Faailoga o le faʻamalosia o inisalini - mafuaʻaga ma le soifua maloloina

O le faʻamalosia o inisalini o se faʻalavelave faʻaleagaina o le tino o le tino i gaioiga o le inisalini. E le afaina po o fea e sau ai le inisalini, mai le pancreas (faʻasologa) pe mai injections (faʻavave).

O le faʻamalosia o insulin e faʻatele ai le maʻisuka e le gata o le maʻisuka, ae o le atherosclerosis foi, o le fatu fatu, ma le maliu faafuaseʻi ona o se ipu ua afaina.

O le gaioiga o le inisalini e faʻatonutonuina ai le metabolism (e le gata o carbohydrates, ae gaʻo ma gaʻo), faʻapea foi ma faiga o mitogenic - o le tuputupu aʻe, toe gaosia o sela, DNA synthesis, faʻaliliuga o le gafa.

O le manatu faʻaonaponei o le faʻamalosia o le inisalini e le faʻatapulaʻaina i le gasegase o le gasegase o le gataifale ma le faateleina o aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2. E aofia ai foi suiga i le metabolism o gaʻo, proteins, faʻamatalaga o le gene. Aemaise lava, o le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai faafitauli i le pito i tua o le endothelial, lea e aofia ai puipui o toto toto mai totonu. Ona o lenei mea, o le lumenesa o le vaa na solo, ma alualu i luma le atherosclerosis.

Faailoga o le inisalini ma le faʻafitauli

Atonu e masalomia lou mauaina o le inisalini pe afai o au faailoga ma / poʻo suʻega e faʻaalia ai e iai lau maʻi maʻi. E aofia ai:


  • meaʻai i le sulugatiti (manava),
  • maualuga maualuga (toto maualuga),
  • suega o le toto mo cholesterol ma triglycerides,
  • siakiina o le polotini i le urine.

O le gasegase o le resdominity o le faailoga taatele lea o le faʻamalosia o le inisalini. I le nofoaga lona lua o le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga). O le mea e masani ai, e leʻi maua e le tagata le gaʻo ma le toto maualuga, ae o le suʻega toto mo le cholesterol ma gaʻo ua leaga.

O le suʻesuʻeina o le faʻamalosia o inisalini e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga o se faafitauli. Talu ai o le faʻateleina o le inisalini i le plasma toto e mafai ona matua fesuisuiaʻi, ma o le mea masani lenei. Aʻo suʻesuʻeina le inisalini plasma anapogi, o le masani mai le 3 i le 28 mcU / ml. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani ai i le anapogi o le toto, o lona uiga o le maʻi e iai le hyperinsulinism.

O le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tupu pe a tupu mai le pancreas ia sili atu ona tele ina ia mafai ai ona totogi le faʻamalosia o le inisalini i totonu o masini. O lenei suʻesuʻega o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le maʻi cardiovascular.

O le auala aupito sili ona saʻo mo le fuafuaina o le inisalini o le 'ua taʻua o le hyperinsulinemic insulin. E aofia ai le faʻaauau pea o le inisalini ma le kulukose mo le 4-6 itula. O se auala galue, ma e seasea lava ona faʻaaogaina. E faʻamapulaʻaina i le anapogi o suʻega toto mo suʻega insulin.

Ua faaalia i suʻesuʻega e faʻapea o le inisalini o loʻo maua:


  • 10% o tagata uma e leai ni faʻafitauli faʻaleaga,
  • i le 58% o tagata gasegase o le toto maualuga (toto maualuga i luga 160/95 mm Hg),
  • i le 63% o tagata ei ai le hyperuricemia (o le serum uric acid e sili atu i le 416 mmol / l i alii ma sili atu i le 387 mmol / l i tamaitai),
  • i le 84% o tagata e maua i le toto maualuga (triglycerides sili atu i le 2.85 mmol / l),
  • i le 88% o tagata e maualalo le maualuga o le "lelei" cholesterol (i lalo o le 0.9 mmol / l i alii ma lalo o le 1.0 mmol / l i tamaitai),
  • i le 84% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2,
  • 66% o tagata e le atoatoa le kulūkose toleni.

A e suʻeina se suʻega toto mo le cholesterol - aua nei siaki le cholesterol atoa, ae eseese "lelei" ma le "leaga".

Faʻapefea ona puleaina e le inisalini le gataifale

E masani lava, o le molini o le inisalini e fusia i lona atigipusa i luga o sela i maso, gaʻo, poʻo le ate. A maeʻa lenei mea, faʻapipiʻiina o le insulin rescepor ma le auai o tyrosine kinase ma lona sosooina ma le sui o le insupini receptor 1 poʻo le 2 (IRS-1 ma le 2).

