O le a le malosi o le inisalini. Ana faailoga ma togafitiga. Taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin o le faaitiitia o le lagona o le gaʻo i le gaioiga o le inisalini, lea e mafai ona atiaʻe i le leai o ni faʻamaʻi tuga. I le uluaʻi laʻasaga, o le faʻamalosia o le inisalini e toetoe lava a leai se aoga i le soifua lelei, ma o se vavaega e mafai ona iloa naʻo se suiga i faʻamatalaga faʻamaumauga (toto).

Faʻafitauli insulin: faʻamaoniga ma togafitiga. Taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o inisalini o se faʻalavelave faʻaleagaina o le tino o le tino i gaioiga o le inisalini. E le afaina po o fea e sau ai le inisalini, mai le pancreas (faʻasologa) pe mai injections (faʻavave).

O le faʻamalosia o insulin e faʻatele ai le maʻisuka e le gata o le maʻisuka, ae o le atherosclerosis foi, o le fatu fatu, ma le maliu faafuaseʻi ona o se ipu ua afaina.

O le gaioiga o le inisalini e faʻatonutonuina ai le metabolism (e le gata o carbohydrates, ae gaʻo ma gaʻo), faʻapea foi ma faiga o mitogenic - o le tuputupu aʻe, toe gaosia o sela, DNA synthesis, faʻaliliuga o le gafa.

O le manatu faʻaonaponei o le faʻamalosia o le inisalini e le faʻatapulaʻaina i le gasegase o le gasegase o le gataifale ma le faateleina o aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2. E aofia ai foi suiga i le metabolism o gaʻo, proteins, faʻamatalaga o le gene. Aemaise lava, o le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai faʻafitauli i le pito i tua o le endothelial lea e aofia ai puipui o toto toto mai totonu. Ona o lenei mea, o le lumenesa o le vaa na solo, ma alualu i luma le atherosclerosis.

Faailoga o le inisalini ma le faʻafitauli

Atonu e masalomia lou mauaina o le inisalini pe afai o au faailoga ma / poʻo suʻega e faʻaalia ai e iai lau maʻi maʻi. E aofia ai:


  • meaʻai i le sulugatiti (manava),
  • maualuga maualuga (toto maualuga),
  • suega o le toto mo cholesterol ma triglycerides,
  • siakiina o le polotini i le urine.

O le gasegase o le resdominity o le faailoga taatele lea o le faʻamalosia o le inisalini. I le nofoaga lona lua o le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga). O le mea e masani ai, e leʻi maua e le tagata le gaʻo ma le toto maualuga, ae o le suʻega toto mo le cholesterol ma gaʻo ua leaga.

O le suʻesuʻeina o le faʻamalosia o inisalini e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga o se faafitauli. Talu ai o le faʻateleina o le inisalini i le plasma toto e mafai ona matua fesuisuiaʻi, ma o le mea masani lenei. Aʻo suʻesuʻeina le inisalini plasma anapogi, o le masani mai le 3 i le 28 mcU / ml. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani i le anapogi o le toto, o lona uiga o le maʻi e iai le hyperinsulinism.

O le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tupu pe a tupu mai le pancreas ia sili atu ona tele ina ia mafai ai ona totogi le faʻamalosia o le inisalini i totonu o masini. O lenei suʻesuʻega o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le maʻi cardiovascular.

O le auala aupito sili ona saʻo mo le fuafuaina o le inisalini o le 'ua taʻua o le hyperinsulinemic insulin. E aofia ai le faʻaauau pea o le inisalini ma le kulukose mo le 4-6 itula. O se auala galue, ma e seasea lava ona faʻaaogaina. E faʻamapulaʻaina i le anapogi o suʻega toto mo suʻega insulin.

Ua faaalia i suʻesuʻega e faʻapea o le inisalini o loʻo maua:


  • 10% o tagata uma e leai ni faʻafitauli faʻaleaga,
  • i le 58% o tagata gasegase o le toto maualuga (toto maualuga i luga 160/95 mm Hg),
  • i le 63% o tagata e maua i le hyperuricemia (o le serum uric acid e sili atu i le 416 μmol / l i alii ma sili atu i le 387 μmol / l i tamaitai),
  • i le 84% o tagata e maua i le toto maualuga (triglycerides sili atu i le 2.85 mmol / l),
  • i le 88% o tagata e maualalo le maualuga o le "lelei" cholesterol (i lalo o le 0.9 mmol / l i alii ma lalo o le 1.0 mmol / l i tamaitai),
  • i le 84% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2,
  • 66% o tagata e le atoatoa le kulūkose toleni.

A e suʻeina se suʻega toto mo le cholesterol - aua nei siaki le cholesterol atoa, ae eseese "lelei" ma le "leaga".

