Ierusalemaichokei: togi ma faʻamaʻi o le maʻisuka mo le faʻaitiitia o le suka

O le toʻatele o tagata e leʻi iloa le i ai o se meaʻai mataʻina e pei o le tosinalo o Ierusalema. E faaigoaina e igoa eseese: "lanu lanu", "atisusisi mai Ierusalema", "paʻu oneone".

O le atisikoke a Ierusalema e lauiloa mo le fesoasoani i le faʻaumatia o le tele o pathologies ma e aoga mo le maʻisuka.

O aso nei o le a le gata ina tatou mafaufau i mea taua o lenei fualaau faisua, ae taʻu mai foi ia te oe pe faapefea ona saunia mea e faʻamalolo ai ma ipu mai le la mo le maʻisuka.

O le a le maʻisuka

Faatasi ai ma lenei faamai, ua le mafai e le pancreas ona gafatia lona gafatia e maua ai le insulin. O le maʻisuka faapena o le ituaiga 1. Afai ei ai se soliga o le metabolism o le inisalini, ona avea lea o lenei maʻi ile ituaiga 2. O tagata uma lava e mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faafomai.

Fuainumera Faamauina e faaalia ai o le maʻisuka o se mea matautia tele i le soifua maloloina o tagata i le salafa o le lalolagi. O le International Diabetes Federation e oʻo atu i le 290 miliona tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. O le faʻavaivaia o fuainumera fuainumera faʻataʻitaʻiga o loʻo faaalia ai e oʻo mai i le 2026 e mafai ona faʻatupulaia lenei ata i le 340 miliona tagata.

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i tagatanuʻu ma tamaiti e manaʻomia masani faʻalavelave masani o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaitiitia o le lagona o le tino ma gaʻo ile inisalini e faaitiitia.

Faʻamatalaga ma vailaʻau faʻaleagaina o le ele

O le atisisisi a Ierusalema o se laau maualuga tele. O le aʻa ma lau o loʻo i ai se mafiafia.

E fuga mai le pi i le faaiuga o le taumafanafana. O le laau e le gata ina faʻamalolo ai meatotino, e mafai foi ona teuteuina soo se togalaau, faafetai i lona lanu samasama samasama.

I lalo o le igoa "lanu lanu" e natia ai se oloa taua, lelei ma maloloina, e faʻafeiloaia e o tatou tuaa mamao.

Faafetai i lenei fualaau faisua, e mafai ona e faʻatamaoaigaina au meaai i aso taitasi ma mea aoga:

  1. O le fualaʻau ei ai inulin. O lenei vailaau e taua tele mo le maʻisuka. O le mea autu o le inulin o lenei mea e fesoasoani e tausia ai le microflora a le tino. O le inisalini e faʻamalosia ai foi le puipuiga o le tino ma afaina ai le gaioiga o le gastrointestinal tract, e puipuia ai le tupu mai o ni maʻi pipisi o vailaʻau ma isi vaomago.
  2. O le toisina o Ierusalema e le aofia ai le suka. Mo le suamalie suamalie o le fualaʻau e feiloai ai ma le fructose suauu. O lea la, o le eleele e le aafia ai le faateleina o le suka i totonu o le tino. Taumafa tau taumafa e aofia ai polotini maloloina. Talu ai ona o mea o loʻo taʻua i luga, o le fiaai malosi o sela e mafai ona faʻatonutonuina e aunoa ma le inisalini, o se mea taua tele mo le maʻisuka.
  3. E tele taimi e tele atu ai vitamini A i totonu o fatulaʻau nai lo fualaʻau maloloina e pei o kāloti ma le uka kalaka. E pei ona e iloa, o le faʻaaliga i le maʻisuka e matua aʻafia lava. O le atiseti o Ierusalema e mafai ona avea o se mea faʻapitoa mo le soifua maloloina o mata.
  4. O le tele o fiber e fesoasoani i le faʻasaoina o le nofoa ma fufulu le tino o togene faʻaopoopoga. Afai o loʻo iai le acetone i le urine, e tatau ona aofia i lenei fualaau aina le maʻisuka.

O le uiga mataʻutia o le atisosisi o Ierusalema

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai mea taumafa ma se faʻamaumauga faʻapitoa e oʻo atu i le 49 iunite. O le meaai autu e faia mai ia i latou. Meaai ma se faailoga o le 50 - 69 iunite ua faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 e avea o se tuusaunoaga, ni nai aso i le vaiaso, e le silia le 100 kalama. O le maʻi lava ia e tatau ona i ai i se tulaga o le faamagaloga.

