe pei o masikoki ma le faʻaopoopoga o isi vaega i le fuamoa fuamoa.

O aoga o fuamoa. O le taua faapitoa o lenei mea taumafa faatasi ai ma se manogi manaia ma le maaleale o le selu, lea e aofia ai vitamini: A, vaega B, E, D, PP, calcium, phosphorus, uʻamea, kopa, suauu, iodine, gaʻo, aemaise lava le fatine o lecithin.

O le fuamoa fuamoa e aofia ai le albumin, e faʻaaogaina e le tino e fausia ai ma faafou ai lela ma masini.

O lapisi o le punavai autu o polotini, ae i le taimi lava e tasi e maualalo ai le gaʻo ma kalori. O lapisi e lelei mo le vaʻai ma le fatu, puipuia mai le kanesa ma saofagā i le paʻu mamafa. O le 'ai o fuamoa e masani ona faʻamalosia ai nifo ma ponaivi.

Toa lapoa. O le fea o fuamoa e sili atu ona maloloina: mata, vevela pe vela? I totonu o soʻo se ituaiga e lelei ona faʻaleleia. Ma faʻatasi ai ma le protein, o le tulaga e sili atu ona faigata - o lona digestibility ma le faʻalauteleina o mea taua e faʻalagolago i togafitiga vevela.

E i ai se mea aoga mai fuamoa mata, e leʻi filifilia e saienitisi. E iloa e masani ona ola faʻamaʻi i luga o fuamoa, ae afai e afaina le atigi, ona oʻo mai lea o microbes i totonu o le fuamoa. Faʻasalalau fomaʻi e tatau ona fufuluina lelei fuamoa mata muamua aʻo leʻi kuka.

O le manatu muamua e aoga tele le inu o fuamoa fua mo le au pepese e faʻaleleia lo latou leo ​​e le faʻamaonia. Ma ona o le taufaamatau o le fomaʻi manulele, salmonellosis (o se faʻamaʻi matautia mo tagata) ma le iai o faʻamaʻi o le tele o faʻamaʻi, o fuamoa mata e le manaʻomia ona onā tele.

O fuamoa o le kuluga e lelei ma leaga.

O le mamafa o se fuamoa o le salu e toetoe 5 taimi e itiiti ifo nai lo le moa. Ae i lona aoga, o fuamoa o le sipili e tele taimi e sili atu i fuamoa moa. O fuamoa moa e 9% sili atu o polyunsaturated acid, 13% sili atu cholesterol, 20% sili atu masini ma sili atu calories.

O nisi masalosalo i aoga o fuamoa, aua o le efuefu o loʻo i ai le tele o cholesterol. E tasi le fuamoa o loʻo i ai le sili atu ma le 200 mg o le cholesterol, pe tusa ma le 70% o lona faʻaaogaina i aso taitasi.Ma o le cholesterol maualuga maualuga, e pei ona e iloa, e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular.

Ae e tatau ona e iloa o le cholesterol e fiafia i meaʻai ma le toto e lua mea eseese. O le aʻafiaga o meaʻai o le cholesterol i luga o le toto cholesterol e vaivai ma leai se aoga. Cholesterol e sau mai meaai i totonu o le toto e avea ma cholesterol leaga ma aoga. Mai le cholesterol lamatia, o pepa e faia i totonu o vaa, ma le aoga o le cholesterol e taofia ai lenei mea.

O le cholesterol o loʻo aofia i totonu o le fuamoa o le a faʻaleagaina pe faamanuiaina e fuafua i meaʻai e 'ai ma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se fuamoa mūmū po o se falaoa falai ma le pata, fuamoa faʻamaʻaʻaʻi ma le paranesi - liliu atu i le cholesterol leaga i totonu o le toto, ma fufulu ai fuamoa po o omelettes i totonu o le masini fualaʻau, poʻo se mea e gaosia - e mautinoa lava e le faʻateleina le maualuga o le cholesterol leaga i le toto.

Fai mai tagata fai meaʻai a Amerika e faʻapea afai o se tagata e soifua maloloina ma o lona cholesterol e masani, ona lua fuamoa mo le taeao o le a le afaina ai i lana cardiovascular system. O lenei talafou o se lagona moni, aua na umi se taimi na talitonu ai o fuamoa e toetoe lava o fili autu o se soifua maloloina ma le umi, aua

Ae na i ai ni tagata fai meaʻai e amata ona mafaufau: faʻapefea? A maeʻa, mo le afe ma afe o tausaga, o fuamoa na avea ma oloa aoga, ma na faʻafuaseʻi ona avea ma fili No. 1. Ma o lenei mea e ui lava i le mea moni e aofia ai mea o loʻo manaʻomia mo le ola o le tagata: proteins, fat, carbohydrates, salts minerals ma vitamini.

O se taunuuga o suʻesuʻega, e foliga mai o fuamoa e le faʻateleina le cholesterol (e pei ona muai mafaufauina) ma e oʻo lava i vegans ei ai le sclerosis vascular, e ui lava latou te le 'ai fuamoa poʻo aano o manufasi. I le taimi nei, sa iloa e saienitisi, o le fua o le fuamoa na faʻaitiitia ai.

O le fiafia i le togafitiga ma meaʻai o fuamoa na tulaʻi i le sailiga mo le AIDS. Ua maua e saienitisi o amino acids e maua mai le lanu paʻepaʻe ma le lipid extract e maua mai le galu o le a faʻamanuiaina ai le tagata maʻi ma faʻaleagaina ai le HIV AIDS.

