Glycemic coma: taunuuga ma faailoga

Afai e tupu se soliga i totonu o le metabolism, ona tupu ai ni tulaga, faatasi ai ma le tele o faailoga le lelei. O lo latou le tumau i nisi tulaga e oo lava i le oti.

O ia faʻafitauli e mafai foi ona tupu ma le toilalo i le gaosiga o le gaʻo gaʻo, lea e tupu i le taimi o le maʻisuka. E tele taimi e iai se faʻamaʻi, o le tele o le kulukose e faʻapupula i le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le hyperglycemia. O lenei tulaga o le uiga o le maʻisuka ituaiga 2.

Ma ile maʻi o le insulin, o le hypoglycemia e masani ona tupu, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i le lymph. Afai e le o faʻasalalau le maualuga o le sukū i se taimi tatau, ona tupu ai lea o se hypoglycemic coma - o se tulaga ogaoga e tupu pe a oʻo i le maualalo o le mea e maua ai le carbohydrate.

O le lamatiaga o lenei faʻalavelave o le mafai ona faʻavevesi faʻafitauli o le cerebral, e aofia ai le vevesi. I se faʻalapotopotoga maualuga o aʻafiaga, o tagata mamaʻi o loʻo i ai le faʻalavelave i le cardiovascular system, lea e mafai ona maua ai le maualuga o le suka i le toto, stroke, ma le myocardium. O le mea lea, e taua le iloa o le glycemic coma ma hyperglycemia, ma pe faʻapefea ona vave taofia nei tulaga.

Maʻi o le Maʻisuka

E tele taimi e tupu ai le coma glycemic pe afai e le saʻo le fua ole inisalini. E le gata i lea, o mafuaʻaga o se faʻalavelave matuia i le ola manuia o le maʻisuka e mafai ona taoto i le faʻaoga le talafeagai o le sulfonylurea ma le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo.

O le tele o le maʻisuka ma le hypoglycemic coma, faʻapupula i maʻi o le insulin-o loʻo faʻalagolago i le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka. E le gata i lea, i lenei tulaga, e le mafai ona iloa se itu i fafo atu o le malosi tele o le lagona i le inisalini.

I isi tulaga, o le faʻaleagaina ogaoga e mafai ona faʻaalia e:

  1. inupia o le tino,
  2. malosi malosi faaletino,
  3. anapogi.

O aʻafiaga autu o aʻafiaga ia e masani ona faʻatasi ma le maʻisuka. O nei mea e aofia ai mea leaga o le manava, fatugaʻo, ate ma le endocrine faʻamaʻi.

Ae i le tele lava o tulaga, o le hypoglycemia e tupu pe afai o le inisalini ua sili ona maualuga. E tupu lenei mea pe a faʻamaonia le sese o le vailaʻau poʻo pe a faʻatonuina saʻo (i totonu o le initaneti).

E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le suka e mafai ona faʻaitaina ona o le leai o se mea gaʻo pe a uma le puleaina o le insulin. O le isi mafuaaga o le gaioiga faaletino e aunoa ma le faʻaopopoina o le faʻaaogaina o meaai vave vave e le mafai ona eli.

E le gata i lea, o nisi o maʻisuka, ina ia faʻavaveina ai le gaioiga o le inisalini, faia le masimaina o le nofoaga o tui o le hormone, lea e masani ona oʻo atu i se mea maualuga. O le isi foma glycemic e mafai ona atiae i ni tulaga faapena:

  • ava malosi
  • vave maʻitaga
  • vavaega o le inisalini-antibody complex, lea e fesoasoani i le tatalaina o le hormonone malosi,
  • gaʻo gaʻo,
  • inosia o le inisalini faʻaaogaina i le mafaufau,
  • suioidal acts ma sili atu.

E le gata i lea, o le hypoglycemia e mafai ona atiae ma le maualuga o le inisalini, pe a aveesea le maʻi suka mai le comoa ketoacidotic. O lenei tulaga e tupu i le gau o le hormone.

O le mea lea, o le suka o le toto e le manatu lelei e faamauina pe afai o le glucose synthesis ma le gau o le glycogen mai se mea e le o le carbohydrate i le ate e le tauia ai le fua o le faʻamamaina o kulukose. O le maʻi suka o le a tupu aʻe foi pe a vave ona maua mai le kulukose mai le lymph nai lo le gaosigaina e le ate poʻo le tagofia e le manava.

E maitauina e le masani ona mafua ai le sulfonamides i le hypoglycemia. E masani lava pe a uma ona ave lenei vaega o fualaau oona, e aliali mai i tagata maʻisuka matutua oeo loʻo i ai fatu, fatugaʻo, poʻo le ate o le ate.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o sulfonamides ma isi vailaʻau (salicylates, acetylsalicylic acid) e mafai ona fesoasoani i le tulaʻi mai o se coma.

O lenei tuufaatasiga e taʻitaʻia ai le mea moni o palasma proteins e fusifusia ai sulfanilamides, o lo latou gaioiga i le urine e faaitiitia, ona o tulaga lelei na faia mo le foliga mai o se tali atu i le hypoglycemic.

Symptomatology

O faʻamaoniga o ituaiga eseese o siama o le maʻisuka e talitutusa. O le mea lea, e mafai ona faʻamaonia lelei lona ituaiga faʻatasi ma le fesoasoani o suʻega faafomaʻi ma suʻega suʻesuʻe. O faʻamuamua e aofia ai:

  1. pisa ma le vevela i le maʻisuka,
  2. matuai galala
  3. vomiting ma le gaioiga
  4. malaise
  5. mativa leaga
  6. leai se mafaufau
  7. faʻaauau faifaipea
  8. moe
  9. popole popole.

Ole siama matuia i le maʻisuka e faʻaalia i le le iloa o le mafaufau, leai se tali atu i fuamoa ma le le fiafia i mea o loʻo tupu.

O le ata o le falemaʻi ma le coma hypoglycemic e ese le ese mai le ketoacidotic ma le hyperglycemic reaction. E 4 vaega o le maualalo o le toto toto, lea e aofia ai le hypoglycemia o loʻo tafe i totonu o se pa.

I le laasaga muamua, o le hypoxia o le tino tutotonu o le tino, e aofia ai le cerebral cortex, e tupu. O se taunuuga, o le tagata maʻi e oʻo mai le fiafia poʻo le faʻavauvau ma suia ona uiga. O vaivaiga o le muscle, maʻi tigaina, tachycardia, fiaai ma le hyperhidrosis foi ua aliali mai.

I le laasaga lona lua o le faʻavaivaia o le kulūkose i le lymph, o le gasegase ogaoga, diplopia, fiafiaga afi ma le vaʻaia o foliga e lauiloa. E le gata i lea, o le tagata maʻi e amata ona mamafa lona mamafa.

I le lona tolu o taimi, o le gasegase o le ogatotonu o le a fesoasoani i le faateleina o le muso ma foliga mai o le faoa faamalosi. I le taimi lava lea e tasi, o le tachycardia, sweating ma le maualuga o le toto maualuga ua faʻateleina. O tamaiti aʻoga o loʻo maʻi, ma o lona tulaga lautele e talitutusa lava ma se faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le fa lona fa o le hypoglycemic coma, lea eo mai faatasi ma se faaletonu o le mafaufau. Faʻaaliga faʻapitoa:

  • fatu fatu
  • leai se mafaufau
  • Tachycardia
  • sosolo
  • tamaiti aoga
  • o se laʻititi laʻititi i le vevela o le tino,
  • faʻafouina o tendon ma periotaal reflexes.

O le le gaoioi i se coma e mafai ona oʻo atu ai i le oti ona o le ceremaral edema. O lona uiga o le faʻalavelave o le fatu, vevela, vili, toesea o le manava ma le i ai o faailoga o le maningeal.

