Paʻu pasene ma le inisalini

O le inisalini e manaʻomia mo le faʻatonutonuina ma le tausiga o le maualuga o le kulukose o le toto. O le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini, e maua mai ai le hormone i le tali atu i le faateleina o maualuga o le suka, lafo i le ate, mea faʻapipiʻi ma musika mo le teuina.

A oʻo ina le manuia le inisalini, o maʻi ogaoga e amata i totonu o le tino, faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le tasi o ia e mafai ona maua i le maʻisuka. Ina ia malamalama i le mafuaʻaga e tupu ai lenei mea, e tatau ona iloa po o fea okeni e maua ai le insulin.

O le pancreas, lea e maua mai ai le hormone, e aofia ai i le faʻaogaina o otaota, o loʻo i totonu o le lua o le manava i tua o le manava, ei ai vaega: tino, ulu, siʻu. O le tino o le vaega autu lea o le pancreas, o lona foliga e tutusa ma le manatu o le triideral, o le gland ua ufitia e le duodenum. O le ulu o loʻo i le itu taumatau o le tino.

I le pancreas, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o sela e nafa ma le faʻamalositino o le inisalini hormone. O ituaiga fuifui nei ua taua:

  • teine ​​o Langerhans,
  • pancreatic girls.

E tasi le miliona o teineiti e na o le 2 kalama, e tusa ma le 3% o le aofaiga atoa o le okeni. E tusa lava pe laʻitiiti, o peta beta e feagai ma le gaosia o hormones e nafa ma tulafono faatonutonu o metabolic processes: lipid, protein, carbohydrate.

O le galuega autū o faila beta

O peta Beta e mafai ona faʻamalo le insulin, faʻafetai i le inisalini, faʻatonutonu le kulūkose. Afai o le okeni e faʻalavelaveina, ma le leai o se inisalini o le hormone insulin, o le a vave ona tupu le maʻisuka mulimuli ane. O fomai ma saienitisi i le salafa o le lalolagi e le mautonu i le faafitauli, taumafai e malamalama i mea faigata uma o le hormones synthesis e faatonutonu ai le faagasologa.

O le inisalini, e pei o lona muamua, proinsulin, e muamua faʻamalo e veli beta, ona ave atu lea i le Golgi complex, lea e tuʻuina atu i le gaosiga mulimuli. I totonu o lenei faʻalavelave, fuafua mo le faaputuputuina ma le gaosia o mea eseese, ua faʻasaʻolotoina le C-peptide.

O se taunuuga, o le inisalini e aliali mai, ona tuʻuina lea i totonu o pusa tioata, i totonu ia:

  1. e faʻaleleia
  2. faʻaauau pea seia oʻo mai le hyperglycemia.

O le taimi lava e maualuga ai le suka, o loʻo i ai se manaʻoga mo le inisalini, faatasi ai ma le fesoasoani o suauu peta o le a tuʻuina atu i le toto.

E tupu le maʻi e 'ai meaʻai e maua ai le gaʻo, ona faʻamalosi ai lea o le pancreas e galue i se auala malosi, lea e avea ma mafuaʻaga o le totoina o le toto, o le amataina o le maʻisuka. O le faʻafitauli e masani lava mo tagata o soo se vaitausaga, ae o le tele lava o maʻi o tausaga ua leva.

Faʻateleina faʻaleagaina o laʻau suamalie, mea faʻafiafia ma falaoamata, maʻisuka ma faʻafitauli ole gasegase ole tino, faʻalavelave ogaoga ole maʻi.

E faʻaaogaina le suka i le faʻamaoʻesea o le homone

O le gaosiga o le inisalini i le tino o le tagata o se faʻalavelave faʻalavelave, ma o le tuuʻesea o le sili atu o le kulukose i le tele o vaega. Muamua, o le faʻasolosolo o le siama o le siama e faʻalautele, o se taunuuga, latou te aʻafia ai le suka i se auala faʻaleleia atili. Ma, o le suka ua liua i le glycogen, lea e teuina i totonu o le muso ma le ate o se tagata. I lalo o le faatosinaga o nei faiga, o le faʻaitiitia o faʻamaoniga o le glycemia e faʻaitiitia.

Mo le tino, o le glycogen ua mauaina o se punaoa faʻavae o le malosi, e pei o le pasene o mea sili ona faʻapalaina e faʻapipiʻi i le ate, e ui i lea, o lona aofaiga atoa i maso e tele taimi e sili atu.

I le tino o le tagata maʻi, o le glycogen e mafai ona oʻo atu i le 0.5 kalama, ae faʻateleina le gaioiga faaletino, e amata ona faʻaaoga le sima masani pe a maeʻa le faʻaaogaina o le malosiaga sili ona maua.

O le mea e malie ai, o le gaosiga o le inisalini e le pancreas o se tagata faʻasalalau o le glucagon, o le faʻamalosi faʻamalosi o saki o le alalaupapa o tamaʻitaʻi tutusa o Langerhans. O le faʻafeagai o le aʻafiaga o le glucagon, o lona faʻamoemoe e:

  • glycogen faʻamalolo,
  • faateleina le toto toto.

Ae ui i lea, o le gaioiga masani o le pancreas e aunoa ma nei tau o le hormone e le mafai. O le ulufale mai o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e nafa ma le faʻamalositino o enzymes digestive, aʻo glucagon na faia le faʻafeagai.

E manino mai i lenei mea o le pancreas e faalilolilo se hormone taua, lea e talafeagai mo le faʻamaopoopoina o galuega a le tino atoa.

Puipuia faʻamaʻi

I le iloaina o le mea e maua ai le inisalini, pe faapefea ona tupu le inisalini i totonu o le tino o le tagata, e tatau i se tasi ona aoao pe faapefea ona ia faia ni auala e puipuia ai faʻamaʻi pipisi.

O le inisalini o se hormone pancreatic i totonu o tagata, ua faia e tali atu i le faateleina o le toto toto, o lea e puipuia ai le solia o le mea e tatau ai ina ia puipuia ai fesuiaiga o fua, ia usitai i tulafono o se taumafataga maloloina.

E maitauina e faʻapea, o se taumafataga e filifilia lelei, e mafai ona toe faʻafoʻi le galuega o se okeni vaivai ma tausia lana galuega masani ina ia puipuia ai le soifua maloloina.

Endocrinologists ma nutritionists fautuaina le teenaina poʻo le faʻaitiitia o le tele o mea taumafa e ono afaina ai le tulaga o le pancreas:

  1. oloa faʻapipiʻi
  2. meaai falai
  3. faasao
  4. sipuni
  5. mea manogi manogi.

E tatau ona e faʻatau i fualaau faisua fou, fualaau suamalie, suamalie e leai ni suamalie, fualaʻau ma meaʻai susu. Faʻaleleia le tino pe'ā e inu i le 2.5 lita o le vai i le aso.

I nisi taimi, o le galueaina o le pancreas e faafaigofieina e le teenaina o vaisu, e taua o le ulaula ma inu ava malosi. Faatasi ai ma le faaumiumi o le aafia i tulaga le lelei, o le malosi o le faaleagaina o le tino i mea matautia, o se tagata e mafatia i hormones e le talafeagai i le taimi muamua e tilotilo ai, lea e lamatia ai e le gata o le maʻisuka, ae le gata i faamaʻi matautia.

E fautuaina e fomaʻi mai lea taimi i lea taimi le faʻamamaina o le tino o mea leaga, e faia ai le toe faʻaleleia lautele, e faʻaitiitia ai le leaga o aʻafiaga i le paʻu. Mo nei faʻamoemoe, ua faʻaalia ai togafitiga faʻataʻitaʻi ma vailaau, lea e faigofie tele ai le galuega.

E masani lava, o maʻi ua maua i le gaioiga o le tino i le okeni (pancreatitis disease), o le ala o le maʻi e le lelei, ma o le taunuuga e mafai ona faanoanoa. O le inflammation e mafai ona tupu i se foliga masani ma le gaogao, o faiga faataumaoi i totonu o masini o le okeni, o le taofia o gaʻo, mama, ate, fatu ma le faiʻai ua matauina.

I le gasegase o le togafitiga, ei ai le taufaamatau i le soifua o le tagata maʻi, o le mumū e tupu faafuasei, e masani lava ona avea ma taunuuga:

  • inu tele
  • le i ai o maʻa i totonu o le va.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi i lenei tulaga o le: faʻavalea o le nofoa, vili, leisa, se malosi malosi i le pito i tua, faʻaitiitia le hypochondrium o le vevela.

Afai e popole le tagata maʻi i ia uiga, e tatau ona ia musu e 'ai ma alu i le falemaʻi e faʻamaonia le tino.

E taua le manatuaina o le inisalini e gaosia ai tino ola e faavavau.

E faʻapefea ona faateleina le gaosiga o le insulin?

E faʻapefea ona faʻafaigofieina le tino ona faʻamalosia le inisalini? Afai e itiiti se mea e faʻapipiʻi pe leai foi le insulin, e mafai ona faʻaleleia le aofaʻiga o mea e maua ai le suka, togafitiga ma inisalini (ole filifilia ole suʻega taʻitasi).

O se paleni paleni e fesoasoani e maua ai le lelei lelei, e fautuaina e 'ai i ni vaega laiti ma masani, o le mea lea matou te faia ai le tino, galueaina le aofaiga tatau o le hormone. E tatau ona e aveese pateta, araisa, semolina ma le falaoa paepae mai le meaai. A maeʻa sina taimi, toe foʻi le inisalini i le masani.

Faʻamataʻu le faʻapipiʻiina o le inisalini o le tagata e ala i le faʻalauteleina o ni meaʻai patino: lanu, fasi pasi, kapisi, apu, faʻaiʻu manu, kefir. Faatasi ai ma se ituaiga o meaai, o le okeni o le tagata e faateleina ai le tele o le hormone e faalilolilo.

Afai e le lava le togafitiga o meaʻai, e faatonuina e le fomaʻi fualaau e faʻateleina ai le inisalini. Togafitiga i fualaau faasaina e mafai ona faaopoopoina i le tele o metotia o le physiotherapeutic, ae e le tatau ona e misia le taimi pe a natia le inisalini i le aofaiga manaomia.

O mea taumafa taumafa e fesoasoani e tau ai le leai o se hormone, faʻamalosi le tino e maua ai le insulin, e maua ai e tagata gasegase meaʻai:

Faatasi ai ma le faateleina o le faagaioiga faaletino, o le tele o inisalini o le a gaosia foi, ua faailoa mai e fai soo i le ea fou.

O fea e alu i ai e fuafua ai le tele o le hormone e ulufale i le toto i le gasologa o le aso? E mafai ona e siakiina le inisalini na gaosia i le fale, o le suʻega e faia i le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi i mea faʻapitoa.

O le suʻega e iloiloina e le malosi o le paʻu o fasipepa. Afai ole inisalini e le maua i le aofaiga talafeagai, e le lava pe ua tele naua le inisalini, pe a maeʻa sina taimi e toe faia le suʻesuʻega.

I nisi auiliiliga, pe faapefea ona faateleina le gaosiga o le inisalini, o le a taʻu mai e le fomai.

Ole taimi ole Inisalini

Afai o le faʻasaʻolotoina o le inisalini e maualuga, o siama e maua ai le tele o mea, e mafua ai foʻi ona faʻafitauli maʻi, e manaʻomia le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini i le tino. O le pancreas e maua ai le tele o le inisalini i faʻamaʻi ogaoga o le ate, faʻapea foi faʻamaʻi Cushing.

E le mafai ona tatou vavaeeseina le mea moni o le maualuga o le inisalini e faaosofia ai suiga faʻaleagaina i le tino o fafine, mo se faataitaiga, polyclistosis o ovaries. O se faailoga iloga o le faʻamaʻi o le a faʻapupulaina ai le gaʻo o le gaʻo i totonu o le manava, o le gasegase o le manava ua amataina.

O le inisalini e mafua ai le faʻamalolo umi o faʻamaʻi, vavave ma maʻila, o le tele o le faaleagaina o le paʻu e matua le manaomia mo le maʻisuka. O le faʻagasologa o le faʻaleleia o le tino o le a faʻaitiitia, pe a tiga, manuʻa e afaina ai, faaopoopo. Mo se mafuaaga faapena, e masani lava ona tele le inisalini e faaosofia ai le foliga mai o le gangrene o pito i lalo ona o veins varicose ma maʻi o gaʻo.

A oʻo i le maualuga o le inisalini, e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le toto toto i laʻititi laʻititi, o faʻamaoniga i lenei mataupu o le:

  1. fia osofaʻi
  2. fatu fatu
  3. Tachycardia
  4. sosolo
  5. toilalo tulaga.

Le malosi o faailoga e faalagolago i uiga o le tino o le maʻi, pe o le a le umi e maʻi ai o ia. O lea, o le pancreas ma le inisalini e taua tele i le olaga o le tagata.

Inisalini o loʻo faʻamatala auiliili i le vitio i lenei tusiga.

Pancreas Toe Faʻaleleia

Fale »Totogaina» Pancreas

O le le lelei o le galueaina o le pancreas e leaga ai le tulaga o le tino atoa. O le mafuaʻaga lea i soʻo se vavaeesega mai le tulaga masani o lenei okeni, e taua le iloa pe faʻapefea ona toe faʻafoʻi le pancreas.

Tino e galue

O le gaioiga o le pancreas o le faʻafoeina lea o le pulefaʻatasia o enzymes pancreatic e faʻateleina ai le faʻapalaina o meaai. E le gata i lea, o mealilo o le gland e fesoasoani i le faʻaaogaina o gaʻo, gaʻo ma pulu. O lona aafiaga lenei.

Ae mo le gaioiga faʻalotoifale, e manaʻomia le faatumauina o le paleni i le va o le faʻamalolo o hormones e pei o le glucagon ma le inisalini. O le eseesega i la latou gaioiga e faʻafeagai tonu lava: o le inisalini e tausisia le maualuga o le kulukose, o le glucagon e faʻatele ai. O le autu o se tasi oi latou na mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le faʻaleagaina o gaioiga o le tino e mafua ai le mumū o le tino - pancreatitis.E le o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e mafai ona tupu i le kanesa.

O faʻalavelave faʻapitoa e mafua ai le ogaoga o faafitauli ma le faʻaogaina o meaʻai ma mea leaga o le endocrin system.

Ina ia iloa pe o le a le umi e toe faʻaleleia ai le okeni ma le auala e ausia ai lona atoatoaga o galuega, e tatau ona e faamasani ia oe i mea e iai se aafiaga leaga i lana gaioiga.

Mafuaaga o faʻafitauli

O faʻamaʻi o le gland, faʻapupulaina ona o le tele o avega i luga, e faʻatasi ma le mumu o le okeni faatasi ai ma faʻataʻitaʻiga leaga e faʻaleagaina ai le tulaga o le tino atoa.

