Maʻisuka: O le 21st Century Killer

O le maʻi suka o se maʻi faʻalavelave matautia ma le matautia, o lea e tatau ai ona e puleaina pea lona ala, ina ia le faʻaleagaina le tulaga lautele o le tino. O le tagata gasegase e mafai ona lagona se numera tele o faʻamaoniga - o le faifaipea faifai pea, vaivai, vave le paʻu o le mamafa, o se lagona faifaipea o le fia inu. Faʻailoga muamua, e vave lava ona siakiina, a leai o le a iai ni faʻamoemoega faanoanoa mo le tino atoa.

I le tusiga o le a tatou iloiloina atili auiliiliga o le a le maʻisuka, o le a le mea e lamatia ai le ola o le tagata ma le soifua maloloina.

E faapefea ona maua i le maʻisuka

O le tino o le tagata e manaʻomia i taimi uma le kulukose, talu ai o lenei vaega e tatau ona avea ma se vaega malosi i le metabolism e tupu i sela. Afai e lava le inisalini i totonu o le tino, ona leai lea o ni faafitauli, ma ua maua ai le malosi e sela.

Afai e le faʻafefete le pancreas i le gaosia o le hormone, ona amata lea ona atiaʻe le maʻisuka. O tagata faʻapitoa e vaeluaina le faʻamaʻi i ni ituaiga se lua:

  1. Inisalini-faʻalagolago i le taimi e le mafai ai e le tino ona maua sana lava homone.
  2. Inisalini-tutoʻatasi, pe a faʻamalamalamaina e le pancreas le inisalini i se vaega itiiti, ae o sel o le tino e le mafai ona taliaina mo mafuaaga eseese.

I soʻo se tulaga, ma le le lava o le hormone, e tatau ona faʻaofiina i totonu o le tino. E na o le pau lea o le auala e mafai ona galue ai totoga a le tagata e aunoa ma le toilalo.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le amataga

O faʻamaʻi faʻamatalaina e mafai ona iloa e ala i faailoga muamua:

  1. Uiga masani.
  2. O le mimiti o le mucous membrane i le gutu, lea e tausia i taimi uma.
  3. Paʻu o le mamafa poʻo le isi mea e sili atu nai lo le mea.
  4. Tesea ma se lagona o vaivaiga i le tino atoa.
  5. Smell o le acetone mai le gutu.
  6. Faiga faʻamaʻi masani.
  7. Faʻamālōlō faʻamaʻi manu.

Afai e tele ni faailo i le taimi e tasi, e tatau ona e sailia le fesoasoani a se tagata tomai faapitoa ma pasi suega talafeagai e fuafua ai lenei maʻi faapitoa.

Soifua Maloloina mai le maʻisuka

Aʻo tumau pea le maʻi o le hemoglobin mo se taimi umi, o le a le afaina ai le faʻafitauli. Pe a amata le faagasologa o aʻafiaga le lelei i totonu o le tino, ona oʻo loa lea i taimi uma o mea uma e mafai ona toe faafoi atu io latou nofoaga. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e faatulaga ai le maualuga o le suka, ae o le a aoga i le amataga o le faamaʻi.

O le totoina o le suka i le maualuga o le tino e afaina ai le galueaina o toto toto, aua latou te aumaia le toto i totoga taua. O fatuga ma fatu o aʻafiaga o le ate. O gaioiga o faaaliga vaaia ma vae e mafatia ai. E masani lava, o tagata mamaʻi e feagai ma afaina, fatu fatuga, tauaso, ma alii e mafai ona mafatia mai le le atoatoa.

E lua ituaiga o le maʻisuka faʻalavelave

O le a mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le maʻi i nisi o faʻafitauli i le taimi e tasi, ae faʻavae e vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  1. Faʻafitauli matuia e tupu faʻafuasei ona o se faʻaitiitia vave pe faateleina i le suka o le toto.
  2. Faʻanatinati taimi e tutupu faʻafuaseʻi i le taimi. O ia faʻaaliga o le faʻamaʻi e ogatasi ma se maualuga maualuga o suka i totonu o le toto.

I le avea ai o se tulafono, o le tele o taimi e amata ona gauai atu tagata i se maʻi pe a oʻo mai se vaega laititi o le maʻi, ae i lenei tulaga atonu o le tino ua oʻo i le pito o le ola ma le oti. Mafaufau i nisi auiliiliga faigata i tagata e maua i le maʻisuka. O le a le lamatiaga o se taimi faapea io latou olaga?

  1. O le hypoglycemic coma e mafai ona tupu. E tupu lenei mea pe a pa'ū le maualuga o le suka i le toto, ma e le mafai ona vave faʻaleleia. O lenei tulaga e mafai ona faaosofia ai le soona taumafa malosi poʻo gaioiga malosi muamua. O le iloaina o le hypoglycemic e le faigata tele mo soo se tasi - o le maʻi e faaalia le fenumiai, tetete i lima ma vae, afu le afu ma o se lagona malosi o le fiaaai ua afaina. E mafai ona e taumafai e faʻamaonia le tulaga o se tagata e faʻaaoga ai le suamalie suamalie poʻo le sua.
  2. O le Ketoacidotic coma e aliali mai o se taunuuga o le ketoacidosis. Faʻatasi ai ma faʻafitauli o le tino, o tino o le ketone e mafai ona faʻaputuina i totonu o le toto, ma o lenei faʻalavelave e tuʻuina atu ma le momoe ma le vaivai i le tino atoa.
  3. Lactic acid coma eo faatasi ma faafitauli i le faagaoioia o fatugaʻo, ate, fatu, ma le lactic acid amata ona faaputuputu i le tino. E tiga tele le pancreas.

Soo se faʻafitauli faapena e manaʻomia vave ile falemaʻi ile maʻi.

Faʻailoga taimi

O faʻafitauli masani o le maʻisuka e mafai ona tupu e pei ona taua i lalo:

  1. O le retinopathy e atiina ae, lea e mafai ai e le tagata maʻi ona matapo atoa.
  2. O gaʻo e faasolosolo ona aafia. I vailaau, o lenei tulaga e taua o le nephropathy.
  3. Gangrene e mafai ona atiaʻe. I faʻamatalaga faafomaʻi e iai se mea e pei o le "maʻisuka vae". E masani lava, o le ai ai se tagata i ai.
  4. E salalau le afaina i le faiʻai.
  5. I totonu o totoga o le tino, e mafai ona faʻaumatia faʻauʻu namu. O lenei tulaga e taua o le neuropathy.
  6. Faatasi ai ma se masaniga masani o le faamaʻi, o ponaivi ma sooga ua faaleagaina.
  7. Mate mai fatu fatu fatu.

O nei faʻafitauli uma e faigofie ona aloese pe afai, i le aluga o taimi, e te liliu atu i se fomaʻi o le a faʻamalosiina fualaau. O le a mafai ona latou faʻamautinoa lelei le tino o le maʻi.

E faʻapefea ona faʻaalia le maʻi o le maʻisuka

Ona o le mea moni o fusi o le vae o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le mafai ona maua ni meaʻai talafeagai, o le a le mafai ona faʻaaogaina ni faʻafitauli. I le avea ai o se tulafono, muamua o soʻo se abrasions po o vaʻa e faʻaleagaina i totonu o maʻi tui, ona latou faʻaleagaina lea ma atiaʻe le gangrene. O mea nei e mafai ona faʻaosoina ai se faʻalavelave:

  1. Matua mamafa tele.
  2. Tigā toto maualuga.
  3. Togafitiga i masaniga leaga.

O le maʻi suka o le mea sili lea ona lamatia o le maʻisuka, aua o le mea mulimuli e oʻo atu ai i le tipiina o pito. Afai e te gauai atu i lenei faʻalavelave i le taimi ma faʻaogaina nei puipuiga, e mafai ona aloese uma nei mea:

  1. Aua e te uuina ni seevae maualuga-uʻu.
  2. Taumafai e aua le gaʻo ou vae.
  3. Faia ma le faʻaeteete o gafa ma faʻamalosi.
  4. Fufuluina ou vae i aso uma i le vai mafanafana.

O ia ituaiga puipuiga e faigofie lava ona mafai, o le mea lea, e le tatau i le tagata maʻi ona i ai ni faigata.

Le matautia o le polyneuropathy

E tatau ona maua pea e le tagata le namu gataʻaga le lava o le okesene, ma o le maualuga o le suka e mafua ai ni faafitauli matuia. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o le tulaga lamatia o le maʻi suka i le tulaga o le polyneuropathy. Muamua lava, e tatau i le tagata maʻi ona gauai atu i na faailoga:

  1. Tele tiga i totonu o vae.
  2. O muso vae i totonu o le pusi o le povi e masani ona masani ai i le gaogao.
  3. E i ai se lagona tingling e iloa i tamatamailima.
  4. O loʻo i ai le faʻasologa o le urinary.
  5. Le manava ita.
  6. Vaʻaia le vaʻai.
  7. E i ai faafitauli i le tautala.
  8. E faigata i se tagata ona foloina.

O le Polyneuropathy e mafai ona faʻaalia o ia i auala eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamaoniga e mafai ona aʻafia ai galuega faʻapitoa a le tagata. Ona galo lea o le gasegase e lagona ai suiga o le vevela, ma e oʻo lava i le ogaoga o le solia o le paʻu o vae, o le a le lagona ai e ia le tiga.

I vailaau, o loʻo i ai se mea e pei o le "polyneuropathy." I lenei tulaga, o le tagata maʻi o le a oʻo i le vevela tele, ma faʻafuaseʻi ona faʻagasolo i ona mata. E masani lava, a aunoa ma le mauaina o le aofaiga tatau o le okesene, o le a amata ona galue vavalalata okeni. Muamua, o le ate e maua i le maʻisuka, o aʻafiaga le lelei e aafia ai fatugaʻo ma fatu.

Tetele i le retinopathy

Faʻataʻitaʻiga, pe a maʻi le maʻi mo le luasefulu tausaga, o le a oʻo mai le iuga e le mafaamatalaina. I le avea ai o se tulafono, o loʻo i ai faafitauli i le vaʻaia, ae o isi mea e aʻafia ai foi le faʻaalia o faʻafitauli:

  1. O le toto maualuga o le sugar e tumau i le tulaga lava e tasi mo se taimi umi.
  2. O le tagata gasegase e iai isi fatuga o fatugaʻo.
  3. Le i ai o masani leaga.
  4. Tigā toto maualuga.
  5. Vaʻaiga faʻapitoa.
  6. Le matua o le maʻi.

E naʻo le faʻataʻitaʻiga o le retinopathy, e mafai ona mafaufau i auiliiliga atili pe aisea e matautia ai le maʻisuka mo vaʻa toto.

O le mea moni, o toto toto ua amata ona le toe maua lo latou faamaoni, ma, o le mea lea, ua latou le toe lelei ai le fafagaina o le retina. I le taimi muamua, e afaina ai capillaries, ona i ai lea o le afaina i totonu o le retina, lea e mafua ai ona leiloa le mafai ona vaai.

Maʻisuka i tagata

E ui i le mea moni o fafine e sili ona mafatia i le maʻisuka, o taunuuga o ia mea e sili atu ona lamatia mo le malosi o feusuaiga. Iloilo auiliili mea e lamatia mo tagata e maua i le maʻisuka. O le mea moni, o le faʻamaʻi e afaina ai le tele o le tino i le feusuaʻiga o le tino o le tane. E mafai ona tupu lenei mea i solitulafono nei:

  • faʻatapulaʻaina urinary
  • lauulu lauulu
  • afaina o le tino
  • toesea le mamafa po o le isi itu o meaʻai,
  • osofaʻiga
  • lagona o le suamalie i totonu o le vaega o meaʻai,
  • le tupuga o le le atoatoa.

O aʻafiaga o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le le faʻamaonia ma le le mafai ona maua ni fanau.

E lamatia ai le tino o le tamaititi

O le maʻisuka i tamaiti e manatu e sili ona matautia, talu ai ona o le ituaiga muamua, o lona uiga o le maʻi e leaga tele. E mafai e se tamaitiiti laʻitiiti ona iai ni faʻafitauli faapena:

  1. E mafai e le pepe ona nofo i le tuputupu ae ma le atinaʻe.
  2. I totonu o se tamaitiiti, o le ate ua faateleina.
  3. E faʻamalolo le urini i ni aofaiga tetele.
  4. E tele le atinaʻe.
  5. O le Ketone e mafai ona matauina.

Afai e le o gauai matua i le tele o faailo, o le a oʻo ina oʻo i le maʻi ma e mafai ona atiaʻe e se hypoglycemic coma. E tatau i matua taʻitasi ona malamalama lelei i le matautia o le maʻisuka mo se tamaititi. E tatau ona totogia faapitoa ona mafaufauga ma amio le talafeagai, aua o se tasi lea o faailoga taua o lenei faamaʻi i tamaiti.

E matautia le maʻisuka mo fafine maʻitaga?

O le maʻi suka e matautia e le gata mo se fafine, ae mo le tamaitiiti o loʻo ia tauaveina. A oʻo mai le maʻi i le vave amata o le maitaga, ona mafai lea ona faʻagata mea uma i se faʻanoanoa. O le mea moni, o le tuputupu aʻe o le suka toto e mafai ona aʻafia ai le tulaga o le fomaʻi, ma o ituaiga ituaiga o pathoceso o le a atinaʻe i le atamotu lava ia. Sei o tatou iloiloina auiliili le mea e lamatia ai le maʻisuka mo fafine maʻitaga ma le tamaititi e leʻi fanau mai i laʻasaga eseese ole maitaga.

E pei ona taua i luga, i le amataga, atonu o le a ono leiloloa e se fafine, ae o le maitaga ua leva ona manatu ua avea o se taimi e sili ona matautia, talu ai ona o le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le faatelevaveina o le tuputupu ae o le tama. Afai e faʻafoʻi e fomaʻi le faʻaolaina o le ola o le tamaititi, ona tatau lea ona e nofouta pe a maeʻa le fanau mai, i ia pepe, i le tele o tulaga, o le kulukose o le a faʻaitiitia i se tulaga ogaoga.

O nei mea uma e mafai ona avea ma taunuuga o le le talafeagai le metabolism i le taimi o le maitaga. E leai se masalosalo e ono tulai mai ni faʻafitauli o le maʻitaga. Tina oe ua uma ona maua le maʻisuka ile tino pe a mamafa le mamafa o le pepe i le 4 kg i le taimi o le ulumatua e tatau ona faʻaeteete.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai se gaioiga faapitoa mai le maʻi. O le vave ona matauina e se tagata soʻo se suiga i lona tino lea e ono faʻaalia ai le faateleina o le suka i le toto, o le tele foi o lona aloese mai le ogaoga o taunuuga o loʻo lisi atu i luga.

O le a le ute o le maʻisuka?

O le maʻi suka o se maʻi endocrine lea e faʻaauau ai pea le maualuga o le suka i le toto ona o se tulaga le atoatoa poo le leai o le insulin - o le hormone o le pancreas, lea e mautinoa ai le felauaiga o le kulukose mai le toto i siama. O le faʻamaʻi e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism, faʻaleagaina o toto, vaʻaia o le tino, faʻapea foʻi ma isi totoga ma mamanu.

E lua ituaiga o maʻisuka:

  • Inisalini faalagolago i le maʻisuka (faʻapipiʻi loʻu maʻisuka). O le maʻisuka ua taua o le "maʻisuka e laiti ma manaia." O lenei faʻamaʻi e tupu tele lava i tamaiti ma tagata talavou (e oo i le 40 tausaga). E faʻavae i luga o se faagasologa o le autoimmune - o se faʻafitauli o le tino puipuia o le tino, lea e afaina ai le tino o le tino, e taʻua o suauu beta o le pancreas e maua ai le inisalini.
  • O le maʻisuka e le o le insulin (ituaiga II o le maʻisuka), "maʻisuka matutua ma gasegase," e masani lava ona atiae i tagata e sili atu ma le 40 e mamafa tele. O le masani lea o faʻamaʻi (maua i le 80-85% o mataupu). O le mafuaʻaga o lona tupuga o le atinaʻeina o le tino o le tino i le inisalini ma, o se taunuuga, taofi kulukose i le moega lapisi. O le faaletonu o le kulukose suauu o se faailo lea mo le tele o le inisalini gaosiga, ae e leai se aoga, ma i le aluga o taimi, o le inisalini o le gaosiga o le tino e faʻaitiitia.

E le gata i lea, o loʻo i ai pea ituaiga o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, e pei o le lua (poʻo le faailoga) maʻisuka maʻi, maʻisuka o fafine maʻitaga ma le maʻisuka ona o le lē paleni.

O le a le ituaiga maʻisuka e sili atu ona matautia?

E matua faigata tele le taliina o lenei fesili. I le isi itu, faʻafesoʻotaʻi le maʻisuka e manaʻomia ni mea e sili atu ona faigata e pulea ai le suka: o mea nei o le inisuaiga o le inisalini i luma o taumafataga taʻitasi, ma le manaʻomia mo le faʻateleina o le fua o le maualuga o le suka. O le ola o se tagata maʻi e faalagolago i se peni penisini o loʻo taoto i totonu o lana taga: misia injections pe, i se isi itu, o se faʻalavelave faʻafuasei, ua afaina i se coma.

O tagata e nonofo i lenei ituaiga o maʻisuka e faʻamalosia e faitauina pea le meaʻai i meaʻai latou te 'ai, ma vaai foi i se fomaʻi i masina uma mo faʻamaumauga ole inisalini ma le mataituina o le soifua maloloina. O le vave amataina o le maʻi na mafua ai ona e pulea le tagata lava ia mai le laʻitiiti - ina ia avea oe ma tagata matua e le atoatoa le malosi o le maʻisuka i le matua.

I le isi itu, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II, oe masani ona faasaoina le manaomia ona faʻaaogaina le inisalini ma faʻatapulaʻaina i meaʻai, e masani ona iai ni faʻafitauli matuia o le faʻamaʻi: retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o le tino), le nephropathy o le maʻisuka (faʻatoʻa fatuga fatu e mafua ai lo latou toilalo ), neuropathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o neura lautele), faʻamaʻi o le maʻisuka (faʻaleagaina o vaʻa tetele ma laiti). Faʻafesoʻotaʻi fomaʻi lenei. Faʻatasi ma se faigofie faigofie o le faʻamaʻi: e masani ona le iloa e tagata matutua le lamatiaga o le le tausisia o fautuaga ma "amata" o latou tulaga ina ia avea lo latou le faapalepale ma taunuuga e le mafuatiaina: tauaso, tosoina o le pito i lalo, le faaletonu o le tino.

O nai upu e uiga i togafitiga

A o leʻi talanoa pe aisea ua matua matautia ai le maʻisuka, e tatau ona e fai atu ni nai upu e uiga i le faiga o lona atinaʻe. Ma mo lenei mea e tatau ona e mafaufau i ona ituaiga. O lea la, e tupu ai le maʻisuka:

  • Le ituaiga muamua. E faʻaalia i le faaleagaina o sela o le pancreas ma le solia o la latou gaosiga o le inisalini. Ae o le hormone lea e nafa ma le malepelepe ma le faʻaaogaina o le kulukose. O le mea lea, a leai, e le ulu atu le suka i totonu o sela o masini mumu ma amata ona nofo i totonu o le toto.
  • Le ituaiga lona lua. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le masani ai o le gaʻo ma le maualuga o le inisalini i le tino.Ae o sel o le gaʻo maso ma totoga o le tino mo nisi mafuaaga ua amata ona le toe lagona le lagona, o lea ua latou le toe galo ai le kulūkose ia i latou lava, ma o se taunuuga na amata ai ona faaputuputu i totonu o le toto.
  • Gestational. E taua foi o le maʻisuka maʻitaga, talu ai o le taimi o le atinaʻeina o gestosis e fai. O loʻo faʻaalia foi i le faateleina o le toto toto, ae le ona o le tino o le pancreas ua faʻaleagaina, ae ona o le tele o le inisalini e maua mai e le lava e maua ai le tino o le fafine ma lana tama. Ona o le le lava o le inisalini, o le suka e amata ona faasolosolo lemu lemu, o lea o lona vaega autu e nofo i le toto. O le maʻisuka faʻamamafa ua taʻua o se gasegase le tumau ma e alu ese pe a uma ona fananau.

E iai foi se isi manatu - ole maʻi suka. O lona atinaʻe e tupu mai i le talaaga o le le lava o le faʻamatalaga o le hormonone antidiuretic (ADH) poʻo le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona o le tele o suʻa. I mataupu uma e lua ma le lua, o le faateleina o le gaioiga o gaioiga i le aso ma foliga mai o le fia inu le maitauina. O le faateleina o le toto suka e le tupu i lenei maʻi, o le mafuaʻaga lea ua taua ai o le suka. Ae ui i lea, o le uiga lautele e tutusa lelei ma le maʻisuka masani.

Talu ai o le maʻisuka e tele ituaiga, o taunuuga o la latou atinaʻe e ese foi. Ma ina ia mafai ona malamalama i mea e lamatia ai le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i ona ituaiga taʻitasi i auiliiliga.

Ituaiga 1 maʻisuka ma ona taunuuga

I le tautala e uiga i le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona vave fai mai o lenei maʻi e masani ona o mai faatasi ma le amataina o le hyperglycemia ma le hypoglycemia. I le tulaga muamua, o loʻo i ai le tupu tele i le toto suka. E le gata i lea, e mafai ona tulaʻi i tulaga taua - 33 mmol / l ma le maualuga. Ma o le mea lea, o le a avea ma mafuaaga o le amataina o le hyperglycemic coma, lea e mafua ai le faaleagaina i sela o le faiai ma se maualuga maualuga o le maʻi pipili, ae faapea foi ma le puʻeina o le loto.

O le Hyperglycemia e masani lava ona tupu i le maʻisuka e le o le talaaga o le le lelei o le togafitiga o inisua o inisalini, faapea foi ma se taunuuga o le le tausisia o fautuaga na tuuina mai e le fomaʻi e faatatau i meaʻai. I lenei foi mataupu, o se olaga le tauagafau e taua tele. Talu ai o le itiiti ifo o le tagata e alu, o le itiiti ifo o le malosi e faʻaaogaina ma o le sili atu o le suka e faʻaputu i le toto.

O le hypoglycemia o se tulaga lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, i le isi itu, e faaitiitia i le tau maualalo (e itiiti ifo i le 3.3 mmol / l). Ma afai e le faʻamautuina (e faigofie lava, e lava le tuʻuina atu o le suka poo le sukalati i le tagata maʻi), ei ai le maualuga o le lamatiaga o le hypoglycemic coma, lea e mafua mai i le oti o le faiai o le faiʻai ma le puʻeina o le tino.

A o lenei mea, o fomaʻi e aunoa ma se faʻasalaga tuʻufaʻatasia o loʻo fautuaina pea e le maʻisuka ia fua o le toto toto. Ma i le tulaga o lona faʻaitiitia poʻo le faateleina, e taua tele le taumafai e faʻasalalau.

I le faʻaopopo atu i le mea moni o le maʻisuka e mafua mai i le faʻaauau pea o le hyper- ma le hypoglycemia, pe afai e le togafitia, e mafai ona mafua ai isi faafitauli faʻalesoifua maloloina. Muamua, o le maualuga o le suka o le toto e masani ona oʻo atu ai i le faiva fatuga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le nephropathy ma le fatu fatu.

E le gata i lea, o le vascular system e matua aafia lava i lenei faamaʻi. O pa puipui o le toto e le toe maua ai le leo, o le toto ua afaina, o le fatu ua amata ona le aoga, lea e masani ona afua ai le fatu ma le stroke. Ona o le taofiofia o le toto, o kuluma faiʻai ua amata ona i ai se faaletonu i le okesene, o lea la e mafai ona vaivai ai a latou gaioiga ma oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

E tatau foi ona maitauina e faapea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, o le toe faʻafouina o le paʻu ua faʻavaivaia. Soʻo se manua ma ni paʻu e mafai ona tupu i totonu o le pulusal cancer, lea o le a aʻafia ai le atinaʻeina o se fao ma le gangrene. A oʻo mai le mea e tupu ai, e iai se manaʻoga mo le tosoina o le tino.

E toʻatele e fiafia i le fesili pe mafai ona mate mai le maʻisuka. E leai se tali manino i ai. E tatau ona ou fai atu o le ola o le ola mo lenei maʻi e faalagolago i le tagata maʻi ma lona auala e ola ai. Afai na te faʻataunuʻuina fautuaga uma a le fomaʻi, e masani ona ia togafitia le inisalini o le inisalini, ma afai ei ai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ona togafitia, ona mafai ai lea ona ola lelei i se matua matua.

Ae ui i lea, o loʻo i ai foi tulaga pe a maʻi tagata, tusa lava pe o le a le tulafono uma mo le togafitia o le maʻisuka, na maliu mai lenei faʻamaʻi. Ma o le mafuaʻaga mo lenei mea i le tele o tulaga, o le cholesterol faʻamaʻi, o se satelite faʻatasi o le T1DM.

Faatasi ai ma lona atinaʻe, o palestesalala e faia i luga o puipui o toto toto, e le gata ina faʻalavelaveina ai le toto, ae o loʻo i ai foi le meatotino o le malepe ma oʻo atu i le fatu maso e ala i le toto. Afai latou te ulu atu i totonu, ona afaina ai lea o maso, ma o le mafuaaga lenei o le amataina o se osofaiga o le fatu.

I le tautala e uiga i isi lamatiaga o le maʻisuka, e tatau ona maitauina e faigofie ona faʻasalalau mai le tasi augatupulaga i le isi. I le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga o le faʻaliliuina atu i le tamaititi pe afai e mafatia matua uma i lenei maʻi.

O le maʻisuka i tane e masani ona mafua ai le faaleagaina o le gasegase ma le atinaʻeina o prostatitis, e aʻafia ai foi le faiga o meaʻai. Ma mo tamaitai, o lenei maʻi e matautia i ni faafitauli matuia ma le faʻaleleia o se tamaititi, o loʻo tauaveina ma fanau mai.

I le matua, o lenei maʻi e mafai ona faaosofia:

  • Retinopathy Se tulaga e aʻafia ai le nerve opic. O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le tino vaaia.
  • Encephalopathy Faʻaleagaina i sela o faiʻai.
  • Neuropathy. Faʻaleagaina o faʻamaʻi ma faʻaitiitia le faʻalogona o le paʻu.
  • Osterethropathy. Le faʻafanoga o fausaga faʻapitoa ma ponaivi.
  • Ketoacidotic coma. O se taunuuga o le ketoocytosis (o le faateleina o le maualuga o tino o le ketone i totonu o le toto), lea e faʻaalia i le foliga mai o se manogi o le acetone mai le gutu, o le vevela, moe, ma le galala.
  • I le lactic acidosis. O lenei tulaga e tulaʻi mai i se talaaga o le faaputuga o le lactic acid i le tino. E mafua ona o le le lelei o le galueaina o fatugaʻo, ate ma le fatu.

Ituaiga 2 maʻisuka ma ona taunuuga

I le tautala e uiga i le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona vave taʻua o le maʻi lava ia, e faaopoopo atu i le ono mafai ona maua i le tino o le gaʻo i luga o le tino, e le o se mea sili ona mataʻutia. Ae afai e te le faia togafitiga, ona faigofie lea ona avea ma mafuaaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, o ona taunuuga ua uma ona talanoaina i luga.

E le gata i lea, faatasi ai ma le T2DM e iai foi tulaga lamatia matautia o le hypoglycemia ma le hyperglycemia, talu mai lona atinaʻe e iai pea oso i le toto kulukose. E le gata i lea, o lenei faʻamaʻi e sili atu ona faʻasaʻo nai lo le T1DM. O aʻafiaga o lona tutupu i tamaiti e 90%, pe afai e mafatia matua uma mai le T2DM. Afai e maʻi se tasi, ona oʻo lea i le 50% o le tulaga o le tupu i le fanau.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e seasea ona sau faatasi ma ni faʻafitauli ogaoga. Ae ui i lea, masani i togafitiga faafomaʻi sa i ai tulaga o le maʻi fatu fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial i ona tuaʻaga. I le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea ona o le mea moni e faapea, o tagata maʻi lava latou e le mulimuli i tulafono faʻavae o loʻo faʻaalia i le T2DM. Afai e saʻo le togafitiga a le tagata gasegase, faʻapipiʻi i se meaʻai ma alu i taaloga, ona oʻo ai lea o taunuuga ogaoga i le talaaga o le T2DM e seasea lava.

Gesational diabetes

E pei ona taʻua i luga, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga e tupu i le taimi o le maitaga. Mo le tamaitai lava ia, e le o se mea lamatia matautia i le soifua maloloina, ae mafai ona aumaia le tele o faafitauli i le taimi o le fanau mai.

E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka i totonu ole tamaititi. O le mea lea, a uma le fananau mai o tamaiti, e tatau ona suʻeina mo lenei maʻi. Ae e le o taimi uma e mafai ai ona vave iloaina. O le mea o lenei faʻamaʻi e masani ona atiina ae i tua o le mamafa o le mamafa, ma afai e mafai e se tina fou ona faʻamalosi le mamafa o lana pepe, o le a faʻaitiitia faʻafitauli o le maʻisuka i le tele o taimi.

E tatau foi ona maitauina o le maʻisuka faʻamaʻi ao oʻo ile maitaga e afaina foi i le amataina o le hypoxia o le fetal, talu ai ona mafua ai le le atoatoa o le toto ma le le lava o le okesene i le pepe. Ona o lenei mea, e mafai ona ia atiina ae ni maʻi eseese. O le tele o taimi, e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le faiʻai ma le fatugalemu o le tino.

Afai ua maua se fafine i lenei ituaiga o suka suka i le taimi o maitaga, e le o faʻamaonia le togafitiga faafomaʻi. I lenei tulaga, e fautuaina e siaki pea le toto toto ma le mamafa. Mo lenei mea, o le maʻisuka faapitoa-calorie ua fautuaina, lea e maua ai le tino ma mea uma e tatau ai ma minerale ma vitamini, ae i le taimi lava e tasi e le mafai ai ona faaputuputu tupe mama.

I le tulaga e le fesoasoani le taumafa ma o loʻo alu le faʻamaʻi, o le inisalini injections ua faʻamatalaina. E tuʻuina i le 1-3 taimi i le aso i le taimi lava e tasi aʻo leʻi 'ai. E taua tele le mulimuli i le faʻatulagaina o le tui, talu ai afai ua gau, o le ai ai se maualuga maualuga o le hyperglycemia ma le hypoglycemia, lea e mafai ona afaina ai le faaletonu o le fetal i totonu o le fetus.

O le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus e sili atu ona matautia nai lo ituaiga uma o le maʻisuka. O le mea, o lenei maʻi, o le tele o le vai ua aveesea mai le tino ma o le a le pine ae faʻaleagaina le maʻi, e mafua mai i le sili atu ma le toatasi le tagata na maliu. O le mea lea, e le tatau ona e faatagaina le alualu i luma o lenei maʻi. O lona togafitiga e tatau ona amata vave lava pe a uma ona iloa.

E tatau ona maitauina o le televave i le maʻisuka insipidus e tumau pea e tusa lava pe ua maeʻa ona faʻamaʻava. O lenei tulaga e faʻaalia e:

  • vili
  • vaivaiga
  • leai se mafaufau
  • vavao
  • faaletonu mafaufau
  • tachycardia, ma isi.

Afai, a oʻo mai le faʻalalalaina, e leai ni taumafaiga e toe faʻaleleia le suavai i le tino, ona oʻo mai ai lea o faafitauli mai isi totoga ma tino. O le faiʻai, ate, fatugaʻo, loto, māmā, fatugalemu o le tino - latou te mafatia uma lava ona o le leai o se vaiinu, ua le lelei a latou gaioiga, lea e mafua mai i foliga o le tele o faailoilo, e pei ona leai, e le fesootai i le atinaʻeina o le maʻi.

E tatau ona maitauina e tusa lava po o le a le ituaiga maʻisuka, e tatau ona togafitiga vave. O le mea moni, toetoe lava o gaioiga ma totonugalemu o loʻo aʻafia ai, e ono mafua ai le amataina o le le atoatoa, ae faʻafuaseʻi foi le oti. Ae peitai, e le mafai ona e togafitia le maʻisuka e oe lava, i le faitauina o fautuaga ma fautuaga i luga o forums ma isi nofoaga. E mafai ona e faia lenei mea i lalo o le vaavaaiga malosi a se fomaʻi, faʻasolosolo pea suʻega ma siaki le tulaga o lou tino atoa.

O le mea e leaga ai, e matua le mafai lava ona togafitia le maʻisuka, ae e mafai ona taofia le tutupu mai o faʻafitauli i lona talaʻaga. O le mea sili lava o le mulimuli tonu i fautuaga uma a le fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga saʻo, i le mea e leai se nofoaga mo amio leaga ma meaai le lelei.

E le mafai ona ola le maʻisuka?

I le taimi nei, o le togafitiga o le maʻisuka, o loʻo maua i le tele o tagata gasegase, o loʻo i ai le uiga o se lagolago: o le faʻaaogaina o togafitiga insulin e mafai ai ona aumaia le tulafono "fafo" o le maualuga o le suka i le toto. E ui i lea, e tusa lava pe a fesoasoani i le sili atu o le pulea e le tagata o ia lava poʻo le faʻaaogaina o pamu insulin faapitoa, e le mafai ona amanaʻia uma faʻaaliga o lenei faʻalavelave faʻapitoa.

E mafai ona matou fai atu o taumafaiga uma i le togafitiga o le maʻisuka i le taimi nei e faʻamoemoe e tuʻuina atu i tagata gasegase se "tolopo" seia oʻo i le taimi e faʻaaogaina ai se metotia lelei o togafitiga.

Talu ai nei, i totonu o le lomitusi i totonu o le atunuu ma fafo, o loʻo i ai le tele ma le tele o lipoti o le faʻasolosolo manuia o le gasegase o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I. Ae peitai, o lenei foi mea e iai ona lava faigata - pe a uma, o le gaioiga o se faagasologa o le folasia muamua o se okeni mai fafo i totonu o se tino o le tagata (tusa lava pe a ave mai se aiga vavalalata). E le o se taimi mulimuli ane, o le a faʻaaogaina e le tino puipuia le galuega - ma o le a le toe faʻaaogaina se paʻu. O le mea lea, ina ia iloa ai le gaioiga e pei o le pito sili ona taua, e le talafeagai foi.

O le mea e leaga ai, o faʻamatalaga i luga o le mafai ona togafitia le maʻisuka ua faʻaauau ona taʻitaʻia atu ai i taunuʻuga matautia. O le toʻatele e manatua le mataupu maualuga i faʻamatalaga faʻasaienisi a Gennady Malakhov, o faleoloa e tumu i faʻasalalauga e folafola atu ai se vaifofo atoatoa mo le maʻisuka e aunoa ma le faʻaaogaina o insulin ma meaʻai. O le mea e faanoanoa ai, o le faʻatuatuaga o tagata matutua ma gasegase, o matua o tagata gasegase e le mananao e talitonu i se faʻamaʻi matautia, na o le faʻapupulaina o le tulaga, ma o ia togafitiga e le aoga i le 100% o mataupu.

O le a se mea e mafai ona fai?

Talu ai nei, o le fiafia i le faafitauli o le maʻisuka ua faafuasei ona tupu le fiafia mai le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Itumalo o Krasnoyarsk. E ono masalomia, o lenei mea e mafua mai i le konafesi talu ai talu ai nei i le faamanatuina o le aso fanau o le UN resolution i le maʻisuka ma isi mea na tutupu e faatatau i lenei autu. I le tasi itu poʻo le isi, o nisi o Falemaʻi Soifua Maloloina ua tatalaina i le itulagi, lea e ono mafai ona iloa ai tulaga lamatia mo le atiina ae o le maʻisuka i se tagata maʻi faapitoa, faʻapea foʻi ma tali i le tele o fesili. Latou te maua i luga o faʻavae o falemaʻi faʻapitoa nei:

  • Polyclinic numera 14 (Krasnoyarsk)
  • Polyclinic number 1 (Krasnoyarsk)
  • Polyclinic number 3 (Krasnoyarsk)
  • Falemai o le Aai o Nu.1 o Krasnoyarsk
  • Nofoaga Tutotonu Faʻapitonuʻu o Krasnoyarsk mo le Puipuiga Faʻafomaʻi
  • Minusinsk Center for Prevention Medical
  • Lesosibirsky Central District Hospital
  • Kansk Central City Hospital
  • Achinsk Central District Hospital
  • Polyclinic numera 1 (Norilsk)

Ou te fautuaina malosi le faʻafesoʻotaʻi atu ia i latou uma o loʻo i ai mafuaaga e masalomia ai le maʻisuka ia latou lava poʻo e pele ia i latou. Ma, i le avea ai o se tagata e le faʻafefe i le endocrinology ma le faafitauli o lenei faʻamaʻi faapitoa, e mafai ona ou taumafai e tali fesili talafeagai - faʻaalia pe faʻalapotopotoga.

O le faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka. Faʻaaliga mo le 2030

Tuua Lau Faamatalaga