E mafai e le Hypoglycemia ona fesoasoani i le atiina ae o aʻafiaga umi ma le taimi nei. Faʻafitauli i le taimi nei i le uluaʻi uluaʻi itula talu ona faʻaititia le maualuga o le suka. O lenei mea e faʻaalia e ala i le faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi, faʻaleagaina i le taotoga o le cerebral.

Ma faʻafitauli faʻafitauli umi e tupu pe a mavae 2-3 aso poʻo ni nai masina. E aofia ai ma le epilepsy, parkinsonism, ma le encephalopathy.

Faʻailoga ma fesoasoani muamua

Ina ia iloa ai soo se ituaiga o siama i le maʻisuka, e faaopoopo atu i le i ai o faailoga o faʻafitauli ma suʻega faafomaʻi, o suʻega suʻega e talafeagai. Mo lenei mafuaʻaga, e maua mai le toto ma le urine mai le tagata gasegase mo suʻesuʻega lautele ma suʻesuʻega o meaola, ma faʻataʻitaʻiina foi le suega o le kullukose.

O le tele o le coma e mafua mai i le sili atu o le kulukose i totonu o le toto (sili atu i le 33 mmol / l) ma i le mimi. I le ketoacidosis, ua maua le ketone i le urine, i le tulaga o le hyperosmola coma, o le faateleina o le osmolarity plasma (e sili atu ma le 350 mosm / l) e matauina, ma le hyperlactacidemia o le sili atu o le lactic acid e maua.

Ae o suʻega mo le hypoglycemia e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le toto. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose e itiiti ifo i le 1.5 mmol i le lita.

Ina ia taofia le glycemic coma mai le alualu i luma, o le maʻisuka e manaʻomia le fesoasoani muamua ma le agavaa i le coma. E aofia ai le tele o mea nei:

  1. Taʻavale a le falemaʻi.
  2. O le tagata maʻi e tatau ona taoto i lona itu ina ia le faʻamalosi.
  3. Afai e tatau ai, aveese meaai mai le gutu.
  4. Afai e mafai, ona faʻaaoga lea o se glucometer e fua ai le maualuga o le suka.
  5. Afai o fia inu le tagata maʻi, e tatau ona e inuina.
  6. Injections injections e aunoa ma se suʻega toto e faʻasaina.

Afai e mafai ona iloa lelei o le mafuaʻaga mo le atinaʻe o le coma o loʻo taoto i le glucose, o lona uiga e tatau i le tagata maʻi ona inu tele le lauti po o le vai. E sili atu le inu i le tagata maʻi i le punetini.

Le manaia, aemaise lava le sufuluina o selu, o le maʻisuka e le fautuaina. A uma mea uma, o meaai mausali o le a sili atu le uumi nai lo se vaifofo vai. E le gata i lea, i le taimi o le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o lenei fomu, e mafai e se tagata ona tataʻi i luga pe leai foi se malamalama.

Ae afai o le maʻi o loʻo i ai i se tulaga le iloa, o lona uiga e le tatau ona e avatu ia te ia se tali lelei. A uma mea uma, e mafai e le vai ona ulu i totonu o le manava, lea o le a mafua ai ona tataʻi.

I le i ai o le glucagonate, o se tagata i le hypoglycemic coma ua tuʻuina atu i ai le 1 ml o le vaifofo i se auala tuusao poʻo se mea faʻafuaseʻi.

Togafitiga ma le puipuiga

O tagata maʻi ei ai faʻailoga o le maʻi suka e faʻanatinatiina falemai i le potu maʻi tigaina. Mo suʻesuʻega, ole inisalini (e le sili atu ma le 10-20 iunite) e faʻatautaia i le maʻisuka ao leʻi oʻo i femalagaiga. O isi togafitiga o loo totoe o loʻo faia i le falemaʻi.

Afai o le mafuaʻaga o le coma o le leai o le kulukose, ona 20-100 ml o le kulūkose (40%) e tui faʻamalosi i le tagata maʻi. I tulaga ogaoga, e maua iv po o iv glucocorticoids poʻo glucagon. Ma le isi, i lalo o le paʻu, e mafai ona e faia se vaifofo o le adrenaline (0.1%) i se aofaiga o le 1 ml.