O mole mole mole IRS, i le itu, gaoioi le phosphatidylinositol-3-kinase, lea e faaosofia ai le faaliliuina o le GLUT-4. O se uila o le kulukose i totonu o le siama e ala i le fagu. O lea ituaiga metotia e maua ai le faʻaagagaina o le metabolic (glucose transit, synthesis glycogen) ma mitogenic (DNA synthesis) aʻafiaga o le inisalini.


  • Glucose e aʻafia e siama maso, ate ma mea faʻapipiʻi,
  • Faʻailoga o le glycogen i le ate (teuina o le "fast" glucose faʻasao),
  • Mauaina o amino acids i sela,
  • DNA synthesis
  • Polotini faʻamalosi
  • Faʻasologa o vailaau palapala
  • Avega a Ion.


  • Lipolysis (faʻamavaeina o mea faʻapipiʻi ma le ulufale atu o gaʻo gaʻo i le toto),
  • Gluconeogenesis (suiga o le glycogen i le ate ma le kulukose i totonu o le toto),
  • Apoptosis (faʻaleagaina patino o sela).

Manatua o le inisalini e poloka ai le vaevaeina o le tino. O le mafuaʻaga lea, pe afai e maualuga le maualuga o le insulin i le toto (o le hyperinsulinism o se mea e masani ai ma le faʻamalosia o le inisalini), ona matua faigata ai lea o le mamafa o le mamafa, toetoe a le mafai.

Mafuaaga faʻavae o le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin o le faʻafitauli o se pasene tele o tagata uma. E talitonuina e mafua mai i kenera na avea ma autu i le taimi o le evolusione. I le 1962, na i ai le talitonuga o le tetee o inisalini o se mea e ola ai i le umi o le fiaai. Aua e faʻaleleia ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino i taimi o le tele o taumafa.

Sa fia aai le au saienitisi mo se taimi umi. O tagata pito sili ona ola o tagata na maua na latou maua le faʻamalosia o le inisalini i le faʻafesoʻotaʻi. O le mea e leaga ai, i ona po nei, o le faʻaaogaina o le insulin resistance "galue" mo le atinaʻeina o le oona, toto maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ei ai o latou faaletonu o le tino i le faailoina o moli pe a uma ona fesoʻotaʻi le inisalini ma a latou suimeni. O lenei mea ua taʻua o faaletonu o le postbeceptor. Muamua, o le faʻaaogaina o le glucose transporter GLUT-4 ua faʻalavelaveina.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o faʻamatalaga o isi genes e maua ai le metabolism o le kulukose ma lipids (gaʻo). O fuatini ia mo le glucose-6-phosphate dehydrogenase, glucokinase, lipoprotein lipase, fatty acid synthase ma isi.

Afai ei ai i se tagata se vailaʻau faʻapitoa i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2, ona mafai lea ona iloa pe leai foi se maʻi pipisi ma le maʻisuka. E faalagolago i le olaga. O mea taua e ono lamatia ai le tele o mea taumafa, aemaise lava le taumafaina o gaʻo (gaʻo ma le falaoamata) faamamaina, faapea foi le maualalo o le tino.

O le a le lagona o le inisalini i tino o tino

Mo le togafitiga o faʻamaʻi, faʻapitoa ile insulin i le muscle ma le tino o le tino, faapea foi ma le ate, o le mea sili ona taua. Ae o le tikeri o le faʻamalosia o le inisalini o nei mea e tutusa? I le 1999, o suʻega na faʻaalia ai leai.

E masani lava, ia taofia le 50% o le lipolysis (gaʻo gaʻo) i le tino, o le maualuga o le insulin i le toto e le silia le 10 mcED / ml ua lava. Mo le 50% le faʻamavaeina o le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e le ate, e tusa ma le 30 mcED / ml o le inisalini i le toto ua uma ona manaʻomia. Ma ina ia mafai ona faateleina le kulukose i le gaʻo maso e 50%, o le inisalini i le toto o le 100 mcED / ml ma le maualuga e manaʻomia.

Matou te faʻamanatu atu ia te oe o le lipolysis o le malepelepe o le tino. O le gaioiga o le inisalini e taofia ai, pei o le gaosia o le kulukose i le ate. Ma le gasegase o le kulukose i le inisalini, i le isi itu, ua faʻateleina. Faamolemole ia matau o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o tulaga ua faailoaina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua suia i le itu taumatau, o lona uiga, agai i le faateleina o le malosi o le inisalini. O lenei gaioiga e amata i se taimi umi ao leʻi maua le maʻisuka ia lava.

O le lagona o le tino o le tino i le inisalini e faaitiitia ona o se genetic predisposition, ma sili ona taua - ona o se olaga le lelei. I le faaiuga, ina ua mavae le tele o tausaga, ua le toe gafatia e le pancreas le faateleina o le atuatuvale. Ona latou iloa lea o le maʻisuka moni "ituaiga". E sili atu le manuia i le maʻi pe afai e vave amata togafitiga o le gasegase metabolic i le vave e mafai ai.

O le a le eseesega i le va o le faʻamalosia o le inisalini ma le maʻi faʻasolosolo

E tatau ona e iloa o le inisalini o loʻo maua foi i tagata ei ai isi faʻafitauli o le soifua maloloina e le aofia i le manatu o le "syndabal syndrome". O lenei:


  • polycystic ovary i tamaitai,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • faʻamaʻi pipisi
  • glucocorticoid togafitiga.

O le faʻamalosia o insulin i nisi taimi e tupu i le taimi o le maʻitaga, ma pasi pe a uma le fanau. E masani lava ona tulaʻi ma le matua. Ma e faʻalagolago lava i le a le olaga e taʻitaʻia e se matua matua, pe o le a mafua ai le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le cardiovascular problems. I le tusiga "O le maʻisuka i tagata matutua" o le ae maua ai le tele o faamatalaga aoga.

O le faʻamalosia o insulin o le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini o tino maso, ate ma le tino o le tino e sili ona tāua tele. Ona o le leai o se lagona i le inisalini, e itiiti ifo le kulukose ma "mu" i totonu o maso maso. I le ate, mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua faʻaaogaina le glycogen i le glucose (glycogenolysis), faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o le kulukose mai amino acids ma isi "mea gaosia" (gluconeogenesis).

O le faʻamalosia o le inisalini o le tino o le tino e faʻaalia i le mea moni o le aʻafiaga o le inisalini o le inisalini. I le taimi muamua, o lenei mea ua faʻaleagaina i le faateleina o le gaosiga o le inisalini pancreatic. I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o le tele o le gaʻo o loʻo malepe i totonu o le glycerin ma gaʻo gaʻo maualalo. Ae i le vaitaimi lea, o le leiloa o le mamafa e le maua ai le fiafia tele.

Glycerin ma gaʻo gaʻo maua fua i totonu o le ate, lea e maualalo ai le lipoproteins mai latou. O vaega nei e afaina ai i luga o puipui o toto, ma alualu i luma le atherosclerosis. O le tele o le kulukose, lea e aliali mai o se taunuuga o le glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e ulu atu foi i le toto mai le ate.

O le faʻamalosia o le inisalini ma faʻamaoniga o le maʻi faʻasolo i le tino i luma o le atinaʻe o le maʻisuka. Talu ai o le faʻamalosia o le inisalini mo le tele o tausaga, ua totogiina e le tele o le gaosiga o le inisalini e pulou peta o le pancreas. I se tulaga faapena, ua matauina ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto - hyperinsulinemia.

Ole tui vaʻaia ma le toto kullukose masani o se faailoga lea o le faʻamalosia o le inisalini ma o se faʻalavelave o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e le o toe faʻafeiloaʻi e lelatini peta pancreatic le uta e totogi ai le faʻamalosia o le inisalini. Latou te maua mai le inisalini ma le itiiti ifo ma le itiiti, o le tagata gasegase o le toto maualuga ma le maʻisuka.

Muamua lava, o le vaega lona 1 o le inisalini e faʻanoanoa, o lona uiga, o le vave faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto e tali atu i se mea taumafa. Ma o le basal (pito i tua) o le puleaina o le inisalini e tumau pea le tele. Pe a tulaʻi le maualuga o le suka i le suka, e faʻaleleia atili le faʻamalosia o inisalini ma faʻalavelave ai le gaioiga o suauu peta i le pulelasi o le inisalini. O lenei faiga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka ua taʻua o le "glucose toxicity."

Faʻafitauli insulin ma le lamatiaga o le fatu

O loʻo iloa e faʻapea, i maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le soifua maloloina o le cardiovascular e faʻatupulaia i le 3-4 taimi, faʻatusatusa i tagata e leai ni faʻafitauli faʻaleaga. O le taimi nei ua sili atu le tele o saienitisi ma fomaʻi ua talitonuina o le inisalini ma, faatasi ai, o le hyperinsulinemia o se tulaga lamatia matautia mo le osofaia o le fatu ma le taʻavale. E le gata i lea, o lenei lamatiaga e le faʻalagolago i le atiaeina o le maʻisuka pe leai foi.

