Vitamin D ma le maʻisuka: e faʻafefea ona aʻafia le tino o le maʻisuka i le fualaau faasaina?

  • 1 E faʻapefea ona aafia le tino i le maʻisuka ituaiga 1?
  • 2 E faʻapefea ona aʻafia le tino i le maʻisuka ituaiga 2?
    • 2.1 Aafiaga o le maʻisuka i fatugaʻo
    • 2.2 Faʻapogai o le faʻaleagaina o le vaʻai i le maʻisuka
    • 2.3 Aafiaga o le maʻisuka i neura
    • 2.4 E faʻafefea ona afaina ai le polokalame o le cardiovascular?

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻisuka o se maʻi endocrin lea o loʻo i ai se faʻafitauli o le kulukose o le tino. O le suiga lea e tupu i le tino ma le maʻisuka e mafua ona o le le lava o le insulin. I le faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi, gasegase gaʻo, faʻapena foʻi ma minerale, protein, carbon, salt-salt. O le kulukose mai le toto e gauaiina e le tino, faʻafetai i le insulin lea e maua mai e le pancreas i peta peta.

E faapefea e le maʻisuka ituaiga 1 ona aafia ai le tino?

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e le o gaosia i ni pene tima na faaleagaina. O lenei maʻi faʻamaʻi e afaina ai tausaga uma, e oo lava i tamaiti ma tagata talavou. E faʻafuaseʻi ona tupu mai le maʻi ma vave ona tupu. E le gata i lea, o togafitiga e mafua ai:

  • togi mamafa ona o le leai o le inisalini,
  • fiainu
  • ketoacidosis (sili atu tino o le ketone i totonu o le toto).

Le eseesega i le va o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka i le leai o le inisalini. O le tele o atopaʻu e leai se malosi aua a aunoa ma lenei hormone, o le kulukose e le ulu i totonu o le masini. Ua faateleina le suka o le toto, talu ai o loʻo i ai uma le glucose e leʻi puipuia. O le a amata ona vave faʻavave faʻapipiʻi ona o le leai o se malosi. O se paʻu mamafa mamafa e mafua mai i le faateleina o le manava o le maʻi. I musele, amata le palatini. Amino acids ua maua, o le aofaʻiga o le toto e faʻatupulaia le tele. O le ate e faʻamamaina le toto o le tele gaʻo ma amino acids ma faʻagasolo ai i tino o le ketone. O a latou mea leaga e i ai se aafiaga leaga i se tagata maʻi, o le aʻafiaga o le pa'ū i le faʻavaʻa faateleina.

Suauu toto e le tatau ona sili atu i le 5.5-6 mmol / L i luga o se manava gaogao ma le 7.5-8 mmol / L 1-1.5 itula pe a uma ona 'ai.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faapefea e le maʻisuka ituaiga 2 ona aafia ai le tino?

O le maʻisuka ituaiga 2 e aʻafia ai aʻafiaga uma o totoga tagata.

O le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 - ituaiga 2-e le o le insulin-e faalagolago, o se soa o le mamafa mamafa. O le faaitiitia o le tali o sela i le inisalini e mafua ai lenei maʻi. I le lalolagi, o le numera o tagata gasegase i lenei ituaiga o suka suka faaluaina i le 15 tausaga. O loʻo i ai le isi ituaiga lona tolu o le maʻisuka - faʻagasolo, faʻapenaina o fafine maʻitaga, ona o faʻafitauli faʻafuasei o le gasegase. A maeʻa le fanau, o se tulafono, e pasi.

Po o le a lava le ituaiga o faamaʻi, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina, faaleagaina i totoga o le insulin ma le tino o le tagata i lona atoaga. Faʻateleina poʻo le leai o le kulukose, o loʻo tafe le toto. O le Hyperglycemia e aʻafia ai toto toto, 'ai. O le a avea i latou ma mumu, ma, i se faaopoopoga, o le gaʻo o loʻo teuina i totonu o vaa. Muamua, e pagatia vaʻa laiti: o le mata o le mata, e aʻafia ai fatugaʻo. Ona i ai lea o suiga i vaʻa tetele o le faʻamalositino, e mafua ai le afaina, faʻalavelave fatu.

Toe foʻi i le laulau o mea

O aʻafiaga o le maʻisuka i fatugaʻo

O le Hyperglycemia e oʻo atu ai i faʻamaʻi fatu - fatu o le maʻisuka nephropathy. Latou te amata faʻamamaina le toto i le leaga, e le gata ona o le faaleagaina o vaʻa toto, ae ona o le faateleina o le kulukose, lea e faʻapupula ai le uta i luga oa latou galuega. O le iʻuga o suiga i faigamalo i totonu o fatugaʻo, e maua ai le tele o faʻamaʻi: o aʻafiaga e foliga mai ia i latou, o le protein (albumin) e maua i le suʻesuʻeina o le urine.

Toe foʻi i le laulau o mea

Mafuaaga o le faʻaleagaina o le vaʻai i le maʻisuka

Faatasi ai ma se vaitaimi uumi o le hyperglycemia, ua faaleagaina ai tamai toto toto o le retina. Latou te vaivai ma malepelepe. O mea fou ua faia i lo latou nofoaga ua i ai ni faaletonu ma o le mea lea e le mafai ona taofia ai le lūlū o vai ma toto. O se maʻi mata e atiina ae - toe maua i le maʻisuka retinopathy. O loʻo i ai se soliga o le tioata, e mafua ai le faʻaleagaina o mea. Glaucoma, faʻamaonia ma le tauaso latou te taufaamataʻu io latou foliga i le tagata maʻi i lenei maʻi. Faailoga o le faaletonu vaaia, o le mafuaaga lea e alu ai i le fomaʻi:

  • vaivai pe a faitauina:
  • lanu uliuli lanu uliuli i luma o mata,
  • e faʻafuaseʻi ona susulu pe faʻapouliuli.

Toe foʻi i le laulau o mea

Le aʻafiaga o le maʻisuka i luga o neura

Aafiaga i luga o toto toto.

I le maʻisuka, ua afaina ai neura, ua tupu ai le neuropathy. O le tele o le suka o le toto e faia ai vaʻa e tuʻuina atu toto i neura. O le mea lea, latou te le toe faʻataunuuina la latou galuega. O se taunuuga o lenei mea, o le paʻu o lima, vae, vae e tupu, o lo latou lagona faʻaitiitia. Faʻanatinatiina faʻafitauli ma le faʻaogaina o meaʻai. O le tagata gasegase e faʻaleagaina i osofaiga a le nausea, vomiting ma le manava.

Afai o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e mafua ona o le le pulea o le faaaogaina o tui tele o inisalini, gaoioiga faaletino, lea e manaʻomia ai le tele o le malosi, o le hypoglycemia e tupu. Glucose o se mea e gaosi ai le malosi mo le galue o le faiʻai, o le mea lea, o se faʻaitiitia o le maualalo o le suka toto e tau atu ai i galuega le mama o le tino o le tino ma o loʻo i ai faʻamaoniga o le neurological nei:

  • vavao
  • matala le malamalama
  • aoao malaise
  • gatete.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻafefea ona afaina ai le polokalame cardiovascular?

O le Hyperglycemia e nafa ma le tele o faʻaaliga o le maʻisuka. O le aʻafiaga o le toto maualuga i luga o le fatu ma toto toto e lelei. A maeʻa le faʻaleagaina o vaʻa toto, o suiga faʻaleagaina e tupu i ni mea tetele. Faateleina le viscosity o le toto, faʻaititia le toto toto. O le faateleina o le thrombosis ma le afaina, le solia o le lipid metabolism.

I tagata e maua i le maʻisuka, pe a mavae le 50 tausaga, o suiga o le atherosclerotic e maua mai i le gaʻo. Ona o suiga manino i vaʻa tetele ma vaʻaiti, le lava o le okesene, o loʻo i ai le taufaʻatau o le paʻu, toto maualuga, ma le atiina ae o maʻi fatu fatu. E tusa ai ma fuainumera, lea ua amata ona faanoanoa, i tagata uma e maua i le maʻisuka, faʻapipiʻi 1 faʻamatalaga mo le 10% o maʻi, ma o totoe 90% ua tofia e fai le ituaiga 2. O le numera o tagata gasegase e toeitiiti lua faalua tausaga.

Faʻaaogaina ma vailaʻau

E tusa ai ma le maualuga o le faasinomaga (GI - 55), o le cereal o loʻo i le ogatotonu o le laulau. E tutusa foi lona faaaogaina i lona kalori: 100 g o le pusa e aofia ai le 308 kcal. Peitai, e fautuaina mo le lisi o le maʻisuka. O le aofia e aofia ai:

  • carbohydrates - 57%
  • proteins - 13%,
  • gaʻo - 3%,
  • filo meaʻai - 11%,
  • vai - 16%.

O suauu masoā, gaʻo meaai ma le protein e mafai ai ona fatufatu se lisi e fetaui ma tulaga o le taumafa ma manaʻoga o le tino.

O le Croup e aofia ai foi elemene (i le% o manaoga i aso taitasi):

  • kasikoni - 270%,
  • Manganese -78%
  • apamemea - 64%
  • magnesium - 50%
  • molybdenum - 49%,
  • phosphorus - 37%,
  • uʻamea - 37%
  • zinc - 17%
  • potassium - 15%
  • seleni - 15%,
  • chromium - 8%
  • iodine - 2%,
  • calcium - 2%.

O nisi o nei elemene elemene e taua tele i metotia faʻaleagaina:

  • sili atu le malosi o puipui o toto,
  • manganese ma le magnesium fesoasoani i le inisalini absorption,
  • chromium e aʻafia ai le faʻaogaina o siama faʻapipiʻi mo le faʻaaogaina o le kulukose, fegalegaleaiga ma le inisalini,
  • zinc ma le uʻamea faʻaleleia le aʻafiaga o chromium,

Ole mea e sili ona taua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le i ai o le chrome i totonu o le pata, lea e faʻaleleia atili ai le soona inu o gaʻo, e puipuia ai le atinaʻe o le gaʻo.

O vitamini B ma vitamin PP e aofia ai i le tuufaatasiga e taua tele i le metabolism o mea e maua ai suka: latou te faatumauina le maualuga o le kulukose ma le cholesterol.

Buckwheat mo le maʻisuka o se mea taua tele, o le taumafaina lea e fesoasoani e faʻasaʻo ai le suka i totonu o le tino.

Eseesega

E mafai ona vaevaeina le Croup i ni ituaiga, e fuafua i le faiga o le faagasologa:

O le meaʻai masani o se mea masani. O se cereal o lanu uliuli. O le eleele (i le ituaiga o falaoamata) ma le laumei (lanumeamata) e le masani ona faʻaaoga, ae e aoga tele ma taliaina mo le maʻisuka ituaiga 2.

Buckwheat taumafa

I le faaopoopo atu i le cereal cereal cereal, e mafai ona e kukaina le tele o ipu maloloina ma lelei.

  1. I le taeao mo le 'aiga o le taeao e fautuaina e inu i le kefir ma le faʻamalolo e faʻaitiitia le toto suka. Ina ia faia lenei mea, i le afiafi, ia sasaa le 20 g o le uʻamea eleele ile 1 cup of 1% kefir. Afai o lenei ipu e tatau ona 'ai i le' aiga o le afiafi, ona le sili atu lea i le 4 itula aʻo leʻi moe.

Endocrinologists e talitonu o le auala lenei ua ausia ai se togafitiga faafomaʻi, o le mea lea, e le tatau ona faʻaleagaina lenei faʻamatalaga: le faʻaaogaina i aso taitasi mo le silia ma le 2 vaiaso.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le teu ma lefir i le taeao i luga o se manava gaogao i le maʻisuka:

  • Faamanuiaga: faʻamamaina o le meaʻai mai le toxins, faʻamaonia le metabolism.
  • Faʻaleagaina: o le ono mafai ona sili atu le faʻamaʻalogaina o gaioiga mimiti i le ate ma le paʻu, toto toto.
  1. Mo le 'aiga o le aoauli, e mafai ona sui pasta masani i le sob noodles mai le falaoamata tao. O nei ituaiga atua e faʻatau atu i totonu o le faleoloa pe mafai foi ona e faia oe lava ia. Mo le faia o lenei mea, ia tipi i luga o le kilife keke i le falaoamata o le saito i le ratio 2: 1 ma toso le paluga paluga i le vai vevela. O lapisi lamolemole o paluga o loʻo salalau ese mai le paluga, faʻatagaina e paʻu ma vevela fasi pepa. O lenei ipu na sau mai i meaʻai a Iapani, o se mea manaia lelei, e sili atu ona aoga nai lo le falaoa ma le pasta mai le falaoamata o le saito.
  2. O le falaoʻo Buckwheat ma puʻu ma nati e talafeagai mo le 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. Meaʻai mo le kukaina:
  • buckwheat
  • palota
  • namu fou
  • nati (soʻo)
  • kaluka
  • seleli.

Fry vegetables (cubes) ma musulum (meli) i le 10 ml o le suauu manogi, faʻapipiʻi mo le 5-10 minute ile vevela vevela. Faʻaopopo se ipu vai vevela, masima, faʻafefete ma sasaa le pusa. I luga o le vevela vevela, vevela i se vevela, faʻaitiitia le vevela ma faʻafefiloi mo le 20 minute. Fuga 2 tbsp. l fatu maso. Faʻasusu le falaoʻo kuka ma i latou.

  1. E mafai ona e kuka falala pilaf.

Ina ia faia lenei mea, e 10 minute e fufulu ai aniani, kesi, kāloti ma masipolo fou i totonu o se pani i lalo o se tapuni e aunoa ma se suauʻu, faaopoopo i ai sina vai. Faaopopo le isi ipu vai, masima, ma sasaa 150 g o le cereal. Cook mo le 20 minute. 5 minute ao lei oʻo i le faaiuga o le kuka kuka ai le kuata kuata o le uaina mūmū mūmū. Uʻu le meaʻai faʻatoʻa faʻatasi ma le kulumu ma teuteu i fasi tumato.

Green buckwheat

Lanu lanu meamata, e mafai ona fuga ma 'ai. O le fatu e leʻi faʻasusuina o loʻo iai mea e sili atu ona aoga ona o le le lava o togafitiga. E tusa ai ma le taua o le amino acid, e sili atu i le karite, saito ma le sana ma agai atu i fuamoa moa (93% o le fuamoa BC).

O Buckwheat e le o se fatu o le cereal, o lona uiga o vaega uma o le laau e mauʻoa i flavonoids. O fatu o Buckwheat o loʻo i ai le vao (vitamin P). A oʻo ina tupu, o le seti o flavonoids e faʻateleina.

Carbohydrates o le vevewheat e lanu meamata e aofia ai faʻamaʻi-inosotypes e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le oloa o loʻo i ai meatotino nei.

  • faamalosia ai toto toto
  • Faʻasalalau le faʻamalosi,
  • aveese le toxins.

O fatu fatu e masani lava e le aʻafia i togafitiga vevela, ae e 'aina i foliga o tipu.

Ina ia totogo, e sasaa le pusa i le vai ma faʻatagaina e fula. Ua suia le vai, tuu mo le lua aso i se nofoaga mafanafana. A maeʻa ona tupu mai, e mafai ona 'ai le fala, pe'ā uma ona fufulu mama i le vai inu.

E mafai ona e 'ai fualaʻau ma so o se salati, cereals, oloa susu. E lava le aso e faaopoopo i le taumafataga ni nai sipuni o fatu fatu.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le fuamoa foi e muaʻi faʻaleleia aʻo leʻi 'ai. Muamua, mo le 1-2 itula, ona fufulu lea ma tuʻu i le vai mo le isi 10-12 itula.

O le tele o le taumafa e ono mafua ai le gastritis, ona o le siaki o loʻo i totonu o fatu e afaina ai le manava. Ua faʻasaina le croup crous i le tulaga ei ai faafitauli i le vaʻalele poʻo le faateleina o le viscosity o le toto.

O le faʻaaogaina o le teu i le taumafa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona faʻamagaloina. O le oloa e faʻatagaina ai oe e maua lalo le suka e aunoa ma se taumafa vevela, e laveaʻi le malosi. Faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga, e mafai ona e faʻasalalau le lisi. Buckwheat ei ai sona aafiaga lelei i le gaioiga o le tino ma le endocrine tagata.

Vitamin D ma le maʻisuka: e faʻafefea ona aʻafia le tino o le maʻisuka i le fualaau faasaina?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga, o le atinaʻeina e o faatasi ma le faʻaalia o le tele o faʻalavelave i le tino o le tagata. O le tele o taimi, o faʻafitauli e tupu i totonu o le tino e aafia ai le galuega o le cardiovascular system, fatugaʻo, ate, tino o le tino, paʻu ma isi.

O le tele o taimi, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka fesili ia i latou lava pe tatau ona ave le vailaʻau D ma faaopoopo atu ma pe mafai foi ona faʻaleleia atili le vailaʻau o le vailaʻau.

Talu ai nei, na faia suʻesuʻega e faʻamaonia ai le aʻafiaga o le vitamini D i le tino o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka.

O le aveina o se fualaau faaopoopo ole vitamini e taua i le puipuia o le maʻi ma faʻaitiitia le ala o le faʻamaʻi i le tino.

Le aʻafiaga o le vailaʻau D ile atinaʻe o le maʻisuka

O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻamautuina ai e iai le vaʻaia o le vailaʻau D ma le maʻisuka.

Ua mafai ona faʻatutuina e le lava le aofaʻi o lenei faʻalapotopotoga faʻapitoa e faʻalautele ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i totonu o le tino ma faʻafitauli e masani ona o faatasi ma le atinaʻeina o lenei maʻi.

O le vitamin D o se mea faʻapitoa lea e gafa ma le tino o le tagata mo le faatumauina o tulaga sili ona lelei o le phosphorus ma le calcium. Faatasi ai ma le leai o lenei mea i totonu o le tino, o le faaitiitia o le aofaiga o le calcium e matauina.

O le le lava o le calcium i totonu o le tino e mafua ai ona faaitiitia le gaosiga o peta paneta o peta e le insulin.

O suʻesuʻega ua faʻamautuina o le faʻaopoopoga faaopoopo o sauniuniga e aofia ai le vailaʻau D i le maʻisuka malosi e mafai ona faʻatonutonu ai le maualuga o suga i le tino o le tagata.

O le aʻafiaga o le meaola faʻapitoa i luga o le maualuga o le konisini i le tino e taʻitaʻia ai le mea moni o le galue masani o suauu e gaosia ai le inisalini o le pancreatic tissue e faalagolago i mea o loʻo maua i le vitamini D i le tino.

Faʻalagolago i le aofaiga o le tino i totonu o le tino, e tele vaega o tagata e iloga o loʻo iai:

  • o se fua lelei o vitamini - o le maualuga o le vailaau e amata mai i le 30 i le 100 ng / ml,
  • tulaga le atoatoa o le tuufaatasiga - o le maualuga e mai i le 20 i le 30 ng / ml,
  • le i ai o le faaletonu ogaoga - o le faʻaogaina o vaitamini 10 i le 20 ng / ml,
  • o le i ai o se tino le lava o le vaitamini - o le maualuga o le tino i le tino o le tagata e itiiti ifo i le 10 ng / ml.

I le suʻesuʻeina o tagata e maua i le maʻisuka, e sili atu i le 90% o tagata gasegase ua leai se vitamin D i totonu o le tino, ua faʻaalia i le tasi tikeri po o le isi.

Pe a oʻo i le maualuga o le vailaʻau D i lalo ifo o le 20 ng / ml, o le avanoa e atiaʻe ai se maʻi o le gasegase i le maʻi. Faʻatasi ai ma le faʻaititia o tulaga o meaola faʻamalosi i totonu o se tagata maʻi, o loʻo faʻaititia ai le faʻaitiitia o le lagona o le tino o le tui ile inisalini ile tino ile insulin.

Ua mafai ona faʻatutuina e le lava le vitamini D i le tino o se tamaititi e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

Suesuega ua faʻamautuina e le gata i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka, ae o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka e atiae i le faagasologa o le fanauina o se tamaititi.

O le masani i totonu o le tino o le tagata maʻi o le faʻasalaga o lenei tino e faʻaititia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

Vitamin D Fausaga

O le vailaau o le suamalie e faia i totonu o le tino o le tagata i lalo o le aafiaga o ave o le ultraviolet, pe ulufale i totonu o le tino faatasi ai ma mea taumafa taumafa. O le tele tele o lenei vaega faʻapitoa e maua i meaʻai e pei o le suauu iʻa, pata, fuamoa ma susu.

O le vitamin D o se tasi lea o gaʻo faʻamalosia e mafai ona gaʻo. O lenei tuufaatasiga e le o se vaitamini i le uiga masani o lenei faauigaga. E mafua lenei mea i le mea moni o le kulupu e aʻafia ai le tino e ala i le fegalegaleai ma faʻasalalauga faapitoa o loʻo faʻaalia i luga o le siama o siama o sela o le tele o masini. O lenei amio o le meaola faʻapitoa e foliga tutusa ma meatotino o le hormone. Mo lenei mafuaʻaga, ua taʻua ai e nisi tagata suʻesuʻe lenei mea o le D-hormone.

Vitamin D, na maua mai e le tino poʻo le faʻapipiʻiina i totonu, o se tuufaatasiga o mea manogi. Mo lona faʻafouina ma le suiga i le tino galue o le D-hormone, o nisi o suiga i le gataifale e tatau ona tutupu faatasi ma ia.

E iai ituaiga o vailaau oona, o loʻo faia i vaega eseese o suiga faʻavaomalo.

O nei ituaiga o tuufaatasiga o meaola ninii e faapenei:

  1. D2 - ergocalciferol - e ulu i totonu o le tino ma meaʻai mai le gaosiga.
  2. D3 - cholecalciferol - o loʻo faʻapipiʻiina i le paʻu i lalo ole aʻafiaga o le malamalama o le ultraviolet mai le la pe oʻo mai pe a uma ona 'ai meaʻai o manu.
  3. 25 (OH) D3 - 25-hydroxycholecalciferol - o le metabolite o le hepatic, o le faailoga autu lea o le bioavailability o le tino.
  4. 1,25 (OH) 2D3 - 25-dihydroxycholecalciferol o se vailaʻau vailaʻau e maua ai le meaola autu o le vailaʻau D. O le faʻapotopotoga o le gataifale maualuga.

O metabolites o loʻo i totonu o le ate o loʻo i ai se aafiaga tele i le tino o le tino.

Le aʻafiaga o le vailaʻau D i luga o peta beta ma le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini

O metabolites o loʻo maua i totonu o le ate o le ate ei ai sona aafiaga taua i luga o le gaioiga o suauu beta o le tino paʻu.

O aʻafiaga i luga o le galuega o sela e mafai ona faia i auala eseese e lua.

O le auala muamua e aʻafia ai o le faʻaosoina saʻo lea o le inisalini e ala i le faʻagaoioia o laina eletise e le filifilia-voltage. O le toe faʻaleleia o lenei masini e mafua ai le faateleina o le faʻaaogaina o katoni calcium i le cytoplasm o suauu peta pancreatic, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o le inisalini.

O le auala lona lua e aʻafia ai, o le faʻaauau le faʻamalosia o le epopeptidase beta-dependent-beta-cell, lea e faʻateleina ai le liua o le proinsulin i le tino galue - insulin.

I le faʻaopoopoga, o le vailaʻau D e aofia ai i le faʻafouina o le masini o le tusiga o le gene insulin ma puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o le insulin.

O le maualuga o le lagona o le tino i le inisalini o se tasi lea o mafuaaga autu i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2.

O gasegase eletise e faʻapipiʻiina i le ate e mafai ona aʻafia ai le lagona o le tino i luga o le tino ile tino i le insulin. O le aʻafiaga o le metabolite i luga o le faʻaleleia e taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o le kulukose mai le plasma toto i sela, ma faʻaititia ai lona maualuga i le tino.

O aʻafiaga o metabolites o loʻo maua i le ate i luga o le gaioiga o suauu peta pancreatic ma apogaleveleo o iniseti e faalagolago i le insulin i le tino e taʻitaʻia ai le maualuga o le suka i totonu o le tino e tumau mo se taimi puupuu, ma o le maʻisuka resitala index index ua sili ona lelei.

O le i ai o le aofaʻi o le vitamini D i le tino e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe faiga faʻamalama i le i ai o le maʻisuka i totonu o le tino. Ole aofaiga ole malosi o le vitamin D metabolites i le tino e fesoasoani e faʻaititia ai le ono mafai ona maua ni faʻafitauli i le tino o loʻo mafatia i le maʻisuka.

O se vaega talafeagai o metabolite agavaʻa i totonu o le tino e mafai ai i le taimi uumi ona faʻaititia le mamafa o le tino i le i ai o le mamafa o le mamafa, lea o se mea taatele i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 i le tino.

Vitamin D i ona foliga masani e aafia ai le faailoilo o le maualuga o le lemoni o le hormone i le tino o le tagata. O lenei mea e faʻaleleia ai le lagona o le faʻavevesi.

O le tele o le lipote i totonu o le tino e fesoasoani i le faʻalagolagoina o le faʻagasologa o le faʻapipiʻiina o mea tino.

E faʻapefea ona togafitia le vailaʻau D i le tino?

Afai, i le taimi o le siakiina o falesuesue, o se faailoilo o le maualuga 25 (OH) D e maua ai le maualalo o le faailoga. Faanatinati vave togafitiga.

O le filifiliga pito sili ona lelei le togafitiga e filifilia e le fomaʻi o loʻo i ai pe a uma ona faia se suʻega atoa o le tino ma maua mai ai taunuuga o sea suʻesuʻega, faʻapea foʻi ma le amanaʻiaina o uiga o le tino.

O le togafitiga togafitiga na filifilia e le lōia e faʻalagolago foi i le malosi o le le atoatoa o le tino 25 (OH) D, maʻi faʻatasi ma isi mea.

I le tulaga e le o faʻaalia mai e le tagata maʻi ni faʻamaʻi ogaoga o le fatu ma le ate. O togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o le vitamin D.

I le taimi o le togafitiga, e tatau ona tuʻuina atu i vailaau faʻasaina o loʻo aofia ai le D3 poʻo le cholecalciferol. O le faʻaaogaina i lenei tulaga o vailaʻau o loʻo i ai le pepa D2 e ​​le fautuaina.

O le faʻaaogaina o fualaau oona o loʻo i ai le pepa D3 i la latou faʻasalaga e manaʻomia ai se fua saʻo o le vailaau o le vailaʻau, lea e faalagolago i le matua o le maʻi ma le mamafa o lona tino.

I le averesi, o le fua o le fualaau faasaina e faaaoga mai 2000 i le 4000 IU i le aso. Afai o se tagata maʻi o loʻo i ai le tino o le tino o le tino i totonu o le tino e sili atu le mamafa o le tino, o le vailaau o le fualaau faasaina e mafai ona faateleina i le 10,000 IU i le aso.

Afai o le maʻi e faʻaalia maʻi ogaoga ma le ate, e fautuaina e le fomaʻi le tagofia o vailaau o loʻo i ai le tino galue o le meaola faʻamalosi i le taimi o togafitiga.

I le faaopoopo atu i le inuina o vailaʻau o loʻo i ai le vitamini D, e tatau ona faʻafetaui lelei le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia faʻaleleia le maualuga o meaola faʻasaina i le tino o le tagata maʻi, e manaʻomia le faʻalauiloaina o meaai nei i totonu o le taumafataga:

Afai e leai se vailaʻau D i totonu o le tino, e fautuaina e maʻi e le tagata maʻi aso 2-3 aso i le vaiaso. O iʻa faʻaputu e aoga tele mo le maʻisuka ituaiga 2.

O se tagata poto i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le vitamini D ma lona aoga i le tino.

O le a le vailaʻau D?

Vitamin D o se vailaʻau gaʻo gaʻo ma faʻaleleia i le tino o le tagata i lalo o le malosi o le susulu o le la, ma e mafai foi ona maua i ni meaʻai faapitoa. Vitamin D, lea e faia i le paʻu o le tagata i lalo o le aafiaga o le la, o le vitamin D3, poʻo le cholecalciferol. E maua ai le tino o le tagata ma le 80-90% o le tele o le tele o le vailaʻau D. E mafai foi ona maua mai ni meaai faapitoa (faatusa, salmon ma tuna tuna). E naʻo nisi ituaiga o laau totő ma sigi (mo se faʻataʻitaʻiga, i le boletus, shiitake) vitamin D2, poʻo le ergocalciferol, ua faia.

I totonu o le tino, ua suia le vitamini D e avea ma foliga malosi. Muamua, o le vailaʻau D i le ate ua liua i le calcidiol, poʻo le vaitamini 25 (OH) D. O le tino sili ona taua lea o suiga mulimuli ane o fatuga ia. I fatugaʻo, ua liua le vitamini D i le hormone calcitriol - vitamini 1.25 (OH) D, lea e aʻafia ai le faʻatinoina o mamanu uma.

E faʻapefea ona maua le toesea o le vailaʻau D?

Ina ia fuafua le maualuga o le vitamini D i totonu o le tino ma faaiu pe ua lava lenei laasaga, e tatau ona fuafua le maualuga o vitamin 25 (OH) D, poʻo le calcidiol, i le toto, aua o lenei faailoga e taʻu mai ai le maualuga o vitamin D i le tino. O le afa-ola o le calcidiol e 2-3 vaiaso, o le mea lea, pe a uma le amataga o togafitiga, e tatau ona toe fuafuaina i le sili atu i le 2 masina. O le fuafuaina o suʻesuʻega o le maualuga o le calcetriol, poʻo le 1.25 (OH) D3, e le talafeagai, talu ai ona o le afa o le ola e na o le 4-6 itula, ma o lona faʻatonuga i le tino e maualalo.

E masani ona taliaina e faapea o le maualuga ole vitamin D i le toto ua fuafuaina e le fale suesue pe afai o le tagata maʻi e iai faitioga talafeagai poo tulaga lamatia (vaai i lalo). O faʻafitauli e pei o le vaivai, vaivaiga maso, vaivaiga, faʻavave o le malulu po o le leaga o nifo e mafai ona faʻaalia ai le le lava o le vitamin D ile tino. O mea e le lelei ai le vitamin D. mea faʻalavelave e aʻafia ai le le lava o le faʻaalia o le la (e pei o le gasologa o le po po o le faʻamalosi faʻamalosi ona o nisi o maʻi), maʻi o le ate i taimi uma (e pei o le hepatitis C tumau), gaʻo fatugaʻo tumau, le lava le inu o vailaʻau D i le gastrointestinal tract (e pei o, pe a maeʻa le taotoga gasegase).

Low Vitamin D ma le Maʻi Suka

O tulaga lamatia mo le atinaeina o le maʻisuka, e pei o le faateleina o le mamafa o le tino, o se olaga le talafeagai, ma se maualuga o mea o meaʻai i le taumafataga, ua leva ona lauiloa. Ae o loʻo i ai tagata mamaʻie maua i le maʻisuka, e ui i le mamafa ma le meaʻai. O le mea lea, o loʻo i ai se manaʻoga faʻanatinati e suʻe nisi mea faʻapitoa e iloa ai le atinaʻe o le maʻisuka. Pe o le maualuga o le vitamini D i le tino o loʻo i ai se sao i le faʻaitiitia o le lamatia o le maʻisuka?

  1. Vitamin 25 (OH) D i lalo ifo o le 20 ng / ml e iloa e fesoʻotaʻi ma le 74% o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi gasegase! E talitonuina o le maʻi o le gasegase o se faʻalavelave o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, e aofia ai le gasegase o le gaʻo gaʻo, faʻalauteleina le mamafa o le tino ma le toto maualuga.
  2. O le maualuga o vitamini 25 (OH) D i lalo ifo o le 20 ng / ml e fesoʻotaʻi foʻi ma le faʻaitiitia o le lagona o le tino o le tino i le inisalini, poʻo le faʻaoʻoina o le inisalini.. O le faʻamalosia o insulin, o le itu foi lea, o se tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, talu ai e le ausia e le kulukose ia totoga o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, maso), ma le maualuga o le suka o le toto i tagata mamaʻi e maualuga lona maualuga.
  3. Mai iʻuga o le lautele o suʻesuʻega, o lona uiga o tamaiti e leai se vaivaiga D (o le maualuga ole vitamini 25 (OH) D i le tino

Tuua Lau Faamatalaga