O meainu ma meaai, o le faasinomaga igoa lea e tutusa pe sili atu i le 70 iunite, e faasaina e le fomaʻi i le taimi o togafitiga, ao latou faateleina le maualuga o le toto toto i le le taliaina mo se taimi puupuu, mafua ai le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 1, ma i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faamalosia ai se tagata e inu i le suka.

I nisi o tulaga, o le faasinomaga o le faasinomaga e ono faateleina, mo se faataitaiga, mai togafitiga vevela po o suiga i le ogatasi o le oloa. Ae o lenei mea e le faʻaaogaina i aʻa o le artichoke Ierusalema. I le faaopoopo atu i le GI, e tatau ona amanaʻia le kalori o le oloa, aua o le maʻisuka e masani ona mamafa i le oona.

Ina ia malamalama i le saogalemu o le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema ile tulaga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e iloa ona faailoga.

E fia calorie, ma o le a le mea o loʻo e faia e se peranise ele:

  • 61 kcal mo le 100 kalama o le oloa
  • o le faasinoupu e 15 iunite.

E mafai ona iloa mai lenei mea e matua saogalemu lava le 'aiina o le artichoke i aso taʻitasi ma le suka maualuga. E oʻo atu i le 250 kalama o lenei fualaau faisua e faʻaaoga i le taumafataga a le tagata maʻi i le aso.

O faʻamanuiaga o le paʻu oneone

O le atiseti o Ierusalema ma le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani i le fofoina o se maʻi "suamalie", sili atu, ina ia faaitiitia. E maua lenei mea ona o le mea o le atisusisi o loʻo aofia ai inulin - le natura masani o le inisalini. O le aofaʻi o inulin i aʻago o le fatu e 10-15%.

E toaitiiti tagata latou te iloa o fua o le suka e maualalo le suka e fai mai i lenei fualaau faisua. E mafai ona taʻu saʻo atu o le atisiseti o Ierusalema e aoga i le maʻisuka ma o lona puipuiga.

O faʻamaoniga mai tagata maʻi ma se ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e taʻu mai ai o le atisiliko ile Ierusalema e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga masani, i le naʻo le lua vaiaso o le faʻaaogaina o lenei fualaau faisua, o le mea taua o le iloa pe faapefea ona faʻaaoga le artichoke o se togafitiga masani i tamaiti ma tagata matutua.

O le a le aoga o le artichoke Ierusalema:

  1. B vitamini,
  2. Vitamin PP
  3. ascorbic acid
  4. inulin
  5. paluka
  6. calcium
  7. kilika
  8. fumela
  9. magnesium
  10. uʻamea.

O meatotino lelei o le artichoke a Ierusalema o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o minerale i totonu o le fualaau faisua o loo i totonu o le lapoa tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tele le uʻamea i totonu, e sili atu nai lo beets ma lapisi. O le faʻaaogaina o le artichoke o le faʻafetai i le inulin e le gata ina faʻaititia ai le suka, ae aveesea ai foi le mamafa o faʻamalolo ma meaʻai o le afa-ola mai le tino.

O le atiseti o Ierusalema e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o faʻafitauli o le gastrointestinal tract i le tamaititi ma le tagata matua. E mafai ona faʻaaogaina i togafitiga faʻasolosolo, e faʻaumatia ai le manava ma le manava.

Faʻaaogaina le artichoke Ierusalema e fautuaina e faʻafaigofie le microflora i totonu o le inumaga, ina ia faʻaleleia ai le aʻafiaga. O le elee o le eleele e fai ai se meafaigaluega sili ona lelei mo le atinaʻeina o siama aoga i le manava.

O faʻamatalaga aoga nei o se fualaʻau:

  • togafitia gasegase gastrointestinal eseese,
  • faʻaititia le cholesterol leaga
  • ei ai le faʻaititia o le aʻa i le toto maualuga,
  • faatulaga le toto toto,
  • aveese le manava, manava, vomiting, taoto,
  • faamalosia le muso o le fatu.

O le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka e taua tele i le fesoasoani lea i se tagata o le edema, faʻaleleia le gaioiga o le tino cardiovascular system.

O faʻamanuiaga o le atisosisi o Ierusalema o loʻo faʻaalia foi i meatotino faʻasao. Fomaʻi fautuaina tagata nonofo i 'aʻai e leai ni mea e ola ai e faʻatau ai aʻa e lua i le aso, pe inu 70 mililiters o le sua. Mai aʻa e mafai ona e saunia se teuteuga.

Matou te saunia e pei ona taua i lalo:

  1. Muamua lava, ia 'aina lelei se atisikoke se tasi Ierusalema ma liligi le 800 milliliters o le vai inu,
  2. faʻaaoga mo le itiiti ifo ma le 60 minute,
  3. pe a maeʻa
  4. mea inu suamalie na tunu i le 500 milliliters i le aso.