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le inu o le vai, o le tagata maʻi ua faatonuina se fofo o le kulukose i le sodium chloride. Faʻatasi ai ma coma, na faʻaaogaina Mannitol.

O togafitiga faʻafuaseʻi e faʻavae i luga o le faʻafouina o le metabolism glucose. Mo le mafuaʻaga lenei, o le tagata maʻi e faʻaalia i / m pulega o Cocarboxylase (100 mg) ma se vaifofo o le acoric acid (5 ml). E le gata i lea, o le maʻi e tuʻuina atu i ai le okesene susu ma fualaau faasaina e lagolagoina ai le faʻatinoga o le cardiovascular system.

E taua le taua o le i ai o le hypoglycemic coma, e le mafai ona faʻaaogaina le inisalini. Talu ai o le a naʻo le faʻamalosia ai o faʻafitauli, lea e mafai ona iu i le oti.

Ae peitai, afai o le maʻisuka na maua i le hyperglycemia, o le mea lea, i se isi itu, ua faʻaalia o ia i le inisalini i togavao maualuga. E le gata i lea, o le sodium bicarbonate ma le NaCl e faʻatonutonuina ile maʻi.

I le taimi o le maʻi suka, e tulaʻi mai faafitauli ma vaʻa toto, o le fatu ma le gaioiga lautele, lea e faʻagesegeseina ai le faʻaaogāina o vailaau mai vailaʻau oona. O le mea lea, o le vaega muamua o le tui o le inisalini e tui faʻamalosi.

O le maʻisuka matutua e maualuga le lamatiaga o le le atoatoa o le matelaina o maliu. Mai lenei mea e mulimuli mai e mafai ona faʻatonuina e le sili atu i le 100 PIECES o le inisalini. E le gata i lea, o le fua o le hormone e faʻaititia e le afa pe afai o le maʻi o loʻo i le precom.

Puipuiga o le glycemic coma o le:

  • tuʻuina atu vaisu,
  • le saʻo i aso taitasi
  • puleaina o le toto toto kullukose,
  • taumafataga o mea taumafa, faatasi ai ma se faʻapulaaina o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

E lē gata i lea, o le tagata maʻi e tatau ona ia faʻaauau pea tupe e maualalo ai le suka i le tuusaʻo saʻo na faatonuina e le fomaʻi. E tatau foi ona ia suesue i faailoga o se maʻi suka ma, i le tulaga o le hypoglycemia, ia i ai ia te ia ni mea inu gaʻo.

Afai o se maʻisuka e faʻapitoa i le faʻaitiitia o le palasia, o lona uiga o le maualuga masani o le kulukose e mafai ona faʻaleleia i le 10 mmol / L. O lenei gaioiga e mafai ona fai pe afai o le toilalo i le gaioiga o le cerebral ma le le atoatoa o le gataifale.

I le tulaga o le tagofia o fualaau (tetracyclines, anticoagulants, salicylates, beta-blockers, anti-tuberculosis), e taua le mataʻituina ma le faaeteete le maualuga o le suka. I le uma, o fualaau faʻamalosi e faʻaalia ai le gaosiga o le inisalini ma maua ai le faʻaoga o le hypoglycemic.

Ina ia puipuia le glycemic coma, o meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai protein (50%), gaʻo vailaʻau ma gaʻo. E le gata i lea, o mea taumafa vaevaega (8 taimi i le aso) sei vagana ai taumafataga vevela, ua fautuaina le kofe malosi ma le lauti. E tutusa le taua o le lafoai o le ava ma le tapaa.

I le vitio i lenei tusiga, o le a faʻamatala auʻiliʻili e le fomaʻi ituaiga uma o le maʻisuka ma avatu fautuaga mo le fesoasoani muamua.

Tuua Lau Faamatalaga