O mafuaʻaga autū o faʻamaʻi:

  • gallstone faamaʻi
  • siitia faʻamaʻi viral,
  • le lelei, tumu i gaʻo, falai, meaʻai vevela,
  • inupia
  • faʻaaogaina le pulea o vailaau faʻamaʻi ma isi vailaʻau,
  • faʻaleagaina o agaga
  • ulaula
  • tulaga faigata
  • taumafa mo le paʻu mamafa.

E tatau ona faamamafaina o le tele o le mumū o le gland e mataituina pe a uma le pisa o le ava. O le faitaʻaga lona lua o le faʻaosoosoga o le sese lea o meaʻai.

Faailoga o se Faafitauli

O faʻamaoniga sili ona mataʻutia o togafitiga o:

  • lagona tiga o le tele o le malosi i lalo o le manava,
  • localization o le tiga i le taumatau saʻo,
  • fusi paʻu
  • fusipaʻu, susu, vomiting,
  • manava manaia, afaina.

E le mafai e le pancreas ona toe faʻaleleia na o ia, o lea e manaʻomia ai le fesoasoani, lea e maua ai le taimi e iloa ai, faʻamaonia le pepa ma le ituaiga o le maʻi. O le mea lea, afai e aliali mai faʻamaoniga i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

E faʻafefea ona toe faʻafoʻiina le gaʻo

O le le atoatoa o le gaosiga o le sua o le pancreatic e mafua ai ona faʻaitiitia le tulaga masani ma faʻafefe ai faʻalavelave i le faʻaogaina o le tino, faʻaalia mai i le pala, tiga ma le vaivai. O lea e maua mai ai le pancreatitis. E manaomia vave togafitiga faafomaʻi, sosoo ai ma fualaau.

E tolu aso, o le tagata maʻi e fautuaina le anapogi ma faʻamamaina le pancreas.

Taofiga o le faʻamamaina

E masani lava ona faia i le faamamaina o le manava. O le mea lea, o le faʻaogaina o masini e faʻaaogaina. Ona sosoo ai lea ma se mea inu malosi, ma toe faʻaleagaina. Ole faʻasolosolo faʻasolosolo ole faʻaauau pea seia oʻo ina faʻamamaina le manava.

E faʻaaogaina le enema e fufulu ai le inumaga.

O le iʻuga, o le tino ua faʻasaʻolotoina mai mea leaga uma, lea e aʻafia ai le gaioiga o le gland.

A maeʻa nei taualumaga, o le anapogi i le vai inu e aunoa ma le kesi e faʻaalia.

I totonu o le pancreatitis, o le toe maua mai e mafai. Mo le mea lenei, e muamua lava le tatau ona gauai atu i meaʻai, e faʻaaogaina ai mea gaʻo uma, o le faamamafa i luga o le faʻaaogaina o faʻamaina vai, fualaau faisua ua kuka ma falala e faavae i luga o latou, meaʻai aano.

Ina ia aloese mai le toe faʻafouina o le faʻafitauli, e fautuaina le faʻaaogaina o meaai e manaʻomia mo le faʻaauau pea ona faʻaaoga, lea o le a avea ma faavae mo le toe faʻafoisia atoatoa o galuega a le tino.

Toe faʻaleleia mai le pancreatitis masani

Faʻatasi ai ma se faʻagasolo taimi masani, o le togafitiga faʻapitoa e aofia ai togafitiga ile falemaʻi. I tulaga tulaga ese, o le mea e faʻaaoga ai le aveeseina o le gland.

A maeʻa ona aveeseina se osofaiga ogaoga, e fautuaina le tagata maʻi i se taumafa malosi ma togafitiga fualaau e faaaoga ai fualaau faasaina:

  • fualaau faasaina e taofia ai le gaosiga tele o enzymes pancreatic,
  • fualaau e fesoasoani e faapaleni le malosi o le manava,
  • antispasmodics, painkillers ma bactericides,
  • panicreatic enzymes.

Ua fuafua e faʻaaoga se vailaʻau faʻamalosi e faʻamalosia ai le puipuiga.

Le manaʻoga mo meaai

I le pancreatitis e le masani ai, o se taumafa tumau e faʻatulagaina mo le toe faʻaleleia ina ia faʻaitiitia ai le avega i luga o le okeni.

Mataitu le maualuga ole kulukose. O le i ai o faʻamaoniga sili atu - o le faavae mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e maualalo ai le maualuga, poʻo le inisalini.

O le televave po o le le lava i le gaosia o le insulin e tatau ai mo le tausia o le toto sugar masani e tau atu ai i se alualu i luma taua i le mulimuli. O lenei mea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ae paga lea, o le faagasologa o le toe faʻaleleia o okeni i lenei faʻamaʻi e le mafai.

O le mea lea, o le togafitiga faʻapitoa e aofia ai le tausisia pea o kulūkose masani ma togafitiga faʻaauau pea ma mulimuli i se taumafa paleni.

Mea moni fiafia

O se taunuuga o le tele o suʻesuʻega, o le avanoa o le faʻamalologa mai se faʻamaʻi matautia e faʻaaoga ai le totoina o gaʻo i le ponaivi na faʻaalia.

Ae o le taotoga e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga sili i olaga o tagata gasegase, o lea la e le faʻaaogaina lenei auala. E tumau pea ona talitonu o le a maua pea se filifiliga tau togafitiga taugofie.

I le maʻisuka ituaiga 2

O le fesili pe mafai ona toe faʻafoʻi se okeni i luma o lenei ituaiga o maʻisuka e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. O manatu o le tele o saienitisi ua faʻanofo i lalo i le mea moni e faapea o le faʻaitiitia o le mamafa o le tagata maʻi e aʻafia ai le tulaga o le pancreas ma faʻaleleia atili ai ana galuega.

E avea lenei ma faavae mo se taumafa malosi, lea e mafai ai ona faʻatuina galuega a le tino.

Ua maeʻa suʻesuʻega, lea na faʻaalia ai faʻalavelave faʻaleagaina o seʻau peta e nafa ma le gaosiga o le inisalini. E pei ona i ai, ua faʻaumatia i latou i siama o le faʻaaogaina o le tino o loʻo aʻafia ai le gland.

O se suʻesuʻega malosi o loʻo i lalo o le avanoa e faʻaleleia atili ai le toe gaosia o peta peta. O le faavae o le talitonuga e mafai ona liliu mai siama o le toto i totonu o siama e maua ai le insulin.

Pomreatic hormone function

Mo se taimi umi, na mafai e tagata atamamai ona faʻamaonia o le ituaiga hormone e pei o le inisalini e maua mai i le pancreas. E ui i le mea moni o lenei okeni e laʻititi lava nai lo le malologa (o lona lautele e tusa ma le 3 cm ma o lona umi e le sili atu i le 20 cm), e taua tele mo le galue masani o le tino atoa.

O le pancreas e faʻailoaina i se fausaga alveolar-tubular o loʻo i ai elemene glandular e faʻaalia ai le exocrine ma galuega faʻapipiʻi. O le okeni ua vaevaeina i ni vaega se 3 e ni vaega, i totonu o le faʻavae o loʻo i ai ni avanoa faʻafiafia ma vaʻa toto. I le faaopoopo atu i ai, o nei vaega ninii e maua i le exocrin (formats) (97% o le numera atoa o siama), faapea foi ma le endocrin departments, poo, e pei ona taua ai i latou, o motu o Langerhans. Mai lenei mea o loʻo mulimuli mai ai o le pancreas e faʻaaogaina ai galuega autu e lua: exocrine ma endocrine. Muamua o le atinaʻeina lea e le tino o le vai inu oona e aofia ai enzymes digestive talafeagai mo le faʻamavaeina o meaai. O le lona lua e faʻavae i le gaosia o hormones e taua mo le tino.

O tamaʻi igoa o le Langerhans, lea e faʻapitoa i le gaosia o hormones, e aofia ai le tele o siaki faʻapipiʻi ma ni fausaga eseese ma faia a latou lava seti o galuega.

E aofia ai:

  • Faaulu Aliki - maua ai le glucagon, lea e le gata o loʻo galue e avea o se tagata tetee i le inisalini, ae faʻateleina foi le maualuga o le suka (latou te maua ai le tusa ma le 20% o siama),
  • Vae Beta - faʻatonutonu le faʻasologa o insulin ma le ameline (tusa ma le 80% o le motu atoa),
  • Delta sel - e nafa ma le gaosia o le hormone-somatostatin, lea e talafeagai e taofiofi ai le faaselaina o isi totoga (mai le 3 i le 10%),
  • Vailaʻau PP - maua ai le polypeptide pancreatic, lea e faʻaleleia ai le galuega faalilolilo o le manava ma faʻasaʻo faʻatasi ai le pule faʻanofo o parenchyma pancreatic,
  • Vailaʻau Epsilon - o la latou matafaioi o le atiina ae lea o mea faʻafefe, ona o le mafai e se tagata ona lagona le fiaai.

E aʻafia e le inisalini le tuputupu ae o le maso tagata?

O lenei fesili e fesiligia e le tele o tagata oe na sili atu ma le tasi ona faalogo e uiga i le tuputupu ae o musika e ala i le faʻaaogaina o hormones.Ae peitai, e aoga le faia o nisi fetuunaiga: o le tuputupu aʻe o le hormone e aafia ai le seti o maso maso, ae peitai, e le tu ese le insulin. Seʻi o tatou taumafai e iloa le auala e galue ai lenei masini ma mea e tupu i le tino ona o le masani ona faʻaaogaina fualaau oona ei ai le GH.

O le tele o homone tagata e i ai i se tulaga o le homeostasis, o loʻo taʻu mai ai i le va oi latou e tumau le paleni, se ituaiga paleni. I le tele o taimi, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le tasi hormone, o le a vave lava ona tulai mai lona tagata tetee. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻatupulaʻia le testosterone, e faʻafuaseʻi lava ona tulaʻi le estradiol, ma o le faateleina o le maualuga o le homone, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai. I se isi faaupuga, faatasi ai ma le faʻaleleia o le GR, lea e masani ona faia e tagata taʻavale mo le tuputupu aʻe o musika, o le inisalini ua faamalosia e faateleina. O le mea moni, e foliga mai o le tali atu i le mauaina mai o le GR mai fafo, o le pancreas e amata ona toe gaosia le inisalini i ni aofaiga tele, ma tuʻuina atu uma mea sili ona lelei. I lalo o ia tulaga, pe a masani ona faigaluega le tino i luga o le maualuga, o le a faʻafuaseʻi lava ona tupu, ma o le a iu lava ina aveesea le malosi o le inisalini e oʻo lava i ni mea laiti. O lea e sau ai le maʻisuka (maʻisuka), o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia lea e le mafai e se tagata ona faia e aunoa ma le inisalini. O le mea sili lenei e lamatia ai le le faʻaaogaina o le GR mo le mauaina o maso maso.

E faʻapefea ona faʻatonutonu le insulin glucose?

O peta Beta e nofouta ile maualuga ole kulukose: pe a faateleina, latou te faaosofia le gaosiga o le inisalini. O lona uiga, o le inisalini o le hormonone pancreatic, lea e fuafua i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose, aʻo isi hormones o loʻo faʻaalia i le isi itu, lea e aofia ai le faʻalauteleina.

I le faʻagasologa o tulafono faatonutonu faʻasalaga e aofia ai:

  • Adrenaline
  • Glucagon
  • O le tuputupu aʻe o le homone,
  • Fucocorticoids.

O le faʻamoemoe o le inisalini i le tino o le tagata e le faʻapulaʻaina na o le faʻaitiitia o le kulūkose, o lenei hormone foi e iai le lelei lelei nei:

  • Faʻaleleia le faagasologa o le faʻamalosia o puipuiga ma elemene (aemaise lava, paluka, phosphorus, magnesium),
  • Faʻaauau le faʻaleleia o le malosi e maua mai i sela o amino acids,
  • Puipuia gaʻo gaʻo mai le ulufale atu i le toto,
  • Faʻaleleia le faʻasolosolo o sela mo le kulukose i totonu,
  • E i ai sona aoga aoga i le faʻaleleia atili o le taumafa o le amino acids e sela.

Tulaga masani o le inisalini

O le inisalini hormone inisalini PJ o loʻo faʻaauau pea ona faia, ma e sili ona vave gaosia pe a maeʻa ona 'ai se meaʻai. E faʻatatau i le matua, e iloa ai e tagata atamamai tulaga eseese mo tulaga o lenei hormone i tagata. O le mea lea, o le faʻamalosia o le inisalini i tane ma fafine e tatau ona faʻamoemoe i tulaga faatauaina o le 3-25 μU / ml. I tamaiti, o lenei faailoga e sili atu ona maualalo ifo - 3-20 mkU / ml. I tagata matutua, e lava le inisalini e mai i le 6 i le 30 mcU / ml. Ma le mea mulimuli, o latou tulaga taua o le maualuga o lenei hormone i fafine maʻitaga e mai le 6 i le 26 mcU / ml.

I le mea e le maua ai le insulin i le pancreas, o nisi faʻafitauli e tutupu i le tino, e mafua ai se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. O le tele o le faateleina o lenei hormone e matua le masani ai, masani ona tupu lenei mea mo mafuaʻaga nei:

  • O le le mautonu, masani le atuatuvale,
  • O le malosi malosi faaletino,
  • Mafuaaga
  • Galuega gaʻo maʻi
  • O le tele o isi hormones, aemaise GH,
  • O le i ai o se paʻu e maua ai le inisalini (insulinoma),
  • O le kanesa o le pancreas, gland gland,
  • Le gasegase pituitary.

Ina ia maua se sao saʻo, o lenei auiliiliga e fautuaina ina ia faia i le tele o taimi. O nisi taimi o maualuga o le inisalini e aafia tele i gaioiga faaletino na faia i le aso na muamua atu.O le tele o taimi, o le maualuga o lenei hormone e mafai ona tuʻuina i lalo, mo se faʻataʻitaʻiga, i tamaiti, e le o aʻafia ma soʻo se faaletonu o maʻi, ae naʻo le faʻaalia o le fausiaina ma le le atoatoa o atinaʻe o okeni taʻitasi.

Tina ma le tamaloa - o tutusa o latou inisalini?

O taunuʻuga o nisi o auiliiliga e faʻasinoina e le gata i le tausaga, ae faʻapea foi i le itupa. O le toʻatele o tagata latou te iloa lenei mea, e masani lava ona masani mai tagata mai i falemaʻi falemataʻaga e mafai e le tasi ona faʻalogo i le fesili pe tutusa tutusa ia tulaga taua o le inisalini mo alii ma tamaitai, pe o lenei suʻesuʻega e aofia ai se ituaiga o faʻavasegaga.

O le mea moni, e leai se eseesega: o le faʻatupulaia o lenei hormone mo sui o le tasi ma le isi itupa ua fuafuaina e pei o nei: 3-25 mcU / ml (poʻo le 3.3-5.5 mmol / l). Afai o le sili atu o nei fuainumera e le taua, e fautuaina e faia se suʻesuʻega faaopoopo ma fesuiaiga i se mea taumafa faapitoa meaai. O loʻo vave lava e talanoa e uiga i le maʻisuka i lenei tulaga, ae e mafai ona manatu o lenei mea o se faʻamaoniga mautinoa o se tulaga e faʻasaga i le faʻamaʻi.

