Faʻavave toto toto mai se tamatamailima

O suauu i totonu o le tino e aofia ai i le tele o faagasologa. Mo le galue malosi o totoga, e tatau ona masani le maualuga o le suka.

O eseesega eseese mai tulaga masani masani ei ai aafiaga leaga ma afua ai le alualu i luma o faamaʻi, aemaise lava o le maʻisuka.

O se suʻesuʻega o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e manaʻomia e iloilo ai le setete o le soifua maloloina ma tali talafeagai. E mafai ona e suʻe toto mai se tamailima pe mai se vela.

O le matafaioi o le suka i le tino

Suga o le autu autu o le malosi mo le gaioiga o sela ma masini. E ulu atu le suka i le tino pe a uma ona maua meaai. O le tele o le vailaʻau o loʻo i totonu o le ate, e fai ai le glycogen. A manaʻomia e le tino se mea, o hormones liliu le glycogen i le kulukose.

Ina ia mautinoa o le kulūkose e tumau, o le faailo o loʻo pulea e insulin, o le hormone o le pancreas.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le pancreas, o le gaosiga o le glucagon ua amata. Norepinephrine ma adrenaline, lea e gaosia mai e matala oona, faateleina ai le kulūkose.

Glucocorticoids ei ai foi se aafiaga tuusao, latou te fesoasoani foi i le gaosiga o le adrenaline. O nisi mea e pei o le homone-pei o meaola e mafai foi ona faateleina le kulukose.

O nisi o hormones e aafia ai le faateleina o le kulukose, ae naʻo le tasi oi latou e mafai ona faʻaititia lenei tulaga.

Hyperglycemia

O le Hyperglycemia o le faateleina o le suka o le toto. O lenei tulaga ua amanaia e ono lamatia, talu ai e mafua ai le solia o tulafono. O faʻamaoniga autu o le hyperglycemia o:

  • fia inu pea
  • mūmū mucous membranes,
  • faʻaauau faifaipea.

I nisi o tulaga, o le faateleina o le kulukose e manatu o se tali masani o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei faʻalavelave e tupu i ni faʻalavelave mamafa, mamafa mamafa, faʻapea foʻi ma manuʻa.

I nei tulaga, o le hyperglycemia e naʻo sina taimi puupuu. O le natura o le faateleina o le suka e faʻaalia ai togafitiga. O le mafuaʻaga, o se tulafono, o ni faʻamaʻi mautinoa.

Ole maualuga o le suka i le toto e mafua ona o faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma ia maʻi, o le maʻisuka e sili ona taatele. O le mafuaʻaga o le faateleina o le kulukosesese o le faʻalavelave lea e tuʻuina atu ma faʻafitauli faʻaleagaga. I lenei tulaga, o loʻo maua mai ai ni gaʻo susu, lea e mafua mai i le faateleina o le mamafa o le tino.

I faʻamaʻi ate, o le suka foi e amata ona tulaʻi. Mo le tele o pathologies o lenei totoga, o le hyperglycemia o se faʻaaliga uiga. O nei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le solia o le galuega autu o le ate, o lea la o loʻo i ai se faʻamaga o le kulukose i le ituaiga glycogen.

O se mafuaaga taatele o le hyperglycemia o le taumafaina o le tele o suka e ala i meaai. E tatau ona manatuaina o le suka e vave faʻafeiloaʻi le tino, aʻo tuʻuina atu se aofaiga o le malosi e manaʻomia ona faʻaaogaina mo le gaioiga faaletino.

Talu ai ona ogaoga faigata, e mafai ona amata le faateleina o le suka i le toto. O le faʻamalosi tumau e faʻaosoina ai le laufanua, lea e maua ai hormones talafeagai e faʻafetaui ai se tagata e faʻamalosi. O le aofaʻi o le suka e faʻapupulaina, ona o le tino ua galo lona mafai gaʻo atoatoa.

Ona o nisi faʻamaʻi pipisi, hyperglycemia e mafai ona tupu. E masani lava ona tupu lenei mea i maʻi, lea e faʻaalia i le afaina o le tino. E tatau ona manatuaina o le maualuga o le kulukose o se tasi o mafuaʻaga taua o le maʻisuka. O se taunuuga o lenei mea, e taua tele le siaki pea o le kulukose.

O faailoga nei o le hyperglycemia e iloga:

  1. masani ona manaʻo e inu vaiinu
  2. faaitiitia le fiaai
  3. leai se malosi
  4. vaivai,
  5. matagogo
  6. faaitiitia le puipuiga,
  7. toe faʻafouina taimi umi o faʻataʻavale, manuʻa ma vavae,
  8. sasaina o le paʻu.

E mafai ona maua le maualuga o le suāsusu pe afai e te tausisi i se taumafataga faapitoa o taumafa, pe a faʻapitoa ona faʻaaogaina le kulukose.

O le Hyperglycemia e mafai ona avea ma se faʻafitauli tutoʻatasi, poʻo se uiga o se togafiti i totonu o le tino.

Hypoglycemia

O le hypoglycemia e taua o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O ia togafitiga atonu e ono aliali mai ona o le mamafa o meaai ma le le lava o le gaʻo. O faʻamaoniga autu o le hypoglycemia o:

O se tasi o mafuaʻaga o le hypoglycemia ua manatu o le tele o gaoioiga faaletino. I le hypoglycemia, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, ua faʻaitiitia, lea e mafua ai le gasegase o le tino.

O se mea taua o le hypoglycemia o:

  1. vavao
  2. afā o osofaiga,
  3. vaivai faifaipea
  4. e masani ona faia, aemaise i le po,
  5. taʻavale
  6. lagona o se manava leai.

O le mafuaʻaga o nei mea faʻalavelave e le mafai e le faiʻai ona maua le aofaiga tonu o meaʻai talafeagai.

Afai e te le faia fua e faʻalauteleina ai le suka toto, o le a oʻo atu ai i faʻalavelave, faʻaalia i le gasegase o le muso, le mautonu, le lelei le tautala tautala. E ono i ai foi le le fiafia i avanoa.

O se faʻalavelave leaga o le hypoglycemia o le stroke, lea e matua faaleagaina ai le tino faiʻai. E le gata i lea, o se maualuga maualuga o le atinaʻe o coma e tumau pea. Faatasi ai ma lenei togafitiga, e mafai ona maliu se tagata.

O le kulūkose maualalo e mafai ona togafitia i le faʻasalaga paleni. E taua tele le faʻatamaoaigaina o taumafa i oloa gaosi.

Faʻaitiitia le suka, e pei o le hyperglycemia, o se tulaga matautia e mafai ona afaina ai le tino.

Glucose

O se tamaititi ei lalo ifo o le 1 masina e tatau ona i ai se faailoga o le 2.8 i le 4, 4 mmol / L. Tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matutua e masani lava ona i ai le suka i le va o le 3.2-5.5 mmol / L. Mai le 14 i le 60 tausaga, o le kulukose toto e le tatau ona itiiti ifo i le 3.2 ma sili atu i le 5.5 mmol. O tagata mai le 60 i le 90 tausaga le matua o le kulimi masani o le suka o le 4.6-6.4 mmol / L. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le suka i le toto e 4.2-6.7 mmol / L.

O le toto masani o le kulukose i luga o se manava gaogao e 3.3 - 5.5 mmol / L, pe a oʻo mai i se tagata soifua maloloina. O lenei tulafono masani e taliaina i vailaau. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le suka e mafai ona oso i le 7.8 mmol / h, lea e manatu foi e taliaina.

O faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i luga o le masani lea o le suka toto mai se tamaʻi lima. A faia le suʻesuʻega i luga o se manava gaogao mai se vein, o le aofai o le kulukose o le a maualuga pea. I lenei tulaga, e faatagaina le aofaiga o le suka pe a ma le 6.1 mmol / L.

O le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e manaʻomia ai le tausisia e le aunoa o se meaai faapitoa.

Ina ia faatumauina le maualuga o le suka i totonu o le tino ma le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i fautuaga faafomaʻi ma mulimuli i se soifua maloloina lelei. E mafai ona e filifili mo oe lava ia e le o se mea e sili atu ona faalumaina ma faamalositino i taimi uma. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le a latalata i faailoga e foliga mai o se tagata maloloina.

O le faʻamaʻi o le maʻisuka o loʻo faia i tagata o augatupulaga uma pe a uma ona pasia se suega o le kulukose i luga o se manava gaogao. E faʻaaoga e fomaʻi le laulau talafeagai. Ole fua o le suka o le toto:

  • O le masani o le suka i le toto capillary i luga o se manava gaogao e mai le 6.1 mmol / l,
  • O le masani o le suka i le toto vevela e mai le 7 mmol / l.

Afai e ave le toto mo le suka i le tasi itula pe a uma ona 'ai, ona oʻo loa lea o le 10 mmol / l. A maeʻa le 120 minute, e tatau ona oʻo i le 8 mmol / L. le masani. A o lei alu i le moega, i le afiafi, o le kulūkose ua faʻaititia, o lona maualuga aupito maualuga i lenei taimi e 6 mmol / l.

O le suka o le toto e le talafeagai e mafai ona i ai i tulaga vavalalata i tamaiti uma ma tagata matutua.

Fomaʻi ua taʻua lenei tulaga o loʻo tupu muamua. O le kulūkose ua faʻalavelaveina i le lautele o le 5.5 - 6 mmol / L.

Sugar Check

Ina ia siaki le kulūkose o le toto, e tatau ona e masalomia togafitiga. O faʻamatalaga mo le auʻiliʻili o le galala tele, o le paʻu o le paʻu ma le masani ai. O afea e fua ai le suka toto ma se glucometer? E tatau ona ave fua i luga o se manava leʻo, i le fale, poo se falemaʻi.

O le glucometer o le masini fua o le toto o le suka e manaʻomia ai sina laʻititi. O lenei oloa e na o ni iloiloga lelei. O le mita e faʻaalia iuga pe a uma le fua, faʻaalia i le faʻaaliga.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona e suʻesuʻe i faatonuga. O le auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao, mo le sefulu itula ole mataupu e le tatau ona 'ai meaai. O lima e tatau ona mulumulu lelei i le fasimoli, faʻatasi ai ma ni toniga o toniga, toso i le ogatotonu ma mama tamatamailima, solo i lalo i se vaiinu.

I le faʻaaogaina o se siʻilala, latou te ave ai le toto mo le suka mai se tamailima. E le faʻaaogaina le mataua muamua, ma le lua o paʻu i luga o le fasi siaki, lea o loʻo tuʻu i le masini. Ona faitauina lea e le mita faamatalaga ma faaali atu iʻuga.

Afai e taʻu mai e le mita o lau anapogi o le kulukose toto e maualuga tele, e tatau ona e faia se isi suʻega mai se vela i lalo o le potu suesue. O lenei metotia e maua ai le sao o le kulukose faitau.

O le mea lea, o le faailo sili ona saʻo o le toto o le tagata o le a faʻaalia. E tatau i le fomaʻi ona fuafua le tele o le faailoga e ese mai le masani. O nisi fuataga o se fua talafeagai i le taimi muamua.

Afai o faʻamaoniga autu o le maʻisuka e ogaoga, ona e faia lea o se suʻesuʻega se tasi i se manava gaogao. I le leai o ni uiga iloga, o le suʻesuʻega ua faia i lalo ifo o le maualuga o le kulukose. E tatau ona faia faʻamatalaga 2 taimi i aso eseese. O le suʻesuʻega muamua e faia i luga o se manava gaogao i le taeao e faʻaaoga ai se glucometer, o le suʻesuʻega lona lua e maua mai se vein.

O nisi taimi e filifili ai tagata e faʻatapulaʻa lo latou faʻaaogaina o nisi o meaai aʻo leʻi faia le suʻega. E le talafeagai lenei mea, talu ai ona o le toto o le kulukose o le toto e mafai ona le faʻatuatuaina. E faasaina le 'ai i le tele o meaʻai suamalie.

E aʻafia le maualuga o le suka i le:

  • nisi o maʻi
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • maʻitaga
  • loto-mafaufau faalemafaufau.

Aʻo leʻi suʻeina, e tatau ona malolo se tagata. O le aso ao lei faia le suʻega e le fautuaina e inuina le ava malosi ma inu.

O le suka o le toto e fuaina i se manava gaogao. Afai ei ai se tagata lamatia, e tatau ona tofotofoina faalua i le tausaga. E le gata i lea, o le suʻesuʻega e tatau ona faia e tagata uma na pasia le 40 tausaga.

O tagata e maualuga le maualuga o le maʻisuka e aofia ai:

  1. maʻitaga maʻitaga
  2. mamafa tele tagata.

E le gata i lea, o tagata o latou aiga latou te mafatia i le ituaiga lona lua o le maʻisuka o le a sili atu ona atiaʻe le faʻamaʻi.

E le faigata le suʻeina o lau fuainumera. Afai e iloa e se tagata le masani, i le tulaga o le fesuiaiga, o le a vave ona alu i se fomaʻi ma amata togafitiga. O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e lamatia ai le ola maloloina ma le ola faatasi ai ma ona aʻafiaga faigata. O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻaauau pea le autu o le suʻeina o le suka.

O le a le tulaga masani o le suka o le toto mai se tamaʻi lima?

O le a le masani o le suka toto mai se tamaʻi lima? O le suka o se elemene taua ma aoga mo le tino, lea e nafa ma lona masaniga galue. Ae peitai, e mafai ona ausia lenei mea pe a fai o le toto suka o loʻo i totonu o le mea e taliaina. Afai o lona maualuga e laʻititi maualuga pe laʻititi nai lo le masani, e mafai ona faʻaosofia ai le faʻaalia o faʻamaʻi eseese, lea e masani ona iu i ni aʻafiaga ogaoga o le soifua maloloina.

Galuega o gaʻo i totonu o le tino ma pe faʻapefea ona faia le sauniuniga mo le suʻega

O le suāsusu o se vailaʻau faʻamalosi, lea e faʻaalia i le faateleina o le digestibility e masini a le tagata. Afai e ulu atu i totonu o le tino i se vaega itiiti, ona mafai lea ona saogalemu le elemene lenei, talu ai e faʻamavaeina se mea taua e pei o le kulukose, saunia le tino ma le malosi. Taua: o le aofaiga atoa o le suka e faʻaaogaina e tatau ona 50 kalama. Afai e sili atu le tele o le aofaʻi, o le a le aoga le suka, ae naʻo le afaina.

Ina ia fuafuaina le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau ona saunia lelei mo lenei faiga:

  • o se suʻega toto mo le suka e taua tele le ave i luga o se manava gaogao ma e sili ona lelei i le taeao,
  • 2 aso aʻo leʻi oʻo i le toto, o meaai gaʻo e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga,
  • 1 le aso ao leʻi oʻo i suʻega e le mafai ona e inu ava malosi ma vailaʻau,
  • Aʻo lei faia le faʻatinoga, e tatau ona lafoaʻi le faʻaaogaina o oloa e aofia ai ni mea faʻalanu,
  • se aso ao leʻi amataina le taualumaga ua atofaina, e tatau ona vavaeeseina le ono mafai ona faʻalavelave (mafaufau ma le tino),
  • o fafine i le taimi o faʻasologa o mea e le tatau ona foaʻiina le toto mai se tamatamailima mo le suka.

Sugar ei ai sona aafiaga lelei i le faiai, ma e faʻavasega ai foi le galuega a nisi vaega muscle.

Suga sugar

O le maualuga o lenei elemene na ofoina atu i luga o se manava gaogao ua maua i le 2 tapulaa - o le pito i luga ma le pito i lalo, o se laasaga e sili atu nai lo le uiga o le iai o soʻo se maʻi i le tino.

I lenei tulaga, o le faʻaalia masani e faʻalagolago i le matua o le maʻi, ae le o le itupa, e pei o isi faʻataʻitaʻiga:

  • I pepe faatoa fananau mai, o le toto sili ona lelei mo le fuafuaina o le suka e tatau ona faaalia ai le 2.8-4.4 mmol / L.
  • Mai le masina i le 14 tausaga le matutua, o tulaga masani e 3.3-5.6 mmol / L.
  • I tagata ei lalo ifo o le 59 tausaga le matutua - o tulaga faatauaina e eseese i le tulaga o le 4.1-5.9 mmol / L.
  • I tagata o latou tausaga ua pasi le 60 tausaga, o le aofaiga o elemene i totonu o le tino e 4.6-6.4 mmol / L.

  • I totonu o fafine maʻitaga, o le toto na foaʻiina i luga o se manava gaogao e tatau ona faʻaalia ai se tulaga elemene i le va o le 3.3-6.6 mmol / L, ae o le sili atu o le masani i se tina i le lumanai atonu e taʻu mai ai o le maʻisuka latamata e mafai - ma e manaʻomia ai le tulitatao atili.

E le gata i lea, pe a foaiina le toto e fuafua ai le aofaʻi o le suka, e aoga le iloa pe faapefea ona mafai e le tino ona suia le gaogao o le kulukose i le gasologa o le aso. Faʻafetai i lenei mea, e manino ai le mafuaʻaga o le faia o se suʻega toto i le taeao e maua ai nisi faʻamatalaga moni. A uma, o le sili ona maualuga o le suka i totonu o le toto, e pei o se tulafono, e matauina saʻo i le taeao.

I nisi faʻamaʻi, e tatau ona mataʻituina le tele o le suka. Ina ia le asiasi i taimi uma i le falemaʻi, e mafai ona e faʻaaoga se tagata faʻaonaponei - o se glucometer, lea e faigofie ai ona e fuafuaina le aofaʻi o suka i luga o se manava gaogao i le fale. Ae ui i lea, o nei auiliiliga e leʻo saʻo e pei o latou na faʻaaogaina mea faʻapitoa. O le mea lea, mo soʻo se soliga o le masani, e manaʻomia le toe toe toto i le fale suesue.

Talu ai ona o le maualuga o le suka e mafai ona tau atu i le maʻisuka, e taua le iloa pe afai o le tagata maʻi e iai ni faailoga manino o lenei faʻamaʻi, ona maua ai lea o se tasi o faʻamaumauga faʻamaonia e fai ai se siama. Afai e leai ni faʻamatalaga ua matauina i le taimi nei, ona maua ai lea o le maʻisuka, pe afai o suʻesuʻega e lua o le suka i totonu o le toto, e faia i taimi eseese, faʻaalia ai tulaga maualuga.

Afai e le masalosalo, e mafai ona e suʻeina se suʻega o le suka. Faʻamatalaga o le suka i luga o se manava gaogao ua faʻaalia, ona latou tuʻuina atu lea i le tagata gasegase e inu se syrup ma le kulukose i se aofaiga e 75 g.

A maeʻa le 2 itula, toe faia le suʻega ma faʻamaonia e fomai le iuga:

  • pe a le sili atu i le 7.8 mmol / l ia tulaga faatauaina - e manatu lenei mea o le masani,
  • i tulaga faatauaina e oo i le 11 mmol / l - prediabetes state,
  • pe afai o le taunuuga e sili atu i le 11 mmol / l - o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

A o leʻi faia lenei suʻesuʻega, e mafai ona e 'ai e pei ona masani ai, peitaʻi, i le va o suʻega e lua, e faʻasaina le' ai, savali (fesoasoani le tino e faʻaitiitia ai le suka), inu, asu, ma taoto mo le 2 itula. O mea uma o loʻo i luga e ono aʻafia ai taunuuga.

Faailoga o le maualuga ma le maualalo o suka

O le Hyperglycemia e mafai ona avea ma faʻamaʻi tutoʻatasi ma se faʻamaoniga o se faʻamaʻi.

O maualuga maualuga o le suka e mafai ona faʻamoemoe i tulaga nei:

  • matuai galala
  • vaivai ma vaivaiga,
  • vaega tele o le urine

  • suamalie po o le matutu,
  • le faʻamaloloina o maʻi paʻu,
  • sasaina o le mucosa, tele lava i luga o genital,
  • faʻaleagaina le puipuiga, e mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi matautia.

E mafai ona e fetuʻunaʻi le aofaʻi o suka i ni meaʻai faʻapitoa, lea e faʻagata tele ai le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le kulukose. Afai e le fesoasoani lenei mea e taulimaina ai le tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina togafitiga fualaau faasaina ile maʻi.

O le hypoglycemia e masani ona tupu i se taumafa malosi, o se taunuuga o le matuia o mea taumafa. E le gata i lea, o le malosi tele o le tino e mafai ona saofagā i lenei tulaga, e mafua ai le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai ma mafua ai le vaivai.

O faailoga autu o le hypoglycemia o:

  1. Le lava le vaivai.
  2. Faʻaleagaina.
  3. Nausea
  4. O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  5. Tesea ma le ulu.
  6. Uiga masani.

O nei faʻamaoniga e fesoʻotai saʻo ma le mea moni o le aofaʻi sao o elemene aoga e le ulufale i le faiai o tagata.

Afai e te le faia fua e faʻaleleia ai le suka, o le mea lea e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli, e pei o:

  • solia o le faʻasalaga
  • musele maso
  • upu le atoatoa
  • leiloa i avanoa.

O se tasi o aʻafiaga matuia o le hypoglycemia e pei o le paʻu, lea e tupu ai le leaga tele o le faiʻai. E i ai foi se maualuga maualuga o le atiina ae o le paʻu ma le oti. O le togafitiga autu mo le hypoglycemia o le faʻasaʻoina o meaʻai, e pei o le tuʻuina atu o le tino ma meaʻai e aofia ai le suka.

E manino lava o laʻititi maualalo maualalo ma maualuga le maualuga o le suka e manatu e sili ona lamatia i tulaga faʻalesoifua maloloina e oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga. O le mafuaaga lea e tatau ai ona mataʻituina pea le aofaiga o lenei mea i totonu o le tino, taitaia suesuega o le toto, i totonu o le fale suesue ma tutoatasi i le fale.

E fautuaina e maua e tagata soifua maloloina se suʻi suʻe tasi i le 6 masina, aʻo gasegase, aemaise lava pe afai e maua i le maʻisuka, e manaʻomia ona faia lenei 3-5 taimi i le aso. O se mita faigofie ma le faatuatuaina e mafai ona fesoasoani ia i latou i lenei mea.

Aʻo leʻi faʻatauina, e tatau ona e faitau i iloiloga oi latou na faʻaogaina le maʻoti faapitoa o le masini filifilia.

Tusitusiga e sili ona lauiloa

Tulaga masani o le toto toto ma tulaga faʻavae mo lana suʻesuʻega

O tausaga taʻitasi, pe a pasia se fomaʻi e fuafua ai le agavaa o le tomai, o le glucose concentric e tatau ona fuafuaina i se suʻega o le toto. O le tele o le faitau aofai e iloa o lona faateleina e faʻaalia ai le maʻisuka maualuga - o se maʻi faʻamaʻi e mafua ai le gaosiga o le inisalini poʻo le faigata i le faʻaaogāina o gaʻo i sela.

Ae ui i lea, o se maualuga maualuga o le suka toto e le o taimi uma e faailoa ai le maʻisuka. E i ai se tulaga e faʻavaivaia le kulupu o le kulukose, pe a fai o lona siitaga e mafua ona o faʻafitauli le tumau i le paʻu. I le taimi lava e tasi, o faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega e le suia i taimi uma ma faʻamuamua, o le mea lea, e le mafai ona faʻamausali le vavalalata i le va o le maʻisuka ma le toto o le kulukose.

O le fua o le suka i le suʻega e faʻalagolago i le nofoaga o le aoina o toto. Afai e maua le faʻataʻitaʻiga mai se vein, o le fua o le a sili atu le maualuga nai lo le tamatamailima.

Tulafono mo le fuafuaina o le suka o le toto

Ina ia saʻo le fuafuaina o le masani o le suka, o le auiliiliga e ave i luga o se manava gaogao. O le taimi o le fia aai aʻo lei faia se suʻega e le itiiti ifo i le 10 itula. E le tatau ona e popole ao leʻi faia le taualumaga mo le suʻeina o le toto, talu ai ona o le popole o le a faʻalauteleina ana mea. E tatau foi ona vavae ese le gaioiga faaletino, masani leaga (ava malosi, ulaula), taumafa o le lauti ma le kofe.

O le masani o le suka i totonu o le toto mai se tamailima e 3.3 - 5.5 mmol / L. I le toto vevela - 4.0 - 6.1 mmol / L. Afai e masalomia le maʻisuka, e le lava le iloiloga tasi. E masani lava, i le faaopoopo i le suega o le taeao i luga o se manava gaogao, o le kulukose e manaʻomia 2 itula pe a uma ona 'ai. E masani lava, o le kulukose toto pe a uma le 'ai e le sili atu nai lo le 7.8 mmol / L i le toto capillary ma le vevela. O iunite o lona fua, e faʻatatau i le metotia na faʻaaogaina i le fale suesue, o: mmol / l, mg / dl. Iloiloga o suʻega e lua o le a faʻatagaina ai oe e suʻeina le suamalie o le suka i le tino i luga o se manava gaogao ma a maeʻa ona 'ai, lea o le a maua ai e le endocrinologist faʻamatalaga faʻamaonia.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e mafai ona mafai ma se faʻaopoopoga o le kulukose i le sili atu ma le 2 suʻega e faia i se laina. I luga o se manava gaogao, o lenei tau e sili atu i le 7 mmol / L, ma a maeʻa ona 'ai - 11.1 mmol / L.

Afai e le masalomia le siama, o le a faia se suega o le faapalepale kullusese. Ina ia faia lenei mea, ia faʻamavae 2 sipuni tele o le suka i totonu o se ipu vai ma inu i le aofaiga atoa. Ona fuafua lea o le maualuga o le kulukose i le toto na aveesea mai se vein.

Maualuga maualuga ma maualalo toto toto

Hypoglycemia - o se faʻaitiitia o le suka toto e itiiti ifo i le 3.3 mmol / L. E masani lava, o lenei tulaga i se tagata e tupu i le le saʻo le faʻasaʻo o le maʻisuka ma le inisalini poʻo fualaau. O faʻaititia o le kulukosesesese e matautia mo le matelaina o sela o faiʻai. E tusa ma le 10 kalama o le kulukose o loʻo faʻaaogaina, e iloa e tusa ma le 6 kalama e faʻamaʻo e le faiʻai. Faatasi ai ma lona le lava na matauina:

  • Telefoni sili atu.
  • Tele vaivai.
  • Loto o le fatu.
  • Faateleina le mamafa.
  • Tesea
  • Tingling i le isu.
  • Faʻasalaga tulaga.

O le Hyperglycemia o le faateleina o le maualuga o le kulukose o le toto (sili atu ma le 6.2 mmol / l). Ana faailoga:

  • Tuʻuina o le mucous membranes ma le paʻu.
  • Tele le galala.
  • Faʻasolosolo faifaipea ma faʻalauteleina i aso taitasi.
  • Vaivai ma vaivaiga.
  • Vaʻai matala.

O le faateleina o le suka o le toto e faʻatasi ma le faʻaauau pea ona fausia o faʻamaʻi. O le lagonaina o le le mama e popole i se tagata i le amataga o togafitiga. A maeʻa sina taimi, e faʻaaogaina le tino i le tulaga ma faʻaumatia ai ni faʻafitauli o le neurology, ae o le "maʻisuka" e maua ai se manava leaga.

Suauu toto - o le a le maualuga e manatu e masani ai? Suauu toto

E toatele tagata e iloa toto sugar 6.0 mmol / L ma i luga, popole, talitonu sese na amataina le maʻisuka. O le mea moni, afai e te foaʻiina le toto mai se tamaʻi lima i se manava gaogao, ona maualuga o le suka 5.6-6.6 mmol / l e le o tautala e uiga i le amataga o le maʻisuka, ae naʻo le faʻaalia o le soliga o le insulin ma le gasegase o le maʻisuka. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le maʻisuka ma se faʻamaoniga i luga aʻe o le 6.7 mmol / l i luga o se manava gaogao, ma afai e faia le auʻiliʻiliga pe a maeʻa se taumafataga, ona maualuga 5.6 - 6.6 mmol / l mafaufau i le masani.

Sugar level 3.6-5.8 mmol / L e masani lava mo se tagata soifua maloloina o le galue tausaga. Afai o le suālaʻau toto e tuʻuina atu i se manava gaogao e foliga mai i le lautele o le 6.1-6.7 mmol / l. o le mea lea e taʻu mai ai i le lumanaʻi e te manaʻomia le suia o lau masani masani o le olaga. Ina ia puipuia le faateleina o le toto toto, mai le taimi nei e tatau ona e 'ai lelei, faʻaalu le tele o le taimi e malolo ai, faamalositino ia le itiiti ifo i le 30 minute i le aso ma tausi le mamafa o le tino.

O le masani o le suka o le toto i tamaiti ei lalo o le lima tausaga le matua e ese mai le masani mo tagata matutua. I tamaiti ei lalo o le tausaga e tasi, e manatu e masani fua o le toto toto 2.8-4.4 mmol / L. mai le tasi le tausaga e oo i le lima tausaga - 3.3-5.0 mmol / l. I tamaiti e silia ma le lima tausaga le matutua, o le toto sugar masani e toetoe tutusa lava ma tagata matutua. Afai ei ai se faailoga o le tamaititi i luga ifo o le 6.1 mmol / l, ona tatau ai lea ona toe ave suʻesuʻega ma faʻaitiitia le lamatiaga o le amataina o le maʻisuka.

E oʻo mai i le taimi nei, e leai ni metotia ma vailaʻau e faʻamalolo ai le maʻisuka, talu ai e leʻi iloa e le saienisi pe faʻapefea ona toe faʻafoʻi poʻo suia ia sela e nafa ma le gaosiga o le inisalini, o le hormone e gaosia i le paʻu ma le faʻaitiitia o le suka. I le tulaga o le gasegase o le inisalini, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e atiina ae i totonu o le tino, ma i le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le inisalini e gaosia i le masani, ae e le iloa e le tino pe faapefea ona faʻaaoga saʻo.

I le tino, e fesoasoani le inisalini suka e alu mai le toto i le fale, e pei lava o le ki e fesoasoani ia i matou e tatalaina le loka puipui ma ulufale i le fale. A faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, e tupu se faaletonu ma o le suka e tumau pea i totonu o le toto, ae le mafai ona ulu i totonu o sela ma latou fiaaai. O le mea lea, o se tagata gasegase i le ituaiga muamua o le maʻisuka e masani ona tupu i se lagona o le fiaaai. Na te le nofo malie e tusa lava pe a uma ona 'ai. Ina ia faatea ese le fiaai ma fesoasoani le suka e ulu atu i totonu o siama, e tatau ona ia tuiina pea le inisalini.

Lafoaʻi o le Maʻisuka o le ituaiga muamua e le, o lona uiga, e le mafai e se tagata ona faia se mea ina ia le maua ai lona maʻisuka. Ae afai ua maua oe i le maʻisuka ituaiga 1 pe afai foi o aiga o lou aiga o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, taumafai e faʻaosooso lau fanau mai le fanau mai. E faʻamaonia o le lamatia o le maʻisuka i tamaiti e faʻavaivaia le puipuiga o le maʻisuka e tele taimi e maualuga atu nai lo tamaiti e aafia i taʻaloga ma e seasea mafatia i le malulu.

I le ituaiga lona lua maʻisuka malosi o se aofaiga masani o le inisalini e maua i le paʻu, ae e le lava le faatumauina o le maualuga o le toto toto. I le 96%, e mafua mai i le mea moni o se tagata e masani ona fai ma ua mamafa tele. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafai ona puipuia pe afai o loʻo puipuia i le taimi. Afai o se tasi o matua poʻo aiga e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, ona mautinoa lea e le mafai e le tamaititi ona atiaʻe le meaʻai.

Amata mai le 10 tausaga. siaki le toto o lau tama i taimi uma, aua o tausaga lua talu ai le maʻisuka ua matua laiti lava, ma o aso nei e masani lava ona maua i tamaiti i lenei tausaga.

Faʻamatalaga toto suka i luga o se manava gaogao, o lona uiga, e le mafai ona e inuina pe 'ai se mea mo 8-10 itula ao le i tuʻuina atu. Afai e te inuina le lauti pe 'ai foi meaai ao le i faia se suʻega toto, ona maualuga lea o faailo o le suka nai lo masani. E le gata i lea, talu ai nei na faʻasalalauina faʻamaʻi pipisi ma le atuatuvale e aʻafia ai le sao atoatoa o se taunuuga. O le mea lea, a maeʻa le faʻamaʻi, e sili atu le aua nei foaʻiina le toto mo le suka, ma e tatau ona e moe lelei i le po ao leʻi faia le auiliiliga.

Muamua maʻi o le maʻisuka - o le fia inu pea lava pea, masani ai ma le vaivai. O le mafuaʻaga o lenei mea, o le maualuga o le suka i le toto o le mea lea o le kulukose i totonu, lea e maua ai le malosi i totoga ma gaʻo uma. Faatasi ai ma le faateleina o le suka toto, e taumafai ai o tatou fatuga e aveese mai le tino ma amata ona sosolo i le urine. Ae o le suka e mafai ona aveesea mai le tino na o le vai lea e faʻamavae ai. O le mea lea, faʻatasi ai ma le suka e alu i le urini, o le tele o vai e alu ese ai le tino ma se tagata e masani ai i le fiainu.

Nai lo sili atu suka o le tele o le suavai ua alu ese mai le tino, o le itiiti ifo lea o le malosiaga e maua mai ai siama, o se taunuuga lea e manao ai se tagata e inu, moe ma 'ai e le aunoa.

At maualuga maualuga le suka o faʻamaʻi o le faʻamaʻi ua tupu i le toto: tino o le konetone ua tupu i le toto, lea e oʻo atu ai i le vevela tele ma le faʻaitiitia o le toto. A sili atu le maualuga o le suka i le 33 mmol / L, o le hyperglycemic coma e mafai ona tupu, ma i luga atu o le maualuga o le 55 mmol / L, o le a tupu ai le coma hypermolar. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o nei gaʻo e matua ogaoga - mai le gasegase matuia e le maua ai le verombosis loloto. Faʻatasi ai ma le pipisi o le hypersmolar, e oʻo atu i le 50% le soifuaga faaletino.

Tuua Lau Faamatalaga