Benign pancreatic tumo

Laʻau o Benign o le pancreas - o neoplasms ia o loʻo faʻaalia e ala i le vavalalata puipuia o siama, maua se auala lelei, ma e mafai ona atiina ae mai siama e gaosia ai le hormone, vascular and nerve structure, ma le okeni epithelium. Faailoga e fuafua i le ituaiga o neoplasia: e maua ai le toto o le hormone - o le faateleina i le maualuga o se ituaiga hormone, faatasi ai ma isi ituaiga - tiga, afaina o fualaau oona, faailoga o le faamalosia o totoga tuaoi. O auala autu o suʻesuʻega o suʻesuʻega meafaigaluega: ultrasound, CT, MRI. Vaʻaia togafitiga - mai le faʻamalosia o le paʻu i le vavave o le pancreas.

Faamatalaga lautele

O le maʻi palatini o le Benign o se maʻi e le masani ai. Neoplasia e tupu i le taimi o le 1-3 mataupu i le 1 miliona tagata. O le tele lava o tagata o le vaeluaga ma le matua o loʻo afaina. E mafai ona nofo toʻatasi pe tele, o loʻo i totonu o le siʻusiʻu, tino poʻo le ulu o se okeni. O pepe vaivai e le masani ai, e masani lava ona maua i le tino, avea ma se faʻalavelave faʻafuasei i le taimi o suʻesuʻega mo isi faʻamaʻi. O loʻo faʻaalia i le tino o neoplasms gaioiolosi e suiga faapitoa i le tala o le endocrine.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei maʻi e le i faavaeina. E talitonuina o aʻafiaga o le kenera e mafua mai i le faʻaaogaina o neoplastic, tulaga leaga o le siosiomaga, ulaula, ma le faʻaaogaina o le ava malosi. O se vaega tāua i le atinaʻeina o maʻi o le pancreatic i le gastroenterology i aso nei ma le oncology ua tuʻuina atu i gaioiga o le totoga o le okeni, aemaise lava i le pancreatitis.

Ole mea e le masani ai le taumafa paleni o se tulaga lamatia lea mo le atinaʻeina o neoplasms: o le tele o meaʻai gaʻo (e masani lava i meaola manu), leai se fiber, proteins, vitamini, ma le le lelei o taumafa (le lava o taumafataga masani, taumafa).

Faʻavasegaga

O le neuroendocrin o le tino e sili atu ona maua i le masani ai: gastrinoma (gastrin-producing neoplasia neoplasia mai laumua motu o Langerhans), inisalini, ma glucagon. E ui lava i le mea moni e faapea o nei faʻatulagaga e masani ona laiti ma e le faigofie i le tuputupu aʻe vave, o latou faʻamatalaga e matua patino lava, talu ai o siama o le neoplasm e maua ai hormones lea e ulufale atu i le taamilosaga masani.

O le neoclasia benign pancreatic neoplasia e aofia ai foi le hemanioma (o se mea e maua ai le vascular structure), fibroma (mai mea e fesootaʻi ai), lipoma (mai le tino o le tino), leiomyoma (o se mea mai i fiva muscle), neuroma poo schwannomas (neoplasms mai Schwann o loo i totonu fagu membranes). O nei ituaiga o suauu e iloga i le le maua o faʻamaʻiga faʻapitoa seia oʻo ina oʻo i le tele.

O faʻamaoniga o neoplasms faʻamaʻi pipisi e faʻamoemoeina e le ituaiga tumo. O le neoplasias e le masani ai e masani ona masani ona maua se suʻesuʻega, talu ai e leai ni a latou faʻaʻailoga seʻia oo ina oʻo atu i le tele o le tino ma le faʻamalosiina o totoga o loʻo aʻafia, faʻalauteleina o le okeni o le okeni poʻo le tafe toto. E masani lava, o ia ituaiga o vevela e mafai ona iloa i taimi o suʻesuʻega a meafaigaluega o isi faʻamaʻi.

O le tele o faailoilo e mafai ai ona faʻamaonia i latou mai mea leaga: o le leai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi (aofia ai faʻamaoniga o le iniseti syndrome: vaivaiga, leai o le manava, vaivai, leisa, maualalo o le tino), faʻavave le tuputupu ae i se tulaga masani o faailoga o le kuluma i totonu o le toto. Afai o se tumutumu o le pancreatic lapopoʻa e faʻamalosi ai totoga lata ane, e mafai ona maua le tiga. O tiga e tumau, mafatia, e mafai ona faʻateleina i se suiga i le tulaga o le tino, o lo latou faʻatinoga faʻalagolago i le nofoaga o le neoplasia.

Neoplasms o le ulu pancreatic e mafua mai i le tiga i le taumatau saʻo ma le epigastrium, totoga o le tino - i le pito i luga, toʻu - i le itu tauagavale o le hypochondrium, lumbar rohe. E mafai e le manogi ona faʻamalosi i le pancreatic poʻo taʻalo masani, lea e faʻaalia e ala i faʻailoga o le gaogao faʻamalosi: sclera ma le paʻu o le tino, o le tino, o le foliga mai o se lanu uliuli o le urine, ma le suʻesuʻeina o feces. Afai o soʻo se vaega o le iniseti ua tui, e mafai ona tupu le faʻalavelave o le intestinal.

O le gasegase-gaosia o le tino mama e i ai faailoilo patino, ia o loʻo fuafuaina e le meaola faʻalilolilo. Inulomas (insulinomas) e maua mai ai le insulin, lea e aʻafia ai le toto toto. Faailoga o ia ituaiga o neoplasm o faailoga ia o le hypoglycemia: vaivaiga, vevela tele, vevela, tiga, tachycardia, ma le taua tele o le kulukose toto, o le hypoglycemic coma e mafai.

Gastrinoma e faʻaalia i le atinaʻeina o maʻi gasegase gasegase e tele, faʻamaʻi i le falemaʻi. Ulutala e mafai ona i totonu o le manava, pulu, o nisi taimi e oʻo lava i le jejunum. E maua e tagata maʻi le ogaoga o tiga i le itumalo faʻapitoa, o loʻo faʻaalia e le afaina o le apalai, le fatu o le fatu. Ona o le gasegase o le gastrin, o le tele o le elemene hydrochloric e ulu atu i le lumenia o le gastrointestinal tract, lea e mafua ai le motusia o le motumotu o le intestinal, faaleagaina ai le membrane mucous ma le faʻaaogaina o metotia.

Faailoga o le glucagonoma e fuafua i le faateleina o le toto suka. O le mea e masani ai le tele o le gau, o le foliga mai o erythema femalagaaʻi e le o le aano (mumu-lanu enaena i vaega eseese o le tino, e masani lava i totonu o le paʻu, ogavae), paʻu o le paʻu, faʻaleagaina o mucous membranes (gingivitis, stomatitis, vaginitis). Faʻasaga i tua o le glucagonoma, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe, o lona uiga o le vave vave ona maua o taui, e masani lava o le togafitiga o mea taumafa, faapea foi le tuputupu ae le maua o le ketoacidosis, angiopathy ma le nephropathy.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega o lenei maʻi faʻavae e faʻavae i luga o le ata faʻataʻitaʻiga o nisi ituaiga o neoplasms, faʻapea foʻi ma taunuuga o metotia suʻesuʻe ma suʻesuʻega o talafaasolopito. O se faʻatalatalanoaga ma se tagata gastroenterologist e taʻu mai ai le ituaiga tumo, o le a le umi na oʻo mai ai faailoga ma pe o latou alualu i luma. I le talafaasolopito o le soifua o le tagata maʻi, faʻamaʻi pipisi o le pancreas, faʻaaogaina le ava malosi.

Pe a suʻeina se tagata maʻi, e mafai e le fomaʻi ona fuafua le samasama o le paʻu ma le sclera, e faʻaalia ai le faʻamalosiina o le tino poʻo le pule masani i le tumutumu. Aʻo iloiloina se suʻega masani o le toto, o suiga e seasea lava. O se suʻega o le toto mo le toilalo ma le glucagonoma e faʻamaonia ai se suiga i le suka o le toto. O le faʻamalamalamaga o faailoga o le kuluma e faʻatagaina: carcinoembryonic antigen, CA 19-9, lea i le tulaga o le uiga le lelei o le faʻamaʻi e le faʻateleina.

O metotia faʻamaonia sili ona faʻamalamalamaina o suʻesuʻega meafaigaluega. O le faʻamalosiina o le tino o le tino e faia e faʻasaga i le faʻavaeina, fuafua lona tele, ma le setete o laina faʻapitoa o le lymph. Ae ui i lea, o tumutumu o gaosia o le hormone o laiti laiti, o lenei metotia e le aoga. O le CT ma le MRI e sili atu le malamalama o le pancreas, e mafai ai ona iloa ni neoplasms o laiti laiti ma suesue auiliili i le tulaga masani.

I le fuafuaina o neoplasia ma le tele o foci (o le mea lea e masani ai mo le inisalini, gastrin), o le scintigraphies e faia - o radiopharmaceuticals ua faʻaofiina i totonu o le tino, lea e faʻapitoa ona faʻapupulaina i siama tumo, ma o latou faʻamalama e faʻapipiʻi i luga o le ata. Afai e masalomia le makeriki, e faatino le angiography e iloilo ai le tafe toto i le fausiaina ma lona mafutaga ma le toto toto. Ina ia suʻesuʻeina le fausaga o le tala o le neoplasm, e vaʻaia ai mai le maʻi mama, e faia ai se biopsy puncreatic puncture ma se suesuega mulimuli ane o meaola o biopsy.

Togafitiga o vailaau mama o le pancreas

O togafitiga e na o se taotoga. Faʻataunuʻuina le toto o le hormone, o loʻo faʻataunuʻuina lo latou faʻanoanoa. O suʻesuʻega o le ulu o le gland po o le siʻusiʻu e fautuaina i le i ai o neoplasms i le matagaluega tutusa o le okeni. I le tulaga o le localization o le neoplasia tele i le ulu o le gland ma le faʻafefeina o le talo, ua faia le pancreatoduodenal resection (ua aveeseina le faʻavae ma se vaega o le gland ma duodenum). O se togafitiga sili ona lelei mo le hemangiomas o le filifilia ma le filifilia o mea taua. O le auala e aofia ai le taofia o le toto i le tino o le tino.

I nisi tulaga, o le taimi e le mafai ai ona faia ni togafitiga o hormone e tele, e le mafai ona togafitiga togafitiga faʻasalalau, e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa. Faʻatasi ai ma le insulinoma ma le glucagonoma, o le mea autu e taulaʻi i ai o le faʻasaʻoina o le toto suka. Faatasi ai ma le atinaʻeina o vaevaega o le hyper- ma le hypoglycemia, o se faʻasalaga talafeagai e faia i le inisalini poʻo vaifofo o le kulukose. Ia mautinoa e tofia se meaʻai. I togafitiga o gastrinomas, o vailaʻau e taofia ai le faʻasaʻo faasao gastric o loʻo faaaogaina: ranitidine, famotidine, omeprazole ma isi. I tulaga ogaoga, o le gastrinoma ma le gastrectomy ua faʻaolaina (ina ia taofia ai le toe foʻi mai ona o le le atoatoa o le tuma).

Forecast and Prevention

O le Benign pancreatic neoplasms i le tele o mataupu e iai se faʻataʻitaʻiga lelei, e seasea ona faʻaleagaina. I le faateleina o le tele o le paʻu, o faʻafitauli e mafai ona tupu i le tulaga o le taofiofia o le jaundice, faʻalavelave i le intestinal. Faʻatasi ma le taotoga o taotoga, o se fofo atoatoa e mafai. E leai se faʻamaʻi faʻapitoa. O faiga masani e puipuia ai le atinaʻeina o le paʻu o le paʻu o le tino o le tausia lea o mataupu faavae o le lelei o mea taumafa, mumusu e inupia le ava malosi, faapea foi togafitiga talafeagai ole pancreatitis.

Mafuaʻaga o le paʻu o le tino o le pancreas

O mafuaʻaga o le paʻu o le paʻu o le tino e leʻi faʻavaeina. E talitonuina latou te atiae i lalo o le faatosinaga o itu nei:

  • Faʻasologa o togafitiga faʻasolosolo e mafua mai i neoplastic processes,
  • Tulaga leaga o le siosiomaga,
  • Fuʻa tapaa
  • Ava malosi.

O se vaega tele i le atinaʻeina o le paʻu o le paʻu o le tino, o le faʻaogaina lea o gaioiga o le tino, aemaise o le pancreatitis. Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le atinaʻeina o neoplasms mama e aofia ai meaai paleni - o le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga, e masani lava o meaola, mafuaʻaga o faʻamalosi, fiber, vitamini, taumafa le lelei (faʻafefe, leai o taumafa masani).

Faailoga o vailaau palapoto

O faʻamaoniga o neoplasms faʻamaʻi pipisi e faʻamoemoeina e le ituaiga tumo. O le neoplasma e le o toe faʻaaogaina e masani lava o se sailiga faʻamaonia. Latou te le faʻaalia soʻo se faailoga seʻia latou oʻo atu i le tele ma le faʻamalosi o okeni e lata ane, faʻalauteleina le paʻu pipiʻi poʻo le faʻafefe toto. O fomaʻi e masani ona faʻaalia nei neoplasms i taimi o faʻamaʻi faʻapitoa o isi faʻamaʻi.

E iloagofie i latou mai maʻi mama e ala i faailoga nei: o le leai o ni faʻamaʻi (e aofia ai le faʻaalia o le gasegase oona - vaivai, vaivaiga, leisa, le lava o le manaʻo, vevela o le tino), faʻagesegese le tuputupu aʻe i se tulaga masani o faailoga o le kuluma i totonu o le toto.

Faʻasalaga o se paʻu o le pancreatic tele o lapopoʻa lapoa o totoga vavalalata, e mafai ona maua le tiga. O tagata gasegase e faitio i taimi uma, mafatia, faʻaleagaina e se suiga i le tulaga o le tiga o le tino. O lo latou faʻavasegaina faʻalagolago i le nofoaga o se fausaga lelei.

O mumū o le ulu o le pancreatic e faʻaalia i le tiga i totonu o le 'eleʻele saʻo ma le faʻalauteleina o vaega, o le tino o le okeni i le pito i luga, o le siʻusiʻu i le lisi lumbar ma le hychochorium tauagavale. E mafai ona faʻamalosia le faʻaaogaina o le gaosiga o le pancreatic poʻo taʻavale masani. I lenei tulaga, o faailoilo o le taofiofi faʻapitoa e aliali mai:

  • Icterus (lanu samasama) o le sclera ma le paʻu,
  • Itching
  • O foliga vaaia o se lanu uliuli o le urine,
  • Felafolafoaʻi felaʻuaʻiga.

Afai o soʻo se vaega o le iniseti ua tui, e mafai ona tupu le faʻalavelave o le intestinal.

O le gasegase-gaosia o le tino palapoto o le tino e maua ai faailoga patino. Latou te faʻamoemoe e faʻamalo le hormone. Inulomas e maua ai le inisalini. O lenei hormone e aafia ai le kulukose toto. Gastrinoma (o le gastrin-o le gastrin-fatuina o le maʻi palapoto e tupu mai i le telefoni teine ​​mai Langerhans) e faʻaalia i le atinaʻeina o le tele o maʻi o le manava ma gaʻo duodenal lea e puipuia i le falemaʻi. E maua e tagata maʻi le ogaoga o tiga i le lua o le manava. Latou te popole e uiga i le taofiofia o le suamalie, le manava.

Ona o le tele o gaosiga o le gastrin, o se aofaiga tele o le suka o le hydrochloric e ulu atu i le lumenia o le gastrointestinal tract. O lenei mea e mafua ai le le faʻamalosia o le motumotu o le intestinal, faʻaleagaina ai le membrane mucous ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le manava.

Glucagonoma e faʻaalia e ala i le faateleina o le kulukose toto:

  • O le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • O foliga mai o le erythema migratory migratory (o se vevela mumu-lanu enaena i vaega eseese o le tino, e masani lava i le uʻu, pulou, pusa),
  • Paʻu paʻu
  • Le faʻatoʻilaloina o le mucous membranes (gingivitis, stomatitis, vaginitis).

E ese mai i tua o le glucagonoma, e mafai ona atiaʻe le maʻisuka. O ona uiga iloga o le televave o le ausiaina o taui ma le tuputupu ae le maua o le ketoacidosis, nephropathy ma le angiopathy (faaleagaina o fatugaʻo ma vaʻa toto).

Togafitiga o vailaau oona paʻu

O le togafitiga o neoplasms pancreatic o se uiga mama e na o se taotoga. O fomai tipitipi o le falemaʻi o Yusupov e faʻatupuina le paʻu (tumutumu) o le paʻu. O suʻesuʻega o le ulu o le gland poʻo le siʻusiʻu e faia pe'āfai e iai se siama i totonu o le matagaluega tutusa a le okeni. Afai o se tumutumu tele e tu i le vaega o le ulu o le gland ma mafua ai le solia o le vevela o le talo, ua faia le pancreatoduodenal resection - ua aveeseina le neoplasm ma se vaega o le gland ma le duodenum). O se auala lelei mo le togafitia o le mumioma o le pancreatic o le faʻamalosia lelei lea o mea taua - e taofia ai le toto i le volumetric formation.

I mataupu pe a oʻo mai i le tele o le hormone-e maua mai ai ni maʻi mama, e le mafai ona faia se taotoga faʻamalosi, o fomaʻi i le falemai o Yusupov e faʻaalia togafitiga. I le insulinoma ma le glucagon, endocrinologists ua faatonuina ai fualaau e faʻamaonia le maualuga o kulukose o le toto. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o vaega o le hypoglycemia ma le hyperglycemia, o se faʻasalaga talafeagai e faʻatinoina i le kulūkose poʻo vai inisalini.

Ia mautinoa e faatonu le togafitiga o meaʻai. Chefs i le falemai o Yusupov sauniuni meaai mai oloa lelei. O a latou mea totino e le ese mai le kukaina o fale.

I le togafitiga o gastrinomas, o fualaau oona e faʻaaogaina e taofia ai le faʻasalaga o le gastric (ranitidine, omeprazole, famotidine).I tulaga ogaoga, e faia e fomai tipitipi le gastrinoma faʻasalaga ma le gastrectoma (ia puipuia le toe foʻi mai ona o le le atoatoa o le neoplasm).

Pancreatic adenoma

Pancreatic serous cystadenomas e mafai ona tupu i soo se matua, ae sili atu ona taatele i tagata matutua. E tele naua i latou. Afai o le tumutumu o loʻo i le ulu o le pancreas, e mafai ona faʻalavelave i le tafe o talo.

O le averesi o le neoplasms serous e tusa ma le fa senitimita. E maua i le tino o le pancreas. O le paʻu o loʻo i ai se foliga o se volumetric o loʻo otootoina ma e vaʻaeseese mai le tino o le pancreatic tissue. O le panorati o loʻo faʻamamaina i lalo ole tino, o loʻo i ai i le lobules le tele o kesi laiti. I le tele o adenomas pancreatic, e mafai ona vaaia faʻamatalaga.

O le Benign adenomas o le finocrine pancreas e sili atu ona taatele nai lo isi maʻi o le pancreatic. E tusa ma le 60% o maʻi o le pancreatic endocrine e faʻasaʻo ai le inisalini. O lenei mea e faʻaalia i le hypoglycemia syndrome:

  • Faateleina le vevela,
  • Sue
  • Faʻamasinoga o vaivaiga ogaoga
  • Vaitaimi masani o le malamalama.

O le tele o taimi, o le adenomas e tupu i le siʻusiʻu ma le tino o le pancreas. O loʻo i lalo o le pusa. O le tele o faʻavaega e mafai mai i nai millimeters i le 3-6 cm le lautele. O le tumutumu o le taamilosaga, e ufiufi i se paʻu manifinifi. O le faifai pea o neoplasms e mafai ona vaivai pe vaivai.

O mea nei o le fesuiaiga o le microscopic structure o adenomas pancreatic e maua mai i le motu o motu e iloga:

  • Palanymal (tubular, malosi, trabecular, cribrotic, adenomatous, pericytic),
  • Failaʻau (faatasi ai ma le hyalinosis poʻo le amyloidosis),
  • Fiafia
  • Faʻafefiloi.

E tusa ai ma le natura o le hormone na gaosia, o le pancreatic adenomas ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • Orthoendocrine - faʻamalosi siamoni o loʻo faʻaalia ai le gaioiga o le gataifale (insulinoma, glucagonoma),
  • Paraendocrine - maua ai hormones, e lua uiga ma e le masani ai mo laʻau masani o le endocrin (corticotropinoma, gastrinoma, vipoma, melanocytostimulating neoplasms),
  • Polyendocrine - o latou sela e maua mai i le taimi lava e tasi ni homoni.

O le nofoaga o le adenoma i le pancreas ua fuafuaina e fomai o le falemai o Yusupov e faʻaaoga ai faʻamatalaga, faʻasalalauga ma le faʻatautaia o le faʻatalanoaga. Faʻatasi ai ma laʻititi laʻititi o se fomaʻi mama, e faia e fomai tipitipi lona malosi. Afai e masalomia le manava pe tele masima e masalomia, o le vaega o le pancreas o loʻo faʻaaogaina. Afai e te masalomia se maʻi oona, ia faia se taimi atofaina ma se gastroenterologist e telefoni.

Benign pancreatic tumor: faʻataʻitaʻiga

O tagata taʻitasi i luga o le fogaeleele ei ai le faʻamaʻi e tasi, ae le o tagata uma e iloa lona i ai. O le mea moni o le tele o faʻamaʻi e lagona ai na o latou lagona pe a maeʻa se taimi umi. O ia faʻamaʻi e sili ona lamatia mo le ola o le tagata, aua o le umi o le a tupu ai le maʻi i le tino, o le sili atu foi ona faigata ona togafitia. O se faʻataʻitaʻiga mataʻutia o lenei mea o vaʻaia eseese. O lenei tusiga o le a taulaʻi atu i luga o se maʻi oona, lea e masani lava ona togafitiga e aunoa ma ni aʻafiaga ogaoga, ae o le faʻamalamalamaina o le faʻaosoina o lona atinaʻe e mafai ona mafua ai le tele o faʻafitauli.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O se maʻi paʻu oona o se tasi o maʻi sili ona leaga o tagata. O fomaʻi e resitalaina naʻo ni nai mataupu i le 1 miliona tagata, ae o tagata suʻesuʻe faʻapitoa e eseese fuainumera: 1 mataupu i le 5000 autopsies. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea, o le paʻu na te lagonaina lava naʻo le tulaga o le faʻalauteleina o le pusa paʻu, pe a oʻo mai le neoplasm i se lapopoa tele. E sili atu i luga o faʻamaoniga o le a tatou toe maua se mea maualalo.

Vitio (kiliki e taʻalo).

E i ai le tele o faʻavae o lenei faʻamaʻi, ae faʻapotopotoina uma. O lenei kulupu, faʻapea foʻi ma isi faʻamaʻi, ua tuʻuina atu se numera fuainumera mo le ICD 10. Mo vailaau faʻamaʻi pipisi, o le faʻailoga autu o le D13.6, ae o se tasi e tuʻufaʻatasia mo tumutumu o le islet cell - D13.7.

Le eseesega i le va o maʻi leaga ma le mama

O Benign neoplasms ei ai le tele o eseesega taua mai le kanesa. Muamua lava, e taua le taʻuina atu o se maʻi paʻu tino toetoe lava a le muta i le oti - o se tasi lea o eseesega sili ona taua.

O lea, seʻi o tatou agai i luma i se lisi lautele atu:

  1. O le tino o se maʻi pipii e aofia ai laulaau lava e tasi e pei o le gland, ao faia le kanesa mai mea e mumu.
  2. O faʻaʻailoga o le kanesa o ogaoga tiga, o le galala, ma le dyspepsia. O se maʻi mama e seasea ona faʻaalia i soo se uiga.
  3. O le kanesa o le Pancreatic e masani ona faʻaalia ai faʻailoga o mea oona: afu, vulu, paʻu o mea mamafa, ma isi mea faʻapena.
  4. O se maʻi mama e sili atu lemu nai lo le kanesa pe leai foi.
  5. O le maʻi pipili e salalau i vavalalata vavalalata ma totoga, ma o se maʻi mama e tumau pea i luga o se okeni ua uma ona aʻafia.

Mafuaaga o le maʻi paʻu o le tino

E toetoe lava o maʻi mama uma lava ei ai mafuaʻaga, mo se faataitaiga, o le maua o le pipili, e mafai ona e fai atu ma le mautinoa ua e maua le siama, ae o le tumutumu o le gland e matua ese lava iinei. E le i faia e fomaʻi ni mafuaʻaga tonu mo le faʻaalia mai o neoplasms, ae faʻamaonia ai se vaega faapitoa o aʻafiaga. E aofia ai:

  1. Faʻatau fualaau ulavavale oe faʻaleagaina le ava malosi, faʻapea foʻi ma vaisu fualaau.
  2. Tagata e maua i le pancreatitis ma le uumi faaumiumi i le gastroduodenal zone.
  3. Tagata e tutusa o latou gasegase.
  4. Galulue faatasi ma vailaʻau ma faʻamalolo.

O se tasi o mafuaaga e mafai foi ona le paleni:

  1. Manua le lelei o meaai.
  2. Fafagaina i taimi uma po o le taumafa.
  3. Faʻaaogaina tele o le gaʻo, vevela ma le gaʻo.
  4. Le lava o fualaʻau ma fualaʻau i le taumafataga.

Mafuaaga o le mama o le tino

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei maʻi e le i faavaeina. E talitonuina o aʻafiaga o le kenera e mafua mai i le faʻaaogaina o neoplastic, tulaga leaga o le siosiomaga, ulaula, ma le faʻaaogaina o le ava malosi. O se vaega tāua i le atinaʻeina o maʻi pipisi i le gastroenterology ua tuʻuina atu i gaioiga o le totoga o le okeni, aemaise i le pancreatitis.

Ole mea e le masani ai le taumafa paleni o se tulaga lamatia lea mo le atinaʻeina o neoplasms: o le tele o meaʻai gaʻo (e masani lava i meaola manu), leai se fiber, proteins, vitamini, ma le le lelei o taumafa (le lava o taumafataga masani, taumafa).

Pancreatic head neoplasm: symptoms ma togafitiga

O le tumutumu (neoplasia) o le pancreas o se maʻi taufaasese ma maʻi. E tusa ai ma WHO, e tusa ma le 220,000 mataupu o le faʻamaʻi ua faamauina i tausaga taʻitasi i le lalolagi. E tusa ma nei, e 213 afe tagata ua maliliu. E mafua lenei mea i le maualuga o le taimi o faʻamatalaga faʻaleagaina o neoplasms.

I totonu o le lima (5) tausaga talu ona faʻamaonia le tumutumu o le tino, 90% o tagata mamaʻi ua maliliu.

E fia ni tagata gasegase e ola pe a maeʻa togafitiga o se maʻi pipisi e fuafua i le natura ma le nofoaga o le maʻi.

O le neoplasia pancreatic (pancreas) o se maʻi o le neuroendocrine, o lona uiga, e faʻalavelaveina ai le tino o le endocrine. E oʻo lava ona o le faigofie o le faʻaaogaina o faʻatulagaga, o aʻafiaga ogaoga mo le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le tuputupu aʻe o le toto i gaʻo lata ane (vaʻaia, duodenum, ate, manava) e mafua ai le oti.

O le auai o le pancreatic oncology e maua i le amataga o na o le fomaʻi, i le taimi o se suʻega faaletino.

O le isi atinaʻeina o le faʻamaʻi na tuʻuina atu ai ni iloiloga vaeluaina e uiga i le soifua manuia, e le mautonu i le faʻaogaina o maʻi.

E na o le tumutumu matua e maua ai le tele pe itiiti ifo foi o uiga faapitoa o le oncology.

I le faagasologa o le tuputupu ae, e salalau le neoplasm i totoga lata ane ma vaʻa.

O le faapipiiina o taʻavale, siaki o sela se tasi poʻo ni masini e mafua ai faʻamaoniga nei.

  1. O le tiga masani i le ogatotonu o le manava (vaega o le muamua poʻo le tolu o le vertebrae). O lona tulaga lea e mafai ona manino manino ai faʻafitauli i le kanesa o le prostate. I le lumanai o le a avea ma shingles. E le faʻalagolago i le taumafaina o mea taumafa, faʻalavelave i le po. O le faʻaaliga e mafai ona ese mai le faoa faamalosi i le tiga faifai pea.
  2. Dyspeptic disorders. Ova i totonu o le manava, gaioiga, vili. E sili ona taatele i le faʻalavelave o le manava ona o lona lofituina.
  3. O le mea e faʻaleaga ai. Lanu samasama o le paʻu, mata, fao. Totoloa o Stool ma le vevela pogisa. Se faailoga mautinoa o le tuiina o le talo, lea e mafua ai le tumutumu i le ulu o le pancreas.
  4. Suiga o le manaʻo. Teʻena o gaʻo ma gaʻo manu, kofe ma le ava malosi.
  5. Paʻu mamafa mamafa.
  6. Faailoga o le maʻisuka E tupu pe a tulaʻi le neoplasm i luga o le siʻusiʻu o le pancreas,
  7. Anemia

E mafai ona vaʻaia se maʻi paʻu oona e ala i le le maua o le inisua o loʻo i totonu o le neoplasia mama.

O lenei mataupu e maua e aunoa ma vaivaiga lautele, vaivai, maualuga fiva, pallor. O le faʻamoemoe sili lava, o le leai o se taoto ma le vomia.

O neoplasms oncological na latou lagona ai na o latou lava i le taimi mulimuli o le atinaʻeina o togafitiga.

Afai o le kanesa o le pancreatic e faʻaalia na o ia i taimi mulimuli, ona faʻafefea ona puipuia oe lava ia?

Ma e faʻapefea ona e iloa pe i ai se vailaau i le faʻamaʻi?

O le vaega o aʻafiaga ua fuafuaina e mafuaʻaga nei:

  • tausaga e 50 tausaga
  • tama tane (sili atu ona afaina i faʻamaʻi),
  • o le i ai o faʻamaʻi o le manava, tootoo,
  • chronic pancreatitis
  • ulaula: faʻateleina le lamatiaga o le paʻu o le pancreatic e faʻatolu,
  • faʻauigaga: o se faʻasologa o gaioiga e le masani ai e fuafua ai le ono maua se faʻamaʻi,
  • ava malosi
  • o se mea taumafa lelei i aano o manufasi ma gaʻo tumu, e aofia ai meaʻai vave,
  • ituaiga 1 maʻisuka
  • lamatiaga leaga.

O se tasi o mataupu taua ma finauga o le maʻisuka. O tagata e le tatau ona i ai le maualuga o le toto (tagata matutua, e aunoa ma le mamafa o le mamafa) e le tatau ona iloa, pe a iloa, e tatau ona siaki le pancreas mo le oncology. I lenei, o le maʻi e ono le o se tulaga lamatia, ae o se faailo o se fomaʻi poʻo isi maʻi faʻapitoa. I se tulaga e le masani ai, o le mafuaʻaga o le maʻi o se faʻafitauli o le hormonia e fesootaʻi ma le oona.

O faʻamaumauga ua lisiina muamua e faʻalagolago i le ituaiga o mea e faaleagaina ai le okeni ma faʻavaega o le neoplasm. O se vaega itiiti ifo o se faʻamatalaga auiliili lea o le taotoga o le maʻi.

Muamua lava, o le pathanatomy e vaevaeina le tino i ni vaega se lua: faʻaleagaina ma leaga.

O le mataupu muamua e faatapulaaina i lona aafiaga i le tino ma e mafai ona faamaloloina.

O lona uiga o le fesuiaiga o sela. E mafai ai e oe ona fuafua le suʻega lea e tupu aʻe ai le fausaga. I nisi o punaoa ua taʻua ai o se polyp, o mea tutusa ia.

O le kanesa o le Benign pancreatic ua vaevaeina i itu nei:

  1. Fibroma (mea fesoʻotaʻi).
  2. Hemangioma (toto toto).
  3. Neurinoma (faʻaoga o le tino).
  4. Lipoma (mea totino).
  5. Cystoma (o se kapoti e tumu i le vai o loʻo i nofoaga eseese).

O le filifiliga sili ona saogalemu o se hemanioma. O le masani lava, o se faʻataʻitaʻiga epithelial i tamaiti laiti e faʻavaivaia i le aʻoga. O nisi taimi e faia i luga o le ate, e seasea lava - o le pancreas. O lea ituaiga neoplasm e taua o le hemangioma palu. O togafitiga o togafitiga faʻapitoa mo le oncology.

O se maʻi vevela o se mea e le mafai ona faʻaaogaina ma le salalau atu o metastases. O le le mafai ona togafitiga ona o le tuputupu ae o le neoplasm. E ola pe a tupu i totonu o le tino, faafesuiaʻi siama maloloina i sela o le kanesa, poʻo le totoina i totonu o mea o loʻo siomia ai. I lenei tulaga, e mafai e le paʻu ona faʻaumatia mea uma e sau i le ala.

Malie o le kanesa o le pancreatic e tusa ai ma le ICD-10 ua fuafuaina e le nofoaga o le liona:

  • ulu poʻo le siʻu,
  • pancreatic duct
  • teine
  • nisi o faʻafanua.

O le nofoaga o le neoplasia e tele lava ina fuafuaina ona faailoga ma togafitiga. O loʻo i luga o le ulu, o le a salalau atu i le ate ma le duodenum, e mafua ai le le mautonu o le maʻi ma le gaʻo. Mai le siʻusiʻu, e mafai ona salalau i le vao.

O le faia o se faʻamaufaʻailoga faʻapitoa i lenei nofoaga, e mafua ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga. Vailaau Islet o se punavai faaopoopo o le insulin ma nisi hormones. O lo latou toilalo o se faʻafitauli ogaoga i le system endocrine.

E le lava ni faʻamaoniga e fai ai se siama.

E talafeagai le faia o suʻega faʻapitoa ma toe iloilo le talaʻaga o le soifua maloloina. O le a mafai ona latou faʻaalia le mafuaaga o le kanesa.

O faʻataʻitaʻiga muamua e aofia ai le faʻatalanoaina ma le onosai ma le faʻaaogaina o punaoa.

  1. Faʻamatalaga o le tala faʻasolopito (taimi ma le natura o le maʻi).
  2. Iloiloina o se talaʻaga faafomaʻi o le olaga (fuafua le i ai o mea leaga e pei ona taʻua i luga).
  3. Iloiloina o mataupu o le oncology i totonu o le aiga maʻi.
  4. Tusi faamaonia o faailoga.

A maeʻa le uluai suʻesuʻega, o le a ofoina atu se faʻamatalaga auiliili. E faia faʻataʻitaʻiga:

  • toto (lautele), pauvalobin deficiency (anemia) ma isi suiga ua iloa,
  • toto (meaola oona), aemaise lava, maualuga o le suka, le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le le lava,
  • feces, e tatau ona faʻataunuʻuina ma lona suʻesuʻeina (o se faailoga o le leai o se siama),
  • urine, ma le jaundice, o le tele o urobilinogen, lea e faia mai le bilirubin, ua fuafuaina
  • tumutumu o le kuluma CA 19-9, KEA (faʻamaonia e faʻamaonia ai le i ai o le kanesa).

E le gata i lea, o mea nei e maua ai le tumama o loʻo i lalo:

  1. Iloiloga o le ultrasound (ultrasound).
  2. Faʻataʻotoga faʻatusatusaina o suʻesuʻega (CT).
  3. Faʻaauau foliga faʻamaonia (MRI).
  4. Endoscopic retrograde chalangiopancreatography (ERCP).
  5. Faʻaauau pancreatocholangiography resonance (MRPHG).
  6. Scintigraphy.
  7. Angiofia.
  8. Biopsy

Ultrasound o le auala sili ona faigofie. E i ai se tau maualalo, ae o loʻo saogalemu atoatoa. Fuafuaina suiga o le tino i totonu o masini, o latou maualuga o le faʻalogo.

O le CT o loʻo faʻamaonia le tele, nofoaga o le tumutumu, ma le aʻafiaga o totoga lata ane. E sili atu le saʻo, ae o loʻo galue i luga o x-ray.

MRI e sili atu le saogalemu nai lo le metotia muamua, ae sili atu le taugata. O loʻo faʻaalia mai ai pe faapefea ona tupu mai le neoplasm ma ona aʻafiaga, o le faʻasalalau o le mucous membranes ma le leaga o le motilemalie.

ERCP e suʻeina le talo. Ua faatumulia i latou i se eseesega o le auala ma ua ave se x-ray. O loʻo taʻua e le vaega mulimuli suiga o le morphological i lenei vaega, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasalalau ma le i ai o le faʻalavelave.

Ole MRPHG e suʻeina le talo ma le papacreatic ducts. O latou tulaga ma foliga, o faʻamaufaʻailoga patho i puipui o le fatu ua faʻamoemoeina.

Scintigraphy e fuafua ai le localization ma isi uiga o le paʻu e avea o se taunuuga o le faʻaofiina o mea faʻasao i le tino.

O le angiography o se suʻesuʻega x-ray o toto toto. O le mea mulimuli, i le leai o faʻamaumauga pe a maeʻa le CT ma le MRI.

O le biopsy o se siakiina o le eseesega, o lona uiga, na te fuafuaina le lelei o le paʻu. E faia i le faia o se faʻataʻitaʻiga mai le leona.

O tulaga nei e talafeagai mo le taotoga o le kanesa o le pancreatic: o le taua, o le tele o le paʻu e sili atu i le centimita, o le maualuga o le aʻoga i luga o le tausaga ma le i ai o faailoga.

E taatele le aveʻesea o se maʻi pipisi e faʻaaogaina ai se masani masani o mea na afaina ai.

Afai e mafai, e mafai ona suia i isi metotia:

  • laparoscopic taotoga
  • togafitiga o le radiation
  • chemotherapy.

O taotoga faʻamaʻi faʻapitoa e aofia ai le aveeseina o se vaega o se okeni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pancreatoduodenal resection o le aveesea lea o le ulu o le gland ma duodenum. E masani lava, pe a maeʻa le umi o se tagata maʻi. O se auala e paʻu ai le tumutumu o le islet cell ua faʻatulagaina foi.

Laparoscopy o se taotoga faʻapipiʻi ma se numera laʻitiiti o mea faʻavae. I lenei tulaga, e seasea ona faʻaaogaina, masani i le togafitiga o le hemangiomas laiti. O se auala faʻaonapo nei o le faʻaaogaina, masani ona faʻaaogaina se laser.

Ole togafitiga o le vevela e naʻo le faʻagesegese o le salalau o le faʻamaʻi. O le faʻaaliga i lenei mataupu e le faʻamafanafanaina: o le olaga e faʻalauteleina ile 12-16 masina.

Chemotherapy e le o se fomaʻi togafitiga, ae e faʻamoemoe i se faʻaititia o le kanesa. O nisi taimi o vailaʻau cytotoxic e na o le pau lea o le auala e mafai ai.

O le a talanoa tagata popoto e uiga i tino o le pancreatic i se vitio i lenei tusiga.


  1. Gazetov B.M., Kalinin A.P. O maʻi faʻamaʻi i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Moscow, lomia fale "Medicine", 1991, 256 itu.

  2. Gurvich, M.M. Meaʻai mo le maʻi suka / M.M. Gurvich. - M .: GEOTAR-Media, 2006. - 915 p.

  3. Hürter, P. O se tusi i le maʻisuka ituaiga 1. Mo tamaiti, tama talavou, matua ma isi / P. Hürter, L. Travis. - M.: Tusi i le Manaoga, 2012. - 194 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Vaega o le faʻaalia o neoplasms

O le pancreas o se elemene o le tino digestive system. E taʻalo ai se vaega autu i le faagasologa o le faʻalaumalieina o mea e manaʻomia mo le ola o tagata. O loʻo i totonu o le puʻu o le manava, o loʻo i ai se faʻalanuga uumi faʻalanu, faʻafeiloaʻi ai se fatu pi. E vaevaeina i ni vaega se tolu: ulu, siʻu, tino. O mea leaga uma o le gland e mafua ai le le lava o le gaosiga o hormones talafeagai, faʻalavelaveina o le endocrine ma fualaau faʻafefete.

O le pancreas o se okeni "vaivai" i totonu o le tino o le tagata lea e faigofie lava ona mafai ona maua i faʻamaʻi o talafesa eseese: faʻamaʻi pipisi ma isi mea mumū, o foliga vaaia o mea lelei, ma le oncology.

Ua tauivi saienitisi ma le faafitauli o le tupu o tumema i totonu o le tino, ae o mafuaaga o le togafitiga e le o manino. E iloa e iai se taimi e foliga mai ai se sela ma le faʻailoga sese DNA. Afai o loʻo faʻamalosia atoatoa le puipuiga o le tagata, o le a vave ona faʻaumatia lea ituaiga. O se auala ese o mea e tutupu e mafai: o se faʻafitauli faʻafuaseʻi e tupu i totonu o le tino, o aʻafiaga mama e osofaʻia teritori fou.

E tusa ai ma fuainumera, o le tumutumu o le tumutumu e sili ona taatele i alii pe a mavae le 60 tausaga. O tamaitai ma tupulaga talavou e itiiti ifo le taua i foliga vaaia o neoplasms i le fualaau oona. O se ata masani o se tagata lamatia o se tamaloa e sili atu lona matua nai lo le tausaga litaea, faatasi ai ma se vaʻaia mo le ulaula ma le ava malosi ma se tala faasolopito o faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas, ate ma le meaʻai.

O le paʻu e mafai ona ufiufi atoa ai le okeni, o loʻo i totonu pe aafia vaega taʻitasi o le pancreas. O le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi e vaeluaina ai neoplasms e fuafua i le localization i totonu o le okeni. O le paʻu e mafai ona aʻafia ai le gland:

  • siʻusiʻu
  • tino
  • ulu
  • pule
  • teine
  • isi vaega
  • e mafai ona fesuisuiai otootoga.

O le tumutumu o le ulu o le tino e sili atu nai lo le afa o mataupu o lona tupu. E tusa ma le kuata o neoplasms e aafia ai le tino poʻo le siʻu o le okeni.

O le neoplasm e lua ituaiga, pei ona uma ona taʻua.

E le faʻalauteleina Benign i siosiomaga ola maloloina, ae o le siʻisiʻese le faʻatuputeleina o le lapoa, faʻapipiʻi le tino ma le poloka o le masaniga masani o le okeni. O le eseesega tele i le va o le papa o le neoplasms ma le oncology, o lo latou sel e faia i fulu o le glands, ma o maʻi mumusu e mafua mai i masini mumu.

I totonu o le fatu o le tuufaatasiga o mea lelei:

  • fibrous tissue
  • gaʻo gaʻo
  • nasu nodes.

O le neuroendocrine tumo o se ituaiga faapitoa, e faʻamaloloina e le gafatia e gaosia ai homone. Mo se taimi umi, e le o iai ma maua ai se maualuga maualuga o le ono tupu aʻe i le kanesa o pancreatic.

O lenei ituaiga o pulu e toetoe lava a le mafai ona iloa muamua i le amataga, ona o le maʻi i le vaega muamua e maua e aunoa ma le faʻaalia o faʻamaoniga.

O loʻo afaina ai ni siama leaga ile siosiomaga soifua maloloina. O aʻafiaga afaina e le mafai ona latou galulue saʻo, o le tino e amata lemu le toilalo. O gasegase leaga e tupu tele vave vave: e mafai ona faʻalavelaveina le gaioiga pe a maeʻa le 3-6 masina.

Pancreatic tumo manifestations

Faailoga o le faʻamaʻi e masani ona lamalama mo se taimi uumi. O lenei mea e aʻafia ai le siama, e mafai e le tagata maʻi ona misia le avanoa e amata ai togafitiga i taimi talafeagai. O faʻamaoniga e faʻaalia atoatoa pe a oʻo mai se tumutumu tele ma e faʻalagolago ile natura ma le natura. Faailoga masani:

  • Naua, vili ona o le inupia.
  • Faʻaleagaina o le nofoa. I otaota, o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e mafai ona iloiloina. O nei faailoga e mafua mai i le mea moni e le lava le aofaʻi o enzymes e le ulu atu i le vaega o meaʻai.
  • Paʻu o le faailoga autu lea o le maua o se paʻu. Faʻaalia i le itu tauagavale poʻo le sao o le hypochondrium, e salalau i le pito i lalo ma le ua. O le faʻamaʻi pipisi e faʻateleina i se suiga tele i le tulaga o le tino.
  • O le lanu lanu samasama o le paʻu e matauina pe afai o le tumutumu e poloka ai le talo, e faʻafefe i le taimi e tatau ai le sua mai le tino. O le nofoa o le tagata gasegase e mama i lenei tulaga, ma o le urine e pogisa.
  • O le toto toto i totonu e faʻaalia i le i ai o le toto i totonu o le vomit, nofoa paʻu. O le faʻaʻaiʻuga e tupu pe afai o le tumutumu e tuʻuina atu ai meaʻai i le manava.
  • O le vaivai, le lava, faʻalavelave i meaʻai, faʻavave vave o le paʻu o loʻo tupu i le taimi mulimuli o le maʻi.
  • O lagona le lelei i totonu o le manava pe a uma ona 'ai.
  • O le gutu gutu, o le galala, o le maʻemaʻega e faʻaalia ai foliga o le maʻisuka. O se faʻamaʻi e tupu pe afai o le tumutumu e afaina ai le gaosiga o le inisalini.
  • Paʻu i le ate.
  • Se faʻaopoopoga i le tele o le vaʻa.
  • Lapatai - o le faaputuputu o le vai i totonu o le manava o le manava e naʻo le natura leaga o le maʻi.
  • Faʻasalaga o le faasolosolo solo i tamaitai.
  • Soa malosi.

Pomreatic tumo togafitiga

Le togafitiga o le faamai e faia i luga o le tele o mea:

  • Le natura o le neoplasm, le nofoaga o le faʻalauiloa.
  • Tulaga o le atinaeina o le toto.
  • Tomai aʻoaʻoga.
  • Le maualuga o le faaleagaina i totoga vavalalata ma gaʻo.
  • Le matua o le maʻi.

O le tele o tagata e mafatia i le paʻu o le pancreatic ua tuai. O se taotoga e lamatia mo i latou: o loʻo i ai se maualuga maualuga o le puʻeina o le loto, totoʻa tele ma le oti. Afai o le tagata maʻi e sili atu i le 60 tausaga le matua, ua filifili le fomaʻi e aua nei faia se taotoga faʻapitoa ma faʻasaʻo ia lava i le lagolagoina o togafitiga.

Togafitiga o le kanesa

O se maʻi tigaina e matua afaina ai le pule o le pancreatic duct. Tolu ituaiga autu o lenei ituaiga o aoaoga:

  1. Mafai ona mafai. O mea laiti laiti e le afaina ai ni mea vavalalata ma totoga tuaoi. Faʻaalia i le amataga o le maʻi. O ia ituaiga tino vavalalata ua aveesea le taotoga.
  2. Faʻasalalauina le Lotu. E le o toe maua le tumo i le pancreas ma alu i tua atu o le tino. E masani lava, o le togafitiga faʻaleagaina e puʻeina ai sela o le vaega o meaʻai, ate, gase.
  3. Metastatic - o se maʻi e le mafai ona gafatia i vaega mulimuli o le faʻamaʻi. O aʻafiaga e aʻafia ai e le gata i vaʻaiga vavalalata, ae salalau i le tino atoa.

O le atinaʻeina o le faʻamalenoaga i le tele o tulaga e le o faʻatasi ma faʻamaʻi tele. O lenei mea e aʻafia ai le taimi e faʻamaonia ai, ma faʻatagaina ai le faʻamaʻi e alualu i luma i le taimi e tuai.

O le fomaʻi mo tagata mamaʻi ma le kanesa o le pancreatic e faʻavaivai. E tusa ai ma fuainumera, o le faʻatinoga e faia i le tasi i totonu o mataupu e sefulu ma e le faʻamautinoa ai le toe faʻafoisia atoatoa. O le lavelave o le taotoga o le taotoga e faʻateleina e ala i le tulaga o le totoga afaina, e le mafai ona afaina, latalata i le manava, manava, ate. I le laasaga lona lua, e matua le mafai lava ona feagai ma le faʻaleagaina o le gaioiga, o le ola o le tagata maʻi e le silia le lima tausaga. Afai o le siama o se maʻi mumusu na tupu i le taimi mulimuli o le maʻi, faatasi ai ma le tele o auala lagolago e aunoa ma le taotoga, e le sili atu ma le tasi tausaga le ola o tagata mamaʻi. Afai e te le faia se gaioiga, e maliu le tagata i totonu o le ono masina mai le inisua, lalaga ma isi faʻafitauli.

O sini o le taotoga o le taotoga eseese e fuafua i le tele o le paʻu:

  • E aveese se tamai vaega ma se vaega o gland.
  • Faʻatasi ai ma se paʻu tele, ua aveese uma le okeni.
  • Afai o le faʻavae ua faʻasalalauina mea faʻafefete i vaʻavaʻa ma okeni vavalalata, e le o faʻaalia manino tuaoi, ua faʻalauiloaina fua faʻatau. Latou te le fofoina le faamai, ae sili atu le faaleleia o le lelei o le olaga o le tagata maʻi, faaitiitia ai le tiga, taamilosaga, faalavelaveina o alavai.

I le faaopoopo atu i togafitiga faʻapitoa, togafitiga o togafitiga ma le chemotherapy e faʻaaogaina e togafitia ai le kanesa o le pancreatic.

O le togafitiga o le vevela o se auala e togafitia ai le gaioiga. E faʻavae i luga o le faʻaumatia o sela o le kanesa ma le tele o tui o le faʻamalolo. O le togafitiga e faia aʻo leʻi faia le taotoga e faʻaitiitia ai le tele o le faʻavae ma pe a maeʻa le taotoga e faʻaumatia ai toega o sosoʻo ma siama na aʻafia. Ole togafitiga o le vevela e fesoasoani e faʻafetaui ai faʻamatalaga leaga o le faʻamaʻi, ae e iai aʻafiaga i foliga o le pa'ū lauulu, faʻalogologo, leai se manaʻo, ma vaivaiga.

Chemotherapy e aofia ai le faʻaofiina i totonu o le tino o vailaʻau oona lea e poloka ai le tuputupu ae ma le toe gaosia o sela o le kanesa. E taofia le salalau atu o le togafitiga i isi totoga i totonu. O togafitiga o le kemisi e fesoasoani tele e feagai ai ma se faʻamaʻi malosi o le tiga lea e tupu i maʻi o le kanesa, ae e faʻaalia ai le tele o aʻafiaga leaga mo le tino:

  • Naua, vili.
  • Ootia.
  • Vaivai.
  • Le mafaufau vaivai.
  • Faʻaleagaina o le gastrointestinal tract.
  • Faʻasaina o le puipuiga.
  • Faʻailogaina o le tino, le ate.
  • Faʻafitauli i le faiga o le endocrine.

O le tele o fomaʻi ua talitonuina o le togafitiga o le chemotherapy e manaʻomia mo tagata mamai. A leai, e mafai ona toe foi le maʻi.

O vaega ole ASD o loʻo faʻamatalaina o se vailaʻau faʻamalosi mo le togafitiga o ituaiga eseese o oncology, e aofia ai tumutumu pancreatic. O le vailaau oona o se vailaʻau mamana malosi e iai le aʻafiaga o le aʻafiaga o le tino, faʻavaveina le faiga o gasegase i le telefoni feaveaʻi. I le taimi muamua na faʻaaogaina e veterinarians, ua faʻaaogaina nei e togafitia ai faʻamaʻi tagata, e aofia ai le maʻi leaga ma le pala. E avanoa i foliga o mataʻu, lea e naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi e mafai ona faʻaaogaina. E ui lava i le mea moni o vaega ole ASD o vailaʻau e leai se lelei, o tagata gasegase na faʻaalia se tulaga lelei pe a ave le fualaau faasaina.

Togafitiga o le faʻapitoa o mea faʻapitoa

O le suʻesuʻeina o se maʻi mumcreatic e faʻamoemoe e iloa ai lona natura. Afai ua faʻamautuina e leaga le tumo, o tali nei i le faafitauli e mafai:

  1. E faʻaaogaina le mataʻituina i le i ai o ni faʻavae laiti. O le tagata maʻi e tatau ona mulimuli ma le faʻaeteete i faatonuga a le fomaʻi ma faia suʻega faʻasolosolo masani i se taimi talafeagai.
  2. O le taotoga e faia pe afai e tele le tumutumu ma o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le suiga i se maʻi mama.

O le taotoga ole taʻavale e faia e aveese ai soʻo se ituaiga o tumo. O le faʻavae ua aveeseina faatasi ai ma le vaega o le gland lea o loʻo faʻamau ai. I le vaitau sauniuni, e maua e le tagata gasegase se suʻesuʻega muamua, e aofia ai:

  • Suesuega ole toto.
  • Faʻamatalaga faʻamatalaga o le pancreas.
  • Faʻafesoʻotaʻi le cholangiopanics - resitala - e mafai ai ona e suʻesuʻeina le gallbladder ma le ala.

I le taimi o taotoga, e faʻaaogaina ai faʻamaʻi pipisi ma mimila maso. O le taotoga e manatu o se mea matautia, i le taimi maualuga o le tele o le toto ma le faʻaalia o faʻafitauli. I nisi tulaga, e tatau i fomai tipitipi ona aveese le okeni atoa. O aʻafiaga o lenei togafitia o le atinaʻeina lea o se maʻi ogaoga o le maʻisuka, lea e le faʻasaʻoina e le insulin. O le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga e umi se taimi, o le maʻi o loʻo i le falemai mo le itiiti ifo i le masina. A maeʻa le toe faʻaleleia, e tatau i le tagata gasegase ona faaopoopo ni enzymes faapitoa i meaʻai e faʻateleina ai le faʻalaumalie. E mafua mai lenei mea ona o le faaletonu o le gaioiga o le tino e mafua mai i le maeʻa pe leai foi. A maeʻa le taotoga, o le asiasiga i le fomaʻi i le tasi kuata e faʻatagaina.

Laparoscopy e fai e aunoa ma le tatalaina o le manava o le manava, e faʻaaoga ai masini faʻapitoa i lalo o faʻamaʻi lautele. O le gaʻo ua faʻafeiloaʻi i totonu o le manava o le manava e ala i se avanoa na faia muamua i le pute. O le isi laasaga o le taotoga: e lua ni mea e faʻaogaina ai microscopic. Ua tuʻuina atu le ea i le lua o le manava ma le faʻaofiina o le laparoscope ma le manipulator. O le laparoscope o se paʻu manifinifi e muta i se mea pueata. O itu taua lelei o lenei ituaiga o taotoga: o le le maua o le toto tele, o le avanoa e ono maua ai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, o se taimi puupuu e faʻaleleia ai. Afai e le saʻo le faia o taotoga, o le manua i tino o le manava ma toto toto e mafai.

O se maʻi vevela i se mea e seasea tupu, e leaga. E tusa ai ma fuainumera, o faʻasalalauga uma e sefulu o loʻo maua i totonu o lenei tino e le o faʻamaonia e le oncology. O le togafitiga mo le paʻu o le paʻu o le tino e lelei. I le tele o tulaga, pe a maeʻa le taotoga, toe faʻaleleia atoatoa, atonu o le toe foʻi o le maʻi e laʻititi.

Mea taumafa i taimi o togafitiga o le tino

E tatau ona mulimuli i se taumafataga, aemaise lava mo tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻi o le pancreatic. I le taimi o se gasegase, e le mafai e se okeni ona faʻamalosia atoatoa le faʻapalaina o meaai. E manaomia e tagata maʻi le faafaigofieina o lenei galuega ina ia sili atu le malosi o le gland e tau ai le faamaʻi.

O le faavae o le meaai e tatau ona avea ma meaai e maua ai le protein ma le gaʻo:

  • Fualaau faisua.
  • Fua.
  • Se vaega itiiti o aʻano tunu.
  • Mamoe susu susu: kefir, cheese cheese.
  • Malamalama fasi moa manu.
  • Laʻau o fualaʻau.

E faasaina le 'ai o meaʻai, ulaula, meaʻai, meaʻai gaʻo, inu ava malosi, kofe, susu. E tatau ona e faʻamapulaʻa pe faʻamalo atoa le taoina o keke, meaai kuka, fuamoa ua vevela, tea tuai mafiafia.

Taumafa i ni vaega laiti i taimi laiti, taimi masani. O le 'ai ma le foloina o vaega tele o meaʻai e le lelei le taumafa e matua le mafai. O le tele o le vai inu i le aso e le itiiti ifo i le 2 lita.

O le auala fuafuaina o meaai paleni e faʻaaoga i le amataga o le faʻamaʻi, pe a mafai pea e se tagata ona taitaia se ola atoa. I taimi mulimuli ane, e le mafai ona e 'ai na o oe lava, ae maua e le tagata maʻi mea e tatau ai ona o le puleaina o meaʻai.

A maeʻa le taotoga, e mafai ona faʻalautele le meaai a le tagata maʻi ina ia aofia ai meaʻai sili atu.

Aisea ua i ai se tumutumu o le pancreatic?

E le mafai e saienitisi ona taʻu saʻo pe aisea e tupu ai le maʻi, ae o le tele o mafuaʻaga autu e mafua ai:

  • Fuʻa. E sili atu ma le afa o tagata gasegase e pagatia i le tumo o tagata ulaula ma le tele o tausaga o le poto masani. O vailaau i le tuufaatasiga o tapaa ulaula e mafua ai le tutupu o neoplasms mamaʻi. O le tulaga ua sili atu ona mamafa i le mea moni e faapea o le ulaula tapaa masani e faalavelaveina ai le sao toto i le tino.
  • Faʻailoga pancreatite O se gaioiga faifai pea o le faʻailoga o le tino e fesoasoani i le fesuiaiga o siama ola maloloina i tumutumu uaua.
  • O le maʻi suka. I tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka mo le tele o tausaga, o le maualuga o le kulukose e masani lava ona sili atu nai lo le masani, lea i nisi taimi e faʻatupulaʻia ai le ono mafai ona maua i le oncology.
  • Vaʻaiga faʻasologa. Afai e mafatia se tasi o le aiga mai se faʻamaʻi, e tatau ona vaʻaia ma le totoʻa e le isi tagata o le aiga lo latou soifua maloloina ma faia se suʻesuʻega taimi.
  • O le mamafa. O le tele o gaʻo ma gaʻo gaʻo e faia ai se avega mamafa i le okeni ma faʻaosofia ai le faʻavaeina o suauu gaʻo faaopoopo i totonu o masini, lea e faigofie i le fesuiaʻiga i le tino vaivai.
  • Taumafa le lelei. O loʻo i ai se manatu e faʻapea, afai o le faavae o le taumafataga o gaʻo meaʻai gaʻo, ona faʻapupulaina ai lea o aʻafiaga o neoplasms i le pancreas. Alu, caffeine, leai o fualaau faisua fou ma fualaau aina e leai sona aʻafiaga.
  • Maʻi faʻafuaseʻi o le ate ma okeni o le gastrointestinal tract. O le mea sili ona lamatia i lenei itu, o le maʻi o le gaʻo: e le mafai e le iniseti ona faʻamaʻoʻese uma mea oona ua faʻaputu i le tino.
  • Faamai pipisi.
  • Fafano i mea oona.
  • Le lava atoatoa le malosi faaletino.
  • Le matua matua o le maʻi.
  • Soifua i tulaga le lelei o le siosiomaga, aemaise lava i vaega o loʻo i ai le faʻalauteleina o le faʻamalama.

Pamatoic tumo prophylaxis

Talu ai o le faʻamaʻi e leai se mafuaʻaga e mafua ai, o le puipuiga e aofia ai le lautele o le faʻaleleia o le soifua maloloina:

  • Faʻaiʻu uma le ulaula.
  • Faʻaitiitia o le faʻaaogaina o ava malosi.
  • Togafitiga o le gasegase masani ma le tino pancreatiti.
  • Faʻaaloalo i mataupu faavae o taumafa talafeagai, o le aofia i le taumafa o mea taumafa e maua i fiber, vitamini, elemene elemene.
  • O faamalositino masani ma faamalositino i fafo e faamalosia ai le puipuiga o le tino ma fesoasoani e aloese mai le gaʻo.
  • Faʻaauau le faʻatinoga o faʻamaʻi talafeagai. O tagata o loʻo i ai le faʻasologa o meaʻai i luga o le oncology ua fautuaina ina ia faia suʻesuʻega suʻesuʻe ma le fesoasoani o faailoga o le tumama i le taʻitasi i le tausaga. O nei mea e aliali mai i totonu o le tino e tali atu i foliga o se tumo. Oncomarkers e iloga i le faʻatulagaga lava ia, e ala i sosoʻo vavalalata poʻo le faʻaogaina o le tino. E tusa ma le 200 ituaiga o puipuiga e iloa e mafai ai ona fuafua le foliga mai o sela mama i le ono masina ao lumanaʻi le amataga o le faʻamaʻi. E fesoasoani lea i tagata tomai faapitoa e togafitia suʻesuʻega i luga o le taimi, mataʻituina lana atinaʻe ma faʻatonu togafitiga.

Pomreatic tumo e manaʻomia le mataʻituina pea e fomaʻi. E tatau ona togafitia le faʻamaʻi i se taimi talafeagai, a le o lea, o taunuuga e muaʻi vaaia e le mea leaga. I taimi muamua o le atinaeina o le toto, o le toe faaleleia atoatoa e mafai ona maua pe a fai o se taotoga, o se seti o fua e faʻaleagaina ai siama kanesa e ala i le vevela ma le chemotherapy, ua faia.

Pancreatic Cancer

O le pancreas ei ai le tino o le exocrine, lea e maua ai enzymes oona, ma le endocrine, o lona gaioiga o le faia lea o nisi o hormones. O le mea lea, e fuafua i le mafuaʻaga, ua vavae ese mai le tino o le exocrine ma le endocrine o le pancreas. Muamua e sili atu ona taatele. Pe a talanoa e uiga i le kanesa o le pancreatic, i le tele o tulaga latou te faauigaina o le ova o le exocrine.

Adenocarcinoma - O le tumutumu glandular o le masani masani lea o le kanesa o le exocrine. E tupu i le 80-95% o mataupu. I le tele o tulaga, o le paʻu e afua mai i sela e ufiufi ai le papa pancreatic ducts (adenocarcinoma ductal). O le taatele o neoplasms e afua mai i sela e maua mai ai ni enzymes digestive i totonu o le acini. O lenei kanesa ua taua o le cellular acinar.

Vavaeese tumutumu o le papillary ma le mimilo faʻamalosi e fesootai ma le kanesa osofaʻi. O nei neoplasms e leaga, ae i le aluga o taimi e mafai ona latou liua i le kanesa. O tagata e maua i nei maʻi faʻafuaseʻi e tatau ona mataituina e se fomaʻi. O tumutumu o le tumutumu e masani lava ona aveeseina taotoga ona o le lamatiaga o le nofo pologa. O le taotoga Papillary e faia i lalo o ni tuutuuga faapitoa, mo se faataitaiga, pe afai o le neoplasm o loo i totonu o le aoga autu.

Faiga faʻatauvaʻa o le faʻailogaina o le tino: gasegase, le faʻafefefeiloaʻi, cancer o le adenosquamous, cystadenocarcinoma, carcinoma cell cricoid.

E itiiti ifo ma le 5% o pepe uma e maua mai i le tino o le neoplasms e tupuga mai i sela (endocrine)neuroendocrine tumema, po o tumutumu o le islet cell): gastrinomas, insulinomas, glucagonomas, somatostatinomas. O le tele o taimi latou te faʻamaoni, ae mafai ona faʻaleagaina, e le gata i lea, e oʻo lava i le biopsy e le fesoasoani i taimi uma e faʻatuina le faʻamaonia saʻo i le taimi.

Pancreatic cancer

Pancreatic head cancer is most common. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ma le 75% o le adenocarcinomas o loʻo lisiina iinei. O gasegase leaga e aveeseina mai le ulu e tusa ma le 2.5-3.5 cm le lapopoa, ae i totonu o le tino ma le siʻusiʻu e masani ona tele. Ae peitaʻi, ona o le nofoaga vavalalata o le pulelele, e oʻo lava i nai nifolasma laiti o le ulu e mafai ona tuiina ma taʻitaʻi atu ai i le faʻamalosi faʻamalosi. Isi faʻafitauli faʻapitoa: faʻamaʻaloga duodenal ma le toto toto mai le faʻamaʻi o le kanesa.

Pancreatic cancer

O le tino o le pancreas o le vaega lona lua pito sili ona taatele o le okeni i tulaga o le faʻasalalau o le kanesa. Ductal adenocarcinomas o loʻo maua iinei i le 18% o mataupu. Afai o le paʻu o loʻo i totonu o le tino poʻo le siʻu, o le mea lea, pe a faʻatusatusa i le kanesa o le ulu, faʻafitauli e pei o le thrombophlebitis, phlebothrombosis, ma le maʻisuka ua sili ona taatele. O le mea moni lava, o lenei mea e mafua mai i le mea moni o neoplasms o le tino ma le siʻu e sili atu. Afai e tupu le jaundice, e masani ona taʻu mai ai le kanesa ua le amanaiaina.

Pancreatic Cancer

O le kanesa o le siʻomaga o le Pancreatic e sili ona taatele. E naʻo le 7% o le adenocarcinomas o loʻo i ai na ituaiga. Ona o le vavalalata o le manava, kolone, ma le pulumu, o le a sili atu ona faigata le maua o le tino i le taimi o le ultrasound scan.

Laasaga Pancreatic Cancer

O le faʻavasegaina o le kanesa o le pancreatic i ni laʻasaga e faʻavae i luga o le TNM masani lautele.

O le mataʻitusi T o loʻo faʻamatala ai uiga o le tumutumu muamua. T1 - o se kulū o loʻo i totonu o le pancreas, o lona maualuga e oo atu i le 2 cm (T1a) pe sili atu (T1b) ma e le tupu aʻe i totonu o le paʻu, vaʻa toto, ma totoga lata ane. O le Vaega T2 ma le T3 o loʻo faʻaalia ai se eseʻesega o le osofia o le kanesa i ni fausaga eseese.

O le mataʻitusi N o loʻo faʻamatalaina le salalau atu o sel o le kanesa i totonu o le lymphodes. N0 - foci i le lymphodes ua le o iai. N1,2,3 - le salalau o le kanesa i totonu o vaega eseese o laina lymph.

M o le i ai (M1) poʻo le toesea (M0) o mamao mamao.

Faʻalagolago i le tuʻufaʻatasia o tulaga eseese o le T, N ma le M, ua vaevaeina le kanesa o le pancreatic i ni vaega se fa i vaega laiti:

N0N1N2N3

T1a

T1b

T2

T3

Soʻo se T ma N, M1

Pancreatic cancer with metastases

O le mea e leaga ai, o le kanesa o le pancreatic ma le gasegase (tulaga IVb) e taatele: ua maua i le 45-55% o tagata gasegase. O le mea masani, o loʻo iai i le vaega lua o le tino, fofo, mama ma ponaivi. O togafitiga faʻamalosi i ia tulaga e le mafai, ae o fomaʻi e mafai ona taofia le tiga ma isi faʻamaʻi tiga, faʻalautele le soifua o le tagata maʻi.

Pastreatic metastases

O nisi taimi o se tumutumu o maua i le pancreas o le mea moni o se kanesa o le isi siama. E seasea lava ona tutupu: o le kanesa o le metastatic e naʻo le 2% o maʻi mama uma o le pancreas. O le tumutumu muamua e masani ona maua i totonu o mama, mammary gland, fatugaʻo, gastrointestinal tract, ma prostate gland. I nisi o taimi o le melanoma, osteosarcoma, leiomyosarcoma, Merkel's carcinoma e fetaui ma le pancreas.

Mafuaʻaga o le Tomaʻi Pancreatic Cancer

E i ai tulaga taua e mafua ai le atinaʻeina o maʻi mama i totonu o le paʻu. O autu autu e:

  • O le maʻi suka. Mo mafuaʻaga e le iloa, o le aʻafiaga o maʻi e faʻateleina i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O aʻafiaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e leʻi suʻesuʻeina.
  • O le faamaʻi.
  • Faʻailoga pancreatite O le tulaga lamatia e maualuga le maualuga i totonu o tagata ulaula. Ae ui i lea, e mamao mai tagata uma e masani ona mumū i le tino o le tino e mafua ai le atinaʻeina o se tumo.
  • Cirrhosis o le ate. E i ai nisi faʻamaoniga e mafua ai lenei kanesa i le kanesa pancreatic.
  • O nisi o mafuaʻaga na mafua mai: mataupu o le pancreatic carcinoma i totonu o le aiga, fesuiaiga i le gene BRCA2, Lynch syndrome, multi-disorders nevi syndrome.
  • Faʻatasi ma le melanoma.
  • Fuʻa O se tasi o mafuaʻaga ogaoga. E iloa e tusa ma le 20-30% o mataupu o oncology e fesoʻotaʻi ma le sikaleti, paipa, sikaleti.
  • Faʻaaoga masani o le ava malosi. O se aʻafiaga tuusao i le va o le ava malosi ma le kanesa o le pancreatic e le i faavaeina. Ae e iloa e masani ona inu soo, o le lamatiaga o le pancreatitis, o le cirrhosis - faʻamaʻi, lea, i le isi itu, o tulaga lamatia, faʻalauteleina.
  • O le mamafa. Ua faʻamautuina i tagata pagatia e faʻaititia le 20%. Ae maise lava le maualuga o le taufaamataʻu o le tele o le gaʻo o gaʻo i totonu o le manava, e tusa lava pe iai se mamafa o le tagata.
  • Tausaga e sili atu i le 60-65 tausaga. Toeitiiti atoa le 45 tausaga le matutua. Lua vae tolu ua silia ma le 65 tausaga. O le tele o taimi, o le maʻi o loʻo maua i tagata e silia ma le 70 tausaga.
  • O sulu ma adenomas o le pancreas e taʻua o faʻamaʻi saʻo.

E mafai ona taofia le kanesa o le kanesa?

E le o aʻafiaga uma e mafai ona aʻafia, ae o loʻo i ai ni puipuiga lelei. Muamua lava, e aoga le lafoai o ulaula - o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le tele o ituaiga o kanesa i le taimi e tasi. O le togiina e le tuai tele, o le a maua ai le manuia o le soifua maloloina. Taumafai e faatumauina le mamafa o le soifua maloloina, lafoai le ava malosi - e tusa ai ma nisi o suʻesuʻega, e le oi ai ni pusa saogalemu. Afai i le galuega e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi ma vailaʻau matautia, mataʻituina tulafono saogalemu ma faʻaoga meafaigaluega puipui.

Pancreatic Cancer Pain

O le faailoga muamua o se faamai, o se tulafono, o le tiga. O ona foliga vaaia e taʻu mai ai o le paʻu ua tupu aʻe i namu gataʻaga. O le malosi o le tiga e mafai ona ese, mai se lagona o le le mautonu i osofaiga ogaoga. O le localization o le tiga e faalagolago i le vaega o le okeni e aʻafia ai:

  • o le ulu o loʻo i lalo ifo o le taumatau matau,
  • siʻu - i le pito i luga i le agavale,
  • o le pancreas uma o se paʻu paʻu.

O lagona o le tiga e tupu pe a maʻi le tagata maʻi ile tua, pe a uma ona gaʻo, meaʻai vevela, meainu malolosi. E tele taimi e maua ai nei faʻaʻailoga mo faʻaaliga o pancreatitis poʻo isi faʻamaʻi, e mafua i mea sese i le taumafa ma le tagofia o vaisu i le ava malosi. E toʻatele tagata e le o toe ō i fomaʻi, ma o loʻo alu pea le paʻu i le taimi nei.

O nisi taimi o le uluaʻi faʻamatalaga o le kanesa o le pancreatic o le verombosis loloto o le vae. O lenei tulaga e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • tiga
  • fulafula
  • mumu
  • fiva i le paʻu o vae.

Afai e alu ese se fasi toto, faʻafefe i totonu o vaʻa o le mama ma poloka ai o latou moli, o le faʻalavelave e atiina ae - o le pulmonary embolism.

O le mea e faʻaleaga ai

O lenei faʻalavelave e atiina ae pe a faʻamalosi e se tumutumu le pule talo. Faailoga o uiga taua:

  • paʻu, mucous membranes ma le sclera o mata e avea ma mea faʻapitoa,
  • o le mimilo ua amata ona pogisa, e pei o le pia pia
  • o le fale mafanafana e le lanu
  • ua faateleina le manava ona o le faateleina o le ate ma le vevela,
  • popole i le vevela o le paʻu.

Jaundice e fausiaina malie. Muamua, o le paʻu ei ai se lanu samasama samasama, ona maua malie lea o se lanu lanumeamata. I le aluga o taimi, o le gasegase o le fatu ma le ate, o le toto gasegase e tupu, ma ua maʻi le maʻi.

Faʻamaʻi

Faʻasalaga o le paʻu i totonu o le toto, ua faʻamalolo ai mea e mafua ai le inupia o le tino. O mea nei e tutupu:

  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faaitiitia le fiaai, ae maise lava i le fesootai atu i meaʻai gaʻo, meaʻai,
  • vaivaiga, vaivai,
  • fiva
  • masani ona atuatuvale
  • faʻafefe, leai se popole.

Kanesa Pancreatic: ICD-10 code

I le Faʻatulagaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi o le Tasi Vaaiga (ICD-10), ua tuʻuina atu i le kanesa pancreatic le numera C25 - "neoplasms leaga o le pancreas". E faʻamaonia ai le valu faʻamalamalamaga o faʻamaonia -

  • C25.0 - o le tino o le ulu o le pancreas,
  • C25.1 - veʻa leaga o le tino o le pancreas,
  • C25.2 - tumepa o le siʻosiʻu o le pancreas,
  • C25.3 - o le tino o le pipisi,
  • C25.4 - neoplasms o vaitusi motu,
  • C25.7 - tino o isi vaega o le okeni,
  • C25.8 - faʻamalolo o le tele o vaega o loʻo taʻua i luga,
  • C25.9 - Tuma e leʻi taʻua o le pancreas.

Tausiga togafitiga

O le aveesea o le tumo e na o le 10-15% o mataupu. I lenei tulaga, e tolu tulaga e tatau ona ausia:

  • o le kanesa o le pancreatic e le tatau ona tupu i totonu o totoga vavalalata,
  • e le tatau ona i ai ni mea e faaleagaina
  • o le soifua maloloina o le tagata maʻi e tatau ona mafai ona faia se gaioiga tele (o lona uiga, o le togafitiga e masani ona faia i tupulaga talavou).

I le taimi o le taotoga, o le vaega o le pancreas poʻo lona atoa ua aveeseina, o nisi taimi ma se vaega o le duodenum, manava, taʻale masani masani, pito sili ona latalata i le lymph, pe afai e aʻafia i latou i le faagasologa o le toto. O le tele o taimi, e tatau ona e suʻe i le taotoga a le uso o Whipple - pancreatoduodenal resection.

O fomaʻi tipitipi faʻapitoa e galulue i le falemaʻi Europa ma se potu faʻapitoa e faʻaogaina lelei. Matou te faʻatino galuega o soʻo se faʻalavelave.

I nisi tulaga, ua faatuina se anastomosis i le va o le gallbladder ma le jejunum, lea e maua ai le tuusao o le talo. Afai e le mafai ona aveese le paʻu ona o le loloto o le siama, o fomaʻi e suʻeina se faasologa o togafiti e faafaigofie ai le aveeseina o le talo ma faaleleia le soifua manuia o le maʻi.

A maeʻa togafitiga faʻapitoa, e tatau i le tagata gasegase ona ave faʻamalosi ma inisalini sauniuniga mo le olaga.

O le kanesa Pancreatic ua tupu tele vave. Afai e le mafai togafitiga faʻasalalau, e le fautuaina e aveese se vaega o le paʻu, aemaise lava i tagata matutua o loʻo mafatia mai faʻamaʻi pipisi. O aʻafiaga o taotoga ogaoga e sili mamao atu nai lo le manuia.

O se tasi o faʻalavelave sili ona taatele ma ogaoga o le kanesa o le pancreatic o loʻo faʻalavelaveina ai le gaogao. Ina ia mafai ona toe faʻafoʻi le tafega o le talo, latou te faʻaogaina ai ni faʻalavelave faʻamaonia:

  • O se anastomosis i le va o le jejunum ma le gall sladder.
  • Faʻaofiina o se alavai faʻafefe i le taimi o le endoscopic retrograde cholangiopaneticgraphy (ERCP). O le pusi e faʻapipiʻi faʻapitoa, i le tai 3-4 masina e tatau ona sui.
  • Faʻapipiʻiina o se paʻu (o se faʻalava uʻamea faʻamalosi ma le puipui o le meli lea e faʻalauteleina ai le lumenia o le gaʻo) i le taimi o le faʻasologa o le cholangiography.

Chemotherapy

Chemotherapy mo le kanesa o le pancreatic e i ai sona aafiaga vaivai. O le tele o taimi, o loʻo faʻamatalaina i le faʻatasi ma le togafitiga faʻamalosi, aemaise lava i le le mafai ona gasegase o le tino, ina ia faʻateleina ai le ola ma faʻaleleia ai le soifua manuia o le maʻi.

O le faʻasologa o togafitiga e faʻaalia ai le lelei, talu ai o gaserogeneene o le estrogen, lea e faaosofia ai lo latou tuputupu ae, e masani ona i ai i luga o siama vevela i le pancreas. I nisi tulaga, o fualaau faʻamalo e fesoasoani e faʻateleina le soifua o le tagata maʻi.

Ole togafitiga o le vevela mo le kanesa o le pancreatic

O le tele lava o taimi, o le togafitiga o le radiation e faʻamatalaina pe a uma le taotoga e fasioti i isi lela o le kanesa i le tino. O se vaega o togafitiga (neoadjuvant) faʻamalositinoina o nisi taimi e faʻamoemoeina e fesoasoani ai i le aveesea o le tino. Faʻatasi ai ma le kanesa e le mafai ona tupu, o le togafitiga o le radiation e mafai ona avea ma togafitiga autu, e fesoasoani e faʻamalolo ai le maʻi mai le tiga.

Pancreatic Cancer Nutrition

O le toʻatele o tagata e maua i le kanesa o le pancreatic e leai ni meaʻai. Ona o lenei mea, latou te matua le maua ai le mamafa, e masani lava ona maua vaivaiga, o le ania ma isi faafitauli e tupu. O le mea lea, e taua i taimi uma le iloiloga o le tulaga o le soifua maloloina o nei tagata gasegase ma faia ai le faasaʻoga. O mea taumafa tatau e tatau ona atoatoa, mafai ona mafaufau i le gafatia o le tagata maʻi.

O le tele o tagata gasegase e tatau ona faia faʻamalosi o le enzymes i le fua o le pill i taimi uma. Afai e le mafai e se tagata ona 'ai atoatoa ia te ia lava, o lona fafagaina e faʻatinoina e ala i se masini nasogastric - o se anufe manifinifi ua tuʻuina i totonu o le isu i totonu o le manava.

Pancreatic Cancer: Vaitaimi o le Ola

O le kanesa Pancreatic e maualalo lona lima tausaga e ola ai. I le amataga, latou te 5-14%, i tulaga mulimuli 1-3%.

E tusa lava pe maua le maʻi kanesa ua leva, ae o le fomaʻi e manino le le lelei, e le o lona uiga o le maʻi e le mafai ona fesoasoani. Fomaʻi i le Europa o le Falemaʻi ua iloa le auala e faʻasaʻo ai le tiga ma isi faʻamaʻi tiga, ola umi, ma faamautinoa lona tulaga lelei. Matou te faia togafitiga o le kanesa o le pancreatic i soo se laasaga.

Faailoga o se maʻi vevela

I le tulaga o se paʻu oona, e mafai ona faʻaalia i totonu o auala eseese, faʻalagolago i le fausaga o le talafaasolopito, tele ma le nofoaga. I se taimi muamua lava, pe a laʻititi le neoplasm, atonu e leai ni faʻamaoniga pe leai foi so latou taua e le o gauai atu se tagata ia i latou. E masani lava, i le popofou, e maua ai se paʻu i se avanoa i soo se suʻesuʻega masani o le maʻi.

Afai e tupu atili ma oʻo atu i se tele taua, ona amata loa lea ona faʻapipiʻiina paipa, neura, ma vaʻa.

I le amataga o le maʻi, o le tiga i le manava, sao ma le tauagavale o le hychochorium, le faʻavauvau ma le tiga pe a uma ona 'ai, maʻi le lava, paʻu o le mamafa, leisa, tino vaivai o le tino e mafai ona faʻalavelave. A o tuputupu ae le paʻu i le lapoa, o faailoga sili atu ona ogaoga e aliali, lea e le mafai ona le amanaiaina. I le faateleina o le lapoa, o le neoplasm e tui ma poloka poloka alalaupapa, ma o le mea lea e ulufale atu ai le talo i le toto o le tagata maʻi. O faʻamaoniga o lenei mea matautia e mafai ona pipii ai le paʻu ma le palamole i le samasama, faʻavasegaina o feces, faʻamaʻi pipisi, gaioiga, paʻu vevela paʻu.

I taimi mulimuli ane, o le maʻi e masani lava ona fesuisuiai pe a uma ona 'ai, o se lagona faifai pea o le atuatuvale, le mautonu, faateleina le palauvale.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o oona, e pei o le le atoatoa, o le tagata maʻi e atiina ae le hypoglycemia, o vaivaiga ogaoga. I nisi o tagata gasegase, o le a faʻafuasei ona faʻaalia faailoga, i isi, e mafai ona latou faʻatupulaʻia malie.

Pancreatic cancer

O le tumutumu o le ulu pancreatic sili ona taatele o le kanesa. O le tulaga sili ona lamatia o le atiaeina o lenei faamai o tagata matutua. O le neoplasm e tupu mai i le epithelial sel o le glandular tissue poʻo le gaʻo. O mafuaʻaga tonu o latou foliga e le o iloa i vailaau i aso nei, ae o mea e faʻaosofia ai lo latou tupuga e tutusa ma isi faʻamaʻi pipisi. O le mea sili lea, o le faʻavalea o le ava malosi, faʻamaoni, gasegase.

O le kanesa Pancreatic e faigata ona iloa ma e toetoe lava o taimi uma lava e gata ai mo se maʻi maʻi. E mafua lenei mea ona o le tele o mafuaaga. Muamua, e le seasea ona iloa le faaletonu o le tino i le amataga, talu ai ona o lenei maʻi e le o faʻaalia ai ni faʻamaoniga. Lona lua, o le tele lava o taimi, o gasegase e mafua mai i le matua ua i ai le faʻailoga mo le gasegase taotoga (na o le togafitiga togafitiga talafeagai). Tolu, ona o le tuai ona iloa, e matua le mafai lava ona aveese le neoplasm.

O le kanesa Pancreatic vave vave ona faʻafefeteina i totonu o le paʻu ma gaʻo lata ane. Ona o lenei mea, o le soifua maloloina o tagata gasegase e tusa lava pe uma le taotoga e maualalo.

Ituaiga ituaiga neoplasms ma o latou faailoga

O le kapioki o le pancreatic o se neoplasm leaga, e atiina ae mai i fulu nuanua. I le avea ai o se tulafono, o lenei pulo e vave ona atiina ae ma ese mai le malologa i le malosi tele. E faʻalagolago i mea o loʻo latou faia mai, o nei neoplasms leaga e vaevaeina i ituaiga nei:

  • lectal adenocarcinomas - na fausia mai i sela o le papacreatic ducts,
  • cystadenocarcinoma - o le suiga o se uila i totonu o se tumo,
  • o le adenocarcinomas mucinous - o se ituaiga o le kanesa o le endometrial e le masani ai, o le neoplasm e aofia ai siama cystic e faʻamalosi ai siaki, e lamatia e metastasis i le lymphodes,
  • siaki siaki kulimi - e atiina ae mai i le epithelial tissue ma mucous membranes, o loʻo faʻaalia i le vave faʻalauteleina ma le sogasoga auala.

E masani lava, o faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se maʻi mumusu o le pancreas ua aliali mai i le taimi mulimuli, pe a amata ona faʻapipiʻi ia totoga o le tino po o le gaʻo.

O le faailoga muamua ma le autu o le tiga, faatasi ai ma le tuputupu ae o le neoplasm, ua faateleina. O le faʻavasegaina o le tiga e masani lava ona faalagolago i le a le vaega o le pancreas e aʻafia. Afai e afaina lona ulu, ona faʻapipiʻi lea o le tiga i lalo o le taumatau ole afu, pe afai o le siʻu i le pito i luga o le itu tauagavale ole lua, pe a fai o le fomaʻi e aʻafia ai le paʻu uma, ona oʻo ai lea o le tiga i le fusi. I le tulaga pe a taoto se tagata i lona tua, ua faateleina le tiga. E sili atu ona faʻalautele pe a uma ona 'ai le gaʻo, falai, meaʻai vevela ma le inu ava malosi. E masani lava e le taua e tagata le taua i nei faailoga, ma tuʻuina atu i latou i pancreatiti. O le isi faʻatelega masani o le kanesa o le pancreatic o le leai o se meaʻai, o nisi taimi e oʻo lava i le anorexia, lea e mafua ai le paʻu tele o le mamafa o le tino o le tagata maʻi.

I mataupu pe a faʻamalosi e le neoplasm le alale, o le a amataina le mata, o le paʻu e aofia ai se lauulu lanumeamata-samasama, ma foliga mai o le paʻu o le paʻu. O le gaʻo ma le vili e tupu pe a faʻamalosi le tumutumu o le duodenum ma le manava. O lenei mea matautia e masani ona o faatasi ma le manava.

O faʻafitauli o le kanesa o le pancreatic e aʻafia ai foi le faalauteleina o le toto ma le toto mai totonu mai vevela o le manava, o le atinaʻeina o cholecystitis ma le tino pancreatitis.

O le neuroendocrine tumo (tumo o le neo) e iloagofie mai i isi e ala i le i ai o faʻamaoniga manino ma le endocrine faʻalavelave i le tino maʻi. Ona o le mea moni e mafua ai suiga tetele i le faiga o endocrine, o le maʻi o le intestinal, o le manava masani, bronchospasm, fibrosis o loo i ai i totonu.

O le tino o le neuroendocrin pancreatic e maua ai le fomaʻi faʻasolosolo mo le tagata maʻi, o le lelei o ona togafitiga e faʻalagolago i le maualuga o le faʻaletonu.

Pomreatic tumo togafitiga

Togafitiga o se paʻu o le pancreatic e le o faia i se tulaga le mautonu, naʻo le taotoga. O le vave ona iloa atu o le tumo ma faʻaaoga le taotoga, o le sili atu lea o le faʻasolosolo mo le maʻi. O tagata mamai o loʻo i ai se fomaʻi mama e sili atu ona toe manuia. Mo maʻi e maua i le kanesa, e le faʻavaivai le faʻalogo. E tusa ai ma fuainumera, e na o le 15% o tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina. Ona o le mea moni, o le kanesa o le pancreatic e toetoe lava o taimi uma e maua ai le gasegase ma televave le alualu i luma o le kanesa, i tagata gasegase i le taimi e iloa ai le oona, ua afaina ai totoga tuaoi ma lymph i metastases. I lenei tulaga, e le o toe faʻaaoga e fomai le taotoga. Mai mea uma e faagaoioia, e tusa ma le 20% maliu ao faagasolo le taotoga. Ma o tagata gasegase uma na faʻaaogaina mo le kanesa o le pancreatic, naʻo le 10% o le a ola i le sili atu ma le 5 tausaga talu ona taoto.

O auala e pei o le leitiola ma le chemotherapy e mafai ona faʻaitiitia ai le tele o le neoplasm, lea e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma painkillers o le a faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi aʻo lei maliu.

Meaʻai mo pancreatic neoplasms

O se taumafataga mo le paʻu o le pancreatic o se tasi lea o vaega taua o togafitiga. E tatau ona mamanuina e faʻaititia ai le avega i le manava ma aloese ai mai le mea e le tatau ai i le faia o enzymes mo le malepelepe o meaai. E tatau i le tagata maʻi ona paleni, ma ia lava le tele o vitamini ma minerale e tatau mo ia. Muamua, e tatau i le tagata gasegase ona lafoaia fala, gaʻo, ulaula ma meaʻai vevela, ava malosi, fale falaoa ma mea faʻafiafia, mea inu gaʻo, kofe.

O le tagata maʻi e le fautuaina e faʻaleleia, e sili atu ona lelei ona 'ai, ae itiiti lava. E sili ona lelei le 'aiina o meaʻai e taofi ai le manava: vavalaʻau, i totonu o ogaumu poʻo le kuka, tipiina aʻo lei faʻaaogaina.

Mai le lactic acid products, ua fautuaina e filifili i latou e sili ona maualalo le gaʻo. Ioe, naʻo se taumafataga e le mafai ona aveesea le tagata maʻi mai le paʻu, ae o le pipii atu i ai e mafai ona faʻaitiitia ai faʻafitauli.

I le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o le tino, e tatau ona 'ai lelei tagata o loʻo mafatia i le pancreatitis, mataʻituina le tele o mea taumafa, tuu le ava malosi ma le ulaula, aloese mai le taumafa, taumafa atili fualaau faisua ma fua. Ina ia aua nei misia le taimi ma ia iloa vave le neoplasms i le pancreas, e fautuaina le faia o suʻega e le itiiti ifo i le tasi i le ono masina.

Tuua Lau Faamatalaga