Talu ai ona o fua e faʻamalosi ai le puipuiga o le tino ma fesoasoani i le tau faasaga i le faʻamaʻi, ua fautuaina tagata maʻi o le HIV e 'ai fuamoa i aso uma. Ma e le tatau ona na o tagata AIDS - pe a uma, e tele atu faʻamaʻi e tulai mai pe a faʻaitiitia le faʻamaʻi.

Ae faapefea le cholesterol? E foliga mai o nei tagata gasegase o loʻo i ai se faʻafitauli eseʻese: ua na o le faʻaitiitia o le cholesterol toto. E foliga mai, e leai se mea lelei i lenei mea. Faatasi ai ma le le lava o le cholesterol, o le aʻafiaga o le tumo ma faʻamaʻi pipisi. O le mea lea, aua le teena fua.

  • O le lanu paʻepaʻe o se polotini atoatoa, lea e tele taimi e sili atu ona taua nai lo mea e maua i aano o manu ma meaʻai susu. O le mea lea, e tatau i le lagolago o meaai mamatini ona suia le paluga ma le susu ma fuamoa fuamoa moa i a latou meaai. O le leai o sekene cholesterol i sea ituaiga taumafa e le afaina ai le tino o le tino i soo se auala, talu ai e mafai ona maua le aofaʻi o le cholesterol e tatau mo le ola e tutoatasi.
  • E i ai i le namu ni meaʻai, lea e manaʻomia mo le tuusaʻoina o meaola o le faiʻai ma le fausiaina o hormones sex.
  • O le kulimi o le falala o loʻo aofia ai le tele o vitamini D, e aunoa ma le faʻaogaina o le calcium i totonu oo tatou tino.
  • O le uʻamea i fuamoa moa e fesoasoani e puipuia ai faʻamaʻi cardiovascular ma faʻamaʻi.
  • O le lithithin o loʻo i totonu o le isu o loʻo i ai se aoga aoga i le ate, faʻaleleia mafaufauga ma mafaufau mafaufauga, i nisi itu e faʻaitiitia ai le leaga o le cholesterol i le tino.
  • O loʻo i ai le faʻasologa i le isu, lea e fesoasoani e puipuia ai le tuputupu aʻe o le ola.
  • O le isu o loʻo i ai foʻi le lutein, lea e fesoasoani e aloese mai faʻafitauli i le mea faitino.
  • I le taimi o le maitaga, o fuamoa e aoga mo la latou mea maualuga i le gaʻo siama, lea e fesoasoani i le atinaʻe lelei o le faʻaoga o le fetal.

Mea aoga:

  • Laʻau moa - o se punavai o vitamini, micro-macro elements - A, B1, B2, PP, uʻamea, phosphorus, potassium, ma isi.
  • Lysocin e taofia ai le faia o microflora leaga i le tino.
  • Tyrosine e toe faʻaleleia le paʻu, faʻaleleia ma toe foʻi mai se lanu masani.
  • O fuamoa moa e seasea afaina ai se tali, e le pei o le moa.
  • Faʻaleleia le atinaʻe o le mafaufau ma le mafaufau, faʻatupulaʻia ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.
  • O fuamoa moa ua faatonuina mo tagata matutua e aveese le tele o le cholesterol mai le toto, faʻafefe ai le cholecystitis ma faʻasalaina ai papa.
  • O vailaʻau o loʻo i totonu o fuamoa o le salu e fesoasoani i le faʻamavaeina o radionuclides mai le tino.

Mea leaga:

  • E feteenai ma manatu sese, o fuamoa o salu e mafai foi ona avea ma avega o salmonella, ia mulimuli i tulafono uma o le tumama ma le vevela e aloese mai le salmonella.
  • I nisi o ituaiga o cholecystitis, o le cholesterol o loʻo i totonu o le yolks e mafai ona faʻaleagaina ai le maʻi, o lea la e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo leʻi tuʻuina atu fuamoa o le quail i lau meaʻai. Masalo o lau kululalala maualuga e le faatagaina le faʻaaogaina o lenei oloa.
  • O le i ai o siama Salmonella i totonu ia i latou, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻamaʻi maʻi - Salmonella. Ina ia taofia i latou mai le mai, fufulu ou lima pe a uma ona e tago i fuamoa ma aua neʻi 'aina i latou pe le lelei saunia.
  • O se aofaiga tele o le cholesterol (sili atu ma le lua vaetolu o le masani o le tagata masani i le tasi! Yolk). Talu ai o lenei fesili o loʻo faʻaauau pea le fefinauai, ia manatua o oe e le tatau ona i ai ni faʻailoga ua tusia i luga. Afai oi ai, ona aveese lea o le kulimi mai le meaʻai, lea e aofia uma ai le cholesterol ina ia faʻaitiitia ai le leaga o lou soifua maloloina.
  • O le soifua maloloina o le tuʻuina o namo e masani lava ona tausia i luga o vailaau faʻamaʻi, lea e aʻafia ai foʻi fuamoa, o le mafuaʻaga lea e mafai ai e le tino o le tagata, ona maua i totonu o lenei fomu, le faʻalavelave faʻafuaseʻi o microflora, faʻaitiitia le teteʻe i faʻamaʻi ma faʻaitiitia le ono mafai ona maua i vailaau faʻasaʻi mai fafo.
  • Nitrates, pesticides, herbicides, metals mamafa - o nei mea uma, felelei i luga o le ea poo i totonu o le fafaga, e faʻapupula i le faʻapipiʻiina o meaola ma tuʻu i totonu o fuamoa. O le i ai o nei vailaʻau pe a faʻatusatusa i le lauiloa o le cholesterol e faʻaaogaina ai se mea masani i se vailaau moni.

Tulaga masani mo tagata soifua maloloina

Le manatu o tagata fai meaʻai e uiga i aoga ma mea lamatia o fuamoa - o salu ma moa - e suia pea. Talu ai nei, sa finauina e saienitisi e faapea, o le faʻaaogaina o lenei oloa e tatau ona faatapulaa i le 10-15 i le vaiaso, talu ai e aofia ai le tele o cholesterol, lea e aʻafia ai le galuega o le cardiovascular system.

Suesuega faasaienitisi talu ai nei ua faamaonia ai o nei fautuaga e sese. O tagata faapitoa mai Sikotilani, na taʻitaʻia e le tagata paleni o meaʻai, Kerry Rexton, na suʻeina faʻamatalaga mai suʻesuʻega na lomia mo le 33 tausaga (mai le 1982 i le 2015), lea e tusa ma le 280,000 tagata na auai.

Ua maua ai o le cholesterol o mea taumafa e le faateleina ai le lamatia o fatu fatu.

Ua fautuaina malosi e polofesa o le soifua maloloina ia fuamoa e avea o se oloa maloloina lelei aua o loo i ai vitamini ma o ni antioxidants.

Afai o se tagata maloloina ma malosi, e mafai ona ia 'aina le moa moa e tasi poʻo le 4-6 itūlū fuamoa i le aso. Afai e leai ni aano o manufasi ma meaʻai susu i meaʻai i aso taitasi, ona mafai lea ona faʻaopoopoina lenei masani i le 2 taimi. 100 g o fuamoa o moa e aofia ai le 600 mg o le cholesterol, toetoe lava o le tele o le moa.

O fuamoa moa ma le cholesterol e manaʻomia e le tino ola e avea ma vaega autū o le membrane. Le fua o aso taitasi o se oloa:

  • 6 masina le matua pepe e mafai ona tuʻuina atu i ai sina tamaʻi isoliko,
  • tamaiti ei lalo o le 3 tausaga - 2 fuamoa i le aso,
  • e oo i le 10 tausaga - 3,
  • talavou - 4,
  • o le masani lelei mo tagata ei lalo ifo o le 50 o le 5-6, pe a uma le 50, e le silia le 4-5.

Talu ai ona o nei tapulaa, e mafai ona matou fuafua ma le mautinoa le tele o fuamoa moa po o moa e mafai ona aina e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina o se tagata soifua maloloina masani ma pe toafia tagata e maualuga le cholesterol i lo latou toto.

  • O le aso masani mo se tagata maloloina e 1-1.5 pcs. fuamoa poo 2-3 pcs. salu o salu.
  • Mo se tagata e faʻatapulaʻa masani, e 2 moa poʻo le 4 salu o le salu i le vaiaso.

Mataʻituina lou soifua maloloina ma faʻaauau suʻesuʻega ina ia e iloa le tulaga o lou tino.

Le aoga ma le vevela o fuamoa

E tasi le moa moa e aofia ai le 180 mg o le cholesterol, lea e tusa ma le 70% o le faʻaoga i aso taitasi. O le fesili e tulaʻi mai: "O le cholesterol i ni mea matautia?" Fai mai fomaʻi o le cholesterol i fuamoa e le afaina ai le tino o le tagata.

O cholesterol uma i fuamoa moa e faʻapipiʻi i le isu. E tusa ai ma saienitisi, e tusa ma le 200 mg o lenei vailaau, lea e toetoe lava a aofia atoa ai le masani o le cholesterol e tatau mo le tino o le tagata.

  • o le masani i aso uma o le taumafa o le cholesterol mo se tagata soifua maloloina o le 300 mg poo le tasi ma le afa o fuamoa moa, e le tatau ona sili atu i ai, talu ai o le soona fai o le tino ma le cholesterol e afaina ai le tele o faiga,
  • tagata e maua i le maʻisuka poʻo le toto maualuga o le cholesterol maualuga e le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 200 mg o lenei vailaau i le aso, o le. o le masani e tasi le moa moa.

Afai o loʻo e fefe pea ua solia le cholesterol mo oe poʻo au lava mafuaaga e te le manaʻo e ai, mai fuamoa moa e mafai ona e faʻaaogaina naʻo proteins - e le o iai le cholesterol.

Afai tatou te talanoa e uiga i le faʻaaogaina o fuamoa moa, ona le fautuaina lea e fomaʻi e sili atu ma le fitu i le vaiaso ona faʻaogaina uma: e kukaina, pe faaopoopo i se sauuga, poʻo le meaʻai autu.

Choline poʻo vitamini B4 o se vailaʻau muamua i le acetylcholine. O le puluvaga poʻo le faʻaliliu o aʻafiaga mai le tasi nerve fiber i le isi, e nafa ma le galuega a le faiʻai, faʻalavelave popole.

Choline o se vaega o phospholipids: lecithin, sphingomyelin. I le faʻaopoopoga i le galuega autu, e faʻaopoopoina ai le faʻamautuina o le gaʻolaʻau o gaʻo, le tele o le inisalini. Faʻatasi ma le lecithin e aveesea gaʻo mai le ate. Faʻaauau i meaola uma. Le deficit lecithin e taʻitaʻia ai le gaʻo i totonu o le ate, fatuga o le fatu fatu, ma le toto.

O le cholesterol faʻateleina i fuamoa o moa e totogi i mea o loʻo i le choline. O lenei tuufaatasiga faʻapitoa e tatau mo togafitiga o le ate ma le atherosclerosis. Ae e le o lona uiga o le faafetai i le taloina, o fuamoa o le salu e mafai ona faʻaumatia e le gata i ni nai fasi pepa i aso uma.

Afai e faʻatusatusa le 100 g o oloa taʻitasi, o nei moa ma moa e sefulu, e fesuiaʻi:

E talitonuina o le 'ai o fuamoa o le selu e le o se mea matautia, e le pei o le moa. E talitonuina e le o mafatia mai suauu mai le salmonellosis, ona o le maualuga o le vevela o le tino. E moni lava.

Salmonella o se siama e ola i le tino o moa. 90% o manulele e aafia i lenei microorganism, lea e ulu atu i fuamoa, ona sosoo ai lea ma ona pusa i totonu. E tele naua mea e maualalo ai paʻu o le seleni, o se puipuiga faaopoopo lea e puipuia ai siama mai le ulu. O le mea lea, mai le manatu o le salmonellosis, o se meaola o le salu e sili atu le saogalemu.

Faʻalogo lelei

I le tele o tausaga talu ai, na aoina ai fuamoa o le salu i vaomatua. Sa manatu i latou o se meaʻai, o se mea e faʻaleleia ai le siosiomaga. O aso nei e maua ai le meaʻai e ala i faatoaga o loʻo tutupu aʻe ai salu. I lalo o le faatosinaga a le falemaʻi, latou te suia ai i lalo ifo o moa, ae o loʻo matua ese lava mai o latou tuaa vao.

E mafai ona tuputupu ae, o le avega o manu felelei e faaosofia e le tele o meaʻai faaopoopo, hormones, antibiotic. E sili atu le tau e sili atu le faʻapitoa mo le faʻafefegalea o le siʻosiʻomaga o le siosiomaga, aemaise lava pe afai e tutusa lelei le tauvaga?

O fuamoa moa e aofia ai le cholesterol faatasi ma le leithith ma lona choline. O nei mea e faʻaitiitia ai le aofaʻi o lipids o loʻo faʻasaga i le toto, faʻaleleia le setete toto i le atherosclerosis ma faʻamaloloina le ate.

Choline - o le vaitamini o le kulupu B (e taua o le vailaʻau B4). I le tele o tui, e faʻaaogaina e avea o se faʻamaʻi pipisi ma le lipotropic (faʻamautuina le metabolism lipidism ma le tele o le cholesterol i totonu o le toto).

Lecithin o se mea faʻalavelave e aofia ai gaʻo gaʻo, phosphoric acid ma choline. I le tino o le tagata, lecithin e tele ni galuega taua e faia. O se fale mea mo le

namele, ma fai foi le membrane o soʻo se sela tagata. E auina atu le cholesterol ma le palatini i le toto. O meatotino a le hepatoprotector ua faʻaalia (e puipuia ai suauu o le ate ma faʻaosofia ai lo latou toe faʻaleleia, faʻaitiitia le cholesterol ma puipuia le fausia o gallstones).

Yolks o se tasi lea o auala sili ona mauagofie o le choline, lea e faʻasaʻoloto mai le isu i le taimi o le gaʻoina, pe a faʻaumatia le leithith.

O le auai o le choline ma le leite i totonu o le isu e totogi ai gaʻo (lipids) i lona fatuga. O le mea lea, e le taua tele pe oi ai le cholesterol i fuamoa o moa, e taua le i ai o le leithith ma le filifili.

Lecithin o loʻo maua i meaʻai uma o se punavai masani o gaʻo gaʻo (iʻa gaʻo, sisi malo, pata, ate). Ma o le natura na mautinoa o le tele o le cholesterol sili atu e leʻi faʻaputu i le tino o le tagata.

Manatua: lecithin o se mea e galue malosi. O le mea lea, o loʻo aʻafia mai i le yolks mata ma e le aʻafia mai le vevela-togafitia. E ui o le cholesterol o loʻo aʻafia mai soʻo (meaʻai, taofi, falai).

O le lisi o tagata e aofia ai le porotini, le carbohydrate, fuamini. Fuamoa o manulele - moa, salu, ponoa - e masani ona saunia e pei o le fulufulu digestible. O fea e sili atu ona filifili i le maualuga o le cholesterol?

Mo se tagata e maua le lipid metabolism, e taua tele le iloa o le cholesterol i totonu o salu ma moa moa. E mafua lenei mea i le manaʻoga e tausia se taumafataga ma fuafua le numera o kalori ma cholesterol i le lisi.

O le mea lea, o le fesili talafeagai e tulaʻi mai, o le a le tele o le cholesterol o iai i le oloa a manu felelei? Ma oa fuamoa ei ai le tele o cholesterol - moa po o salu?

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le meaola o le salu e tutusa ma moa i totonu o mea o loʻo aoga. E i ai foi nai calories, ei ai puipuiga ma lipids (gaʻo). Ae o le tele o cholesterol, i fuamoa o salu e sili atu.