O togafitiga o atiseti o Ierusalema e aoga i togafitiga faigata mo ia faʻamaʻi:

  • tachycardia, ischemia,
  • fatu fatu
  • atherosclerosis
  • maʻi suka o le muamua, lona lua,
  • toto maualuga

O lo o atiaʻe e Ierusalema Ierusalema ni mea faʻamalolo ma i le tau faasaga i neoplasms leaga.

Ina ia maua mea sili ona aoga mai le fualaʻau, e tatau ona e iloa pe faapefea ona ave le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka.

Le faaaogaina o le artichoke a Ierusalema

Faʻafefea ona faʻaaoga le atisosisi o Ierusalema ma le maʻisuka - e toʻatele tagata gasegase e fesili i lenei fesili. E leai se faʻamatalaga manino iinei - e mafai ona faʻaopopo i salati, e saunia ai tinctures poʻo le sua o le sua fou.

O lenei fualaau faisua ua taua o se tagata tau ma le kulukose maualuga ma le cholesterol leaga. Ina ia faʻaitiitia le faʻaalia o se maʻi "suamalie", e tatau ona e 'aina se fualaau e tasi, e tusa ma le 100 kalama, pe inu 100 mililiters o le sua i luga o se manava gaogao i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le tosina o le Ierusalema e aoga mo le maʻisuka i faʻataʻitaʻi ma le kuka. Ina ia faʻasaoina mea uma i le atisichoke ile Ierusalema, e tatau ona faia le taamilosaga i se sima poʻo se mea laupapa, talu ai ona o le uamea e gaoioi ai ma e tele lava ina le 'aina le fualaau aina o vitamini. E ui lava e mafai ona e 'ave se atisikoke e le faʻamaonia, e lelei le fufuluina i lalo o le vai.

O loʻo i ai vailaau faʻasaʻi ma le atisatisima Ierusalema, sili atu, e faavae i luga. E faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulūkose i totonu o le tino, faʻateleina ai le tui ile inisalini. Le lisi o fualaau sili ona lauiloa (o latou igoa):

O fualaau oona e ave i le taeao i luga o se manava gaogao, afa itula ao lei faia se taumafataga, inu tele vai. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le suka toto, e mafai ona e faʻaaoga le sipuni. O le umi o le umi o le suʻe, o le maʻisuka o le a faʻaaogaina.

E mafai lava ona ou faia i se isi itu se paʻu i totonu o le tau faasaga i le maʻisuka? O se mea lauiloa le kukaina o le maʻisuka. Ierusalema artichoke i luga o le vodka mai le maʻisuka o le a le fofoina le maʻi, ae o le a na ona tuuina atu ai se aafiaga sese.

O le mea moni o le glucose ua faʻamalolo litaea mai le ava malosi, ae o loʻo faʻaauau pea i le tino. Ma o le taimi lava e faʻaumatia ai le ava malosi e le tino, maua ai le suka maualuga. Ma o le sosoʻo o le artichoke o Ierusalema i vodka e le afaina ai le maʻisuka.

O le mea o loʻo mulimuli mai o le a faʻaititia ai le suka o le toto:

  • faafetai i aʻa o se tootikoke se tasi Ierusalema ma sasaa se lita o vai inu,
  • faʻaosoosoga i le tolu itula, ona aʻafia ai lea.

O le a le umi e alu ai? E faʻalagolago lava ile alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2. O le tau maualalo o le a tolu vaiaso.

O lenei siaki e le gata o le togafitiina o se maʻi "suamalie," ae o le puipuia foi o lenei faamai.

Suesuega o atiseti o Ierusalema

O le atisikoke a Ierusalema o ana faʻamanuiaga e le mafai ona faʻatagaina e tatau ona i ai i le taumafataga, e le gata o se tagata soifua maloloina ma le maʻisuka. Afai e masani ona e taumafa i salakeke, o le a faigofie lava ona faʻafeiloaʻi e le atisichoke Ierusalema lau lisi. O nei fualaau salati o le a faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, cholesterol leaga.

E manaʻomia ona e laeiina ni ipu i yogurt, e le maua ai le suamalie, o le siʻosiʻomaga suamalie poʻo le olive. O nisi taimi e mafai ai ona faʻaaoga le kulimi kulimi-maualalo. E mafai ona faʻasaina mayonnaise ma faʻatau faleʻai ona o le maualuga o le kalori ma le suka gaʻo.

O le salati o le "apu o le apu" ua saunia mai vaega nei: tasi apu, tasi toichoke Ierusalema, tasi kukama, 100 mililiters o yogurt e le o faguina. Taʻu le kukama ma le apu. Taʻu uma meaʻai ma le vaitau ma le yogurt. Tatou te 'aina se salatisi i soo se taumafataga.

Mo se meaʻai mama, e talafeagai le salakeke daikon e le masani ai:

  1. daikon - 100 kalama,
  2. tasi atisikoke Ierusalema,
  3. nai lala o le pi ma le pasili,
  4. tasi tamai kālati
  5. se sipuni o le suauʻu olive.

Peel daikon ma kāloti, faʻafefe, faʻafeiloaʻi le atisosisi o Ierusalema ma tamai kopa, tapena le miti. Faʻafefiloi mea taua ma le vaitau i le suauʻu.

O nei suʻega e maualalo i calorie ma o le a avea o se ituaiga sili ona lelei i le lisi o le maʻisuka.

Endocrinologist's Tips

Afai o se tagata maʻi e maua i le insulin i le maʻisuka e masani ona 'ai i mea taumafa ma le GI maualuga ma maualuga, o lona maʻi o le a alualu i luma vave ma tuuina atu ni faʻafitauli faigata e aʻafia ai i totoga o le tino, e pei o le nephropathy, glycemic coma ma isi.

E matua manaʻomia lava le faia o togafitiga mo le maʻisuka o soʻo se ituaiga. O le mea autu o le gaioiga faaletino o le masani lea. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i ia ituaiga taʻaloga:

O tagata mamaʻi e iai le mamafa masani latou te le manaʻomia le faitauina o kalori i le taimi o togafitiga, o le mea autu o le paleni lea o meaai. Afai o le tagata e mamafa, o le faʻaogaina o calorie i aso uma e eseese i le 2000 - 2200 kcal.

O le tele o le lisi e tatau ona avea ma fualaʻau. E tautua i latou o ni vasega muamua, itu ipu, salati. E sili ona lelei le aua le gauai i le faaumiumi togafitiga o le vevela e puipui ai vitamini ma minerale taua.

Fua, fualaau aina e tatau ona 'ai i le taeao, o le kullukose e maua mai ia i latou e gaosia vave vave e le tino. E manaʻomia lou tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai i taimi o le vaitau, latou te maua le tele o meaʻai.

E le tatau ona e le amanaiaina le faapaleniina o le vai, ia inu ia le itiiti ifo i le lua lita o le vai i le aso - teas, teuteu o le vao, vai vai mago. I le auala, o le vai oona mo le maʻisuka ituaiga 2 ei ai lona aafiaga lelei i le tino.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i aoga o le artichoke a Ierusalema.

Contraindications

E le i ai ni faʻatau faʻailoga e tusa ai ma le faʻaaogaina o le atisosisisi a Ierusalema. O lenei oloa e faigofie lava ona uuina e le tino ma e le o se mea e lamatia ai le ola maloloina o le tagata. I nisi tulaga, e le mafai ona matauina le le faapalepale tagata taitoatasi i lenei fualaau aina, ona o le tele o gasegase eseese e mafai ona tupu.

E masani lava o le taumafaina tele o le la i le meaʻai e avea ma mafuaaga o le afaina ma le afaina. Ina ia aloese mai nei taunuuga le lelei, o le fualaau faisua e tatau ona togafitia i le vevelaina o le vevela (fry, cook, stew). Ina ia faafaigofie le faagasologa o otaota, e mafai ona e faaopoopoina le kumini poo le coriander i ai.

Fuga kuka

E mafai ona e faʻaaogaina teuteuga, infusions, sua, teas ma sili atu mai le atisatisima Ierusalema. E taua le manatua o le taimi e saunia ai aʻa, e le fautuaina e faʻaaoga mea uʻamea ina ia aua nei faʻaaoga uma mea aoga o le oloa. Ina ia fufulu mama, ia faʻaaoga ni naifi kulumu.

O suʻega a le atisikoke o Ierusalema o le a fesoasoani e faʻamalosia le puipuiga ma faʻateleina le maualuga o meaʻai i le tino o le maʻisuka.

E mafai ona e maua lenei tusiga e aoga i le togafitia o le maʻisuka ma togafitiga faʻalafoo.

O iinei o le ae iloa ai mea uma e uiga i le faʻamaloloina o le paʻu o aspen.

O lenei fua e faigofie lava. Ina ia maua mai le suamalie maloloina mai se fualaau faisua, e tatau ona tipi i ni vaega ma fusi i totonu o se suʻai. E mafai foi ona e togiina le sua i le lima, e faaaoga ai le gau mo nei faamoemoega, lea e tuu i ai le pulp chopped by the blender.

O le suamalie o le sua e inu ao le i ai meaai mo le afa itula, lea e fesoasoani e le gata ina faʻasalalau le aofaʻi o le suka i totonu o le toto, ae aʻafia ai foi le aafia ai o le tino atoa.

O le syrup e mafai ona faʻafaigofieina le gaosia o le suka gase, faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le tino, puipuia le muʻamuʻu, faʻaitiitia le malosi ma le gaioiga. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le siva e fesoasoani e faʻaumatia ai siama laiti ma maua ai le aʻafiaga o le inflammatory i le gastrointestinal tract.

Faia o le sipopo o se mailei. Muamua e te manaʻomia le fufuluina lelei o fatu o le laau, ona fesuiaʻi lea i totonu o se paluga eleʻele i le setete. Aumai le masini e mafua ai i le vevela o le 50-60 tikeri ma faʻapipiʻi mo le valu minute. A maeʻa lena mea, e tatau ona faʻatagaina le kululu e faʻaliliu i le vevela o le potu.

O lenei faʻavevelaina ma le mafanafana e tatau ona toe faia pe a ma le 4 taimi, e tatau ona faia e faʻafefe ai le siva. I le vevela mulimuli, e mafai ona e faaopoopo i ai sina sua o le tipolo. E fautuaina e teuina le siva i totonu o le pusaaisa.

Mai lau o se laau

O se fusi o laulaau ua faamaonia lelei lava ia. Ina ia saunia, e tatau ona e faʻamago ma olo lau laʻau. Faʻaopoopo se sipuni sipuni o meafaitino gaosia i le lita o vai inu. O le mea e tupu mai ai, e tuʻuina atu mo le 20-24 itula.

O le faʻafefeteina faʻafeiloaʻi e faʻafofoga tautala i totonu o se ipu malamalama 4 taimi i le aso, mo le 3 vaiaso.

Tinisi foi e aoga i le maʻisuka. Ina ia saunia, e tatau ona olo le pulupulu o le laau ma sasaa atu i le 1 lita o le vai inu.Ufiufi mea o loʻo i ai ma tuʻu e faʻafesoʻotaʻi mo le 4 itula i le vevela o le potu.

Muamua, o lau pito i luga o le laau e vavae ese, mago ma nutimomoia. Mo le tasi ipu malamalama vai, faʻaopoopo 1 le sipuni (teaspoon) o mea gaʻo ma mea e gaosia mo le 10 minute. E fautuaina e ufiufi le ipu tioata ma se sima sima. O le lauti faamaloloina e fautuaina e inu i le 4 ipu i le aso.

Faʻataʻi atisiko

O le tutusa lenei o pateta falai masani, e sili atu ona lelei ma o nisi taimi e maloloina. 'Otiʻoti le fualaʻau vevela i ni fasi moa ma faʻanenefu i totonu o se umu seia faʻasua. O le isi, tuʻu le oloa i luga o le pepa tao, fufulu i le sisi i luga poʻo le sasaa i luga o fuamoa na sasaina ma tao i totonu o le oven mo le 30 minute. E mafai foi ona e faaopoopo lautini, salamata poo fualaau faisua i lou tofo.

Salati i le kapisi ma le apu

Paʻu ma faʻafefe le fualaau faisua. Tasi le apu se tasi, o le paluga lea e tatau ona kukaina pe teuteuina lelei i se naifi. Faʻafefiloi lauʻau ma pi ma faaopoopo se sauerkraut laitiiti. Ina ia maua le salatiga o se tofo e sili atu ona logoina, e mafai ona e faʻaaogaina i le virgin olive oil.

"Olaga o le taumalulu"

E tatau ona e ave se tasi kāloti ma faʻafefiloi i luga o se mea gaogao. Toto le tipi ma kukama i se naifi. Faʻafefiloi meaʻai ma faʻamaʻaina Ierusalema artichoke faʻatasi ma mea o loʻo taua i luga ma le vaitau ma le suauu (olive).

Salatini vitamini. Oti ni nai susulu ma kukama i ni fasi falaoa laiti. Grate ni nai fua o le atisiliko i luga o se fatu mafiafia ma le vaitau ma le suauu olive. Faʻafefiloi mea uma ma faʻaopopo sina tamai lanu.

E moni, pe a uma ona e faitauina lenei tusiga, ua e suia lou mafaufau e uiga i se fualaau mataʻina taua o le tosinalo o Ierusalema. E mafai moni lava ona kuka ni kuka maloloina lelei ma suamalie mai ia mea o le a faʻaleleia ai le manuia lautele.

Le taua o le tosina o le Ierusalema i le maʻisuka

Mo le sauniuniga o fualaau oona, o vaega uma o le atisikoke o Ierusalema o loʻo faʻaaoga, ae ui i lea, o ona fatu e sili ona aoga i le tino. Ua tumu i latou i vitamini, micro-macro elements, amino acids. O le taua tele mo tagata faʻamaʻi o le inulin - o se polysaccharide masani, o loʻo i ai i se vaega taua i aʻa o le pulu. O lenei elemene e mafai ai ona saʻo le tagofia o le kulūkose ma fesoasoani e faʻaititia le suka o le toto.

O aoga aoga o le atisosisi o Ierusalema mo le maʻisuka ua aloaia e le gata i tagata e lagolagoina togafitiga, ae faapena foi i togafitiga aloaia. Ua matauina e le au atamamai suiga lelei nei i le tino ma le faʻaauau ona faʻaaogaina vaega o lenei mea totino:

  • Glucose ua suia i le fructose, lea e faigofie ona maua e siama e aunoa ma le hormone o le pancreas ma faʻasolosolo ai gaioiga faʻasolosolo,
  • Faʻaavanoa le faʻavaveina o le kulūkose i totonu o le paʻu o le cell, lea e oʻo atu ai i le paʻu malie o le suka o le toto,
  • O le glucose e le faʻaaogaina ua alu ese mai le tino, lea e afaina ai foi le maualuga o le suka,
  • O totoga ua faamamaina mai mea oona,
  • Ua faʻamalosia le faʻaogaina o le tino,
  • O le galuega o le gastrointestinal tract e faʻapitoa,
  • O le gaioiga o le pancreas e faʻaleleia, o lona gafatia e faʻatasi ai le faʻateleina o le inisalini,
  • Faʻateleina le carbohydrate ma le lipid metabolism, lea e mafua ai ona paʻu malie le mamafa o le tino.

Faʻasalaga ma faʻaleagaina

O le 'aiina o se peranise o loʻo i ai le itiiti ifo o faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le togafitiga o atisosisi a Ierusalema e mafai ona afaina i mataupu nei:

  • Faatasi ai ma le le faapalepale taitoatasi i le pulufana, lea e tupu i se taimi e le masani ai,
  • Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le suauu (o le 'ai o faʻamaʻi faʻamalosi e faʻaleleia ai le faagasologa o le gaosiga o le kesi i totonu o le manava,
  • Afai ei ai le mumū o le pancreas,
  • I le tulaga o cholelithiasis (Ierusalema artichoke e faʻaleleia ai le aafiaga o le choleretic, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le gaioiga o maa ma le fusi o le ala)
  • Ma le faʻamaonia tele o faʻamaʻi o le vaega o meaʻai.

Gaʻo e 'ai i le suka suka

O vailaau faʻaleagaina o le laau e faʻasaoina e tusa lava pe maeʻa le gaosiga, o lea o le atisikoke Ierusalema e mafai ona faʻatagaina e 'ai faʻatasi pe leai foi, tao tao, fualaau aina ma le maʻisuka. Peitai, o aʻa fou e tumau pea le aoga. E mafai ona 'aina faʻatasi ma fasi pepa pe faaopoopo i salakeke fualaʻau.

O le tofo o le lau o le pi e foliga mai o se radish vevela po o se asparagus. E le o ni mea fou, o lea e le manaʻomia ai le faʻaopopo o masima poʻo soʻo se taimi. E fautuaina e le aufai meaʻai meaʻai e maua i le maʻisuka e sui ai le pateta ma le atishoke a Ierusalema i ipu uma. O le eletise o le eleele e aofia ai le itiiti ifo o calories, o lona faʻaaogaina o le a mafua ai le paʻu o le mamafa, lea e taua tele mo lenei maʻi.

O kamupani gaosi oloa e maua mai ai fualaau o artichoke o Ierusalema e aofia ai polysaccharides, vitamini, ma minerale (faateleina le sinima, iron, phosphorus, kasikoni, ma le potassium). E tatau ona e faʻaaogaina faʻatasi i le aso, 4 capsules i le taimi (mo tamaiti - mai le 1 i le 4 capsules), inu sina vaega itiiti o soʻo se vai, afa itula ao leʻi faia le taeao. E manaʻomia lou suʻeina o fualaau o le artichoke i le maʻisuka i taimi uma.

Fomaʻi faafomaʻi

A maeʻa le umi o le tagofia o nei vailaʻau, e maitauina le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi: o le maualuga o le kulūkose i le toto e faʻaitiitia, sili atu le mamafa o le mamafa, ma o le soifua maloloina atoa e faʻapitoa.

E le mafai ona faʻafefiloi atisiko ile atunuʻu ma lau o le sage ma le lemoni, aua pe a fegalegaleai ma nei laau toto e toetoe o mea uma e faʻamalolo ai.

  1. 500 g o le atisikoke a Ierusalema o loʻo fufulu, faʻamamago i se solo pepa,
  2. O pasi e pasi atu i se mea e teu ai manu,
  3. Faʻaaoga le kulimi, faʻafefe le sua mai le mea e maua mai ai.

E ave le meafaigaluega i le ⅓ cup, 15 minute aʻo leʻi faia le taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. Togafitiga ma le toisina o le toisina o Ierusalema e tatau ona faaauau mo le masina. O aso uma e sili atu le lelei o le faʻaaogaina o le inu, ae afai e tatau ai, e mafai ona teu i totonu o le pusaaisa mo le aso.

Ava e aunoa ma le ava

O lenei fua e faʻaaogaina na o laulaau ma le pito i luga o le atisina o le artichoke Ierusalema. O se faʻasologa ua saunia e pei ona taua i lalo.

  1. O le laau ua maeʻa lelei, fua le 2.5 tbsp. sipuni
  2. O mea laititi e sasaa mai i vai inu,
  3. O le vaiinu e tuʻuina i le mea faʻapipiʻi i totonu o se pusa faʻamau i le potu vevela mo le 12 itula,
  4. O le faʻasolosolo faʻasusu e faʻamamaina e ala i le susu.

O le fualaau faasaina e fa 4 aso i le aso ao le i taumafa. O le togafitiga e tatau ona le gata i le 21 aso.

Faʻamatalaga i luga o le ava malosi

O le meafaigaluega e le gata ina faʻaitiitia ai le kulukose o le toto, ae faʻamalosia ai foi le cardiovascular system ma faʻaleleia ai le ate. O le auala e kuka ai e pei ona mulimuli mai.

  1. 500 g o laulaau o le "pearise pear" ua sasaa mai i le lita o vodka,
  2. O se atigipusa o loʻo i ai le tincture ua tuʻuina i se nofoaga pogisa mo aso e 15,
  3. O le oloa maeʻa e faʻamamaina e ala i le faamama o le cotton gauze.

20 ml o tincture ua oso i le 200 ml o le vai ma inu loa. E faʻaaogaina le meafaigaluega 3 taimi i le aso ao leʻi faia taumafataga.

O le kofe i taimi uma o le kofe e sili ona suia i se inu ua saunia faapitoa mo le maʻisuka. Saunia e pei o lena.

  1. O lapisi e tipiina lelei (500 g),
  2. Ona sasaa lea i le vai fou mo le 5 minute,
  3. Ona faʻamaligiina lea o le vai, ua faʻamagoina le atisisisiko a Ierusalema ma falai i totonu o se apa e leʻi faʻafefeteina,
  4. O mea e maua mai ai mea e gaosia o loʻo i ai i totonu o se mea e fai ai le kofe.

O le artichoke o Ierusalema e mafai ona teuina mo se taimi umi i totonu o se ato fagu i se nofoaga ma le maualalo o le susu.

O vailaʻau faʻasaina e faʻavaeina i le togi o le atiseti o le atiseti o Ierusalema, e mafai ona ofoina atu i tamaiti. O le meafaigaluega e faʻamaeʻaina ai le tofo o cereals, pastries, e aoga le faʻaopopo i le lauti.

  1. O le kulupu e vevela, faʻaaogaina i le vai inu, pipiʻi.
  2. O le suamalie e mafua ai le suavai i le vai mama i se fua faatatau o le 1: 1.
  3. E sasaa le vai i totonu o se koneteina tioata ma tuu i totonu o se vai vai, lea e vevela mo le 40 minute. E le mafai ona e faʻatagaina le kukaina o le oloa, a leai o le a le maua ai le tele o ona uiga taua.
  4. A amata ona vevela le siva, ona faaopoopoina lea o le sua o le lemoni atoa. O mea uma e fefiloi lelei ma aveese mai le ogaumu.
  5. O loʻo faʻaosoosoina le meafaigaluega mo le 6 itula i totonu o se fagu ma se tapuni faʻapipiʻi.
  6. E taofi le siva kuka i totonu o le pusaaisa. O le olaga faʻaleoleo e 12 masina.

Mai aʻa o le "pearise pear" faia se vai inu, lea e aoga e inu pe a uma le aiga o le taeao ma 2-3 taimi ile aso. Saunia e tusa ai ma le fua lenei.

  1. O le atiseti o le atiseti o le Ierusalema o loʻo vaetoʻaina, tipi i ni fasi vaega ma faʻagogo. E mafai ona e faia lenei mea ile ogaumu i le 100 ° C.
  2. O le mea faʻapipiʻi mamago o le a faʻaputuina i le paʻu (i totonu o se mea e gaosia ai le pata poʻo le kofe).
  3. 15 g o le mafuaʻaga o lauti ua tuʻuina atu 400 ml o vai inu. Faʻaosooso i lalo o le tapuni mo le 5 minute.

Laei mo le maʻisuka

Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faia ni fetuʻutuʻaiga i luga ole folasia o fautuaga, ae peitaʻi, pe a faʻapipiʻi se taumafataga mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona taʻitaʻia oe e tulafono taua:

  • E faasaina le faaopoopo o aano o manu, sausa, sausage,
  • O oloa gaosi susu e tatau ona le aofia mai le lisi,
  • E le tatau ona e kuka meaʻai faʻapitoa,
  • E sili atu i le gaosiga o ipu, kuka poʻo le kuka, pe afai e manaʻomia ona faʻanoanoa oloa - o le aofaʻi maualalo o le suauʻu manogi e faʻaaogaina.


Vitamin Salad

O fualaau e sili ona telē o fualaau o fualaau faisua ua faʻasaoina. I le lisi mo le maʻisuka, e tatau ona aofia ai se ipu e tusa ai ma lenei fua.

  1. O le tosina o le atiseti o Ierusalema e faʻamamaina ma faʻamamaina i luga o se fualaʻau. O lea e le faʻapogisaina ai, e faʻasalalauina i le sua suamalie.
  2. Kukamato, radis, o le lanu o greens ua vaeluaina.
  3. Mo le faʻaaogā, faʻaaoga le sana poʻo le suāuʻu olive.

Totogi

O lenei ipu o le a sili ona fiafia i le taumafa o le tagata maʻi na o ia lava, ae faapena foʻi lona aiga. O laasaga o le kuka e pei ona taua i lalo.

  1. 4 Ua fufuluina aʻa o toatulikolo Ierusalema, faʻamamaina ma solo, faʻamamaina.
  2. O fatu e totoina i totonu o se mea faʻaleleia poʻo se fuʻa lelei.
  3. I le mea e maua mai ai, ou te aveina 2 fuamoa. Liligi 50 ml o susu, faʻafefiloi lelei.
  4. Faʻaopoopo faʻaopoopo le 80 g o le falaoamata o le saito ma le aofaʻi tutusa o semolina, faʻaauau pea ona faʻaosooso.
  5. O se fagu poʻo se mea e gaosia ai e faʻafefeteina i le suauʻu manogi. Liligi le pito i lalo. Sa saunia i le 180 ° C mo le 30 minute.

Pickicho Jerusalem artichoke

E toʻatele e faʻaaogaina i le mea moni e na o le kapisi se sauerkraut, ae mafai foi ona saunia ni fatu togafitiga i se auala talitutusa. I lenei fomu, o le atinaʻe o Ierusalema o le a tumau pea lona aoga i le tausaga atoa.

  1. O fuālaʻau ua fufulu ma vaʻaia,
  2. Tipi i ni fasi ie manifinifi,
  3. Saunia se suauʻu: 40 g masima o loʻo faʻafefiloi i se lita o vai,
  4. Totoina o le artichoke a Ierusalema o loʻo faʻapipiʻi mau i totonu o se fagu ma sasaa i le saline,
  5. O mea o loʻo i totonu o le mea e mafai ona tuʻuina i lalo o sauaga ma tuu i tafatafa o le vevela mo le 2 aso, ona siitia atu lea i se nofoaga malulu,
  6. A maeʻa le 2 vaiaso, e mafai ona faʻaumatia le tosina o Ierusalema.

Vailaʻau suamalie

O vaega o lenei ipu e mafai ona eseese e pei ona e manaʻo ai. O le mea taua o le atinaʻeina lea o Ierusalema artichoke o le mea taua tele lea.

  1. O se faaputuga togafiti laʻitiiti na vali i le vai tafe pe tuu i totonu o le vai inu mo le minute.
  2. 8-10 laulaau o vao ma laʻau vaivai e vaeluaina i fasi.
  3. O le kuliki alalaʻau e tipi i sikuea ma falai i totonu o le suāuu. I le faaiuga o le falai, faaopoopo le 20 g falaoamata, faʻapipiʻi mo le isi 3 minute, faʻaosooso pea.
  4. 3 aʻa o se paʻu o le eleele, e vaʻavaʻa, faʻataʻapeʻapeʻa.
  5. 2 lita o le vai ua sasaaina i totonu o le apa, kuka, ona fufuluina lea o fualaau faisua, otaota ma laei.
  6. Afai e manaʻo ai, e mafai ona e masima le kuka, faʻapipiʻi fualaau aina uma ma le faga.
  7. Ua tunu le ipu mo le 25 minute, ona tuu lea e faapipii i lalo o le tapuni mo le isi kuata o le itula.

Recipes ma tupe e faʻavae i luga o le atisitoke a Ierusalema o le a fesoasoani e faʻavasega le togafitiga ma meaʻai a se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga