O le faapalepale o le glucose e tofotofoina pe faapefea ona saunia

Ole suʻega ole toleni ole kulukose e le gata o se faʻamatalaga faʻamaonia faʻamaonia e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka ma le maualuga.

O lenei auiliiliga e lelei foi mo le siakiina o le tagata lava ia. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e siakiina le faatinoga o le pancreas ma faʻamaonia lelei le ituaiga o togafitiga.

O le aano o le suʻega o le faʻalauiloaina lea o se kuluma o le kulukose i totonu o le tino ma faʻaaogaina vaega o le toto e siaki ai mo le maualuga o le suka. O le toto e aveesea mai se vein.

O le kulūkose, e faʻatatau i le soifua manuia ma le malosi faaletino o le tagata maʻi, e mafai ona tautala tuusaʻo pe faʻamaʻiina i se vein.

O le filifiliga lona lua e masani lava ona suia i le tulaga o le oona ma le maitaga, pe a oʻo i le tina o loʻo faʻamoemoe le toxicosis. Ina ia maua le fua saʻo o le suʻesuʻega, e tatau ona sauni lelei.

Faamatalaga lautele

Glucose o se vailaʻau faʻamalosi faigofie (suka) e ulu i totonu o le tino ma meaʻai masani ma e aʻafia i totonu o le toto i le tootoo laiti. O ia o le na te saunia le tino o le tino, o le faiʻai ma isi gaioiga o le tino ma tino o le tino ma le malosi malosi. Mo le soifua maloloina masani ma lelei le gaosia, o kulūkose e tatau ona tumau tumau. Omoni pancreatic: inisalini ma glucagon faʻatonutonu lona maualuga i le toto. O nei hormones o ni tagata tetee - o le inisalini e maualalo ai le maualuga o le suka, ma le glucagon, i le isi itu, e faʻaleleia ai.

I le amataga, o le pancreas e maua ai le mole o le proinsulin, lea e vaevaeina i le 2 vaega: insulin ma le C-peptide. Ma afai o le inisalini pe a maeʻa le pulelasi i le toto mo le 10 minute, ona oʻo lea i le afa-ola-C to peptide e oʻo atu i le 35-40 minute.

Manatua: seia oʻo i le taimi talu ai, na talitonuina e leai se aoga o le C-peptide mo le tino ma e le faia ai se galuega. Ae ui i lea, o taunuuga o suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o le C-peptide mole molekaramu e iai faʻamaumauga faapitoa i luga o le eleele e faʻafefe ai le toto. O le mea lea, o le fuataga o le maualuga o le C-peptide e mafai ona faʻaaoga lelei e iloa ai le le mautonu o le gaʻo gaʻo.

O se endocrinologist, o le nephrologist, o le gastroenterologist, o se fomai o tamaiti, o se fomai tipitipi, ma se fomai tipitipi e mafai ona tuuina atu se sailiiliga mo le auiliiliga.

O se suega o le faapaleni o le kulukose o loʻo faʻatulagaina i mataupu nei:

  • glucosuria (faateleina le suka i le urine) i le leai o ni faailoga o le maʻisuka maualuga ma se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto,
  • fomaʻi faʻamaʻi o le maʻisuka, ae o le toto toto ma le urine e masani lava,
  • faʻasologa o le maʻisuka,
  • o le naunautaiga o le inisalini tetee i le ogaoga, le mautonu o le tino,
  • glucosuria faasaga i le talaaga o isi faiga:
    • thyrotoxicosis (faʻateleina le pulelasi o hormones thyroid o le thyroid gland),
    • afaina le ate
    • urinary tract infection
    • maʻitaga
  • o le fananau mai o tamaiti matutua e sili atu i le 4 kilokalama (o le suʻega e faia i le fafine o loʻo galue ma le pepe fou),
  • prediabetes (o le suʻesuʻeina o le toto o le toto mo le kulukose na faʻaalia ai le maualalo o le 6.1-7.0 mmol / l),
  • o le maʻitaga maʻitaga e ono lamatia le atiaʻe o le maʻisuka (o le suega e masani lava ona faia i le 2 masina tolu).

Manatua: o le taua tele o le maualuga o le C-peptide, lea e mafai ai ona tatou iloiloina le tikeri o le faagaoioia o sela e natia ai le insulin (teine ​​o Langerhans). Faʻafetai i lenei faʻamaoniga, o le ituaiga o maʻisuka ua faʻamoemoeina (o le insulin-faʻalagolago pe tutoʻatasi) ma, e tusa ai ma le ituaiga togafitiga faʻaaogaina.

GTT e le fautuaina i mataupu nei

  • se fatu faʻafuaseʻi o le fatu fatu poʻo le taʻavale,
  • talu ai nei (e oo i le 3 masina) taotoga faʻapitoa,
  • o le faaiuga o le tolu tausaga i fafine maʻitaga (sauniuni mo le fanauina), fananau ma le taimi muamua mulimuli ane,
  • o le uluai suesuega o le toto o le toto na faaalia ai le maualuga o le suka i le silia ma le 7.0 mmol / L.

O le suʻega ole toleniga o le kulukose o se suʻesuʻega faʻapitoa lea e mafai ai ona siakiina le faʻatinoina o le gaioiga. O lona natura e susulu i lalo i le mea moni e faapea, o se fualaau o le kulukose ua faʻaofiina i totonu o le tino ma a maeʻa le 2 itula e aumai le toto mo le auiliiliga. O lea ituaiga suʻega e mafai foi ona taua o se suʻega o le kulukose-suʻega, o le suka, GTT, ma le HTT.

I le tagata pancreas, o se hormone faapitoa, insulin, ua gaosia, lea e mafai ai ona mataʻituina le maualuga o le suka i le toto ma faʻaitiitia. Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, ona oʻo lea i le 80 po o le 90 pasene uma foi o peta beta o le a aʻafia.

O le suega o le faapaleselese o le glucose e faʻafofoga ma e le afaina, ma o le lona lua e masani ona seasea lava.

O ai e manaʻomia se suʻega kulukose?

O le suʻega o le toleniga o le kulukose mo le teteʻe o le suka e tatau ona faia i tulaga masani ma laina ole kulukose. E taua lenei mea mo le vavalalata o le maʻisuka ma iloa le tikeri o le faapalepale kullukose. O lenei tulaga e mafai foi ona taua o le prediabetes.

E le gata i lea, e mafai ona faʻataʻitaʻiina se suega o le toleniga o le kulukose mo i latou o loʻo i ai le sili atu ma le maualuga i le taimi o le atuatuvale, mo se faʻataʻitaʻiga, osofaʻi o le fatu, stroke, pneumonia. GTT o le a faia pe a maeʻa le faʻamautuina o le tulaga o se tagata maʻi.

I le tautalagia o masani, o se faailoilo lelei i se manava gaogao mai le 3.3 i le 5.5 millimita i le lita o le toto o le tagata, e aofia ai. Afai o le taunuuga o le suʻega o se ata e maualuga atu nai lo le 5.6 millimoli, ona oʻo lea i tulaga faʻapea o le a tatou talanoa e uiga i le faaletonu o le anapogi glycemia, ma o se taunuuga o le 6.1, o loʻo maua ai le maʻisuka.

O le a le mea e tatau ona e gauai faapitoa i ai?

E taua le matauina o le masani masani o le faʻaaogaina o glucometers o le a le faʻamaonia. E mafai ona latou maua ni fua saʻo, ma e fautuaina na o le taimi o togafitiga o le maʻisuka ina ia mafai ona pulea le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi.

E le tatau ona tatou faʻagaloina o le sampling samples e faia mai le vevela ma le tamatamailima i le taimi e tasi, ma i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona 'ai, o le suka e lelei atoatoa, lea e oʻo atu ai i se faʻaititia i lona maualuga e tusa ma le 2 milimili.

O le suʻega o se suega ogaoga ogaoga ogaoga ma o le mafuaʻaga lea ua matua fautuaina ai e aua le gaosia e aunoa ma se manaoga faapitoa.

Le faʻataʻitaʻiina o le suʻega

O le maitauina autu o le toleniga o le kulukose e aofia ai:

  • tulaga ogaoga lautele
  • gaioiga faʻanatura i totonu o le tino,
  • soliga o mea taumafa pe a uma le taotoga ile manava,
  • gasegase oona ma le maʻi o Crohn,
  • manava malosi
  • faʻamaʻaloga ogaoga o le afaina o le galala, stroke edema ma le osofaia o le fatu,
  • malfunctions i le gaioiga masani o le ate,
  • le lava le aoga o le magnesium ma le potassium,
  • o le faʻaaogaina o mea faʻamaʻi ma glucocorticosteroids,
  • papamaa pepa
  • Cushing faʻamaʻi
  • hyperthyroidism
  • taliaina o beta-blockers,
  • acromegaly
  • pheochromocytoma,
  • aveina o le phenytoin,
  • thiezide diuretics
  • le faʻaaogaina o le acetazolamide.

E faʻapefea ona saunia le tino mo se suʻega o le faapalepale o le kulukose?

Ina ia mafai ona saʻo le iuga o le suʻega mo le malosi o le kulukose, e tatau i le taimi muamua, ole aso na muamua atu, ia na o na meaai e masani ai ile tulaga masani poʻo le maualuga o gaʻo.

O loʻo matou talanoa e uiga i mea taumafa o lo latou 'anotusi e mai le 150 kalama pe sili atu. Afai e te tausisi i se meaʻai maualalo i lalo o le kalapu ao le i faʻataʻitaʻiina, o le a avea lenei mea o se mea sese matuia, aua o le taunuuga o le a sili atu ona maualalo le maualuga o le maualuga o le suka o le toto.

E le gata i lea, pe a ma le 3 aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o nei fualaau faasaina e le o fautuaina: faʻamatalaga tuʻu, togafitiga faʻasa, ma glucocorticosteroids. Pe a ma le 15 itula i luma o le GTT, e le tatau ona e inu ava malosi ma 'ai meaai.

E faʻapefea ona faia le suʻega?

O le suega o le toleniga o le kulukose mo le suka e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Ma le isi, aua le ulaula sikaleti ao leʻi faia le suʻega ma aʻo lei oʻo i le iuga.

Muamua, e ave le toto mai le vein vein i luga o se manava gaogao. A maeʻa lena, e tatau i le tagata maʻi ona inu le 75 kalama o le kulukose, ma faʻamaʻi muamua i le 300 mililiters o le vai mama e aunoa ma le kesi. O vai uma e tatau ona faʻaaogaina ile 5 minute.

Afai o matou talanoa e uiga i le suʻesuʻega o le tamaitiiti, ona faʻafefeteina lea o le kulukose i le fua faatatau o le 1.75 kata i le kilokalama o le mamafa o le tamaititi, ma e tatau ona e iloa le maualuga o le maualuga o le suka i tamaiti. Afai o lona mamafa e sili atu nai lo le 43 kilokalama, ona manaʻomia lea o se fua faʻatatau mo se tagata matua.

O le kulukose o le a manaʻomia le fuaina i le afa itula e taofia ai le tafeina o le maualuga o le suka toto. I soo se taimi lava, o lona maualuga e le tatau ona sili atu i le 10 miliuga.

E taua le iloa o le taimi o le suʻega o le kulukose, e faʻaalia ai soʻo se gaioiga faaletino, ae le naʻo le pepelo poʻo le nofo i se nofoaga e tasi.

Aisea e mafai ai ona e mauaina ni suʻega le saʻo?

O mafuaʻaga nei e mafai ona taʻitaʻia ai aʻafiaga le lelei:

  • le faʻavaivaia o le inu o le kulukose i totonu o le toto,
  • faʻatapulaʻaina oe lava i mea inu gaʻo i le afiafi o le suʻega,
  • sili atu le malosi faaletino.

O se taunuuga lelei sese e mafai ona maua pe afai:

  • anapogi umi o le tagata suʻesuʻe,
  • ona o le pastel mode.

E faʻapefea ona iloiloina le suega o le kulukose?

E tusa ai ma le 1999 World Health Organization, o taunuuga o se suʻega toleniga o le kulukose e faʻaalia i luga o le toto atoa o loʻo faʻaalia e aofia ai:

18 mg / dl = 1 millimole mo le 1 lita o le toto,

100 mg / dl = 1 g / l = 5.6 mmol,

dl = deciliter = 0.1 l.

I luga o se manava gaogao:

  • o le tulaga masani o le a iloiloina: itiiti ifo i le 5.6 mmol / l (itiiti ifo i le 100 mg / dl),
  • ma le faʻavaveina o le anapogi glycemia: e amata i se faʻaaliga o le 5.6 i le 6.0 millimoles (mai le 100 i lalo ifo o le 110 mg / dL),
  • mo le maʻisuka: o le masani e sili atu i le 6.1 mmol / l (sili atu i le 110 mg / dl).

2 itula i le maea ai o le aoga o le kulukose:

  • masani: itiiti ifo i le 7.8 mmol (itiiti ifo i le 140 mg / dl),
  • vaivai le faapalepale: mai le maualuga o le 7.8 i le 10.9 mmol (amata mai le 140 i le 199 mg / dl),
  • maʻisuka malosi: sili atu i le 11 milimili (sili atu pe tutusa ma le 200 mg / dl).

Pe a fuafuaina le maualuga o le suka mai le toto na aveesea mai le vevela vevela i luga o se manava gaogao, o le a tutusa ia faailoga, ma a maeʻa le 2 itula, o le ata e 6.7-9.9 mmol i le lita.

Suʻega o le maʻitaga

O le faʻataʻitaʻiga o le faapalepale o le glucose o le a le saʻo le fenumiai ma le tasi na faia i totonu o fafine maʻitaga ile vaitau mai le 24 i le 28 vaiaso. O loʻo faʻamatala mai e se fomaʻi e faʻamaonia mea e ono lamatia ai le maʻisuka latiti i fafine maʻitaga. E le gata i lea, o ia ituaiga o siama e mafai ona fautuaina e se endocrinologist.

I togafitiga faafomaʻi, e tele ituaiga suʻega suʻega: tasi itula, lua itula ma le tasi e fuafua mo le 3 itula. Afai tatou te talanoa e uiga i na faailoilo e tatau ona faʻatulagaina pe a ave le toto i luga o se manava gaogao, ona o nei fuainumera e le itiiti ifo ma le 5.0.

Afai ei ai se fafine i le tulaga o loʻo maua i le maʻisuka, ona fai lea i lenei tulaga o faʻataʻitaʻiga o le a talanoa e uiga ia te ia:

  • ina ua mavae le 1 itula - sili atu pe tutusa i le 10.5 millimili,
  • ina ua mavae le 2 itula - sili atu i le 9.2 mmol / l,
  • pe a uma le 3 itula - sili atu pe tutusa i le 8.

I le taimi o le maitaga, e taua tele le siakiina pea o le maualuga o le toto toto, aua i lenei tulaga o le tama i totonu o le manava e tatau ona ave i luga o se uta faalua, ma aemaise lava, o lona paʻu. Ma le isi, e fiafia uma tagata i le fesili pe o le maʻisuka ua faʻatoʻa.

Ole suʻega ole toleni ole kulukose e le gata o se faʻamatalaga faʻamaonia faʻamaonia e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka ma le maualuga.

O lenei auiliiliga e lelei foi mo le siakiina o le tagata lava ia. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e siakiina le faatinoga o le pancreas ma faʻamaonia lelei le ituaiga o togafitiga.

O le aano o le suʻega o le faʻalauiloaina lea o se kuluma o le kulukose i totonu o le tino ma faʻaaogaina vaega o le toto e siaki ai mo le maualuga o le suka. O le toto e aveesea mai se vein.

O le kulūkose, e faʻatatau i le soifua manuia ma le malosi faaletino o le tagata maʻi, e mafai ona tautala tuusaʻo pe faʻamaʻiina i se vein.

O le filifiliga lona lua e masani lava ona suia i le tulaga o le oona ma le maitaga, pe a oʻo i le tina o loʻo faʻamoemoe le toxicosis. Ina ia maua le fua saʻo o le suʻesuʻega, e tatau ona sauni lelei.

Le taua o sauniuniga talafeagai mo se suʻega o le faapalepale kullukose

O le maualuga o le glycemia i le toto o le tagata e fesuisuiaʻi. E mafai ona suia i lalo ole aʻafiaga o mea moni mai fafo. O nisi o tulaga e faateleina ai le maualuga o le suka, aʻo isi, i le isi itu, e saofagā i le faʻaitiitia o fua.

O le muamua ma le lua o filifiliga e fesuiaʻi ma e le mafai ona atagia ai le tulaga moni o mea.

O le mea lea, o le tino ua puipuia mai aafiaga mai fafo o le ki lea i le mauaina o le mea saʻo. Ina ia faia le sauniuniga, ua lava lava le matauina o nisi o tulafono faigofie, lea o le a talanoaina i lalo.

E faʻapefea ona saunia mo se suʻega o le faapalepale kullukose?

I le vaitau lenei, e tatau ona e mataʻituina au meaai.

O loʻo matou talanoa e uiga i le 'ai naʻo na mea taumafa o lona faasinomaga faʻamaualuga e maualuga pe maualuga.

O oloa e maualalo i lalo o le carbohydrate mo lenei vaitau e tatau ona tuʻuina. Ole fua ole aso ole gaʻo i totonu o le sauniuniga e tatau ona 150 g, ma i le taumafataga mulimuli - e le silia le 30-50 g.

O le mulimulitaʻia o se taumafataga maualalo i lalo o le kalapu e le taliaina. O le leai o lenei vailaʻau i meaʻai o le a faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia (maualuga le maualuga o le suka), ma o le a mafua mai ai le le maua o faʻamatalaga faʻatusatusa i isi faʻataʻitaʻiga.

O le a le mea e le tatau ona 'aina muamua aʻo leʻi suʻeina ma o le a le umi e tatau ona momoe pe a uma ona' ai?

E tusa o le aso ao leʻi pasia le suega o le glucose-ternate, e fautuaina e teena faʻataʻaloga. O mea lelei matagofie uma e paʻu i lalo o le faasaina: suamalie, aisa kulimi, keke, faʻasao, vellies, lole lole ma le tele o isi ituaiga o meaai e fiafia i ai.

E taua foi le le tuʻuina atu o meainu suamalie mai le taumafataga: suamalie suamalie ma kofe, ipu vavalapa, Coca-Cola, Fantu ma isi.

Ina ia taofia le tafe vave o le suka, o le taumafataga mulimuli e tatau ona 8-12 itula aʻo leʻi oʻo i le fale suʻesuʻe. O le anapogi umi atu nai lo le vaitaimi ua atofaina e le fautuaina, aua i lenei tulaga o le a mafatia le tino mai le hypoglycemia.

O le taunuuga o le a avea ma faʻamatalaga faʻavasegaina, e le talafeagai mo faʻatusatusa ma iuga o le faʻaaoga mulimuli ane o le toto. I le vaitaimi o le "matelaina o le fiaai" e mafai ona e inu vai manino.

O a mea e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻesuʻega?

I le faaopoopo atu i le mulimuli i se meaʻai faapitoa, e taua foi le mataʻituina o nisi mea e manaʻomia e ono aʻafia ai lau glycemia.

Ina ia aloese mai le vevesi o faailoga, matau tulaga nei:

  1. i le taeao ao leʻi oʻo i le suʻega, e le mafai ona e fufulu ou nifo pe faʻamalolo lou manava i le kesi. O loʻo i ai le suka i totonu o le pulufana ma le kulumu, lea e vave oʻo i totonu o le toto, e faʻaosofia ai le atinaʻe o le hyperglycemia. Afai ei ai se manaʻoga faanatinati, e mafai ona fufulu lou gutu pe a uma ona e momoe i vai mama,
  2. afai o le aso na muamua atu e tatau ona e popole, tolopo le suʻesuʻega mo se aso poʻo se lua. O le aʻafia i le auala e le mafaamatalaina e mafai ona afaina ai le taunuuga mulimuli, e mafua ai le faateleina ma le faaitiitia o le maualuga o le toto,
  3. E le tatau ona e alu mo se suʻega o le kullukose, pe a fai e muamua ona e maua se X-ray, se faʻagasologa o le faʻafefe o toto, togafitiga physiotherapeutic. I lenei tulaga, o le ae le maua le taunuuga tonu, ma o le suʻesuʻega na faia e se fomaʻi o le a sese,
  4. Aua e te faia se auiliiliga pe afai e te malulu. E tusa lava pe o le vevela o le tino e masani, e lelei tele le tolopoina o foliga vaaia i le fale suesue. Faatasi ai ma se malulu, e galue le tino i se auala sili atu, faʻaleleia le gaosia o homone. O se taunuuga, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e mafai foi ona faʻatupulaia seia oʻo ina faʻapitoa le manuia,
  5. aua nei e feoai i le va o samples toto. O gaoioiga faaletino o le a faʻaititia ai le maualuga o le suka. Mo lenei mafuaʻaga, e sili atu le i ai i le tulaga nofomau mo le 2 itula ile falemaʻi. Ina ia aua le faʻavaivaia, e mafai ona e ave se mekasini, nusipepa, tusi poʻo se mea faʻaeletoroni faʻatasi ma oe mai le fale muamua.

E mafai e le tagata maʻi ona inu vai?

Afai o se vai masani lenei, e leai ni mea manogi, mea manogi ma isi mea e 'ai, ona mafai lea ona e inuina se inu i le taimi atoa o le "matelaina o le fiaai" ma e oʻo lava i le taeao ao leʻi pasia le suʻega.

O loʻo le faʻaaogaina le suamalie poʻo le carbonated carbon mineral e le talafeagai foi mo le faʻaaogaina i le vaitau o le sauniuni.

O vailaʻau o loʻo aofia ai i lona tuufaatasiga e sili atu ona faʻafuaseʻi aʻafia ai le maualuga ole glycemia.

E faʻapefea ona saunia se fofo mo suʻesuʻega o le faapalepale o le glucose?

Malosiaga mo le sauniuni o le kulupu o le kulupu e mafai ona faʻatauina i se falemaʻi masani. E i ai se tau e taugofie tele ma ua faʻatau atu i soo se mea. O le mea lea, o le a leai ni faʻafitauli i lana faʻatau.

O le vaega lea e faʻafefiloi ai le paʻu i le vai e ono ese. E faʻalagolago i le matua ma le tulaga ole maʻi. Ua tuuina mai e le fomaʻi fautuaga e uiga i le filifiliga o le malosi. I le avea ai o se tulafono, o tagata tomai faapitoa e faʻaaoga ia vaega nei.

Glucose Powder

O tagata le masani ai e tatau ona faʻaumatia le 75 g o le kulukose i le 250 ml o le vai mama e aunoa ma le kesi ma meaʻai i le taimi o le suʻega.

A oʻo mai i le maʻi maʻi tamaiti, o le kulukose e fafaga i le fua e 1.75 g i le kilokalama o le mamafa. Afai o le mamafa o le maʻi e sili atu nai lo le 43 kilokalama, ona faʻaaoga lea o le vaega lautele mo ia. Mo fafine maʻitaga, o le fua faatatau tutusa uma lava 75 g o le kulukose, faʻafefe i le 300 ml o le vai.

I nisi o falemaʻi, o le fomaʻi lava ia na te saunia le fofo o le kulukose.

O le mea lea, e le tatau ona popole le tagata maʻi i le sao saʻo.

Afai o loʻo e suʻega i se fomaʻi o le setete, atonu e manaʻomia oe e aumai vai ma paʻu e saunia ai le vaifofo, ma o laasaga talafeagai uma e faʻatatau i le sauniuni o le fofo o le a faia e le fomaʻi.

Vitio faʻatalanoa

E faʻatatau i le auala e sauniuni ai mo se suʻega o le faapalepale o le kulukose ma pe faʻapefea ona faʻaalia ona iuga i se vitio:

O le suʻega o le toleniga o le glucose o se avanoa sili lea e iloa ai faʻafitauli o le pancreatic. O le mea lea, afai na tuʻuina atu ia te oe se faʻatonuga mo le pasia o le auiliiliga talafeagai, aua e te faʻalale.

O suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ai e oe ona iloa ma taofiofi e tusa lava pe sili ona leaga le solia o le gasegase, lea e faʻavevesi ai faʻalavelave i le gaosiga o gaʻo, e oʻo lava i se taimi muamua. O le mea lea, o se suʻega taimi e mafai ona avea ma ki i le faatumauina o le ola maloloina mo le tele o tausaga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Sauniuniga sauniuni

Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai se vein poʻo mai se tamailima. O tulaga faatauaina mo le maualuga o le kulukose i le suesuega o toto maualuga ma le vevela e ese si ese.

O se faʻapuʻupuʻu puupuu i le kulūkose e tupu mai i le malosi o le mafaufau-lagona ma le atuatuvale. Afai e popole le tagata maʻi i le afiafi o le foai toto, e tatau ona e logoina le fomaʻi ma talanoa e uiga i le fesiitaiga o le suʻega. O le tagata gasegase e tatau ona mataʻituina le tulaga faʻalagona i le taimi ole foai toto. O le faʻalavelave e faʻasao ai iʻuga lelei lelei.

Pe a ofoina mai le toto mai se tamatamailima, o mea teuteu e faʻaaogaina mo le tausiga o paʻu lima e mafai ona aʻafia ai le taunuuga. Aʻo leʻi suʻeina, e tatau ona fufulu fufulu ou lima, aua o le togafitiga faʻapitoa o le tamatamailima e le o taimi uma e faʻamalolo ai toega o le mea teuteu.

O le taeao e faʻasaina, o le toto ua tuʻuina i luga o se manava gaogao. I le taeao e te le inu inu caffeinated, e mafai ona inu vai. I le po ao lumanai le asiasiga i le fale suesue, latou te aloese mai meaʻai po o meainu suamalie. O le mea aupito sili e manatu i ai o le valu minute le faʻamalologa mai meaʻai aʻo leʻi suʻeina.

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi ma tago i vailaʻau, e tatau ona e logoina lau fomaʻi e uiga i lenei mea. O fualaau o vailaau i totonu o capsules aofia ai vailaʻau e aafia ai le taunuuga o le suʻega. O fualaau vela pe pipiʻi e aofia ai mea faʻaopopo e faʻaleleia ai le gaosiga o enzymes i le gastrointestinal tract, lea e oʻo atu ai i se mea le lelei i le toto foaʻi.

Soʻo se faʻavaivaia o le tino puipuia o le tino e faʻaosofia ai le faateleina o le kulūkose, ona o le tele o le inisalini na mafua ai ona paʻu i le vaitau lenei. I le malulu, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le puipuiga malu, o le foai atu o le toto mo le suka e le fautuaina. Afai e le tolopoina le auiliiliga, e tatau ona e logoina lau fomaʻi e uiga i se malulu.

Ole suʻesuʻega e le o faia pe'ā maeʻa togafitiga o le physiotherapeutic, faʻapea foi le suʻega o le leitio poʻo le ultrasound. I le va o le aafiaga i le tino ma le faʻapipiʻiina o le auʻiliʻiliga, e manaʻomia se malologa o ni nai aso ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻi mea uma i le tino.

O le faateleina o gaoioiga faaletino e mafai ona faaosofia ai se taunuuga lelei. E fautuaina e teena galuega taʻaloga i le lua aso ao leʻi faia le auiliiliga.

O a meaai e tatau ona ou aloese mai ai?

E le o tagata uma e iloa e le mafai ona e 'ai ma feinu aʻo le ofoina toto mo le suka. O le aso ao lumanai le auʻiliʻiliga e le mafai ona e faʻaaogaina:

  • meaʻai gaʻo
  • meaʻai vave
  • Fale faʻafiafia
  • meainu suka,
  • fufulu suamalie.

Latou te teena na mea taumafa i le afiafi o le auiliiliga, talu ai o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le faateleina o le glucose. E oʻo lava i se tino ola maloloina, o le faʻamautuina o le suka toto e umi se taimi, e mafai ona afaina ai le mautinoa o taunuʻuga o le suʻesuʻega.

E tele taimi e aloese mai ai tagata mai oloa faʻasaina, ae galo mea inu, faʻaauau ona faʻaaoga fuālaʻau fufulu ma suamalie suamalie. O ia meainu e aofia ai le suka, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose ma le faʻalavelaveina o le auʻiliʻiliga. E mafai ona e inuina le vai i le afiafi o le suʻesuʻega. E sili atu le teena o le lauti ma le kofe.

E tolu aso ao lei faia le auiliiliga e le mafai ona e inu ava malosi. E tatau ona e lafoaia pia ma kvass; o nei meainu e mafai ona faateleina le toto suka.

I le afiafi ao lei tuuina atu le toto, e le mafai ona e 'aina meaʻai vevela, gaʻo ma meaʻai.

O le a se meaʻai i le afiafi?

O le suʻeina o le toto i le taeao e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, e tatau ona faaseʻe le taeao. Aʻo leʻi faia se auʻiliʻiliga, e le mafai ona e inuina le lauti ma le kofe, e faatagaina le vai e faʻaumatia e le sili atu ma le itula ao lei faia le suʻega.

O le 'aiga o le afiafi e tatau ona mama ma maloloina. O se filifiliga lelei o le a avea o se mea e 'ai mea taumafa - kuka tao pe tao tao, falaoamata, fualaʻau lanumeamata. E mafai ona e inu i se ipu malamalama o le kefir, ae e le o fautuaina ni yoghurts ua saunia, aua o loʻo iai le tele o suka.

Afai e te le manaʻo e fia inu i le taimi e momoe ai, e mafai ona e 'ai sina fualaau mamago ma le meli po o le fua. E leai se aʻafiaga o le auʻiliʻiliga e pauna, apu ma peʻa paʻu.

E le manaʻomia se taumafa faʻamalosi aʻo leʻi suʻeina. O se taumafa maualalo-kapiti e faʻaitiitia ai le kulukose o le toto ma o le taunuuga o le auʻiliʻiliga e mafai ona faʻaititia pe a faatusatusa i le masani o lenei tau mo le maʻi.

Mo le 8-12 itula, na o vai mamā e tatau ona inu i luma ole foai toto. Caffeine ma suka e avea o se vaega o meainu eseese e aʻafia ai le faitauina o kulukose, e tatau ona lafoai.

Fuʻa ma fufulu

E mafai ona ou ulaula ao lei tuuina atu le toto i luga o se manava gaogao? E tatau i tagata ulaula ona iloa o le nicotine e aʻafia ai le tino atoa. O le ulaula aʻo leʻi suʻeina le faʻamaonia o lona taunuuga. Ua fautuaina e fomaʻi le aloese mai se sikaleti a itiiti mai o le itula ao lumanai le foai toto. A o leʻi foaiina le toto mo le suka, aua le ulaula sikaleti eletise.

O le ulaula e afaina ai le soifua maloloina o tagata gasegase e maualuga le kulukose. E faʻaleleia ai le uta i luga o vaʻa ma faʻalavelave ai le toto. O le lafoaia o lenei masaniga e tatau ona i ai i le tulaga o le suʻesuʻeina o le setete.

Talu ai ona o le suʻeina o le toto e maua i luga o se manava gaogao, e le fautuaina le ulaula seʻia uma ona 'ai e le tagata maʻi. A le o lea, o le gaioiga, vaivaiga, ma le vevela e ono tupu pe a uma ona suʻeina.

E leai se faʻamatalaga saʻo pe mafai ona fufulu ou nifo aʻo leʻi ofoina toto. E faʻapefea ona aafia aʻafiaga o le suʻega o le fulunifo ile fomaʻi, e na o taumatemate e taumatemate. Ina ia saogalemu, e fautuaina e aua nei pulumu ou nifo i le taeao ma se oloa e aofia ai le suka. O le faʻamaonia o lona toesea o le a fesoasoani e suʻesuʻe le mea o loʻo faʻaalia i tua o le pipili o le toothpaste.

E tele manatu i mea e mafai ona aafia ai le taunuuga o le auiliiliga. O nisi fomaʻi ua i ai le taofi o le taumafataga o le afiafi ao lei faia le foai toto e tatau ona avea ma se vaega o meaai a le tagata maʻi. Afai o le tagata maʻi e faʻaaoga i le 'ai o meaʻai gaʻo, ae o le lua aso ao leʻi faʻatalanoaina e le auiliiliga le aofaʻi, o le a faʻaalia ai le faʻaititia o le kulukose. Faʻapipiʻi i le masani masani i le afiafi o le suʻega, o le a maua e le tagata maʻi iuga e iloa ai le masani o le taua i lona olaga.

O a meaai e mafai ona e 'aʻai, mea e mafai ona e inuina ma pe o le a le umi e tuʻu ai le kofe ma le lauti, o le a faʻamatala auiliili e le fomai.

Afai e sui le maualuga o le suka i le toto i le tino o le tagata, ona le mafai lea ona masalomia e uiga i ai, o le mafuaaga lea na faia ai e le au atamamai se suʻega toto mo le suka i le lisi o taualumaga faʻatulafonoina mo suʻesuʻega faʻatulagaina. E taua tele le aua le amanaia le suʻega mo tagata o loʻo fia maua ma o loʻo i ai tagata e maua i le maʻisuka i totonu oo latou aiga.

O le a le suʻega toto toto?

Glucose (o le suka lava e tasi) o se monosaccharide, e aunoa ma le galue masani o le tino e le mafai, talu ai o le suka o le punavai autu lea o le malosi. A aunoa ma le suka, e leai se tino i totonu o le tino o le tagata e mafai ona galue.

O le suka o loo i ai i meaʻai tatou te faaaogaina, pe a ulu mai i le tino, ua faʻaumatia ma le fesoasoani o le inisalini ma ulu atu i le toto. O le tele o kullukose e maua e le tino, o le tele o le inisalini e manaʻomia e foia ai. Ae, e mafai e le pancreas ona maua se aofaiga faatapulaa o le inisalini, o le mea lea, o le suka maualuga e maua ai se "sulufaiga" i totonu o le ate, musika ma isi nofoaga avanoa. A amata ona faʻapipiʻi le suka i isi totoga, o le maualuga o le kulukose o le toto e alu aʻe.

O le fua o le suka i totonu o le toto e mafai ona soli ona o le leai o le kulukose, ma le gaioiga o le tino o le pancreas - o le tino e nafa ma le gaosia o le inisalini.

O le mea lea ina ia mafai ai ona faaleleia le maualuga o le suka i totonu o le toto, osofia ai lona faateleina pe faaitiitia, e fautuaina e le au atamamai se suega toto mo le suka. E le gata i lea, o nisi taimi e tuʻuina atu ai lenei suʻega mo le puipuia o faʻamalositino ina ia mafai ai ona faʻamaonia se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

Toto o le toto

O lenei suʻega toto e masani ona faʻaaogaina mo suʻesuʻega lautele, i togafitiga, gastroenterology, rūmato ma isi vaega. E faatagaina e fuafua le setete o totoga i totonu ma tino. O le auiliiliga e maua mai se vein i luga o se manava gaogao i le taeao.

O se faʻataʻitaʻiga lea o se kata e faʻatumu pe a uma le foai a le tagata maʻi:

Ina ia mafai ona faʻasalaina saʻo faamatalaga, e tatau ona e iloa tulafono. O fua nei e le faʻafefe ai le setete o le soifua maloloina o tagata, ae afai e le afaina, o se mea e sili atu pe itiiti foi, o le a avea ma mafuaʻaga mo suʻesuʻega faaopoopo, lea ua faatonuina e le fomaʻi.

Afai e te suʻeina se suʻega o le toto, o lona uiga o le a faʻalagolago i le tausaga:

  • i tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga, o le tulaga masani o le faailoga mai le 2.78 i le 4.4 mmol / l,
  • i le 2 tausaga i le 6, o laina nei e tatau ona masani - mai le 3.3 i le 5 mmol / l,
  • mo tamaiti aʻoga, numera i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / l e masani lava;
  • o le va o le 3.88 i le 5.83 mmol / l ua manatu o le masani a se tagata matua
  • i le matua, o fuainumera mai le 3.3 i le 6.6 mmol / l ua manatu e masani.

E mafai ona e tatalaina le pupuni o faʻamatalaga faʻapitoa ma togafitiga pe afai e te matamata i se vitio faapitoa lea e vaʻai ai e le fomaʻi le molimau o le suʻeina o le toto ma taʻu mai le uiga o lenei igoa poo le igoa o le auiliiliga ma le auala e mafai ai e nei faʻataʻitaʻi ona aafia ai le soifua maloloina latou te taʻuina atu le tulaga o le tino.

Glucose toleniga suʻe toto

O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao ma se avega. O lenei, o le avega ua malamalama e pei ona taua i lalo: o le mataupu e sau i le fale suesue ma foai toto i se manava gaogao, pe a uma le 5 minute mai le taimi o le sampling samples ua faatagaina o ia e inu se ipu vai ma le kulukose ua solo. E le gata i lea, o le suʻega suʻesuʻe e ave toto i le afa itula uma mo le 2 itula. O lenei metotia suʻesuʻe e mafai ai ona faʻaleleia le maualuga o le kulukose i le plasma toto.

Afai o le suʻega o le toleniga o le glucose e faʻatinoina i se avega, ona masani ai lea o le masani mo tagata uma - mo alii, ma tamaitai, ma mo tamaiti. O tapulaʻa o le masani i le faʻavae o lenei suʻesuʻega e le sili atu nai lo le 7.8 mmol l. Ae e tatau ona maitauina o le masani tonu lava e faalagolago i tausaga ole maʻi:

O lenei suega e taua foi HbA1C. E faʻaalia ai le kulukose o le toto e avea ma pasene i le tolu masina talu ai. E mafai ona faia i soʻo se taimi talafeagai. E sili ona sao ona e fesoasoani e faʻavae pe faapefea ona faʻafefete le paleni kulukose i le taimi nei. E faʻavae i luga o nei faailoilo, e masani ona faia e fomaʻi ni suiga i le polokalame o le maʻisuka mo tagata mamaʻi.

Ae o le hemoglobin glycated, iinei o le faailoga masani e le faalagolago i le matua ma le itupa o le autu, ma e tutusa ma le faailoga o le 5.7%. Afai, i lenei suega, o numera mulimuli e faaalia ai le taua o le sili atu ma le 6.5%, ona i ai lea o se lamatiaga o le maʻisuka.

E iai foi faailoga o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated, lea e fuafuaina e le matua o le maʻi. O le faʻamatalaga o faailoga o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Afai o faʻamasinoga o le suʻega na faʻaalia ai soʻo se faʻafitauli, e le o se mafuaʻaga o le faʻailoga, aua o lenei mea e tupu e le mafua mai i togafitiga faʻale-tino, ae o aʻafiaga mai fafo, mo se faʻataʻitaʻiga le atuatuvale. E talitonuina o le maualuga o le suka e mafai ona faʻaitiitia i tagata e masani ona faʻalavelave popole.

Sauniuni mo se suʻega toto

E ui i le mea moni o le sauniuniga faapitoa e le manaʻomia pe a pasia le suʻesuʻega ua faʻamatalaina, e fautuaina e le au atamamai e ui i lea, latou te faia ni nai fesoasoani i le tautua, ma saunia mo le suʻega laʻititi ina ia le toe maua:

  • E tatau ona ave se suʻega toto mo le suka i luga o se manava gaogao. Ae, e le o lona uiga e lava na o le le 'ai i le taeao. O le upu "anapogi" o lona uiga mai le taimi o le taumafataga mulimuli i le taimi o le toto sampling, e le itiiti ifo ma le 8 itula na pasi mo le auiliiliga, ma o le 12 itula uma e sili atu. I lenei tulaga, e mafai ona inu na o le vai, mama, leai ni gaʻo, ma e sili atu foi le le manaia.
  • 2 aso ao le i fuafuaina le suʻesuʻega, ua fautuaina e lafoaia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, meaai falai ma le ava malosi. Afai, e ui i lea, sa i ai se taumafataga ao leʻi faia le suʻega, ona lelei ai lea e le faʻavave le taimi ma sau e suʻe le suʻega i le 2 aso mulimuli ane nai lo le mea na faatonuina.
  • O le suʻeina o le toto mo le suka e na o le taeao, e fautuaina e fai lenei mea ao lei oʻo i le 9 i le taeao, ae e sili atu le oʻo mai i le taimi e tatala ai le fale suesue, o lona uiga, i le 7 i le taeao.
  • Afai o le samples o le suʻega o le suʻega e sau mai se vein, ona tatau ai lea ona aloese mai le aso na muamua atu ma le mamafa o le tino faaletino.E oʻo lava i tagata tomai faapitoa, aʻo leʻi amataina le faʻatonuga, ia avatu i le tagata maʻi 10-15 minute o le malologa e toʻafilemu pe a uma le malaga i le fale suesue.
  • E tatau ona suʻe le suʻega ao le i faia ni vailaʻau, aemaise pe a fai o vailaʻau. E tatau ona e faʻatali ma le amataga o le aʻoga o le tagofia o fualaau, pe faʻatali sei oʻo i le faaiuga o le vasega o togafitiga, ma na o le faia o suʻega.
  • E le mafai ona e foaʻi atu le toto pe a maeʻa se x-ray, suʻesuʻega saʻo ma togafitiga o le physiotherapeutic.
  • O nisi tagata e le taliaina le samasama toto, aemaise lava i luga o se manava gaogao, o le mea lea, pe a uma le suʻega, e fautuaina e nofo i le malologa mo se taimi, ina ia le vaivai ai. Mo ia tulaga, e tatau ona e ave faʻamaonia ma oe.

O suʻega e mafai ai ona e faʻatūina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo faia i totonu o le fale suesue ma aofia ai le sampling o le suʻega o le suʻega mai le tino o le tagata maʻi poʻo le tamatamailima.

E taua tele le faia o nei suʻesuʻega e le gata mo le maʻisuka, ae faʻapea foi mo tagata soifua maloloina, talu ai o nei suʻega e fesoasoani e iloa ai togafitiga i le gasologa o le taimi ma amata vave suʻesuʻega ma togafitiga. E fautuaina i togafitiga puipuia e foai atu le toto mo le suka faʻalua i le tausaga ma se vaitaimi o le 6 masina.

O le toto o le suka i le suka o se faailo lea o le metabolism o le gaʻo i le tino o le tagata, o se suiga lea e tupu i lalo o le faatosinaga o mea eseese, faʻaleagaina ma le faʻaleagaina. O le mea lea, mo le faʻamoemoega o le suʻesuʻega, e taua tele le saunia tatau mo ia.

O le mafuaaga o le ola maloloina o le suka

O le maualuga o le suālaʻau e taʻu mai ai le tulaga o lona faʻasolosolo ma le faʻamaʻiina e sene o le tino. O le faateleina o le maualuga (hyperglycemia) e le o taimi uma e faailoa mai ai togafitiga, ae mafai foi ona tupu e masani lava i lalo o le faatosinaga o ia mea:

  1. Taumafa - mafua ai sina maʻi inu o le hyperglycemia pe a mavae ni nai itula, ona o le faʻafefe o gaʻo i totonu o le toto mai le manava. A maeʻa ni nai itula, ona toe foʻi lea o le faailo i le masani ona o le faʻafeiloaʻi o le kulukose i totonu o sela ma lona faʻaogaina iina.
  2. Taimi o le aso - a maeʻa le 'aiga o le aoauli, o le maualuga o le kulukose e masani ona maualuga nai lo le taeao.
  3. O le lagona, popolega - mafua ai le faateleina o le gaosiga o le adrenaline, o se suauu e maualuga ai le suka, ona o le faateleina o lona suauu mai le glycogen ate.
  4. Gaoioiga faaletino - galuega maso e manaʻomia ai le tele o le malosi, lea e tuʻuina atu e le glucose pe a faʻaaogaina i sela maso (myocytes), o le mea lea o le muso ma le ate glycogen ua matua malepelepe i le tino.

Mafuaʻaga faʻapitoa o le hyperglycemia

I faʻamaʻi eseese, o le suka e mafua ona o le faateleina o le faʻasologa i totonu o le ate poʻo le faʻaitiitia o lona faʻamalamalamaina e sulu o le tino. O nei aiaiga e aofia ai:

  1. O le maʻisuka, pei o le I - ona o togafitiga faʻapitoa, o loʻo i ai se faʻaitiitiga o le inisalini gaosiga, lea e mautinoa ai le faʻamamaina o le kulukose e sela sela.
  2. O le maʻi suka, ituaiga II - i lenei tulaga, o le inisalini gaosiga e le suia, ae o loʻo i ai se faʻaitiitia o le aofaʻi o suʻi resitara i totonu o siama e nafa ma le kulupu.
  3. O le siʻitia o le maualuga o hormones o le suka (adrenaline, glucocorticosteroids), lea e faʻapupulaina ai lona faʻamasinoga ona o le gau o le glycogen, o se tulaga lea e atiaʻe ai le tino o gaʻo totoga.

O le suʻega o le toto mo le kulukose, e faʻaalia ai lona maualuga, o le a fesoasoani i le faailoaina o le hyperglycemia maʻi. O le masani o lenei faailo e mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L.

Mafuaaga o le Suu Suuga (Hypoglycemia)

E le pei o le hyperglycemia, o le faaitiitia o le suka e faaitiitia ma e mafua ona o mafuaaga faapea:

  • le lava le aoga o le kulukose - anapogi, maʻi faʻamaʻi,
  • faateleina le suka i luga o siaki e mafua ona o le faʻateleina o le inisalini faʻasolosolo i le i ai o se paʻu o le pancreatic-producing-hormone-producing,
  • togafitia o le ate - o lenei okeni o le nofoaga autu o le suka, lea o loʻo i totonu o foliga o le glycogen, o faʻamaʻi ate e faʻaitiitia ana faʻaagaga, lea e faʻaalia i le hypoglycemia

Sauniuni mo se suʻega toto


Glucose concentration o se faailoga labile, o lona tulaga i le taimi ma le afiafi o le suʻesuʻega e aʻafia i le tele o mea. Aʻo faia le auʻiliʻiliga, o le mea tonu e maua ai le faʻamoemoega, faʻaalia o le fesuiaiga o suka i totonu o le tino, e taua. O le mea lea, aʻo leʻi foaiina atu le toto mo le suka, e tatau ona saunia mo lenei mea ma faʻataunuʻuina ni numera o fautuaga:

  • o lenei suʻesuʻega e faʻatinoina i le taeao,
  • le taumafataga mulimuli ao lei faia le suʻesuʻega - e le sili atu ma le 8 itula i le avea ai o se taumafataga malamalama,
  • sei vagana ai le taumafa ava malosi i le 2 aso ao lei faia le suʻesuʻega, talu ai ona o le mafuaʻaga o le hyperglycemia,
  • ulaula tapaa ua faasaina aʻo lei faia le suʻesuʻega, e pei ona maua e le nicotine le faateleina o le gaosiga o le adrenaline, lea e faateleina ai le suka,
  • mai mea inu e le mafai ona e inu kofe, tiuti (aemaise lava le suamalie), mea inu suamalie, sua sua suamalie - e mafai ona mafua ai le hyperglycemia physiological. I le taeao e mafai ona e inuina vai e leai ni carbon mineral,
  • le aso na muamua atu, e tatau ona e taumafai e aloese mai le faʻavevesi i le atuatuvale ma le maasiasi o le muscle, aua e mafai ona latou faaosofia le hyperglycemia,
  • e fautuaina e taofi le faia o vailaʻau eseese, aua e mafai ona taʻitaʻia i le maualuga poʻo le maualuga o le suka.

Afai ei ai ni au fesili e uiga i le auala e saunia lelei ai mo se suʻega toto mo le suka, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi poʻo le faufautua o falemaʻi o le a faʻaalia ni faʻaaliga talafeagai, ae maise lava e uiga i le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa.

E i ai mataupu pe a oʻo i le maualuga o le toto o le tagata maʻi o le toto i le maualuga o le tapulaa pito i luga o le masani poʻo sina mea itiiti lava. Ma, ina ia le aofia ai togafitiga o le gaosiga o le gaʻo, o le toto toto e fuafua i se avega. O le taua o lenei suʻesuʻega o le fuafuaina lea o le suka i ni nai taimi:

  1. I luga o se manava gaogao, pe a uma ona mulimuli i fautuaga uma e uiga i sauniuniga mo suʻesuʻega i le aso na muamua atu.
  2. E lua itula i le maea ai o le puleaina o le kulukose i le aofaiga o le 75 g faʻamaʻi i le 250 ml o le vai - e masani lava pe a mavae lenei taimi, o siama o le tino e tatau ona ufiufi le kulukose na maua mai le inumaga. Afai i lenei faʻataʻitaʻiga o le kulukose e maualuga atu nai lo le masani, o loʻo i ai mafuaaga uma e mafua ai mafuaaga faʻaleagaina mo lona faʻatupulaia. Aʻo faia lenei suʻega mo se tamaititi, o le kulukose e tuʻuina atu i le ituaiga o suti poʻo le sipuni i le fua o le 50 g.

O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faʻamatala mai e le fomaʻi, pe a iai se masalosaloga o le solia o le gaʻo gaʻo ma le faʻaalia o faʻamaoniga e pei o le paʻu o le mamafa poʻo le leaga o le mamafa, faʻavavelaina o le fiainu, ma le faʻateleina o le urination.

O le suʻeina o le toto mo le suka ua faʻataʻitaʻiina mo se tagata matua poʻo se tamaitiiti pe afai ei ai ni mea masalosalo i foliga o le vaivai, vaivai, vaivaiga, fia inu. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o se faʻamaʻi matautia, e fautuaina le faia soo o suʻega e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le asō o le auala aupito sili ona lelei ma saʻo e pulea ai le kulukose.

Suauu toto

Glucose ua avea o se mea taua e tuʻuina atu le malosi i le tino. Ae ui i lea, e tatau i le suka toto ona i ai se tulaga masani, ina ia le mafua ai le tupuga o se maʻi tuga ona o le faaitiitia po o le faateleina o le kulukose.

E tatau ona suʻe suʻega ina ia maua ai faʻamatalaga atoatoa e uiga i lau setete o le soifua maloloina. Afai e maua se togafitiga, o le suʻega atoa e faia e saili ai le mafuaʻaga o le solia o faailoilo, ma le togafitiga talafeagai e faatonuina.

O le maualuga o le kulukose o se tagata soifua maloloina e masani lava i le tulaga lava e tasi, sei vagana ai ni nai minute pe a tutupu suiga o le hormonal. E oso i luga o faailoilo e mafai ona maitauina i tama talavou ao faagasolo le vaitau o le matua, e tutusa lava le aoga i le tamaititi, i tamaitai i le taimi o le faasolosolo malie, maleopause po o le maitaga. I nisi taimi, e ono mafai ona faatagaina se laititi, e masani lava ona faalagolago pe na tofotofoina i latou i se manava gaogao pe a uma ona 'ai.

Auala e foai ai le toto mo le suka

  1. O se suʻega toto mo le suka e mafai ona ave i le fale suʻesuʻe pe faia i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. Ina ia saʻo lelei iuga, e taua le mulimuli i mea uma e manaʻomia e le fomaʻi.
  2. Aʻo leʻi pasia le suʻega, e manaʻomia nisi sauniuniga. Aʻo leʻi asiasi atu i le falemaʻi, e le mafai ona e inu kofe ma ava malosi. E tatau ona ave se suʻega toto mo le suka i luga o se manava gaogao. O le taumafataga mulimuli e tatau ona leai muamua nai lo le 12 itula.
  3. E le gata i lea, ao le i faia ni suʻega, e le tatau ona e faʻaaogaina le sipuni mo le fufuluina o ou nifo, aua e masani ona aofia ai le faateleina o le suka. E tutusa foʻi, e tatau ona e lafoaia le taofiofi le tumau. A o leʻi foaiina atu le toto mo le auiliiliga, e tatau ona e fufuluina lelei ou lima ma tamatamailima i se fasimoli, ina ia le faʻafefeteina ia faitauga o le glucometer.
  4. O suʻesuʻega uma e tatau ona faʻatino i luga o le faʻavae o meaʻai masani. Aua e te matelaina pe gasegase aʻo lei faia le suʻega. E le gata i lea, e le mafai ona e suʻe suʻega pe a maʻi le maʻi mai maʻi mamaʻi. I le taimi o le maitaga, e tatau foʻi i fomaʻi ona amanaʻia foliga o le tino.

Faʻagasolo samples mo le faʻamaonia o kulūkose

I aso nei, e lua auala e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi. O le auala muamua o le faʻaaogaina o le toto i luga o se manava gaogao i tulaga suʻesuʻe i fale suʻesuʻe i falemaʻi.

O le filifiliga lona lua o le faia o se suega o le kulukose i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa e taʻua o le glucometer. Ina ia faia lenei mea, tuʻi se tamailima ma faʻaaoga se mataʻu o le toto i se taʻaloga faapitoa o loʻo faʻaofi i le masini. O faʻataʻitaʻiga o suʻega e mafai ona vaaia i le maeʻa o ni nai sekone i luga o le lau.

E le gata i lea, ua ave se suega o le toto. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e sili atu le maualuga o faailoilo ona o se eseesega tele, lea e tatau ona amanaia. Aʻo lei faia le suʻega i soo se auala, e le mafai ona e 'ai meaai. Soo se meaai, e tusa lava pe laiti, e faateleina ai le suka toto, lea o loo atagia mai i faailoga.

O le mita ua manatu o se masini talafeagai tonu, ae ui i lea, e tatau ona e tago saʻo i ai, mataʻituina le olaga ola o le suʻega ma le faʻaaogaina pe a fai o le afifi. O le masini e mafai ai e oe ona pulea le maualuga o suiga i faailoga o le suka i le fale. Ina ia maua atili faʻamatalaga saʻo, e sili atu le faia o suʻega i se fomaʻi i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

Suauu toto

Pe a pasia se auiliiliga i luga o se manava gaogao i totonu o se tagata matua, o le fuainumera e manatu o le masani, pe afai e 3.88-6.38 mmol / l, o le mea tonu lea. I se pepe faatoa fanau mai, o le masani o le 2.78-4.44 mmol / l, ao laiti, e ave le sampling e pei ona masani ai, e aunoa ma le matelaina. Tamaiti e sili atu i le 10 tausaga le matua o le anapogi o le toto toto o le 3.33-5.55 mmol / L.

E taua le manatuaina e mafai e suʻega taʻitasi ona tuʻuina atu faʻasalalauga, ae o se eseesega o nai vaesefulu e le o se solitulafono. O le mea lea, ina ia mafai ai ona maua saʻo taunuʻuga saʻo, e aoga le faʻataʻitaʻiga i nisi o falemaʻi. E mafai foi ona e suʻeina le suka ma se isi avega ina ia maua ai le ata saʻo o le i ai poʻo le toesea o le maʻi.

Mafuaaga o le faateleina o le toto suka

  • O le kulukose maualuga e masani ona lipotia le atinaʻe o le maʻisuka. Peitai, e le o le mafuaaga autu lea, o le solia o faailoga e ono mafua ai se isi maʻi.
  • Afai e leai ni faʻamaʻi e iloa, o le faateleina o le suka atonu e le mulimuli i tulafono aʻo leʻi faia suʻega. E pei ona e iloa, i le afiafi e le mafai ona e 'ai, e sili atu i le faaletino ma le faʻalagona.
  • E le gata i lea, o faʻamaoniga maualuga e mafai ona faʻaalia ai le i ai o le gaioiga o le gaioiga o le endocrin system, epilepsy, maʻi pancreatic, meaʻai ma mea oona oona o le tino.
  • Afai ua maua e le fomaʻi le maʻisuka poʻo le togavao, e tatau ona e faia au mea taumafa, alu i se taumafataga faapitoa, faia le malosi poʻo na o le amata faʻafeiloaʻi solo, aveesea le mamafa ma aʻoaʻoina auala e pulea ai lou suka suka. E tatau ona teena le falaoamata, gaʻo. Taumafa ia le itiiti ifo i le ono taimi i le aso i ni vaega laiti. O le faʻaogaina o calorie i le aso e tatau ona le toe silia ma le 1800 Kcal.

Mafuaaga o le Faaitiitia o le Suga Suauu

E mafai ona talanoa e uiga i le le paleni o meaai, faʻaaoga masani o ava malosi, paluga, falaoamata ma meaʻai suamalie. O le hypoglycemia e afua mai i faamai o le fualaau oona, gaioiga o le ate ma toto, vaʻaia o le tino, ma le mamafa o le tino.

A maeʻa taunuʻuga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili le mafuaaga mo laʻititi maualalo. O le a faia e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo ma faʻatonu togafitiga talafeagai.

O le suʻeina o le toto mo le suka e talafeagai ona e maualuga tele pe, i se isi itu, o mea maualalo maualalo e mafai ona faʻaalia ai suiga eseese ma le faaletonu o le tino. O lenei suʻesuʻega e matua fautuaina lava ina ia faia i taimi uma, lea e mafai e le gata i lalo o le taʻitaʻiga a se fomaʻi, ae tutoatasi (faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga faapitoa). Ae peitai, o le a sili atu ona saʻo le fefaʻatauaiga i se fomaʻi ina ia saʻo le faauigaina o le suʻega o le toto mo le suka.

Le matafaioi o le kulukose ma suʻega

E toatele tagata latou te mafaufau po o le a le matafaioi a le glucose i le tino. O le mea moni, o le vaega tuʻuina atu o loʻo tuʻuina atu ai malosiaga o le tino o le tagata. Mo le lagolago sili ona lelei o totoga ma mamanu, o se maualuga i le toto e pei o le 3.3 i le 5.5 mmol i le lita e sili atu. Afai e sui pe o lalo foi faailoilo ua tuʻuina atu, e mafai ona tatou fai atu o se tagata ei ai ni suiga i le system endocrine, ma o lea e tatau ai ona suʻe se suʻega toto mo le suka.

E lua taʻiala ma lua faʻamatalaga manino o ia faamaoniga e vaʻaia. O le talanoa e uiga i ituaiga ituaiga o suʻega toto mo le suka, e tatau ona gauai atu i le metotia falesuesue, o le auala manino, faapea foi ma le auiliiliga mo le hemoglobin glycated ma se suega tutusa tutusa ma le sugar "load". O le sili ona faʻatuatuaina ma saʻo o suʻega mo le maʻisuka ua manatu o se metotia falesuesue. O loʻo faia i totonu o fale suʻesuʻe o falemaʻi faʻapitoa faapitoa, ae muamua o le ae manaomia le suʻeina o mea uma e uiga i auala e tatau ai ona pasia le suʻega.

E mafai ona e faʻaaogaina le auala faʻapitoa faʻatasi ma le fesoasoani a se masini, e taʻua o se glucometer, e tutoatasi i le fale. Ina ia faia lenei mea, e te le manaʻomia ni tomai faʻapitoa poʻo se malamalama. I le taimi lava e tasi, afai e gasegase le masini, pe afai e le saʻo le faʻaaogaina pe afai e le o matauina tulaga o le teu oloa mo suʻega, o le sese o le suʻega e oʻo ile 20%.

Talu ai ona o nei mea uma, ou te fia tosina atu le manatu i le mea moni e matua fautuaina lava ia iloa mea uma e uiga i le mea tonu e mafai ona e foai atu ai le toto ma mea e tatau ona e faia e saunia ai mo foai toto.

Faailoga autū

O loʻo i ai se lisi atoa o tulaga faʻaleagaina, e fuafua ai mafuaʻaga o le faʻatulagaina o le a manaʻomia ai sauniuniga mo suʻesuʻega mo le suka. O loʻo matou talanoa e uiga i se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ma le mamafa o le mamafa o le mamafa, o se maualuga maualuga o le vaivai, faʻapea foi ma se lagona o le malogo tumau i le vaeluaga o le tautala. E le gata i lea, latou te tuʻuina atu se auʻiliʻiliga i le mataupu pe afai o le fia inu pea ma le faateleina o le numera o le urine e faʻamalamalamaina e auai i faʻamaoniga.

Ou te fia tosina atu i le mea moni o loo i ai ni vaega o tulaga lamatia, lea i le mea muamua e tatau ona i ai uma faamatalaga pe faapefea ona suʻeina le toto. O loʻo matou talanoa e uiga i le mamafa o tagata e maualuga le toto maualuga.I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona gauai atu i le i ai o tagata o loʻo feagai ma faitioga o le gaʻo o le gaʻo gaʻo. E le gata i lea, o tagata atamamai latou te gauai atu i mataupu e manaʻomia ai ona e iloa mea uma e uiga i le auala e foaʻi ai le toto, ae e mafai ona fai lenei mea i le fale:

  • faia se suʻesuʻega auiliili, mo se faʻataʻitaʻiga, suʻesuʻeina o le setete o le endocrin gland, tulaga o le hormonal,
  • fuafuaga o le tulaga o le maʻi ma se maʻi ua iloa muamua o le metabolism gaʻo,
  • igoa ma le tausiga o tala o le malosi o le faagasologa o le toe faaleleia.

E tutusa le taua o faailoga mo le toto mo le suka o le iai lea o masalosaloga o nisi faamaʻi. Atonu e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis, gasegase poʻo e oʻo lava i faʻamaloga endocrin. Faatasi ai ma nei mea uma i le mafaufau, e matua fautuaina lava e te suesue i faʻamatalaga uma e maua i le auala e tatau ai ona suʻe suʻega toto mo le suka. O le a sili atu ona saʻo le feutagai ma se tagata tomai faapitoa.

Vaega o le sauniuniga ma le decryption

O le sauniuniga sao lea o le a mafai ai e oe ona maua saʻo saʻo ma le faʻamaoni o taunuuga o le suʻega.

Aʻo tautala e uiga i foliga o le laasaga o loʻo tuʻuina atu, e tatau ona gauai atu i le mea moni e valu itula ao le i faia le faʻatonuga e fautuaina e mumusu e 'ai. E le gata i lea, e mafai ona inu, ae na o vai masani lava.

Ma le isi, talanoa e uiga i le auala e sauniuni ai mo suʻega, ou te fia tosina atu i le mea moni e 24 itula ao leʻi faia le suʻega e le fautuaina e inuina le 'ava malosi. E talitutusa foi le taua, i le taimi lava e leʻi oʻo i le suʻega, aua le faʻaaogaina le kuki poʻo le fufulu foi o ou nifo. E toatele ua latou le amanaiaina le tulafono ua tuuina mai, ae mafai ona faatupuina ai se mea faatauvaa, ae o se faateleina pea o faailoga o le suka.

A o leʻi aveina pe ofoina atu le toto, e matua fautuaina oe e musu e faʻaaoga vailaʻau aʻo le i siaki. Afai e aliali mai e le mafai, e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea, ona o le fesuiaiga i le toto suka e foliga mai, ma o lea o le faʻamatalaga o le suʻega toto e tatau ona faia i se auala faapitoa.

O faailo sili ona lelei i lenei mataupu e tatau ona iloiloina, e pei ona uma ona maitauina, faʻamaumauga mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L. E taua le mafaufau o le tulaga o le maʻi o le fua o le kulukose e faateleina i le 6.0 mmol o le prediabetic. E masani lava, o le mea tonu lea e tupu ona o le le tausisia o fautuaga faʻapitoa i sauniuniga mo le suʻega. O se taunuuga o le 6.1 mmol pe sili atu e tatau ona avea o se faʻamaoniga mo le faia o se siama - maʻisuka. Ou te manaʻo e gauai faapitoa i mea o le atinaʻeina o mea sese atonu o le a iai pe afai o le sauniuniga mo le faʻapipiʻiina sa faia saʻo.

Faʻamatalaga faʻapitoa e uiga i mafuaʻaga o mea sese

O le i ai o le maʻisuka o se taʻitaʻaiga, ae leai se mafuaaga na suia ai le kulukose toto.

E mafai ona latou faʻatupulaia ona o le faʻalagona lagona poʻo le faʻalavelave faaletino, ona o le epilepsy, faʻaleagaina o gaioiga i le pituitary gland, endocrine gland poʻo le gland adrenal. O isi eseesega e ono foliga mai, e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai, mea inu i soʻo se vaega o vailaʻau ma le faʻaaogaina o igoa o vailaʻau (e mafai ona valaʻau i auala eseese).

Faʻaitiitia le suka e mafai ona iloa ona o le inuina o le ava malosi, maʻi o le ate, matelaina, faʻapea ai ma tulaga e pei o le gaʻo, gasegase o gasegata ma sili atu. Ina ia mafai ai ona sili atu le saʻo o mea i le atinaʻeina o nisi tulaga, atonu e talafeagai le faia o suʻega faapitoa agavaa. Ona o lenei mea, e tatau ona e iloa tonu le ala e foai ai le toto mo le suka. Ole suega o le kulukose ole suega o le hemoglobin glycated.

O le mea lea, o suʻesuʻega toto mo le suka e mafai ona fuafua ai le i ai poʻo le leai foi o ni mea e le masani ai ma le galuega o le endocrin gland ma le tino atoa. Ina ia mafai ona maua ni faʻamatalaga sili ona saʻo, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i le igoa o le suʻega, pe o fea tonu lava e maua ai le toto mo le suka ma nisi faʻamatalaga mai.

Tuʻu le TAIMI LAI! MA LE TALI LĒ TALI, E TE ILOA I LE UIGA E UIGA I DIABETES?

Taimi Taimi: 0

Faʻamatalaga (numera o galuega)

0 o le 7 galuega na maeʻa

O LE A LE AMATA? Ou te faamautinoa atu ia te oe! O le a sili ona manaia)))

Ua leva ona e pasia le suʻega muamua. E le mafai ona toe amata.

E tatau ona e saini pe resitala ina ia amata ai le suʻega.

E tatau ona e faʻatumu ia suʻega nei e amata ai:

Tuua Lau Faamatalaga