Ituaiga o maʻisuka ituaiga II

O le maʻisuka ituaiga 2 ole inisalini o se meafaigaluega taua tele ina ia mafai ai ona e maualuga le kulukose o le toto ma puipuia oe lava mai faigata. E mafai ona faia e aunoa ma le inisiua o se hormone o loʻo faʻaitiitia ai le suka i ni mataupu maʻaleʻale, ae le o se faʻamaʻi o le malosi poʻo le maualuga. O le tele o le maʻisuka latou te faʻaaluina se taimi e nonofo ai i luga o fualaau aina ma maua ai maualuga maualuga o kulukose. Ini le inisalini e taofiofi ai le suka, masani o le a tupu le faʻafitauli o le maʻisuka. Latou te mafai ona faʻamalosi oe pe ave oe i le tuugamau vave. Mo maualuga maualuga o le maualuga o le 8.0 mmol / L poʻo le maualuga, amata togafitia le maʻisuka ituaiga 2 ma le inisalini vave, e pei ona faamatalaina i lalo.

Ituaiga 2 inisalini ole maʻisuka: faʻamatalaga auiliili

Malamalama o le amataina o le togafitiga o le insulin e le o se faʻalavelave poʻo se gataaga o le lalolagi. I se isi itu, o inisiua o le a faʻateleina lou olaga ma faʻaleleia lona tulaga lelei. Latou te puipuia mai faʻalavelave i fatuga, vae ma mata.

O fea e amata ai?

Muamua lava, suʻe se suʻega toto mo le C-peptide. O le filifiliga pe tatau ona tui inisalini i le maʻisuka ituaiga 2 e faia i luga o ona taunuuga. Afai o lau C-peptide values ​​e maualalo, e tatau ona e aʻafia le inisalini i le taimi o taimi o gasegase respiratory viral respiratory, o meaʻai ma isi faʻamaʻi pipisi. O le tele o tagata mamaʻi o loʻo faʻaaogaina se laʻasaga taʻitasi i le laasaga mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona ola lelei e aunoa ma ni inisiua i aso uma. A e sau i le fale suesue e suʻe se suʻe C-peptide, e mafai ona siaki lou hemoglobin glyc i le taimi lava e tasi.

I soʻo se tulaga, ia faia le inisiua ma le tui o le inisalini e aunoa ma se faʻaleagaina. O le ae maofa i le faigofie tele. Faʻatasi ai ma se peni pinini - o le mea lava lea e tasi, e faigofie mea uma ma leai se faʻaletonu. O le tomai o le faʻatinoina o le inisalini o le a aoga pe a oʻo mai se malulu, meaʻai, poʻo se isi tulaga ogaoga. I taimi faapena, atonu e tatau ona tuiina le inisalini mo sina taimi. A le o lea, o le maʻisuka atonu o le a sili atu ona leaga i aso uma o totoe o lou olaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo togafitia i le inisalini e faigata:

  • tuʻuina atu i latou lava i fualaau oona e faaulufaleina mai le maualuga,
  • saʻo le fuaina o le metotia,
  • fua le suka i le tele o taimi, tausia se tusi faʻataʻitaʻi i aso uma,
  • iloilo auga o togafitiga.

Ae o le tiga mai le injections e le o se faafitauli matuia, aua e le o iai. Mulimuli ane e te ata i ou popolega ua mavae.

A maeʻa sina taimi, e mafai foi ona faʻaopoopoina le puleaina o insulin i lalo ifo o nei atinaʻe e tusa ai ma se fuafuaga na filifilia taitoatasi. O lau tui o le inisalini o le a 3-8 taimi e maualalo ai nai lo mea e faʻaaogaina e fomai. O le mea lea, e le tatau ona e mafatia mai aʻafiaga o le togafitiga o le insulin.

O sini ma metotia mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo faʻamatalaina i luga o lenei 'upega tafaʻilagi, e toetoe lava a ese uma mai fautuaga faʻavae. Ae ui i lea, o metotia a Dr. Bernstein fesoasoani, ma le faʻataʻitaʻiga faʻamalositino e le o se mea sili, e pei ona e vaʻaia. O le sini moni ma le ausia, o le tausia lea o le suka i le 4.0-5.5 mmol / L, pei o tagata maloloina. O lenei mea e puipuia e puipuia ai mai faʻalavelave o le maʻisuka i fatuga, mata, vae ma isi tino.


Aisea ua faatonuina ai le maʻisuka ituaiga 2?

I le tepa muamua, e leai se manaʻoga e tui inisalini i le maʻisuka ituaiga 2. Aua o le maualuga o lenei hormone i le toto o tagata mamaʻi e masani lava masani, poʻo le maualuga foi. Ae peitai, e le o mea uma e faigofie tele. O le mea moni, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o osofaiga a le tino puipuia i luga o peta beta o le pancreas e maua ai le inisalini. O le mea e leaga ai, o nei osofaiga e le gata i le maʻisuka ituaiga 1, ae faapena foi i le T2DM. Ona oi latou, o se vaega taua o peta peta e mafai ona oti.

O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 o le gaʻo, o se mea e le lelei le soifua maloloina, ma se olaga ola mama. O le toʻatele o tagata matutua ma tagata matutua e mamafa tele. Ae peitai, e le o i latou uma e atiae le maʻisuka ituaiga 2.O le a le mea e fuafua pe o le a liua le maʻisuka? Mai i le genetic predisposition i osofaiga a le autoimmune. O nisi taimi o nei osofaiga e matua ogaoga lava na o le inisalini o le inisalini e mafai ona taui ai mo i latou.

O a faailoga o le suka e tatau ona ou fesuiaʻi mai papa maʻa i le inisalini?

Muamua, vaʻai i le lisi o fualaau oona mo le maʻisuka ituaiga 2. Teʻena e ave vave loa, e tusa lava pe o lau sugar. A faʻaaoga saʻo, o inisalini injections e mafai ona faʻaumiina lou ola. Ma o fualaau leaga e faʻaitiitia ai, e tusa lava pe faʻaitiitia le tumau o le kulukose.

Ma le isi, e tatau ona e mataʻituina le amio o le suka i le aso atoa, mo se faataitaiga, i le aluga o le vaiaso. Faaaoga le mita le tele o taimi, aua nei teuina ni fasi siaki.

O le laasaga o le kulukose i le toto e 6.0-6.5 mmol / L.

Atonu e iai ni nai itula e sili atu le maualuga o lau suka i lenei tau, e ui i le tausisia o le taumafataga ma ave le metotia aupito maualuga o le metformin. O lona uiga e le mafai e le pancreas ona taulimaina le mamafa o le avega. E talafeagai le lagolagoina ma le faʻaeteete i le iniseti o le inisalini i lalo ifo o le tino ina ia le tupu ai faʻafitauli o le maʻisuka.

E masani ona i ai faafitauli i le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. Ina ia faia masani, e te manaʻomia:

  1. Le taumafataga i le afiafi, seia aulia le 18.00-19.00
  2. I le po, tui sina inisalini sina umi.

E fuaina foi le kulukose 2-3 itula pe a uma se taumafataga. E mafai ona maualuga luga pe a uma le 'aiga o le taeao, aoauli, po o le' aiga o le afiafi. I lenei tulaga, e tatau ona e toso vave (inumaga pe puupuu) insulin i luma o nei taumafataga. E mafai foi ona e taumafai e tui le inisalini umi i le taeao, e faaopoopo i le inumaga e te faia i le po.

Aua le malie e ola ma le suka 6.0-7.0 mmol / l, ma sili atu, sili atu! Talu ai ona o nei faailoilo, o faʻafitauli masani ole maʻisuka faʻalauteleina, e ui lava ina lemu. Faatasi ai ma le fesoasoani o injections, aumai au faailo i le 3.9-5.5 mmol / L.

Muamua e te manaʻomia le fesuiaiga i se meaʻai maualalo. Metformin e fesootai i ai. I le maualuga o le maualuga o le suka e 8.0 mmol / L ma le maualuga, o le inisalini e tatau ona tui vave. I se taimi mulimuli ane, ia faaopoopo atu i fua metformin ma se faʻagasolo malie o le fua o aso taitasi i le maualuga.

A uma le amataga o injections, e tatau ona faaauau pea ona e mulimuli i se meaʻai ma ave metformin. O le kulūkose e tatau ona faʻamautu lelei i le vāega e 4.0-5.5 mmol / L, pei o tagata soifua maloloina. E mafai e le fomaʻi ona taʻu atu ia te oe o le suka 6.0-8.0 mmol / L e sili atu ona lelei. Ae le saʻo lenei tulaga, talu ai ona o le faʻalauteleina o faʻafitauli o le maʻisuka faʻalauteleina, e ui lava ina lemu.

E mafai ona ou inuina le inisalini i fualaau oona nai lo le injections?

O le mea e leaga ai, o le inisalini e faʻaumatia i le gastrointestinal tract i lalo o le aʻafiaga o le elemene hydrochloric ma enzymes digestive. E leai ni laupepa aoga o loʻo i ai lenei hormone. Kamupani Faʻataʻitaʻi Faʻataʻitaʻiina e le faʻatautaia suʻesuʻega i lenei itu.

Faʻataunuʻuina le aerosol. Ae peitai, e le mafai e lenei mea faigaluega ona mautinoa le sao atoatoa o le metotia. O le mea lea, e le tatau ona faʻaaoga. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo 'ai le tele o meaʻai oona e faʻamalosia e tuiina i latou lava i le tele o tui o le inisalini. Latou te le faia le ± 5-10 iunite o le tau. Ae mo tagata maʻisuka oe mulimuli i se taumafataga maualalo, e le talafeagai le maualuga o lenei mea sese. E mafai ona faia le 50-100% o le fualaau manaʻomia uma.

E oʻo mai i le taimi nei, e leai isi auala moni e faʻauluina ai le inisalini nai lo le injections. Matou te toe fai atu o nei inisiua e toetoe lava a leai se tiga. Taumafai e tuʻuina atu oe lava ia i fualaau oona e faaulufaleina mai i luga, ma ia iloa pe faapefea ona faʻatusatusa saʻo le metotia. I le foia o nei faʻafitauli, o le ae taulimaina faʻafitauli.

O fea insulin e sili atu le tui?

I le taimi nei, o Tresiba o le ituaiga sili lea o inisalini. Aua e sili ona umi ma sili ona lamolemole. E fesoasoani i le faʻasaoina o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. Ae ui i lea, o lenei vailaʻau e fou ma taugata. E ono le mafai ona e maua e aunoa ma se totogi.

Levemir ma Lantus ua faʻaaogaina mo le sili atu ma le 10 tausaga ma ua maeʻa lelei foʻi. A e ui e te mulimulitai i se meaʻai maualalo-kapiti ma faʻaaoga oe lava i fua maualalo, ma le faʻaeteete, ae le o mea sili e faʻaaoga e fomai.

O le fesuiaiga i le inisalini Fou, taugofie ma le taugofie o Treshiba e le faʻaitiitia ai le manaʻoga e mulimuli i se taumafataga maualalo.

Ia suesue foi le tusiga "Ituaiga o Inisalini ma o Latou Aafiaga". Malamalama pe o le a le eseesega o sauniuniga e ese mai i le tele o taimi, aisea e le fautuaina ai e faʻaaoga le inisalini o le insulin protafan.

E faʻapefea ona filifili le ituaiga o inisalini ma fuafua le metotia?

Afai e tele taimi e maua ai le suka maualuga i le taeao i luga o se manava gaogao, e tatau ona e amata i le injections o le umi o le inisalini i le po. I le masani ai o le kulūkose i le taeao i luga o se manava gaogao, e mafai ona e amata i le faʻaofiina o se vailaau faʻatau vave aʻo leʻi 'ai. O le togafitiga o le inisalini o se lisi o ituaiga 1-3 o le inisalini, faʻapea foʻi ma faʻamatalaga o itula e tui ai ma pe o le a le fua. E filifilia taitoatasi, ma faʻaputuina i ni nai aso ni faʻamatalaga e uiga i le malosi o le suka i aso uma. O le umi o le maʻi, o le tino o le maʻi ma isi mea e aʻafia ai le lagona o le insulin e aofia ai foi.

O le tele o fomaʻi e fautuaina le togafitiga o le inisalini e tasi mo le maʻisuka uma, e aunoa ma le mafaufau i uiga patino o ona maʻi. O lenei metotia e le mafai ona maua ni iuga lelei. E masani lava, o se fua amata o se sauniuniga umi o le 10-20 iunite i le aso ua faʻatulagaina. Mo tagata mamai e mulimuli i se taumafataga maualalo-carb, o lenei fualaau e ono maualuga tele ma mafua ai le hypoglycemia (maualalo le toto suka). E na o le tasi lava auala e faʻamalosia ai e Dr. Bernstein ma le Endocrin-Patient.Com le upega tafaʻilagi.

E mafai ona tuiina naʻo le inisalini umi, e aunoa ma se mea puupuu?

E masani lava, i le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e amata i le injections o le inisalini lautele ma faʻamoemoe e le manaomia fualaau oona. Ua malamalama o le tagata maʻi ua uma ona mulimuli i se taumafataga maualalo-gaosi ma le ave metformin.

I tulaga ogaoga, e le mafai ona fai e aunoa ma le faia o insulin i luma o meaai, e faaopoopo atu i injections o le inisalini faaopoopo i le po ma le taeao. Afai o le kulutose o lou glucose ua matua afaina, faʻaaoga ituaiga inisalini e lua i le taimi e tasi, aua le faʻavalevalea. E mafai ona e taumafai e faʻataʻitaʻia ma faʻamalosia tino faʻalositino. O lenei mea e mafai ai ona faʻaitiitia faʻaititia le tui o le inisalini, poʻo le faʻaumatia foʻi injections. Faitau atili i lalo.

E fia taimi i le aso e te manaʻomia e tui ai inisalini?

O le tali i lenei fesili e patino lava mo tagata taitoatasi. O le tele o le maʻisuka e manaʻomia le tuiina o le inisalini umi i le po e faʻamautu ai a latou suka i le taeao i luga o se manava gaogao. Peitai, o nisi e le manaomia lenei mea. I le maʻisuka tele, atonu e ono manaʻomia le faʻauluina o le inisalini anapogi i luma o taumafataga taitasi. I ni tulaga maʻaleʻale, o le pancreas e aunoa ma le inisiua o se galuega lelei o le faʻataina o meaai.

E tatau ona fua le suka o le toto ma se glucometer ia le itiiti ifo i le 5 taimi i le aso mo le vaiaso:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao
  • 2 po o le 3 itula i le maeʻa o le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le '
  • i le po ao leʻi alu i le moega.

E mafai lava ona e faʻataunuʻuina vave aʻo leʻi 'aʻai.

I le aoina mai o lenei faʻamatalaga, o le ae malamalama ai:

  1. E fia ni injections o le inisalini e te manaʻomia i le aso.
  2. O le a le mea e tatau ona i ai e tusa o ni doses
  3. O a ituaiga o inisalini e te manaʻomia - faʻateleina, vave, poʻo uma uma i le taimi e tasi.

Ona e faateleina lea pe faaitiitia le fualaau e tusa ai ma taunuuga o le inisiua muamua. A maeʻa ni nai aso, o le a manino pe o le a le fua ma le faasologa o injections e sili ona lelei.

  • i a faailoga o le suka e te manaʻomia e tui ai le inisalini, ma o fea - leai,
  • pe o le a le maualuga ole faʻatagaina ole aso ole aso,
  • pe fia le inisalini e manaʻomia ile 1 XE o gaʻo,
  • pe faapefea le 1 le iunite faʻaititia le suka o le toto,
  • pe fia le UNIT o inisalini e manaʻomia e faʻaititia ai le suka i le 1 mmol / l,
  • o le a le mea e tupu pe afai e te tuiina se lapoa tele (faʻataʻitaʻi faʻalua),
  • suka e le pa'ū pe a uma le tuiina o inisalini - mafuaʻaga talafeagai,
  • o le a le fualaau o le inisalini e manaʻomia pe a aliali mai le acetone i le urine.

E mafai ona togafitiga le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ma inisalini ma fualaau?

O le mea masani lava lea e tatau ona e faia. O sauniuniga e aofia ai le metformin e faʻalauteleina ai le lagona o le tino i le inisalini ma fesoasoani e faʻaitiitia le tui ma inisiua. Ia manatua o gaoioiga faaletino e tele taimi e sili ai ona lelei nai lo le metformin. Ma o le togafitiga autu mo le gasegase o le kulukose o le tino e maualalo le gaosiga. A aunoa ma lea, o le inisalini ma pini e le lelei le aoga.

O iinei o le a talafeagai e toe fai le sootaga i le lisi o fualaau oona mo le maʻisuka ituaiga 2. Taofi le ave o nei vailaau i le taimi lava lea.

O le a le mea e tatau ona avea ma meaʻai pe a maeʻa le maʻisuka 2 ona amataina ile inisalini?

A maeʻa le maʻisuka ituaiga 2 ua amataina i le inisalini, e tatau ona faʻaauau pea le taumafa o le kalama. E na o le pau lenei o le auala e lelei ai le pulea o le maʻi. O maʻi suka e faʻatagaina i latou lava e faʻaaoga meaai faasaina e faʻamalosia e tui tui tetele o le hormone. O lenei mea e tupu ai le toto i le toto ma e lagona pea le le mautonu. O le maualuga o le metotia, o le sili atu lea o le lamatiaga o le hypoglycemia. Ma le isi, o le inisalini e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino, vasospasm, faatumauina o le tino i totonu o le tino. O nei mea uma e faʻatele ai le toto.

Mataʻituina se vitio pe faʻafefea ona puipuia aʻafiaga o gaʻo, gaʻo ma gaʻo gaʻo.

Faʻatapulaʻa meaʻai gaʻo i au mea taumafa e faʻaitiitia ai taʻavale ma aloese mai aʻafiaga o loʻo lisiina i luga.

O a meaai e tatau ona ou 'ai pe a uma ona ou tuiina le inisalini mai le maʻisuka ituaiga 2?

Toe iloilo le lisi o meaai faasaina ma taofi le faʻaaogaina. Fafaga meaʻai taumafa. E le gata ina aoga, ae e lelei foi ma faamalieina. Taumafai e aua le fafaga. Ae ui i lea, e leai se mea e tatau ona faʻaitiitia ai le faʻaogaina o kalori ma maua ai se lagona masani o le fiaai. Ma le isi, e leaga.

Fai mai vailaau faʻapitoa e mafai ona e faʻaaogaina meaʻai e le tusa ai ma tulafono e mamafa tele i gaʻo, ma ufiufi i luga o tui o le inisalini. O se fautuaga leaga lenei, leai se mea e te mulimuli iai. Talu ai ona o ia meaʻai e mafua ai ona oso i totonu o le suka toto, o le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma faigata o le maʻisuka.

E tatau ona 100% lafoai le faʻaaogaina o oloa faʻasaina, faia ni tuusaunoaga mo aso malolo, faaiuga o vaiaso, malaga pisinisi, malaga e asia. Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, meaʻai laiti-carb, aemaise lava le Ducan ma Tim Ferris, e le talafeagai.

Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e taumafai i taimi uma e matelaina mo 1-3 aso pe sili atu foi. Ae ui i lea, e le talafeagai lenei mea. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taofiofia ma o le suka e mafai ona mausali mausali i tulaga masani e aunoa ma le matelaina. Ae e te leʻi anapogi, fuafua pe faʻafefea ona fetuunai le fualaau o le insulin i le taimi o le anapogi.

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e fiafia i le taumafataga o le LCHF ketogenic. O le fesuiaiga i lenei taumafataga e fesoasoani e faʻaititia ai le tui o le inisalini, poʻo le lafoaia foi i aso uma inisiua. Mataʻituina se vitio auʻiliʻili i luga o meaʻai o le ketogenic. Saili pe oa ona lelei ma mea e le lelei. I totonu o le vitio, ua faʻamatala mai e Sergey Kushchenko le ala e ese ai lenei taumafataga mai meaʻai e maualalo i le maumalama e tusa ai ma le metotia a Dr. Bernstein. Malamalama pe faapefea le moni o le aveesea o le mamafa e ala ile suia o lau meaʻai. Aoao e uiga i le faʻaaogaina o keto meaai mo le puipuia ma togafitiga o le kanesa.

O le a le mea e sili atu ona leaga: injections injections poo le inu fualaau?

E le afaina uma le inisalini ma fualaau pe a faʻaaogaina ma le atamai, ae fesoasoani i le maʻisuka. O nei fofo e puipuia ai tagata mai i faafitauli o le faaletonu o le glucose metabolism ma le umi o le ola. O lo latou aoga e faamaonia i suʻesuʻega faasaienisi tetele, faapea foi ma le masani i aso taitasi.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o le inisalini ma laulau e tatau ona agavaa. Tagata gasegase o loʻo faʻamalosia e ola ola umi ia malamalama ma le faʻaeteete i a latou togafitiga. Aemaise lava, ia toe iloilo le lisi o fualaau oona mo le maʻisuka ituaiga 2 ma vave loa ona ave.Suʻe mai le faia o fualaau ole injections ile inisalini pe'ā iai ni faʻamatalaga mo lenei mea.

O le a le mea e tupu pe a fai o se maʻisuka o loʻo nofo i luga o le inisalini mea inu o le metformin papa?

Metformin o se vailaʻau lea e faʻaopopoina ai le lagona o le inisalini, faʻaititia ai le gaʻo talafeagai. O le faʻaititialalo o le manaʻomia o le inisalini, o le sili atu foi ona tumau o le injections ma o le a sili atu ona le maua le mamafa. O le mea lea, o le aveina o metformin e maua ai ni aoga taua.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo togafitia i le inisalini e masani lava ona talafeagai le ave metformin e faaopoopo atu i inisiua. Ae ui i lea, e ono le mafai ona e matauina soʻo se aafiaga mai le pisa pia. O le mea e masani ai, e na o le tasi le metformin papapu e mafai ona faateleina le lagona o le insulin i le tele o le hypoglycemia e tupu (low glucose). Ae ui i lea, i le faatinoga o lenei mea e le ono tupu.

E mafai ona ou suia le inisalini i le Diabeton MV, Maninil poʻo Amaryl?

Diabeton MV, Maninil ma Amarilini, faʻapea foi ma a latou tele analogues - o fualaau leaga ia. Latou te maualalo le toto toto i se taimi le tumau. Ae ui i lea, e le pei o le inisalini, o le a le umi le ola o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2, ae o le a faʻapuupuuina foi lona umi.

O maʻi e fia ola umi e tatau ona aloese mai vailaʻau o loʻo lisiina atu. Aerobatics o le faʻamautinoaina lea o ou fili e maua i le maʻisuka ituaiga 2 latou te ave ni fualaau leaga ma o loʻo mulimuli pea i le paleni-taumafa taumafa. O tusiga mai faʻamaumauga faʻapitoa e mafai ona fesoasoani.

O le a le mea e fai pe afai e leai se fualaau poʻo se inisalini e fesoasoani?

O fualaau e taofia le fesoasoani pe a maeʻa atoa le paʻu i se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2. I ia tulaga, o le faamaʻi e alu saʻo lava i le maʻisuka ituaiga 1. O se manaʻoga faanatinati e amata ona tosoina le inisalini, seia oʻo ina le iloa le mafaufau.

O le inisalini e maualalo ai le toto suka, seivagana ua faʻaumatia. O le mea e leaga ai, o se vailaʻau mataʻutia lea. E pa'ū mai le itiiti ifo o le tele o le vevela e teu ai le tele o mea e gata ai, e oʻo i luga ma lalo. E le gata i lea, o le inisalini i peni tui poʻo cartridges e afaina ai le susulu o le la.

I totonu o atunuu CIS, ua afaina ai le inisalini. E le gata i falemaʻi, ae faʻapea foʻi i faleoloa faleoloa, faʻapea foi i taimi o felauaiga ma tiute. O tagata maʻi e maualuga tele le avanoa e faʻatau ai pe faʻaleagaina ai le inisalini e le aoga mo le saoloto. Suesue le tusiga "Tulafono Laiti o Puipuiga o Inisalini" ma fai le mea o fai mai ai.

Aisea e tulai ai le toto toto pe a uma ona sui mai fualaau oona i le inisalini?

O le maʻisuka atonu o loʻo faaauau pea ona faʻaaogaina meaʻai faasolitulafono. Po o vailaʻau o le inisalini na te mauaina e le lava. Ia manatua o tagata gasegase oona e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le maaleale i le insulin. Latou te manaʻomia ni maualuga maualuga o lenei hormone ina ia maua ai le aafiaga moni o le injections.

O le a le mea e tupu pe afai e te taofia le tuiina o le inisalini?

Ona o le le lava o le inisalini i tulaga ogaoga, o le kulukose e mafai ona oʻo i le 14-30 mmol / L. O ia maʻisuka e manaomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi ma masani ona oti. O le le iloa le mafuaʻaga mafua mai i le maualuga o le toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le hyperglycemic coma. E oti. E masani lava ona tutupu i tagata matutua o ē ua faatamala i le puleaina o latou maʻi.

Mo le tele o le au faitau o lenei itulau, o le hyperglycemic coma e le o se taufaamataʻu moni. O latou faafitauli e mafai ona avea ma faafitauli masani o le maʻisuka. Ia manatua e latou te atiaʻe i luga ole maualuga ole kulukose toto nai lo le 6.0 mmol / L. E fetaui lenei ma le maualuga o le hemoglobin 5.8-6.0%. O le mea moni, o le maualuga o le suka, o le televave o faʻafitauli e tupu. Ae ui lava i faʻamaumauga o le 6.0-7.0, o loʻo faʻagasolo nei faiga faʻaleagaina.

Tusa 2 maʻisuka inisalini: mai le talanoa ma tagata gasegase

E masani ona oʻo atu i le oti ona o le vave osofaia o le fatu poʻo le taʻavale.O nei mafuaʻaga o le oti e masani lava e le aʻafia i le maʻisuka, ina ia aua neʻi faʻateteleina fuainumera faamauina. Ae o le mea moni e fesootai i latou. I nisi o maʻisuka, o le cardiovascular system e matua faigata lava ma e le tupu se osofaʻiga o le fatu po o le taʻavale. O nei gasegase e lava le taimi e masani ai ma faʻafitauli o fatuga, vae ma le vaai.

Aua e te talitonu i fomaʻi oe fai mai e saogalemu le toto sugar 6.0-8.0. Ioe, o tagata soifua maloloina o loʻo i ai ia ituaiga o kulukose pe a uma ona 'ai. Ae latou te le sili atu i le 15-20 minute, ae le o ni nai itula ile laina.

E mafai e le maʻisuka ituaiga 2 ona gasegase tumau i le inisalini?

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ona amata le tosina o le inisalini pe afai o le mulimuli i se taumafataga maualalo ma le gaosia o le metformin e le lava le fesoasoani. E maualuga le maualuga o le suka i le toto i le 3.9-5.5 mmol / L ma le 24 itula i le aso. E tatau ona amata le tosina o le inisalini i le maualalo o laasaga, ma faasolosolo malie le alualu i luma seia oo ina tausia le kulūkose i totonu o tapulaʻa ua faamaotiina.

O se faʻaopoopoga taua i le gaioiga faaletino e mafai ona fesoasoani e folasia le iniseti o le inisalini. O le faʻamalosi, faʻapea foi le malosi o aʻoga i le falemaʻi poʻo le fale, e fesoasoani e ausia ai lenei sini. Fesili atu pe o le a le qi-running o. Ae paga lea, o le aʻoga faaletino e le fesoasoani i tagata uma e maua mai le maʻisuka mai le inisalini. E faʻalagolago i le malosi o lau kulūkose o le faʻafitauli ole gasegase.

E mafai ona ou toe foi mai mai le insulin i fualaau? E faʻapefea ona fai?

Taumafai e faʻaaoga le gaioiga faʻaletino e faʻaleleia ai le lagona o le tino ile inisalini. Afai e te manuia, o lau lava hormone, lea e maua mai i le pancreas, o le a lava lea e teu ai le suka i le masani. O le masani e faatatau i faailoga o le 3.9-5.5 mmol / l 24 itula i le aso.

E tatau ona masani le kulūkose:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao
  • le po ao lei moe
  • ao le i ai
  • 2-3 itula pe a uma taumafataga.

E fautuaina e faʻapipiʻi toleniga cardio ma faʻamalositino malosi. O le mea e sili ona lelei mo le faʻamalosia o le cardiovascular system. E sili atu ona faigofie ona maua nai lo le aau, uila ma le faaseʻe. E mafai ona e auai lelei i faʻamalositino malosi i le fale ma luga o nofoaga i fafo, e aunoa ma le alu i le faletaalo. Afai e te manaʻo e toso le uʻamea i le falemaʻi, o le a faia.

Ole gaioiga faifai pea e le gata ina faʻapupula ai le lagona o le tino i le inisalini, ae e maua ai foi le tele o isi faʻamanuiaga. Ae maise lava, e puipuia mai faafitauli faʻapitoa ma isi faʻamaʻi faʻapitoa masani o tausaga.

Faʻapea o oe e pulea le faʻaleleia o lou tino i le inisalini. Na mafai ona maua i aso masani e faia ai e aunoa ma ni inisiua. Ae ui i lea, e le tatau ona e togiina le penisini o le inisalini, tuʻu ese i le pito mamao. Aua atonu e tatau ai ona toe amata le inisiua mo sina taimi ile taimi malulu poʻo isi faʻamaʻi pipisi.

O faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai le manaomia o le maʻisuka mo le insulin i le 30-80%. Talu ai ona o le tali le lelei o le tino ua faʻaitiitia ai le mataalia i lenei hormone. Seʻi vagana ua maʻi le maʻisuka ituaiga 2 ma e leʻi uma le mumu, e tatau ona puipuia faapitoa le pancreas. Afai e manaʻomia, lagolago i le inisalini. Taulai atu i lou suka toto. Iloilo pe latou te manaʻomia le toe faʻagasolo mo sina taimi i inisiua. Afai e te le amanaiaina lenei fautuaga, pe a maeʻa sina malulu, o le vasega o le maʻisuka e mafai ona sili atu ona leaga i aso uma o totoe o lou olaga.

Mata o le a anapogi le anapogi mai tui o le inisalini?

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le mea moni o lou tino e le faʻafeiloaʻi meaʻai gaosi, aemaise lava mea mama. Ina ia pulea le faʻamaʻi, e tatau ona e faʻatūina se faiga o le faʻasaʻo atoatoa mai le faʻaaogaina o mea faasaina. A maeʻa ona e faia lenei mea, o le a leai se manaʻoga e fiaai. O meaai faʻatagaina e lelei atoatoa, ae loto ma e lelei.O le website Endocrin-Patient.Com taimi uma e faʻamalosia ai e mafai ona tausia tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le suka o le toto e aunoa ma le fia taumafa.

O nisi tagata gasegase e valea e mafaufau ma fausia se polokalama, ae mananao e ausia taunuuga vave e ala i le anapogi. A maeʻa ona matelaina i latou, ona toe maua lea o latou manaʻoga lē pulea mo gaʻo vailaau leaga. O le fesuiaʻiina o taimi o le anapogi ma le tumutumu o meaʻai e maua ai le maʻisuka e vave oʻo atu i le tuugamau. I tulaga ogaoga, atonu e manaʻomia le mafaufau o le mafaufau e talepeina le taamilosaga leaga.

Aoao i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma fai le mea e fai mai ai. Suʻe i se meaʻai maualalo-mau. Faʻaopopo le metformin, insulin ma le gaioiga faaletino i ai. A maeʻa ona faʻamautu lau pulega, e mafai ona e taumafai se isi anapogi. E ui lava e le o se mea talafeagai lenei. O faʻamanuiaga o le anapogi e taufaasese. O le ae faʻaaluina le tele o le malosi e atiina ae ai se amioga mo ia. Nai lo lena, e sili atu le lelei o le faia o se masani masani o faamalositino masani.

Lisi o mea

  • Faatomuaga
  • Vaega I. Mea e Manaomia E Iloa e uiga i le Maʻisuka
  • Vaega II Tomai masani
Mai le faasologa: Aoga a le maʻisuka

O le vaega tuʻufaʻatomuaga o le tusi Ituaiga o maʻisuka ituaiga II. E faʻafefea ona le liliu i le insulin (N.A.. Danilova, 2010) saunia e le matou paaga tusi - lita kamupani.

Vaega I. Mea e Manaomia E Iloa e uiga i le Maʻisuka

Taʻu mea e te manaʻo ai, ae aunoa ma se malaga puupuu i le tino o le tagata, e le mafai ona e faʻamatalaina auala o le maʻisuka. Ma e tatau ona e iloa na mea, aua e na o le mafaufau saʻo i le mea ma pe faapefea ona tupu le toilalo, e mafai ona e malamalama ma faia na fuataga e fesoasoani e toe faʻafoʻiina ai le metabolism. E taua le manatua o le maʻisuka e le lamatiaina ia lava - o le mea sili e lamatia ai le ola o le tagata o aʻafiaga ia e tulaʻi mai pe afai e lolomi le mole o le suka i totonu o le tino mo se taimi umi. Matou te talanoa e uiga i lenei mea.

Mataupu 1. O Le a Le Mea O Tatou I Ai

O le mea lea, mai le aoga aʻoga o le biology, tatou te manatuaina o tatou tino e aofia ai ponaivi, maso, paʻu ma isi gaʻo, lea e faʻaogaina ai fafo ma totonu ole tino. I le aoga, o le masani i le tino o le tagata e amata i le skeleton ma le muscle. O le a tatou faʻaaogaina lenei vaega, talu ai ona o le maʻisuka, o nei faiga e seasea lava ona tupu. O le mea e taulaʻi i ai lo tatou gauai e tatau ona i ai i luga o le faʻaogaina o siama, totoga, popole ma le endocrin. O meaʻai - ona o meaʻai ma e na o le mea lava e maua mai ai gaʻo (poʻo suga), lea e mafua ai le tele o faafitauli mo i tatou. O le totoga o le toto ma le popole o uluai mea ia o le maualuga maualuga o le "suka" aisa, ma o le endocrine o le tulaga tonu lea e tupu ai le amataga.

Ae o le uluai mataupu faavae mo mea uma o se cell. I totonu o le potu, e pei o se micromirror, o mea uma e tutupu i totonu o le tino e atagia mai. E tatau ona tatou lelava, aua le 'ai ma le popole, ao amata ona leai ni meaʻai, o le okesene, atiaʻe lemu, toe faʻaolaina le leaga, taofi le vaevaeina ma le faʻafouina. Ma le isi itu - o le lagona o le lagona e faalagolago i lagona tatou te maua.

E mafai ona taʻua le sela o se totoga tutoatasi. E pei lava o isi meaola, e '' ai 'se' cell, '' '' 'inu,' 'manava', faʻalautele, atiina ae, faʻaauau pea lona ituaiga, vavaeese mea leaga, ma iu ai ina oti. O nisi o siaki latou te iloa foi pe faapefea ona "mafaufau," ae o le tuusaunoaga nai lo le tulafono.

O poloka taitasi uma ei ai se polokalame faapitoa - se faasologa o gaioiga e toe faia ai le taamilosaga tutusa mai lea taimi i lea taimi. O lenei polokalame ua tusia i totonu oa tatou kenera, ma o ia lea e nafa ma le valavalaina oo tatou foliga vaaia ma lagona i totonu. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, ua tusia le tulafono i totonu o sela o vaovao i luga o puipui o le manava: o le taimi lava e oʻo mai ai meaʻai i le manava, latou amata ona faʻamalosi le suauu sulfuric.Afai e leʻi tupu lenei mea, semanu e leai se masalosalo tatou te mafatia i le leai o ni manulele ma o le tagata o le a vave ona oti, ma tuʻuina atu i se ituaiga meaola eseese.

Ae o nisi taimi e paʻu le polokalama, ona foliga mai ai lea o le mea valea. O le faʻataʻitaʻiga sili ona mataʻutia o le tele o sela o se tumutumu oona, lea e galo ai i le tele o isi a latou gaioiga ma ua na o le tasi lava le mea e fai - faʻaauauina pea, vaevaega le tumau.

O faʻaaliga eseese o allergies o se isi faʻataʻitaʻiga o le auala e fai ai le 'ole (i le taimi lenei o le tino puipuia) "valea" ae le o le "tulituliloaina" o tagata solitulafono (faʻamaʻi, siama poʻo galu), latou te amata osofaia o latou lava tuaoi.

Ae talu ai ona o lenei tusi e tuuto atu i le maʻisuka, ae le o isi faʻamaʻi, tatou te le faʻamalamalama i mea lilo o le mafaufau o le tagata lava ia. Matou te malilie e manatua o se natura o sela e "sese" ma o nisi taimi latou te matua amio ese ai mai lo latou faamoemoega faamoemoeina mai le fanau mai.

O le a tatou talanoa e uiga i auala e faia ai e "siaki" i le maʻisuka malosi, ae mo lenei mea ia manino ma manino, tatou te manatua pea faamatalaga faavae e uiga i le taotoga o nisi o masini totonu. Seʻi o tatou amata i le totoga.

O le toto i totonu o le tino e tele ana galuega tauave. E momoli atu meaʻai ma le okesene i siama, o loʻo taʻalo ai le leukocytes i totonu - o le tino o le au puipui, o le toto foi e faʻamamaina ai sela, ma aveesea mai ia i latou ni mea e le tatau ai poʻo mea leaga foi mo o latou olaga.

Ina ia mafai e le toto ona tafe atu i soo se mea e aunoa ma se faalavelaveina, o auala sili ona matagofie-o vaa - ua uma ona faataatia mo le tino. E leai lava se fefaʻatauaiga i luga o nei auala - pe a uma, o fefaʻatauaiga i luga o latou e masani lava ona tasi le auala ma e leai se tasi e maua se tasi.

E pei o auala, e vaevaeina ia vaʻa tetele, alatele televave - auala, auala lautele ma maualuga-auala vave - veins, ma auala eleelea - capillaries. O faʻamalosi e feaveaʻi le toto mai le tasi vaega o le tino i le isi (mo se faʻataʻitaʻiga, mai le fatu i vae), veins e taʻitaʻia ma mai i totoga patino, ma o capillaries e oʻo atu i nai pito sili ona itiiti ma toe faafoi le toto.

E mafai ona faʻatusatusaina le totoga i se laau masani: Muamua o loʻo i ai se ogalaau malulu (o la tatou tupua nei), ona amata loa lea ona vaevaeina i lala ua sili atu ona vevela, ona sosoo ai lea ma ni lau o loʻo fusia i totonu o se tasi o kulupu pisapisao (capillaries). E faapena foi a tatou vaa - e masani lava ona vaevaeina i se mea e sili ona vaivai, latou te ofi atu i totonu o le tino ma se mea lelei tele lea e toetoe lava a solo i totonu o le tino. I luga o lenei faasologa ile lua lua o le toto e tuʻuina i potu taʻitasi. Ma o le isi itu o le a tupu - i luga o le faasologa tutusa lava (ae i luga o isi vaʻa - ina neʻi paʻu le toto!) O le toto e faʻaputuina i veins, sosoo ai ma arã, e toe foʻi mai i totonu o le fatu.

O le amataga muamua i le tafe toto o le fatu o le fatu. E galue e pei o se masini piston. Soo se lua, o le fatu (o le mea moni, o se musika masani!) Faʻatau malie konekarate ma tulei le toto mai ia lava i totonu o vaa. Ona toe fesuiai lea, o totonu o le totonugalemu o totonu e aofia ai, (i le isi lima) o se vaega fou o le toto ua suʻeina i totonu, ma o lea e le gata i lea.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa e uiga i le fatu ma toto toto o le latou tulia le toto i totonu o se mea e tapunia. O lona uiga, o le tuua o le fatu, o le toto i totonu o vaʻa e faia ai se suiga atoatoa i vaega uma o le tino ma toe foʻi mai ai. Afai tatou te faʻaauau le faʻatusatusaga o le "masini," e tapunia vaa i se auala faigata, faigata, e pei o auala i luga o se auala o aʻoaʻoga - e tusa lava po o le a le tele o le laʻau i le tino, ae toe foʻi mai i le tini, lea e vave ona avea ma amataga.

Ae ui i lea, o le faiga o le totoga e le o se auala e tasi, ae fa i le taimi e tasi. E vaevaeina i ni vaega se lua, lea e valaʻauina laiti ma liʻo tetele o le toto toto. O lona uiga, lua taʻaloga laiti ma lua tetele.Laiti laiti e lua laʻau e alu ese mai le afa taumatau o le fatu, faʻaaoga le tino o le mama ma le faʻaitiitia o vaʻa ma toe faʻapala muamua i totonu o veins, ona sosoo ai lea i totonu o le lua arteries ma oʻoi le afa tauagavale o le fatu.

O le toto e pasi atu i mama e faʻamaoaigaina i le okesene ma toe foʻi mai i le fatu. O lenei la o le tino o le aumaia o le okesene i isi siama. O le mea lea, mai le itu tauagavale o le fatu, ua toe vavaeeseina le toto o le okesene - ua i ai nei i liʻo tetele o le toto. E tasi le aluga e ave i luga - i lima ma le ulu, ao le isi - lalo, i totoga i totonu o le manava, ma vae. O iina, o le toto, tufatufa i le va o le faʻaitiitia o vaʻa, e tuʻuina atu ai le okesene i sosoʻo, ona faʻaaogaina ai lea o le mea e fai - e aoina ma toe foʻi mai i le fatu e ala i isi laʻau.

I le faigamalaga i le tino, o le toto foi e maua ai le faʻaogaina o le tino: o tamai vaa e ulu i totonu o puipui o le manava, isophagus ma intestines e gaosi meaʻai mai meaai, ona salalau lea i le tino atoa ma tuʻuina i potu taʻitasi. Ae sili atu i lena mea mulimuli ane.

O le faʻafesoʻotoga sili lona lua i totonu o le tino o le faʻalavelave popole lea. O aʻa fiva e ulu atu i maso ma oʻo atu i luga o le tino, i pito i luga o le paʻu i foliga o namu. O le tino popolega e nafa ma fesuiaiga e aunoa ma le faʻaaogaina, manatu, lagona, manatua. O tagata e le iloga e le tele o talitonuga faalelotu latou te finau faapea o le popolega (faatasi ai ma le mafaufau) o le faatanoa o le agaga o le tagata, talu ai o le mea lea e faaputuputuina ai faamatalaga ma lagona, o loo i ai ia talitonuga ma ua i ai faatasi ma le fesoasoani o namu namu e faatusaina le mea moni i manatu - o le olaga i aso taitasi e taua o le mafaufau.

Ae seʻi o tatou eli mai filosofia ma toe foi atu i le fausaga o le tino popole. E tatau ona tatou iloa lenei mataupu, talu ai o le mea tonu lava lea o aʻa o le nerve lea e avea ma muamua ma autu autu o le toto maualuga. O le mea moni, o siama nerve, e le pei o isi tino, faʻaaoga tonu le kulūkose, e aunoa ma le fesoasoani a le insulin. Ma a oʻo i le maʻisuka, e tapunia le kulukose i sela masani (o le mea lea e tupu ai le toto toto), o siama o le tino o le tino e maua i le tele o tui, lea e aʻafia ai le aoga o le tino atoa.

Toe foi i le nerve sel. O latou igoa faasaienisi neurons. E tofu le neuron ma se tino, lea e alu ese ai le tele o taimi puupuu ma le tasi. Faatasi ai ma ona gaioiga laiti, o le neuron e fesootaʻi atu i le faitau afe o isi namu ma sel masani. E auala atu ia i latou i le tino e maua ai e le aunoa ia faʻamatalaga e uiga i mea o loʻo tutupu i totonu o le tino ma siʻo ai. O le nerve cell e faʻamatalaina lenei faʻamatalaga ma lipoti atu lona manatu i ona tuaoi vavalalata ma lata ane i se faagasologa uumi. E saʻo. Faʻaauau le fefaʻasoaaʻi o faʻamatalaga, felafolafoaʻi faʻatasi, talanoa faʻatasi uma faafitauli taua o le tino.

O le galuega a neurons e fesoʻotai ma mafaufauga, lagona, lagona o se tagata, lona mafaufau, tomai, uiga lelei ma sili atu. E faʻapefea ona faʻatautaia e leuuran i luga o mea uma? E le o se mea e ofo ai, pe a mafaufau o le natura na maua ai se tagata e leai se selau ma e le o le tasi le afe laina - e silia ma le 100 piliona oi latou i le tino o le tagata! O le mea moni, na tuʻuina mai uma ia i tatou mai le fanau mai, e le o se siama fou o le nerve fou e ola i le olaga atoa. Nai lo lena, na o le pau ma le fano.

Pe o le uiga ea o le matua tatou te maua ai le telebery? E le fiafia i lena mea. E na o le taimi lava tatou te laʻititi ai tatou te faʻaaogaina mamao mai uma o le uʻamea. E fesoʻotaʻi faʻatasi i latou, faatasi ai ma le faʻaputuina o faʻamatalaga ma le mauaina o tomai fou. Ma o le mea moni o loʻo latou oti e le o le fefe. O aso uma tatou te leiloa pe tusa ma le 40,000 namu sela, ae faʻatusatusa atu i le 100 piliona o loʻo i ai le faʻalavelave faʻalavelave, e le o vaaia foi lenei mea, e pei o se fale maualuga, tasi o le oneone pa'ū.

Ina ia taulimaina ma le manuia le tele o tiute, e faʻapitoa faʻapipiʻiina ni uʻamea. O le popole lenei mea. I totonu, o tino o neu ua i totonu o fuifui i totonu o le faiʻai ma le afuafoni, ma fai ai le mea e taʻua o le lauulu o le mafaufau. E mafua lenei mea i le mea moni o tino o neu are gray. I le eseesega, o le faʻagasologa o siama namu e paʻepaʻe. O lo latou vavave i totonu o le faiʻai e aafia i le faia o le mea paʻepaʻe o le faiʻai. Latou te fausia ai foi le faavae o fiva namu e afua mai i le faiʻai ma le vaimama ma ua i ai foi se lanu paʻepaʻe.

I le faʻalavelave, o le mea lanu enaena o loʻo i totonu o ni fuifui vine. Faʻalagolago i le mea e tu ai i latou taʻitasi, e eseese ona tiute. Mo le faʻataʻitaʻiga, o le mea laititi e faʻataʻitaʻiina ai tali faigofie a le tino: na tuiina se tamatamailima - toe faʻafoʻi le lima, faʻamafanafana le la - o le paʻu ua liu mumu. O le mea enaena i le pito i lalo o le faiʻai e pulea ai galuega a le loto, toto toto, mama, manava. O ia foi e nafa ma le fiaai ma le fiainu, vevela o le tino, vevela ma le moe. Faatasi ai ma le gaioiga o le mea enaena i totonu o le mafaufau, o lagona o le fiafia, fefe, popolega ma isi aafiaga faaletagata e fesootai.

Faatasi ai ma lenei faamatalaga, o lea ua faigofie ona e malamalama pe aisea e mafatia ai le maualuga o le suka i mea uma o loʻo taʻua i luga: e mafai e se tagata ona maua ni popolega ma le le fiafia, e matua leaga lava lona mafaufau, o lona mafaufau e mamafa. O le maʻi faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le tino. Ae o le a tatou talanoa e uiga i taunuuga uma o le le lava o taui mo le maʻisuka i se isi mataupu, ae mo le taimi nei ua faaauau pea ona tatou toe manatuaina le fausaga o o tatou lava tino.

E amataina le faʻaogaina ... i totonu o le faiʻai. O loʻo latalata ane i le pituitary gland o loʻo i ai nofoaga autu o le fiaʻai ma le nofo lelei. Pe a tatou fiaaai pe maua se manogi manogi, o le nofoaga autu o le manaia e mafua mai: e maua ai se faailo e ala i le tino, ma o le suavaia e amata ona gaosia io tatou gutu, ma fualaau suamalie i totonu o le manava. O le manava i le taimi lava e tasi e amata ona masani ai ona "tagi" - e mafua mai i le mea moni e amata ona gaoioi maso o lona tino ma sauni e maua ma faʻafefiloi meaai.

O le faiʻai o le alpha ma le omega o le fualaau oona, aua a faʻamaʻaʻaina le kulimi ma amata ona ulu le meaʻai i le toto, o le nofoaga o le saturation e afaina ai le faaiʻuga faaiʻu ma faʻaitiitia malie le vaega uma o le gastrointestinal tract.

Ae ao lei faia lena mea, o le tele o mea manaia e tupu. O le faagasologa o le faʻapalapalaina ia lava e amata mai le taimi tatou te tuʻuina ai se mea e mafai ona suamalie i le gutu. Matou te 'aina ni meaʻai ma o matou nifo ma faʻafefiloi ma fulufulu faʻaaogaina o matou laulaufaiva. Taofi! E taua lenei mea - aemaise lava mo tagata e maua i le maʻisuka. O le mea moni e faapea o vailaʻau 'oloʻo fausia ai le faavae o a tatou meaʻai e amata ona paʻu i lalo i le gutu, i lalo o le aʻafiaga o elemene faʻamalolo. Mo le talepeina o meaʻai gaʻo (e le pei o puipuiga), e manaʻomia se siosiomaga faʻapitoa, ma o se siosiomaga e faia i le gutu. O le mafuaaga lena e matua taua ai le fafagaina lelei o meaai.

I le auala, mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le inu o mea taumafa e le fautuaina - o le vai e faʻaitiitia ai le maualuga o le ulavavale, o lona uiga o le mea e sili atu ona leaga le gaʻo.

A tatou foloina, o meaʻai e ulu atu i le isophagus. E le fetaui le mea lea, o le mea lea, a o meaʻai e alu i luga o le manava i totonu o le manava, o loʻo i ai pea le faʻamalosi o le enzymes i le manava - latou te talepeina ai le gaʻo.

O le manava, e pei ona uma ona matou taʻua, o se ato e aofia ai maso. I le taimi o le gasegase, o maso konekarate ma malolo, faʻafefiloi ma faʻafefiloi meaʻai. O sea faʻaauauina faifaipea e talafeagai foi ina ia faʻamalo le kulimi chlorhydrate i tafatafa o puipui i totonu o le manava ma faʻapipiʻi atili ai ona anotusi. O le vailaʻau o le eletise o se soli lautele, e aumaia ai le tele o mea taumafa i se tulaga tutusa, lea e mafai ai ona amata ona gauai i totonu o le toto e ala i vaʻa e ulu i puipui o le manava.

Na o na meaʻai e manaʻomia e sulu e ulufale i le toto.O mea uma lava e aveesea mai le manava e ala i le manava. O le mea moni, e le muta le faʻalaumalieina - o se vaega o meaʻai e faʻaauau pea ona paʻu i totonu o le manava, i lalo o le malosi o enzymes ile inisinia. A oʻo i le umi o meaʻai e pasia uma mama o le inumaga, o meaʻai (tusa lava pe leʻo i se ituaiga o foliga faʻapitoa) e faʻaauau pea ona gauai i totonu o le toto ma salalau i le tino atoa.

Mataupu 2. Tisuka - mea e le masani ai

Ua uma ona tatou malilie o le a tatou le mafaufau i le maʻisuka o se faamaʻi i lona tulaga sili ona mama. Latou te le mafai ona fofoina le maʻisuka. O le mea lea, e sili atu le sao i le iloa o se mea e mafai ai ona faʻataʻitaʻiina se ituaiga olaga. Ae o lenei tulaga ese lava o loo taoto i le vaalele faatonutonu, ma e mafai ona e malamalama i lona masini na o le manatuaina (pe toe suesue) le faiga o le endocrine ma, aemaise lava, le fausaga o le pancreas.

Endocrin system ma pancreas

O le endocrin system e aofia ai gutu o le endocrine o loʻo i vaega eseese o le tino (o lona uiga, vaʻaia e faʻamautuina ai le pulelaʻau - mea faʻapitoa - i totonu o totoga o le tino): o le pituitary, thyroid, pancreas, faʻafeusuaiga ma isi mea. O nei laufanua uma e maua mai ai homone. Hormones e pei lava e tatau ai mo le tino e avea o meaʻai ma le okesene, latou te aafia ai le tele o ituaiga o olaga-e pei o le metabolism ma le malosi, faagasologa o le alualu i luma ma le toe faaleleia, toto toto ma le maualuga o le calcium, ma isi. Le lava poʻo le sili atu o soʻo se hormone e taʻitaʻia ai i se faʻafitauli o le tino atoa.

O le maʻisuka o se taunuuga o mea e le masani ai i le pancreas. O loʻo i luga o le tauagavale i tua o le manava, i le tumutumu pito i luga ma oʻo atu i le tafatafa, o lona tulaga e mafai ona mafaufauina pe afai e te uuina lau pama mai le itu tauagavale i lalo ifo o le ivi i le pute. E aofia ai vaega tutoatasi e lua: o lona laʻau autu, lea e faʻasaʻo ai le suamalie (poʻo le pancreatic) suamalie, ma tamaʻitaʻi e taʻua o motu o Langerhans, lea e naʻo le 1-2% o le aofaʻiga o le okeni. O nei motu, na maua i le seneturi sefuluiva e le fomaʻi o le Langerhans Siamani, lea e maua ai hormones, e aofia ai le inisalini.

O le a le inisalini ma pe aisea e manaomia ai, e mafai ona tatou malamalama pe a tatou manatua mea uma na taʻua i luga. Muamua, o le tino e fai i sela, ma sela e manaʻomia ai le meaʻai. O le lona lua o meaʻai (e aofia ai kulukose e manaʻomia mo le toe faʻaleleia o le malosi) o loʻo maua mai i le toto. Tolu, o le kulukose e ulufale i totonu o le toto e mafua mai i le gaogaulemu, mai le manava, pe o fea o meaʻai tatou te 'ai e faʻaumatia. I se faapuupuuga, matou te 'ai, ma ua tumu lela.

Ae i lenei faiga faigofie ma manino, o loʻo i ai se tasi auala taua: mo glucose e ulufale i totonu o le cell ma faʻaumatia i lalo i le tuʻuina atu o le malosi, e manaʻomia se taʻiala. O lenei taʻiala o le inisalini.

O lenei tulaga e mafai ona faamatalaina i lenei auala. Vaai faalemafaufau o se potu puipui e pei o se potu e pupuni ai le faitotoa. Ina ia ulu atu i totonu o le potu, e tatau ona i ai i le glucose molecule se ki e tatala ai le faitotoa mo lea mea. O le inisalini o le hormone e naʻo se ki, e aunoa ma lea (tuʻituʻi - aua le tuʻituʻi) e te le alu i totonu o le potu.

Ma na o iinei lava, o se tasi mai le toʻasefulu tagata na faʻalavelaveina le polokalama - "ua leiloloa ia ki." Mo le a le mafuaʻaga e tupu ai lenei mea, e leʻi iloa atoatoa. O se tasi na te faʻamalosi i le faʻataunuʻuina o le mea sese na tupu i totonu o genes (e le o se mea e leai se mea e maua ai e tamaiti o le maʻisuka le avanoa sili e toe fai ai le poto masani ao latou matua nai lo o latou tuaa latou te leʻi fetaiai ma sea solitulafono). Ia, e faʻamaonia e se tasi le gaioiga o le tino po o isi faʻamaʻi o le pancreas mo mea uma, o le mea na mafua ai ona faʻaumatia ia motu o Langerhans ma taofia le gaosia o le inisalini.

A o le mea e ono tupu, o le taunuuga o le tasi - kulupu o le kulukose e le mafai ona ulu atu i sela, ae i le tele o mea e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le mea e tau atu i lenei mea - o le a tatou vaʻaia sina taimi mulimuli ane. I le taimi nei, o le a tatou taulimaina ni auala eseese se lua o ituaiga maʻisuka e lua.

Mateʻa o le maʻi suka

O le ituaiga muamua (lea e iloa uma e le maʻisuka) o le maʻisuka e taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E taua foi o le ISDM. E mafai ona taʻua o le maʻisuka masani, talu ai e toe faʻafeiloaʻi le polokalame o loʻo faʻamatalaina i luga - ua muta le pancreas e maua mai ai le inisalini, ma o 'siama' ua lokaina 'i luma o le kulukose. O lenei ituaiga o maʻi e taʻua o le "maʻisuka o le tupulaga", aua e faʻaalia mai lava i le amataga o lona matua, e oʻo lava i le 20 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e seasea lava ona maua - naʻo le 2% o le faitau aofaʻi o le lalolagi ua maua i ai. O suauu pancreatic e maua ai le inisalini e le mafai ona toe faʻaleleia - e le toe faʻafouina, e le mafai ona toe totoina pe toe tupu. O le mea lea, na o le pau lava le ala e tatala ai "kulupu" mo le kulukose o le faʻaogaina o le inisalini. O se galuega e sili ona faigata, aua o le inisalini e tatau ona ulufale sao i totonu o le toto i luma tonu o se taumafataga ma i se faʻamaʻi manino. A le o lena, nai lo le hyperglycemia (sili atu i le suka i totonu o le toto), o le a maua e se tagata le hypoglycemia (o lona toso malosi), lea e mafua mai i le paʻu ma e oo lava i le oti. Peitai e lei maua e saienitisi se auala ese. O le mea lea, o le talanoa e uiga i le teenaina o le inisalini i tagata ei ai le ituaiga maʻisuka muamua o le mea sili ona leaga.

O se mea e matua ese lava, o le maʻisuka ituaiga 2, poʻo le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM). O loʻo i ai se masini e ese le eseese ma isi metotia o taui. O le taimi lenei e manatua ai mea na matou talanoa i ai e uiga i sene ma lo latou gafatia e "alu vale." O lea tatou te feagai ai ma na o se tulaga faapea - i le maʻisuka ituaiga lona lua, e masani lava ona galue le pancreas ma masani ona maua ai le inisalini. Ae o le cell "e le o vaaia!" Na te le matauina i se tulaga avanoa, ma o le mea lena! O lona manatuaina o le gaʻo ua tulei ese mai ia te ia, ma o loʻo tumau pea ona tapunia le "faitotoa," e tusa lava po o le a le tele o le kulukose e faʻaaoga i totonu o le inisalini.

E moni, i lenei tulaga, e le tapunia faitotoa, ma o le kulūkose e faasolosolo lemu atu i totonu. O le mafuaʻaga lea o le faʻamaʻi autu i lenei tulaga o se taumafataga e faʻavae i luga o le teenaina o "mea faigofie" ma sili atu ona faʻamamaina o le gaʻo (suka, sukalati ma oloa o lo oi ai) ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi, ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma o le a mafai ona ulufale atu i totonu o le masini, e aunoa ma le fatuina o "auala fefaʻatauaiga" i le faitotoa.

O le fesoasoani lona lua mo le maʻisuka ituaiga 2 o fualaau faasaina lea e faateleina ai le teteʻe (o lona uiga, le gafatia) o sela i le inisalini. Latou te "toe faafoi" lo latou manatua ia i latou, "toe faaleleia" loka ma faia masani le tino. Ae ui i lea, i le tele o le taimi ma lenei ituaiga o maʻisuka, atonu e manaʻomia e tagata le inisalini, ona e sili atu ona faigofie le masani ona masani ai. I le avea ai o se tulafono, o le suiga i le inisalini e tupu pe afai, e ala i tulaga masani, e le toe faʻaitiitia le suka o le toto. E masani lava o se taunuuga o se uiga le lelei i le tagata lava ia, le le usitaʻia o meaai poʻo le taunuʻuga o faʻamaʻi pipisi.

E le mafai ona faia se inisiua faasaga i le maʻisuka. E le mafai foi ona teena le inisalini o le iniseti i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Ae o le maʻisuka ituaiga 2 (ma o lenei suʻesuʻega ua faia i le 80% o mataupu o le maʻisuka silasila i le maʻisuka) e mafai ona totogiina i le olaga, meaʻai ma togafitiga faapitoa. O lona uiga, faatasi ai, e mafai ma tatau ona faia e aunoa ma le insulin. Ua lava le iloa ma faʻaaoga tulafono o le a tatou faʻamatalaina i le vaega lona lua o lenei tusi.

O taunuuga o le le lava o le toto toto

Ae ao lei agai i luga i fautuaga faapitoa, sei o tagaʻi pe o le a le mea e tupu pe afai e te le o gauai atu i maualuga maualuga o le suka.

I lenei tulaga, o le toto, e pei o soʻo se tagata soifua maloloina, e tumu i le kulukose, lea e mafua ona o le leai o le inisalini (ituaiga I susu) poʻo ona leaga (ituaiga II o le maʻisuka), e le mafai ona oʻo atoa ile vaega. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose o le toto (hyperglycemia), ma ua amata ona matelaina ia sela ma auina atu faailoga e uiga io latou mafatiaga.O le tino e tali atu ia i latou i le auala lenei: o oloa suka mai le ate e amata ona faʻasaʻolotoina, maualuga maualuga le kulukose o le toto, sili atu, ae o loʻo tumau pea le leai o ni meaʻai. Ona vaevaeina lea o le gaʻo ua maua i le tino e amata i le fausia o tino o le ketone - acetone, beta-hydroxybutyric acid ma le acetaldehyde. O tino pepe Ketone, e pei o le kulukose, e mafai foi ona tuʻuina i sela malosi, ae a oʻo i totonu o le toto, o le a faapaleni le paleni. O lona taunuuga o le ketoacidosis (acidification o le siosiomaga i totonu o le tino), o le coma ma le oti.

O le laufanua faanoanoa na faamatalaina e aʻu e sili atu ona masani ai le ituaiga o maʻisuka (o le auala lea na maliu ai le maʻisuka i taimi ua tuanai), ae e oʻo lava i le maʻisuka e le o le insulin-vagana ai, e moni, e togafitiina, o le ae le oʻo i le faʻalavelave. I lenei tulaga, ei ai nisi vaega o lo latou lava inisalini lelei, o siama e faʻaaogaina le kulukose ma o le a le oʻo mai i se siama, ae o loʻo i ai faʻamaoniga o le maʻi.

Muamua, o laulaau e le lava le meaʻai, ma e mafua ai ona vaivai ma vaivai. Lona lua, e puipuia e le tino ia lava mai le atuatuvale, e faaosofia ai le tele o le urination ma amata ai le suka i le urine (lea ua taua o le glucosuria), o se taunuuga, o le a avea ma mea inu, susu, suauu aoga ma le mamafa i le lautele, ua i ai le fia inu pea, e oʻo atu i le 6-8 lita i le aso, ma faʻavaveina gaioiga e sili atu taimi 3-4 taimi (polyuria). Lona tolu, o le silasila ma le puipui o toto totoga (o mea e le manaomia le inisalini) e sili atu ona aʻafia le kulukose, o se taunuuga o loʻo i ai se lagona o le mamafa i le ulu, o le gafatia e taulaʻi e faigata, o le tioata e mataga mai le maualuga o le suka, , faʻalavelave faʻaleagafesa. I lenei auala, o le hyperglycemia - o se taunuuga o le maʻisuka e le togafitiina - e taulimaina ai i tatou i le tolu futu.

O aʻafiaga umi o le maʻisuka e le togafitiina, o le toto maualuga ma le osofaʻi o le fatu e mafai ona valaʻau saogalemu. O nei faʻamaʻi lua e mafua ai le vave maliu o tagata maʻisuka e le totogia lelei o latou soifua maloloina. O puipui o toto toto ma le maualuga o le toto toto e avea ma mea eleelea ma e le mafai ona maua. Latou te le maua se taimi e tali atu ai i suiga o le toto, lea e mafua mai i le afaina o totonu.

I le nofoaga lona lua i le tele o taimi e tupu ai, o le faʻamaʻi fatu o le maʻisuka. E matautia foi ona e tumau pea ona le vaaia mo se taimi umi, aua e le afaina ai le tiga poʻo isi faʻamaoniga o le falemaʻi. I le avea ai o se tulafono, o faʻailoga muamua o le inuina o le tino faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le tino e foliga mai naʻo le taimi e le toe mafai ai ona lavea le fatugaʻo. O le mafuaaga lena e matua taua ai le siakiina o le tulaga o le urinary systems ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga. O se faailoiloga o togafitiga faʻaleagaina e mafai ona avea ma se faʻaopoopoga o le toto, eletise i totonu o le suʻesuʻeina o le urine, ma faʻapogisa i le ultrasound o fatugaʻo. Ae peitai, ua lava le iloa o le avea pea o le hyperglycemia tumau e mafai ona taitai atu i le nephropathy, ma mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le isi mea e sili ona taatele o le faʻateʻa o le maʻisuka. Suiga faʻaleagaga i le tupe i le tele o tulaga e tupu pe a mavae le 5-10 tausaga mai le amataga o le maʻi. I le tele o auala, o uta eleelea foi e tuuaia - latou te taofi le tuʻuina atu o mata i le toto, ma o le tino e vaivai lemu. E leai se manatu i le togafitia o le tauaso o le maʻisuka e aunoa ma le totogiina o le toto suka. E sili le lelei muamua le pulea o lenei faailo ae le o le oʻo mai o ni faʻafitauli matuia.

O le maʻisuka e masani ona feagai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka vae syndrome. O le faʻalavelave faʻalavelave lea o le faʻaleagaina o le anatomophysiological, lea i mataupu sili atu e mafai ona taʻitaʻia ai vaevaega o vae.O le maʻi e aofia ai faafitauli ogaoga e tolu - o le oti o namu namu i pito pito i lalo (lagona o le tagata), o le solia o le toto, ma le faʻaleagaina o manua laiti. O le mea moni e faʻapea, o le faʻaitiitia o le gaioiga o le popole ma le faʻamalositino, o le paʻu i luga o vae e faigofie ona tapeina ma taʻe. O se siama e oʻo atu i manuʻa ma vaʻa, lea i nei tulaga e vave ona fuga mai i se lanu ofoofogia. Ua leva ona faia ni maʻi faʻamalolo, o toxins lea e amata ai ona 'aʻai ai le tino atoa.

Ua matou lisiina faafitauli sili e tulaʻi mai ma le maʻisuka, pe afai e te le faia ni taumafaiga e faʻaitiitia le toto suka. Ae o nei tuinanau uma e mafai ona aloese mai ai pe ae faʻalogo i fautuaga a tagata tomai faapitoa.

Mataupu 3. Lapataiga - sikola!

O loʻo i ai se isi autu e le mafai ona tatou toilalo e tosina atu le mafaufau o le tagata faitau. E ui i le mea moni o le maʻisuka e masani lava ona vaeluaina i ni ituaiga se lua, ae o le mea moni, e tele naua ona ituaiga. Pau lava le mea e seasea lava. Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na talitonuina o le maʻisuka ituaiga II e atiina ae faapitoa i tagata matutua. Ae ui i lea, i tausaga talu ai, o le tulaga - faʻapitoa i maʻi o tamaiti - ua matua suia lava. O le taimi muamua na talitonu ai o le maʻi i se talavou i ivasefuluiva mai le selau mataupu o le ituaiga o maʻisuka, ae, ona o se taunuuga o suʻesuʻega auiliili, o lenei manatu e sese. E tusa ai ma le tagatanuu, 8-45% o mataupu o le maʻisuka i tamaiti e aofia i isi ituaiga:

• faʻafeiloaʻi le maʻisuka o le tamaititi, lea e le o se mea e seasea ona mafua mai ile ola le lelei o la tatou augatupulaga laʻititi - leai se gaioiga faaletino, meaai tele, ma le gaʻo. Ua faʻamautuina o tamaiti o Aferika-Amelika, Latina Latina, faʻapea foi ma tagata o le Caucasus e faigofie i lenei ituaiga o le maʻi. O tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga II e togafitia, e pei o tagata matutua, ma meaai ma fualaau aina,

• i le ituaiga o le maʻisuka - o se maʻi faʻavaivaia o le maʻisuka e tupu i le tamaitiiti, talavou ma talavou ma maua mai le maʻisuka ituaiga II. E togafitia, e pei ona i ai i le mataupu talu ai, i meaʻai ma fualaau oona,

• O le maʻisuka faʻatasi ma le maʻisuka ona o faaletonu o le tino. O le faaupuga "fanau mai" e faatatau i le matua o le maʻi - e masani lava o le pepe o le ono vaiaso muamua lea o le olaga. I le taimi muamua, o se tamaititi maʻi e iai uma lava faailoga o le IDDM (faʻamaʻavaʻa, faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, toto maualuga o le kulukose), ma o le pepe e togafitia i le inisalini mo le tolu i le fa masina. Ona oʻo mai lea o se vaitaimi o le faʻamagaloga, lea e mafai ona tumau i le 4-25 tausaga (o lona uiga, e matua manaia lava), ma i le taimi nei e le manaʻomia e le tamaitiiti (poʻo se tagata matua) le inisalini, poʻo se meaʻai, poʻo se meaʻai - o loʻo ia maua le maʻisuka e le. Ae o le maʻisuka e toe foʻi i taimi taua o le olaga, faʻamaʻi tigaina, faʻamaʻi pipisi, ma maitaga - pe a manaʻomia le inisalini mo le tino. O le maʻisuka e toe foʻi mai - ma e masani lava ona alu ese ma se tulaga ogaoga ... O se mea e seasea lava fesuisuiai o le maʻi! E valu mataupu na lipotia i Rusia, ma iva i le Iunaite Setete.

Matou te nonofo faʻatasi i luga o ituaiga eseese o le maʻisuka talavou, talu ai e sili ona latou fiafia i tagata faʻamalolo maʻi. O le maʻisuka o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia i aso nei, lea e tosina ai le toatele o tagata faʻanoanoa o loʻo manatu e iai le auala o le faʻamalolo atoatoa mai le maʻi. O lenei aufaʻatasi e aofia ai e le gata i mafaufauga, tagata faʻataʻitaʻi ma yogis, ae faʻapea foi fomaʻi faʻamaonia o latou matua o le autu o tamaiti mamaʻi, aemaise lava i le uluaʻi taimi ole gasegase pe a le mafai e le tama ma le tina ona faʻatautaia le tulaga, ma ua nofo sauni e totogi se tupe mo le faʻaolataga lana tama.Mo i latou o loʻo i ai se aʻoga faafomaʻi e malamalama i le uiga o le mataupu, o se tamaititi e maua i le maʻisuka ituaiga II o se atua: e mafai ona togafitia se tagata maʻi mo se aofaiga tele, o lona uiga, "aveese" o ia mai le insulin. Matou te aioi atu ia te oe ia matua faʻaeteete i ia tulaga - aua le faʻavalevalea e feutagai ma nisi o tagata tomai faapitoa, suesue i tusitusiga, faʻataʻatia le tele o talosaga. E le afaina pe afai oe faʻatasi ma le tupe faaopoopo - e sili atu le leaga pe afai e sili atu le leaga o le tama ona o se "togafitiga" faapena.

O nai nai upu e uiga i kopa

E ui i le mea moni o le mea muamua e faʻataʻitaʻia e fomaʻi o tagata ei ai le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e faapea e le mafai ona faʻaleleia, e faʻaauau pea ona faʻamoemoe tagata mo se vavega. O lenei mea e faafaigofie e tala eseese o faamalologa ma le atoatoa. O le mea e le tatau ona paʻu mo le au sikola, e tatau ona e malamalama pe o fea e sau ai na tala ma po oa mataupu moni e mafai ona taoto i la latou faavae.

O le tele lava o taimi, o na tala e fesoʻotaʻi ma se manatu sese e uiga i le maʻisuka e naʻo le faʻamaʻi lava lea e mafua ai le suka maualuga. O le tagata gasegase ua aafia i lenei ituaiga faafitauli e maua ai se siama o le "maʻisuka lona lua ona o maʻi tigaina," ae o le upu "secondary" e pau mai i lona mafaufau - pe mai le toe faamatalaina o ana uo ma aiga. O mea uma o totoe o le upu manatua lelei mo le maʻisuka. Ona faʻamalolo lea o le maʻi faʻamaʻi, ma o le maʻisuka e pasi faatasi - o le maʻisuka lona lua. Ma o lo tatou uluaʻi maʻi na amata ona finau ma o le taimi nei, latou te fai mai, o loʻo ia maua le maʻisuka, ae toe malosi. E mafai ona e faʻalogo i tala sili atu ona fiafia i fafine: i le masina lona valu o le maitaga, na ou maʻi i le maʻisuka, ma tolu vaiaso talu ona ou fananau mai, ua maeʻa atoa mea uma.

Ae ua tatou masani i le faʻavasegaga o faʻamaʻi pipisi o loʻo faamatalaina i luga, o lona uiga tatou te malamalama i le eseesega i le va o le maʻisuka lua ma le maʻisuka. Pepa Peraimeri I ma le maʻisuka ituaiga II e le mafai ona faʻaleleia. O lona uiga, i togafitiga faafomaʻi e leai ni tulaga e iloa ai le faatea ese o le maʻisuka muamua. Afai tatou te ave se isi maʻi sili ona leaga - kanesa, o lona uiga, o faʻamatalaga e uiga i ni nai mea, ae o le a faʻatuatuaina le moni, pe a faʻafuaseʻi ona solo le tino o le tino ma le ola pea. O lenei mea na tupu i lalo o le aafiaga o tulaga, lea e mafai ona tatou vavalalata tele: o le faʻaputuina o punaoa a le lotoifale ma puipuiga a le tino i tulaga matuia. O le a tatou le faʻamaoni ma taʻutino atu i nisi o tulaga na faia ai se faʻasalaga i lalo o le malosi o le mafaufau. Ioe o lea! Masalo o le - faʻamaʻi pipisi ma nisi faʻamaʻi. Ae o le maʻisuka muamua, o nei togafiti e le aoga. E leai se tulaga e mafai ai e le tino ona toe faʻafouina peta beta poʻo le "faʻafoʻi" mole mole ole inisalini.

Ae ui i lea, o tala e faʻafesoʻotaʻi e le mafaufau ma tagata atamamai i vailaʻau faʻamalositisi le maʻisuka muamua e faʻasalalau pea i maʻi. E mafai ona vaevaeina faʻamaʻi faʻamalolo i ni vaega se lua: tagata faʻamaoni faamaoni ma le au faiva. O se tagata tomai faapitoa e iloa le tele o lona malosi ma tomai, malamalama i le natura o le faamaʻi, o le a le folafola atu e faʻamalolo oe mai le maʻisuka. E mafai ona aumaia se toomaga mai le faʻamaʻi, faʻamautuina le maualuga o le suka - e ala i le faʻaaogaina o le mea e tasi e le mafaamatalaina "punaoa i totonu ma puipuiga". O le aʻafiaga e sili ona maitauina i le tulaga o le maʻisuka malosi, pe a oʻo ina fesuiaʻi le tulaga o le maʻi i le va o le hypo- ma le hyperglycemia. Ae o le faamamaina o le maʻisuka e le o se vaifofo mo ia, o lenei mea moni e tatau ona taliaina ma le lototele ma uumau mau.

Ae mo le gaioiga a le fomaʻi maʻi, e mate tele mo le maʻi suka. O nisi taimi o nei tagata faʻamalosi e manaʻomia ai le maʻi e mumusu e faʻaaogaina le suka poʻo le inisalini, ona o lenei "faalavelave" ma a latou togafitiga. I le tulaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o taunuuga o lenei laasaga e sili ona matautia: o le ketoacidosis e atiina ae, sosoo ai ma le maʻisuka ma le oti.O ia tulaga ua faamauina ma, le mea e leaga, e tupu i tausaga taitasi.

E sili atu le lamatiaga, ae faʻapea foi i le tele o mataupu e le aoga, o mataupu o le tuʻuina atu lea o mea taumafa faaopoopo i tagata e maua i le maʻisuka. O le BAA o se faʻaopoopoga meaʻai. Ma na o le pau lava lona faamoemoega o le faaopoopoina lea o micronutrients e le masani ai i meaai i aso taitasi, lea tatou te maua i meaai. O le mea moni, o le afaina o meaʻai e tatau ona le tatau, ae ia faʻapipiʻi taua ia i latou o se vailaʻau poʻo, e le gata i lea, o se togafitiga faʻapitoa, e le aoga.

Manatua o mea taumafa faaopoopo, e pei o herbalife, e le pasi tusi faamaonia faafomaʻi. Ae o nei supplements e mamao uma ma e le o taimi uma e le afaina ai, ma matou te le fautuaina tagata mamai e ave. Atonu latou te le afaina lou soifua maloloina, ae o le a latou faʻaaogaina lau atotupe. Nai lo lena, faʻatauina oe lava i se glucometer, faʻatau i taimi uma faʻataʻitaʻiga, ma siaki lau maʻisuka ina ia maua ai se taui. O faʻamanuiaga iinei e le mafai ona faʻafitia. O se tasi lea o faʻataʻitaʻiga: tele tagata maʻisuka e fiafia i le suamalie, e le oʻo i le faʻavauvau e oo lava i suga maualuga, ma le latou taumafataga e ala i le faʻatagaina oi latou lava e 'ai se fasi keke. Aisea e te le 'ai ai pe afai e te tuiina insulin i le taeao? Ae o le mita o le a faʻaali atu pe a maeʻa lenei fasi keke, ua maualuga lou suka i le 18 mmol / l, ma o le isi taimi e te mafaufau lelei ai ao leʻi 'ai i lenei keke leaga!

O lea, o le a tatou le faalagolago i vavega, o herbalife, magicians and psychics ma liliu atu i mea moni, i le taele ma le taamilosaga, i le acupuncture ma le acupuncture, i le faleopathy ma fualaau oona, i vitamini ma minerale. O nei meafaigaluega uma ua lauiloa talu mai anamua ma aumaia ai le le mautonu. E mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: vailaʻau e maualalo ai le toto (e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le lanu lanumoana), ma vailaʻau e le afaina ai le kulukose, ae faʻaleleia le gasegase ma e aoga mo vaʻa toto ma le gaioiga o totoga eseese.

Glucose gauai

O suʻesuʻega faʻasaienisi faʻaonapo nei ua suʻesuʻeina ma le lautele ia auala o le maʻisuka. E foliga mai o le maʻi e tasi ma tutusa, ma e ese lava le ituaiga. Ae o le mea moni lava, o loʻo latou atinaʻe auala eseese.

E pei ona taʻua i luga, o le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻisuka e masani lava ona feagai, e eseese i latou lava i le atinaʻeina o masini, mafuaʻaga, faʻaogaina o tulaga faʻalauiloa, ata faʻapitoa, faasologa, ma togafiti togafitiga.

Ina ia malamalama i le auala e ese ai le faʻagasologa o atinae o faʻamaʻi, e tatau ona e malamalama i le mataupu faavae o le taumafaina o le suka i le tulaga faʻapitoa:

  1. Glucose o le malosi lea e ulu atu i le tino o le tagata ma meaai. A maeʻa ona aliali mai i totonu o siama, e mataʻituina lona vaʻaia, faʻaaogaina faʻasologa o oxidative, ma faʻaaogaina e tupu i totonu o masini mūmū.
  2. Ina ia "pasi" i totonu o siama, o le kulukose e manaʻomia se taʻitaʻi.
  3. Ma i lenei tulaga, o latou o le hormone insulin, lea e maua mai e le pancreas. Aemaise lava, o loʻo faʻapipiʻiina e apatini peta pancreatic.

A maeʻa ona ulufale atu le inisalini i totonu o le toto, ma o ona mataupu e tausia i se tulaga patino. Ma pe a oʻo mai meaʻai, gaʻo le suka, ona aʻafia ai lea i le faiga o le toto. O lana galuega autū o le tuʻuina atu lea o le tino i le malosi mo le faʻatinoga atoa o totoga ma totoga o totonu.

E le mafai e le glucose ona ulu atu i luga o le pa puipui i ona luga ona o ona foliga vaaia, talu ai e mamafa le mole.

I le isi itu, o le inisalini lea e mafai ai ona gaʻo le membrane, ma o le mea lea e mafua ai ona ulu atu le kulukose i totonu.

Ituaiga 1 maʻisuka

E faavae i luga o faʻamatalaga o loʻo i luga, e mafai ona tusia se faʻamatalaga talafeagai e faapea e leai se hormone, o loʻo tumau pea le 'fiaai' o le cell, ma o le a oʻo atu ai i le atinaʻeina o se maʻi mama.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faalagolago i le hormone, ma o le faʻatonuga o le inisalini e mafai ona paʻu malie i lalo ole aʻafiaga o mea le lelei.

I le mea muamua o se vailaau o le genetic.Ua manino le faʻamaonia e saienitisi e mafai ona tuʻuina atu i se tagata se filifili o genes, lea, i lalo o le aʻafiaga o tulaga lamatia, e mafai ona 'ala aʻe', lea e oʻo atu ai i le amataga o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona atiae i lalo o le faatosinaga o ia mea:

  • Faʻaleagaina o le gaioiga o le pancreas, faʻamalosia o le fatuina o le totoga i totonu, o lona manuʻa.
  • Vailaʻau faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi autoimmune.
  • Faʻaleagaina o le tino.

I le tele o mataupu, e le o se mea e tasi e mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae o le tele i le taimi e tasi. O le ituaiga muamua o togafitiga e faalagolago tuusaʻo i le gaosia o le hormone, o le mea lea ua taua ai o le insulin.

O le tele o taimi, o le maʻisuka e maua i le laʻititi po o le talavou. Afai e maua se maʻi, o le tagata gasegase e vave ona faatonuina le inisalini. O faʻatusatusaga ma faʻafia ona faʻaaoga e fautuaina faʻapitoa.

O le faʻaofiina o le inisalini e faʻaleleia ai le soifua manuia o le tagata maʻi, ma mafai ai e le tino o le tagata ona faʻatinoina uma lava metabolic faʻataʻitaʻiga. Ae ui i lea, e iai ni faʻaaliga:

  1. Puleaina le suka i le tino i aso uma.
  2. Iloilo ma le faaeteete le fua o le homone.
  3. O le faʻaauau pea ona faia o le inisalini e taʻitaʻia ai le suiga o le tino i totonu o le inisiua.
  4. Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o le tino puipuia o le tino e faʻaitiitia ai tagata mamaʻi, o le mea lea o le a mafai ai ona tupu faʻamalosi pipisi.

O le faʻafitauli o lenei ituaiga ituaiga faʻamaʻi o le tele lava o taimi e mafatia ai tamaiti ma talavou. E le afaina la latou vaaiga vaaia, o mea faʻalavelave faʻafuasei o loʻo matauina, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tuai i le vaitaimi o le gasologa.

O le faʻaauau pea ona faʻafoeina o le hormone o se mea taua tele e faʻaleleia ai le lelei, ae i le isi itu, e matua faatapulaaina ai le saolotoga o le gaioiga.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka o loʻo i ai se auala e ese le eseese o le atinaʻe. Afai o le ituaiga muamua o togafitiga e faʻavae i luga o le aafiaga i fafo ma le tulaga faʻaletino o le le atoatoa o le mea faʻapitoa, o le ituaiga lona lua e matua ese lava.

I le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o maʻisuka e mafua ona o le alualu i luma o le alualu i luma, o le mea lea ua tele lava ina maua i tagata pe a uma le 35 tausaga. O mea taua e mafua ai: o le meaʻai, popolega, meaai le lelei, o se olaga ola solo.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e leai se inisalini, lea e faʻaalia i se maʻi maualuga, lea e mafua mai i le gaosiga o le inisalini. O le maualuga o le kulukosesesegase e mafua mai ona o le faʻapipiʻiina o nisi o mea leaga i le tino o le tagata.

  • E le pei o le ituaiga muamua o le maʻisuka, faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, o loo i ai se aofaiga o le hormone i totonu o le tino, ae o le gasegase o sela i lona aafiaga e faaitiitia.
  • O se taunuuga o lenei mea, e le mafai ona ulu atu le kulukose i totonu o sela, lea e tau atu i lo latou "matelaina", ae o le suka e le mou ese atu i soo se mea, e faaopoopo i le toto, lea e tau atu i se tulaga o le hypoglycemic.
  • E le gata i lea, o le gaioiga o le pancreas ua faʻaleagaina, ua amata ona faʻapipiʻi le tele o le hormone ina ia mafai ai ona toe totogi mo le gafatia maualalalo maualalo.

I le avea ai o se tulafono, i sea tulaga, e fautuaina e le fomaʻi se iloiloga mataʻutia o ana meaʻai, faatonuina ai se soifua maloloina, o se faʻasalaga masani i aso taitasi. Taʻaloga ua faʻamatalaina e fesoasoani e faʻalauteleina ai le lagona o sela i le homone.

Afai o le togafitiga e le aoga, o le isi laasaga o le faatonuina lea o fualaau e faʻaitiitia ai le toto suka. Muamua, e tasi le fofo ua faatonuina, pe a maeʻa ona latou fautuaina lea o se tuufaatasiga o fualaau oona mai vaega eseese.

Faatasi ai ma se umi faaumiumi o le maʻisuka ma le sili atu o le gaioiga o le gaioiga, lea e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini tele, o le toesea o le totoga o le tino e le o aofia ai, ma o le taunuuga lea o loo i ai le tele o hormones.

I lenei tulaga, na o le pau lava le ala e alu ai le puleaina o le inisalini. O lona uiga, o togafitiga togafitiga e filifilia, e pei o le ituaiga muamua o le maʻisuka.

Faatasi ai ma lenei mea, e toatele tagata gasegase e manatu o se ituaiga o maʻisuka ua suia i le isi. Aemaise lava, o le suiga o le ituaiga lona lua i le ituaiga 1 na tupu. Ae e le o lea.

E mafai e le maʻisuka ituaiga 2 ona alu i le ituaiga 1?

O lea la, e mafai uma, ituaiga 2 le maʻisuka ona alu i le ituaiga muamua? O togafitiga faafomaʻi ua faaalia ai e le mafai lenei mea. Ae paga lea, e le faigofie ai i tagata gasegase.

Afai e leiloa e le pancreas lona gaioiga ona o le tele o le mamafa o le avega, o lona uiga o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e le mafaamatalaina. I se isi faaupuga, e le gata o le mumusu o masini ua leai se lagona i le homone, ae o le inisalini lava ia e le lava i totonu o le tino.

I lenei itu, ua aliali mai o le filifiliga e tasi mo le faatumauina o galuega taua a le tagata maʻi o le injections ma le hormone. E pei ona faʻataʻitaʻiga, e na o tulaga tulaga ese e mafai ona latou gaoioi o se fua le tumau.

I le tele o faʻataʻitaʻiga, pe afai o le inisalini na faʻatulagaina i le taimi lona lua o le maʻi, e tatau i le tagata maʻi ona faia ni inisiua i lona olaga atoa.

O le ituaiga 1 le faʻamaʻi o le suka o loʻo faʻaalia i le le atoatoa o le hormone i le tino o le tagata. O lona uiga, o siaki pancreatic e le mafai ona maua ai le insulin. I lenei tulaga, o tui inisalini e talafeagai mo mafuaaga tau soifua maloloina.

Ae o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e matauina le le maua o le inisalini, o lona uiga, o le inisalini ua lava, ae le mafai ona iloa e sela. O le fea itu e taʻitaʻia ai le faʻaopoopoga o le maualuga o le kulukose i le tino.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻapea o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e le mafai ona oʻo i le ituaiga muamua o faʻamaʻi.

E ui lava i igoa talitutusa, o maʻi faʻaleaga e eseese i le atinaʻeina o auala, o le faʻaogaina o le kosi, ma togafitiga o togafitiga.

Faʻaaliga manino

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua ona o "oso" o le tino e osofaʻia ai a latou lava masini, ma mafua ai ona faaitiitia le gaosiga o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le suka i totonu o le tino.

O le ituaiga lona lua e amata atili lemu pe a faʻatusatusa i le maʻisuka ituaiga 1. O le au siaki o le suauu e le toe maua le lagona lelei i le inisalini, ma o lenei mea moni e mafua ai le maua o le toto toto.

E ui lava i le mea moni o le mafuaʻaga tonu lea e tau atu i le atinaʻega o nei faʻamaʻi e leʻi i ai, ua faʻasaʻoina e le au saienisi le tele o mea e mafua ai le tutupu o nei maʻi.

O uiga manino e faalagolago i le mafuaaga o le tupu:

  1. E talitonuina o mafuaʻaga autu e ogatasi ma le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le gaʻo, o le ola le lelei, ma le le lelei o mea taumafa. Ma faʻatasi ai ma le ituaiga 1, o le togafitiga e mafua mai i le faʻaleagaina o le tino o tino o le pancreatic, ma atonu o se taunuuga o se viral infection (rubella).
  2. Faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, e mafai ona maua se mea e mafua mai. E talitonuina i le tele o mataupu, e maua e fanau mea taua mai matua uma. I le isi itu, o le ituaiga 2 ei ai se sootaga sili ona malosi ma se talafaasolopito o aiga.

E ui lava i nisi tulaga iloga, o nei faʻamaʻi o loʻo i ai se taunuuga masani - o le atinaʻeina lea o faʻafitauli matuia.

I le taimi nei, e leai se auala e fofoina ai le ituaiga muamua o le maʻisuka. Ae ui i lea, o loʻo suʻesuʻeina e saienitisi le aoga aoga o le faʻamalosia o le immunosuppressants ma fualaau faasaina e siitia ai le gastrin, lea e oʻo atu ai i le toe faʻafoʻisia o le galuega pancreatic.

Afai o lenei auala fou e faaliliu ai i le "ola", ona mafai ai lea e le maʻisuka ona lafoai le inisalini e faavavau.

Ae o le ituaiga lona lua, e leai foi se ala e mafai ai ona togafitia tumau le maʻi.Faʻaaloalo i fautuaga uma a le fomaʻi, lava le togafitiga e fesoasoani e totogi ai le faʻamaʻi, ae le faʻamalolo.

E tusa ai ma mea ua taua muamua, e mafai ona faʻauʻuina e faapea o le tasi ituaiga o suka suka le mafai ona toe faia se isi ituaiga. Peitai e leai se mea e suia mai lenei mea moni, talu ai o T1DM ma T2DM ua afaina i faafitauli, ma o nei maʻi e tatau ona pulea seia oʻo i le iuga o le olaga. O a ituaiga ituaiga o maʻisuka i totonu o le vitio i lenei tusiga.

Vaega o togafitiga insulin i le umi

O togafitiga lē tumau mo le insulin o loʻo faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le ogaoga o le faʻamaʻi (pneumonia, popo, ma isi mea), pe a matua mataʻituina le kulukose o le toto mo se vave vave toe faʻaleleia. Po o ia tulaga e le mafai ai e le tagata maʻi ona maua ni fualaau (gasegase oona, i le aso e sosoo ai ma le taʻaloga, aemaise i le gastrointestinal tract, ma isi).

O se gasegase tuga e faateleina ai le manaomia mo le inisalini i le tino o soo se tagata. Atonu ua e faalogo i le hyperglycemia mamafa pe a tulai mai le kulukose toto i totonu o se tagata e aunoa ma le maʻisuka i le taimi o le gasegase po o isi gasegase e tupu i le fiva maualuga ma / poo le inupia.

O fomai e talanoa e uiga i le hyperglycemia oona ma le maualuga o le kulukose o le toto i luga atu o le 7.8 mmol / L i tagata mamaʻi o loʻo i le falemaʻi mo faʻamaʻi eseese. E tusa ai ma suʻesuʻega, e 31% o tagata mamaʻi i uarota togafitiga ma mai i le 44 i le 80% o tagata maʻi i totonu o uarota ua maeʻa faʻamalosia ma potu mamaʻi ua maualuga le maualuga o kulukose o le toto, ma e 80% oi latou e lei maua i le maʻisuka. O nei tagata maʻi e mafai ona amata amataina le inisalini i se auala faʻapitoa poʻo se mea faʻapitoa sei vagana ua totogi le tulaga. I le taimi lava e tasi, e le vave togafitia e fomaʻi le maʻisuka, ae mataʻituina le tagata maʻi.

Afai e iai sona hemoglobin maualuga maualuga (HbA1c e sili atu i le 6.5%), lea e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose o le toto i le 3 masina ua tuanaʻi, ma le kulukose o le toto e le faʻasolosolo i le taimi o le toe faʻafoʻisia, ona maua ai lea o ia i le maʻisuka ma isi togafitiga ua faatonuina. I lenei tulaga, pe a fai o le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona faʻamautuina ia mea e maua ai le suka poʻo le inisalini - e faʻalagolago lava i maʻi faʻamaʻi. Ae le o lona uiga o le taotoga poʻo gaioiga a fomaʻi na mafua ai le maʻisuka, e pei ona masani ona tuʻuina e o tatou gasegase ("latou te faaopoopo le kulukose ...", ma isi). Na na o le faʻaalia po o le a le mea na i ai. Ae o le a matou talanoa e uiga i lenei mea mulimuli ane.

O le mea lea, afai o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e amataina se gasegase tuga, o lona insulin e ono le lava e fetaui ma le faateleina o le manaoga e faasaga i le atuatuvale, ma o le a vave ona siitia atu i le togafitiga o le insulin, e tusa lava pe na te le manaomia le inisalini muamua. E masani lava, pe a uma le toe faʻaleleia, e amata ona toe ave e le tagata gase pipi. Afai, mo se faʻataʻitaʻiga, sa i ai se taotoga i lona manava, ona fautuaina lea o ia e faʻaauau pea ona puleaina le inisalini, e tusa lava pe faʻamautuina lana pulelaa o le inisalini. O le fualaau o le fualaau faasaina o le a laiti.

Faʻaauau togafitiga insulin

E tatau ona manatuaina o le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi faifai pea, pe a faʻaitiitia le maualalo o seta peta paneta e maua ai le inisalini. O le mea lea, o le fualaau o fualaau oona e fesuisuiaʻi pea lava pea, e masani lava i luga, faasolosolo lava ona oʻo i le maualuga e mafai ona faʻasaoina pe a oʻo ina aʻafia le aʻafia o aʻafiaga i luga o le malosi (sugar-lowering). Ona tatau ai lea ona sui i togafitiga o le inisalini, ma o le a tumau pea, na o le fualaau ma le faasologa o togafitiga insulin e mafai ona sui. O le mea moni, o loʻo i ai tagata gasegase mo se taimi umi, mo le tele o tausaga e mafai ona faia i luga o se meaai po o se fualaau o fualaau faasaina ma maua ai se taui lelei. E mafai ona iai, pe afai o le maʻisuka ituaiga 2 na maua vave ma le peta-cell function sa lelei ona puipuia, pe afai e gasegase e le tagata maʻi le mamafa, na te siakiina ana meaʻai ma tele mea, e fesoasoani e faʻaleleia ai le pancreas - i se isi faaupuga, pe afai o lou inisalini e le o faʻatafunaina meaai leaga.

Pe atonu o le tagata gasegase e le o iai le maʻisuka maʻoti, ae o loʻo i ai le vaʻaia poʻo le gasegase hyperglycemia (vaai i luga) ma ua vave ona faia e fomaʻi se siama o le maʻisuka ituaiga 2. Ma talu ai o le maʻisuka moni e le faʻamalolo, e faigata ona aveese se faʻamatalaga ua uma ona faʻamautuina. I totonu o sea tagata, o le kulukose o le toto e mafai ona tulaʻi i ni taimi se lua i le tausaga e tetee i le talaaga o le atuatuvale po o gasegase, ma o isi taimi e masani ai le suka. E le gata i lea, o le fua o le suka e faʻaitiitia ai fualaau e mafai ona faʻaititia i tagata matutua matutua o loʻo amata ona 'aina se mea laitiiti, e le maua le mamafa, e pei ona fai mai isi, "faʻavave", o lo latou manaʻo mo le inisalini e faʻaitiitia ma e oʻo lava i togafitiga o le maʻisuka ua uma ona faalēaogaina. Ae i le tele o mataupu, o le fualaau o fualaau faasaina e masani lava ona faateleina.

LE TUSI O LE THERAPY INSULIN

E pei ona ou matauina, o le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona masani pe a uma le 5-10 tausaga mai le taimi o suʻesuʻega. O se fomai poto, pe a ia vaai i se tagata maʻi e tusa lava pe i ai se "faafou" sailiiliga, e mafai ona fuafua lelei pe o le a le vave e manaomia ai le togafitiga o le inisalini. E faʻalagolago i le tulaga na iloa ai le maʻisuka. Afai o le toto glucose ma le HbA1c i le taimi o le siama e le maualuga tele (glucose e oʻo atu i le 8-10 mmol / L, HbA1c e oo i le 7-7.5%), o lona uiga o loʻo iai pea reserves reserves ma o le a mafai e le tagata gasegase ona fufulu fualaau mo se taimi umi. Ma afai o le toto glucose e sili atu nai lo le 10 mmol / l, o loʻo i ai ni uiga o le acetone i le urini, ona sosoo ai lea ma le 5 tausaga e ono manaomia ai e le tagata maʻi le inisalini. E taua le maitauina o le inisalini e leai ni aʻafiaga leaga i luga o le gaioiga o totoga i totonu. Na o lona "itu itu" o le hypoglycemia (faaitiitia o le maualuga o le kulukose o le toto), lea e tupu pe afai e sili atu le mamafa o le inisalini pe a le lelei ona 'ai. I tagata gasegase, o le hypoglycemia e seasea lava.

E tupu ai o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e tusa lava pe leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi, e vave ona faʻamaonia le togafitiga o le inisalini, pei o le ituaiga muamua. Ae paga lea, e le seasea. E mafua mai i le mea moni o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo amataina lemu, e mafai e le tagata ona matauina le gutu susu, masani ona fai i le tele o tausaga, ae le fesiligia se fomaʻi mo mafuaaga eseese. Ole tino ole tagata ole gaosiga o lona inisalini ua maeʻa, ma e mafai ona alu i le falemaʻi pe a oʻo i le sili atu i le 20 mmol / l le kulukose toto, o le acetone e iloa i le urine (o se faailoga o le i ai o se faʻalavelave ogaoga - ketoacidosis). O lona uiga, o mea uma lava e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma e faigata i fomaʻi ona fuafua pe o le a le ituaiga o suka suka. I lenei tulaga, o nisi suʻesuʻega faaopoopo (auupega i peta sela) ma se talafaasolopito maeʻaeʻa e maua ai le fesoasoani. Ma e foliga mai o le tagata maʻi e mamafa tele mo se taimi umi, pe a ma le 5-7 tausaga talu ai sa muai taʻuina atu ia te ia i le falemai o le toto toto e sili atu ona faateleina (o le amataina o le maʻisuka). Ae na te leʻi faapipiiina soʻo se taua i lenei mea; e leʻi ola malosi e pei o muamua.

I ni nai masina talu ai, na atili ai ona leaga: vaivaiga faifaipea, leai se mamafa, ma isi. O se tala masani lenei. I se tulaga lautele, afai o se tagata maʻi atoatoa e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e amata ona leiloa le mamafa ona o le leai o se mafuaaga (e le mulimuli i se meaʻai), o se faailoga lea o se paʻu i le galuega pancreatic. Matou te iloa uma mai le poto masani le faigata o le leiloa o le mamafa i le amataga o le maʻisuka, pe a tausia le faasao o le beta-cell. Ae afai o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo mole le mamafa, ma o loʻo ola pea le suka, o lona uiga o le taimi tonu lea mo le inisalini! Afai o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e vave ona faatonuina le inisalini, o le mea e masani ai o loʻo i ai se avanoa e faalēaogāina ai i le lumanaʻi, pe a fai o nisi vaega o le tino mo le puleaina o lona inisalini e faʻasaoina. E tatau ona manatuaina o le inisalini e le o se fualaau faasaina, e le o se mea e fai ma vaisu.

I se isi itu, o le mataituina ma le totoʻa o le kulukose o le toto mai le talaaga o le togafitiga o le inisalini, suauu peta pancreatic, afai o loo teuina pea, e mafai ona "malolo" ma toe amata ona toe galue. Aua e te fefe i le inisalini - e tatau ona e totogi le maʻisuka i luga o le inisalini, taofi suga lelei mo ni nai masina, ma, a maeʻa ona talanoa ma lau fomaʻi, e mafai ona e taumafai e faalumaina le inisalini.E na o lalo lava o le tulaga o le mataʻituina pea o le kulukose o le toto i le fale ma se glucometer, ma i le tulaga o le faateleina o le kulukose, vave ona toe foi atu i le inisalini. Ma a faʻapea o loʻo galue pea lou pancreas, o le a amata ona maua le inisalini ma le malosi faafouina. E matua faigofie lava le siaki pe afai oi ai suga lelei e aunoa ma le inisalini. Ae, o le mea e leaga ai, i le faʻatinoga e le masani ona tupu. Ona o le soloia o le inisalini e le o lona uiga o le faʻamavaeina o le siama. Ma o tatou gasegase, i le talitonu muamua i le muamua manumalo manumalo i luga o latou maʻisuka ma le fesoasoani o le inisalini o le inisalini, alu i tulaga ogaoga uma, e pei ona latou fai mai, toe foi atu io latou olaga masani, faigaʻai, ma isi mea. O le mea lea matou te fai mai ai o le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona maua i le tele e mafai ai. muamua, ao le togafitiga e le faigata tele. Ua iloa e tagata uma o le olaga ma le inisalini e sili atu ona faigata - e manaʻomia ona e pulea le kulukose o le toto i taimi uma, mataʻituina se taumafataga sili atu ona mamafa, ma isi. Peitai, pe a oʻo mai i le taui mo le maʻisuka ma puipuia ona faʻafitauli faigata, e leai se mea e sili atu nai lo le inisalini ua uma ona faia. O le inisalini e laveaiina le faitau miliona o soifuaga ma faʻaleleia le ola lelei o tagata o loʻo maua i le maʻisuka. O le a tatou talanoa e uiga i ituaiga o inisalini togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 i le isi lomiga o le tusi o talaaga.

Tuua Lau Faamatalaga