O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le maualuga o le cholesterol ma o le a le mea e le mafai? laulau oloa

Cholesterol o se mea e tatau ai mo tagata uma. E toatele e sese i le mafaufau o le mea itiiti, o le lelei. E i ai numera patino o loʻo faʻamaonia ai se tulaga masani poʻo se vavalalata i totonu o mea o loʻo i totonu o le toto. Mo tagata eseese o feusuaiga ma tausaga, o nei fuainumera e eseese. O i latou e iai ni mea faʻalavelave e fia iloa le mea e le 'ai ma le maualuga o le cholesterol.

Mea faasaina ma faatagaina

Meaʻai anapogi, popo, margarine, kulimi 'aʻai ma se gaʻo maualuga, ma pata o loʻo aofia i le lisi o meaai faʻasaina mo le cholesterol maualuga. E le mafai ona e 'ai i falesa ma asikulimi.

I ituaiga o meaʻai, e le fautuaina le 'ai o leti ma puaa. Ua faasaina Salo. Aua nei 'ai ni meaʻai i le fala o manu. O squp squids o le a le aofia ai foi mai le meaai. O le a lelei le 'ai ao mulimuli i se meaʻai. E lelei le 'aina o fualaʻau ma fua. E sili atu le faia o se meaai i le ao.

Ae peitai, faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol toto i fafine ma alii, e mafai ona e 'ai le tele o meaʻai. Mea e mafai ona e 'ai:

O nei oloa e le gata ina faʻamaonia mo le faʻaaogaina i se maualuga maualuga, ae faʻaititia foi lona maualuga. Latou te aofia ai iʻa gaʻo, eseese ituaiga lauti lanumeamata, olive olive. E tatau ona e 'aina almonds ma pistachios. O se tagata tausi meaʻai e fesoasoani ia te oe e iloa mea e le mafai ona e 'ai ma mea e faatagaina.

Meat and Dairy Products

E i ai le susu i le cholesterol? O lenei oloa e mafai ona faʻaumatia pe afai o loʻo i ai se gaʻo gaʻo o le itiiti ifo i le 3%. E sili le inu i le kefir 1%. O susu susu o loʻo talafeagai foi. O yoghurts, na oi latou e naʻo le susu ma le kulimi e tatau ona faʻaumatia. E taua le iloa pe o le a le pisi e mafai ona 'aina ma le maualuga o le cholesterol, ma - e mafai ona inu susu susu?

Curd 9% e mafai ona faʻaumatia pe afai o se fale. Ma le isi, e tatau ona saunia i se auala faapitoa. E muamua ave le kulimi, ma na o le taimi lava lea e faaopoopo ai le fefete. O le kulimi kulimi ma le sipisi sisi e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga. Ae o le sipisi fale ma se gaʻo gaʻo o le oʻo atu i le 4% e mafai ona saogalemu. O le susu o le kulimi e faʻaaogā faʻamalosi, ae i le faʻamautuina, mataituina o meaai paleni.

O le puaa, e pei o le keke, ua faasaina. O ituaiga o manu, na o le lapiti meaʻai e fautuaina. Faʻatele e mafai ona e 'aiina le moa poʻo le moa kuka ma le pipi. Ae maise lava o le tele o cholesterol leaga i totonu o le paʻu o se manulele. O le mea lea, e tatau ona ave muamua aʻo leʻi kuka.

O se manulele o loʻo i ai le tele o gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, o se pato, e le aoga foi ona ai. Ae ui i lea, e mafai ona e 'aʻai manu. E aveesea foi le paʻu aʻo lei kuka. E le tele le cholesterol i le ate moa e faʻasaina. Ae ui i lea, e taua le mafaufau i le auala e kuka ai, ina ia aua le faaopoopo ni gaʻo "sili atu".

E le fautuaina le solitulafono. E le faasaina paʻu ma le ate. O le susu o le moa, e ui i lea, e itiiti ifo cholesterol, e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma se afaina i se tapulaa faʻapulaʻa. E le tatau ona vavae le ate ole ate mai le meaʻai.

Taua! E faasaina le ulaula, e tusa lava pe faia mai le moa.

E toʻatele tagata e manatu o le maualuga o le cholesterol, e lelei le 'ai i iʻa ma isi iʻa. E moni lenei mea, faatasi ai ma nisi o faʻafitauli. E mafai ona e iloa poʻo le a le ituaiga o iʻa e te mafaia ma e tatau ona 'ai ma le maualuga o le cholesterol, faatasi ai ma se meaʻai. E mafai ona sili atu ona afaina ai le ulaula ma le kuka.. E mafai foʻi ona tuʻuina atu meaai faʻavave i lenei vaega. E oʻo lava i le caviar e lelei tele le le 'ai.

E lelei le 'aiina o iʻa ma le maualuga o le cholesterol pe a uma ona tao i totonu o se pepa poʻo le kuka. E le fautuaina le tui ma sushi mo le faʻaaogaina. Ae o lenei tapulaa e le faʻaaogaina i le sami. E mafai ona faʻaaogaina i soʻo se aofaiga.

O le falaoa aupito sili ona maualuga-kalori e sili atu. E tele naua kalori i mea faʻafiafia meaʻai. I le maualuga o le cholesterol, e na o meaai ma ituaiga soifua maloloina e filifilia. Palu falaoa atoa, o meaʻai i vitamini A, B ma le K.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o ia oloa, o loʻo faʻaleleia ai galuega o le tui, o le toxins ua faʻaaogaina mai le tino. Faatasi ai ma lona masani ona faia i totonu o le gastrointestinal tract, o le aofaiga talafeagai o le fiber ua tuʻuina mai.

O le falaoa o le vai o se tasi lea o punaoa o suauu mama. E taoina e aunoa ma ni fuamoa, susu o laau ma meaola. E faia i le natura masani.

O sea falaoa e le aofia ai le cholesterol. E faia mai i le falaoamata maualalo, lea e le mafua ai le faʻamalosi i totonu o le vaega o meaʻai.

Fualaau faisua ma fua

O oloa ia e mafai ona maualalo ai le cholesterol toto ei ai ni elemene taua i la latou fatuga. O nisi fualaau faisua e mauʻoa i fiber, polyphenols ma vitamini. O ia ituaiga mea e faʻaleleia le gaʻo gaʻo ma mafai ai ona maualalo le cholesterol leaga.

Taumafa fualaau aina ma fualaau aina e pei ona faatonuina e le tagata fai meaʻai.

Laʻau faʻailoa fautuaina e aofia ai:

O le faʻaaogaina o pateta, zucchini, turnips o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le tau o le toto.

E lelei le 'ai o fua ma le pectin. O nei mea e aofia ai apu, pears, plums. E fautuaina ina ia 'ai ia persimmons, tangerines ma aliga, fua. O le faʻaaogaina o vine e fesoasoani i le faʻamautuina o tulaga o le cholesterol. E aoga le 'aiina o faʻi - latou te aveesea toxins ma faʻasaʻo le faʻavaʻaina o le vai.

E mafai ona 'ai le sukalati

Ua faʻatagaina le sukalati mo tagata e maualuga le cholesterol. Ae ui i lea, o nisi o aiaiga e aofia ai:

  • Naʻo le sukalati pouliuli e saogalemu atoatoa. O lea ituaiga oloa e le mafai ona maua ai le cholesterol. O lona aso masani e 50 g i le aso.
  • O isi ituaiga o sukalati e le fautuaina. O lapisi susu e sili ona matautia.
  • O sukalati paepae e leai foi sona aoga aoga. E le aofia ai koko, naʻo gaʻo ma meaʻai susu.
  • O le tau o sukalati, lea e aofia ai le tele o koko, e maualuga tele. Ae ui i lea, o ia oloa e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le cholesterol levels.

Afai e te amanaia na faʻaogaina o le 'aina o sukalati, e mafai ona e fiafia oe lava i mea suamalie masani.

O le faavae o le sili ona suamalie o le suka. Ae ui i lea, o le punavai o le cholesterol oi totonu oi latou o gaʻo manu. O keke, meringues ma roll roll o loʻo aofia ai fuamoa ma kulimi e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o mea faʻafefiloi. O le suamalie ma le cholesterol o se autu e masani ona talanoaina e tatau ona iloiloina auiliili.

O a sima e mafai ona ou 'ai:

O nei oloa o le a tosina i nifo mumu uma. Ice cream, mo se faataitaiga, ice cream, o se oloa faʻasaina.

Juices, meainu ma le ava malosi

Le maualuga o le cholesterol e maua i tagata uma e lima i le silia ma le 40 tausaga. Mo se taimi umi, o le solia o le gasegase o le gaosiga o gaʻo e le afaina ai le lelei. Ae peitaʻi, o se taunuuga, e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular.

O suainu inu o se auala taatele e faʻamaonia ai le cholesterol. O mea inu ua inu e le gata e mafai ona faʻailo ai lou galala, ae e faʻamamafa ai foi le tino ma minerale talafeagai ma vitamini.

O vine e tele a latou aoga aoga:

  • O fualaau faisua ma fualaau aina suamalie e tele mea ola maloloina. Mo se faʻataʻitaʻiga, 200 ml o le sua o le sua o loʻo i ai le tele o elemene ma vitamini e pei o le 2-3 apu.
  • E le o iai le fiva i le sua. O lenei mea e faʻapupula ai lo latou gaogao e le tino.
  • I le faʻaaogaina lelei o sua, ua faʻavaveina ai faiga faʻasolosolo i totonu o le tino, ma e sili atu ona faigofie ona faʻaaogaina otaota leaga.

E fautuaina le faʻaaogaina o fagu fou o faʻi, mangoes, vine. Ae ui i lea, ona o le tele o le faʻaaoga, o le tino e iai ni faʻalavelave.

E fautuaina e faʻaititia le aofaʻi o le ava malosi e faʻaaogaina i le lua i le aso mo alii ma le tasi mo tamaitai. Talu ai o loʻo i ai a latou 'ava malosi eseese, o le numera o tautua e mafai ona eseese. E tatau ona e mafaufau i ia ituaiga o dosese (o le a le tele e te inu ai i le aso):

  • 350 ml o le pia.
  • 150 ml o le uaina.
  • 40 ml o le ava malosi 8% poo le 30 ml o le ava malosi.

Pe a inuina le ava malosi, o le aofai o le cholesterol leaga e le faʻaitiitia, ae o le maualuga o le cholesterol lelei e mafai ona faateleina. I le faʻaaogaina o le ava malosi, e aʻafia ai le fatu, ate, ma le vascular systems.

O le cholesterol i aso uma, e faʻatatau i tausaga

O le taumafa i aso taitasi o le cholesterol i le aso e le tatau ona sili atu i le 500 miligrams. O le faailo sili ona lelei o le 300 mg. Ina ia iloa lo latou maualuga, latou te pasia se suʻega o le toto.

Mo lenei mafuaʻaga, ua aloaia le PTI (protrobin index). Faatasi ai ma se "mafiafia" o le toto, e mafai ai e se tagata ona atiaʻe se maʻi maʻi fatu. O le le faʻatagaina o se taunuuga faapena o le a fesoasoani i le mulimuli i se taumafataga ma le tagofia o vailaʻau na faʻamatala mai e se fomaʻi.

O le a le tele o le cholesterol e mafai ona faʻamalosi i le aso e faʻalagolago i uiga o tagata taitoatasi. O le natura o meaai paleni e taua tele i le tausia o le ola maloloina. O meaai e tatau ona aofia ai le sili ona lelei o le elemene ma elemene.

Taumafaʻai ma taumafa faʻatatau mo le vaiaso

I le maualuga o le cholesterol maualuga, e fautuaina e mulimuli i se taumafataga. Ae ui i lea, o mea taumafa e mafai ona eseese ma lelei. O le meaai e tatau ona mamanuina i se auala e le maua ai e se tagata ni lagona le mautonu ao matauina se fuafuaga o meaai paleni. O se meaai e maua ai le cholesterol maualuga i fafine pe a uma le 50 tausaga mo le 5 po o le 7 aso o se tagata paleni, ae mafai ona e vaʻai i ni fuainumera paleni. Faʻatapulaʻaina e na o mea e leaga ai.

Faataʻitaʻiga mo le maualuga o le cholesterol:

  • 1 aso I le taumafataga o le taeao, 'ai se salati fualaʻau ma inu vai inu moli. Mo le taumafataga o le aoauli, saunia 2 fasi falaoa ma le sisi ma se faʻaitiitiga o pasene. E mafai ona e 'ai le 300 g o moa tipi ma le araisa. O le borsch e maualalo le gaʻo e tuʻuina atu mo le 'aiga o le afiafi.
  • 2 aso Mo le taumafataga o le taeao, salati fualaʻau. Mo le taumafataga o le aoauli, araisa ma moa. I le taumafataga o le afiafi, ia 'ai le 200 g o le siʻisi o le siʻi kuka.
  • 3 aso. I le taeao, 'ai fualaʻau fualaʻau ma fuamoa fuʻa. Mo le taumafataga o le aoauli, saunia se sua o fualaau faisua. Mo le 'aiga o le afiafi, fai ni iʻa tao.
  • 4 aso. Mo le 'aiga o le taeao,' ai le falaoʻo, mo le moa o le aoauli ma fualaau faisua, ma mo le 'aiga o le afiafi - fualaʻau tao i totonu o le ogaumu.
  • 5 aso. I le taeao, inu le vai moli, saunia le kuka moa mo le malologa. I le afiafi, 'ai se fuamoa ma se salalaʻau fualaʻau.

Afai e te mulimuli i lenei laulau i lalo ifo o le cholesterol, o le a le faateleina lenei faailoga. E sili atu le lelei o le faʻamaopoopoina o lau'aiga faʻatasi ma se fomaʻi poto. O meaai ma le maualuga o le cholesterol i tane, o le lisi mo le vaiaso e tatau ona amanaʻia uiga o le tino ma le olaga. O le tele o le cholesterol leaga, lea e maua i meaʻai e maua ai meaola manu, e pei o le fasi meaʻai manu, e ono mafua ai faʻafitauli o le soifua maloloina. O le Cholesterol lelei e tatau foi ona i ai i se tulaga sili ona lelei.

Le faʻaitiitia o le cholesterol. Taumafa i lalo ifo o le cholesterol.

O le maualuga o cholesterol na faasaina ai le lisi meaai

O le tulafono autu o le soifua maloloina o mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol o le faaitiitia o meaai o meaola i manu i aso taitasi.

Se lisi lautele o meaʻai e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le cholesterol:

  • Meaʻai gaʻo susu, e pei o kulimi mumu ma kulimi,
  • Pork meat
  • Meaʻai manu (fatuga, ate, faiʻai, manava, laulaufaiva),
  • Margarine
  • Umu gulu
  • Paʻu paepae
  • Paluga, suti, mea e faʻafiafia ai, paʻepaʻe paʻepaʻe ma susu,
  • Lisi e aofia ai gelatin
  • Mayonnaise
  • Pia ma le ava ava malosi.

E le mafai ona e taumafa i meaʻai falai e matua tele lava le faʻavasegaina o le suāuu manu. E tatau foi ona mumusu e 'ai ni meaʻai aano o manu. O fuainumera o loʻo lisiina e tuʻufaʻatasia e lo latou malosi faʻapitoa e faʻaputu ai le cholesterol i le tino, faʻapea foʻi ma le malosi e faʻalauteleina ai le faʻapipiʻi o le cholesterol.

E mafai ona fai Meonnaise mai le isu oona ma e maualuga lona gaʻo. Talu ai e leʻo se mea taumafa faigofie, e le mafai ona 'ai e aunoa ma ni faafitauli. O le puaa o loʻo i ai le maualuga maualuga o le cholesterol i le 100 kalama. I lenei itu, afai e te le 'aiina lenei aano o manu, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le faʻamautuina o le lipid status.

O le faʻaaogaina o caffeine e mafua ai le saoasaoa o le gaosia o le cholesterol saʻo i le tino. E sili atu le inu o le laʻau ma faʻasolosolo i sina vaega o le suka.

Le aoga tele ae faʻatagaina oloa

E naʻo le fomaʻi e mafai ona faʻatagaina le meaʻai taumafa mulimuli, ia mafaufau i faʻamaʻi o meaola uma o le tagata ua matauina.

O oloa e mafai ona 'ai i ni mea laiti i le leai o ni faʻamaʻi:

  • Meat (paʻu)
  • Mea gaosi susu (e le o gaʻo),
  • Fuamoa, e taʻua o le faʻaaogaina o fuamoa paʻepaʻe ua faatagaina,
  • Laʻau mumu ma le uliuli
  • Laʻau, uʻu ma musele,
  • Kuki oatama
  • Pogisa tipi
  • Sasaʻe Sasae.

O le laisa paepae masani ma le maualuga o le cholesterol, taumafai e suia le enaena (vao), ma sili atu le mumu. Talu mai le paʻepaʻe pe a fufulu mai le atigi fatu o le tele o vitamini, minerale ma antioxidants. Laisaga laulaau, i se isi itu, faatasi ai ma toega o le atigi e sili ona aoga mo hyperlipidemia. O ia fatu e mafai ona kukaina e pei o le falaoamata masani, faapea foi ma le faaopoopo o fualaau faisua ma faapipii ile vevela vevela. E ui o le faila masani e aoga tele foi.

O Porridge ma le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona 'ai i le faʻalelei, ae e le mafai ona e kukaina lenei ipu malosi. Aua nei galo e uiga i le maualuga o le kalori o lenei meaai. E le gata i lea, aua le faaopoopo le pata mai le masani, aua le faʻaleagaina le faaopoopoina o masima. O Porridge mai meaʻai o le cereal e maua i le fiva meaʻai, ma o lea e saofagā ai i le lelei o le gaioiga ole gaʻo ma le aveesea o le gaʻo sili atu mai le tino.

Mai meaʻai uma lava, o le buckwheat e sili ona faʻamatalaina le antiatherogenic. Buckwheat o loʻo i ai vitamini B, PP, gaʻo siama, amino amino taua, fiva meaʻai. O nei vaega uma, pe a faʻaaogaina, taofiofi maualuga maualuga o le cholesterol leaga i le toto. Ia faʻaeteete, ona o le maʻi pipisi o le fualaau oona e faʻasaina ai le 'ai o le falala.

O aano o manu e aofia ai le tele o cholesterol, aemaise lava puaa. Talu ai e aofia ai foi le protein o manu i le malosi o le gaosiga o le tino, e tatau ona e 'ai i aano o manu. Ina ia le faʻaosofia le faateleina o le cholesterol, e lelei tele le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai i aano moa papaʻe. O se meaʻai kuka kuka poo le ogaumu o le a fetaui lelei i meaai i aso uma, fualaau faisua o se faʻaopoopoga o le a le toe i ai i le auala.

O oloa leaga, e pei o le ate, e le o mea masani e fautuaina mo le hypercholesterolemia. I le taimi lava lea e tasi, o lenei faʻamalosia e mafai ona faʻalauiloa vaega taua nei i le tino:

  • Vitamini o vaega B ma K,
  • O minerale e pei o le copper, potassium, phosphorus, molybdenum, uʻamea,
  • Aano amino taua: lysine ma le methionine,
  • Retinol, tocopherol,
  • Heparin.

E fautuaina e 'ai sina vaega ole ate ole ate e puipuia ai le tupu o le atherosclerosis ma le thrombosis vascular.

O le suka e aofia ai le 150 mg o le cholesterol i le 100 kalama. I le taimi lava e tasi, i ni vaega laiti, o lenei iʻa taumafa e totogi ai le le lava o gaosi omega-3, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le faʻaitiitia o le cholesterol. E tele naua mea leaga e le aoga. Fiafia e suʻi ma kuka i le filifilia o se meaʻai kuka.

I le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e 'aina le tele o meaʻai gaʻo susu. O le susu o le siisi ma le sisi, o le mea e leaga ai, e faʻasaina mo hyperlipidemia. E mafai ona inu le susu i le 1% gaʻo. O le fesuiaʻiina o le soya poʻo le susu o le almond ua fautuaina foi.

Faʻatagaina (lelei) meaai mo le lipid metabolism disorders

O oloa faʻatagaina e mafai ona tuʻufaʻatasia i le tasi lisi lisi:

  • Fualaau faisua: kapisi, broccoli, seleri, isalaʻelu, logo pepa, zuciniini, kālati, pipiʻi,
  • Fualaau: apu, rimoni, faʻi, avoka, vine, persimmon, fualaʻau, kiwi, fusi,
  • Afe oona (O loʻo aofia ai Omega 3)
  • Lisi o olive o olive ma suauu,
  • Nati: almonds, hazelnuts, walnuts,
  • Hua o le susu-susu: kefe, kefir,
  • Meli
  • Fualaau aina suamalie: apricots mago, aso,
  • Ata
  • O le uaina mumu (i tamai tootoo),
  • Rosehip ma chicory tinctures,
  • Paʻu falaoa falaoa
  • Sami kale,
  • Buckwheat ma le araisa,
  • Palu pasila kulimi,
  • Green tea ma le kofe.

Fualaau faisua ma fualaau aina o le mea autu autu autu mo le maualuga o le cholesterol. E mafai ona 'aina i latou e toetoe lava a le faʻatapulaʻaina i soo se taimi o le aso. O pi e faapitoa lava le faʻamalolo, aemaise lava pi ma le maualuga o le cholesterol. O pini e tamaoaiga i fualaau faisua ia e matua gauai uma io tatou tino. O se faʻalavelave o minerale ma vitamini e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o lipid. O pini foi e aofia ai le lecithin soifua maloloina. O lenei mea-e pei o le gaʻo-o se faʻafitauli o le hepatoprotective, i se isi faaupuga, e puipuia le tupu mai o faʻamaʻi ate.

O fuamoa i le maualuga o le cholesterol e tatau ona 'ai i aso uma. Sapalai fualaʻau manogi na faia i le avoka, letus, tomato ma kukama o loʻo i ai le tele o filo fualaʻau, lea e faʻateleina ai le metabolism ma le faʻamamaina o elemene leaga.

O iʻa gaʻo, aemaise lava o salmon, e aofia ai gaʻo susu. O loʻo aʻafia saʻo i le faʻamautuina o le lipid metabolism. E sili ona lelei le taoina o iʻa, faʻamalamalama lelei i au mea e sili ona e fiafia i ai ma fufuluina i le suauu olive. Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol maualuga, e sili atu le aua nei taumafa i meaʻai uma, talu ai o meaola gasegase ua faasaʻolotoina mai le suāuʻu fuālaʻau pe a fulu.

O pasta o le kulimi kulimi o loʻo i ai meatotino taua nei:

  • Latou te tuʻuina atu le tino ua taua o calories "faʻagesegese" mo se lagona umi o le faʻaoʻoina,
  • Faanatinati le fausiaina o otaota,
  • E leai ni a latou '' vave '' ona o le gaʻo, lea e mafua ai le tele o meaʻai,
  • Polysaccharide complexes,
  • O le tele o filo meaai,
  • Faʻasologa o elemene ma vitamini.

Pasta e leai se gaʻo. O lea, e mafai ona 'aina e tagata e maualuga le cholesterol. Ina ia maua le aofaʻiga sili i le tino, aua le faʻapipiʻi le pata i se pusa pasta. Ma e fautuaina foi e kuka le pasta al dente, lea i le faaliliuga mai le faa-Italia o lona uiga "i le nifo". O loʻo i ai i lenei pepa latou te taofia le tele tele o vailaʻau taua.

Mo le faia o se fualaau masani lelei e sili ona aoga mo puipui o le vaa, faʻaaoga le suauu olive mo le faʻaofuina, sui o paluga ma ni mea fou, ma pikiapu pi ma leki fou. E i ai se fesuiaiga e le itiiti ifo le lelei, aʻo iai le aʻafiaga o atherogenic. E mafai foi ona e faaopoopo atu le laukalo mo le piʻamea ma le manuia. Afai o loʻo i ai pea le faʻaogaina o lenei laau i taimi uma, o le aʻafiaga o le faʻaititia o le maualuga o le "leaga" cholesterol ma le faʻavaveina o metabolic processes ua faʻaalia.

Sorrel O loʻo aofia ai le tele o le pāmiola ma le vaitamini C. O a latou fegalegaleaiga i le tino e fesoasoani i le faʻamautuina o le lipid metabolism i le toto. O lenei laau e masani ona faʻaaogaina i le kuka ma e mafai ona faʻalauteleina meaai. E mafai ona 'aina uma laulaau Sorrel i le laulamu ma le soupeti.

Sea kale e tele faleoloa. O lenei alga o loʻo i ai le vailaʻau vailaʻau o sitosterols, lea e puipuia ai le faʻapipiʻiina o palalalala i luga o le puipui vascular. Ma o le vitamini B12 ma le PP e faʻafefe ai le thrombosis. E mafai ona 'aina e le Kelp le falaoamata e pei o se ipu e eseʻese, pe pei o se moli laititi, mo se faʻataʻitaʻiga, ia fagota.

Aotelega o laulau o oloa matautia ma maloloina i le maualuga o le cholesterol

O loʻo i luga o lenei laulau oloa e ala i vaega: aano o manufasi ma moa, susu, iʻa, fuamoa, meaʻai, falaoa suamalie, suamalie, gaʻo ma suauu, iʻa oona, gaʻo ma suauʻu, mea faʻavave, meainu. I totonu o vaega taʻitasi, o loʻo i ai oloa e tatau ona e mautinoa e teʻena, ae o loʻo i ai oloa o le a aoga mo le maualuga o le cholesterol. Ia suʻesuʻe ma le faaeteete ma ia mautinoa e teu lenei itulau i au tusi tusi ina ia aua le maumau.

TOP 5 faasaina meaai

E masani lava ona faigata tele le lafoaia o masaniga leaga uma. Ina ia amatalia lau malaga i le aveeseina o le maualuga o le cholesterol maualuga, ia e faʻafofoga muamua i mea uma e lima o meaʻai e sili ona leaga. I lalo o le a tatou iloiloina atili auiliiliga pe aisea e le mafai ai ona 'ai lelei nei meaai pe afai ua maua oe i le hyperlipidemia.

1. Faʻasāina meaʻai, sisi ma sausage

I le maualuga o le cholesterol, o mea taumafa ulaula e matua fautuaina e le 'ai. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le tuʻuina atu lea o tino o le tino i totonu o le faiga o ulaula. Ole ulaula meaʻai e maualuga i kalolo ma maualuga i le cholesterol. O na oloa e mamafa ai le manava ma faʻaalu ai le malosi o le tino i le faʻalauteleina o le gaʻoina o le tino.

2. Palu le pata (kuki, meaʻai, keke)

O le kulimi kulimi, e pei o keke kulimi, e masani lava ona aofia ai fuamoa, pata ma le margarine i le fua. I lenei itu, o le faʻaaogaina o nei laʻau suamalie ei ai sona aʻafiaga i le tulaga lipid. O le maualuga o le lipoprotein e maualuga, ae o le lipoproteins maualuga maualuga e faaititia i le faasalalauina o le toto.

O le tele o le suka e faʻaaogaina e maua ai suamalie suamalie e faʻalavelaveina ai le lamatiaga o faʻamaʻi o le atherosclerosis pei o le maʻisuka. E sili ona lelei le 'ai o fua suamalie, honey, oriental sweets e pei o se isi.

3. Meaʻai faʻafefe (chips, crackers, crackers)

O le suauu Paʻu e faʻaaogaina i le gaosia o meaai mama. E le gata i lea, o nei oloa e sili atu le masima. O keke ma meaʻai e iai gaʻo leaga, o le isi igoa mo gasegase pala. O le suauʻu paʻu o loʻo i ai le elemene palmitic, lea e faʻaleleia ai le faʻapipiʻi o le cholesterol o loʻo i totonu o le tino.

O lenei mea e faʻaosofia ai le tupu o le hyperlipidemia. O gaʻo fesuiaiga e pipii ai le tino o le tagata ma saofagā ai i faʻamaʻi fatu fatu. E le gata i lea, o meataalo ma fusi e maua ai le maualuga o le kalori. I lenei tulaga, a maeʻa ona 'ai, o loʻo i ai se lagona o le fiaai ma o loʻo i ai le le lava o le tino i le tino. O le 'ai o meaai e afaina ai ona o le fia inu.

O meaai anapogi e le tatau ona faʻaumatia i le maualuga o le cholesterol. O meaai anapogi e taua foi o calories gaogao. " O nei sandwichs faaosoosoga e pipiʻi ai le manava ma le gaogao i gaʻo ma mea leaga, aʻo tuʻuina atu sina malosi mo le olaga. E le gata i lea, i totonu o meaʻai faʻatau meaai masani e masani ona faʻaaoga ai le gaʻo susu mo le faʻavela. O le tele o meaʻai ua malolo mo se taimi umi ao le i kukaina, o le mafuaaga lea ua matua leai lava se meaʻai.

O le faʻaaoga masani o meaʻai vave e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻapupulaina ai le faʻaogaina o lipids leaga i le toto. I le taimi lava lea e faʻaosofia ai le malosi ma faʻagesegese ai le faʻaumatiaina o mea leaga, sili atu gaʻo mai le tino.

5. Meaʻai falai

O fuālaʻau fuʻamu ma fusi falai e 'ai ma le maualuga o le cholesterol e sili atu ona le aoga. E pei foi o keke falala mo le 'aiga o le taeao. O lenei meaai e aofia ai le tele o cholesterol. Mo se faʻataʻitaʻiga, e 139 mg o le cholesterol o loʻo i ai i le fuamoa e tasi. I le malosi o le fui, o le gaʻo o mea o loʻo gaosia i oloa, e faʻaititia ai mea o loʻo maua i meaʻai. I le taimi lava lea e tasi, o le faagasologa o le faʻamalosi i totonu o le inisinia e manaʻomia ai le tele o le taimi ma aumaia ai le toʻa.

Mo le faʻavelaina o falai, o le pailani e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tofo ma le maelega. Mai le faʻaaogaina o pateta, o le lipid status o se tagata ma isi totoga e matua aʻafia lava.

Meaʻai gaosia e sili atu le lelei, talu ai e leai se suauu e manaʻomia. I le taimi lava e tasi, o lenei ituaiga o togafitiga vevela e fesoasoani e puipuia ai vitamini ma minerale, faapea foi ma le suamalie o le oloa. O le 'aina o fualaau faisua ua fesoasoani foi.

O le lisi o mea leaga i le hyperlipidemia e manaia tele. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le tele o oloa anti-atherogenic mo se taumafa paleni. E manaʻomia lou faʻalauteleina o le atinaʻeina o le lisi sili ona lelei, aʻo e amanaʻia uiga o lou tino.

Mafuaaga ma taunuuga o le maualuga o le cholesterol

O le maualuga o le cholesterol i tagata e matauina pe a faʻaalia i se numera o mea. I le tele o tulaga, e maua i tagata e maua i le maʻisuka. O le togafitiga faʻapitoa e mafai ona matauina i:

  • Hepatitis
  • Cirrhosis o le ate,
  • Extrahepatic jaundice,
  • Faʻasalaga o Renal.

O le faʻamaʻi e mafai ona maua i fafine aʻo maʻitaga. Afai e le o ola le tino i le tino, ona avea lea ma mafuaaga o le maʻi. Faatasi ai ma le le aoga o le faaaogaina o fualaau faasaina, ua faaleagaina ai le metabolism, lea e mafua ai le faateleina o le cholesterol. I le lamatiaga o tagata e masani ona feagai ma tulaga faigata. O le faʻamaʻi e ono mafai ona maua i tagata mamaʻi. Afai o se tagata e ulaula pe faʻaleagaina le ava malosi, o lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻega o se togafitiga faʻaleaga.

Faʻasalaga le togafitiga o le togafitiga i totonu o se tagata, o le atinaʻeina o faʻafitauli e maua. O le tele o taimi latou te aliali mai i le tino o le maʻi fatu poʻo le maʻi i le toto toto o vaʻa o vae ma vae. O nisi o tagata gasegase ua maua i le le atoatoa i le toto i fatugaʻo, faiʻai. Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, ua maua ai le dyscirculatory encephalopathy. O aʻafiaga e mafua ai angina pectoris.

O le faateleina o le aofai o le cholesterol i le tino o le tagata e mafai ona maua mai i se talaaga o mafuaaga eseese ma ua afaina i taunuuga. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai le taimi e togafitia ai maʻi, o se tasi o vaega o le taumafataga.

O tulafono faavae o taumafa

Faatasi ai ma le hypercholinemia, e le manaomia e le tagata gasegase ona tausisia se meaai malosi i lona olaga atoa. O tagata maʻi e fautuaina meaʻai talafeagai, lea e mafai ai ona taumafa ituaiga o meaʻai. Taumafa ma le faateleina manaʻomia tulafono patino e mulimulitaʻia:

  • O le tagata gasegase o loʻo faʻaalia le vaega o meaai paleni. O lona uiga, e tatau i se tagata ona 'ai meaai 5-6 taimi i le aso. I le taimi lava e tasi, e tatau ona laʻititi le tautua.
  • O le tagata maʻi e tatau ona iloa po o fea oloa e le manaʻomia, mulimuli i se taumafataga e tusa ai ma fautuaga. Aua neʻi 'ai ni sausa, meaʻai faʻapipiʻi, meaʻai gaosia, sausage, ma isi.
  • Afai e te mulimuli i se meaai, e tatau i se tagata ona mataʻituina le kalori o meaʻai, lea o le a faʻamaonia le mamafa.
  • O le tele o le gaʻo o loʻo faʻaaogaina ua fautuaina ina ia faʻatapulaʻa i le 1/3. E matua faʻasaina le gaʻo manu. E sui i fuālaʻau fuālaʻau, e aofia ai le fusi, sana, sesame, olive, ma isi. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, ua maeʻa salakeke.
  • O meaʻai faʻasusu e le fautuaina mo tagata gasegase, aua latou te taʻitaʻia ai le maualuga o le atomero o le cholesterol i le toto.
  • O tagata gasegase e faʻatagaina e faʻaaogaina meaʻai susu ma sina gaʻo maualalo.
  • I le taumafataga, e tatau ona i ai le sami ma le sami. E aofia ai gaʻo susu, lea e maua ai le faʻamamaina atoatoa o vaʻa toto. Mo le vaiaso e tatau ona e 'aina ia le itiiti ifo ma le tolu servings o iʻa.
  • E tatau i se tagata ona teena le puaa. Ua fautuaina o ia e 'ai le aano o manu - tamai mamoe, povi, moa lapiti. E fautuaina e 'ai ni aano o manufasi e sili atu nai lo le 3 taimi i le vaiaso.
  • O le faʻaaogaina o pia ma agaga e matua faasaina. I se tulaga e le masani ai, e mafai ona faatagaina le uaina mumu, ae le silia le tasi le ipu.
  • E fautuaina tagata maʻi e 'ai le fagu moa, aua e le gata o le vevela, ae aofia ai foʻi ma palatini.
  • E le fautuaina le inuina o le kofe. Afai e le mafai e se tagata ona teenaina, ona tatau ai lea ona sili atu nai lo le 1 le ipu i le aso o lenei vai inu.
  • I le maualuga o le cholesterol, e fautuaina le taumafaina o le taumafa, aua o lenei aano o manufasi o loʻo i ai le tele o le gaʻo.
  • O meaai e tatau ona atiae e faavae i fualaau faisua ma fua. E tatau ona faʻaumatia i aso uma pe a ma le 500 kalama. O lo latou taumafaina e tatau ona faia i se mea fou, tunu pe kuka.
  • O le meaai e tatau ona atiina ae i luga o le faavae o cereals, talu ai o la latou tuufaatasiga i ni aofaiga tele e aofia ai fiva lapopoa e aʻafia ai le cholesterol.

Faatasi ai ma le faateleina o le aofai o le cholesterol, e tatau i se tagata ona tausisi lelei i tulafono o loo i luga, lea o le a le gata ina faamautu ai le faailoga, ae faapea foi le faaleleia atili o le tulaga o le maʻi.

O a meaai e tatau ona faʻaesea mai le meaai?

Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, e tatau ona atiaʻe ai se taumafa e mafaufau ai i mea faasaina. O tagata maʻi e matua faʻasaina le faʻaaogaina o gaʻo e mafua mai i manu, talu ai o latou o se punavai o le cholesterol. E le fautuaina le faʻaaogaina o le gaʻolaʻo gaʻo. O tagata maʻi e faʻasaina mai le taumafaina o meaʻai e mafua ai le malosi o le fatu cardiovascular ma le popole.

O le taumafaina o fualaau faisua e tatau ona faia i totonu o se pepa ua afaina, talu mai le ulu o le fiva i totonu o le tino, ua mataʻituina ai le pala. O mea taumafa e tatau ona faia i totonu o le kuka poo le tao tao. E fautuaina foi le tafe. E leai se mea e gaosia ai susu - susu susu i gasegase: kefir, susu susu, yogurt, ma isi. Mayonnaise, kulimi ma suauu kulimi moli e tatau ona lafoai.

I togafitiga, e tatau ona vavaeeseina fuamoa falai ma fufulu mai le taumafataga. Aʻo sauniuni muamua vasega, e faʻasaina le faʻaaoga o le gaʻo gaʻo. E mafai e iʻa ma aano gaʻo ona faʻateleina le faʻatinoga. E le fautuaina e le au atamamai le faʻaogaina o mea faʻafiafia. I meaai, e tatau ona lafoaia falalaʻau, popo. O mea faasaina o ni pato pato ma kusi. Nai lo lena, e mafai ona faʻaaogaina fualaʻau. E fautuaina e faʻaaogā ipu o le oatmeal, falaoamata mai le araisa, buckwheat, ma isi.

Aʻo saunia se meaʻai, e tatau ona e faamasani i le lisi o meaai faasaina, lea o le a faatapulaa ai le ono tulai mai i le tulaga o maʻi.

Cholesterol Products Table

Afai ei ai se tagata e maualuga le cholesterol, e le mafai ona faʻaalia le laulau. Ua fautuaina tagata maʻi e teena mea nei - paluga, aano o manu, gaʻo, ma isi. O meaʻai e le mafai ona faʻaumatia o loʻo faʻamatalaina i le koluma muamua. O loʻo faʻamatalaina e le numera sili ona maualuga o le cholesterol i la latou tuufaatasiga. I le maualalo o le toto cholesterol toto, o le faʻaaogaina o oloa mai le koluma lona lua i se aofaiga maualalo e faatagaina.

Faasaina faasainaLaititi le Faʻatagaina
MargarineFat
SquidMusuka
Fusi iʻaFusi
Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻaAʻau iʻa
PateFuamoa
Pork meatTamai Mamoe
GusyatinaLeu moa
DucklingsFale

Pe a amataina se taumafataga, e taua tele le fuafua po o fea meaai e faasaina, talu ai e aofia ai le sili ona telē o lenei vaega. Afai e faasaina, o lona uiga e mafai ona latou faaleagaina le tino.

Mea ua faatagaina

I le faagasologa o le togafitiga, ia tofia cholesterol-leai se taumafataga. Ua atiae e faavae i luga o oloa maoti. O se tautua a se tagata e tatau ona aofia ai le falaoa o ananafi, mo le sauniuniga e faʻaaogaina ai le falaoamata laititi. E mafai foi ona e 'ai falaoa lea ua uma ona faʻamago. I le faʻaitiitia o le gaioiga, e fautuaina e kuka pasi mai falaoamata atoa. E fautuaina tagata maʻi e kuka le kuka i fuālaʻau. O le meaai e tatau ona aofia ai fualaʻau:

  • Lafailaʻau ma kapisi papaʻe,
  • Potatoes
  • Zucchini,
  • Pumpkins
  • Beets.

O le faʻamaʻaloina o toxins mai le tino e faʻatinoina e faʻaaoga ai kāloti. O le punavai o le gaʻo sikeri o le salati. E fautuaina mai e le au atamamai le tuuina atu o le fiafia i meaʻai - vela, toso, pusi moa, lapiti, moa, ma isi.

O le meaai e tatau ona atiina ae i luga o le faavae o le sami - faila, sikula, paʻu, ma le lapisi. E talafeagai le faʻaaogaina o le cholesterol-faʻaitiitia o meaʻai - tuna, faʻataʻotoga, paʻu, vevela, puipui, ma isi.O le punavai o le polotini fualaʻau, lea e talafeagai mo le faʻamaʻi, o ni leki. E manaomia e tagata maʻi ona 'ai fatu.

O loʻo i ai le tele o ituaiga oloa e faatagaina i le maualuga o le cholesterol, lea e mafai ai e oe ona atiae se meaʻai lelei ma maloloina.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

O se meaai e maua i le maualuga o le cholesterol e tatau ona atiaʻe e faʻavae i luga o oloa e mafai ona maualalo ai faʻamau.

O le vaega e tatau ona aofia ai fua o susu-susu. O le puipuiga o puipui lapoa, ma le aveeseina o mea tausi toto ma le gaʻo mai le tino, ua saunia ma aniani ma galala. O le tagata maʻi e tatau ona inu vai suamalie, lea e aofia ai le acid ascorbic, o lona gaioiga e faʻamoemoe e faʻamalosia ai puipui o toto toto. E fautuaina foi le inu i fualaau aina suamalie, pulupuni o le rose, tea laititi. Mai taimi e tatau ai, e manaʻomia lou tuʻuina atu o mea e fiafia i ai mea manogi, pepa, lemoni, sinapi, horseradish.

E manaomia e tagata maʻi ona 'ai tamato ma kukama. E le gata i lea, o gasegase e tatau ona 'ai le greens i ni aofaiga tetele. Mo meaʻai, kiwi ma meaʻai manogi e fautuaina. Sauniuniga o suamalie fualaʻau e tatau ona faia i luga o le lua o aano o aano o manufasi. O le suamalie, o le faʻaaogaina o popsicles ma jellies e mafai ona faatagaina. E mafai foi ona e 'ai i mea e le aofia ai le suka.

Pe a filifilia meaʻai, e tatau ona tuʻuina atu le fiafia i na filifiliga e le aofia ai le cholesterol. O le lisi e aofia ai soʻo se oloa gaosiga:

E taua le 'ai o cereal cereals, mo le sauniuni lea e faasa ona faʻaaogaina le susu ma le pata. E tatau i tagata mamaʻi ona 'ai le kuka i le aso. O se tautua e aofia ai suauʻu manogi, nati ma fatu, lea e tatau ona faʻaaogaina i ni tapulaa faʻapulaʻa.

O le tagata gasegase e tatau ona 'ai le broccoli, lea e aofia ai fiva taumafa, lea e fesoasoani e faʻamautu ai le tulaga. E le mafai ona faʻafefeina meaʻai fiva i le puipui o le intestinal. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le teuina ma le faʻamamaina o meaai gaosi ua saunia. Faʻafetai i le saoasaoa o peristalsis, o se faʻagasolo laʻititi o le faʻaaogaina o le cholesterol e maua. E fautuaina tagata maʻi i le aso i le 400 kalama o lenei oloa.

Aua le fiu anufe anufe, lea e aofia ai le statin. O ni fualaau o fualaau faasaina, lea e mautinoa ai le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le cholesterol. Faatasi ai ma le faʻaaogaina masani o lenei oloa, o le mafai ona faʻaitiitia le faʻapipiʻiina o faʻamau i totonu o vaʻa. I le faagasologa o le togafitiga, o le tagata maʻi e fautuaina ia faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le 9 kalama o le oloa.

Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa le aofia ai o le togafiti i le taumafataga. O lenei oloa e aofia ai gaʻo omega-3. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, ua paʻu ai le cholesterol pe afai e suia le fua o fua o polotini. Ua fautuaina se tagata i se aso o le 100 kalama o lenei oloa. O lenei mea e mafai ai ona toe faʻafoʻi le lumen i totonu o vaʻa, faʻapea foʻi ma le aveesea o le gaʻo ma le cholesterol mai pusa.

Afai e faateleina le cholesterol, o le a le mea e mafai ona 'aina e na o le fomaʻi e fuafuaina e tusa ai ma le ogaoga o le togafitiga.

Meaʻai maloloina

O se taumafataga mo le maualuga o le cholesterol ua atiaʻe e amanaʻia ai le lisi o meaai faatagaina ma faasaina. E tele ni filifiliga o mea taumafa. O le fea e sili ona talafeagai e mafai ona faʻamoemoe e se fomaʻi. Mai le maualuga o le cholesterol maualuga, e fautuaina e faʻaaoga filifiliga nei o meaai:

  1. O le taeao e aofia ai le yogurt e maualalo le gaʻo ma le falala. Ina ia faʻaitiitia le faʻaopoopoga o faailoilo, ua fautuaina e inu se ipu vai o le vine ile vaitaimi lea. Mo le taumafataga o le aoauli, e fautuaina oe e saunia se salatisi fualaau ma inu vai suamalie fou. Mo le 'aiga o le aoauli, e fautuaina le kukaina o le borsch ma le faʻaaogaina o le sua o fualaau faisua, pipi pipi. E mafai foi ona e 'aina se salati fualaʻau, lea ua tumu i le suauʻu olive. O se meaai i le aoauli e aofia ai falaoa e lua o le lala ma le apu. Meaʻai paleni tatau e manaʻomia le kukaina o le 'aiga o le afiafi i le ituaiga o palu asparagus ma le faʻaopoopoga o le suāuu. E fautuaina foi le faʻaaogaina o sisi, falaoa falaoa ma le lanu meamata.
  2. I lenei tulaga, o le taumafa e sili atu ona eseese. Ua saunia se omele mo le 'aiga o le taeao, lea e faaopoopo i le logo ma le zucchini. A o faagasolo lenei vaitau, ua fautuaina e 'ai le falaoa o le rai ma inu se ipu kofe ma le faaopoopoina o susu. O le lona lua o le taeao e aofia ai salati fua ma falaoa fala. Mo le taumafataga o le aoauli, e fautuaina e sauni le kuka o fualaau faisua, faʻasea tao. E mafai foi ona e 'ai sina fualaau fuamoa, mo le sauniuniga lea e faʻaaoga ai le suauu. Mai le inupia, e tatau ona e tuʻuina atu se mea e te manaʻo ai e faʻaaoga. O se taumafataga i le aoauli e aofia ai yogurt gaʻo maualalo. Mo le 'aiga o le afiafi, e mafai ona e faia se salati e faʻaaoga ai le sipisi e le faʻaaogaina ma' ai le falaoa. E fautuaina le sua Tomato mo le inu.
  3. O le laulau togafitiga e maua i le maualuga o le cholesterol e manaʻomia ai le sauniuni o le faʻafefe o le cereal in the water. E mafai foi ona e inuina se ipu vaiinu suamalie po o se lanu lanumeamata. O le taeao lona lua o le moli poo le mandarin. Mo le taumafataga o le aoauli, ia kuka le susu ma le suka i le vai. E mafai foʻi ona e 'aina le salati, mo le sauniuniga e faʻaaogaina ai le kapeti ma kāloti. Ua faʻauʻu le meaʻai i le pulupa. Mo se taumafataga o le taeao, e fautuaina e faʻaaoga se salati o fualaau faisua ma le falalā, lea e faʻaaogaina ai le suauʻu olive. Mai le inu, e fautuaina le yogurt. O le taumafataga o le afiafi e aofia ai iʻa na tunu i totonu o le folasi, salamata fuamoa ua faʻaaogaina i le masima ma le sua.

O aso uma e pei ona taua i luga e mafai ona toe fai pe faʻatasi ma isi. O lenei mea o le a faʻavasega tele ai le lisi ole maʻi. Faʻafetai i le faʻaaogaina o le laulau togafitiga ma le maualuga o le cholesterol maualuga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina faʻataʻitaʻiga e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. Faatasi ai ma le fesoasoani a le taumafataga, ua faʻamamaina ai vaʻa ma ua faʻaleleia le toto i totonu ia i latou.

E i ai le tele o fualaau suamalie e mafai ona faʻaaogaina i le maualuga o le cholesterol. E fautuaina tagata maʻi e saunia:

  • Laʻu iʻa. E i ai ni nai paluga o le kalaka ma le siʻisi e tasi e vevela ma vavae. I le zucchini ma le isalaʻelu, e tatau ona e faia le togafiti tutusa. O meaʻai e fefiloi ma faʻafefiloi i le masima, pepa, laʻau faʻamalosi ma le suauu manogi mo le afa itula. O le iʻa o le iʻa e 'aina ma faʻalanu i laau. O fualaau faisua o loʻo tuʻuina atu i luga o le pepa, ona iʻa, ma mama mama i luga. Pipi iʻa i le ogaumu mo le 20 minute.
  • Iʻa ma sisi. O se ipu ua saunia i luga o le faavae o hake fillet, tamato, aniani, kāloti, sisi susu, fuālaʻau fuālaʻau. O le fusi iʻa e tipi i ni vaega ma togiina. Mo lenei mea, o mea manogi uma ma mea manogi e faʻaaogaina. O eleni e lelei le gaosia ma pasi i totonu o se pani. O loʻo faʻapipiʻi kāloti muamua i le mea lenei. Ua faataatia ese le fillet i totonu o se fuga ma ua tumu i fualaau faisua. Toto Tomato e taatia i luga, e tatau ona tipi i totonu o mama. E taofi le ipu mo le 20 minute. A maeʻa le taimi lenei, e tatau ona nutilima le iʻa i le kulimi kuka ma tao mo ni nai minute.
  • Tui moa ma pi. E tasi le moa moa e ave ma tipi i ni fasi fasi pepa. E tatau ona tuʻu i totonu o se fagu, sasaa vai ma tuʻu i fafo. 300 gM o ni anuenisi lanumeamata lanumeamata ua faaopoopo i le pusa, ma mea manogi e tusa ai ma manaoga faaletagata. Uʻu mea uma i lalo o le tapuni seia oʻo i le moa e oʻo i le sauniuni. A o lei auauna atu, o le ipu ua fufuluina i laʻau, faʻafefe ma sasaa i le suauʻu olive. Auauna i le mafanafana.
  • Loto susu. O le fusi uila e tatau ona faʻaumatia. A maeʻa lenei mea, e saunia se suʻepaʻe e faʻavae i luga o le suauu manogi. Laʻau, rosemary ma susu susu o loʻo faaopoopo i ai. E faatofu le fillet i totonu o le sami ma tuu ai mo le 30 minute. A maeʻa lenei mea, ona tuʻu lea o le filo i luga o le pepa ma tao i totonu o le ogaumu. A uma le kuka, e tatau ona e masima ma tautua ma fualaau faisua fou.

O le faateleina o le cholesterol o le toto e maua i tagata pe a faʻaalia i le tele o mea faʻaosofia. O lenei faiga faʻaleagaina e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, lea e manaʻomia ai togafitiga taimi. I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona tausisi i se taumafataga ile amanaia o oloa faatagaina ma faasaina. E i ai le tele o ituaiga meaʻai, lea e mafai ai ona e filifili le filifiliga talafeagai mo le maʻi. Ina ia mautinoa le lelei ma le lelei o togafitiga, e tatau ona iai le fomaʻi i le atinaʻeina o le taumafataga.

Vaega o meaʻai i le hypercholesterolemia

  • Faʻasologa o mea taumafa. O le mataupu faavae - e tusa lava pe e te le manaʻo i ai, ae i ni vaega laiti (100-200 g), 5-6 taimi i le aso.
  • Lelei o le kuka. I le maualuga o le cholesterol, falai, ulaula, ipu kuka, soʻo se faʻasaoina e matua faasaina.
  • Breakfast. E tatau ona aofia ai gaʻo - masima ua kuka i le vai poʻo le susu gaʻo.
  • Taʻaloga E tatau ona aofia ai soupisi poʻo le susu ma vevela, mo se faʻataʻitaʻiga, iʻa tunu po o aano o manufasi faʻatasi ai ma se ipu falala.
  • Taumafa E tatau ona tuʻuina atu i salakeke, fualaʻau ma iʻa poʻo aano o manufasi.
  • Taʻaloga ma le laauli o le aoauli. E pei o se meaʻai, fuamoa fualaau aina, fualaau 'aina, fualaau faisua fou, fualaau mamago, nati, oloa gaʻo susu-e lelei.
  • 1 le itula ae leʻi oʻo i le taimi e momoe ai, ua fautuaina e inu se ipu malamalama o le kefir, yogurt masani poʻo le sua o fualaau aina fou.
  • Pe a ma le 1-1.5 lita o le vai e tatau ona onā i le aso. E le mafai ona suia i le lauti, compotes, decoction of herbs.
  • E taua tele le faʻaititia o le gaʻo manu i le itiiti ifo ma le tolu.
  • E fautuaina e matua faʻamagalo uma le kofe. Po o le inu i le sili atu i le 1 le ipu i le aso o le vevela mea inu masani. O le tea o le Ginger ua i ai se lelei o le tonic. O se isi mea lelei lea e faʻaolaina ai, ae e afaina ai le kofe maualuga o cholesterol.

Pe a faʻapipiʻi se taumafataga, e fautuaina tamaitai e faʻalauiloa atu mea soya e maua ai le phytoenerogens i totonu o le lisi, e masani ona faʻaaoga fatu fatu saito, inu ava malosi. E fautuaina le faʻaititia o le suka, faʻagasolo atili.

E tatau i tamaloloa ona mataʻituina ma le totoʻa le toe faʻaleleia o le porotini, faʻaaoga ai lekumu ma fagota atili, faʻasusu le masima pe faatapulaaina lona aofaiga i le 8 g i le aso. Faʻatasi ai ma meaʻai talafeagai, fautuaina e lafoai atoa amioga leaga (ulaula tapaa, ava malosi).

O le tele o taimi, o le hypercholesterolemia ua tuʻufaʻatasia ma faʻamaʻi pipisi o totoga o le tino: toto maualuga toto, gaioiga o le gaiola, ate, ma gaʻo. O lenei tulaga e manaʻomia ai se faʻaoga faapitoa.

Lisi o meaai fautuaina ma faasaina mo le maualuga o le cholesterol

FautuainaLimitedFaasaina
O iʻa ma iʻa
  • hake
  • lanu moana lanumoana,
  • polu
  • Navaga
  • samani
  • faʻailoga.
  • pike
  • perch
  • bream
  • tolotolo:
  • musika.

E mafai ona faʻaumatia e le sili atu ma le 2 taimi i le vaiaso, i foliga afifi, i ni vaega laiti pe a ma le 100 g.

  • togafiti
  • eel
  • gaogao
  • caviar
  • maʻa
  • iʻa e mafai ona tuʻuina ma mea e leʻi maeʻa.
Meat products
  • moa e leai ni paʻu ma pipi,
  • lapisi o lapiti
  • vela vela.

Folasaga i totonu o le lisi, i ni vaega e le silia le 100 g, i isi aso uma.

  • puaa
  • lafumanu
  • taʻaloga taʻavale
  • tamai mamoe
  • meaʻai aano o manufasi (sausage, meaʻai, sausages),
  • faʻasalaga.
Ova, Fats
  • le la,
  • olive
  • sese.
  • sana
  • soya.

Faaopoopo i meaai sauni. Norm 2 tbsp. l i le aso.

  • margarine
  • pata, pama pama,
  • gaʻo.
Mea gaosi, susu susu
  • susu
  • kefir
  • yogurt masani
  • kusi falaoa.

Oona oona mai le 0.5 i le 5%.

  • sisi i le 20% gaʻo,
  • kulimi kulimi e oʻo atu i le 15% gaʻo.

Le silia ma le 3 taimi i le vaiaso.

  • kulimi
  • gaʻo susu susu:
  • kulimi mumu
  • susu susu
  • aisa kulimi
  • curd mass,
  • uila pupula.
Fualaau faisuaFualaau faisua fou ma le aisa, sana, pi, lentils.Suauu kukaina e le sili atu ma le faatolu i le vaiaso.
  • French fries
  • pateta pateta.
FuaSoo se fualaau fou.O fualaau mamago ua fautuaina ina ia faʻaaogaina i isi aso uma.
  • totoina vine mamago
  • faʻi
  • vine
  • fualaau mama.
Faʻailoga
  • fala falala
  • lanu enaena
  • fatu fatu saito,
  • millet (millet),
  • oatmeal.
  • falaoa e faia mai le suamalie po o le falaoamata o le falaoamata atoatoa - i aso uma, ae le sili atu i le 200 g,
  • falaoa o le saito kulimi - e le sili atu i le fa taimi i le vaiaso e avea o se falaoa i le itu mo aano o manufasi,
  • buckwheat - e le sili atu ma le 2 taimi i le vaiaso, i ni vaega laiti o le 100 g.
  • laisa paepae
  • semolina.
Fafaga
  • kuki oatmeal
  • masi
  • mago.
  • falaoa paʻepaʻe
  • uumi kuki (Maria, Sweet nifo).

E mafai ona e 'ai se fasi falaoa paʻepaʻe pe 2-3 kuki mo le' aiga o le taeao, ae le sili atu i le 3 taimi i le vaiaso.

  • faifeʻau fou,
  • Fale faʻafiafia
  • buns mai le pusa pasi.
Sweets
  • puddings
  • fualaau suamalie
  • fualaau aina.
Soka sukalati - e le sili atu i le 4-6 taimi i le masina.
  • sukalati
  • sipuni
  • marmalade
  • paluga.
Meainu
  • vai masani
  • lanu meamata
  • oso aʻe sipuni i le chamomile,
  • fualaau suamalie
  • vai.
  • toli
  • fualaau aina suamalie mamago,
  • vaivai kofe
  • koko.

E fautuaina e tuʻuina atu nei 'ava i luga o le lisi e sili atu ma le 3-4 taimi i le vaiaso.

  • soʻo se meainu faatasi ma le faʻaopoopoga o le susu po o le kulimi,
  • ava malosi, ava malosi.

Paleni paleni

Mo le atoatoaga o le faʻatinoina o tino ma tino, e tatau i le tino o le tagata ona maua faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo i le aso ma meaai. O le mea lea, e tusa lava pe maualuga le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, e le mafai ona matua teena atoatoa gaʻo manu.

Pulu (pulu)

Latou te maualuga le mamafa o le mole masima. Faʻamau faʻamalosi o le alafapeta.

O le tele o le protein o loʻo i ai:

  • vela vela
  • moa susu
  • gaogao
  • sami
  • leki.

Pe a tuufaatasia se taumafataga, e taua le mafaufau o nisi o nei meaai e aofia ai le tele o cholesterol. Mo se faʻataʻitaʻiga, moa pe vela. O le mea lea, e mafai ona ulu atu i luga o le lisi e sili atu ma le 2 taimi i le vaiaso.

Fats o se punavai o le malosi mo le tino. I le maualuga o le cholesterol, o le gaʻo tumu o gaʻo e le aofia ai mai le lisi, lea e mafai ona faateleina le maualuga o LDL leaga.

E tatau ona tuʻuina atu i le fualaʻau, gaʻo e leʻo faʻasusu, lea o loʻo aofia i oloa nei:

  • fuālaʻau fuālaʻau
  • nati
  • talomu, oloa susu.

O se faʻamatalaga faapitoa o le iʻa. E tele le cholesterol, ae e le afaina, talu ai ona o lona aʻafiaga leaga e faʻaseseina e gaʻo susu. O le mea lea, e faaopoopo atu i fualaau faisua ma fualaau aina, o se elemene taua o meaʻai o le sami. E mafai ona tusia i luga o le lisi i aso uma.

Carbohydrates e faigofie ma e faigata tele sugars, o se punavai o le malosi, o se mea fale mo sela. O lo latou le lava vave ona aʻafia ai le setete o le tino: o le cardiovascular system is disrupted, o le fua o le metabolic ua pa'ū, o le setete o le faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina.

O le tele o le sili atu o meaʻai gaʻo o loʻo aofia i:

  • falaoa atoa o le falaoa
  • fualaau faisua, fua,
  • pi
  • fatu atoa
  • o meaʻai gaosiga maualalo-gaʻo.

E taua le iloa o loʻo i ai se isi vaega o mea inu gaʻo, lea e taʻua o le faamamaina. Latou te le faia mo le le lava o le malosi i le tino, ae o le faʻaaogaina atoa o le malosi. O vailaau faʻamalosi ua faʻamamaina e faigofie lava ona ufiufi.

O le mea lea ua latou atiaeina, o le mea lea, e matua leai lava ni uiga aoga. Faatasi ai ma lo latou tamaoaiga, latou te amata vave ona liu i gaʻo. O le mulimuli i se taumafataga e faʻaaogaina uma ai meaai mamago. O nei mea e aofia ai mea faʻamalosi, pusa, mea suamalie, meainu suamalie.

Mea e mafai ma e le mafai ona 'ai ma le maualuga o le cholesterol

O mea taumafa i le falemaʻi e aofia ai le tele o mea e faʻafefiloi lelei ma le tasi, lea e mafai ai ona e faia le meaai e fesuisuiaʻi.

  • cereals: lanu uliuli ma le lanu mumu, buckwheat, bulgur, quinoa, masi, tausoga,
  • sami iʻa: tuna, hake, pollock, cod, salmon, blue whiting, hake,
  • leki: paʻu paepae ma le mumu, lentils, chickpeas,
  • nati: o arasi, alalaupapa, aloa, almonds, cashews,
  • fuālaʻau fuālaʻau olive: olive, faʻafefiloi, sogi, le la,
  • fuamoa: polotini,
  • susu, susu gaʻo susu ma le gaʻo oona e oʻo atu i le 5%: susu, yogurt (e aunoa ma ni mea e 'ai, meaʻai e' ai), keke,
  • paluga: falaoa atoa o le falaoa, keke oatmeal, keke, masi,
  • soya, oloa mai ia i latou,
  • greens: pasili, pi, olani puna,
  • mea suamalie: puddings, fualaau aina suamalie, siaki suamalie,
  • mea inu: lanu meamata ma laʻau faʻapitoa, fualaau masani poʻo fualaau fualaau suamalie, teuteuga i selu uʻamea, chamomile, meainu suamalie.

Fualaau faisua ma fualaau aina e tatau ona fausia ai le faavae o le taumafataga. E mafai ona 'aina i latou fou, faʻamaisa, vela pe gaosia.

I se tapulaa faʻapulaʻa, e le sili atu ma le 2-3 taimi i le vaiaso, e fautuaina e faʻaaoga:

  • ituaiga o iʻa, iʻa, iʻa, iʻa, iʻa,
  • mea taumafa taumafa: moa susu, pipi, lapiti, vela vela,
  • oloa susu: sisi ma gaʻo gaʻo e oo i le 20%, kulimi mumu - e oʻo i le 15%,
  • palu pateta i le susu,
  • fualaau mama (sei vagana vine),
  • falaoa paʻepaʻe
  • fuamoa fuamoa
  • palu pasi o le saito,
  • meainu: kissel, fualaau aina suamalie, koko, vine mumu moni.

O meaai uma ua taua i luga e aofia ai le cholesterol. O le mea lea, e tatau ona e ulufale i totonu o le taumafataga i se aofaiga faatapulaaina. O a latou faasiliga e faateleina ai le tele o gaʻo, faʻateleina suiga o le atherosclerotic i totonu o vaa.

Le mea e le 'ai:

  • soo se ituaiga o aitalafu,
  • caviar
  • gaʻo meaʻai: puaa, povi, mamoe,
  • aano o manufasi, iʻa e leʻi faʻaaogaina, meaʻai e mafai ona 'ai,
  • suauu, gaʻo: pata, pama, popo niu, pailani, margarine,
  • oloa gaosi susu: fuaina po o le susu atoa o susu, kulimi, pata,
  • meaʻai vave
  • cereals: semolina, araisa paepae,
  • pastry, sweets,
  • mea inu gaʻo maualuga, meainu suamalie.

O le faʻaleleia o taumafa talafeagai e mafai ona maualalo ai le cholesterol i totonu o le 2-3 masina.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

Ona oa latou meatotino, latou te fesoasoani i le faʻaitiitia lelei o le maualuga o le lipoproteins leaga ma faʻaititia le aofaʻi o mea aoga. O le sili ona lelei i lenei itu e aofia ai:

  • O le olive olive olive fou. Le sili ona aoga mo le cholesterol maualuga. Punavai o vaovao. Faʻaitiitia le aofai o cholesterol e 13-15%.
  • Avaka E aofia ai le sili ona telē o fomaʻi mai fualaau uma. O nei mea e faʻaitiitia ai le gafatia o le tootoo laiti e gauaʻi ai vaega o le gaʻo, aveeseina mai le tino. Afai e te 'aina le afa o le avoka i le aso mo le' aiga o le taeao, a maeʻa le 3-4 vaiaso o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le cholesterol o le a faʻaititia e 8-10%, ae na o le tulafono lava o le soifua maloloina.
  • Kiwi, apu, blackcurrant, tilo. Faʻatonuga faʻaleaganuʻu masani. Faʻasalalau le faʻafefe o le lipid, faʻamalo faʻamalosi fua. Lower cholesterol i le 5-7% pe a faʻaaoga mo le 2-3 masina.
  • Soya, legumes are rich in fiber. E faʻamamaina lelei ai vaʻa toto, vave ona nonoa le lipoproteins maualalo, e aveeseina mai le tino ae leʻi ulu atu i le toto.
  • Lingonberries, cranberries, pomegranates, strawberries, mūmū mūmū, fugalaau, fuamū mūmū lalo ifo o le cholesterol e 15-18%. Berries e mauʻoa i polyphenols. Latou te faʻamamaina toto toto, aveese mea leaga mai le tino. Latou te puipuia le atinaʻe o le kanesa, maʻisuka.
  • Tuna, mackerel, cod, trout, salmon. O iʻa e aofia ai gaʻo gaʻo (omega-3, omega-6). Latou te faʻafoʻiina le lipid metabolism, faʻamamaina toto toto o atherosclerotic plate, ma faʻamalosia faʻamalosi o le telefoni. E fautuaina e faʻalauiloa iʻa i le taumafataga i aso uma, i se vaega itiiti (100-200g). A maeʻa 2-3 masina, o le maualuga ole lipoproteins lelei o le a faateleina e 5%, leaga - faʻaititia e 20%.
  • Laʻau faʻafefiloi, falala, bran, oatmeal. O loʻo aofia ai le tele o filo laʻau tele e galue e pei o ni sorisiti: latou te gaosia ni meaʻai e pei o le gaʻo, toxins, ma aveese mai le tino.
  • O le kele. E faʻavasegaina le lipid metabolism, faʻateleina le faʻaogaina o le HDL, faʻamamaina toto toto.
  • Meli, pollen, falaoa pipi. Faamalosia le puipuiga, faʻasaina le toto, faʻaleleia faiga faʻava-o-tino, toe faʻafoʻi mea faaleagaina.
  • O ituaiga uma o greens e mauoa i le lutein. Latou te faʻasaʻo le tino mai toxins, toxins, lipoproteins leaga. Puipui mai le atinaʻe o le atherosclerosis.

Faataʻitaʻiga o le maualalo o le faasologa taumafa o le cholesterol

O se meaai e maua ai le cholesterol maualuga e aoga tele e avea o se faʻasologa mo le mamafa o tagata, ma faʻamaʻi o le vaega o le digestive, cardiovascular system.

  • 'aiga o le taeao - falaoa laisi, lanu meamata,
  • 'aiga o le aoauli - fuamoa fua, sua,
  • 'aiga o le aoauli - le paluga o le pipi, susu o le susu ma le kuka ma pateta, faʻamalosi,
  • aoauli o le lauti - meaai falaoa, tea chamomile,
  • 'aiga o le afiafi - keke keke ma zucini poʻo le isalaʻelu, lauti,
  • i le po - kefir.

  • taumafataga o le taeao - buckwheat, mea inu inu,
  • 'aiga o le aoauli - 1-2 apples, juice,
  • 'aiga o le aoauli - kuka mai soupeti mai kapisi fou, iʻa tunu ma se salati o tamato ma kukama, lauti,
  • aoauli o le aoauli - yogurt, masi, compote,
  • 'aiga o le afiafi - fualaau faisua, lauti,
  • i le po - yogurt.

  • 'aiga o le taeao - sisi kuki faʻamaʻi kirimoli, sua,
  • 'aiga o le aoauli - salati fuamoa i le olive olive, lauti,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau suamalie fualaau suamalie, veal vet ma asparagus, lauti,
  • aoauli i le aoauli - yogurt ma le muesli, kissel,
  • taumafataga - keke falaoa ma paluga pateta, salati, ti,
  • i le po - kefir.

Afai e leai se faʻailogaina, e mafai ona e faatulaga taimi anapogi. Mo se faataitaiga, o le apu. Taumafa pe tusa ma le 1 kilokalama apu i le aso. Mo le 'aiga o le taeao, kisisi, mo le' aiga o le ao - aʻano tunu e aunoa ma se falaoa, ao lei moe lefir. Po o le aso malolo: paluga, falaoisi keke, paʻu mama (pe tusa ma le 500 g), fua. O aso anapogi e le tatau ona faia sili atu ma le 1 taimi i le masina.

  • Aua le faaopoopo le sisi i le aano. E faaluaina le tele o gaʻo le lelei, calories.
  • Afai e te manaʻo moni i laʻau 'aina, e mafai ona e' ai i se paʻukeke sukalati poo ni fasi keke sukalati maʻoti ma le maualuga o le pi koko.
  • I fualaau eseese mo le kuka, sui fuga i fuatini. Tasi fuamoa - 2 squirrels.
  • A e kuka le gaʻo o manu, ia mautinoa e faʻafefe le vai muamua lea e kuka ai le aano.
  • Faʻasese le mayonnaise ma isi sauga atoatoa. Laei salata i le suauu, sua o le tipolo. Ina ia faʻamaʻaina aano o aano o manu, faaopoopo mea manogi po o laʻau.

Soo se taumafa e tatau ona faʻapipiʻiina ma faamalositino, faʻamalo le ulaula ma le ava malosi, i le tausisia o masaniga i aso uma.

Mediterranean diet, lona aoga

I le faaopoopo i le taumafataga masani, lea e fesoasoani e faaitiitia le numera o lipoproteins maualalo maualalo i totonu o le toto, o loʻo i ai se isi filifiliga mo meaʻai maloloina - le Mediterranean. E maua ai foi le maualalo o le cholesterol, ae o loʻo i ai ona lava eseesega.

Mataupu faavae autu

O le lisi o aso taʻitasi e tuufaatasia e faʻatatau i fautuaga nei:

  • mo le taumafataga o le taeao - cereals: granola, cereals i luga o le vai, bran,
  • mo le taumafataga o le aoauli - pasta, iʻa po o aano o manufasi,
  • mo le 'aiga o le afiafi - meaʻai protein, faaopoopo i fualaau faisua po o fua.

O le kuka o le kuka i totonu o le ogaumu i totonu o fagu, kuka kuka i totonu o se faletalimalo e lua poʻo se fai kuka taofi. O le maualuga o le cholesterol, meaai falai, soʻo se ituaiga meaʻai vave, e matua faasaina.

Mea mo le lisi o aso taʻitasi:

  • fualaau mama (sei vagana vine),
  • fualaau faisua
  • fualaau suamalie
  • susu susu susu
  • nati, fatu fatu, fatu o le sunflower (e aunoa ma le masima ma le suauʻu),
  • mai suauʻu - naʻo le olive,
  • falaoa atoa o le falaoa
  • pata o le suka - lanu enaena, pulu, millet, karite,
  • inu ava malosi - naʻo le uaina mumu, e le silia le 150 ml i le aso i le 'aiga o le afiafi.

O oloa o loʻo faʻalauiloaina i luga o le lisi 3-5 taimi i le vaiaso:

  • mumu sea iʻa (iʻa, salmon),
  • paʻu moa paʻu
  • pateta
  • fuamoa (protein)
  • sweets - honey, kozinaki.

Meaʻai mumu (lemu povi po o vela) e faʻafeiloai i le taumafataga 4 taimi i le masina.

Faataʻitaʻiga o le lisi

O le taumafataga Metitirani e aofia ai taumafataga e tolu i le aso, faʻatasi ai ma le aoauli ma le afiafi. Umi mai le 3 i le 5 masina.

  • 'aiga o le taeao - oatmeal i susu susu, falaoa ma le sisi, lauti lanumeamata,
  • 'aiga o le aoauli - falalaʻelu faʻafefete poʻo pepa i iʻa, lauti,
  • taumafataga - iʻa mumu ma tamato, se ipu uaina.

  • 'aiga o le taeao - suauu kuka, kulimi Feta, lauti tiamata,
  • 'aiga o le aoauli - iʻa tunu, teuteu i pasta, lauti tiamata,
  • 'aiga o le afiafi - iʻa falaoa ma salati salati, sua.

  • 'aiga o le taeao - buckwheat, tea vaivai uliuli,
  • 'aiga o le aoauli - pi pi pi, salu fuamoa, se fasi kisi malo, lauti poʻo kofe,
  • taumafataga - iʻa fagota po o le susu, lauti.

Ua fautuaina meaʻai mama. I le aoauli - e masani ona fua, i le afiafi - oloa susu (kefir, yogurt, cheese cheese, mixing with dried fruits).

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Tuua Lau Faamatalaga