E uiga uma i se suʻega toto mo le cholesterol: sauniuniga, faʻafeiloaʻiga ma tusitusiga

Mo le fuafuaina o le tau o le aofaʻi o le cholesterol, o le suʻesuʻeina o meaola faʻapitoa o loʻo faia i le fale suʻesuʻe poʻo le faʻaaogaina o se masini feaveaʻi faʻatasi ma ni mea faʻataʻitaʻi. O taunuʻuga o le a faʻamoemoe pe afai e saunia lelei. O mea e ave i le taeao, i luga o se manava gaogao. E taua tele le ausia o manaʻoga:

  • aloese le ava i le aso,
  • aua le 'ai seia oʻo i le 12 itula,
  • aua le ulaula
  • i le lua aso e teena ai meaʻai gaʻo,
  • Aʻo lei faia le taotoga, malolo, toʻafilemu.

Filifili se suʻega toto mo le cholesterol

O le fua o le cholesterol i totonu o le toto mai se vein e faalagolago i meafaigaluega a le fale suesue, ma e mafai ona fesuisuiaʻi ia tau. O tulaga taua o le a eseese mo tagata matutua ma tamaiti, alii, tamaitai. O le tau e afaina i le maitaga, e tulaʻi mai i luga o matua. O le poto e taua - o le a le masani o le cholesterol i totonu o le toto - talu ai e taua mo le tino. Faʻatasi ai ma le auai i lenei mea:

  • gaʻo gaʻo
  • tulafono faatonutonu o le metabolism i le suauu,
  • gaioiga gaʻo gaʻo
  • le faʻavaeina o le serotonin, vitamini D,
  • mineral metabolism
  • le faʻavae o hormones o feusuaiga.

O lenei vailaau mai le ate o loʻo feaveaia i le tino e avea o se vaega o le lipoproteins - faʻaputu faʻamalosi. O le lona tolu o vaega o loʻo iai i le saʻolotoga. O se suʻesuʻega i mea o lo o lipoproteins e taua o le fusi o le lipid ma e aofia ai le tele o faailo. O le igoa lenei o le cholesterol i se suʻega toto ua talia:

  • Chol - aofai o cholesterol poʻo cholesterol,
  • HDL - HDL - lipoproteins maualuga,
  • LDL - HDL - lipoproteins maualalo,
  • TG - TG - triglycerides.

E i ai manatu o leaga, lelei cholesterol. HDL - manatu leaga. O lenei mea e mafua ai le faʻavaeina o paʻu e ufiufi ai toto toto. E le mafai ona tupu le faaletonu o le cardiovascular, o maa i totonu o le paʻu palapala. O le faʻaleleia o lea mea e mafua ai meaʻai gaʻo. O le faailoga mo tamaitai e le maualalo ifo nai lo le - 1.02 mmol / l. Mo tagata, e oʻo atu i le 1.49 mmol / L. E mafai ona e faʻaititia le taua i meaʻai, faʻasaina o meaʻai gaʻo, suka. Gaoioiga faaletino, vailaau faʻapitoa - statins, o le a fesoasoani e faaitiitia.

HDL - lipoprotein lelei - o loʻo gaosia e le tino, puipuia faʻamaʻi mai mea leaga, aveese faʻamau. O le tau e le tatau ona sili atu nai lo le 3.89 mmol / L. E le faʻatulafonoina e meaʻai, e talitonu e mafai ona e faʻatupulaia i le faʻaaogaina o le ipu uaina i aso taitasi. O le tau aofaʻiga e aofia ai HDL ma le LDL. O le cholesterol toto masani i tagata matutua e le tatau ona sili atu nai lo le 4.49 mmol / L. O le maualuga o triglycerides o le 1.71 mmol / L.

O le a le uiga pe afai e maualuga le cholesterol atoa

O se tulaga masani o le lipoproteins o loʻo taʻu mai ai le lelei o le faʻatinoina o le tino. O tulaga sili atu maualuluga e tau atu ai i faafitauli pe afai o le tau o le mataupu o le olaga. I lenei tulaga, o le atherosclerosis o vaʻa e atiina ae ona o le fausiaina o paʻu i puipui. O lenei mea e afaina ai le fatu ma le faiʻai, lea e oʻo atu ai i taunuuga faanoanoa - o le paʻu, fatu fatu. E mafai ona e faʻamaonia le tulaga, mo le mea e te manaʻomia:

  • 'ai le tele o fiber, le gaʻo mea taumafa, meaʻai vave,
  • faateleina le gaioiga faaletino
  • tausisia le mamafa o le mamafa
  • inu tele vai
  • mataʻituina le kulūkose.

Low cholesterol maualalo

O faʻamaʻi faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o meaʻai e faʻaitiitia ai le mamafa, faʻalavelave faifai pea e mafua ai le faʻaitiitia o le lipoproteins - hypocholesteria. O se mea e lamatia ai le ola. I lenei tulaga:

  • ei ai faaletonu o mafaufau
  • faateleina le lamatia o le kanesa o le ate,
  • faailoga o le maʻi valea
  • amioga tuusao e tupu
  • e le mafai ona maua le tamaititi i le fanau,
  • o le lamatiaga o le faateleina o le pa,
  • Ua amata le atuatuvale
  • le ono mafai ona fai ma vaisu fualaau faasaina, ava malosi.

Tables o le toto cholesterol i tausaga

O loʻo i ai ni laulau faapitoa e mafai ai ona faʻatusatusa mea o loʻo i le aofaʻi o le cholesterol i tagata e faʻatatau i latou tausaga. O lenei mea o le a faʻaalia ai se mea e tupu i le atinaʻeina o faʻamaʻi o le atherosclerosis, faʻaitiitia ai aʻafiaga o le sasa, fatu fatuga, ma le kanesa o le ate. Fesoasoani e puipuia le atuatuvale ma le ola. Ua fausia laulau e tusa ai ma le 20 tausaga i le vaitau e sili atu i le 70.

O le masani o le cholesterol o le toto i fafine e faalagolago lea i le tulaga o le hormonal ma suia malosi i le olaga atoa. I le taimi o le maitaga, e mafai ona eseese e afa. O le fua o le cholesterol i fafine pe a ma le 50 tausaga ma mo se isi vaitausaga o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

O aʻafiaga o tulaga faʻamaonia i tane e afaina i masaniga leaga - faʻaaogaina o le ava, ulaula. O le faʻatonuina o taʻavale o mafuaʻaga ia e pei o se olaga e le tauagafau, fafaga, taumafa gaʻo. Afai tatou te faatusatusa ia tulaga faatauaina, ona avea lea o vaega tutusa o le olaga i totonu o alii e sili atu le maualuga nai lo tamaitai. O le laulau ua faaalia ai le masani o le cholesterol toto i tane, e tusa ai ma tausaga o le olaga.

Cholesterol Reduction Video

Le au pele pele, pasia le tele o suʻega ua fautuaina e le fomai, matou te fia iloa pe o le a le taunuuga. Ae, o le le iloa o faailoga masani, o fuainumera i luga o le pepa o le a le taʻu mai ia i matou soo se mea. O aso nei o le a tatou iloiloina le uiga o le toto cholesterol, pe aisea ua faatonuina ai e le fomaʻi lenei auiliiliga, faapea foi ma le masani ma ona mea sese i lenei suesuega.

O se tagata masani e le oi ai se aʻoga faafomai e fai mai o le cholesterol e afaina ma e toatele ua uma ona iloa o loʻo i ai le "lelei" ma le "leaga" cholesterol.

Cholesterol o se vailaʻau e le mafai ona fofoina i le toto ma e aofia ai le tele o faʻatasi ma mea eseese ma galuega. Le tuʻuina atu o le okesene ma meaʻai i totoga ma gaʻo, cholesterol e pipii ai i ni faʻamalosi faapitoa-lipoproteins. O a latou ituaiga eseese e ese mai le tasi i le isi i le mamafa ma le tikeri o le solubility.

O le mea sili ona taua mo le siama o le maualuga lipoproteins (HDL) ma lipoproteins maualalo (LDL). Chylomicron e le itiiti ifo lona taua - e faʻafefe ai le cholesterol i tisipenipuni lautele, ma ua maeʻa le cholesterol mai le tino e le maualuga lipoproteins (HDL).

O le matafaioi o le cholesterol i le tino o le tagata:

  • O foliga o le siama (membrane) o sela mumu ma sela, e puipuia ai i latou mai le faʻaumatiaina e ni vailaʻau o le hemolytic, e faʻatautaia ai le gaogao o pa puipui,
  • O se tasi o poloka fale mo potu faiʻai ma faila nerve,
  • Auai i le biosynthesis o hormones sex and corticosteroids,
  • Fesoasoani i le gaosiga o meainu kulimi ma vitamini D.

O ai e manaʻomia se suʻega o le cholesterol toto

O le suʻesuʻeina o meaola faʻapitoa e aofia ai le tele o suʻesuʻega i le cholesterol. I le faaopoopo atu i le faʻalauiloa lautele, e naunau fomaʻi i le numera o HDL, LDL ma triglycerides.

E manaʻomia se suʻega toto mo le cholesterol pe a

  • tagata maʻi ei ai faitioga e faʻaalia ai faʻafitauli i le cardiovascular system,
  • e tatau ona iloilo le tulaga ma mataʻituina le aoga o togafitiga o faʻamaʻi fatu cardiovascular,
  • suʻesuʻega puipuia e iloilo ai le lamatiaga o le atinaʻe ma le faʻalavelave faʻaleagaina o le cardiovascular, o le mea lea, o tagata e sili atu i le 40-45 tausaga le matua e tatau ona faʻatautaia lenei suʻesuʻega ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga,
  • o gasegase e lamatia ai maʻi fatu, ma faʻalauteleina le mamafa poʻo le tele o meaʻai, faʻanoanoa ma le feʻaveaʻi, ma le agavaʻa leaga.

E tatau ona maitauina e faapea o le soifua maloloina e lamatiaina e le gata o le televave, ae le gata foi i lenei mea.

Auala e foai ai le toto mo le cholesterol - tapenaga

O le toto mo le auiliiliga ua foaiina mai i le vein vein.

Mo se faʻatuatuaga mautinoa mo le auʻiliʻiliga, e tatau ona e saunia lelei. E maua le suʻesuʻega i le taeao ma luga o se manava gaogao.E le manaʻomia ni sauniuniga faapitoa, ae ui i lea, ao le i faia le suʻega, e le tatau ona e 'aina se meaʻai mo le 8 itula, a itiiti ifo. E le fautuaina e fomaʻi mea taumafa gaʻo i totonu o le 2 aso ao leʻi faia le suʻega, ma sili atu, fuliesea atoatoa mo lenei vaitau. E moni lava lenei mea mo tagata e tele le mamafa, aua e masani ona siitia aʻe a latou cholesterol.

O isi sauniuniga e le manaʻomia, ae i lenei tulaga e mafai ona e fuafuaina naʻo le averesi i le toto.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

Vaavaai i lenei laulau, o iinei o le ae iloa ai tulaga masani o vaega eseese o le cholesterol.

I totonu o falesuesue eseese, e mafai ona fesuisuiaʻi le masani. E faʻatatau i le faʻaogaina o meafaigaluega i totonu o suʻesuʻega taʻitasi. O le mea lea, o fomu taitasi e tatau ona i ai ona lava tulaga taua.

Fesuiaiga o le toto cholesterol mai le masani

Soʻo se faʻavae mai le masani e tatau ona faʻaalia le fomaʻi ma le tagata gasegase ma manaʻomia se suʻega faaopoopo faʻamaonia.

O le tele o taimi, o le faateleina o le cholesterol, atoa ma isi vaega, e talanoa i faafitauli i le cardiovascular system, tele taimi e uiga i le atherosclerosis, faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, ma okeni o le endocrine polokalama.

Ua talitonu tagata cardiologists o tagata gasegase ua maua i le myocardial infarction poo le pipisi e tatau ona taumafai mo LDL indices o le sili atu ma le 3 mmol / L.

O le fua o le "lelei" i le "leaga" cholesterol e taua foi. O lea, mo tagata, o lenei fua faatatau e tatau ona 1: 4, ma tamaitai - 1: 2.4. E mafai foi ona fuafua e pei ona taua i lalo: e tatau ona vaevae le numera o le cholesterol i le faailoga "lelei". Afai o le taunuuga o se fuainumera itiiti ifo i le 6, ona faʻaalia lea o se paleni masani.

O se faʻaititia o le maualuga e mafai ona mataituina i le hepatitis, faʻamaʻi o le intestinal, e aofia ai ma le talaaga o meaʻai eseese, ma nisi ituaiga o oncology.

O le maualalo ifo o triglycerides o loʻo taʻu mai ai le le lelei o meaai ma mafai ona matauina i faʻamaʻi o le mama, ate, thyroid gland, manuʻa.

Le au pele pele, o lea ua i ai so outou manatu lautele i le auala e tofotofoina ai le toto cholesterol ma le mea o loo i ai nei po o lena faailoilo. Manatua e tatau i tagata matutua uma ona mataʻituina pea le maualuga o le toto o le cholesterol.

Le au faitau pele! Ou te matua fiafia lava ina ua e tilotilo i laʻu blog, faafetai uma lava! Pe na fiafia ma aoga lenei tusiga mo oe? Faʻamolemole tusi lou manatu i faʻamatalaga. Ou te manaʻo ia e faʻasoaina atu foʻi lenei faʻamatalaga ma au uo i fesoʻotaiga vavave faʻasoa. fesoʻotaiga.

Ou te faʻamoemoe moni lava o le a matou fesoʻotai mo se taimi umi, o le a tele atu isi mea e fiafia i luga o le blog. Ina ia le misia i latou, ia e nofo aitalafu i talafou o le blog.

Ia soifua maloloina! Taisia ​​Filippova sa faatasi ma oe.

O le faʻamamaina o suʻega o le cholesterol e maua ai nisi faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina o le tagata maʻi, o le matafaioi lea a le fomaʻi. Ae e tusa lava pe faigofie se tagata faigofie ona iloa le masani o lipids i totonu o le toto.

O sea suʻesuʻega e tatau ona faia e tagata uma, ma mo i latou e silia ma le 35, a itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga. Faatasi ai ma le tele o le cholesterol sili atu i le 5 mmol / l, e tatau ona e foaʻiina le toto e faia ai se suʻesuʻega lautele o cholesterol (fusi ole lipid).

E taua foi le auiliili lipoproteins i tamaiti mo le itiiti ifo ma le 1 le taimi, ona e seasea lava, ae e tele ituaiga o gasegase, mo se faataitaiga, o le hypercholesterolemia faaleaiga, lea e matua maualuga lava le i ai o le cholesterol, ma o le lamatiaga o faafitauli i le cardiovascular ua matua faateleina.

1 Faʻatatau Lipid

I le taimi nei, i luga o fomu mo le auiliiliga, o le maualuga o le cholesterol e masani lava. Ae ui i lea, o nei mea faʻapitoa o loʻo matauina i le 95% o tagata soifua maloloina (faʻamaumauga o fuainumera). O le mea moni, ua faamaonia e saienitisi se sootaga vavalalata: o le faaitiitia o le maualuga o le cholesterol i le toto, o le faaitiitia o le lamatiaga o le tagata i le mauaina o faamaʻi o le cardiovascular system.O le mafuaaga lena e mafai ai ona e le amanaʻiaina ma le saogalemu nei tulafono, ma taulaʻi atu i tulaga faatauaina e tatau i tagata uma ona taumafai e ausia. O i latou nei:

FaʻailogaTau faʻatatau i le mmol / L"Tulaga masani" o loʻo faʻaalia i le pepa (mo le faʻatusatusaga), i le mmol / l
Aofaʻi cholesterol˂53,2-5,6
Maualuga maualuga Lipoprotein Cholesterol (HDL)
Mo alii˃1,00,7-1,73
Mo tamaitai˃1,20,86-2,28
Laʻau maualalo Lipoprotein Cholesterol (LDL)
Mo vaega o mea maualalo maualalo˂3,0
Mo vaega e sili ona lamatia ˂2,5
Mo vaega sili ona lamatia˂1,8
Alii2,25-4,82
Tamaitai1,92-4,51
Laʻu maualalo maualalo Lipoproteins (VLDL)0,26-1,04
Triglycerides˂1,71,41-1,8
Aterogenic coefficient2,2-3,5

O se vaega sili ona lamatia e aofia ai tagata mamaʻi ua maua i le:

  • afaina o le fatu fatu, e aofia ai le afaina o le myocardial,
  • maʻisuka malosi.

O le vaega sili ona lamatia e aofia ai tagata ei ai le maualuga o le cholesterol, e mafatia i le maualuga o le toto, gaʻo, faapea foi ma le ulaula ma le ava malosi.

E tatau ona e nofouta o le suʻesuʻega e faʻaaogaina ai le aufaʻasalalau faʻaliliu mai fafo, o le igoa o le cholesterol i se suʻega toto e mafai ona faʻaalia i le Igilisi. O igoa o le cholesterol atoa o Chol (cholesterol), TC (cholesterol atoa), lipoproteins maualuga - HDL (maualuga maualuga lipoprotein), lipoproteins maualalo - LDL (lipoprotein density lipoprotein), triglycerides - TG (triglycerides), atherogenicity coefficient (index) - LA

2 O le a le mea e fai pe afai o le vavae ese mai le masani?

Afai o le vaivai o le lipoproteins ("leaga" cholesterol) sili atu i le tau faʻatatau, e tatau ona e:

  1. Alu i luga o se meaai ma le gaʻo manu.
  2. Asiasi i se fomaʻi ma saili pe tatau ona e faʻaaogaina fualaau faasaina mai le vaega o statins - fualaau e mafai ona maualalo ai le cholesterol ma le umi o le olaga. O isi metotia (ave le suāuu iʻa po o lemoni ma le kalama), faʻapea foʻi ituaiga uma o mea taumafa meaʻai e le maua ai se taunuuga faapena.

Afai o le LDL concentration e sili atu i le 7.5 mmol / L, o le asiasiga faanatinati i se cardiologist o le a fesoasoani e toe faʻafoʻiina le gaʻo o le lipid. O le a suʻesuʻeina e le fomaʻi le talafaasolo- pito o aiga, ia faia ni suʻega i le isi aiga, aua e foliga mai o le hypercholesterolemia aiga. E le gata i lea, atonu e te manaʻomia:

  • O le faʻasolosolo o manoa (faʻatasi ai ma le fesoasoani o le ultrasound, faʻamaumauga lipid ua lelei ona matauina),
  • suʻesuʻega faʻavae.

O le tele o tulaga masani o le cholesterol atonu e mafua mai i le i ai o le hypothyroidism. Faatasi ai ma lenei maʻi, ua faʻaitiitia ai lau galuega. O le mea lea, o se suʻesuʻega o le maualuga o le hormone-thyroid-stimulating (TSH) lea e faʻafoeina ai le gaioiga o lenei tino e faʻatagaina. I le maualalo o le TSH, o togafitiga e faʻamoemoe e toe faʻafoʻisia ai le masani o le gaioiga o le thyroid gland, ae o loʻo faʻaitiitia le lipoproteins.

Ma afai o le maualuga o le "leaga" cholesterol e maualalo ifo nai lo le masani? Ona lelei tele lea: faʻaititia le tulaga o le faʻaleagaina o le myocardial ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le mea moni, o le i ai o le cholesterol e tatau mo le faʻapipiʻi o hormones steroid, ae mo lenei mea e manaʻomia sina mea itiiti.

O le maualuga o le lipoproteins o le maualalo (HDL) e faalagolago i le maualuga o le lipoproteins maualuga (HDL), o le maualuga lea o le "lelei" cholesterol, o le maualalo o le LDL, ma o le mea lea, sili atu mo tagata. E faʻateleina le maualuga o le HDL, e le manaʻomia ona e faʻaaogaina nisi fualaau.

O le isi faailo o le atherogenic coefficient. Ae o lona telē e toetoe lava a le mafaufauina i lenei taimi. O le mea autu i le auʻiliʻiliga o loʻo taulaʻi e le fomaʻi le maualuga o LDL.

3 O ā aʻafiaga e aʻafia ai?

O le maualuga o triglycerides o se tasi lea o mafuaʻaga o le ate, o le biliary tract ma le pancreas. O le tulaga sili ona lamatia o le tele o le masani masani o le pancreatitis.

  • faaitiitia le taumafaina o aano o manufasi ma meaʻai gaʻo,
  • faateleina le faagaioiga faaletino.

Afai o le maualuga o le triglycerides i totonu o le toto e sili atu i le masani (sili atu nai lo le 5 mmol / l), e mafai e le fomaʻi ona fautuaina omega-3 gaʻo gaʻo polyunsaturated poʻo le faʻamaoni.

Afai e oʻo i le 10 mmol / L le faʻamamaina, e manaʻomia le faʻamamaina o le faʻaaogaina o masini (plasmapheresis).

O le suʻega toto mo le cholesterol o se mea taua, o lona faʻatinoga e le mafai ona le amanaiaina! E le gata i lea, o lenei suʻesuʻega e faia i le toetoe o soʻo se falesuesue, ma o le sauniuniga i lona atoaga e le ese mai le sauniuniga mo isi suʻega toto.

O faamaʻi cardiovascular i le 21st seneturi na mausali i taitai i le tulaga masani ma numera o faʻalavelave lamatia i le ola. I lenei tulaga, o loʻo i ai se galuega tele e aʻoaʻoina ai le faitau aofai o tagata e uiga i mafuaʻaga, tulaga lamatia mo lo latou atinaʻe, ma le mea sili ona taua - e uiga i le puipuia o le faʻalavelave o maʻi.

O se tasi o matafaioi taua i le pathogenesis o le atherosclerosis, o se faʻamaʻi matautia o vaʻa toto, e faia i le maualuga o le "leaga" cholesterol.

Manatu faaalia mai la tatou faitau Victoria Victoria

E leʻi faʻaaogaina aʻu e faʻalagolago i soʻo se faʻamatalaga, ae na filifili e siaki ma faʻatonu le afifi. Na ou matauina suiga i totonu o le vaiaso: o tiga faifai pea i loʻu loto, mamafa, gaioiga mamafa na afaina ai aʻu i le taimi lena - na toe foi, ma ina ua mavae le 2 vaiaso na latou le toe atoa. Taumafai ma oe, ma afai ei ai se tasi e fiafia i ai, ona sosoo lea ma le sootaga i le tusiga o loʻo i lalo.

O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona tuʻufaʻatasia se tasi o masalosaloga o faʻafitauli i totonu o le fatu o le fatu ma le faʻamalositinoina o se suʻesuʻega lautele mo le cholesterol, ma afai e faʻatūina, e faia se faʻamatalaga lipid auiliili.

Cholesterol ma ona ituaiga

Ina ia faʻamalamalamaina saʻo taunuʻuga o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, e tatau ona malamalama pe o le a le matafaioi o le suʻesuʻega i totonu o le tino. Faʻaali auala e faʻavae i le samplesina o le toto mai se tamatamailima e faaalia ai cholesterol maualuga i tulaga lautele, lea e na o le faailoaina vave o le atinaʻeina o se togafitiga faʻaleaga.

O lenei vailaʻau e mafua mai i le 'ava malosi ma e aofia ai vaega faapitoa, o nisi o mea e manaʻomia mo le tino e faʻamautinoa ai le galue malosi. E tusa ai ma le faʻavasegaina faʻaonaponei, o lenei tuufaatasiga o le kulifa o le cholesterol - i le toto o loʻo feaveaia o se vaega o vaega nei:

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga o loʻo i luga, o le maualuga o triglycerides e faʻamoemoe i le lipid profile. O le coefficient o le atherogenicity e faʻatulagaina foi - o se faailoga faʻaalia e atagia ai le tulaga o le metabolism lipid i le tino. O loʻo i ai se tagata faʻateleina le felauaiga o le cholesterol - chylomicrons. Latou te faia i le epithelium o le tootoo laiti ma ave ai gaʻo mai lona puipui.

Faʻailoaina o suʻega o le cholesterol: masani ma vavaevaʻa

E masani lava, i le mauaina o iuga o le auʻiliʻiliga, e faigata mo se tagata e leʻi saunia e malamalama i igoa o loʻo faʻaalia i luga o le pepa. I totonu o falesuesue eseese, e mafai ona latou fesuisuiaʻi, e mafua ona o le itiiti ifo o eseesega i tulaga faataatitia mo lo latou faatumuina, ma foliga vaaia o meafaigaluega, lea o loo faia i le taimi nei o suʻesuʻega ma le tele o iloiloga "tutoʻatasi," ma maua ai se taunuuga maeʻa. E faʻapefea ona faʻaalia mai faʻamatalaga o le cholesterol?

Pe a maua tali pe a maeʻa ona tulia le siakiina, o le a faʻaalia e pei ona taua i lalo:

O laina o tulaga masani o faʻataʻitaʻiga e mafai foʻi ona fesuisuiaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea e mafai ona faʻaogaina i latou i totonu o potu suʻesuʻe fou. Ae o loʻo i ai tusiga masani o cholesterol, o loʻo lisiina i le laulau (Laulau 1).

O le tele o le cholesterol masani i tagata matutua e ese si ese mai i latou i tamaiti. A o faasolo ina matutua latou te faateleina. O loʻo taʻua i luga le fuainumera o faʻamaumauga, ona e eseese mea e maua mai ai.O se uiga o le faaitiitia o tulafono masani, o loo i ai i le tusiga o loo i ai faamaoniga e faapea e le tatau ona sili atu i le 4.5 mmol / l le maualuga o le aofai o le cholesterol, ae o le talitonuga lautele e faapea o le faailoga e oo atu i le 5.5, ma mo tagata matutua e manatu foi e masani pe afai o le cholesterol e 6 mmol / l.

O le coefficient o le atherogenicity e fuaina i le fua o le lipoproteins o vaega uma ma lipoproteins maualuga. O le fuainumera i le faʻamaufaʻailoga e maua i le toesea mai le aofaiga atoa o le cholesterol i faʻasalalauga o le vaega ole HDL.

Afai o le faasinomaga o loʻo i le maualuga o le 3-4, o loʻo i ai se faʻafitauli o le atiaʻe o le atherosclerosis, faʻapea foʻi le maʻi fatu fatu. A oʻo ina maualuga atu nai lo le lima - o se faʻamaoniga manino lea o le amataina o le maʻi. Afai, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le cholesterol atoa e 6.6 mmol / l, ma o le faʻauiga e sili atu nai lo le faailoga o le 4, togafitiga fualaau faʻamalosia e mafai ona faʻamaonia mo le tagata gasegase e faʻamaonia le faʻamaoniga - aemaise lava pe afai e le aoga le taumafataga mo le tolu masina.

O le isi mea tāua i le suʻeina o le toto mo le cholesterol o loʻo faʻaalia ai le maualuga o triglycerides. O a latou faʻaopoopoga e mafai ona faʻaalia ai e le gata o faʻafitauli i le cardiovascular system, ae talanoa foi e uiga i isi faʻamaʻi faʻapitoa, e pei o le maʻisuka poʻo le le lava o lauroid function.

Ina ia fufulu VESELS, faʻafefe totofi ma faʻaumatia CHOLESTEROL, o le au faitau e faʻaaoga se mea fou fou e pei ona fautuaina e Elena Malysheva. O le tuufaatasiga o le vailaau faasaina e aofia ai le vine tioata, fugalaau fugalaau, togafitiga masani a lekaleni, suauʻu maa, ma le sukalati vao.

O le a le mea e fai pe afai e maualuga le cholesterol?

Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol nai lo le masani, e mafai ona faaitiitia e ala i le faatonutonuina o amioga masani. O tulafono faavae nei:

O loʻo i ai meaʻai faapitoa e maualalo ai le cholesterol: lanu tiamata, almonds ma walnuts, fatu o le flax, garlic, karite, ma, e le mafai ona fiafia, sukalati.

E taua le manatua! E leai se tulaga e tatau ona mafaufau loloto ia te oe lava.

Afai o le kopi o se suʻega o le toto mo le cholesterol na faʻaalia ai le sola ese o soʻo se faailo mai le masani, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai. O le a ia taʻuina atu ia te oe le auala e faʻavae ai mea e ave i ai le faamuamua i lenei tulaga faapitoa, fai fautuaga e uiga i meaʻai ma ituaiga ola. Afai e manaʻomia, o vailaʻau faʻapitoa e mafai ona faʻataʻitaʻiina e faʻamaonia ai le metabolism lipid, ua faʻataʻitaʻiina isi suʻesuʻega.

O le toʻatele o le au fai faitau, mo le faʻaleleia o VESSELS ma le faʻaititia o le maualuga o CHOLESTEROL i le tino, o loʻo faʻaaogaina le auala masani lauiloa e faʻavae i fatu ma le Amaranth juice, na maua e Elena Malysheva. Matou te fautuaina oe e faamasani oe i lenei auala.

E te manatu pea e le mafai ona toe faʻaolaina toto toto ma ORGANISM!?

Ua e taumafai e toe faʻaleleia le galuega o le fatu, faiʻai poʻo isi itū'āiga pe a mavae faʻamaʻi maʻi ma manuaga? O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina lenei tusiga, e te iloa muamua pe o le a lea:

  • e masani lava ona i ai ni lagona le lelei i le vaega o le ulu (tiga, namu)?
  • faafuasei lava ona e lagonaina le vaivai ma le vaivai ...
  • o loo i ai pea le faateleina o le mamafa ...
  • e uiga i le le lava o le mānava pe a maeʻa le faʻamalosi tino ma leai se mea e fai ...

E te iloa o nei faailoga uma e taʻu mai ai se maualuga o le Cholesterol i lou tino? Ma o mea uma lava e manaʻomia o le aumaia lea o le cholesterol i le masani. Ma o lenei tali le fesili: pe e fetaui lenei mea ia oe? E MAFAI ONA TALI ONA FUAFUAINA I LE SYMPTOMS? Ma o le a le tele o le taimi ua e "toilalo" ai i togafitiga le aoga? A maeʻa mea uma, o le a vave ona oʻo mai pe mulimuli ane O LE AGAVAA E AOAOINA.

E saʻo - ua oʻo i le taimi e amata ai le mutaina o lenei faafitauli! E te malilie? O le mafuaaga lena na matou filifili ai e lolomiina se faatalanoaga faapitoa ma le ulu o le Institute of Cardiology a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia - Akchurin Renat Suleymanovich, lea na ia faaalia ai le mealilo o le TREATING high cholesterol.

Cholesterol (cholesterol) o se tuufaatasiga o meaola e fausia i totonu o le tino o le tagata, faapea foi ma le sau mai fafo, o se vaega e le taua o siama siaki ma o se tagata auai i le tuufaatasiga o ituaiga hormones eseese ma meaola o meaola. O le filifilia o le cholesterol i le suʻeina o le toto e tatau ona lauiloa i tagata uma, o lea, i le mauaina o se iuga faapitoa i le taimi o le suʻega, ia i ai le saʻo saʻoga o lo latou ola maloloina.

O le Cholesterol e le mafai ona solo i totonu o le vai, o le mea lea, e manaʻomia ai fomaʻi faʻapitoa (lipoproteins) ina ia mafai ai ona faʻataʻamilo i le tino ma faatino ana galuega.

O afea e avea ai le cholesterol ma se taufaamatau?

O nisi taimi o le cholesterol e manaʻomia tele e le tino le avea ma se taufaʻatau ia te ia ─ pe a faʻalavelaveina le gasegase o gaʻo ma cholesterol e amata ona teuina i puipui o toto toto ma vavalalata o latou moli. E faasolosolo malie le alualu i luma o le faamaʻi, o mea e teu ai na maua uma ai le ogatotonu o arteries mai totonu, o le lamatiaga o le tapunia atoa o vaa pe o le vavaeina o le plaque faateleina i le atinaeina o faafitauli o le atherosclerosis.

Ina ia pulea le metabolism o gaʻo i totonu o le tino, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻega o le toto o le toto, lea e faaalia ai le maualuga o le cholesterol, triglycerides, vaega ninii o lipoproteins, faapea foi le tuufaatasiga o le atherogenicity.

E mafai foʻi e le fomaʻi ona faʻamatalaina pe faapefea le saʻo cholesterol ma ona vaega ninii o loʻo faʻaalia i le auiliiliga.

Taiala patino

I le mauaina o iuga o le suʻesuʻega, o le a le mea e te sailia:

  • Faʻamaonia le aofaʻi o le cholesterol i se suʻega o le toto e ala i faʻapuupuuga e pei o le "Chol" poʻo le "TC". E masani lava, o le faailo e le sili atu i le 5.2 mmol / L. Faʻateleina, atherosclerosis amata ona atiaʻe.
  • O le Latina "TG" poʻo le "TRIG" e faʻaaoga e faʻaalia ai triglycerides. Ua faia i totonu o le puipui o le intestinal ona o le resynthesis o mea e gaosia ai le gaʻo ona sosoo ai lea ma le aofia i totonu o fesuiaiga o auala, ulufale i le toto lautele. E masani lava, e le silia le 1.77 mmol / L..

  • O le abbreviation "HDL" e faʻaaogaina e fomaʻi e faʻaitiitia ai le lipoproteins maualuga. O nei fesuiaiga o lipids e galulue e puipuia ai le atherosclerosis: latou te puʻeina le tele o cholesterol mai tisifo lautele ma tuʻuina atu i le ate mo le gaioiga ma le solasoga mai le tino. E le gata i lea, e mafai ona latou ave le cholesterol mai isi avega. O le faailo e tatau ona sili atu i le 1.20 mmol / L.
  • "VLDL" - o le lipoproteins maualalo maualalo lea e fesiitai ai le cholesterol ma gaʻo gaʻo i masini e avea o se fale ma le malosi malosi. O lenei ituaiga lipoprotein e fausiaina i le ate, e ulu atu i le toto ma faasolosolo malie ona tuuese le cholesterol ma gaʻo gaʻo i lalo o le gaioiga lipoprotein lipase vascular. I lenei tulaga, lipoproteins ua liua i latou o le maualalo. O la latou matafaioi i le alualu i luma o le atherosclerotic vascular lions ua faamaonia. E masani lava, o le faailo e le maualuga atu nai lo le 1.04 mmol / l.
  • O mataitusi "LDL" o lona uiga o lipoproteins maualalo. E mafua mai ona o le faʻaitiitia o le tuufaatasiga o lipoproteins ma le maualalo o le mamafa o le gaʻo. O la latou galuega autu, faʻapea foʻi ma mea na faʻamatalaina i luga, o le toe foʻi mai o le cholesterol i fusi. Latou te auai i le atinaʻe o le atherosclerosis. E tatau ona itiiti ifo i le 3.00 mmol / L.
  • "IA" ─ le aofaʻi o atherogenicity. Faʻaalia le fua faatatau o atherogenic ma non-atherogenic fractions o lipoproteins. O le siitia i luga aʻe o le 3.5 mmol / L e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma ona faʻalavelave.

Fua faʻatatau mo le fuafuaina o le atherogenic coefficient

Faateleina aʻafiaga

O le taua tele o le fuafuaina o le cholesterol ma ona vaega mo tagata taitoatasi:

  • Faʻatasi ai ma se faʻasologa o togafitiga. Faʻailoga faʻapitoa o aiga faʻavave, agavaʻa o atherosclerosis.
  • O i latou e mafatia i le maualuga o le toto maualuga, aemaise lava pe a le lava le pulea lelei o le faamai, o loo i ai ni faasologa o le faateleina o le mamafa.
  • Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le tino (o le tino o le sili atu i le 30 ua uma ona tautala e uiga i le oona, afai e te le faaitiitia le mamafa o le tino i mea masani, o le a faateleina le aafia o le fatu cardiovascular).
  • Ava malosi ma tagata ulaula.
  • Matua matutua, tina meli.
  • Ma le le atoatoa o le tino.

E taua le pulea o lau lipid level ma fetuunai i le taimi. Ua lava se tagata e suia ai meaai ma le olaga, e manaʻomia e se tasi togafitiga faafomaʻi. O filifiliga uma lava e faia e le fomaʻi o loʻo auai, o le a ia fesoasoani e tausia le soifua maloloina o maʻi mo le tele o tausaga a sau.

Faailoga mo le auiliiliga o le cholesterol

O le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol i le toto e le mo tagata uma. O se suʻega masani o le toto mo le cholesterol e tatau ona ave i le amanaia o faʻamatalaga patino. E manaʻomia le siaki:

  • ma faʻamaʻi o le ate, gall vladder, pancreas,
  • fanau
  • tagata e sili atu i le 45 tausaga e iloa ai le maualuga o le lamatiaga ole maʻi fatu cardiovascular,
  • fafine ma tamaʻitaʻi pe'ā uma le 30 tausaga ona faia se suʻega toto mo le cholesterol i tausaga uma,
  • tagata o loʻo i ai se faʻaopoopoga o numera o le tino,
  • tagata gasegase o loʻo togafitia togafitiga faʻamaʻi ma lipid-lowering drugs.

Cholesterol i le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le tulaga o le gasegase ole gaʻo gaʻo. E naʻo se tagata poto faapitoa ma se aʻoga maualuga atu e mafai ona faʻamatalaina taunuuga!

Faʻafefea ona saunia e maua ni faʻamoemoega mautinoa

E mafai ona e maua le maualuga o le cholesterol e faʻaaogaina ai auaunaga a le fale suʻesuʻe suʻesuʻega biomaterial. Mo le fuaina o le cholesterol ma le maualuga maualuga, e tatau ona e saunia lelei mo auiliiliga. 48 itula ao lei faia le suʻega, e tatau i le tagata maʻi ona aloese mai le inuina o le ava malosi, meaai mamafa, ma oloa tapaa. E le mafai ona e tagofia fualaau faasaina lea e mafai ona afaina ai le mafaufau o le suʻega o le suʻega. O le toe faafoi o loʻo faia i luga o se manava gaogao i le taeao. E fautuaina e 'ai se' aiga o le afiafi i le 12 itula ao leʻi faia le biomaterial. O vai mama e mafai ona onā e aunoa ma ni taimi faatapulaʻa.

Tuuina atu ma suʻesuʻega metotia

O le suʻega o le toto mo le cholesterol e faia e se fale suʻesuʻe faapitoa. Mo le suʻesuʻega, e manaʻomia e le tagata maʻi le toto vevela. O ona pa ua faia e se tausisoifua taualumaga i se potu sauniuni faapitoa. Mo le filifilia o le biomaterial, o loʻo faʻaaogaina se faʻaogaina o mea e faʻaogaina - o se vaimalie. Ua faʻapipiʻiina ma se nila, ma o le a faia ai se puno o le vein o le tagata o tausia. I lalo o le masini vavave, e vave ona oʻo atu le toto i le paipa, e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻia o le siosiomaga. O le atigipusa ua faailogaina i se mea e pipii ai se keli tagata taitoatasi. A maeʻa lena mea, e alu le toto ile fesoasoani i fale suesue.

O le faʻateleina o le serlest cholesterol e faʻamauina i auala e lua - enzymatic ma vailaʻau. Faʻataʻitaʻiga faʻalesiosiomaga o aso nei faʻaaoga le muai auala. O lenei mea e mafua ona o lona laʻititi laʻitiiti. O le suʻesuʻeina o le maualuga o le cholesterol, o se suʻega faʻataʻitaʻi ma le biomaterial o loʻo tuʻuina i totonu o se centrifuge, vavaeeseina le plasma toto mai elemene ua faʻavaeina, lea e faʻasaʻo faʻatasi ai ma se faʻamau i lalo. Ma le isi, e faaopoopo e le suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe se vailaʻau faʻafesoʻotaʻi faapitoa i le plasma o le maʻi, faʻatali mo le tali, ma tuʻuina le paʻu i totonu o le masini faitau. O le masini e faitaulia ma tuuina mai se taunuuga i se fuainumera. E masani lava, o se suʻega cholesterol e faia i le tasi aso.

Ina ia vave iloa le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e faia se iloiloga auiliili. O ia ituaiga tino e faatauina i falemaʻi. O i latou o ni faʻafoʻosaʻo e faʻaaogaina fasi pepa ma se tagata suʻesuʻe numera. Ina ia pasia le suʻega, ua lava lea e faʻamama ai le suʻega i le toto, ona faʻaofi lea i totonu o le masini suʻesuʻe. A maeʻa le 30 sekone, o le faʻaaliga o le a faʻaalia ai se fuainumera numera. O sea ituaiga suʻega e leʻo maualuga le saʻo, o lea e le tatau ona e faʻatuatuaina atoatoa ana faitauga.

Totoina o auiliiliga o auiliiliga

A maeʻa le auʻiliʻiliga mo le aofaʻi o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona faʻatino se faʻamatalaga o ona taunuuga.I tamaitai ma alii, o tulaga masani o le cholesterol e ese si ese. E faavae i luga o faʻamatalaga mai le suʻesuʻega, e mafai e se fomaʻi fomaʻi ona fuaina le numera o le cholesterol, pe a le faia e le falesuesue.

Units of measurement and their translation

I totonu o le toto, o le cholesterol e taamilomilo faatasi ai ma molelatini porotini. O ia mea tuufaatasia e taʻua o lipoproteins ma ua faitaulia. Cholesterol i le auiliiliga e fuaina i le mmol / l, e le masani ona i le mg / dl (1/10 lita). Ina ia fesiitai mai le tasi iunite o fua i le isi, faʻaaoga le faʻavae faapitoa (mmol / l * mg / dl) * 0.0113.

O le a se mea e mafai ona faʻalautele pe faʻaitiitia ai faʻamaoniga e tautala ai?

Ole suega ole cholesterol lautele e taʻua o le lipid profile. O ona taunuuga e iloagofie ai le tulaga o le gaʻo gaʻo. Aʻo faʻataʻitaʻiina le siama o le siama, o le faailo e mafai ona masani, maualuga, pe vice versa - faʻaitiitia.

O le Hypercholesterolemia e maua i vaivaiga o le gasegase (gaʻo poo gaʻo gaʻo), ate ma le gall vladder diseases, o le atiaʻe o le atherosclerosis vascular, o le faateleina o le numera o le tino, ma le tele o taumafa e maua i le cholesterol. O le ava malosi ma le ulaula tapaa e masani lava ona maua i le faateleina o lenei fale suesue.

O le maualalo o le mamafa o le cholesterol o le maʻamala e faʻaalia ai na ituaiga o le soifua maloloina: o le anorexia, cancer, degenerative - faʻaleagaina o le ate i le ate, o le faʻaitiitia o le numera o lela mumu (anemia), hyperthyroidism, mumu faʻatasi ai ma se vaega tele o faʻamaʻi o le paʻu, muliki-septic processes.

Faʻaopoopoga faaopoopo mo faʻamoemoega faʻamoemoe

O le filifilia o le cholesterol o se suʻesuʻega faavae e iloilo ai le gasegase o le lipid. Ae na te na o se manatu le mautonu o le setete o lenei faagasologa. Ina ia iloa lelei pe faapefea ona aʻafia e le tino le metabolism o gaʻo, e lelei tele le faia o se suʻesuʻega lautele (lipid profile). O lenei suʻesuʻega e maua ai faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le cholesterol, i le fua o ona vaega "lelei" ma "leaga" (HDL, LDL, triglycerides).

E le gata i lea, o le atherogenic coefficient ua faʻaalia. Afai o le fale suesue na faia lipine lipid e le maua ai ia faʻamatalaga, e mafai e le tagata poto faapitoa ona faʻatusatusaina lenei faʻailoga. Mo lenei mea, o faʻamatalaga uma o le suʻega o le toto e faʻaaogaina. E masani lava, e faatonuina e le fomaʻi suʻega mo le maualuga ma le maualalo o le cholesterol faʻaopoopo pe afai e sili atu lona aofaʻiga i le masani. Iloiloina le tulaga o le ate, e pei o le okeni e nafa ma le fesuiaiga o le cholesterol, e faia i le fuafuaina o le maualuga o le hepatocyte cytolysis enzymes (AST ma le ALT), homocysteine, ole bilirubin, ma le laumol tip.

Soʻo se tasi e mafai ona maua le maualuga o le toto o le cholesterol. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e pasia se suʻega o le toto i totonu o le fale suʻesuʻe falemaʻi poʻo le pasia o se falemaʻi faʻataʻitaʻiga vave mo le cholesterol oe lava. Aʻo leʻi tuʻuina atu le meaola ola, e tatau ona e saunia. O le a mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo le iuga o le suʻesuʻega. Afai e tatau ai, o le a ia fautuaina nisi suʻesuʻega pe faʻamaonia togafitiga talafeagai e faʻavae i faʻamatalaga avanoa.

Lisi o mataupu:

  • Le filifilia o le cholesterol i se suʻega o le toto
  • O afea e avea ai le cholesterol ma se taufaamatau?
  • Taiala patino
  • Faateleina aʻafiaga
  • Iloiloga o faailo i se suʻega toto
  • Filifili faailoga i suʻega toto
  • Le filifilia o le cholesterol i se suʻega o le toto
  • E faapefea ona faailoa mai le cholesterol?
  • Suʻesuʻega Faʻamatalaga
  • O le ā le lamatiaga o le lipid metabolism disorder?
  • E faapefea ona faʻaalia le cholesterol i se suʻega toto?
  • Suʻe cholesterol
  • Fua faʻatatau
  • Faʻamau saʻo le palakalafa
  • Faʻaiʻuga ma faʻalavelave
  • Latina tusi i suʻega toto. Faʻafefea ona vavae?
  • Faiga Faʻavae
  • Tulafono mo le suʻeina o le cholesterol ma o latou faʻamatalaga atoa
  • E faʻapefea ona foai toto mo le cholesterol?
  • Faailoga masani o auiliiliga ma o latou faʻamatalaga
  • O a gasegase e mafai ona vavaeeseina mai le masani?
  • Faigamalo maualuga o le cholesterol
  • E faapefea ona faʻaalia le cholesterol i se suʻega toto?
  • O le a le auʻiliʻili tatau mo?
  • E faʻapefea ona suʻe le cholesterol?
  • Faʻaaliga o Taunuuga
  • O a mea ua vavae ese mai le masani?
  • O le a le mea e faʻafefea i mea sese?

O le filifilia o le cholesterol i le suʻeina o le toto e tatau ona lauiloa i tagata uma, o lea, i le mauaina o se iuga faapitoa i le taimi o le suʻega, ia i ai le saʻo saʻoga o lo latou ola maloloina.

O le Cholesterol e le mafai ona solo i totonu o le vai, o le mea lea, e manaʻomia ai fomaʻi faʻapitoa (lipoproteins) ina ia mafai ai ona faʻataʻamilo i le tino ma faatino ana galuega.

Filifili faailoga i suʻega toto

Mafaufau i le faʻamatalaga autu i se suʻega o le toto, talu ai o lenei auʻiliʻiliga o le mea sili ona taatele ma faʻaalia lelei suiga e tutupu i le tino atoa o le tagata. O le toto e aveesea mai le tamatamailima, sauniuniga faapitoa mo lenei mea e le o manaʻomia. Iʻuga o se suʻega masani o le toto, o igoa o faailoga e mafai ai e le fomaʻi ona mataʻituina le ata atoa o le tulaga o le soifua maloloina o le tagata, faʻamaonia suiga ma vavaeese mai le masani. Matou te lisiina igoa autu i se suʻega toto ma o latou uiga:

1. HGB, Hb, Hemoglobin - hemoglobin. O loʻo faʻaliliu atu ai le okesene ma le carbon dioxide i totoga uma, auai i le faʻatonutonuina o le pH, e faʻaalia ai le faʻateleina o le hemoglobin i le toto atoa. O le masani o le g / l. O le faʻaitiitia o le hemoglobin e fesoʻotaʻi ma le anemia, le uʻamea poʻo le gaʻo vai. O le faʻateleina o le taua o le faailo e mafai ona avea ma se faailoga o le malosi tele o le tino, faʻamaʻa toto, mumu, faʻalavelave i le iniseti.

2. HCT, hematocrit - hematocrit. Faʻailoa le fua o le toto mūmū mūmū ma le plasma toto, e le o le atagia o le aofaʻiga atoa o lela mūmū. O le masani e 42-60%. O le faailo e faʻapupulaina i faaletonu o le fatu, o le maʻisuka, o le vomiting, manava manava. O le faaitiitia o le faailo e mataituina i le mama, i tamaitai - i le afa lona lua o le maʻitaga.

3. RBC - igoa i le auiliiliga lautele o le toto le numera o lela mumu, totola mumu mumu i foliga o se pu. O le toto mumu totoga e ave ai le okesene i masini ma okeni ma faʻafeiloaʻi le carbon dioxide i mama. E masani lava, i tane o lenei faailoga o le 4-6 chl, i fafine - 4-5.5 chl. O le faʻaitiitia o le toto toto e mafai ona avea ma faailoga o le anemia, ma e tupu foʻi i le tele o le toto, le leai se malosi, vitamini B9 ma le B12. O le tau o le faailo e faʻapupulaina i le faʻamalolo, o le i ai o faiga faʻaoga, ma le malosi malosi, ulaula, ava malosi.

4. PLT - platelets. Pusi toto lea e puipuia ai le tupu mai o le toto. Auai i le fausiaina o paʻu o le toto ma le faaleagaina o lapisi. O le aoga masani o le mano / mm o le toto. O le faʻaitiitia o le tau o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le toto.

5. WBC - sela paepae paʻepaʻe. Laʻau paʻepaʻe e lagolagoina ai le puipuiga o tagata. E masani lava, o la latou maualuga e 3.5-10 mano / mm 3. Soʻo se eseesega o le faʻamaoniga mai faʻamaumauga masani o le iai o faʻamaʻi pipisi i le tino.

6. LYM - lymphocytes. E gafa ma mea e aofia ai ma le gaosia o auupega ma le puipuiga o siama ma vailaau eseese. E masani lava, o latou mea i le plasma toto e 30%. O le siʻitia e mafua ona o le gasegase, lymphocytic leukemia ma le tele o faʻamaʻi pipisi.

7. ESR - erythrocyte suauu palasi. O lenei faailo o loʻo faʻamatalaina ai le palatini plasma content. Tulaga masani - e le silia le itula. O le siʻitia i le ESR o se faailoga o le mumu.

O le suʻesuʻeina o meaola o meaʻai o le toto o le toto ma e faia i mataupu pe a vavae ese mai tulaga masani masani na maua i le suʻega toto. Ole auiliiliga e mafai ai e oe ona faamanino le siama poʻo le fetuutuunai togafitiga ua faatonuina. I totonu o se suʻega o le toto, o igoa o se faʻamaotoga moni poʻo le igoa lautele o se faailoilo.Mafaufau i le faʻavasegaina o igoa o se suʻega o le toto faʻamaʻi:

1. Aofaʻi o le protein. E fai ma sui o le aofaʻiga o protein i totonu o le toto, auai i le totoina o le toto, felauaiga o mea eseese i totoga ma fusi. E masani lava e tutusa ma le g / l. O le tele o le masani e mafai ona talanoa e uiga i faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, kanesa.

2. Glucose. I se suʻega o le toto o meaola, "Glu" poʻo le upu "glucose" o loʻo faʻaalia. E masani lava, e le sili atu i le 3.30-5.50 mmol / L. O le faateleina o le faailo e iloa ai le atinaʻe o le maʻisuka. I le tino, o le glucose e nafa ma le gaosiga o le gaʻo.

3. Urea. Ua faia i le taimi o le malepelepe o puipuiga. E masani lava, e 2.5-8.3 mmol / L. O le tau o le faailo e faʻapupulaina i faʻamaʻi o fatugaʻo, faʻalavelave ile manava, faʻamaʻi o le polokalama urinary.

4. LDL ma HDL ua faailoa mai le maualuga o le cholesterol i le suʻesuʻeina o le toto, lea e aofia ai le gasegase o gaʻo, le gaosia o le vitamini D, ma aafia ai le gaioiga o hormones sex. O tapulaa masani o le 3.5-6.5 mmol / l. O lenei faailo e faateleina i le atherosclerosis, maʻi cardiovascular, faʻamaʻi ate.

5. BIL - bilirubin. O le fugaga e mumu-samasama i le lanu, na faia i le maeʻa ai o le hemoglobin. Ole aofaʻi bilirubin e aofia ai bilirubili tuusao ma saʻo, e masani ona fetaui i tulaga faatauaina ole 5-20 micromol / l. O le malosi tele o le faailo o loʻo taʻu mai ai le leai o le vaitamini B12, o le atinaʻeina o le jaundice, kanesa.

6. Creatinine. O se faailo o fatugaʻo, e aʻafia i le malosi o le gaosiga o masini. O le maualuga o tulafono masani e faalagolago ile mamafa o le tino o le μmol / l. I le avea ai o se tulafono, o se faʻaopoopoga o lenei faailo e faʻaalia ai le le atoatoa.

7. a-amylase, amylase - amylase. Faʻaauau le faʻamaʻi ma le gaogao o meaʻai. O le masani masani mo le α-amylase o le / /, mo le amylase pancreatic - 0-50 iunite / l. O le faʻaopoopoga o le faailo e mafai ona faʻaalia ai le peritonitis, pancreatitis, maʻi o le maʻisuka ma nisi faʻamaʻi.

8. lipase - lipase. O se faʻamaʻi faʻamalosi e faʻamavae ai gaʻo. E masani lava e le silia le 190 u / l. Pe a filifilia le igoa o se suʻega o le toto, o le faateleina o le faailo o le a faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

9. ALAT (ALT) - alanine aminotransferase. O se enzyme faapitoa na faʻaaoga e faʻamaonia ai galuega ole ate. O le ALT e aliali mai i le toto pe afai ua faʻaumatia iala o le ate, fatu, ma fatuga. E masani lava, o le faailo e le tatau ona sili atu i le 41 iunite / l. i alii ma le 31 iunite / l. i fafine.

Na matou tuʻuina atu se filifiliga o igoa o se suʻega o le toto faʻamaʻi e tusa ai ma faʻamaumauga masani ma masani. Faatasi ai ma nei faamatalaga, o isi faailo o loo maua foi i suesuega o le toto mo le biochemistry: gamma-GT, alkaline phosphatase, LDL (lipoproteins densities), triglycerides, K + (potassium), Na (sodium), Cl (chlorine), C-reactive protein uʻamea. O nei tulaga faatauaina e vavae ese mai le masani e mafai foi ona faailoa ai le soliga o le tino i le tino.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, i le iloaina o igoa i suʻesuʻega o toto ma tuaoi o tulaga masani masani, e mafai ona e faia i se tulaga tutoatasi pe o le faailoga o loʻo i totonu o tapulaa masani. Ae ui i lea, aua nei galo e na o se fomaʻi e mafai ona faia le saʻo saʻo o le auiliiliga.

Ina ia malamalama pe faʻafefea ona faʻaalia le cholesterol, e tatau ona e iloa le uiga o lenei mea. Talu ai nei, o le cholesterol ua faateleina le tosina atu o manatu o tagata atamamai, ona o lona aafiaga leaga.

O le faaupuga lava ia e faasino i se tuufaatasiga lea e gaosia e le tino o le tagata. E tusa ma le 80% o le cholesterol na gaosia e le tino, ma e 20% e maua mai ai meaai.

O le vailaau e taua tele mo siama tagata, ma e auai foi i le tuufaatasia o hormones ma isi gaioiga e taua.Afai e iloa e se tagata le faʻafefea o le cholesterol o loʻo faʻamaonia i le auʻiliʻiliga, o le a sili atu ona faigofie ia te ia ona faʻaaogaina ia faailoilo ia te ia lava, faʻatusatusa ia fuainumera faʻatasi ma tulaga talia. E faavae i luga o lenei mea, o le a mafai ona fuafua tonu pe o ia maloloina.

O se uiga iloga o le cholesterol e le mafai ona solo i le vai, ae e salalau solo i le tino atoa i ni foliga se lua, lea e masani ona taʻua o le lipoproteins.

O le maualuga o le lipoproteins e le afaina ai, aua o le maualuga o le maualuga, o le tino maloloina o le tino. O le lipoproteins maualalo maualalo, pe afai e maualuga i luga masani, e sili ona lamatia mo tagata.

Ina ia mafai ona iloa vave le solia o le tino i le gaioiga o le tino, e tatau ona e foaʻiina atu le toto mo le suʻesuʻeina o meaola o meaola, ma ia faʻamaonia iuga ma ia feutagai ma se tagata poto faapitoa.

E faapefea ona faailoa mai le cholesterol?

E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina le uiga patino, ae ia toʻa, e mafai ona e iloa pe faʻafefea ona faʻaalia le cholesterol. E tatau lea mea ina ia mafai ai ona e iloa mamao mea e sauniuni ai mo. Afai e faigofie le suʻesuʻega, ona naʻo le aofaʻiga o le cholesterol o le a iloiloina.

I se auiliiliga auiliili, o faamatalaga i luga o mea faaopoopo e mafai ona maua mai. Pe a filifilia le suʻega o meaola, ole a tatau ona totogi atu i le tele o faailo.

O le faʻapuupuuga Chol poʻo le TC, e masani lava ona faauigaina le aofaʻi o le faʻateleina o le cholesterol. O le masani o lenei faailoga e oʻo atu i le 5, 2 mmol / l. Afai o le fuainumera e sili atu le maualuga nai lo le seti masani, ona i ai lea o faafitauli tau le soifua maloloina.

O le faʻapuupuuga "TRIG" e faatatau i le faʻaogaina o triglycerides i le toto. A maeʻa le tele o laasaga, latou te paʻu i le toto. E masani lava, o le faailo e le sili atu i le 1.77 mmol / L.

O le maualuga o le lipoproteins ua filifilia e le igoa "HDL". O lenei ituaiga o cholesterol e mafai ona puipuia ai le atherosclerosis ma le maʻi fatu. O le fua o lenei tuufaatasiga e tatau ona sili atu i le 1.20 mmol / L. Afai o le fuainumera e itiiti ifo nai lo lenei, ona e manaʻomia lea ona togafitia.

E i ai foi lipoproteins maualalo maualalo, lea ua faaigoa "VLDL" i le suʻega. O nei mea faʻapitoa o se fale ma le malosi malosi. I lalo o le faatosinaga o nisi o gaioiga, e mafai ai ona liliu i lipoproteins maualalo. O latou faailo e le tatau ona sili atu i le 1.04 mmol / L.

O lipoproteins maualalo maualalo o lona uiga o le fesoʻotaʻiga o mataitusi "LDL". O nei enzymes e mafua mai le lipoproteins maualalo. O le faateleina o le maualuga o le LDL o se vaega autu o le tupu o le atherosclerosis. O latou faailo e le tatau ona sili atu i le 3.00 mmol / l.

Ina ia faʻaalia le aofaʻi o le atherogenicity, o loʻo i ai se tuufaatasiga o tusi - "IA". Fuafua le fua faatatau o vaega e le o atherogenic ma atherogenic lipoprotein. E le tatau ona sili atu i le 3.5 mmol / l, le faʻaopoopoga, pe a oʻo i le tele o taimi, o aʻafiaga o le atherosclerosis o le a faateleina.

Mo nisi tagata, o le faailogaina o le cholesterol e taua tele. E tatau ona tofotofoina le tele o taimi nai lo mea masani e suʻe ai lipoproteins, triglycerides, suka, ma isi. E le na o le soifua maloloina, ae o le ola foi e faalagolago i le maualuga o mea o iai. E sili atu nai lo isi, o iloiloga e tatau ona faia i tagata:

  1. ma se gaioiga masani o le hypercholesterolemia ma maʻi fatu,
  2. ma le maualuga o le maualuga,
  3. feʻai
  4. ava malosi
  5. tagata ulaula
  6. faatasi ai ma se talafaasolopito o le le atoatoa o le tino,
  7. ma le maʻisuka.

Afai ei ai se tasi o mea taua ua lisiina i luga, e tatau ona suʻesuʻeina le tele o taimi nai lo tagata soifua maloloina. O faʻataʻitaʻiga mativa e faʻaalia ai se faʻalavelave tele o faʻamaʻi.

Suʻesuʻega Faʻamatalaga

O le tuʻuina atu o se auiliiliga e le tatau ona avea ma se filifiliga tuusaʻo. O suʻesuʻega e manaʻomia le saunia lelei ina ia saʻo lelei taunuʻuga. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i nisi fautuaga.

O le tagata maʻi e tatau ona tausisi i tulafono nei:

  • O iloiloga e tatau ona faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. Ina ia faia lenei mea, 'aua le' ai meaai mo le 8 itula.
  • Mai le ava malosi e tatau ona lafoai i le 3 aso ao lei faia le suʻesuʻega.
  • Aua le gauai atu ma faʻamafanafana.
  • Aua nei ulaula 3 itula aʻo leʻi aoina le toto.
  • Aua le toe galue i le faaletino pe a ma le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.
  • Taofi le gaʻo gaʻo, meaʻai falai 2 aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

E mafai ona tuʻuina atu i tamaʻitaʻi ni mea faʻapitoa mo suʻesuʻega, e tusa lava po o le a le faasologa o le faasologa o taimi. E taua mo le tamaititi le toʻa i le taimi o le suʻega. Afai e faʻaaogā e le tagata maʻi vailaʻau e aʻafia ai le lipoproteins, e tatau ona e lapatai le fomaʻi, faʻapea foʻi le fesoasoani ile fale suesue.

O le mulimuli i nei tulafono faigofie, o le tagata maʻi o le a maua ai se faʻataunuuga saʻo. E tatau ona e nofouta e ono i ai ni vavaega i le cholesterol, ae e le taua ma e leai se eseesega taua. O nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ona eseese i le itupa, tausaga. I tamaitai i le taimi o le menopause, lipoproteins e mafai ona maualalo ona o le faʻaitiitia o le estrogen. O le faailoga e ese foi i le taimi o le maitaga.

E le gata i lea, o se faʻamatalaga mo le auiliiliga atonu e:

  1. suega faʻapitoa
  2. suega suʻesuʻega,
  3. faʻamaʻiina o faʻafitauli o le ate,
  4. soʻo se ituaiga o maʻisuka
  5. mataʻituina le malosi o le cholesterol ma togafitiga faafomaʻi,
  6. faʻamaʻiina o maʻi o le thyroid,
  7. faʻamaoniga o faʻafitauli o gaʻo gaʻo,
  8. suʻesuʻega o le atherosclerosis,
  9. faʻamaoniga o mea lamatia o le paʻu ma le fatu fatu.

I nei tulaga, o le lipoprotein level study o loʻo faʻatulagaina foi, lea o le a mafai ai e oe ona iloa le tulaga tonu o le soifua maloloina.

E tatau ona manatuaina e avea o se faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia lou faia o se suʻesuʻega i le lima tausaga, ma mo tagata e 40+ tausaga taʻitasi.

O le ā le lamatiaga o le lipid metabolism disorder?

O le ese mai le masani e mafai ona faʻaalia ai le ogaoga o soliga o tino.

O nisi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi tuusao pe leai foi ma le maualuga o le cholesterol.

O le cholesterol maualuga e mafai ona fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi eseese.

O le tele o taimi o le i ai o faʻamaʻi pipisi o le fatu, maʻi suka o ituaiga eseese, mamafa, faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻalavelave o le pancreatic, faamaʻi fatu fatu, meaai leaga i taumafa i aso uma.

O le iniseti e mafai ona avea ma se vaega o le atinaʻe atili o faʻamaʻi, ma o mea leaga e mafua ai le tupu o le atherosclerosis. I le faaopoopo i le tulaga maualuga, o loʻo i ai foi se tulaga maualalo. O ia faailoilo o loʻo faʻaalia ai foi se faaletonu i le soifua maloloina. Faʻaiʻuga e faʻaititia ai le cholesterol:

  • anemia o eseese tupuaga,
  • popolega faifai pea
  • le gaʻo gaʻo gaʻo,
  • umi le anapogi
  • solia o le taumafa taumafa.

Pe a suia le tulaga o le cholesterol, e suia foi i le toto i le toto. E i ai faʻamaʻi e mafua ai ona maualuga le fua o le cholesterol. O le mea lea, pe a maua ia faailoga, e masani lava ona faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega faaopoopo. Ina ia fai mai e siitia le faʻatinoga, o tagata tomai faapitoa e aofia ai:

O le faʻaitiitia e mafai ona faʻaalia ai manuʻa o aʻafiaga eseese, o le tele o le polyunsaturated acids i totonu o le tino, o le leai o ni meaʻai, o le mu. Faʻaititia le aofaʻi o fuainumera e leai se mea e lamatia ai le ola maloloina. E na o se tulaga e manaʻomia ai le faʻamaʻologa e se tagata poto faapitoa.

Afai o le vavae ese mai le masani masani e laiti, e faatonuina e le fomaʻi se fetuunaiga o meaʻai ma ituaiga ola. O le faʻaleleia o taumafa e aofia ai le teenaina o meaʻai e aofia ai gaʻo manu. Ma aofia ai foʻi i le taumafaina i aso taʻitasi o mea taumafa ma gaʻo fualaʻau. O le faʻasaʻoga o soifuaga e maua ai le lafoaia o le ava malosi ma ulaula e fiafia i taʻaloga.

O le a le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Mo se taimi umi, e leai se masalosalo o le mea moni o le maualuga o le cholesterol maualuga e afaina i galuega a le loto ma le tulaga o vaʻa a le tagata. O lenei vailaau e aoga pe a masani, o sima gaʻo e manaʻomia mo le tele o metabolic processes. Ae afai o le suʻega o le toto na faʻaalia ai le sili atu o le masani - o loʻo i ai le mafuaaga mo popolega.Ina ia maua se saʻoga saʻo i tulaga o se tagata, e te manaʻomia se suʻega masani o le toto ma se meaola vailaʻau faʻamaʻi mo le cholesterol. E tatau i tagata uma ona iloa le igoa o le cholesterol i se suʻega toto.

Suʻe cholesterol

E faʻapefea ona faʻaalia le cholesterol i se suʻega o le toto? O le suʻeina o le toto e maua ai le tele o faʻamatalaga: le aofaʻi o le cholesterol, faʻapea foʻi ma le vaeluaga o ona ituaiga e lua. E tāua tele le mataʻituina o nei tulaga faatauaina pe afai ei ai se tulaga faʻaleagaina o le fatu ma toto toto. O le taufaasese o ia faʻamaʻi o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, i uluaʻi laʻasaga, e matua faʻaogaina lava i latou ma e leʻi faʻalagonaina mo le tele o tausaga. E mafai ona e iloa e uiga ile gaioiga i totonu o le tino naʻo le fesoasoani o suʻega masani o le toto ma le mataʻituina o mea o loʻo i totonu o le cholesterol.

Fua faʻatatau

O le tuʻuina atu o le toto faʻatasi i le tausaga i le cholesterol ua fautuaina mo tagata uma lava, e tusa lava pe latou te le faitio e uiga io latou soifua maloloina. Ma mo i latou o loʻo lamatia, o se suʻesuʻega e matua talafeagai lava - e masani lava ona o le taimi e iloagofie ai le maualuga o le cholesterol maualuga, e mafai ona faʻalauteleina le ola o se tagata, ma masani ona laveaʻiina o ia. E le tatau ona faʻagaloina le taʻiala mo se suʻega toto:

  • o ai e ulaula nai lo le lua tausaga pe sili atu nai lo sikareti se sefulu i le aso,
  • feʻai
  • maua maualuga le toto maualuga,
  • ua maua i faʻamaʻi o le fatu ma toto toto o soʻo se foliga ma le mamafa,
  • na ia faʻaaogaina le 40 tausaga le maualuga (mo le fafine - pe a uma le amataga o le misa),
  • e taʻitaʻia ai se olaga lē galue.

E mafai ona e suʻeina i soʻo se falemaʻi, e leai se totogi mo tagata uma. O le meafaitino o le toto mai se vein - e naʻo le 5 ml le umi. A o lei totoina le toto, e le tatau ona e faʻaali atu oe lava i le popole ma le gaioiga faaletino, e le tatau ona inu ava malosi ma ulaula, o le meaai mulimuli e tatau ona sili atu i le 12 itula aʻo leʻi faia se suʻega.

Faʻavae i luga o iuga, e mafai e se tasi ona faʻamasino le maualuga o le aʻafia o le lipid metabolism disorders ma le atiaʻe o le atherosclerosis. I le faaopoopo atu i ai, o le a faʻaauau lava e le fomaʻi ona amanaʻia uiga o le maʻi. O le Cholesterol o loʻo faʻaalia i suʻega toto e ala i le tele o tau.

O tulaga maualuga o le cholesterol e eseese mo ituaiga eseese. Latou te suia i le olaga atoa ma e mafai ona fesuisuiai i lalo o le faatosinaga o mea eseese. O le mea lea, e leai ni faʻamatalaga manino; o faʻataʻitaʻiga o le faʻatagaina o masani e ese mai i totonu o nisi tapulaa. I le taimi lava e tasi, o suiga taua i se tasi poʻo le isi itu e mafai ona tautala i le le atoatoa o le tino.

Ole puipuia o le atherosclerosis ma isi maʻi cardiovascular e tatau ona iloiloina pe afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le 4.5 mmol / lita i se tagata matua. Leai se tulaga lamatia pe afai o le maualuga o lenei vailaau e laʻititi ifo i le 3.2 mmol / lita.

Faʻamau saʻo le palakalafa

O mea e faailogaina i luga o le faiga o le auiliiliga e tatau ona faʻaumatia e na o se fomaʻi. Ae o le toʻatele o tagata e lagona le toʻa pe a latou malamalama i le mea e sili ona faigata pe o le a le uiga o numera. Muamua lava, i le biochemistry, o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol o le a faʻaalia. Afai e sili atu le maualuga nai lo mea masani, o faailoga e pei o le lipoproteins maualuga, o le lipoproteins maualalo ma le maualalo, ma le triglycerides e matua suʻesuʻeina lava. O le atherogenic coefficient o le a fuafuaina foi.

Mo tagata, o le maualuga o le LDL e tatau ona iai i le laina mai le 2 i le 5 mmol / lita, mo tamaitai, o tulaga faʻatagaina e mafai mai le 2 i le 4.5 mmol / lita. HDL e masani lava pe afai o le fuainumera e mai le 1 i le 2 mmol / lita. O lona uiga, afai o maualuga le cholesterol e sili atu nai lo le 6 mmol / lita, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi, faʻavae le mafuaaga o ia suiga ma amata togafitiga. E iai fualaau e fesoasoani e toe faafoi le cholesterol i mea masani ma pulea. Ae o le mea muamua lava, e tatau ona toe iloilo lau masaniga ma meaʻai.

O le maualuga o le maualuga o le HDL ma le LDL maualalo, o le lelei tele, talu ai o le cholesterol lelei e mafai ona faʻamamaina toto mai vaʻa leaga ma puipuia ai le atherosclerosis.O le faailo faaiu, lea e manatu foi e iloilo le tulaga aoao o le maʻi, o le atherogenic coefficient. O lona taua e le sili atu i le 3 mmol / lita.

Faʻaiʻuga ma faʻalavelave

O le suʻega o le toto o le a faʻaalia ai le maualuga o ituaiga uma o cholesterol, o le a lava lea e faia ai se siama. O i latou e lamatia e tatau ona foaʻiina le toto pe tusa o le faalua i le tausaga, ma isi tagata uma e tatau ona tuʻuina atu i le 12 masina. O mea leaga e tulaʻi ma faʻaleleia lemu i totonu o le tino, mo le tele o tausaga e lagona ai e le tagata le faamalieina seia faʻafuaseʻi ona paʻu ese mai faʻalavelave lamatia o le ola.

O nisi o taimi o le suʻega o le suʻega ua mafua ona o le le lelei o meafaigaluega mo fale suʻesuʻe poʻo le aufaigaluega leai ni galuega. Ae o le tele o taimi, o le suʻesuʻega e maua ai sao saʻo, fesoasoani ai i se tagata i le taimi e iloa ai se atinaʻeina o faʻamaʻi ma taofi lona alualu i luma.

O le pusa mo le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ai ona e iloa lona aofaiga i soo se mea ma soo se taimi. E manaʻomia lenei mea mo tagata o loʻo mafatia mai le maualuga o le cholesterol maualuga pe maualalo.

O gaioiga i le cholesterol e mafai ona iloa e ala i le pasia o se suʻega o le toto. E le gata i lea, o sea suʻesuʻega e mafai ona pasia i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa.

O le a le serum cholesterol ma faʻapefea ona fuafuaina? O lenei vailaʻau i le tino e faʻatinoina ai le tele o galuega taua, o lea o lona faʻaitiitia e le itiiti ifo le leaga nai lo le siʻitia.

O suʻega mo le cholesterol o le a fesoasoani pe afai e te manaʻomia vave ona fuafua i le fale. I le faʻaopoopoga i le ata, o le ae manaʻomia se masini faʻapitoa - o se tagata auiliiliga manino, ma se pa'ū toto mai le maʻi.

I le taimi nei, o le tele o faailoilo o loʻo faia i luga o le faʻaaogaina o au suʻesuʻega o le hematological, lea e mafai ona fuafua i le taimi e tasi mai le 5 i le 24 laina. O le autu o le toto toto mumu, o le numera o leukocytes, o le maualuga o le hemoglobin, hematocritus, o le concentration o le hemoglobin i le toto toto mumu, o le maualalo o le hemoglobin i le toto toto mumu, le afa-lautele o le tufatufaina tele o totola toto, le numera o platelets,

Faiga Faʻavae

3.8-5.5 x / l mo fafine 3.8-5.5 x / l mo tamaiti

35 - 45% mo tamaitai

aiga (%) matature granulocyte content

E oo i le 15 mm / h mo tamaitai

Afai e te fiafia i le tusiga, taʻu i au uo e uiga i lea mea.

O fea o nei mataitusi, tusi ai auiliiliga

Pe o le halogia urea oona (BUN)? Auro oona.

Ole maualuga o le urea i le toto toto o tagata soifua maloloina e 2.5 - 8.3 mmol / L (660 mg / L). I fafine, pe a faatusatusa i alii matutua, e masani lava ona maualalo le tele o le concentration o le urutū urupa.

O se faʻaopoopoga i le toto urea e matauina ma:

'ai le tele o le tele o porotini,

ave ni fualaau faapitoa

lukimia, fuga parenchymal jaundice, faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi, faʻalavelave ile manava, ogaumu, maʻi o le fatu, fatu fatu ma maʻi urinary, o le fatu, le maʻi suka ma le ketoacidosis, faʻasoesa o le addison ma isi faʻamaʻi.

E LE FAʻATASI LOU TALA

o le a le uiga o le jak 2

O le a le uiga o le k / N / u i le toto biochemistry?

leai! u e le o ni iunite.

x10e3 o lona uiga o le "faateleina i le 10 i le tikeri lona tolu", o lona uiga, e 1000! Manatua le numera o le aoga ma le fisiki!

Faamolemole taʻu mai ia te au le uiga o le UAC o se faailo e pei o Rt,%. O le a le mea o faʻaalia i lona siʻitia?

Aofaʻi Bilirubin - BilT 3.4 - 17.1

Direct bilirubin BilD 0 - 3.4 μmol / L.

IND.BIL bilirubin index

O le a le uiga o le Kf N / U 41 i le toto biochemistry?

i le toto biochemistry - o le suka o le GLU

I le suʻega o le toto o le toto TP 77. O le a le mea?

O loʻo i ai i au auiliiliga mp-357 ma ua faamamafaina le ituaiga o auʻiliʻiliga ma lona uiga

o le a le uiga o le Z i se suʻega toto

Faʻafetai mo le tali!

E le lava le Hemoglobin. Atonu o le anaemia lea.

pe afai o le taimi lava e taunuʻu ai lenei tusi i le lomitusi o le auʻiliʻiliga, o lona uiga o le faailoga o loʻo i lalo ifo o le masani, ma o le mataitusi H e maualuga atu i luga masani.

O le palatini lenei. E tupu i suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma masalomia o mieloproliferative diseases

CHOL Cholesterol (3.1 - 5.2)

GLU - glucose (3.89 - 6.38)

o le cholesterol, ae e 7.6 maualuga, e sili atu i le 5.2

Atonu o se mea taua? Ua taʻua i latou o TRIG (0.55 - 2.25)

May Fibrinogen QFA

Uric acid UA, μmol / L. O le masani a se tagata e 200 - 420 tamaitai - 140 - 340.

UN (BUN) - nitrogen o le toto-urea -ona o le toto. O le suʻega o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga taua e uiga i le auala e galue ai lou fatu ma lou ate.

Ma sili atu? O a auiliiliga, vaega?

Ou te manatu o le RF o se mea sili ona leaga

Rekomb l-PT. INR o le INR ma e na o le numera 2.8.

FIB-C o le Klauss fibrinogen, o le PT e foliga mai o le gathrombin taimi

E faʻaaogaina le reagent CR-S e faʻatatau ai le faʻatulagaina o le creatinine. Eseese fale suesue i totonu oa latou lava vavao

GPT (glutamic pyruvic transaminase) (ALT, alanine aminotransferase, ALT, ALT, GPT) - alanine aminotransferase. O le auʻiliʻiliga mo mea o loʻo maua i le GPT fesoasoani i le siakiina o faʻamaʻi o le ate, pancreas ma le alalele, faʻamaʻi o le fatu ma musika skeletal.

GOT (AST, AST) - aspartate aminotransferase - o le enzyme intracellular, o se faailoga faʻamaonia e leai se maʻoti o le tele o faʻamaʻi o le fatu, ate, ma isi.

Sili atu nai lo masani. I tagata, o le fua ole ESR e 1-10 mm / itula

Tulafono mo le faʻaogaina o mea

O faʻamatalaga uma e lafoina i luga o lenei 'upega tafaʻilagi e faʻamoemoe mo le faʻaaogaina patino ma e le mafai ona toe faʻaleleia ma / pe tufatufaina atu i le aufaasālalau lolomi, vagana ai faʻataga tusitusia o le "med39.ru".

Faʻasalalau faʻasalalauga "MED39.RU". O le tusi faamaonia o le resitaraina o le televise EL No FS1 na tuuina atu e le Federal Service mo le Supervision of Communications, Information Technologies and Mass Communications (Roskomnadzor) i le aso 26 o Aperila, 2013.

O le faʻamatalaga ua lafoina i luga o le 'upega tafaʻilagi e le mafai ona avea o ni fautuaga i tagata gasegase i le faʻamautinoaina ma togafitiga o soʻo se faʻamaʻi, e le mafai foi ona suitulaga mo feutagaiga ma se fomaʻi!

O le tagata faʻasalalau e nafa ma mea o loʻo i totonu o le faʻasalalauga.

E toatele tagata latou te iloa o le tele o le cholesterol sili i le toto e afaina ai le soifua maloloina o le tagata. Ae ui i lea, o le le lava o le anotusi e afaina foi i nisi o gaioiga i le tino. O le Cholesterol e matua aʻafia i le gaioiga o le gaʻo gaʻo, i totonu o le ate o se vaega o le tuufaatasiga o bile, faatasi ai ma ona fesoasoani fesoasoani e fausia ai ni mea mausali ma gaʻo. O le mea lea, e le talafeagai le taumafai e faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le leai, o ona anotusi e tatau ona mulimulitaʻia tapulaʻa faʻamau.

E faʻapefea ona foai toto mo le cholesterol?

Ina ia iloa le aofaiga o le cholesterol i le tino, e tatau ona e faia se lipine lipid. O lenei suʻesuʻega faʻapitoa o le toto, lea e fesoasoani i le fuafuaina o le solia o le lipeta metabolism, o le mafai ona atiaʻe le maʻi o le fatu poʻo le atherosclerosis. O le lipid profile e mafai ai e oe ona fuafua le aofaiga o lipoproteins nei i totonu o le toto:

  1. O le maualuga o lipoprotein, HDLP o loʻo faʻaalia i avanoa, e taua foi o le "lelei" cholesterol, aua auai i le faamamaina o puipui o toto toto.
  2. Le lipoprotein le maualalo-vaivai (LDL), e taua foi o le "leaga" - e afaina ai toto toto, e fai ai ni palapala mama io latou puipui.
  3. Aofaʻi cholesterol.
  4. Triglycerides - TG.

O le toto toto na tuuina atu e fuafua ai le tele o lipoproteins. E i ai le tele o tulafono e tatau ona matauina pe a pasia se suʻega o le cholesterol ina ia saʻo le taunuʻuga:

  1. O le faʻatinoga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O le taimi pito i maualalo o le anapogi ao lei totoina le toto e 8 itula, ma sili atu i le 12 itula. E leai se meaʻai, e oʻo lava i le lauti ma le kofe, e le mafai ona e inu vai.
  2. I nai aso ao le i alu i le falemaʻi, e faasaina le inuina o le ava malosi, o meaai falai ma gaʻo ua aveesea mai le taumafataga.
  3. A o leʻi foaiina atu le toto, e fautuaina e malolo mo se minute. O le faamalositino, e tusa lava pe masani ai le aʻe i le tulaʻi, e mafai ona aʻafia ai le saʻo o le suʻega.
  4. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o nisi vailaau faʻamalosi e aʻafia ai taunuuga o suʻega O le mea lea, e tatau ona faʻafesoʻotai se fomai muamua pe afai na faʻaaogaina vailaʻau i aso mulimuli e 10.
  5. O suʻega suʻega e fautuaina i totonu o le fale suʻesuʻe lava ia.

O le mea moni o loʻo i ai auala eseese mo le fuafuaina o le tele o le cholesterol i totonu o le toto. E lua mea autu - kemisi ma le enzymatic. E masani ona faʻaaogaina le lona lua. O le metotia kemikisi e sili atu ona mamafa, ae ui i lea, e mafai ai ona e maua ni numera sao. Laboratories e mafai ona faʻaaoga auala eseese, o le mea lea, ia mataʻituina le lelei o togafitiga, e fautuaina e suʻe suʻega i le falemaʻi lava e tasi.

E vave tele le faʻatinoga, e ave le toto mo ni nai minute ma tuʻuina atu mo suʻega. I le numera, o le cholesterol content is indicated in mmol / l, o le tele o mg / dl, o nisi taimi o le masani o mea taitasi o loʻo faʻaalia i tafatafa ane. Afai o le iuga ua tusia i mg / dl, ona faitau ai lea i le mmol / l o le numera e mafua ai ua faateleina i le 38.

E mafai ona e siaki le fesuiaiga o le cholesterol mai masani i le fale. E faia lenei mea e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa e faʻatau i le fale talavai. Ae ui i lea, e tatau loa ona matauina o le saʻo o ia ituaiga faʻataʻitaʻiga e tele mea e manaʻomia. O le taunuʻuga e mafai ona faʻaseseina e le aʻafiaga o mea e faʻaleagaina ai fafo, e pei o le faateleina o le vevela poʻo le suiga o le vevela. O le mea lea, o suʻega a le fale e le faʻatusalia ma suʻega suʻesuʻe.

Faailoga masani o auiliiliga ma o latou faʻamatalaga

Mo le tele o tausaga, o loʻo faia e le cardiologists suʻesuʻega, lea e mafua ai se suʻesuʻega o le gasegase o faʻamaʻi ma le soifua maloloina lautele o se tagata i tulaga eseese o le cholesterol i le toto. O le faʻamatalaga ua maua e faʻaalia ai le sili atu i le maualuga, o le sili atu ona faigata o le faʻamaʻi ma o faʻafitauli e tupu atili ai le malosi. Mulimuli ane, o lenei mea e faapuupuu ai le ola o le tagata maʻi.

I lenei tulaga, o le pa mo le faatagaina o le cholesterol mea e maua i luga o le paʻu i taimi uma. O le mea lea, o le tele o punaoa e maua ai faʻamatalaga lata mai. O le laulau o loʻo faʻaalia ai tapulaa faatapulaaina mo alii ma tamaitai na faavaeina e le American Association of Cardiology.

O le atherogenic coefficient (KA) e leʻo faʻaalia i totonu o le fomu tusi. I le mauaina o iuga o lipidograms, e mafai ona e faʻatulagaina ma le tutoatasi lenei faʻaʻailoga e aunoa ma se faʻalavelave tele. E mulimuli mai i le molimau a le aofaʻi o le cholesterol e toesea ai le faitauga o le HDL, o le tau o le tau e vaevaeina e le HDL.

O le faʻatulagaina o lenei faailoilo ma le faʻatusatusaina i le faʻamaumauga taua, e mafai ona tatou tusia se faʻamatalaga muamua e uiga i le setete o le soifua maloloina:

  1. O se aoga o le itiiti ifo nai lo le 3 e masani ma faʻaogaina i tagata soifua maloloina.
  2. Afai o le faʻatulagaina o CA na faʻaalia ai se taunuuga o le tusa ma le 4, ona oʻo lea i lenei tulaga ua sili atu le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis poʻo le maʻi fatu fatu.
  3. Afai o le taunuuga e sili atu i le 4, ona tatau loa lea ona e faafesootai se fomaʻi. O le i ai o sea taua tele e taʻu mai ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le muscle o le fatu, limo poʻo le faiʻai, faʻafitauli le atoatoa o le tino.

O le faʻamamaina o se suʻega toto mo le cholesterol e mafai ai e oe ona iloa le i ai o faʻamaʻi mafai ma mafuaʻaga e aʻafia ai:

  1. Triglycerides. Afai o le suʻega o le suʻega e maua ai le TG i le sili atu i le 2.27 mmol / l, e mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu se suʻesuʻega faaopoopo, ona sili atu i lenei laasaga o loʻo taʻu mai ai le i ai o le fatu fatu fatu (CHD) poʻo le atherosclerosis i le tagata gasegase. O laasaga muamua o le atinaʻe e amata ile maualuga o le 1.85 - 2.1 mmol / L. O le maʻi suka e mafai ona mafua ai le TG.
  2. Afai e sili atu le tau o le LDL i le laasaga o le 4.8 mmol / L, ona oʻo lea i le atherosclerosis ma le maʻi fatu fatu i uluai laasaga ma ua alualu i luma. O le atinaʻeina o nei faʻamaʻi e amata ile LDL i totonu ole vāega e 4.0 - 4.8 mmol / L.
  3. O le tau o le HDL e tatau ona laʻititi nai luga masani. O le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maʻi fatu fatu e amata i le taimi e pa'ū ai le "lelei" cholesterol i lalo ifo o le tapulaʻa faʻamau. O le faʻalauteleina o le tau o loʻo faʻaalia ai se faʻafitauli itiiti o le faʻamaʻi.

I totonu o falemaʻi faʻaonapo nei, o le igoa o le cholesterol i le suʻeina o le toto o loʻo faʻaalia i le Igilisi, lea mo se tagata masani e faigata ai ona fuafua mea sese mai le masani.E mafua lenei mea i le mea moni na faʻataunuʻuina faʻamaʻi toto i luga o meafaigaluega na faia e fafo, lea na lolomi ai le taunuʻuga i le Igilisi. Faʻamatalaga o le suʻesuʻeina ole Igilisi:

Talu ai nei sa ou faitau ai i se tusiga o loo talanoa e uiga i le sikalela o le choledol masani e tuu i lalo le cholesterol ma faatulaga le faiga o le cardiovascular system. Faʻaaogāina o lenei syrup, e mafai ona e faʻamaonia le maualalo o le cholesterol, toe faʻafoʻi toto toto, faʻamalo le atherosclerosis, faaleleia le cardiovascular system, faamama le toto ma le lymp i le fale.

E leʻi faʻaaogaina aʻu e faʻalagolago i soʻo se faʻamatalaga, ae na filifili e siaki ma faʻatonuina se tasi afifi. Na ou matauina suiga ina ua mavae le vaiaso: na le toe popole loʻu loto, na amata ona ou lagonaina le malosi, malosi ma le malosi. Na faʻaalia le faʻaitiitia o CHOLESTEROL i le RATE. Taumafai ma oe, ma afai ei ai se tasi e fiafia i ai, ona sosoo lea ma le sootaga i le tusiga o loʻo i lalo.

O a gasegase e mafai ona vavaeeseina mai le masani?

Ae o faʻamaoniga o le aofaʻi o le cholesterol, o le faʻasesega i luga poʻo lalo e faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi eseese. Afai e sili atu le masani o le faʻasalaga, ona mafai ai lea ona atiaʻe faʻamaʻi nei:

  • maʻisuka malosi
  • togafiti fatugao
  • maʻi o le pancreatic
  • hypothyroidism
  • togafitiga o le faiga o le hepatobiliary.

O le mafuaaga autu o le maualuga o le cholesterol o se vavae ese mai se olaga ola maloloina.

O tagata e faʻaleagaina meaʻai falai ma gaʻo e mamafa tele, e masani ona inu ava malosi, ma o le tapaa tapaa ua lamatia mo se taimi umi. O se faʻaopoopoga o le faʻamalosia o le cholesterol e matauina foi i fafine maʻitaga.

O le faʻaitiitia o le aofaʻi o le cholesterol i lalo ifo o le faʻatagaina masani atonu o se faailoga o ia faʻamaʻi:

  • ponaivi o le ponaivi,
  • cirrhosis o le ate
  • ate o le ate
  • hyperthyroidism
  • gasegase masani o togafitiga poʻo le anemia,
  • hypolipoproteinemia.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi o loʻo i luga, o le mafuaʻaga o se faʻaitiitia o le cholesterol toto e mafai ona pipisi, ogaoga mu i luga o vaega tetele o le tino, poʻo le sepsis. O meaai laiti, umi faaumiumi anapogi, poʻo le faʻaaogaina o le ava gaʻo e faʻaitiitia ai le faʻamalosi. O le suʻega o le toto mo le cholesterol ma lana decryption atoa o le a fesoasoani i le fuafuaina o faʻamaʻi ma togafiti togafitiga.

I le suʻesuʻeina o metotia a Renat Achkurin mo le toe faʻafoʻiina o toto toto ma lo latou faamamaina mai le cholesterol, faʻapea ai ma le puipuia o osofaʻiga o fatu ma le tafe - na matou filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faigamalo maualuga o le cholesterol

E manaʻomia lou faʻaeteete e uiga i lou soifua maloloina ma afai e te maua se faʻaopoopoga o le cholesterol, e le tatau ona e faatuai. E taua tele le pulea o le cholesterol matutua. I le faaopoopo atu i vailaau, ei ai isi auala, mo se faataitaiga, suʻega a tagata. O le vailaau faasaina ua faatonuina tuusao e le fomai tipitipi.

Afai o le vavaeese mai le masani e le taua ma le faʻaaogaina o vailaʻau e le talafeagai, e mafai ona e faʻaogaina metotia nei:

  1. Faia o taʻaloga. Fesoasoani e faʻaitiitia le "leaga" cholesterol ma faateleina le "lelei." Faatasi ai ma le faʻamalositino faifaipea, o papa siliva e sili atu ona faigata le tuʻuina i puipui o toto toto. Afai e leai se taimi e alu ai i le faletaalo, e lava le tuʻuina atu 20 minute i le aso e tamoe ai. O le faʻaaogaina o galuega lima i le ea fou e taʻitaʻia ai maso, ma o loʻo afaina ai toto toto.
  2. Faʻalo le ulaula. E tele mea na fai ma tusia e uiga i le matautia o lenei masaniga. O le le faʻatagaina mai le ulaula e mafai ona oʻo atu ai i le masani ai o le cholesterol.
  3. Suia le kofe ma le ti uliuli ma le lanumeamata. O le tele o lanu tiamata i laasaga talafeagai o le a fesoasoani e faʻaititia le cholesterol i le%.

Sa faia e tagata a latou lava auala e faamama ai vaa.

E tatau ona maitauina o vailaau masani e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o nisi o meaai ma togalaau atonu e ono afaina ai nisi tagata. O le mea lea, e tatau ona ave le tausiga pe a filifilia se fua.

Manatunatu faʻapitoa i fua o mea nei:

  1. Totoga 1: Taʻu 50 g o aʻa valerian, faʻafefiloi ma le 150 g o le tumu ma 300 g o le meli. Liligi le vailaʻau e maua mai ai le lita o le vai inu ma tuʻu mo le 24 itula. O le tincture o loʻo teuina i totonu o le pusaaisa. Taumafa 1 le sipunipuni ao leʻi 'aʻai i aso uma.
  2. Totoga 2: Tuna 15 cloves o le kāleni ma sasaa 250 g o le ava malosi. Fafaga le paluga i se potu pogisa mo le 14 aso. Faʻaiʻu i le susu ma inu 3 taimi i le aso ao leʻi 'aʻai, ma faʻatupulaʻia lemu le metotia. O le masani i le amataga o le 2 pata i le fualaau. A oʻo i le 15 pa'ū, e tatau ona taofi ma amata ona faʻaitiitia le metotia. A toe maua le faailoga o le 2 mataʻu, taofi le ave.

I le faʻaopopoina o ituaiga meaai nei i au meaai i aso taʻitasi, e mafai ona e faʻaititia ma tausia le cholesterol masani:

  • avoka
  • samani, sardines (vaʻa poʻo le kuka),
  • oatmeal
  • kaluka
  • paʻu paepae
  • pi
  • greens
  • fugalaau, strawberries, pomegranate, cranberries, vine mumu, vine.

I le aʻoga pe faʻafefea ona faʻaalia le cholesterol i le auiliiliga, e mafai ona e tusia tuusaʻo ni faaiuga muamua e uiga i le setete o le soifua maloloina. Ae ui i lea, e tatau ona manatua e naʻo le fomaʻi e mafai ona faʻamaonia se faʻamautinoaga saʻo ma togafitiga, o le faʻamalositino e le masani ona taitaiina atu ai i le mea e manaʻomia.

Ua leva ona faʻavauvau oe i taimi uma o le ulu, migraines, le mapu le manava i sina mea itiiti, ma faaopoopo atu i lenei HYPERTENSION uma? E te iloa o nei faailoga uma e taʻu mai ai se maualuga o le Cholesterol i lou tino? Ma o mea uma lava e manaʻomia o le aumaia lea o le cholesterol i le masani.

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei - o le tau faasaga i togafitiga e leʻo i ou tafatafa. Ma o lenei tali le fesili: pe e fetaui lenei mea ia oe? E mafai ona faʻamaonia nei uiga uma? Ma o le a le tele o tupe ma taimi ua uma ona e "sasaaina" i togafitiga le lelei o SYMPTOMS, ae le o le faamaʻi lava ia? O le mea moni, e sili atu le saʻo i le togafitia e le o faʻamaoniga o le maʻi, ae o le maʻi lava ia! E te malilie?

O le mea lea matou te fautuaina ai oe ia e faamasani i le auala fou a E. Malysheva, o le na maua se meafaigaluega aoga i le TULAGA o le maualuga o le cholesterol. Faitau le faʻatalanoaga.

Faitau lelei mea e uiga i ai Elena Malysheva. Mo le tele o tausaga sa mafatia o ia i le maualuga o CHOLESTEROL - tiga o le ulu, migraines, vaivai, faafitauli i vaʻa toto ma le loto. O auiliiliga e le uma, o malaga i fomai, meaʻai ma pailani e leʻi foia ai oʻu faafitauli. Ae, faafetai i se fua faigofie, ua le toe afaina le fatu, ua le toe i ai ni ulu o le ulu, ua faaleleia le mafaufau, malosi ma le malosi. Na faʻaalia e au suʻesuʻega e lelei laʻu cholesterol! O le taimi lenei o lau fomaʻi o loʻo auai e ese pe faapefea ona. O se sootaga lenei i le tusiga.

Ina ia mataʻituina lou soifua maloloina, e tatau ona suʻeina oe i nisi taimi. I le mavae ai o le 40 tausaga, o le lisi o faʻataʻotoga faʻatagaina e aofia ai faʻamatalaga o meaola, aemaise lava, cholesterol (cholesterol). O le a le mea ma pe faapefea ona faʻaalia le faailo o loʻo faʻaalia i le suʻega toto?

O le a le auʻiliʻili tatau mo?

O le toatele e iai le upu "cholesterol" o lona uiga o se mea e afaina ai le tino. O le mea moni, o le cholesterol o loʻo i totonu o sela ma e aofia ai i le taua tele. I vailaau faʻasoifua maloloina, o tulaga faʻamaonia mo ona initaneti i le toto ua fuafuaina.

E tāua tele le mataituina o le faʻatinoga ma puipuia ai le faʻaitiitia poʻo le faateleina. E fautuaina e fomaʻi le siakiina o le cholesterol i taimi taʻitasi i le lima tausaga, ma pe a mavae le 40 tausaga - tasi i le tolu tausaga.

Ua faʻamaonia le suʻesuʻega i le tele o mataupu:

  • ao faagasolo se suʻesuʻega masani,
  • i le suega o suʻesuʻega,
  • mo le siakiina o maʻi o le ate,
  • ma le maʻisuka
  • ia pulea le malosi o cholesterol i le togafitiga o fualaau faasaina,
  • mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi,
  • mo le faʻamaonia o faʻafitauli o le pupuni lipid,
  • mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis,
  • i le suʻesuʻeina o aʻafiaga o faʻamaʻi ma fatuga o fatu.

I le suʻesuʻega, ua faʻamauina le cholesterol atoa, ma le LDL, HDL ma le fua. O se talaaga lipid e manaʻomia mo se ata atoa o le soifua maloloina o le maʻi.

Laititi lipoproteins (LDL), e taua foi o le cholesterol leaga, e matautia.E toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina ma fai ni faʻamau i luga o vaa. Faʻateleina fua faʻatupulaʻia le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu, atherosclerosis, ma le stroke.

O le maualuga o le lipoproteins (HDL), i se isi faaupuga, aoga o le cholesterol, e taua tele i le gaioiga o le tino. Latou te faʻaitiitia le cholesterol lamatia, faʻateleina le faʻaaogaina o vitamini gaʻo, ma puipuia ai le fausia o paʻu, ma auai i le faia o hormones.

Aofaʻi o le cholesterol e aofia ai faʻamaufaʻailoga e lua ua mavae. Faʻaitiitia e mafai ona talanoa e uiga i faʻafitauli o le gataifale, faʻafitauli o le mafaufau, maualuga - e uiga i mea lamatia o le atherosclerosis ma le maʻisuka.

O faʻamatalaga sili ona lelei o le soifua mālōlōina e mafai ona tuʻuina mai se lipine lipid. E mafai ai e oe ona iloa le faʻamaʻi ma faailoa mai tulaga lamatia.

O le tuufaatasiga o le lipid profile e aofia ai le cholesterol (lautele, leaga, lelei), atherogenic coefficient ma triglycerides.

Atherogenicity Index (IA) o le fuainumera o le cholesterol atoa ma HDL ma LDL.

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻataʻitaʻiina le tulaga o le gaʻo gaʻo ma faʻaalia ai le ono lamatia o fatufatu o le cardiovascular, atherosclerosis, ma o loʻo i ai se sao i le fuafuaina o le ate ma le thyroid. Faatasi ai ma le fesoasoani a le IA, o suiga o le cholesterol e suia i le taimi o togafitiga fualaau e pulea.

O le faʻamaʻi, o isi gaʻo e le faaituau, o se punavai taua o le malosi lea e sau mai meaai ma o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o masini. O nei faʻalapotopotoga e mafai ona tuʻuina atu faʻamatalaga faaopoopo i suʻesuʻega o osofaiga o le fatu, atherosclerosis, thrombosis vascular, coronary heart disease and several other diseases.

E faʻapefea ona suʻe le cholesterol?

Muamua, o le tagata maʻi e tofotofoina mo le cholesterol. I tulaga masani, e le manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo.

I le maualuga o le fua faatatau, ua tofia se iloiloga faaopoopo e fuafua ai le talaaga lipid.

I nisi o tulaga, o le lipid profile ua faʻamatalaina mo ni aʻafiaga o le faʻamaʻi o le cardiovascular, aʻo ave vailaʻau e faʻaitiitia ai lipids.

O le suega o le cholesterol e faia i le taeao (ao le iʻo le 11.00) i luga o se manava gaogao. O le toto mo suʻesuʻega e maua mai se vein.

Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga, e fautuaina le tagata maʻi e mulimuli i tulafono:

  • le aofia ai meaʻai gaʻo i le aso ao lumanai le suʻega,
  • aua le taumafaina le 10 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega,
  • lua vaiaso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, faʻamalo nisi vailaʻau maʻoti, aemaise lava fibrates, statins, niacin,
  • aloese le ava i le aso.

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, usitai i tulafono faʻavae sauniuniga.

Siaki le cholesterol atoa e faʻaaoga ai se suʻega suʻesuʻe suʻega faapitoa. Afai ei ai sau masini, e mafai ona e suʻe i le fale. Ua ave le toto toto mo le auiliiliga.

O le aoga sili o sea fuataga o le mauaina lea e se tagata o iuga ile lima minute. O le suʻega suʻega e sili atu le talafeagai mo le mataituina taimi o le faailo. Mo se faʻamautinoaga atoa, e tatau ona suʻe se suʻega falesuesue.

Faʻaaliga o Taunuuga

E masani lava, o le maualuga o le cholesterol e tusa ma le 3-5.4 mmol / L. Faʻailogaina o le 5.5-6.5 mmol / l, o le hypercholesterolemia mautu, ua sili atu ma le 7.9 mmol - maualuga hypercholesterolemia ua maua.

O aoga taua mo le HDL e manatu mai e 1.2 mmol / L, mo LDL - mai le 2.5 i le 4.3 mmol / L.

I le Latina ua faʻaalia: cholesterol - CHOL, cholesterol leaga - LDL, cholesterol lelei - HDL.

O le masani o le atherogenic index e mai le 2 i le 2.9. O le maualuga o le faʻatagaina mo tamaitai o le 3.2 iunite, mo tane - 3.5 iunite. I tagata ei ai le atherosclerosis ogaoga, IAed.

O le atherogenic index o loʻo tusia i le auʻiliʻili i tusi latina - CATR.

O le tulaga faatagaina o triglycerides o le 0.55 - 2.25 mmol / L. Faʻailoga e tusa ma le 2.27 mmol / L, e leai se lamatiaga o le atiina ae o pathoces cardiovascular, pe afai o le cholesterol faʻalavelave masani.

Le igoa Latina mo triglycerides o TRIG.

O a mea ua vavae ese mai le masani?

Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, o le lipid profile e faʻatagaina.

O le a le mafuaʻaga o le faateleina o le cholesterol:

  • maʻisuka malosi
  • siama fatu fatu
  • maʻi ate
  • afaina
  • cardiovascular disease
  • faafitauli i le pancreas,
  • faʻamaʻi fatu
  • le faʻaaogaina o gaʻo ma meaʻai leaga.

O aʻafiaga e aʻafia ai le paʻu e aofia ai:

  • anaemia o eseese etiologies,
  • tulaga faigata
  • solia o le lipid metabolism,
  • anapogi, malabsorption o meaai.

Faatasi ai ma le faateleina o le leaga po o le faaitiitia o le cholesterol lelei, ua faateleina le anotusi triglyceride.

E le gata i lea, o se suiga i le itu tele o le faailoga o loʻo matauina i tulaga nei:

  • fatu fatu
  • toe le manuia
  • maʻisuka malosi
  • hepatitis
  • cerebral thrombosis,
  • pancreatitis
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • siama fatu fatu.

Pe a fai ni tui, e mafai ona matauina le faateleina o siama. O le faʻaitiitia o faʻaʻailoga o loʻo faʻaalia ai ni manua, le lelei o taumafa, mumu, faʻaaogaina tele omega-3s.

O faʻateleina faʻamaoniga o le atherogenic coefficient o loʻo faʻaalia ai maualuga le LDL o loʻo i totonu o le tino. Faʻateleina IA IA faʻaalia foi le i ai o le atherosclerosis i le tagata maʻi. O se faʻaititia o le fua faatatau e le o se mea e sili ona matautia.

O le a le mea e faʻafefea i mea sese?

Faʻamatalaga laiti i suʻesuʻega, e fautuaina e faʻafetaui le ituaiga olaga. Muamua lava, o le tagata maʻi e tatau ona lafoai le ulaula ma le ava malosi. Latou te faʻagesegese ma faʻavevesi le gaʻo gaʻo. O le laʻititi o le gaioiga e fesoasoani i le faʻavaeina o faiga faʻalavelave. O gaioiga faʻapitoa filifilia e faʻamaonia ma faʻaleleia le gataifale lipidal.

I le laasaga muamua o le faʻamalosiga o le cholesterol, e totogia le gauai i meaʻai talafeagai. E fautuaina ina ia taofia le tumau o le kuka ma isi meaai gaosi, o oloa e aofia ai gaʻo fuga (mayonnaise, margarine), mea falai ma ulaula, fuamalie e gaosia, meaai gaʻo (kulimi, kulimi suamalie), pateta.

Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai suamalie ma faʻamaina i au mea taumafa. E tatau ona tuʻuina atu i ai mea e fiafia i ai e aofia ai gaʻo fualaʻau. I le taumafataga e tatau ona i ai iʻa o ituaiga eseese, nati, cereals. Fualaau faisua ma fualaau aina e fesoasoani i le faatonutonuina o le cholesterol.

Ata vitio i le ala e faʻaitiitia ai cholesterol:

E tolu vaiaso talu ona faʻamaonia le gaioiga ma se suiga i meaʻai, o le a tuʻuina atu se suʻega lona lua. I le tulaga o le vavae ese mai tulaga faatauaina, e faia e le fomaʻi se suega faaopoopo ma, e fuafua i le ata o le falemaʻi, e faatonuina ai togafitiga.

O se suʻega o le cholesterol o se itu taua e mataitu ai lou soifua maloloina. E fesoasoani i le faʻamaonia o le faʻamaʻi i le taimi, faʻamautinoa lamatiaga o loʻo i ai nei ma faʻaogaina ai ni mea e puipuia ai. O faʻamatalaga atoa o loʻo maua i le suʻesuʻega o meaola.

O le kopiina o mea e faʻatagaina naʻo le faʻamatalaga o le punavai.

Auai matou ma mulimuli i talafou i fesoʻotaiga vavave faʻaneionapo.

ma le aufaasālalau o loʻo faʻapea o le cholesterol o le fili sili ona leaga mo tagata. E taʻitaʻia ai i le fatu ma faʻamaʻi pipisi. E fautuaina e tagata e taumafa meaai mea taumafa mai meaai ia e faʻaititia ai le gaʻo gaʻo. O tagata e lamatia mo faʻamaʻi pipisi e faʻamalosia e suʻeina e le aunoa suʻega o le cholesterol. E moni nei mea uma, ae na o se vaega. I le faʻaopopo atu i le faʻaleagaina ma le lamatiaga i le ola o le tagata, e matua talafeagai lava mo le tino i nisi atumaga.

I le toto, o le cholesterol e tele sona sao i le faʻatuina o metabolic processes. E masani lava, o lenei vailaau e fesoasoani tele i galuega taua o totoga i totonu. O le tele o le masani o lona tausiga i tagata matutua e taʻitaʻia ai i le soifua maloloina. E taua tele le suʻeina o le toto mo le cholesterol e fuafua ai lona tulaga oi ai nei. Ole mea taua tele lea i se suʻega ole toto.

O le a le mea e aofia ai le cholesterol?

E ui lava o le igoa o le vailaau o loʻo tusia i le Latina, o le igoa "cholesterol" e sau mai le gagana Eleni, mai le upu "chol". O lona uiga o le bile. Ona faaopoopoina lea o le isi upu Eleni "stereo", lea e mafai ona faaliliuina o le "mausali".O le mea lea, ua faaliliuina le cholesterol e pei o le "mamafa bile." Mo le taimi muamua, o suʻesuʻega faafomaʻi na maua lipids i foliga mausali, i maʻa o le gallbladder.

O le suʻesuʻega o le cholesterol o loʻo faʻaalia ai le tele o mea o iai i totonu o le toto o le tagata. O le a le cholesterol? O se vailaʻau faʻasaina lea e maua i totonu o potu taitasi oo tatou tino. Faʻafetai atu ia te ia, o siama faʻamau e maua ai le tele.

O le filifilia i le suʻesuʻega o le toto e faatatau i gaʻo. Pe a ma le 80% o le cholesterol e manaʻomia mo le ola o le tino e maua ai lava, i le toto masani o lenei mea e faʻatatau i le itupa ma le matua o le maʻi. O le generator o lenei vailaau o lo tatou ate. O totoe 20% e sau ma meaai.

E faapefea ona faʻaalia le cholesterol i se suʻega toto? O le Cholesterol iunite o le fuainumera o milligrams o mea e maua mai i le deciliter, lea o loʻo faʻaalia e pei o mg / dl. I totonu o le toto, e seasea lava ona i ai le vailaau i lona mama. E masani lava, faatasi ai ma le fesoasoani a le toto biochemistry, o le cholesterol faʻatasi ma isi vailaʻau ua fuafuaina.

O nei vaega faʻavae ua vaevaeina i le LDL ma le HDL. Filifili otootoga faapenei:

  • LDL - lipoproteins maualalo
  • HDL - lipoproteins maualuga

Afai ei ai le le atoatoa o nei mea, poʻo le vavae ese mai le masani o le toto cholesterol, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu.

O le leai o se tulaga o mea e masani ai meaola e mafai ona faaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻasaga lona tolu lea e le fetaui tonu ma le maualuga o lipid.

O le tele o lipids e maua i le ate, o le faiʻai, ma le musika. Cholesterol e taamilo i le tino atoa ma le toto e ala i le cardiovascular system.

E faʻafefea ona aafia le soifua maloloina i le cholesterol

Muamua lava, o le faʻatulagaina o le cellular e faʻalagolago i ai. A aunoa ma lenei fale, o le a leai se laugatasia o le maualuga o le tino. Lona lua, o se vaega talafeagai mo le gaosia o hormones sili ona taua. O le maualuga o hormonal o le testosterone, cortisone ma le estrogen e faalagolago i lona maualuga.

Mo le faiʻai, o le cholesterol e galue o se felauaiga o vailaau. O lona tulaga masani i totonu o le toto e talafeagai mo le faagasologa o le faʻaaogaina o gaʻo. E naʻo le maualuga o lenei tulaga e afaina ai le soifua maloloina o le tagata. E mafai ona aloese lenei mai le suʻeina o le cholesterol.

O le a lenei mea e sili ona matautia mo tagata?

I le 90, na talitonuina o mea o loʻo iai i soʻo se aofaiga o lipids i totonu o le toto o se mea le lelei e tatau ona folasia. O suʻesuʻega o le cholesterol toto na faʻaalia ai fuainumera mataʻutia. E sili atu i le afa o le maliu o le maʻi fatu cardiovascular ona o lona maualuga mea.

E le gata i lea, o suʻesuʻega faafomaʻi ua fuafuaina le masani tatau mo gaioiga, e le afaina ai le soifua maloloina o isi totoga. E foliga mai i totonu oo tatou tino e lua ituaiga o lenei mea-gaʻo-e pei o se tasi - o le tasi e taua o le "leaga," o lona lua o le "lelei" cholesterol.

O le faʻapuupuuga i le pepa faʻatumu e mafai ona tusia i le Latina tusi.

O le le atoatoa o le lipids e mafai ona oʻo atu i faʻamaʻi nei:

  • Atherosclerosis
  • Maualuga maualuga
  • Ischemia o le fatu.
  • Faʻaleagaina o le myocardial.
  • Tigāina

O faʻamaʻi faʻamaʻi tele ia ma le maualuga o le soifua maloloina. Pe a togafitia le tulaga o le tino maʻi, e taua tele le maua o se auiliiliga auʻiliʻili o le anotusi o le lipids.

Aisea e tatau ai ona ou faia se auiliiliga

O le faʻamamaina o se suʻega toto mo le cholesterol e tatau ona iloa ai faʻamaʻi i le taimi muamua. O faʻamaʻi uma e mafua mai i le le iloa o le lipid e sili atu ona faigofie ile togafitia saʻo i le amataga, pe a le o faagasolo le tulaga. E fesoasoani lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oti i nisi taimi.

O tagata gasegase e iai mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o pathologies cardiovascular ua pasia se suʻega toto. Suesuega o suʻesuʻega suʻesuʻe i le tele o laʻasaga ma faʻamaonia iuga e tusa ai ma le laulau. O faʻatauga i tagata matutua ma tamaiti e tatau ona faia e se fomaʻi. Faailoga o le Cholesterol e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • Aofaʻi cholesterol.O se faailoga faʻalauiloa lea e faʻaalia ai le maualuga o faʻalapotopotoga uma o lipid. O lona masani e le sili atu ma le 5 mmol / l
  • HDL O le "pai" cholesterol, lea e taua mo le tino ona i ai se metabolism masani. O ia lipids tuufaatasia e masani ona gaosia i totonu oo tatou tino. O mea o loʻo iai i le auiliiliga lautele e le tatau ona sili atu i le 2 mmol / l.
  • LDL O lenei vaega e mafai foi ona taua o le "leaga" cholesterol. O ona mea e faalagolago i le 'ai oa tatou meaʻai. E masani lava o lona toesea atoa, poʻo se faʻamaoniga e le maualuga atu i le 3 mmol / l.

Afai e maua e le tagata maʻi le maʻisuka, e sili atu le foai o le toto mo le cholesterol i taimi uma, i le taimi atoa o togafitiga. O se suʻega o le toto i totonu o lenei tulaga, o le suʻesuʻega aupito sili ona lelei o le atinaʻeina o lenei maʻi.

O le masani o le cholesterol e faʻatatau i le itupa ma le matua o le maʻi. O auala autu mo le aofaʻi o le cholesterol o loʻo faʻaalia i le laulau:

Pepe foue le sili atu i lo le 3.5 mmol / l
Tamaiti ei lalo o le 1 tausagamai le 1.81 i le 4.53 mmol / l
Tamaiti ei lalo o le 12 tausagamai le 3.11 i le 5.18 mmol / l
Tupulaga Talavou 13-17 tausagamai le 3.11 i le 5.44 mmol / l
Alii ma tamaitai matutua3.63-8.03 mmol / L

Afai o le faailoilo o le auiliiliga o le aofaʻi o le cholesterol o loʻo i luga pe lalo ifo o le tulaga masani, ona tatau ai lea ona fai se suʻesuʻega faʻaopopo ma faʻamaonia faʻamaumauga o faʻamatalaga mo le HDL ma le LDL. O le filifilia o le cholesterol i se suʻega toto e ono fesuisuiai e fuafua i le fale suesue ma le metotia na faʻaaogaina. O le faʻamatalaga o le suʻega o le toto mo le cholesterol, o lona masani e faʻatatau taʻitasi, e tatau ona faʻatino e le fomaʻi.

Faʻafefea ona pasia le auiliiliga

Ina ia aloese mai mea sese i suega suʻesuʻe, e taua tele le mataituina o tulafono aʻo leʻi faia se suʻega toto mo le cholesterol. O sina mea sese i mea sese atonu o le mafuaaga lea mo le faia o se mea sese.

Ole suʻesuʻega e le manaʻomia ai ni meafaigaluega faʻapitoa, o lea e mafai ai ona e suʻeina le aofaʻi o le cholesterol i soʻo se falemaʻi. Faʻalapotopotoga faʻapitoa a le Setete, e tusa lava po o le a le faʻamasaniga, faia le toto sampling mo le leai, e avea o se vaega o se faʻamautinoaga masani o le tulaga o le tino. O le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol o loʻo aofia i le lisi o suʻesuʻega faafomaʻi a le faitau aofaʻi.

Pe a suʻesuʻeina le toto mo le cholesterol ma le filifili, e taua le amanaʻiaina le tulaga lautele o le tino maʻi. O taunuuga o le auiliiliga e mafai ona avea o se faailoilo o le faamaʻi naʻo le tuufaatasiga ma isi faailoga faailoilo o loo i totonu o lenei maʻi.

O le tele o taimi, e manaʻomia le suʻega lona lua pe'ā uma le tasi i le lua masina.

Faʻaaoga auala faigofie mo le suʻesuʻega, o lea o le auʻiliʻiliga mo le aofaʻi o le cholesterol ua saunia e le silia i le aso. Mo le fuafuaina o suʻesuʻega o le cholesterol, o metotia e faʻaaogaina:

  • Taʻiala suʻesuʻega o meaola. O lenei metotia e faʻavae i le tali a Lieberman-Burchard. O nei metotia e maua ai le sao sili ona lelei, e ui i le taugofie o le auiliiliga. Ae o fua o loʻo aʻafia ai i lenei auʻiliʻiliga e iai aʻafiaga o aʻafiaga, mafua ai le faaleagaina. E matua faigata lava ona teuina. O le mea lea, o lenei auala e le faʻaaogaina i nofoaga tetele o suʻesuʻega.
  • O suʻesuʻega o suʻesuʻega o meaola ninii e masani ona faʻatusalia e le auala a Apelu. E i ai sina pasene o mea sese pe a faatusatusa i le auala saʻo.
  • Suesuega Enzymatic. E tusa ma le 95% o fale suʻesuʻe uma suʻesuʻega faʻaaoga nei metotia. O suʻega saʻo nei e leai ni aʻafiaga.
  • Suesuega faʻataʻitaʻiga. Faʻaaogaina muamua i le leai o se tomai e maua ai se toto maualuga maualuga. Faʻataʻitaʻiga saʻo ma le taugata.

Aʻo leʻi suʻeina, e tatau ona faʻamaʻoti uma le meaʻai, a itiiti mai o le 7-8 itula. Na o le foai mai o le toto mai se vein i luga o se manava gaogao.Mea taumafa e mafai ona suia atoa le taunuuga o le auiliiliga, i luga ma lalo, ma afai oe foai atu le toto pe'ā uma ona 'ai, atonu o loʻo i ai ni auga sese uma. O le a fautuaina e aloese mai taumafa mamafa ma gaʻo mai le taumafataga i nai aso ao leʻi faia le suʻega.

E manaʻomia e tagata uma ona iloa le maualuga o le cholesterol, e taua le faatumauina o le autalavou ma le soifua maloloina lelei. O faʻamatalaga o le a fesoasoani e puipuia le atiaʻe o le atherosclerosis, fatu fatu, maʻi suka ma isi maʻi le lelei. Ina ia fuafuaina le maualuga o le cholesterol, o fautua e fautuaina tagata uma e foai atu le toto se tasi i tausaga uma.

E faʻapefea ona faia se suʻega toto mo le cholesterol sao

O fomai e ave toto i le taeao i luga o se manava gaogao mai se vein. A o faagasolo le aso, e mafai e le tagata gasegase ona iloa iuga. Ina ia maua faʻamatalaga faatuatuaina, e tatau ona tausisia nisi o manaʻoga. E le manaʻomia ni aʻoaʻoga faʻapitoa, ae fautuaina:

  • 'aua neʻi' ai se meaʻai aʻo lei faia suʻega (pe a ma le 6-8 itula),
  • tuu le ava malosi i le 24 itula,
  • aua le ulaula 60 minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega,
  • se aso ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, e manaʻomia le vavaeeseina o le mamafa o lagona faʻaletino ma mafaufau-lagona,
  • e le manaomia le matelaina tele, o le tele o le taimi e faatagaina ai e le 'ai e 16 itula,
  • ma le galala malosi i le afiafi o le totoina o le toto ua faatagaina e inu vai manino e aunoa ma le suka,
  • afai e savali vave se tagata, alu i luga o faasitepu, aʻo leʻi suʻeina e manaʻomia ona nofo pe taoto i lalo pe a ma le 20 minute,
  • pe afai e tatau ai, faiga o le physiological, suʻesuʻega saʻo, x-ave, e tatau ona faia i le maea ai o le suʻega toto mo le cholesterol,
  • afai o loʻo faʻamalosi le tagata maʻi, logo i le fomaʻi e tuʻuina atu le faʻamatalaga mo le auiliiliga.

Faʻafetai i tekinolosi faʻaonaponei, e mafai foi ona filifili le tagata lava ia i le cholesterol e ala i le faʻaaogaina o auʻiliʻili ma suʻesuʻega vave. E maua ni taunuʻuga i ni nai minute. Ina ia faia ni suʻega, e tatau ona e tausisi i fautuaga uma o loʻo i luga ma faʻafetaui e ave lou toto (mai lou tamailima).

Totolo cholesterol

O taunuʻuga o le suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol, lipoproteins maualuga (HDL), lipoproteins maualalo (LDL). O nei mea e lua e eseese i le tuufaatasiga ma le galuega. O nei lipidograms e manaʻomia mo fomaʻi e maua ai le ata atoa: e tusa ai ma le fua o vaega ninii, e mafai e le tasi ona fai atu e uiga i le soifua maloloina o le tagata nai lo le maualuga o le cholesterol i le lautele. Aoao atili e uiga i faailo taʻitasi ma le uiga o le cholesterol lelei ma leaga.

Laʻu vaivai lipoproteins

LDL cholesterol ua manatu e "leaga" aua o se mea lamatia matautia i tagata. Afai ei ai le tele o le cholesterol, o atherosclerotic formations ua faia i totonu o vaa, ona o le a oʻo mai ai maʻi maʻi cardiovascular mulimuli ane. E tusa ai ma suʻesuʻega, maualuga le VLDL e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaogaina o le myocardial (pe a oʻo mai le toto i totonu o le fatu), faʻamaʻi o le cerebral (pe a oʻo mai papa i le faiʻai). Ina ia faʻaitiitia ona mataupu i tagata matutua, e te manaʻomia, mo se faʻataʻitaʻiga, ia fai i taimi uma faʻamalositino.

HDL cholesterol ("lelei") e lelei tele mo tagata. E faʻaleleia faiga faʻava-o-tino, faʻatonutonuina le faʻasalalauga o hormones o feusuaiga, e fesoasoani i le liua o le malamalama i totonu o se vaitamini, ma faʻafefiloi vitamini gaʻo. O le isi mea taua e tatau ona faʻaitiitia le lipoproteins maualalo maualalo, mai le toto, e puipuia ai le faʻavaeina o maʻa. Afai e tele naua i totonu o le toto, o le aʻafiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi pipisi ma fatu e itiiti lava. Lelei cholesterol lelei e le mafai ona maua mai i masani masani, e gaosia e le tino. I fafine, o le HDL masani e sili atu nai lo le feusuaʻi malosi.

O le CHOL e aofia ai le HDL cholesterol, LDL cholesterol ma isi lipid e faʻasaga i le toto. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 200 mg / dl.Tulaga maualuga i luga aʻe o le 240 mg / dl e maualuga tele. Mo tagata maʻi ei ai numera o tuaoi, e fautuaina e suʻe suʻega mo le tele o le cholesterol, glucose, ma le HDL ma le LDL.

E masani lava o tagata, i le mauaina o se faʻamatalaga mo auiliiliga, vaʻai i se upu fou mo i latou lava - lipidogram. O le a lenei faʻatonuga, o ai e tofia i ai? Lipidogram - suʻesuʻega i luga o le lipid spectrum. O lona faʻatagaina e mafai ai e le fomaʻi ona maua faʻamatalaga e uiga i le maʻi o le maʻi, e iloa ai tulaga lamatia o fatugaʻo, ate, fatu, ma le autoimmune. O le lipid profile e aofia ai ni faʻamatalaga: aofaʻi cholesterol, HDL, LDL, triglycerides, index atherogenicity. O le mea mulimuli e talafeagai e iloa ai le eseesega i le va ole numera o HDL ma le LDL.

I se pepe fou, o le cholesterol i totonu o le toto e itiiti ifo ma le 3.0 mmol / L. A o tuputupu ae ma atiina ae, o le faateleina o le faateleina o le eseesega i ituaiga eseese. I tamaitai, o lenei faailoga e faasolosolo malie lemu ma e mafai ona faateleina le malosi pe a maeʻa ona faia le taamilosaga ona o le faamutaina o aafiaga puipuia o hormones o feusuaiga. O le a le masani masani o le toto cholesterol toto i tagata eseese o feusuaiga?

O lona anotusi e mafai ona iai i le va o le 3.6 mmol / L i le 7.8 mmol / L. O se faailoga o le sili atu ma le 6 mmol / l e sili ona maualuga, i totonu o ia tagata ei ai se tulaga lamatia o le atiina ae o plaques i luga o vaa. E tofu lava ma lona lava cholesterol masani, ae ui i lea, ua fautuaina e fomaʻi e le sili atu i le maualuga le maualuga o le maualuga o le 5 mmol / l. O le tuusaunoaga o tamaitai talavou i le maitaga, o tagata o le vaitausaga e ono i ai ni fuainumera e mamao mai le averesi.

O le isi itu tāua e manaʻomia ai le tosina atu o le masani lea o lipoproteins maualalo. E i ai laulau faapitoa o lenei faʻaaliga e mafai ona e taulai i ai. E leai se tulaga masani e tasi, peitaʻi, afai e sili atu i le 2.5 mmol le LDL, e tatau ona faʻaitiitia i le masaniga masani, suia le ala o le olaga ma fetuunai le meaai. Afai e lamatia tagata (mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo iai i latou i le maʻi fatu cardiovascular), o le a manaomia togafitiga e tusa lava pe i ai se faailoilo e itiiti ifo i le 1.6 mmol.

Saili poo le a le mea e maualalo ai meaai a le cholesterol.

E i ai se faailoilo o se faʻamaumauga, o le atherogenic coefficient, lea e faʻaalia ai le fua o le cholesterol leaga ma aoga i le toto. Fua faʻatatau mo le faʻatulagaina: HDL e toesea mai le aofaʻi o le cholesterol, o le aofaiga na mauaina na vaevaeina e HDL. O faailoga e mafai ona faapenei:

  • i tupulaga talavou, o le masani faatagaina e tusa ma le 2.8,
  • mo i latou e sili atu i le 30 - 3-3.5,
  • i tagata e faʻapitoa i le atiaʻe o le atherosclerosis ma faʻamaʻi tele, o le fuataga e eseese mai le 4 i le 7 iunite.

O suʻesuʻega mo le atherogenic index e manaʻomia e iloagofie ai le lamatiaga o le faʻavaeina o faafitauli ma le loto ma toto toto. O suiga i le aofai o leaga ma le lelei o le cholesterol e le o iai i soo se auala, o lea e matua taua ai le fuafuaina i latou i se taimi tatau. I le avea ai o se tulafono, o le atherogenic coefficient o se vaega o le lipid profile, lea o loʻo faʻatulagaina i taimi masani o suʻega masani. E masani ona fautuaina e suʻe e tagata suʻega o meaola mo le vaʻalele lipid:

  • i ai ni mea e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o faʻamaʻi,
  • saofafai i luga o mea taumafa maualalo,
  • ave vailaʻau e faʻaitiitia ai lipids.

O le maualuga o meaola o le glycerol e faalagolago ile tausaga. Na talitonuina talu ai e mafai ona amata mai i le 1.7 i le 2.26 mmol / l, ma o ia faʻamaoniga o maʻi cardiovascular e le matautia. O suʻesuʻega talu ai nei ua faaalia ai e ono mafai ona maua i le siaki o le myocardial ma le atherosclerosis vascular e oʻo lava i le 1.13 mmol / L. E masani lava ona maua i luga o laulau faʻapitoa ia tulaga masani o le triglyceride.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le sili atu le malolosi o feusuaiga (alii) e 25-30 tausaga, o lenei faailoga e eseese i le va o le 0.52-2.81, i fafine tutusa ile tausaga - 0.42-1.63. E mafai ona tuu ifo i lalo ni faʻamaʻi mo mafuaʻaga e pei ole faaleagaina o le ate, maʻi o le tino, meaʻai paleni, maualuga i le maʻisuka, toto maualuga, vailaʻau faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi ava.O se maualuga maualuga e lamatia ai le maʻi fatu fatu.

Aoao atili e uiga i le LDL - pe faʻapefea ona fai se auʻiliʻiliga.

Vitio: Filifili se suʻega toto mo le cholesterol

O a auʻiliʻiliga o loʻo talanoa e uiga i ai. Cholesterol

Faʻalogo!O le faʻamatalaga o loʻo i totonu o le tusitusiga e mo naʻo le taʻiala. O mea o le tusiga e le valaau mo togafitiga tutoʻatasi. E naʻo se fomaʻi agavaa e mafai ona faia se faʻamautinoaga ma tuʻuina atu fautuaga mo togafitiga faʻavae i luga o uiga patino o se tagata maʻi faapitoa.

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili i ai, kiliki Ctrl + Ulufale ma o le a matou toe faaleleia!

Mataupu na faʻafouina: 05/13/2019

E oʻo lava i se tasi e mamao mai vailaʻau e iloa e leaga le cholesterol maualuga. O mataupu i totonu o lauiloa lauiloa e taʻu mai ai pe faapefea e se paleni taumafa ona fesoasoani e maualalo le cholesterol, tatou te taʻua meaai vave "meaai cholesterol," ma masalo ua tatou faalogoina le taua o le faia o se suʻega toto mo le cholesterol mai lea taimi i lea taimi. O le a matou faʻamatala atili atu e uiga i lenei vailaau: aisea e manaʻomia ai e le matou tino ma pe aisea e lamatia ai le faʻalautele poʻo le faʻaitiitia o lona tulaga?

Ituaiga ituaiga cholesterol ma faailoga mo le auiliiliga

Cholesterol, poʻo le cholesterol, e faatatau i lipids. E tusa ma le 80% o lenei vailaʻau o loʻo gaosia i le ate, o le isi e sau mai meaʻai. O le Cholesterol o se "vaega" taua o lo tatou tino, o lenei kuluma o loo aofia ai i le tuufaatasia o nisi o hormones sex ma bile, ma e maua ai foi le malosi ma le malosi i fagu.

Cholesterol i totonu o le tino o loo i ai i le tulaga o vaega ninii - triglycerides - maualuga lipoproteins (HDL) ma le lipoproteins maualalo (LDL).

  • LDL o le "cholesterol leaga," ae o le igoa e le o lona uiga o se mea leaga pe matautia. O ia, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafefe ia toxins matautia i le tino. Ae peitai, afai o le maualuga o lenei koniteina e maualuga tele, o le a fausia ai ni sikuea sclerotic.
  • O faʻamaʻi, o se vaega o le lipoproteins maualalo maualalo (VLDL), e naʻo le fatuina o pusa cholesterol.
  • O le HDL e taʻua i nisi taimi o le "cholesterol lelei," talu ai ona o lenei mea e soloia ai pusa cholesterol i puipui o toto toto. O le gaioiga a le HDL o le tuʻuina atu lea o le cholesterol mai le pito i tua o le tino i le ate e faʻaopoopo ai le gaioiga. "O le cholesterol lelei" e aʻafia ai foi i le fausiaina o siama siaki, le fesuiaiga o le vailaʻau D ma le faʻasologa o le tele o hormones.

Cholesterol o se tasi lea o faailoga autu o mea e tupu i totonu o tatou tino gaʻo gaʻo. O le suʻega o le toto mo le cholesterol e taua tele i le siamaina o se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, ma i le fuafuaina o le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi fatu fatu. O faʻamatalaga mo le auʻiliʻili o nisi foi o pathologies endocrin ma faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo, ova, diabetes. O le suʻesuʻega e faia ina ia mataʻituina le lelei o togafitiga faʻatasi ai ma fuainumera ma isi fualaau o le lipid-lowering. Ma le mea mulimuli, e tatau lava i tagata soifua maloloina ona faia se iloiloga mai lea taimi i lea taimi ina ia matauina ai suiga i le tulaga o lenei tuufaatasiga i le taimi ma fetuutuunai le meaai. Mo le mauaina atoa o le ata, e tatau ona fuaina e le gata o le tulaga lautele o le cholesterol, ae faapea foi le maualuga o ona ituaiga eseese uma. O le fua o LDL, HDL ma le VLDL e mafai ona tele atu mea e uiga i le setete o le soifua maloloina nai lo le maualuga o le cholesterol i le toto atoa.

E manaia
E faʻapefea ona maua e le cholesterol totonu o faʻa? I le taimi o felauaiga, o lenei vailaau e masani ona avea ma se mea e faʻafefe ai le oxidation ma liliu atu ai i se mole molemalo lea e ulu i totonu o puipui o maʻa. O le mafuaʻaga lea, e puipuia ai le tupu mai o pusa o le cholesterol, e fautuaina e fomaʻi le taumafaina o meaʻai o loʻo faʻamaonia i antioxidants - mea e puipuia ai le faʻamalosi. O le antioxydant sili ona lauiloa o le vitamin C masani lea e maua i fualaau faisua ma fualaʻau. O vitamini A ma E o ni vailaʻau malolosi foi.

Sauniuniga ma le amio

O le suʻega toto mo le cholesterol o se faiga taatele. E mafai ona faia i totonu o fale suʻesuʻe falemaʻi e ala i le tofia. Talu ai e manaʻomia ai nisi sauniuniga, e lelei tele le fuafua muamua.

Sauniuniga
Tekinolosi i ona po nei e mafai ai e oe ona ausia le saʻo atoatoa. Ae ui i lea, ina ia faʻaaogaina le avanoa e sese ai, o le tagata maʻi lava ia e tatau ona tausisi i tulafono faʻapitoa. Meaʻai, meainu, ava malosi ma le nicotine, faʻamautinoaina o fualaau - o nei mea uma e mafai ona aʻafia ai taunuuga ma faʻasese faamatalaga. O le mea lea, e manaʻomia lou suʻeina o le toto i luga o se manava gaogao (o le taumafataga mulimuli - ia le itiiti ifo ma le 12 itula aʻo leʻi asiasi i le fale suesue). 2-3 aso aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e vavaeese mai le lisi o mea uma meaʻai ma gaʻo, tuʻu le ava ma le ulaula, taofi le faia o meaʻai. Ia mautinoa e taʻu atu i lau fomaʻi pe afai o loʻo e inuina vailaʻau, lea ma pe faʻafia. O vailaau faʻamaʻi, vitamini, hormones, fibrates, statins, diuretics ma antihypertensive drugs, o vailaau e le o le steroidal anti-inflammatory drugs ma le tele o isi vailaau e i ai sona aafiaga taua i luga o le maualuga o le cholesterol.

Auala e ave
Mo le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol, o le toto mai se vein e suesueina. Mo le maʻi, o le faagasologa atoa e faia ni nai minute, ma o le taunuuga e mafai ona aoina i ni nai itula po o le aso e sosoo ai. O le pepa o le a faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol ma ona vaega. E masani lava, fuaina le cholesterol i mmol / L po o mg / dl (mo le liua i le mg / dl, o le fuainumera i le mmol / L e tatau ona faateleina i le 38). I le faaopoopo atu i taunuuga o au auiliiliga, o le a tutusa le tau aofaʻi o le a faʻaalia i le pepa.

Metotia Suesue
E tele metotia mo le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol i le toto, vailaʻau ma le enzyme. O le tele o taimi, o suʻega e faʻatino e le faiga o le enzymatic. Vailaau Mataga, e ui i lona saʻo, e matua galue malosi lava.

I le aso foi i le fale talavai e mafai ona e faatauina ai suʻega suʻega taʻitasi mo le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol i le fale, ae o lo latou saʻo e le mafaatusalia ma le saʻo o taunuʻuga na maua mai i le fale suesue. O nei elemene o le siosiomaga e mafai ona aafia i le tele o mea tau le siosiomaga, e pei o le maualuga o le vevela poʻo le susu.

O le a lau tala e uiga i ai?

O le a le uiga o le igoa o le cholesterol i le auiliiliga, o le a le mea e masani ona taʻu mai e lenei mea? Ina ia taulimaina lenei mataupu, e tatau ona e gauai atu i le mea lava ia - cholesterol, lea na tosina mai ai le mafaufau o fomai ma tagata suesue i tausaga talu ai. O le faaupuga e faʻaaogaina e faʻaalia ai se tuufaatasiga masani e masani ona faia e sene o le tino o le tagata. E matua taua lava mo fusi siama ma o se elemene i le tuufaatasiga o nisi o hormonal, o isi mea gaioiolosi e aofia i le biochemistry o le tino o le tagata.

I le iloaina o le igoa o le cholesterol i se suʻega o le toto, e mafai ona e faʻatusatusaina ia faʻamaumauga na maua i totonu o le fale suesue ma tulaga lauiloa masani, ae e le tatau ona e tusia faaiuga i le taimi muamua - o le a mafai e le fomaʻi ona taulimaina lelei lenei mea, talu ai o le a mafai ona ia amanaʻia uma uiga o le tino o le tagata. E faʻavae i luga o le faailo o le Chol, e mafai ona e malamalama i le soifua maloloina o se tagata, o a lamatiaga e lamatia ai lona ola maloloina.

Mea lamatia i tagata

O se uiga iloga o le cholesterol o le le mafai ona solo i le vai. Ina ia mafai ona galue masani, e tatau ona faʻapipiʻiina lenei tino i le tino o le tagata e faʻaaoga ai fomaʻi faʻapitoa faʻapolopolo. I le saienisi, latou te taʻua lipoproteins. I nisi tulaga, o se tino e matua taua tele mo le galue masani a le tino ua avea ma se tulaga matautia matautia. O le masalosalo i lenei taimi, e tatau ona e faʻaauau pea ona faʻaaogā vai ola mo suʻesuʻega a le fale suesue ma suesue i taunuʻuga ma le fomaʻi, ma iloa le igoa o le cholesterol i se suʻega toto i le Latina.E mafai e le fomaʻi ona talanoa e uiga i tulaga faataatitia e talafeagai i se tagata faapitoa, i le amanaʻiaina o tausaga, pathologies e fesootai ai.

O faʻafitauli e masani lava ona fesootaʻi ma faʻafitauli o le tino i le tino. Afai e mataʻituina ia gaioiga, o gaʻo, o le cholesterol e mafai ona faʻaputu i luga o puipui puipui, ona o le a faʻaitiitia le lumen.

Faanatinati o le faafitauli

O le mea moni e toatele tagata faʻaonaponei latou te iloa le igoa Latina mo le cholesterol i se suʻega toto, e ui lava latou te lei mauaina se aʻoga faʻapitoa, o loʻo faailoa mai ai o se pasene maualuga o le faitau aofaʻi o loʻo feagai ma faʻafitauli o le soifua maloloina faapena. E le gata o se mataupu pito sili ona taua e uiga i le masani, ae e aʻafia ai foʻi ma lamatiaga matuia mo tagata.

Faatasi ai ma le alualu i luma o togafitiga, o le lumenia o le ogatotonu o le a faasolosolo atu i se tulaga e mafai ai ona tupu atoatoa. O le vaa o le a le mafai ona gafatia. Afai o se mea laʻititi laʻititi, atonu o le taimi muamua o le a leai ni faʻafitauli, ae mafai ona oʻo mai se tui toto ma poloka se vaʻa taua. Mo le toatele, o le iloa o le igoa o le cholesterol i le suʻeina o le toto i tusi Latina e aliali mai i le maeʻa ai o se asiasiga i se fomaʻi o ia na te iloaina faʻailoga e aafia i tupe teu. I se tulaga faapea, o le a ono tulai mai se tulaga ogaoga o le atherosclerosis ua faateleina.

Aisea e sailiili ai?

E masani lava, o le filifilia o le cholesterol i le suʻeina o le toto e fiafia i tagata oe na faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega o meaola. O le tusiga faʻaaoga masani o Chol, TC. O sea suʻesuʻega ua faʻamaonia pe afai e fautuaina e le fomai le faateleina o le cholesterol toto. I le taimi lava e tasi, e tusa ai ma iuga o le mea na tupu, e mafai ona faʻavae le maualuga o lipoproteins, triglycerides. O le potu suesue o le a fuafua le aofaʻiga o le atherogenicity. A maeʻa ona maua le taunuʻuga ma faia se tusitusiga, o le a taʻu atu e le fomai i le tagata maʻi le mea tonu na maua ai vaega o le cholesterol i le taimi o suʻesuʻega o meaola ola, o le a le uiga o lenei mea, pe o le a le mea e fefe ai ma pe o le a le isi suʻega e fautuaina e maua.

Faamatalaga auiliili

Le igoa o le cholesterol i se suʻega toto mo le biochemistry ua uma ona matou taʻua. E masani lava, o le tau e tatau ona ese le 5.2 mmol / L. Afai e maualuga atu le faailo, o le a maua e le tagata maʻi le atherosclerosis.

E le gata i lea, i totonu o le nusipepa e mafai ona e vaai i faailoga TRIG, TG. O se aganuʻu le faailogaina o le aofaʻi o triglycerides ma ia mataitusi. O nei koniteina o loʻo faia i totonu o puipui o le iniseti i le faagasologa o le toe faʻafouina o vaega na maua mai i le gaʻo o le gaʻo. E faʻapipiʻi e Triglycerides le faiga o felauaiga, ma oʻo atu i totonu o le faiga faʻavae. O le fua masani masani mo ia ituaiga tagata e 1.77 mmol / L.

Faʻamatalaga Aoga

E tatau ona e iloa e le gata o le igoa o le cholesterol i se suʻega toto, ae o le manatu foi na taua e le fesoasoani a le laboratory HDL. O lenei faaupuga e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai lipoproteins maualuga maualuga. O ituaiga o felauaiga e masani ona faatagaina e puipuia ai le atherosclerotic faagasologa i le totoga, aua e mafai ona latou puʻeina le cholesterol tele, aveese mai i meaola o meaola lautele ma faatonutonuina i le ate, lea e tupu ai le metabolism ma le excretion. E mafai e lipoproteins ona maua mai molimula o le cholesterol mai isi isi tagata faʻasalalau. E masani lava, o le faailoga e oʻo i le 1.2 mmol / L.

E faaopoopo i le filifilia o le cholesterol i le suʻega toto, e mafai foi ona e vaʻai i mataitusi VLDL. Latou te natia aemaise le lipoproteins maualalo. O ia ituaiga o siaki e mafai ona feaveaiina ai molelaʻau o le cholesterol, faapea foi ma meaola mai le vasega gaʻo. O vaega e manaʻomia mo sela e maua ai le malosi, o le fausaga o fausaga fou. Ae maise lava latou te laveaʻiina aemaise lava le lipoproteins maualalo. O tagata e lolomiina e faia i le ate, mai le mea latou te ulu atu ai i le tino toto.

Acids, cholesterol, lea e ave e molikino, e faasolosolo malie ona auina atu i sosoʻo taumatemate. O le faagasologa e pulea e lipoprotein lipase. Aemaise lava le lipoproteins o le maualalo e iloa lelei le faia o se sao taua i le faiga o le atherosclerotic.O le faʻaalia masani e le sili atu i le 1.04 mmol / l. Afai e sili atu le maualuga o lenei laasaga, ua i ai se mafuaaga mo popolega.

O le a se isi mea e suʻeina?

I le suʻesuʻeina o faʻamatalaga i suʻesuʻega o meaola o meaola, e mafai e se tagata faʻalogo ona vaʻaia faailoga LDL. Latou te natia lalo o le lipoproteins maualalo maualalo e fausia mai i le tuufaatasiga o le maualuga o le maualuga. Latou te nafa ma le felauaiga o suauu cholesterol, ma tuʻuina atu i latou i masini e manaomia. E iloa e lipoproteins, e iloa le saienisi i lalo o le faʻaitiitia o le LDL, e taua tele mo faʻatonuga o le atherosclerotic, o lea e tatau ai ona faʻatautaia le taua - e oo atu i le 3 mmol / L.

Atherogenicity e faʻaalia e faatusa IA. E faavae i luga o lenei faʻamatalaga, e mafai ona tatou faʻamaonia pe faapefea ona fesootaʻi vaega eseese o lipoproteins i le tasi ma le isi. Afai e sili atu i le 3.5 mmol / l, e iai se mafuaʻaga e popole ai - o loʻo faʻamaonia ai le maualuga o le tulaga o le atherosclerotic processes, o faʻalavelave e fesootaʻi ma le teuina o pusa i luga o puipui puipui.

E i ai se eseesega?

O le igoa o le cholesterol i se suesuega lautele o le toto e le ese mai faatusa o loʻo faʻaaogaina i se suʻesuʻega o meaola. O le eseesega i le va o nei fuataga e naʻo le sao atoatoa o le faʻamatalaga na maua ma le numera o faʻamaufaʻailoga e mafai ona faʻatulaga saʻo e ala i le faʻatinoina o tulaga suʻesuʻe. Ae o tagata e faʻamaonia faʻamatalaga e tutusa lava mo auala eseese suʻesuʻega.

Mo ai e sili ona taua i ai auʻiliʻiliga?

O nisi tagata e lamatia le atiaʻe o le atherosclerosis. O le mea moni, i le iloaina o foliga o lou tino, e tatau ona e asiasi i le fomaʻi i taimi uma ina ia maua ai faʻamatalaga saʻo e uiga i faiga o loʻo faia i le tino. Ae maise lava, afai e iloa se mea na tupu mai, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi i taimi uma. E masani lava, faʻatasi ai ma faʻamatalaga talafeagai o le kenera, e feagai tagata ma se faʻavavevave tele ma matuia o le atinaʻeina o togafitiga.

E taua tele le faʻataʻitaʻiina e le aunoa o suʻega toto pe a maua le maualuga o le maualuga. E ala i le siakiina o le tele o le cholesterol i le toto, e mafai ona e puipuia le maʻi. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia ona e mataʻituina le mamafa o le tino. Afai o le numera televave e sili atu i le 30, o le mea lea e avea ma mafuaaga mo suʻesuʻega faʻavaomalo masani.

Vaega o lamatiaga

E fautuaina e fomaʻi o tagata i vaega nei e matua faʻaeteete i lo latou soifua maloloina:

  • o vaisu i masani leaga, aemaise lava le ava ma le ulaula tapaa,
  • fafine meli
  • e taʻitaʻia ai le soifuaga o le hypodynamic.

I nisi o tulaga, o meaʻai e faʻafetaui lelei ma suiga i olaga, e manaʻomia, o isi tagata maʻi e manaʻomia nisi vailaʻau e faʻaitiitia ai le lamatiaga nai lo le averesi ma faʻaleleia le lelei o le olaga. E sili atu le tuʻuina o se filifiliga maʻoti i se fomaʻi e iloa tonu le taimi e togafitia ai, ma pe a lava le mataʻituina o aga masani ma le mamafa.

Lipidogram: uiga o le auʻiliʻiliga

O sea suʻesuʻega ua faʻamaonia pe afai ei ai se fautuaga o se tulaga le saʻo o le cholesterol i le toto. O le suʻesuʻega e faigata tele, e faʻaalia ai faʻafitauli eseese ole gasegase e fesootaʻi ma le lipid activities, ma e fesoasoani foi e vavalo i le fatu musika. Mo suʻesuʻega e maua ai toto mai se vein. Ina ia mafai ona saʻo taunuuga, e taua le mulimuli i tulafono faʻavae.

O le tulaga muamua lava o le faʻapipiʻiina o le ola maloloina i luga o se manava gaogao i le taeao. Aʻo le i faia le taotoga, e le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le valu itula, ae sili atu le aloese mai mea taumafa mo le afa aso. E le gata e faʻaaogaina ipu mama, ae faʻapea foi i le kofe ma le lauti. Ua faatagaina e faʻaaogaina le vai, ae i ni itu talafeagai. E le gata i lea, e le mafai ona e inuina ava malosi - o le faʻasalaga mo i latou e faʻagasolo mo ni nai aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. O isi faʻamaufaʻailoga tutusa e tuʻuina i le gaʻo, falai.

Vaega o le faʻatinoga

Ina ia saʻo lelei taunuʻuga, e tatau ona e sau muamua i le falemaʻi ina ia mafai ai ona e malolo ao leʻi faia le taualumaga mo le itiiti ifo ma le kuata o le itula. Soʻo se gaioiga faaletino e aʻafia ai le lelei o le vai ola, o lea o le a le saʻo le taunuʻuga. O le aʻafiaga e tusa lava pe faigofie le aʻe i luga o faasitepu.

E mafai ona faʻamaonia faʻatasi ma le faʻaaogaina o fualaau. E fautuaina e lafoaia soʻo se laulau, inisiua ia le itiiti ifo i le sefulu aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega fuafuaina. Afai e leai se avanoa e faia ai se malologa umi faapena, e taua le fefaʻatauaʻi i se fomaʻi, e taʻu atu ia te ia le togafitiga atoa o loʻo faia. E mafai e le fomaʻi ona fetuutuunai le faitauina o iuga e faʻavae i lenei faʻamatalaga.

Tuua Lau Faamatalaga