Ae ui i lea, e le o le itiiti ifo o le faʻaitiitia o latou manuia. E le mafai ona afaina se vaega ole cholesterol. O le mea lea, o fuamoa o le suka ma le maualuga o le cholesterol e mafai ona 'aina.

O suʻesuʻega uumi o mea matautia ma faʻamanuiaga o fuamoa manu lele na faia i le Harvard Medical University. 120,000 volenitia sa suesueina iinei. I le gasologa o le suʻesuʻega, na maua ai e na oi latou e 'ai le 2 fuamoa i aso taitasi e leai ni aumei nai lo isi tagata e leʻi' ai i ni yolks ma ni palatini.

Na faia faʻamatalaga mo le 14 tausaga. E tusa ai ma faʻamatalaga na maua, na faʻataunuʻuina e saienitisi Harvard o le faateleina o le cholesterol i le toto o se tagata ina ua uma ona 'ai fuamoa, muamua, le taua, ma, lona lua, na totogiina e isi mea aoga o loʻo i lalo o le atigi.

O se mea manaia ma le lauiloa le moni: o se oloa laititi o le protein e naʻo le tino pe a manaʻomia. I lenei tulaga, o le oloa faʻavevelaina e faʻamamafa i soʻo se tulaga - pe i ai se manaʻoga pe leai.

O le mea lea o le faaiuga: o le faʻaaogaina o fuamoa ua tunu e sili atu cholesterol i le tino o le tagata nai lo suauu salu ma pulu. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻi mama, maualuga le cholesterol i le toto, ma le atherosclerosis ma le lapisi e fautuaina e 'ai fuamoa.

Pe a faatusatusa i le aofai o le cholesterol, o fuamoa o le sipili e le o mautinoa le au taitai, o se tala le lelei mo tagata ei ai le muai fuafuaina i le fausiaina o lapisi lapisi. Ae ui i lea, e le tatau ona e le fiafia i le taimi muamua i le oloa e aunoa ma le talisapaia o tulaga lelei ma le le lelei.

O faʻamanuiaga e aofia ai:

Faatusatusa i isi manulele

Na suʻesuʻeina e tagata suʻesuʻe i Rusia ia fuamoa o le 7 manulele: moa, salu, moa manu, turuki, kusi, pato ma musika musky. O le a le tele o cholesterol e maua ai a latou oloa pe a faʻatusatusa i le maile? O faaiuga nei na faʻataʻitaʻiina e tagata tomai faapitoa:

  1. Musika galu e taʻitaʻi atu i le cholesterol i le yolk. E taua tele e saienitisi lenei mea, pe a faatusatusa i isi, o le vaitaimi o le faalavelaveina o nei manulele. I tua atu o latou i le lisi o kusi, pato ma salu, sosoo ai ma le moa, moa, turik.
  2. O le maualuga o le cholesterol matūa fesoʻotaʻi ma le mamafa o fuamoa na maua i le salu. E mafua lenei mea ona o le popofou o le manulele ma le amataga o le taimi aoga. Le pito laʻititi - i le kusi.
  3. O le protein o manufelelei uma o loʻo i ai foi sina cholesterol laitiiti, o le tele o mea uma o maua i le popo o le ponate - 0.94 mmol / l. I le salu o lenei faailoga o le 2.6 taimi itiiti, latou te nofo i le nofoaga lona 4.

O fua sili ona aoga i manulele, i totonu o le fafagaina o vailaau faʻamaʻi poʻo hormones tuputupu aʻe e le faʻaopoopoina.

O le kopiina o meafaitino o le 'upega tafaʻilagi e mafai e aunoa ma le faʻatagaina i le tulaga o le faʻapipiʻiina o se fesoʻotaʻiga faʻasino igoa i la tatou' upega tafailagi

Faʻalogo! O le faʻasalalauga faʻasalalau i luga o le 'upega tafaʻilagi mo na o faʻamatalaga faʻamatalaga ma e le o se fautuaga mo le faʻaaogaina. Ia mautinoa e talanoa i lau fomaʻi!

O le kopiina o meafaitino mai le upega tafailagi e mafai e aunoa ma le faʻatagaina pe afai o le faʻapipiʻiina o se fesoʻotaʻiga faasinoupuina fesoʻotai i luga o la tatou 'upega tafailagi

Faʻalogo! O le faʻasalalauga faʻasalalau i luga o le 'upega tafaʻilagi mo na o faʻamatalaga faʻamatalaga ma e le o se fautuaga mo le faʻaaogaina.

Ia mautinoa e talanoa i lau fomaʻi!

Cholesterol ma Chicken Eggs

Ua sau le tagata ma le tele o auala e faʻaaoga ai fuamoa mo meaai. Ae i totonu ia i latou, o le sili ona lamatia ma le le manaomia o le a avea ma foliga masani, e aunoa ma le amataina o le vevela.

Fai mai tagata popoto o fuamoa mata o loʻo i ai se avega mamafa i luga o le meaʻai ma meaʻai ma e mafai ona mafua ai salmonellosis. O le mea lea, taumafai e kuka fuamoa e ala i le kuka, fulu pe faaopoopo i isi ipu.

O le Cholesterol o loʻo iai i fuamoa, ma o lenei mea moni ua faʻamaonia le saienisi. Ae o suesuega e faamaonia ai le saogalemu o le oloa ma le leai se afaina i le tino pe a faʻaaoga lelei. Afai e te 'ai fuamoa faʻamaonia, ona le fefe lea o se tagata:

  • afaina
  • faateleina le cholesterol toto,
  • atherosclerosis,
  • cardiovascular diseases, ma isi.

I le faaopoopo atu i le cholesterol o loʻo i ai i totonu o le sulugatiti, phospholipids, o le chop ma le leite e sili ona aoga o loʻo i ai foi.

O le tele o le cholesterol o loʻo maua e le mafai ona afaina ai le soifua maloloina, ma o le faʻaaoga masani e le faʻaleagaina ai le maualalo.

Afai tatou te talanoa e uiga i le cholesterol, lea o loo i totonu o fuamoa moa, ona talanoa lea pe o iai iina e le talafeagai. O lenei mea o loʻo i ai.

Ona toe tulai mai lea o se isi fesili e uiga i le tele. I le averesi, o le moa moa e tasi e aofia ai le 180 miligrams o mea, lea e 70% o le masani i aso taitasi mo le tino o le tagata. O le a tatou talanoa e uiga i fuamoa o le kelati i se taimi mulimuli ane, talu ai o loʻo faʻaaogaina foi i latou i le taumafa a tagata.

O ia ituaiga o cholesterol e le o se mea matautia. O se taufaamataʻu sili atu ona matuia e sau mai le gasegase gaʻo ma ituaiga o gaʻo. E sili atu ona leaga o latou tino i le tino pe a faatusatusa i le cholesterol, o le mea lea latou te sili atu ai le leaga.

O le mea e taʻua o le cholesterol tele e le sau mai fuamoa, ae mai meaai e te 'ai faʻatasi ma i latou:

O fuamoa moa e aofia ai se ituaiga o le cholesterol e le o se lamatiaga. O mea uma o loʻo faʻaogaina i totonu o le efuefu.E tasi le meataʻi moa e tusa ma le 80% e aofia ai manaoga masani o le tino mo lenei vailaʻau. O le mea autu iinei e le o le faʻaleagaina o le oloa, ae ia tausisi i tulafono o taumafa talafeagai.

E 2 nuances i lenei itu:

  1. Mo se tagata soifua maloloina i aso taʻitasi, o le tulafono fautuaina o le cholesterol e 300 mg., E tutusa ma le 1.5 fuamoa. E sili atu ona le fautuaina, aua o le mea e tupu i se paʻu, o galuega a le tele o polokalama i totonu e amata ona pagatia.
  2. Afai e maua se tagata i le maʻisuka poʻo se toto maualuga maualuga o le cholesterol, o lona uiga o le maualuga o aso taitasi e 200 mg. vailaʻau, o lona uiga, e le silia le 1 moa moa.

Afai e te le manaʻo e faʻalavelave pe e te fefe e sili atu i le cholesterol i le toto, ona aveese lea o le kulimi mai le tuufaatasiga o le moa moa, ae ia 'ai le suka. E leai se cholesterol oi ai.

Po o le a lava le auala e saunia ai, e le fautuaina e fomaʻi le sili atu ma le 7 fuamoa i meaai mo le 1 vaiaso. Afai e te 'ai ni fuamoa moa moa 2 - 3 i le aso, o le aso e sosoo ai e sili atu ona lelei le teenaina ma faia se malologa.

Cholesterol ma Quail Eggs

Talu ai nei, o le fuainumera o fualaʻau na foliga mai ua matua faateleina ai fuamoa. E toʻatele e le iloa pe iai cholesterol i fuamoa o le salu, ma le tele o lenei oloa e sili atu le saogalemu nai lo le moa.

Sa i ai se manatu malosi e sili atu le soifua maloloina o fuamoa ma le itiiti ifo o le cholesterol, e mafua ona o lo latou laʻititi. O le mea moni, o la latou vaega o le a tutusa lava, ma o salu e oʻo lava i fafo atu o latou tagata tauva.

Mo le faʻatusatusaga, matou te aveina le 10 kalama o fuamoa o moa ma moa. Ua faailoa manino mai i suesuega ua i ai i le cholesterol o salu e tusa ma le 60 mg., Ma i le moa 3 mg. itiiti. O lenei mea e faʻamaonia ai tagi ole maualuga ole maualuga o le vailaʻau.

E oo lava i le au fai meaʻai, o lo oi ai le finauga e uiga pe tatau ona faʻaaogaina e le aunoa, talu ai o le mea o loʻo i ai se togi o loʻo i ai se maualuga maualuga o se mea matautia. Ae i le taimi lava e tasi, o le leithithine o loʻo aofia i le tuufaatasiga, o ona meatotino o loʻo faʻaaoga e puipuia ai le faʻavaeina o pusa o le cholesterol matautia.

E tusa ai ma le masani o le faʻaaogaina o fuamoa o le salu mo le 1 le vaiaso, o loʻo i ai se taofi mautu ma le faʻamaonia e le aoga le faʻaaogaina o sili atu i le 10 fasi vaega mo meaai. O lenei mea e mafai ai e le tino o le tagata ona maua na o le aoga mai ia i latou ma puipuia aʻafiaga leaga.

Contraindications

Ona o le tuufaatasiga o lenei oloa, ua tulaʻi mai feeseeseaiga pe mafai e se tagata ona 'ai fuamoa ma le maualuga o le cholesterol. E le gata i lea, e le o tagata uma e iloa e uiga i le faʻailogaina.

O lea e te le faʻaosofia ai ni mea e le lelei ai le tino ma e te le faʻafeagai ma aʻafiaga o le faʻaaogaina o lenei oloa, matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i faʻamaʻiloga e maua.

O ituaiga o fuamoa na tuʻuina atu e le mafai ona aofia ai i le taumafataga pe afai:

  1. O se tagata ua maua i le maualuga o le cholesterol i le toto. Ia mautinoa e taofi le 'ai o fuamoa o moa ma moa, e pei o le cholesterol o loʻo i ai i totonu o le a amata ona afaina ai le soifua maloloina. E i ai se faʻafitauli o le faʻaosofia o maʻi fatu fatu.
  2. Faʻasinomaga tagata faʻalepalema ma le faʻafefe. E le seasea le mea e tupu ai, ae e le o se mea taatele i togafitiga faafomaʻi.
  3. O le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. I le tulaga o le maʻisuka, o fuamoa e solia, ona o lo latou faʻaaoga atili e faʻapupulaina ai le ono mafai ona afaina ma fatu le fatu.
  4. E le mafai e le tino ona ufiufi atoatoa le protein lilo o meaola.
  5. O maʻi i le gaioiga o gaʻo ma le ate o loʻo matauina.

E tatau ona e iloa ma tausisia le masani o le aofaiga o le cholesterol e tatau ona ulufale i totonu o le tino e tausia ai galuega taua. O se mea e sili atu, e tusa lava pe i ai se tagata soifua maloloina, e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi, faʻalavelaveina le gaioiga o totoga o le tino ma aʻafia ai le tulaga lautele o le tino.

E oo lava i fuamalie sili ona suamalie ma suamalie o manuʻai ma le puaa e le aoga e lamatia ai lo latou ola maloloina. E tele isi isi taumafataga o le taeao e sili atu le fiafia ma lelei.

Le afaina ma le aoga o le 'ai o fuamoa

E le mafai ona fai mai o loʻo i ai uma lava mea saogalemu. I latou taʻitasi, o loʻo i ai uiga lelei ma leaga. Ua uma ona matou talanoa e uiga i le maualuga o le cholesterol i fuamoa. Ae e tatau ona e suʻesuʻe atili i auiliiliga o fuamoa moa i le tulaga o latou aafiaga i le tino o le tagata.

O le mea lea, o le a talafeagai le taʻuina atu ia te oe o le a le aoga ma le leaga e maua e se tagata pe ai ai fuamoa moa.

Tatou amata i uiga lelei. E aofia ai:

  1. O le protein o le fugalatini o se fulu ua uma ona puipuia mo le tino o le tagata, lea e taugata tele i le tele o taimi pe a faatusatusa i le polotini maua mai i meaʻai ma meaʻai. O le mea lea, i le noatia ma le fai fuafua i se taumafataga o le protein, e sili lava ona maua i lena auala. O le ae le maua le cholesterol, ae e le o le fefe, aua o mea e gaosia e o tatou tino ua lava lea e mautinoa ai le masani ai.
  2. O le tuufaatasiga o lo oi ai se mea e taʻua o le niacin. E fesoasoani i le fafagaina o totoga o faiʻai ma fausia ai hormones o tagata.
  3. O le isu o loʻo avea o se punavai o vitamini D i se aofaiga tele lava. I lona toesea, e le mafai ona lelei lelei le kuka.
  4. O le uʻamea o loʻo aofia ai i le tuufaatasiga e fesoasoani i le puipuia o le kanesa ma pathologies cardiovascular.
  5. Lecithin e iai sona aafiaga lelei i le ate, faʻaleleia ai le lelei o le mafaufau, e aafia ai le mafaufau o tagata soifua ma faʻasolosolo ai le leaga o cholesterol leaga.
  6. Choline e manatu o se tasi o mea sili ona aoga mo le puipuia o le kanesa.
  7. Lutein e lagolagoina le mea vaaia, puipuia mai faafitauli tau vaʻai.
  8. Folic acid e aoga tele mo fafine maʻitaga, aua o loʻo fesoasoani i le atinaʻega o le faʻalavelave popole o le tamaititi e leʻi fanau mai.
  9. I totonu o le atigi o loʻo i ai se aofaiga tele o le calcium. Afai o suʻega e faʻaalia ai le le atoatoa o lenei vailaʻau, e fautuaina e fomaʻi le faʻaopopoina o sina atigi pusa i meaai. E fautuaina foi e tuʻuina atu i tamaiti laiti i le taimi o le faʻamalosia o le ponaivi.

Ae le o mea uma e matua atoatoa. O le mea lea, ao le i aofia ai ma fuamoa moa i lau meaai, faitau le itu i tua o lenei oloa.

O uiga leaga e aofia ai:

  1. Salmonella E mafai ona aofia ai elemene nei siama, lea e faʻaosofia ai faʻamaʻi pipisi. Latou i totonu ma tua atu o le atigi, o le mea lea, a maeʻa ona faʻafesoʻotaʻi ma i latou, ia mautinoa ia fufuluina ou lima. E le fautuaina le faʻaaogaina o le oloa pe leai foi.
  2. Cholesterol. Talu ai o se tasi o sekone tasi e aofia ai le masani o aso uma o le vailaau, e tatau ona e faʻaeteete faʻaaogaina lona faʻaogaina. A uma mea uma, e te 'ai foi i le tele o isi meaai e maua i le cholesterol. O le faʻateleina o mea e tupu i taunuuga le talafeagai ma le tele o faʻamaʻi.
  3. Antibiotics. E faʻaaogaina i le tele o faʻatoʻaga lea o loʻo ola ai laufanua. Latou te avea ma vaega o fuamoa ma ulu atu i le tino o le tagata. E mafai e vailaʻau faʻavevesi le microflora, faʻaitiitia le faʻamaʻi.
  4. Mea leaga. O nei mea e aofia ai palapala, vailaau faʻasaina, elemene o mamafa mamafa. O loʻo i le ea i luga o faatoaga poʻo le faga o le vao. E faasolosolo lava, o mea e faʻaleleia i le tino o le manulele, ulu i fuamoa, ona oʻo ai lea i le tino o le tagata. O lo latou vavalalata e mafua ai se mea inu moni mai se fuamoa masani.

Faʻavae i lenei mea, e mafai ona tatou faʻataunuʻu pe a tatou faʻaaoga fuamoa masani, saogalemu ma le maualuga i se aofaiga faatapulaa, tatou te maua na o faamanuiaga, tele mea aoga, minerale ma vitamini. Ae o fuamoa leaga ma o latou aafiaga faʻafefe tele.

Le afaina ma le aoga o fuamoa o moa

I le tele o auala, o mea aoga ma le afaina o fuamoa ma moa fuamoa e tutusa.Ae o le a matou taumafai e matau mea sili ona taua, talanoa muamua pe i ai a latou cholesterol ma po o le a le tele.

Tatou amata i aga masani ma aoga. E tele naua iinei:

  1. Faʻavae. O le tuufaatasiga o lenei oloa ua maea ona suesueina auiliili e aofia ai le tele o elemene, vitamini, ma isi. O vitamini A, PP, B1, B2, potassium, phosphorus, ma le uʻamea e lauiloa i le maualuga maualuga.
  2. Lysozyme. O se mea aoga e puipuia ai le fausia o microflora matautia.
  3. Tyrosine. E aoga mo le paʻu ma lona toe faʻaleleia, e mafai ai e le paʻu o le tagata ona sili atu ona malosi, toe faʻaleleia le lanu masani o le paʻu.
  4. O se faʻafitauli faʻafefe. E tele lava ina tupu pe a faʻatusatusa i le moa. O le mea lea, o le toʻatele e le mafai ona 'ai fuamoa moa, e aunoa ma ni faʻafitauli faʻafesoʻotaʻi i se mea o le salu.
  5. Atinae o mafaufau ma mafaufauga. E i ai so latou aafiaga lelei i nei meatotino, faʻatasi ai ma latou fesoasoani e mafaufau ma toe faʻafoʻi le faʻaoga o le tino.
  6. Aveesea o mea leaga mai le tino. E fautuaina e le aufailaʻau taumafa le faʻaaogaina o lenei oloa mo i latou o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol i totonu oo latou toto ma ua maua i le cholecystitis. E faʻamavae lelei ai foʻi leʻo gaʻo, aveese faʻamaʻi.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o faʻamanuiaga e manaia tele. O le mea lea, o le lauiloa o salu i tausaga talu ai nei e mafai ona faʻamatalaina e le gata i le tofo, ae faʻapea foi i le lelei lelei o le tino o le tagata ma le faʻaaoga lelei.

Ae e oo lava iinei o loo i ai ni faaletonu. O le autu e lua mea e afaina.

  1. Salmonella Mo nisi mafuaʻaga, e talitonu le toʻatele i fuamoa o salu e leai se salmonella. E le o lea. O ia fuamoa foi e galue e avea ma siama, ona o le faaaogaina, togafitiga o vevela ma le tumama pe a fesootai ma i latou e taua tele.
  2. Cholecystitis. Matou te tusia latou te fesoasoani i le cholecystitis. Ae i nisi o ituaiga o togafitiga, o le cholesterol mai le yolks na o le faʻalavelaveina ai le ala o le maʻi. O le mea lea, ao leʻi faʻaaogaina salu, pe o ona fuamoa, mo meaai, ia mautinoa e faʻamaopoopo le taumafataga ma lau fomaʻi.

O le tulafono autu mo le mauaina o faamanuiaga ma le faaitiitia o le afaina o le fua lea o fuamoa o salu.

O oloa taʻitasi i le lalolagi o loʻo faʻaaoga lelei e se tagata e fai ma meaai, i le taimi lava e tasi e afaina ai ma manuia. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai e fomaʻi ma tagata fai meaʻai uma e faʻafaigofie a latou meaʻai, tausia le paleni lelei ina ia le avea ai penefiti ma aʻafiaga.

O le fofo aupito sili ona lelei o se feutagaiga ma tagata tomai faapitoa ma se suʻesuʻega auiliili. O lenei mea o le a fesoasoani ia malamalama pe o le a le tino ma le mea e sili atu. E faʻavae i luga o faʻamatalaga o faʻamaʻiga, ua filifilia ai le tagata lava ia meaʻai e mafai ai e oe ona faʻateleina le aoga o oloa taitasi ma aloese mai meaʻai e ono afaina ai le tino.

O le Cholesterol e le na o le pau lea o mea matautia i fuamoa, o le mea lea, o le tuʻuina atu o meaʻai maloloina lelei e oʻo mai i le lautele.

Faafetai uma mo lou gauai ma ia maloloina! Aua e te mafaufau ia oe lava!

Faʻasoa i la matou 'upega tafaʻilagi, tuʻu ai faʻamatalaga, fesili i fesili nei!

Tuua Lau Faamatalaga