Aisea e tulai mai ai le malosi i le taeao

O le fesili pe aisea e tulai mai ai le toto toto i le taeao e taua tele e le gata mo tagata mamai e maualuga le toto, ae mo tagata maloloina atoatoa. E masani lava ona fofoina lenei tulaga ile lava taimi pe a mavae ni nai itula, ae o nisi taimi e manaʻomia vave togafitiga.

O le a le mea e faʻateleina i le taeao i le toto maualuga?

O le maualuga o le toto e faalagolago i le tele o mea. O nei faʻaʻailoga e aʻafia i le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau, popole, le natura o meaʻai ma le i ai o faamaʻi o cardiovascular ma isi faiga. Hormones e mafai ona faateleina le mamafa i totonu o toto toto. O la latou gaosiga e le tino e tupu i taimi eseese o le aso, e aofia ai le po ma le taeao.

I le gasologa o le aso, e tele taimi e suia ai le maualuga o le toto i le tagata. O le maualuga o le mamafa pe a uma le moe, e masani lava ona matauina e oo lava i tagata soifua maloloina e leai ni faitioga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i le taimi o le moe, faʻaitiitia le faʻaaogaina o metabolic, ma e oʻo lava i le fatu o le fatu e faʻaitiitia. Pe a fafagu, o le fatugalemu o le tino e faʻaleleia, o lona uiga o le toto maualuga e alu maualuga. I le avea ai o se tulafono, o nei faailoilo e na o le 15-20% le maualuga nai lo le mamafa o le po. E le gata i lea, e matua tutusa lava ma le toto i le ao ao faagasolo gaoioiga masani faaletino. I lenei tulaga, e leai se mea e popole ai, aua o se eseesega lenei o le masani.

Afai e mafatia le tagata i le maualuga o le toto maualuga, o le toto toto e paʻu e mafai ona oʻo i se tulaga taua ma avea ma se taufaʻatau tele i le soifua maloloina o le maʻi. I lenei tulaga, e tatau ona aveese faʻamafuaga e fesoasoani i le faʻalavelave o maʻi, ma fetuʻunaʻi le togafitiga togafitiga e faʻasaʻo ai le toto i le aso atoa. Toa maualuga pe maualalo le mamafa o se faailoga o le togafitiga e le saʻo ma e manaʻomia ona faasaʻo.

Mafuaaga masani mo le faateleina

I le taeao, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faalavelave ai se tagata ona o mafuaaga eseese. O nisi oi latou e sili atu ona leaga. O isi o se faʻafitauli faʻapitoa e tatau ona gauai i ai. E le mafai e fai fomaʻi ona taʻu saʻo pe aisea ua mataʻituina ai lena vaʻaia i taeao. Ae na mafai ona latou iloa se numera o mea e faamatala ai pe aisea i le taeao maualuga toto maualuga. Faatasi ai ma:

  • Faʻaaliga i le po o le tele o masima, o se vaega o ipu na 'aina mo le' aiga o le afiafi. E le o se mea faalilolilo e mafai e lenei oloa ona faʻaleleia atili le toto. Ina ia aloese mai na ituaiga o le cardiovascular system, e tatau ona e faatapulaa oe i le masima. E sili le 'ai e sili atu i le 6 g i le aso,
  • Leai leaga ma leai se malologa lelei. O nei faʻafitauli e aʻafia ai le aʻafiaga o le tele o faiga. O le tele lava o taimi, o tagata e le lava le moe e iloagofie ai faailoga o le maualuga o le toto. O le mea lea, muamua lava, i le taimi o le fomaʻi, e maua e le tagata maʻi se fautuaga e faamautinoa ai se malologa lelei, ma a maeʻa ona ia taulai atu i vailaau e taofia ai le faateleina o le mamafa,
  • Maua faʻamatalaga sese i le tonometa. E masani lava ona tupu lenei mea ona o le mea moni e le masani le tagata i tulafono mo le fuaina o le toto. Le mea lelei, e tatau ona e mataʻituina uma lima e lua. O le vaitaimi sili ona lelei e tatau ona filifilia mo lenei. A o leʻi fuaina, e le mafai ona e ulaula, inu ava malosi ma auai i taaloga taʻavale. Afai, a maeʻa le fua lona lua, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e le tutusa ma faʻamatalaga muamua, e tatau ona toe faia le faiga. Aʻo leʻi faia lenei, e fautuaina e faatali 3 minute,
  • Le talafeagai togafitiga fualaau faasaina. O oloa faʻapitoa tau fale talavai e tatau ona faia e tusa ai ma ana faatonuga.Afai e sili atu le tagata i le faʻatagaina o le vailaʻau poʻo faʻaitiitia, e ono amata ona faʻalavelaveina o ia e ala i faailo o le toto maualuga i le taeao.

O nisi vailaʻau e mafai ona faʻateleina le mamafa pe a faʻaaogaina le talafeagai.

O nei manatu uma e foliga mai e le taua i le toatele. Ae o i latou e leai se aafiaga leaga i le setete o le cardiovascular system. Faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o le toto, aemaise lava pe a uma le moe, e tatau ona e mafaufau pe o le fea o nei mea e mafai ona oʻo atu i se taunuuga le lelei.

Mo le tele o tane, o le toto maualuga e ala i le taeao. O lenei tulaga e le o taimi uma e tiga ai. E masani lava ona matauina i tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola malosi ma e faʻaalia i le tele o lagona. Ae o nisi taimi o nei mea uma e mafua ai le maualuga. Faʻasaga i tua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mea e ono vave vave pe mulimuli ane o le a maua e le tamaititi se fatu fatu poʻo se taʻavale o le a faateleina.

O le maualuga i luga o tane e mafai ona mafua ona o se mea le talafeagai. O le toʻatele oi latou e fiafia e 'ai i meaʻai. Latou te filifilia meaai anapogi faʻatasi ma se gaʻo maualuga. O meaʻai e leaga mo le soifua maloloina o tagata. Aemaise lava, o le fatu ma toto toto e mafatia.

E masani lava, o le malosi e tulai mai i alii e fia ulaula ma inu ava malosi. I tulaga faapena, e toetoe a le mafai ona aloese mai faafitauli i le cardiovascular system. Ona o masaniga leaga, o le toto o le toto ua matua le mausali lava. Ma o le faateleina o ona taugata e amata ona faʻalavelave e le gata i le taeao, ae i se isi taimi o le aso.

I le faaopoopo atu i mafuaaga autu, o le maualuga o le toto maualuga i le taeao e mafai ona matauina i tamaitai ona o mafuaaga nei:

  • Faʻafitauli i totonu o le faiga o meaʻai,
  • Aveina o tui faʻamataʻu,
  • Manatua lagona loloto.

O lenei tulaga e le masani ai mo tamaitai ua leva ona maua i le maualuga.

O le tele lava o taimi, o faafitauli ma totoga o le tino o le tino e mafua ai ona solia. Afai latou te le taulimaina a latou galuega, ona amata lea ona faaputuputu se aofaiga tele o le vai i totonu o le tino. E le gata i lea, o le faʻateleina o tulaga faʻamalosi e le mafai i taimi uma ona aloese mo i latou na filifili e faia ni fomaʻi faʻamataʻu. Latou te faʻateleina mea o le estrog i le tino. O le mea lea, o lenei hormone e tau atu i se malaise.

O se tasi o aʻafiaga o aʻafiaga faʻapitoa o le faateleina o le toto maualuga

Ina ia malamalama lelei pe ua faateleina le toto maualuga o le tagata pe leai foi, e tatau ona e fuaina i se tonometa. Afai e le o latalata mai lenei masini, e tatau ona e taulai atu i ou lava lagona. Ina ia iloa pe ua tulai mai le mamafa i le taeao pe afai o ona tulaga faatauaina i totonu o le tulaga masani, o faailoga e iloagofie ai lenei tulaga o le a fesoasoani:

  1. O foliga o lago i luma o mata,
  2. Tesea
  3. Pogisa i mata
  4. Faaulu i taliga
  5. Ootia.

Afai o nei faailoga e popole i se tagata, ona i ai lea o se avanoa e i ai se mea e faaletonu i lona toto. Fomaʻi fautuaina se tonometa mo i latou e masani ona feagai ma faʻamaʻi tiga. O le a mafai ai e oe ona siaki tulaga taua pe a maeʻa.

O se tagata soifua maloloina i se tulaga toafilemu e tatau ona i ai le toto maualuga o le 120 i le 80. E taua le iloa o nisi tagata, o tulaga taua o le 140 i le 90 e taatele. Ina ia aua nei faia ni mea sese i faaiuga, e tatau ona e iloa lau masani masani o le mamafa e lagona ai e se tagata le lelei.

Faʻafefea ona faʻatulagaina

Afai o le tagata maʻi e masani ona maua le toto maualuga i le taeao ma ua uma ona faamaninoina mafuaaga mo le suiga, ona mafai loa lea ona tatou agai i togafitiga o le tiga tiga. O le mea e fai i se tulaga faapena e tatau ona taʻu i le fomaʻi o loʻo siaki le tulaga o le maʻi. E matua faasaina le taumafai e suʻe vailaʻau mo oe lava e taofi tulaga maualuga.E na o se fomai agavaa e mafai ona taitaia lenei galuega.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili le faiga saʻo togafitiga!

E faʻamalosia le faʻatalanoaga a le fomaʻi pe a amata ona tulaʻi mai le toto toto ona o le aʻafiaga o le matutua ma suiga faʻafefe i le tino.

E le gata o vailaʻau e faʻamalo ai le toto maualuga. O metotia fale e fai ai se galuega lelei i lenei:

  1. Acupuncture O lenei metotia e aofia ai le aʻafiaga i nisi o vaega ile tino. O le mamafa o le mamafa i luga o taligalu, faapea foi ma le vaega o loo i le ua ma le pito i lalo, o le a fesoasoani e faaitiitia le mamafa. E tatau ona e gauai atu i le itu i le va o matala,
  2. Massage O le faapipiiina o le pusa, kola ma le ua fesoasoani e faʻaitiitia ai le tulaga. E le manaʻomia le faʻaaogaina o lenei metotia mo tagata ei ai ni neoplasms ma le maʻisuka,
  3. Faʻafeiloaʻiga o fualaau faisua ma teuteuga. O nei fualaau oona ei ai se aafiaga lelei i luga o fua ma e faʻaaogaina ai le malosi o le aʻafiaga i luga o le mamafa. O le a le faʻaleleia pe afai e te inuina se keke mai Karotiti, beets poʻo vao, vao ma valea.

Afai ei ai le maualuga o le mamafa i le taeao, e tatau ona e faia fetuunaiga i au masani masani i aso uma. Muamua lava, e tatau ona e aʻoaʻo e te moe i luma o le 23 itula. E tatau ona aloese mai le taumafa ma, pe afai e mafai, alu e savali i le ea fou ae e te lei moe.

O le faafitauli i le toto maualuga o le a fofo pe afai e te usitaia fautuaga nei:

  • A maeʻa, e fautuaina e taoto i le moega pe a ma le 10 minute, ina ia mafai e le tino ona fetaui saʻo i le aso galue,
  • Mai lea taimi i lea taimi e tatau ai ona fai sina malologa i le galuega e aloese ai mai le galue,
  • Aua e te inuina vailaau e leʻi faatonuina e lau fomaʻi. E tatau foi ona e aloese mai le tele o fualaau ua faatonuina e le cardiologist,
  • E le manaʻomia ona e inuina le tele o vai aʻo le i alu i le moega ina ia aua nei faʻateleina fatuga ma isi totoga o le genitourinary system, lea e aʻafia ai i le faagasologa o le aveeseina o le sua mai le tino, galuega e le manaʻomia,
  • E tatau ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le mamafa o faailoilo, talu ai o le faʻaitiitia o le paʻu e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli i le manuia.

Afai o le faateleina o le maualuga o le maualuga o le toto o loʻo matauina i le taeao mo se taimi umi, e tatau i se tagata ona faia se taimi atofaina ma se fomaʻi poʻo se cardiologist. O se faailoga faʻafefe lea e mafai ona faʻaalia ai soliga ogaoga i galuega a le loto ma toto. Afai e le galo le taimi nei, o lona uiga o le ono mafai ona tupu se ituaiga faʻamaʻi matautia e pei o le maualuga o le toto ma ona aʻafiaga faʻatasi o le a toetoe lava a leai.

Aisea e tulai mai ai le mamafa

O mafuaʻaga o le mamafa i le taeao e le masani ona fesoʻotai ma le fatu o faʻaletonu o le fatu.

E i ai ni nai mafuaaga mo ana oso:

  1. Fuʻa umi-sili atu i le 10 tausaga.
  2. Vaʻaiga faʻapitoa.
  3. Tausaga litaea ma le taimi o le litaea.
  4. Togalaau i le ava malosi.
  5. O se tele o lauti po o le kofe uliuli inu i le aso.
  6. Le i ai o le mamafa mamafa.
  7. Faaaoga fualaau.
  8. Loto fatu poʻo fatu fatu.
  9. Togafitiga ma ni vailaau faapitoa.
  10. Faʻaleagaina o le tino popole.

E taua tele le fuafuaina o le mafuaʻaga o oso i le toto maualuga ina ia mafai e le fomaʻi ona filifili fualaau saʻo.

O le mea e masani ai, i le vaveao o le aso, o tagata e masani lava ona foliga mai e mafatia e mafatia i le maualuga o le toto. O i latou ei ai lagona malolosi, ia avea ma fiafiaga pe ita. E le gata i lea, o le a afaina ai le ea, o se olaga e le toaga, ma le le maloloina o meaai e mafai ona mafua ai nei faailoga.

E tusa lava po o le a le tulaga, e mafai ona fuafua le i ai o lenei faʻamaʻi faʻatuʻi e ala i se suʻesuʻega maeʻa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fuaina le mamafa o le toto i le taeao ma le afiafi, ma faamaumau iuga i se api talaaga faapitoa.

Faailoga ma faailoga

O le mea moni, o le iai o le maualuga maualuga e le mafai ona maitauina! O le maʻi e amata e aunoa ma ni faailoga.Ae ui i lea, o le mea sili lenei e lamatia ai. O le faatuai o togafitiga, e mafai ona e faʻaleagaina ai le tulaga ma maua ai le fatu fatu poʻo le taʻavale.

O le oso i le toto maualuga e mafai ona faʻaalia i le popole, vaivaiga, gaioiga, gaʻo, e pei o le vevela ma le ulu.

E le gata i lea, o le amataina o le maʻi e mafai ona o faatasi ma faʻalavelave i totonu o le fatu ma le tiga i totonu o le pusa, i totonu o le fatu. Afai e toe faʻaalia pea nei faailoga, ona e manaʻomia loa lea e vave faʻalogo le faʻamalo ma saili le fesoasoani mai le cardiologist.

Taimi o aʻafiaga

I se tagata matua e leai ni faʻamaʻi tuga, o le mamafa o le 120/80 mm Hg e manatu e masani. Peitaʻi, e faʻalagolago lava i le matua ma le itupa o le tagata, lona tino, faʻapea foi ma le taimi ole fua. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e iloa lau vaʻaia o le toto ma ia taulai i ai.

O le mamafa masani o le taeao e amata mai le 115/75 mm i le 140/85 mm Hg. Art.

Soo se mea e maualalo pe sili atu foi e manaʻomia ai le faʻatupulaʻia ma le mataʻituina.

O le maualuga o le toto maualuga i le aso e suia, aua e le pepelo le tagata e aunoa ma se gaioiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le malologa o le a sili ona maualalo, ma i le gaioiga, o le a sili ona maualuga. Ma o lenei mea ua manatu i ai o le masani, talu ai e manaʻomia e le tino le sili atu o le okesene ma mea taumafa pe a faʻanofo. E amata ona galue le fatu i ni auala se lua. I lenei tulaga, e mafai ona faateleina numera i le 15-25 mm Hg.

Faatasi ai ma le matua, o le maualuga pito i luga o le mamafa e mafai ona tulai mai i ni vaega se tele. Afai o se tagata e 24-24 tausaga ua manatu o le masani 120 / 70-130 / 80, ona i ai lea i tagata e silia ma le 40 tausaga o le a 140/90 ma sili atu.

Ina ia aua le faia se mea sese i fua, e tatau ona vavae ese uma gaoioiga faʻaletino i le afa itula ao lei faia le faʻatulagaga.

Aua le ulaula pe 'ai! E fautuaina foi e ave se mea lelei ma malolo. Afai, o se taunuuga, o tulaga taua e le fetaui ma le masani o tausaga, ona aoga lea e mafaufau e uiga i se asiasiga i se fomaʻi.

O le a le mea e fai i le maualuga o le mamafa

O le maualuga o le toto maualuga i le taeao o se faailo mo se suʻesuʻega maeʻa. Na o le sailia o mafuaaga e mafai ai e se tasi ona faʻamoemoe mo se taunuuga lelei.

O le i ai o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona mafua ai se faʻalavelave (faʻalavelave fatu, taʻavale), o le tuua ai o lenei tulaga e le o faʻamoemoeina e matautia.
O ia tulaga e taua o le faʻalavelave maualuga. Fesoasoani muamua e mafai ona faia i le fale, ae o se fomaʻi agavaa e tatau ona tuʻuina atu togafitiga.

Le togafitiga ole togafitiga

O tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga e tatau ona iloa o nisi taimi e manaʻomia ai ona faʻaitiitia le mamafa o lou malosi.

Ina ia faia lenei mea, manatua ni nai tulafono ma mulimuli ia i latou:

  1. O le mea muamua e fai o le taumafai e malolo. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faia le manava i totonu o le 10 minute.
  2. Afai e maua le maualuga i luga o le fale poo i le galuega, o fea e mafai ona e nofo fiafia ai i luga o le moega, ona mafai lea ona e taumafai e faʻasaga le mamafa i se isi auala. Ina ia faia lenei mea, taoto i lalo ma tuu se fasi aisa i lou ua. Ona sui lea o lenei nofoaga i le solo taele. O le a vave ona toe foʻi le toto i le masani.
  3. O le a fesoasoani le vai e aveese ai faailoga o le maualuga o le toto. Pau lava le mea e tatau ona fufulu ai ona mata! Toto ou lima ma tauau i le vai malulu ma tuu i lalo ou vae i se pesini vai vevela.
  4. O pusa laupapa vavalalata o le a fesoasoani foi i le maualuga o le maualuga. O le a latou faʻaleleia atili vaʻa ma faʻamalosia le lelei o le toto. E faʻaaogaina i luga o tauau ma vae.
  5. O se masini faʻapitoa pe faʻapitoa i le tino e mafai ona aoga mo le toto maualuga. O le a fesoasoani i se taimi e sili ona puupuu e ausia ai le faʻamautuina o le toto.

Fofo faʻapitoa

O isi togafitiga e masani ona sili ona fiafia i ai. O le maualuga o le toto maualuga i le taeao e le o se faʻalavelave.

Faʻasalaga laiti mai le masani, lea e masani ona faʻaalia i le taimi muamua o le faʻamaʻi, o nisi o fualaʻau e mafai ona avea ma togafitiga atoatoa. Mo le vaega lona lua ma le tolu, o isi auala e faʻaaogaina e avea o se fesoasoani.

O mea eseese ma teuteuga i luga o laau, suamalie, massages, faʻagasolo vai, faʻamalosi ma manava e aoga tele i le maualuga o le toto. E i ai foi mea e mafai ona fesoasoani e faʻaumatia faʻamaʻi o le faʻamaʻi i le vave e mafai ai.

O nei togafitiga faʻapitoa e talafeagai mo le faʻaaogaina i le fale, aemaise lava pe'ā oʻo mai se faʻafitauli:

  • vevela uila vevela mo le 20 minute,
  • se ie na susu i le vineka ma faʻaaoga i le vae mo le 5-10 minute,
  • totini mūmū tuʻuina i luga o maso o le povi ma tauau,
  • totini socks i se vaifofo o le vinis ua soloia i le vai.

Fomaʻi togafitiga

Muamua, ua faʻataʻitaʻiina metotia o togafitiga e leai ni togafitiga. I le tulaga o le leai o so latou lelei poʻo le faʻaleagaina o tulaga e fesoʻotaʻi ma le soifua maloloina o le tagata maʻi, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina vailaʻau.

O le tele o taimi, o vailaau e faʻamaonia pe a fai o le maʻi, faʻaopopo i le maualuga o le toto maualuga, e maua i le maʻisuka, malosi, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, faapea foi i le tele o leona o totoga i totonu.

I aso nei, e lua fuafuaga mo le togafitia o le maualuga maualuga o loʻo faʻaaoga:

  1. Monotherapy poʻo le ave tasi o fualaau faasaina ua faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase i le taimi muamua o le maʻi, faʻapea foi le laʻititi poʻo le laʻititi foʻi le lamatiaga.
  2. E faʻaaogaina le togafitiga faʻatasi i le lona lua ma le tolu tikeri, ma maualuga ai le lamatiaga mo le ola ma le soifua maloloina o le maʻi. O le tele o taimi, o le tasi vailaau e faʻaitiitia ai le toto, ma le isi - e faʻaitiitia ai aʻafiaga o aʻafiaga.

O le mea moni, e filifilia e le fomaʻi le laasaga o togafitiga faʻavae i luga o le talaʻaga o le maʻi maʻi. O le tagata tomai faapitoa o le a filifilia taitoatasi e ia fualaau faasaina, e faailoa ai pe faapefea ona inu i le taeao po o le afiafi.

E tusa lava pe a uma se togafitiga, e tatau ona e fuaina pea le mamafa i le taeao pe a uma le moe.

Ma o le a malolo i le afiafi, e tatau ona fuaina faailoilo o le pulupulu e faaopoopo i le toto.

Fautuaga mo le masalosalo

O le maualuga o le toto maualuga i le taeao e le o se tulaga masani o le tino. I le tulaga o le masalosalo, o le tagata maʻi o le a masani ona vaivai, tingling in limbs, dizziness.

Afai e faʻafia ona fai lenei tulaga, e tatau ona e faʻalogo i lou tino ma taumafai e fesoasoani ia te ia:

  • Mo tagata amata, e taua le faʻamautuina o le moe ma lava le moe i le po.
  • I le taeao, i le taimi lava e teʻi ai, e le tatau ona e oso ese mai luga o le moega, ae faʻaalu sina taimi i se tulaga tuʻu. E mafai ona e faʻaosooso, siʻi ou lima ma vae. O lenei mea o le a fesoasoani i le tino e sauniuni mo gaoioiga faaletino. A le o lea, i se osofaʻi malosi, o le toto o le a osofaia le faiʻai ma le le mautonu ma e ono amata ai le vevela.
  • Faatusatusa le douche o le a fesoasoani i le masalosalo. Afai e masani ona e masani i le tino e faʻamamaina vai, ona mafai loa lea ona e faʻagaloina le faʻaitiitia o le mamafa.
  • O gaoioiga faʻafiafiaga o se tasi lea o auala e faʻafefe ai le toto maualuga. Savalivali i le ea fou poʻo le aau e talafeagai.
  • Mo le taumafataga o le taeao, e tatau ona e saunia le kofe uliuli poʻo le lanu meamata, e pei o se sanuisi poʻo le pusa.
  • A maeʻa le 'aiga o le taeao, e mafai ona e taʻalo gymnastics, e aunoa ma ni suiga faʻafuaseʻi ma ni manaʻoga.

Puipuiga o le maualuga

Ina ia puipuia le maualuga o le maualuga mai le atiaeina i se foliga masani, e tatau ona mafaufauina ia puipuiga.

Muamua lava, o lenei mea o le a fesootaʻi atu i le soifuaga o le tagata maʻi ma le suiga o masaniga:

  1. Tulaga masani o le aso. E fautuaina e alu i le moega ma ala i le taimi e tasi, faʻapea foi le momoe i le itiiti ifo i le 7-8 itula i le aso. O le a aoga tele le suia o le nofoaga o galuega pe a fai e ō faatasi ma malaga masani ma pisinisi i le po.
  2. Meaʻai talafeagai. E taua le fatufatuina o se lisi o aso taitasi ina ia maua ai ipu filifilia i le sili ona lelei o mea aoga mo le tino, faʻapea foʻi ma protein, gaʻo, gaʻo ma gaʻo. O lenei mea e mafai ona ola i aano o manu, cereals, fualaau aina, ma fualaʻau mata. E aoga le faʻaitiitia o le masima ma le lafoaia o le ava malosi.
  3. Soifuaga soifua. O le mea pito sili ona faigofie e mafai ona e faia o gaioiga i le taeao, faʻapea foʻi le savali ma le aau.
  4. Faʻaleleia o le mafaufau. E manaʻomia lou faatea ese o le atuatuvale ma faia le mafaufauga loloto, faʻaleleia o le tagata lava ia poo le faʻataʻitaʻiga. O se auala sili lenei e faʻafilemuina ai ma faʻamaonia ai au avega.
  5. Lafoaia uma amioga leaga. E aofia ai le ulaula ma inu ava.

Auala e fua ai le mamafa i le taeao

E pei ona uma ona taʻua, e sili atu le fuaina o le toto i le taimi lava e tasi, o lea e sili atu le saʻo o faailoilo. O le taeao e sili ona fetaui mo lenei mea, e pei o lenei taimi o le aso ua malolo le tino.

E tatau ona faia lenei mea i luga o se manava gaogao, talu mai le 'aiina o tulaga maualuga. E le gata i lea, o le taimi tonu lava lea i le va o le 4 ma le 10 i le taeao, e matauina le oso i luga o le mamafa, ma e mafai ona tali vave atu i le hypertonics.

Le auala pito sili ona faigofie e faʻaaoga ai le siakiina o le toto maualuga mo le fuaina o le toto. O le faʻaogaina e faigofie tele - naʻo lou manaʻomia e tuʻu le paʻu i lou tapulima ma taomi le button amata. O le masini lava ia o le a ia fuafuaina le mamafa ma le fua o le fatu. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le a tafiesea le pati ma o le a le saʻo ia faitauga. O le mea lea, o tagata atamamai ma tagata tomai faapitoa e fautuaina le faatauina o se tonometa semi-aunoa. I le fuaina o le toto maualuga mo i latou, e tatau ia te oe lava ona fufulu le paʻu i le ea.

O le faateleina o le toto maualuga i le taeao e le o se faasalaga. A e faʻaalia le uiga o le toto maualuga, e tatau ona e malolo ma mafaufau e uiga i se suiga i le olaga. Ma o le mea pito sili ona taua o le vaʻaia lea o se fomaʻi ina ia le faʻaleagaina le tulaga i ni faʻafitauli le talafeagai.

TULAGA FAʻAFAITAIGA E LĒ ILOA
TUSI E TATAU ONA TATOU FAIAOGA

Aisea e mafai ai ona tupu lenei mea?

O le mea moni, o se laʻititi laʻititi o le mamafa i le taeao e mataʻituina e matua uma tagata ma e masani lava.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, ua leva ona i ai i le afiafi, ao le i momoe, o gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino ua faʻagesegese, ao faʻaitiitia le pulupulu ma le toto maualuga i totonu o vaa. O le maualalo o le numera o le toto maualuga e matauina i le po ma le vaveao.

Ma a maeʻa ona ala, toe faʻavave le metabolism, toe faʻaleleia le hormones, ma mafua ai ona oso i le toto. I le taimi lava e tasi, i tagata soifua maloloina, o le faailoga e na o sina vaega itiiti lava, e na o ni nai togi, ona oʻo lea i tulaga masani.

Faʻateleina le toto maualuga i le 130/80 mm. Hg. Art. ma le itiiti ifo, e manatu foi e le taua ma e mafai ona tulaʻi mai ona o mea i fafo atu, amio leaga ma le le lava o le moe, pe a maeʻa ona faʻamalologaina. E mafai foi ona matauina i tagata matutua.

Ae afai o le mamafa pe a uma ona ala i luga e oso i luga atu i le 140/90 mm. Hg. Art. ma e le faʻaitiitia i le aso, ona avea loa lea o se faailoga o le maualuga o le maualuga, ae o le a tatou talanoa i ai i se taimi mulimuli ane.

Soifuaga sese

O le sili ona lauiloa ma faʻatasi i le taimi lava e faigofie ona foia le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave. O se uiga le lelei i lou soifua maloloina e aafia ai le galuega o le cardiovascular system, lea e mafua ai le maualuga o le toto pe a uma ona ala.

O mea mataga e aofia ai:

  • O le ulaula ma le inu ava ao lei alu i le moega. Nicotine e fesoasoani i le vasoconstriction, ona o le atinaʻe mulimuli ane o le atherosclerosis. O lenei mea e mafua ai le maualuga o le maualuga o le toto ma le faʻateleina o le maualuga o le toto, e le gata ina ua ala, ae o le aso atoa. O le ava malosi na te faʻaumatia ai toto toto, ma i se taimi umi, na vavalalata ai, ma mafua ai le mamafa o le toto. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le ava i le afiafi po o le po e taʻitaʻia ai le faateleina o le toto i le taeao.
  • O se olaga le tauagafau e afaina ai le solia o le toto, o le leaga o le lelei o vaʻa toto, ma faʻaititia ai lo latou tulaga. Afai e maualalo le gaioiga faaletino o se tagata mo se vaitaimi uumi, ona mafua ai lea ona maualuga le maualuga o le toto, e aofia ai pe a maeʻa.
  • Fualaau taumafa ma le taumafaina o meaai mama i le po. Soo se taumafataga e faʻaleleia ai le galuega o le meaʻai, o le fatu, faʻavaveina ai le metabolism, lea e mafua mai i mafuaʻaga faʻale-tino mafua ai le faateleina o le fatu ma le mamafa. Ma o le vevela e tau atu ai i le faateleina o le mamafa o le tino, lea e mafai ona afaina ai vaa. O le faʻaaogaina o meaʻai suamalie e fesoasoani i le vavalalata o vaʻa toto ma le faʻaputuina o le vai ile tino.

Faatasi ai ma le faateleina o le toto i le taeao ona o nei mafuaaga, o se puipuiga faigofie o le a lava lea mo togafitiga, lea e aofia ai le faatumauina o se soifua maloloina ma le matauina o le mea saʻo.

Moega o le moe ma le atuatuvale

Mo se malologa lelei, e manaʻomia e le tino matua le itiiti ifo ma le valu itula o le moe ile aso.

Faʻaitiitia o lenei taimi, faʻapea ai ma le ala mai i le po, e oʻo atu ai i le faʻalavelave faʻaleagamoni ma le faʻaleagaina o le cardiovascular system.Afai e le maua e le tino le malolo e manaʻomia, e aʻafia ai le setete o le tino atoa ma taʻitaʻi atu ai i le faateleina o le mamafa pe a uma le moe.

Ae mo le atuatuvale, latou te saofaga i le faateleina o le maualuga o le adrenaline ma hormones cortisol, lea e tau atu i le le mautonu. I lenei tulaga, o le fatu o le fatu ua faateleina, o le toto maualuga ua tulai, ma o le metabolism ua faatelevaveina. O le i ai pea i taimi uma o le atuatuvale, ma le neurosis ma le depressive states, o le tino ua pagatia, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o le fagua.

Toto maualuga

Faatasi ai ma le maualuga o le toto, o le toto maualuga e mafai ona tulai mai e le gata i le fagua, ae faapena foi i le aso atoa ma le afiafi. O le maualuga o le maualuga ole maualuga ole maualuga o le toto maualuga e maualuga ile 140/90 mm. Hg. Art.

O se laulau lea e tuʻuina atu ai tikeri o lenei togafitiga ma o latou uiga faʻaalia:

FaailogaSystolicDiastolic
Muamua140 – 15990 – 99
Lua160 – 179109 – 119
Tolu180 – 199120 – 129
Faʻalavelave faʻapitoa200 ma luga130 ma luga

O lenei faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave faʻafuaseʻi o se faʻalavelave maualuga, paʻu, poʻo le osofaia o le fatu, lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, ona e ono lamatia ai le ola.

Isi mafuaʻaga talafeagai

O isi mafuaʻaga e mafua mai i le aʻafiaga pe a maeʻaeʻa e mafai ona:

  • Faʻaavanoaina o faʻamatalaga faʻamaʻi i fafine. O nei fualaau oona e fesoasoani i le vevela o le toto, o lea la e tatau ona mataitu e le fomaʻi le latou faaaogaina.
  • O le faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi faʻamaʻi, aemaise o le hyperthyroidism ma le maʻisuka, lea eo mai faatasi ma le faateleina o le toto.
  • Cervical osteochondrosis. O musele o le ua na mafua ai le tafe o le toto i le faiai ma mafua ai le tafe o le mamafa.
  • I tane, o le toto maualuga ua faateleina i le taimi o le fafagu pe a uma le faʻamalosia o le tino i le aso na muamua atu.

Faʻailoga faaopoopo

O faʻamaoniga nei e faʻaalia ai le maualuga o le toto pe a uma le moe:

  • tiga o le ulu
  • "Lafu" i mata,
  • le lagona o le lemu o taliga
  • vaivaiga
  • sosolo.

E tatau ona taulai totoa i mea nei:

  • faateleina le numera i luga o le tonometa i maualuga maualuga (sili atu i le 180/120 mm Hg),
  • ogaoga tiga
  • tiga o le pusa
  • faigata le manava
  • vavao
  • fenumiai,
  • gaogao
  • taoto ma vili
  • maʻi pipili.

O le faʻaalia o faʻamaʻi mulimuli e mafai ona faʻaalia ai se faʻafitauli faʻafitauli faigata o le gasegase, lea e tupu mai ai le okesene i mate o faiʻai. O lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, ona e leaga.

Faamolemole ia matau - o le tiga o le ulu pe a uma le fafagu e le o taimi uma e taʻu mai ai le faateleina o le toto. O le faʻaalia o faʻamaoniga e pei o - faʻamaʻi tiga i le muaulu, pito i tua o le ulu, malumalu, taoto, moe, faʻaitiitia le manino o le vaʻaia e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le tui o le intracranial.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

I le fale, ioe, e mafai ona e faʻaaoga le tonometa. Mo le sailia o soʻo se mamanu, e fautuaina ia tausia se tusi faʻamaumauga e faamaumau ai suiga i le toto i le aso, aemaise pe a maeʻa nisi o gaioiga. O le a aoga le faʻaalia i le fomaʻi.

I vailaau, mo ia tulaga o loʻo i ai se suʻesuʻega faapitoa - BPM (siaki i aso uma o le toto). O loʻo faʻapipiʻi le masini i le tino o le tagata maʻi, ma o se masini faʻapitoa e tautau i le fusi, lea e teu ai faamaumauga uma o suiga i lenei faailo i le gasologa o le aso. E talitutusa lava lea ma Holter, ae faʻaaogaina mo le ECG i aso taʻitasi.

Faʻasaʻoina o ituaiga olaga ma masaniga i aso taitasi

Afai o le faateleina o le mamafa o le taeao o se taunuuga o se olaga le talafeagai, ma o le aso e paʻu ai i le masani, ona lava lea e na o le lafoaia o amioga leaga, faatuina se moe moe ma tausisi i se meaai.

E taua foi le faʻaaogaina atoatoa o le faʻaaogaina o le ava malosi ma le ulaula tapaa, talu ai o le ethanol ma le nicotine e i ai se aafiaga faʻaleagaina i luga o vaʻa toto ma mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maualuga o le toto.

O se aʻafiaga le lelei i le setete o le cardiovascular system e faʻaaogaina foi e ala i le maualalo o le gaoioi i le aso. O le mea lea, i le tulaga o le faateleina o le mamafa pe a uma le momoe i tagata mamaʻi, e tatau ona latou auai i taaloga moli, alu masani i le ea fou, ma fai galuega a le fale.

O le faʻatulagaina o tulafono i aso uma o le a fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le toto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e alu e moe e le silia le 23:00 ma moe i le itiiti ifo ma le valu itula.

Fautuaga tau taumafa

Ina ia puipuia oe lava mai le mamafa o le taeao i le taeao, e le tatau ona e taumafa i meaai mama (ulaula masi, mea totino, pi, ma isi) i le afiafi, faapea foi ma sukalati, lauti malosi, ma kofe. O le masima e maua ai vai i totonu o le tino, o le sili atu lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i totonu o vaa. Mo lenei mafuaʻaga, e le tatau ona e inu tele vai aʻo lei alu i le moega.

E manaʻomia foi ona faʻaitiitia le taumafaina o meaʻai gaʻo i le aso atoa. Meaʻai falai, meaʻai vave ma isi - fesoasoani i le solia o le lipid metabolism ma le atiaʻe o le atherosclerosis. O le a aoga le faʻaaogaina o fualaau faisua, fualaau aina ma suavai masani.

Faʻaleleia o tulaga faʻalagona

Faʻamatalaga masani, lagona le lelei, aafiaga e aʻafia ai le galuega a le loto, lea e mafai ona tupu ai le maualuga o le toto, pe a mavae sina taimi, o le faateleina o le fatu ma le pala o le fatu maso ma vaʻa toto.

Ina ia faamalosia le tino i le tau faasaga i le atuatuvale, ua fautuaina:

  • moe masani
  • savali i le ea fou,
  • lelei meaai paleni
  • mafaufau loloto
  • moli ata
  • tufatufaina lelei o galuega ma malologa.

Vailaau

E mafai e le fomai ona faatonuina ituaiga o fualaau oona nei i tagata mamaʻi tuusaʻo:

  • ACE inhibitors
  • peta blockers
  • togafitiga
  • kesi o le kesi,
  • faʻamaufaʻafaʻi
  • angiotensin taligata faʻataʻitaʻi - 2 ma isi.

I le tausiga o faalavelave faafuaseʻi i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto:

Taua! E leai se mea e tatau ona e ave i luga o le laulau e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi, talu ai ei ai o latou aʻafiaga, ma pe a faʻaaogaina le talafeagai, e mafai ona afaina ai lou soifua maloloina.

Mafuaaga o le toto maualuga

O le maualuga o le toto maualuga i le taeao e matauina i le toetoe 50% o mataupu uma ua lipotia o le maualuga. O lenei mea e faʻateleina e le tele o mea taua:

  1. Faʻalavelave faʻafuaseʻi. E afua mai i faʻamaʻi o gaioiga e gaosia ai fafine, lea e faʻalauteleina ai le gaioiga poʻo le gaosia tele o nisi o hormones. E mafai foi ona faateleina le mamafa o le toto e mafua mai i le faaumiumi o le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamataʻu.
  2. O le malosi e tulai mai pe a uma ona fafagu i luga pe afai o le ogaoga o le mafatia o le mafaufau i le aso na muamua atu. I le taimi o le moe, o le tagata e faʻaogaina atoatoa, o le mafaufau e liliu ese. O le tagata maʻi e malolo e le gata i le faaletino, ae o lagona foi. A maeʻa ona ala i luga, ona manatua lea e le tagata o le mafuaʻaga o le fiafiaga o loʻo i ai pea, ma o le toto maualuga ua osooso malosi.
  3. O le toto toto e tulai mai i le leva o le taumafataga o le afiafi. Afai e alu loa se tagata e malolo, e le malolo le tino, ae amata ona eli meaai. Ona o lea mea, o le tagata maʻi e le moe lelei, o loʻo ala mai i taimi uma. E tusa ai ma lea, pe a toe fafagu, o le a oso i luga le toto maualuga.
  4. Taumafa le lelei. O le taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto. O lenei vailaʻau o loʻo i ai le malosi e faaputuputu i luga o pa o toto toto i foliga o pusa ma faʻafefe i le masani masani o le faʻafefe.
  5. Tino i le taimi o le moe. O le mamafa i le taeao e faateleina pe afai e leai se toʻafilemu mafanafana (moega le lelei, faigata le mate, sina avanoa). O le tele o taimi, o lenei tulaga e mafua ai le faateleina o faailo o le toto i se pati, nofoaafi ma isi nofoaga e le masani ai mo le moe. Tufa lava ia pe a mavae ni nai itula.
  6. Malosiaga faʻatasi o gaʻo ma le urinary tract. I le taeao, o le malosi e masani lava ona tulai mai i le glomerulonephritis, pyelonephritis, ma isi pathologies.E mafua ona o le tumau o le tino i totonu o le tino o le tagata, aemaise lava pe afai na te le taliaina fualaau oona.
  7. O le maualuga o le toto maualuga i le taeao e masani ona o faatasi ma tagata matutua ma masani leaga. O meainu malosi ma sikaleti e mafua ai le maualuga o le toto maualuga i le 5-15 mm. Hg. Art., Aemaise lava pe a faʻaaoga i le afiafi poʻo le taimi e momoe ai. Afai e tupu lenei mea i taimi uma, e iloa e vaa le mamafa o mamafa ma tali atu i se mea matala i le taeao.

O le a le mea e fai pe a maualuga le mamafa pe a uma ona ala i luga? E tatau ona faʻavae le mafuaʻaga o lenei mea matautia ma, afai e mafai, faʻaaogaina - talanoa i se fomaʻi mo suʻesuʻega ma faʻamaonia togafitiga saʻo. Afai e talafeagai, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi e le gata o se fomaʻi, ae o se tagata e mulimuli i le finocrinologist ma se urologist ina ia faʻamaonia maʻi faʻamaʻi. Togafitiga e faʻamatalaina pe a maeʻa suʻesuʻega ma filifilia e faalagolago i le maualuga o le toto maualuga i le aso ma pe a uma le moe. E le tatau ona faʻatagaina e maualalo le mamafa, talu ai ona o lenei tulaga lamatia e faʻalavelave ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

Mafuaaga o le oso i le toto maualuga ao moe

O le toto toto e mafai ona tulaʻi i soo se taimi - i le po, taeao, aoauli, afiafi. O le mafuaaga sili ona taatele o le solia lea o vavao mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina, ma o le taunuuga lea e muta ai le afaina o fualaau, ma oʻo ai le toto toto.

Ae ui i lea, o loʻo i ai isi mea faʻaosofia. O le tino o le tagata e manaʻomia se malologa, lea e maua ai e ia se moe filemu. O le faateleina o le mamafa o le toto i le po e matauina o se taunuuga o le mafatiaga faaletino ma faalemafaufau i le gasologa o le aso.

Aisea e tulai mai ai le toto i le po? O lenei mea e afua ona o le faʻafitauli o le toto, e mafua mai ai le vaʻaia o toto toto. O se vaega taua i lenei mea e faia e le vegetovascular dystonia. I le taimi o se faʻalavelave, o le maʻi o loʻo maʻi, e lafoina o ia i le vevela, ona malulu lea. O le mamafa o le mamafa e vave ona alu i le maualuga ma e manaʻomia vave le togafitiga faafomaʻi. O lenei tulaga taufaamatau e mafua ai ni faʻafitauli, e aofia ai se faʻafitauli maualuga.

O le faateleina o le mamafa i le po e ono mafai ona o se taunuuga o le manava e aunoa ma se manava - sning ma apnea. I le leai o se musumusuga, e iloa ai e le tino le leai o se okesene. O loo taumafai o ia e taui mo lenei tulaga faatasi ai ma le fesoasoani a le suauu toto ma faateleina le mamafa i totonu. E le gata i lea, o se taofi puupuu i le manava, o maso o le fatafata ma le konekarate o le manava, e mafua ai ona faaitiitia le mamafa i le sternum. Faafetai i lenei mea, o le aʻafiaga o le "fusi uʻamea" e atiina ae, ma le tafe toto mai pito pito i lalo i le fatu e tupu. E oʻo lava i le vave faʻafuaseʻi o le puʻeina o le tino e mafua ai le faʻasaolotoina o hormones ma le fafaguina o se tagata ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o se tulaga e lamatia ai le ola. Afai e matauina le apnea i ni nai taimi i le tasi po, ona faʻateleina lea o le aofaʻi o le adrenaline i le toto, aʻo alu aʻe le mamafa.

I le taimi o le manava, e le faalavelaveina le manava, ae matua faigata lava. O le tino e leai se okesene ma tali i le auala lava e tasi pe a tupu mai le hypoxia.

O se suiga i faʻamaʻi masani o le toto o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o se togafitiga faʻaleaga. E tatau ona faʻafesoʻotai se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai ona fuafua le mafuaʻaga o lenei faafitauli. Ole suʻesuʻeina ole taimi o le a toe faʻafoʻi ai le toto masani ile faʻaaogaina ole vai. Ina ia faia lenei mea, faʻamaonia le faigamalo o le aso, gaioiga faaletino, malologa lelei ma le natura o meaʻai.

Mafuaaga o le taeao e faateleina i le toto toto

Na moe le tagata, tu i luga, ma e lagona le fefe. O fua o le mamafa na faaalia ai o le numera i luga o le tonometa e sili ona maualuga. Aisea e popole ai le toto maualuga i le taeao, ona e tatau ona malolo le tino ma toe malosi i le po?

E i ai le tele o mafuaʻaga ma mafuaʻaga e mafai ona faʻateleina le toto i le taeao:

  • genis predisposition
  • itupa
  • leaga masani
  • tausaga
  • meaʻai caffeine
  • le ola ola
  • mamafa tele
  • vaisu
  • afaina o le tino
  • ua le atoatoa le aoga,
  • togafitiga o le muso o le fatu,
  • adrenaline rush
  • faʻamaʻi umi
  • faʻaleagaina o faʻasalaga
  • faʻafitauli i le taimi o le maitaga.

Le mea e le talafeagai

O le le tausisia o le taumafataga e mafai ona taitai atu ai i fesuiaiga o le mamafa o le taeao. E taua tele le faʻaititia o le faʻaaogaina o le masima, e pei o le sodium o loʻo tumau pea i totonu o le tino, ma mafua ai ona faʻaitiitia le toto.

Afai o le lisi e puleaina e meaai gaʻo, o nei meaʻai e mafua ai le tele o pusa cholesterol i luga o puipui o toto toto. Ua suʻesuʻeina e le au atunuʻu le faʻalagolago i le mamafa i luga o le mamafa ma fuafua e 2 mmHg le pa'ū ile tasi kilogram sili atu. Art. maualuga le toto maualuga.

Afai i le afiafi ua faʻaumatia e tagata se mea maualuga-kalori ma gaʻo, e ono mafai ona ese le toto maualuga i le taeao mai le masani.

Faʻailoga o fatu

O le gaioiga o totoga o le tino, e pei o fatugaʻo, e aʻafia ai le toto. O le maualuga o le maualuga e masani lava ona tupu i le glomerulonephritis, pyelonephritis, poʻo le toilalo i tua. O suiga faʻapitoa e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maualuga. I nei tulaga, e faaopoopo i le togafitia o togafitiga, ia togafitiga e manaʻomia foi e faatatau i le maualalo o galuega o fatugaʻo. O le faia o lenei mea, o fualaau faasaina ua faatonuina, o togafitiga.

Tulaga faigata

Aafiaga, faʻalavelave popole e masani ona mafua ai le mamafa o le taeao. Afai o se tagata na te lagona le fefe i le afiafi, o le tino o le a tali atu i le sola ese i galuega a le loto ma toto toto.

O lagona lelei ma leaga e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le adrenaline, o le hormone e taʻua o le hormone. I lalo o lana faatosinaga, o le fatu o le fatu e amata ona vave faʻateleina konekarate, ma tele taimi, o vaʻa ua paʻu, lea e mafua ai le faateleina o le toto.

I le sosaiete faʻaonaponei, e feagai tagata ma le popolega e le gata i lagona faʻalagona, ae i le fale foi e malolo ai. E mafua lenei mea ona o le sili atu o le faʻapipiʻi o le adrenaline, pe a fai o konekarate o vavaega i le taimi e tasi, ma e leai se faʻasologa o musika. O le fatu o le fatu e masani lava ona faʻavevesi, lea e oʻo atu ai i faʻamaoniga manino i totonu o tagata, i le aluga o taimi, o le toto maualuga e atiina ae.

Atherosclerosis

O le vaivai o le vaʻaia o le tino e mafua mai i le lafoaʻi o le cholesterol i luga o ona puipui e mafua ai se faʻamaʻi matautia o le atherosclerosis, lea e masani ona mafua ai le toto maualuga i le taeao.

O papa o le Cholesterol e mafua ai le leo o toto, ma pe a faʻamalo le gaʻo, o le toto e maua ai se liʻo faaopoopo. A maeʻa, e le mafai e se tino malolo ona taulimaina na avega mamafa.

O le mea taua, i lenei tulaga, o le mamafa, e pei o se tulafono, e mafai ona na o luga o se tasi o lima e mafai ona faʻaleleia, ona tatau lea ona manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo.

Hormonal suiga

Fluctuations i le toto maualuga e faalagolago tuusaʻo i le maualuga o hormones. E masani lava, e tulai mai le toto toto i le taeao ona o le maualuga i tulaga o hormonal. O lenei togafitiga e masani lava ona maitauina i tamaitai i le taimi o le le mautonu o le mafaufau, tane po o le misa. O le faʻaleagaina o le tino i le faʻasalaga o hormones e mafai foi ona fesootaʻi ma le maitaga i le masani masani ma i ituaiga eseese o faʻafitauli. O faʻalavelave i le gaioiga o le paʻu vevela po o le lau o loʻo i lalo, e mafai ona molia, o le mea lea e siaki muamua ai i latou uma.

Faailoga o le maualuga o le mamafa

O suiga faʻapitoa, e pei o se tulafono, e tulaʻi mai pe a maeʻa. Ina ia iloa pe maualuga le maualuga o le toto poʻo le maualalo, e le gata e faʻaaogaina se masini toneteta faʻapitoa, ae faʻalogo lelei foi i lou tino.

O faailoga nei e taʻu mai ai le maualuga o le toto maualuga i le taeao:

  • popolega
  • mafaufau le mafaufau
  • lago i luma o ou mata
  • faanenefu vaaiga
  • fatu fatu
  • ulu matua
  • vavao
  • tatagi i taliga.

Afai e faʻaalia pea ia faailoga, e tatau ona e maua se tonometa. Mo le faʻaaogaina o le fale, e fautuaina e faʻatau masini eletonika, talu ai e sili atu ona faigofie le fuaina o latou mamafa ia i latou lava nai lo masini. I totonu o ni nai minute i luga o le mata o le matamata e mafai ona e matauina faailoga o le mamafa o le toto.

E le sili atu le mamafa o le mamafa i le 140/90 mm Hg. O le faʻaitiitia o le fesuiaiga o le tino e le o se togafitiga. Ae afai e maualuga le maualuga o le maualuga i le 180 mm ma le maualuga, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. E tutusa foi le faaaogaina i le ata maualalo, e le sili atu i le 100 millimita o le mercury.

E tatau ona fai ni fua i lima uma ina ia mafai ai ona malamalama pe o iai le maʻi. E mafai e se tagata ona momoe i luga o se tasi o lima, nai lo le faʻapeteleina o le toto i totonu o le lima, ona leai ai lea o le mamafa.

Toe fai fua e tatau ona faia i taimi uma e faʻaleleia ai se togafitiga, aemaise lava le seasea. O le tagata maʻi e fautuaina ina ia i ai se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa o le a ia faamanatu ai fua. Faʻatasi ai ma nei faʻamaumauga, e sili atu le faigofie mo se fomaʻi ona faʻavae se faʻamaoniga saʻo, faʻapea foi le malamalama i le mafuaʻaga o le maualuga i le taeao ma pe faʻapefea ona ausia se faʻaitiitia o le faailoilo.

Auala e vave faʻaitiitia ai le mamafa

Mo le faʻaleleia atili o le soifua manuia, e taua le faʻamautuina o le mafuaʻaga o fesuiaiga, ia iloa pe aisea e popole ai le toto maualuga i le taeao pe a uma le moe. E na o le fuafuaina o le mea e aafia ai faailo, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le taitaia o togafitiga lelei.

Afai o le faafitauli o loʻo i ai i suiga o le tausaga i le tala, e na o se fomaʻi e mafai ona fesoasoani e faʻaitiitia le faʻamalosi ma aloese mai le faʻalavelave i le taeao.

E mafai foi ona faʻaitiitia le toto maualuga i le fale pe afai o le mafuaʻaga o se tulaga faʻalavelave, le lelei o mea taumafa, poʻo isi mea i fafo atu ma mea e faʻaleagaina.

O se tasi auala lelei e faʻaitiitia ai le toto o le massage. O le faapipiiina o le ua, o le pusa o le pusa ma le paʻu fiafia e afaina ai le toto ma tufatufaina le lymph. O le leai o le edema ma le lelei o le toto, o le ki lea i le mamafa masani. O lenei faiga, o le mea e leaga ai, ua faʻasalaina mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka poʻo le faʻamaonia o neoplasms o se uiga ese.

E leai se aoga tele i le faʻamautuina o le toto maualuga o le faʻamalosi. O le lolomiina o nisi o vaega i le tino e fesoasoani e toe faʻafoʻisia le paleni tatau ma faʻamalo ese fesuiaiga o le mamafa.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaoniga o le taeao, e mafai ona e inu suamalie fou fualaau aina i le po, o le a latou faʻamanuiaina foi le gastrointestinal tract. O faʻafiafiaga mai togalaau faʻasolosolo e maua ai foi le aoga aoga i le maualuga o le taeao.

O le mea autu o le fatuina lea o tulaga talafeagai mo le tino, ona le tulai lea o le mamafa i le taeao pe i se isi taimi o le aso. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e toe iloiloina lou olaga ma usitai i le tele o tulafono:

  • alu i le moega ma ala i le taimi e tasi,
  • ia tuʻuina tutusa vaitaimi taimi mo le malologa ma le galue,
  • ia savali i le ea ao le i alu i le moega,
  • uta paleni
  • siaki le mamafa
  • mulimuli i le taumafataga.

Faatasi ai ma le amataga o uluaʻi faailoga, pe a oso aʻe le mamafa i le taeao, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi ma e leai se mea e tatau ona e mafaufau i ai oe, mafaufau ma le le mafaufau i vailaʻau ma faʻaitiitia le mamafa.

O le malosi i le taeao o se mea mataʻutia ma se faailoga mataʻutia, ae faʻamautinoa le taimi, suʻesuʻeina o mafuaʻaga o le mamafa o le taeao ma le togafitiga lelei, e mafai ona foʻia le faafitauli.

Ae paga lea, o le taeao e fagua ai e le o taimi uma e manaia. O nisi taimi eo mai faatasi ma le faʻateleina o le mamafa, lea e aʻafia ai le ola maloloina ma le manuia o se tagata. Atonu e ono mafua mai i le atuatuvale, gasegase, poʻo isi mea leaga.Afai i le taeao o le maualuga o le toto maualuga e tumau mo le tele o aso - o se mea faʻalavelave sili lenei. E tatau ona faʻafesoʻotai se fomaʻi o le a ia filifilia le mafuaaga o le maʻi ma tusi se fuafuaga mo togafitiga.

Le aafiaga o le moe ma fafagu i le setete o le tino

I totonu o le tino o le tagata, o faiga uma o meaola o meaola e fuafua ai le metabolism, synthesis synthesis, toto totoga ma tulafono faatonutonu o le vevela e ogatusa ma le tafaoga o aso taitasi. I le po, aemaise lava i le taimi o le moe, latou te faʻagesegese e faʻatagaina le tino e malolo ma toe faʻaleleia.

Pe a ma le valu i le afiafi i le pine paʻu (endocrin gland o le faiʻai), e amata le gaosiga o le melatonin. O lenei hormone e aʻafia i le faʻatonutonuina o metotia o meaola i totonu o le tino e fesootaʻi ma le suiga o le ao ma le po. A oʻo ina lava le faʻateleina o le melatonin i totonu o le toto, e moe le tagata.

I le faʻaopoopoga, e faʻamalosia ai le gaioioiga o le cardiovascular system: o le faʻafia ona faʻaitiitia o faʻasoesa, o le a faʻaitiitia le faʻamaʻi o le toto, ona o le malologa, e le manaomia e le myocardium ona pamu i le tele o le toto aʻo i ai i le gaioiga galue.

Fafagu

I le ono i le taeao, ua muta le gaosiga o le melatonin, ma ua saunia le tino mo le osofaʻi vaega. O le faʻasologa o le cortisol ma le adrenaline e amata, i lalo o le aʻafiaga o le toto ma faʻalauteleina le vevela o le tino.

O lenei mea e mafua ai ona maualalo sina siʻitia o le toto. A maeʻa sina taimi, ona avea lea ma mea masani. O se tagata soifua maloloina e masani ona le matauina na fesuisuiai, talu ai e le sili atu ona maualuga lona taua i le toto.

Afai o lona soifua maloloina e mamafa i le taeao pe a mavae le moe, o se faailoga lea o se faaletonu i le tino e manaʻomia ona gauai.

O ai o loʻo lamatia

O le maualuga o le toto maualuga i le taeao e mafai ona avea ma faailoga o le maualuga. O le toto o se tagata soifua maloloina e tusa ma le 120/80 millimeta o le mercury. O le maualuga atu o le faailoga maualuga e sili atu i le 20 mm o lona uiga o le soliga o le gaioiga o le cardiovascular system.

Afai o le togafitiga e le amataina i le taimi, o le a faʻagasolo pea le maʻi ma e mafai ona alu i le taimi masani, lea e faʻailoaina i le faateleina o le mamafa i le afiafi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi. O nei osofaʻiga faʻafuaseʻi ua mafua mai i le faʻalavelave faʻalavelave o le toto i le mafaufau (stroke) ma le osofaʻi o le fatu.

Ina ia puipuia ni aʻafiaga ono tutupu, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa lau soifua manuia ma le toto. E moni lava lenei mea mo tagata o loʻo lamatia:

  • Tagata sili atu i le 50
  • mafatiaga mai faʻamaʻi masani o fatugaʻo, masini vai, ate,
  • faia o taotoga, manua poʻo le faʻamaʻi,
  • na muaʻi fuafua e atiaʻe le maʻisuka,
  • fafine ua oʻo i se maʻitaga ogaoga,
  • tagata o latou aiga vavalalata na mafatia i le maualuga o le toto maualuga.

Faailoga o le maualuga o le maualuga

O le maualuga o le toto maualuga i le taeao e masani ona o faatasi ma ni faailoga:

  • fatu palpitations,
  • afaina o le ulu tiga i totonu o malumalu, lagona o le vaivai,
  • o le feʻilafi o le "ogatotonu" i mata,
  • pisa pe tatagi i taliga.

Afai e matauina nei faailoga nai lo le tolu aso i se faasologa pe tutupu mai lea taimi i lea taimi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poʻo se cardiologist.

Mafuaaga o le Tetee Lelei i le Taeao

O mea taatele e mafua ai le faateleina o le toto i le toto e aofia ai:

  • Fuʻa. O le Nicotine e fusifusia i le acetylcholine receptors, lea e faʻagaoioia ai le popole popole popole. I lalo o lana puleaina, o le a amata ona maua ai le tele o hormones. O lenei mea e mafua ai le manava ma palpitations, vasoconstriction ma le faateleina o le mamafa. O aafiaga o le ulaula uumi e taʻitaʻi atu ai i se faʻaauau pea o capillaries, ma i taeao o le taeao e faʻaleleia ai lenei faʻaleleia,
  • Meaʻai malosiaemaise lava i le po.Nai lo le malolo lelei ma le toe faʻaleleia o le malosi, o le tino o le a galue malosi, e faʻasala i le afiafi. O le lelei o le moe ua atili ai ona leaga, o se tagata e ala mai le vaivai ma le lofituina. O le faateleina o le toto maualuga i lenei tulaga e masani. O mea taumafa i meaola manu ma vevela vevela e fesoasoani foi i lenei mea. I le aluga o taimi, o le cholesterol e nofo i luga o puipui o toto toto ma faʻamalamalamaina o latou lumena,
  • Ava malosi. O le eshanol o loʻo i totonu o vailaʻau malolosi e aʻafia ai le faʻaogaina o le toto toto ma le muso o le fatu. I ni nai minute talu ona uma ona inu, latou te faʻalauteleina, lea e oʻo atu ai i sina paʻu itiiti o le mamafa, ona vaʻaia lea. I le taimi nei, o le faʻaoga o le tino e amata ona gaosia ai mea e faateleina ai le numera o le vaʻaia o le myocardial. Faʻatasi, o lenei mea o le a avea ma mafuaʻaga o le faʻamalosiaina o le gaioiga o le fatu ma toto toto, faʻapea foi ma le faateleina o le mamafa,
  • Moega i se tulaga le mautonu. I le gasologa o le aso, o se tagata e matua gaoioi ma le toto e salalau saoloto i le tino atoa. I le po o le malolo, e ono aʻafia ai o ia i se tulaga le toʻa, ma o le mea e mafua ai ona tafe le toto i se vaega o le tino. A maeʻaeʻa, e masani ona mafua ai le faateleina o le mamafa. I se tagata soifua maloloina, pe a mavae se taimi e faʻamaonia e ia lava,
  • Sima tele i le taumafataga. O le taumafa i aso taitasi o lenei taumafataga e le silia le 5 kalama. I lenei tulaga, o le masima masima masima i oloa maeʻa e tatau ona amanaia. E mafai ona maua i le tele o mea taumafa ma meaʻai (pipi, nati, mea meataalo). O le masima e mafua ai le faʻamaualuga, ona o le mamafa o le fatu i le fatu i le taimi o le toto totoina ua faateleina. I le faaopoopo atu, e fesoasoani i le taofiofia o le vai i le tino, o se mafuaaga taatele o le faateleina o le toto,
  • Faʻalavelave masani. O aafiaga leaga faalelagona e avea ma se faaosoosoga o le gaosiga tele o hormones, i lalo o le aafiaga o le maualuga o le toto maualuga ma le puluma. O le faʻaogaina o le tino o le tagata i lalo ifo o le mamafa. O nei mea uma e aʻafia ai le malologa o le po: e le mafai ona moe mo se taimi umi, e faʻasalaina o ia e ala i moe,
  • Mataʻituina o le tau. O tagata e faalagolago lo latou soifua maloloina i luga o le tau ma le malulu o le ea e sili atu nai lo isi e feagai ma le faafitauli o le toto maualuga pe a uma le moe. E masani ona faʻatasi ma se maʻi tiga ma se lagona o vaivaiga lautele,
  • Tausaga. I le gasologa o tausaga, o le matua le mafaagaloina o le matua o le tino ua tupu, lea e tuua ai lona faailoga i luga o le galuega o le toetoe lava o ona faiga uma. Ua pupuni vaa, o le latou puipui ua faasolosolo malie ma ua le toe aoga,
  • Faamai o le Endocrin O le faateleina o le toto ma le hormones e fesoʻotaʻi fesoʻotai. O loʻo iai i lalo o la latou pule e faʻapea, o vasoconstriction ma tulafono faatonutonu o le fatu fatu e tupu. O le le atoatoa o le Hormonal e mafua mai i le le lelei o le lauroid gland, suauu pituitary poo gutu oona o se mafuaaga masani lea e faateleina ai le mamafa o le toto i le taeao,
  • Trombophlebitis. O se faʻalavelave lenei o veins varicose, o le faʻafefe o toto toto faatasi ai ma le faʻaopoopoga o se faʻaogaina o le toto. O le faʻamaʻi e aʻafia ai vae. O le iʻuga, o le toto totoʻa ua faʻalavelaveina ma ua maualuga le maualuga o le toto,
  • Faamai o fatuga ma fatu urinary. Faʻamatalaga inflammatory (pyelonephritis) poʻo le solia o le tafe o le urine e mafua ai le faatumauina o le tino i le tino. I le isi itu, e mafua ai ona faateleina le plasma toto ma lona aofaiga atoa. O le uta i luga o le fatu ma toto toto ua faateleina.

O nei mea e faʻaosofia ai le faateleina o le toto maualuga e taatele i tagata uma. E mafai ona latou mafua ai le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga i tagata uma. I lenei tulaga, e mafai ona faateleina na o le diastolic poʻo le faʻasolosolo, ae itiiti lava - o faʻamatalaga uma i le taimi e tasi.

Isi mea mo le faateleina o le toto maualuga i tamaitai ma alii

O mafuaʻaga e aʻafia ai le faateleina o le mamafa o le taeao e faʻalagolago foi i le itupa o le tagata.E mafua ona o nisi o eseesega i le fausaga ma le faʻatinoina o le tino o le fafine ma le tane.

O le mafuaʻaga o le faʻaalia mai o faʻamaoniga maualuga o le mamafa o luga o le tonometer screen atonu e:

  • Aveina o faʻamatalaga faʻamalomoni. O nei fualaau oona e le fautuaina mo fafine o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system, talu ai ona o le faʻaaogaina e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga. Osesese o le estrogen, o se vaega o ia, e afaina ai le maualuga o le toto maualuga, e faʻaleleia le tumau o le tino i le tino ma oso i le toto. O nei aʻafiaga leaga e faʻaleleia pe a fai e ulaula se fafine pe iai foi se uiga o le gasegase vascular,
  • Tofa. E masani lava, o le amataina o le maualuga o le maualuga o le fafine e faʻatasi ma le amataga o le misa. O le gaosiga masani o le estrogen ua faʻaitiitia, o loʻo nafa ma isi mea, mo le faatumauina o le maualuga o le toto maualuga. O lo latou leai foi e mafua ai le faateleina o le mamafa (vevela vevela). E mafua lenei ona o le faʻaitiitia o le vascular tone ma faʻatuai ai le faʻamamaina o masima mai le tino,
  • Toto O le tuputupu ae i lea taimi i lea taimi i le toto maualuga i lenei vaitau e tupu i le tusa ma le 15 tamaitai. E mafai ona fesootaʻi ma le fulafula, mamafa tele, popolega ma le atuatuvale, fatuga o fatugaʻo, faʻalavelave faʻafuasei, poʻo le faʻamaoni. Faateleina le mamafa i le taimi o le maitaga e manaʻomia ai le vaavaaiga faafomai.

O le lisi o mafuaʻaga taatele o le BP oso i le malosi malosi e aofia ai:

  • Manatua. O tama mai le laiti e faʻaaogaina e le faʻaalia o latou lagona, o lea e faamalosia ai i latou e tauave lagona uma ia i latou lava. O lenei mea e mafua ai se avega mamafa i luga o le tino. O le maualuga o hormones o le mamafa e faateleina - cortisol ma adrenaline, lea e mafua ai le faateleina o le fatu ma le vavalalata o vaʻa toto. O lenei mea e masani ona o mai faatasi ma le le mautonu, o le mea lea i le taeao e ala mai se tagata i le maualuga o le toto ma le tiga o le ulu,
  • Faʻaosofiaga faamalositino. Latou te aofia ai foi masaniga masani i totonu o le falemaalo, toe fai soo o faʻatinoga ma fuataga, e faʻamoemoe e fausia ai maso maso. O nei mea uma e mafua ai le faateleina o le avega i luga o le fatu ma toto toto ma le faateleina o le mamafa,
  • Le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina i le semi-finished. O le tekinolosi mo le gaosiga o fale gaosiga o ia meaʻai e aofia ai le faʻaaogaina o gasegase matautia i le ola maloloina.

Le malosi i le taeao i le matua

O le vaega o tagata oe na sopoia le 60-tausaga le maualuga e sili atu ona afaina i faʻaaliga o le maualuga o le maualuga. O le tuufaatasiga o mea le lelei, e pei o le gasegase ogaoga o le matua, maʻi mama, popolega, ma le le lelei o meaai, e mafua ai le le lelei o le taeao ma le toto maualuga.

Ae i nisi tulaga e le o se togafitiga. Afai e le iloa e se tagata ni uiga o le maualuga o le toto ma e lagona le masani, ma o le toto o le toto maualuga e le sili atu i le 155 mm RT. Art., O le pito i luga pito maualuga o le masani mo lenei tausaga, e leai se mafuaaga e popole ai.

O taeao o tagata taʻumatua uma e tatau ona amata i se faiga o fua o le mamafa. O le vaavaaia i aso uma o le a fesoasoani i le taimi e iloa ai le faateleina o faailoilo ma puipuia ai le toe faʻafoʻiina o le faʻamaʻi poʻo isi faafitauli ogaoga o le soifua maloloina, e pei o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻataunuʻuina lelei fuataga ina ia aloese ai i le le faʻatuaoia o taunuuga. O faatonuga mo le sao saʻo e masani lava ona faʻapipiʻi i le tonometa. Afai e masalosalo le toto maualuga, ona tatau lea ona fua i le isi lima.

I le tasi lava auala, e fautuaina e fai i le tolu fuataga. E mafai ona e filifilia le sili ona sao i le fuafuaina o le tau aofaʻi.

O le a le mea e fai pe a oso aʻe le mamafa i le taeao

Faʻaaliga o le maualuga o le maualuga, tusa lava po o le a le taimi o le aso latou te matauina ai, manaʻomia vave togafitiga. O le faʻasolosolo poʻo le le saʻo le togafitiga e faʻapupula ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli.

Afai, pe a uma ona ala, e iloa e se tagata le migraine, tinisitus ma le vevela, ona foliga lea o le algorithm o ana amioga:

  • E tatau ona e aluese malie mai le moe e aloese ai i se faateleina tele o le toto maualuga,
  • Fua le mamafa i itu uma e lua pe tusa o le tolu taimi ma se vaitaimi o le 8-10 minute,
  • Afai o ona faailoilo ua sili atu i le masani le sili atu i le 20 mm. Hg. Art., Fuafuaga e manaʻomia ona ave. O le tea tele ma le mint po o le rosehips ua faamaonia ai o ia lava o se auala e faʻaitiitia ai le toto maualuga. Latou te manaʻomia le sasaa o le vai fefe ma faapuna sina mea itiiti, ona faaopoopo ai lea o le meli. Latou te inuina lenei vai inu nai lo le lauti
  • O se vevela vevela e sefulu minute le mamafa o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa.

Afai o metotia muamua na le maua ai se iuga, e pei o se fofo faʻafuaseʻi, e mafai ona e ave se vailaʻau e faʻaitiitia ai le mamafa. O le lisi o fualaau sili ona aoga e aofia ai Captopril, Nifedipine, Corinfar. A o leʻi ave nei vailaʻau, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se telefoni e aloese ai mai aʻafiaga.

Puipuiga o le toto maualuga

Soo se faʻamaʻi e faigofie atu ona puipuia nai lo le taulimaina o ona taunuuga. O fautuaga nei mo le puipuia o le atinaʻeina o le maualuga o le "taeao" o le a fesoasoani e tausia le soifua maloloina o le cardiovascular mo tausaga a sau:

  • E tatau ona lafoai atoa amioga leaga - ulaula tapaa, ava malosi,
  • Taʻitaʻi le ola malosi - sili atu le savali, taaloga i fafo i le ea fou. O le taʻavale ma le taʻavale faʻalelei e fautuaina foi. Latou te faʻamaʻaʻaina atoatoa le polokalame o le cardiovascular ma faʻamaonia ai le toto toto,
  • Faʻatau meaʻai ma gaʻo,
  • Faʻamaʻo masani au masani i aso taʻitasi. O lona uiga e fautuaina e alu i le moega e le sili atu ma le sefulu i le afiafi,
  • O aso uma, i le taeao ma le afiafi, mataʻitu faailoga o le mamafa,
  • Aloese mai le atuatuvale
  • E tatau ona e 'ai e le sili atu i le fa itula aʻo leʻi moe,
  • Afai na faatonuina e le fomaʻi fualaau faʻasaʻo, e le tatau ona e lafoaʻia le aveina o ia pe faʻaititia le inumaga ia oe lava. O togafitiga e tatau ona faʻaauauina
  • Tausia le siaki o le mamafa - o nisi pauna e faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

Aisea e maualuga ai le mamafa i le taeao?

O le maualuga o le toto maualuga o le taeao e matauina i le 40% o tagata mamaʻi maualuga. Ina ia iloa le mafuaaga o lenei tulaga, e tatau ona fai se suʻega, i luga o le faavae o le a filifilia ai e le fomai se togafitiga lelei.

O le toto o le toto e mafai ona fesuisuiai o se taunuuga o le faʻaalia i ni mea eseese. I le taimi o le moe, e masani lava ona faʻaititia, ma e mafai ona ala i le taeao. O se mea talitutusa faapena e mafua mai i le mea moni e faapea i le po ua tino atoatoa le tino. A maeʻa, ona faʻagaoioia uma lea o ana galuega. E le gata i lea, o le toto maualuga e mafai ona faateleina mo mafuaaga nei:

  • vaega taua
  • kenera (o lenei tulaga e masani ona lauiloa i alii),
  • le faʻaleagaina o meaai mama ma kofe,
  • afaina
  • le galue malosi
  • fevaevaeaiga i le faagaoioia o le tino,
  • leaga masani
  • togafiti o gaʻo po o le fatu.

I le lamatiaga o tagata o loʻo i ai i taimi uma i le mafaufau-lagona faʻalavelave. Ina ia ola maloloina, e taua le aʻoaʻo pe faʻapefea ona malolo. O aʻafiaga e mafai ona tulaʻi i luga o le taeao ona o se faʻafitauli lagona le fiafia. O maʻi e maua mai i le neurosis ma le neurasthenia o loʻo i ai se mafaufauga le mautonu ma o le mamafa o le mamafa e le mafai ona avanoa mo i latou.

O le gasegase o le resdominality o se mea taua foi. I lenei tulaga, o lapoʻa gaʻo e lauiloa i totonu o le manava, e matua ese lava mai gaʻo gaʻo. Latou te matuā faʻamalosi, aua latou te faʻamaonia se aofaiga tele o mea faʻavave. Ina ia faʻamaopoopoina le mamafa ma faʻapipiʻi oe lava ia, e tatau ona e fetuʻunaʻi meaʻai. Mo maʻi gasegase, e taua tele le faʻaitiitia o le faaaogaina o meaai mama. O le tele o lona tino i le tino e mafua ai le faatumauina o le tino, o le mafuaʻaga lea ua tulai mai ai le toto toto. Afai o mea taumafa ma meaola manu e sili ona taua i le taumafataga, e lamatia ai le faaputuputu o le cholesterol.O lenei tulaga e le o le auala sili lea e aafia ai le setete o toto toto.

O le mafuaaga mo le faateleina o le mamafa i le taeao e mafai ona avea o se taumafataga afiafi. Afai o meaʻai, gaʻo maualuga-calorie e 'aina i le afiafi, ona tatau ai lea ona faʻamoemoe le maualuga o le maualuga o le cholesterol, ma o le a aʻafia ai le mamafa o le mamafa.

O tagata e maua i le glomerulonephritis, pyelonephritis, poʻo le toilalo i tua e sili atu ona maualuga i le maualuga. O togafitiga i lenei tulaga e le gata ina manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina, ae o vailaau faʻasaina foi ma le malosi o le toto.

O le osofia o le mamafa o le taeao e mafai ona fesoʻotaʻi ma tulaga o le tau. I le gasologa o suʻesuʻega, ua faʻamaonia e saienitisi le mea moni o le afa ma le anticyclone o loʻo i ai se malosi malosi i tagata o le tau. Faʻasalaga i tua o le ea, o le a faʻavaivaia lo latou ola maloloina.

O le faateleina o le aʻafiaga e ono aʻafia ma le faʻaleagaina o le tino i le tino. Afai tatou te talanoa e uiga i feusuaʻiga talafeagai, e mafai ona avea ma se misa po o se taimi e paʻu ai. O le faaletonu o le Hormonal o le uiga lea o fafine maʻitaga, o lea e masani ai ona maua i le toto maualuga. Ina ia aloese mai le i ai o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina, e tatau ona faia se suʻega atoa o le tino, ia mautinoa e siaki le paʻu vevela ma le lau o le tino. O faʻaeseesega e mafai foi ona avea ma se taunuuga o nisi o togafiti faʻaleaga.

O le tulaga o le tino i le taimi o le moe e mafai foi ona afaina ai le manuia o se tagata pe a uma lona ala. Afai e le toʻa le tulaga, o le toto ua faateleina, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le taeao. O lona faʻamautinoaga e tupu tutoatasi pe a maeʻa se vaitaimi patino, ma e leai ni fuafuaga e manaʻomia.

Isi mafuaaga

O le tele, tagata matutua o loʻo mafatia i le maualuga o le toto maualuga. E mafua lenei mea ona o suiga o le matua o loʻo aʻafia ai le tino. I le 50 o ona tausaga, o le tulaga o toto toto e afaina i le tele o tagata: o le a faʻafefeteina i latou i le cholesterol ma le maumau ai. O nei mea uma e taʻitaʻia ai lo latou faʻaogaina ma le atiaʻe o le atherosclerosis.

O le maualuga o le toto maualuga i le taeao atonu e mafua mai i suiga o le hormonal. E faatatau lea i tamaitai ua amata miti.

E mafai foi e tane ona aʻafia i le faʻaleagaina o le tino, lea e mafai foi ona faʻaalia mai i le tulaga o le mamafa o le mamafa o le taeao. O se tulaga talitutusa faapena foi e mataituina i le faia o pupuni toto.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maualuga o le mamafa o le taeao i sui o le vaeluaga matagofie o tagata, ona mafua ai lea o mafuaaga nei i lenei:

  • lagona le mautonu
  • aveina ole numera o fomaʻi,
  • togafitiga o le tino,
  • le i ai o le maualuga.

Pe a faʻalavelaveina totoga o le tino i le tino, e tupu ai le suavai. O le mea lea e masani ona taʻitaʻia ai le taʻavale pe a uma ona tulaʻi. Aʻo faʻasaʻoloto le tino mai le tele o le vai, o le a toe foʻi atu le fuainumera i le masani. Ina ia taofia le atinaʻeina o se faʻaaliga, e le tatau ona e inuina vai, lauti, kofe ma isi meainu pe a maeʻa le 8 i le afiafi. E le gata i lea, o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona mataʻituina le tulaga o lagona, e aloese ai mai le malosi o le faʻaalia o lagona ma feteʻenaʻiga.

Ae mo tagata, o mafuaʻaga mo le faateleina o le mamafa atonu e taoto i le faʻaleagaina o meaʻai talafeagai, faʻapea foi ma meaʻai e maua ai le maualuga o le cholesterol. O le taunuuga o loʻo afaina ai vaʻa e le maua ai lo latou gafatia e taulima masani ai le tafe o le toto. Ma o loʻo i ai le vavaeeseina o le galuega a le loto ma le mamafa.

O le ulaula, ava malosi ma isi masani leaga e i ai se aafiaga le lelei i le tulaga o le tino atoa. Ma afai e le o faaalia mai i le talavou, ona oʻo lea i le 45 o ona tausaga, e televave le vaivai, le mautonu pe a uma le moe, faʻalavelave mamafa i le taeao, atonu e paʻu i le afiafi.

E tāua le mea moni, i totonu o tamaloloa e sili atu le mausali o lagona faʻalagona nai lo tamaitai.E masani ona latou uuina lagona i totonu, fefe e faʻaali atu ia i latou. E foliga mai e sili atu le aoina o tane ma toʻa nai lo tamaitai. E na ona latou natia lava lagona ma e le faatagaina i latou e alu i fafo. O le mafuaaga lea e sili atu ona mafatia ai tagata i le maʻi cardiovascular. Ina ia mafai ona taofia le atinaʻega o aʻafiaga matuia e uiga i lenei talaaga, e tatau ona faʻaalu mai lea taimi i lea taimi le sasaa atu o lagona maua.

Mo tagata matutua, o le maualuga o le toto maualuga pe a maeʻa le taeao e le tatau ona afaina tele, ma o le mafuaaga lenei:

  • e le o taimi uma e mafai ai e se tagata matua ona saʻo le fuaina o le mamafa, o le mea lea, o le fesoasoani i fafo e tatau ai ina ia mautinoa ai le saʻo saʻo,
  • mo i latou, o le maualuga pito i luga ma le maualuga o le 150 mmHg e mafai ona manatu o le masani,
  • ua iloa e le tino o se tagata matua le faigata i le alu ese mai le moe ile vaega o le fafagu. I le tele o tulaga, o le mamafa e faʻasalalau ai ni nai itula talu ona tulaʻi.

O fomaʻi e fautuaina tagata matutua e puleaina faʻasaga i vai faaumiumi. O a latou mea e fai mo se aso. O vailaau faʻainisinia o lenei ituaiga fesoasoani e vave faʻafoʻi mai ai faʻamalologa masani i se tino vaivai.

Polokalame faʻaleleia o le malosi

I tagata soifua maloloina, i le taimi o le moe, o le mamafa e faaitiitia, ma i le taeao ona o le gaioiga faaletino e alu aʻe ai. I lalo o avega masani a le fale, o faailoga i le taeao e le tatau ona sili atu i le 20% o le maualuga o le po. I faʻamaʻi pipisi, i le taeao e mafai ona tulaʻi mai le malosi, ma umi se taimi e tumau ai i faailoga. E fesootaʻi lenei mea ma se lamatiaga e tolu-tolu o le faʻalavelave o le fatu, fatuga o le fatu ma le maliu faafuaseʻi ona o le maʻi cardiovascular i nai itula talu ona ala mai le taeao.

O le oso i luga o le taeao e mafua mai ona o le le atoatoa o le neuro-humoral, e aofia ai se faaletonu i le ranin-angiotensin system. Mo le foia o lenei mataupu ma faʻaitiitia le maualuga o le toto maualuga i le taeao, ua fautuaina e faʻaaoga le initaneti ACE.

Ina ia taofia se osofaʻiga pe a uma le momoe, taumafai nei fautuaga:

  1. Alu lemu mai le moega ma faʻagesegese ona faʻaalia se tulaga faʻapitoa o le tino.
  2. Ae leʻi alu i le moega, ia faʻaalu se taimi e savali ai. O lenei mea o le a mafai ai ona e faʻamalūina le toto i le okesene, lea o le a sili atu ona faʻamalosia ai vaa i le taeao e fafagu ai.
  3. Tuu ni nai moli moli moli ma laumei mint i luga o le laulau i tafatafa o le moega.
  4. Aveese le kofe mai le meaai. E mafai ona e tuua na o le tasi le taumafa o lenei vaiinu. Ae e matua le manaomia le amataina o le taeao i lona faaaogaina.
  5. Inu le tele o vaiinu i le aso, peitaʻi, e tatau ona tupu le dose mulimuli aʻo leʻi oʻo i le 8 i le afiafi.

E masani lava, o le faʻateleina o le mamafa o le soymptomatic. Atonu e le masalomia e se tagata se mea e tupu.

O mafuaʻaga e popole ai, e mautinoa lava o le ulu o le ulu, susu, foliga mai o le "pupula" i luma o mata, vaovao.

E matua taua tele mo gasegase o le gasegase i le tele o taimi i le aso e pulea ai le mamafa, fuaina i se masini faapitoa - o se tonometa. O ona faailo e le tatau ona laasia le laina o le 140/90 mm Hg. Fuataga e tatau ona faia i le tasi ma le lima. Afai e le fetaui ia tulaga faatauaina ua maua, o se mafuaaga taua lea e faafesootai ai se fomai. O le masani e manatu o se vaeluaga o le 10 mm. mercury column.

O le faateleina o le mamafa e mafua ona o se tuufaatasiga o mafuaaga. O le mea lea, e taua le mafaufau ma le faʻaeteete i lou soifua maloloina ma tali atu i se taimi talafeagai i soʻo se faʻagasologa mai le masani. O le le amanaiaina o le faafitauli e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina. Puipuiga o faʻamaʻi uma o se soifua maloloina lelei, o se soifua maloloina, ma le leai o se lagona malosi faʻalagona ma faaletino.

O punaoa o faʻamatalaga nei na faʻaaogaina e saunia ai mea.

Faʻamatalaga o meaola

I le taimi o le moe, o le a faʻagesegese uma faʻavavega o meaola o le tino o le tagata, o le mea lava e tasi e tupu ma faʻalavelave o le muso o le fatu (myocardium). I le malologa ma le toe faʻaleleia, o le faʻaitiitia o le tino, o le faʻamalosi totoga e itiiti ifo le okesene e le tatau ai nai lo le taimi o gaioiga malosi. Ae o le amataga o le fafagu faalenatura (e aunoa ma se uati o le uati), o le tino e toe faʻaleleia i se gaioiga sili atu ona malosi ma faʻavaveina ai metotia uma.

I taeao, o le maualuga o le faʻasalaga i le toto o le cortisol ma le adrenaline e tulaʻi mai (faʻaosofia ai hormones e maua mai i mata o meaola ma afaina ai le fesuiaiga i tulaga faʻavae ma le diastolic). I le gasologa o le aso, o la latou gaosiga e faʻaitiitia, ma i le afiafi, i le leai o se faʻafitauli faʻalagona poʻo le faaletino, e pa'ū ifo i se tulaga maualalo. I le taimi lava e tasi, o le toto maualuga e tatau ona tumau i totonu o lona tulaga masani. O se tagata soifua maloloina, e ese mai tuusaunoaga, e maitauina ia suiga, talu ai o nei mea e masani ona faia i meaola o meaola ma mea e fausia ai lona tino ma totoga mo gaoioiga i le aso.

Vaega o lamatiaga

Ae i le atinaʻeina o le toto maualuga, o le maualuga o le toto maualuga i le taeao e le gata o se faʻafitauli leaga, ae o se mea aʻafia foi. O le le amanaiaina o nisi o faailoga o faafitauli tau le soifua maloloina o le mafuaaga lea mo lo latou atinaʻe atili i faamaʻi masani. E leai se tasi e manao e maʻi, o le mea lea e lelei ai le taʻalo lelei ma ia mautinoa e puipuia ia ituaiga o gaioiga.

Manatua! O le maualuga o le maualuga e taua o le "fasioti tagata lemu" aua e tupu lemu ma e foliga mai e faafuasei lava ona tupu, e ui o le mea moni o le maualuga o le maualuga o le totoga e le mafai ona gauai atu i ona foliga e le mafaamatalaina. O le tele o osofaiga o le fatu ma le taia e tupu tonu i itula muamua pe a maeʻa le fagua o se tagata.

O le mataʻituina pea o lo latou ola lelei e matua talafeagai lava mo tagata ei ai tulaga nei, tusa lava pe latou te lagona le soifua maloloina:

  • silia ma le 55 tausaga
  • maitaga ina ua mavae le 35 tausaga,
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le galuega o fatugaʻo, ate, gastrointestinal tract,
  • vaisu i le maʻisuka,
  • se gasegase lata mai, manua, po o taotoga.

E tatau ona manatuaina o le mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga e le o le matua, ae maua ai togafitiga, o lona uiga, o le aʻafiaga o soʻo se mea i totonu poʻo fafo e mafua ai le faʻalavelave i le faʻamalosia o galuega a le tino o le tagata. Afai i le taeao e ono i ai ni faʻaaliga i le foliga o le vave vave o le fatu, vevela faʻafuaseʻi, tatagi pe pipiʻi i taliga, ona o ni faailo mo le vaʻaia lelei o lou soifua maloloina. I lenei tulaga, o le fuaina o le toto toto mo le tele o aso i se laina e mafai ona faaalia ai le faifai pea ma le faifai pea o ona oso, ma faapea foi e tatau ona faafesootaʻi se fomaʻi e faatonu togafitiga.

Faateleina le umi o le moe

O suʻesuʻega o le aʻafiaga o le umi o le moe i le soifuaga lelei e faʻaalia ai o le tele o le moe a se tagata, o le a le taumate latou te le masani i metabolic process that regulate myocardial contractions and the stability of the whole circulatory system. O tagata e momoe e le aunoa mo le 6 itula e faateleina le avanoa e maua mai ai le maualuga o faʻaaliga e 40% pe a faatusatusa ma i latou e faʻaalu le 8 itula i le aso i lenei. O se pati o le aoauli e mafai ona avea ma se fesoasoani lelei mo le toe faaleleia.

Meaʻai lelei

E oʻo lava i le faʻaaogaina tatau o meaʻai e maua i le gaʻo ma gaʻo gaʻo vave e le fautuaina i le afiafi. E tatau ona manatuaina o le sili atu o le cholesterol e manaʻomia mo le gasegase e tutoatasi lava e faʻapipiʻi e totoga i totonu - 80%. Ma o lona soona tele, o mai ma meaai, mafua ai le le o le atherosclerotic disorders. O le faateleina o le cholesterol o le toto i le po o se tasi lea o mafuaaga o le faaletonu o le taeao.

O le taumafaina o meaai suamalie i se taimi e le o toe momoe e mafua ai ona taofia le tino. E le gata i lea, o le sodium o loʻo i ai i le sodium chloride e iai sona vasoconstrictor i luga o sel o le endothelial, lea e mafua ai ona vaivai le fatu i le faʻaleleia o le toto aʻo ola le tino, e tatau ona malolo ma toe faʻaleleia.

Afai, pe a uma ona fafagu, e te lagona le vevela, ma o le fatu o le fatu e sili atu ona fai soo, ona sili atu lea ona sui le kapalai masani i togafitiga masani - lanu tiamata, suamalie ma lemoni po o le togafiti. I le avea ai o se mea e puipuia, e sili atu le inu i nei meainu i le afiafi pe a uma le 'aiga o le afiafi.

Malolo mai gaoioiga faaletino

O le mamafa o le tino e mafua ai se avega mamafa i galuega a le loto. O le taofiofia i aso taitasi ma le leai o se malologa e afaina ai le osofia tele o le toto i le vaveao. I tulaga lamatia foʻi, o tamaʻitaʻi e auai i taaloga taʻavale poʻo e fiafia i le fausiaina o maso. O le myocardium i aso uma e sili atu i luga o le faʻatasi ma le faʻavaveina o metabolic processes, o se mea le lelei lea e faʻamalosia ai le gasegase o le taeao i totonu o le tino. Mo se tagata masani e le taualoa, e tusa lava pe tasi le avega i le tapulaa o mea e ono mafai ona aliali mai pe a mavae ni nai aso.

Stable lagona loloto

O le lagona faʻalagona o se tagata e tuusaʻoina ai le gaioiga o le loto ma le tala o le hormonal lautele. O lagona malolosi ma le le lelei e mafua ai le gaosiga o hormones e aʻafia ai le fesuiaiga o le maualuga (maualuga) ma le diastolic (lalo). Ma i le tulaga o le faʻalavelaveina o mafaufauga faʻapitoa, e tatau ona totogi atu le tausiga faapitoa ia i latou. Afai e te moemiti i se mea manaia ma le leaga, ona e le tatau lea ona e tilotilo i le tusi miti. Atonu o se faailoga lea o le mea e le mautonu e faapea o le popolega o loʻo i ai i se tulaga faigata e le o iloa e le tagata lava ia. O le tausisia o le toafilemu e mafai ona lagolagoina e ala i le mafaufau loloto, yoga, le faʻaaogaina o teuteuga masani o le mint ma le pamu lemon.

Gaoioiga faaletino

Mo tagata matutua poʻo i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga e le tauagafau, e fautuaina e ave lemu, savali pupuu i le ea fou ae leʻi alu i le moega. O le malamalama i le afiafi e faʻaleleia ai le taamilosaga o mama, e fesoasoani i le satuina o sela ei ai le okesene ma elemene taua, lea e fesoasoani e faʻamautu ai le toto i le po.

Taofi le ulaula ma inu ava malosi

O le Nicotine ma le ethanol o mea ia e faasolosolo malie atu ai i le le atoatoa i le faʻaogaina o le faʻalavelave faʻavaomalo. O Nicotine ei ai se vasoconstrictor meatotino, lea e mafua ai le faateleina o le toto. Ma talu ona aveeseina i totonu o ni nai itula, o le aʻafiaga o sikaleti ulaula i le afiafi e mafai ona faʻaalia i le tafe o le mamafa o le taeao.

O Ethanol e galue i luga o puipui o toto toto, faʻalauteleina ma faʻaogaina i latou i le faʻafetaui lelei, lea e mafua ai ona tele le taamilosaga o le toto, ma faʻaitiitia le toto. Ae i le taimi lava e tasi, e afaina ai le tino o le tino ma faʻavaveina ai le fatu o le fatu, e le tatau ai ona afaina le fatu o le fatu. Faatasi ai ma le aveesea o le ava mai le toto, o le tino o loʻo taumafai e toe faʻaleleia le soifua maloloina, ae ona o le faʻasaʻoina o le fatu o le myocardial, e mafai ona siitia ai luga aʻe o le masani masani.

Puipuiga mo tagata ei ai maʻi faʻapitoa poʻo fatu

O tagata e mafatia i soʻo se maʻi cardiological poʻo cardiovascular atonu o le a masani ona oʻo i le maʻi o le taeao. Faʻaaoga vailaau faʻaonaponei e puipuia ai le faʻavevesi o totoga o totonu. Ae le gata i le suia o le olaga olaga - faigofie le tino, lava le taimi e malolo ai, aveeseina o mausa leaga ma le mamafa, i le tele o tulaga, ole togafitiga ole taimi umi e manaʻomia ai le soifua maloloina mo maʻi masani.

O le mea lea, o i latou na faʻaauau ona faʻalauteleina le maualuga o le taeao, ua fautuaina e ave fualaau faasaina i le po e aloese ai mai se faʻalavelave fatu poʻo le stroke pe a maeʻa. Ua fautuaina e le tagata lauiloa o Alexander Myasnikov e faaaoga a itiiti ifo ma le tasi le vailaau ao lei moe, ma aloese mai le maualuga o le po. Po o le talepe o le dose i aso uma i ni atopa se lua - muamua ma pe a uma le moe.

O se tasi o ana fautuaga taua o le togafitiga e tatau ona faaauau pea. O le soifua maloloina e le mafai ona toe faʻaleleia e ala i le siakiina o taimi masani i taimi o faʻalavelave. O faʻafitauli e mafai ona aloese mai le mataʻituina ma tausia i aso uma o le tino o le tagata lava ia.

I le taimi e osooso le taofiofia o le toto ma le toto maualuga pe a uma ona ala i luga mo se taimi umi, ia mautinoa e manatua ma usitai i tulafono faigofie:

  • aumai masani masani i aso taitasi i se malo tumau tumau,
  • faateleina le taimi ma taimi ole malologa,
  • 'aua le faʻateleina le manava i le gaʻo, gaʻo gaʻo ma le meaʻai i le po,
  • inu suamalie masani i le aso,
  • fai sina tafaoga afiafi
  • faʻafefe ma pulea lou tulaga faʻalagona.

Afai o le tausisia ma le faʻatinoga o ia mea muamua, o le a avea ma masaniga, o le mea lea i le taimi lava lea e faʻamautu ai le manuia lautele. O le alaga ma le soifua maloloina lelei, o le a le manaʻomia ai lou vave faʻaaogaina o laupepa i le taimi nei ona o le fefe i luga o le taʻavale vave.

Mafuaaga o le faʻaleagaina o le toto i le taeao

O tamaitai e tele lava ina mafatia i le maualuga o le toto maualuga i le taeao pe a mavae le moe ona o le lagona le mautonu o le mafuaʻaga e oso ai le toto. O lona uiga, o masaniga masani ma atugaluga e mafai ona taʻitaʻia saʻo ai le maualuga. O lenei tulaga e sili ona moni i tulaga e aʻafia ai le faʻalavelave ma faʻafitauli o le neurotic. Mo le puipuia o lou tino, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e malolo ma aloese mai soʻo se tulaga faʻalavelave.

O le aveina o nisi o tui puipui e mafai ona mafua ai le faateleina o le mamafa i tamaitai o se aafiaga itu. E le gata i lea, i le tino o le tino, suiga o le hormonal ma le faaletonu, o le moaopaʻa e tupu i le matua, o se taunuuga o le maualuga o aʻafiaga o foliga vaaia, aemaise lava i le taeao.

E tusa ai ma fuainumera, toetoe o le afa o gasegase maualuga - e tusa ma le 45% - e masani ona tele le maualuga o le toto maualuga (BP) i le taeao, ona o mafuaaga, e aofia ai:

  • suiga i le atherosclerotic i vaʻa toto,
  • ulaula uumi, inu ava i le po na muamua atu,
  • silia le 40 tausaga
  • genis predisposition
  • sili atu le maelega mo le inu ava malosi, tea malosi, kofe, fualaau faasaina, e aofia ai fualaau faasaina ma se aafiaga o nakoti,
  • mamafa tele, gaʻo o le manava o le tino e sili ona lamatia pe a faʻapipiʻi siaki i totonu o le manava,
  • amio le taua
  • afaina ona o le faateleina o le adrenaline i le toto, le mautonu,
  • faʻamaʻi o gaʻo, fatu. Afai e le mafai ona gafatia e gaʻo le manava o le vai, ona faʻapupulaina ai lea o le vai i le taeao, e mafua ai le faateleina o le toto,
  • meaai le lelei: le tele o le faaaogaina o masima masima, gaʻo, mea ulaula,
  • se suiga tele i tulaga o le tau, faʻaitiitia le mamafa o le ea.

O nisi taimi e tatau ai ona suʻe le metotia e fuafua ai pe aisea e maualuga ai le mamafa i le taeao. Masalo o le faafitauli o loʻo aʻafia ai le solia o le gaosiga o le hormone.

Faʻatasi ma le matua, o le suiga o le hormonal o suiga i tamaitai ma alii: o le mea muamua na maua ai le itiiti ifo o hormoni fafine: estrogen, o le tane mulimuli: testosterone. I le faʻaopoopoga, o fafine e iai taimi o le faasolosolo malie, o le maitaga, moa. Mo mafuaʻaga nei, i le afiafi o le a tulaʻi pe pa'ū le mamafa, ma i le taeao e tulaʻi ai.

O le maualuga o le mamafa o le taeao e tupu i le tele o lagona faalemafaufau, masani ona atuatuvale, mafatia mai le lotoleaga, osofaiga po o le faaalia o le fiafia.

O le maualuga o le toto maualuga i tagata o le taulaga e sili atu ona faamaumauina nai lo tagata nonofo i nuu i tua. E mafua ona o le tulaga le lelei o le siosiomaga: eleelea eleelea, e latalata i fale e tele faʻapogai o le vevela eletise.

O mafuaaga taatele o le faateleina o le mamafa o tane ma fafine na lisiina i luga. Ae o loʻo i ai eseesega i le va o le itupa ma le matua o tausaga e aafia ai le faateleina o le toto. I tagata matutua, o latou mafuaaga ua faaopoopo, lea o le a talanoaina i lalo.

Mafuaaga o le toto maualuga i le taeao i fafine:

  1. O le natura sili ona faalelagona, e tatau ona latou faatapulaaina le maimoaina o ata tifaga e mafua ai ni lagona manino, aemaise i afiafi. Aloese mai feteenaiga o le afiafi ma le ita i le aiga, fesootaiga ma tagata le fiafia.
  2. Ona o le fausaga faʻanatura, o le sili atu o le feusuaʻiga e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi o le vailaau o le toto. E manaʻomia e fafine ona faʻaogaina le vevela i le taimi, aloese mai le malulu ma le mumū, ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o le masima.
  3. O le faia o fomaʻi faʻamaʻi e suia ai le tala faʻasolopito ma mafai foi ona mafua ai le toto maualuga i le taeao.
  4. Toto I le taimi o le moe, o le amniotic fluid compresses le toto, e fesootaʻi atu i lenei, o le mamafa e suia i le taeao pe a uma le moe. O tamaitai ua fananau mai e fautuaina e taoto i tulaga eseese i le taeao, faʻasolosolo mai lea itu i lea itu. E sili atu le alu ese mai le moega ma lemu, ma vae e momoe, faʻanenefu lemu le tino. O lenei taeao i le tuai o le maitaga e matua talafeagai lava.

O mafuaaga mo le taeao e faateleina ai le toto i le tane:

  1. O le malosi malosi o le tagata soifua o loʻo i ai le malosi tele i le maʻi fatu. O tagata i le natura e faalilolilo, tapunia, lagona lagona le lelei uma "i totonu ia i latou lava." Mai lenei mea, ua faateleina ai le mafaufau-faalelagona lagona, lea e faaosofia maualuga pe maualalo le toto maualuga i le taeao. Ona o le tele o itula o mafatiaga faaletino / faalemafaufau o alii i le galuega, e masani ona tulai mai a latou uunaiga, e aofia ai i le taeao.
  2. Uiga leaga - ulaula ma inupia o le ava - e tele taimi e ave faʻatasi e alii, e ui lava e le oi ai tamaitai i tua o nei faailo. O se tagata e ulaula se pusa sikaleti i aso taʻitasi e 40 tausaga ua i ai le vaivai ma le le fiafia. O tagata ulaula o loʻo ulaula i le taeao, ae o le afiafi e mafai ona maualalo. O le mausa o le ulaula i le taimi lava e tasi e pei o le inuina o le ava malosi e tau atu ai i le mea moni e sili atu ona telelava atu ipu nai lo se tagata soifua maloloina.
  3. E masani ona le fiafia tagata i meaʻai. Latou te manatu e itiiti ifo i le mamafa o le mamafa ma faʻatagaina i latou lava e malolo e ala i le 'ai o se tele o meaʻai ma gaʻo. O le iʻuga, e aʻafia toto o le toto i le cholesterol deposits, ma faʻavaivai. O nei mea uma e mafua ai le faateleina o le toto maualuga.

O le masani o le toto maualuga i tagata matutua e ese mai lena i tupulaga talavou. Faʻatulaga e toeaina le maualuga o le toto maualuga i le 150 mm RT. Art. Fetuunaiga i le "aso" o aʻafiaga i le augatupulaga matutua e sili atu ona lemu: e oʻo atu i le lua itula. O le mea lea, aua e te fefe pe afai e te lagona ni faailoga o le toto maualuga i le taeao.

Taliina le fesili pe aisea i le taeao o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai, matou te gauai atu i na mafuaaga:

  • O lagona loloto lagona loloto,
  • Aveina o nisi faʻamaʻi:
  • O faʻamaʻi o le tino,
  • Maualuga maualuga

Afai o le gaioiga o gaʻo po o isi vailaʻau gaosi, e faʻavaivaia, e tumau pea le tino o le tino. O se aofaiga tele o le vai e masani ona tuʻuina atu le malosi pe a uma ona fafagu. O le taimi lava e aveese ai e le tino le vai, pe a uma le 2-3 itula ona toe foi atu lea o le mamafa i le masani.

Inu vai, lauti ma isi vai aʻo le i momoe e tatau ona le silia le 20.00. Ona oʻo lea i le po ia le itiiti ifo ma le tasi le taimi e te manaʻo e alu i le faletaele, ma o le a faʻaumatia e le tino ni vai e le manaʻomia.

Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga, e tatau i tamaitai ona mataʻituina o latou lagona faalelagona, puipuia i latou lava mai le tele o lagona o lagona, matamata i ata mataga, fesootai ma tagata le fiafia, ma finauga i le fale ma aiga. Ia tausia oe lava ma e te le toe mafaufau pe o le a le mea e te faia i le toto maualuga i le taeao.

O le tele, tagata matutua o loʻo mafatia i le maualuga o le toto maualuga. E mafua lenei mea ona o suiga o le matua o loʻo aʻafia ai le tino. I le 50 o ona tausaga, o le tulaga o toto toto e afaina i le tele o tagata: o le a faʻafefeteina i latou i le cholesterol ma le maumau ai. O nei mea uma e taʻitaʻia ai lo latou faʻaogaina ma le atiaʻe o le atherosclerosis.

E mafai foi e tane ona aʻafia i le faʻaleagaina o le tino, lea e mafai foi ona faʻaalia mai i le tulaga o le mamafa o le mamafa o le taeao. O se tulaga talitutusa faapena foi e mataituina i le faia o pupuni toto.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maualuga o le mamafa o le taeao i sui o le vaeluaga matagofie o tagata, ona mafua ai lea o mafuaaga nei i lenei:

  • lagona le mautonu
  • aveina ole numera o fomaʻi,
  • togafitiga o le tino,
  • le i ai o le maualuga.

Pe a faʻalavelaveina totoga o le tino i le tino, e tupu ai le suavai. O le mea lea e masani ona taʻitaʻia ai le taʻavale pe a uma ona tulaʻi. Aʻo faʻasaʻoloto le tino mai le tele o le vai, o le a toe foʻi atu le fuainumera i le masani. Ina ia taofia le atinaʻeina o se faʻaaliga, e le tatau ona e inuina vai, lauti, kofe ma isi meainu pe a maeʻa le 8 i le afiafi. E le gata i lea, o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona mataʻituina le tulaga o lagona, e aloese ai mai le malosi o le faʻaalia o lagona ma feteʻenaʻiga.

Ae mo tagata, o mafuaʻaga mo le faateleina o le mamafa atonu e taoto i le faʻaleagaina o meaʻai talafeagai, faʻapea foi ma meaʻai e maua ai le maualuga o le cholesterol. O le taunuuga o loʻo afaina ai vaʻa e le maua ai lo latou gafatia e taulima masani ai le tafe o le toto. Ma o loʻo i ai le vavaeeseina o le galuega a le loto ma le mamafa.

O le ulaula, ava malosi ma isi masani leaga e i ai se aafiaga le lelei i le tulaga o le tino atoa. Ma afai e le o faaalia mai i le talavou, ona oʻo lea i le 45 o ona tausaga, e televave le vaivai, le mautonu pe a uma le moe, faʻalavelave mamafa i le taeao, atonu e paʻu i le afiafi.

E tāua le mea moni, i totonu o tamaloloa e sili atu le mausali o lagona faʻalagona nai lo tamaitai. E masani ona latou uuina lagona i totonu, fefe e faʻaali atu ia i latou. E foliga mai e sili atu le aoina o tane ma toʻa nai lo tamaitai. E na ona latou natia lava lagona ma e le faatagaina i latou e alu i fafo. O le mafuaaga lea e sili atu ona mafatia ai tagata i le maʻi cardiovascular. Ina ia mafai ona taofia le atinaʻega o aʻafiaga matuia e uiga i lenei talaaga, e tatau ona faʻaalu mai lea taimi i lea taimi le sasaa atu o lagona maua.

Mo tagata matutua, o le maualuga o le toto maualuga pe a maeʻa le taeao e le tatau ona afaina tele, ma o le mafuaaga lenei:

  • e le o taimi uma e mafai ai e se tagata matua ona saʻo le fuaina o le mamafa, o le mea lea, o le fesoasoani i fafo e tatau ai ina ia mautinoa ai le saʻo saʻo,
  • mo i latou, o le maualuga pito i luga ma le maualuga o le 150 mmHg e mafai ona manatu o le masani,
  • ua iloa e le tino o se tagata matua le faigata i le alu ese mai le moe ile vaega o le fafagu. I le tele o tulaga, o le mamafa e faʻasalalau ai ni nai itula talu ona tulaʻi.

O fomaʻi e fautuaina tagata matutua e puleaina faʻasaga i vai faaumiumi. O a latou mea e fai mo se aso. O vailaau faʻainisinia o lenei ituaiga fesoasoani e vave faʻafoʻi mai ai faʻamalologa masani i se tino vaivai.

I le taeao, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faalavelave ai se tagata ona o mafuaaga eseese. O nisi oi latou e sili atu ona leaga. O isi o se faʻafitauli faʻapitoa e tatau ona gauai i ai. E le mafai e fai fomaʻi ona taʻu saʻo pe aisea ua mataʻituina ai lena vaʻaia i taeao.Ae na mafai ona latou iloa se numera o mea e faamatala ai pe aisea i le taeao maualuga toto maualuga. Faatasi ai ma:

  • Faʻaaliga i le po o le tele o masima, o se vaega o ipu na 'aina mo le' aiga o le afiafi. E le o se mea faalilolilo e mafai e lenei oloa ona faʻaleleia atili le toto. Ina ia aloese mai na ituaiga o le cardiovascular system, e tatau ona e faatapulaa oe i le masima. E sili le 'ai e sili atu i le 6 g i le aso,
  • Leai leaga ma leai se malologa lelei. O nei faʻafitauli e aʻafia ai le aʻafiaga o le tele o faiga. O le tele lava o taimi, o tagata e le lava le moe e iloagofie ai faailoga o le maualuga o le toto. O le mea lea, muamua lava, i le taimi o le fomaʻi, e maua e le tagata maʻi se fautuaga e faamautinoa ai se malologa lelei, ma a maeʻa ona ia taulai atu i vailaau e taofia ai le faateleina o le mamafa,
  • Maua faʻamatalaga sese i le tonometa. E masani lava ona tupu lenei mea ona o le mea moni e le masani le tagata i tulafono mo le fuaina o le toto. Le mea lelei, e tatau ona e mataʻituina uma lima e lua. O le vaitaimi sili ona lelei e tatau ona filifilia mo lenei. A o leʻi fuaina, e le mafai ona e ulaula, inu ava malosi ma auai i taaloga taʻavale. Afai, a maeʻa le fua lona lua, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e le tutusa ma faʻamatalaga muamua, e tatau ona toe faia le faiga. Aʻo leʻi faia lenei, e fautuaina e faatali 3 minute,
  • Le talafeagai togafitiga fualaau faasaina. O oloa faʻapitoa tau fale talavai e tatau ona faia e tusa ai ma ana faatonuga. Afai e sili atu le tagata i le faʻatagaina o le vailaʻau poʻo faʻaitiitia, e ono amata ona faʻalavelaveina o ia e ala i faailo o le toto maualuga i le taeao.

E faʻapefea ona iloa le toto maualuga?

I le tele o tulaga, e le o lagona e se tagata le maualuga o le toto maualuga. O lenei mea e mafua ai le faʻaleagaina o le tulaga ma le atinaʻeina o le maualuga. Afai e leai se tonometa i le lima, e mafai ona e masalomia le mamafa o le "mamafa" i uiga nei:

  • ua amata ona afaina loʻu ulu
  • lago e oʻo mai i luma o oʻu mata e oʻo lava i se tulaga o malologa atoatoa,
  • tatagi i taliga
  • vaivaiga, masalosalo ma le gaoioi,
  • o se taimi e faafuaseʻi ona pogisa i mata,
  • mafai le fefe (gatete) o lima.

O le foliga mai o nei faailoga e mafai ona le gata i le taeao, ae i le aso atoa, ae le mafai ona faailoa mai le maualuga o le maualuga. Faʻasologa o maʻi e faʻaalia, pe afai e le o le maualuga, ona oʻo ai lea i faafitauli matuia ma vaʻa ma le manaʻomia ona mataʻituina pea le toto.

Ina ia malamalama lelei pe ua faateleina le toto maualuga o le tagata pe leai foi, e tatau ona e fuaina i se tonometa. Afai e le o latalata mai lenei masini, e tatau ona e taulai atu i ou lava lagona. Ina ia iloa pe ua tulai mai le mamafa i le taeao pe afai o ona tulaga faatauaina i totonu o le tulaga masani, o faailoga e iloagofie ai lenei tulaga o le a fesoasoani:

  1. O foliga o lago i luma o mata,
  2. Tesea
  3. Pogisa i mata
  4. Faaulu i taliga
  5. Ootia.

Afai o nei faailoga e popole i se tagata, ona i ai lea o se avanoa e i ai se mea e faaletonu i lona toto. Fomaʻi fautuaina se tonometa mo i latou e masani ona feagai ma faʻamaʻi tiga. O le a mafai ai e oe ona siaki tulaga taua pe a maeʻa.

O se tagata soifua maloloina i se tulaga toafilemu e tatau ona i ai le toto maualuga o le 120 i le 80. E taua le iloa o nisi tagata, o tulaga taua o le 140 i le 90 e taatele. Ina ia aua nei faia ni mea sese i faaiuga, e tatau ona e iloa lau masani masani o le mamafa e lagona ai e se tagata le lelei.

10 auala e faʻaitiitia ai le faateleina o le taeao i le toto toto

I le maitauina o nisi o nei fautuaga, e mafai ona aveesea le tiga o le ulu ma isi lagona tiga. O lea la, o tulafono faavae:

  1. Pau moe seia 23 itula.
  2. Inu le aofaiga tonu o le vai seia oʻo i le 19-20 itula.
  3. Ina ia ala i luga i le taeao mo le 10-15 minute: e tatau ona e tuʻuina atu le taimi o le tino mo le fafagu atoatoa.
  4. Fai le taumafataga i le 3-4 itula aʻo lei moe.A maeʻa lenei mea, e sili atu pe a leai se meaʻai.
  5. I le taeao, ave i le 35 gola o le faʻafefiloi o tinctures: hawthorn, motherwort, mint, valerian, faʻafefe i le vai.
  6. Savalivali i luga o le auala ao leʻi alu i le moega. O le a maua e le toto le okesene talafeagai, o le moe o le a faʻasolosolo, ma o le a faʻamalosi i le taeao.
  7. Faʻatau le gaʻo o le manava Ina ia faia lenei mea, ia faia ni faʻatinoga faʻapitoa.
  8. Suʻe se taimi mo oe lava i le gasologa o le aso, ia tuʻuina atu ia le itiiti ifo ma le 15 minute e faʻamaeʻa ai le mālōlōga ma mafaufau loloto. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻalogo i musika e sili ona e fiafia i ai, faʻatofu oe lava i mea lelei e manatuaina, faʻagaloina faafitauli mo sina taimi.
  9. Aromatherapy Vaʻaia oe lava i ni manogi lelei, mo se faʻataʻitaʻiga, mite leaves, lavender, citrus peels e salalau i luga o le laulau moega.
  10. Fainu le kofe naʻo le 'aiga o le afiafi, e le silia ma le 1-2 ipu i le aso. Afai e le mafai ona lafoaia atoa, ona e vaʻavaʻai ai lea i se tuusaʻo ma se taimi e faʻaaoga ai.

O mea e tatau ona e iloa mo tagata o loʻo mafatia i suiga o le toto:

  1. E le mafai ona e faalagolago i ou lava lagona. Ina ia iloa pe ua faʻaititia pe faʻaitiitia le mamafa, e tatau ona e fuaina. O le tonometa e mafai ona teu i totonu o se fale faʻapitoa falemaʻi.
  2. E faʻasaina le faatonuina o vailaʻau mo le toto maualuga na o oe lava, na o le fomaʻi e tatau ona faia lenei mea pe a uma se suʻega faafomaʻi.
  3. Aua le faʻamalo pe sui le vailaau o le vailaau faʻasaina ua faatonuina e le fomaʻi.
  4. E tatau ona e inuina ni fualaau mai maualuga pe maualalo le maualalo o le toto e tusa lava pe maeʻa le faʻasologa o le mamafa.
  5. E le mafai ona faʻaitiitia pe faʻaitiitia le toto.
  6. I le faaopoopo atu i le inuina o fualaau, e tatau ona suia lou olaga, tuu ese masani leaga, ma mulimuli i fautuaga a fomaʻi.
  7. Mātau le amio pulea i le faʻaaogaina o vailaʻau, 'aua neʻi galo e ave i le taimi.

O totoga taʻitasi e tulaga ese, o mafuaʻaga o maualuga pe maualalo le toto maualuga i le taeao i tagata e mafai ona ese. Toe faʻaleleia e mafai ona naʻo le faʻaaogaina o mea maʻaleʻale ma le faʻamaopoopoina o togafitiga fualaau ma togafitiga faʻapitoa masani. Faatasi ai ma le matua, e tatau ona sili atu ona gauai atu se tagata i lona soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga