Ituaiga o le oona i le fafine ma alii togafitiga, meaai

Endocrinologists latou te suʻesuʻeina le manuʻa o le manava i le manava pe a faʻapipiʻi i le manava ma le manava o le tino.

O lenei ituaiga o oona e mafai foi ona taua o le tele o meaʻai (ona o le tufatufaina atu o tino o le tino), totonugalemu poʻo le visceral. O lona uiga, mo fomaʻi o nei faauigaga e tutusa lava, e ui lava e iai eseesega i le va o le visceral ma le abdominal: i le Latina, o le abdomen o lona uiga o le "manava", ma viscera o lona uiga o le "manava". E foliga mai i le tulaga muamua, o le localization o le gaʻo o le gaʻo o loʻo faamatalaina, ma i le lona lua o loʻo faamamafa mai ai o lenei gaʻo e le o se mea faʻapitoa, ae o totonu ma o loʻo i totonu o le omentum, o le gaʻo gaʻo o le feʻau ma le vaʻai o le visceral.

I le faʻaogaina o le tino, o lenei tino o le tino e avea ma puipuiga mo i latou, ae o lona tele volumes - gasegase abdominal - ei ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina.

, , , , , , ,

Epidemiology

E tusa ai ma nisi o tala faʻatatau, e tusa ma le 2.3 piliona tagata matutua o le mamafa tele i le lalolagi, ma e silia ma le tolu tausaga o latou numera ua faateleina i le silia ma le 2.5 taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Iunaite Setete, a itiiti ifo o le 50% o tagata e 50 i le 79 ma e tusa ma le 70% o fafine i lenei vaitau o le matua e matua faigata lava. Ma o le tele o meaʻai i le maʻisuka na maua i le 38.8 miliona tagata Amerika - ma le 0.8% le maualuga e fiafia i ai tagata. E tusa ma le 32% o le faitau aofaʻi o tagata matutua o le US (47 miliona) e iai le maʻi pipisi.

O le numera o tagata Kanata ua sili atu ma le 18 tausaga le matua ua matua malosi lava, ae o le tele o le BMI e le sili atu i le 35 - o lona uiga, o le vasega I le tele o mea.

Fai mai Tusitala o le tamaititi Pasila o le 26.7% o tamaiti Pasila oe taʻi 7-10 tausaga ma le 34.6% o tamaʻitaʻi o le vaitausaga e tutusa pe sili atu le mamafa pe o sina tikeri, e masani lava o le manava.

O le numera o tagata gasegase ua faateleina i Ausetalia, Mekisiko, Farani, Sepania, Suiselani, 27% o mataupu o le siama o le oona e popole i alii, 38% - fafine.

Faatasi ai ma Britons, e toetoe lava a faasefulu ma le faalua ona paʻu i le 30 tausaga talu ai, e oʻo atu i le 22-24% o le faitau aofaʻi o tagata.

, , , , , , , , , , , ,

Mafuaaga o le Avea ma le Abdominal Obesity

O le mafuaʻaga ogaoga o le afaina o le isesa e fesoʻotaʻi ma le solia o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le kalori ma tupe faʻaalu o le malosi na maua - faatasi ai ma le tele o le taumafa. Faʻatasi ai ma se olaga le tumau, le faʻaaogaina o le malosi i le ituaiga o triglycerides e faʻapipiʻiina i adipocytes (suauu o le paʻu paʻepaʻe manu). I le auala, o le gasegase e le mafua ona o le sili atu o le faaaogaina o gaʻo, ae o meaai e maua ai le gaʻo, talu ai o le kulukose maualuga i lalo o le malosi o le inisalini e vave ona liua i triglycerides. Ma o ia tulaga lamatia mo le tele o meaola e pei o le le lelei o meaai ma le le lava o le afi, leai se masalosalo.

O se tasi o mafuaaga manino o le gaʻo o le manava i totonu o alii o le ava. O le mea e taʻua o "pia pia" e aliali mai ona o le ava malosi (e aofia ai pia) e maua ai le tele o kaloni e aunoa ma le taua o mea taumafa, ma pe a le mu nei calorie, e faateleina le gaʻo i totonu o le lua.

O le le atoatoa o le 'ai o se tasi lea o mafuaʻaga o le mamafa tele: o le tele o tagata e masani ona "faʻamalieina i latou lava i meaʻai," o lona uiga, "faoa faamalosi" le atuatuvale ma soʻo se lagona ootia (o le a tatou talanoaina le pathogenesis o lenei mea matautia i lalo).

O mafuaaga mafuaʻaga o le gasegase o le abdomina e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le numera o hormones-peptide ma hormones steroid, neuropeptides ma neurotransmitters (catecholamines), faapea foi a latou fegalegaleaiga, le tulaga o le lagona o le faʻaaogaina o mea faʻaleleia ma le faʻatulafonoina o le tali atu o le tino popole popole. O le tele lava o taimi, o faafitauli o le endocrine e fuafua tonu lava.

E pei ona matauina e le endocrinologists, o le gasegase abdomina i alii (o le muamua na sili atu le tele o le gase o le visceral nai lo tamaitai) e mafua ona o le faaitiitia o le testosterone (dihydrotestosterone).O le faaitiitia o le gaosiga o feusuaʻiga, e pei ona i ai, e fesoasoani i le faateleina o le numera o latou atigipusa i totonu o le masini, ae peitai, o le lagona o le lagona o le tino e faaitiitia, o le mea lea, o le faasalalauina o faailoilo i le neuroreceptors o le hypothalamus, lea e puleaina ai le tele o taualumaga o le endocrin i le tino.

O le lapisi o le resdominity i tamaitai e atiina ae, e fai ma tulafono, pe a uma le amataga o le misa, ma ua faamatalaina i le saoasaoa o le paʻu o le estradiol i ovaries. O le iʻuga, e le gata o le palakalafa o suiga lanu enaena o manu, ae o lona tufatufaina foi i totonu o le tino. I lenei tulaga, o le gasegase abdomina ma se BMI masani e masani lava ona matauina (o lona uiga, faatasi ai ma se numera o le tino e le maualuga atu nai lo le 25). O le ovary Polycystic e fesoasoani i le tele o meaʻai, faʻaititia ai le maualuga o hormones sex sex. E le gata i lea, o le hypothyroidism, o le le atoatoa o le thyroxone thyroxine ma le hormone stimulants o le thyroid (synthesized by gite pituitary), lea e taua tele i le metabolism lautele, ua manatu o se tulaga lamatia mo le fafaga visa i tamaitai.

O le gasegase o le resdominity i fafine pe a uma le fananau mai e lamatia ai i latou e sili atu kilokalama i le taimi o le maʻitaga nai lo le tatau (ma e masani lava pe a ma le 43% o fafine maʻitaga). E mafua ai foi le gaʻo ma faateleina le mamafa o le tino aʻo leʻi maitaga, aemaise lava ile talaaga o le maualuga o le hormone prolactin i le toto (lea e maua i le lactation ma faʻalauteleina ai le liua o le kulukose i le gaʻo). O le atinaʻeina o le manava o le manava pe a uma le fānauga e mafai ona avea ma se tasi o aʻafiaga o le maʻi o Sheehan e fesootaʻi ma le paʻu o le toto i le taimi o le fanau mai, lea e oʻo atu ai i le faaleagaina o le pituitary.

Faatasi ai ma suiga o le pathological endocrine, o tulaga nei e ono aʻafia ai le faʻaputuina o le gaʻo i totonu o le manava o le tino e iloga:

  • faʻalauteleina le faʻateleina o le adrenocorticotropic hormone (ACTH) e le pituitary gland ma faʻaitiitia ai le gaosiga o le homone growth, beta ma gamma-lipotropins,
  • gaosiga tele o glucocorticoids (hormones steroids) faʻatasi ai ma faʻafitauli pipisi o le cortex adrenal,
  • faʻateleina le faʻasologa o le inisalini e le pancreas ao faʻaitiitia le gaosia o le hormone glucagon (faʻafetaia lipolysis - le vaevaeina o triglycerides i suauʻu gaʻo).

O le mea moni, o le tuufaatasiga o nei mafuaʻaga e afua ai le paʻu o le tino i le maʻi pipisi. O le gasegase o le abdominal o se vaega o le faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻafitauli o le gasegase ma e fesoʻotaʻi tonu i le faʻalauteleina o le tetee o le tino (tetee) i le insulin, le atinaʻeina o le hyperinsulinemia ma le faateleina o le kulukose toto, ma le hyperlipidemia - maualuga maualuga o triglycerides i le toto ma le maualalo o lipoproteins maualuga (HDL). I le taimi lava e tasi, e tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa, i le 5% o mataupu, o loʻo i ai i le mamafa o le tino, 22% - i le mamafa ma i le 60% o tagata gasegase o le gaʻo susu.

O le faaputuputuina o le gaʻo visceral i le manava o le manava e mafai ona tupu i le Cushing's syndrome (herenko-Cushing), faʻatasi ai ma le faʻamalosi o le alcohol-Cushing syndrome, faatasi ai ma le maʻi palapreatic (insulinoma), ma le faʻamaʻi, faʻaleagaina poʻo le vevela i le hypothalamus, faʻapea foʻi ma tagata maʻi genetic syndromes (Lawrence-Moon, Cohen, Carpenter, ma isi).

O le lapisi o le resdominity e mafai ona atinaʻe i tamaiti ma tagata talavou ma le furostoc neuroendocrine syndrome (adiposogenital dystrophy), o se taunuuga o manuaga o le gaioioserela pepe, pepe neoplasms, poo le mafaufau e maua i le maningitis poo le encephalitis.

O nisi vailaʻau, e pei o fomaʻi ma vailaʻau faʻaaogaina mo le mafaufau, e mafai ona oʻo atu ai i le tele o meaʻai.

, , ,

Maitaga o le resdominality i alii ma tamaitai: mafuaʻaga ma togafitiga

O le gasegase o le resdominality o se faʻamaʻi lea e faʻapipiʻi tele ai le gaʻo i luga o le manava ma le pito i luga.E tupu se faʻamaʻi pe a le faʻaaogaina le tele o kalori mai meaʻai ma e teuina saogalemu e pei o le gaʻo.

A mamafa le mamafa, e teu i luga o mea o loʻo i luga o le tino, ma ua taʻua o le visceral. O le fusi matala matala e afifi ai totoga i totonu, faʻailogaina, faʻalavelaveina le masani ai. O totoga o le tino e aafia i toto toto, lea e ave ai le hormone na gaosia mai siama. O lenei hormone e tali atu i le atuatuvale o le popole ma e fesoasoani i le solia o le gaosiga o le carbohydrate.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O mafuaaga o le faʻamaʻi o:

  • Fafagaina
  • Le lava faamalositino,
  • Hormonal le toilalo i le tino,
  • O lou maʻi maʻi
  • Toto
  • Faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave (faʻalavelave, mafaufau, osofaia faʻalavelave),
  • O aʻafiaga i le maea ai o togafitiga (hormones, tranquisis, antidepressants),
  • Vaʻaiga faʻasologa.

Ituaiga o meaʻai tele

  • Maualuga le loto. O le tino e teu ai le fatu fatu, e faʻalavelaveina le fatu.
  • Ova o le ate (gaʻo matua). E taʻitaʻia ai le solia o le puleaina o le talo ma le faʻamamāina o mea leaga i le tino.
  • Gaʻo meaʻai. O se vaega eleelea o gaʻo e faʻalavelaveina ai le galuega urinary, o le faʻamaʻaloga o le urine e tupu. O le iʻuga - o le faʻavaeina o maʻa, faʻamaʻi ma le faʻaogaina o le tino i totonu o le tino.
  • O le tele o meaʻai - e oʻo atu ai i le faʻalavelave i le tino o meaʻai.

E lua laasaga o le vevela visceral: alualu i luma ma le mausali. Faatasi ai ma se tulaga alualu i luma, o loʻo maua ai se tupe mama maualalo, faatasi ai ma se tulaga mautu, o le mamafa o le mamafa e tumau pea le suia.

Ina ia iloa po o le a le mamafa o le masani, faaaoga se fua faʻatatau: Height (cm) - 100 = mamafa masani. Faataitaiga: 189cm-100 = 89, o lona uiga, faatasi ai ma le faateleina o le 189 cm, o le mamafa e tatau ona atoatoa le 89 kilokalama. O le faʻatagaina sese o le 8-10 iunite. E faavae i luga o lenei fua faatatau, e 4 tikeri o meaʻai e iloga:

1 tikeri. O le mamafa o le tino o le 8-10 kg. Ole maʻi e le mafua ai soʻo se faʻalavelave i tagata. I le taimi o le faamalositino, o le puupuu o le mānava e foliga mai, vave alu i le malologa.

2 tikeri. O le mamafa e sili atu i le masani e 10-15 kg. O le le lava o le manava, o le salu e foliga mai e oʻo lava i sina faʻaletino vaivai. E vave vave ona vaivai, ma fetogi i le afiafi. O le tagata soifua e faʻaaogaina suiga, o loʻo maua i luga o le manava, lima lima mea e maua ai gaʻo.

3 tikeri. O le mamafa o le 50% poʻo le sili atu o le mamafa masani. O le faateleina o le avega i luga o le fatu ma vae vaivai e afaina ai le malosi o se tagata. O gaoioiga faaletino e faaitiitia.

4 tikeri. E seasea lava. O le mamafa o le tagata e silia ma le masani masani ile 4-5 taimi. O le tagata gasegase e le gaoioi ma e le mafai ona ia galue ia te ia lava. O le uta i luga o le fatu, ate, fatugaʻo ma isi totoga o se faʻalavelave. A aunoa ma fesoasoani faafomai, e maliu se tagata.

O le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava e le mautonu. I le taimi muamua, o le mamafa o le mamafa o loʻo vaaia ma le toʻa, na mafua i le "olaga popole." I le taimi nei, o le gaʻo o le visceral e faʻapupula i luga o le manava, lima, pusa, faʻapipiʻi totoga o totonu. E amata ona gaosia le gaʻo matala e maua ai se hormone e fesoasoani i le faateleina o le manaʻo. O ona sela e faʻaitiitia ai le lagona lelei o totoga i le inisalini, lea e mafua ai mea e manaʻomia muamua mo le maʻi o le maʻisuka. Ua faateleina le manaʻoga, o le fiafia e tuʻuina atu i meaʻai, gaʻo, meaʻai falai, suamalie.

O le faaputuputuina o gaʻo i alii ma tamaitai e eseese lava.

I fafine, o le gaʻo o le tino e faʻapupula i le vaega o le puʻu, pulou, papa (mea e taʻua o "taliga taliga").

I tane, o le manava e amata ona ola i le mea muamua. Ona o se olaga toʻafilemu ma faamalieloto, o le gaʻo viscous o loʻo tuʻuina i totonu o le omentum. O le mea e taʻua o le "pia pia" e aliali mai.O le gaʻo i le manava o loʻo ola, o loʻo taʻitaʻia e le tamaititi se olaga faʻapitoa, o lona manava e tupu tele ... E tasi lava le ala e ese mai i lenei liʻo leaga - meaʻai ma le taʻaloga.

I totonu o se tulaga mautu o le 3 ma le 4 tikeri o le tele o meaʻai, o faailoga o le maʻi e sili atu le malosi:

  • vaivaiga, vaivai, le fiafia,
  • le manava le pulea,
  • tumau le manava lemu
  • tiga, faaletonu i totonu o le loto,
  • solia o le urination ma le faatoilaloina,
  • neurotic tulaga
  • faateleina i le cholesterol ma le suka toto,
  • tiga, fula o le pito i lalo, aemaise i le afiafi.

E tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi, o tagata ei ai le gasegase o le tino e maua ai le tele o le aʻafiaga o le fausiaina o se gasegase gasegase (faʻamalosia o le inisalini) pe a oʻo i le tino o le tino e avea ma kulukose. I tulaga sili atu, o le faʻavaeina o le maʻisuka e mafai ona faatagaina.

I le faaopoopo atu i le hyperglycemia, o le gasegase o le tino e masani lava ona i ai le maualuga o le lipids i totonu o le toto, ma faaopoopo ai le lipoproteins le maualalo (leaga cholesterol). Faatasi ai ma le maualuga o le lipoproteins o le maualalo, o mea e taʻua o le cholesterol, e tulai mai, o se taunuuga o le taufaamatau o le fauina o suiga o le atherosclerotic, stroke ma le myocardial infarction faateleina.

Mo tamaitai, o le manava o le manava o le manava e matautia foi aua e mafua ai le gaosiga o hormones o feusuaiga, lea o loʻo faʻapipiʻiina i ovaries ma cortex. Talu ai ona o lenei tulaga o le le atoatoa o tamaloloa i totonu o tamaitai, ua faia ai le sitaili-o le tuputupu ae o le lauulu o tane. I se faaopoopoga, faatasi ai ma le maualuga o le gaosiga o hormones o feusuaiga, o le taamilosaga faataamilosaga e faalavelaveina.

O le sini autū o le tau faasaga i le meaʻai o le faʻaitiitia lea o le gaʻo o le visceral mai le tino.

Afai ei ai se faaletonu o le gaioioiga o le tino, e tatau ona faia se ultrasound o le thyroid gland. E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, ua faʻataʻitaʻiina fualaau faasaina.

O le faateleina o le suka o le toto o se faailoga mataʻutia o le amataga o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. O le tuufaatasiga o togafitiga faʻapitoa o loʻo faʻaaogaina ai fualaau e faʻaitiitia ai le kulukose toto. I ia tulaga, e tatau ona tau ma le mafuaʻaga (faamai), ae le o lona aafiaga (mamafa).

Afai o le gasegase e tuʻuina atu, o togafitiga togafitiga e fausia faʻatasi ma se endocrinologist ma le faʻafomaʻi.

O le falemaʻi falemaʻi e maua ai le tele o vailaʻau e faʻaitiitia ai le mamafa. Latou te fesuisuiaʻi i le aoga, metotia faʻaaoga:

  • e faʻaitiitia ai le manaʻo,
  • mafua ai se lagona o le atoatoa,
  • faʻaleleia le malosi o le malosi,
  • i le saofaga i le vave faʻapuʻupuʻu o gaʻo i totonu o le tino.

O vailaʻau e faʻaaogaina e pei lava ona faatonuina e se fomaʻi. E mafai ona e filifilia na o le lauti mo le mamafa o le mamafa i lau lava.

O se taotoga lea e pamu ai le gaʻo mai vaega faʻafitauli o le tino. O loʻo faʻaalia i tulaga ogaoga (o le itūlā 3-4 vaega). O le taotoga e faigofie, e faia i lalo o le faʻamaʻi. I se tasi vasega, e oo atu i le 6 kilokalama o le gaʻo o loʻo pamuina. Le malosi o le mafaufau e toe faʻafoʻisia i le aso. Ina ia ausia le sili ona lelei, e fautuaina e ofuina se ofu tino faapitoa mo le 3 masina.

Afai e le o matauina ni solitulafono ogaoga e ala i okeni ma faiga, o le a faʻatautaia se polokalame o le leiloa o le mamafa. E aofia ai meaʻai faafomaʻi, faʻamalositino, ma faʻatalanoaga a le mafaufau.

Muamua lava, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai maualuga-kalori.

Vagana mai le taumafataga:

  • keke
  • pies
  • sipuni
  • kuki
  • tao tao,
  • Fale faʻafiafia
  • meaai e mafai ona kuka
  • ulaula meaʻai
  • fualaau matala
  • iʻaʻai
  • gaʻo gaʻo
  • pateta, pasta,
  • vai manaia
  • meaai mama.

O le tuufaatasiga o meaai i aso uma e tatau ona aofia ai:

  • fualaau faisua, fua,
  • falaʻu enaena
  • meli (pe a suitulaga i le suka),
  • oloa susu,
  • totoʻa manu
  • iʻa
  • greens
  • fuamoa
  • vinaigrette.

O le lisi mo aso uma o le a fesoasoani i le faia o se fomaʻi - tagata fai meaʻai. E tatau ona e 'ai soo (5-6 taimi i le aso), i ni vaega laiti (o le auaunaga e le sili atu nai lo le 250 kalama).I le po, e tatau ona e inu i se tioata o yogurt poʻo le yogurt e maualalo le maua.

Faatasi i le vaiaso o aso anapogi e tatau ona aoga (apu, cheese cheese, meat, rice, fruit, milk).

Ae ui i lea, a aunoa ma le faʻamalositino, o taunuuga o togafitiga o le a faʻapalapala.

Ina ia faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, e tatau ai ile malosi e maua ai meaʻai e le gata ina faʻaumatia atoa, ae o loʻo i ai foi se faaletonu. I ia tulaga, o aʻoaʻoga faaletino e oʻo mai i le laveai.

O faʻatulagaga faʻatulagaina lelei o faʻatinoga:

  • fesoasoani e faʻaaogaina atoatoa le malosi,
  • aʻoaʻo le fatu
  • faamalosia ma fausia le muso musika,
  • faʻamalosia le susunuina o gaʻo, paʻu o le mamafa,
  • faʻaleleia le faʻatinoga o le komipiuta,
  • faateleina le malosi ma le taua o se tagata.

O se faʻatinoga o faʻatinoga ua faia i le mataupu faavae o le "mai le faigofie ona faʻalavelave":

  1. O le uluai laasaga e aofia ai le tele o faʻatinoga mo le faʻamafanafanaina, faʻalauteleina, atinaʻe sooga, totoina i itu eseese.
  2. Mulimuli ane, o faʻatinoga e faaopoopoina: savali, faʻamalama, sikuea, oso i totonu.
  3. Ma na o le taimi lava lena e mafai ai ona e aʻapa i le pamuina o le lomitusi, tulei-up, mamao-mamao e tamoe ma isi.
  4. Ina ia faʻamalosia taunuʻuga, e aoga tele le taʻele, faimalaga, tenisi, savavali i Nordic.

O ia metotia e aofia ai le acupuncture, le rū Russian, le sauna.

E faʻaaoga lelei le Acupuncture i le togafitia o le lapisi o le manava. Ona o le faʻatoagaina o aʻafiaga o meaola, o le metabolism process e faʻapupulaina i le tino, o le mamafa o le mamafa o loʻo paʻu'ū faʻafuaseʻi. O le taualumaga o se mea tiga tele. O nila faʻapitoa e faʻapipiʻiina i ni vaega patino ile tino mo ni nai minute. O le aafiaga e sili atu nai lo mea uma e faamoemoeina. E taua tele, o lenei faiga e toetoe lava leai ni aʻafiaga.

O le aʻafiaga o le taele ma le saunas e faʻavae i luga o le faʻasaʻoina o le vai mai le tino. O le maualuga o le vevela i totonu o le potu vaʻa e faʻagasolo ai metabolic processes, faʻamalosia le faʻaopoopoina o le gaʻo ma le aveesea o le tele o vai mai le tino. E leitioa a taʻua le bath baths o le "tagata faʻamalolo o le tino ma le agaga."

E taua le manatu o se asiasiga i le potu vaʻa e faʻasalaina i le tele o faʻamaʻi:

  • toto maualuga
  • cardiovascular
  • epilepsy
  • afaina o le paʻu (eczema, rubella, moa),
  • mala.

E mafai ona e aoao atili e uiga i le manava o le manava i le vitio o loʻo mulimuli mai:

O le tele o mea e mafai ona faʻaaogaina. O le mea taua o le maua lea e le tagata o le malosi i totonu ia te ia e sui ai lona olaga, e mulimuli lava i fautuaga a se fomaʻi.

Ava o le tino: ituaiga o meaʻai, togafitiga, mafuaʻaga, taumafa

Faatasi ai ma ituaiga o meaola o loʻo i ai nei, o le sili ona le lelei ma le lamatia i le soifua maloloina o le manava o le manava. Faatasi ai ma lenei faamai, o le faateleina o le faaputuputu o le tino o meaola e tupu i luga o le tino ma le manava. Saili i auiliiliga auiliili le matautia o le tulaga o le isesa e mo se tagata, pe faapefea ona maua ma pe oa auala e togafitia ai.

O le faafitauli o le mamafa o le mamafa o le mauaina lea o le malosi. O le tele o le calorie aoga ma le le lava o le gaioiga faaletino e mautinoa lava e tau atu i le tele. E le o tagata uma ua sauni e faafesootai tagata tomai faapitoa.

Le tele o faʻataʻitaʻiga o togafitiga e le o ni faʻataʻitaʻiga: togafitiga faʻatoʻaga, meaʻai paleni, oloa faʻasalalau faʻasalalau i le aufaasālalau. O le aʻafiaga o ia ituaiga togafitiga e le o iai pe leai foi se natura puupuu.

O le filifiliga tonu o le malamalama lea i le mafuaʻaga o le maʻi, mulimuli i fautuaga faʻapitoa ma se fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia o le tau faasaga i le gaʻo o le tino.

Pe a togafitia le manua o le manava, e mafai ona iloga faʻamaoniga nei:

  • Suia foliga o le ituaiga o "apu". E faʻapipiʻi le tino o le tino i le manava.
  • Hormonal faʻalavelave, faʻateleina testosterone.
  • Tulaga le mautonu, manatu e "faoa" faafitauli.
  • Leai le puleaina, o le aafiaga o le "manava faʻaleagaina."

I le toetoe lava o tagata uma o loʻo iai se faʻafitauli tutusa, o le fua o le pulou i tua o le 0.9: 1 poʻo le 1: 1.O le lamatiaga o le gaʻo tele gaʻo o le masani ona taʻitaʻia i le maʻisuka ma le tele o faʻamaʻi faʻapitoa, e pei o:

  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Faʻafouina insulin
  • O le toilalo i le uric acid metabolism,
  • Loto fatu
  • Maualuga maualuga
  • Faʻateleina le mamafa i luga o le tino atoa, o le gauai vave o aʻa.

O vailaʻau faʻainisinia e iloa 3 ituaiga o itumalo:

O le ituaiga o meaola nei ua avea ma masani. A faʻapea na vaʻaia e le fomaʻi le maualuga o pasene o le aʻafiaga o tane, o lea ua amata ai ona mataalia tamaitai i lenei faʻamaʻi.

Faʻamaumauga a fomaʻi e iai le tele o mea e faʻaosofia ai le faʻaopoopoga o le manava o le tino:

  • Soifuaga masani.
  • Faʻasologa o le faʻasolosolo i le le atoatoa i le faiga o le enzyme.
  • O se faiga e le faʻamautuina i meaʻai.
  • Faʻaaogaina o le mafaufau poʻo le tagofia o vaisu i meaʻai leaga.
  • Ava malosi.
  • Faamai Endocrinological.
  • Mo fafine: suiga o le hormonal i le taimi o le maitaga poo isi tulaga faʻapitoa.
  • O le atuatuvale, faapea foi ma le tagofia o fualaau faasaina e togafitia ai, poo le faaaogaina o fualaau faasaina masani.

Faatasi ai ma le tuufaatasiga o nei mea, o le avanoa e atiaʻe ai le lapisi o le abdomina e matua faateleina. I ia tulaga, e taua le mataʻituina o le tulaga o lou mamafa ma faia togafitiga e lua ma puipuiga e faaleleia ai lou soifua maloloina.

Auala mo le puipuia ma le togafitiga o le gasegase o le manava: pe faapefea ona aveesea le manava o le manava

O le auai ma le faʻaleleia o gaoioiga faʻaletino e tele sona sao. Soo se avega e lagolago ma atiina ae maso, faʻaleleia le malosi o aso uma ma faʻaleleia le lelei.

E le fautuaina e amata i taʻaloga malosi, e pei o le tamoe poʻo le mamafa o le malosi o le tino, aua o lenei mea e faʻapupulaina ai le avega i le loto ma mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi faaopoopo. I le laasaga muamua, e tatau ona faʻaaogā faʻamalositino faʻamalositino, malosi, aau e faʻaaogaina, tuʻufaʻatasia i meaʻai talafeagai.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona e mafaufau e le gata i le tele, ae faʻapea foʻi le lelei o oloa. E tatau ona avea vaega o le protein ma faavae o meaʻai ae faʻaitiitia le tele o gaʻo ma gaʻo. Fried, suamalie, faʻaleagaina le falaoamata e faasaina. O le meaai e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau aina, cereals, ia eseese.

I togafitiga o mataupu e sili ona faigata, e mafai e fomaʻi ona fautuaina se numera o vailaʻau lagolago e faʻaitiitia ai le fiaai po o le atuatuvale. Faatasi ai ma i latou, o le pule malosi e sili atu ona faigofie. Ae ui i lea, ei ai aʻafiaga itu, e pei o vaisu.

E taua le tusia o se meaʻai i le taimi muamua ma faatulaga meaʻai uma e maua ai le malosi, le faʻaaogaina o mea aoga uma i le tino.

I se ituaiga o meaai e tatau ona iai:

  • Lava fua, fualaʻau,
  • fatuga atoa, lea e aofia ai le tele o fiva, lagolagoina o le manaʻoga,
  • palu, sui le pata i fuālaʻau manogi,
  • totoʻa manu
  • ituaiga uma o iʻa.

Mea inu:

  • Suavai
  • laʻau tila
  • lanumeamata lanumeamata po o le fou fou ua suamalie.

Faʻesea mai le taumafataga:

Meainu suamalie, soda,

  • Meaʻai anapogi
  • meaʻai gaʻo
  • ituaiga uma o faʻasao
  • gaʻo, mamafa sau sau.

I le faʻatusaina:

Nati (alimoni, pipi talo), faaopoopo i salati.

Ituaiga ituaiga o isesa: mafuaʻaga, tikeri, auala e faʻaumatia ai

Endocrinologists latou te suʻesuʻeina le manuʻa o le manava i le manava pe a faʻapipiʻi i le manava ma le manava o le tino.

O lenei ituaiga o oona e mafai foi ona taua o le tele o meaʻai (ona o le tufatufaina atu o tino o le tino), totonugalemu poʻo le visceral. O lona uiga, mo fomaʻi o nei faauigaga e tutusa lava, e ui lava e iai eseesega i le va o le visceral ma le abdominal: i le Latina, o le abdomen o lona uiga o le "manava", ma viscera o lona uiga o le "manava".E foliga mai i le tulaga muamua, o le localization o le gaʻo o le gaʻo o loʻo faamatalaina, ma i le lona lua o loʻo faamamafa mai ai o lenei gaʻo e le o se mea faʻapitoa, ae o totonu ma o loʻo i totonu o le omentum, o le gaʻo gaʻo o le feʻau ma le vaʻai o le visceral.

I le faʻaogaina o le tino, o lenei tino o le tino e avea ma puipuiga mo i latou, ae o lona tele volumes - gasegase abdominal - ei ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina.

E tusa ai ma nisi o tala faʻatatau, e tusa ma le 2.3 piliona tagata matutua o le mamafa tele i le lalolagi, ma e silia ma le tolu tausaga o latou numera ua faateleina i le silia ma le 2.5 taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Iunaite Setete, a itiiti ifo o le 50% o tagata e 50 i le 79 ma e tusa ma le 70% o fafine i lenei vaitau o le matua e matua faigata lava. Ma o le tele o meaʻai i le maʻisuka na maua i le 38.8 miliona tagata Amerika - ma le 0.8% le maualuga e fiafia i ai tagata. E tusa ma le 32% o le faitau aofaʻi o tagata matutua o le US (47 miliona) e iai le maʻi pipisi.

O le numera o tagata Kanata ua sili atu ma le 18 tausaga le matua ua matua malosi lava, ae o le tele o le BMI e le sili atu i le 35 - o lona uiga, o le vasega I le tele o mea.

Fai mai Tusitala o le tamaititi Pasila o le 26.7% o tamaiti Pasila oe taʻi 7-10 tausaga ma le 34.6% o tamaʻitaʻi o le vaitausaga e tutusa pe sili atu le mamafa pe o sina tikeri, e masani lava o le manava.

O le numera o tagata gasegase ua faateleina i Ausetalia, Mekisiko, Farani, Sepania, Suiselani, 27% o mataupu o le siama o le oona e popole i alii, 38% - fafine.

Faatasi ai ma Britons, e toetoe lava a faasefulu ma le faalua ona paʻu i le 30 tausaga talu ai, e oʻo atu i le 22-24% o le faitau aofaʻi o tagata.

O le mafuaʻaga ogaoga o le afaina o le isesa e fesoʻotaʻi ma le solia o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le kalori ma tupe faʻaalu o le malosi na maua - faatasi ai ma le tele o le taumafa. Faʻatasi ai ma se olaga le tumau, le faʻaaogaina o le malosi i le ituaiga o triglycerides e faʻapipiʻiina i adipocytes (suauu o le paʻu paʻepaʻe manu). I le auala, o le gasegase e le mafua ona o le sili atu o le faaaogaina o gaʻo, ae o meaai e maua ai le gaʻo, talu ai o le kulukose maualuga i lalo o le malosi o le inisalini e vave ona liua i triglycerides. Ma o ia tulaga lamatia mo le tele o meaola e pei o le le lelei o meaai ma le le lava o le afi, leai se masalosalo.

O se tasi o mafuaaga manino o le gaʻo o le manava i totonu o alii o le ava. O le mea e taʻua o "pia pia" e aliali mai ona o le ava malosi (e aofia ai pia) e maua ai le tele o kaloni e aunoa ma le taua o mea taumafa, ma pe a le mu nei calorie, e faateleina le gaʻo i totonu o le lua.

O le le atoatoa o le 'ai o se tasi lea o mafuaʻaga o le mamafa tele: o le tele o tagata e masani ona "faʻamalieina i latou lava i meaʻai," o lona uiga, "faoa faamalosi" le atuatuvale ma soʻo se lagona ootia (o le a tatou talanoaina le pathogenesis o lenei mea matautia i lalo).

O mafuaaga mafuaʻaga o le gasegase o le abdomina e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le numera o hormones-peptide ma hormones steroid, neuropeptides ma neurotransmitters (catecholamines), faapea foi a latou fegalegaleaiga, le tulaga o le lagona o le faʻaaogaina o mea faʻaleleia ma le faʻatulafonoina o le tali atu o le tino popole popole. O le tele lava o taimi, o faafitauli o le endocrine e fuafua tonu lava.

E pei ona matauina e le endocrinologists, o le gasegase abdomina i alii (o le muamua na sili atu le tele o le gase o le visceral nai lo tamaitai) e mafua ona o le faaitiitia o le testosterone (dihydrotestosterone). O le faaitiitia o le gaosiga o feusuaʻiga, e pei ona i ai, e fesoasoani i le faateleina o le numera o latou atigipusa i totonu o le masini, ae peitai, o le lagona o le lagona o le tino e faaitiitia, o le mea lea, o le faasalalauina o faailoilo i le neuroreceptors o le hypothalamus, lea e puleaina ai le tele o taualumaga o le endocrin i le tino.

O le lapisi o le resdominity i tamaitai e atiina ae, e fai ma tulafono, pe a uma le amataga o le misa, ma ua faamatalaina i le saoasaoa o le paʻu o le estradiol i ovaries.O le iʻuga, e le gata o le palakalafa o suiga lanu enaena o manu, ae o lona tufatufaina foi i totonu o le tino. I lenei tulaga, o le gasegase abdomina ma se BMI masani e masani lava ona matauina (o lona uiga, faatasi ai ma se numera o le tino e le maualuga atu nai lo le 25). O le ovary Polycystic e fesoasoani i le tele o meaʻai, faʻaititia ai le maualuga o hormones sex sex. E le gata i lea, o le hypothyroidism, o le le atoatoa o le thyroxone thyroxine ma le hormone stimulants o le thyroid (synthesized by gite pituitary), lea e taua tele i le metabolism lautele, ua manatu o se tulaga lamatia mo le fafaga visa i tamaitai.

O le gasegase o le resdominity i fafine pe a uma le fananau mai e lamatia ai i latou e sili atu kilokalama i le taimi o le maʻitaga nai lo le tatau (ma e masani lava pe a ma le 43% o fafine maʻitaga). E mafua ai foi le gaʻo ma faateleina le mamafa o le tino aʻo leʻi maitaga, aemaise lava ile talaaga o le maualuga o le hormone prolactin i le toto (lea e maua i le lactation ma faʻalauteleina ai le liua o le kulukose i le gaʻo). O le atinaʻeina o le manava o le manava pe a uma le fānauga e mafai ona avea ma se tasi o aʻafiaga o le maʻi o Sheehan e fesootaʻi ma le paʻu o le toto i le taimi o le fanau mai, lea e oʻo atu ai i le faaleagaina o le pituitary.

Faatasi ai ma suiga o le pathological endocrine, o tulaga nei e ono aʻafia ai le faʻaputuina o le gaʻo i totonu o le manava o le tino e iloga:

  • faʻalauteleina le faʻateleina o le adrenocorticotropic hormone (ACTH) e le pituitary gland ma faʻaitiitia ai le gaosiga o le homone growth, beta ma gamma-lipotropins,
  • gaosiga tele o glucocorticoids (hormones steroids) faʻatasi ai ma faʻafitauli pipisi o le cortex adrenal,
  • faʻateleina le faʻasologa o le inisalini e le pancreas ao faʻaitiitia le gaosia o le hormone glucagon (faʻafetaia lipolysis - le vaevaeina o triglycerides i suauʻu gaʻo).

O le mea moni, o le tuufaatasiga o nei mafuaʻaga e afua ai le paʻu o le tino i le maʻi pipisi. O le gasegase o le abdominal o se vaega o le faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻafitauli o le gasegase ma e fesoʻotaʻi tonu i le faʻalauteleina o le tetee o le tino (tetee) i le insulin, le atinaʻeina o le hyperinsulinemia ma le faateleina o le kulukose toto, ma le hyperlipidemia - maualuga maualuga o triglycerides i le toto ma le maualalo o lipoproteins maualuga (HDL). I le taimi lava e tasi, e tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa, i le 5% o mataupu, o loʻo i ai i le mamafa o le tino, 22% - i le mamafa ma i le 60% o tagata gasegase o le gaʻo susu.

O le faaputuputuina o le gaʻo visceral i le manava o le manava e mafai ona tupu i le Cushing's syndrome (herenko-Cushing), faʻatasi ai ma le faʻamalosi o le alcohol-Cushing syndrome, faatasi ai ma le maʻi palapreatic (insulinoma), ma le faʻamaʻi, faʻaleagaina poʻo le vevela i le hypothalamus, faʻapea foʻi ma tagata maʻi genetic syndromes (Lawrence-Moon, Cohen, Carpenter, ma isi).

O le lapisi o le resdominity e mafai ona atinaʻe i tamaiti ma tagata talavou ma le furostoc neuroendocrine syndrome (adiposogenital dystrophy), o se taunuuga o manuaga o le gaioioserela pepe, pepe neoplasms, poo le mafaufau e maua i le maningitis poo le encephalitis.

O nisi vailaʻau, e pei o fomaʻi ma vailaʻau faʻaaogaina mo le mafaufau, e mafai ona oʻo atu ai i le tele o meaʻai.

O le a le gasegase o le manava?

Mai le Latina "abdomen" ua faaliliuina o se manava. Ole lapisi o le abdomina o se tulaga lea e faaputuputu ai tupe teu i lenei vaega. O le ata o se tagata e amata ona pei o le apu, ma o le tino o le numera (BMI) i tagata taitoatasi e tumau pea i totonu o le masani ma e le sili atu i le 25. I le olaga i aso faisoo, o lenei ituaiga o tufatufaina atu o le gaʻo ua taua foi o le tane po o le "pia biya."

O le tele o taimi e aafia ai tagata i lenei faʻamaʻi. O le manava o le iniseti i fafine e le masani ai, ae o loʻo i ai foi tulaga faapena. O lenei ituaiga o le mamafa tele ua manatu i ai o se tasi o mea e sili ona matautia, aua i le aluga o taimi, o le gaʻo e afifi ai totoga i totonu:

O le tele o tupe teu i totonu o le fatu, o le mea lea ua suia ai le puipui pito i luma o le fale. O nei mea uma e faʻapupulaina ai le avega i nei totoga, faʻalavelaveina ai le metabolism ma le toto, lea e mafua ai le faʻalavelave i le galuega a le tele o tino. E le gata i lea, o le palapala gaʻo e faʻaaogaina ai le tele o mea oona, lea e mafua mai i le atinaʻeina o maʻi mama ma le toto o totonu. O le meaʻai tele i fafine e mafai ona mafua ai le leaga i le taamilosaga po o le tupu aʻe o lauulu i luga o le tino, o foliga mai o foliga vaaia ma amio a se tamaloa.

O le tele o meaʻai e pei o le apu e masani lava ona mafua mai i le le lelei o meaai, aemaise lava pe a faʻasoa le taumafataga ma se olaga ola solo. E tele taimi e faʻapotopotoina ai ituaiga o matua e maua mai i matua i fanau, o le mea lea, e le faʻaseseina ai se gasegase genetic. I ia tulaga, o meaai e tatau ona pulea e tagata uma o le aiga. E i ai isi mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le ituaiga o manuʻa:

  • o le leai o se tulaga,
  • le afaina o le mafaufau,
  • leai se serotonin (o le hormone e nafa ma le malosi o le mafaufau ma lagona lelei),
  • leaga masani mo se taimi umi,
  • togafitiga le lelei, e aofia ai fualaau oona ma le mafaufau.

Faʻavasegaga

I se tagata soifua maloloina, o le mamafa o le gaʻo visceral e tusa ma le 3 kilokalama. Faatasi ai ma le manava o le manava, o lona aofaiga e faʻateleina le tele. O faʻasologa o loʻo faia i se tasi o auala e lua:

  • E afifi e le tino o le tino ia totoga taua. O le ogatotonu tutotonu lea, e faigata ona aveesea le mamafa. E le gata i lea, o le gaʻo i gaioiga o okeni e matautia tele, aua o le tele o le taimi e mafua ai le leaga o la latou galuega. Togafitiga i lenei mataupu e aofia ai le taumafa faʻamalosi e faʻatasi ma taʻaloga ma le tagofia o vailaʻau na faatonuina e lau fomaʻi.
  • Faʻaputuina meaʻai i lalo o le paʻu. O lenei mea o le meaola lautele, lea e sili atu le faigofie ona faʻaumatia. O le togafitiga e faʻavae i luga o le faamalositino ma se taumafa maualalo-calorie.

I se tulaga aoao, o le ituaiga o le tino o le manava e mafai ona masalomia i le fale. Ina ia faia lenei mea, ia fua le maualuga o le puimanava ma sulu. O faʻamaoniga e faʻamaonia pe afai o le fuainumera e tutusa ma sili atu i le 1 i alii, e tutusa ma sili atu i le 0.85 i fafine. E le gata i lea, e mafai ona e fuafuaina le matuia o togafitiga:

  1. Muamua. E maua pe afai e sili atu i le 80 cm le lapisi o le puʻu ma le 94 cm i alii.
  2. Lua lona lua. I lenei laasaga, o le vavaega o le puimanava e eseese i le va o le 81.2-88.6 cm i tamaitai ma le 94.2-101.3 cm i alii.
  3. Lona tolu. O le taimi mulimuli, pe a oʻo i le sili atu i le 102.6 cm le maualuga o le pulou i tane, i tamaitai - 88.9 cm.

O se uiga masani o se taamilosaga vavalaʻau tele ona o le faateleina o le maualuga o le vaega o le manava. O maʻi na maua i lenei faʻamaʻi na matauina le vave o le fatu o le fatu e tusa lava pe maeʻa le faʻamalositino faaletino. Faʻasalaga i lenei tala, faʻalauteleina le sosolo, pala, ma le selu, lea e lei faia muamua, o loʻo matauina. Isi faailoga iloga o le manava o le tino:

  • tulaga faʻavaivai
  • toso
  • solia o le gaioiga o le tino,
  • veinsose veinsose,
  • apnea
  • dyslipidemia - o le solia o le gaʻo gaʻo,
  • faʻamataʻu
  • tulaga le lelei i fafine,
  • faaitiitia galuega
  • faaitiitia feusuaiga,
  • suia i le toto,
  • mamafa i le manava pe a uma ona 'ai,
  • faateleina le 'ai
  • faanaunauga i le malulu,
  • maualuga le toto maualuga.

O faʻafitauli faigata

Ole aʻafiaga autu o le faʻaopoopoga o le tele o le visceral gaʻo o le faʻalavelaveina o totoga i totonu, lea e faʻalavelave ai a latou galuega, faʻalavelave pipisi ai le toto ma le tafe toto. E tusa ai ma nisi o suʻesuʻega, o na teugatupe e mafua ai le gaosiga o le cortisol, o le mamafa o le hormone. Ona o lenei mea, o le tagata e lagona le le fiafia i taimi uma. O se taunuuga, o gaioiga e sili atu ona faigata.

O le isi mea e faʻapipiʻi ona o le gaʻo o le visceral o le hormone o le mumū, lea e oʻo lava i se malulu masani e mafai ona leaga.O faʻafitauli nei e aofia ai i le lisi o faʻalavelave faʻapitoa o le manava o le tino:

  • faaitiitia le malosi
  • loto vaivai
  • gout
  • solia o le tino o le uric acid,
  • maʻisuka malosi
  • bronchial asthma,
  • Alzheimer maʻi
  • faʻanoanoa mataʻutia
  • o foliga vaaia i luga o le tino o le fafine o lauulu e le manaomia,
  • faʻamataʻu
  • polycystic ovary syndrome,
  • afaina, afaina fatu,
  • gaʻo gaʻo o le ate,
  • masima masima i sooga,
  • o cholecystitis faʻanoanoa.

Faʻailoga

O le taimi muamua o le suʻesuʻeina o lenei maʻi o le suʻesuʻega lea o le soifua maloloina o le tagata maʻi: o le auala lea e mafai ai e le fomaʻi ona faʻatuina se mea e mafua ai le atinaʻe o le oona. E le gata i lea, o le tagata poto faapitoa e aoina se fagu. Ina ia faia lenei mea, na te aoaoina faamatalaga e uiga i meaʻai ma gaoioiga faaletino a le tagata maʻi, faʻamalamalama le i ai o uiga leaga. Fuafuaina le tikeri o le isesa o loʻo faia i lalo:

  1. O le fomai e faatalanoa le tagata maʻi e uiga i faailoga ma le taimi o latou foliga vaaia.
  2. Ma le isi, o le tagata tomai faapitoa e taitaia le palupaiga ma le paʻu o le puipui pito i tua o le ogaoga o le manava.
  3. O le laasaga e sosoo ai o le fuaina o le taamilosaga o le manava, o le fuaina ma le fuaina o le numera numera o le tino.

O le laasaga lona lua o suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻasaienisi. O se suʻega masani o le toto ma le toto o loʻo faʻapipiʻiina i le tagata maʻi. Latou te fesoasoani e iloa mea e le masani ai i le tuufaatasiga o se vailaau olaola o le tagata soifua, lea o le uiga o le ituaiga o meaola o le tino. O le suʻeina o le suʻega toto e ave mo faʻamatalaga, insulin, glucose, cholesterol. O le suʻega o le maʻi e suʻesuʻeina mo le tele o cortisol. Mai metotia faʻamalosi faʻapitoa e faʻaaogaina:

  • Radiography e faʻaaoga ai le eseesega o le ala. I le oona tele, o lenei suʻesuʻega e le o malamalama, ae e mafai ona iloa ai le peniitary adenoma.
  • Fuaina faʻasolosolo ma le magetone imaging (CT, MRI). O nei suʻesuʻega e faʻatautaia e iloa ai suiga poʻo le maualuga o le faaleagaina o totoga i totonu.
  • Iloiloga o le ultrasound (ultrasound) o le vaega o le manava. O lenei faiga e talafeagai e fua ai le aofaʻi o gaʻo visceral.
  • Gastroscopy O loʻo faʻamatalaina mo le toetoe o tagata uma e maua i maʻi mama. O le faʻatinoga e aofia ai le suʻesuʻeina o puipui o le gastrointestinal tract e faʻaaogaina ai se faʻamaʻi, lea e tuʻuina atu i le gutu i le esophagus.

Togafitiga mo le manava o le manava

O togafitiga e faasaga i na ituaiga o meaʻai e faigata tele. Togafitiga e mafai ona tele se taimi, aua o le a galo le tele o kilokalama. I le tulaga lautele, o le togafitiga e aofia ai vaega nei:

  • suiga o olaga
  • le fesuiaiga i se lelei, maualalo-kalori, ae paleni meaai,
  • o le folasaga i le faasologa i aso taitasi o le tele o gaoioiga faaletino,
  • togafitiga o faʻamaʻi pipisi,
  • tagofia o fualaau e pei ona faatonuina e se fomaʻi.

O le faʻalavelave o faʻatinoga o le physiotherapy e filifilia faʻapitoa mo tagata maʻi taitoatasi, ma mafaufau i le maualuga o le oona ma le soifua maloloina. O se tulaga taua mo le manuia o le togafitiga o se uiga faalelagona. O le tagata maʻi e tatau ona malamalama o le leiloa o le mamafa ma faʻaleleia le lelei o le olaga e mafai ona na o lona lava manaʻoga. Afai e le toe iloiloina e se tagata ana meaʻai, masaniga, gaioiga faaletino, ona leai lea o se vailaau e fesoasoani ia te ia e faatumauina lona ola maloloina. O fualaau o loʻo avea foi ma vaega o togafitiga, ae na o mea uma e tasi ma meaai ma taʻaloga. E mafai e fomai ona faatonuina nei vailaau:

  • Metformin. O le faʻamaoniga autu mo le faʻaoga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, ua fautuaina Metformin mo tagata mamaʻi ma le gaogao oona. Ua faatonuina tamaitai mo le ovary polycystic, ae naʻo lalo o le vaavaaiga malosi a le fomaʻi. O le aʻafiaga autu o Metformin o se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose mai le inumaga e faʻafeagai ma le talaaga o le faʻalauteleina o le lagona o le tino i le inisalini.
  • Orlistat. O le mea lava e tasi i le tuufaatasiga o fualaau faasaina e poloka ai le ulufale atu o triglycerides i totonu o le toto, lea e mafua ai le le atoatoa o le malosi. Ona o lenei mea, o le tino o le tagata na te fausiaina mai gaʻo mai ona lava fanua faasao.O le fualaau faasaina e faʻaaogaina mo le gaʻo ina ia faʻaitiitia ma faʻamautinoa le mamafa, ae naʻo le itu i tua o se meaʻai.
  • Sibutramine. O lenei fualaau faasaina ei ai sona aafiaga e le o le natura, o le mea lea, ua faaaogaina e togafitia ai se tagata maʻi ma se numera o le tino o le 30 pe sili atu foi. Ona o le faʻaogaina o le Sibutramine, ua faʻalauteleina le lagona o le nofo lelei, ma ua faʻaitiitia le manaʻo.

Malosiaga o le mana

O le mulimuli i meaai maualalo-caloni o se tulaga taua mo le togafitia o le meaʻai. O loʻo faʻaititia le faʻaoga ile kalori i le 300-500 iunite faʻatusatusa i le masani masani a tagata. O le mamafa o le pa'ū o loʻo faʻatinoina e le gata i le faʻaitiitia o le malosi ole taumafa o le taumafataga, ae faʻapea foi i le suia o oloa leaga i mea maloloina. O le faʻataga e aofia ai:

  • suka
  • Pulu tao
  • suamalie suamalie
  • sipuni
  • Fale faʻafiafia
  • palu falai
  • puaa
  • mayonnaise, ketchup,
  • oloa maualuga gaʻo susu,
  • oloa faʻapipiʻi.

O lapisi e tatau ona fufulu, palu pe tao. E le tatau ona e matua aloese uma mai meaʻai - e mafai ona maua mai mai fualaʻau fuālaʻau, avocados, fatu, nati, ma iʻa e sili ona lelei. E fautuaina e aofia ai mea nei i le taumafataga:

  • susu ma se pasene maualalo ole gaʻo,
  • sea ​​sea
  • fuamoa
  • meaʻai suamalie
  • pi
  • Fugalaau matala ma fua
  • falaoa atoa o le falaoa
  • vela.

Gaoioiga faaletino

Talu ai ona o le mamafa o le mamafa e tele lava ina fesootaʻi ma le le atoatoa o le tino (o se olaga le talafeagai), o se tulaga taua mo lona faaitiitia o se faateleina i le gaioiga faaletino. E tusa ai ma se taaloga faapitoa, talanoa i se fomaʻi, talu ai e le o latou ituaiga uma e talafeagai mo tagata e sili atu le mamafa o le tino. Afai o loʻo e mamafa tele, e mafai ona e faʻaogaina filifiliga nei mo gaoioiga faaletino:

  • O le faʻaitiitia o le atuatuvale i luga o sooga e eseese lava le aau. Mo le gau lelei o le mamafa, e 3-4 lesona i le vaiaso mo le 45-60 minute.
  • O le auala pito sili ona faigofie e faateleina ai le gaioiga faaletino o le savali. O le mea taua iinei e le o se suiga, ae o le taimi. Mo le tasi le itula e savali ai, o le tino e faʻaaluina pe tusa ma le 400 kcal.
  • Faʻatoʻaga, savali, gaioiga agavaʻa i le ea fou.

Seiloga o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, e mafai ona e faʻaopopo le avega o le eletise - faʻamalositino ma le telebbells ma isi meafaigaluega. E talafeagai lenei mea e puipuia ai le vevela o le tino pe a mavae le mamafa. O taʻaloga uma e tatau ona vaevaeina i le aso o le vaiaso. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Aso Gafua, uta le maso o vae, i le Aso Lulu - o le tua i le Aso Toonai - o le tauʻau o le tauau. I le faaiuga o lesona taitasi, e mafai ona e aoaoina lau toesea. E taua le aua neʻi faʻamalo, pe a le o lea o le a faateleina le voluma o le manava, talu ai ona o le maso maso o le a tupu i lalo o le gaʻo gaʻo.

Tausiga togafitiga

Faʻamatalaga ole togafitiga faʻapitoa ole togafitiga pe a fai e le aoga le togafitiga faasao. Faʻaaliga mo se auala faʻapitoa o togafitiga - mo le 3 masina o le tausisia ma le manino o le taumafataga e lei maua ai ni taunuuga. I lenei tulaga, i le amanaia o le tulaga o le maʻi, e mafai e le fomai ona ofoina atu ni filifiliga mo togafitiga faafomaʻi:

  • Fusi. O se togafitiga faʻapitoa mo le manumanu lea e tuʻuina ai se fusi i luga o le manava pito i luga. O se mama, lea i le pito o le talosaga e maua ai le vavalalata o le okeni. Ona o lenei mea, ua vaevaeina le manava i ni matagaluega se lua - laiti ma tele. O loʻo maua i latou i le pito i luga o le okeni, o loʻo maua i le laʻititi. Faafetai i lona vavae ese mai le vaega pito i lalo, o se tagata e vave televave.
  • Faʻasologa taotoga. Faatasi ai ma se taotoga, e le gata i le manava, ae o loʻo aʻafia foʻi le totini. Mai le manava o le manava, o le fomai tipitipi na te aveina ni vaega laiti o le tino, lea e mulimuli ane avea ma se manava fou: ua tuu i luga o le manava matua. Ona o lenei mea, o le maʻi i le lumanaʻi e le mafai ona 'ai tele meaai.
  • Pipi tioata. O le ituaiga lenei o le abdominoplasty. O le taua o le taotoga o le faia lea o se faʻavavega i luga o le manava ina ia mafai ona aveese ni vaega tele o mea e tele atu poʻo le togafitia o le manua matuia.
  • Faatomuaga i le manava manava o le paluni. O lenei faiga e taua foi o le pallooning.Faatasi ai ma lea mea, o le paluni o le paʻu uamea o loʻo faʻaofiina i totonu o le manava, e iai le lapisi o le 400-700 ml. O iina, e agi le masini ma nofo ai i se vaega tele o le okeni. Ole faʻatonuga e le o se faʻafitauli, e le tatau ona nofo le tagata maʻi i le falemaʻi. E le gata e le mafai ona 'ai le meaʻai, ae faʻafefe foi i le faʻaaogaina o masini, ona o lea mea e sau vave.

Faʻatau auala

O isi vailaʻau e mafai ona faʻaaoga e avea o se faʻaopoopoga i togafitiga autu na faʻamatalaina e se fomaʻi. O fualaau faʻapitoa e fesoasoani i le faʻaitiitia o le manava, maualalo le toto o le cholesterol, ma faʻamaonia ai le lomiina. O loʻo taua i lalo mea nei:

  • Mo le 250 ml vai, ave 1 tbsp. l laʻau faʻasolo. Faʻatau meaʻai mataʻu i le vai inu, ia faʻamavae mo le 30-60 minute. Aʻo leʻi faʻaaogaina, aʻafia, inumia le fualaau faasaina i le 0.5 tbsp. afa itula i luma o taumafataga taitasi.
  • Laʻau mama fou o plantain poʻo starfish ua faaopoopo i aso uma i salati. O lenei laʻau e lelei tele ma pateta, horseradish, aniani.
  • Toto i le paʻu 2-3 tbsp. l fenugreek fatu. Faʻaaogä le fualaau faasaina 2-3 taimi i le aso mo le 1pp.
  • Faafefiloi 1 tbsp. l lapisi gaosi, falala, pasili, lau senna, mint ma le dill. Ave 2 tbsp. l aoina, sasaa ia i latou se ipu vai inu. Faʻaofi le fagu i le susu, tuu mo le 2 itula. Inu le fualaau faasaina i le taeao mo le 2 tbsp.
  • Liligi 1 tbsp. l moli fufulu 200 ml o le vai vevela, aumai i se vevela ma faʻapogisa mo le tusa ma le 10 minute. Faaaoga le oloa i le ao, inu i le mafanafana.

Puipuiga

O se tulaga taua mo le puipuia o le mamafa o le mamafa ma le gaʻo o se meaʻai maloloina ma lelei. Nai lo o vailaʻau faʻamalosi faigofie (suamalie), e tatau ona e faʻaaogaina lemu i le ituaiga o cereals mai fatugaʻo eseese. O le meaai e tatau ona aofia ai se fuainumera tele o fualaau aina ma fualaau faisua, ona o lo latou tamaoaiga i fiber. Mea aoga ma laʻau susu ma se pasene maualalo o le gaʻo. I le faʻaopopo i le faʻasaʻoina o meaʻai, puipuiga e aofia ai faiga nei:

  • lava fetaui o vailaau faʻasaina ua faatonuina e se fomaʻi,
  • usitai i se olaga ola malosi,
  • tuuese o masaniga leaga,
  • aveeseina o le popole ma lagona atuatuvale,
  • faamalosia o maso o le manava,
  • togafitiga o faʻamaʻi pipisi lea e i ai le lamatiaga o le mauaina o le mamafa mamafa.

Pe a latou talanoa e uiga i le manava o le manava

O le faʻataʻotoga autu mo le suʻesuʻeina o le tino o soʻo se ituaiga o meaʻai o se BMI (numera o le tino) o le 25-30 ma le maualuga. E faʻapitoa foi le taua o le faʻaaogaina o le masini aupito sili ona ono tutupu mo le atinaʻeina o le maʻi, o lona mamafa ma le ituaiga. I le taimi lava e tasi, o loʻo taʻitaʻia i latou e foliga o le fuainumera ma fuataga na faia i le mamafa o le mamafa.

O le gasegase o le resdominality e faʻamatalaina e le tele o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le manava ma le tino pito i luga, ma le puʻeina o le ua, foliga, tauʻau o le tauau. E taua foi o le pito i luga, o le telefoni, ma o le faatusa e faatusatusa i le apu. E masani ona talanoa tagata e uiga i le i ai o se manava o le "pia," e tusa lava pe leai se vaisu o le ava malosi.

Faʻamatalaga maua fua o le mamafa o le mamafa i le falemaʻi Dr Bormental, pule e sainia i le taimi nei ma maua se meaalofa!

O le suiga i le puʻu ma lenei ituaiga o oona e toetoe lava a le maua, ma faʻatasi ai ma le tele o tupe teu, ua matua leai lava. O le manava e faʻateleina ma lapotopoto, e manino lava e sili atu nai lo le laina o pubis, e le mafai ona toe faʻamalosi atoa e tusa lava pe taoto i tua. I le taimi lava e tasi, o le papa ma le pito i lalo e foliga mai e leai se mamafa "e le maua le mamafa" e tusa lava pe i ai le tele o mea gaʻo i luga ia i latou.

Faailoga autu autu mo ia togafitiga:

  • O se faʻaopoopoga i le OT (vaʻaiga lautele) e sili atu nai lo le faʻatulagaina masani. Mo tamaitai, e le sili atu i le 88cm lenei fuainumera, mo alii - 102cm. O iloiloga o le taamilomilo o loʻo faʻataʻitaʻiina o se suʻesuʻega autū suʻesuʻe mo suʻesuʻega masani o le gaʻo o le abdominal.
  • Suia le fua faatatau i le va o puʻu ma pulou. I fafine, o lenei tulaga maualuga e sili atu nai lo le 0.85, i alii - sili atu ma le 1.0.

O le fualaau "apu" e le o se mea faʻavae faavae, e le tatau ona e tusia i tua o maso o le tino. O se faʻafitauli sili lea ona ogaoga ma le maualuga o le lamatia o le atiaʻe o faʻamaʻi eseese. O tagata e iai se faʻafitauli faʻapitoa e fautuaina e fefaʻataʻiʻi i se fomaʻi, aua e mafai ona faigata mo fafine ona faatea ese le manava o le manava ma feagai ma faʻafitauli ua maeʻa e aunoa ma le fesoasoani a se fomaʻi.

Aoao mafuaaga mo le mamafa ma le auala e vave ona le maua ai le mamafa

Sainia mo se avanoa muamua
Faʻafeiloaʻi i le tagata fai meaʻai!

O le a le saofaga i lenei maʻi

I le manava o le manava e vaʻaia ai:

  • Soifuaga masani.
  • Meaʻai le lelei. O tagata e masani i le meaʻai e sili atu le lelei o meaʻai meaai, ma le tele o meaola manu i a latou meaʻai, faʻaaoga pea o meaʻai, isi mea gaʻo, mea e taʻua o "meaʻai" (meataalo, meaʻai ma meaʻai faʻafefiloi, kuki, ma isi mea). O le taumafa, o le tele o taumafataga tele e taua foi.
  • Endocrine le le atoatoa. E mafai ona fesootaʻi ma le vaitaimi o le maitaga ma le lactation, le lelei o le filifilia o fomaʻi faʻamataʻu, ole faʻafitauli o le thyroid gland ma le hypothalamic-pituitary system, ma le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau faʻamalo. O le taua tele foi o suiga i le taimi o le misa.
  • O nisi o faaletonu o le mafaufau (aemaise lava o le feteenaiga-le fiafia), le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, antipsychotics ma isi vailaau faʻasaina ma le mafaufau.
  • Faʻaleagaina o le ava malosi.
  • Faʻanatinati taimi, toe faʻafouina mafaufauga o mafaufauga, faʻalavelave.
  • Le lava le moe, le tausia le siʻomaga o le moe-mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasologa o aso, galuega fesuiaʻiga, ma isi).

O se uiga o tupe teu i le visceral e mafai foi ona avea ma fatu.

Aisea e te manaʻomia ai le gaʻo falesa?

O le faʻavae o ituaiga uma o siama faʻapitoa o gaʻo gaʻo - adipocytes. Latou te mafai ona faʻaputu gaʻo, lea e nofo latalata ane i le vaega atoa oa latou cytoplasm. O se "faʻaagaga faʻaagaga" o le malosi lea e faʻaaogaina pe a vaivai pe le mafai ona maua mai i isi auala. E aofia ai foi i le vevela, puipuia ma lagolagoina tulaga taua taua o meaola. Ae o ana galuega e le muta iina.

O le tino o le tino o se fausaga o le gaosiga o le tino, i le taimi nei, e tutusa ma gaioiga o le endocrine lautele. Ma i le sili atu o lenei mea e faatatau i gaʻo o le visceral. O loʻo faʻapipiʻiina ai mea o loʻo faʻaaogā faʻasolosolo e aofia ai i le faʻatonutonuga o le tele o faagasologa i le tino o le tagata:

  • Estrogens e faia mai i le adrenal androgens e ala i le aromatase adipocyte. O loʻo faʻapipiʻiina i le tino o le tane, ma i le gaʻo, o le maualuga o lenei hormone e tupu tele.
  • Leptin o se hormone e nafa ma le fausiaina o se lagona atoatoa. O se vaega taua o le faiga o le faatonutonuina o le malosi o le malosi i le tino, e aofia ai i le faatonutonuina o le manao ma le faatumauina o le lagona lelei o sela i le inisalini.
  • Adiponectin o le hormone foi e nafa ma le malosiaga homeostasis. Auai i le faʻatonutonuina o le kulukose ma le gaʻo o le gaʻo i le gaʻo o le skeletal, myocardium ma le ate. E iai foi lona anti-atherosclerotic (anti-atherogenic) ma aafiaga anti-inflammatory.
  • Angiotensinogen. O se vailaau muamua i le hormone angiotensin, lea e i ai sona aafiaga vasoconstrictor ma o lea e fesoasoani ai i le faateleina o le toto.
  • Vailaʻau e aʻafia ai le leai o ni faʻamatalaga ma le puipuiga o le tino: prostaglandins, interleukin 6 (IL6), o le necrosis factor α (TNFα). O nisi oi latou e puleaina le tuputupu ae o le toto ma o se vaega o le puipuiga o le puipuiga.
  • Inisalini pei o le tuputupu ae 1 (IPFR1), lea e faatonutonuina ai le lio o le ola o siaki, lo latou fua faatatau (vaevaega, tuputupu ae ma tulaga faʻapitoa).
  • Adrenomedullin.E i ai sona aafiaga vasodilat and antioxidant, e puipuia ai le fatu mai le faʻaleagaina (faʻaleagaina o le tino)
  • Fibrinogen, lea e aofia i le faʻaaogaina o le toto coagulation process.

O le tino o le tino o le mea autu lea o le saolotoga (le faʻasalaina) gaʻo gaʻo. I totonu o le tino, o latou o se mea taua malosi mo maso musele ma ua liua i triglycerides ma phospholipids, lea e faʻaaluina i luga o le fausiaina o siama faʻamalosi ma le faʻamalositino o se numera o mea e ola i meaola.

O le gaʻo o le visceral o se vaega tāua o le tino o tulafono faʻavaomalo. O se suiga i le tele o le aʻafiaga e afaina ai le setete o le soifua maloloina, ma o le tele o faʻalavelave faʻalavelave e toetoe lava a le mafai ona fesuiaiga ma e aʻafia ai ma le lamatiaga o le tino ola pea. O i latou i le tele o tulaga e avea ma mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi, ma o le tele o le gaʻo ona o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e tumau pea e aunoa ma se gaioiga tatau. O lenei auala e faʻaitiitia ai le aoga o togafitiga ma faʻaleagaina ai le faʻataʻitaʻiga.

O le lamatiaga o le tele o le visceral fiber

O le faateleina o le aoina o gaʻo o le visceral e mafua ai le le atoatoa o le endocrin, faatasi ai ma le fausiaina o se faʻalavelave o le faʻafitauli lua. O lenei mea ua taʻua o le maʻi gasegase. E matua faateleina ai le lamatia o le atiaeina o le tele o faamaʻi, ma le toilalo o le tele o totoga ma tino o le tino.

O faʻamaoniga autu o le maʻi pipisi i le gasegase abdomina e aofia ai:

  • O se faʻaopoopoga i le maualuga o le siama o faʻamaʻi, cholesterol saoloto ma vaega laiti lipoproteins. O lenei le mautonu o le talaaga lipid e taua o le atherogenic dyslipidemia, e fesoasoani i le lafoina o le cholesterol i lalo o le intima (membrane totonu) o arteries ma le atiaʻe o le atherosclerosis.
  • Siʻitia le maualuga o le maualuga o faʻataunuʻu-pro-inflammatory. O lenei mea e mafua ai le faaleagaina o puipui o toto toto, myocardium (maso o le fatu), sooga ma isi fausaga, faʻaitiitia le faʻafouina o le faagasologa o le faʻafouina, faateleina le faʻalavelave o faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Suiga o le gaosiga o le gaʻo i le foliga o le inisalini (faʻaitiitia le faʻalogona o siama i insulin) faʻatasi ai ma le faʻamaonia o le insulinine (faʻalautele le maualuga o le inisalini i totonu o le toto). O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 mulimuli ma lagolago ai maʻi o loʻo i ai nei. E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona i ai e aunoa ma se faʻaitiitia o le faʻapalepale o le kulukose, e aofia ai i tagata e maualuga atu le BMI.
  • Suiga o le gaosiga o le puipui o lapisi, vailaʻau i le toto maualuga.
  • Faʻaitiitia le lelei o le puipuiga o le puipuiga.
  • Faʻaaogaina o le tino.
  • Faʻaleagaina o le toto totoga, ma se vailaʻau faʻasolosolo.

O faʻafitauli i le maʻi pipisi e mafua mai i se suiga i le aofaʻi o hormones synthesized e lipocytes. O le tino o le endocrine e galue e tusa ai ma le manatu faʻavae, ma soʻo se mea sese e foliga mai e oʻo atu ai i le faʻanofoina o gaioiga lona lua. O le mea lea, mo le toʻatele o tagata e sili atu le mamafa, e le lava le mulimuli i se taumafataga. Atonu latou te manaomia le togafitiga e le endocrinologist, talu ai o le osofaia o le lapisi o le abdomina e aunoa ma le faasaʻoina o le tulaga o le hormonal e le o taimi uma o se filifiliga aoga.

Faʻailoga o le 'Aveʻesea o le Abdominal

O le ituaiga o meaola o le gasegase e mafua ai le suia o tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le tele o faamai. O le tele oi latou o ni faafitauli moni o le maʻi gasegase, ae o isi e fesoʻotaʻi ma mea faʻaletonu o le biomechanical.

O le taatele ma le ogaoga o aʻafiaga o le faʻamaʻi pipisi i le gaʻo:

  • Cardiovascular diseases, mafua mai i suiga i atherotrombotic i vaʻa cardiac (fatu). Obese tagata ua faʻatuʻi atu i le fatu fatu faʻamaʻi o le fatu ma le tiga ma le faʻavaivaia o le fatu, faʻaleagaina o le myocardial, o le fatu cardiac arrhythmias.O suʻesuʻega ua faʻaalia ai le maua o le mamafa o tupe mama mo le 10% e oʻo atu ai i le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu fatu i totonu o le 5 tausaga e 10%.
  • O le maualuga o le maualuga ma le aʻafiaga o aʻafiaga o faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻamaʻi fatu ma le taʻavale) ma faʻasolosolo faʻamaʻi faʻamaʻi. E oo lava i le 5% le maualuga o le mamafa o le tino e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga i le 30% (mo le isi 4 tausaga).
  • Faʻafitauli insulin ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Atherogenic dyslipidemia, sosoo ai ma le atherosclerotic leona o vaa autu. O le tele lava o taimi, e maua ai pusa cholesterol i le togafiti ma le aborina aorta, i totonu o gataifale, i totonu o vaʻa o le fatu, faiʻai, gaʻo, ma gaʻo o pito pito i lalo. E mafai ona poloka i le 70-80% o le lumena o le vaa, lea e mafua mai i le atinaʻe o le ischemia (faʻamalaina o le okesene) i totoga o toto.
  • Gaioiga o le gaosia. E fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga ole vaevaega o le estrogens ma isi suiga lua i le maualuga o isi hormones. O fafine e atiaʻe faʻafitauli o le ovarian-malestrual cycle, o se maualuga maualuga o le le malamalama. I le gasegase talavou, o le tuai o le atinaʻeina o feusuaiga e mafai. I tane, o se faʻaleagaga o le ata na tupu e tusa ai ma le ituaiga fafine, faʻaitiitia le liva ma le malosi, gynecomastia faʻaalia.

O le 'avaʻese e faʻapupulaina ai foʻi le kanesa. O tamaitai e ono atiaʻe le kanesa o le endometrial (faʻaleagaina leaga o le membrin mucous totonu o le matua) ma le kanesa o le susu, ma o tamaʻitaʻi e faigofie lava i tumutumu colon.

Faʻafitauli e le faʻaleagaina i le gaʻo

I le gasegase, o isi faʻafitauli e masani ona maua e le fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le faʻafitauli o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻasalaga visceral e fesoasoani i le faʻalavelaveina o le gaioiga o totoga i totonu, lea e aliali mai i totonu o se "atigi" gaʻo ma faʻamalosi. O le paʻu, fatuga, ma le fatu e sili ona mafatia ai.

O le mamafa o tagata e faʻapitoa foi i suiga o le vaeluaga-o-dystrophic i le vaʻa ma vaʻa tetele. O le mamafa e masani lava ona oʻo atu i se avega tele i luga o le maskloskeletal system, ae o le visceral-abdominal obesity, o le aʻafiaga o le faʻataunuʻu o le cartilage e sili atu le maualuga. E fesoʻotaʻi atu lenei mea e le gata i faʻafitauli o le tino, ae faʻapea foʻi ma se suiga i le ogatotonu o le kalave ma se suiga i le faʻavasegaina o le vaʻalaʻau ma se faʻaopoopoga maualuga o le manava.

O le gasegase visacral e fesoʻotaʻi foʻi ma se faʻalavelave faateleina o veins varicose o pito pito i lalo ma okeni pelvic. O le sili atu o le manava o le manava ma le faateleina o le malosi o le iniseti-abdomina e afaina ai le vevela vevela mai le tino maualalo, lea, e le o le talaaga o le le lava o le tino, e fuafua i le atinaʻe o veins varicose.

Pe o se manava manava tele i taimi uma?

E taua le malamalama o le faʻateleina o le malosi o le manava e mafai ona mafua ai e le gata i le sili atu o tupe mama, ae e ala foi i le gasegase i totonu o le manava. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai le faʻaputuina o le vai (ascites), faʻavaeina o le voluma (tumo) o aʻafiaga eseese, faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻalauteleina o le manava, ma isi faʻamaʻi.

O nei faafitauli e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le mamafa. O le gasegase o le gaʻo o le gaʻo i totonu o lenei tulaga e puipuia ai faailoga, lea e oʻo atu ai i se isi asiasiga i le fomaʻi ma le vave amataina o togafitiga talafeagai. O le mea lea, o tagata e sili atu le mamafa o le tino e le tatau ona lafoaia fautuaga a tagata tomai faapitoa ma suʻega, aemaise lava i le i ai o ni mea faʻalavelave faʻalavelave mai le tino o le tino po o le ate. E manaʻomia foʻi suʻesuʻega pe afai e foliga mai e le mafai ona paʻu le mamafa i le manava o le manava, ma o le manava e tumau pea le taamilosaga ma se faʻaitiitia o le mamafa o le tino.

O le isi mafuaaga o le manava i fafo i le leai o se meaola lautele e vavaeeseina ai le gaʻo o le visceral. E le lava le leo, ae o tagata faʻaonaponei nei e feagai ma lenei faafitauli.E itiiti la latou gaʻo gaʻo ma manino lelei faʻamaʻi vavalalata, lea e tuʻuina atu i se manava felafoaʻi. O le mafuaʻaga o lenei le mautonu o le maʻi pipisi.

O ia faʻafitauli i bodybuilders e fesoʻotaʻi ma le faʻavaeina o mea faʻaleagaga o le hormonal lea e tupu pe'ā faʻaaogaina nisi o vailaʻau e faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o musika (hypertrophy). O le mea sili ona lamatia i lenei itu, o tupe e faʻavae i luga o le tuputupu aʻe o le homone, lea e taua foi o le homone tuputupu aʻe. Latou te le gata ina faʻaleagaina ai le faʻafitauli o le tino, ae mafai foi ona fesoasoani i le tupu tele o totoga o le tino ma vaega taʻitasi o le tino.

O le a le suʻega e manaʻomia

O le manua o le resdomain e manaʻomia ai se auala faʻalelei, e fautuaina e aveese lenei faafitauli i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Aʻo leʻi amataina togafitiga, e fautuaina e maua se suʻesuʻega faʻaopopo e iloilo ai le matuia o le maʻi gasegase ma ona faʻafitauli. O le suʻesuʻega o le a fesoasoani e faʻamaonia ai mea faʻamaonia ma faʻamaʻi faʻamaʻi e ono faʻaitiitia ai le ausia o le sini.

Faʻamatalaga autu mo le visceral-ituaiga iniseti o le isumu e tatau ona aofia ai:

  • Faʻatalanoaga a se fomaʻi (muamua ma faʻavae i luga o iuga o le suʻega), faʻatasi ai ma se suʻesuʻega o le maualuga o le toto maualuga, faʻamautuina o faʻamatalaga anthropometric ma le faʻamautinoa o le BMI. I nisi o falemaʻi, o se faʻamaoniga muamua o loʻo faia e se tagata fai meaʻai ma se faʻavae faapitoa faʻapitoa.
  • ECG
  • Suesuega ole toto. Glucose o le toto, aofaiga atoa o le bilirubin ma ona vaega ninii, urea, creatinine, protein atoa, lipid profile (triglycerides, aofaiga o cholesterol, lipoprotein vaega) e siakiina. Afai e talafeagai, ia iloilo isi faailo.
  • Suesuega Endocrinologist.
  • Faailoaina o le inisalini ma le faʻalavelave o le gaosiga o le gaʻo: fuataga o le mamafa o le inisalini, maualuga ole suʻega ole glucose. O lea suʻesuʻega e masani lava ona faʻamatala e se endocrinologist.

Afai o faʻamaoniga o le atherosclerosis, cardiovascular pathology, hypertension, faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo ma isi faʻafitauli, e mafai ona maua se suʻesuʻega lautele. O le tagata gasegase e mafai ona tuʻuina atu mo le ultrasound o totoga o le tino, ultrasound o le autu ma le fatu, i se cardiologist. O tamaitai ei ai tulaga faaletonu e tatau ona sili atu ona suʻesuʻeina e le fomaʻi.

Ole suʻesuʻega e manaʻomia ai foʻi tagata mamaʻi e sili atu le mamafa, o ē muamua na o atu i le fomaʻi mo faʻamaʻi e maua i le mamafa. O le mea moni, o le faʻaumatia o le meaʻai o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o le loto ma le cerebral, faʻamālōlō mo togafitiga o loʻo iai nei ma faʻaleleia atili le faʻataʻitaʻiga.

Le mea e fai. Taʻiala mo togafitiga

Togafitiga mo le manava o le manava e tatau ona taulai i le faaitiitia o le mamafa o le tino, faasaʻoina o le endocrin o loʻo i ai nei ma le gasegase o le tino, ma le taui mo faafitauli ua atiaʻe. O lea faʻafelagolagomaʻi o le a faʻaleleia le tulaga o le soifua maloloina i le taimi nei, faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ogaoga (faʻamaʻi, fatu fatu) ma avea ma puipuiga mai le tele o faamai.

E tatau ona malamalama e le mafai ona faʻaumatia le tele o le visceral gaʻo e ala i tui tipitipi, liposuction, massage, injection poʻo metotia faʻaaoga. E mafai ona latou faʻamavaeina na o na o mea e gaogao, e aunoa ma le fofoina o le fatu o le faafitauli ma aunoa ma le faʻaitiitia o faaletonu o le tino.

Ae o togafitiga faʻapitoa mo le gaʻo o loʻo faʻaaoga pea. Afai ei ai ni faʻamatalaga, o faʻatinoga o loʻo faʻaaogaina e faʻatatau i le faʻaitiitia o le malosi o le manava. E mafai ona aofia ai le faʻapipiina o le paluni, faʻaaogaina o se salu, poʻo le faʻasaina o puipui o se okeni.

Ae i le tele o tulaga, o le togafiti togafitiga o ituaiga iniseti-visceral ituaiga o meaʻai e faavae i luga o togafitiga faʻafesoʻotaʻi faigata. I lenei tulaga, o togafitiga faafomaʻi ua filifilia taitoatasi. O loʻo faʻamatalaina mo le le atoatoa o fualaau e le o fualaau faʻasaina, i le i ai o ni faaletonu o le gataifale e le lelei, faʻalavelave faʻalavelave.

E faʻafefea ona togafitia le atuatuvale?

O togafitiga faʻapitoa o le faʻasao e aofia ai le tele o fuataga:

  • Mea taumafa Hypocaloric. Fautuaga e aofia ai le faatapulaaina o mafuaaga o le gaʻo ma gaʻo, faateleina i le polotini ma le fiber. O meaai e tatau ona maua ai le tele o vitamini ma minerale. O le aofaiga fautuaina o le gaʻo e le sili atu ma le 25% o le aofaʻi o meaai (masani i le 80-100 g / aso), ae leai se sili atu i le 10% oi latou e tatau ona sau mai meaola. Pe a faʻaaogaina gaʻo gaʻo, e tatau ona tuʻuina atu i ituaiga umi (digestible complexes) mai le cereals), o le faʻaaogaina o se fuainumera o oloa mai le falaoamata fila 2c ma le falaoamata atoatoa o le falaoamata. O le taumafataga o loʻo faʻapipiʻiina e se fomaʻi meaʻai poo se tagata e faʻatinoina meaʻai, mafaufau i mea e manaʻo ai le tagata maʻi i mea e manaʻo i ai, lona tulaga gafatia tau tupe, ituaiga olaga ma le natura o solitulafono ua faʻamaonia.
  • Faʻateleina le gaioiga faʻaletino, e mafua ona o le le talafeagai o gaoioiga faʻale-tino ma aso uma o le malosi o faamalositino. Fautuaga e aofia ai le savavali i aso taitasi, faatapulaaina le faʻaaogaina o le elevise ma le felauaiga, faʻamafanafana masani i taimi o galuega faʻapitoa, asiasi ile vaitaele, ma faia se seti o faʻatinoga na filifilia e le faiaoga. A o faateleina le malosi ma le malosi faaletino, o le avega e mafai ona aofia ai le uila, le asiasi atu i polokalame faamalositino, faamalositino i mea tau taaloga, ma isi.
  • Faamautinoa le lava le umi o le moe i le po (pe a ma le 7-8 itula ile laina). O lenei mea e faʻaleleia ai le faiga o le endocrine, e faʻatagaina oe e faʻaititia le maualuga o le faʻafitauli o le lotoifale, e fesoasoani i le pulea lelei o amioga taumafa.
  • Faʻalo le ulaula.
  • Tautosiga o le mafaufau, mafaufau loloto.
  • Vailaʻau mo le faʻamalosia o inisalini pe afai e le faʻafetaui e ala i taumafa. Mo lenei mea, e mafai ona faʻataʻitaʻiina sui o le hypoglycemic oral groups, o le tele lava o fualaau o le filifiliga e metformin.
  • Le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaititia ai le tele o le absorption o gaʻo i totonu o le manava. O loʻo tuʻuina atu i sui soʻo se mea e taofia ai le faʻaogaina o le pancreatic ma le intestinal lipase.
  • Faʻamālōlōina o vailaau o faʻafitauli o le cardiovascular o loʻo i ai, toto maualuga, ma tumau pea le taua o le dyslipidemia.

O le tele ma ona aʻafiaga cardiovascular e aʻafia ai o se tasi lea o faafitauli aupito sili ona faigata o vailaau faʻaonapo nei. E le gata i lea, o le mamafa o le mamafa o le 5-10% e sili atu i le 1/3 e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o ni faʻafitauli ogaoga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lea, o tagata ei ai le apu e fautuaina ina ia faʻaumatia faʻamaʻi o le manava i le vave e mafai ai. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le ola o le olaga ma faʻaleleia lona lelei, ma 'alofia le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi lua.

Abdominal (visceral) type of obesity - o le a lea mea

O le faafitauli o le mamafa o le mamafa o le mauaina lea o le malosi. O le tele o le kalori aoga ma le leai o se gaioiga faaletino e mautinoa lava e tau atu i le mamafa. E le o tagata uma ua sauni e faafesootai tagata tomai faapitoa.

p, blockquote 2.0,0,0,0 ->

Le tele o faʻataʻitaʻiga o togafitiga e le o ni faʻataʻitaʻiga: togafitiga faʻatoʻaga, meaʻai paleni, oloa faʻasalalau faʻasalalau i le aufaasālalau. O le aʻafiaga o ia ituaiga togafitiga e le o iai pe leai foi se natura puupuu.

p, blockquote 3,0,0,0,0,0 ->

O le filifiliga tonu o le malamalama lea i le mafuaʻaga o le maʻi, mulimuli i fautuaga faʻapitoa ma se fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia o le tau faasaga i le gaʻo o le tino.

Pe a togafitia le manua o le manava, e mafai ona iloga faʻamaoniga nei:

p, blockquote 5,0,0,0,0 ->

  • Suia foliga o le ituaiga o "apu". E faʻapipiʻi le tino o le tino i le manava.
  • Hormonal faʻalavelave, faʻateleina testosterone.
  • Tulaga le mautonu, manatu e "faoa" faafitauli.
  • Leai le puleaina, o le aafiaga o le "manava faʻaleagaina."

I le toetoe lava o tagata uma o loʻo iai se faʻafitauli tutusa, o le fua o le pulou i tua o le 0.9: 1 poʻo le 1: 1.

O le lamatiaga o le gaʻo tele gaʻo o le masani ona taʻitaʻia i le maʻisuka ma le tele o faʻamaʻi faʻapitoa, e pei o:

p, blockquote 7,0,1,0,0 ->

  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Faʻafouina insulin
  • O le toilalo i le uric acid metabolism,
  • Loto fatu
  • Maualuga maualuga
  • Faʻateleina le mamafa i luga o le tino atoa, o le gauai vave o aʻa.

Lisi o le faʻavae autu o loʻo faʻataʻitaʻiina ai le faʻasologa o meaʻai

h2 2,0,0,0,0 ->

O le ituaiga o meaola nei ua avea ma masani. A faʻapea na vaʻaia e le fomaʻi le maualuga o pasene o le aʻafiaga o tane, o lea ua amata ai ona mataalia tamaitai i lenei faʻamaʻi.

p, blockquote 9,0,0,0,0 ->

O ai e lamatia: mafuaʻaga o le oona

Faʻamaumauga a fomaʻi e iai le tele o mea e faʻaosofia ai le faʻaopoopoga o le manava o le tino:

p, blockquote 10,0,0,0,0 ->

  • Soifuaga masani.
  • Faʻasologa o le faʻasolosolo i le le atoatoa i le faiga o le enzyme.
  • O se faiga e le faʻamautuina i meaʻai.
  • Faʻaaogaina o le mafaufau poʻo le tagofia o vaisu i meaʻai leaga.
  • Ava malosi.
  • Faamai Endocrinological.
  • Mo fafine: suiga o le hormonal i le taimi o le maitaga poo isi tulaga faʻapitoa.
  • O le atuatuvale, faapea foi ma le tagofia o fualaau faasaina e togafitia ai, poo le faaaogaina o fualaau faasaina masani.

Faatasi ai ma le tuufaatasiga o nei mea taua, o le avanoa e atiae ai se ituaiga o gasegase o le tino e faateleina tele. I ia tulaga, e taua le mataʻituina o le tulaga o lou mamafa ma faia togafitiga e lua ma puipuiga e faaleleia ai lou soifua maloloina.

p, blockquote 11,0,0,0,0 ->

Gaoioiga faaletino

E le fautuaina e amata i taʻaloga malosi, e pei o le tamoe poʻo le mamafa o le malosi o le tino, aua o lenei mea e faʻapupulaina ai le avega i le loto ma mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi faaopoopo. I le laasaga muamua, e tatau ona faʻaaogā faʻamalositino faʻamalositino, malosi, aau e faʻaaogaina, tuʻufaʻatasia i meaʻai talafeagai.

p, blockquote 14,1,0,0,0 ->

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona e mafaufau e le gata i le tele, ae faʻapea foʻi le lelei o oloa. E tatau ona avea vaega o le protein ma faavae o meaʻai ae faʻaitiitia le tele o gaʻo ma gaʻo. Fried, suamalie, faʻaleagaina le falaoamata e faasaina. O le meaai e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau aina, cereals, ia eseese.

p, blockquote 15,0,0,0,0 ->

I togafitiga o mataupu e sili ona faigata, e mafai e fomaʻi ona fautuaina se numera o vailaʻau lagolago e faʻaitiitia ai le fiaai po o le atuatuvale. Faatasi ai ma i latou, o le pule malosi e sili atu ona faigofie. Ae ui i lea, ei ai aʻafiaga itu, e pei o vaisu.

p, blockquote 16,0,0,0,0 ->

p, poloka poloka 17,0,0,0,0,0 ->

E taua le tusia o se meaʻai i le taimi muamua ma faatulaga meaʻai uma e maua ai le malosi, le faʻaaogaina o mea aoga uma i le tino.

p, poloka poloka 18,0,0,0,0 ->

I se ituaiga o meaai e tatau ona iai:

p, blockquote 19,0,0,0,0 ->

  • Lava fua, fualaʻau,
  • fatuga atoa, lea e aofia ai le tele o fiva, lagolagoina o le manaʻoga,
  • palu, sui le pata i fuālaʻau manogi,
  • totoʻa manu
  • ituaiga uma o iʻa.

Mea inu:

p, blockquote 20,0,0,0,0 ->

  • Suavai
  • laʻau tila
  • lanumeamata lanumeamata po o le fou fou ua suamalie.

Faʻesea mai le taumafataga:

p, blockquote 21,0,0,1,0 ->

Meainu suamalie, soda,

p, blockquote 22,0,0,0,0 ->

  • Meaʻai anapogi
  • meaʻai gaʻo
  • ituaiga uma o faʻasao
  • gaʻo, mamafa sau sau.

I le faʻatusaina:

p, blockquote 23,0,0,0,0 ->

Nati (alimoni, pipi talo), faaopoopo i salati.

p, blockquote 24,0,0,0,0 ->

Avanoa iloga mo le tausiga o le maʻi e ala i togafitiga faʻapitoa. Ae fai mai fomaʻi o le taotoga e faʻaitiitia ai le manava poʻo le liposuction o le ai ai se aafiaga umi mo na o le faʻatasi ma fautuaga ma togafitiga. A le o lea, o le toe foʻi mai, ma o nisi taimi e faʻateleina ai le faʻamaʻi, e le maalofia. O ia togafitiga e na o tulaga mulimuli lava o le faamaʻi, pe a oʻo mai i se faʻaitiitia o le taua o le ola o le tagata.

p, blockquote 25,0,0,0,0 ->

Psychology

Aua nei galo e uiga i le tulaga o le toe faaleleia o mafaufau ma le toe faaleleia. O se uiga patino e manaʻomia, lagolago mai aiga, se manaʻoga e suia amioga masani.

p, blockquote 26,0,0,0,0 ->

O nisi tagata fai meaʻai e fautuaina e auai i aʻoaʻoga faʻapitoa e mafai ai e oe ona tilotilo i le olaga mai se isi vaaiga, pe maua se feutagaiga ma se fomaʻi mafaufau. I lenei tulaga, o isi fautuaga uma e sili ona aoga ma foliga mai e faigata ona faʻaaogaina.

p, blockquote 27,0,0,0,0 ->

Togafitiga o le gaʻo o le manava o le tino o se faʻalavelave faigata lea e manaʻomia ai le auai o tagata tomai faapitoa ma le siosiomaga tagata. O le taunuuga o se soifua maloloina sili ma foliga vaaia, o se suiga i le tagata lava ia, olaga e ave i ai le faamuamua. O se faʻatulagaga lelei faʻatulagaina o le aso, meaʻai, manaʻoga mo gaoioiga i fafo po o taʻaloga, o se uiga lelei i le olaga ma le tagata lava ia o le a mafai ai ona e le toe mafaufau i le mamafa o le mamafa.

Autu mo upega tafaʻi mai:

  • E faʻapefea ona leiloa le mamafa e aunoa ma le manaʻo ma e le toe foʻi mai le mamafa?
  • E faʻapefea ona toe ola maloloina e aunoa ma fualaau oona, i se auala masani?
  • O fea e sau ai fatugao ma o le a se mea e tatau ona ou faia e puipuia ai i latou mai le toe faʻaali?
  • E faʻapefea ona taofi le alu i fomaʻi, fanau mai se pepe soifua maloloina ma e le matua i le 40 o ona tausaga?

O le mea lea, o le asō o le a tatou mafaufau pe faʻafefea ona taulimaina lenei faafitauli, o le a le mea e tatau ona tatau ona tatau ai ina ia mafai ona gaʻo le gaʻo. E tatau ona sili atu le fiafia o tamaitai i le lalolagi, alu!

Le aʻa o le faafitauli

O le mamafa o le mamafa e lamatia ai ia lava. Muamua lava, e faʻaleleia le avega i luga o le cardiovascular system, spine, vae. E faigata tele i tagata uma ona manava, e faigata ona taitaia se olaga ola, e vave ona latou vaivai. E le o le taʻua o faafitauli o aso uma, mo se faʻataʻitaʻiga, e faigata ona filifili ni lavalava, seevae.

Ma o le ituaiga o le manava e mafai ona lilo i tua o le teuina o gaʻo i totonu o totoga. E manino lava o lenei mea e matua faigata ai lava a latou galuega sologa lelei, ma i le aluga o taimi, o se fomaʻi e pei o le suia o le totoga o meaʻai gaʻo e mafai ona atiaʻe.

O le mea lautele, o le tele o taimi, o le gaʻo i le manava e faʻapupulaina i totonu o tane, lea e fesootaʻi ma se faʻaitiitia o le testosterone io latou tino.

Ae aiseā e tupu ai lenei mea i tamaitai lalelei?

Ma o mafuaʻaga e sili ona taatele - le leai o se aganuu ma le leai o se gaioiga, sei vagana ai mea e le masani ai pe a maʻi le faiʻai, ovary polycystick, faʻamaʻi endocrine e faʻamaonia.

E foliga mai o tagata uma mai le laʻititi e iloa o meaai e tatau ona le gata ina lelei, ae ia maloloina, ma i le faʻalelei. Ae ui i lea, o lea tausaga ma lea tausaga, e aofia ai le tele o tagata. Ma o mea uma lava o loʻo laiti.

E faapefea ona tatou tau? Tatou amata i la tatou meaʻai!

Mea manogi mu

O nei oloa e tatau ona i totonu o le taumafataga:

  • Suavai.
  • O mea manogi manogi: faʻaoʻo, namamona, keluka, pepa
  • Meainu: vine fou, suavai lanu, vai o le vai, vai karite, uaina mūmū.
  • Fualaau: pineapple, rimoni, fuamoa o le citrus, faapea foʻi ma vine.
  • Sour-milk (oloa gaʻo susu (kisiti maualalo-gaʻo, kefir, yogurt)
  • Porridge, aemaise le oatmeal, buckwheat. I le faʻamuamua, o cereals uma e faʻamamaina le iniseti ma fesoasoani e susunuina le gaʻo, ae e le mafaufauina le teuteu.
  • Fualaau faisua: kapisi, pini lanumeamata, greens, meaʻai, salati, radisa.
  • Palotini le maualalo-fuamoa: fuamoa, iʻa, mai aano o manufoa, chicken, lapiti.

Faleoloa gaʻo

Ae o le a le ituaiga o meaai e fesoasoani i le gaʻo e faʻaopoopo atili ai. O i latou nei o fili o tatou tagata, aua le 'ai:

  • Mai semolina semolina ma araisa
  • Potato
  • Pasta
  • Fafaga, Faifeau
  • Rich thths
  • Soo se suamalie
  • Fualaau suamalie (faʻi, vine)
  • Meaʻai fagota
  • Vailaʻau paʻu
  • Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻa
  • Greasy
  • Fried
  • Ulaula
  • Pickles
  • Meaʻai anapogi
  • Soda

O le a le foliga o le lisi

O a ni faʻatulagaga matou te tilotilo i ai i le tufatufaina atu o oloa i aso taitasi:

Tatou te le ulaina meaʻai, aua e le lelei le faʻamaluina ma e manaʻomia ai le tele o gaʻo. E sili atu fua e le 'ai i le afiafi, ma tuʻu i latou mo meaai i le aoauli.


Breakfast: e sili atu i totonu o le itula muamua pe a uma le tulaʻi. O se meaʻai masani i le Igilisi masani o se meaʻai, faapea foi ma soʻo se cereal.

Ua oʻo i le taimi e faia ai le filifiliga saʻo mo lou soifua maloloina. A o leʻi tuai - alu i luma! O loʻo iai nei suʻega 1000-tausaga mo oe. 100% Faʻataʻitaʻiga Faʻasalalau Faalenatura - O le meaalofa pito sili lenei mo lou tino. Amata ona toe faʻafoisia lau soifua maloloina i le asō!

E mafai ona e faia ni fuamoa fufulu, falaoisi keke mai le siʻi gaʻo e leai se gaʻo, fualaau faisua po o se salamata fua, poʻo se sanuisi mai le falaoa atoa o le falaoa (po o le falaoa) ma le kulimi maualalo.
Taʻaloga: suauu fualaʻau, meaʻai e maualalo le gaʻo po o iʻa, faʻamaʻaina i fualaau faisua po o masini, fualaʻau fualaʻau.
Taumafa: fufuluina fualaau faisua, paluga, vaʻa aisa po o meaʻai, se fasi iʻa, pe na o le siʻisi sisi, kefir.
E pei o se meaʻai fualaau lelei, fualaau faisua, falaoa, sisi lemu, le yogurt, kefir.

O lenei ituaiga meaai o le a saʻo pe afai e te manaʻo e foia le faafitauli o le afaina o le manava ma tumau i le soifua maloloina.

Aua le faʻaseseina e ala i faʻamaloiloga faavavega ma faʻalautele meaʻai. E pei ona latou fai mai i faʻasalalauga: "na o le tuʻuina atu o ni nai fualaau i au masani masani" ma o le mea sili lea ona sese.

E na o se suiga i le olaga e mafai ona maua ai se puʻu manifinifi ma se lagona lelei.

Alu i totonu mo taʻaloga, savali, tausi oe lava ia. E le tau tele lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga taugofie: o kulimi eseese, maso, mea e afaina ai le manava o le a fesoasoani i le paʻu o le paʻu e toe faʻalogo ma toese le mamafa vave.

Ina ia faʻavavevave le gau o le mamafa ua leva ona faatalitali i ai, aua le togiina ni meaai mama. Taumafai atili Faʻasologa o le Faʻasolo o le Taunuuga Mataalia . Kiliki le fesoʻotaʻiga, vaʻai i ata o tagata auai, taunuʻuga ola maloloina moni. Ma e aunoa ma le fiaai.

O lau fesoasoani sili o le alofa o le tagata ia te ia lava.
O tamaitai fiafia e teuteuina le lalolagi! Ia fiafia ma ola maloloina!
Faasoa atu se tusiga ma a outou uo, totogi mai a matou faʻamatalaga.

Tuua Lau Faamatalaga