Talu mai le 1980, o suʻesuʻega ua faaalia ai o le inisalini ei ai le atherogenic i luga o puipui o toto toto. O lona uiga o mea o le atherosclerotic ma le vavalalata o le lumenia o le vaa e alualu i luma i lalo o le gaioiga a le inisalini i totonu o le toto e tafe atu i ai.

O le inisalini e mafua ai le faateleina ma le femalagaaʻi o sela maso masi, o le fatuga o lipids i totonu ia i latou, o le faʻalauteleina o fibroblasts, le faʻafouina o le tino o le toto, ma le faʻaitiitia o le fibrinolysis. O le mea lea, o le hyperinsulinemia (o le faateleina o le maualuga o le insulin i le toto ona o le inisalini) o se mafuaaga taua o le atherosclerosis. E tupu lenei mea ao lei oʻo i le maʻisuka ituaiga 2 i se tagata maʻi.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai se vavalalata tuusaʻo i le va o le faʻamalosia o le inisalini ma tulaga aʻafiaga mo le maʻi fatu cardiovascular. O le faʻamalosia o insulin e mafua ai le:


  • faateleina le lapisi o le manava,
  • o le toto o le cholesterol toto e mamafa, ma pepa mai le "leaga" cholesterol o loʻo i luga o puipui o toto toto,
  • o le a ono faateleina le pipisi o toto i totonu o vaa,
  • o le puipui o le carotid o le a faasolosolo mafiafia (o le lumanaʻi o le ogatotonu e faʻamalamalamaina).

O lenei mafutaga mausali ua faʻamaonia i maʻi uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma i latou e aunoa ma le maʻisuka.

Faʻafitauli togafitiga o insulin

O se auala lelei e togafitia ai le tui o le inisalini i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, ma sili atu ona lelei aʻo le i atiina ae, o le faʻaaogaina lea o se meaai e faʻasaina ai gaʻo meaʻai. Ina ia saʻo, e le o se auala lea e togafitia ai le insulin, ae naʻo le pulea lelei. Meaʻai maualalo ole tino gaʻo ma le faʻamalosia o le inisalini - e tatau ona tausisia mo le olaga.

A maeʻa le 3-4 aso o togafitiga o meaʻai mo le inisalini, o le toʻatele o tagata e matauina se faʻaleleia atili o lo latou manuia. A maeʻa le 6-8 vaiaso, o suʻega e faʻaalia ai o le "lelei" cholesterol i le toto e tulaʻi ma o le "leaga" e pau. Ma o le maualuga foi o triglyceride i le toto e pau i le masani. O lona uiga o le lamatiaga o le atherosclerosis ua faaitiitia taimi.

E leai ni togafitiga moni mo le faʻamalosia o le inisalini. O tagata faʻapitoa i le itu o genetics ma biology o loʻo galulue i lenei mea. E mafai ona e puleaina lelei le inisalini e ala i le mulimuli i se taumafataga maualalo. Muamua lava, e tatau ona e taofi le 'aina o gaʻo paluga faamamaina, o lona uiga, suka, suamalie ma falaoamata paʻepaʻe.

Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini, metformin (siofor, glucophage) e maua ai iʻuga lelei. Faʻaaoga i le faaopoopo atu i le taumafataga, ae le o lea, ma talanoa muamua i lau fomaʻi e uiga i le ave o fualaau. O aso uma matou te mulimuli ai i le tala fou i togafitiga o le faʻamalosia o le inisalini. O gaioiga faʻaonaponei ma vailaʻau o meaola ninii e galue ai i mea moni. Ma ei ai le faʻamoemoe o tausaga o lumanaʻi o le a mafai ai ona latou foia lenei faafitauli. Afai e te fia iloa muamua, ia e nofo aitalafu i la matou nusipepa, e leai se totogi.

O le a le malosi o le inisalini

Taimi inisalini tetee faasino i le mafai ona maua le tino o sela e tali atu i le insulin. O le le mafai ona maua o sela e fusifusia ai le hormone ma, o le mea lea, e tali atu ai i lona faailoilo e taʻitaʻia ai le mea moni e le o gaʻo le kulukose i sela.

E taʻitaʻia lenei faateleina le kulukose toto ma, i le taimi lava e tasi, ua maualuga le maualuga inisalini totoaua e le mafai ona faʻaaoga tatau le hormone.

O le a le mafuaʻaga o lenei tulaga?

Mafuaʻaga: sili atu le pule faitalia o inisalini poʻo le faaletonu o le kenera

Glucose metabolism vavalalata vavalalata gaosiga o le inisalini mai peta peta o le pancreas. O siama o lo tatou tino o loʻo i ai inisalini o loʻo maua i luga o le paʻu o le cell, lea e mafai ai ona tatou faʻagaoioia le faiga o le felauaiga ma mulimuli ane le faʻamauaina o le suka i siama.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, e le mafai e tali ona tali atu i le inisalini:

  • Gaosiga o Inisalini Sili: pe a iai se gaosiga tele o le inisalini mai le pancreas ona o mafuaaga eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o le suka o le toto e mafua mai i mea taumafa le talafeagai.
  • Faʻasologa o le gasegase: pe a maua ni aʻafiaga o loʻo i luga o se potu ei ai se faaletonu o le kenera pe ua faʻaumatia e siama.

Taʻologa A poʻo le P B faʻamalosia

E ui lava o le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai i taimi uma, tasi. le mafai ona maua sela e tali atu ai ile inisalini, e mafai ona i ai i ni ituaiga eseese se lua:

  • Ituaiga A Resulin Resistance: sili ona taatele, faʻatasi ma faʻamaʻi e pei o le syndrome metabolic, ituaiga 2 maʻisuka ma ovary polycystic.
  • Tusa B le faʻamalosia o le inisalini: o se faʻalavelave masani o le faʻamaʻi, o se natura puipuia. O se vaega o le i ai o faʻamaʻi e tetee atu i le faʻaleleia o le inisalini.

O a ni tapulaʻa o loʻo i ai le taua o le insulin i totonu o tapulaa masani?

Tests ma auala suʻesuʻe mo suʻesuʻega

Tau masani tulaga maualuga inisalini toto e 6-29 μl / ml. O le faʻamaoniga o le faʻamalosia o le inisalini e faia i le faʻaaogaina o metotia eseese suʻesuʻega, suʻesuʻega falesuesue poʻo suʻesuʻega i falemaʻi.

Ae o suʻesuʻega suʻesuʻega, o mea patino mo le inisalini o le:

  • Suesuega Hyperinsulinemic-Euglycemic: faʻatagaina oe e fuafua pe fia le kulukose e manaʻomia e totogi ai le faateleina o le inisalini e aunoa ma le hypoglycemia.
  • Suʻega o le faapalepale insulin: o se suʻega suʻesuʻe e faia e ala i se suʻega faʻapitoa.

E ui o nei metotia e saʻo, e matua faigata lava ona faʻaoga mo faamoemoega faʻapitoa, e masani lava ona faʻaaoga mo faamoemoega faasaienisi.

I faʻataʻitaʻiga i aso uma, nai lo le faʻaaogaina o metotia nei:

  • Suʻega o maʻi: O tagata mamaʻi o loʻo i ai le tele o meaʻai poʻo le i ai o le vavao o le puimanava nai lo masani masani ona maua ai le malosi o le insulin.
  • Suʻega ole suʻega: faia e ala i le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma a maeʻa ona ave le 75 g o le kulukose i totonu.
  • Ulu ile insulin: fua faʻatatau o le inisalini, ma i luga o le manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. E masani ona faia faatasi ma le gutu o le glucose.
  • HOMA Index: o se parakalafa taua mo le iloiloga o le inisalini o le HOMA index (Homeostasis Model Assassment).

Faʻatonuga e ono Faʻapogai ai le Faʻateleina o Faʻasusina Inisalini

O mafuaʻaga o le inisalini e ese, ae e masani lava ona taʻitaʻia ai le le mafai o sela e tali atu ai i le insulin:

  • Meaʻai ma le ola: o le le paleni o taumafa, lea e aofia ai le taumafaina o se fuainumera tele o suga faigofie, suamalie ma meaʻai gaʻo, o se olaga faʻasusu ma le leai o se faʻalositino, o tulaga ia e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi gasegase, gasegase ma le inisalini.
  • Genetics: I nisi tulaga, ei ai ni faaletonu o le gaʻo i le inisalini receptors, lea, o se taunuuga, e le lelei le galue. O nisi o faʻamaʻi pipisi, e pei o le Donohue syndrome ma le syndrome Rabson-Mendenhall, lea e fuafua ai le faʻamalosia o le inisalini i tamaiti, e mafai ona taua o se faʻataʻitaʻiga.
  • Immunology: Faʻalavelave faʻapitoa o le tino lea e mafua ai le faʻavaeina o auupega e gaoioi faasaga i tagata na maua le inisalini. I le taimi nei, o nei faiga e le o malamalama lelei i ai, ae latou te taitaia le pule B insulin.
  • Hormones: O nisi faaletonu o le endocrin, e pei o le Cushing syndrome poʻo le gasegase, e fuafua ai le atinaʻeina o le inisalini, e pei o le HH (hormone tupu), cortisol ma glucocorticoids, o inisalist countercondists, ua faia.
  • Tumama: O nisi o veʻa, e pei o le pheochromocytoma ma le glucagon, e fuafua ai le gaosia o voluma tetele o hormones, o le inisalists of insulin.
  • Fomaʻi: Faʻaaogaina o corticosteroids poʻo hormones tuputupu aʻe (GH) e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalosia o le inisalini.

E tatau foi ona maitauina o nisi faamaʻi e mafai ona avea ma mafuaʻaga ma, i le taimi lava e tasi, o se taunuuga o le faʻamalosia o le inisalini, pei o le a tatou vaaia i le isi vaega.

Faailoga e fesootaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini

O le faailoga autu o le inisalini o le faateleina le kulukose o le toto, o lona uiga hyperglycemia ma le faateleina o le toto o le inisalini (hyperinsulinemia), lea e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaoniga e pei o le vaivai, moe, ma vaivaiga lautele.

E ui i lea, o loʻo i ai le tele o isi faʻamaoniga e sili atu i luga o aʻafiaga, ma o nisi taimi o mafuaʻaga o lenei maʻi, lea e aofia ai vaega eseese ma tino, aemaise lava:

  • Mai le gaioiga: O le tulaga o le inisalini o le taʻitaʻia e oʻo atu ai i se tulaga o le hyperandrogenism, o lona uiga, o le faateleina o le homone i fafine. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faalēmataʻu, amene, ma le faʻalavelave e pei o le polycystic ovary syndrome. Afai e tulai mai le tui ile insulin i le taimi o le maitaga, e mafai ona mafua ai le faʻanoanoa, aemaise i masina muamua o le maitaga. Menopause, o se tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi pipisi, e mafai foi ona taʻitaʻia ai le inisalini, ona e iai se suiga i le metabolism ona o le leai o le estrogen.
  • Fatabide Acid Metabolism: faʻamalosia o le inisalini e mafua ai suiga i le metabolism o gaʻo gaʻo. Aemaise lava, o le aofaʻi o gaʻo gaʻo maualalo i le tino e faʻalauteleina, lea e sau mai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto. O lenei mea e fuafua ai aafiaga eseese i le maualuga o le tino o le tino: o le faaputuputuina o gaʻo eletise e mafua ai le maua o le gaʻo ma le gaʻo i le gaʻo o le tino, gaʻo o le ate, ma i le maualuga o le gaʻo e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.
  • Polokalama cardiovascular: O le faʻamalosia o insulin e mafai ona mafua ai faʻafitauli cardiovascular, e pei o le faateleina o le toto na mafua ona o le faateleina o le taofia o sodium ona o le hyperinsulinemia, o le fatuina o paʻu oona i arteries e faʻaitiitia ai le toto i le fatu.
  • Paʻu o le paʻu: O se tasi o uiga o le faʻamalosia o le inisalini o le atinaʻeina o ni paʻu o le paʻu ua taʻua o le acanthosis, lea e mafua ai le vevelaina o le paʻu, lea e sili atu ona pogisa ma mamafa. Ae ui i lea, o le faiga o fesoʻotaʻiga faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini e le o iloa.
  • Ituaiga 2 maʻisuka: O le taatele masani o le faʻamalosia o le inisalini. E faʻaalia ai o ia lava o ni uiga masani o le maʻisuka, e pei o le galala tele, faʻaoga faifai pea, vaivai, fenumiai.
  • Isi taunuuga: Faatasi ai ma isi aʻafiaga o le faʻamalosia o le inisalini, o le foliga mai o le siama, lea e fesoʻotaʻi vavalalata ma le polycystic ovary syndrome ma le hyperandrogenism, o le gau o lauulu, e fesoʻotaʻi foi ma le faateleina o le gaosiga o androgens.

Faʻalogo! O le faʻamalosia o insulin e mafai foi ona fesootai ma isi faʻamaʻie ui lava e le o se taunuuga saʻo. O se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamalosia o le inisalini e masani ona fesoʻotaʻi ma le gaʻo ma le faʻamaʻi, e pei o le hypothyroidism, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le gaʻo, ma faʻateleina ai le malosi o le faʻaputuina o le gaʻo, ma le aʻafia ile atalrosclerosis.

E faapefea ona togafitiga le inisalini?

O le faʻamalosia o insulin, aemaise lava e aʻafia e meaʻai, fualaau oona, po o le faʻaleagaina o mea faʻasolo, e togafitiga faʻatasi ma fualaau faʻasaina ma fualaau e fesoasoani e tau ai lenei maʻi.

Ina ia iloa pe faapefea ona taulimaina le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a fautuaina le fofo e sili ona fetaui, e fuafua i mafuaaga na mafua ai le faafitauli. Ma matou te tuʻuina atu fautuaga ia te oe!

Puipui le faʻamalosia o insulin: meaʻai ma gaoioiga

O meaʻai masani lava o se tasi lea o laasaga autu mo i latou o loʻo mafatia i le faʻamalosia o le inisalini e fesootaʻi ma le maʻi faʻasolosolo. O le mea moni, o meaʻai le lelei ma le mamafa ma le inosia e mafua ai le mafuaʻaga muamua o le faʻamalosia o le inisalini.

O le mea lea, o le aveesea o le mamafa e taua mo le faamalologa. O le mea lea, ei ai nisi o oloa e sili ona lelei ma isi e tatau ona alofia.

  • Mea e Fiafia i ai: Meaai ma se fuainumera maualalo maualalo, o lona uiga, o le siʻosiʻomaga le maualuga o le suka i le toto, ma o le mea lea e faʻatapulaaina ai le matelaina i le taimi, sili ona taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falaoamata atoa-fatu falaoamata, fualaʻau maualalo-masini, meaʻai susu, susu susu. E sili atu foi le taumafa ma le iʻa.
  • Meaʻai e Aloese ai: O meaʻai uma e mafua ai le tupu malosi o le kulukose o le toto, e pei o pastry, suga faigofie, falaoa ma pasta mai falaoamata lelei, e tatau ona alofia. Meaʻai suamalie, mea inu gaosi suamalie, ava malosi, ma nisi o fuainumera o fualaau faisua e pei o pateta ma kāloti e tatau ona faʻatapulaʻaina.

E taua foi gaoioiga faaletino talafeagaifaia i aso taʻitasi ma a itiiti ifo i le tolu taimi i le vaiaso e faʻaalia ai le gau o le mamafa.

Herbal Tea 1

  • 1 sipuniti o lau launiu,
  • 1 sipuniti o le fatuberryberry
  • 30 g o lau laulani
  • 1 lima o fatu o fatu.

E tatau ona faʻafefiloi le faʻafefiloi i le vai vevela mo le sefulu minute, ona fufulu lea ma inu i le itiiti ifo ma le faatolu i le aso.

Le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini o tino maso, ate ma le tino o le tino e sili ona tāua tele. Ona o le leai o se lagona i le inisalini, e itiiti ifo le kulukose ma "mu" i totonu o maso maso. I le ate, mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua faʻaaogaina le glycogen i le glucose (glycogenolysis), faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o le kulukose mai amino acids ma isi "mea gaosia" (gluconeogenesis).

O le faʻamalosia o le inisalini o le tino o le tino e faʻaalia i le mea moni o le aʻafiaga o le inisalini o le inisalini. I le taimi muamua, o lenei mea ua faʻaleagaina i le faateleina o le gaosiga o le inisalini pancreatic. I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o le tele o le gaʻo o loʻo malepe i totonu o le glycerin ma gaʻo gaʻo maualalo. Ae i le vaitaimi lea, o le leiloa o le mamafa e le maua ai le fiafia tele.

Glycerin ma gaʻo gaʻo maua fua i totonu o le ate, lea e maualalo ai le lipoproteins mai latou. O vaega nei e afaina ai i luga o puipui o toto, ma alualu i luma le atherosclerosis. O le tele o le kulukose, lea e aliali mai o se taunuuga o le glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e ulu atu foi i le toto mai le ate.

Faailoga o le maʻi gasegase i tagata i luma o le atinaʻe o le maʻisuka. Talu ai o le faʻamalosia o le inisalini mo le tele o tausaga, ua totogiina e le tele o le gaosiga o le inisalini e pulou peta o le pancreas. I se tulaga faapena, ua matauina ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto - hyperinsulinemia.

Ole tui vaʻaia ma le toto kullukose masani o se faailoga lea o le faʻamalosia o le inisalini ma o se faʻalavelave o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e le toe mafai ona faʻafeiloaʻi ia pene o peta o le pancreas, ma e tele taimi e maualuga atu nai lo le masani. Latou te maua mai le inisalini ma le itiiti ifo ma le itiiti, o le tagata gasegase o le toto maualuga ma le maʻisuka.

Muamua lava, o le vaega lona 1 o le inisalini e faʻanoanoa, o lona uiga, o le vave faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto e tali atu i se mea taumafa. Ma o le basal (pito i tua) o le puleaina o le inisalini e tumau pea le tele. Pe a tulaʻi le maualuga o le suka i le suka, e faʻaleleia atili le faʻamalosia o inisalini ma faʻalavelave ai le gaioiga o suauu peta i le pulelasi o le inisalini. O lenei faiga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka ua taʻua o le "glucose toxicity."

O le lamatiaga cardiovascular

O loʻo iloa e faʻapea, i maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le soifua maloloina o le cardiovascular e faʻatupulaia i le 3-4 taimi, faʻatusatusa i tagata e leai ni faʻafitauli faʻaleaga. O le taimi nei ua sili atu le tele o saienitisi ma fomaʻi ua talitonuina o le inisalini ma, faatasi ai, o le hyperinsulinemia o se tulaga lamatia matautia mo le osofaia o le fatu ma le taʻavale. E le gata i lea, o lenei lamatiaga e le faʻalagolago i le atiaeina o le maʻisuka pe leai foi.

Talu mai le 1980, o suʻesuʻega ua faaalia ai o le inisalini ei ai le atherogenic i luga o puipui o toto toto. O lona uiga o mea o le atherosclerotic ma le vavalalata o le lumenia o le vaa e alualu i luma i lalo o le gaioiga a le inisalini i totonu o le toto e tafe atu i ai.

O le inisalini e mafua ai le faateleina ma le femalagaaʻi o sela maso masi, o le fatuga o lipids i totonu ia i latou, o le faʻalauteleina o fibroblasts, le faʻafouina o le tino o le toto, ma le faʻaitiitia o le fibrinolysis. O le mea lea, o le hyperinsulinemia (o le faateleina o le maualuga o le insulin i le toto ona o le inisalini) o se mafuaaga taua o le atherosclerosis. E tupu lenei mea ao lei oʻo i le maʻisuka ituaiga 2 i se tagata maʻi.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai se faʻamalamalamaga manino i le va o le inisalini ma le aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻi fatu. O le faʻamalosia o insulin e mafua ai le:

  • faateleina le lapisi o le manava,
  • o le toto o le cholesterol toto e mamafa, ma pepa mai le "leaga" cholesterol o loʻo i luga o puipui o toto toto,
  • o le a ono faateleina le pipisi o toto i totonu o vaa,
  • o le puipui o le carotid o le a faasolosolo mafiafia (o le lumanaʻi o le ogatotonu e faʻamalamalamaina).

O lenei mafutaga mausali ua faʻamaonia i maʻi uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma i latou e aunoa ma le maʻisuka.

Herbal Tea 3

O mea aoga:
  • ½ Tbsp Sage laʻau,
  • 15 g o lau o le eucalyptus,
  • 35 g o lau paina
  • 35 g lanu parani.
Faaaoga:

Faʻafefiloi nei meaʻai, alu mo le sefulu minute ma inu faʻolu i le aso.

Vailaʻau Faʻafitauli Mo le Initaneti Resistance

O togafitiga o vailaʻau e faʻamoemoe e faʻaititia ai le toto toto, ma, o le mea lea, e faʻaitiitia ai le hyperinsulinemia.

O vailaʻau o loʻo e faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa lea e mafai ona e maitauina:

  • Biguanides: Metformin o lenei vaega, ma e sili ona talafeagai i le tulaga o le insulin resistance mai le oona, ma e faʻaitiitia ai foi lagona o le fiaaai.
  • Glinids: fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto suka pe a uma ona 'ai, faatasi ai ma i latou o le a tatou nofofua i fafo o le lipine.
  • Sulfonylurea: faʻapupulaina le lagona o sela i le insulin, ae le mafai ona faʻaaogaina, aua e mafai ona mafua ai suiga i le maualuga o pulu plasma. Glycvidone, glipizide ma glibenclamide e aofia i lenei vaega.

Na matou taumafai e fatu se ata lautele o le faʻamalosia o le inisalini. O lenei togafitiga i tulaga ogaoga e matua lamatia, o le mea lea o le puipuiga e taua tele.

Tuua Lau Faamatalaga