E fautuaina e tagata tomai faapitoa iinei e faia se suega e avea o se suega o le faapalepale o le kulukose, o ona tulaga masani masani:

  • O le masani masani e oʻo atu i le 7.7 mmol / l,
  • O le fuainumera 7.8-11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le amataina o soʻo se faʻafitauli,
  • Tulaga e sili atu nai lo le 11, 1 mmol / L - le faavae mo le fuafuaina o le siama o le maʻisuka.

Suiga o le gaosiga o le inisalini - mafuaʻaga, faʻamaoniga ma aʻafiaga

O lenei hormone e gaosia e se okeni e pei o le pancreas. Soʻo se faʻalavelave faʻalavelave e tupu ai i totonu e aafia ai suiga i le inisalini. O se faʻataʻitaʻiga mataʻutia o lenei pancreatitis, faʻatasi ai ma se metotia o le atrophy lea e maua ai ni vailaʻau e maua ai enzymes ma hormones oti, ma suia i ni mea fesoʻotaʻi. O se taunuuga, e le gata i faafitauli i le exocrine pancreas, e uiga i le solia o le gaosiga o enzymes digestive, ae faapea foi i le pito o le endocrine, talu ai ona ua le mafai e le gland ona tuufaatasia le inisalini i le lava o le voluma.

Ae ui i lea, e taua le maitauina e le o tagata gasegase uma e atiina ae ia tulaga faaletonu i lenei faasologa. I nisi tulaga, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ona maua ai lea o se isi maʻi - mumū o le pancreas, pe, i se isi faaupuga, pancreatite.

Aisea e aliali mai ai le sili atu o le pule faʻanofo?

O mafuaʻaga mo lenei faʻalavelave e tele. E aofia ai:

  • O se meaʻai le paleni e faʻavae i luga o meaʻai gaʻo
  • Mafuaaga
  • Faʻaosofiaga faamalositino
  • Le mautonu
  • Ese ese le ate poo le pituitary dysfunctions,
  • Le lava le chromium ma le vaitamini E,
  • O le sili atu o nisi o hormones, aemaise GR,
  • O le i ai o se maʻi o le insulinoma, o ia lava o se puna o insulin,
  • O le i ai o neoplasms i totonu o le pancreas, gland.

I le amataga o le maitaga, o le maualuga o le inisalini i totonu o se fafine e foliga mai foi o le a faateleina.

O mafuaʻaga e le maua ai le insulin i le pancreas

O le le mafaia o le pancreas e maua ai le insulin e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. I le suʻesuʻeina o lenei togafitiga, na oʻo mai ai le au atamamai i le faʻamautuina o le a tupu le faʻamaʻi mo le tele o mafuaaga nei:

  • Faʻasalaga masani,
  • Flammation i le pancreas,
  • Vaʻaiga faʻapitoa.

O se meaʻai le paleni, lea e faʻavae i luga o meaʻai gaʻo, o meaai faʻavave, meaʻai gaʻo ma falai, i le aluga o taimi e mafua ai le puipuia o le pancreas ma le atinaʻe atili o togafitiga faʻaleaga. E i ai i le tino se masaniga o le le tali atu i suiga o meaʻai, faʻapea foʻi ma oloa e ulu atu i le tino. O se taunuuga, o le maʻisuka e tupu ma eseese faʻafitauli e fesootaʻi atu i ai.

I le tulaga o le gasegase o le maʻisuka, o le togafiti e faʻavae naʻo le faʻaumatiaina o ona faailoga.O le mea moni, o le tagata e avea ma inisalini-e faalagolago i le ola, talu ai e leʻi oʻo i le tulaga maualuga o le atinaʻeina ina ia mafai ai ona faʻaaogaina ni ituaiga o gasegase, suia o latou fausaga i tagata matutua. Afai o le mafuaaga o le faamai o se isi lea mafuaʻaga, ua faia se togafitiga atoatoa.

E faʻapefea ona faia se suʻega insulin?

O lenei faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e taua tele, talu ai o le maualuga o le inisalini e faʻamauina ai le galuega tutusa o totoga ma tino uma o le tagata, faapea foi lona soifua manuia atoa.

Ole inisalini o se hormone e maua mai i apatini peta pancreatic, o loʻo aofia ai i le tausisia o le masani lelei o le toto suka. O nei faʻaoga faʻapipiʻi e faʻapipiʻi i tamaʻi motu o Langerhans, lea e mafua mai i le sili atu i le tasi le selau o le mamafa o le pancreas atoa. Afai, mo se tasi mafuaaga, ua taofia e le tino le gaosiga o le inisalini, o le tagata e momotu le gaʻo gaʻo, e mafua ai le atinaʻeina o se maʻi e le mafai ona faʻamalolo - maʻisuka.

I le tulaga o soʻo se masalosaloga o le faʻaitiitia o le gaioiga o le pancreas, o le tagata gasegase ua faʻamatalaina se auiliiliga e iloa ai le maualuga o le inisalini. Mo lenei mea, ua faia ai se tui toto totoʻa, o le aso lea e tatau ona saunia ma le faaeteete e se tagata.

O afea e tatau ai le suʻega insulin?

O se suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe lava ia e masani lava ona faia i taimi uma mo le faʻamoemoe o le faʻasaina o le inisalini i le toto. Ae ui i lea, o le tele lava o lenei suʻesuʻega e faʻamaonia pe afai o le tagata maʻi e iai ni numera o faasea, o le faavae lea mo le masalomia o le maʻisuka. E le gata i lea, o se suʻesuʻega o faʻamaumauga ole inisalini e manaʻomia mo tina maitaga - e tatau ona mataʻituina le ala o le maʻitaga.

Tagata faʻapitoa e faʻamaonia le faasologa lenei o foliga, i le auai o lenei suʻesuʻega:

  • Faailoga o le hypoglycemia: soona vevela, vevela vave, vevela, lagona faifaipea o le fiaaai,
  • Soʻo se mea e faʻaleagaina,
  • O le i ai o le faʻavalevalea o le tino.

Faʻamatalaga manino o le inisalini e faʻapitoa foi mo le mauaina o le maʻisuka (e fuafua ai le ituaiga o togafiti), mo le maʻisuka ituaiga 2 (e fuafua ai pe manaʻomia maʻi inisiua) ma le masalomia le faʻamalosia o le insulin.

Faʻamatalaga alualu i luma

Ina ia iloa le maualuga o le inisalini, o le a gasegase se tagata maʻi. Ina ia mafai ona faatuatuaina taunuuga o le auiliiliga, e tatau ai ona amanaʻiaina ni nai tulafono faigofie e uiga i sauniuniga.

  1. O le aso ao lei ave le toto mo le inisalini, e tatau ona e musu e suʻe fualaau uma. I le tulaga e manaomia e le tagata maʻi ona ave soo se vailaau i aso uma, e taua tele le feutagai ma se fomaʻi e uiga i lenei mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fomaʻi faʻamataʻu, corticosteroids, faʻapea foʻi ma isi vailaʻau e mafai ona faʻaleleia le kulūkose.
  2. O le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona teena le gaʻo ma falai meaai, le faʻaaogaina o le ava malosi, ma mo le itula e maeʻa ai le 'ai.
  3. O Nicotine e tatau ona tuʻuina atu i ni nai itula aʻo leʻi oʻo i le pa.
  4. E le fautuaina e le au atamamai le faia o lenei auiliiliga i le maeʻa ai o nisi o faʻataʻitaʻiga: radiography, faʻamalamalamaga, physiotherapy, suʻesuʻega saʻo, ultrasound.

Ina ia iloa le maualuga o le inisalini, na o le 3-5 ml o le toto o le tagata maʻi e lava. I le faʻaaogaina o suʻega faʻapitoa, o tagata atamamai e maualuga le saʻo e faailoa ai le maualuga o lenei hormone.

Toe faʻaleleia o mea lilo faalilolilo

O se galuega taua i le faʻapalaina o meaai o loʻo faʻaalia e panicreatic enzymes. O lo latou le lava o numera e taʻitaʻia ai:

  • solia le nofoa (malosi poʻo le manava),
  • le lava le fiaʻai ma le faʻaitiitia o le mamafa,
  • afaina
  • se malepe.

O le faʻamalositino sili atu o le gland e mafua ai le pancreatitis.

O fualaau o le enzyme e fesoasoani e faʻamaonia le gaosia o enzymes. O Digestal, Creon, Mezim, Unienzyme, Festal, Pancreatin.O le faʻaitiitia o se mealilo e faʻalauiloa e Isoprenaline, Calcitonin, Glucagon.

Pancreas

O le aʻafiaga o le ola o le inisalini e faigata ona faʻaititia. O le pancreas e tatau ona galue lelei ina ia le faʻalavelaveina le faʻalaumalieina ma le gasegase o masini. Ae o le mea moni, e afaina i le le lelei o isi totoga (i le tasi tikeri po o le isi), fesuiaiga o le tau, meaʻai, ma le maualuga o le tagata. O le pancreas o loʻo i totonu o le lua. E tolu vaega:

O loʻo i ai ni itumalo o Langerhans i le siʻusiʻu. E taʻua foi i latou o tamaʻitaʻi palacreatic. O le mamafa o le pancreas atoa o se fua faatatau e 100 g. O le faaputuputuina o nei siaki patino o le 1-3% o le aofaiga atoa. O tamaʻitaʻi o Langerhans e mamafa le maualuga o le 1-2 kalama. O iinei o loʻo faʻapipiʻiina ai lenei hormone. Mo le tele o tausaga, sa masani ona le iloa e saienitisi lo latou soifuaga, faʻapea foi ma le i ai o homone. I le 1869, na maua ai motu o motu faapitoa, ma amata ai suʻesuʻega o meatotino. E leʻi pine ae faia le inisalini i vitro.

Faʻasologa o Inisalini

O le galuega autu, o le faʻamoemoe o tamaʻitaʻi o Langerhans o le faʻasiga o lenei hormone. E i ai mea uma mo lenei mea. Mai i le pancreatic o insulin, ua auina atu le proinsulin i peta sela. I a latou mea, i le meafaigaluega a le Atuaji, i lalo o le gaioiga a le C-peptide, na te mauaina se tulaga masani, tulaga masani - i le mea moni, ua maeʻa lona faʻasalalauga. O lea ua sauni le inisalini e aʻafia ai le kulūkose. Ae o le a ia faia lenei mea pe a amata ona faateleina lona tulaga. Seʻia oʻo i lena taimi, o le hormone e faʻaputuina ma teuina i totonu o pusa tioata.

O se aganuʻu le faʻamalamalamaina o le le atoatoa o le insulin (pancreatic) ma le aiga (i fafo atu o pancreatic). Faʻamaoni, e tatau i se tasi ona suʻe le tali i le fesili pe aisea e le maua ai le inisalini i le pancreas. Ma i le tulaga lona lua, e tatau ona e sailia mafuaaga e le faʻaitiitia ai le kulukose i le tikeri saʻo. O lona maualuga atonu e le maualalo, ae maualuga, ae o le kulukose o le toto o le a le faʻaitiitia mai lenei. O le a le tele o le inisalini e tatau ona iai i le tino? O se tulaga masani mo se tagata matua mai le 3 i le 30 mcU / ml.

Tali o le mafaufau

O le insulin e manaʻomia ina ia mautinoa ai le ulu atu o le kulukose i totonu o sela, i le mea o le a avea ai ma malosiaga, ma faapena foi, ina ia mafai ai ona liliu lona faasiliga i le glycogen ma auina atu lenei mea mo le teuina i le ate, i le maso. Glucose o loʻo i totonu o le puipuiga o fatu o gaʻo, mata, ma le fatu. Latou te mafatia mai le matelaina umi, ma le vaivai o le malosi gasegase. O le inisalini e faʻaolaina ai le faʻapipiʻi o mea gaʻo mai le kulūkose i le ate, ma saofagā ai i le faʻaopoopoga o le gaʻo o le tino. O le mea lea, o le manuʻa e tele lava ina matauina e solia ai lana pule.

Glycogen e faigofie ona liua i le malosi. O latou muamua e faʻaumatia pe afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻamautuina i lalo ifo o le masani. A maeʻa lena, o loʻo faʻaaogaina le faʻaagaga o meaʻai gaʻo.

E taua. E tele naʻo le kulukose i le tino e mafai e se tagata ona taofiofia mo sina taimi i luga o se meaai e le lava, e aunoa ma se afaina tele i le soifua maloloina.

O le inisalini e faʻaopoopoina i taimi uma. A uma, o loʻo i ai pea le kulukose i totonu o le toto. O sel maua i taimi uma e maua ai le malosi mo le galue. A maeʻa ona 'ai, o le inisalini e gaosia atili - ua suia le siosiomaga i totonu.

A tele naua, i le tulaga o le leai o se mea e faalavelaveina ai le hypothalamus i le gasologa o gaioiga. O lona hormone somatostatin e taofia ai le inisalini, taofi ai le gaioiga. O le inisalini e mafua ai ona faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo.

Na maua ai o le hypothalamus e afaina ai foi le gaosiga o le inisalini i le taimi o taumafa (i luga o le tali o tulaga o le tino, e le na o le tauivi ma le le mautonu o le tino o le pancreas, e afaina ai aafiaga). O lenei vaega o le faiʻai e nafa ma le paleni o le fiaai ma le faʻavevesi. E faʻafeiloaʻia e le proopiomelanocortin-neurons le neurons i le kulukose.Mitofusin N1 o loʻo aofia ai i lenei tali. E faʻatatau tonu lava i le faʻaitiitia o le maso maso i le tua o se meaʻai, faʻaitiitia o meaai paleni, faʻaitiitia le mamafa ma isi suiga ile siosiomaga i totonu. O le mea iloga ua lauiloa o le "malosiaga o le mitochondria."

O le maualuga o le kulukose e aafia i le insulin, glucagon, hormone tupu, cortisol, adrenaline, faapea foi le hormone T3 ma le hormone T4. Glucose e tele ni suiga i le tino. E sau mai meaʻai, ae i ai le le lava, o le tino e amata ona suʻe ona punaoa i totonu ia te ia lava. O nei gaioiga e lauiloa o le glycogenesis, gluconeogenesis, glycogenolysis ma le glycolysis. A aunoa ma ia, o le a oo mai le oti.

E taua. A aunoa ma le inisalini, e le mafaia e le tagata. Wills e tiga, ma mulimuli ane maliu.

Aisea e le maua ai e le pancreas le inisalini o le hormone

O le maʻi suka o le taunuuga lea o le le mautonu, o le taunuuga lea e tatau ona faʻamoemoeina e aunoa ma le inisalini, o le le mafai ona faʻatinoina ana galuega i le atoatoa. E tele ituaiga o maʻisuka. I le suesueina o lenei faʻamaʻi, o le faʻaaliga oʻooʻo o le faafitauli, e mafai ona tatou finau e uiga i mafuaʻaga o le atinaʻeina o le inisalini.

