Pancreatic fibrosis

Pe a oʻo mai le faʻamaʻi o le fibrosis pancreatic, e toaitiiti tagata latou te iloa le mea. Fibrosis e le o se faʻamaʻi ese. O lenei mea tiga faʻaalia o loʻo faʻaalia ai le faʻavaeina o suiga leaga i le fausaga o le okeni, lea e tupu ona o le alualu i luma o foliga masani o pancreatitis. O le mea moni, o le faʻaaogaina o le lipofibrosis e maua i le ultrasound. E masani lava, e leʻo faʻaalia se faʻamaʻi pipisi ma e iloa i le taimi o suʻesuʻega masani o le ua afaina.

Faailoga o le Firose

O mafuaʻaga autu o le fibrosis o se faʻalaʻau masani ma pania o pancreatitis. I le taimi e taitaia ai suʻesuʻega, na maua ai vaega o faʻafesoʻotaʻi i le taimi o le faʻaleagaina, ma o le vaega o lo latou nofoaga ua maeʻa ona fuafuaina e le umi ole maʻi. E le gata i lea, o le atinaʻe o fibrosis pancreatic o le a mafua ona o nisi o mafuaaga nei:

  1. Le inu le pulea.
  2. Fuʻa.
  3. Tino mamafa o tino.
  4. Faʻa manu
  5. Faamai o le gallbladder ma le talo.
  6. Le aʻafiaga o toxins o eseʻese maioio.
  7. Aiga.
  8. Infection i totonu o le tino.
  9. Le lelei le taumafa.
  10. Flammation o le duodenum 12.
  11. Le faaaogaina le pulea o nisi vaega o fualaau faasaina.

I le lamatiaga o tagata e galulue i fale matautia, ma i latou ua silia ma le 55 tausaga.

I le tulaga o le faʻaauau ona faʻaalia i mafuaʻaga le lelei i luga o le pancreas, e tupu ai le maliu. Talu ai e le mafai e le membrane mucous ona faʻatoʻa ese atoa le tino, o loʻo i ai se mea e faʻaaogaina aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau oti ma ni mea e leai ni mea. E le o faia ni gaioiga o meaʻai ma gaʻo meaʻai, o le mea lea, o le metabolism ua faʻalavelaveina. A o faagasolo le alualu i luma, o le fibrosis e taʻitaʻia ai le le atoatoa o le malosi o le pancreas.

Aʻo faʻalauteleina le fibrosis pancreatic, o faʻamaʻoga e fesoʻotaʻi ma le maʻi faʻavae. I le laasaga o le fausiaina o togafitiga, e leai se faʻaaliga manino na faʻaalia.

O se taunuuga o le faʻaititia atili o le pancreatitis, o le maʻi o loʻo i ai faʻamatalaga nei:

  • tiga i lalo o le pili i le itu tauagavale,
  • fusi paʻu o loʻo i ai se paʻu mataʻutia poʻo le tiga i le taimi atoa,
  • maʻi, aemaise lava pe'ā uma ona 'ai meaʻai gaʻo,
  • nofoa masani
  • o loʻo i ai meaʻai e leʻi faʻaaogaina i feces.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o se ituaiga tumau o pancreatitis, o mea nei e tutupu:

  • le nutimomoia, e mafua mai i le faʻaitiitia o le taumafaina o mea taumafa, o se lagona o le vaivai i le vaomatua, mea tutupu i le falemaele,
  • se lagona o le tiga i le itu tauagavale i lalo o le pili, faaaliga faavaitaimi,
  • fufulu
  • leai se manao e ai.

A oʻo mai le lipofibrosis pancreatic i se tulaga ogaoga, o faʻalavelave na afaina:

  • ma le tiga e le mafai ona faʻafitia i le vailaʻau faʻatoʻa ma i lalo o le tauva i le itu tauagavale o le kosi, ma e sili atu ona aliali mai pe a uma ona 'ai,
  • tiga i le pito i luga
  • lagona e faavavau o le totoina, o se avega i le manava pe a uma ona 'ai meaai,
  • taʻavale
  • faaigoaina belring,
  • le naunau e ai,
  • fofola vavae
  • o le i ai o meaʻai e leʻi faʻasalaina i meaola,
  • anorexia.

Afai ei ai se foliga maualuga o le fibrosis, ona faʻaalia lea o faailo ona o le tele o le pancreatic tumor. Afai o le fausia o naʻo mea faʻapipiʻi e aofia ai lapoa lapoa, o loʻo i ai se faʻamaʻiina o okeni o loʻo lata ane, pe aisea o le a leai ai se manaʻoga o le tagata manua mo le vomia, o le a tupu ai le mata.

I nisi o tulaga, faatasi ai ma se suiga i le faʻaleleia o elemene ma vailaʻau gaʻo gaʻo, e mafai ona tupu ai vaivaiga maso ma le tauaso o le po.

Pe a paʻi le fibrosis i sela o le mea o le motu, o le gaoioiga mulimuli o le endocrine o le gland e muamua aafia. O se taunuuga o nei suiga, o le tagata maʻi e atiina ae ni faailoga o se maʻi o le maʻisuka.

  1. Uiga masani.
  2. Manava.
  3. Paʻu paʻu ma foliga mucous.
  4. Malo o le moe.
  5. Tuʻuina o le paʻu.
  6. Maʻi o maʻi le tumau.

Talu ai ona o faʻamaoniga ogaoga o le faʻamaʻi ua matauina ona o se faʻalavelave tele o le faʻamaʻi, e tatau ona faia suʻesuʻega faafomaʻi taʻitasi i tausaga taʻitasi.

Faʻailoga

E leai se suiga o le pancreatic suiga e le o se mea e iloa ai. E tutusa foi ma se faailoga leaga o le i ai o se maʻi faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai le faaauauina o togafitiga faʻamaʻi mo faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai totoga lata ane.

A maeʻa le 65 tausaga, pe a suia le pancreas e se epitelium fesoʻotaʻi, e manatu o le tulaga masani ma e le aofia i le faitioga o le i ai o isi maʻi faʻasolosolo.

Ina ia iloa togafitiga, o loʻo i ai le tele o togafitiga.

  1. Iloiloina o le ata o le falemaʻi e faʻaaoga ai suʻesuʻega ma le faʻatonuina o faitioga a le tagata maʻi.
  2. Faʻaaogaina o suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega.
  3. Faʻamatalaga faʻamalosi.
  4. Faigaluega.

I le suʻesuʻega o le tagata maʻi, o le a iloa e le fomaʻi ni numera o faailo e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi.

  1. Suiga o le Dystrophic.
  2. Eseese le gagana ma uiga tutusa o le paʻu.
  3. Le i ai o le cyanosis, mumu i luga o foliga.
  4. O le oti o le fiber i lalo o le paʻu i le pusa o le pancreas.

Faatasi ai ma le fesoasoani a suʻega falesuesue, o le faʻaitiitia o le porotini o le toto, o le faʻaititia o le albumin-globulin agent e iloa.

Afai o le faʻaaogaina o le enzymes ua faʻaitiitia, o loʻo faʻaalia ai se aʻafia malosi o le okeni, e oʻo i le afa poʻo le toe suia o le parenchyma pancreatic faʻatasi ai ma le epithelium fesoʻotaʻi.

O le telefoni e faʻasino i le faʻaaogaina masani o suʻesuʻega i le gastroenterology. O lenei faiga e mafai ai ona suʻeina ma auʻiliʻili le paʻu paʻu.

  1. Faʻapipiʻi i totonu o le fanua.
  2. Toa, foliga.
  3. O le fausaga ma le homogeneity coefficient o suauu popo.

O le faʻavae, o le iloiloga e faʻavae i luga o le suiga o faʻamaoniga o le saturation ma le faʻalogologo o le okeni. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le faalogo, ua maitauina le faapaleina o le mucosa. O lenei mea e mafua ai le fulafula, lea e mafua mai ona o le faaleagaina poo le salalau solo o le ie. I lenei tulaga, o le fibrosis e mafaufauina o le maualuga.

Ona o le faʻafitauli o le fogaeleele, o se faʻamalosi malosi e ala i gaʻo gaʻo o se tasi o vaega o le okeni na faia ai se mea tiga tiga. O le faʻamaoniga o le taulaʻi faʻataʻitaʻiga o voluma tetele o loʻo faʻaalia ai le fausia o se tumutumu o se auala lelei. O le tagata manua ua maua i le fibroma poʻo le lipoma.

E faʻapefea ona aafia le gaioiga o le okeni mucous i suiga fibrotic, faʻaalia e ala i le faʻatalanoaina o feces. Afai e masalomia o le heterocaryons e leʻi faʻaaogaina, mea e gaʻo ai mea manogi, ma mea faʻapitoa, ona masalomia ai lea o le gaosiga o le eletise o digestive.

Ma faʻapea foʻi togafitiga e maua i le:

  • iloa le tele o enzymes i le mealilo o le gaogao,
  • samples o Lasus.

Ina ia faʻamaonia pipisi o le toto fibrotic, e faia CT. Afai e le maua ia faʻamatalaga, e mafai ona maua se biopsy. O lenei metotia e maua mai ai taunuuga e le mafaagaloina, ma o se ata saʻo o faʻafitauli faʻaleagaga o loʻo vaaia.

Fibrosis togafitiga

O le toʻatele o tagata na afaina pe a uma le faʻamalositino e fiafia i le lipofibromatosis pancreatic, o le a? O le Lipofibromatosis o le vevela gaʻo o le gland, lea e tupu ai le vavae ese o le tino i totonu o gaʻo gaʻo. E masani lava ona faʻamautu i tagata matutua, o ē na umi se taimi na mafatia ai i le maʻi suka.

O vailaʻau faʻasaienisi e leʻi maua ai fualaau oona e liua ai le epithelium fesoʻotaʻi i tua o le tino galue. O togafitiga faafomaʻi uma e auina atu e taofia faailoga ma faʻaitiitia le tulaga o le maʻi.

I le taimi muamua, o le tagata ua afaina ua faatonuina mea taumafa. O sea fuataga e mafai ai ona taofi le mumū ma faʻasaʻo le okeni. E le mafai ona e 'ai meaʻai gaʻo, aveese foi mai le meaai:

E le aofia ai le taumafataga o oloa ia e faʻaleleia atili ai le gaosiga o le suamalie:

O le tagata gasegase e tatau ona 'ai faʻatasi, inu tele vai. O le inuina o le ava malosi i le fibrosis e matua faasaina. O le kuka e faia i le uu poʻo le kuka, e kukaina i totonu ogaumu.

O le lisi autu o le maʻi e aofia ai:

O meainu, lanu meamata ma le uliuli, faʻapipiʻi e aunoa ma le suka, meainu suamalie, faʻatagaina o le pata ma fualaau faisua. O le togafitiga o vailaʻau ua filifilia, ma le amanaʻiaina o le le faapalepale o le tagata lava ia ma le malosi o le maʻi autu.

E faavae i luga o mafuaʻaga na mafua ai le sui o le suauʻu fesoʻotaʻiga lelei, ma filifilia ai le togafitiga.

Taua i le togafitiga o togafitiga o le pulea o le numera o le enzyme. Ma o le fomai foi o le a faatonuina togafitiga ma vaega o fualaau faasaina, e faavae i luga o mafuaaga na faaosofia ai le le fiafia.

  1. Antispasmodics - Drotaverinum.
  2. Glucocorticosteroids.
  3. Interferons.
  4. Antibiotics.
  5. Analgesics.
  6. Anetete - Metoclopramide.
  7. Lafoaʻiga o meaola mo meaola e pei ole Creon, Pangrol.

Faʻamālōlō saʻo mo faʻafitauli o le fibrotic o le pancreas, o le togafitiga o le maʻi e faʻamaonia ma faʻaitiitia le mamafa. Ae ui i lea, ei ai tulaga e manaʻomia ai togafitiga poʻo togafitiga faʻasologa i le gastroenterology.

  1. O tiga e le uma i le pancreas lea e le mafai ona faʻamalolo e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga.
  2. O le gaʻo o meaʻai e faʻafefeteina.
  3. O soʻo ua liua i le faʻataunuʻu o le tino.
  4. I totonu o le gland, o le atinaʻeina o kesi post-necrotic ua faia.
  5. E mataituina le samasama o le paʻu.

Forecast and Prevention

I le tulaga o gasegase, o le fomaʻi e faʻaalia i le tele o le mea e fai, e mulimuli i le togafitiga faʻasoifua. Afai e te faʻamaʻaʻaina atoatoa le ava malosi ma oloa leaga mai le taumafataga, faʻaaoga lelei le sooga o le enzyme, o le maʻi mo se taimi umi e ono le faamanatuina oe lava ia. I lenei tulaga, e matua le mafai lava ona aveesea le maʻi pancreatic. Talu ai ona e le mafai ona faʻamaloloina suiga fesuiaiga i le pancreas, e fautuaina e tausisi i mea e puipuia ai.

  1. Vagana ava, sikaleti.
  2. Aua e te 'ai, aemaise lava meaai gaʻo.

E tāua i le tulaga o fesuiaiga fesuisuiai i totonu o le laʻau e 'ai fua, fetuunai le lelei o le faʻaaogaina o ipu ma le inu tele o vai. E taua le pipii i le soifuaga sao o tagata gasegase ma aloese mai popolega mamafa.

Faailoga o le fibrosis pancreatic

I le taimi muamua i le ata o le falemaʻi ma lenei faʻalavelave faʻaleagaina, o foliga e faʻaalia ai le faʻamaonia o le gaogao o le exocrine. I le gasologa o suʻesuʻega, na maua ai le tele o enzymes e maua i se faʻamaʻi mafai ona faʻaititia e valu sefulu pe sili atu pasene. Muamua lava, i lenei tulaga, o le faagasologa o le 'aina o meaʻai ua faʻalavelaveina, lea e mafua ai ona leai se mamafa o le tino.

O le isi uiga taua o le le atoatoa o le nofoa. O se tagata maʻi e faitio i le manava manava, e oʻo atu i le valu taimi i le aso. Aʻo suʻesuʻeina feeseeseaʻiga, o loʻo iai i totonu se gasegase o gaʻo ma lipids e leʻi faʻaaogaina. O isi maʻi faʻafitauli o loʻo i ai, e pei o le fulafulaina, faʻaaogaina pea, ma isi. A maeʻa ona 'ai meaʻai, e tele lava ina matauina le taoto ma le vomiting. O le isi uiga taua o le tiga, lea e mafai ona ese lona natura ma e aliali mai foi pe a uma ona 'ai.

E taua le maitauina o le tele o tagata ei ai lenei faʻamautinoaga o loʻo i ai ni faʻamaoniga e faʻaalia ai faafitauli i le gaosiga o le gaʻo. E tusa ma le tolusefulu pasene o latou i le taimi e auai i faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka.

Faamatalaga lautele

O le fibrosis Pancreatic o se faʻasolosolo ma le faʻaogaina o le fomaʻi masani o le pancreas, o le taunuuga lea, o le faʻasalaga faaiu o le gasegase o le maʻi. O le faʻaogaina o le fibrosis pancreatic o loʻo faʻateleina ona faʻatupulaia talu ai ona o le faateleina o le taimi o le pancreatitis ma gasegase, o lenei maʻi o loʻo maua i le sili atu ma le 40% o tagata mamaʻi na maua i faʻamaʻi pancreatic. I le tulaga o le faʻaaogaina o le ava, o le sui atoatoa o le parenchyma pancreatic ma le fibrous tissue e atiina ae i totonu o le 15-20 tausaga, lea e mafua ai le le atoatoa ma le oti. O le siʻitia o le aʻafiaga e faʻaolaina e ala i le le lelei o togafitiga o togafitiga autu, o le a le tausisia e tagata maʻi fautuaga, e masani lava o le faʻaauau pea o le faʻamalosia. Pancreatic fibrosis e togafitia e tagata tomai faapitoa i le gastroenterology, togafitiga, ma taotoga.

Mafuaaga o Fibrosis Pancreatic

O le mafuaʻaga autu o le fibrosis pancreatic o le pancreatitis. Ua faamaonia e le au atamamai o le fofo o le sui o elemene galue faatasi ai ma mea fesootai e fausia i taimi o le vevela o le mumū, ma o lo latou faalagolago i luga o le faalagolago i le umi o le maʻi. O le faʻaauau pea o togafitiga autu ma le alualu i luma o le fibrosis o le pancreatic e masani lava ona mafua mai i le faʻaaogaina o le ava malosi, ae o mea taua e pei o le tele o mea taumafa o meaʻai gaʻo, leai o vitamini ma antioxidants, o elemene o loʻo fesoasoani foi. O se vaega tāua i le atinaʻeina o fibrosis e taʻalo tapaa tapaa tapaa, lea e faʻalavelave ai le pulefaʻatasia o le bicarbonate e le pancreas ma faʻamuamua i le tupu aʻe o mea fesoʻotaʻi.

O le fibrosis pancreatic e mafai foi ona atiaʻe i faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le mamafa i le tino o le pancreas (faʻatasi ai ma togafitiga o le biliary tract ma le vevela): o le maualuga o le maualuga o le piliata e mafua ai le amio saʻo, faaleagaina le parenchyma, ma le mumū. O mafuaʻaga laiti o le fibrosis pancreatic e aofia ai le hyperlipidemia, cystic fibrosis, faʻafeiloaʻi i mea oona (e aofia ai vailaʻau: hypothiazide, acetylsalicylic acid ma isi), faʻalavelave.

Po o le a lava le mea e faʻaosofia ai, o le fibrosis pancreatic o se taunuuga o le autolysis o lona parenchyma i luga o le faʻagasologa o enzymes proteolytic, edema, necrosis ma le ulufale. O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi i lalo o le faatosinaga a le ava malosi ei ai mea taua: o se taunuuga o le ava malosi, o le mea e maua i le bicarbonates i le vai inu pancreatic e faʻaitiitia ma maualuga ai le palatini, o le mafuaʻaga o le polotini e faʻapipiʻiina i pu o poloka e faʻalavelaveina ai le laiti, o loʻo faia ai tulaga mo le fausia o fibrosis pancreatic.

Mafuaaga

I le tulaga o aafiaga masani o mea leaga i luga o le tino o le totoga o le okeni, o le pancreas e amata ona faasolosolo lalo malie. Talu ai ona o le leiloloa atoatoa o le mucosa mai le tino e le mafai, o se suiga faifai malie o sela oti ma le tino gaogao pe gaʻo. O nofoaga fou ua fausia ai nofoaga e le mafai ona faatino galuega talafeagai, lea e mafua ai le soliga o le faiga o metabolic. O ia suiga i le pancreas e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaeʻaina o le okeni.

O le faʻalavelave matuia ma fesuiaiga fibrotic e le mafai ona toe faʻafoʻisia mea faʻaleagaina. E le mafai ona toe suia le faagasologa o le suia o siki maloloina ma mea gaʻo e tusa lava pe faʻaaogaina fualaau ma togafitiga faʻapitoa. Afai e le taofi ni fesuiaiga i le taimi e tatau ai, e mafai ona maua le fomaʻi.

I le tele o tulaga, o le tupu aʻe o mea filogia e tupu mai ona o le faʻaleagaina o gaioiga i totonu o le okeni. E mafai ona tupu lenei mea i se faʻagasologa masani o le faʻaaogaina o le mea e faʻalavelave ai le tino.

O mea sili ona taatele e mafai ona taʻitaʻia ai le fibrosis e aofia ai:

  • mamafa mamafa
  • ava malosi
  • ulaula
  • afaina i vailaau o vailaʻau eseese,
  • solia o le faiga o le biliary (mumū o le gallbladder, cholelithiasis),
  • gaioiga o le inflammatory i le duodenum,
  • le lelei
  • faʻamaʻi pipisi
  • faaumiumi le faaaogaina o nisi fualaau faasaina,
  • taimi masani faigata
  • faʻasologa o togafitiga
  • faateleina le gaosiga o le hormone thyroid.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o se ituaiga o pancreatitis, e mafai ona foliga mai le necrosis, lea e aafia ai se vaega tele o le okeni. I lenei tulaga, o le tino o meaola o le a amata ona ola vave. I le tulaga o le pancreatitis e masani ai, o le gaioiga o le inflammatory e le alualu i luma vave ma e le o faʻatasi ma faʻamaʻi tiga. O le mea lea, o le tele lava o taimi e le masalomia ai e se tagata le suia o suiga faʻaleagaina i lona tino. Faailoga o le faʻamaʻi naʻo le taimi o le osofaʻiga o le faʻamaʻi.

Symptomatology

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o fibrosis pancreatic, o faʻamaoniga e fetaui ma le faʻamaʻi. I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e leai ni faʻailoga taʻutaʻua e matauina. Faʻatasi ai ma se faʻamuamua o le pancreatitis, e mafai ona aliali mai ai faʻamaoniga nei:

  • tiga i lalo ifo o le ivi i le itu tauagavale,
  • fusi paʻu o tiga mataʻutia o le paroxysmal poʻo tumau,
  • taoto (aemaise lava pe'ā uma ona 'ai meaʻai gaʻo ma ulaula),
  • faʻaauau le faʻavave o le toto
  • le i ai o meaai e leʻi faʻaaogaina i feces.

I le tulaga o se ituaiga tumau o pancreatitis, e mafai ona tupu ia faailoga nei:

  • afaina o meaʻai (le lava o le manaʻo, lagona o le vaivai i totonu o le manava, afaina),
  • tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, lea e masani i le natura,
  • afu, afaina,
  • anorexia.

Afai e ogaoga le maʻi maʻi, o le a faʻaalia mai nei faʻamaʻi:

  • ogaoga o le tiga o le ituaiga tipi i le itu o loʻo i lalo ma le itu tauagavale o le hychochorium (aemaise lava pe'ā uma ona 'ai),
  • fusi paʻu i le pito i luga,
  • lagona faifai pea o le afaina ma le vaivai i le manava pe a uma ona 'ai,
  • faʻaigoa faʻasolo,
  • taʻavale
  • leai se manaʻo
  • afaina
  • manava manava
  • o le i ai o meaai e leʻi faʻaaogaina i feces,
  • anorexia.

Faatasi ai ma le fibrosis o le teioio fofo, o faailoga o le faamaʻi e tuusaʻo lava i luga o le tele na faia ai le tuufaatasiga. Afai o le tele o le okeni ua i ai ni suiga faʻapitoa, o le a tosoina totoga tuaoi e le gland, o se taunuuga o le a masani ai ona faanatinati le tagata maʻi i le vomit. E masani lava o se faʻamaʻi lea e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le jaundice.

Togafitiga metotia

I le taimi nei, o metotia patino e togafitia ai faʻamaʻi pipisi o le pancreas e le oi ai. O le sini autu o togafitiga faʻaleagaina o le faʻasaʻoina lea o le faʻaogaina o le totoga o loʻo aʻafia, faʻaitiitia le tiga ma isi mea le lelei.

I le taimi o le faʻamagaloina o foliga o le pancreatitis, o le maʻi ua faʻataʻitaʻiina se meaai e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o meaʻai maualuga i le polotini, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o gaʻo ma gaʻo. O meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti pe tusa o le 5 taimi i le aso. Ole aofaiga o masima e le tatau ona sili atu i le 6 g i le aso. O le inuina o le ava malosi, tusa lava pe laiti, e matua faasaina.

Faatasi ai ma le atinaʻe o fibrosis pancreatic, o togafitiga e tatau ona faʻamuamua i le faʻatonutonuina o le maualuga o enzymes. Faʻalagolago i le ituaiga o le faʻaogaina o le inflammatory i le okeni, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia mai fualaau nei:

  • antispasmodic fualaau faasaina
  • gasegase gaosia tioata eletise
  • non-steroidal anti-inflammatory drugs,
  • analgesic ma fualaau oona,
  • fomaʻi ma vailaʻau faʻamaʻi
  • glucocorticosteroids,
  • fesoʻotaʻiga faʻafefe
  • fofo o vaifofo
  • toto kulusose toto maualalo fualaau faasaina
  • vailaʻau.

O le faitioga autu, lea e taʻu mai ai o focal fibrosis e togafitia i le ala sao, o le taofi lea o le leiloa o le mamafa o le tino ma faʻamaonia ai le gaʻoina.

E mafai ona faʻamaonia faʻamatalaga faʻamaonia ma le taotoga i le i ai o mea nei:

  • tiga faifaipea e le mou ese atu pe'ā uma ona inu vailaʻau,
  • masini masini
  • o le faʻavaeina o se uila faʻapitoa i le faʻailogaina i totonu o le pancreas,
  • afaina o le papa pancreatic duct poo le papilla leodenal lapoa,
  • le faʻavaeina o le tino o se mea ese.

O le fomaʻi mo se faʻamaʻi o lenei ituaiga e faalagolago i le tele o le gaioiga o le tino ma gauai ma le onosai i faʻasologa uma a le fomaʻi. Afai e te le tuulafoaia togafitiga faʻasolosolo ma lafoai atoa meaʻai ma le ava malosi, e ono le alualu i luma le togafitiga mo se taimi umi. Ae peitai, e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻi.

Puipuia faʻamaʻi

E fautuaina e amata ona faia ni puipuiga i le taimi. E ui lava i le faʻavauvau o le faʻamaʻiina o le maʻi, e mafai ona faʻaleleia atili le lelei o le olaga ma taofi le alualu i luma o maʻi. Muamua lava, o tulafono nei e ao ona matauina:

  • tuu le ulaula
  • aloese mai le taumafa (aemaise lava meaai gaʻo),
  • taofi le inu ava malosi.

I le faaopoopo atu i ai, e taua tele le tausisia lelei o meaai paleni. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fetuʻunaʻi le lelei o mea taumafa na faʻaaogaina ma inu atili ai vai. E tatau foʻi ona e taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma aloese mai le faʻalavelave popole.

I le i ai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi masani, e taua le taofi a latou osofaʻiga i le taimi. O le gaioiga faapitoa e fautuaina ina ia tuʻuina atu i faʻamagaloga o faʻamaʻi pipisi, pe a oʻo ina mafai ona mu le tino i lalo o le aʻafiaga o ni mea moni mai fafo.

E taua tele le taimi e togafitia ai faʻamaʻi e mafai ona afaina ai suiga i le fausaga o le gland. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi i taimi uma ma faia se suʻega faʻapitoa o togafitiga faafomaʻi.

E ui lava i le mea moni o loo i ai le tele o mafuaaga e fesoasoani i le foliga mai o fibrosis, lea e le mafai ona aʻafia, e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o totoga i totonu.

Fibrosis o se maʻi ogaoga tele, o le mea lea ua faʻasaina faasaina ai le ola o le tagata lava ia. E na o le faʻafesoʻotaʻi atu i se tagata poto faapitoa e faʻataʻitaʻiina oe o le a faia le suʻesuʻega talafeagai ma faʻamaonia le saʻo togafitiga, e mafai ona e aloese mai le alualu i luma o maʻi ma le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

Vaega o le faʻamaʻi

O i latou na maua i lenei mea e tatau ona iloa pe o le a - pancreatic fibrosis - ma pe faʻapefea ona faʻaali mai ia lava. O lenei okeni e aofia ai fusi o ituaiga eseese, pei o le stroma ma le parenchyma. O le stroma o se ituaiga faʻavae e faʻatino ai se galuega fesoasoani. Parenchyma o se faaputuga o sela e maua mai ai lemoni ma le sua o le pancreatic. O le faʻaalia o mea leaga e mafua ai le afaina ma le oti.

O nofoaga ua oti ua suia e ala i mea fesootai. Afai o le tino o le tino e fai i le mea o le tino, ona faʻaalia ai lea o le fibrosis. O le faʻafitauli o le tino e le mafai ona masani ona maua ni enzymes ma hormones, lea e faʻaitiitia ai lona gaioiga. O se faiga e le mafai ona faʻaaogaina, talu ai e le mafai ona toe faʻafoʻisia mea ua oti. I nisi tulaga, e matua faigata lava ona pulea, lea e mafua ai le atinaʻeina o le paʻu.

Faʻatulagaga autu

E taua tele e le gata ina iloa pe o le a - pancreatic fibrosis, ae faʻapitoa foi pe o le a le ituaiga o maʻi. E mafai ona:

O le faʻavasegaga e tele lava ina faʻalagolago i le tulaga faapitoa o le maʻi, le natura o suiga, o le tele o masini afaina. Cystic fibrosis o le pancreas o loʻo faʻaalia i totonu o le uila o loʻo i totonu o paipa o le okeni. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi e matua sologa lelei lava. O faailoga muamua e aliali mai e pei o le faʻaleagaina o le faagasologa o le faʻaleleia.

O le okeni e aʻafia e amata ona maua ai se mealilo matamata mafiafia e aofia ai le tele o enzymes. Ona o le i ai o se uila, e le ulufale atu i le duodenum, lea e faalavelaveina ai le faʻaogaina masani.

Faʻalauiloa fibrosis pancreatic o loʻo faʻaalia i se fesuisuiaʻi ma le suia o se vaega maloloina o se okeni ma se mea e fesoʻotaʻi ai. Afai e le taofia le togafitiga i se taimi talafeagai, ona oʻo loa lea i suiga uma. E i ai le faʻaititia o le gaosia o enzymes. O lenei ituaiga faʻamaʻi ua faʻaalia ai faʻamaoniga ma e matua faigata lava.

I le taimi muamua o lona atinaʻe, o le fibrosis e faʻailoaina e faʻalelei, talu ai e leai ni faʻafitauli matuia. E na o sina suiga itiiti lava i totonu o fusi o le okeni, lea e mafai ai ona e ola masani ma toetoe lava a le mafua ai se faʻalavelave.

O le faʻamaʻi o le fibrotic folasia e faʻaalia i luga o se vaega faatapulaʻa o le pancreas. E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le tino e le mafai ona ufiufi atoatoa mea uma. O faʻamaoniga e tele lava ina faalagolago i le tele o le foci.

Faʻailoga autu

O suiga i le pancreas e ala i le ituaiga fibrosis e le o vave ona iloa. Muamua faitioga e na o le solia lava o le fausaga o lenei tino. E faalagolago lava i le ogaoga o le togafitiga. Faatasi ai ma mea taua e te manaʻomia e faʻamaonia ai e pei o le:

  • tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium poo le pito i luga,
  • faʻanoanoa
  • lagona o le mamafa pe a uma ona 'ai,
  • manava manava
  • fufulu
  • leai se manaʻo
  • taʻavale
  • paleni mamafa
  • o le i ai o meaʻai e leʻi faʻaaogaina i le feces.

Afai o le faʻalauteleina o le mea faʻapipiʻi e faʻaleleia i le natura, a maeʻa sina taimi e mafai ona atiaʻe le fibroma. O le i ai o faasea i lenei mataupu o le a faʻalagolago i le tele o le tumutumu. O se tumutumu tele e tafe i tafatafa ane o okeni ma, i le faaopoopo atu i le tiga, e mafai ona mafua ai le taoto po o le jaundice foi.

Faʻailoga

Aʻo leʻi amata ona e togafitia fibrosis pancreatic, e tatau ona e faia se suʻesuʻega atoatoa. E mafai ona iloa suiga faʻapitoa i le faʻaaogaina o metotia suʻesuʻe. Ina ia faia se suʻesuʻega, e faʻaaoga e le fomaʻi:

  • faʻamatalaga faʻamatalaga
  • suʻega falesuesue
  • suega galue
  • faʻamatalaga ultrasound
  • mea faigaluega.

E faigata tele ona iloa fesuiaiga fesuiaiga i le pancreas ma le fibrosis i uluaʻi laʻasaga, e tele lava ina iloa faʻafuaseʻi le maʻi. I lenei tulaga, o suʻega ua faʻamatalaina e fesoasoani ai e iloa se faʻaititia o le gaosiga o le enzyme.

O le metotia o faʻamalamalamaga sili ona faʻamalamalamaina o le ultrasound. O se tasi o taua taua o le suʻesuʻeina i lenei mataupu o suiga eseese ia i le gland.

Togafitiga uiga

E leai ni metotia patino mo le togafitia o fibrosis pancreatic, talu ai e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻi. O le sini autu o togafitiga o le faʻaitiitia o faʻamaoniga ma le faʻaleleia le tumau o le manuia. Mo togafitiga e faʻaaogaina:

  • fualaau faasaina
  • oti
  • taitaia se taotoga.

Faatasi ai ma fibrosis, e tatau lava ona e alu i se meaai malosi ma suia lau meaʻai. O lenei mea e mafai ai ona malolo le okeni ua aʻafia, ma faʻaitiitia ai le le lelei o faʻamaoniga. Faamasima, falai, ulaula, meaai suamalie e tatau ona aveese mai le meaai. E le fautuaina le faʻaaogaina o oloa e faʻaleleia ai le gaosiga o le suka gaosia. I le fibrosis, o le inu malosi ma meaʻai paleni ua faʻaalia.

Mo le togafitiga, o vailaʻau o le tele o ituaiga o gaioiga o loʻo faʻatulagaina. Aemaise lava, antispasmodics, anti-vomiting drugs, fualaau faasaina ma elemene digestive.

O le taotoga ua naʻo se mea mulimuli e fai, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le fatuina o tumutumu tele e lolomi i luga o totoga lata ane. I le puipuia o le tuputupu ae o neoplasms, o tagata maʻi ma le fibrosis e fautuaina e mulimuli i se taumafa malosi, moe i luga, ma le faʻamamaina o isi mea faʻaosofia.

Fomaʻi togafitiga

O togafitiga faʻamaʻi o le fibrosis pancreatic e filifilia e mafaufau i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le faapalepale o tagata taitoatasi i fualaau faasaina. O le togafitiga o le Etiotropic e masani ona faʻatulaga.

Faʻaiʻuina ni faʻamaʻi pipisi, o sauniuniga o le enzyme e faʻatautaia ai le faagasologa o le faʻaogaina o meaai. E le gata i lea, o antispasmodic, antiemetic, anti-inflammatory drugs e mafai ona faʻamaonia.

Fofo faʻapitoa

Mo le togafitiga o le pancreas, o metotia faʻaleaganuʻu e faʻaaogaina e naʻo le faʻaaogaina o togafitiga. O nisi nei o fualaʻau.

  • Ave 1 tbsp. l fatu mago ma sasaa atu i le 300 ml o vai inu. Faʻamama lelei ma faamama. Faʻaaoga le oloa faʻatauina e le aunoa.

  • Ave le 1 tsp. mint ma pipi 1 tbsp. vai inu. Tuu mo le 40 minute, ona fufulu lea ma inu ae leʻi 'ai. O lenei vailaau fofo e fesoasoani e aveesea ai le gaioiga.
  • Ave 1 tbsp. avo, fufulu lelei ma sasaa le 1 lita o le vai inu. Fufulu mo le tusa ma le 1 le itula. A maeʻa le susu, faamama i totonu o le susu. O le oloa maeʻa e fesoasoani i le faʻaaogaina o faʻalavelave matuia i le pancreas.

Oti

I le taimi o togafitiga, e fautuaina e mulimuli i se meaʻai faapitoa. O meaʻai, suamalie ma le faʻafefe e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga. E mafua ai le faateleina o gaosiga o enzymes pancreatic, lea e faateleina ai le uta i luga o lenei okeni. O le lisi e tatau ona mamanuina ina ia i ai le 5 aʻai i le aso.

O ipu uma e manaʻomia ona fufulu, fuālaʻau i totonu o le ogaumu, ma fualaʻau kuka. O le taumafataga autu e aofia ai gaʻo, o le aano o aano o manu, cereals and vegetables. O meaai lelei e faatagaina e sili atu ma le 1 taimi i le aso, ma e manaʻomia ona faʻaumatia i se vaega itiiti. I le avea ai ma meainu, e tatau ona e filifilia fualaau aina suamalie, lanu uliuli ma lanu meamata, teuteuga o vine ma fualaʻau, compotes.

O faʻafitauli faigata

Faatasi ai ma se auala faigofie o le faamai o le fibrosis, o le pancreas e le suia tele. E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le tino e leai se lamatiaga i le soifua maloloina, talu ai e na o le faʻamaoniga o le manaʻomia mo le amataga o togafitiga.

O faʻasalaga faʻasalalau e faʻasatau ai le tagata maʻi i ni faʻafitauli matautia. O le mafuaʻaga lena e te manaʻomia ai le faia e le aunoa o sauniuniga o le enzyme, faʻapea foʻi ma le faʻamalositino i matagaluega o gastroenterology. O le mea o le auala e aupito sili ona aoga o togafitiga e le oi ai. O lona uiga o le pancreas o le a le toe galue masani.

O nisi tulaga lamatia o le faaopoopoina o le gaʻo po o le faʻasolosolo o le faʻasolosolo i aʻafiaga o le faasologa o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le iʻuga, atonu o le a leai se mea o le pancreatic parenchyma. O lenei tulaga e lamatia ai le olaga o se tagata.

I le fibrosis pancreatic, o le fomaʻi e faalagolago i le tele o itu, aemaise lava:

  • foliga o le faagaoioia o le okeni ua aafia,
  • le lautele o le faasalalauina o le faamai,
  • soifua maloloina.

Afai e tausisia e se tagata ia faʻatonuga a le fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ona maua ai lea e ia avanoa uma e ola ai i se olaga umi ma fiafia. Ae peitai, mo lenei mea e tatau ona e faia e le aunoa ni sauniuniga o le enzyme, tuu le ava malosi ma le ulaula tapaa.

Faʻaaliga

Talu ai e le mafai ona faʻamalolo atoatoa le fibrosis, e fautuaina le prophylaxis i se taimi talafeagai. Muamua lava, e tatau ona e faʻateʻa ese mea leaga e faʻaosofia ai le maʻi. E aofia ai ma:

  • ulaula
  • ava malosi
  • gaosia o meaʻai gaʻo.

E taua tele le faʻaaogaina o mea sese ole meaʻai, inu ava malosi pe a mafai, aua neʻi soona mamafa lou tino i le tino, ma aloese mai le atuatuvale. I le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi, e taua le taofi o osofaʻiga i taimi talafeagai. E tatau ona totogia faapitoa le taimi o le faʻamagaloina o le mumu o le pancreatic, pe afai o le pancreas e mafai ona mumusu i lalo o le aʻafiaga o le faʻaosofia o mea.

O tagata maʻi e maua i le fibrosis e faʻalagolago i le togafitiga faafomaʻi faʻamalosi ma e auina atu i se falemaʻi. O tagata maʻi ua resitalaina mo se suʻega masani ma faʻamalamalama le ata atoa ma suʻesuʻe le tikeri o suiga faʻaleaga.

Faʻamatalaga i luga o le Fibrosis Pancreatic

O le pancreas o se vaega o le tino o fualaau oona ma e nafa ma le gaosia o enzymes faapitoa e aafia i le faagasologa o le gaosiga o mea taumafa. O lenei okeni e aofia ai ituaiga e lua o fusi e taʻua o le stroma ma le parenchyma.

O le stroma o se ituaiga o fesoʻotaʻiga e faʻatino ai se galuega lagolago.

O sela e fausia ai le parenchyma e nafa ma le faʻatinoga o le faagaoioia o le okeni: latou te faʻamalosi le vai pancreatic, maua ai enzymes ma nisi ituaiga o hormones.

O le pancreatic fibrosis, tatou te malamalama ai i le faagasologa lea e tupu ai le faaleagaina o le palanyma.

Vailaau masani, natura mo lona fausaga, liliu i totonu o mea fesootai, le mafai ona gaosia mea e tatau ai.

Mea aoga? Faasoa le sootaga

O le tagata pancreas e mafai ona mafatia i le fibrosis, lea e suia ai le tino o le okeni e alalaʻi le tino, ma mai le lipomatosis, o se gaioiga e mafua mai i le suia o le tino glandular i le tino gaʻo.

I tulaga maualuluga, e mafai ona faʻafefiloi ia ituaiga o le faʻaleagaina, i le faia o le fibrolipomatosis.

O lenei faʻamaʻi e masani ona matauina i tagata o loʻo mafatia i maʻi faʻaleagaga (aemaise lava o le maʻisuka).

O le mea e leaga ai, o fibrosis ma le lipomatosis, ma a latou fomu tuʻufaʻatasia - fibrolipomatosis - o faʻamaʻi e le mafai ona faʻafitia.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le fesoa- soani o le saʻo, ma sili atu ona taua, togafitiga taimi, o nei faiga e mafai ona maua ma puipuia ai le faaleagaina o sela o loo i ai pea.

Afai e te le amanaiaina le ala o lenei togafitiga ma e te le faʻaogaina se faʻafitauli poʻo se taotoga e taofi ai, e mafai ona e faʻaosoosoina le atinaʻe o faiga o le tino, e pei o fibromas poʻo lipomas.

O mafuaʻaga autu o le fibrosis pancreatic:

  • faiga faʻailoga e faʻaogaina i totonu o fusi o le okeni,
  • ava malosi ma le ulaula tapaa,
  • ogaoga o le inupia ma le ava e suitulaga poo vailaau eseese,
  • eseese faʻamaʻi pipisi
  • inflammatory pathologies o le gallbladder ma le biliary tract,
  • se taumafa le paleni e aofia ai se aofaiga tele o meaʻai gaʻo ma falai,
  • afaina
  • Faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e aunoa ma le vaavaaiga a se fomaʻi,
  • fomaʻi faʻamaʻi ma le gasegase cystic fibrosis.

Mataupu faavae o meaʻai talafeagai mo le fibrosis pancreatic

O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaitiitia e ala i mea tatau ma paleni paleni.

I le avea ai o se tulafono, o tagata o loʻo mafatia i lenei togafitiga e tatau ona tausisi i le polokalame o meaʻai e fautuaina e le soifua maloloina o le soifua maloloina Numera 5, na tuufaatasia e M. I. Pevzner, o le na faavaeina le falemaʻi i meaʻai i le USSR.

Pevzner e tatau ona fafagaina ile vaega, ia 'ai e le itiiti ifo ma le lima taimi i le aso. E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o mea taumafa e faʻaalu ina ia faigofie ai le avega i luga o le otaota ma faʻafaigofie le faagasologa o lona gaosiga.

O mea taumafa na faʻamoemoeina mo tagata ei ai faʻamaʻi fibrosis pancreatic e tatau ona mafanafana, e le vevela pe malulu.

O meaai uma e vevela-vevela e tatau ona uʻu pe vela pe taoina e aunoa ma se faʻaopoopoga o gaʻo manu po o fualaʻau.

E le gata i lea, ua fautuaina e lafoai le faaaogaina o le masima pe faaitiitia le tele o lona masini i ipu.

E tatau foi ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o le suka, isi mea e lelei ai meaʻai, mea manogi ma mea manogi. Faʻasalalau, o meaʻai e pei o le meli, nati, ma pulou e tatau ona faʻaumatia.

O mea e tatau ona aloese mai i luma o le fibrosis pancreatic:

  • ituaiga o meaʻai, iʻa ma moa, faapea foʻi ma le suka e kuka i luga,
  • ate, fatuga ma isi mea faʻaleaga,
  • ulaula meaʻai ma le salinity,
  • meaai ma mea taumafa ua mafai ona maua i mea e 'ai meaʻai ma meaʻai faʻalautele,
  • manu ma meaʻai fualaʻau (e mafai ona faʻaumatia le mea mulimuli, ae faʻasaina),
  • oloa gaosi susu, fulufulu mama,
  • soo se ituaiga ava malosi
  • falaoa paʻepaʻe, meaʻai,
  • suti (aemaise lava sukalati, aisa kulimi, ma isi),
  • meaʻai vevela, mayonnaise, ma isi.

Pancreatic fibrosis o se maʻi faʻapitoa lea e manaʻomia ai togafitiga taimi.

O se taumafataga faapitoa o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le fua o le liua o le tino o le glandular i le maaleale, o lona uiga o le teena atoatoa o meaai leaga.

O le fomaʻi mo tagata na mafua ai lenei faʻamaʻi i le amataga o lona foliga mai e masani lava ona lelei.

O le faʻasologa o le pancreas e faʻaalia ai le telē, taʻaloga ma foliga o le okeni. E le gata i lea, o le auai o soʻo se faʻavae ma le laugatasia o le parenchyma ua fuafuaina. Ae ia manino ona faailoa mai - o le fulu, o le uila, maʻa poʻo se isi mea o le a fesoasoani i faʻataʻitaʻiga faaopoopo. O le faʻasalalauga o se faʻatonuga faʻatulafonoina, ae i lenei tulaga e le lava. E afua mai foi i le mea moni e faapea, o gas e faʻapipiʻi i totonu o le manava e aafia ai le faʻamalamalamaga saʻo o taunuuga.

  • Faʻafeiloaʻi suiga suiga o le pancreatic e le o se mafuaaga mo popolega
  • Pancreatic Dysfunction
  • Le lelei ma faʻasalalau pancreatic suiga

Faʻafeiloaʻi suiga suiga o le pancreatic e le o se mafuaaga mo popolega

E vave lava ona iloa o le fesuiaiga o suiga i le pancreas e le o se vaega o faʻamaʻi ma e le o se faʻamaʻi. E tulaʻi mai ona o le vavaeese mai le masani o le aofaiga o le uʻamea. O le mauaina o taunuuga o le ultrasound, suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega o meaola, aoina mai o faitioga a le tagata maʻi, o le fomaʻi e faia le faʻamaoniga saʻo (faʻataʻitaʻiga, pancreatitis) ma faʻamaonia togafitiga, e tuʻuina atu fautuaga i luga ole olaga ma meaʻai (diet for pancreatitis).

Fesuiaiga o suiga i le pancreas e le o fautuaina mai le i ai o maa, puʻu poʻo tumutumu.

O le faaiʻuga o le ultrasound e faʻamaonia manino ai le tutusa o le tufatufaina atu o le okeni. E sili atu i lenei mea i nisi auiliiliga ...

Le lelei ma faʻasalalau pancreatic suiga

O le pancreas e masani lava ona pagatia i mea e fiafia i ai le tagata e ona. Mea manogi, suamalie, meaʻai vevela, ava malosi. O nei mea uma e mafua ai se avega mamafa i luga o le paʻu, faʻapea foʻi ma luga o le vevela ma le ate. O se taunuuga o nei mea uma, o le gaioiga o totoga o meaʻai e faʻalavelave ma faʻafefe suiga i le okeni ua maua. Ina ia mafai ona foia taunuuga le lelei, e tatau lava ona e suia au meaʻai ma ai meaai maloloina. A leai, o le pancreatitis (mumū o le pancreas) e mafai ona tupu.

Pancreatitis

Fesuiaiga suiga e mafua mai i faʻamaʻi eseese, o lona uiga e faʻaalia i latou lava i auala eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ultrasound o le pancreas, o se maʻi mai le pancreatitis, o le a faʻaalia ai se okeni tetele, televave suiga o le faʻaitiitia o le tino (o le gafatia e atagia ai le leo i totonu o se mea e vaivai) ma faʻaitiitia le maualuga.

O le pancreatite o le taimi e le mafua ai le faʻaogaina o le tele o le okeni, ae o loʻo i ai suiga i le faʻaitiitia o le vavao ma le maualuga.

O le suʻesuʻega o le pancreatitis o le a le gata ina manaʻomia ai le faʻamaonia o le ultrasound, ae o se suʻesuʻega faaopoopo foi o le maʻi. O se gastroenterologist e aafia i togafitiga. I le taimi masani, o le faavae o le togafitiga o le meaai, o le pancreatitis matautia e togafitia tumau.

Lipomatosis ma le fibrosis pancreatic

Lipomatosis o le suia o le tino o le pancreatic meat with fat. O le tele o taimi, lipomatosis e tupu i tagata mamai ma le maʻisuka ma matutua. Ae mo suiga eseese, o loʻo i ai le faʻaopoopoga o mea, ao le tele o le okeni e tumau pea le masani.
Fibrosis o se faʻaogaina o se mea faʻapipiʻi (taula). I le avea ai o se tulafono, e aliali mai i le taimi o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ma o se taunuuga o le faʻafitauli o le tino. O faʻamatalaga faʻamatalaga mo fibrosis e pei ona taua i lalo: o se faʻaitiitia o le telē o le pancreas, o se faʻaopoopoga o le maualuga, ma le faʻateleina o le faʻalogo.
I le faaiuga, e taua le maitauina e na o le fomaʻi e faia se siakiina pe a maeʻa se faʻamatalaga auiliili. Faʻavasegaina suiga i le pancreas ua na o ni taunuuga o faiga i totonu o le tino e manaʻomia ona faamaninoina. Peitai i le taimi lava e tasi, o se faailoga o nisi o faʻalavelave faʻafuaseʻi na tutupu i le galuega a se okeni taua (poʻo le sili atu foi, o vaʻaiga), o le mafuaʻaga e tatau ona mautinoa o le a faʻaitiitia ai le mafuaʻaga o se maʻi.
https://youtube.com/watch?v=wNm0jCWT3Wg

O le faʻalogoina o le pacane mamasene i le ultrasound e talitutusa lava ma le faʻalogologo o le ate ma faʻafeiloaʻi. I lona fausaga, o le uʻamea e i ai lona ulu, tino ma le siʻusiʻu o le sili ona lelei. Ae paga lea, o tagata tomai faapitoa oe ua i ai ni faafitauli e liliu atu i tagata tomai faapitoa, ma i luga o le siakiina o togafitiga o togafitiga e masani ona latou vaaia faailoga o suiga eseese i le pancreas e mafua mai i lona mumu po o isi togafitiga.

O a suiga eseese i le pancreatic parenchyma?

O suiga faʻapitoa i le tino o mea e masani ona masani ona masani ai, ma o le mea lea e leai ni faʻamaoniga. Ae o le ultrasound faatasi ai ma le tele o lapopoa i le gland echogenicity ua faateleina. I maʻi matutua o loʻo mafatia i faʻamaʻi fatu cardiovascular, maʻi maʻisuka, o tino ola maloloina e mate lemu, ua suia i le fesoʻotaʻi poʻo le tino o le tino.

E le gata i lea, o ia suiga e matauina e le solia ai le toto i le okeni o le enzyme, ate, solia ai le gaioiga o le biliary tract, e solia ai le endocrine ma le metabolic process. O a isi tulaga e faʻafefea ai suiga o le ate ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi?

O faʻamaoniga faʻapitoa e matauina i le pancreatitis poʻo le faʻalavelave faʻaleagaina o le metabolic process. E le mafai ona faʻamaonia le siama o pancreatitis, ona le togafitia lea o le togafitiga, ma e le iloa e le tagata maʻi le DIP. E masani lava, o suiga o suiga e tutupu i totonu o le tino. I le gasegase masani o faʻamaʻi, suiga sui o le tino e toetoe lava o le aluga. O suiga lanu eseese nei.

O faailoga autu o le faʻalauiloaina o suiga i le pancreas

E masani lava, o faailoga o le CI e fesootaʻi ma le faʻamaʻi. O le tele lava o taimi, e faitioina e tagata gase latou te lagona le vaivai i totonu o le manava, latou te pagatia mai le gaselase masani pe, i se isi itu, o le tui. I totonu o le pancreatitis, o le mamafa i le pacreatic duct e masani ona faateleina, lea e mafua ai ona faʻaleagaina. Ona o le gasegase o le eletene, o se vaega o le elemene oona e mafai ona sopoia i sela o le pancreatic parenchyma ma mafua ai le oona o le tino. I lenei tulaga, e maua e le tagata maʻi tiga i le itu tauagavale i lalo o le sternum, leu, e masani ona sau ma le vomiting. E vave ona matauina le vave o le pulusua ma maua ai le toto maualuga. O lenei tulaga, e pei o se tulafono, e manaʻomia le falemaʻi.

O le uluai laasaga o le pancreatitis chronic e faʻaleagaina e ala i le foliga mai o le edema ma le afaina i totonu o masini o le gland. Ona tupu ai lea o le atrophy, o le gland ua faaitiitia i le lapopoa, o le tupu aʻe o mea fesootai, ma le siama o le enzyme ua le toe gaosia ai ni enzymes digestive. Fibrosis faʻatasi ai ma le faʻaogaina o suauu pancreatic maloloina ma le sui o la latou mea fesoʻotaʻi. O le gaosiga o hormones ma enzymes ua muta. I le laasaga muamua, o siʻitaga e laʻititi ma e masani lava ona tutusa ma faailo o le mumū o le pancreas. Faʻafeiloaʻi suiga o suiga i le pancreas.

Faʻavae suiga

O le fausaga o le parenchyma e mafai ona tutusa ma lelei ona fatuina. O le tele o le faateleina o le saito e le o se eseesega tele. I le tuufaatasiga, o le faateleina o le lalelei e taʻu mai ai le mumusu ma suiga i le gland e fesootaʻi ma le le lelei o meaai.

O le parenchyma pancreatic maloloina e pei o le tino o le ate, lea e tutusa lelei ma lelei le fatuina. O suiga i tausaga e tusa ai ma le faʻamatalaga o le gland structure e faʻaalia ai le faia o le lipomatosis, lea e masani ona fesootaʻi ma le amataina o le maʻisuka. Faailoga o suiga fou o pancreatic e mafai ona matua malamalama.

TIPJ Faʻo

O loʻo faʻasolosolo MDs filati i totonu o le gland o le mea faʻafesoʻotaʻi lea e salalau i totonu o sela o le tino. O mafuaaga mo lenei faagasologa e tele lava ina:

1) maʻi le faʻaleagaina.

2) Faʻamaina o le ava malosi.

3) Lui faʻataʻi.

4) Faʻamatalaga inflammatory.

E le gata i lea, o faʻamaʻi e mafua mai i siama e afaina ai le tino atoa o le hepatobiliary, ae le na o le tasi le pancreas. I luga o le ultrasound, faʻavasegaina suiga i le pancreas e maualuga le faʻalogo ma le maualuga. O le i ai o fesuiaiga fesuiaiga o fibrotic e ono taʻu mai ai se maʻi o loʻo i ai nei i le glandular tissu - fibroma, o lona tuputupu aʻe e mafai ona faʻamalosi ai le gland ma mafua ai le tiga.

Eseesega faʻamaoniga o le ai ai e faalagolago i le nofoaga o le fibroid. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tulaʻi i le ulu o le pancreas, e fusi le au, ma o se faailoga o le jaundice e tupu. Afai o le tumo e lolomi i luga o le duodenum, nausea, vomiting, ma isi faailoga e tutupu e manaomia ai le fesuiaiga ma le taofia o le intestinal. O le a se isi mea o faailo o le faʻalogo o suiga eseese i le pancreas?

O le a le mea e mafai ona mafua ai le pancreatitis?

  • o le ava malosi i mea e le masani ai ma le tupu mai o ituaiga eseese o gallbladder faamai e mafua mai ai (muamua, o loo tatou talanoa e uiga i maʻi gallstone, o le mafuaaga autu o pancreatitis i le 9 mai le 10 mataupu),
  • o le amataina o togafiti faʻamaʻi i le pancreas e mafua mai i isi mafuaʻaga, aemaise lava manuʻa ma manua o se mea faʻainisinia, maʻi pipisi ma le faʻaaogaina o nisi vaega o vailaau faʻamaʻi, faʻamaʻi e aafia ai le vascular system ma le faʻasolosolo i luga o le toto masani i totoga, gasegase o le elemene ma le metabolism .

Pancreatic fibrolipomatosis: matou te faʻamalamalamaina upu

Fibrolipomatosis o se tasi o maʻi e faʻaopoopoina e le faaupuga lautele "pancreatitis." Ae ui i lea, e le mafai ona taʻua lenei tulaga e aunoa ma le manino, e ui lava i le mea moni e tusia e fomaʻi i le koluma "faʻamaonia". Aisea e tupu ai lenei mea? Sei o tatou taumafai e faʻataʻitaʻiina e aunoa ma le alu i faʻauiga faʻapitoa ma tautala i se gagana e malamalama i tagata e le o ni tamaiti aoga.

O faʻamatalaga faʻasolosolo e faʻamuamua i le siakiina ma le iloiloina o le tele o faʻamaoniga o le tino:

  • nofoaga i totonu o le paʻu o le manava (pe a tatou talanoa e uiga i lenei ituaiga o ultrasound)
  • foliga ma le tele
  • fausaga ma le tikeri o le tutusa o tisipenisione, o lona uiga, o le mea e taua o le toe taʻua.

Afai o le talaaga o le parakalafa mulimuli e alu i soʻo se itu, e tuʻuina atu i le tagata tomai faapitoa le mafuaaga e talanoa ai e uiga i suiga faʻalautele.O le mea lea, o sea faaiuga e le mafai ona taʻua o se siama, talu ai ua na o se ituaiga o fuaitau faasino mo le fomaʻi ma ua mafai ai e ia ona fuafua le laugatasia o suiga faaletonu. O le mea lea, o le fibrolipomatosis pancreatic e le mafai ona mafaufau tonu i ai e pei o le siakiina, poo le avea o se faailoga po o se faailoga o se isi maʻi. O lana galuega autū o le faʻaalia lea o le i ai o suiga i totonu o le okeni, e tusa ai ma le natura mataga.

Faaiuga: afai na tusia e le fomai le "fibrosis" i luga o lau kata, o lona uiga o se faaitiitia i le maualuga o le faalogo, lea e aofia ai se faateleina i le maualuga o le okeni. Ma o le lipofibrosis, i le eseesega, o lona uiga o le oona o le pancreas. O le mea mulimuli, i le itu, atonu e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina ua uma ona taʻua muamua pe i se faagasologa umi o le ita e tupu i totonu ole tino o se okeni.

Mafuaaga ma suʻesuʻega o fibrolipomatosis

Fibrolipomatosis o se soa e le mavaaia o le pancreatitis masani, ma e mafua ona o mafuaaga e tele. Sei o tatou mafaufau atili i lenei faalagolago. O le a le uiga o le pancreatitis masani, ae peitai, e pei lava o isi faʻamaʻi e tupu i se foliga masani? E taʻalo faatasi ma se tagata i lona soifuaga atoa, o le tele lava o le taimi e aunoa ma le faʻalavelaveina ma faʻaali faʻaalia i taimi o faigata. O le mea lea, o lona togafitiga o se mea foi i le natura ma ua fuafua i le aveesea poʻo, i le mea sili, e puipuia ai le amataina o le faʻamalosia. O le mea lea, o le alualu i luma o le faʻamaʻi e faifai malie lemu, lea e oʻo atu ai i suiga taua i le paʻu.

O le isi itu e tele sona aʻafiaga i luga o le faʻaogaina o lenei okeni o le gaioiga o le thyroid glands, lea e nafa ma le fatuina o le tala o le hormonal i le tino. Afai e le afaina le gland, o le a le afaina ai le tulaga o le tino atoa ma le tino atoa, lea e le faigofie ona tali atu i osofaiga masani o hormones.

Ae o le suʻesuʻeina o le tulaga, o lona iloa vave, e tusa lava pe faʻapitoa i le atinaʻega o vailaau faʻaonapōnei, e tumau pea ona le maua. O le mea moni, o ia suiga e le mafai ona latou lagonaina, ma o se tagata e le o lagona e iai se mea o faaletonu i lona tino ma, o se taunuuga, e le alu i le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga