E mafai e tagata mimiti ona maua le maʻisuka ituaiga 2?

O le maʻisuka o tagata manua e leai se eseesega mai le maʻisuka o tagata ua mamafa tele. E tusa ai ma faʻamatalaga na tuʻuina atu e fuainumera faafomaʻi, e tusa ma le 85% o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ua mamafa tele, ae e le o lona uiga o le maʻisuka e le tupu i tagata laiti.

O le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le 15% o mataupu o lenei ituaiga faʻamaʻi. Sa faʻamaonia le faʻamaonia e le saienisi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma le mamafa masani o le tino ua i ai le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular e mafai ona oʻo atu ai i le oti, pe a faʻatusatusa atu i tagata mamaʻi o loʻo mamafa.

O le mafuaʻaga o le faʻamaoni o loʻo i ai se aafiaga le mautonu i le tupuga ma le atinaeina o se maʻi i le tino. O se faʻaaloalo faʻaalia i le amataina ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua mai i le foliga mai o le gaʻo visa le mamafa tele i totonu o le manava o le manava, lea e tupu i totonu o le tino o le tino.

O le lafoaia o le tele o gaʻo e oʻo atu ai i le faʻaagagaina i le ate o gaioiga e afaina tele ai le gaioiga o le ate ma le paʻu. O le faʻaleleia atili o le tulaga le lelei e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona lelei o sela i le inisalini, lea e faʻapupulaina ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 i le tino o le tagata.

Po o le a lava le mamafa o le tino, e sili atu i le 45 tausaga le matua e tatau ona siakiina o latou toto suka i tausaga uma e tolu i taimi uma. E tatau ona totogia lelei le taulaiga i lenei parakalafa pe afai ei ai tulaga taua e pei o:

  • amio le taua
  • o le i ai o tagata gasegase i le maʻisuka i totonu o le aiga poʻo aiga vavalalata,
  • fatu fatu
  • maualuga le toto maualuga

E tatau ona e gauai atu i le maualuga o le cholesterol i le tino ma, afai ei ai se mea taua, ia faia ni auala e faaitiitia ai, o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o le faamaʻi i tagata.

O ituaiga o faʻamaʻi o loʻo maua i tagata mamaʻi ma atoatoa


O fomaʻi endocrinologists e vaʻaia ituaiga e lua o le maʻisuka: ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le o le insulin e faalagolago. O lenei maʻi ua taʻua o le maʻisuka matutua. O lenei ituaiga faʻamaʻi o le uiga lea o le tagata matua o le faitau aofaʻi, e ui lava i tausaga talu ai, o lenei ituaiga o maʻi ua faʻalauteleina i le tupulaga laʻitiiti i le talavou. O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o talavou i lenei ituaiga faʻamaʻi:

  • solia o tulafono o taumafa lelei,
  • Matua mamafa tele
  • le galue malosi.

O le mafuaaga pito sili ona taua e mafua ai ona tupu le maʻisuka lona lua i se tama talavou. E faʻalagolago le faʻavaeina o loʻo i ai se sootaga tuusaʻo i le va o le maualuga o le oona o le tino o le tagata ma le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2. O lenei tulaga e faʻaaoga tutusa i tagata matutua ma tamaiti.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se ituaiga o le insulin-o le maʻi ma ua taʻua o le maʻisuka talavou. O le tele o taimi, o le faʻaalia o lenei maʻi e matauina i tagata talavou, tagata ei ai se tino vaivai i lalo ifo o le 30 tausaga, ae i nisi tulaga e mafai ona matauina lenei ituaiga faʻamaʻi i tagata matutua.

O le atinaʻeina o le maʻisuka i tagata mamaʻi e sili atu ona taatele pe a faʻatusatusa i tagata o loʻo mamafa tele. O le tele o taimi, o se tagata e sili atu le mamafa e mafatia i le atinaʻeina o se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua i lona tino.

Mo tagata vailaau, o le tupuga muamua o le faʻamaʻi, maʻisuka e faalagolago i le insulin, o uiga ia. E mafua lenei mea i uiga o le metabolism lea e tupu i totonu o le tino o le miti.

E tatau ona manatuaina o le mamafa e leʻo le mea sili ona lamatia mo le faʻaalia o se maʻi. E ui o le mamafa tele e leʻo se vaega tele i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, endocrinologists ma nutritionists e fautuaina ia puipuia lelei e aloese ai mai faʻafitauli i le tino.

O le maʻisuka o se tagata maaleale ma lona faʻamaoni?


I le fanau mai, o se tamaitiiti mai i matua e na o se mea e tupu i le atiaʻe o le maʻisuka i lona tino ae leai se isi mea. E tusa ai ma faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu e fuainumera, e tusa lava pe o loʻo aʻafia uma ia matua o le tamaititi i le maʻisuka ituaiga 1, o le avanoa e atiaʻe ai se maʻi i le tino oa latou fanau e le sili atu ma le 7%.

I le fanau mai, o se tamaititi na te maua mai ona matua na o se uiga e atiaʻe ai le gaʻo, o se uiga e tupu i ni faʻafitauli o le gasegase, o se vailaau i le tupu mai o maʻi fatu cardiovascular ma le toto maualuga.

O nei aʻafiaga lamatia mo le amataina o le maʻisuka, e fesootaʻi ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e faigofie ona pulea i se auala talafeagai i lenei mataupu.

O le mea muamua lava o se faʻamaʻi muamua e faalagolago i se mea taua e pei o le olaga o se tagata, ma e le afaina pe afai o le tagata e miti pe mamafa.

E le gata i lea, o le tino o le tagata, lea e mafai ona vaivai i le tino, o le foliga mai ma le faatupuina o se faamaʻi i le tino o le tagata, lea e mafua ai le tele o vailaau vailaau i totonu o le tino lea e mafai ona faaleagaina ai suauu pancreatic e nafa ma le gaosia o le inisalini i le tino o le tagata.

O le iai o faʻamaʻi mimimune, lea e mafua mai i le ola faʻatasi o tagata, e fesoasoani foi i le amataina o le maʻisuka.

O le tele o taimi i ia tulaga, o se tagata laititi e atiina ae se faʻamaʻi o le ituaiga muamua.

Mafuaaga o le maʻisuka i se tagata maʻi


E masani ona atiae e tagata mafaufau le maʻisuka ituaiga 1. O lenei fesuiaiga o le maʻi o le insulin-faalagolago. O lona uiga o se maʻi o loʻo mafatia i lenei ituaiga faʻamaʻi e manaʻomia ina ia faʻaauau ona faʻaaogaina fualaau faasaina e aofia ai le inisalini. O le faiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻatafunaga faifaipea o se numera tele o suauu pancreatic i totonu o le tino o loʻo nafa ma le faʻasologa o le insulin. O se taunuuga o ia faiga, o le tagata e le lava le hormone i totonu o le tino lea e faʻaosofia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi i faiga uma. Muamua lava, o loʻo i ai se soliga o le avega o le kulukose e sene o le tino, o lea, i le itu, e faʻatele ai lona maualuga ile plasma toto.

I le i ai o se faʻafitauli faʻavaivaia, o se tagata mimiti, e pei o se tagata e sili atu ona mamafa, e aʻafia i le tele o faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le oti o se numera o peta paneta, lea e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini e le tino o le tagata.

O le fomai tipitipi ma se tino e mafai ona maua lenei faamai ona o le faaleagaina o sela o le pancreatic i le amataga ma le atinaeina o pancreatitis i lona tino. O le faʻafanoga o le pancreas i lenei tulaga e mafua ona o le aʻafiaga o siama o le pancreas poisons na fausia aʻo faagasolo le alualu i luma o le maʻi. O le i ai o se faʻafitauli faʻavaivaia i totonu o se tagata o loʻo i ai se tino vaivai e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi i luga o le tino, pe afai ei ai tulaga talafeagai.

E mafai ona latou aʻafia mulimuli ane i le aʻafiaga o le maʻisuka ma le ita i le tino o le maʻi.

O aʻafiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i se tagata vaivai


O se taunuuga o le faʻaalia i tulaga le lelei i le tino, o le maʻisuka tino paʻu o le maʻisuka e afaina mai le amataga ma le alualu i luma o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i lona tino.

A maeʻa le oti o se vaega o le peta paneta i totonu o le tino o le tagata, o le aofaiga o le insulin o le hormone na mafua ai ona faʻaitiitia le malosi.

O lenei tulaga e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le tele o aʻafiaga leaga:

  1. Le le lava o le hormone e le faatagaina ai le kulukose i totonu o le toto e feaveaia i le aofaiga tonu e ala atu i puipui o le cell i siama e faalagolago i le insulin. O lenei tulaga e mafua ai le matelaina o le glucose.
  2. Inisalini e faʻalagolago i le tino o mea ia e naʻo le glucose e naʻo le fesoasoani mai o le inisalini, e aofia ai le ate, le tino o le tino, ma le musika.
  3. I le le atoatoa o le faʻaaogaina o le kulukose mai le toto, o lona aofaiga i plasma o loʻo faʻateleina pea.
  4. O le kulukose maualuga i le plasma o le toto e tau atu i le mea moni e ulu atu i totonu o sela o meaola e tutoatasi ile inisalini, e mafua ai le atinaʻeina o mea leaga i le kulukose. Tuai e le o le insulin-o le tino lea e maua ai ona sela e inu ai le kulukose e aunoa ma le auai i le faagasologa o le inisalini. O lenei ituaiga o meaola e aofia ai le faiʻai ma nisi mea.

O nei tulaga leaga e tupu i totonu o le tino e mafua ai le amataina o faailoga o le maʻisuka ituaiga 1, lea e masani ona atiaeina i tagata laiti.

O vaega iloga o lenei ituaiga o faʻamaʻi o mea nei:

  • O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o uiga ia o tupulaga talavou o latou tausaga e leʻi oʻo i le 40-tausaga le pa.
  • O lenei ituaiga o maʻi o le uiga lea o tagata manua, masani lava i le amataga o le atinaʻeina o le faamai, e tusa lava pe leʻi asiasi atu i le endocrinologist ma faʻamaonia togafitiga talafeagai, e amata ona mamafa le mamafa o tagata.
  • O le atinaʻeina o lenei ituaiga o le faʻamaʻi, e vave lava ona tupu, ma e vave ona oʻo atu i ni aʻafiaga ogaoga, ma o le maʻi o loʻo maʻi tele. I tulaga ogaoga, e mafai ona maua se vaega o le leiloa o le vaai i le maʻisuka.

Talu ai le mafuaʻaga autu o le faʻaalia o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 o le le lava o le inisalini i totonu o le tino, o le faavae mo togafitiga o le faʻamaʻi o masaniga e masani ona faia i fualaau oona. I le leai o le togafitiga o le inisalini, o se tagata e maua i le maʻisuka e le mafai ona i ai masani.

O le tele o taimi, faʻatasi ai ma togafitiga insulin, e lua injections i le aso e faia - ile taeao ma le afiafi.

Faailoga ma faʻaʻailoga o le maʻisuka i totonu o se tagata maʻi

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka? O faʻapogai autu o le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o le tino o tagata o mea nei:

  1. O le foliga mai o se lagona faifaipea o le mago i totonu o le ova, lea eo mai faatasi ma se lagona o le fia inu, faamalosia o se tagata e inu vai i se aofaiga tele. I nisi tulaga, o le aofaiga o le vai faʻaaogaina i le taimi o le aso e silia ma le 2 lita.
  2. O se faʻaopoopoga taua o le maualuga o le urini ua mamanuina, lea e taʻitaʻia ai i le faia pea o pine.
  3. Le tupu mai o se lagona faifaipea o le fiaaai. O le suamalie o le tino e le tupu lava i na tulaga pe a faia taimi masani o taumafa maualuga-kalori.
  4. O le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa o le tino. I nisi o tulaga, o le mamafa o le mamafa e maua ai le tino o le vaivai. O lenei faailoga e sili atu ona uiga i le maʻisuka ituaiga 2.
  5. O le tupuga o le vaivai vaivai o le tino ma le atinaʻe o vaivaiga lautele. O nei aʻafiaga e afaina ai le lelei o tagata.

O nei faʻafitauli le lelei o le faʻamaʻi e tutusa lava uiga o tamaiti ma tagata matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka. O se tulaga iloga lava, o nei faailoga uma i le tuputupu ae o le tuputupu aʻe vave ma e sili atu ona faʻalauiloaina.

I se tagata o loʻo mafatia i se faʻamaʻi, o le a mafai ona aliali mai isi faʻamatalaga nei:

  • O le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le paʻu e faʻaleagaina i le natura. O le tele o taimi, o loʻo gasegase tagata gasegase e uiga i gasegase e pei o furunculosis ma fomaʻi.
  • O faʻamaʻi o le paʻu ma le mucous membrane e faʻamalolo mo se taimi umi ma e mafai ona faʻapipiʻi.
  • O le tagata gasegase e i ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o lona lagona, o le lagona o le le mautonu o pito.
  • E masani lava ona aliali mai ni mumu ma se lagona o le vaivai i totonu o maso pepe.
  • O le tagata gasegase e faʻalavelaveina e masani ona faʻavauvau, ma masani ona i ai se lagona o le atuatuvale.
  • E i ai se faʻaletonu vaaia.

E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka i gasegase, e mataʻituina faafitauli ma faʻatuina ma ua le atinaʻe le faʻanatura. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a fesoasoani e fuafua le ituaiga muamua o le maʻisuka e masani ona maua e tagata miti.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona i ai i ou gaʻo

Genetics ei ai se sao i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O suʻesuʻega e faʻaalia ai i tagata ei ai se aiga vavalalata (matua poʻo tuagane) e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi e faatolu ona maualuga atu nai lo tagata e leai se talafaasolopito o aiga.

E mafai e le Genetics ona faʻamatalaina pe aisea e tutupu ai e tagata moa le maʻisuka ituaiga 2, ma o se tagata ei ai le gaʻo atonu e leai se faʻamaʻi.

O tulaga le lelei o le olaga e faateleina ai le lamatia o le maʻisuka

O isi faʻafitauli faʻalavelave, e masani ona fesootaʻi ma le mamafa o tagata, e mafai foi ona aafia ai tagata leaga:

  • Triglycerides ma le maualuga o le maualuga. O le i ai o se maualuga maualuga o triglycerides, o se tasi o lipid (gaʻo) vaega o le toto ma le maualuga o le toto maualuga, faateleina le faʻalavelave.
  • Faʻamasinoga. Afai ei ai sau olaga ola mama, o lau lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka e maualuga, e tusa lava pe o le a le mamafa.
  • Fuʻa. Afai e te ulaula, o loʻo iai oe i se tulaga sili atu le maualuga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2, e tusa lava pe o lou mamafa. E sili atu le mamafa o le mamafa o le tino o le ulaula tapaa, ma o lea e mafai ai ona e oʻo atu i nisi tagata ulaula e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Auala e faʻaitiitia ai lou lamatiaga o le maʻisuka

O le maʻisuka o se tulaga ogaoga e mafai ona tuʻuina oe i se tulaga lamatia mo se faʻamaʻi poʻo se fatu fatu. O le maʻisuka e mafai ona mafua ai faʻamaʻi fatu ma tauaso.

O auala nei e faʻaitiitia ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2:

  • Taumamafa i meaʻai maloloina. E tusa lava pe e te le manaʻomia le aveesea o le mamafa, ia 'ai mea taumafa e maualalo i le gaʻo tumu ma maualuga i vailaʻau faʻamalosi, e pei o fatu ma fualaʻau atoa. Filifili ni meaʻai suamalie ma meaʻai susu. Faatapulaa suga faigofie ma gaʻo tumu.
  • Faamalositino e le aunoa. E mafai ona e amata i se sosolo malie, na o le 15 minute i le aso. Aumai vave i le 30 minute i le aso mo le itiiti ifo ma le lima aso i le vaiaso. Filifili le gaoioiga faaletino e te fiafia i ai ina ia e pipii i ai i taimi uma.
  • Puleaina lou toto toto. Talu ai o le maualuga maualuga o le toto maualuga o se mea e lamatia ai, e taua tele le taofiofia o lou toto. Taumafa le masima, faamama le faʻamalosi i le faʻalositino ma le faʻaogaina o togafitiga, ma faʻatapulaʻa lau ava malosi.
  • Tuu le ulaula. O le ulaula e mafai ona siitia ai au cholesterol leaga ma lou toto, o mea uma ia e lamatia ai le atiaʻe o le maʻisuka. E mafai ona e maua se auala e taofi ai le ulaula. Talanoa i lau fomaʻi.

E tusa lava pe ete vevela pe e iai foi se mamafa masani, e ono lamatia oe i le maʻisuka, ae maise lava pe ae ulaula, iai se talafaasolopito o aiga o le maʻi, pe ua e matua. Talanoa ma lau fomaʻi ma fetuunai lou olaga e faʻaitiitia ai lou lamatiaga.

    Faʻaaliga muamua mai le vaega: Tisi 2 maʻisuka
  • Ituaiga 2 maʻisuka ava malosi

Cotton bottles Champagne, ipu tioata mo le fafasi poʻo le inu pia ma uo o ni taimi masani e suʻesuʻeina. Afai ei ai lau ...

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamalolo atoa?

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona tupu i le mamafa ma le mamafa. O le mea lea, e mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2 ma ...

Gluten-free diet: o aʻafiaga o le maʻisuka?

O se suʻesuʻega fou ole fesili ole soifua maloloina o se taumafataga ole "leai ni fua". I se suesuega tele, sa maua e saienitisi tagata ...

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka talavou e masani ona feagai ma faʻafitauli

O tagata talavou e iai le maʻisuka ituaiga 2 o le a sili atu ona faʻaalia faailoga o faʻafitauli mai faʻamaʻi suka i ...

Ituaiga lua o le maʻisuka

O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 latou te iloa o se ituaiga o olaga i aso taitasi, e pei o se soifua maloloina lelei ma masani ai ...

Mafuaaga ma Faailoga o le Maʻisuka

O le faateleina o le plasma o le punavai autu o le malosi mo suauu o le tino - glucose, e tau atu ai i se faamai e taʻua o le maʻisuka. Faatasi ai ma tagata ei ai se tino masini, o le tele lava o taimi e faʻalagolago i le insulin-o loʻo faalagolago (1) le fomaʻi. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le soifua maloloina o tagata faapena. O lenei tulaga e mafai ona tuʻufaʻatasia, faʻapena foi ma le uiga o le faʻaputuina o le gaʻo totonu, faateleina le toto, faʻamaʻi o le cardiovascular system, lea e mafua ai le mafuaʻaga mulimuli. O mea nei e mafai ona faaopoopo i nei mafuaaga:

  • faʻafeiloaʻi faʻamaʻi vailaʻau (faʻamala, rubella, siama pipisi, mumps),
  • solia o le pancreas (faatamaia o β-sela),
  • amio le taua
  • le lelei.
O le maʻi suka o se faʻamaʻi mulimuli.

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e ese mai i le ituaiga o faʻamaʻi. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka ituaiga 1 e iloga i se faʻalavelave mataʻutia. O le faʻatupulaia o le kulukose i le toto e faateleina, ketoacidosis e tupu, lea eo mai faatasi ma le nausea ma le vomia, le iloa le mafaufau, leai se ea, i mataupu ogaoga - coma. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu i taimi uma mo le tele o tausaga. O le tele o faailo masani e matauina e taʻu mai ai se faʻamaʻi, e aofia ai:

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • faateleina le urination,
  • faateleina manaoga manaomia o aso taʻitasi,
  • vevela le paʻu ma le suamalie o totoga tino i fafo,
  • le faʻamalosi maʻi pe a afaina le paʻu,
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faateleina le 'ai
  • faaitiitia le puipuiga,
  • o se toso malosi pe faateleina le mamafa.
Toe foʻi i le laulau o mea

E faalagolago le maʻi i le mamafa?

O tagata e ese le mamafa o le tino e faigofie ona maua i le maʻisuka, o lenei mea moni na maua e saienitisi Amerika na latou faia ni suʻesuʻega i lenei vaega. E tusa ai ma nei suʻesuʻega, na faʻamaumauina e 15% o maʻi mamaʻi na faʻaitiitia pe mamafa le mamafa. Na foliga mai o le lamatiaga o le faaputuputuina i le tino o le visceral (o totonu), lea e maua ai le gaʻo faataamilo i totoga o le manava, ma faia ai se avega faaopoopo i le ate ma le paʻu. O lenei ituaiga o tupe teu e mafua ai se lamatiaga moni i le tino, talu ai e sili atu le faigata ona taulimaina nai lo le gaʻo gaʻo. O le mea lea, e oʻo lava i tagata vailaau e mafai ona atiaʻe le maʻi. O le 85% totoe o mataupu e mamafa pe mamafa.

Aisea e tupu ai le maʻisuka i se tagata mimiti?

I se tagata minoi, o le foliga mai ma le atinaʻe o le maʻisuka e mafua ona o se genetic predisposition ma le taʻitaʻia olaga ola. O le maʻisuka tino maʻi e sili atu ona afaina i se faʻamaʻi o le ituaiga 1 faʻamaʻi. Ua lauiloa foi e mafai ona maua le gaioiga i le faaputuputuina o le gaʻo i totonu (visceral), lea i le leai o ni puipuiga e faateleina ai le lamatia o se ituaiga o maʻi e lua. Ua fautuaina e saienitisi o le ituaiga o gaʻo lea e faʻapupulaina i le pancreas e poloka ai le gaosiga o le inisalini. O se matafaioi taua o le faia i maʻi ua mavae - vailaʻau faʻamaʻi poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e mafua ai faʻafitauli.

E tatau ona e iloa: aiseā e mafua ai le mamafa o le maʻisuka? O a mafuaʻaga o le mamafa o le mamafa?

O le maʻi suka o se tasi lea o maʻi ogaoga o le endocrine, lea e aʻafia ai le galuega a le tino atoa. Talu ai ona o lenei maʻi, e tele faafitauli faigata.

E le gata i lea, o lenei faʻamaʻi e mafai ona aʻafia tele ai le suiga o le mamafa o le tino, o lona uiga o le maʻisuka e manaʻomia ona e mataʻituina lelei lou mamafa.

I le mea o le a matou faʻaalia le autu o le mafuaaga latou te le maua ai le mamafa i le maʻisuka ma pe tatau ona taulimaina.

  • Le faʻaaogaina o le mamafa o le mamafa ma le mamafa o le aofaʻiga i le taimi
  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Mafuaʻaga mafuaʻaga o le gau o le mamafa
  • O le a le mea e fai i le mamafa mamafa o le mamafa? O le a le taimi e tatau ona ou ilia ai le faailo ma o ai e tatau ona ou faafesootai?
  • E faʻapefea ona taofi le aveesea o le mamafa i le maʻisuka?
  • E faʻapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka?
  • Ituaiga 1 faʻamaʻi
  • Ituaiga 2 faʻamaʻi

Le faʻaaogaina o le mamafa o le mamafa ma le mamafa o le aofaʻiga i le taimi

Faatasi ai ma mea taumafa, o meaʻai, o loʻo gauai atu i totonu o le tino o le tagata, gauai i totonu o le gastrointestinal tract, ona oʻo ai lea i totonu o le toto.

Ina ia mafai ona gauai lelei e le tino, o le pancreas e maua ai se hormone faapitoa - inisalini.

O nisi taimi e tupu ai se faaletonu ma e amata ona malepe i lalo ia suauu B. Ona o lenei mea, o le gaosiga o le inisalini e toetoe lava a maeʻa, ma o le a amata ona taofiofi le gaʻo i totonu o le toto, faʻamamatia ai puipui o toto toto.

Talu ai ona o le le lava o le malosi, o le tino e masani ona fiaai., o le mea lea, o se tagata ei ai faʻaʻailoga o le maʻisuka ituaiga 1.

E manaʻomia e le tino le glucose o se punaoa malosi. Ae le mafai ona ia faʻaaogaina ona o le leai o se inisalini. O le mea lea, e amata ona susunuina ai sela mama, lea o se punavai.

O le iʻuga, i le maʻisuka ituaiga 1, o le a amata vave ona paʻu vave le mamafa o le tagata.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se masani masani o le maʻi. Faatasi ai ma lenei faamai, o le pancreas o loo faaauau pea ona maua ai le insulin, ae o tino o le tino e le mafai ona iloa lenei hormone, pe ua le lava.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 e leʻo ese mai le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, o le uluai suʻesuʻega o lenei faʻamaʻi e tele lava ina faigata.

I le faʻaopoopoga i le ituaiga maʻisuka ituaiga 1, o faʻamaoniga o le maʻi atonu e tupu i le maʻisuka ituaiga 2:

  • faaitiitia le mamafa o le ponaivi,
  • le mautonu o ituaiga uma o metabolism,
  • fausiaina o lauulu lauulu,
  • le faʻavaeina o aʻafia samasama i luga o le tino.

E le tatau ona e filifilia togafitiga oe lava. E na o se fomaʻi e mafai ona faia lenei mea e ala i le faia o suʻega tatau ma togafitiga faʻataʻitaʻi. O togafitiga uma e faʻavae i le ave o vailaʻau ma mulimuli i meaʻai a le fomaʻi mo le ola.

Mafuaʻaga mafuaʻaga o le gau o le mamafa

Matua o le mafuaʻaga o le mamafa o le mamafa i le maʻisuka ua faʻavaivaia le faʻaaogaina o le kulukose i le tino ma le atinaʻe o ketoacidosis.

  1. A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, ae le ulu i sela. Talu ai o le meaʻai o le faiʻai e aofia ai mea e gaʻo ai le gaʻo, e tali atu i lo latou le atoatoa ma e manaʻomia se taumafataga fou. E le gata i lea, o meaʻai e fufuluina aʻo le i maua e le tino le taimi e faʻaalu ai.
  2. E faʻamalosia lenei mea i le fia inu malosi. O lona uiga, e foliga mai ona o le mea moni o le suka e mafua ai le faʻamalasea, o lona uiga, o lona maualuga i totonu o le toto e aumaia vai mai sela.
  3. E taumafai foi le tino e aveesea le sili atu o le suka e ala i le fufuluina e ala i fatugaʻo.

O le tuufaatasiga o nei mafuaʻaga e mafua ai le paʻu vave o le paʻu.

O le a le mea e fai i le mamafa mamafa o le mamafa? O le a le taimi e tatau ona ou ilia ai le faailo ma o ai e tatau ona ou faafesootai?

E pei ona uma ona taʻua, o le paʻu o le mamafa e tupu pe afai, ona o le leai o le inisalini, o tino e le mafai ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosi ma amata ona mu ai le tino.

Faʻatasi ai ma le malepelepe o le tino, o tino o le ketone e faʻapipiʻi i totonu o le tinolea e afaina ai gasegase ma totoga o tagata. O faʻapogai autu o ia togafitiga o:

  • tiga o le ulu
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻaauau faifaipea
  • taʻavale
  • vili

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻalogo i nisi o faʻamaʻi e masani ona i ai i le maʻisuka, lua uma ma le lua:

  • fia inu pea
  • polyuria
  • faateleina le 'ai
  • vavao
  • vaivai,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

Afai ei ai nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai le endocrinologist i se taimi vave e mafai ai.

Ina ia taofi le leiloa o le mamafa, e tatau ona e inu i taimi uma vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi, faʻapea foi ma mulimuli i ana fautuaga uma mo meaai lelei. Ae le gata i lea, e tatau ona e mafaufau i ni mea.

  1. Aua le inuina vai ao leʻi 'ai. Pe a uma ona inu se ipu tipu aʻo leʻi 'ai, e mafai ona e lagona le atoatoa, ae o le aofaiga tonu o meaʻai e le mafai ona ulufale i le tino.
  2. Faʻafefe lelei. O le galuega autu o se meaʻai e le o le faʻamalieina o le fiaʻai, ae ia tuʻuina atu le malosi o le tino.
  3. Faatinoga faaletino. Aua nei galo e uiga i taʻaloga. O faʻamalosi tino faʻapitoa e fesoasoani e toe faʻafoʻiina ai maso maso, faʻapea foʻi ma le malosi o le tino.

Ituaiga 1 faʻamaʻi

E le gata i le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi e tatau ona i ai ni meaʻai i le va oi latou. Latou te faia le 10-20% o kalori mai masani masani. Meaʻai i taimi o faʻafefete e tatau ona aofia ai gaʻo mamafatu.

I taimi o taumafataga autu, o meaai e maua i gaʻo susu e tatau ona sili ona lelei. E le gata i lea, o oloa nei e tatau ona aofia ai i le taumafataga:

  • susu susu
  • suauu lili
  • afamoni
  • fualaau faisua
  • falaoa enaena (e le sili atu ma le 200 kalama i le aso).

Ia mautinoa e mataituina le pasene o proteins, gaʻo ma gaʻo i le meaʻai.

Ituaiga 2 faʻamaʻi

I le maʻisuka ituaiga 2, o meaai paleni e taua foi le taua. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, e tatau ona faatapulaa le aofai o gaʻo. E sili ona lelei le 'aiina o mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga, e pei o le:

  • kapisi
  • kukama
  • Tomato
  • radis
  • apu
  • logo ata
  • penina fagu paʻu
  • susu (e le silia le 2.5% gaʻo).

E pei o le maʻisuka ituaiga 1, o le meaai e tatau ona vaevaeina. E le mafai e se fomaʻi ona faʻamaonia se meaʻai saʻo. Ae ua fautuaina e te lesitala i vasega mo le maʻisuka, lea o le a aoaoina oe i le auala e lelei ai le pulea lelei o le maʻi.

E tāua tele le iloa ma malamalama i le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka, aua o nisi mea e fai ma togafitiga faʻapitoa i nisi taimi, ma o nisi taimi o se togafitiga togafitiga. Malamalama pe faʻapefea ona tupu lenei mea, e mafai ona e faʻatautaia i taimi ma puipuia ai faʻafitauli o le faʻamaʻi.

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le ata vitio, lea e talanoaina ai le mataupu o le aveesea o le mamafa i le maʻisuka:

Vaʻai i mea sese, faʻamatalaga pe le sao? Iloa le auala e sili ai le lelei o se tusitusiga?

E te manaʻo e fautuaina ni tala e fesoʻotaʻi mo le lomiga?

Faamolemole fesoa- soani ia i matou ia lelei le fausiaina o le nofoaga

Aisea e le maua ai le mamafa i le maʻisuka, mafuaaga ma togafitiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi gasegase maua pe na maua mai, faʻaalia i le faateleina o le toto toto, e afua mai i le le lava o le inisalini i le tino. E tusa o tagata uma e fa o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi i le laasaga muamua latou te le iloa ai o loʻo maʻi o ia.

Faʻafuaseʻi le paʻu o le paʻu o se tasi o faʻamaoniga o lenei maʻi ogaoga. Sei o tatou taumafai e saili pe aiseā e mafua ai le mamafa o le maʻisuka, ma le mea e fai i lenei mataupu.

Mafuaaga o le maʻisuka

Aisea e le manino ai le mafuaaga o le maʻisuka e oʻo i le iuga. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga autu o le tupuga o:

  1. O le mamafa
  2. Aiga
  3. Mea e le lelei
  4. Le lelei o oloa lelei
  5. Maʻi ma viral infections (pancreatitis, maʻi)
  6. Tulaga faigata
  7. Tausaga.

O mataupu faʻapitoa o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le fatuga o le fatu, fatu fatu, tauaso, ma le maʻisuka e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai pe afai o iai au nei.

  • O le fiainu lava
  • Lelava vaivai
  • Tuʻuina atu ma manua faʻamalolo umi,
  • Uiga masani
  • Vaʻai matala
  • O le fiaaai
  • Tingling or numbness i lima ma vae,
  • Paʻu faafuasei le paʻu
  • Manua o le mafaufau
  • Smell o le acetone i le gutu.

Aisea e mafua ai le mamafa o le maʻisuka

E tele tagata gasegase e talitonu o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le mamafa o tupe mama, ona o le mea moni e te manaʻo e 'ai. O le mea moni, o le paʻu faʻafuaseʻi o le paʻu o se faailoga taatele.

O le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le tino, poʻo le cachexia, o lea e taua ai le malamalama i le mafuaʻaga e toesea ai le mamafa o le maʻisuka i le maʻisuka.

I le taimi o taumafa taumafa, o mea inu gaʻo e ulufale atu i le gastrointestinal tract, ona oʻo ai lea ile toto. O le pancreas e maua ai le inisalini o le hormone, lea e fesoasoani latou te gauai ai. Afai ei ai se faaletonu i totonu o le tino, o le inisalini e gaosia laiti, o loʻo i ai pea i totonu o le toto ia gaʻo, ma mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka. E mafua ai ona pa'ū le mamafa i mataupu nei.

Ua le toe iloa e le tino ia sela e nafa ma le gaosiga o le inisalini. E tele le kulukose i totonu o le tino, ae e le mafai ona gauai ma e alu i le faʻavave. O lenei mea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 1. O le tagata gasegase e mamafa, ua atuatuvale, fiaaai i taimi uma, mafatia i le ulu o le ulu.

O le isi mafuaaga e mafua ai le le maua o le maʻisuka ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, ma o le mea lea e le inu ai le kulūkose, ma nai lo lena, o le gaʻo ma musika o loʻo faʻaaogaina e avea ma punaoa malosi e toe faʻafoʻi ai le suka i totonu o siama. O se taunuuga o le mu o le gaʻo malosi, o le mamafa o le tino e paʻu malie. O lenei gau gau e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le lamatiaga o le paʻu vave o le mamafa

E le itiiti ifo le lamatia o le leiloa o le mamafa nai lo le gaʻo. O le tagata gasegase e mafai ona tupu le vaivai (cachexia), o aʻafiaga matautia e mafai ona:

  1. O le atrophi atoa poʻo se vaega o maso o vae,
  2. O le gaʻo o le tino o le dystrophy,
  3. Ketoacidosis o le soliga o le gaʻo gaʻo, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi suka.

Le mea e fai

O le mea muamua e fai o le faʻatalanoaina o se fomaʻi. Afai e fesoʻotaʻi le gau o le mamafa ma le mafaufau o le tagata gasegase, ona faʻamatalaina lea o lona mafaufau-amio psychotherapy, antidepressants ma le tele-calorie nutrition nutrition.

I isi tulaga, o le tagata gasegase e faʻanatinati atu i se taumafataga maualuga-kalori ma aofia ai i mea taumafa e faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini (garlic, Brussels sprouts, suauu popo, susu o le lapisi).

O meaai e tatau ona aofia ai le 60% o le carbohydrates, 25% gaʻo ma le 15% protein (fafine maʻitaga e oʻo i le 20-25%). O le taulaiga faapitoa e totogi i tagata gaʻo. E tatau ona tufatufa lelei i latou i taumafa uma i le aso atoa. O meaai aupito maualuga-kalori e 'aina i le taeao ma i le aoauli. O le 'aiga o le afiafi e tatau ona faʻamaonia mo le tusa ma le 10% o le faʻaoga o calorie i aso taʻitasi.

Faʻafefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1

Ina ia taofia le leiloa o le mamafa, e tatau ona e mautinoa o le faʻaaogaina pea o kalori i le tino. O le taumafataga i aso uma e tatau ona vaevaeina i le 6 vaega. O meaai masani (breakfast, lunch, snack dinner), lea e maua ai le 85-90% o le faʻaogaina o calorie i aso taitasi, e tatau ona faʻaopoopoina i ni meaai se lua, e aofia ai le 10-15% o le taumafa i aso taitasi o meaai.

Mo meaai faaopoopo, pala, palakini, almonds poʻo isi mea e maua ai gaʻo mamafatu e talafeagai.

I le taimi o taumafataga autu, e tatau ona tuʻuina atu i ai oloa e aofia ai gaʻo alumunaturated ma faʻaleleia le gaosiga o le inisalini.

E aofia ai mea nei:

  • Laʻau o fualaʻau
  • Laʻu susu
  • Laʻu suauu
  • Soy meat
  • Onamamoni
  • Green vegetables
  • Laʻu gaʻo maualalo
  • Nati falaoa (e le silia le 200 g i le aso).

E tatau ona faapaleni mea taumafa, e tatau ona mataʻituina le fua saʻo o protein, gaʻo ma gaʻo.

Faʻafefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2

Mo le mamafa o le gasegase i le maʻisuka ituaiga 2, o le a gauai tele atu i meaʻai. Faatasi ai ma lenei ituaiga faʻamaʻi, e manaʻomia ona e pulea le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e ala i le filifilia o meaai e maualalo le faʻasologa o fuainumera. O le pito i lalo, o le itiiti ifo o le suka o le a sau ma meaai ma o le maualalo o le maualuga o le suka o le toto.

O meaai e sili ona maualalo o fuainumera faasinomaga:

  • Kapisi
  • Kukama
  • Radisa
  • Toga
  • Pepa pepa
  • Asparagus
  • Susu susu
  • Walnuts
  • Legumes
  • Perlovka
  • Vailaau o le susu-gaʻo e aunoa ma le suka ma faʻaopoopoga.

O meaai e tatau ona vaevaeina, e tatau ona 'ai e 5-6 taimi i le aso, e taua foi le mataʻituina le paleni o faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo.

Gaʻo suka

Afai e te manaʻomia se gaioiga faʻanatinati vave, e le tatau ona faʻagaloina o loʻo i ai se lisi atoa o oloa e le tatau ona 'ai e le maʻisuka, o le toʻatele o tagata gasegase ua i ai i luga o le laulau se lisi o mea e leaga ma aoga.

Igoa o le SuafaFautuaina mo le faʻaaogaFaʻamapula pe tuʻuese mai le taumafataga
Laʻau ma aano o manufasiO iʻa e maualalo le gaʻo, vaega o le manulele (susu), meaʻai gaʻo (vela, lapiti)Saua, sausage, sausage, ham, iʻa gaʻo ma aano o manufasi
Bakery ma mea gaosi oloaE le suamalie le falaoa ma le falaoamata ma le falaoaPaʻu paʻepaʻe, falala, keke, pusa, kuki
SweetsLulu fualaau suamalieAisa kulimi sima
Mea gaosi susuLefiti ole lafulemu, susu susu, susu, Sisifo o le soifua maloloina, suluguni mamaMargarine, pata, yogurts ma le suka ma le siama, fuluʻi gaʻo
Fuga fou, kuka pe tao taoKapisi, broccoli, zucini, isalaʻelu, kāloti, tamato, beets, fualaau faisua uma ma se fuainumera maualalo maualaloPotatoes, fualaau faisua ma le tele o le malo
SoupLaʻau o fualaʻau, meators borsch, soupeti kukaSoupeti i luga o le gaʻo aano o manu, hodgepodge
FaʻailogaBuckwheat, oat, millet, lela kariteWhite rice, semolina
SaucesMustard, Faatoʻaga Pato o le TomatoKetchup, mayonnaise
FuaE le o fua suamalie ma fualaau suamalie ma se fuainumera maualalo maualaloVine, Palani

Faʻalogo! E le tatau i le maʻisuka ona ai meaai vave. Faagalo e uiga i pasties, faifeʻau, anufe vevela, fisa falai ma isi mea le lelei. O i latou ia o le mafuaʻaga o le gaʻo, lea e oʻo atu i le taimi e atiina ae ai i le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona tuʻuese le ava mai le taumafataga. Latou te faaleagaina le tino, aveese vai ma meaʻai mai ai, lea ua le lava.

7 ituaiga o maʻisuka pe aisea foi e le o maʻisuka uma

O vailaau i aso nei e faʻamaonia ai le tele o ituaiga o maʻisuka, o le tele oi latou e eseese uma lava maʻi. Le tele o le fiafia, e le o ituaiga uma o le maʻisuka o le suka. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou mafaufau i ituaiga autu o ituaiga o maʻisuka ma o latou uiga taua.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka poʻo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e masani lava ona mafua mai i gaioiga autoimmune lea e faaleagaina ai e le body body its own pancreatic beta cells that produce insulin. O mafuaaga mo lenei faagasologa e leʻi malamalama atoatoa.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona aafia ai tagata o soo se matua, ae o tamaiti ma le autalavou e tele lava ina aafia.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o latou inisalini e le o gaosia poʻo ua gaosia i ni vaega laiti tele, o lea ua faamalosia ai i latou e tui i le inisalini. O le inisalini e taua tele mo nei gasegase, leai ni afu, infusions, fuamoa e mafai ona maua ai ia lava le insulin mo lenei ituaiga o suka.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava o le insulin-faalagolago, o le tagata maʻi ua tuiina le inisalini i lona olaga atoa

O tagata gasegase e fua le suka i le toto faatasi ai ma le fesoasoani a masini feaveaʻi faʻapitoa - glucometers. O le sini o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 o le pulea lea o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 o le ituaiga o maʻisuka sili ona taatele i luga o le eleele, e mafua mai i le 90% o mataupu uma o lenei maʻi. O loʻo faʻaalia i le faʻamalosia o le inisalini ma le toesea o le inisalini - e tasi pe lua faʻamaoniga e mafai ona maua i maʻi. O lenei ituaiga maʻisuka e taʻua o le maʻisuka matutua.

E le pei o le maʻisuka ituaiga 1 le maʻisuka, ma le maʻisuka ituaiga 2, o gasegase e atiina ae a latou lava inisalini, ae le lava le aofaiga ina ia tumau pea le suka o le toto. E le gata i lea, i le maʻisuka ituaiga 2, o tino ole tino e le aʻafia lelei le inisalini, lea e mafua ai foi le faateleina o le kulukose toto.

O le faʻalavelave o lenei faʻamaʻi e le mafai ona le iloa mo le tele o tausaga (maʻi maʻisuka latiti), o le siama e masani lava ona faia pe afai e tulaʻi mai ni faʻafitauli poʻo pe a faʻafuaseʻi ona maua mai le maualuga o sugars i le toto poʻo le urine.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiina ae i tagata e silia i le 40

O le maʻisuka ituaiga 2 ua vaevaeina i le 2 subtypes:

  1. subtype A - ituaiga 2 maʻisuka i tagata taitoatasi ma le oona ("maʻisuka o tagata gaʻo"),
  2. subtype B - ituaiga 2 maʻisuka i tagata ei ai le mamafa masani ("maʻi maʻisuka").

E tatau ona maitauina o le subtype A tala mo le itiiti ifo ma le 85% o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka i le vave amata e mafai ona faatumauina maualuga le maualuga o le suka i le toto e ala i le faamalositino ma meaʻai. Ae ui i lea, mulimuli ane o le toatele oi latou e manaomia le suāuʻu ole vailaʻau poʻo le inisalini.

O ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka o maʻi ogaoga e le mafai ona togafitia. O tagata faʻamalosi e faʻamalosi e faatumauina a latou suka i aso uma o latou ola. E le o ni ituaiga o maʻisuka laʻitiiti, lea o le a talanoaina i lalo.

Gesational diabetes

O le maʻisuka faʻamama (maʻisuka maʻitaga) o se ituaiga o maʻisuka lea e maua ai e fafine maʻitaga le suka maualuga.

I le lalolagi, o le 1 mataupu o le maʻisuka ituaiga e maua i le 25 maitaga. O lenei ituaiga o maʻisuka e afaina ai le soifua maloloina o tina ma tamaiti.

O le maʻisuka ituaiga e masani lava ona mou ese atu pe a uma ona maitaga, ae o fafine ua maʻi ia i latou ma a latou fanau o loʻo tumau pea i le lamatiaga mo le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2 i le lumanaʻi. Pe a ma le afa o fafine ua maua i le maʻisuka aʻo maitaga e atiae le maʻisuka ituaiga 2 i le isi 5-10 tausaga talu ona uma le fanau mai.

E iai isi ituaiga maʻisuka.

LADA maʻi suka

O le maʻisuka maualuga ole maʻisuka (maʻisuka LADA) o se maʻisuka autoimmune latiti ua maua i tagata matutua ua silia ma le 35 tausaga. O le maʻisuka LADA o se ituaiga o maʻisuka faasolosolo lemu lea e faʻaleagaina ai le maʻisuka o le pancreatic cells e mafua mai le gaosia o le inisalini.

O le maʻisuka LADA e ese mai le maʻisuka ituaiga 1 ona e na o tagata matutua lava e maua ai, faʻapea foi ma le faʻagasolo malie ma le faifai malie ("agamalu") o faʻafitauli o le le lava o le insulin.

O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai foi ona alualu i luma i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. A maua le LADA-maʻisuka, o nei tagata gasegase ua siitia atu i le insulin.

TULAFONO o le maʻisuka

O le maʻisuka MODY o se tagata matua (matua) o le maʻisuka ua maua i tagata talavou (maʻi suka). O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava o se mea na mafua mai.

O le maʻisuka MODY e masani lava ona atiaʻe aʻo le i 25 tausaga ma e le fesootaʻi ma le mamafa, e ui atonu e ono iai ni faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 (maʻisuka matutua).

O le maʻisuka MODY e fesoʻotai saʻo lava i suiga i le tasi gene, o le mea lea, o fanau uma a le matua ua aafia e 50% le avanoa e maua ai le gaʻo.

Ituaiga 3 maʻisuka

O le synonym mo le maʻisuka ituaiga 3 o le Alzheimer maʻi, lea e iloa ai o ia o le malosi o le insulin i le faiʻai.

Suesuega e le Warren Alpert Medical Research team i le Kolisi o Brown ua faailoa mai ai le ono maua o se ituaiga o maʻisuka pe a uma ona iloa le mafai ona maua le inisalini i le faiʻai.

Na suʻesuʻeina e le Susuga Susanne de la Monte le suʻesuʻega o lenei mea i le 2012 ma faʻaalia ai le i ai o le inisalini ma le mea e tupu ai le insulin, o mea taua ia i le atinae o le maʻi o le Alzheimer.

E ui lava o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka e mafua mai i le hyperglycemia (o le faateleina o le suka i le toto), e mafai ona tupu le faamaʻi o le Alzheimer e aunoa ma le i ai o le hyperglycemia tele i le faiʻai (faasino i le uluai suʻesuʻega).

O tagata e maua le inisalini, aemaise lava i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo iai le tele o aʻafiaga o mafatiaga mai le faʻamaʻi o le Alzheimer. E tusa ai ma fuainumera eseese, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi o le Alzheimer e 50% - 65% le maualuga.

Na maua foi e le au suesue e tele ituaiga maʻisuka ituaiga 2 o loo i ai ni polotini i le pancreas e taua o le beta-amyloid, lea e talitutusa ma faaputuga protein o loo maua i le mafaufau o mea o tagata e maua i le faamaʻi o le Alzheimer.

O le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus o se ituaiga o le maʻisuka, e le fesootaʻi ma le faateleina o le suka o le toto o le tagata maʻi, ae o ona uiga e tutusa ma le maʻisuka.

O le autu o le maʻisuka insipidus o le urination masani (polyuria), mafua mai i le maualalo o le toto o le hormonone vasopressin (hormones antidiuretic).

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka lipipidus latou te iloa foi isi uiga e iloa ai le maʻisuka:

  • vaivai tele
  • fiainu
  • vevela paʻu
  • vavao
  • matala le malamalama.

O tamaiti e maua i le maʻi suka e ono ono le fiafia ma le faʻamalosi, e mafai ona i ai le fiva ma le vomiting.

Ole suauu ma suka o le maʻisuka, e ui i le tutusa o igoa, o ituaiga uma o faʻamaʻi. O le maʻi suka e tupu tele lava ma e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino, lea e oʻo atu ai i le toto maualuga.

O le maʻisuka insipidus e atiina ae ona o se gaioiga masani o le hormone i le faiʻai, lea e fesoasoani i le fausia o le tele o le urine (mai le 5 i le 50 lita i le aso), lea e faʻalavelave ai fatugaʻo ma faʻaaogaina ai le malosi maualuga. I le mamā o le maʻi, e le pei o le maʻisuka, e le aofia ai le suka.

8 tala e uiga i le maʻisuka e faʻaleagaina ai lou soifua maloloina

Faʻavae ma faʻamatalaga e fesootaʻi ma le maʻisuka, mea aʻafiaga, faʻamaoniga, meaʻai lelei ma isi nuances e ono aʻafia ai le soifuaga o se tagata maʻi o feagai ma lenei maʻi le lelei. E faʻamatalaina e tagata poto faapitoa faʻamatalaga e uiga i mea e le mautonu e tatau ona suʻesuʻeina e soo se tasi e manaʻo e puipuia lo latou ola maloloina.

Tala faʻasolopito: suka e mafua ai le maʻisuka

O le mea moni, o le suka e le mafua ai le maʻisuka i le auala lava e tasi e ulaina ai sikaleti e mafua ai le kanesa o le susu. Sugar e na o se galuega le mautonu, o lona uiga e aoga tele lona faʻaaogaina. O le taumafaina o le suka tele e mafai ona oʻo atu ai i le tele o meaʻai, o se tulaga lamatia lea mo le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega foi e taʻu mai ai o le faʻaauauina o le inu o mea inu suka e mafai ona faateleina ai le lamatia o le maʻisuka. Ua iloa e saienitisi o le matautia e faateleina i le sefuluvalu pasene, e tusa lava pe na o le tasi le mea e te inu ai. Afai e faateleina le aofaiga, e toeitiiti lua faaluaina le lamatiaga.

O le vave aʻafia o le suka e mafai ona faʻaumatia ai ni siama i le pancreas. E le gata i lea, o le suka o loo natia i le tele o meaai gaosi, o lea e mafai ai ona faigofie ona e taumafa nai lo mea e talafeagai. Faitau faʻamatalaga faʻamatalaga i luga o le igoa ma aloese mai meaʻai talafeagai.

Fomaʻi fautuaina e le sili atu i le luasefulu fa kalama o le suka i le aso, o lea ia taumafai e tepa taulaʻi i lenei mea.

Tala fatu: tagata mimiti e leai ni maʻisuka ituaiga 2.

O le mea moni, e valu sefulu pasene pasene o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele, ae sefululima pasene o loʻo lelei lelei le tino.

E le gata i lea, o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai tagata gaogao e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faalua ona mate mai le maʻi cardiovascular ma isi mafuaʻaga o le maʻi. E i ai foʻi se vaega o gaioiga, faʻapea foʻi ma le tele o gaʻo o le visceral - o nei mea e teu i luga o totoga o loʻo i totonu e ono le vaaia.

O nei siaki e afaina ai le ate ma le pancreas, e faʻaitiitia ai le lagona o le tino ile inisalini. O lenei mea e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka.

Po o le a lava lou mamafa, pe a uma le fasefululima tausaga, e tatau ona e siaki lau siama o lou toto, aemaise lava pe afai ei ai ou tulaga lamatia e pei o se olaga le mama, genetis predisposition, fatu fatu, toto maualuga, poo le cholesterol. O le faʻalogo i lou soifua maloloina o le a fesoasoani ia te oe e puipui ai oe lava mai faafitauli ogaoga.

Talafatu: aʻoaʻoga matautia mo tagata e maua i le maʻisuka.

O lenei tala faʻatusa e mamao mai le mea moni. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le masani faaletino e fesoasoani e pulea le tulaga o le maʻisuka maʻi. E taua le faʻatalanoa o au taʻaloga ma lau fomaʻi ma siaki pea lau toto toto.

Afai o loʻo e inuina vailaʻau e mafai ona maualalo ai lau suka, siaki lou toto toto ile afa itula ao lei faia lau aʻoga ma le afa itula mulimuli ane. O lenei mea o le a fesoasoani ia oe e iloa ai pe tumau lau kulūkose ma pe saogalemu mo oe e faʻaauau toleniga.

Afai o le toleniga e liliu atu e avea o se filifiliga talafeagai mo oe, e na o le faʻamalosia ai lou ola maloloina.

Tala faʻasolopito: o le maʻisuka e leai ni faʻaʻailoga, e naʻo se fomaʻi e mafai ona iloa le maʻi

O le mea moni, o le maʻisuka e tele faailoga, ae ui i lea, e tele lava ina latou liliu atu e le o faalauiloaina, ma o se tagata e le amanaiaina i latou. E le o se mea e ofo ai e faapea o se tasi i le maʻisuka e toafa e le iloa o loʻo mafatia o ia mai lenei maʻi.

O faailo autu o le galala tele lava, e tusa lava pe sili atu mea e te inu ai, o asiasiga faifai pea i le faletaele, o lagona o le lelava ma le tele o le fia ai, faapea foi le leiloa o le mamafa e aunoa ma se suiga i meaʻai po o ituaiga olaga. Afai e te matauina se tasi o nei faailoga, alu e vaai se fomaʻi. O le maʻisuka o le a faigofie ona maua i se suʻega toto.

Manatua o faʻamaoniga e ono taʻu mai ai isi faafitauli, o lea e le tatau ai ona e le amanaiaina i latou.

Tala fatu: tamaiti e maua i le maʻisuka e le mafai ona fanau mai

O nisi tagata e mautinoa o le maitaga o le a lamatia uma ai le tama ma le tina, ma e talitonu foi se tasi o le maʻisuka e le mafai ona mafaufau i ai, ae o nei mea na o ni faʻataʻitaʻiga. O nei talitonuga na salalau i se taimi na le i aoaoina lelei e le au atamamai le faamai.

O le mea moni, ei ai se faʻafitauli o faʻalavelave, mo se faʻataʻitaʻiga, o le taufaamatau o le vave fananau mai, e ui i lea, o le tele o fafine e mafai ona maʻitaga masani ma maua se pepe soifua maloloina. Faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i lenei tulaga ma o le a mafai ona e iloa pe faʻapefea ona toe faʻafouina i totonu o le aiga e aunoa ma se lamatiaga i le soifua maloloina.

Tala faʻasolopito: o le tagata gasegase o le a mafai ona ia fuafuaina e le maualuga pe maualalo le suka.

Faailoga o le maualuga maualuga o le toto suka e mafai ona matua faigofie ma e faigofie ona le amanaiaina. O le mafuaʻaga lea e taua ai le siakiina o lau kulūkose masani.

O lenei mea o le a mafai ai e oe ona faʻamautuina pe i ai se osofaʻi pe pa'ū, faʻapea foi ma le malamalama pe faapefea ona aʻafia le setete o lou tino ona o meaʻai, faamalositino, mafatiaga ma gasegase. A e amata i le hypoglycemia, e mafai ona e maitauina le maualuga o le salu poʻo le gatete i vae.

Ae ui i lea, i tagata ua leva ona mafatia i le maʻisuka, o le hypoglycemia e le o toe gauai atu i ai, latou te leiloa le mafai ona matauina ona uiga. Mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi ma siaki lau suʻi toto i taimi uma.

Valaʻau i se falemaʻi pe afai ei ai ou faafitauli i le vaʻai, e te lagona le le fiafia pe moe, ua e oʻo i le vomiting. O nei faailoga uma e taʻu mai ai o le hypoglycemia ua pasi i se tulaga ogaoga. E mafai ona lamatia ai le ola.

Talafatu: O Mea Maʻisuka Manaomia se Sugar-Free Diet

E le faasaina le otaota pe afai e iai lau maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. I le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o le ki. Taumafai e fai lau sima naʻo se vaega itiiti o lau meaʻai, e tatau ona aofia ai se tele o fiber, fatuga atoa, fualaau faisua ma le fua-paʻu.

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona faigata, aua e tatau ona e iloa le auala e filifili ai le taimi saʻo mo le meaʻai ina ia fetaui ma le fua o le insulin e totogi ai le suka. Ae ui i lea, e mafai ona aʻoaʻoina. Afai e te faʻaaogaina se masini glucose o le a faʻaalia pea ia te oe le maualuga o lou suka, e mafai ona sili atu ona e pulea le tulaga.

O lenei mea o le a mafai ai ona e nofo i le faʻamaʻi e aunoa ma ni meaʻai taumafa.

Talafatu: Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, o le a sili atu lou malulu.

O maʻi suka e le o iloa uma i se faʻalauiloa atili i le malulu poʻo le maʻi, pei o isi faʻamaʻi. Ae peitai, o le a sili atu le faigata ona pulea le maʻisuka aʻo maʻi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata e maua i le maʻisuka e faatolu ona sili atu i le falemai ma le maʻi nai lo i latou e leai ni faafitauli i le inisalini.

Afai o oe o le maʻisuka, taumafai e oso le fomaʻi i le taimi ma ave uma metotia tatau e faʻamalosi ai lau tino puipuia.

Tuua Lau Faamatalaga