Meaʻai mo le maʻisuka: mataupu lautele lautele, o se lisi o mea faʻapitoa ma le faʻaogaina o faʻasologa

Taumafa i meaʻai - o se tasi o auala sili ona taua o le togafitia o tagata e maua i le maʻisuka, o le vaega sili ona taua i le mauaina o se taui mautu mo le gaosiga o gaʻo, ma i le taimi o le inisalini - na o le tasi lava auala e faʻalauteleina ai le ola o se maʻi i le IDDM. I le taimi nei, o le 50% o le togafitiga manuia mo le maʻisuka (30% ua tuuina atu i le inisalini togafitiga ma le isi 20% e usitaia ai le tulafono o le aso, taimi ma taimi o inisua ma le gaioiga faaletino), o se tasi o "poutu e tolu" mo le mauaina o taui mo metabolism. O le masani ai o togafitiga, aemaise lava le tuufaatasia ma le solia o le tuufaatasiga o meaʻai, e fesoasoani i le mamafa, le faʻaaogaina o mea faʻapipiʻi o le pancreas ma le iloa o le genetic predisposition mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Ua faʻamaonia e le aʻoga faʻataʻitaʻiga o le aveina o mea faʻapitoa o le physiological o le carbohydrate e le faʻaleagaina ai le gasegase o le faʻamaʻi - i se isi itu, e oʻo atu ai i se tulaga sili ona mausali o le maʻisuka. I le 1939, o Mr. Somogye i tagata gasegase na maua i le maʻisuka ogaoga na maua i le maualuga o le inisalini na faʻateleina a latou taumafa gaʻo i le aso mai le 100 i le 300 kalama (faʻaalia ai le tele o vailaʻau o le inisalini), faʻatasi ai ma le faʻasaʻoina o le contra -insulin hormones ma le faateleina mulimuli ane o le glycemia, o le faateleina o glucosuria ma acetonuria). O le faaitiitia o le maualuga o le maʻisuka i le taumafa o tagata e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e masani ona maua i le tele o le isi mea o le eletise - gaʻo (o le umi o le faaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo e fesoasoani i le faapaleʻaleʻa o le carbohydrate, lea e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le inisalini Brumzell JD et al, 1974, faateleina le tulaga lamatia o le atherosclerosis (IHD, faaleagaina o vaʻa o le faiʻai), e mafua ai le faateleina o le faagasologa o le ketogenesis ma ketone Niemi tino i miaga ma le ea exhaled).

Ole fua ole taumafa o mea autu (protein, gaʻo ma gaʻo) o se elemene taua o le taumafa. O le caloric content o meaai i aso uma o tagata soifua maloloina e 50 ... 60% e faamautinoa e ala i le i ai o suāsusu, e 25 ... 30% - gaʻo ma le 15 ... 20% o palatini.

Carbohydrates Faʻaliliu

I lalo o tulaga o le physiological, o le malosi o le taumafa o meaai e 50% o loʻo maua mai i mea o loʻo iai i totonu o mea inu. O le autu o mea inu o le meaʻai o fualaau: gaʻo ma leki, fualaau faisua, fualaau aina ma vine. O le tau o nei oloa ua fuafuaina e ala i le i ai o "suga" i totonu ia: mono-, di- ma polysaccharides, lea e ulu atu i le tino e ala i le vaega o meaʻai ma avea ma vaega malosi i le malosi o le gataifale. Glucose i le tino o le tagata e le gata ina maua ai le malosi, ae e mafai foi ona faaputuputu e pei o le glycogen polymer i totonu o le ate ma musele, ma avea ai foi ma se vaega malosi i le gaosiga o le gaʻo - faagaoioi lipogenesis, ei ai le igoa antiketogenic pronoun.

Mono- (glucose, fructose) ma le faʻasalaga (sucrose, maltose ma lactose) o mea ia e gaʻo ai le tino. O le taumafa-gra digestible polysaccharide - sichini - e sili atu lemu lemu, talu ai e tatau ona talepe i lalo i sugars faigofie mo le faʻamamaina e le vailaʻau oona. O le Polysaccharides (hemicellulose, cellulose, pectins, gums ma dextrins e masani lava e le o gauaiina e le tino o le tagata (e leai ni enzymes, ma le microflora e le nofo i totonu o le manava e mafai ona talepe i lalo i suga faigofie).