O mafuaaga autu e:

  • fuaina lelei o le le paleni,
  • faiga faʻaleagaina i isi itū'āiga poʻo totonu o fusi o le pancreas,
  • genetic conditionality.

Pe a oo mai i le natura o le natura, o togafitiga e na o le aveeseina o faailoga. O se tagata e liliu atu i se insulin-e faalagolago, aua o genetics e lei oʻo i le tulaga i lona atinaʻe pe a mafai ona faʻaaogaina aʻafiaga o le tino ma suia ai o latou fausaga i se tagata matua. Afai o le mafuaʻaga mafuaʻaga o se isi togafitiga, e faʻamalosia togafitiga faʻapitoa. Inisaline togafitiga pancreatite, e pei ona latou fai mai ai, e le fofo.

O le lē faʻaleleia o fualaʻau e mafua ai le faʻafefe malieina o galuega a le gland, le atinaʻeina o faiga le lelei. O se masaniga ua faia i totonu o le tino e le tali atu i suiga i le taumafataga, oloa na maua i le fua o meaʻai, ma a latou meatotino. E tatau i se tasi ona faʻamoemoe o faʻaalia le maʻi o le maʻisuka ma faʻafitauli i lona talaʻaga. E mafai ona e aloese mai lenei mea e ala i le filifilia o se taumafataga maloloina.

Faailoga o le Inisalini Malosi

Afai e iloa le faafitauli i le taimi lava e tupu ai, o le a itiiti le afaina ai. E taua le iloa o faailoga o le le lava o le insulin i le vave e mafai ai ma faia se gaioiga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina e le aunoa le toto mo le auiliiliga, togafitia ma le faaeteete le lelei.

  • vaivai,
  • abrasions, e le faʻamalolo lelei togafiti,
  • ua faateleina le maualuga o le kulukose o le toto,
  • fia inu pea
  • masani i le po,
  • faateleina le tele o le gaʻo.

I le maitauina o lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa mo se fesoasoani. O le atinaʻeina o le le lava o le insulin e mafai ona aloese i nisi o taimi, ona e le o se mea e uiga i le gasegase o le kenera, e leai se mumu i totonu o fusi o le gland, tumutumu. O isi faiga o okeni e masani ona masani ai. Ae o le meaai e sese ma o le a mafua ai ona leaga le soifua maloloina.

O fea gaioiga e maua ai le inisalini: o le pancreas ma le B-cell function

O le pancreas o le metabolizes carbohydrates, ma maua ai le enzymes manaomia o loʻo aʻafia i le faʻaogaina o meaʻai. O le galuega autu a le gland o le tausia lea o se faailoga mo se tulaga masani. O le pancreas e aʻafia i le exocrine, faʻamalosi vave le endocrine, lea e mafai ai ona e aofia ai le hormone i totonu o le tino o le totoga, togafiti laiti.

O le taua o le endocrin system o loʻo i ai i le gaosia o mealilo e manaʻomia mo le gaioiga masani o le ate ma le gland e aofia ai i totonu o le meaʻai. O enzymes o loʻo i ai i totonu o le sua e mafai ona vaʻavaʻavaʻapala ai meaʻai, lea e faʻamavae ai i totonu o enzymes ma e faʻafefeina e le manava. O le faalauteleina o le exocrine ua sili atu ona atiae, ma e aofia ai le 96% o le tino atoa.

O le palacreas gland o loʻo i ai se fausaga faʻafefe.I le ogatotonu o lolone o loʻo i ai ni laʻau, neura, vaʻa e aoina ai mea faalilolilo ma felauaiga i le autū autu. O le fea o le sone o le inisalini e maua i le pancreas?

O le motu o Langerhans e nafa ma le galuega endocrine. E tele a latou ituaiga masini.

  1. A o se sela e maua ai le kaluka.
  2. B - gaosia o le inisalini.
  3. D o se somatostatin.
  4. G o gastrin.
  5. O siama Pipsa e faia le atinaʻeina o se numera itiiti o polypeptides pancreatic.

O le mafuaʻaga autu o le inisalini o loʻo faia i peta beta. O le faiga o le hormone pancreatic i le tino e faigofie. O le hormone e amataina gaioiga gaioiga pe a faʻatupulaia le aofaʻi o gaʻo inu tino.

I le taimi muamua, o le faailo e natia e vela beta, ona aveina atu lea i le laina o le Golgi apparatus. E i ai isi gaioiga. I totonu o le lua o le masini, lea ua mamanuina e faaputuputu ma gaosia mea eseese, ua aveese le peptide. O lea, o le inisalini e aliali mai.

Ona tuʻuina lea i totonu o faletalalautusi faalilolilo, lea e faʻaleleia ai ma tumau ai seia oʻo ina tupu mai le hyperglycemia. Afai e tulaʻi le suka, e manaʻomia le inisalini, ma tuʻuina atu i totonu o le toto toto peta.

mea faʻapitoa

Glucose, lea e le o vave faʻamalosi, e fusifusia i kulūkeneka mole mole i totonu o le ate, muso, gaʻo gaʻo. O le tino e faʻaaogaina nei sapalai pe a fai o le meaai mulimuli ua leva, pe ua maeʻa le faʻaleleia o le tino.

Glucagon foi e aofia ai se vaega i le suiga o le fesuiaiga, lea e tau atu ai i se faailo i le ate e mafai ona aumai ai le kulukose mai a latou faleoloa i le fale.

O le pancreas o le pito sili ona telē i le tino o le tino ma o se tasi o tino sili ona taua o le gastrointestinal tract. O ia e nafa ma gaioiga i fafo ma totonu, synthesizing e le gata o mea elemene e fesoasoani i le tatau lelei o mea taumafa, ae o hormones foi. O le pancreas lea e taʻalo i se vaega taua i le metabolism.

O le pancreas i totonu o tagata o loʻo i tua o le manava ma e latalata i le duodenum. E i ai le ulu, ua, tino ma le siʻu. O le ulu ma le vaega o le tino e ufiufi i se matasele o le duodenum, ma o le siʻusiʻu e loloto ma tulaʻi i luga ma le tauagavale, i le tafatafa.

O le ua o le gland o loʻo i le va o le ulu ma le tino o le fagu. O iinei, e amata mai le pule o le santoria, lea e masani ona fesoʻotaʻi i le autafa autu, ma e seasea ona sau saʻo i le duodenum e ala mai i le papilistia papilla.

I le tino o le gland, o le pito i luma, tua ma pito i lalo e iloga. O le pito i luma e pipii i le manava ma o loʻo i ai se mea e oso ai. O le vaega o le pito i luga e tu i tafatafa o le vaʻa, le peritoneal aorta, celiac plexus, vena vavalalalo ma le tauagavale.

O iinei, i moa ua faamoemoeina mo lenei mea, ua i ai ia vaa. O le pito i lalo o le gland e alu i lalo, i tua o aʻa o le feau. O le pule autu o le pancreas o le Taʻaloga o le Ula, lea e alu i lona umi atoa ma tafe atu i le duodenum.

O galuega a le pancreas e fesoʻotaʻi vavalalata ma le fausaga ma vaevaeina i le endocrin ma le exocrine. O le sone endocrine o loʻo faʻatusalia e tamaʻitaʻi o Langerans - o se faʻaopoopoga o sela e faʻapipiʻi ai hormones:

  • inisalini
  • glucagon,
  • somatostatin,
  • polypeptides
  • pepideside o le intininal vasoactive.

I nai vaega laiti, o sene o tamaʻi motu o Langerans e maua ai gastrin, tyroliberin, somatoliberin.

I totonu o le vaega o le exocrine o loo i ai se faiga o le fiafia ma gasegase, o vaega faavae ia o le okeni. O loʻo i totonu o le taʻaloga o loʻo amata uma ia taʻavale.

O le galuega o le endocrine o le pancreas e mafua mai i le insulocytes - o sela o tamaʻi motu o Langerans, e nafa ma le tuʻufaʻatasia o le homons ma le tulafono faatonutonu o meaola.

Galuega o le Exocrine

O aso uma lava, o le pancreas e maua ai le tusa ma le lita o le sua o le pancreatic, lea e aofia ai mea elemene, masima ma vai. Enzymes ua taua o "proenzymes" ma ua le o toe toaga.

O le mea e sili ona malosi mo le faʻaaogaina o le pancreatic o le aclorhydric acid i totonu o le manava. Pe a ulu atu i le tootoo laiti, e mafua ai le faʻalauteleina o le faʻalauiloa o le secretin ma le pancreosimine, faʻalilolilo e le mucosa o le intestinal ma faʻamalosia ai le gaosiga o enzymes:

  • amylases
  • lipases
  • trypsin (trypsinogen),
  • chymotrypsin
  • nu
  • prophospholipase.

O le mea lenei o le galuega o le panocreatic exocrine o loʻo taoto.

Trypsin (trypsinogen) e na o le pancreas e maua ma e tatau mo le vaevaeina o peptides ma proteins. I le amataga e le o toe aoga, o lenei enzyme ua faʻaaogaina e le enteropeptidase, poʻo le enterokinase. O le faʻamaufaʻailoga a trypsin i lona foliga malosi e fuafuaina ai le pancreatiti.

Amylase o se enzyme lea e fesoasoani i le gaosia o gaʻo ma gaosia ai e le gata i le pancreas, ae i totonu foi o vaovao. Faatasi ai ma le soona faiva o le amylase i totonu o le toto, e mafai e se tasi ona tauaveina le atinaʻeina o se togafitiga faʻaleagaina i totonu o le toto.

O le maualuga o le amylase i le toto ma le urine o se faailoga iloga taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le paʻu tele o le mea amylase i suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai maʻi o le ate ma le cystic fibrosis, faʻapea foi ma le pancreatectomy o loʻo faia.

O le matafaioi a le lipase o le faʻafefeina lea o faʻamaʻi tino ua faʻaalia i le talo mai le gallbladder. O lenei enzyme e fesoasoani e talepeina ai gaʻo i totonu o glycerol ma maualuga maualuga, ma e aofia ai foi i le malosi o le metabolism.

O le pancreas, ate, mama ma le gaogao e nafa ma le gaosia o lipase. Ona o le faʻaleagaina o le gland, ua faʻaitiitia ai le lipase, lea o loʻo tuʻuina atu ma se suiga i le lanu maʻa ile lanu samasama.

O le enzyme nuclease e aofia ai i le faʻataʻitaʻiina o DNA ma RNA o filifili e maua i le tino. Faatasi ai ma lana fesoasoani, ua faʻamalolo mai ai molelaʻau o le nucleic, lea e manaʻomia mo le fausiaina o faʻamatalaga faʻasologa o tagata soifua.

Profospholipase e galue e pei o trypsin ma gaioiga malosi i gaʻo faigata e taʻua o phospholipids. E tatau ona maitauina e le naʻo le taimi o le taumafataga e faʻamalamalama ai proenzymes pancreatic, e amata mai i le 2-3 minute pe a uma le taumafataga. A maeʻa lena, latou te faʻaauau pea ona tutū mo le itiiti ifo ma le 12 itula.

O le galuega atoa o le enzymes e le mafai ona aunoa ma le lava o le talo, lea e maua mai i le ate. O le talo lea e faʻaaogaina ai le enzymes ma faʻaumatia lipids i ni vaega laiti, ma saunia ai i latou mo le pipii.

O le pancreatic juice e aofia ai e le gata o enzymes, ae o sima foi e maua ai se tali alkaline. Ona o lenei mea, o mea oona o le manava o loʻo faʻamaʻosaʻoina ma o tulaga lelei na faia mo le faʻaaogaina o gaʻo.

Galuega Endocrine

O le a le galuega a le pancreas i le system endocrine? O lenei okeni natia lemoni i totonu o le toto, e aʻafia uma ai metabolic processes i le tino, e aunoa ma se faʻasesega. E ui lava i le laʻitiiti o le sonoa o le endocrin, lea e tusa ma le 2% o le vaega atoa o le gland, o le taua o ana galuega e le mafai ona sili ona maualuga.

O galuega faʻapitoa o le gland o le faʻamalositino o le inisalini ma le glucagon. O sela o le Alpha o le Langerans motu e maua ai le glucagon, o se natura masani o le inisalini. E le gata i lea, o loʻo aofia ai i le faʻapipiʻi o le lipocaine, lea e faʻalavelave ai le atinaʻe o le gaʻo susu.

O le galuega failautusi i totonu o le pancreas e faʻapipiʻiina i le gaosiga o le hormone agrelin, lea e nafa ma le manava masani, ma se polypeptide pancreatic lea e faʻalavelaveina ai le pule a le gland ma faʻaosofia ai le gaosia o le suka gaosia.

Faatasi ai ma le le lava ma le faafanoga o sela beta, ua faaitiitia ai le synthesis o le inisalini, lea e mafai ona oo atu ai i le atinae o le maʻisuka. O le le lava o lenei hormone e faʻaalia i le faateleina o le urinary function, o le paʻu o le paʻu ma le lagona o le fia inu pea.

O le somatostatin o le hormone lea e maua mai e le gata i le pancreas, ae faʻapea foi i le hypothalamus. E tatau ona taofiofi le pulelasi o le serotonin, hormone tuputupu aʻe, hormone stimulating thyroid, insulin ma glucagon.

VIP - peptide o le intestinal vasoa e faʻaosofia ai le motumotu o le intestinal, faʻapupulaina le toto i totoga o meaʻai, faʻalavelaveina le faʻapipiʻi o le kulimi hydrochloric ma faateleina ai le gaosiga o le pepsinogen i le manava.

Omoni pancreatic

O le gaosiga o le inisalini i le tino o le tagata o se faʻalavelave faʻalavelave, ma o le tuuʻesea o le sili atu o le kulukose i le tele o vaega. Muamua, o le faʻasolosolo o le siama o le siama e faʻalautele, o se taunuuga, latou te aʻafia ai le suka i se auala faʻaleleia atili.

Mo le tino, o le glycogen ua mauaina o se punaoa faʻavae o le malosi, e pei o le pasene o mea sili ona faʻapalaina e faʻapipiʻi i le ate, e ui i lea, o lona aofaiga atoa i maso e tele taimi e sili atu.

I le tino o le tagata maʻi, o le glycogen e mafai ona oʻo atu i le 0.5 kalama, ae faʻateleina le gaioiga faaletino, e amata ona faʻaaoga le sima masani pe a maeʻa le faʻaaogaina o le malosiaga sili ona maua.

O le mea e malie ai, o le gaosiga o le inisalini e le pancreas o se tagata faʻasalalau o le glucagon, o le faʻamalosi faʻamalosi o saki o le alalaupapa o tamaʻitaʻi tutusa o Langerhans. O le faʻafeagai o le aʻafiaga o le glucagon, o lona faʻamoemoe e:

  • glycogen faʻamalolo,
  • faateleina le toto toto.

Ae ui i lea, o le gaioiga masani o le pancreas e aunoa ma nei tau o le hormone e le mafai. O le ulufale mai o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e nafa ma le faʻamalositino o enzymes digestive, aʻo glucagon na faia le faʻafeagai.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiae i tamaiti ma talavou matutua (talavou). Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tino e taofi le faatupuina o le inisalini ma maualuga le maualuga o le suka (glucose). Togafitiga e aofia ai le pulea o maualuga o le kulukose o le toto ma le inisalini o inisalini ma se taumafataga maloloina.

  • mitochondria - nofoaga faʻapitoa malosiaga,
  • ribosomes, o fea, i le mea moni, o le amataga o le inisalini o le protein mai amino acid e tupu.

E le gata i lea, o le "mea faigaluega" e ulu atu i le fesootaiga o le Golgi apparatus. O loʻo faʻapotopotoina le faʻapotopotoga o molekamo. E tusa ai ma lenei faiga lautele, o peta beta e maua ai le inisalini.

O le hormone e maua mai le pancreas e tuʻuina atu i totonu o le toto i le tali atu i le faateleina o le kulukose. Glucose, e le o le vave afaina, e fusifusia i kuliki o kulumacogen i maso, ate ma gaʻo gaʻo.

Glycogen e toe faʻaumatia i lalo ole kulukose, ma o le malosi talafeagai e tuʻuina atu i siama. Pe a faʻaputu le tino o musele ma le ate, e amata ona faʻaaoga le gaʻo le tino, lea e malepe i le glycerin ma gaʻo gaʻo.

Glycogen o loʻo faʻapipiʻiina i le toetoe o tino uma o le tino, ae o lona sili ona tele o loʻo teuina i totonu o le ate ma maso. A maeʻa se taʻaloga malosi a le taʻaloga poʻo isi avega e faʻatusa i ai, o le glycogen i totonu o musika o le tino e vave ona faʻaumatia.

Ua toe faʻaleleia ona fanua i taimi o malologa ma pe a uma ona 'ai meaʻai gaʻo gaʻo. Glycogen i le ate e amata ona liua i le kulukose pe afai e le maua e le tino meaai mo se taimi umi.

Glucagon, o se tagata tetee i le inisalini, o loʻo aʻafia foi i le metabolism. O le hormone lea e maua ai sela o le ate se faailo mai a latou sapalai o le kulukose i le toto. O loʻo faʻapipiʻiina i luga o sel o le alalaupapa o tamaʻi motu o Langerhans, lea e aofia ai le pancreas.

I le faaopoopo atu i le inisalini, o le pancreas e maua ai enzymes ia e talafeagai mo le faʻaleleia masani.

I galuega faafomaʻi, e lua ituaiga o maʻisuka e iloga:

  1. Tusa le maʻisuka.
  2. O le maʻisuka ituaiga II.

Lisi numera 3. Ituaiga ituaiga o maʻisuka (DM).

  • matuai galala
  • fiaai pea
  • faanenefu vaaiga
  • vevela paʻu,
  • faʻaauau faifaipea.
  • vevela paʻu
  • matagogo
  • faʻanoanoa vaaia
  • lagona faifaipea o le popole
  • lagona o le fiainu
  • sasaa i totonu o le vaʻai vavalalata.

I faʻataʻitaʻiga faafomaʻi, o isi ituaiga o maʻisuka ua aloaia - o se mea faʻapitoa, lea e aliali i tamaitai i le vaitau o le fanauina o se tamaititi. Ae a uma ona galue, o lenei tulaga e toetoe lava leai se mea e maua. E taua le manatuaina o ia fafine e mulimuli ane faateleina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga II.

Ina ia faʻaesea le ono mafai ona tupu se faʻalavelave, e taua le manatua e uiga i se soifua maloloina lelei ma le ala sao o le olaga. E naʻo le auala lenei e mafai, pe afai e le puipuia, ae faʻatuai le taimi saʻo pe a amata ona maualuga le tikeri o le kulukose i le masani.

Ina ia faʻamautinoaina le suka o le toto i le ituaiga o maʻisuka ituaiga II, o loʻo taʻuina mai ai fualaʻau, o le tasi o nei vailaʻau o Siofor.

E faigata tele le inisalini, ma o le faʻaaogaina o le faasiliga maualuga o le suka o loʻo faia i ni vaega.

  1. O le faateleina o le felauaiga o le membrane, e mafua mai ona o le a amata ona latou gaosia le suka ma le malosi tele.
  2. Le liua o le inisalini i le glycogen, teuina i totonu o musika ma le ate.

O le galuega o le hormoni e faapenei:

  • faʻamalosi le alaga o le kulukose i le suauu, faʻaputuina o se mea i totonu o siama,
  • o le gaosiga o siama siaki e faʻaleleia, tuʻuina atu ia i latou meaʻai talafeagai. O le mole mole e le o se faʻafefe, e le aofia ona o le membrane,
  • auai i le ate, ona o le mea o loʻo i ai se faʻasologa o le glycogen,
  • faʻamalosia le faʻavaeina o proteins, o latou faʻaopoopoga,
  • auai i le gaosia o le hormone tuputupu aʻe, e le faatagaina ai le faʻavaeina o tino o le ketone, e faʻataga ai oe e talepe mea taua.

O le hormone e naʻo le pau lea o le mea e tetee ai i le maualuga o faʻamaʻi, e le mafai ai ona tulaʻi mai le kulukose. Mai lenei mea e aoga le faʻamaualuga o le pancreas e maua ai le insulin ina ia faigofie le galuega a le tino.

O oloa e faʻateleina le gaosiga o le inisalini

I le tino, o le inisalini e faia ai nisi o galuega. O le taimi masani e nafa ma le faatumauina o le kulūkose. A oʻo ina sili atu le maualuga o le suka i le 100 mg / deciliter, o le inisalini e galue e pei o se kulūkose. Na te taitaia o ia i se ituaiga "faleoloa".

O aʻafiaga ogaoga e mafua ai ona soli i le faagasologa o le gaosia o le hormone. O faʻalavelave e lamatia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le iloa o le a le okeni e maua ai le inisalini ma pe faʻafefea ona faʻapipiʻiina fesoasoaniga e malamalama ai i auala e tutupu i le tino.

O le galuega o le exocrine (totonu) o le faʻamalositino o le vai o le pancreatic, lea e aofia ai le enzymes e manaʻomia mo le faʻaogaina o le gaioiga. Ua fuafua e saienitisi e faapea, i le averesi, mai le lita i le lita o sea suavai e faasaolotoina i le aso.

Pe a fafaga meaʻai, e maua ai le tele o hormones e galue e avea ma faʻamalosia o se filifili atoa o vailaʻau faʻasolosolo ma se mea e faaosofia ai eletise suamalie. O vailaʻau ma elemene o loʻo faʻapipiʻiina ai lenei suavai e manaʻomia ina ia faʻaleagaina ai le kulimi. Latou te fesoasoani e suʻeina meaʻai ma faʻateleina le faʻalaumalie.

O le galuega o le endocrine (totonu) o loʻo faʻaaogaina ai le faʻasalalauga o hormones talafeagai ma le faʻatonutonuina o le carbohydrate, gaʻo ma le porotini. O le gland e faalumaina le insulin ma le glucagon i totonu o le toto. O nei hormones o loʻo faʻapipiʻi e motu o Langerhans, e aofia ai le 1-2 miliona 'alalaʻau ma le beta.

O fualaʻau o le Alefa e maua ai le glucagon, o le mea moni lava o se tagata e tetee i le inisalini. E maua ai le faateleina o le kulukose. O faila Alpha o loʻo aofia i le gaosia o le lipocaine, o le matafaioi o le puipuia lea o le gaʻo o le ate.O le aofaʻi o sela e tusa ma le 20%.

Vailaau Beta e maua ai le inisalini. O a latou galuega e aofia ai le faʻatonutonuina o gaʻo gaʻo ma gaʻo gaʻo i le tino. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le glucose e ulu i totonu o masini ma sela mai le toto, ma mafua ai le faaitiitia o le suka.

O le insulin o se hormone popo. O loʻo faʻapipiʻiina e le pancreas, e pei o peta beta o tamaʻi motu o Langerhans. Le faʻamoemoe o le inisalini i le faʻatonutonuina o metabolic processes. O le mea e ofo ai, o le inisalini o se tasi o le ituaiga hormone o lona gafatia o le faʻaitiitia o le kulukose.

A aunoa ma le inisalini, o le ate ma le tino maso e matua musu lava e galue. O le hormone e iai sona aʻafiaga i fefaʻatauaiga: gasegase nucleic, fatty ma protein. E faigata ona faʻamaualuga le taua o le hormone taua. O loʻo faʻaaogaina galuega e pei o:

  • faaosofia o le fausia o glycogen ma fatty acids i totonu o le ate ma le glycerol i le tino o manu,
  • faatoaagaina mai o le protein ma le glycogen synthesis i maso pe a uma le absorption o mea amino,
  • faʻaosoina ai le faʻalavelaveina o: le faʻamavaeina o le glycogen ma le gaosiga o le kulukose e ala i faʻasalaga faʻaagaga faʻapitoa o le tino:
  • e taofiofi ai le faʻapipiʻi o tino o le ketone, le faʻamavaeina o lipids ma faʻamaʻi maso.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le le lava o le inisalini ma e le lelei le gaosia o lenei hormone e le pancreas. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le solia o faiga faʻavae uma, aemaise lava o le carbohydrate.

O le faʻamaʻi ua mafua ona o le le mafai ona maua mai le malosi mai meaai, lea ua liua i le kulukose. O le taimi lava e ulufale ai le kulukose i le toto, o lona fua faatatau e amata ona faateleina le alualu i luma. Faʻatasi ai ma le faʻamalositino, e foliga mai o se faailo e taua i le pancreas, lea e faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o le inisalini, lea e taofia ai le suka.

Afai ei ai ni faaletonu i le faagaoioia o lenei masini, ona le ulu atu lea o le kulukose i totonu o sela, ae faʻaputu i totonu o le toto. O le aofaʻi o le suka e tulaʻi e tusa lava pe faʻailoa mea taumafa pe leai se inisalini.

O lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e amata e le tino ona togi ese se isi vaega o le suka i le toto. I le tulaga masani, o le inisalini e mafai ona filifilia o se ki, lea e tatalaina avanoa mo glucose i totonu o siama ma tausia ai le tele o le suka i totonu o le toto.

Faatasi ai ma mafuaʻaga o maʻi o le maʻisuka, ua taʻua e fomaʻi mea nei:

  • O le matafaioi autu o le taʻalo lea i le gaosiga o le genetic. O le tele, o lenei maʻi e maua mai.
  • O le mamafa (e tusa ma le BMI - le numera o le tino),
  • O faʻamaʻi o le pancreas (kanesa, pancreatitis) ma gutu o endocrine,
  • Iniseti faʻamaʻi (moa, paʻu, atepatitis, maʻi),
  • Tausaga (tusa o le 10 tausaga, o le lamatiaga o le faʻamaʻi faʻalua o le maʻi)

Faʻamatalaga o maʻi

E i ai le tele o faʻamaoniga e fesootaʻi ma le maʻisuka. O maʻi e matauina latou te masani ona maua le gutu malolo, fiainu. E sili atu i le tele o taimi le fua faatatau masani o le faʻaaogaina o le vai, i le faasologa, faʻaopoopoina le tele o taimi o le urination ma urine output.

O se uiga iloga o se suiga tele i le mamafa, i luga ma lalo. E maitauina le malulu i luga o le paʻu, faʻavalea. Faateleina le vevela, vaivaiga maso, faʻamalolo umi o faʻamaʻi ma manuʻa.

O faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i faʻafitauli. Vaʻaia le vaʻai, faʻapena ona faʻaalia pea le ulu o le ulu. Paʻu i le eria o le fatu ma vae e mafai ona tupu. E masani lava ona faateleina le ate. E i ai le faʻaitiitia o le faʻalauiloaina o vae, o le faateleina o le mamafa. Faʻatelega faʻafitauli o loʻo tusia i le edema. E mafai ona e sogisogi ile acetone ua faʻaleaina e le tagata maʻi.

O le gaosiga o le inisalini pancreatic e faʻaitiitia mo mafuaaga eseese. Ioe, e taofi ona o se faaletonu i le gaioiga o le tino. O le pancreas ua taofia le galue mo se mafuaaga, o loʻo i ai se mafuaaga maʻoti.

Aisea e le maua ai e le pancreas le inisalini? O nei mea e mafai ona avea ma faʻamaʻi o se auala masani ma le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻavaivaia o le tino, maualalo le puipuiga. O le tele o le homone e afaina ai:

  • popole
  • neurosis
  • afaina o le neurological.

I totonu o le toto, o le hormone atonu o le a leai, ao le saturation o le kulukose o le a le faateleina. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai faafitauli i le endocrin structure o le pancreas, lea e manaʻomia ai le faʻatalanoaga e se endocrinologist.

E faʻapefea ona faʻafaigofieina le tino ona faʻamalosia le inisalini? Afai e itiiti se mea e faʻapipiʻi pe leai foi le insulin, e mafai ona faʻaleleia le aofaʻiga o mea e maua ai le suka, togafitiga ma inisalini (ole filifilia ole suʻega taʻitasi).

O se paleni paleni e fesoasoani e maua ai le lelei lelei, e fautuaina e 'ai i ni vaega laiti ma masani, o le mea lea matou te faia ai le tino, galueaina le aofaiga tatau o le hormone. E tatau ona e aveese pateta, araisa, semolina ma le falaoa paepae mai le meaai. A maeʻa sina taimi, toe foʻi le inisalini i le masani.

Faʻamataʻu le faʻapipiʻiina o le inisalini o le tagata e ala i le faʻalauteleina o ni meaʻai patino: lanu, fasi pasi, kapisi, apu, faʻaiʻu manu, kefir. Faatasi ai ma se ituaiga o meaai, o le okeni o le tagata e faateleina ai le tele o le hormone e faalilolilo.

Afai e le lava le togafitiga o meaʻai, e faatonuina e le fomaʻi fualaau e faʻateleina ai le inisalini. Togafitiga i fualaau faasaina e mafai ona faaopoopoina i le tele o metotia o le physiotherapeutic, ae e le tatau ona e misia le taimi pe a natia le inisalini i le aofaiga manaomia.

Faatasi ai ma le faateleina o le faagaioiga faaletino, o le tele o inisalini o le a gaosia foi, ua faailoa mai e fai soo i le ea fou.

O fea e alu i ai e fuafua ai le tele o le hormone e ulufale i le toto i le gasologa o le aso? E mafai ona e siakiina le inisalini na gaosia i le fale, o le suʻega e faia i le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi i mea faʻapitoa.

O le suʻega e iloiloina e le malosi o le paʻu o fasipepa. Afai ole inisalini e le maua i le aofaiga talafeagai, e le lava pe ua tele naua le inisalini, pe a maeʻa sina taimi e toe faia le suʻesuʻega.

O le faagasologa o le gaosia o le hormone e faʻalavelaveina i le i ai o nisi faʻamaʻi o le pancreas. Aemaise lava, o le pancreatitis e mafua ai se suiga i le tino o le tino. O se taunuuga o le afaina, o sela e nafa ma le gaosia o enzymes ma hormones oti ma ua suia i se mea fesootai.

Afai e te matauina faailoga o se suiga i le toto o le insulin, ia mautinoa e asiasi i lau fomaʻi.

O se taunuuga, e le gata o le le atoatoa o le exocrine e tulai mai (faafitauli i le gaosia o meaʻai meaai). O le pancreas ma le inisalini e le mafai ona maua le aofaiga tonu.

Peitai, e le o tagata gasegase uma e tupu aʻe togafitiga i lenei faasologa. E tupu ai tagata maʻi ua leva ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 amata ona pagatia mai le pancreatitis.

O mea eseese e mafai ona faatupu atili ai le gaosiga:

  • mea le lelei ma le le paleni mea taumafa e tele i vailaʻau faʻamalosi faigofie,
  • faateleina le atuatuvale faaletino ma faalemafaufau,
  • afaina
  • le atoatoa o le vaitamini E ma le chromium.

O le maualuga o le hormone e mafai ona tulaʻi ona o faʻamaʻi o le pancreas (o le solia lea o le galuega endocrine o le okeni), ate ma le tino i totonu o le manava o le tino, faapea foi ma le taimi o le maitaga. O laʻititi maualalo e mafai ona faʻaalia ai le vaivai o le tino (gasegase tele) ma le amataina o le maʻisuka.

I tua atu o le le lava o le inisalini o le oti lea o sel beta e faʻapipiʻiina ona o osofaʻiga o ana lava polokalama. Faatasi ai ma le leai o se siama o le hormone inisalini, e le mafai e sulu ona gauai le kulūkose, ma o le maualuga o le suka o le toto e sili atu lona maualuga nai lo tapulaa faatagaina.

Togafitiga o faaletonu

E masani lava, mo nisi mafuaʻaga, faʻaleagaina i le pancreas, lea e mafua ai le tele o le gaosiga o le insulin poʻo le le lava o le gaosiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau e le iloa pe faapefea ona togafitia le faʻamaʻi mulimuli o le maʻi faʻafuaseʻi i le taimi nei: o le mea e leaga ai, i le taimi nei e leai ni fualaau faʻamaʻi e mafai ona faʻaleleia ai le pancreas, faʻamalosia e maua ai le tele o le inisalini manaomia. Ae ui i lea, o suʻesuʻega i lenei mataupu o loʻo faʻaauau pea, o se tasi o auala faʻalauiloa o le faʻaaogaina o suauu peta pancreatic. E leʻi oʻo i le taimi nei se faʻasalalauga lautele, e fesoʻotaʻi ma nisi o faigata i le mauaina o mea e tufatufaina atu ma le tau maualuga o le gaosiga. Mo lenei mafuaʻaga, na o le pau le auala avanoa mo tagata mamai e maua i le maʻisuka o loʻo tumau pea le togafitiga o le inisalini.

O le a le mafuaʻaga o le le atoatoa o le insulin i le maʻisuka?

O se masaniga le talanoa e uiga i le leai o le insulin pe a oʻo mai i le maʻisuka ituaiga muamua. Faatasi ai ma togafitiga o le ituaiga lona lua, e leai se faaletonu o le hormone, ae ui i lea, o tino o le tino e tali atu i ai ma le vaivai tele, ma o le mea lea e le maua ai le kulukose i le tele o aofaiga.

O le ituaiga muamua e masani ona masani ai tagata talavou, ae o le maʻisuka ituaiga lona lua e sili ona taatele i le matutua o tagata. E afua mai i le mea moni e faapea o le faʻamaʻi i lenei vaega o tagata e atiae e tetee atu i le talaaga o se olaga le lelei, le lelei o meaai paleni, mamafa, ma le i ai o le tele o isi maʻi.

I nisi tulaga, o le maʻisuka o le ituaiga lona lua e alu i totonu o se ituaiga insulin-faalagolago. E masani lava e tupu lenei mea ona o le le tausisia o taumafa ma togafitiga faʻasoasoaina. Ona o le mamafa faifai pea, o le pancreas ua amata ona le toe aoga lona gaioiga, o se taunuuga o lea e le gata o le leai o se lagona lelei o masini mumu i le hormone, ae o le le lava foi o le inisalini. Na o le pau lava le auala e faʻamautinoa ai le tulaga o le soifua maloloina o se tagata e naʻo le inisalini togafitiga.

Inisalini togafitiga

I le maʻisuka o le uluaʻi ituaiga, o le tagata maʻi e faʻaalia le inisalini togafitiga, e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatonuina, talu ai i tulaga taʻitasi e tatau ona faʻapitoa se tasi. O le a le taimi e faʻafoe ai le homone ma i le a le numera e filifili ai le tagata maʻi i luga o le faʻavae o iuga o le tutoatasi na faia ai suʻesuʻega. I le gasologa o le vaiaso, e tatau ona ia mataʻituina suiga uma i le kulūkose, ma o faʻamaoniga pito sili ona taua o mea ia e maua i le afiafi, aʻo lei moe, faapea foi i le taeao, i le taimi lava e teʻi ai.

A maeʻa ona toe iloilo le faamatalaga na aoina ma isi vaega e fesoʻotaʻi ma meaʻai, mea ola, tikeri o le tino, e filifili e le endocrinologist pe manaʻomia le insulin i le umi e anapogi ai le kulukose ma pe tatau ona faia le inisalini vave ao leʻi 'ai. O le polokalame ua filifilia e se fomai faapitoa e tatau ona faaopoopo i le tuufaatasia o se meaai faapitoa.

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka i faʻamaʻi pipisi?

O faʻasolosolo maʻi faʻamaʻi i nisi taimi e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. Ae ui i lea, faatasi ai ma se tali vave i le tupu mai o se togafitiga faapitoa ma le vave amata o togafitiga mo le maʻisuka, e mafai ona alofia.

O le mea moni e faʻapea o soʻo se soliga e tupu i totonu o le okeni e mafai ona malamalama i ai le uiga o lenei mea: o le tagata maʻi ei ai lona tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, o loʻo i ai le nausea, e masani ona faʻatasi ma le vomiting. I le tulaga e na o le tiga e matauina, e masani lava ona tupu e taofi ma e talitonu o le faafitauli ua uma ona foia i lenei auala. Ae ui i lea, o le gaioiga o le okeni ua uma ona solia, o le maʻi ua faasolosolo lemu, ma a mavae sina taimi o isi uiga e amata ona faailoa mai ai: o le fatu, pulumu, afu, manava, leai o le fiaai, ma isi.O le tulaʻi mai o ia tulaga lelei e tatau ona avea o se mafuaaga taua mo le sailia o fesoasoani faʻapitoa: i lenei tulaga e iai se avanoa e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o se taimi umi e le amanaʻiaina uma ai faʻamaʻiga o faʻamaʻi pipisi, o le a faʻaauau ona oti ona sela. I le le lava o le insulin, o maualuga o le suka e maualuga i taimi uma. O se taunuuga, o le maʻisuka e atiina ae, ma o le okeni o loʻo faʻaauau pea ona faʻaleagaina taualumaga. Toe faʻafoʻiina o le gataifale gaʻo ma faʻamaonia le gaosiga o enzymes digestive - o nei mea taua e lua e feagai ma le tagata maʻi ma le fomai ao togafitia le pancreatitis ma le maʻisuka.

O togafitiga faʻapitoa o ni fesoasoani fesoasoani

O le tele ma le tele o taimi, e fautuaina e fomaʻi tagata maʻi e faʻaaoga togafitiga o togafiti faʻatasi ai ma togafitiga masani tau togafitiga.

E tele le poto masani ua maua i le faʻaaogaina o auala eseese e fesoasoani i le faʻaitiitia o faʻamaʻi pipisi i tagata mamaʻi.

I le fale, e mafai ona e teuteu teuteu mai laau togafitiga e pei o le St. John's wort, chamomile, yarrow, faapea foi mai le oats, buckwheat ma isi oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. Fua o le laurel leaves. E tatau ona 5-6 laulaʻau tuʻu le 500 ml o le vai inu, faʻaauau pea le 30 minute. Ave 1 tbsp. sipuni afa itula ao le i faia taumafataga. O le meafaigaluega e fesoasoani i le faʻaleleia o metabolic processes ma faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.
  2. O le faʻaleleia o togalaau o le chamomile, o le St. John's wort ma le mint, o loʻo i ai se faʻafouina ma le faʻamalosia.
  3. O le malosi tele i le faʻamalosiina o le pancreas ma le faasaʻoina o faʻamaʻi suka i togafitiga a tagata e maua i le faʻaaogaina o le keke monastic.

Ae ao leʻi faʻaaogaina soʻo se faʻamalosaga mai se faletupe o le atamai o tagata, e manaʻomia le faʻatalanoaga a le fomaʻi. E tatau ona manatuaina o ia tupe e mafai ona faʻaaogaina o se auala faaopoopo e togafitia ai se maʻi.

Le taua o mea taumafa

O le taua tele i le faʻamautuina o le tino o le oti.

O le taimi e toe faʻaleleia ai pe a uma le anapogi e manaʻomia le usitaia o tulafono nei:

  1. O Porridge i luga o le vai e tatau ona i luga o le lisi.
  2. Suavai (kuka poʻo minerale e aunoa ma le kesi) e faʻaaogaina i aso uma ma i le tele o mea.
  3. Meaʻai e faʻatagaina i naʻo masini, faʻafefiloi poʻo le uila.
  4. Taumafa - masani ma le faʻasalaga (5-6 taimi i le aso).
  5. Mea manogi, falai, meaʻai vevela, ulaula vevela, vaʻavaʻai o loʻo i lalo ifo o le faasaina.
  6. Faʻasaina le inu ava malolosi ma ulaula.

Fautuaina table table diet 5P. E maua ai le faʻaofiina i totonu o le taumafataga o mea e mafai ona faigofie.

Faatasi ai ma oloa e faaleleia atili ai le gaioiga o le gland:

  • meaola moa ma le lapiti, vela, povi,
  • ituaiga iʻa e maualalo le gaʻo,
  • moa ma moa fuamoa,
  • oloa susu
  • fualaau mata, fua, vine,
  • mea inu - lauti tiamata, se teuteuga o sisi o le rose po o chamomiles.

E tatau ona manatuaina o ipu e 'aina na o le mafanafana.

Faasaina

O mea e mafai ona faʻaosoosoina ai se faʻavavega o pancreatitis:

  • sausage, meaʻai gaʻo,
  • mai fualaʻau - kilika, aniani, tamato, pateta,
  • nisi fua - tangerines, oranges,
  • strawberries, fugalaau,
  • kofe, pia, meainu suamalie,
  • aisa kulimi.

E le fautuaina le fafagaina o meaai.

I le maeʻa ai o meaʻai e manaʻomia, o le faavae lea mo le toe faʻafoʻiina o le pancreas.

Soifuaga

Ina ia maua se faʻaleleia lelei, e fesoasoani i le olaga saʻo. E maua ai:

  • fetuunaiga o uiga faaalia i meaai,
  • faʻatauga o meaʻai
  • tausia le paleni i le va o le malolo ma le atuatuvale,
  • nofo i le ea i aso uma
  • faamalositino.

O se mea taua e manaʻomia o le faʻaaogaina o le malosi tele o le tino.

O le toe faʻaleleia o pancreatic o se faʻalavelave faigata ma umi. O nisi taimi e tafe mo le tele o tausaga, ma o nisi taimi e tatau ona e pipii atu i fautuaga a le fomaʻi i luga o le mate ma ave le enzymes i le olaga atoa.Ae peitai, o le faatoilaloina o faigata, e mafai ona e ausia se manumalo atoatoa i le maʻi.

O le maʻisuka ma le pancreas e togafitia i se faʻalavelave aua e fesootaʻi le tasi i le isi.

O le maʻisuka ma le pancreas e fesoʻotaʻi vavalalata. Talu ai ona o le faaletonu o le mulimuli o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻi.

Faʻafefea ona tausi lou tino? Faʻafefea ona togafitia le pancreas, pe a fai e faʻavaivaia ana galuega? O nei mataupu uma e tatau ona malamalama i ai ina ia mafai ai ona pulea le setete o lou soifua maloloina.

Pancreas galue i le maʻisuka

O le pancreas o se okeni taua lea e faʻamaonia le lelei o le faʻatinoga o le digestive ma endocrin system. A aunoa ma le sua pancreatic ma nisi o hormones e gaosia e le gland, ua faʻalavelaveina le metabolism. Afai e le faia e le pancreas ana galuega tauave, pe a mavae se taimi e lagona e se tagata se malaise matuia.

O le maʻi suka e foliga mai e mafua mai i le gaʻo o le organoc endocrine. O le pancreas o loʻo i ai se fausaga faigata tele. O motu o Langerhans e naʻo le 2% o le eria o le okeni, ma o le mea moni, latou te nafa ma le gaosia o hormones talafeagai mo le faʻamautuina o le metabolism.

Afai o faʻamaʻi peta o loʻo i luga o tamaʻi motu ua faʻaumatia, e leai se inisalini - o le hormone e gaosia ai le kulukose. O lona sili atu e mafua ai le tulaga o le hypoglycemic, ma o le faaletonu o le faateleina lea o le suka o le toto.

Vailaʻau Beta e mafua mai i faʻamaʻi eseese. Ae o le tele o taimi, o le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans e mafua mai i se malaise lauiloa pei o le pancreatitis. Talu ai ona o le atinaʻega o le faʻaogaina o le mea leaga, o le pancreas e taofi le lafoina o enzymes i le duodenum. Latou te tumau pea i totonu o le tino o le okeni ma amata ai ona faalilolilo i latou lava.

Pancreatitis e matautia aua e faigofie ona fenumiai ma le masani masani. Ua alu ese le osofaiga, e leai se tasi e sailia togafitiga. O le faʻamaʻi e tafe atu i totonu o se taimi umi. O le faʻamafanafana e faʻaleagaina ai sela o le beta, e mafua ai le le atoatoa o le inisalini.

E masani ona fesiligia tagata maʻi pe o tiga le pancreas i le maʻisuka. Talu ai ona o le maʻisuka ma le pancreatiti "alu", i le taimi o le osofaʻiga o se faʻamaʻi masani, o le tiga e mafai ona tupu i le pito i luga tauagavale.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le pancreas i le maʻisuka?

I aso nei, e leai ni metotia faafomaʻi e toe faʻafoisia atoatoa ai galuega pe a maʻi se tagata i le maʻisuka. Peitai, e mafai ona toe faʻafoʻi ona sela. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaogaina le totoina o le gaʻo ma isi faʻataʻitaʻiga ma se laʻititi laʻititi o aʻafiaga.

O le pancreas i le maʻisuka e manaʻomia le lagolago faifai pea. O le mea lea, e tatau ona mulimuli ma le faʻaeteete i fautuaga uma a le fomaʻi.

E faʻapefea ona togafitia le pancreas ma le maʻisuka?

O le tali e tasi - i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi. E naʻo se fomaʻi agavaa e mafai ona filifili le faiga saʻo togafitiga e aoga i se mataupu faapitoa. Ina ia mautinoa e lelei le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona mautinoa le faʻaaogaina o le inisalini. O le tagata maʻi lava ia na te faia le vailaau faatonuina ma mulimuli i se meaai.

E faʻapefea ona faia le galuega o le pancreas

  • - aso
  • - buckwheat
  • - sua pasili
  • - lemoni
  • - meli
  • - lanu tiamata
  • - tulaʻi alovae,
  • - Hibiscus tea
  • - faʻavaeina o se faasologa,
  • - faʻafefeteina o fuga o linden,
  • - faʻasalaga o fualaau.

Le faia o le pancreas galuega uʻameaia faamamaina i lea taimi ma lea taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e 'ai e le itiiti ifo ma le 15 aso i taeao uma mo le 2 vaiaso i taeao uma i le va o le 6-10 itula i luga o se manava gaogao.

Afai e te manaʻo e inuina, faʻaaoga vai inu pe, pe a mafai, vaipuna. A maeʻa le 30 minute, amata le taeao.

I se isi itu, ia faʻaaoga se 10-aso e tilotilo ai ma le tao.I le afiafi, fufulu mama se ipu o le cereal ma sasaa i le kefir (0.5 l).

I le taeao, vaevae le falaoise i ni vaega se lua: 'ai le tasi e pei o le taeao, ma le lua 2 itula ao lei alu i le moega.

Faʻaaoga mo le pancreas ma le pasili. Tipi ni nai lala o le mutia i totonu o se mea faʻafefiloi ma se naimoni laitiiti e peʻe mai fatu. Faʻaliliu le masini e mafua ai i se salati pai ma tuu se pusa i lalo ifo. "Faʻamama" mea o loʻo i totonu o le sieve e ala i le fafagaina i le 1-1.5 lita o vai mama.

Liligi le meainu inu i totonu o se isi atigipusa ma inu i le aso, faaopoopo le meli i le tofo. Ole vasega o lea faamamaina e tatau ona 5-6 aso. Inu pe tusa ma le 3 lita o le vai i aso taitasi, ae mo sina taimi ia taumafai e taofi le inu o le keke ma le kofe uliuli.

Faaaoga vai e avea o se mea inu - e mafai ona avea ma minerale, kuka, tautotogo. E le gata i lea, o fualaau suamalie mamago, o suavai fou ua suamalie mai fualaau faisua ma fualaau aina e talafeagai. O aso uma lava, aemaise lava i le taeao, inu vine vao, lea e mafai ai ona e faʻaopopo sina lanu lanumeamata, susuga o le sipuni po o le hibiscus tea.

Le faʻafefeteina o le pancreas, faʻaaoga mea manogi, aniani ma le kalama, faʻamafaʻi, galala. E le gata i lea o le taumafa e tatau ona avea ma leki ma faʻi fatu. O le faʻaaogaina masani o fugalaau, sorrel, barberry ma le pomegranate e faʻaleleia ai le galuega o le pancreatic. I le faʻaopoopoga, mai lea taimi i lea taimi faia vasega o faʻamatalaga o le faasologa, linden fugalaau ma vine vao.

Aua le faʻafefe ma faʻaitiitia le taumafa ava malosi. Aloese mai mea manogi, ulaula, ma falai meaai. Ia tuʻuina ese le suka mai le taumafataga mo sina taimi, ma e mafai ona e inu teas, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le puʻeina o fua mamago. Taumamafa i mea taumafa.

E faʻafefea ona faʻaleleia atili le pancreas: faʻapefea ona galue, ia faʻamautu mea e fai, togafitiga faʻatoʻaga

Faʻafefea ona faʻaleleia le pancreas, pe a fai ua maua i le solia o lona gaioiga? O le pancreas o se okeni o le fualaau oona, e faia ai se vaega i totonu o le lotoifale ma fafo. E maua mai ai enzymes e aofia ai i le gaʻoina o otaota, ma hormones e faʻatonutonuina ai le aofaʻi o gaʻo i totonu o le toto.

Faʻasologa o faʻamaʻi pipisi

E faʻapefea ona galue le pancreas, oa faʻamaʻi e mafai ona maua?

O faʻafitauli o le okeni e aʻafia ai le faʻatinoina o le tino atoa o le tino. O faʻamaʻi faʻamaʻi e oʻo mai i togafitiga faafomai:

  • afaina o le okeni (pancreatitis),
  • oncology pathology,
  • uila
  • pancreatic necrosis,
  • maa i totonu o laina o le gland,
  • maʻisuka

E masani lava, e tupu vave faʻamaʻi faʻamaʻi, o lona uiga e taua tele a latou faʻamaʻi taimi ma togafitiga. O le a le mea e fai pe a fai e le lelei le pancreas, ma o a faailoga ma faailoga o faʻamaʻi?

Gaoioiga e taulai i le faʻaleleia o le gaioiga o le pancreas

O le pancreas ua faʻaleagaina ona o se olaga le lelei. O meaai le lelei ma meaai le lelei e i ai foi se aafiaga leaga i le tino.

Ina ia faʻavaeina le galuega a le gland ma ia fesoasoani i ai, e mafai e tagata uma; e lava le mulimuli i tulafono faigofie.

E tatau ona mafaufau i nisi o fautuaga o le a fesoasoani e faʻamaonia le gaioiga o lenei okeni taua ma aloese mai togafitiga uumi ma isi mea le lelei:

  1. Faʻaititia le faʻaaogaina vave o taumafa. O nei meaʻai e matua afaina ai, aua o loʻo i ai le tele o gaʻo ma isi faʻaopoopoga e faʻalavelave ai le gaioiga o le tino.
  2. Taumafai e aua nei inu meainu. O faʻafitauli o le carbon dioxide o loʻo aofia i totonu o le vai e faʻafefe ai le mucous membranes o le tino o meaʻai ma faʻafefe ai se faʻaogaina o le faʻaogaina.
  3. O le faʻaaogaina o le tele o laʻau e mafua ai ona maua e le gland le maualuga o le inisalini e faʻamautinoa ai le maualuga ole kulukose o le toto. Faatasi ai ma le faʻaaogaina atili o meaai suamalie i meaʻai, o le galuega failautusi ua vaivai, o se taunuuga, o le maʻisuka e atiina ae.
  4. Aua le inu kofe i luga o se manava gaogao. O lenei mea inu e mafua ai ona faʻamalosi faʻamalosi le tele o elemene oona, lea e faʻamalo ai puipui o okeni nai lo meaai.
  5. E fautuaina ina ia faʻatapulaʻa meaʻai vevela, ulaula meaʻai, fasia manu.

Afai ei ai se faaletonu o le pancreas, ona tatau lea ona faʻaeteete faapitoa i le auai o le ava malosi ma le tapaa tapaa i le atinaʻeina o gaʻo. O le tele o toxins o lo oi totonu o nei oloa e mafua ai le pala o le gland, ma o le mea lea na mafua ai ona suavai le sua o le pancreatic ma e le ulufale ai i le duodenum.

Fesoasoani i le pancreas ia manuia e ala i le fetuunaiga o le meaai. E fautuaina e 'ai soo, ae i ni vaega laiti. O lenei mea o le a le mafai ai ona faʻaitiitia le tino, e aloese ai mai le faʻalavelaveina o ana galuega ma foliga mai o pancreatitis.

Mea ma ipu e faʻaleleia ai le pancreas:

  • fualaau fai sua
  • fufuluina fualaau faisua
  • falaoamata
  • laʻau manu, iʻa, fuamoa,
  • meaʻai gaʻo susu, fulufulu malo, kefir,
  • uliuli, fugalaau, cherries, suamalie, apu, pulu,
  • sua suamalie fou, suavai e aunoa ma le kesi, o se teuteuga o vine.

E tele mea e te manaʻo ai ina ia maeʻa le taumafataga, e te lagona sina fiaʻai. E masani ona masani ona o le kulukose ma meaʻai e ulufale i le toto 20-30 minute pe a uma ona 'ai.

O le a le maʻisuka

E oʻo lava i le maʻisuka, o le taumafataga e mafai ona lelei ma eseese. O taumafa masani e fesoasoani e puipuia ai le suka i le maualuga ma faʻamalosia ai le gaioiga o le pancreas. Lalo o se faʻataʻitaʻiga o se lisi mo le aso (ma kuka kuka).

Breakfast

Oatmeal ma fugalaau ma le apu. Liligi 100 g o Hercules oatmeal ma 2 ipu vai ma simmer mo le 20 minute. Pe a sauni, faʻaopoopo le 30 g o fugalaau ma le afa o le apu i le fasi pepa.

Teu salati i le 'ie. Tasi se falala se tasi ma faʻafefiloi i luga o se mea lelei. Faaopopo i ai meaʻai ma se sipuni o le suauʻu olive.

Seleti Soup. Uu 100 g o laau tipi po o seleni seleni ma se sipisi tipi. Liligi le kuka i le 1 lita o le vai inu, kuka mo le 5-7 minute. Faʻaopopo se moa mata, sua o le tipolo, otaota ma masima e tofo ai i se vaitafe lanu.

Pulisi tila ma le failaʻau. Faʻasalalau 500 g o le moa moa i totonu o se faʻi meaʻai ma le 'aisi sipuni, faʻaopoopo 1 tbsp. lala ma le susu. Tulisi pepa ma tao i totonu ole ogaumu poo fuʻu faatasi ma le 300 g o le falelola.

Omelet ma le siʻi kuka. Tasi le 70 g o le siʻisiʻisi o le siʻi kuka ma faʻafefiloi ma le fuamoa seia oʻo ina lamolemole. Fuga i totonu o se pani i lalo o le tapuni. Pe a auauna atu, fufuluina i laau.

Kukama ma le togi o le atisiliko ma le kulisi. Tini 100 g fualaau faisua ma le 50 g o le cheese cheese, faʻafefiloi ma afu gaosi, se sipuni o le suāuʻu olive, faaopoopo ni fatu sunflower.

Salmon ma fualaau faisua. 'Otiʻoti i totonu o ni nai cubic zucchini, kāloti, pi vine, logo ata ma tamato. Simmer mo le 20 minute i lau lava sua. Liligi le 200 g o le fusi salu i le sua o le tipolo, masima ma tao i totonu o le ogaumu.

O le faʻaaogaina o meaʻai fautuaina ma le tausisia o tulafono o meaʻai lelei e taua tele mo soʻo se tagata e lamatia mo le atiaʻe o le maʻisuka.

Ae mo tagata maloloina uma lava, o le a latou manuia. O le pulea o le tagata lava ia e fesootaʻi ma nisi o tapulaʻa i meaʻai ma le olaga, ae o tagata uma lava e iai le mana e tulaʻi aʻe ai i luga o le faʻamaʻi, e le faatagaina ai e pulea le ola.

  • Dubrovskaya S. "Meaʻai mo le maʻisuka."
  • Danilova N. "Meaʻai mo le maʻisuka: o fua sili ona lelei."
  • Bashkirova N. O Le Tusi Tele o Tisuka.
  • Popova Yu. "O loʻo maʻi le maʻi suka. O togafitiga sili ona aoga. "
  • Milyukova I. "Meaʻai talafeagai mo le maʻisuka."
  • Danilova N. "Ola maloloina o le maʻisuka i totonu o le 30 minute: vave, lelei ma maloloina."

O le inisalini o hormone pancreatic o loʻo i ai se aafiaga faʻapitoa i metabolic process in almost all tissues. E na o le pau lea o le homone i le tino e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le inisalini e faʻamalosia atili ai le siama i le kulukose, e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen polysaccharide # 8212, o le ituaiga autu o le teuina o faleoloa kulukose.

O le solia o le pule faalilolilo o le hormone e mafua ai le le lava o le tino.

O le le atoatoa o le inisalini o se vaega autu lea i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faalagolago i le maʻisuka).

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai se gasegase ole inisalini, lea e faʻaalia ai ile solia o le gaioiga a lenei hormone i luga o le tino.

E lua ituaiga o inisalini:

  • Pancreatic (ona o suiga i sulu o le pancreas).
  • E leai se pancreatic (e le fesootaʻi ma le le lelei o le pancreas).

I tagata gasegase i le tino e le o le pancreatic, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina masani, ma o nisi taimi e sili atu, peitaʻi, pe o lona lava gaioiga poʻo lona faʻamatalaga ile maualuga o le cellular ma le tissuʻu ua faʻavaivaia.

O le faaletonu o le inisalini o le pancreatic e masani lava ona mafua ona o le faʻaleagaina o peta paneta. O nei siama e maua ai le 65-80% o le vaega endocrine o lenei okeni.

O peta Beta o se vaega o tamaʻi pancreatic (motu o Langerhans) poʻo le faʻaputu i ni fuifui vine. O le faʻamaogaina o peta peta o le iuga lea o le faagasologa o le autoimmune ma le mafuaaga o le maʻisuka.

Mafuaaga o le faamai

O mafuaʻaga o le le lava o le insulin e:

  • Faʻasologa o le gaʻo, togafitiga faʻapitoa o seta receptors beta).
  • Flammation o le pancreas poʻo le gall sch.
  • Pangreatic tipiga, o lona faʻalavelave.
  • Suiga o sclerotic i totonu o vaa (e taʻitaʻia ai faʻafitauli o le tino i le pancreas, e mafua ai le le lelei o ana galuega).
  • Faʻaleagaina o le faʻasologa o enzymes.
  • Iniseti, faʻamaʻi faʻamaʻi e oʻo atu i le faʻavaivaia o le tino puipuia.
  • Le lava le inisalini ma le atuatuvale le popole, popole. I le taimi lava e tasi, o le kulūkose i totonu o le toto e tulaʻi mai.
  • Le lava o faamalositino po o, i se isi itu, gaioiga faaletino sili. O mea uma e lua ma le le lava o le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faateleina o le toto suka ma le televave o le faʻasologa o inisalini.
  • O le i ai o tumepa i le pancreas.

O le le lava o le faʻaaogaina o puipuiga ma le zinc i le faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o taumafa o le uʻamea e mafai foi ona aʻafia ai le inisalini. E mafua lea ona o le zinc, faʻatasi ai ma isi mea, e fesoasoani i le faʻapipiʻiina o le inisalini ma ona felauaiga i le toto.

O le mamafa tele i totonu o sela o le pancreas e faia ai se avega faaopoopo, ona o lea mea e mafua ai le itiiti ifo o le insulin nai lo le mea e tatau ai.

Fesoasoani i le atinaʻeina o le inisalini o meaʻai o loʻo i ai cyanides (sorghum, ufi, aʻa).

O le maʻi suka e tupu pe a maualuga le maualuga o le suka (glucose) i le toto nai lo le mea masani. E lua ituaiga autu. O loʻo taʻua i latou o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O lenei maʻi e lauiloa foi o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, e tupu i tamaiti ma tamaiti. O le taʻitaʻi i totonu o Initia o Initia. I Rusia, latou te mafatia i le fiaselau afe o tamaitai ma alii. E tusa ai ma faʻamatalaga, i le 2025 o nei fuainumera o le a faalua.

O le maʻi e masani lava ona tupu vave, i totonu o ni nai aso poʻo ni vaiaso mai le taimi e taofi ai e le pancreas le gaosia o le inisalini. E togafitiga i le inisalini ma le soifua maloloina.

I le tele o tulaga, o le maʻisuka ituaiga 1 e manatu o se faamaʻi autoimmune. O le puipuiga o le tino e masani lava ona maua ai auupega e puipuia mai siama (siama ma siama).I faʻamaʻi o le autoimmune, e maua mai ai faʻamaʻi e faasaga i vaega o lona tino.

Afai ei ai le maʻisuka ituaiga 1, e maua ai auupega e faʻapipiʻi i vela beta e maua ai le inisalini i le paʻu. Latou te faʻaumatia nei siama. O loʻo talitonuina o se mea e faʻaosofia ai le puipuiga o le tino e maua ai nei auupega. E le o iloa le amataga, ae o le talitonuga e lauiloa e faapea o le siama e tuuai.

O le maʻisuka ituaiga 1 e seasea ona fesootaʻi ma isi mafuaʻaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ogaoga tele o le pancreas poʻo le taotoga o taʻavale mo mafuaaga eseese.

E taua foi o le maʻisuka e le o le insulin. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona atiaʻe pe a uma le 40 tausaga (ae o nisi taimi e tupu ai ma tagata talavou). E sili atu ona taatele i alii ma tamaitai o loʻo mamafa pe mamafa.

Faatasi ai ma lenei faamai, o faailoga e masani lava ona tupu malie (i le tele o vaiaso po o masina). E mafua ona o le tino o loʻo maua pea le inisalini (e le pei o le maʻisuka ituaiga 1).

O a mea e masani ona tupu pe ae feagai muamua ma lenei maʻi:

  • fia inu pea
  • tele se urini
  • vaivai, leiloa o le mamafa ma lagona le mama

O faʻamaoniga o loʻo i luga e masani ona tupu vave, i totonu o nai aso poʻo vaiaso. A maeʻa le togafitiga, o le a le pine ona toe faʻavae ma alu ese. Ae ui i lea, e aunoa ma togafitiga, o le maualuga o le toto (glucose) e maualuga tele.

Afai o loʻo i ai pea, e le o toe lava le vai (o le faʻamalaina) ma o loʻo i ai se avanoa e paʻu ai i se paʻu ma le oti. O le mafuaʻaga o lenei mea, e te maua mai le tele o urini ma inu. O le galu o le kulukose e tupu i le uila aua o le tele o le vai e pasi i fatugaʻo.

E pei ona uma ona taʻua, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona faasolosolo malie mai ma e mafai ona le mautonu i le tepa muamua. E tele fafine ma alii e maua i le maʻisuka mo se taimi uumi ao le i mauaina.

Aʻo faasolosolo malie ona amataina faʻamaoniga, e mafai ona e faʻaaoga tele le inu tele, vaivai vave ma le le malamalama mo sina taimi oe maʻi. E le gata i lea, o le faʻaaliga e mafai ona faʻafuaseʻi, ma o faʻamaʻi pipisi e pei o le faʻaauau pea o le faʻaaogaina e masani ona tupu.

Ae ui i lea, o nisi tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e leai ni uiga pe afai e le maualuga tele le suka suka. Ae, e tusa lava pe e leai ni au faʻaʻailoga, e tatau ona togafitia oe e faʻaitiitia le ono aʻafiaga o faʻafitauli.

Afai ole faaletonu o le pancreas, o le faagasologa masani o le gaosiga o le inisalini e manino le afaina. E tasi le pasene pasene puipui mai le maʻisuka ituaiga 1 e le oi ai, talu ai o le gasegase o le tino e tele sona sao i lona atinaʻeina.

Ae o le puipuiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago ile maʻisuka (ituaiga lona lua) e mafai ma e tatau ona mulimulitaia. O le maʻi e afua ona o le sili atu o meaʻai gaʻo i le taumafa ma le le atoatoa o le tino, o lona uiga, o se olaga le taua.

O le le atoatoa o le inisalini e tupu pe a sau i le maʻisuka ituaiga 1. I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le hormone e sili atu nai lo le mea e gata ai, ae o siama e tali atu i le leaga ma o se taunuuga e le lava le kulukose.

O le ituaiga muamua e masani ona tupu i tupulaga talavou. E seasea ona maua i tagata matutua, oe, ona o le mamafa o le mamafa, le paleni o meaai ma le faʻamaʻi faʻamaʻi, e masani ona afaina mai le ituaiga faʻamaʻi lona lua.

Lafoina o meaʻai

E faʻapefea ona faia le pancreas ma meaʻai, fualaau faʻasaina ma togafitiga faʻatoʻaga?

O le masani masani o le tino e tupu pe a faaopoopo atu oloa e aofia ai se numera tele o enzymes ma le bifidobacteria i le lisi lea e fesoasoani e faatulaga lelei le faagasologa o otaota. Afai e le lava le enzymes, ona mafai lea ona faʻaaoga sauniuniga o ausilali e aofia ai enzymes.

O le faʻamalosi o le pancreas e ala i togafitiga faʻaleaganuʻu e faia i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, atonu e mafai ona:

  1. Centaury vao. 1 tsp faʻasalaga faʻasalalau i le 1 ipu vai inu, faʻafeiloaʻi. E tatau ona e ave le vai i totonu o le ipu 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga. O le meafaigaluega e faʻatautaia le galuega a le tino, e faʻaleleia ai le manaʻo ma faʻaleleia le gaioiga o le gland.
  2. O le suamalie o le pateta ua faʻafefiloi ma vai inu, ma ave i luga o se manava gaogao.
  3. E mafai ona e faia le lauti mai le clover, aʻapa ma le fuimu.
  4. O teuteuga o elderberry blackberry ma barberry e lagolagoina le gaioiga o le gland.
  5. Tino mai Schisandra chinensis, Rhodiola rosea, ma fesoasoani i le ginseng. E tatau ona faia i vasega.
  6. O le Propolis ma le mummy foi ei ai se aoga aoga i le galuega a le tino.

Le faaaogaina o fualaau faasaina

Ina ia faʻamaonia le galuega a le pancreas, o lona lagolago poʻo le puipuia o faʻamaʻi, o vailaʻau faʻaaoga e faʻaogaina ai le faʻaleleia o le gaioiga o le okeni. O nei mea e aofia ai oloa e aofia ai enzymes.

E le talia e le tagata ia te oe le faʻamaʻi pe afai e le galue lau pancreas.

O sauniuniga o le enzyme e masani lava e le mafua ai ona maua mai ai allergies ma aʻafiaga i tagata, o loʻo latou talia lelei. Latou te le gata ina auai i le faʻaleleia atili o le faʻatinoga o le faʻaogaina o meaʻai, ae mafai foi ona faʻaitiitia le tiga, paʻu, o le fatu ma le gaioiga.

O vailaau nei e mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le gaioiga o le faʻaogaina o meaʻai:

E tatau ona e nofouta o nei fualaau oona e maua ai le polotini fusi, o lea e le mafai ona faʻaaogaina mo allergies i puaa.

Le faʻaleleia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o fualaau o loʻo iai le inisalini e faʻaaoga. O lenei fuataga e talafeagai pe afai e faʻaitiitia le galuega o le endocrine o le pancreas.

E faʻapefea ona sili atu le galue o le pancreas i le tuʻufaʻatasiga lautele

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le pancreas?

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le pancreas? O lenei fesili e fiafia i le tele o tagata gasegase. O le pancreas e taua i le faʻaogaina o le tino.

O le enzymes o lenei okeni e aofia ai trypsin, lipase, ma amylase.

O se vaega o meaai e 'ai e se tagata i le taimi o le aoauli poʻo le taumafataga o le a manaʻomia ai le aofaʻi tatau o le suasusu gaʻo e eli i totonu o le manava.

Gastrointestinal physiology.

I a matou mea taumafa e tele naua oloa e faigata ona eli, o lea e tatau ai ona e 'ai i sina vaega itiiti. O mea taua e pei o le inuina o le ava malosi, faamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi, le lelei o meaai, mafua ai le tele o le faaleagaina o le gland. E le pei o le ate, ua leai se malosi e mafai ai ona toe faʻafouina o le hepatocytes.

O le mea lautele, e le faigata tele ona toe faʻafoisia le gaioiga o sosolo maloloina ma, e tusa ai ma le gaosiga masani o enzymes. Ina ia mafai ona tali le fesili i le auala e toe faʻaleleia ai le gland, e tatau ona e suʻesuʻe nisi o vaega o se soifua maloloina lelei.

O fomaʻi e le o taʻu fuaina mai se taumafataga mo le tele o faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai. I le tele o auala, o le taumafataga mo faʻamaʻi pipisi e foliga tutusa ma le taumafataga o tagata e maua i faʻamaʻi o le ate ma le gall mulimuli mulimuli.

O le faʻaseseina mai le gaʻo, e fautuaina ai meaʻai falai, ae o loʻo i ai le tasi vaega.

O le mea lea, e tatau ona e ave le enzymes i le ituaiga vailaʻau. Latou te le afaina le pancreas ma e le afaina ai le tino. O lenei mea e mafai ai e oe ona toe faʻafoʻisia atoatoa le galuega a lenei tino.

O a faʻamaʻi e mafua ai ona le lelei le pancreas?

E tele faʻamaʻi e faʻalavelaveina ai galuega a lenei tino.

  • O le maʻi suka. O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i se faʻalavelave matuia o le pancreas, ona o le mafuaʻaga o le inisalini ua gaosia i le tele o mea.Ole iniseti masani o le inisalini e manaʻomia e lagolago ai se tagata maua i le maʻisuka. I aso nei, o le toe faʻafouina o le pancreas ma le faʻamaʻi e le mafai. Pau lava le mea e mafai ona e faia o le mulimulitai i se meaai fautuaina ma ave vailaʻau. O loʻo i ai se masalosalo e mafai ona toe faʻafoʻi le pancreas i le gaʻo o le gaʻo i le ponaivi, ae o sea gaioiga e matautia i totonu ia te ia lava.
  • O le pancreatitis o se tasi faʻamaʻi lea e mafua ai le le lelei o le pancreas. Faatasi ai ma lenei faamaʻi, o le a amata ona amataina i latou lava ia sel amata. O le pancreatitis e mafai ona tutupu uma i le gasegase ma le masani. Ina ia mafai ona toe faʻafoʻi le pancreas i le faʻamaʻi, e fautuaina le anapogi faʻapitoa. E fesoasoani lenei mea e taofi ai osofaʻiga o pancreatitis. O le tino o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le mea moni o le togafitiga faʻapitoa e manaʻomia. Ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻiina galuega faʻapitoa e mafai ai, o togafitiga faʻapitoa (meaai ma vailaʻau) o le a manaʻomia. Ina ia aua le faʻamalosia lou tulaga, e tatau ona e aloese mai le inu ava malosi.

Aiseā e tupu ai faʻalavelave o le pancreatic?

O le pancreas e lua galuega taua. E maua mai ai le sua suamalie e aofia ai enzymes. Oona e ulu atu i le duodenum, lea e avea foi ma vaega i le gaogao. E i ai se isi galuega taua e faia e le pancreas.

O lenei tino e nafa ma le gaosia o le inisalini, lea e fesoasoani i le tino e faʻaaogaina ai le kulukose. I le solia o lenei galuega, o loʻo maua ai le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi e matua faʻalavelave lava, ma e mafai ona lagolago i le masani ai o le gaʻo ona o le inisalini o inisalini, lea o le a faatonuina e le fomai.

O se fuainumera tele o meainu malosi, tulaga faʻalavelave ma le faʻalagolago i tapaa, faapea foʻi ma meaʻai gaʻo e faʻaosofia ai le atinaʻe o pancreatitis.

E masani lava ona tupu lenei faʻamaʻi i se pepa le tumau seia oʻo i le taimi e amata ai le osofaʻiga. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le pancreas ua matua aʻafia, e matua faigata lava ona toe faʻafoʻi.

I se tulaga maualuga atu, o le pancreatitis e mafua ai le vevela leaga o sela, lea e masani ona mafua ai le oti.

O le faatosinaga o masaniga leaga ma le le lelei o meaai i luga o le pancreas.

E iai faʻamaoniga e mafai ai e oe ona fuafua pancreatitis:

  • tulaga vaivai
  • pallo o le paʻu
  • vili
  • manava manava
  • tiga i le manava.

Ole toe faʻafouina ole pene naʻo le amataga o le faʻamaʻi.

E tatau ona e mataʻituina pe afai o loʻo i ai ni mea i luga o le pitonuʻu o loʻo i luga ae o le pute, aʻo e tatau ona e sailia le fesoasoani a se fomaʻi. O le mea moni o lenei uiga o se uiga o se osofaiga o pancreatitis. I le aluga o taimi, o lenei tulaga o le a sili atu ona faigata, o le faasolosolo malie o le fagotaina o le a tele ina tupu ma sili atu le malosi o le faʻaalia.

Ina ia mafai ona taofi le osofaiga, o le faʻaaogaina o analgesics malolosi o le a manaʻomia. Latou te le galue vave, ae pe a uma ona faʻamamā le tino. Ina ia faʻaitiitia lou tulaga, e te manaʻomia se meaai malosi, o nisi taimi e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le anapogi faʻamalosi. Afai o le tiga e malosi tele, ona manaʻomia lea o le faʻaaogāina o le alavai.

Pancreatitis e faʻaalia i osofaiga masani. I le taimi o le osofaʻiga, e mafai ona e inu vai inu, o se mea e fai mai fualaau mamago. O nisi taimi e manaʻomia e le tagata maʻi le falemaʻi. Afai e masani ona osofaʻia osofaʻiga, o lona uiga o loʻo taʻu mai ai se maʻi tumau o le maʻi, o lea e tatau ai ona e tausisia se meaʻai i lou olaga atoa.

A maeʻa le osofaʻiga, o le a manaʻomia ona e tausia le toe faʻafoisia o le galuega a le pancreas. Ina ia faatumauina le tino, o vailaau ua faatonuina e suia ai le enzymes. O loʻo maua i le tulaga o laupepa poʻo kapula. O fualaau faʻasaʻo e faʻafaigofie le pancreas.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le pancreas? Faʻaaofiofi le pancreas o le faʻamamaina lea o le uta i luga. O le faʻaofiina o meaai maualalo-kalori i totonu o le taumafataga o le a faafaigofieina ai galuega a le tino.

Ia mautinoa ia 'ai meaʻai e tele ai porotini, faʻataʻitaʻiga, lafumanu ma vela, moa.

E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o falaoamata oloa, mea manogi, mea manogi ulaula, ava malosi, meaʻai vevela.

Vaitausaga o le a mafai ai e oe ona mataʻituina le setete o le pancreas i le taimi o le toe faʻaleleia.

Faʻasoʻotoga o mea taumafa, meaʻai mamā o le a fesoasoani i le faʻaleleia o le pancreas.

Vailaau vevela o le a aoga. Oatmeal, semolina ma le sukalati e mafai ona faʻaleleia le soifua maloloina o se tagata.

Ioe, o togafitiga uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga