Fuʻa ma le maʻisuka

O le tele o paaga o loo taumafai e sailia se tali mautinoa i le fesili pe mafai ona ulaula i le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia tusa ai ma aiaiga ua faailoaina o le suesuega i totonu o le fanua o loʻo iloiloina, ua faʻamoemoeina o le faʻaaogaina o vailaʻau oona i lenei ituaiga o faʻamaʻi e oʻo atu ai i ni faʻafitauli faaopoopo, lea e mulimuli ane afaina ai le lelei o le gaioiga o le tino atoa.

E ui lava i lea, e lava tagata i le maʻisuka o loʻo faʻatagaina i latou lava e ulaula sina sikaleti i le aso. I ia ituaiga o gasegase, o le olaga ua matua faaitiitia.

O le mea lea, mo se malamalamaaga atoatoa o le tulaga ma le faʻasaʻoina o le faitau tusitusi, e fautuaina e te faamasani oe i mea autu, mafuaaga ma taunuuga o le aafia i le nicotine i le tino ua aafia.

Mafuaaga o mea matautia

O lea, muamua e tatau ona e mafaufau i mafuaʻaga autu o le lamatia o le ulaula i le maʻisuka.

Muamua lava, e taua le iloa o le tapaa tapaa o se punavai o le sili atu ma le 500 mea eseese e faʻaleagaina ai se tagata i soo se auala. Faatasi ai ma le tele o faʻamatalaga masani, e taua le faʻapipiʻiina:

  • Resini, i luga o le ulu, faʻaleleia ma amata lemu, ae faʻamalosi, faʻaumatia tulaga faʻanoanoa.
  • Nicotine e faʻaolaina le faʻalavelave popole popole. O le iʻuga, o le vavalalata o vaʻa paʻu ma le faʻalauteleina o vaʻa o le mascular system.
  • O le fatu fatu e faʻaleleia.
  • Norepinephrine e fesoasoani i le faateleina o le toto maualuga.

I le otootoina o nei vaega, e mafai ona tatou fai atu afai o le ulaula o vaa e muamua ona pagatia.

O aiaiga ua manatu e faigata tele mo le vaega o tagata o loʻo maʻi i le maʻisuka.

E taua le malamalama o lenei maʻi e matua aʻafia ai le aʻafiaga o le tino o le tagata, ma mafua ai le le lelei o faʻamaoniga ma oʻo ai ni taunuuga matautia. O ia faʻafitauli e aunoa ma le taimi e togafitiga ai ma meaʻai e faʻaitiitia ai le olaga.

E mafua lenei mea ona o le le atoatoa o le tino ona o se faaletonu i le gaosia o oe lava inisalini ma le faateleina o le toto suka.

E manino lava o le ulaula e leai se auala e fesoasoani ai i le faasaʻoina o le tulaga.

Aafiaga leaga

Faatasi ai ma le fegalegaleaiga o mea taua e lua e iloiloina, o le fuainumera o lela mumu e faateleina, lea e mafua ai le faateleina o le viscosity o le toto. O lenei mea e mafua ai se lamatiaga o ni atherosclerotic plate, ma o le taunuuga o lea ua poloka ai vaa e ala ile toto. E le gata o le tino e mafatia i faʻalavelave faʻaleagaina, ae o lenei mea e faaopoopo i ai faafitauli i le toto ma le vasoconstriction.

  • Afai e te le lafoaia le masani, ona iu ai lea ina faia le endarteritis - o se faʻamaʻi matautia lea e aafia ai laʻau o pito pito i lalo - e faʻaalia i tiga ogaoga i nofoaga le lelei. O se taunuuga o lenei mea, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻe o le gangrene, lea o le a oʻo atu ai i le vavaeina o vae.
  • E taua foi le matauina o se mafuaʻaga masani o le maliu i tagata ulaula e maua i le maʻisuka - o le aousic anerysm. E le gata i lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le oti mai se paʻi poʻo se fatu oso.
  • E afaina ai le mata o le mata, talu ai o le aʻafiaga leaga e oʻo atu i vaʻa laiti - capillaries. Talu ai ona o lenei mea, ua faʻaaogaina ai faʻataʻitaʻiga poʻo glaucoma.
  • O faʻafitauli o le manava e iloagofie - ulaula ula tapaa ma faʻafefe le tino.
  • I lenei tulaga, e taua le manatua e uiga i se okeni sili ona taua - o le ate. O se tasi o ana galuega o le faagasologa o le faamamaina - aveese mea leaga mai le tino (o le nicotine tutusa poʻo isi vaega ole tapaa tapaa). Ae o lenei gaoioiga e "aveeseina" mai le tino o le tagata e le gata o elemene leaga, ae o vailaau foi e faaaoga i togafitiga o le maʻisuka po o isi faamaʻi.

O se taunuuga, e le o maua e le tino se fuataga atoatoa o mea e tatau ai, o le mea lea, ina ia fausia ai le fuafuaga fuafuaina, ua faamalosia le ulaula e ave fualaau faasaina i le maualuga. O se taunuuga, o le ogaoga o aʻafiaga o aʻafiaga mai fualaau faasaina e malosi atu nai lo se fua masani.

O lea, o le maʻisuka faʻatasi ma le ulaula e taʻitaʻi atu ai i le saoasaoa o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino, lea o le mafuaaga masani o le oti mo tagata ei ai maualuga maualuga le suka.

Faʻafefea ona faateleina avanoa o le toe faʻaleleia

E manino lava o le ulaula tapaa ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o mea e le fetaui pe afai e te manaʻomia le tausia o le soifua maloloina lelei. O le maʻisuka o lē na tuʻuina atu le nicotine i se taimi tatau, e faʻapupulaina ai le ono mafai ona ola i se olaga masani ma umi.

E tusa ai ma faʻamatalaga a saienitisi oe na suʻesuʻeina le mataupu mo le tele o tausaga, afai o se tagata maʻi e faʻamalosea se amio leaga i se taimi e sili ona puupuu, ona mafai lea ona aloese mai le tele o aʻafiaga ma faʻafitauli.

O le mea lea, pe a maua le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona muamua le gauai atu i vailaau ua fautuaina e le fomai, ae ia fetuunai lona lava olaga. O fomai fesoasoani i lenei tagata maʻi: latou te faia se meaai faapitoa, fuafua ia fautuaga autu, ma, ioe, lapatai mai aafiaga leaga o le nicotine ma le ava i luga o le tino.

Ioe, o le taofia o le ulaula tapaa e masani ona faigata tele. Ae i le taimi nei o loʻo i ai le tele o meafaigāluega faʻafaigofie e faafaigofie ai sea faiga:

  • Faiga o le mafaufau.
  • Vaitalaʻau.
  • Faʻafesoʻotaʻi i le foliga o le suʻisuʻi o meaʻai, paʻu, pulumu, masini eletise.
  • I le faʻaopoopoga, o gaioiga faʻamalosi tino e fesoasoani tele - latou te faʻatagaina oe e taulimaina le masani, ma fesoasoani foi i le fausia o se faavae lelei mo le taua mulimuli ane e faasaga i le faʻamaʻi.

O auala eseese e mafai ai e tagata taʻitasi ona sailia lana lava ala, lea o le a fesoasoani ia te ia e vave faʻaitiitia le nicotine mai lana lava meaai.

O taunuuga o le ulaula mo le maʻisuka e matua ogaoga ma matautia, ona o le tino e vaivai tele i lalo o le mamafa o le faamaʻi ma e le mafai ona lava le puipuiga mai le aafia i asu sikaleti ma mea o le nicotine. O le mea lea, e tatau i se tagata ona malamalama pe faapefea ona afaina le toto i le ulaula, ma tusia ai faaiuga talafeagai.

Fuʻa ma le maʻisuka

O le maʻi suka e taatele i aso nei, o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai tamaiti ma tagata talavou i lalo ifo o le 30 tausaga, ituaiga 2 o le maʻisuka tagata matutua o loʻo mamafa tele ma maua le fiaʻai. Ae mo tagata uma, gasegase ma le maʻisuka e tatau ona avea ma manatu e le fetaui.

O fomai e le vaivai i le toe fai o le togafiti o le maʻisuka e tatau ona avea ma se ala o le olaga, togi isi masani ma vaisu o le tagata maʻi, naʻo le tulaga lenei e mafai ona e mauaina se faamagaloga mausali ma aloese mai faafitauli.

E le lava, e oʻo lava i le maʻisuka e le mafai i taimi uma ona tuʻuina atu se sikaleti i se tagata maʻi, ae seʻi o tatou mafaufau i le mea e tupu i le tino pe a ulaula ma le maʻisuka.

O le ulaula e mafua ai le vevela o toto toto ma faateleina ai le lamatiaga o le atinaeina o pusa cholesterol i totonu, ma le maʻisuka, vaʻa toto ma faapena foi ona faʻaititia le mamafa ma e le masani ona feagai ma o latou tiute. Ole tele o Nicotine e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave faʻalavelave ma solia le faʻaitiitia o mea taumafa o masini mumu, o se taunuuga - o le aʻafiaga o le le toe iai o le tino i se tagata maʻi ulaula e sili atu le maualuga.

O le Nicotine e aʻafia ai le faʻaogaina o meaʻai ma faʻafefeteina ai le fiaai, ma o le maʻisuka malosi e manaʻomia mo calorie uma e faʻamaonia, sikaleti e aʻafia ai i lenei mea, faʻamalosia le tagata maʻi ina ia paleni i taimi uma i se itu o se faʻafitauli o le hypo-hyperglycemic.

O le ulaula tapaa ua mafua ai le puleaina o le adrenaline ma isi hormones o le "popole", lea e mafai foi ona mafua ai le faatupuina o le atuatuvale, osofaiga po o ... se lagona o le matelaina - mea uma o le a atili faateteleina ai le ala o le faamai.

Ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e ese lava.

I le ituaiga 1, o le tino e leai se inisalini, o le hormone e manaʻomia mo le gaosia o le kulukose, ma le ituaiga 2, o le siama o le pancreatic e le iloa ai le inisalini o loʻo i ai nei ma faasolosolo lava ona le toe gaosia e le pancreas.