Cellulose, hemicellulose, pectin ma le lignin (o se polymer aromatic non-carbohydrate) e avea ma faavae o puipui o laau ma ua taʻua o le fiber. Pectin (i le tele o mea e maua i totonu o le fualaʻau faisua, fualaau aina, ma le paʻu o vine), lea e fusifusia ai sela laau i le tasi ma le isi, e aʻafia foi i gaʻo gaʻo. E taʻua e tagata 'aina o le fiber ma le pectin fiber diet or fiber. Latou te manaʻomia mo le gaioiga masani o le gastrointestinal tract ma le puipuia o le gaʻo ma le maʻisuka - o le faʻaogaina o le puipuiga o le fiva o meaʻai e leʻo faʻatuputeleina. O le fiva dietite ua iloa e teteʻe i le faʻaogaina o le enzymes i totonu o le manava ma le inumaga, lea e faʻafefeina ai le latou faʻaaogaina. Mo se taimi umi o totoe i le lumen o le inumaga, fiva faʻalaʻau:

  • ia faʻamaofiofia le vai ma le faʻaogaina, faʻaleleia le tautua o le motini, faʻamalosia lona gaogao,
  • (fels) ma isi vaega o mea taumafa (monosaccharides, cholesterol), lea e puipuia ai lo latou faʻaaogaina ma faʻaleleia ai le manava mai le manaʻoga,
  • fatuina tulaga masani mo le ola o le microflora ma taofiofia faiga faʻapipiʻi,
  • faaosofia le pulelasi o mea e ola ai fualaau aina ma avea ma vaega malosi i tulafono faatonutonu o le maualuga o hormones peptide (gastrointestinal) hormones,
  • aʻafia ai le maualuga o le glucagon o le intestinal (faʻapitoa ua faʻamaonia), i ai sona aʻafiaga i le tulaga o le inisalini i totonu o le toto,
  • e tatau ona faʻaaogāina le faʻaaogāina o vitamini ma minerale.

O le lelei o aafiaga o fualaau faisua ma fualaʻau ile glucose homeostasis e mafua mai foi i mea o loʻo i ai mea e maua ai le hypoglycemic (guanidine derivatives): o le vegulin e vavae ese mai kapisi, ma o le phenylamine e vavae ese mai aniani ma fua.

I tagata e maua i le maʻisuka, o gaʻo gaʻo mama e nafa ma maualuga maualuga o le glycemia ma le lipidemia. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o se aofaʻiga o meaʻai gaʻo e le mafai ona faʻaaogaina i meaʻai e fesoasoani e ausia ai faailo sili ona lelei o le maualuga o le glycemia ma le lipidemia Bierman E. L., Hamlin J. T., 1961, Brumzell J. D. et al., 1971.

O le fiva masani faʻamaonia le galuega o le gastrointestinal tract, o le maualuga o hormones peptide, o le tali o le pancreas i le taumafa o meaʻai gaʻo, faʻagesegese le faʻafefe, fesoasoani e aveese monosaccharides ma cholesterol mai le tino. I tagata soifua maloloina, o le taumafa atoatoa o fiva faʻamaʻi ma meaai e faʻaleleia ai le faapaleʻa gaʻo ma lipid metabolism, i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e faʻaitiitia ai le glycemia ma faʻamaonia ai le gataifale lipid V. V. Korotkova et al., 1983, Miranda P., Horwitz DL, 1978, Riverllese A. et al., 1980, Bauer JH et al., 1982, Kinmonth AL, 1982.

O le lelei o aafiaga o fiva o meaʻai i luga o le maʻisuka e mafua ona o lo latou aʻafiaga i le faʻaleleia o gaʻo, o lona uiga, i le tulaga o le postprandial (ina ua uma ona 'ai) glycemia. O le maualuga o le postprandial glycemia (aʻafiaga o le hyperglycemic, tali glycemic, index glycemic) e faʻalagolago i le natura o carbohydrates e ave (faigofie pe faʻalavelave), ma i luga o le i ai o filo o mea taumafa i totonu (o la latou aofaiga ma le maualuga). O le faʻamaufaʻailogaina o faʻamaʻi gaʻo (faigofie sugars) e sili atu le maualuga nai lo polysaccharides o loʻo i ai le fila. Afai tatou te ave le fuainumera o le glucose e tusa ma le 100% (glycemia level 2 itula pe a uma ona maua), ona sosoo ai lea ma le glycemic index of vegetables (potatoes) - 70%, pata ma falaoa - 60%, pi mamago - 31%, breakfast masani - 65% (fuainumera maua e ala i le suʻeina o volenitia talavou ola maloloina.

E tusa ai ma faʻamatalaga i luga o le maualuga maualuga o le faʻamaonia o mea mama (poʻo le "le puipuia") gaʻo, o le tele o le diabetologists o loʻo manatu nei e tatau ona faʻaaogaina atoatoa ia ituaiga o gaʻo mai le taumafa a tagata e maua i le maʻisuka, puipuia "suauu.

O se faʻaopoopoga faaopoopo i le taumafa a tagata e maua i le maʻisuka o mea taumafa ua faʻamalosia i fiber (lala, pectin, guar, pi mamago, fibrous fibers) i se aofaiga pe a ma le 10 ... 15 g i le taimi e maua ai le faʻamalolo (faʻaitiitia le glycemia ma lipidemia). Ae ui i lea, i le tele o nei mea, o nei mea faaopoopo ua atili ai ona faaleagaina le gafatia o meaai, o le soifua maloloina o tagata gasegase (mafua ai le afaina, tiga ma le gaogao). I lenei itu, o le fesili i le talafeagai o le faʻaaogaina o na tagata maʻi i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo tatalaina pea Chedia E.S., 1983, Williams DR, et al., 1980, Florholmen J. et al., 1982. E leai se masalosalo pe a tuufaatasia se taumafataga mo tagata taʻitoʻatasi faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻaaogaina o meaʻai faʻatoʻaga e aofia ai le tele o filo masani mea taumafa e maua ai se aoga aoga i le gasegase o le faamai ma e talia lelei e tagata gasegase.

O le isi itu i le faʻaaogaina o meaʻai (meaʻai) e aofia ai le fiva vavalalata, o le faʻaaogaina lea o sauniuniga pharmacological (inhibitors of alpha-amylase and alpha-glucosidase enzymes) e puipuia ai le faʻafefeina o gaʻo. O le mea e leaga ai, o nei vailaau (acarbose, glucobai ma isi) e mafua ai foi le ogaoga o le tu ma le le mautonu. O le fesili i le talafeagai o le faʻaaogaina o nei fualaau oona i togafitiga o le maʻisuka o loʻo suʻesuʻeina Hadden D. R., 1982, Mehnert H., 1983, Dimitriadis G. et al., 1986, Henrichs J., Teller W. m., 1987.

I le faaopoopo atu i le taua o le gaioiga o le gaʻo i le malosi o le gataifale, o le gaʻo gaʻo o se punavai taua lea o vitamini (C, P ma le vaega B), carotene, elemene alkaline minerals, potassium, iron i le tino o le tuufaatasiga o meaola ninii. O le taua o mea taumafa (fualaau faisua, fualaau aina ma suamalie) e fuafua foi i mea o loo iai i totonu o le tele o meaola (e masani lava i le malic ma le citric), lea e faaleleia ai le gaioiga o le gastrointestinal, suia ai le tuufaatasiga o le microflora, ma faaitiitia ai le gaioiga.

Squirrels Faʻaliliu

O aʻafiaga o loʻo aofia ai i le gaosiga o le paopao, o le mea lea, e talafeagai mo se tino olaola, o lona uiga, i le laʻititi ma le talavou. O le manaʻomia mo faʻamalosi i se tamaititi e oʻo atu i le 3-4 kalama i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso (g / kg / aso), i se talavou - 1-2 g / kg / aso. Puipuia - o se punavai o mea amino (e aofia ai mea taua) e fesoasoani i le faʻaleleia o le tino ma le mafaufau masani o le tamaititi, tausia se tulaga talafeagai o le talileleia o le gaosiga (faʻamaʻi). O vailaʻau o meaola e mafua mai i manu, o le punavai autu lea o le polotini maualuga, aua o loʻo aofia uma ai mea taua o le amino i le fua faatatau sili ona lelei:

  • aano o manu, moa ma iʻa,
  • fuamoa - e aofia ai lecithin, céphalin ma mea aoga amino taua,
  • susu ma meaʻai susu (cheese cheese, cheese cheese) - e aofia ai le tele o le methionine, lea e matua aʻafia i le faʻasologa o le choline ma le leithith. I le faʻaopoopoga i polotini taua, o susu e aofia ai le calcium i le sili ona lelei i le phosphorus, potassium ma sodium salts, tele elemene, vitamini "A" ma le "B".

O se tamaititi soifua maloloina ma se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona aofia ai le 15 ... 20% o le manaoga i aso taitasi mo meaai a le protein, ma ia le itiiti ifo ma le 50% e tatau ona i ai ni meaola o manu.

Fats Faʻaliliu

Fats (o se punavai e le gata o le malosi, ae o le lipids) foi e aofia i le gaosiga o le metabolism - o se vaega o se suauu ola, e masani lava o meaola (gaʻo faavae) ma e aofia ai i faiga e faia i totonu o siama. I le faʻaopoopoga, e maua e le tino o le tagata mea o meaola e masani ona gaosia ma gaʻo mea taumafa: gaʻo gaʻo-polyunsaturated (linoleic, linolenic ma le arachidonic), phosphatides (leucine), vitamini gaʻo-gaʻo (kulupu A poʻo le retinol, D poʻo calciterols ma le E poʻo le tocopherols), uila. O le mea lea, e le mafai ona vavaeeseina atoa gaʻo mai le meaai.

O le fesili i le gafatia o gaʻo i meaʻai a tagata soifua maloloina aemaise lava i le taumafa o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e matua faigata lava. I le tasi itu, o gaʻo, aemaise i le laʻititi, o se punavai taua o le malosi. O le le atoatoa o mea taumafa e faʻalavelaveina ai le fatugalemu o le tino, faʻavaivaia ai le puipuiga, ma faʻapuupuu le tulaga o le ola. I le isi itu, ua faamaonia ai o le faateleina o le cholesterol ma le lipids i le toto (o se taunuuga o le taumafa tele i meaai) e faatelevaveina ai le atinae o le atherosclerosis. I le atinaʻeina o le hypercholesterolemia ma le hyperlipidemia, e le gata o le tele o le gaʻo e taua tele, ae o lona fatuga (o meaʻai e aofia ai le cholesterol ma gaʻo palapala gaʻo i le tele o mea e matua leaga lava, ma oloa e maua ai gaʻo susu, phosphatides, vitamini gaʻo-soluble - lelei lelei - ei ai le aoga aoga ile metabolism lipids, puipuia o le gaʻo o gaʻo i gaʻo gaʻo ma le ate, fesoasoani i le faʻasaʻoina o le cholesterol mai le tino). O gasegase gaʻo eletise faʻamalosi e aofia ai le tulafono faatonutonu o le gaʻo gaʻo, faʻatasi ai ma phospholipids ma lipoproteins, o vaega ia o le siama ma faʻafefiloi ai lo latou gafatia). O le aʻafiaga lelei o gaʻo eletise gaʻo ma le phosphatides i luga o le gaʻo gaʻo e mafai ona faʻaauau (faʻaleleia) pe a tuʻufaʻatasia i mea taumafa ma vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e aofia ai fiber dietary in quantities.

E tusa ai ma le tele o faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase i tulaga masani o le atinaʻeina o tino ma le maʻisuka ituaiga 1 i se tulaga o taui, o le aofaʻiga o le gaʻo i le taumafa i aso uma e le tatau ona sili atu i le 30% o le mea e manaʻomia i le kaloi. E tauaina ia le sili atu i le 300 mg le aofaiga o le cholesterol i aso taitasi, ma le fua faatatau o meaʻai o suauu mama ma le gaʻo mama o le 1: 1 poo le fiafia foi i le tele o gaʻo susu.

I le 1941, na faamaonia ai e S. G. Genes ma E. Ya. Reznitskaya le manaʻomia o le physiological, i itu uma lava, o paleni paleni i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Talu mai lena taimi, o lenei mataupu faavae o le soifua maloloina o le tino ua aloaia aloaia i totonu o lo tatou atunuu, ma o le toʻatele o tagata suʻesuʻeina faʻataʻitaʻiga o loʻo taʻitaʻia i le faʻatinoga o mea na atiaʻe e nei tagata suʻesuʻe.

E tusa ai ma mea na tutupu i tausaga ua tuanai, suʻesuʻega faʻamalositino ma suʻesuʻega faʻamaʻi, diabetologists i le salafa o le lalolagi, ua i ai le manatu masani i luga o le faufautua o le faʻaaogaina o tagata mamaʻi i le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (IDDM), aemaise lava i le laʻititi (o le tino tuputupu aʻe!), Lea e matua paleni lelei i itu uma ma le soifua maloloina o le tino. ia faamalieina manaoga ole malosi o le tino ma tausia le tulaga saʻo ole metabolism. O le mea lea, o le meaʻai a se tamaititi e maua i le maʻisuka e le faʻavae ese mai i meaʻai a se tamaititi soifua maloloina o le tausaga lava lea e tasi ma ia lava faʻataʻotoga faʻapitoa faaletino Martynova M.I, 1980 (o le meaʻai e fautuaina mo tamaiti e maua i le maʻisuka e talafeagai lelei ma e tutusa lelei meaʻai e mafai ona fautuaina mo tamaiti uma )

Se taumafataga o meaʻai mo le maʻisuka ma le puipuiga

I se suʻesuʻega 1999, na maua ai iʻuga o loʻo maua ai le maualalo o le taumafa vevela e mafai ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa ma le maualalo o le suka i le toto nai lo le taumafataga e le o le vavalalata. O se suʻesuʻega sili atu i fuainumera o tagata auai ma le umi o le kulupu suʻesuʻega e tasi mai le 2004-2005 ua faʻaalia ai o se taumafataga vevela e aofia uma ai vao ma maualalo i mea oona, e pei ona fautuaina e le American Diabetes Association.O meaai maualalo-calorie vegetarian ua matua faateleina ai le lagona o le inisalini pe a faʻatusatusa i se maʻisuka maʻisuka masani. Ua maua ai o meaʻai vevela ma meaʻai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 e toetoe lava o le afa pe a faʻatusatusa atu i taumafa e le o ni meaʻai. O mea taumafa a le vaomatua e fesoʻotai ma se tulaga sili ona maualalo o le maʻi pipisi, o se tuufaatasiga o faʻafitauli e taʻitaʻia ai i le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular.

Calorie Daily Calculation

O manaoga o le tagata maʻi i aso taitasi mo calorie ma meaʻai autu e fuafua i le matua, tulaga o le atinaʻeina o le tino, ituaiga olaga (tulaga o le tino), tagata taitoatasi, tulaga fuafuaina faʻavae o metabolic processes, o le togafitiga o le faʻamaʻi, le i ai o faʻalavelave poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi. Aʻo filifilia se meaai sili ona lelei mo se tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka, o le meaʻai faʻapitoa o le physiology (o mea uma e fai i le kalori i aso taitasi, o le tuufaatasiga o meaai autu), ma o le taumafa masani lenei e sili atu le tagata taʻitoʻatasi (faʻafetaui i manaʻoga, amioga masani ma le olaga o se tamaitiiti faapitoa).

O le manaʻomia mo calories i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i tamaiti ma tamaiti, e faalagolago ile tausaga:

Menus for the diabetes: recipes mo aso uma, iloiloga o mea taumafa e aofia ai mea e gaʻo ma gaʻo ma gaʻo

E mautinoa lava e masani uma le faletua i le tulaga pe a 'aina le' aiga o le afiafi po o le 'aiga o le taeao ua e faʻatau mai se mea mai le sausage poʻo le matagaluega o kuka kuka i le supermarket. Ae peitaʻi, afai ei ai se tagata e maua i le maʻisuka i totonu o le aiga, e itiiti lava se tamaitiiti.

O le mea lea, o le tele o faletua ua malilie o le mea aupito sili ona lelei o le tuufaatasia lea o se faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka mo le vaiaso. O le mea lea, e mafai muamua, mo se faʻataʻitaʻiga, i vaiaso e faʻatau ai oloa talafeagai, ia saunia ni avanoa.

Aso Gafua

Breakfast. Lisi kulupu ma kāloti. O kāloti kuka kukaina e fefiloi ma sina kisi falaoʻa (pe tusa ma le ratio 1: 4), e faaopoopo sina falaoamata, e mafai ona suamalie le fuamoa i soʻo se mea suamalie. O nai laumei masi laititi e faia mai le paluga, faʻalafola i luga o pepa tao ma tao i totonu o le ogaumu. Auauna atu ma le kulimi kulimi e maualalo-gaʻo.

O le taeao lona lua. Laʻau tipi, tipi i totonu o vavao ma faʻafefiloi ma le apu manogi. O le salati e mafai ona faʻamalosi i le sua o le tipolo.

Taʻaloga Sou i luga o le susu (mo le kukaina o le fusi poʻo le vae e leai sona paʻu). Mai fualaau faisua, faaopoopo ai peʻa lanumeamata, broccoli, cauliflower, kāloti, nisi o aʻalesi seleni po o le pakesa. Mo le tofo, faʻaopoopo le sisi atoa, lea e tosoina i fafo. Paʻu ma greens.

I le "lua" e mafai ona e kuka ai vela vela. Kuki le aano o manu seia oʻo ile afa, kuka le kapisi ma fufulu i le susu. Faʻasese le lafumanu i totonu o filo, faʻaopopo i le kapisi ma le kuka, e mafai ona e faʻaopopo se tamaʻi fualaʻau manogi. Buckwheat porridge e talafeagai mo le teuteuina.

Se meaai i le aoauli. Pulu le susu i le susu ma fua, e mafai ona e faaopoopoina le suauu.

Taumafa Cod kuka ma fualaʻau. O le fasi iʻa ua tuʻuina i totonu o se mea e leai se mumu, kukalati, aniani, greens i luga. Liligi vai ma kuka i totonu o le ogaumu.

Breakfast. Palu falaoamata o le oatmeal, 1 le fuamoa mafiafia.

O le taeao lona lua. O le salati o le kāpeti gaosia ma le gaugau o le aisa. Taimi i le sua o le tipolo.

Taʻaloga Uu le aniani i totonu o se apa, ona faaopoopo lea o tamato togi i ai. A mama le tamato, faʻapipiʻi kāloti kuka ma sina araisa (pe a fai e faatagaina e le fomaʻi lenei cereal ia faʻaumatia). Liligi le falaovi aano ma le vai ma kuka seʻia faʻamalulu. Auauna atu ma laʻau mama ma laau gaosi.

I le avea ai o se vasega lona lua, e mafai ona e suʻeina le zucchini. Ina ia faia lenei mea, latou fufulu mama, ave ese le meaʻai, faʻatumu i sina meaʻai suamalie mumu faʻamaʻalo ma karoti, sasaa kulimi kulimi ma tuʻu i le ogaumu. Fafasi i le kulimi kuka i ni nai minute ao le i kuka.

Se meaai i le aoauli. Lago-gaʻo susu-yogurt, e mafai ona e faaopoopoina vine.

Taumafa O kati tilotilo e tatagi pepa e tata i tomato.

Breakfast. Puipuia o le paletini e kukaina e aunoa ma le suauu i totonu o se faletua faalua. E mafai ona e faʻapipiʻi lau launiu pe fufulu i le sisi.

O le taeao lona lua. Puki kuki e fai e le tagata lava ia. Mo le faia o lenei mea, meaʻai suamalie i le kofe kofe, olo i le pata susu, kulimi kulimi ma le kulimi. Pipi i le tao tao i le ogaumu.

Taʻaloga Suauu musu, lea ua saunia i luga o le vai, pulou pulou i luga o le vai inu ae leʻi faaopoopo i le apa ma tipi i fasi pepa. E tasi le pateta ua faʻatagaina, mo le faʻaleleia, gaʻo tilati ma kāloti ua pasia i le suauʻu manogi e faʻaaogaina. Faʻapipiʻiina i le kulimi mafiafia. I le lona lua - falaoamata ma fualaau aina suamalie (eggplant, tomato, zuciniini, ata pepa, aniani, ma isi).

Se meaai i le aoauli. Laʻu gaʻo maualalo-gaʻo ma vine.

Taumafa Soo se meaʻai aoga faʻatasi ma le ate. Ina ia faia lenei mea, e fagaina i le suauʻu le meaʻai (seʻi oʻo mai se pulu auro), faʻafefe i le pito. Tuu ni apu, ate, malafola i fasi pepa i luga o se pepa tao, ma sasama le sisi i le pata i luga. Lave i totonu o ogaumu

Breakfast. Uu po o le saito o le pikiala.

O le taeao lona lua. Pudding, mo le kukaina e ala i se mea e teu ai meaʻai e kuka ai beets kuka, apu, cheese cheese. Faaopopo se fuamoa, se sipuni o semolina, sina mea suamalie. Faʻoto i totonu o moli auro i totonu o le ogaumu.

Taʻaloga O le iʻa e tao i luga o le susu mai se ituaiga o iʻa e sili ona maualalo (sili ona lelei le gataifale), pe afai e mafai, faaopoopo le karite i totonu o le vai muamua. Mo le lona lua, e mafai ona e ofoina atu fasi lafumanu tipi ma tipi ma soʻo se itu meaʻai.

Se meaai i le aoauli. Saladi fualaau o le apu, moli po o le vine o loʻo faʻaaogaina i le yogurt e maualalo le gaʻo ma e le o faguina.

Taumafa Laʻau moa vavalalata (e mafai ona e faaopoopo le sisi nai lo le falaoa), o se salati fuamoa e faia i le kapeti lanumoana fou po o le paʻepaʻe papaʻe ma le kukama ma tumato.

Breakfast. Laʻu sisi gaʻo-gaʻo ma le apu, pi po o vine.

O le taeao lona lua. Salati i le tele o laʻau ma iʻa, faʻasaina i le suāuʻu olive ma le sua o le tipolo.

Taʻaloga Buckwheat soup i luga o le paluga o pipi, faaopoopo atu i cereals, faaopoopo le sipuni, kāloti, faʻataʻapeʻape i ni nai ogalaau. Paʻu ma greens. O le mea lona lua e tatau ona kukaina i aano o kuka (zucchini, kāloti, aniani, pepa logo, tamato).

Se meaai i le aoauli. Leu yogo gaʻo-gaʻo, e mafai ona e - ma fua.

Taumafa Laʻau mumu (vao vao, carp, pike, pelengas) faʻatasi ma lemoni, o se itu o le pata.

Breakfast. O le siʻi gaʻo gaʻo ma gaʻo e pasi atu i se fai meaʻai. Faaopopo le fuamoa, suamalie, sina falaoamata. O kesekuki ua faia ma tao i totonu o le ogaumu.

O le taeao lona lua. Soo se fualaau faatagaina, o fualaau suamalie.

Taʻaloga Laʻau tipi tipolo (atoatoa i le taumafanafana poʻo le tautotogo o le tautotogo). Mo le faia o lenei mea, tipi tipu, moli, fuamoa, aniani lanumeamata. Taimi i le vai ma le kulimi kulimi. Faʻaopopo sina masima, acid citric. I luga o le "lua" -lalaina laupepa e sosolo i le saumati saumati. E mafai ona kukaina e aunoa ma le araisa.

Se meaai i le aoauli. Sapalai fuamoa fuamoa ua teuteuina i le suauu, gaosi, ma le sua o le tipolo e tofo ai.

Taumafa Hake tao i totonu o le foila, tao falala tao tao.

Aso Sa.

Breakfast. Oatmeal ma kāloti. O pisi faigata e kukaina seia oʻo ina faaopoopoina le afa kuka, kukalatiti kāloti ma le suauu.

O le taeao lona lua. Lago apu o loʻo ufiufi i le siʻi kuka. O le autu e aveeseina mai le fualaau suamalie, ua tumu i le kalu falaoa ua fefiloi ma le suamalie, ma tao i totonu o le ogaumu.

Taʻaloga Suauu sosolo e aunoa ma ni pateta. I le lona lua, o le susu o le susu o le a tunu i le ogaumu, i luga o le 'apa o le itu - soʻo se meaʻai na faatagaina.

Se meaai i le aoauli. O le yogurt lemu po o le susu susu ua mafai ona suia i le salati fua.

Taumafa Fualaʻau fualaʻau ma aano o manufasi. Mo le kukaina, e sili atu le ave o vela, eggplant, squash poʻo zucini, tamato ma isi fualaau faisua.

O manus ma recipes ua faʻaalia e latalata. O ipu uma e mafai ona suia e fuafua i le vaitau, faʻataʻitaʻiga, o salati paʻepaʻe paʻepaʻe e mafai ona suia i sauerkraut (faʻatasi ai ma se numera faatapulaʻa o mea manogi). O le aofaiga o mea taumafa e tatau ona faʻafetaui e tusa ai ma le mamafa o le tino. Afai e mamafa tele oe, e tatau ona e tausisi i se meaʻai maualalo ma le maualalo-kalori.

I le avea ai ma meainu, faʻapipiʻi mai fualaau mamago, o fualaau fou o fualaau 'aina ma fualaau aina suamalie, lanumeamata, uliuli, laʻau o laʻau e talafeagai. I le taeao e mafai ona e togafitia oe i se ipu kofe. O nisi o taimi e faʻaaogaina ai le gaosi i pasta o le pata, ma o le fala falala e fai ma soupeti.

O le taumafataga e mafai ona toe faʻafouina maualuga le maualuga o le suka i uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, e matua talafeagai lava mo le ituaiga o gasegase e tupu i le taimi o le maitaga ma lamatia ai ni faʻafitauli matuia mo le tina ma le pepe.

Talu ai ona o le gasegase o tagata gasegase i le maʻisuka mo le gaʻo, e taua le mataʻituina lelei o latou mamafa. E le o le mea sili ona taua i le faaitiitia ma le faatumauina o le mamafa o le tino i le tulaga talafeagai o le tele o le gaʻo i le taumafataga. E tusa ma le, o le mamafa sili ona lelei e fuafuaina i le fua faʻatatau: maualuga i le cm - 100 = le aofaʻi saʻo ole kilokalama. Afai o le tagata gasegase e masani, o le taumafa i aso uma o le gaʻo. I le oona, e tatau ona faaitiitia lenei fuainumera. O le mea lea, i le sauniuniga o le taumafataga, e mafai ona e faʻaogaina laulau e kuka ai le gaʻo oona i le 1 g o le oloa maeʻa.

O meaai gaʻo-gaʻo-tamaoaiga e tatau ona avea ma vaega taua o meaʻai a le maʻisuka. Ae ui i lea, o le "tupe maua" i aso taitasi e tatau ona mafua ona o le "aoga" o oloa gaosiga faifai malie. O le mea lea, e sili atu ona lelei le tuʻuina o sea laulau i le lima:

E tatau ona manatuaina o le lisi saʻo mo le maʻisuka o le ki lea i le manuia o togafitiga ma se laʻititi laʻititi o faʻafitauli. Tuusaunoaga e naʻo le laulau feʻai, e faʻamaonia, ma, i totonu o taʻiala talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e inuina se ipu malamalama uaina, ae faʻatagaina se keke ma se mayonnaise maualuga e faʻamaʻaina ma Olivier poʻo se sanuisi.

Meaʻai mo le maʻisuka: meaʻai kuka, meaʻai, fuafua ile ituaiga o faʻamaʻi

O le toatele o tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻaauau pea ona faʻaaogaina le suka poʻo le faʻamalosia e tui inisalini.

O le taʻiala o le gaioiga o ia vailaʻau e eseese, ae o le togafitiga faʻapitoa e tutusa - faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le masani o latou faʻaaoga e vavalalata vavalalata ma taimi o taumafataga. O le mea lea, o le tulaga autu mo le lelei o taumafa faʻatasi ma togafitiga faʻamalositino o le tausisia ma le tausisia o mea taumafa. A leai, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina o le hypoglycemic.

I le taimi nei, o loʻo i ai le tele o mea faʻapitoa mo fale e maua mo le saunia o meaai maloloina ma le lelei. Afai e mafai, e tatau ona e faaluaina le suālaʻau ma se fai kuka taofi (i le ala, o lenei mana o le pan o loʻo i ai foi le galuega o le taʻavale, ma o nisi - o le gaosiga o le yogurt).

Meaʻai mo le maʻisuka e tatau ona saunia e faʻaaoga:

  • faʻaumatia ma se faʻaopoopoga itiiti o le pata poo le suauʻu manogi, mo se faʻataʻitaʻiga, i se kuki faifaimalie e mafai ona e faia e aunoa ma se mea,
  • taoina i totonu o le ogaumu, o lenei metotia e fetaui lelei mo aano o manufasi, moa, iʻa, ae muamua e fautuaina e fusi lelei i se afifi poʻo se manoa faapitoa,
  • uila, o lea, i totonu o se faletua faalua e mafai ona e kuka ai aano o manufasi, iʻa fai, omeletis, puddings, casseroles, kuka ai soʻo se meaʻai,
  • kuka i totonu o vai manino, aano o manu po o le sua o le iʻa.

Faʻasusu i totonu o le apa e faʻatagaina na o le sauniuni o laʻei mai aniani ma fualaau faisua mo le palu, soupeti, soupeti. O lenei metotia e sili ona aloese mai le kukaina o aano o manufasi, iʻa po o moa.

O mataupu faavae o le auala e 'ai ai ma le maʻisuka e ese lava le faʻalagolago i le ituaiga o togafitiga. I le tulaga o se faʻamaʻi o le pepa muamua, pe a oʻo ina faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini i le tino ma o le tagata maʻi e faʻaauau pea ona togafitiga ile inisalini, o le tausisia o le taumafa e taua tele. Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga lona lua, lea e masani ona tupu i totonu o penisione ma tagata e latalata i le lamatiaga o le gaʻo. I lenei tulaga, o le meaai e tatau ona taulai i le sili ona lelei ma le tausia o le mamafa o le tino.

O meaai laiti-carb mo le maʻisuka

O le leiloa o le mamafa, o le toʻatele o tagata e matua faʻasaʻoina i latou lava i meaʻai. E ui lava e le fautuaina e fomaʻi lenei metotia, e mafai ona maua ai le itiiti ifo o se aafiaga puupuu ma e le afaina ai se tagata soifua maloloina. Mo le maʻisuka, e tele tulafono taua i totonu o le taumafataga, o nisi o loʻo aʻafia ai le tele e mafai ai ona faʻatapulaʻa i latou i meaʻai. Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e manaʻomia lou taofi tumau o lou suka toto ma o le fiaʻai e solia. Mo tagata maʻisuka oe mananao e aveesea le mamafa, o loʻo i ai ni mea faapitoa.

Mayo Clinic Diet

O le mea autu i lenei taumafa: o se soifua maloloina lelei ma mea maulalo gaʻo. O le faʻamanuiaina o lenei taumafa, e tatau ona e mataʻituina le vaega tele, maua se meaʻai i le tele o taimi i le aso ma, i se faaopoopoga, fai ni taotoga faaletino. E taua tele le aloese mai fesuiaiga i le toto suka. O lenei taumafa e aofia ai fualaau faisua ma fualaʻau, mea taumafa suamalie, ma isi meaʻai ma suauu faamamaina ma mea inu gaʻo faigofie, pei o pasta. O le mea mulimuli, o le mea moni, e tatau ona 'ai i ni fua faʻatatau.

Na fatuina e le cardiologist le taumafataga o le matafaga i saute, o lona sini autu o le pulea lea o le maualuga o le suka i le toto ma, faatasi ai ma le lagona o le fiaaai. O le taumafataga e aofia ai ni vaega se tolu, o le galuega a le muamua muamua o le faʻaitiitia o le mamafa. O le vaega lona tolu e aofia ai le faatumauina o taunuʻuga na maua i le olaga atoa. I le laasaga muamua - matua faʻamalosi. E mafai ona e 'aina le tele o mea puipuia ma nisi o fualaʻau. O tusi ma taʻiala ile taumafa a le itu i saute o loʻo i ai fua mo fua uma, e aofia ai le muamua. I le laasaga lona lua, o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa, fualaau 'aina, oloa gaʻo susu ma laano o manu ua faʻaofiina i totonu o le taumafataga. Faatasi ai ma gaʻo gaʻo faatagaina: o le kulimi suamalie (pateta suamalie) ma le lanu enaena ae le o le maualuga ma le suamalie o pateta ma le araisa paepae. I le vaega lona tolu, e te faʻamaeʻaina le taunuʻuga na maua i se soifua maloloina maloloina, lelei, e tatau ona avea ma se vaega tumau o lou olaga. O le mea autu iinei: 'alofia mea faigofie gaʻo ma gaʻo. E fautuaina le maʻituka e tausisia nei tulafono, o le mea lea o le taumafataga o le matafaga i saute e sili ona lauiloa i latou.

O lenei taumafataga e talafeagai lelei mo le maʻisuka, ona o lona taua taua o le meaʻai fuafuaina ua fesoasoani e aloese mai suiga faafuaseʻi i le suka suka. O le taumafa e faʻavae i luga o se tulafono faigofie: 40% o calorie uma e tatau ona maua mai meaʻai e leʻi puipuia e aofia ai vailaʻau faʻamalosi. O le mea lea, o le tausisia o sea taumafataga, e tatau ona e suia vine i fua, falaoa paʻepaʻe - fatu atoatoa, ma isi. O le isi 30% o kalori e te maua mai gaʻo maloloina. O aso uma e tatau ona i ai iʻa, moa, puaa pipi, pusi ma le avoka i luga o lau ipu. Ma o le isi 30% o kalori o loʻo i totonu o meaʻai susu - e fautuaina e faʻaaoga le gaʻo maualalo.

Tuua Lau Faamatalaga