Maʻisuka aʻo maitaga

O le faafitauli o le puleaina o maitaga i fafine o loʻo mafatia i le maʻisuka o se faʻafitauli faʻanatinati i le lalolagi atoa.

O le taulaʻi atu i faailoga o le maʻisuka i fafine, i le faʻataʻitaʻiga faʻapitoa sa faʻaalia ai ni ituaiga autu se tolu o lenei faʻamaʻi:

  • o le ituaiga muamua o le IDDM, faatasi ai ma le insulin faalagolagoina,
  • o le lona lua o le NIDDM, faʻatasi ai ma le tutoatasi o le insulin,
  • o le lona tolu o le HD, ituaiga o maʻisuka ituaiga.

I le tele o faailo o le maʻisuka i fafine, e masani ona fuafuaina le ituaiga lona tolu, lea e mafai ona atiae pe a uma le 28 vaiaso o le maitaga. E faʻaalia lava i se solitulafono le tumau o le faʻaaogaina o le kulukose i le taimi o maitaga i fafine.

O le ituaiga masani o le maʻisuka o le IDDM. Faailoga o le maʻisuka o lenei ituaiga i alii e tutusa ma fafine. Afai tatou te talanoa pe faʻapefea ona iloa foliga o le maʻisuka i tamaiti, ona tupu lea i le tele o taimi i le taimi o le tamaititi.

Faailoga o le maʻisuka 3 o le maʻisuka i tagata matutua e sili atu ma le 30 e le masani ai, o le maʻi e le ogaoga. Leai se tasi oi latou uma ua maua i fafine ma HD. Afai e te matauina faailoga muamua o le maʻisuka, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi e aloese mai taunuuga ogaoga.

Pe a iloa faailoga o le maʻisuka i tagata matutua maitaga, e amata ona mataʻituina e fomaʻi le ala o le maʻitaga. IDDM i fafine maʻitaga o loʻo faʻaalia e ala i le faʻatupulaia o le gaogao ma tupe e le maua. O uiga o se faailoga o le maʻisuka i totonu o se maitaga maʻitaga, o se faʻaopoopoga o faʻamaʻi o le maʻi. E le gata i lea, o le IDDM i se fafine maʻitaga ua iloga i le amataga o le atinaʻeina o angiopathies ma se uiga o le ketoacidosis. Afai o loʻo e taulimaina lenei faʻamaʻi, ona e iloa ai lea o faʻamaoniga o le maʻisuka i tagata e eseese uma lava.

Faailoga o le maʻisuka ao maitaga

I vaiaso muamua o le maitaga, o le faʻafitauli o le faʻamaʻi toetoe o fafine uma ua maitaga e le suia. Malosiaga mafai ona maua le faapaleʻa gaʻo ona o le estrogen. O lenei mea o le a faʻaosofia ai le pancreas e faʻasaʻo ai le inisalini. O faailoga o le maʻisuka faʻamalosi i fafine maitaga maitaga sa maitauina foi, e pei o le gasegase o le glucose, o le faʻaitiitia o le glycemia, faʻaalia o le hypoglycemia, ona o le tatau ona faʻaitiitia le fualaau o le inisalini.

I se tulaga lautele, o le afa muamua o le maʻitaga o tagata maʻi na maua i le maʻisuka e pasi e aunoa ma ni faʻafitauli. E naʻo le tasi le taufaʻatau - o le lamatiaga o le le faʻafuaseʻi o le faʻanoanoa.

I le ogatotonu o le maʻitaga, o le gaioiga o hormones contrainsular e faʻalauteleina, e aofia ai le prolactin, glucagon ma le lacene placental. Ona o lenei mea, ua faaitiitia ai le faapaleʻa o le carbohydrate, ma o faailoga masani o le maʻisuka ua faʻaleleia. Le maualuga o le glycemia ma le glucosuria ua tulai mai. O loʻo i ai se avanoa e amata amata ai le ketoacidosis. O le taimi lea e manaʻomia ai ona faʻaopopo le tui o le insulin.

O faʻalavelave e sili atu ona faʻaalia mo le afa lona lua o le maʻitaga nai lo le muamua. E i ai se faʻafitauli o faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e pei o le fanau mai vave, maʻi o le urinary, late gestosis, fetau hypoxia, polyhydramnios.

O a faailoga o le maʻisuka e tatau ona faʻamoemoeina i vaega mulimuli o le maʻitaga? O le faʻaitiitia lea i le maualuga o hormones o le contra-type, o se faʻaitiitia i le maualuga o le glycemia, ma o lea na mafua ai ona maua le tui ole inisalini. O le faapaleʻa o le carbohydrate e toe tulaʻi foi.

O a faailoga e iloa ai le maʻisuka i le taimi o le fanau mai ma mulimuli atu ia i latou?

I le taimi o le fānauga, o fafine maʻitaga e maua i le maʻisuka e mafai ona atiaʻe le maualuga o le maʻisuka. O le tulaga o le hypoglycemia ma / poo le acidosis o se uiga lelei. Ae o faailoga o le maʻisuka ua matauina e fomaʻi i aso muamua o le taimi o le vaʻalele, ua na o se pau i le glycemia i le tolu muamua i le fa aso. I le aso lona fa po o le lima, o mea uma lava o le a toe foi i le masani. E mafai ona e fai atu ma le mautinoa e te ono le iloa ni faailoga o le maʻisuka i alii.

O le faagasologa o le fanau mai e faigata ona o le i ai o se tamaʻi fausua.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti mai tina o mafatia i lenei faʻamaʻi

Afai o le tina e iai se tasi pe sili atu faʻailoga o le maʻisuka, ona faʻamaonia lea o le siama, e mafai ona i ai se aafiaga tele e le gata i le atinaʻeina o le tamaititi, ae faʻapea foʻi i le pepe fou. E i ai ni faʻamaoniga o le maʻisuka e mafai ona iloa ai tamaiti e fananau mai i tina maʻisuka mai tamaiti masani.

Faatasi ai ma faailo o le maʻisuka i tamaiti, o foliga vaaia e mafai ona iloagofie: o mea e gaogao, o foliga lapotopoto o le masina ua matua atiae. E le gata i lea, o faailoga muamua o le maʻisuka i se pepe faatoa fananau mai e mafai ona taʻua o le fulafula, o le le mausali o le mamanu o mamanu ma okeni, o le tele o taimi o faaletonu, cyanosis. E le gata i lea, o se lapisi lapopoʻa ma le tele o hemorrhages i luga o vae ma foliga paʻu o faʻamaoniga muamua ia o le maʻi suka.

O le faʻaosoosoga ogaoga o le gasegase mai le maʻisuka o le maualuga maualuga o le soifua maloloina faaletino i tamaiti. O fanau faatoa fananau mai o tina maʻisuka ua faʻailoaina i lalo ifo ma faʻagesegese le faiga o le faʻaaogaina i tulaga ola i fafo atu o le manava. O lenei mea e faʻaalia mai i le tulaga o le faʻasalaga, manatu faʻapitoa, mea faʻapitoa. O le hemodynamics i totonu o se tamaitiiti e le maluelue, o le mamafa ua toe faʻafoʻi malie. E le gata i lea, o le tamaititi atonu o le a sili atu le malosi i le ogaoga o mafatiaga o le manava.

Epidemiology

E tusa ai ma auala eseese, mai le 1 i le 14% o maʻitaga uma (e faalagolago i le suʻesuʻeina o le faitau aofaʻi ma metotia faʻataʻitaʻi) e faigata i le maʻisuka faʻamaʻi.

O le taatele o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i fafine o le fanau mai o le 2%, i le 1% o maitaga uma na maua muamua e le fafine i le maʻisuka, i le 4.5% o mataupu o loʻo maua ai le maʻisuka faʻataʻitaʻi, e aofia ai le 5% o mataupu o le maʻisuka faʻamaʻi e faʻaalia ai le maʻisuka maʻisuka.

O mafuaʻaga o le faʻateleina o le gasegase o le fetal e moʻomia ai le manava, hypoglycemia, malformations o le tino, maʻi o le respiratory failure, hyperbilirubinemia, hypocalcemia, polycythemia, hypomagnesemia. Lalo o se faʻavasegaga o P. White, o loʻo faʻaalia ai le numera (p,%) o le avanoa o se pepe e fanau mai, e fuafua i le umi ma le faʻalavelave o le maʻisuka o le tina.

  • Vasega A. Faʻaleagaina le kulukose ma le leai o ni faʻafitauli - p = 100,
  • Vasega B. O le umi o le maʻisuka e itiiti ifo ma le 10 tausaga, na tulaʻi mai i luga o le 20 tausaga le matua, leai ni faʻafitauli faʻapitoa - p = 67,
  • Vasega C. O le umi mai le 10 i le Schlet, na tulaʻi mai i le 10-19 tausaga, e leai ni faʻafitauli faigata - p = 48,
  • Vasega D. O le umi o le sili atu ma le 20 tausaga, na oʻo mai i le 10 tausaga, retinopathy poʻo le faʻatulagaina o vaʻa o vae - p = 32,
  • Vasega E. Faʻamalosia o vaa o le pelvis - p = 13,
  • Vasega F. Nephphathy - p = 3.

, , , , ,

Mafuaaga o le maʻisuka aʻo maitaga

O le maʻisuka maʻi, poʻo le maʻisuka gestagen, o le solia lea o le toleniga o le glucose (NTG) e tupu i le taimi o le maitaga ma e mou atu pe a uma le fanau. O le suʻesuʻega mo le maʻisuka o le sili atu lea o soʻo se lua o faailo o le glycemia i le toto toto mai tulaga taua e tolu, mmol / l: i luga o se manava gaogao - 4.8, i le tuanai ai o le 1h - 9.6, ma a maeʻa le 2 itula - 8 pe a maeʻa le 75 g glucose.

O le faaletonu o le kulukose i le taimi o maitaga e atagia mai ai le aafiaga physiological o hormones placental contrainsular, faapea foi ma le insulin resistance, ma atiina ae pe a ma le 2% o fafine maitaga. O le vave iloa o le faapalepale o le kulukose e taua mo mafuaaga e lua: muamua, e 40% o fafine e maua i le maʻisuka o loʻo i ai se talafaasolopito o le maitaga e atiina ae le maʻisuka ile 6-8 tausaga ma, o le mea lea, latou te manaʻomia le tulitatao, ma le lona lua, o le faapalepale o le kulukose e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le soifuaga faaletino ma le gasegase i le auala tutusa e pei o tagata gasegase ua leva ona maua i le maʻisuka.

, , , , ,

Faʻamatalaga o aʻafiaga

I le asiasiga muamua a se fafine maʻitaga i se fomaʻi, e tatau ona iloilo le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka faʻamaʻi, talu ai o isi togafitiga faʻapitoa e faʻalagolago i lenei. Ole vaega ole maualalo o le maʻisuka e aofia ai tamaitai i lalo ifo o le 25 tausaga le matutua, e iai le mamafa o le tino ao leʻi oʻo ile maʻitaga, e leai ni tala o le maʻisuka ile aiga o le uluaʻi tikeri o le aiga, e leʻi i ai i le taimi ua tuanai o le gaʻo gaʻo (aofia ai glucosuria), le tala faʻasolopito talatala. Ina ia tofia se tamaitai i se vaega e maualalo le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga, o nei faailoga uma e manaʻomia. I lenei vaega o tamaitai, o le suʻega e faʻaaoga ai faʻamalositiga faigata e le o faʻataunuʻuina ma ua faʻamapulaʻaina i le siaki masani o le anapogi glycemia.

E tusa ai ma manatu autasi o tagata atunuʻu ma tagata atunuʻu mai fafo, o fafine o loʻo i ai le taua tele (BMI ≥30 kg / m 2), o le maʻisuka na maua i aiga o le uluaʻi tikeri, o le talafaasolopito o le maʻisuka faʻamaʻi poʻo soʻo se gasegase gasegase o loʻo iai i le maualuga o le atinaʻe o le maʻisuka. mai le maitaga. Ina ia tuʻuina atu se fafine i se vaega maualuga, o se tasi o faʻasologa o lisi e lava. O nei fafine o loʻo tofotofoina i le asiasiga muamua i le fomaʻi (ua fautuaina e fuafua le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma se suega ma le 100 g o le kulukose, tagaʻi i le taualumaga i lalo).

O le vaega o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga e aofia ai fafine e le o iai i vaega maualalo ma le maualuga: mo se faʻataʻitaʻiga, e itiiti le mamafa o le mamafa o le tino ao lei oʻo i le maitaga, faʻatasi ai ma se tala faʻasolopito mamafa (fetus lapoa, polyhydramnios, faanunununu faʻafuaseʻi, gestosis, malformations fetal, childbirths ) ma isi. I totonu o lenei vaega, o suʻega e faia i se taimi e taua mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga - 24-28 vaiaso o le maitaga (e amata le suʻega i se suʻega suʻega).

,

Tisuka faʻamuamua

Faailoga i fafine maʻitaga e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faalagolago i le maualuga o le taui ma le umi o le faamai ma e masani lava ona fuafuaina e ala i le auai ma le tulaga o faafitauli masani o le maʻisuka (toto maualuga, le retinopathy diabetic, nephropathy diabetic, polyneuropathy diabetic, etc.).

, , ,

Gesational diabetes

O faʻamaʻi o le maʻisuka faʻateʻa e faʻalagolago i le maualuga o le hyperglycemia. E mafai ona faʻaali atu i le agaga le taua o le hyperglycemia, hyperglycemia postprandial, poʻo se faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi o le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o le gasegase. I le tele o tulaga, o faʻamatalaga faʻapitoa e le o iai pe leai foi. I le avea ai o se tulafono, o loʻo i ai le tele o ituaiga eseese, e masani lava - vave vave le maua ao maua le maitaga. I le maualuga o le glycemia, o faitioga e aliali mai i le polyuria, fiainu, fiaʻai tele, ma isi. O faigata aupito sili mo le siamaina o mataupu ia o le maʻisuka faʻamaʻi ma le hyperglycemia, ma e masani ona le iloa le glucosuria ma le anapogi.

I lo tatou atunuu, e leai ni auala masani e maua ai le maʻisuka o le maʻisuka. E tusa ai ma fautuaga o loʻo i ai nei, o le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga e tatau ona faʻavae i luga o le fuafuaina o tulaga lamatia mo lona atinaʻe ma le faʻaaogaina o suʻega ma le mamafa o le kulukose i vaega maualuluga lamatiaga.

Faatasi ai ma le faaletonu o le gaosiga o le gaʻo i totonu o fafine maʻitaga, e tatau ona iloagofie:

  1. Maʻisuka na i ai i se fafine aʻo leʻi maʻitaga (maʻisuka faʻasega) - ituaiga 1 maʻisuka, ituaiga 2 maʻisuka, isi ituaiga o maʻisuka.
  2. Gaʻo maʻitaga poʻo maʻitaga - soʻo se tikeri o le gasegase o le carbohydrate le mama (mai le faʻasolosolo o le hyperglycemia anapogi i le maʻisuka ile maʻi) ma le amata ma iloa muamua ile maʻitaga.

, , ,

Faʻavasegaga o le maʻisuka faʻamaʻi

E iai le maʻisuka faʻateʻa, e faʻatatau i le metotia o togafitiga faʻaaoga:

  • totogiina i togafitiga,
  • taui i togafitiga insulin.

E tusa ai ma le tikeri o le faʻamaʻi:

  • taui
  • taui.
  • E10 Inisalini e faalagolago ile maʻisuka (i le faʻavasegaga faʻaonaponei - ituaiga 1 o le maʻisuka)
  • E11 O le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka (ituaiga 2 o le maʻisuka i le faʻavasegaga o loʻo iai nei)
    • E10 (E11) .0 - ma se coma
    • E10 (E11) .1 - ma le ketoacidosis
    • E10 (E11) .2 - faʻaleagaina fatugao
    • E10 (E11) .3 - faʻamaʻi mata
    • E10 (E11) .4 - faʻatasi ai ma aʻafiaga o le neurological
    • E10 (E11) .5 - faʻalavelave faʻalavelave lautele
    • E10 (E11) .6 - faʻatasi ai ma isi faʻafitauli faʻapitoa
    • E10 (E11) .7 - faʻateleina faʻafitauli
    • E10 (E11) .8 - faʻatasi ai ma faʻafitauli faʻapitoa
    • E10 (E11) .9 - e aunoa ma ni faʻafitauli
  • 024.4 Maʻisuka o fafine maʻitaga.

, , , , , ,

Faʻaiʻuga ma taunuuga

I le faaopoopo i le maʻisuka ile maʻitaga, o le maitaga e vavae ese mai i le maʻisuka ituaiga I poo II. Ina ia faʻaitiitia le faʻafitauli o loʻo tupu i totonu o le tina ma le tamaititi, o lenei vaega o gasegase mai le maitaga muamua e manaʻomia ai le totogi maualuga mo le maʻisuka. O le mea lea, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻamaʻi i le falemaʻi pe a iloa le maʻitaga e faʻamautu ai le maʻisuka, siakiina ma faʻaitiitia faʻamaʻi pipisi. I le taimi muamua ma toe faia falemaʻi, e tatau ona suʻeina totoga o le urination mo le vave iloa ma togafitiga i le i ai o le pesticlonephritis, faatasi ai ma le iloiloga o le gaioiga o gaʻo ina ia mafai ai ona iloa le nephropathy o le maʻisuka, ma le gauai faapitoa i le mataʻituina o le vailaʻau, proteinuria i aso uma, ma le fatu fatu fatu. O fafine maʻitaga e tatau ona suʻeina e le fomaʻi e suʻesuʻe le tulaga o le tupe ma ia iloa ai le retinopathy. O le i ai o le toto maualuga, aemaise lava le faateleina o le mamafa o le diastolic e sili atu i le 90 mm Hg. Art., O se faʻamatalaga mo le togafitiga o le antihypertensive. O le faʻaaogaina o togafitiga i fafine maʻitaga e iai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e le o faʻaalia. A maeʻa le suʻega, latou te filifili i le mafai ona tausia se maʻitaga. O faʻamatalaga mo lona faʻamutaina o le maʻisuka na tupu ao lei maʻitaga e mafua mai i le maualuga o le pasene o le tino ma le fetopathy i le fetus, lea e fetaui ma le umi ma faʻafitauli o le maʻisuka. Faʻateleina le tamaʻi tama teine ​​i fafine e maua i le maʻisuka e mafua ona o le soifua mai ma le tino ola pea ona o le i ai o le faʻalavelave faʻavaivaia o le manava ma le faʻaleagaina o le tino.

, , , , , ,

Faʻamatalaga o le maʻisuka aʻo maitaga

Ua saunia e tagata tomai faapitoa i totonu o le atunuu ma alalafaga auala nei mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka ituaiga. O le laasaga e tasi-e sili atu ona aoga i le tamaoaiga i fafine e maualuga le lamatiaga mo le maʻisuka ituaiga. E aofia ai le faia o se suʻega faʻamaʻi ma le 100 g o le kulukose. O se laasaga e lua-laasaga e fautuaina mo le vaega e lamatia le lamatia. Faatasi ai ma lenei metotia, o le suʻeina o suʻesuʻega muamua e faia i le 50 g o le kulukose, ma i le tulaga o lona solia, o le a faia se suʻega 100-kalama.

O le auala mo le faia o se suʻega suʻesuʻe e pei ona taua i lalo: o se fafine inu 50 g glucose ua malepe i totonu o se ipu vai (i soo se taimi, ae le o luga o se manava gaogao), ma a maeʻa le itula, ua fuafuaina le kulukose i le plasma vevela. Afai a maeʻa le itula o le glucose plasma e itiiti ifo i le 7.2 mmol / L, o le suʻega e manatu ole leaga ma ua maeʻa le suʻega. (O nisi taʻiala e fautuaina ai le maualuga o le 7.8 mmol / L o se faitioga mo se suʻega o le suʻega lelei, ae ia faailoa mai o le maualuga o le 7.2 mmol / L o se faailoga sili atu ona maaleale o le maualuga o le lamatia o le maʻisuka ituaiga.) Afai o le kulukose plasma o le sili atu i le 7.2 mmol / l, o se suʻega e 100 g glucose ua faʻaalia.

O le faʻataʻitaʻiga ma le 100 g o le kulukose o loʻo maua ai se faʻamaoniga sili atu ona malosi. O le suʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma le anapogi i le po mo le 8-14 itula, e le o se mea e masani ai (ia le itiiti ifo ma le 150 g o le suka gaʻo i le aso) ma le faʻamalositino o le tino, ia le itiiti ifo mo le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.I le taimi o le suʻega e tatau ona e nofo, ulaula tapaa. I le taimi o le suʻega, o le anapogi ole plasma glycemia vevela e faʻamoemoeina, pe a uma le 1 le itula, 2 itula ma le 3 itula i le maea ai o le faamalositino. O le siama o le maʻisuka ituaiga e amataina pe afai e lua pe sili atu fua faʻataʻitaʻi e tutusa pe sili atu i fuainumera nei: i luga o se manava gaogao - 5.3 mmol / l, i le 1 h - 10 mmol / l, pe a mavae le 2 itula - 8.6 mmol / l, i le mavae ai o le 3 itula - 7.8 mmol / L. O se isi auala e mafai ona faʻaaoga se suʻega e lua-itula ma le 75 g o le kulukose (o se mea faapena). Ina ia maua se siama o le maʻisuka ituaiga i lenei tulaga, e tatau ona i ai le maualuga o le maʻisuka glycemia i le 2 pe sili atu faʻamatalaga e tutusa ma pe sili atu foi i tulaga nei: i luga o se manava gaogao - 5.3 mmol / l, i le 1 h - 10 mmol / l, pe a uma le 2 itula - 8.6 mmol / l. Ae ui i lea, e tusa ai ma tagata atamamai mai le American Diabetes Association, o lenei faiga e leai se aoga o le 100 gram samples. Faʻaaogaina o le fa (tolu-itula) o le glycemia i le auʻiliʻiliga pe a faia se suʻega ma le 100 g o le kulukose e mafai ai ona sili atu le faʻatuatuaina o le tulaga o le metabolism gaʻo i totonu o se fafine maʻitaga. E tatau ona maitauina o le siaki masani o le anapogi anapogi i fafine e lamatia i le maʻisuka ituaiga i nisi o tulaga e le mafai ona vavaeeseina atoa le maʻisuka faʻamaʻi, talu ai o le anapogi masani i fafine maʻitaga e maualalo ifo nai lo fafine e le o maʻitaga. O le mea lea, o le anapogi masani e le aofia ai le i ai o le meli postline, lea o se faʻamatalaga o le maʻisuka faʻamaʻi ma e na o le faʻaaogaina o suʻega faʻalavelave e mafai ona iloa. Afai o se fafine maʻitaga e faʻaalia le maualuga o fuainumera i le plasma vevela: i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 7 mmol / l ma i totonu ole toto faataitai - sili atu nai lo le 11.1 ma le faʻamaonia o nei tulaga taua i le aso e sosoo ai ole suʻega suʻesuʻega e le manaʻomia, ma ua iloa ua maeʻa le suʻesuʻeina o le maʻisuka.

, , , , , ,

Tuua Lau Faamatalaga