Fesoasoani Muamua mo le faateia o le hypovolemic ma metotia mo togafitiga

O le hypovolemia o se tulaga faʻaleagaina o le tino lea e tupu i le tele o le leiloa o le suavai ma le eletise. E tusa ai ma lea, o le faateʻa o le hypovolemic e tatau ona fesoʻotai ma se faʻaitiitia i le paleni masima-masima.

O le galala e mafai ona fai o se taunuuga o le leiloa o le va o le faʻafelesele poʻo le plasma o le toto ma le paʻu o le toto, o le mu tele, manava manava, vomiting lema. Femafaufau, o se umi umi e aunoa ma se vai i se vevela vevela e sau faatasi ma le faʻamala.

O tamaiti e sili atu ona nofouta i le gau. Latou te vave faateʻia i le hypovolemic vave ma le maʻi pipisi o le vailaʻau faʻamaʻi pipisi, ma i totonu o le vevela. I le avea ai o se fesoasoani muamua, e tatau ona tuʻuina atu i se tagata se mea inu.

Le taua o le ola i le tino

O le vai o se vaega o le tino atoa o vai lele e fufuluina ai totoga ma gaʻo. O le vaega taua o le toto, lymph, suamalie o le vaʻaiga ma le faʻafefe o le suasusu, o le faʻamalositino o fugafulemu, gastric ma isi suamalie e gaosia e totoga i totonu, loimata, urine.

O le suavai e fausia ai se siosiomaga lautele mo le iai o sela. E ala atu i lea faiga ua faatinoina:

  • meaai paleni ma otaota lafoai,
  • "Poloaiga" e laveaʻiina mai nofoaga tutotonu ma endocrin,
  • o fausaga o faiʻai manaʻomia e fiafia.

O le saogalemu o faʻamatalaga o le homeostasis e faʻamaonia e paʻu masani a le tino (paʻu, mucous membranes o totoga ma toto toto). E mafai ona suia le paleni i lalo ole aʻafiaga o faiga faʻavae faatonutonu, ae i totonu ole tapulaa vavalalata.

O le mea lea, mo soʻo se soliga i le tuufaatasiga o le aufaasālalau suavai, e mafai e se tasi ona faʻamasino le faʻamaʻi o loʻo tulai mai. O le faaitiitia o le suavai e mafua ai suiga tetele i le homeostasis: o nisi o mea e leiloa faatasi ma le vai, o isi ua faateleina le sao. O faʻafitauli o le pathophyysiological atonu e ono aʻafia ai:

  • totoga o le toto,
  • paleni alkaline
  • gaioiga o mea ua solo.

O suiga ua mafua ai le tele o faamai.

I totonu o se tagata, e faigofie ona faʻamasino le tele o le vai e ala i le faʻaalia o le felafolafoaʻi toto. Ua fuafuaina i se fale suesue. O se faʻaitiitiga o le 25% i tagata soifua maloloina e lelei le totogiina ma e le mafua ai ni suiga taua ile homeostasis. 90% o le toto o loʻo i totonu o le moega lapoa, o le isi o loʻo tuʻuina i totonu o le vavae, ponaivi. Afai e tatau ai, e lafoina mai le teuina ma faʻaputu mo tupe leiloa.

O tupe gau tele e mafua ai le suia o tulaga o le hypovolemia, i le leai o se taui ma le fesoasoani i le tulaga o le faateia o le hypovolemic.

O le a le mafuaʻaga na faateʻia ai hypovolemic?

O mafuaʻaga sili ona taatele o le faateia o le hypovolemic o ni mea e lei faʻaaogaina:

  • toto ma le lapopoʻa i fafo poʻo le toto i totonu o le toto e mafua mai i le gasegase, taotoga, vavalalata i vaega eseese o le tino i taimi o le gau, faasaga i tua o le hemophilia,
  • plasma - i le tulaga o le taatele o luga o le mu, sasaa atu i totonu o le paʻu peritoneal ma le peritonitis, faʻalavelave o le intestinal, pancreatitis, alu aʻe,
  • o le fomaʻi faʻapitoa - faʻasolosolo ona fai le vomiting, faʻavave le manava (mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o le kolela, salmonellosis, gastroenteritis), sosoo ai ma le fiva maualuga e afua mai i faʻamaʻi pipisi ma le malosi tele.

O se nofoaga faapitoa e nofoia e le filifiliga o le teuina (toe tufatufaina atu) le toto e leai se totogi i totonu o capillaries lautele. O lenei mea e masani ai ona tuʻufaʻatasia ni manuaga, o nisi faʻamaʻi pipisi. I ia tulaga, o le mamafa o le maʻi o le mafuaʻaga e mafua mai i ituaiga faʻalavelave o le faateʻia (hypovolemic + traumatic + mea oona) ma mea e faʻaleagaina.

O le a le mea e tupu i le tino o le tagata manua?

O le pathogenesis o se tulaga teteʻi ma le hypovolemia e amata i taumafaiga a le tino e tutoatasi le leai o se suavai ma totogi ai le faaletonu:

  • mai le nofoaga e alu ese mai le toto toto o totoe i totonu o le auala lautele,
  • vaʻa vaʻaia vaʻaia i tua (i luga o lima ma vae) ina ia mafai ona taofia le toto talafeagai mo le faiʻai, fatu ma mama.

O se aganuʻu le faʻamalamalamaina 3 vaega (vaega) o le faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  1. Le atoatoa - o le taʻitaʻia o le mea lea e tupu ai le le atoatoa o le vai, o le faʻaitiitia o le toto, lea e mafua ai ona paʻu i le vevesi o vevela, ma o le faʻaitiitia o le toto e tafe i le fatu. O le vai mai le va o le interstitial e oʻo atu i totonu o capillaries.
  2. O le faʻamalosiina o le faʻafefe o le tino - o le siakiina o le siakiina o le siakiina o faailoilo i le faiʻai ma mafua ai le faateleina o le sifi o catecholamines (adrenaline, norepinephrine) i tafatafa. Latou te faʻaleleia le leo o le puipui lapoa, fesoasoani i le spasm i luga o le itu, o le faateleina o le taimi o feteenaiga o le loto ma le faateleina o le pa o le stroke o le taofiofia. O gaioiga e faʻatatau i le lagolagoina o le malosi o le toto ma le vevesi mo le toto i le totoga o tino taua e ala i le faʻaitiitia o le toto i le paʻu, maso, fatugaʻo, ma le fualaau. Faatasi ai ma se vave vave togafitiga, e mafai ai ona toe faaleleia atoa le toto. Afai o le vaitau e lelei mo faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi ua misi, o le ata o le teteʻe ua atiaʻe.
  3. O le mea moni le faateia o le hypovolemic - o le maualuga o le felafolafoaʻi o le toto e faʻaauau pea ona pa'ū, o le meaʻai i totonu o le loto, mama ma le faiʻai ua matua faʻaitiitia. O loʻo i ai faailoilo o le le lava o le okesene o totoga uma, o suiga faʻaleagaga. Mai le leai o se puipuiga, o le paʻu, maso ma fatugaʻo o le muamua lea e pagatia, sosoo ai ma okeni o loʻo i totonu o le pupuʻu o le manava, ona ola ai lea o le ola.

O auala o le atiina ae o le teʻi ma taunuuga mo le tino o loʻo faʻamatala auiliili i lenei vitio:

Faʻaaliga faʻapitoa o le vaʻaia o le hypovolemic

O le falemaʻi o le faʻafuaseʻi o le hypovolemic ua fuafuaina e:

  • aofaiga atoa o le gau
  • le fua o le paʻu o le toto i le le mautonu le afaina,
  • malosi o le tino e taui ai (e fesoʻotaʻi ma tausaga, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, malosi).

Tagata taʻavale ma tagata o loʻo nonofo umi i se vevela vevela, o tulaga maualuga maualuga o loʻo puipuia i le le maua o le toto ma isi vai.

E mafua mai i le faʻamaoniga, e mafai e le tasi ona faʻamasino le tele o le toto ma se mea leaga, e faʻaaogaina e fomaʻi le faʻavasegaina o le suʻesuʻeina o le tulaga o le maʻi e faʻatatau i le maualuga o le felafoaʻi toto (BCC). E tuʻuina atu i le laulau.

Le tikeri o le leiloa o le pcc i%Hemodynamic faailogaVaega o le faʻaalia o faʻamaoniga
e oo i le 15pe a oso ese mai le moega, o le tele o le fatu o le fatu e faateleina i le 20 pe sili atu i le minutei se tulaga pepelo e le o fuafuaina
20–25maualuga le toto, ae o le pito i luga e le maua lalo ifo i le 100 mm RT. Art., Pulusese i le lautele o le 100 - 110 i le minuteo le taoto i le toto maualuga e masani lava
30–40maualuga pito i lalo ifo o le 100 mm RT. Art., Pulsed pulse e masani ona 100paʻu o le paʻu, lima malulu ma vae, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le tino
sili atu ma le 40o le mamafa o le toto maualuga ua faaitiitia, o le pulupulu i luga o gafa o le toto e le o fuafuainao le paʻu e paʻu ma le paʻu paʻu, malulu i le paʻi, le mafaufau le mafaufau i le tele o se paʻu

Faʻasalaga faʻafesoʻotaʻi lautele e uiga:

Faʻailoga

I faʻataʻitaʻiga, e taua tele le fuafuaina o le ituaiga o le gau. Afai ei ai pe faʻamatalaga e uiga i le toto, vomiting, manava manava, o le ogaumu maualuga o le eleele, o faʻamaoniga e faailoa mai ai le mafuaʻaga o faʻafitauli faʻaleaga. E maua e le fomaʻi ni faʻafitauli ogaoga pe afai o le toto o loʻo i totonu ma se mafuaaga le mautonu.

O le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina atu i le falemai i se taimi vave e mafai ai. O iinei e tatau ona latou ave:

  • suega toto
  • fuafuaina e le vaega ma le itu Rh,
  • Bcc
  • urine e suʻesuʻeina mo le mamafa o le kalave (faʻamaoniga), protein ma mūmū mūmū.

Ina ia iloa mea na natia, ua ave avega X-ray.

Afai e masalomia le toto i totonu o le lua, o le laparoscopy e tatau.

Faʻasaga i tua o togafitiga, faʻasologa o le eletise, paleni alkaline o loʻo suʻesuʻeina. O nei faailoilo e taua tele mo le filifilia o fofo o le manaʻoga ma le fatuga e manaʻomia.

O le atuatuvale o le Hemorrhagic ua manatu o se ituaiga o hypovolemic. E matua taua tele le fuafuaina o le tele o le gau o le toto. E eseese auala e faia ai lenei mea.

Iloiloina o le numera o le taufaasese i le vaevaeina o le fatu i le maualuga luga: pe afai e masani, o lenei fua faatatau e tusa ma le 0.54, ona oʻo ai lea i le faateia ua faateleina.

Le faʻamausalia o le toto i taimi o gau i totonu o se tagata matua, o fuainumera faʻatatau e faʻalagolago i le ituaiga:

  • fevaevaeaiga o feusuaiga - 1 l,
  • vae vae pito i lalo - e tusa ma le 750 ml,
  • taualuga - e oo i le 500 ml,
  • bones ponaivi - e oo atu i le 3 lita.

Tagata o le leitiola pe a suesueina ia totoga o le pusa e fuafua ai le tele o le toto na faʻamaligiina i totonu o le vavao:

  • afai e mafai ona manino lau vaʻaia o le vai - e oo atu i le 0.5 l,
  • pe a faʻapogisaina ai le fanua o le tino - e oo atu i le 2l.

Iloiloina o se tagata maʻi ma masalomia masini o le toto i totonu o le manava o le manava, o le fomai tipitipi e taulaʻi atu i le faailoga o se vai lele. O lona uiga o le itiiti ifo o le lita o le vai o loʻo i totonu o le lua.

O le sini autu o togafitiga o le:

  • Toe faʻafoʻiina o le toto i le fatu, faiʻai ma le tino o le tino, faʻamaʻologa o le okesene (hypoxia),
  • tau faasaga i le le paleni o le paleni o le acid-base,
  • taui mo le leiloa eletise, vitamini,
  • faʻasaʻoina o le toto i fatugaʻo ma fomai o aso taitasi,
  • faailoga faʻapitoa o le gaioiga o le fatu, faiʻai.

E ono mafai ona faʻaitiitia faʻafitauli faʻafuaseʻi o le hypovolemia e ala i le faʻavave ona faʻaaogaina o le vai masani, ma sili atu le suamalie. I le maualuga o le vevela, o le vevela tele, manava manava, fomaʻi e fautuaina le inu tele lauti, sua, compote, decoctions o laau. E le aofia ai le kofe, ava malosi, mea inu suamalie e aafia ai le vascular tone ma luga o le manava.

O le algorithm ile faʻalavelave faʻafuaseʻi e aofia ai taga muamua a tagata o loʻo siomia i latou oe mafai ona fesoasoani i le ua afaina.

  1. O togafitiga mo le faateia o le hypovolemic e tatau ona amata i le tau faasaga i le faamaligi toto pe afai o le tagata manua e manua: faʻaaogaina se taʻaloga, fusi fusi, immobilization o le vaega na faaleagaina o le tino (aua nei galo e toe faatulaga le taimi o le faʻaaogaina o le taʻaloga).
  2. E tatau ona valaʻau se taʻavale, ma ao le i taunuu mai e faʻamautinoa le filemu ma le le tumau o se tagata. I se tulaga e le iloa, e sili atu le tuʻu i lona itu.
  3. O le togafitiga e afaina ai (puleaina o le suavai) e amata i le tulaga muamua, o le fomaʻi o le falemaʻi e tuʻuina atu ai le mea leaga ma faʻaaogaina se vaifofo faʻapitoa e aofia ai sina masima. O tamai tootoo o glycosides o loʻo faʻaalia e lagolago ai le gaioiga o le fatu.
  4. O le falemaʻi e faia i luga o le mafuaaga i le potu maʻi tigaina o le falemaʻi poʻo le potu maʻi tigaina o le falemaʻi maʻi.
  5. Ona o le manaʻoga mo le faʻaliliuina o le tele o le vai, o le tagata maʻi na tuʻuina se pusi i le vela subclavian.
  6. E ui e le o iloa le toto o le tagata manua, o le toto e pei o Poliglyukin poʻo le Reopoliglyukin e vave faʻafefe. O tapenapenaga o ni solutions.
  7. I le tele o le gau o le toto, e faʻapipiʻiina ai le toto o le jet e oʻo atu i le 0.5 l o le toto totoʻa, plasma, Protein poʻo le Albumin.
  8. Ina ia fesoasoani i le vasospasm lautele, o glucocorticoids e faia i se tulaga ogaoga i se fua tele.
  9. Faʻailogaina le manavaina o le okesene-air mix e ala i le faʻafefe o gaʻo.

Faʻasologa o togafitiga

O fuafuaga fuafuaina e aofia ai:

  • Faʻasaʻoina o le acidosis metabolic faatasi ai ma vaifofo sodium bicarbonate (e oo i le 400 ml i le aso),
  • Panangin (o se sauniuniga ma le masima ma le magnesium) e faaopoopo i fofo e leai ni fofo.

O le aoga o fuataga e faʻamasinoina e:

  • lava le faʻamautuina o le toto,
  • faʻamaʻi pipisi (diuresis).

O le gaosiga masani ole urinary o le 50-60 ml o le urine i le itula. Afai o le faaletonu o le gau ua faʻamoemoe e faʻatumuina, ma ua le lava le atofaina o le mimilo, o le faaosofiaga ma le Mannitol e talafeagai (faʻagasolo lemu le puleaina o le sili atu i le 1 lita).

Fua o le vevela tutotonu ma faateleina i le 120 mm vai. Art. e faʻatagaina oe e faʻamaonia le faʻamautinoaga ua ausia.

O tulaga o le hypovolemic ua faateʻia i tamaiti

O se vaega tāua o tamaiti i le vaitau o le vaitau o le fanau mai:

  • faʻatapulaʻa faʻatekonolosi ma faʻatinoga o le faʻamalosi totoga,
  • o le a le mafai ona tapunia le faamalama oval po o le ductus arteriosus,
  • le le lava o fetuunaiga fetuutuunaiga e maua ai taui mo le gau o le ola, e oo lava i le 10% le paʻu o le BCC e mafai ona oo atu ai i suiga e le mafai ona suia.

O mafuaʻaga autu o le faateʻaina o le hypovolemic i pepe faatoa fananau mai o le gau tele o le toto i:

  • placenta previa poʻo le vaʻaia,
  • o se taunuuga o le malepelepe o vaʻalele,
  • mafatiaga i totoga i totonu,
  • tui faʻapipiʻi.

I tamaiti matutua, hypovolemia e mafai ona taʻitaʻia ai:

  • meaʻai oona
  • gastroenteritis o le faʻaleagaina o mea (salmonellosis),
  • le lava le inu ava i le vevela.

O faʻamatalaga ile falemaʻi ile pepe e mafai ona fesootaʻi ma se faʻaititia lautele o le vevela o le tino (mafuiʻe maalili).

Grudnichkov mo togafitiga e tuʻuina i totonu o se mea faʻavevela ma se mea vevela poʻo le tuʻuina atu o se vai vevela lata ane. Faʻailoaina le faʻafefe o le tracheal ma le fesuiaiga agai i le manava faʻamalosi.

O le fuaina o le suavai manaʻomia e faʻatatau i le manaʻomia mo le 20-30 ml i le kilokalama o le mamafa ole maʻi. E leai se eseesega o le fuafuaga togafitiga mai togafitiga o tagata matutua matutua.

O togafitiga e tatau ona amanaia le natura o le faateia. Atonu o le toto toto, o le tofiaina o vailaau faʻamaʻi mo faʻamaʻi pipisi.

O loʻo faʻaaogaina e le fomai tipitipi, tagata faʻamalosi, fomaʻi faʻamalosi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi faʻamaʻi pipisi ma fomai o isi mea faʻapitoa. Faʻalagolago i le tala, ole eseesega e mafai, ae o mataupu faavae lautele e tutusa.

33. Tausiga faʻafuaseʻi i le tulaga o le afaina o mea matautia.

O mafuaʻaga o le atinaʻeina o mea oona e ono mafai ona tupu, e muamua lava, o le maningococcal, fungal ma le intestinal infection, faʻapea foi ma isi faʻamaʻi pipisi i se tulaga le lelei o le maʻi. I lona atinaʻe, o le afaina o le toxicity e faasolosolo ona pasi faasolosolo i le 3 laasaga - taui (le mautonu i le tikeri muamua), faʻalavelave (faateʻia o le tikeri lona lua), faʻasalaga (faʻalavelave i le tikeri lona tolu).

1. I tagata matutua, e le manaʻomia le togafitiga o le afaina, ma pe a avatu i le falemaʻi, o togafitiga e faatapulaʻa i le faʻaaogaina o vailaau antipyretic, dipyrone 50% - 2 ml ma le diphenhydramine 1% - 2 ml i le intramuscularly, faatasi ai ma le fiafia ma le gaoia, suauu 0.5% - 2-4 ml i le intramuscularly (invavalence) ma le magnesium sulfate 25% - 10 ml (15 ml) i totonu o le toto.

2. I le tulaga o le le mautonu, o le 400 ml o le polyglucin (reopoliglukin) ma le glucocorticoid hormones (prednisone 90-120 mg, poʻo le fua oona o isi vailaau faʻasaina - dexamethasone methylprednisolone, ma isi mea) o loʻo faʻafefe.

3. I le tulaga o le taufaamatau, e faʻaaogaina le polyglucin i se vaitafe e mulimuli mai i le afu, ma i le leai o se aʻafiaga, e 200 mg o le dopamine o loʻo faʻatulagaina i le 200 ml o le 5% glucose tali faʻafefe.

4. O le fiafia ma le faoa faamalosi e taofia e le puleaina o le 2-4 ml o se vaifofo 0.5% o le diazepam (seduxen) poo le 10-20 ml o se solution e 20% o le sodium oxybutyrate.

5. Faatasi ai ma se siama o le maningitis, o le levomecitin sodium succinate e faia i le fua o le 25 mg / kg, ma le 2-4 ml o le solution 1% o le furosemide (lasix).

6. O le afaina o le afaina i le influenza e manaomia ai le faaopoopoina o le 5.0 ml o le moli (donor, measles) gamma globulin intramuscularly, ma le 5-10 ml o se vaifofo 5% o le acid ascorbic ma le 10 ml o le 10% o le vaifofo o le calcium gluconate.

O faʻalavelave matuia ma faʻafitauli:

Le maitauina o le afaina o le afaina ona o le sese o le faamatalaina o se faaitiitia o le vevela o le tino i numera laiti ma le masani ma numera o le psychomotor agitation e avea ma faailoilo o se faaleleia i le tulaga o le maʻi. Se faʻamaʻi sese o le pisipisa i se tagata gasegase i le maningitis, ma le tonsillitis i se tagata maʻi e maua i le maʻi pipisi. O se faʻamatalaga sese o se maʻi faʻamalosia e le o aʻafia ma se faʻalavelave matautia ma le teenaina le faia o togafitiga faʻasolosolo i le taimi muamua pe a ave le tagata maʻi i le falemai i lalo o le faʻaaliga o le togafitiga faʻapitoa.

Faamatalaga lautele

O le faateia o Hypovolemic o se tulaga faʻaleagaina lea e atiae i lalo o le aafiaga o se paʻu i le voluma o le felafolafoaʻi o le toto i totonu o le toto poʻo le le lava o le vai (faʻamala) i le tino. O se taunuuga, o le maualuga o le paʻu ma le tikeri o le faatumuina o vaalele o le loto ua faaitiitia, lea e tau atu i le atinae hypoxiauʻu o le tino ma le le fiafia metabolism. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o Hypovolemic e aofia ai:

  • O le mea na faateʻia ai le Hemorrhagic, o le mafuaʻaga lea o le gau o le toto (toto atoa / plasma) i totonu o se voluma e sili atu i le 15-20% o le aofaiga atoa o le BCC (felafoaʻi toto).
  • O le atuatuvale o le Hemorrhagic e atiina ae ona o le gasegase ogaoga e mafua mai i le vomiting lema, manava manavaogaoga mu.

O le vaʻaia o le Hypovolemic e faʻapupulaina i le tele o mea e leiloa e le tino (faʻatasi ai ma ni mea e le masani ai, o le leai o se suavai i le afu, vomiting le mafaagaloina, faʻafefeteina o le tino, i le tulaga o le leai o se faʻalavelave). E tusa ai ma le faʻaleleia o le masini, e latalata i le mea e le afaina ai, ae vagana ai o le vai i totonu o le tino ua leiloa e le gata mai le toto totoga, ae mai le avanoa faaopoopo (mai le extracellular / intracellular space).

O le mea taatele i togafitiga faafomaʻi o le atuatuvale le afaina (GSH), o se tali patino o le tino i le toto, ua faʻaalia o se faʻalavelave o suiga i le atinaʻe manatu faʻapitoa, afuafuga o le tino, maualalo le faʻamaʻi o le ejectionfaaletonu tui toto, solia o le mafai ona gafatia o le puipui vascular ma le microcirculation, o le polysystem / organ failure organ failure.

O le mafuaʻaga o le GSH o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le toto, lea e atiina ae pe a afaina tele toto o le toto ona o le tatalaina / tapunia o le gasegase, faaleagaina o totoga i totonu, ma gasegase o le gastrointestinal, pathologies i le taimi o maitaga ma le pepa fanau.

O se faʻalavelave faʻafuaseʻi i le gasegase e masani ona tupu mai ona o le atinaʻeina o le maʻi le atoatoa o le cardiovascular ma le tele lava ona mafua ona o le le maua o le toto o ana mea e galue ai (faʻaleagaina o le oxygen-carbon metabolism, transfer of nutrients and metabolic products).

E lua mea autu e taua i le iuga o le toto toto: le maualuga ma le fua o le toto. E talitonuina o se gau faʻafuaseʻi tutusa o le felafolafoaʻi toto mo se vaitau puupuu i le aofaiga pe a ma le 40% e le ogatusa ma le ola. Ae ui i lea, ei ai tulaga e maua ai e le gasegase le tele o le toto ona o le gasegase masani, ma le maʻi e le oti. E afua mai i le mea moni e faapea, o le itiiti o le taimi poʻo le le tumau o le toto, o le faʻaogaina o mea o loʻo i totonu o le tino o le tagata e vave faʻafoʻi vave ai le toto / vave o le taʻavale ma le tino vascular. O lona uiga, o le saoasaoa o le faʻatinoina o gaioiga faʻatulagaina e fuafua ai le mafai gafatia e tausia / tausia galuega taua.

E tele tikeri o le gau o le toto:

  • Ou te tikeri (pasese le pcc to 15%). O faʻamaʻi pipisi e toetoe lava a toesea, i se tulaga e seasea tupu - pe faʻapitoa Tachycardia, hemoglobin sili atu ma le 100 g / l, hematocito 40% ma sili atu.
  • II tikeri (pasene o le Ccc 15-25%). Ortpotatic hypotension, faʻaitiitia le toto maualuga i le 15 mm Hg ma sili atu, tachycardia orthostatic, o le fatu na faateleina e le sili atu i le 20 / minute, hemoglobin i le 80-100 g / l, tulaga o le hematocase o le 30-40%.
  • III tikeri (pasese o le pasese 25-35%). E i ai ni faailoilo o le vavaeʻesega lautele (ogaoga o le paʻu, pito malulu i le paʻi), manatu faʻapitoa (toto toto toto 80-100 mm RT. Art.), o le fatu fatu e sili atu i le 100 / minute, sili atu i le 25 / minute) faʻanoanoa, faʻaitiitia le diuresis (itiiti ifo i le 20 ml / h), hemoglobin i le lautele o le 60-80 g / l, hematocrit - 20-25%.
  • IV tikeri (toese le pcc sili atu ma le 35%). O loʻo i ai le solia o le mafaufau, faʻalogoga (toto toto i lalo ifo o le 80 mm Hg), tachycardia (fua o le fatu 120 / minute pe sili atu), sili atu i le 30 / minute, le malosi o le hemoglobin itiiti ifo i le 60 g / l, hematocrit itiiti ifo i le 20%.

O le fuafuaina o le maualuga o le gau o le toto e mafai ona faia i luga o le faavae o ni tuusaʻo tuusaʻo ma faʻataʻitaʻiga. Metotia faʻatautaia e aofia ai:

  • Metotia Calorimetric (fuaina o toto faʻamasaina e ala i lanu).
  • Metotia taʻavale (metotia radioisotope, suʻega polyglucinol, faʻaaogaina o vailaʻau).

Auala tuusaʻo:

  • Faʻasalaga o le taufaʻailoga (fuafuaina e se laulau faapitoa i le fua o le fatu ma le tumutumu o le systolic).

E faʻavae i luga ole falesuesue poʻo faʻamatalaga ile falemaʻi, o le sili ona mafai ona maua ile:

  • E mafua mai le mamafa o le toto, hemoglobin ma le hematocrit.
  • E ala i se suiga i vaega o hemodynamic (toto maualuga ma le fatu).

O le tele o le toto i le taimi o manuʻa e mafai ona fuafuaina i se mea lata ane e le faʻalauiloaina o manuʻa. E masani ona talia e faapea o le tele o le toto e paʻu i le gau o le nusipepa e 100-150 ml, i le tulaga o le gau o le humerus - i le maualuga o le 200-500 ml, tibia - mai le 350 i le 600 ml, sulu - mai le 800 i le 1500 ml, ivi ivi i totonu o le 1600- 2000 ml.

O mafuaʻaga autū mo le atinaʻeina o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e aofia ai:

  • Tele le faaletonu o le Ccc ma le atinaʻe hypovolemia, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le gaioiga o le loto.
  • Faʻaitiitia le malosi o le okesene o le toto (faʻaitiitia le faʻamaʻiina o le okesene i suauʻu ma le fesuiaʻiga o femalagaiga o le carbon dioxide.) O le faagasologa o le faʻatagaina o meaʻai ma le aveeseina o oloa gaosia i le metabolic e tigaina foi).
  • O le faaletonu o le hemocoagulation e mafua ai le le mautonu i le microvasculature - o se faʻalavelave mataʻutia i mea iloga o le toto - faʻateleina le viscosity (faʻamalosi), faʻafouina o le toto totoina, faʻasalaina o toto, ma isi.

O se taunuuga, hypoxia, e masani lava o se mea faʻafefiloi, gaogao capillary, e mafua ai le le atoatoa o le galue o gaioiga / tissu ma le faʻalavelave o le tino. Faʻasagaga o le faʻaleagaina o hemodynamics ma le faʻaitiitia o le malosi o le faʻamaʻiina o meaolaola i totonu o siama, ua faʻaaogaina (faʻaauau) galuega faʻalelei mo le faatumauina o galuega taua a le tino.

Faiga faʻavae faʻapitoa e aofia ai vasoconstriction (vavalalata o vaʻa toto), e tupu ona o le faʻafouina o le sootaga alofa o le neuroregulation (tufatufaina adrenaline, norepinephrine) ma aʻafiaga o mea taumene o le hormonal (glucocorticoids, hormonone antidiuretic, ACTT, ma isi).

Vasospasm fesoasoani e faʻaitiitia ai le gafatia o le toto vascular toto ma faʻapipiʻi le auala o le toto, lea e faʻaalia mai i le faʻaitiitia o le toto lele i totonu o le ate, fatugaʻo, intestini ma vaʻa o pito i lalo / pito i luga ma faia ai mea e manaʻomia mo le faʻaletonu o galuega a nei tino ma tino. I le taimi lava e tasi, o le toto i le mafaufau, loto, mama ma maso o loʻo aafia i le gaioiga o le manava e faʻaauau ona tumau i se tulaga talafeagai ma ua faʻalavelaveina i le nofoaga mulimuli.

O lenei masini e aunoa ma le faʻamaoniaina o le faʻaaogaina o isi faʻataʻitaʻiga i totonu o se tagata soifua maloloina e mafai ona tutoatasi i le 10-15% o le BCC.

O le atinaʻeina o le faʻalauiloaina o se masini tele o meaola e faʻaleleia ai le faʻaopoopoga o oloa e le i lalo ifo o le oxidized i totonu o le tino, faʻalavelave i le faʻaaogaina o le eletise ma le atinaʻe o metabolism anaerobic. I le avea ai ma tali talafeagai i le alualu i luma gasegase metabolic e mafai ona mafaufauina o se faʻaopoopoga i faiga faʻa-catabolic, talu ai latou te saofagā i le faʻaaogaina lelei o le okesene e ni vailaʻau eseese.

Faʻaauau le faʻaleleia o le faʻaleleia o gaioiga talafeagai e aofia ai le toe tufatufa atu o le suavai (o lona gaioiga agai atu i totonu o le vateatea mai le vaeluaga o avanoa). Ae peitai, o sea ituaiga masini e naʻo tulaga e faʻafuaseʻi ona tupu ai le toto. O tali le talafeagai ma tali e aofia ai le faateleina o le fatu (HR) ma tachypnea.

O le atiaʻeina o le fatu / respiratory failure e mafua ai le faʻaleagaina o le toto gau. O le toto vaivai o le toto e mafua ai le faʻasalalauina o le faʻaogaina o le taamilosaga, o le faʻasaina faʻasaina o le gasegase gasegase o le toto ma le gaioiga o le fatu, mea faʻalavelave faʻaleagaina e le mafai ona faʻafefeteina, "le mautonu" faʻaleagaina o totoga ma le atinaʻeina o le tele o le tino ma le oti.

I le pathogenesis hypovolemic faateia e taua le amanaia o le matafaioi o le atiaʻeina o le le atoatoa o eletise, aemaise lava, le maualuga o ionic sodium i totonu o le lapisi lapopoʻa ma le avanoa faaopoopo. E tusa ai ma le faʻamoemoe o le plasma, o le ituaiga o le faʻamaʻavaina o le isotoni (i le masaniga masani), hypertonic (faʻalauteleina le faʻateleina), ma vaʻavaʻai (faʻaitiitia le faʻatonuga) o le faʻamalaina. E le gata i lea, o nei ituaiga uma o le faʻamalaina o loʻo i ai faatasi ma suiga patino i le osmusic plasma, faapea foʻi ma le suamalie extracellular, lea ei ai sona aafiaga taua i le natura o le hemocirculation, o le tulaga o le vascular tone and the functioning of cells. Ma e taua lenei mea e mafaufau i ai pe a filifilia togafitiga togafitiga.

Vaega o le faʻamaʻi

O le faateia o Hypovolemic ua malamalama o lona uiga o le mea e totogi ai le tino, lea ua mamanuina ina ia mautinoa le tafe toto ma le totoina i tino ma okeni ma le faaitiitia o le toto e tafe toto. O lenei tulaga e tupu pe a pa'ū lemu le toto o le toto i totonu o le lapisi lapisi e le o le tala o le vave alu o le eletise ma le vai, lea e mafai ona matauina i le vomiting ma le manava faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, ma le totoʻa ma isi maʻi. O suiga e tutupu i le tino i le taimi o le faateia o le hypovolemic e mafua mai i le ogaoga, o nisi taimi e le mafai ona faʻaaogaina, faaleagaina ai totoga o le tino ma le metabolism. A oʻo mai le hypovolemia:

  • faaitiitia le tafe toto i le fatu,
  • pa'ū i le maualuga o le stroke, faʻatumuina o faʻatatauga o le fatu,
  • meaola hypoxia,
  • ogaoga ogaoga i le faʻafefete o manu,
  • gasegase metabolic.

E ui i le mea moni e faʻapea, o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, e taumafai le tino e taui mo le gaioiga o gaʻo autu, ma le le lava o le vai, o ana mea uma e le aoga, o le mea lea, o maʻi faʻaleagaina e oʻo atu ai i soliga ogaoga ma le maliu o se tagata. O lenei tulaga e manaʻomia ai le tausiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma o tagata e toe faʻafoeina le tino e aofia ai togafitiga. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o togafitiga autu mo togafitiga, e tatau ona tosina mai ai nisi o isi tagata tomai faapitoa - o le gastroenterologist, traumatologist, fomai tipitipi, faʻamaʻi pipisi faʻapitoa ma isi fomaʻi.

Mafuaaga o togafitiga

E fa faʻailoga autu o mafuaʻaga e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le vaʻaia o le hypovolemic. E aofia ai:

  1. O le gasegase o le toto ma le leai o se toto. O lenei tulaga e matauina i fafo, totoga i le loto i le taimi o le taotoga, pe a uma le manua, ma le toto e leai se vaega o le gastrointestinal tract (aemaise lava i taimi o togafitiga ma NSAID), ma le totoina o toto i masini mūmū, i le gaʻo, ma le totoʻa i le taimi o gaioiga, ona o le presence of thrombocytopenia.
  2. O le le mafaamatalaina o le leiloa o plasma, plasma-pei o le vai i le taimi o le vevesi ma isi tulaga maʻi faʻapitoa. E mafai ona tupu i le tele o le mu o le tino, faapea foi ma le faaputuputuina o le plasma-like fluid in the intestines, le peritoneum ma le gasegase oona, o le taofia o le intestinal, pancreatitis.
  3. O le leiloa o se vaega taua o le vai o le isotonic ma le manava, vomiting. O lenei tulaga e tulaʻi mai i le talaaga o faʻamaʻi pipisi o le intestinal, e pei o le cholera, salmonellosis, o le dysentery ma le tele o isi faʻamaʻi.
  4. O le faaputuputu (teuina) o le toto i capillaries i ni aofaiga tetele. E tupu i le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le tele o faʻamaʻi pipisi.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le vaʻaia o le hypovolemic

I totonu o le tino o le tagata, o le toto e le gata na tafe i totonu o vaa, ae o loʻo i ai foi i se isi tulaga o galuega. O le mea moni, o le toto sili ona taua o le toto (e oo atu i le 90%) e masani ona uia i totonu o vaʻa, faʻapipiʻi le okesene ma meaʻai i totonu o vaʻa. Ae o le 10% totoe o loʻo pa'ū i luga o le toto na teuina, i luga o le "faʻalauteleina o le tuʻuina atu", lea e le aafia i le tafe toto. O lenei toto e faʻapupulaina i le vaovao, ate, ponaivi ma e manaʻomia e toe faʻaleleia le tele o le vai i totonu o vaʻa i tulaga ogaoga ogaoga lea e paʻu vave ai le vai.

Afai, mo soʻo se mafuaʻaga, o le a faʻaitiitia le maualuga o le toto felafoaʻi, ona ita ai lea o le faʻailo, ma o le toto mai le "reserves" ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto. E taua lenei mea e puipuia ai totoga sili ona taua mo le ola o le tino - o le fatu, mama, ma le faiʻai. Ina ia aua nei faʻaalu toto i luga o isi totoga, e vaʻaia vaʻa i totonu o la latou eria. Ae i se tulaga ogaoga, e le mafai ona totogi le tulaga na tulai mai i lenei auala, o le mea lea e faaauau pea le faateleina o le suavai o vaituloto, lea e mafua ai ona faaleaogaina lenei masini, paʻu o le puipui vascular ma le faateleina o le faateleina o vaa toto. O le toto toto e toe amata ona o le tafe mai o le toto mai totoga taua, lea eo mai faatasi ma le le atoatoa o le tino ma le maliu o le tino.

I faʻamatalaga faʻamatalaina o le maʻi, tolu laasaga autu (vaega) e iloga:

  1. Le atoatoa o le faasalalauina o le toto. Faʻaitiitia le gasegase o le gaʻo i le fatu, ma le paʻu o le faʻaleleia o le vaalele. O le suʻega o le suavai i totonu o capillaries ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o le vai faʻafefe o le vai (tupu i le 36-40 itula i le maea ai o suiga o suiga faʻapitoa).
  2. Faʻasalaga o le faʻalavelave alofa-faʻalogo. Faʻailogaina o faʻasalalauga, faʻafouina ma le fagua o le faʻalavelave alofa-faʻalogo. Faʻateleina le pulelasi o norepinephrine ma adrenaline. Faʻateleina le lagona alofa o veins, arterioles, heart, myocardial contractualism and heart rate. Faʻatūlagaina o le toto, faʻaleagaina o le toto i le ate, iniseti, pancreas, paʻu, fatugaʻo, maso (i lenei laasaga, faʻasaʻoina o le toto na mafua ai ona vave faʻaleleia).
  3. Aafiaga Hypovolemic. O suʻesuʻega umi mo le taimi umi ma le faʻavaeina o le toto. Le alualu i luma o le faasalalauina o le le lava o le toto, paʻu o le faatumuina o le fatu, toe maua o le toto, toto maualuga. Faʻasolosolo o okeni tele ona o le le lava o le okesene ma meaʻai.

O le faasologa o suesuega i le hypovolemic shock e faapenei:

  • paʻu
  • musika skeletal
  • gaʻo
  • gaʻo susu
  • mama
  • loto
  • le faiʻai.

Faailoga

O le falemaʻi o le fomaʻi e faʻatatau i lona mafuaʻaga, saoasaoa ma le tele o le gau o le toto, faʻapea foi i luga o le gaioiga o le faʻamaoniaina o auala i taimi atofaina. E le gata i lea, o togafitiga e mafai ona tutupu le tusa ai, e fuafua i le matua, le i ai o maʻi faʻamaʻi o le fatu ma mama, i le tino ma le mamafa o se tagata. O loʻo i ai se faʻavasegaga o le malosi o le faateia o le hypovolemic, ae o ona faailoga atonu e eseese:

  1. O le gau o le toto e itiiti ifo ma le 15% o lona aofaiga atoa.O aʻafiaga o le paʻu o le toto atonu e leʻo aliali, o le faailoga e tasi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faateleina o le fatu o le 20 po o le sili atu i le minute pe a faʻatusatusa i le masani, lea e faʻalauteleina ai le tulaga o le tagata maʻi.
  2. Toto toto - 20-25% o le aofaiga atoa. Orthopatic hypotension e atiina ae, i se tulaga vavalalata, o le mamafa e tumau pea, pe itiiti foi le faaitiitia. I le tulaga saʻo, o le mamafa e pau i lalo o le 100 mm Hg. (o lo o matou talanoa e uiga i le malosi o le systolic), o le pulupula e oʻo atu i le 100-100 pa. O le numera o le taufaʻailoga ua tofia i lenei setete o le 1.
  3. Toto toto - 30-40% o le aofaiga. O le manavaina o le paʻu, pallor poʻo se faʻamaoniga o se "mea pulapula", o se pulutala o le sili atu ma le 100 luʻu i le minute, o le faʻasalalauga i se tulaga vaʻaia, ua mataituina oliguria. O le numera o le maofa e sili atu ma le 1.
  4. Toto o le toto - luga aʻe o le% o le aofaiga atoa. O lenei tulaga e lamatia ai le ola o se tagata, ma o le a tupu ai le teteʻe tele. O loʻo i ai se papaʻi maoaʻe, faʻapipiiina o le paʻu, o latou malulu, leai se pisa i totonu o vaʻa, vaʻaia ma le faʻalauiloaina o le fatu. Ua matauina Anuria, o se tagata ua le iloa, pe ua pau i se pa. O le numera o le taufaʻailoga o le 1.5.

E tatau ona sili atu ona saʻo le matauina o faailoga o le faateia o le hypovolemic, lea o le a mafai ai e tagata o le aiga maʻi ona vave vave tali atu ma sili atu ona sao ma valaau i le falemaʻi. O le mea lea, i se taimi vave o le faateia i lona tulaga totogi, o faailoga o le falemai e faapenei:

  • Tachycardia
  • fatu faʻatupulaia fatu,
  • mamafa masani
  • "Totogiina" pusa faʻalauiloa,
  • pallo o mucous membranes,
  • tachypnea
  • vailaʻau faʻapitoa pe a fai o togafitiga e mafua mai i le gasegase.

Faailoga o le tuai (faʻalavelave faʻalavelave) e faapenei:

  • tachycardia poʻo bradycardia,
  • pallo o le paʻu ma mucous membranes,
  • malulu o vae
  • vaivaiga o le teʻi faʻafuaseʻi,
  • faaumiumi le faatumuina taimi o capillaries,
  • oliguria
  • tachypnea
  • o vaivaiga lautele ogaoga
  • valea po o le coma.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

I le laasaga muamua, e tatau ona iloiloina le tulaga o se tagata i luga o le faavae o faailoga iloga ma le emene (vomiting, manava, mumu, toto, ma isi). A maeʻa ona oʻo mai se tagata i le falemai, faʻatasi ai ma togafitiga faʻafuaseʻi, o le tele o suʻega faʻataʻitaʻiga ua faia - o se suʻega masani o le toto, o se faʻataʻitaʻiga masani, fua o le toto, radiography (mo gau ma manua), laparoscopy (mo le faaleagaina o totoga peritoneal). Ae ui i lea, aʻo leʻi alu le tagata maʻi i le tulaga ogaoga, o suʻesuʻega uma lava e tatau ona taua tele, lea o le a fesoasoani i le vave faʻaitiitia le mafuaʻaga o le teʻi ma aloese mai le maliu o se tagata. Le faʻaogaina o le fesuiaʻiga ma togafitiga faafomaʻi ma le mautonu o le hypovolemic ua faʻasaina!

Fesoasoani faʻafuaseʻi

Talu ai o lenei maʻi e mafai ona taʻitaʻia vave ai le maliu o se tagata, e tatau ona e iloa tonu le algorithm o le fesoasoani muamua. O le a faʻateleina le taimi seia oʻo i le atinaʻeina o suiga e le mafai ona suia ma seia oʻo i le taunuu mai o le falemaʻi. E tusa lava pe o le a le tulaga o le faateia o le hypovolemic, ma e tusa lava pe aliali mai muamua faailoilo muamua o le maʻi, e tatau ona e vave valaau atu i le "taʻavale a le falemaʻi" poʻo le vave ona tuʻuina atu se tagata i le falemaʻi.

I le fale, o le togafitiga e mafai ona faʻataunuʻuina pe afai o le mafuaʻaga o le faateia o le hypovolemic e manino atoatoa. O le mea e leaga ai, naʻo se tagata ei ai aʻoaʻoga faafomai e mafai ona ia faʻamaonia le mea o loʻo tupu i le tagata manua poʻo le maʻi, ma seisi, o le faʻamautinoaina o fualaau faasaina e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le soifua maloloina. O le mea lea, ao lei oʻo mai se taʻavale, e le tatau ona e tuʻuina atu i tagata se vailaau faʻamaʻi poʻo isi vailaʻau, aemaise lava pe a sau i se tamaititi.

O togafitiga o le pathogenetic, o lona uiga, o togafitiga e faʻaaogaina e aunoa ma le iloa tonu o le suʻesuʻega, i se isi itu, e taliaina. O ia lea o le a faʻaumatia suiga sili ona ogaoga i le tino lea e tupu i le taimi o le faateia o le hypovolemic. O le mea lea, o le faʻataʻitaʻiga mo tausiga faʻafuaseʻi mo lenei maʻi faʻapitoa:

  1. Taʻu le tagata i luga o le fola, o se isi mea maʻaleʻale ma faigata.
  2. Sii ou vae i se aluga. O vae e tatau ona sili atu nai lo le maualuga o le ulu, lea o le a mafai ai ona e suia le ogatotonu o le toto i le fatu.
  3. Siaki le malosi o le tagata - le malosi o le manava, le tikeri o le atuatuvale o le mafaufau. Afai e le iloa e se tagata, ona e tuʻuina lea o ia i lona itu, toe togi lona ulu i tua, faʻaititia le tino pito i luga.
  4. Aveese laei faʻasaga mai se tagata, ufiufi i se palanikeke.
  5. Afai ei ai le gau o le uaea, e tatau ona taoto i lona tua i luga o se fola malulu, ma pe a gau e le tagata maʻi ponaivi pelvic, ua tuu o ia i se tulaga tulaga ese ma vae ua vaevae ma tootuli i tulivae. A gau se limo, ua nonoa i se tui.
  6. Afai e gase le toto o le tagata manua, e tatau ona taofi e ala i le faʻapipiʻiina o le vaa i le ponaivi i luga ae o le sone afaina, ma le faʻaaogaina foi o se taamilosaga vevela poʻo le ufiufi luga o le manua. O le taimi talosaga o le taʻaloga e faʻamautu lelei.
  7. E tatau ona faʻaaogāina le faʻaofuofu faʻapipiʻi i le manua, pe afai e mafai - fufusi ma faʻamalosi.
  8. Afai e tatau ai, ia tuʻuina atu i le tagata se papa maʻa.

Isi togafitiga e faia e le fomaʻi i le falemaʻi poo le falemaʻi. E masani lava, i le taimi o le felauaiga o se tagata maʻi i le potu maʻi tigaina, e tuʻuina atu ia te ia i luga o le auala, faʻamaʻi faʻamaʻi ma le okesene mamā, pe a manaʻomia), o vailaau oona e faia, ma o vailaʻau e tuʻuina atu i le injections e faaosofia ai le toto. Faʻasalaga tiga, ua afaina ai se tagata i le mana malosi.

Isi togafitiga

O sini o togafitiga mulimuli ane o le faateia o le hypovolemic o:

  1. Faʻaleleia galuega o le loto ma toto toto.
  2. Faʻavave vave o le toto toto.
  3. Faʻafouina o numera o lela mumu i le toto.
  4. Faʻasaʻoina o le le atoatoa o le tino i le tino.
  5. Togafitiga o le faʻaaogaina o homeostasis systems.
  6. Faʻafofoina o le faʻaleagaina o totoga i totonu.

Mo le toe faʻafoʻiina o le toto o le toto, o faʻafitauli sili ona aoga o colloidal solutions o le siama, dextran ma isi. E malosi tele le malosi o le aʻafiaga ma fesoasoani e faʻamautinoa le tafe o le toto i le fatu. O togafitiga faʻasolosolo ma fofo faʻatasi ma le faʻaofiina o le eletise (sodium chloride, solution a Ringer, Trisol, Lactosol), o se vaifofo o le dextrose ma le kulukose. I se tulaga ogaoga o le maʻi, o fofo o le a faʻaaogaina le vaalele, faʻatasi ai ma se tulaga faʻapitoa - faʻavalea.

O faʻamatalaga mo le faʻafefeteina o toto - toto faʻamaʻi toto poʻo le erythrocyte mass - e matuia tele. O le faʻamaoniga autu o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin (itiiti ifo i le 100-80 g / l). E le gata i lea, o se faʻamatalaga mo le faʻafefeteina toto o le toto o le sili atu ma le 50% o le voluma o le felafolafoaʻi toto. I le mataupu mulimuli, o le plasma poo le albumin infusion o loʻo faʻaaogaina. O le mataituina o le tufatufaina atu o le suavai i totonu o vaa ma masini e faia e ala i le faaaogaina o le metotia o Tomasset - iloiloina o le eletise eletise i vaega eseese o le tino.

O isi nei metotia ma fualaau mo le togafitia o le faateʻaina o le hypovolemic:

  1. Sympathomimetic drugs (Dopamine, Dobutamine) ma le atinaʻeina o le fatu o le fatu.
  2. Faʻafefeteina o le platelets ma le tele o le toto.
  3. Diuretics (Furosemide) ma le lava o le suavai e toe faʻafoʻi ma faʻaosofia ai diuresis, puipuia o le le atoatoa o le tino.
  4. Vailaau faʻamaʻi mo faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faateia o hypovolemic.
  5. O togafitiga o le oxygen o le faʻaaogāina o se kolamu gaʻo poʻo se masini o le okesene.

Isi fualaau e mafai ona faʻaaoga e tusa ai ma faʻamatalaga:

  • Reopoliglyukin,
  • Prednisone
  • Inisalini
  • Contracal
  • Aminocaproic acid
  • Droperidol
  • Heparin
  • Kalu le kalu,
  • Pipolfen,
  • Seduxen,
  • Mannitolum.

E matua faigata lava le togafitia o le Hypovolemic e togafitia i tagata e maua i le ava malosi, oeo le tele o vaega e faia ai le cerebral edema. I lenei tulaga, e faʻaaogaina le faʻaogaina o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le malosi o le gaogao o gaʻo, o vailaʻau mo le toe faʻamamāina o loʻo faʻatautaia ma le faʻafesoʻotaʻi toto. Togafitiga i le maʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina e faʻatinoina seia oʻo ina faʻamautu le tulaga o le tagata e tusa ai ma faʻamaoniga taua uma.

O le a le mea e le mafai ona faia

E faʻasaina le faʻasaina i le tulaga o soʻo se masalosaloga o manua, vomiting le manaia poʻo le manava, faatasi ai ma le tafe toto. Afai e te le valaʻauina tagata tomai faapitoa a le falemaʻi i le taimi ma e le tuʻuina atu le tagata i le falemaʻi, o suiga i le tino e mafai ona faʻafitia. O le faʻavelaina o le tino ma le solomuli o le hypovolemic i tamaiti laiti e vave televave. Ae mo fesoasoani muamua, e le tatau ona e togiina lou ulu i tagata e maua i le manua, tusa lava pe o le a le tulaga latou te i ai. E faʻasaina foi le tosoina o le nofoaga o le toto toto i le sone sese (lalo o le manua).

Taofiaga

Ina ia puipuia ai maʻi, e tatau ona le aofia ai gaoioiga faʻaleagaina e pei o galuega ma taaloga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o soʻo se faʻamaʻi pipisi, e tatau ona togafitia lelei i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, i lalo ifo o le 2 tausaga - ile falemaʻi. I faʻamaʻi pipisi, toe faʻaleleia togafitiga e tatau ona vave ma maeʻa. O mea taumafa lelei, o le faaopoopoina o meaʻai ma mea faapitoa e faʻaleleia ai le hemoglobin o le a faaitiitia ai le ono faateia pe a manua i le toto.

Hemorrhagic shock classification

O le faʻavasegaga o le faateʻia o le atuatuvale e faʻavae i luga o le faʻaleleia o le atinaʻeina o le togafitiga o le maʻi, e tusa ai ma le 4 tikeri o le faateʻia o le afaina ai o le tino:

  • Tueina o le tikeri muamua (taui le mautonu). E afua mai ile maualalo o le toto, lea e vave ona totogiina i suiga o galuega ile galuega cardiovascular.
  • Tueina o le tikeri lona lua (togi). O le atinaʻeina o suiga faʻapitoa e leʻo totogiina atoa.
  • Tueina o le tikeri lona tolu (faʻalavelave taufaamatau). O faʻasalaga i totoga eseese ma faiga faʻaalia.
  • Tueina o le tikeri lona fa (le mafai ona teteʻe). O loʻo faʻaalia i le ogaoga o faʻasalaga o galuega taua ma le atinaʻeina o le le mafai ona faʻafanoina o le gaioiga o le okeni.

O le mafuaʻaga sili ona taatele o le faateʻia o le atuatuvale e:

  • Manua - manuaga o ponaivi tele, manua o totoga i totonu / masini mumu ma le faaleagaina o vaʻa tetele, manua tuga i le vavaeina o totoga o le parenchymal (ate poʻo le taʻavale), malepelepe o le anerysm o vaʻa tetele.
  • O faʻamaʻi e ono mafua ai le leiloa o le toto - Maʻa manava / duodenal ulua, cirrhosis ma veins varicose o le esophagus, faʻalavelave fatu /gangrene, Mallory-Weiss syndrome, maʻi mama o le pusa ma gaʻo gastrointestinal, afaina o le pancreatitis ma isi faʻamaʻi e maualuga le lamatia o le malepe o toto toto.
  • O le afaina o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafua mai i le malepe o le tui / ectopic pregnancy, taʻavale /placenta previa, maitaga maʻitaga, vaega faʻamaonia, faʻafitauli i le taimi o le fanau mai.

O le ata o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atiae e tusa ai ma ona laasaga. Falemaʻi, o faailoga o le pa'ū toto ua oʻo mai muamua. I le laasaga o le maasiasi o le afaina o le afaina ai, malamalama, e pei o se tulafono, e le mafatia, e iloa e le maʻi le vaivaiga, atonu o le a le fiafia pe toʻa, o le paʻu ua paʻu, ma i lima paʻu.

O le mea pito sili ona taua i lenei laasaga o le faʻatafunaina lea o vaʻa vevela i totonu o lima, lea e faʻaitiitia ai le voluma ma avea ai ma filifiliga lelei. Lavea o le vaivai vaivai, vave. O le toto e masani lava masani, o nisi taimi e maualuga. Faʻaauau le totogiina o le catecholamines ona o le faʻaaogaina o catecholamines ma e toetoe lava a maeʻa ona maeʻa le toto. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o le tagata gasegase e faʻateleina ona atiina ae oliguria. I le taimi lava lea e tasi, o le tele o le urine faʻasolo e mafai ona faʻaititia e le afa pe sili atu foi. O le mamafa o le mamafa o le paʻu o le tino e faʻaitiitia ai, e mafua mai i le faʻaitiitia o le toe maua mai o mea leaga. At le taufaamatau o le acidosis e masani ona le oi ai pe o le faʻalapotopotoga i le natura ma faʻavaivaia faʻaalia.

I le laasaga o le le mautonu o le le mautonu, o faailoga o faʻafitauli pipisi e faaauau pea ona loloto. I totonu o le falemaʻi, lea o loʻo faʻaalia e ala i faailoilo o se mea faʻaleagaina (hypovolemia, pallor, faʻamaualuga malulu ma le gutu pala, tachycardia, oliguria), o le autu autu autu o le manatu faʻapitoa, lea o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa o le faiga o taui o le toto toto. O loʻo i totonu o le tulaga o le taufaasesega lea e amata ai ona faʻavaivai le tino (i totonu o le manava, ate, fatuga, fatu, mafaufau). Oliguria, lea i le tulaga o taui e atiina ae ona o se taunuuga o galuega totogi, i lenei laasaga e tulai mai i luga o le faavae o se faaitiitia maualuga toto toto ma faʻafitauli o le tafe toto.

I lenei laasaga, o le ata faʻapitoa o le faateʻia o loʻo aliali mai:acrocyanosis ma le mafanafana o vae, faʻauiga Tachycardia ma foliga vaaia puupuu le manava, o le logonoa o le fatu e tagi, lea o loʻo taʻu mai ai se faʻaitiitia o le faʻaulufaleina o loʻuocardial. I nisi tulaga, o loʻo i ai se toesea o se kulupu / faʻapotopotoga atoa o faʻalavelave mamafa i luga o gaioiga o gataifale ma le leiloloa ma le manava o le manava o le fatu, lea e taʻu mai ai le toe maua mai o le vevela tele.

O le tagata gasegase o loʻo taofia pe o loʻo i ai i se tulaga o le faitaʻaga. Faʻaauau puupuu le manava, toa. DIC syndrome ua maua. Faʻasagaga o le vasoconstriction aupito sili ona faʻailoaina o vaʻa, o le tuusaʻo tuusao i le tino vevela o le toto maualalo e mafua mai i le tatalaina o shunts, lea e mafai ai ona faʻapupulaina le okesene i le toto vevesi. I lenei laasaga, ua faʻaalia le acidosis, o se taunuuga o le faateleina o le tino hypoxia.

O le tulaga o le le mafaamatalaina le teteʻe e le eseesega le ese mai le taufaʻatau, ae o le tulaga o le sili atu ona faʻalauiloa ma loloto le solia. O le atinaʻeina o le setete o le le faʻaalia e faʻaalia ai o ia lava o se mea o le taimi ma ua fuafuaina e le faʻapupulaina o mea oona, o le maliu o le telefoni, ma le foliga mai o faʻailoga o le toilalo o le tino. I le avea ai o se tulafono, ua le o iai le mafaufau i lenei taimi, o le pulusala i luga o vaituloto e masani ona le fuafuaina, ma o le toto (systolic) e i le maualuga o le 60 mm Hg. Art. ma lalo ifo, e faigata ona fuafua, fatu le fatu i le 140 / min., ua vaivai le manava, ua faʻalavelave le uila, malosi. O le aʻafiaga o le faʻasolosolo-fesuiaiga togafitiga e le o iai. O le umi o lenei laasaga e 12-15 itula ma faaiʻu i le oti.

Tests ma faʻamaʻi

O le siama o le afaina o le afaina o le toto e mafua mai i le suesuega o le tagata maʻi (o le i ai o gau, gaioiga mai fafo) ma faailo o le tino e atagia ai le lava o hemodynamics (lanu ma le vevela o le paʻu, suiga o le fatu ma le toto, siakiina o le numera o le taufaamatau, CVP hematoconi, Toto CBS (faailoilo o le tulaga o mea-gaʻo).

O le faʻavaeina o le mea moni o le gau o le toto ma le toto mai fafo e le faigata. Ae o lona toesea ma le masalomia o le toto, o le tele o faʻailoga tuusaʻo e tatau ona amanaia: faʻatasi ai ma le gasegase o le pulmonary - hemoptysis, ma manava o le manava ma le 12 ulutala duodenal poʻo le togafiti faʻamaʻi - vomiting of "coffee coffee" ma / poo melena, ma le faaleagaina o totoga o le parenchymal - esega o le paʻu o le manava ma le vevela o leo paʻu i totonu o le fata mafolafola, ma isi mea. Afai e manaʻomia, o suʻega faʻamalositino ua faatonuina: ultrasound, radiography, MRI, laparoscopy, appoint consultations eseese tomai faapitoa.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le suʻesuʻega o le toto o le toto e le tutusa ma le loloto, ma le le lava o ana suʻesuʻega, e mafai ai ona e misia le taimi faatalitali taliaina ma feagai ai ma le mea moni o se ata ua atiaʻe o le teʻi.

O togafitiga o le mea e teʻi ai le afaina o le tino e talafeagai lelei e vaevaeina i ni vaega se tolu. O le taimi muamua o le tausiga faʻafuaseʻi ma togafitiga mamafa seia oʻo ina lagolagoina. O faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai:

  • Taofi afaina toto Metotia le tumau mo le masini (faʻaaogaina o se felafolafoaiga / faʻasolosolo pe faʻapipiʻi se fao i le ponaivi i luga aʻe o le manua i luga aʻe o le manua / manuʻa, faʻaaogaina le pipiʻi i se mea e tafe ai le toto) ma faʻapipiʻi le taimi o le taualumaga. O le faʻaaogaina o se fusi faʻamalosi faʻamalosi i le manua.
  • Iloiloga o le setete o gaoioiga taua a le tino (tikeri o le atuatuvale o le malamalama, fuafuaina o le pisapisao i luga o gaioiga tutotonu / lautele, faamaoniga o le alatele vaalele).
  • Luega o le tino o le tagata manua i le tulaga saʻo ma le tino i lalo na faaitiitia lalo ifo.
  • Faʻaleagaina o lala ua afaina i mea faʻatauvaʻa / pene. Faʻamafanafanaina o le manua.
  • Faʻaleagaina faʻaleagaina i le lotoifale ma le 0.5-1% faʻafofo Novocaine/Lidocaine. Faʻasalaga o le gasegase lautele - faʻaofiina Morphine/Promedola 2-10 mg faʻatasi ma le 0.5 ml o se vaifofo o le atropine poo antipsychotics (Droperidol, Fentanyl 2-4 ml) poʻo faʻamalosi e leai ni nakoti (Ketamine, Faʻamatalaga), ma le mataʻituina ma le faʻaeteete o taʻavale ma le toto.
  • Faʻatasi ma le faʻafefiloi o le okesene ma le pata vevela.
  • Faʻaogaina o le faʻasolosolo-fesuiaiga o togafitiga, lea e mafai ai e le lua ona toe faʻafoʻi le toto ma leiloa le homeostasis. Ole togafitiga pe a maeʻa le gau o le toto i le faʻapipiʻiina o se pusi i le ogatotonu o le vevela lautele ma se suʻesuʻega o le tele o le toto. Afai e talafeagai le folasia o se voluma tele o vai o vai plasma-substitutions ma vaifofo, e mafai ona faʻaaogaina vela vevela e lua. Mo lenei mafuaʻaga, e sili atu le fautuaina e faʻaaoga le solution tioata tioata ma le polyionic. Mai faʻataʻitaʻiga tioata tioata: Ringer-Locke solutionvavalo sodium chloride solution, Acesol, Disol, Trisol, Quartasol, Hlosol. Mai le colloidal: Mafuaaga, Polyglukin, Reogluman, Reopoliglyukin, Neo-haemodesis. Faʻamataʻu vaivai pe leai foʻi, o loʻo tuʻuina mai plasma colloidal synthese faʻatasi ma aʻafiaga o le hemodynamic (Dextran, Hydroxyethyl starch i volumes 800-1000 ml. O le leai o se tulaga e faʻavasegaina ai faʻamalologa o le hemodynamic o se faʻamatalaga mo le faʻaleagaina o le pulega o sympathomimetics (Phenylephrine, Dopamine, Norepinephrine) ma glucocorticoids (Hydrocortisone, Dexamethasone, Prednisone).
  • Faʻasalaga ogaoga o le hemodynamic, e tatau ona faʻafeiloaʻi le tagata gasegase i le faʻamalosi masini.

O le vaega lona lua / tolu o le tausiga tigaina mo le le mautonu le afaina o loo faia i totonu o se falemai faapitoa, ma ua faamoemoe e faasaʻo le hemic hypoxia ma le lava sauniuniga o le pito i luga o le taotoga. O fualaau autu o vailaʻau toto ma vaifofo masani faʻafeiloaʻiga (Puipuia, Albumin).

O togafitiga ogaoga e faia i lalo o le mataʻituina o fuainumera o le hemodynamic, tulaga o le acid-base, fesuiaiga o le kesi, galuega o totoga taua (fatugaʻo, mama, ate). O le taua tele o le toomaga o vasoconstriction, lea e mafai ona faʻaaogaina e pei o fualaau faʻamalosi (Eufillin, Papaverine, Dibazole) ma fualaau faʻasaina ma se faʻamatalaga sili atu ona aloaia (Clonidine, Dalargin, Faʻamatalaga) I lenei tulaga, o le fualaau o le fualaau faasaina, o le auala ma le saoasaoa o le pulega ua filifilia e faavae i luga o le puipuia o le taofiofia o le toto.

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le algorithm mo le faateia o le hypovolemic o loʻo faʻaalia i lalo.

Faailoga o le tuai taimi o le vaʻaia o le hypovolemic

Afai o le tulaga o le hypovolemic ua uma ona i ai i se taimi tuai, o le tagata maʻi o le a oʻo i ai faʻaʻailoga nei:

  1. Bradycardia poʻo tachycardia.
  2. O le malosi o le a vaivai.
  3. O le a malulu vae.
  4. Atonu ei ai le maalili, o lona uiga, le maalili o le tino.
  5. O le tele o le urine o le a matua itiiti lava (oliguria).
  6. O le a lagona e se tagata vaivaiga lautele.
  7. O le atuatuvale po o le valea e mafai foi ona tupu.

E tolu laasaga autu o le vaʻaia o le hypovolemic:

  1. Muamua. O loʻo oso aʻe le Shock ona o le gau o le toto e le sili atu ma le 25% o le aofaʻiga (sili atu le 1300 ml). O lea e tatau ona faapea mai o lenei laasaga e mafai ona toe faʻafouina. O faʻamaoniga uma e malu, malu.
  2. O le laasaga lona lua (faʻalavelave faʻalavelave). E mafai foʻi ona toe faʻafesoʻotaʻi, faʻapupulaina le 25-45% o le toto (maualuga 1800 ml). E mafai ona faateleina le tachycardia, suiga o le toto. E iai foi i lenei laasaga le puupuu o le manava, afu malulu, amioga le lava.
  3. O le lona tolu o tulaga, e le mafai ona faʻafitia. I lenei tulaga, o le maʻi e silia ma le 50% o le toto, e tusa ma le 2000-2500 ml. Tachycardia faʻalauteleina, faʻaitiitia le toto maualuga i le maualuga. O le paʻu e lilofia i le afu malulu, ma o lima o le tagata maʻi e avea ma "mea manaia".

E tatau foi ona iloa pe aisea e ono iai le teteʻi o le hypovolemic. O mafuaʻaga mo lenei mea:

  1. Manua. E mafai uma ona o mai faatasi ma le paʻu o le toto, ma pasi e leai. O le mafuaʻaga e mafai ona avea ma se tuʻimomomoga tele pe a faʻaumatia capillaries laiti. O nei mea, o le plasma e feoaʻi solo i totonu o meaola.
  2. Faʻalavelave faʻamaʻi. E mafai foi ona taʻitaʻia ai se faʻaititia o le maualuga o le plasma i le tino. I lenei tulaga, o le mafuaʻaga o le faʻamavaeina o le intestinal, lea e poloka ai le toto ma tafe atu ai i le faateleina o le mamafa i totonu o capillaries i le lotoifale. O lenei mea e mafua ai le faʻamamaina o le suavai i totonu o le faʻalaina o le intestinal mai capillaries ma oʻo ai i le faʻaitiitia o le plasma volume.
  3. O le tele o le gau o le vai ma le plasma e mafai ona tupu ona o ogaoga mu.
  4. Tumama e masani lava o mafuaʻaga o le faateia o le hypovolemic.
  5. E masani foi ona tupu le faateia o le hypovolemic ma faamai pipisi. I lenei tulaga, e tupu le gau, lea e sili ona leaga ai le tulaga o le toto.

O lenei tulaga faʻaleagaina e mafai ona tupu ona o isi mafuaʻaga. Ae ui i lea, o mea sili ona taatele ma taatele o loʻo faʻaalia iinei.

Fesoasoani Muamua

Afai o se tagata ua i ai le teteʻi i le hypovolemic, o le tausiga faʻafuaseʻi e taua. O lea la, e taua le manatuaina o le tagata manua e manaʻomia le tuʻuina atu o le tele o auaunaga e le faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi.

  1. I le amataga lava, o le mafuaʻaga o le teteʻi e tatau ona faʻaumatia atoa. O lea la, e tatau ona e taofi le tafe toto, tape ni vevela vela poʻo ni tino, tuʻuina atu le vae uamea.
  2. Le isi, e tatau ona e siaki ma le totoa le isu ma le gutu o le tagata manua. Afai e tatau ai, ia aveese mea uma e sili atu mai iina.
  3. E talafeagai foi le siakiina o se pusa, faalogo mo le manava. I lenei laasaga, atonu e te manaʻomia se maso o le loto e le tuusao poʻo le manava faʻamalosi.
  4. Manatua ia mautinoa o loʻo saʻo le tagata ua afaina. O lea la, e tatau ona taulaʻi lona ulu i le isi itu. I lenei tulaga, o le a le pa'ū le laulaufaiva ma o le a le mafai e le tagata maʻi ona tataʻi lona lava luaʻi.
  5. Afai e iloa e le tagata manua, e mafai ona tuʻuina atu ia te ia se vailaʻau. Afai e leai se manuaga o le manava, e mafai foi ona e ofoina atu le tea vevela maʻi.
  6. E le tatau ona faʻamalosia le tino o le tagata afaina, o laei uma e tatau ona tatalaina. Ae maise lava o le pusa, ua, ma le pito i lalo e le tatau ona sasaina.
  7. Ia mautinoa ia mautinoa o le tagata ua afaina e le sola pe e le soona malulu foi.
  8. E tatau foi ona e manatua e le tatau ona tuua toatasi le tagata manua. I lenei tulaga, ua matua faasaina ona ulaula. E le mafai ona e faʻaaogaina se paʻu mumu i nofoaga ua afaina.

Afai e teteʻe le tagata i le hypovolemic, e taua tele le vave valaʻau i se falemaʻi. I le uma, e na o tagata tomai faapitoa o le a mafai ona tuʻuina atu le fesoasoani lelei i lē na afaina. Ma le isi, e tatau ona e faia mea uma ina ia le afaina le tulaga o le maʻi ile taunuu mai o fomaʻi. O a mea o le a fai e fomai e foia ai le faafitauli?

  1. O le togafitiga sili ona mamana o le faʻaaogaina o le a taua. E naʻo le pau lenei o le auala e toe faʻafoʻi ai le toto o le tagata maʻi. Mo lenei mea, o le a tuʻuina atu i le tagata gasegase se paʻu palasitika talafeagai i le taimi muamua.
  2. I togafitiga faʻapitoa, o toto (sui faapitoa) e taua tele. E mafai ona latou tumau i totonu o le toto mo se taimi uumi ma suia ona uiga. O lea la, latou te vevela le toto, lagolagoina lana osmolarity. O nei fualaau oona e taua tele mo le faatumauina o le tafe toto.
  3. E masani lava o le faʻatagaina o le faʻafefe o le toto (inkjet poʻo le miti, e faʻavae i luga o manaoga). E masani lava ona sasaa le 500 ml o le toto o Rhesus, e faʻamafanafanaina (e oʻo i le 37 ° C). Ona liligi lea o le lava voluma o plasma ma le albumin po o le polotini.
  4. Afai o le toto e i ai se gaosiga o le acids (acidosis), e mafai ona e faasaʻoina lenei tulaga ma le bicarbonate (400 ml).
  5. Sodium chloride (po o le vaifofo a Ringer) e fesoasoani foi e foia ai le faafitauli. Volume - e oo atu i le 1 lita.
  6. I le teʻi, o le vasospasm lautele e mafai ona tupu. Mo lenei mea, faatasi ai ma le suia o le toto, e masani lava ona faʻataʻitaʻiina e tagata gasegase o le glucocorticosteroids (o le fualaau faasaina "Prednisolone"). E fesoasoani foi i le faʻaleleia o galuega faʻapitoa konekarate.
  7. Tatou te mafaufau atili i le faateia o le hypovolemic, togafitiga o le faafitauli. O togafitiga o le okesene o le a manaʻomia. Ma o lenei mea e le gata i le tulaga o le mamafa o le toto, ae faapea foi ma le faaleagaina o le tino.
  8. E tatau foi ona mataʻituina ma le totoʻa le diureis o le maʻi. Afai ei ai se faʻafitauli i lenei mea, e mafai ona talafeagai le togafitiga o le vai.

O le aumaia o le tino i le masani pe a mavae le teteʻe i le hypovolemic o se faagasologa uumi. O le tagata maʻi e faʻaalu le tele o le taimi i le falemaʻi.

O mafuaaga mo le atinaʻeina o faʻafitauli

O le autu o le manatu o le "faateia o le hypovolemic" o loo i lona lava igoa. Hypovolemia (hypovolaemia) i le faaliliuga tonu - le lava (hipo-) toto (volume) (haima). O le faaupuga "faateʻia" o lona uiga o le teʻi, le mautonu. O le mea lea, o le faateia o le hypovolemic o se taunuuga matuia o le leai o se toto i totonu o toto, e mafua ai le faaleagaina o totoga ma le faaleagaina o mea.

Saunia efaavaomalofaʻavasegagama togafitiga o loʻo faʻasinoina i ulutalaR57,ICD-10 numeray -R57.1.

O mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le toto ua vaevaeina i totonu o le hemorrha (ona o le gau o le toto) ma le faʻalalauina (ona o le faʻamalaina).

O le lisi o mafuaaga sili ona taatele o le hypovolemic ua faateʻia:

Faʻafefeteina i le faʻaogaina o meaʻai. La latou mafuaaga:

  • manava o le manava
  • afaina o le intestinal o eseese o tala,
  • vailaau vevela o le esophagus ona o maʻi o le ate poʻo le faʻalavelaveina o vein vevela e se tumutumu, uila, maʻa,
  • vavaega o le puipui o le esophagus i le taimi o le malaga mai o ni motu mai fafo, ona o le mumu o le kemisi, ao taofiofi le manao e vili,
  • neoplasms i le manava ma le fatu,
  • aorto-duodenal fistula - o se fistula i le va o le aorta ma le duodenum 12.

Lisi o isi mafuaaga:

  1. O le toto mai fafo ona o le faʻaleagaina o le tino. I lenei tulaga, o le faateʻa o le hypovolemic e masani ona tuʻufaʻatasia ma le faʻalavelave.
  2. O le toto ile toto ona o gau o nusipepa ma le pelvis.
  3. Le maua o le toto mai isi totoga: faʻalavelave poʻo le faʻamalosia o se vailaʻau oona, vavaega o le vaʻa ona o le malepelepe ogaoga.
  4. Le totoga o le tino i fafine i le taimi o maitaga ma le fanauina o fanau, o le malepelepe o kystes poʻo ovaries, tumutumu.
  5. Burns e taʻitaʻia ai le tuʻuina atu o plasma i luga o le paʻu. Afai ua afaina se vaega tele, o le gau o le plasma e mafua ai le faamalolo ma le le mautonu o le hypovolemic.
  6. Faʻavalaina o le tino ona o le vomiting ma le manava i faʻamaʻi pipisi (rotavirus, hepatitis, salmonellosis) ma le oona.
  7. Polyuria i le maʻisuka, faʻamaʻi fatuga, le faʻaaogaina o togafitiga.
  8. Maualalo hyperthyroidism poʻo le pepelo faʻatasi ma le manava ma le vomia.
  9. Vaʻaia togafitiga ma le maualuga o le toto.

O le tuufaatasiga o le tele o mafuaaga e mafai ona matauina, o ia mea taitoatasi e le mafai ona taitai atu ai i le faateia o le hypovolemic. Mo se faʻataʻitaʻiga, i ogaoga faʻamaʻi pipisi ma le maualuga o le vevela ma le inisua, e mafai ona tupu le teteʻe ona o le leiloa o le suavai i le afu, aemaise lava pe a vaivai le tino ona o isi faʻamaʻi, ma o le maʻi e musu pe le inu. I le isi itu, i tagata taaalo ma tagata ua masani i se vevela vevela ma le mamafa o le ea, o le maʻi e amata ona tupu i se taimi mulimuli ane.

Faailoga ma faailoga

O le ogaoga o faʻamaʻi faʻafuaseʻi e faalagolago i le fua o le leiloa o le ola, o le malosi o le totogi o le tino ma le faʻaitiitia o le toto o loʻo taʻavale i totonu o vaa. I le faʻaitiitia o le toto, o le faʻateleina o le faʻamalolo, i le matua, o le a le toe i ai ni faailoga o le teteʻe i le hypovolemic i le taimi muamua.

Faailoga ma fesuiaiga eseese o le gau o le toto:

Le lava le toto,% o le uluai volumaLe maualuga ole hypovolemiaFaailogaFaailoga o faʻamaʻi
≤ 15malamalamaManava, popolevale, faailoga o le tafe toto poʻo le faʻamalala (vaai i lalo). Atonu e leai ni faʻaalia o le teʻi i lenei taimi.E mafai ona faateleina le fatu i le silia ma le 20 paʻa pe a alu ese mai le moega.
20-25avegaO le manava faifaipea, afu, afu lemu, leisa, vevela, itiiti le paʻu i le urination. O le pepelo o faailoga o le teʻi e le o taʻua.Low pressure, systolic ≥ 100. O le pulse e sili atu nai lo masani, e tusa ma le 110.
30-40mamafaOna o le maligi o le toto, o le paʻu ua paʻu, lanu ma fao ua liu lanumoana. O laʻau ma mucous membranes e malulu. O le le lava o le manava e aliali mai, popole ma le le fiafia. A aunoa ma se togafitiga, o le a le pine ona faateteleina faailoga o mea faateʻia.O le faaitiitia o galuega o le urine i le 20 ml i le itula, o le maualuga o le mamafa o le 110, e le lelei le lagona.
> 40malosi teleO le paʻu e paʻu, malulu, lanu le lanu. Afai e te lolomiina se limatusi i luga o le muaulu o le tagata maʻi, o se vaega susulu e tumau mo le silia ma le 20 sekone. O le vaivai malosi, moe i le mafaufau, mafaufau le mama. O le tagata maʻi e manaʻomia le togafitiga mamafa.Pulse> 120, e le mafai ona iloa i luga o vae. Leai se urination. Tumutumu o le system 2>70

E faʻamaonia le vaʻaia Hypovolemic e ala i le togafiti togafitiga: pe a maeʻa le faʻafoega o le 100 ml o le toto i totonu o le 10 minute o le a oʻo le toto maualuga o le tagata maʻi ma o loʻo faʻaalia pea faailoga, o le suʻesuʻega e faʻamoemoeina e maeʻa.

Fesoasoani Muamua mo le Aufaigaluega Aoao

E le mafai ona taulimaina le faateia o le hypovolemic e aunoa ma le fesoasoani a fomaʻi. E tusa lava pe mafua mai i le faʻamalaina, e le mafai ona vave faʻafoʻi le toto toto e ala i le inu o le tagata maʻi, e manaʻomia e ia se mea e afaina ai. O le mea lea, o le mea muamua e tatau ona ave e isi pe a oʻo mai faailoga o le teteʻi valaau se falemaʻi.

O le algorithm o faʻalavelave faʻafuaseʻi ao leʻi oʻo mai le fomaʻi:

  1. Pe a tafe toto, taoto le tagata maʻi ina ia mafai ona faaleagaina le 30 cm i luga ae o le fatu. Afai o le mea na faateia ai mafua mai i isi mafuaaga, ia mautinoa le tafe toto i le fatu: tuu le tagata maʻi ile tua, i lalo o vae - o se mea o mea. Afai e masalomia se manua o le vaʻaia (o se faʻailoga o le leai o se lagona i totonu o vae), suia le tulaga o le tino ua faʻasaina.
  2. Liliu lou ulu i le itu ina ia le tataʻi le tagata maʻi pe a amata le vailaau. Afai e le o iloa, siaki le manava. Afai e vaivai pe pisapisao, ia e suʻeina pe o vaʻavaʻavaʻa le pasi. Ina ia faia lenei mea, ia mama le vavalo o le tautala, tamatamailima e maua ai le laulau vavalalata.
  3. Faamama le pito o le manua. Afai o mea mai fafo e maua loloto i totonu o masini, e faʻatagaina ona paʻi atu ia i latou. Taumafai e taofi le toto:

• Afai o le lala ua faaleagaina o le mafuaʻaga lea o le faateia, faʻaaoga se taʻaloga poʻo se ufiufi luga o le manua. Faʻaalu se taimi, tusi i luga o se fasi pepa ma sulu i lalo o le tafaoga. Naʻo le logoina o le maʻi e uiga i le taimi o le faʻaaogaina o le taʻaloga e le lava. E oʻo i le taimi o le faʻasalaga i le falemaʻi, atonu ua le iloa e ia.

- Faʻafefe o le toto (faailoilo - pouliuli, mafiafia le toto) nai lo lavalava. E sili atu pe a fai o se togafitiga. Pe a fusi, taumafai e aumai pito o le manua.

- Afai e le mafai ona faʻaaogaina se fusi poʻo se taʻaloga, o le toto e taofi i se gau gau, ma i le toesea, ma soʻo se ie poʻo se taga palasitika. O se fusi i le tele o laulau e faʻaaogaina i le manua ma oomi i lona lima mo le 20 minute. E le mafai ona e aveesea le afaina i lenei taimi atoa, e tusa lava mo ni nai sekone. Afai e susu i le toto, faaopoopo ni laupepa fou o fusi.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

  1. Ufiufi le tagata gasegase, pe afai e mafai ona toʻa ma e le tuʻua o ia aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi.
  2. Faʻamasani i fafo poʻo le masalosalo i totonu, e le tatau ona e tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaiinu, ma sili atu ona aua neʻi fafagaina o ia. O lenei auala e faʻaitiitia ai le ono mafai ona avea ma asphyxiation.

Faʻalogo lelei! O mea uma e manaʻomia mai i isi, o le faʻamaonia saʻo lea o le faʻaogaina o le algorithm ile faʻalavelave faʻafuaseʻi. Afai e le o oe o se fomaʻi, e le tatau ona tuʻuina atu i ai se maʻi o loʻo i ai i le tulaga o le hypovolemic soʻo se vailaʻau, masini, poʻo ni mea faʻapitoa.

E faʻafefea ona togafitia le teteʻi o le hypovolemic

O le galuega a fomaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi o le taofi lea o le toto, faʻamalo le maʻi ma, ao malaga i le falemaʻi, amata le uluaʻi faʻavae o le faʻasao toto. O le sini o lenei laasaga o le tuʻuina atu lea o sina toto mo le faʻatinoga o totoga taua ma faʻaleleia le tuʻuina atu o le okesene i masini. Ina ia faia lenei mea, sii i luga le mamafa i le 70-90.

O lenei sini e maua i metotia o le fofoina o togafitiga: o se pusi e faʻapipiʻiina i totonu o se vein ma le tioata (solution saline poʻo Ringer) poʻo colloidal (Polyglukin, Macrodex, Gekodez) faʻamaʻi tuusao i totonu o le toto. Afai e mamafa le toto, e mafai ona e faia i le taimi lava e tasi se fua i totonu o 2-3 nofoaga. E tatau ona faʻamautinoa e le o malosi tele le mamafa, e le silia le 35 i le 15 minute muamua. O le televave o le tuputupu ae o le tuputupu ae e matautia mo le fatu.

O le faʻamaʻaina o le ola i sela e faʻaitiitia e ala i le faʻamaʻaina ma se paluga o le ea ma le 50% o le okesene. Afai e ogaoga le tulaga o le maʻi, o le a amata le respiration.

Afai o le faʻalavelave o le hypovolemic e matua ogaoga ma e leai se tali i togafitiga, o le hydrocortisone o loʻo faʻatonuina i le maʻi, e fesoasoani i le tino e faʻamaopoopoina ma faʻamalosia le malosi. Masalo o le faʻaofiina o vailaʻau mai le vaega o le sympathomimetics, lea e faʻaosoosoina ai le faʻanoanoa o le adrenaline, vasoconstriction ma le faʻateleina o le mamafa.

O laasaga nei o togafitiga ua faia i le falemaʻi. O iinei, o le faʻaofiina o tioata tioata ma colloids e faʻaauau pea. O le toe totogiina o tupe leiloa ma oloa toto poo ona vaega, faʻafefe toto, ua naʻo le paʻu o le toto, ua mafua ona mafua ai le atuatuvale o le tino puipuia. Afai o le toto le maualalo e sili atu i le 20%, faʻapipiʻi le toto toto mumu ma le lipine infusion e faʻapipiʻi i le uluai togafitiga. Faatasi ai ma le tele o le toto ma le afaina tele, plasma poʻo le toto fou ua saunia.

I le maea ai o le toe faʻaleleia o le toto i luga o le faavae o nei suʻesuʻega, o loʻo faʻaauau pea le faasaʻoina o lona tuufaatasiga. Togafitiga i lenei taimi e patino lava i le tagata lava ia. E mafai ona faʻataʻitaʻiina le sauniuniga o le potassium ma le magnesium. Mo le puipuia o le thrombosis, e faʻaaogaina ai le heparin, ma faʻamaʻi fatu e lagolagoina e le digoxin. Ina ia aloese mai faʻalavelave pipisi, o loʻo faʻamatalaina ai mea faʻamaʻi. Afai e le toe faʻaleleia le urination, e faʻaosofia i le mannitol.

Puipuiga

O le faavae mo le puipuia o le hypovolemia ma le faateʻia mulimuli ane o le puipuia lea o mafuaʻaga: o le toto ma le faʻamalaina.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  1. Vaavaai fua inu. O le faateia o Hypovolemic e vave ona tupu pe afai o le tagata maʻi na i ai muamua faailoga o le faamalolo.
  2. I le vomiting ma le manava, toe faʻafoʻi le gau. E mafai ona e faia le vaifofo ia oe - faʻafefiloi se sipuniti o suka ma masima i totonu o se ipu vai. Ae sili atu le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa, e pei o Regidron poʻo Trihydron. E taua tele i mataupu o mea inu ma vailaʻau e inu ai tamaiti, talu ai ona o lo latou faʻalavelave o le hypovolemic e vave tele ona atiaʻe.
  3. Asiasi i se fomaʻi i taimi uma, maua togafitiga faʻapitoa o maʻi gasegase ma le maʻitaga.
  4. Taumafai mo le maʻisuka ma tausi pea le toto i le tau faʻatatau.
  5. Aoao tulafono mo le taofi o le toto.
  6. Afai o le manuʻa e aʻafia ma le toto, ia mautinoa le televave o femalagaiga o le maʻi i le falemaʻi.
  7. O le inu o fualaau oona i lalo ifo o le vaavaaiga a se fomaʻi, faʻatasi ai ma le umi faʻaaogaina o taimi e faia ai suʻega toto.
  8. Ina ia togafitia le ogaoga ogaoga, talanoa i se fomai, ae aua le taumafai e taulimaina oe.

Aʻo faia taotoga faʻapitoa, o le puipuia o le faʻalavelave o le hypovolemic ua tuʻuina atu faapitoa faapitoa. Aʻo le i faia le taotoga, ua faʻamavaeina le anemia, o togafitiga faʻasolosolo e togafitia. I le taimi, o le toto toto e faʻaititia e ala i le faʻaaogaina o taʻavale, faʻaaogaina o meafaigaluega faapitoa, vasoconstrictor vailaʻau. O le toto na leiloloa ua faʻamaonia: o le solo ma le pulupulu o le mamafa, o le toto na aoina e le aspirator e amanaia. Vaega o le toto ua fuafuaina muamua ma ua saunia sauniuniga mo le tui.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Tuua Lau Faamatalaga