E faʻapefea ona puleaina e le inisalini le gasegase

E masani lava, o le molini o le inisalini e fusifusia i lona atigipusa i luga o sela i maso, gaʻo, poʻo le ate. A maeʻa lenei mea, faʻapipiʻiina o le insulin rescepor ma le auai o tyrosine kinase ma lona sosooina ma le sui o le insupini receptor 1 poʻo le 2 (IRS-1 ma le 2).

O mole mole mole IRS, i le itu, gaoioi le phosphatidylinositol-3-kinase, lea e faaosofia ai le faaliliuina o le GLUT-4. O se uila o le kulukose i totonu o le siama e ala i le fagu. O lea ituaiga metotia e maua ai le faʻaagagaina o le metabolic (glucose transit, synthesis glycogen) ma mitogenic (DNA synthesis) aʻafiaga o le inisalini.


  • Glucose e aʻafia e siama maso, ate ma mea faʻapipiʻi,
  • Faʻailoga o le glycogen i le ate (teuina o le "fast" glucose faʻasao),
  • Mauaina o amino acids i sela,
  • DNA synthesis
  • Polotini faʻamalosi
  • Faʻasologa o vailaau palapala
  • Avega a Ion.


  • Lipolysis (faʻamavaeina o mea faʻapipiʻi ma le ulufale atu o gaʻo gaʻo i le toto),
  • Gluconeogenesis (suiga o le glycogen i le ate ma le kulukose i totonu o le toto),
  • Apoptosis (faʻaleagaina patino o sela).

Manatua o le inisalini e poloka ai le vaevaeina o le tino. O le mafuaʻaga lea, pe afai e maualuga le maualuga o le insulin i le toto (o le hyperinsulinism o se mea e tupu soo i le faʻamalosia o le inisalini), ona matua faigata ai lea o le mamafa o le mamafa, toetoe a le mafai.

Mafuaaga faʻavae o le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin o le faʻafitauli o se pasene tele o tagata uma. E talitonuina e mafua mai i kenera na avea ma autu i le taimi o le evolusione. I le 1962, na i ai le talitonuga o le tetee o inisalini o se mea e ola ai i le umi o le fiaai. Aua e faʻaleleia ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino i taimi o le tele o taumafa.

Sa fia aai le au saienitisi mo se taimi umi. O tagata pito sili ona ola o tagata na maua na latou maua le faʻamalosia o le inisalini i le faʻafesoʻotaʻi. O le mea e leaga ai, i ona po nei, o le faʻaaogaina o le insulin resistance "galue" mo le atinaʻeina o le oona, toto maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ei ai o latou faaletonu o le tino i le faailoina o moli pe a uma ona fesoʻotaʻi le inisalini ma a latou suimeni. O lenei mea ua taʻua o faaletonu o le postbeceptor. Muamua, o le faʻaaogaina o le glucose transporter GLUT-4 ua faʻalavelaveina.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o faʻamatalaga o isi genes e maua ai le metabolism o le kulukose ma lipids (gaʻo). O fuatini ia mo le glucose-6-phosphate dehydrogenase, glucokinase, lipoprotein lipase, fatty acid synthase ma isi.

Afai ei ai i se tagata se vailaʻau faʻapitoa i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2, ona mafai lea ona iloa pe leai foi se maʻi pipisi ma le maʻisuka. E faalagolago i le olaga. O mea taua e ono lamatia ai le tele o mea taumafa, aemaise lava le taumafaina o gaʻo (gaʻo ma le falaoamata) faamamaina, faapea foi le maualalo o le tino.

O le a le lagona o le inisalini i tino o tino

Mo le togafitiga o faʻamaʻi, faʻapitoa ile insulin i le muscle ma le tino o le tino, faapea foi ma le ate, o le mea sili ona taua. Ae o le tikeri o le faʻamalosia o le inisalini o nei mea e tutusa? I le 1999, o suʻega na faʻaalia ai leai.

E masani lava, ia taofia le 50% o le lipolysis (gaʻo gaʻo) i le tino, o le maualuga o le insulin i le toto e le silia le 10 mcED / ml ua lava. Mo le 50% le faʻamavaeina o le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e le ate, e tusa ma le 30 mcED / ml o le inisalini i le toto ua uma ona manaʻomia. Ma ina ia mafai ona faateleina le kulukose i le gaʻo maso e 50%, o le inisalini i le toto o le 100 mcED / ml ma le maualuga e manaʻomia.

Matou te faʻamanatu atu ia te oe o le lipolysis o le malepelepe o le tino. O le gaioiga o le inisalini e taofia ai, pei o le gaosia o le kulukose i le ate. Ma le gasegase o le kulukose i le inisalini, i le isi itu, ua faʻateleina. Faamolemole ia matau o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o tulaga ua faailoaina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua suia i le itu taumatau, o lona uiga, agai i le faateleina o le malosi o le inisalini. O lenei gaioiga e amata i se taimi umi ao leʻi maua le maʻisuka ia lava.

O le lagona o le tino o le tino i le inisalini e faaitiitia ona o se genetic predisposition, ma sili ona taua - ona o se olaga le lelei. I le faaiuga, ina ua mavae le tele o tausaga, ua le toe gafatia e le pancreas le faateleina o le atuatuvale. Ona latou iloa lea o le maʻisuka moni "ituaiga". E sili atu le manuia i le maʻi pe afai e vave amata togafitiga o le gasegase metabolic i le vave e mafai ai.

O le a le eseesega i le va o le faʻamalosia o le inisalini ma le maʻi faʻasolosolo

E tatau ona e nofouta o faʻafitauli o le inisalini e tupu i tagata e iai isi faafitauli faʻalesoifua maloloina e le aofia i le manatu o le "syndabal syndrome". O lenei:


  • polycystic ovary i tamaitai,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • faʻamaʻi pipisi
  • glucocorticoid togafitiga.

O le faʻamalosia o insulin i nisi taimi e tupu i le taimi o le maʻitaga, ma pasi pe a uma le fanau. E masani lava ona tulaʻi ma le matua. Ma e faʻalagolago lava i le a le olaga e taʻitaʻia e se matua matua, pe o le a mafua ai le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le cardiovascular problems. I le tusiga "O le maʻisuka i tagata matutua" o le ae maua ai le tele o faamatalaga aoga.

O le faʻamalosia o insulin o le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini o tino maso, ate ma le tino o le tino e sili ona tāua tele. Ona o le leai o se lagona i le inisalini, e itiiti ifo le kulukose ma "mu" i totonu o maso maso. I le ate, mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua faʻaaogaina le glycogen i le glucose (glycogenolysis), faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o le kulukose mai amino acids ma isi "mea gaosia" (gluconeogenesis).

O le faʻamalosia o le inisalini o le tino o le tino e faʻaalia i le mea moni o le aʻafiaga o le inisalini o le inisalini. I le taimi muamua, o lenei mea ua faʻaleagaina i le faateleina o le gaosiga o le inisalini pancreatic. I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o le tele o le gaʻo o loʻo malepe i totonu o le glycerin ma gaʻo gaʻo maualalo. Ae i le vaitaimi lea, o le leiloa o le mamafa e le maua ai le fiafia tele.

Glycerin ma gaʻo gaʻo maua fua i totonu o le ate, lea e maualalo ai le lipoproteins mai latou. O vaega nei e afaina ai i luga o puipui o toto, ma alualu i luma le atherosclerosis. O le tele o le kulukose, lea e aliali mai o se taunuuga o le glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e ulu atu foi i le toto mai le ate.

O le faʻamalosia o le inisalini ma faʻamaoniga o le maʻi faʻasolo i le tino i luma o le atinaʻe o le maʻisuka. Talu ai o le faʻamalosia o le inisalini mo le tele o tausaga, ua totogiina e le tele o le gaosiga o le inisalini e pulou beta o le pancreas. I se tulaga faapena, ua matauina ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto - hyperinsulinemia.

Ole tui vaʻaia ma le toto kullukose masani o se faailoga lea o le faʻamalosia o le inisalini ma o se faʻalavelave o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e le o toe faʻafeiloaʻi e lelatini peta pancreatic le uta e totogi ai le faʻamalosia o le inisalini. Latou te maua mai le inisalini ma le itiiti ifo ma le itiiti, o le tagata gasegase o le toto maualuga ma le maʻisuka.

Muamua lava, o le vaega lona 1 o le inisalini e faʻanoanoa, o lona uiga, o le vave faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto e tali atu i se mea taumafa. Ma o le basal (pito i tua) o le puleaina o le inisalini e tumau pea le tele. Pe a tulaʻi le maualuga o le suka i le toto, o le a atili faʻaleleia atili le faʻamalosia o inisalini ma faʻalavelave ai le gaioiga o suauu peta i le manava o le inisalini. O lenei faiga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka ua taʻua o le "glucose toxicity."

Faʻafitauli insulin ma le lamatiaga o le fatu

O loʻo iloa e faʻapea, i maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le soifua maloloina o le cardiovascular e faʻatupulaia i le 3-4 taimi, faʻatusatusa i tagata e leai ni faʻafitauli faʻaleaga. O le taimi nei ua sili atu le tele o saienitisi ma fomaʻi ua talitonuina o le inisalini ma, faatasi ai, o le hyperinsulinemia o se tulaga lamatia matautia mo le osofaia o le fatu ma le taʻavale. E le gata i lea, o lenei lamatiaga e le faʻalagolago i le atiaeina o le maʻisuka pe leai foi.

Talu mai le 1980, o suʻesuʻega ua faaalia ai o le inisalini ei ai le atherogenic i luga o puipui o toto toto. O lona uiga o mea o le atherosclerotic ma le vavalalata o le lumenia o le vaa e alualu i luma i lalo o le gaioiga a le inisalini i totonu o le toto e tafe atu i ai.

O le inisalini e mafua ai le faateleina ma le femalagaaʻi o sela maso mumu, o le faʻapipiʻi o lipids i totonu ia i latou, o le faʻateleina o fibroblasts, le faʻamalosia o le tino o le toto, ma le faʻaitiitia o le fibrinolysis. O le mea lea, o le hyperinsulinemia (o le faateleina o le maualuga o le insulin i le toto ona o le inisalini) o se mafuaaga taua o le atherosclerosis. E tupu lenei mea ao lei oʻo i le maʻisuka ituaiga 2 i se tagata maʻi.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai se vavalalata tuusaʻo i le va o le faʻamalosia o le inisalini ma tulaga aʻafiaga mo le maʻi fatu cardiovascular. O le faʻamalosia o insulin e mafua ai le:


  • faateleina le lapisi o le manava,
  • o le toto o le cholesterol toto e mamafa, ma pepa mai le "leaga" cholesterol o loʻo i luga o puipui o toto toto,
  • o le a ono faateleina le pipisi o toto i totonu o vaa,
  • o le puipui o le carotid o le a faasolosolo mafiafia (o le lumanaʻi o le ogatotonu e faʻamalamalamaina).

O lenei mafutaga mausali ua faʻamaonia i maʻi uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma i latou e aunoa ma le maʻisuka.

Faʻafitauli togafitiga o insulin

O se auala lelei e togafitia ai le tui o le inisalini i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, ma sili atu ona lelei aʻo le i atiina ae, o le faʻaaogaina lea o se meaai e faʻasaina ai gaʻo meaʻai. Ina ia saʻo, e le o se auala lea e togafitia ai le insulin, ae naʻo le pulea lelei. Meaʻai maualalo ole tino gaʻo ma le faʻamalosia o le inisalini - e tatau ona tausisia mo le olaga.

A maeʻa le 3-4 aso o togafitiga o meaʻai mo le inisalini, o le toʻatele o tagata e matauina se faʻaleleia atili o lo latou manuia. A maeʻa le 6-8 vaiaso, o suʻega e faʻaalia ai o le "lelei" cholesterol i le toto e tulaʻi ma o le "leaga" e pau. Ma o le maualuga foi o triglyceride i le toto e pau i le masani. O lona uiga o le lamatiaga o le atherosclerosis ua faaitiitia taimi.

E leai ni togafitiga moni mo le faʻamalosia o le inisalini. O tagata faʻapitoa i le itu o genetics ma biology o loʻo galulue i lenei mea. E mafai ona e puleaina lelei le inisalini e ala i le mulimuli i se taumafataga maualalo. Muamua lava, e tatau ona e taofi le 'aina o gaʻo paluga faamamaina, o lona uiga, suka, suamalie ma falaoamata paʻepaʻe.

Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini, metformin (siofor, glucophage) e maua ai iʻuga lelei. Faʻaaoga i le faaopoopo atu i le taumafataga, ae le o lea, ma talanoa muamua i lau fomaʻi e uiga i le ave o fualaau. O aso uma tatou te mulimuli ai i talafou i le togafitia o le faʻamalosia o le inisalini. O gaioiga faʻaonaponei ma vailaʻau o meaola ninii e galue ai i mea moni. Ma ei ai le faʻamoemoe o tausaga o lumanaʻi o le a mafai ai ona latou foia lenei faafitauli. Afai e te fia iloa muamua, ia e nofo aitalafu i la matou nusipepa, e leai se totogi.

O le a le lamatiaga o le faʻamalosia o le inisalini?

E oʻo lava i tagata e leai ni suiga tetele i le metabolism, o le faʻamalosia o le inisalini e mafua ai le faagasologa o le matua, ua iloa foi i aso nei e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular ma o latou faʻalavelave matautia (faʻamaʻi, fatu fatu, faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, neuropathy o le maʻisuka, ma isi).

O le faʻamalosia o insulin e matua lautele lava. I le 10-15% o tagata matutua (e aunoa ma ni faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi) e mafai ona iloa e se avanoa, faatasi ai ma soʻo se suʻega. Ma o lona uiga o le afe ma afe o tagata e le gata ina le iloa e uiga i ai, ae o loo i ai foi i le vaaiga o faamaʻi matautia!

Atonu e foliga mai o le tetee o le inisalini o se fili sili ona leaga ma le natia o le soifua maloloina, ae o le mea moni o lenei mea e faʻafefeteina e matua faʻamalosia lava, ona o le vaeluaina e mafai ona masalomia i le i ai o faafitauli patino o foliga vaaia ma le soifua manuia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o tamaʻitaʻi uma, aemaise lava o le augatotonu, o loʻo masani i le faafitauli o le mamafa. E oʻo mai le taimi e tupu faʻatasi ai le sili atu pauna ma le tino, e toetoe a le mafai ona galo, e leai se fesoasoani fesoasoani. E le gata i lea, e foliga mai o le sili atu o le mamafa o loʻo mamafa i totonu o le manava - o le mafuaaga lea e toatele ai tamaitai e moemiti ai i le leiloa o le mamafa i le puimanava, faʻamalosiina le lomitusi, e le tuʻuina atu le taua i isi vaega o le tino. I le taimi nei tausaga ma faaputuputuina o mea oona i totonu o le manava (o le mea e taua o le lapoa o le manava, e tusa ai ma le ogatotonu) o ni mea taua e lua e mafua ai le atinaʻeina o le inisalini ma lagolagoina lona faʻamalosia.

I fafine ina ua mavae le 35 tausaga, eseese faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea i lenei tausaga e le i oʻo atu i le atinaʻe o faʻamaʻi, ae fatu ai se "afa" i totonu o le tino. Fluctuations i le mea o loʻo i ai le estrogen ma le testosterone (ma le umi ao leʻi amataina le misa), o le faʻaitiitia o le faʻasalaga o hormones thyroid ma le faʻateleina o le faʻamalolo o hormones o le popole - adrenaline, cortisol - o nei mea uma e afaina ai le soifua maloloina faaletino. Faʻateleina le faʻapipiʻiina o faʻafitauli e fesootaʻi le tasi i le isi: mamafa, faateleina le cholesterol i le toto, toto maualuga. O le faʻamalosia o insulin e mafai ona avea o se taunuuga o nei suiga i le tino, ma a latou soa faamaoni.

Fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamalosia o le inisalini leaga leaga, le lava o faamalositino, meaai masani anapogi ma le lautele leaga le lelei o meaai. I le auala, meaai le lelei ma isi mea taumafa paleni e mafai ona mafua ona o le le lelei o le taumafa: o le tino e le sili atu ona lelei mai ia i latou, ma o le "faifaipea" - o le lafoai ma le mamafa o tupe maua ua faateleina ai le malosi o le inisalini tetee.

Afai e te mafaufau i ai, o lona uiga o le olaga oi tatou taʻitasi e le itiiti ifo i le lua o mea e ono lamatia ai, pe a fai e iai se faʻafitauli e popole ai mo oe mo se taimi umi ma matuia (e le mafai ona aveesea le mamafa, maua pea le maualuga o le toto maualuga, maʻi tiga ma vaivai), e tatau ona e faafesootai se fomaʻi ma faamatala tuu atu ia te ia se ata atoa o ana faailoga. E tele taimi uma Ou te fesoasoani i se endocrinologist ma faia ni suega (kullukose, suega o le faapalepale glucose, hemoglobin glyc, insulin resistance index, etc.).

O le matafaioi o le inisalini i le tino

O le inisalini o le hormone e sili ona taua na faʻalilolilo i le pancreas, ma na pau lava lea o le homone o le tino lea e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le inisalini e aafia i le tele o tali o meaola faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaosoina ai le faʻavaeina o palatini i muso, lagolagoina le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le ate, ae o le tulafono faatonutonu e tusa ai ma le kulukose o loʻo avea ma faavae o lana gaioiga tulaga ese.

E tele gaʻo i totonu o le tino e faʻalagolago i le i ai o le inisalini: o mea muamua nei, musika ma gaʻo (ma isi mea uma, vagana ai le popole). O iinei, o le inisalini e galue e pei o se ki - e tatalaina ai le avanoa i le kulukose i le masini, pe a faʻaaogaina e gaosia ai le malosi, e susunuina. Afai e taofi lenei galuega, o le a avea le siama ma se inisalini e le mafai ona tupu, e atiina ae inisalini tetee.

Fesili na totoe

E mafai ona e faia se taimi atofaina ma maua mai faʻamatalaga auiliili mai le au faapitoa o le matou matagaluega faufautua e ala ile telefoni:

Artemyeva Alla Anatolyevna

Doctor endocrinologist, vasega sili ona agavaa. Sui o le Rusia Endocrinological Society. Aafiaga 32 tausaga.

Maskaeva Valentina Olegovna

Doctor endocrinologist, tomai galue 3 tausaga.

Iloiloina o le lauroid fland ma parathyroid gland

O faʻasolosolo o lauroid ma parathyroid i lalo ole taʻiala o ultrasound

Le faʻamalosia o insulin - o le a le mea i upu faigofie

Faʻafouina insulin - o se fuaitau e faʻaalia ai se mea e tupu pe a le tali saʻo mai sela o le tino ile hormone: insulin. O se mea taua lea e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2, o le amataga o le maʻisuka ma vailaau.
O le faʻamalosia o insulin e fesoʻotaʻi vavalalata ma le oona, ae o tagata e le mamafa le mamafa poʻo le gaʻo foi e mafai ona faigofie i ai. I le taimi nei, o le faʻamalosia o le inisalini ua iloa i tagata uma e 4 i le lalolagi. Ma le mea uma, o oe lava ia e malamalama i le tele o tagata e leʻi faʻaalia e matou te le o faʻatatauina lenei faʻamatalaga. O lea, o le numera e mafai ona tele taimi e sili atu ... ma sili atu le leaga i uiga o taunuuga.

Ua faʻamaonia e le au suesue i aso nei e mafai ona pulea le inisalini e faʻaaoga ai togafitiga togafitiga e faʻaitiitia ai le tele o le inisalini e faia e le tino lava ia, faʻapea foʻi ma le iniseti.

O le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona ausia i taumafa maualalo-carb ma ketogenic.

O le matafaioi o le inisalini o le faʻatagaina lea o siama o le tino e ave le kulukose ina ia mafai mulimuli ane ona faʻaaogaina o le "suauʻu" poʻo se faʻasao o gaʻo gaʻo. O lona uiga o le kulukose e mafai ona fausia i totonu o le toto, lea e tau atu i le tele o suka.

A oʻo ina le aʻafia le tino i le inisalini, e taumafai e faʻafetaui lenei mea e ala i le gaosia i le tele o mea. O i latou e atiaʻe le puipuiga o lenei hormone e masani lava ona maua i se aofaiga e sili atu nai lo tagata soifua maloloina.
O le taua o le gaosiga o le inisalini e lauiloa hyperinsulinemia.

Faailoga o le Resulin Resistance

O le tulaga lava ia, e pei ona i ai, e leai ni faailoga po o ni faailoga. E amata ona aliali mai naʻo le taimi e faʻamalosia ai le inisalini i aʻafiaga, e pei o le toto maualuga (maualuga hyperglycemia).

Pe a tupu lenei mea, o faʻamaumauga o loʻo tusia: o le vaivai, fiaai, poʻo le fiaʻai tele, faʻalavelave faigata, lea e mafai foi ona taua o le fenumiai. E i ai faailoga o le moe i le ao, aemaise pe a uma ona 'ai. E tele taimi e pule ai lagona le lelei, faʻaititia le faʻatinoga.

O isi faailoga e mafai ona aofia ai i le otootoga lautele: o le mamafa ma le foliga mai o le gaʻo i totonu o le manava, o le vevela tele, o le paʻu o le paʻu (o le foliga mai o acrochordones - polyps e masani ona lanu i luga o se vae manifinifi i nofoaga o feeseeseaiga, faapogisaina o paʻu o le tino - black acanthosis, keratomas, papillomas, capillary hemangiomas - mea e tuu i luga o le tino), maualuga toto maualuga, cholesterol maualuga.

A oʻo ina avea le teteʻe ile inisalini ma faʻamuamua poʻo le maʻisuka ituaiga 2, o le a aofia ai: o le faateleina o le kulukose toto ma isi faailoga masani o le maʻisuka ituaiga 2.

Mafuaʻaga o le Faʻafitauli o Inisalini

E ui e le o malamalama atoatoa le mafuaʻaga o le faʻamalosia o le inisalini, ae o mea taua e taʻitaʻia ai lona atinaʻe ua lauiloa.
E mafai ona amata ona atiina ae i lalo o tulaga lelei nei:

  1. Faatasi ai ma le tele o le mamafa po o le tele. Afai e sili atu le maualuga o le numera o le tino i le naʻo le tolu, o le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia e tusa ma le afa.
  2. Le atinaʻeina o le maʻi faʻasolosolo.
  3. Faʻatasi ai ma meaai e maualuga i le kalori, gaʻo, poʻo le suka. O le faʻaaogaina o meaai mama i le taumafataga faatasi ai ma le faʻasao, mea inu, ma le tele o suka.
  4. O se olaga e le masani ai po o le leai foi o se gaioiga faaletino.
  5. Faatasi ai ma le gaioiga, mo se taimi umi na ave ai le uila.
  6. Faatasi ai ma le faʻalavelave masani, le masani ona moe.
  7. Faʻatasi ai ma le maʻi o Theenko-Cushing, acromegaly, ovcycy ovary, o nisi o pathologies o le thyroid gland - hypothyroidism, thyrotoxicosis.
  8. Ua matauina foʻi e le au suʻesuʻe se vailaʻau faʻapitoa.
  9. O faʻamaʻi o loʻo i ai i lenei tulaga, o le cirrhosis o le ate, o le gasegase o le rūmato, o le le faʻavaivai faʻavaivai (faʻavaivai faifai pea), faaletonu o le fatu, sepsis, ogaumu mu, cachexia ma le dystrophy i le kanesa.

Mafaufau i mea uma e tutupu i totonu o le tino, mafua ai le malosi o le inisalini, ua iloa e saienitisi e foliga mai i tagata e tele lava taimi, e toetoe lava o taimi uma e faateleina ai le inisalini i totonu oo latou toto, ma e tele foi lo latou gaʻo i luga o le ate ma le paʻu.

O le vaivai o le faʻamaʻi, matua, maʻitaga, manua ma taotoga, o le ulaula e mafai foi ona fesoasoani i le faʻamalosia o le maʻi.

O aʻafiaga o le iniseti o le inisalini

O le pancreas e iu lava ina faamuta le taulimaina o le mamafa o le mamafa ma faaauau pea ona maua le tele o le inisalini pei o muamua, ma o se tagata e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2.

O aʻafiaga umi o le inisiua o inisalini e aofia ai le atinaʻe o le gasegase o le tino, le ate o le cirrhosis, ma e oʻo lava i le kanesa o lenei totoga. O faailoga o le atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo, faʻamaʻatiʻa faʻavaivaia o vaʻa toto i le lautele, ma le thrombosis e sili atu ona vave faʻaalia. Ma o se taunuuga - o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le myocardial and stroke.

Maʻi Description

O le faʻamalosia o insulin o se tulaga lea e le tali saʻo ai le tino ile inisalini. E mafai ona faʻatusatusa lenei mea i le musu e inuina le insulin i sulu o le tino. O se vaega taua lenei o le maʻisuka ituaiga 2.

O le faʻafitauli o le faʻamalosia o insulin e aafia ai le tino ile sili atu ma le tasi auala.

E faamalosia ai le tino ina ia maua atili le inisalini, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le manava ma le toto, faapea foʻi ma le mamafa. O le inisalini e le faatagaina ai le gaʻo o le tino e talepe i lalo, o le mea lea i le malosi o le inisalini e toetoe lava a le mafai ona mamafa le mamafa pe matua faigata (sei vagana ai le faʻaaogaina o le anapogi).

E ui i le mea moni o mafuaaga o le insulin resistance e le o malamalama lelei i ai, e manino lava o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga i le va o lona atinaʻe ma le mamafa. Ua faaalia i suʻesuʻega o le faʻaititia o le kalori e mafai ona taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Faʻamatalaga o le faʻamalosia o le inisalini

O lea ituaiga o siama e mafai ona faia i le aoina o le maʻisuka, o le toto maualuga, atherosclerosis i aiga, o le maʻisuka gestation sa fuafuaina i le taimi o le maitaga i se fafine, ua pasi UAC, faanatinati mo le i ai o le albumin (protein), suesuega o le toto, ma le maualuga o le insulin i le va o le 3-28 mcED / ml, e ui lava o nisi o le endocrinologists e mafaufau i le MANATULAFONO masani o le 3-4 mcED / ml) ma le C-peptide i le toto.

O le NOMA IR insulin resistance index (fua o le anapogi glucose i le maualuga o le inisalini) e fiafia foi mo le siama. O le masani o lenei faasinomaga igoa e oo i le 2.7.

O le faapalepale kullucose e siakiina, ua tofotofoina le hemoglobin glycosylated, o le maualuga o triglycerides ma lipoproteins maualuga.

O le numera o le tino ua fuafuaina, faatasi ai ma faailoilo e sili atu ma le 25 (kg / m²), o le tulaga lamatia o le atinaʻe ua uma ona maualuga. E taua foi le gauai atu i le taamilosaga o le puimanava, e leaga pe afai e sili atu i le 89 mo tamaitai, 102 cm mo alii.

Faʻafitauli togafitiga o insulin

Faʻasalalauga na faʻataʻitaʻiina togafitiga fualaau faʻasaina ma vailaau faʻamalolo (Metformin, Glucofage, Acarbose, Troglizaton). O maualuga maualuga o le maualuga o le toto maualuga e taofi i le maualalo o fualaau faasaina, o le maualuga o le cholesterol - o fualaau o le lipid-lowering drugs are prescribed.

O mea uma lava, e pei o taimi uma, mo faailoga taitasi, o kamupani vailaau faʻapitoa e iai a latou lava vailaʻau, poʻo sili atu i le tasi. E faʻafefea e lenei mea le faʻamaʻi - ou te le mafaufau i ai. Mo aʻu, e matua talafeagai lava le taulimaina o le faafitauli o se suiga ogaoga i taumafa ma tulafono.

E ono mafai ona faʻaititia pe faʻafitia le maʻi

E mautinoa lava o auala e faʻaitiitia ai ona aʻafiaga ma o mea nei o se lisi e fesoasoani ia te oe e ausia ai mea e te manaʻo ai.

O metotia malolosi e aofia ai:

  1. O meaʻai laiti ma ketogenic.
  2. Meaʻai maualalo calori.
  3. Manuia maloloina, lagolagoina e taaloga. O le afa itula o le malosi o le tino po o le faamalositino e faaitiitia ai le mamafa o le kulukose i totonu o le toto e aunoa ma le gauai atu o le inisalini.
  4. Mai togafitiga faʻasolosolo, o laʻau manogi e fautuaina, e le gata i le siaki ma teuteuga o ona lau.
  5. Ma o se tulaga ogaoga - taotoga o mea e leiloa - o le liposuction, banding band.

O nei metotia e talitutusa lava ma latou fesoasoani e faʻaitiitia le manaʻo o le tino mo le inisalini ma le mamafa.

Meaʻai mo le insulin resistance - mea taumafa

O oloa gaʻo gaʻo e tatau ona filifilia i se fuainumera maualalo maualalo, palatini ma fualaau faʻatau e tatau ona i ai i le taumafataga.

O le taumafataga e maua ai le faʻaititia o mea vaivai, mea suamalie ma falaoamata, ava malosi, pasta, araisa, susu, masima ma suka. Ae o gaʻo fualaau faisua, aemaise lava Omega 3 e le faʻaaogaina, e matua talafeagai lava mo le tino i lenei taimi.

E masani ona masani ai tagata e taumafa i mea taumafa i ituaiga o meaʻai e faʻasoa i le Metitirani meaai ma lona tele o suauu olive, fualaau faisua, otaota. Faʻatagaina e 'ai le aano o manu, moa, iʻa iʻa ma iʻa, mea lactic acid, nati, ituaiga uma o fatu (flaxseed, chia), fatu.

O isi auala e talitonu o le faʻataʻitaʻiina o le insulin, o suiga i meaʻai e laiti, e mafai ona suia le tulaga anapogi faavaitaimi puupuu taimi. 1-3 aso, sosoo ai ma le fafagaina o aso e 3 taumafataga i le aso, ma e le o ni vaega se 5-6 o le taumafataga i le aso (lea e mafua ai le maualuga o le inisalini i le taimi o le ao atoa).

Faatasi ai ma se taimi faapena, e mafai ona faʻaleleia atili lou mafaufau i le inisalini i le 3-4 masina, naʻo meaai i aso atoa e tatau ona i ai ma le faʻasaina o meaʻai gaʻo - gaʻo, falaoa papaʻe, araisa, meaʻai vave, tao. Isi gaʻo (sili atu le leai o se manu) ma faʻamalosi, faʻaopoopoga o le pa'ū o le magnesium, zinc, chromium, vitamini D.

Faatasi ai ma le leai o se chromium i totonu o le tino, ua tupu aʻe ai le manuʻa, ua faateleina le faateleina naunau mo lauusiusi, o lenei uiga o loʻo aʻafia ai i le suka. O le chromium e faʻaititia ai le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto, faʻaleleia ai le metabolism. O loʻo i totonu o paʻu, hazelnuts, moa paʻepaʻe, pateta, lafumanu.

I luga o le ala, o le ae aveeseina le gaʻo sina gaʻo mai le puʻupuʻu ma totoga i totonu, aua naʻo le aso lona lua o le anapogi e amata ona liliu le tino i le gaʻo.

O ai e faigata ona faʻanoanoa, o lona uiga, o le anapogi masani e tusa ai ma le polokalame 16/8, o lona uiga, 16 itula o le fiaai, mo se faataitaiga mai le 18 itula i le 10 i le taeao, mai le 10 i le taeao i le 18 - e mafai ona e 'ai 2 pe 3 taumafataga.

Tuua Lau Faamatalaga