O taunuuga o ituaiga uma 1 ma le 2 e talitutusa lava - o le sili atu o le kulukose e mafua ai le faaleagaina o vaʻa toto, o le tino aemaise lava o le faiʻai e matelaina e aunoa ma gaʻo, ma mulimuli ane ua faʻalavelave uma gaʻo ma gaʻo.

Ae o le ulaula tapaa e tutusa le afaina mo soo se ituaiga o faamaʻi, e tusa ai ma suʻesuʻega mai tagata suʻesuʻe mai fafo, o tagata mamaʻi e leʻi taofia le ulaula e 2 taimi e sili atu ona mate ai mai i pathologies o le cardiovascular system i nai tausaga talu ona faʻamaonia le maʻi.

Faʻamatalaga ma togafitiga

O le suʻeina o le maʻisuka e leai se faʻafitauli, ua lava le foai o le toto "mo le suka" - i le kulukose ma ua mafai ona e faia se siaki. O tagata taʻitasi e sili atu ma le 45 tausaga le matutua e tatau ona suʻesuʻeina taʻitasi e le fomaʻi ma amata togafitiga ma faʻamaoniga muamua o le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻatasi ma lenei ituaiga o faʻamaʻi e talafeagai le taua ma le suiga atoatoa i le olaga soifua. O le amataina o le matelaina i le taimi, o le aveesea o le mamafa ma le tuʻuina atu o le ava malosi ma le ulaula, e mafai ona e taofia le atinaʻeina o le maʻi, mafua ai ona faʻaitiitia le maʻisuka, pe faʻaitiitia foi lona atinaʻe.

O taunuuga o le ulaula tapaa i le maʻisuka

O taunuuga o le ulaula tapaa i le maʻisuka e mafai ona ese tele.

O faʻasolosolo vailaʻau faʻaleagaina o tagata ulaula - o loʻo afaina ai le falemaʻi poʻo le faateleina o le toto maualuga, e sili atu ona aʻafia i suiga e mafua mai i le maʻisuka. I le ulaina o tagata gasegase, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le gangrene o pito i lalo, faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻalavelave faʻafuaseʻi, togafitiga o le tino ma isi totoga e tele taimi e maualuga atu.

O le ulaula ma le maʻisuka o se auala tuusaʻo ma puupuu i le tauaso, le atoatoa, poʻo le maliu mai se fatu fatu poʻo se faʻavae. O le maʻisuka e le mafai ona vaʻaia pe puipuia, ae o le lelei o le olaga ma lona umi i lenei faʻamaʻi e faʻalagolago lava i le tagata maʻi.

O le maʻi suka e taatele i aso nei, o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai tamaiti ma tagata talavou i lalo ifo o le 30 tausaga, ituaiga 2 o le maʻisuka tagata matutua o loʻo mamafa tele ma maua le fiaʻai. Ae mo tagata uma, gasegase ma le maʻisuka e tatau ona avea ma manatu e le fetaui.

Smoking mo le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1: aʻafiaga ile maʻisuka

O le maʻisuka ma le ulaula e le ogatasi ma matautia. Afai tatou te mafaufau e tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina e masani ona ulaula sikaleti, o le tino ona o le ulaula e tumau pea maualuga, e mafai e se tasi ona mafaufau i le aafiaga o le ulaula i le maʻisuka. Faatasi ai ma maliu ona o gasegase, 50 pasene e fesootai ma le mea moni e le i taofia e se tagata le ulaula i le taimi.

Saienisi ua uma ona faailoa mai o le ulaula i le maʻisuka ua na ona faʻalauteleina ai le tulaga. O se taunuuga o le faʻamalosia o le faʻamaʻi, o vailaʻau ma resins o loʻo aofia ai i sikaleti e faʻapupula ai aʻafiaga leaga ile tino.

E ui i le mea moni e faapea o le maʻisuka ei ai le tele o tagata e fiafia e ulaula tapaa sikaleti i le aso, o tagata ulaula ei ai le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka nai lo i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga ola maloloina. I le mamafa o tagata ulaula, o le malosi o le inisalini e aʻafia ai le tino ua faʻaitiitia, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka.

O le a le ulaula e mafua ai i le maʻisuka

O le carboxyhemoglobinemia faʻatapulaʻa ona o le ulaula e mafai ona mafua ai le faateleina o sela mumu toto, ona o le toto ua matua mataʻutia. O le vaʻaia o le toto e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o atherosclerotic plate, ma o le mea lea o loʻo taofia ai e toto toto toto. O nei mea uma e soli ai le tafe toto ma faʻasolo ai vaʻa toto, lea e afaina ai le galuega a gaioiga uma.

Faatasi ai ma le ulaula faifai pea, ma e mafai ona e maua le endarteritis, o se faʻamaʻi tuga o aruro i luga o vae. Ona o le faʻamaʻi, o le toto totoʻa ua gasegase, ma ua maʻi le maʻi, o tiga ogaoga i vae ua aliali mai ile maʻi suka. O le mea lea, i le itu, e mafai ona faaosofia ai le fausia o le gangrene, lea e masani ona toesea.

O tamaʻi pulou laʻititi o loʻo siomia le pito i tua o le vaʻa mata e afaina ai foʻi mai le aafia i mea leaga i le taimi o le ulaula. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona e maua ni pepa faʻapitoa, glaucoma ma na ona faʻalavelave ai mea vaaia.

I maʻi o le maʻisuka, o faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai i tagata ulaula uma lava, e aunoa ma se faʻasesega, ei ai se aafiaga faʻapitoa i le tino. O le asu o le cigarette ei ai sona aafiaga le lelei i luga ole galuega ole ate. Ina ia faʻaumatia mea leaga uma ma aveese mai le tino, o le ate e amata ona faʻagaoioia le galuega o le faʻamamaina.

I le taimi nei, o sea gaioiga e aveesea ai mea e le manaomia mai le tino, ae o vailaʻau uma na faia e le tagata maʻi mo togafitiga o le maʻisuka ma isi faamaʻi. O le mea lea, o vailaʻau uma e ave e leai se faʻamalositino talafeagai, talu ai latou te le maua le taimi e amio lelei ai i totoga ma fusi.

Ina ia ausia le talafeagai o fualaau oona, o le tagata maʻi e amata ona faaaoga fualaau faasaina i se aofaiga faateleina.

O lenei mea e ono aʻafia ai le soifua maloloina o tagata, talu ai ona o soʻo se vailaʻau faʻamalolo e iai lona itu aʻafiaga.

O se taunuuga, o le faateleina o le suka i totonu o le toto, faatasi ai ma le ulaula, e matua afaina ai le atinaʻeina o gasegase masani, lea e oo atu ai i le vave maliu o le ulaula.

I se isi faaupuga, o le maʻisuka e mafai ona fatuina se eleele lelei i foliga o cardiovascular diseases mo le faʻaalia o mea leaga mai le ulaula tapaa. O le mafuaaga lenei mo le televave o le vave o le soifua maloloina i totonu o tagata ulaula.

Auala e faia ai se eseesega

E pei ona taʻua i luga, ulaula ma le maʻisuka e le fetaui ma isi i soo se tulaga. I le lafoaia o lenei masaniga leaga, o le tagata gasegase e mafai ona faateleina le avanoa e faʻaleleia ai le tulaga ma faʻalautele ai le ola.

Afai e mumusu le maʻisuka ulaula i le vave e mafai ai, o le a le pine ae amata ona ia lagona o ia lava o se tagata soifua maloloina, ae mafai ona aloese mai le tele o faʻalavelave ogaoga e aliali mai ma le ulaula uumi.

Mo lenei mafuaaga, pe a maua le maʻisuka, e tatau ona le gata ina alu i se falemaʻi, amata ona tago i fualaau talafeagai, amata se olaga ola malosi, ae taofi foi le ulaula.

O le mea moni, e le faigofie tele mo tagata e ulaula mo le tele o tausaga e vave lafoaʻi le masani leaga, ae o le taimi nei e tele metotia ma atinaʻe e mafai ai ona e le aʻoaʻoina mai le ulaula tapaa. Faatasi ai ma nei mea o le vailaʻau o le tino, faʻaalia o tagata e ala i togafiti o le mafaufau, mea e fai ma vaisu o le nicotine, faʻamaʻiina o meaʻai, nicotine inhalers ma sili atu.

E masani lava, o tagata ulaula e faʻaaogaina se masaniga leaga o aʻoga faaletino poʻo taʻaloga. E taua le sainia mo se vaitaele po o le taʻaloga, i le tele o taimi e mafai ai ona savali pe taʻavale i le ea fou. E tatau foi ona e mataʻituina le tulaga o le tino, aua e te faalavelaveina i le tele o taumafaiga faaletino ma aloese mai tulaga faigata.

I soʻo se tulaga, o le tagata e manaʻo e taofi le ulaula o le a ia maua se ala talafeagai mo ia lava e faia ai lenei mea.E pei ona e iloa, pe a uma ona taofi e se tagata le ulaula, ona fafagu ai lea o lona fiaʻai ma masani ona maua le mamafa.

Mo lenei mafuaʻaga, o le tele o le maʻisuka e taumafai e aua le fiu i le ulaula, fefefe ona o le faateleina o le fiaʻai e sili atu. Ae peitai, e le o le auala sili lea e aloese ai mai le gaʻo.

E sili atu le lelei ma aoga e sui ai le taumafataga, faʻaitiitia ai le malosi o faʻamaoniga o ipu ma faʻalautele ai le gaioiga faaletino.

Faʻafefea ona taofi le ulaula

Ae e te leʻi lafoaia se amio leaga, e tatau ona e filifili mo oe lava le mea tonu e suia i le olaga. E tatau ona toe iloilo mea lelei uma e mafai e le ulaula tapaa ona faia ma fai se lisi patino o faamanuiaga, aua o le sikaleti e afaina ai i le maʻisuka, ma le ulaula i le pancreatitis e le itiiti le afaina, ma o maʻi uma e fesootai.

O le a se mea o le a suia mo le lelei pe afai e te le ulaula?

  1. O toto toto e mafai ona toe faʻaleleia ma o lenei mea o le a faʻaleleia atili ai le faʻatinoina o le tino atoa o le toto.
  2. I totonu o tagata, o le tulaga lautele o le a faʻaleleia ma o le a faʻaleleia le faʻaogaina o le tino.
  3. O gaioiga i totonu e mafai ona toe fafagu i tua e aunoa ma le faʻaalia o mea leaga mai le tapaa tapaa.
  4. O le a faʻaleleia le vaʻai mamao ma o le a le vaivai le mata.
  5. O le lavelave o le a sili atu ona masani, o le paʻu e faʻafefete ma toe faʻafouina.
  6. E mafai e se tagata ona faʻaumatia le asu o le asu tapaa, lea e mafai ona faʻaaogaina i ona lavalava ma lauulu.

E tatau ona e tali ia oe lava i le fesili, mo le a le mafuaaga, e mautinoa lava e te le ulaula. E taua le filifilia o se aso faapitoa pe a manaʻomia ona e lafoaʻia ulaula. E fautuaina e iloa uma e uo, aiga ma tagata masani lenei mea. O isi o le a mafai ona fesoasoani i le tui mai se masaniga leaga ma le lagolago i lenei mataupu.

E tele faʻasalalauga i luga o le Initaneti lea e potopoto ai tagata uma e tafe ulaula, o iina e mafai ona e maua fautuaga pe faapefea ona lafoai se masaniga leaga ma saili malamalama i vaega oi latou o loʻo feagai ma le faafitauli e tasi.

I le avea ai o ni tupe faʻaopoopo, e mafai ona e faʻaaoga vailaau masani ma togafitiga faapitoa mo i latou oe filifili e taofi le ulaula.

E mafai ona ou ulaula i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?

O le ulaula o se amioga leaga lea e afaina ai le ola maloloina, ma ulaula i le maʻisuka e sili atu ona matautia. E tele suʻesuʻega faafomaʻi ua faʻaalia ai o le ulaula i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le faaleagaina tele o totoga ma tino uma.

O le Nicotine, resins ma isi mea leaga, lea e silia ma le 500 i le ulaula tapaa, faʻavaivaia ai le tino, aafia ai le fatu, toto toto, metabolism, ma faʻaleagaina ai le mafai ona gafatia o siama mo le inisalini.

O le mea lea, o tagata ulaula ei ai le maualuga o le toto suka, ma o latou soifua maloloina e leaga.

Faʻafefea ona afaina ai le maʻisuka i le ulaula

Faatasi ai ma mea e sili ona malosi e aʻafia ai le tino pe a faʻaaogaina le sikaleti ulaula, nicotine, carbon monoxide ma resins mamafa e aʻafia toetoe lava o gaʻo uma.

Ina ia malamalama pe o le ulaula e afaina ai le maʻisuka, tatou te mafaufau i le faiga o le tapaa i luga o okeni ma faiga a le tagata maʻi.

O faʻafitauli sili ona taatele e tupu i:

E afaina ai Nicotine i le tino o le tino, o se taunuuga, o le toto toto i maso e faateleina, ma o le paʻu e vaivai ai. Ona o lenei mea, e tupu ai le fatu fatu, o le toto maualuga e maualuga lona malosi.

O le mamafa i luga o le fatu e faʻatuputeleina, ae faʻavaivaia ona o se maʻi, toto totoʻa ma le tafe vaivai o le okesene e mafua ai le faʻalavelaveina o le myocardium.

O se taunuuga, o loʻo i ai le fatu fatu fatu, angina pectoris ma i mataupu ogaoga, e mafai ona tupu se fatu fatu.

E le gata i lea, o le ulaula tapaa i le maʻisuka e mafua ai le faateleina o le maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto, ma ua latou maua le gafatia e faapipii platelets, faʻafeiloaʻi ai le toto ma faʻagesegese ai le toto toto i totonu o vaʻa.

Carbon monoxide - carbon monoxide - e ulu atu foi ile tino i le asu. O lenei mea oona e le oona e afaina ai le tuufaatasiga o le toto.

O le Hemoglobin i le toto o le tagata ulaula ua liua i le carboxin, lea e le mafai ona faʻafeiloaʻi le okesene i sela.

E lagona e suʻega le matelaina o le okesene, ma e lagona e se tagata le matua vaivai, vave ona vaivai ma e le mafai ona tetee atu i se mea faʻaletino e le taua.

O le ulaula i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e iai isi aʻafiaga leaga. O le faateleina o le viscosity toto e afua ai le fausia o paʻu ma toto i luga o puipui o toto toto. O lenei faagasologa e tupu i soo se mea ma mafua ai le le mautonu o totoga uma o tino taua.

Maʻisuka ma ulaula: o a ni taunuuga talafeagai

E oʻo lava i tagata soifua maloloina, o le ulaula e masani ona mafua ai le endarteritis, o le maʻi o le vae e mafua mai i le tafe toto.

O faailoga muamua o se maʻi o le mamafa ma tiga i vae, fulafula, faʻalauteleina o veins, hematomes subcutaneous, ma i le leai o togafitiga, o le gangrene e aliali, ma o le vae e tatau ona toesea.

I le maʻisuka, o se faʻafitauli i le toto i totonu o vae o se tasi o faʻafitauli matuia. Ma pe a ulaula, o le a alualu i luma le televave.

O le toto e puipui ai se mea mataʻutia. Pe a vavae ese se toto, e mafai ona palu se ipu taua ma mafua ai se vailaau oona, stroke, poʻo le osofaia o le fatu.

O le faʻasolosolo o tamai capillaries i taimi o ulaula i le maʻisuka e oʻo lava ina maualalo, e pei o nei vaa laiti e maua ai le malosi i mata. O le capillaries e faʻamaualalo, o le retina exfoliates, tupu, glaucoma, vaʻaia ma le vaʻaia e mafai ona mou ese atoa.

I se maʻi o le maʻisuka, e iloa ai e le tino le malosi o le fiaai, ma a latou ulaula, latou te le maua foi le okesene. O lenei mea e faʻapupula ai faafitauli tau soifua maloloina ma faʻapogai ai faʻafitauli. O le asu o le cigarette e afaina ai le ate ma fatuga, ma faamalosia ai i latou e fufulu mama le tino o toxins.

Ae o le faateleina o galuega galue ua na o le tasi le itu o le faafitauli. A maeʻa, faatasi ai ma toxins, o vailaau faʻasaina foi o loʻo aveeseina e tatau ona fesoasoani e foʻia le faʻamaʻi.

O latou aafiaga o le falemaʻi e faʻaitiitia tele, ma ina ia mafai ai ona ausia le manaʻoga manaʻomia, e tatau ona faʻaopopo le faʻasologa ile 2-4 taimi.

O le matautia o le ulaula i le maʻisuka e tele. Afai e te le fiu i le taimi o se masaniga leaga, o le tulaga o le:

  • fatu fatu
  • taʻavale
  • ogaoga ogaoga
  • gangrene
  • retinopathies
  • neuropathy.

E faapefea ona aʻafia le maʻisuka i le ulaula sikaleti? Faʻalavelave ma taunuʻuga mo le maʻisuka

O aʻafiaga leaga o le ulaula i luga o le tino e le mafai ona faʻafitia. Soʻo se tagata faʻapitoa e mafai ona faigofie ona taʻu igoa o okeni o loʻo mafatia i lenei uiga mataʻutia: o le manava, cardiovascular system.

Ae ui i lea, o loʻo i ai isi faʻamaʻi matautia ma lamatia i le ola e oʻo lava i nisi tagata atamamai e le fesoʻotaʻi ma le ulaula tapaa.

E uiga i le maʻisuka. E foliga mai o fea le maualuga o le suka ma o fea oi ai le sikaleti, ae, o le mea e leaga ai, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o loʻo i ai se sootaga tuusaʻo i le va o nei mea. O mea faʻapitoa e le naʻo le vavalalata - ulaula ma o le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻamaʻi o taunuuga le lelei, e masani ona mafua ai le maliu o se tagata.

E aʻafia le nicotine i le maitaga i se pepe e leʻi fanau mai ao maitaga?

O taunuʻuga o suʻesuʻega i lenei autu ua leva ona lauiloa mo se taimi umi. Talu mai le 1958, ua matauina e saienitisi le 17,000 tagata na fananau i le vaiaso e tasi. O le faʻataʻitaʻiga na faʻauʻuina i le 33 tausaga ma faʻaalia taunuuga le mautonu:

  • O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti e ulaula a latou tina i le maitaga ina ua maeʻa le lua masina faateleina le 4.5 taimi. Mafaufau mo lenei ata! Ae mo tamaiti na o ulaula a latou tina na o le uluaʻi masina muamua, o le avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻi na matua faateleina (pe a ma le 4.13 taimi).
  • O le lamatiaga o le atuatuvale na faateleina i le 35-40% i tamaiti e ulaula i le taimi o le maitaga, lea e avea ai ma se tasi o taʻiala sili o le maʻisuka.
  • O se pasene tele o faʻamaʻi i nei tamaiti na tutupu i le 16 tausaga, lea e sili atu ona maualalo ifo nai lo le tulaga lamatia mo isi tagata i tulaga masani.

E manino le faaiuga: o le ulaula i le taimi o le maitaga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti ma faʻaitiitia ai le tausaga ole tausaga mo le faʻaalia o le maʻi.

E mafai ona ou ulaula sikaleti i le maʻisuka?

O isi tulaga e le ulaula e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le nicotine e mafai ona matua faʻaleagaina le faʻaalia o le faʻamaʻi, faʻateleina i taimi taimi mataupu o le oti.

O a ni faʻafitauli e ono mafai ona taʻitaʻia ai le tagofiaina o le nicotine? Ole fomaʻi le pulea o le kulukose o se mea taufaafefe mo le maʻisuka ia i latou lava, ma atonu e sili atu ona tau atu i taunuuga e sili ona leaga. Ae ui i lea, e le o manino, ae e fesootai tuusaʻo ma taunuuga o le nicotine:

  1. Faʻaleagaina faʻaleagaina. O le faateleina o le palasi, o le faaitiitia o le elasticity, ma le mafiafia o puipui, lea e mafai ona oo atu ai i le faagasologa o suesuega (faamutaina o le tafe toto).
  2. Faateleina le cholesterol ma le faʻaopoopoga o le toto. O le iʻuga, o le toto ma le pipiiina o toto toto.
  3. Endarteritis. Faʻaleagaina o vaʻa o vae, i lona tulaga aupito maualuga e oʻo atu ai i le garenerene, ma, i le avea ai ma se taunuuga, i le toesea.

E manino lava, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu: toto maualuga, faafitauli i le ate, fatugaʻo, faʻaleagaina o le manava, ma isi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ma le ulaula tapaa, ua faateleina le oti cardiovascular tolu taimi!

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻalagolago i le insulin. O se faʻafitauli matuia lenei faʻavavega faʻavavega i le suka e mafai ona taʻitaʻia ai se coma.

E leai se faʻamaoniga tuusao o se sootaga i le va o le ulaula ma le faʻaalia o lenei ituaiga faʻamaʻi, ae o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ona o le nicotine e mafai ona oʻo atu ai i taunuʻuga leaga.

Ituaiga 2 maʻisuka

Tusa 2 - o le taatele. E tusa ai ma fuainumera, o mataupu uma o le maʻisuka e 95% o lenei ituaiga. Ua uma ona matou iloa o le ulaula e mafai ona faʻaosofia ai le amataga o le faʻamaʻi ma matua faʻaleagaina ona aʻafiaga.

O toto o le suka suka o se mafuaaga tuusaʻo, ae o loʻo i ai ni mea faʻapitoa (i le taimi muamua e tilotilo ai), ae le itiiti ifo le lamatia:

  • O le tapaa tapaa e faateleina ai le maualuga o gaioiga saoloto, lea e ono mafua ai suiga i le malamalamaga o le inisalini, ma, o se taunuuga, i le alualu i luma o le faamai.
  • O le siʻitia o le cholesterol, o le soliina o metabolic process can lead to fat, ma le mamafa o le mamafa e mafai ona oʻo atu ai i le maʻisuka.
  • I le aafia ai i vaega uma o le tino, o asu sikaleti tapaa e aafia ai foi le gaioiga o le pancreas, e iloa ai e nafa ma le gaosia o le inisalini. O lenei mea e mafai ona faʻaalia ai le faʻamaʻi, ma i le faʻaitiitia o le tulaga, pe afai ei ai.

Ae o le sili ona lamatia o maʻi faʻafomaʻi e fesootaʻi ma le nicotine ma le maʻisuka. O le a matou talanoaina nei faʻamatalaga i auiliiliga.

Faʻafitauli faʻafomaʻi

O gaioiga faʻaleagaina e fesootai ma le vascular system e taatele i le toʻatele o loʻo maua i le maʻisuka. O le ulaula o le asu e mafua ai ona faʻalavelave, e aofia ai:

  1. Maʻisuka microangiopathy. Le faʻatoʻilaloina o tamai ipu o le tino, e aʻafia ai le faʻavevesi o totoga i totonu.
  2. Nifaeropathy. O se faʻalavelave faʻalavelave o fatugaʻo, e tuusaʻo faʻatasi ma le faʻalavelave masani o galuega.
  3. Retinopathy. Faʻaleagaina o le toto i le retina, e oʻo atu ai i le gaioiga o le nerve ma isi aʻafiaga leaga.
  4. Mateʻo le neuropathy. Faʻaleagaina o le fiva namu o le tino na mafua ona o le faʻaitiitia o le kulūkose.

Soʻo se isi faʻamaʻi e ono mafai, o le mafuaʻaga o le toilalo o tamai vaa.

Malosiaga Macrovascular

Faʻatasi ai ma vaʻa laiti, o aʻafiaga le lelei e aʻafia ai vaega tetele o le tino. Thrombosis, veins veinsose, plasite cholesterol, ischemia ma isi aʻafiagalea e ono mafua ai le oti. O nei mea uma e le naʻo le uiga o le maʻisuka, ae faʻaosofia foʻi, faʻavave ona o le aafia i le ulaula tapaa.

Ua faaalia i suʻesuʻega o le faamutaina o le ulaula tapaa e matua faaitiitia ai tulaga lamatia, e aofia ai ituaiga masani o le faamai.

Taunuʻuga faʻalagolago taimi

O mea le lelei uma o loʻo taʻua i luga ua atili ona aʻafia i le ulaula faifai pea. O le maʻisuka lava ia ma faʻamaʻi pipisi o loʻo faʻaaogaina foliga o le maʻisuka. Ae peitai, o le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia e mafai.

  • Albuminuria, pe i se isi itu, o le faaletonu faʻalaʻau masani.
  • Ketoacidosis - inu o le tino ma le acetone na faia i lalo o le aafiaga o le ketone, o le mafuaʻaga o le faʻaaogaina le tatau o gaʻo.
  • Gangrene, o se taunuuga o le loloto o le faaleagaina o vaʻa o vae.
  • Faʻaletonu, o le mafuaʻaga o le solia lea o le toto i le tino.
  • Glaucoma - O se faʻamaʻi tuga e mafua mai aʻafiaga leaga o le nicotine i luga o vaʻa o mata.
  • Cataracttulaʻi mai mo mafuaʻaga faapena, ma isi faʻamaʻi mata.
  • Periodontitisona o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le nicotine, lea e mafai ona mafua ai le gau o nifo.

O le sili ona leaga o faʻaaliga o aʻafiaga le lelei o tapaa tapaa ma le maʻisuka o le tino lamatiaga o fasipolo ma fatuga o fatulea e afaina i se taufaamatau i le soifuaga o le maʻi.

O aʻafiaga o le ulaula ma le ava i le maʻisuka

I se faasologa o masaniga leaga, o le ava e masani lava ona latalata i le ulaula. Ae ui i lea, i le faʻatasi ai ma le maʻisuka, latou te fausia ai se fefiloi leaga! O taunuuga uma o loʻo faʻamatalaina i luga ua sili atu ona mamafa i le tele o taimi. Ae o le ava malosi foi ei ai ona lava "taunuuga", lea e masani lava ona ausia ai le tagata maʻi i se taimi puupuu.

Faatasi ai ma isi mafuaaga, o le ava malosi e sili ona leaga lona aafiaga i le ate ma le paʻu. O le mea muamua e le mafai ona gaosia ni toxins e afaina ai le tino. O le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini (o faʻafitauli o faʻafitauli ia o le maʻisuka).

O le iʻuga, o le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi e aʻafia ai i le tino, lea e le mafai e le tino ona faʻavaivaia e le faʻamaʻi le tumau i taimi uma.

Pulu fuaula mo le maʻisuka

O nisi taimi e le mafai e le tino ona toe faʻaleleia o ia lava pe a uma ona afaina. Ona faʻamatalaina lea e le fomaʻi fualaau e faʻaosofia ai le toe faʻaleleia.

O le eseesega tele i le va o nei fualaau mai isi o le i ai o le suka i sauniuniga. O nisi laumei e feteʻenaʻi ma le vaʻaia mo le maʻisuka mo lenei mafuaaga. O le i ai o le nicotine e mafai foi ona avea ma se mea matautia.

Sa matou taitaia se suʻesuʻega itiiti o fualaau e sili ona taatele, e fesootaʻi uma lava i le aveeseina o le faʻalagolago i le tino ma le mafaufau, le toe faʻaleleia o le tino, ma isi.

E tatau ona e malamalama o faʻamaʻiloga e mafai ona faʻaoga saʻo i le maʻisuka, ma i faʻamaʻi faʻamaʻi e foliga mai i lona talaaga. Faʻamatalaga mai faʻamatalaga aloaia.

Fualaau oona
TabexFaʻatasi ma le maʻisuka - faʻaeteete, ma faʻamaʻi fatu fatu - ua solia.
CytisineFaʻailoaina i le maualuga o le toto maualuga ma le toto gasegase.
LobelinE leai ni faʻamaʻi fatu cardiovascular.
NicoretaE aofia ai le nicotine! O le mea lea, faʻaeteete ma naʻo luga o le fautuaga a se fomaʻi mo le maʻisuka ma faʻamaʻi pipisi.
Bullfight faaopoopoLapataiga mo maʻi fatu.
ChampixMo faafitauli tau fatuga naʻo lalo o le vaavaaiga faafomai.
BrisanthinFaʻasalaina i le tulaga o le le faʻamaonia.

E naʻo le fomaʻi e tatau ona faʻamalosiina fualaau faasaina mo le maʻisukamafaufau i mea uma e maua.

O le ulaula ma le maʻisuka o mea faʻapitoa ia e le tatau ona faʻaalu i le olaga o se tagata e toʻatasi. O le leaga tele o le tino e mafai ona le mafai ona vavalalata. Afai ua uma ona faia le mea sese, faasaʻo i se taimi vave e mafai ai. O le mumusu ulaula o se laasaga talafeagai i se olaga umi!

Aisea e matua lamatia ai le ulaula mo le maʻisuka

I le tino o tagata ulaula ei ai suiga i le atherosclerotic, o le faateleina o le toto toto e le tupu, o le fatu ua faamalosia e galue i se tulaga sili atu ona lelei ma le leai o se okesene.

I totonu o vaʻa fesuiaʻi o le loto, e le mafai ona gaoioi le toto e pei ona faia muamua, o le myocardium e leai se okesene, lea e mafua ai le le lava o meaʻai o le fatu maso - suʻesuʻega o le myocardial. O le iʻuga, o osofaiga a angina e mafua ai le ulaula tapaa.

E le gata i lea, i lalo o le aafiaga o le nicotine, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le maualuga o mea aoga gaʻo ma le mafai ona faʻaaogaina o platelets, ma o lenei vaega o le a le mafai ona afaina ai le toto.

O le asu o sikaleti e 1-5% le carbon monoxide, o lea mai le 3 i le 20% o le hemoglobin o fomaʻi mamafa o se tuufaatasiga o le hemoglobin ma le carboxine, lea e le mafai ona tauaveina le okesene. Ma afai e le lagona e tagata talavou soifua maloloina ni faʻalavelave faʻalesoifua maloloina, ona lava lea mo le maʻisuka e taofia ai le taulimaina o gaioiga faaletino.

Tuua Lau Faamatalaga