O le a le mea o le a tupu pe a uma ona aveese le pituitary adenoma

O le pituitary gland o se okeni o le endocrine polokalama e maua ai hormones e ulu i le toto. O loʻo i ai se foliga faʻalelei ma o loʻo i totonu o le "Turkish turdle" i le ogatotonu o le ulu.

O loʻo i luga o luga o le gasegase pituitary o loʻo i luga. O loʻo aofia ai o ia i le faʻatonutonuga o le gaioiga o le faʻaogaina o le ogatotonu o le eleele ma le gaʻo o le tagata.

O taunuuga o le aveesea o le adenoma e faʻalagolago i lona tele muamua. I le lautele, e tusa ma le 85% o tagata gasegase ua toe maua. O le faagasologa o le toe faʻaleleia e faʻalagolago i taunuʻuga o suʻega o le gasegase o gasegase faʻatasi ma faʻauʻuga mulimuli. E taua le iloa o le taimi o le toe faʻaleleia, e tatau i le fomaʻi ona taʻoto se togafitiga o le hormone e faʻavae i luga o suʻesuʻega o suʻesuʻega o lauroid. O se meaai faapitoa e mafai foi ona faʻatulagaina, lea e tatau foi ona faia e mafaufau ai i le auiliiliga o le toto, urine, suka, ma isi mea o se tagata maʻi faapitoa.

Adenoma o le pituitary sili ona taatele ile maʻi. I le tele o tulaga, o se tamai maʻi paʻu. E tupu i le pito i lalo o le ulu ma e sau mai sela o luma o le gland.

E tele ituaiga o adenomas, ae tutusa i latou io latou uiga. O nei faafitauli i le urination, thyrotoxicosis, faʻalauteleina o lauulu o le tino ma le gaʻo. Malosi malosi poʻo le gaogao, faʻaleagaina o le tino, faʻaogaina o le gaogao ma le suavai faʻatapulaʻa. O ia ituaiga faʻamaoniga e mulimuli ane faʻaalia e ala i le afaina i totonu o se maʻi pipisi. E taua le iloa le mea moni e faapea o faigata matuia, le lelei o le toto poʻo le faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo atu ai i le faateleina o le adenoma.

Afai e te usitaia fautuaga uma a se fomaʻi, ona vave vave lea o le toe faʻafoisia o galuega uma. I le avea ai o se tulafono, mai le 1 i le 3 masina. E faʻalagolago lava i le tulaga o le atinaʻeina o le paʻu, pe a amataina, ona i ai lea o mataupu pe a uma ona aveese le siama o le pituitary e toe foʻi mai lenei maʻi. I le faʻaaogaina o se suʻesuʻega faʻamaʻi, e mafai ona e suʻeina le tulaga o le atinaʻe o le tino ma pe o le a le togafitiga e faʻaaoga. Faʻalagolago i le faʻamaʻi, e mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi, togafitiga faʻamalositino, poʻo taotoga.

O togafitiga pito sili ona lelei o le taotoga lea e aveesea ai le pituitary adenoma. O lenei faiga e mafai ona lua ituaiga. Muamua e matua faigata tele, aua e fesootaʻi ma le tuusaʻo tuusao i le faiʻai, o lona uiga, o le faʻasologa. O le auala lona lua e sili atu ona faamaoni. O le aveesea o le adenoma e tupu mai i le isu, ma o le taotoga e tusa ma le lua itula. O le taotoga e le maalofia i le tulaga o le afaina i totonu o le paʻu. A maeʻa le taotoga, o loʻo i ai se tagata i maʻi tigaina mo le tasi aso. Ona siitia lea o ia i se uarota masani ma faamalosia e amata ona savali laitiiti. Ae e tatau ona tatou amanaʻia le mea moni e faapea, a uma ona aveese le pituitary adenoma, e iai se tulaga lamatia o le fausia o se tumutumu fou. I le faʻaopoopoga, o le taotoga e faʻaleagaina ma e mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga lē lelei mo le soifua maloloina o tagata. E aofia ai: vaivaiga, pala, moe, anorexia, vomiting ma le le atoatoa o le tino.

Le itiiti lava le aoga o vailaʻau, lea e faʻagesegese ai le faagasologa o le atinaʻeina o le adenoma. O fualaau faasaina e naʻo le faʻasaʻolotoina o le sili atu o le hormone. Ae mo le togafitiga o le radiation, ua na o mataupu e le mafai ai ona faatino le taotoga. E taua le matauina e le aoga tele, talu ai o loʻo togafitia ai le gaogao e leai ni mea. Ae, o le faʻamalositino togafitiga e faʻataunuʻuina pe a uma le taotoga e faʻamalosia le iuga.

E i ai se tamai ituaiga o adenoma e le mafai ona aveesea. E mafua lenei mea ona o lo latou tele ma le nofoaga. Ae maise lava le lamatiaga o gaʻo e latalata i le plexus vevela o le faiʻai. Talu mai le taimi o le taotoga, e mafai e fomai tipitipi ona faʻaleagaina le gaʻo, lea o le a mafua ai le afaina, pe o aʻafia e gafa ma le vaʻai. O ia ituaiga adenomas e na o le aveeseina o vaega ma isi togafitiga.

Aveesea o le paʻu e matua afaina ai le isi gaioiga o le pituitary gland ma o taunuuga o le aveesea o le pituitary adenoma e eseese. O le toʻatele o tagata mamaʻi e popole i se toe faʻaleleia atoatoa o le vaʻai. O le faʻaleleia o le vaʻai e matauina pe a mavae ni nai aso. Ae na o le pau lea pe a fai e le o iai le faafitauli mo se taimi umi. Afai o le a faʻalauteleina se faʻaaliga i le tausaga poʻo le ono masina ua mavae, ona le mafai lea ona toe faʻaleleia atoa.

I le taimi o faʻasalalauga, o loʻo suʻesuʻeina lelei e le fomaʻi se tagata. I lalo o soʻo se tulaga, o se togafitiga manuia mo le adenoma e faalagolago i le vave ona sailia e le tagata le fesoasoani mai tagata tomai faapitoa.

Le tulaga o le maʻi pe a uma le taotoga

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le pituitary adenoma, o togafitiga i le tele o tulaga o le filifiliga lava lea. O le taotoga e puipuia ai le leiloloa ona o le faaleagaina o le nerve opic, o faaletonu o le neurology ona o le faavauvau o le faiʻai o loo i tua, o aʻafiaga o le faatupuina o lagona feusuaʻiga, gao, vevela. Ae ui i lea, o faʻalavelave i le taimi o faʻasalalauga e masani ona tulai mai. Latou te manaʻomia se taimi vave e iloa ai ma togafitiga.

Faʻasologa o mea e ono tutupu i le gaioiga

O le faʻamoemoe i le tulaga lautele o tagata gasegase o nisi taimi e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi ma le taotoga lava ia. O le aʻafiaga o taotoga e faʻapupulaina ai tagata matutua. I lenei vaega o tagata gasegase e masani ona tupu:

  • suiga tele i le maualuga o le toto maualuga - o le suiga mai le lapisi lautele e paʻu atu i faafitauli ogaoga,
  • le lava le tali atu i fualaau, leai se mea e tupu,
  • faʻavavega o le fatu (tachycardia, bradycardia, arrhythmia),
  • le atinaʻeina o cardiomyopathy ma le toilalo o le fatu,
  • fueina o ogaoga loloto o pito, vavaeese o se toto toto i le pulmonary embolism,
  • pneumonia postoperative,
  • ogaoga o le gaʻo o le manava ma le gaʻo ma le toto tele.

O le mea lea, ao leʻi aveesea le adenoma, o le fomai tipitipi ma le tagata suʻesuʻe e iloa ai le lamatiaga o le aveeseina o le adenoma, o le solia saʻo o le loto. A maeʻa le taotoga, o ia ituaiga o gasegase e faʻaalia le mataʻituina o le ECG, o le ultrasound o gaʻo abdomina.

Ma o iinei e sili atu i le faʻamautinoaina o maʻi suka.

O le tali atu o fausaga tuaoi

O faʻalavelave faʻaogalua e aofia ai:

  • cerebral edema,
  • faʻafitauli le tumau o le gaioiga o le cerebral,
  • intracerebral ma subarachnoid hematomas,
  • afaina o le ischemic.

Pe a taofi le toto mai le paranesi o le carotid o lona uiga, e mafai ona poloka, vavalalata poʻo le fatuina o se mea sese sese, o le toto i le taimi e muta ai i luga o fuaitau vavalalata.

Faʻalavelave faʻaleagaina o le gland ma le hypothalamus

O le le atoatoa o le fausia o catecholamines (adrenaline, norepinephrine ma le dopamine) ona o le aveesea o le adenoma o se mea e masani ona masani ai. E mafai ona fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le pituitary gland i le taimi o taotoga, faʻapea foʻi ma le faʻamalosi muamua o le faiʻai o meaʻai e maua mai ai le horrenone adrenocorticotropic. O lenei tulaga e faʻaititia ai le mafai gasegase e faʻafefe ai le faʻalavelave faʻalavelave.

O le cerebral edema i le vaega o le hypothalamus, hematoma poʻo le tafe toto i lenei vaega, o le faʻamalosi o le gaʻo o le Willis Circle, o se faʻalavelave faʻavalea e tupu. Ana faʻaaliga autu:

  • maualuga o le vevela o le tino po o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le manava,
  • faʻaʻoleʻole, faʻafeiloaʻiga, osofaʻiga faafuaseʻi,
  • le mautonu o le mafaufau ma se suiga i se coma,
  • fatufatu o le fatu - o le fatu i minute taitasi e mafai ona oʻo i le 200 pa i le masani poʻo le maualalo o le vevela o le tino, ma i luga e tupu ai nisi mea
  • vave le manava
  • suiga i le maualuga o le toto.

O le malosi atoatoa o le fatu ma le pulmonary e mafua ai le oti.

Liquorrhea ma Meningitis

O le sau mai fafo o fua o vavao o se vai manino poʻo le piniki (ava malosi) e aliali mai pe a maeʻa ona aveese le paʻu ona o ponaivi afaina lea e pasia ai le taotoga. E ono foliga mai i le popofou o le aso pe oʻo foi i ni nai tausaga. O le maningitis postoperative (mumū o fusi lapopoʻa o le faiʻai) e tupu pe a afaina le fale taʻavale, o le a faʻalavelaveina a latou faʻalavelave umi.

Stable

O le tagata gasegase e naʻo le faʻaalia masani o le mafatia - fiva, faʻavavevave o le pulusili, faʻalavelave le mautonu, faʻafitauli o le mafaufau pe a maeʻa le faʻamaʻi (le mautonu, le mautonu), suiga i mafaufauga o le tendon. I le avea ai o se tulafono, o ia soliga ua pasia i le aso atoa. O le tagata gasegase ua faʻaalia le matauina mo le 5-7 aso ma se vaega i le mea e nofo ai.

Faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga i le nofoaga ua afaina

Faailoga o se faaletonu o le hypothalamus o loo agai i luma - maualuga fiva, tachycardia. E faʻapipiʻi faʻatasi ma fesuiaiga mataʻutia i le mamafa, o tagata maʻi ei ai a latou tautalaga le lelei, popolega o le moto, vaega o gatete. O ia suiga e le gata i le 7-10 aso, ona faasolosolo malie malie lea. O tagata maʻi e tumau i le falemaʻi i lalo o le mataʻituina, ua faʻaalia i latou i vailaau faʻamalositino ma suʻega tulitatao aʻo leʻi faʻaulu.

Faailoga mo taotoga

O le aveesea o le tumo pituitary e le o taimi uma e fautuaina, talu ai e mafai ona aumai faatasi ma se lamatiaga sili atu nai lo le mauaina o se paʻu i totonu o le tino. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le pituitary adenomas, o togafitiga faʻafesoʻotaʻi e maua ai se aafiaga lelei.

O le taotoga e fautuaina mo uiga nei:

  • O le paʻu o le hormonal, o lona uiga e maua ai se aofaiga tele o hormones, o le maualuga o mea e mafai ona ono lamatia mo le maʻi.
  • Adenoma e faʻamalosi vaʻa ma neura lata ane, aemaise lava, le mea faitino, lea e tau atu i le gaioiga o le gaioiga o mata.

Faaaogaina o le radiosurgery agamalu aoga i mataupu nei:

  1. E le afaina ia neura opula.
  2. O le paʻu e le mafai ona alu atu i tua atu o le turuma Turki (faʻavaeina i le ponuavi sphenoid, i le loloto o loʻo i ai le pituitary gland).
  3. O le nofoa o Turki ei ai le tele poʻo le sili atu laititi.
  4. Adenoma faʻatasi ma le neuroendocrinal syndrome.
  5. Le tele o le neoplasm e le sili atu i le 30 mm.
  6. Le faʻamaʻi mai o isi mai isi metotia o taotoga poʻo le i ai o faʻasagaga i la latou faʻatinoga.

Manatua E mafai ona faʻaaoga metotia faʻavevesi e aveese ai toega o le paʻu pe a uma le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa faʻapitoa. E mafai foi ona faʻaaoga pe a maeʻa togafitiga.

Transnasal pituitary aveeseina o le adenoma faʻataunuʻuina pe afai e na o sina paʻu e alu atu i tua atu o le nofo turuki. O nisi o neurosurgeons ei ai le poto masani e faʻaaogaina le metotia mo neoplasms o le taua tele.

Faailoga mo le craniotomy (gaioiga ma le tatalaina o le ulu) O faʻamaoniga nei:

  • O le i ai o pusa lua ile tumama,
  • O le tuputupu aʻe o le adenoma ma le faʻaopoopoga i tua atu o le nofoa turuki.

O le mea lea, e fuafua i le ituaiga o avanoa, o le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e mafai ona faia le agavaʻa (e ala i le tatalaina o le ulupulu) poʻo le transnasal (e ala i le isu). I le tulaga o le leitiola, o polokalama e pei o le cyber-knife e mafai ai e oe ona taulai atu le vevela i luga o le tumutumu ma ausia ai le aveesea o le tino.

Aveesea o le pituitary adenoma

O lea ituaiga taotoga e masani ona faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. O le fomai tipitipi e faʻapipiʻi se faʻamalosi i totonu o le isu - o se mea faʻapipiʻi masini faʻapipiʻi ua faʻapipiʻiina ma se mea pueata. E mafai ona tuʻuina i se tasi poʻo ni sisiʻo uma se lua e fuafua i le tele o le tumutumu. Ole maualuga e le sili atu i le 4 mm. Ua iloa e le fomai le ata i luga o le lau. O le aveesea o le pituitary adenoma e mafai ona faaitiitia ai le osofia o le taotoga, aʻo taofi le avanoa mo le faʻataʻitaʻiga atoatoa.

A maeʻa lenei mea, ona vavae ese lea e le fomai tipitipi le mucous membrane ma faʻaalia le ponaivi o le pito i luma. E faʻaaogaina se vili e faʻaoga ai le nofoa Turki. O le septum i le pito i luma o le agasala ua oti. E mafai e le fomai tipitipi ona vaʻai i le pito i lalo o le nofoa Turki, lea e faʻapipiʻiina (o le pu e faia i totonu). E faʻataʻitaʻi faʻatasi le aveesea o vaega o le paʻu.

A maeʻa, ona taofi lea o le toto. I le faia o lenei mea, faʻaaoga swabs cotton ua faʻamamaina i le hydrogen peroxyide, vaʻaia ma papatusi faapitoa, poʻo le auala o le electrocoagulation (vaʻai "faʻamaufaʻailoga" e ala i le faʻatafunaina faʻaleagaina o aʻafiaga faʻavae).

I le laasaga e sosoo ai, o le fomai tipitipi na faamauina le nofoa Turki. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ia lava gaʻo ma le kelu, mo se faʻataʻitaʻiga, le Tissucol brand. A maeʻa le faʻasologa, e tatau ona faʻaalu le maʻi i le 2 i le 4 aso ile falemaʻi.

Craniotomy

auala o le avanoa i le faiʻai ma le craniotomy

O le avanoa e mafai ona faia i luma (e ala i le tatalaina o ponaivi pito i luma o le ulu) poo lalo o le ponaivi o le tino, e fuafua i le mea e sili ona fiafia i ai le tumo. O le tulaga sili ona lelei mo le taotoga o le tulaga lea ile itu. E aloese mai le tuiina o gaʻo ma veins e tuʻuina atu le toto i le faiʻai. O se isi mea e fai o se tulaga sili ona maualuga ma sina laititi o le ulu. E faʻamautu le ulu.

O le taotoga i le tele o faʻataʻitaʻiga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi. E fusi e le tausi maʻi le lauulu mai le nofoaga na fuafuaina ai le taotoga, faʻaleagaina. Ua fuafuaina e le fomaʻi le faʻaogaina o fausaga taua ma vaʻa, lea na ia taumafai e aua le paʻi. A maeʻa lena mea, na te tipiina ni masini mumu ma tipi ponaivi.

I le taimi o le taotoga, e tuʻuina e le fomai i tioata tetele, lea e mafai ai ona suʻeina auʻiliʻili auiliili o faga uma ma toto toto. I lalo ifo o le ulupulu o le mea e taʻua o le dura mater, lea e tatau foi ona vavaeina ina ia oʻo atu ai i le loloto o le pituitary gland. O le adenoma lava ia o le a aveesea e ala i se masini vavalo poʻo se eletise eletise. O nisi taimi e tatau ona aveese le tumo faatasi ai ma le pituitary gland ona o lona aʻafia loloto i ni mea maloloina. A maeʻa lena, ona toe faafoi mai lea e le fomai tipitipi le ponaivi i le nofoaga ma sutures.

A maeʻa le gaioiga o le faʻamaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona faʻaalu se isi aso ile tausiga tigaina, lea o le a mataʻituina pea lona tulaga. Ona auina atu loa lea o ia i le uarota lautele, o le aofaʻi o le falemai e 7-10 aso.

Faʻasalalauga

O le sao o le auala e 0.5 mm. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻatulagaina le adenoma e aunoa ma le fetuʻunaʻia o meaola namu lata ane. O le gaioiga a se masini e pei o se naifi cyber e tasi. O le tagata maʻi e alu i le falemaʻi ma i le maeʻa ai o le MRI / CT, o se faʻataʻitaʻiga saʻo 3D o le paʻu ua tuufaatasia, lea e faʻaaogaina e le komepiuta e tusi ai le polokalame mo le robot.

O le tagata maʻi e tuʻuina i luga o le moega, o lona tino ma lona ulu e faʻamautu e le aofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le masini e faagaoioi vaʻa mamao, e faʻafefe ai galu tonu i le nofoaga o le adenoma. O le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e le oʻo i lagona tiga. O le faʻamaʻi ile faʻaaogaina o le tino e leʻo faʻaalia. I le aso o le taotoga, e mafai e le tagata gasegase ona alu i le fale.

O faʻataʻitaʻiga sili ona lata mai e faʻatagaina oe e fetuunai le taʻiala o le uʻamea faʻalagolago i soʻo se mea, e tusa lava pe sili atu ona faʻagasolo laʻititi o le maʻi. O lenei mea e aloese mai le faʻaogaina ma le faʻalavelave faʻalavelave.

O taunuuga o taotoga ma faʻafitauli

E tusa ai ma le B. M. Nikifirova ma D. E. Matsko (2003, St. Petersburg), o le faʻaaogaina o auala faʻaonapo nei e mafai ai ona faʻamalosi (faʻamaeʻa) le aveesea o le paʻu i le 77% o mataupu. I le 67% o le galuega vaaia a le tagata maʻi ua toe faʻaleleia, i le 23% - endocrine. O le maliu o se taunuuga o le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e tupu i le 5.3% o mataupu. 13% o tagata gasegase ua toe faʻaleagaina le faʻamaʻi.

I le mulimuli i togafitiga faʻapitoa ma taʻaloga endoscopic, o taunuuga nei e mafai:

  1. Faʻaleagaina o le tino ona o le aʻafia o aʻa.
  2. Faʻafefe.
  3. Faʻaiʻuga o le vaʻaia o le gataifale (suamalie).
  4. Meningitis e mafua mai i siama.

Patient Reviews

O tagata nonofo i 'aʻai tele (Moscow, St. Petersburg, Novosibirsk) oe na feagai ma le pituitary adenoma ua fai mai o le maualuga o togafitiga o lenei maʻi i Rusia i le taimi nei e le maualalo i fafo. O falemaʻi ma falemaʻi i luga o le falemaʻi ua lelei ona faʻapipiʻiina, o loʻo faʻatino galuega i mea faʻaonapo nei.

Ae ui i lea, o tagata gasegase ma o latou aiga ua fautuaina ina ia aua le soona faanatinati i le taotoga. O le mea na tupu i le tele o gasegase o loʻo faaalia ai muamua e te manaʻomia le suʻega maeʻaeʻa, faʻatalatalanoa ma nisi o tagata tomai (endocrinologist, neurologist, fomaʻi suʻesuʻe), faʻamalolo uma siama. O le lamatiaga o le paʻu i le tagata maʻi e tatau ona faʻamaonia mautinoa. I le tele o tulaga, e fautuaina ai le mataʻituina o le amio o le neoplasia.

E maitauina e tagata maʻi a latou iloiloga o le taimi e tatau ai ona taua i le togafitiga. E ui o le toʻatele o tagata mo se taimi umi e leʻi gauai atu i faʻalavelave faʻavevesi e faʻalavelave ai i latou, pe a liliu atu i tagata tomai faapitoa, latou vave mauaina se faʻamatalaga mo le MRI / CT, lea na mafai ai ona vave tuʻuina atu fautuaga i togafitiga.

E le o tagata gasegase uma lava, e ui i taumafaiga a fomaʻi, latou te pulea le faʻamaʻi. O nisi taimi e sili atu ona leaga le maʻi o le maʻi, ma ua tupu atili le paʻu. E afaina ai le tagata maʻi, latou te masani ona oʻo i le atuatuvale, lagona o le popole ma le atuatuvale. O ia ituaiga faʻamaoniga e taua foi ma atonu o se taunuuga o le faʻamalologa o le hormone poʻo le aʻafiaga o le tumo. E tatau ona mafaufauina e se endocrinologist ma se neurologist.

Tau faʻatatau

Pe a faʻafesoʻotaʻi se ofisa fomaʻi o le setete, o le a gasegase le tagata gasegase e aunoa ma se totogi. I lenei tulaga, e naʻo le craniotomy poʻo le taotoga e mafai ona maua ai le avanoa e maua ai. O le polokalama CyberKnife e maua lava ile falemaʻi. O falemaʻi a le setete, e naʻo N. N. Burdenko Research Institute o Neurosurgery e faʻaaogaina. Mo togafitiga e aunoa ma se totogi, e tatau ona e maua se quota feterale, lea e ono le maua i se siama o le "adenoma".

Pe a filifili e faʻaaoga auaunaga totogi, e tatau ona e sauniuni e totogi i le 60-70,000 rubles mo se taotoga. O nisi taimi e tatau ona e totogi se tupe mo se nofo i le falemai eseese (mai le 1000 rubles i le aso). E le gata i lea, i nisi tulaga, e le o aofia i le tau le faʻamaʻi. Tau faʻatatau o le faʻaaogaina o cyberknives amata i le 90,000 rubles.

O le aveesea o le pituitary adenoma o se taotoga lea e lelei ai le faʻasolosolo, o lona aoga e sili atu i le vave iloa o le maʻi. Talu ai e le o taimi uma e faʻaalia mai ai le paʻu, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina ma le mataʻituina o na faailoga laiti o le malaise e pei o le faifai pea, o le ulu taimi, ma le faʻaitiitia o le vaʻai mo le leai o se mafuaaga. Faʻafouina i le taimi nei i Rusia, e mafai ai foi ona faia galuega faigata i luga o le faiʻai e aunoa ma le lamatiaga o faʻafitauli.

Faʻalavelave tau faʻalavelave faʻapitoa

Ona o le faaleagaina o lapisi i le nofoaga o taotoga, o loʻo tutupu ai le faʻaleagaina o le hemodynamic. Latou te faʻaosoosoina se vavave poʻo se faʻaogaina o mea o loʻo iai le Willis Circle. E maua e tagata maʻi ni faʻamaoniga e le mafaʻamaloina o le pulupulu, taʻavale, vevela, faoa faamalosi, tautalaga ma faʻafitauli o le neurology. O tagata gasegase ua siitia atu i le ofisa o le neurology seia toe faʻafoʻiina le cerebral circulation.

Faʻaiʻuga pe a uma ona aveesea le tumutumu pituitary

O le tele o faʻafitauli pe a uma le taotoga e fesootaʻi ma le tele o le paʻu, le tikeri o lona gaioiga galue (faʻavaeina o hormones), ma salalau. O le mea pito sili ona faigata e faʻafeiloaʻi le aveeseina o tagata gasegase e iloa ai le faʻamaʻi i se taimi tuai.

O lo latou faʻamaʻi mo se taimi uumi e matua tupu tele ma afaina ai mea vavalalata o loʻo siomia ai, faʻateleina gaosia o hormones, ulu i totonu o fausaga vavalalata.

I ia tulaga, o le maualuga o le taotoga e faateleina, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o fomaʻi vavalalata ma mamao. I lenei vaega, o le ono tulai mai o faafitauli ma taunuuga le lelei e maualuga atu.

Ua leiloa le manogi

O le le manogi o le manogi e mafai ona mafua ona o le faaleagaina o gaʻo olfactory i totonu o le gaʻo vavalalata ma le aveeseina o le tumo. O lenei tulaga e manatu e le tumau, e masani lava ona toe faʻaleleia pe a faʻamalolo le mucous membrane mo le masina.

O se tulaga sili atu ona ogaoga ua tulaʻi mai pe a fai e itiiti le gauai i mea manogi o se vaega o le siama o le hormonone deficiency syndrome - panhypopituitarism. E tupu ona o le faʻalavelaveina o vaega tuputupu aʻe o le okeni e ala i le faʻateleina o le adenoma.

E le gata i lea, o lea ituaiga o togafitiga o se tali i le togafitiga o le radiation, lea e manaʻomia ma le le atoatoa o le aveesea o le tino. I ia ituaiga o gasegase, o le vaitaimi o le faʻamautuina o le manogi e umi. O lona manuia e faalagolago ile togafitiga o le homone.

O le maʻisuka insipidus

I le tulaga o le puleaina o le hormonone vasopressin e le pituitary gland mulimuli, o se tulaga e taʻua o le maʻisuka insipidus e atiina ae i tagata mamaʻi. Faatasi ai ma lenei faamai, o loo i ai le fiainu e le aunoa, ma o le tele o le urine e faasaʻoloto e mafai ona ausia le 5-20 lita i le aso. E le mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma se suavai mo le silia ma le 30 minute.

Ona o le tulaga o le pituitary gland, o lenei faʻalavelave e sili atu ona taatele i le aveeseina o le tumutumu o le tino. Mo lona togafitiga, o loʻo i ai se analogu gaosia o le vasopressin i le ituaiga o matāua poʻo se mea faʻapala.

Ootia

O le tiga o le mafaufau ua avea o se tasi o faailoga o le faateleina o le pituitary adenoma. A maeʻa le faʻamalosi manuia, o le a le pine le mou atu o lenei faailoga. O le saoasaoa o lenei faagasologa e tele lava ina faalagolago i le muamua o le tumutumu ma le tulaga o le sauniga o le cerebral lautele.

Na maua i totonu o le masina muamua o se faʻaitiitia o le faʻavauvau o le maʻi tigaina sa maitauina i lalo ifo o le afa o le faʻaaogaina. O le tele o tagata mamaʻi e manaʻomia le 3 i le 5 masina. I le tiga faifai pea, e tatau ona faia se suʻesuʻega faaopoopo.

O le tiga o le mafaufau ua avea o se tasi o faailoga o le faateleina o le pituitary adenoma

MRI pe a uma ona aveese le pituitary adenoma

Mo le siakiina o tumutumu pituitary, o le metotia MRI ua sili ona faatuatuaina. E mafai ai foi e oe ona suʻesuʻeina le aafiaga o le adenoma i mea o loo siomia ai. Ina ia faateleina le saʻo, o loʻo faʻamatalaina faatasi ma le faʻaofiina o se faʻatusatusaga o fesoʻotaʻiga. Adenomas ei ai le malosi e faʻaputu ai, o loʻo atagia i totonu o le faʻatalanoaga.

A maeʻa le taotoga, e faʻaaogaina faʻamatalaga e iloilo ai le maualuga o le aveeseina o le paʻu, le manaʻomia mo togafitiga faʻamalosi, faʻapea foʻi ma faailoga o faʻafitauli o togafitiga. Ina ia maua le suʻesuʻega i le suʻesuʻega, e tatau ona faʻatinoina i luga o se masini mamana e iai le malosi o le magnetic o le 1 T.

Togafitiga o faʻafitauli

I le faaopoopo atu i le MRI, e manaomia e tagata gasegase e suesue i hormonite pituitary ma galuega a na totoga latou te faatonutonuina:

  • thyrotropin ma thyroxine,
  • adonocorticotropic hormone ma le 17-hydroxyketosteroids, cortisol,
  • folliki-faʻaleleia ma le faʻaleleia, vaʻa,
  • somatomedin (poʻo le toto o le inisalini pei o le IRF1),
  • testosterone ma estrogen.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻesuʻega, o loʻo faʻatulagaina togafitiga o fesuiaiga - hormones o le thyroid (Eutirox), hormonone o le tuputupu aʻe faʻasaina (mo tamaiti), fualaau o hormones tane ma le fafine. I le tulaga o le le lava o le tino, o le prednisone ma le hydrocortisone o loʻo faʻaalia. O le maʻisuka insipidus ua faasaʻoina e Desmoproessin. I le tulaga o le faʻalavelave o le cerebrovascular, o loʻo faʻafesoʻotaʻi sui soosoo ma neuroprotectors i togafitiga.

Ma o iinei e sili atu e uiga i le taotoga mo le tufatufaina o le toso oona.

O le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e mafai ona o faatasi ma faʻalavelave i le taimi o le faʻasologa. O latou aʻafiaga e faʻapupulaina i tagata matutua ma gaʻo tele. E i ai faʻalavelave i le vaʻaia o le cerebral, faʻaleagaina le vavalalata vavalalata ma gaʻo e pulea e le pituitary gland.

Ina ia iloa taunuuga o taotoga, o le MRI ma le toto suʻega mo hormones ua faʻamatalaina. O togafitiga e faia i le suia o le faaletonu o le hormonal ma analogic synthetic.

Vitio aoga

Matamata i le vitio e uiga i le togafitia o se paʻu pituitary:

E faigata tele ona iloa le hypothyroidism, na o se fomai poto e fuafua le faailoga ma togafitiga. O se mea faʻapitoa, lautele, e masani ona natia seia oʻo i se isi itu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i fafine e mafai ona iloa pe'ā uma le fananau mai, i tagata pe a uma le taotoga, faʻalavelave.

Afai e maua se tagata feʻaveaʻi faʻavavevave faʻavavevave, ona tatau loa lea ona e vaʻavaʻai i le lelei ma le faʻamalosi o le aveeseina, talu ai o taunuuga e matua ogaoga. O faʻamatalaga mo se taotoga o taotoga o le le lava lea o tali o lau thyroid gland i fualaau. A maeʻa ona toe faʻafoʻi.

Afai e faʻasalalauina le tiso oona, o le taotoga e avea ma se avanoa e laveai ai se ola. E mafai ona faatino se faʻamatalaga endovascular i le thyroid gland, ma atonu e sili atu le manava. Ae i soo se tulaga, e manaʻomia le toe faʻaleleia pe a uma.

Ole aʻafiaga o le toxicosis e masani lava ona iai i nofoaga e le lelei i le tulaga ole iodine. Faailoga i fafine, e aofia ai ma le taimi o le maitaga, ua lubricated. Naʻo taimi pupuu e mafai ona faʻaalia ai se faʻafitauli o le suisu nodular.

O le faʻamaonia atoatoa o faʻamaʻi pipisi e aofia ai le tele o metotia - ultrasound, laboratory, eseese, morphological, cytological, radiation. E i ai uiga o le suʻega i fafine ma tamaiti.

Epidemiology: mafuaʻaga, aʻafiaga

O se mea e faaosofia ai le atinaʻeina o le tumo pituitary e leʻi iloa, o le mea lea, e tumau pea le autu o suʻesuʻega. E tusa ai ma mafuaʻaga, o tagata tomai faapitoa e na o leo lava:

  • afaina o le faiʻai
  • faiʻai le neuroinfection
  • vaisu
  • maitaga 3 pe sili atu taimi,
  • uiga faʻamaoni
  • aveina o fualaau oona (e pei o, tui),
  • mafatiaga masani
  • afaina maualuga, ma isi.

O le neoplasm e le seasea, i le atoaga o le fausaga o le faiʻai ua paʻu i le 12.3% -20% o mataupu. I le tele o taimi e tupu ai, e tolu le nofoaga i totonu o neopesermal neoplasias, lona lua e na o tumutumu matala ma masioti. O le faʻamaʻi e masani lava ona afaina i le natura. Ae ui i lea, o faamaumauga o fualaau faafomaʻi ua faamaumauina ai faʻamatalaga i luga o tulaga vavalalata o le suia o le veneoma ma le fausiaina o foci lua (metastases) i le faiʻai.

O le togafitiga e masani ona maua i tamaitai (e tusa ma le 2 taimi sili atu) nai lo alii. O le isi, tatou te tuʻuina atu faʻamatalaga i luga o le tufatufa o tausaga e faavae i le 100% o tagata gasegase o loʻo i ai se faʻamaoniga faʻamaonia. O le maualuga o le epidemiological e tupu i le 35-40 tausaga (pe tusa ma le 40%), i le 30-35 tausaga, ua iloa le maʻi i le 25% o tagata mamaʻi, i le 40-50 tausaga - i le 25%, 18-35 ma sili atu ile 50 tausaga - 5% mo tausaga matua.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 40% o tagata gasegase e leai se tino e le faʻamalosiina ai le tele o mea oona ma e le aʻafia ai le paleni o le endocrine. E tusa ma le 60% o tagata gasegase e fuafuaina se faʻagasologa malosi e faʻamaonia e le gaogao o hormones. E tusa ma le 30% o tagata ua le atoatoa ona o aʻafiaga o le pituitary adenoma.

Faʻavasegaga o le pituitary adenomas o le faiʻai

O le taulaiga o le pituitary ua faia i le pito i tua o le gland (i le adenohypophysis), lea e avea ai le tele o le okeni (70%). E amata ona tupu le maʻi pe a suia se tasi sela, o se taunuuga, e tuua ai le siakiina o le puipuiga ma le paʻu ese mai le fesuiaiga o le tino. Mulimuli ane, e ala i le fevaevaeaʻi faifaipea o le cell cellular progenitor, ua tupu aʻe ai se tupuga le masani, e aofia ai se vaega o siaki tutusa (monoclonal). O le mea lenei o le adenoma, o le masani lea o le atinae tele. Ae ui i lea, i se tulaga e le masani ai, o le taulaiga e mafai ona sau muamua mai se tasi siaki cell, ma pe a uma ona toe foi mai le isi.

O faʻalavelave faʻapitoa e iloga i galuega, tele, histology, natura o tufatufaina, ituaiga o hormones faalilolilo. Ua uma ona tatou iloa poo le a le ituaiga o gaoioiga o loʻo i ai le adenomas, hormone-active and hormon-inactive. O le tuputupu ae o le tino e faʻaalia i se faʻamalosi malosi: o le tumo e le mafai ona faʻamalosi (laiti ma e le mafai ona faateleina) ma faʻamalosi pe a oʻo i se lapopoa ma osofaʻia fausaga tuaoi (arteries, veins, nerve branches, etc.).

O le adenoma tele pe a uma ona aveese.

O le peniitary adenomas sili ona maualuga o le GM o ituaiga nei:

  • microadenomas (itiiti ifo i le 1 cm le lautele),
  • mesadenomas (1-3 cm),
  • tetele (3-6 cm),
  • lapisi adenomas (sili atu ma le 6 cm).

O le AGGM i tufatufaga ua vaeluaina i:

  • moli (i totonu o le pituitary fossa),
  • fino-extrasellar (faʻatasi ma le alu i tua atu o nofoa), lea o tufatufa atu:

► suprasellar - i totonu o le vaeluala,

► laterosellarly - i totonu o le vanu po o lalo o le dura mater,

► Infrasellar - tupu agai agai i le sphenoid sinus / nasopharynx,

► antesellar - e aafia ai le labyrinth ma / or orbit,

► i se tulaga faʻatau - i totonu o fossa o le tino ma / poʻo lalo o Blumenbach faʻamalosi.

E tusa ai ma le iloiloga o le talafaasolopito, o adenomas ua tofia igoa nei:

  • chromophobic - neoplasia na faia e le paʻu, felafolafoaʻi ma faʻafeiloaʻi siaki adenohypophysia ma chromophobes (o se masani masani o loʻo faʻatusalia e le NAG),
  • acidophilic (eosinophilic) - o le tino na faia e selalalala ma se masini gaosia lelei,
  • basophilic (mucoid) - faʻasologa o neoplastic e maua mai i le basophilic (peta seta) adenocytes (o le tuai o le tino).

Faatasi ai ma faʻasalaga faʻasalaga, e iai:

  • prolactinomas - faʻamalosi faʻamalosi le prolactin (le masani masani),
  • somatotropinomas - sili atu fua o le hormone somatotropin,
    • corticotropinomas - faʻaleleia le gaosiga o le adrenocorticotropin,
    • gonadotropinomas - faʻaleleia le faʻaopoopoga o le tele o le gonadotropin,
    • thyrotropinomas - tuʻuina atu se faʻasalaga tele o le TSH, po o le hormone stimulating stimulate o thyroid,
    • faʻatasi (polyhormonal) - faʻasaʻo mai le 2 pe sili atu homoni.

Faʻaaliga o le tumo

O le tele o faʻamaʻi pipisi, e pei ona faamamafaina ei latou lava, i le taimi muamua e le o manatu mamafa. O maʻi e masani ona fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o pusi poʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, popole. O le mea moni, o faʻaaliga e mafai ona faʻamalamalamaina ma ufiufi mo se taimi umi - 2-3 tausaga pe sili atu. Manatua o le natura ma le malosi o faailoga e faalagolago i le maualuga o le osofaiga, ituaiga, nofoaga, voluma, ma le tele o isi uiga o le adenoma. O le falemai o le neoplasm e aofia ai vaega e tolu.

  1. Neurological signs:
  • ulu o le ulu (tele o gasegase e maua ai)
  • faʻalavelaveina le le mautonu o maso mata, lea e mafua ai le le fiafia o le aulolomotor,
  • tiga i luga o lala o le namu taua,
  • o faʻafitauli o le maʻi o le hypothalomic (VSD reactions, le atoatoa o le mafaufau, mafaufauga mafaufauga, amiesia tumau, sogasoga, gaioiga volunal voltage, etc.),
  • faʻaaliga o syndical-hydrocephalic syndrome e mafua mai i le faʻapipiʻiina o le suavai i le maualuga o le faʻalavelave faʻalavelave (faʻaletonu le mafaufau, moe, oso mai le ulu pe a faʻaeʻe le ulu, ma isi).
  1. Faailoga o le natura o le neural type:
  • iloagofie le vavalalata i le vaaiga vaaia o mata e tasi mai le isi,
  • leai se vaaiga
  • o le leiloloa o le pito i luga o le malamalama i mata uma,
  • leiloloa o le vaʻaiga o le faʻaaliga o vaega faʻapitoa poʻo le faaletino,
  • suiga i le tupe (fuafuaina e le fomaʻi).
  1. Faaiuga Endocrine e fuafua i le gaosia o hormones:
  • hyperprolactinemia - excretion of colostrum mai le susu, amene, ole oligomenorrhea, faalēmatagata, ovary polycystics, endometriosis, faʻaitiitia le liua, faʻalauteleina ole lauulu o le tino, faʻanofo faʻafuaseʻi, tagata e iai faafitauli i le gafatia, gynecomastia, sperm low quality for conception, etc.,
  • hypersomatotropism - o le faateleina o le telē o faʻalavelave faʻalavelave, faʻamaʻapeʻalega, isu, auvae papaʻi, cheekbones poʻo totoga o le tino, malosi ma le faʻamalosia o le leo, musika o le fatu, suiga o le gaogao o sooga, myalgia, gigantism, obesity, etc.,
  • O le gasegase-Cushing syndrome (hypercorticism) - o le gasegase o le gasegase, dermatosis, osteoporosis o ponaivi, gau o le vaʻa ma le nonoa, le afaina o totoga o le gaioiga, toto maualuga, pyelonephritis, striae, immunodeficiency, encephalopathy,
  • faailoga o le hyperthyroidism - faʻalauteleina le faʻavevesi, le lava le moe, suia le lagona ma le atuatuvale, paʻu o le mamafa, lima faʻafefe, hyperhidrosis, faʻalavelave i le fatu fatu, maualuga le manaia, faʻafitauli o le intestinal.

E tusa ma le 50% o tagata e maua i le pituitary adenoma ei ai le maʻisuka (secondary) diabetes. 56% o loʻo maua i le leai o se galuega vaaia. I se tasi auala poʻo le isi, e toetoe lava o tagata uma lava e iloa le faʻapitoa masani mo le hyperplasia pituitary o le faiʻai: maʻi tiga (i le sili atu i le 80%), mafaufauga faʻaletino, maʻi faʻaleagaga, cardiovascular.

Auala mo le faʻamaoniga o togafitiga

E faʻapitoa tagata tomai faapitoa i se faiga faʻapitoa mo togafitiga faʻapitoa mo le masalomia o se tagata o lenei siama, lea e maua ai:

  • suʻega a le neurologist, endocrinologist, optometrist, fomaʻi ENT,
  • suesuega o suʻesuʻega falesuesue - suesuega lautele o le toto ma le urine, suesuega o le toto, suesuega o le toto mo le suka ma le hormonone (prolactin, IGF-1, corticotropin, TTG-T3-T4, hydrocortisone, hormones / sex hormones),
  • suesuega o le fatu i luga o se meafaigaluega ECG, ultrasound o totoga i totonu,
  • Suesueina o le va o le va o veins o pito i lalo,
  • X-ray o ponaivi o le ulupoo (ata tusi),
  • faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o le faiʻai, i nisi tulaga e iai se manaʻoga faaopoopo mo le MRI.

Manatua o le tulaga patino o le aoina ma le suʻesuʻeina o meaola faʻapitoa mo hormones o le leai lea o se faʻamatalaga pe a uma le suʻega muamua. Mo le faʻamoemoeina o le ata o le hormonal, o le matauina o le malosi e tatau ai, o lona uiga, o le a tatau ona tuʻuina atu le toto mo suʻesuʻega i nisi o taimi ma nisi vavao.

Mataupu faavae o le togafitia o se maʻi

Faʻaavanoa ona faia se faʻasalaga, faatasi ai ma lenei suʻesuʻega, e manaʻomia e le tagata maʻi se tausiga faafomai sili ona maualuga ma mataʻituina pea. O le mea lea, e te le tau faʻalagolago i le mataupu, mafaufau o le a fofo le tumo ma o le a pasi mea uma. E le mafai e le fale ona faʻavaeina! I le le lava o le togafitiga, o le matautia e sili atu le malosi e avea ai ma se tagata e le atoatoa le malosi ma le le mafai ona faʻaaogaina le faʻaleagaina o le tino, o mataupu mataga mai iʻuga e tupu.

Faʻalagolago i le mamafa o le falemaʻi, e fautuaina tagata maʻi e foia le faafitauli i le taotoga poʻo / ma le faʻaogaina o auala. O faiga masani togafitiga e aofia ai:

  • neurosurgery - aveeseina o le adenoma e ala i le transnasal access (e ala i le isu) i lalo o le control endcopcopy poʻo le auala faʻafeʻau (o le craniotomy masani i le pito i luma e faia) i lalo o le vaavaaiga a se fuluʻi ma le microscope,

90% o tagata gasegase e faia le taotoga, 10% e manaʻomia le ectomy o le tino. O le togafiti mulimuli e faʻaaogaina mo tumutumu tetele (sili atu i le 3 cm), faʻasolosolo tutusa o mea fou na faia, o le oso mai i tua o le nofoa nofoa, tumutumu ma lua lua.

  • togafitiga fualaau faasaina - o le faʻaaogaina o vailaʻau mai le numera o agonists o le receptor dopamine, fualaau faʻasolosolo o le peptide, vailaʻau faʻatatau mo le faasaʻoina o hormones,
  • radiotherapy (togafitiga faʻamalosia) - togafitiga faʻasolosolo, togafitiga gamma mamao mai le Gamma Knife system,
  • togafitiga tuufaatasi - O le polokalama o le polokalama e faʻapipiʻiina ai nei togafitiga faʻapitoa i le taimi e tasi.

E mafai e le fomaʻi, i le leai o ni aʻafiaga o le neurological folasia ma le ophthalmological disorders ma le amio lemoni o le tumo, e le faʻaaogaina le taotoga, ae fautuaina le siakiina o le tagata ua maua i le pituitary adenoma. O le puleaina o se tagata maʻi e faia e le neurosurgeon i se vavalalata faʻatasi ma se endocrinologist ma se fomaʻi maʻi. O le uarota e suʻesuʻeina faʻaletolosi (1-2 taimi i le tausaga), na tuʻuina atu mo le MRI / CT, mata ma le suʻesuʻeina o le neurology, fua o hormones i le toto. I le tutusa ai ma lenei mea, ua faʻatautaia e se tagata aʻoaʻoga faʻapitoa mo togafitiga.

Talu ai o togafitiga faʻapitoa o le auala sili lea e togafitia ai le manava o le pituitary, tatou te faʻapuʻupuʻuina le ala o le taotoga o le taotoga endoscopic.

Totoga e aveese ai le pituitary adenoma: pe a manaʻomia, amio, taunuʻuga

O le pituitary adenoma o se maʻi vevela o se tamai gland o loʻo i totonu o le faiʻai. Neoplasia e mafai ona faʻaleleia le gaosia o nisi o hormones ma faʻapogai ai le faʻafitauli o le maʻi ile eseese o tikeri, pe le faʻaalia uma lava. E masani lava ona iloa le tumutumu i le taimi o fetuunaiga poʻo le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet.

O le aveeseina o le aditoma o le pituitary e faia e taotoga masani, faʻasologa poʻo leitio. O le metotia mulimuli e amanaʻia o le sili atu ona vaivai, ae o loʻo i ai le tele o tapulaʻa i le telē ma le nofoaga o le paʻu.

O le aveesea o le tumo pituitary e le o taimi uma e fautuaina, talu ai e mafai ona aumai faatasi ma se lamatiaga sili atu nai lo le mauaina o se paʻu i totonu o le tino. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le pituitary adenomas, o togafitiga faʻafesoʻotaʻi e maua ai se aafiaga lelei.

O le taotoga e fautuaina mo uiga nei:

  • O le paʻu o le hormonal, o lona uiga e maua ai se aofaiga tele o hormones, o le maualuga o mea e mafai ona ono lamatia mo le maʻi.
  • Adenoma e faʻamalosi vaʻa ma neura lata ane, aemaise lava, le mea faitino, lea e tau atu i le gaioiga o le gaioiga o mata.

Faaaogaina o le radiosurgery agamalu aoga i mataupu nei:

  1. E le afaina ia neura opula.
  2. O le paʻu e le mafai ona alu atu i tua atu o le turuma Turki (faʻavaeina i le ponuavi sphenoid, i le loloto o loʻo i ai le pituitary gland).
  3. O le nofoa o Turki ei ai le tele poʻo le sili atu laititi.
  4. Adenoma faʻatasi ma le neuroendocrinal syndrome.
  5. Le tele o le neoplasm e le sili atu i le 30 mm.
  6. Le faʻamaʻi mai o isi mai isi metotia o taotoga poʻo le i ai o faʻasagaga i la latou faʻatinoga.

Manatua E mafai ona faʻaaoga metotia faʻavevesi e aveese ai toega o le paʻu pe a uma le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa faʻapitoa. E mafai foi ona faʻaaoga pe a maeʻa togafitiga.

Aveesea o le pituitary adenoma faʻataunuʻuina pe afai e na o sina paʻu e alu atu i tua atu o le nofo turuki. O nisi o neurosurgeons ei ai le poto masani e faʻaaogaina le metotia mo neoplasms o le taua tele.

Faailoga mo le craniotomy (gaioiga ma le tatalaina o le ulu) O faʻamaoniga nei:

  • O le i ai o pusa lua ile tumama,
  • O le tuputupu aʻe o le adenoma ma le faʻaopoopoga i tua atu o le nofoa turuki.

O le mea lea, e fuafua i le ituaiga o avanoa, o le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e mafai ona faia le agavaʻa (e ala i le tatalaina o le ulupulu) poʻo le transnasal (e ala i le isu). I le tulaga o le leitiola, o polokalama e pei o le cyber-knife e mafai ai e oe ona taulai atu le vevela i luga o le tumutumu ma ausia ai le aveesea o le tino.

O lea ituaiga taotoga e masani ona faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. O le fomai tipitipi e faʻapipiʻi se faʻamalosi i totonu o le isu - o se mea faʻapipiʻi masini faʻapipiʻi ua faʻapipiʻiina ma se mea pueata. E mafai ona tuʻuina i se tasi poʻo ni sisiʻo uma se lua e fuafua i le tele o le tumutumu. Ole maualuga e le sili atu i le 4 mm. Ua iloa e le fomai le ata i luga o le lau. O le aveesea o le pituitary adenoma e mafai ona faaitiitia ai le osofia o le taotoga, aʻo taofi le avanoa mo le faʻataʻitaʻiga atoatoa.

A maeʻa lenei mea, ona vavae ese lea e le fomai tipitipi le mucous membrane ma faʻaalia le ponaivi o le pito i luma. E faʻaaogaina se vili e faʻaoga ai le nofoa Turki. O le septum i le pito i luma o le agasala ua oti. E mafai e le fomai tipitipi ona vaʻai i le pito i lalo o le nofoa Turki, lea e faʻapipiʻiina (o le pu e faia i totonu). E faʻataʻitaʻi faʻatasi le aveesea o vaega o le paʻu.

A maeʻa, ona taofi lea o le toto. I le faia o lenei mea, faʻaaoga swabs cotton ua faʻamamaina i le hydrogen peroxyide, vaʻaia ma papatusi faapitoa, poʻo le auala o le electrocoagulation (vaʻai "faamaufaʻailoga" e ala i le faʻataʻatia faʻatasi o aʻafiaga fausaga).

I le laasaga e sosoo ai, o le fomai tipitipi na faamauina le nofoa Turki. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ia lava gaʻo ma le kelu, mo se faʻataʻitaʻiga, le Tissucol brand. A maeʻa le faʻasologa, e tatau ona faʻaalu le maʻi i le 2 i le 4 aso ile falemaʻi.

auala o le avanoa i le faiʻai ma le craniotomy

O le avanoa e mafai ona faia i luma (e ala i le tatalaina o ponaivi pito i luma o le ulu) poo lalo o le ponaivi o le tino, e fuafua i le mea e sili ona fiafia i ai le tumo. O le tulaga sili ona lelei mo le taotoga o le tulaga lea ile itu. E aloese mai le tuiina o gaʻo ma veins e tuʻuina atu le toto i le faiʻai. O se isi mea e fai o se tulaga sili ona maualuga ma sina laititi o le ulu. E faʻamautu le ulu.

O le taotoga i le tele o faʻataʻitaʻiga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi. E fusi e le tausi maʻi le lauulu mai le nofoaga na fuafuaina ai le taotoga, faʻaleagaina. Ua fuafuaina e le fomaʻi le faʻaogaina o fausaga taua ma vaʻa, lea na ia taumafai e aua le paʻi. A maeʻa lena mea, na te tipiina ni masini mumu ma tipi ponaivi.

I le taimi o le taotoga, e tuʻuina e le fomai i tioata tetele, lea e mafai ai ona suʻeina auʻiliʻili auiliili o faga uma ma toto toto. I lalo ifo o le ulupulu o le mea e taʻua o le dura mater, lea e tatau foi ona vavaeina ina ia oʻo atu ai i le loloto o le pituitary gland. O le adenoma lava ia o le a aveesea e ala i se masini vavalo poʻo se eletise eletise. O nisi taimi e tatau ona aveese le tumo faatasi ai ma le pituitary gland ona o lona aʻafia loloto i ni mea maloloina. A maeʻa lena, ona toe faafoi mai lea e le fomai tipitipi le ponaivi i le nofoaga ma sutures.

A maeʻa le gaioiga o le faʻamaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona faʻaalu se isi aso ile tausiga tigaina, lea o le a mataʻituina pea lona tulaga. Ona auina atu loa lea o ia i le uarota lautele, o le aofaʻi o le falemai e 7-10 aso.

O le sao o le auala e 0.5 mm. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻatulagaina le adenoma e aunoa ma le fetuʻunaʻia o meaola namu lata ane. O le gaioiga a se masini e pei o se naifi cyber e tasi. O le tagata maʻi e alu i le falemaʻi ma i le maeʻa ai o le MRI / CT, o se faʻataʻitaʻiga saʻo 3D o le paʻu ua tuufaatasia, lea e faʻaaogaina e le komepiuta e tusi ai le polokalame mo le robot.

O le tagata maʻi e tuʻuina i luga o le moega, o lona tino ma lona ulu e faʻamautu e le aofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le masini e faagaoioi vaʻa mamao, e faʻafefe ai galu tonu i le nofoaga o le adenoma. O le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e le oʻo i lagona tiga. O le faʻamaʻi ile faʻaaogaina o le tino e leʻo faʻaalia. I le aso o le taotoga, e mafai e le tagata gasegase ona alu i le fale.

O faʻataʻitaʻiga sili ona lata mai e faʻatagaina oe e fetuunai le taʻiala o le uʻamea faʻalagolago i soʻo se mea, e tusa lava pe sili atu ona faʻagasolo laʻititi o le maʻi. O lenei mea e aloese mai le faʻaogaina ma le faʻalavelave faʻalavelave.

E tusa ai ma le B. M. Nikifirova ma D. E. Matsko (2003, St. Petersburg), o le faʻaaogaina o auala faʻaonapo nei e mafai ai ona faʻamalosi (faʻamaeʻa) le aveesea o le paʻu i le 77% o mataupu. I le 67% o le galuega vaaia a le tagata maʻi ua toe faʻaleleia, i le 23% - endocrine. O le maliu o se taunuuga o le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e tupu i le 5.3% o mataupu. 13% o tagata gasegase ua toe faʻaleagaina le faʻamaʻi.

I le mulimuli i togafitiga faʻapitoa ma taʻaloga endoscopic, o taunuuga nei e mafai:

  1. Faʻaleagaina o le tino ona o le aʻafia o aʻa.
  2. Faʻafefe.
  3. Faʻaiʻuga o le vaʻaia o le gataifale (suamalie).
  4. Meningitis e mafua mai i siama.

O tagata nonofo i 'aʻai tele (Moscow, St. Petersburg, Novosibirsk) oe na feagai ma le pituitary adenoma ua fai mai o le maualuga o togafitiga o lenei maʻi i Rusia i le taimi nei e le maualalo i fafo. O falemaʻi ma falemaʻi i luga o le falemaʻi ua lelei ona faʻapipiʻiina, o loʻo faʻatino galuega i mea faʻaonapo nei.

Ae ui i lea, o tagata gasegase ma o latou aiga ua fautuaina ina ia aua le soona faanatinati i le taotoga. O le mea na tupu i le tele o gasegase o loʻo faaalia ai muamua e te manaʻomia le suʻega maeʻaeʻa, faʻatalatalanoa ma nisi o tagata tomai (endocrinologist, neurologist, fomaʻi suʻesuʻe), faʻamalolo uma siama. O le lamatiaga o le paʻu i le tagata maʻi e tatau ona faʻamaonia mautinoa. I le tele o tulaga, e fautuaina ai le mataʻituina o le amio o le neoplasia.

E maitauina e tagata maʻi a latou iloiloga o le taimi e tatau ai ona taua i le togafitiga. E ui o le toʻatele o tagata mo se taimi umi e leʻi gauai atu i faʻalavelave faʻavevesi e faʻalavelave ai i latou, pe a liliu atu i tagata tomai faapitoa, latou vave mauaina se faʻamatalaga mo le MRI / CT, lea na mafai ai ona vave tuʻuina atu fautuaga i togafitiga.

E le o tagata gasegase uma lava, e ui i taumafaiga a fomaʻi, latou te pulea le faʻamaʻi. O nisi taimi e sili atu ona leaga le maʻi o le maʻi, ma ua tupu atili le paʻu. E afaina ai le tagata maʻi, latou te masani ona oʻo i le atuatuvale, lagona o le popole ma le atuatuvale. O ia ituaiga faʻamaoniga e taua foi ma atonu o se taunuuga o le faʻamalologa o le hormone poʻo le aʻafiaga o le tumo. E tatau ona mafaufauina e se endocrinologist ma se neurologist.

Pe a faʻafesoʻotaʻi se ofisa fomaʻi o le setete, o le a gasegase le tagata gasegase e aunoa ma se totogi. I lenei tulaga, e naʻo le craniotomy poʻo le taotoga e mafai ona maua ai le avanoa e maua ai. O le polokalama CyberKnife e maua lava ile falemaʻi. O falemaʻi a le setete, e naʻo N. N. Burdenko Research Institute o Neurosurgery e faʻaaogaina. Mo togafitiga e aunoa ma se totogi, e tatau ona e maua se quota feterale, lea e ono le maua i se siama o le "adenoma".

Pe a filifili e faʻaaoga auaunaga totogi, e tatau ona e sauniuni e totogi i le 60-70,000 rubles mo se taotoga. O nisi taimi e tatau ona e totogi se tupe mo se nofo i le falemai eseese (mai le 1000 rubles i le aso). E le gata i lea, i nisi tulaga, e le o aofia i le tau le faʻamaʻi. Tau faʻatatau o le faʻaaogaina o cyberknives amata i le 90,000 rubles.

O le aveesea o le pituitary adenoma o se taotoga lea e lelei ai le faʻasolosolo, o lona aoga e sili atu i le vave iloa o le maʻi. Talu ai e le o taimi uma e faʻaalia mai ai le paʻu, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina ma le mataʻituina o na faailoga laiti o le malaise e pei o le faifai pea, o le ulu taimi, ma le faʻaitiitia o le vaʻai mo le leai o se mafuaaga. Faʻafouina i le taimi nei i Rusia, e mafai ai foi ona faia galuega faigata i luga o le faiʻai e aunoa ma le lamatiaga o faʻafitauli.

Vitio: manatu atamai i le togafitiga o le pituitary adenoma

Totoga e aveese ai le pituitary adenoma: pe a manaʻomia, amio, taunuʻuga

O le pituitary adenoma o se maʻi vevela o se tamai gland o loʻo i totonu o le faiʻai. Neoplasia e mafai ona faʻaleleia le gaosia o nisi o hormones ma faʻapogai ai le faʻafitauli o le maʻi ile eseese o tikeri, pe le faʻaalia uma lava. E masani lava ona iloa le tumutumu i le taimi o fetuunaiga poʻo le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet.

O le aveeseina o le aditoma o le pituitary e faia e taotoga masani, faʻasologa poʻo leitio. O le metotia mulimuli e amanaʻia o le sili atu ona vaivai, ae o loʻo i ai le tele o tapulaʻa i le telē ma le nofoaga o le paʻu.

O le aveesea o le tumo pituitary e le o taimi uma e fautuaina, talu ai e mafai ona aumai faatasi ma se lamatiaga sili atu nai lo le mauaina o se paʻu i totonu o le tino.E le gata i lea, faʻatasi ai ma le pituitary adenomas, o togafitiga faʻafesoʻotaʻi e maua ai se aafiaga lelei.

O le taotoga e fautuaina mo uiga nei:

  • O le paʻu o le hormonal, o lona uiga e maua ai se aofaiga tele o hormones, o le maualuga o mea e mafai ona ono lamatia mo le maʻi.
  • Adenoma e faʻamalosi vaʻa ma neura lata ane, aemaise lava, le mea faitino, lea e tau atu i le gaioiga o le gaioiga o mata.

Faaaogaina o le radiosurgery agamalu aoga i mataupu nei:

  1. E le afaina ia neura opula.
  2. O le paʻu e le mafai ona alu atu i tua atu o le turuma Turki (faʻavaeina i le ponuavi sphenoid, i le loloto o loʻo i ai le pituitary gland).
  3. O le nofoa o Turki ei ai le tele poʻo le sili atu laititi.
  4. Adenoma faʻatasi ma le neuroendocrinal syndrome.
  5. Le tele o le neoplasm e le sili atu i le 30 mm.
  6. Le faʻamaʻi mai o isi mai isi metotia o taotoga poʻo le i ai o faʻasagaga i la latou faʻatinoga.

Manatua E mafai ona faʻaaoga metotia faʻavevesi e aveese ai toega o le paʻu pe a uma le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa faʻapitoa. E mafai foi ona faʻaaoga pe a maeʻa togafitiga.

Aveesea o le pituitary adenoma faʻataunuʻuina pe afai e na o sina paʻu e alu atu i tua atu o le nofo turuki. O nisi o neurosurgeons ei ai le poto masani e faʻaaogaina le metotia mo neoplasms o le taua tele.

Faailoga mo le craniotomy (gaioiga ma le tatalaina o le ulu) O faʻamaoniga nei:

  • O le i ai o pusa lua ile tumama,
  • O le tuputupu aʻe o le adenoma ma le faʻaopoopoga i tua atu o le nofoa turuki.

O le mea lea, e fuafua i le ituaiga o avanoa, o le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e mafai ona faia le agavaʻa (e ala i le tatalaina o le ulupulu) poʻo le transnasal (e ala i le isu). I le tulaga o le leitiola, o polokalama e pei o le cyber-knife e mafai ai e oe ona taulai atu le vevela i luga o le tumutumu ma ausia ai le aveesea o le tino.

O lea ituaiga taotoga e masani ona faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. O le fomai tipitipi e faʻapipiʻi se faʻamalosi i totonu o le isu - o se mea faʻapipiʻi masini faʻapipiʻi ua faʻapipiʻiina ma se mea pueata. E mafai ona tuʻuina i se tasi poʻo ni sisiʻo uma se lua e fuafua i le tele o le tumutumu. Ole maualuga e le sili atu i le 4 mm. Ua iloa e le fomai le ata i luga o le lau. O le aveesea o le pituitary adenoma e mafai ona faaitiitia ai le osofia o le taotoga, aʻo taofi le avanoa mo le faʻataʻitaʻiga atoatoa.

A maeʻa lenei mea, ona vavae ese lea e le fomai tipitipi le mucous membrane ma faʻaalia le ponaivi o le pito i luma. E faʻaaogaina se vili e faʻaoga ai le nofoa Turki. O le septum i le pito i luma o le agasala ua oti. E mafai e le fomai tipitipi ona vaʻai i le pito i lalo o le nofoa Turki, lea e faʻapipiʻiina (o le pu e faia i totonu). E faʻataʻitaʻi faʻatasi le aveesea o vaega o le paʻu.

A maeʻa, ona taofi lea o le toto. I le faia o lenei mea, faʻaaoga swabs cotton ua faʻamamaina i le hydrogen peroxyide, vaʻaia ma papatusi faapitoa, poʻo le auala o le electrocoagulation (vaʻai "faamaufaʻailoga" e ala i le faʻataʻatia faʻatasi o aʻafiaga fausaga).

I le laasaga e sosoo ai, o le fomai tipitipi na faamauina le nofoa Turki. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ia lava gaʻo ma le kelu, mo se faʻataʻitaʻiga, le Tissucol brand. A maeʻa le faʻasologa, e tatau ona faʻaalu le maʻi i le 2 i le 4 aso ile falemaʻi.

auala o le avanoa i le faiʻai ma le craniotomy

O le avanoa e mafai ona faia i luma (e ala i le tatalaina o ponaivi pito i luma o le ulu) poo lalo o le ponaivi o le tino, e fuafua i le mea e sili ona fiafia i ai le tumo. O le tulaga sili ona lelei mo le taotoga o le tulaga lea ile itu. E aloese mai le tuiina o gaʻo ma veins e tuʻuina atu le toto i le faiʻai. O se isi mea e fai o se tulaga sili ona maualuga ma sina laititi o le ulu. E faʻamautu le ulu.

O le taotoga i le tele o faʻataʻitaʻiga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi. E fusi e le tausi maʻi le lauulu mai le nofoaga na fuafuaina ai le taotoga, faʻaleagaina. Ua fuafuaina e le fomaʻi le faʻaogaina o fausaga taua ma vaʻa, lea na ia taumafai e aua le paʻi. A maeʻa lena mea, na te tipiina ni masini mumu ma tipi ponaivi.

I le taimi o le taotoga, e tuʻuina e le fomai i tioata tetele, lea e mafai ai ona suʻeina auʻiliʻili auiliili o faga uma ma toto toto. I lalo ifo o le ulupulu o le mea e taʻua o le dura mater, lea e tatau foi ona vavaeina ina ia oʻo atu ai i le loloto o le pituitary gland. O le adenoma lava ia o le a aveesea e ala i se masini vavalo poʻo se eletise eletise. O nisi taimi e tatau ona aveese le tumo faatasi ai ma le pituitary gland ona o lona aʻafia loloto i ni mea maloloina. A maeʻa lena, ona toe faafoi mai lea e le fomai tipitipi le ponaivi i le nofoaga ma sutures.

A maeʻa le gaioiga o le faʻamaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona faʻaalu se isi aso ile tausiga tigaina, lea o le a mataʻituina pea lona tulaga. Ona auina atu loa lea o ia i le uarota lautele, o le aofaʻi o le falemai e 7-10 aso.

O le sao o le auala e 0.5 mm. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻatulagaina le adenoma e aunoa ma le fetuʻunaʻia o meaola namu lata ane. O le gaioiga a se masini e pei o se naifi cyber e tasi. O le tagata maʻi e alu i le falemaʻi ma i le maeʻa ai o le MRI / CT, o se faʻataʻitaʻiga saʻo 3D o le paʻu ua tuufaatasia, lea e faʻaaogaina e le komepiuta e tusi ai le polokalame mo le robot.

O le tagata maʻi e tuʻuina i luga o le moega, o lona tino ma lona ulu e faʻamautu e le aofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le masini e faagaoioi vaʻa mamao, e faʻafefe ai galu tonu i le nofoaga o le adenoma. O le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e le oʻo i lagona tiga. O le faʻamaʻi ile faʻaaogaina o le tino e leʻo faʻaalia. I le aso o le taotoga, e mafai e le tagata gasegase ona alu i le fale.

O faʻataʻitaʻiga sili ona lata mai e faʻatagaina oe e fetuunai le taʻiala o le uʻamea faʻalagolago i soʻo se mea, e tusa lava pe sili atu ona faʻagasolo laʻititi o le maʻi. O lenei mea e aloese mai le faʻaogaina ma le faʻalavelave faʻalavelave.

E tusa ai ma le B. M. Nikifirova ma D. E. Matsko (2003, St. Petersburg), o le faʻaaogaina o auala faʻaonapo nei e mafai ai ona faʻamalosi (faʻamaeʻa) le aveesea o le paʻu i le 77% o mataupu. I le 67% o le galuega vaaia a le tagata maʻi ua toe faʻaleleia, i le 23% - endocrine. O le maliu o se taunuuga o le taotoga e aveesea ai le pituitary adenoma e tupu i le 5.3% o mataupu. 13% o tagata gasegase ua toe faʻaleagaina le faʻamaʻi.

I le mulimuli i togafitiga faʻapitoa ma taʻaloga endoscopic, o taunuuga nei e mafai:

  1. Faʻaleagaina o le tino ona o le aʻafia o aʻa.
  2. Faʻafefe.
  3. Faʻaiʻuga o le vaʻaia o le gataifale (suamalie).
  4. Meningitis e mafua mai i siama.

O tagata nonofo i 'aʻai tele (Moscow, St. Petersburg, Novosibirsk) oe na feagai ma le pituitary adenoma ua fai mai o le maualuga o togafitiga o lenei maʻi i Rusia i le taimi nei e le maualalo i fafo. O falemaʻi ma falemaʻi i luga o le falemaʻi ua lelei ona faʻapipiʻiina, o loʻo faʻatino galuega i mea faʻaonapo nei.

Ae ui i lea, o tagata gasegase ma o latou aiga ua fautuaina ina ia aua le soona faanatinati i le taotoga. O le mea na tupu i le tele o gasegase o loʻo faaalia ai muamua e te manaʻomia le suʻega maeʻaeʻa, faʻatalatalanoa ma nisi o tagata tomai (endocrinologist, neurologist, fomaʻi suʻesuʻe), faʻamalolo uma siama. O le lamatiaga o le paʻu i le tagata maʻi e tatau ona faʻamaonia mautinoa. I le tele o tulaga, e fautuaina ai le mataʻituina o le amio o le neoplasia.

E maitauina e tagata maʻi a latou iloiloga o le taimi e tatau ai ona taua i le togafitiga. E ui o le toʻatele o tagata mo se taimi umi e leʻi gauai atu i faʻalavelave faʻavevesi e faʻalavelave ai i latou, pe a liliu atu i tagata tomai faapitoa, latou vave mauaina se faʻamatalaga mo le MRI / CT, lea na mafai ai ona vave tuʻuina atu fautuaga i togafitiga.

E le o tagata gasegase uma lava, e ui i taumafaiga a fomaʻi, latou te pulea le faʻamaʻi. O nisi taimi e sili atu ona leaga le maʻi o le maʻi, ma ua tupu atili le paʻu. E afaina ai le tagata maʻi, latou te masani ona oʻo i le atuatuvale, lagona o le popole ma le atuatuvale. O ia ituaiga faʻamaoniga e taua foi ma atonu o se taunuuga o le faʻamalologa o le hormone poʻo le aʻafiaga o le tumo. E tatau ona mafaufauina e se endocrinologist ma se neurologist.

Pe a faʻafesoʻotaʻi se ofisa fomaʻi o le setete, o le a gasegase le tagata gasegase e aunoa ma se totogi. I lenei tulaga, e naʻo le craniotomy poʻo le taotoga e mafai ona maua ai le avanoa e maua ai. O le polokalama CyberKnife e maua lava ile falemaʻi. O falemaʻi a le setete, e naʻo N. N. Burdenko Research Institute o Neurosurgery e faʻaaogaina. Mo togafitiga e aunoa ma se totogi, e tatau ona e maua se quota feterale, lea e ono le maua i se siama o le "adenoma".

Pe a filifili e faʻaaoga auaunaga totogi, e tatau ona e sauniuni e totogi i le 60-70,000 rubles mo se taotoga. O nisi taimi e tatau ona e totogi se tupe mo se nofo i le falemai eseese (mai le 1000 rubles i le aso). E le gata i lea, i nisi tulaga, e le o aofia i le tau le faʻamaʻi. Tau faʻatatau o le faʻaaogaina o cyberknives amata i le 90,000 rubles.

O le aveesea o le pituitary adenoma o se taotoga lea e lelei ai le faʻasolosolo, o lona aoga e sili atu i le vave iloa o le maʻi. Talu ai e le o taimi uma e faʻaalia mai ai le paʻu, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina ma le mataʻituina o na faailoga laiti o le malaise e pei o le faifai pea, o le ulu taimi, ma le faʻaitiitia o le vaʻai mo le leai o se mafuaaga. Faʻafouina i le taimi nei i Rusia, e mafai ai foi ona faia galuega faigata i luga o le faiʻai e aunoa ma le lamatiaga o faʻafitauli.

Vitio: manatu atamai i le togafitiga o le pituitary adenoma


  1. Faamaumatika clinical / Faʻataʻatia e E.A. Gutu. - M .: Medical News Agency, 2011. - 736 i.

  2. Togafitiga o faʻamaʻi pipisi i tamaiti, Fale o Faʻasalalauga a le Perm - M., 2013. - 276 p.

  3. Okorokov A.N. Faʻamatalaga o faʻamaʻi o totoga i totonu. Fuaiupu 4. Faʻailogaina o faʻamaʻi o le toto, Fomaʻi - M., 2011. - 504 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Mataupu e faatatau i ai:

Carbohydrate metabolism ina ua maeʻa le aveeseina o le pituitary gland laiti. E na o sina faʻaitiitia itiiti o le anapogi o le suka toto, o le faʻalolotoina o le vaega o le hypoglycemic pe a maeʻa le gaosiga o le carbohydrate, faʻaititia le siʻitia o le inisalini. I maʻi e maua i le maʻisuka, pe a uma ona aveese le pituitary gland, o le manaʻomia mo le inisalini e faʻaitiitia tele. E le o le mafuaʻaga lea o le leiloa o le galuega adrenocorticotropic o le pituitary gland, talu ai ona o le faateleina o le lagona i le inisalini e tumau pea i tagata gasegase e maua togafitiga o le cortisone, ae o le faamutaina o le puleaina o le hormone tupu e le adenohypophysis.

O le faʻalauiloaina o le maʻisuka tagata maʻi ma le pituitary gland o le tuputupu aʻe o le hormone ua faʻaalia ai le maʻisuka.

O le malosi e faʻamalolo ai manua ma fomaʻi i tagata gasegase e maua ai le gasegase pituitary gland e tumau pea. E leai ni suiga i le metabolism o le calcium ma le phosphorus. O le mamafa o le tino e le suia tele, e ui lava o loʻo i ai se uiga e maua ai le mamafa.

O le taotoga o le transnasal e aveese ai le pituitary adenoma o le faiʻai

O se faiga e sili ona osofaia e le manaʻomia ai se craniotomy ma e le tuua ai ni mea leaga. E tele taimi e faia ai i lalo o le faʻaleagaina o le tino; o le faʻamalosaga o le autu autu lea o le fomai tipitipi. O se neurosurgeon e ala i le isu e faʻaaoga ai se masini masini e aveesea ai le maʻi o le faiai. E faapefea ona faia nei mea uma?

  • O le tagata gasegase o loʻo i totonu o se fonotaga poo le afa-taimi i le taimi o le taualumaga. O se paʻu manifinifi o se moli (e le sili atu i le 4 mm le lautele), faʻapipiʻiina se ataata vitio i le pito, tuʻuina ma le faaeteete i totonu o le vavao.
  • O le taimi tumau o le taulaiga ma isi fausaga o le a faʻapipiʻi atu i le mataʻitipi faʻatino. A o agai i luma le suʻega faaiu, e faia e le fomai tipitipi se faasologa o togafiti faasolo ina ia oʻo atu i le vaega o le faiʻai o le fiafia.
  • Muamua, o le mucosa folasus ua vavaeese ina ia mafai ai ona faʻaalia ma tatala le puipui pito i luma. Ona tipiina ai lea o se ponaivi afifi e fitu. I tua atu o le elemene e manaʻomia - o le nofoa turuki. O se pu itiiti e faia i le pito i lalo o le nofoa Turki e ala i le vavaeina o se vaega itiiti o le ponaivi.
  • E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani a masini microsurgical o loʻo tuʻuina i le laina o le tube endoscope, o siama faʻamaʻi o loʻo pipii lemu i luga o le avanoa na faia e le fomai tipitipi seʻia oʻo ina maeʻa atoa le tumo.
  • I le mea mulimuli, o le pu na faia i le pito i lalo o le nofoa o loʻo taofia i se vaega o le ponaivi, lea ua faʻamautuina i se kelu faapitoa. O faʻamatalaga faʻailoga e togafitia lelei ma vailaau faʻamaʻi, ae aua le faʻasalalau.

O le tagata gasegase ua amataina i le popo fou - o loʻo i ai i le aso muamua ina ua maeʻa le faʻaleagaina o le gaʻo. E tusa o le 3-4 aso, o se vaega mai le falemaʻi ua faia, ona e manaʻomia lea ona e faia se togafitiga faʻapitoa (faʻamalositisi, physiotherapy, ma isi). E ui lava i le taotoga na faia e faʻateleina ai le pituitary adenoma, o nisi tagata gasegase o le a talosagaina e faʻapipiʻi atu i le togafitiga faafomaʻi.

O aʻafiaga o faʻalavelave faʻapipiʻi ma postoperative i le taimi o faʻasalaga faʻatapulaʻaina e faʻaitiitia - 1% -2%. Mo le faʻatusatusaga, o mea le lelei o le faʻaalia o se uiga ese pe a maeʻa le vavalalata o le AGHM e tupu pe a ma le 6-10 tagata. mai le 100 tagata gasegase faagaioia.

A maeʻa se faʻasalaga, o le tele o tagata latou te maua le manava manava ma le le toʻa i le nasopharynx mo sina taimi. O le mafuaʻaga o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o tino o le isu, o se taunuuga, faʻamaumauga tiga. O le faʻalavelave i le vaega o le faʻailogaina e masani lava e le manatu i ai o se faʻalavelave pe afai e le faʻamalosia ma e le umi seʻia oʻo i le 1-1.5 masina.

O se iloiloga mulimuli o le aafiaga o le taotoga e faatoa mafai lava pe a uma le 6 masina mai MRI ata ma iuga o suʻesuʻega faʻasalalau. I se tulaga lautele, faʻatasi ai ma le taimi talafeagai ma le faʻamaonia saʻo ma togafitiga faʻapitoa, toe faʻaleleia lelei, o faʻasalalauga e lelei.

Faaiuga

E taua tele le talosaga mo se fesoasoani faafomai sili i tagata sili ona lelei i le talaaga o le neurosurgical. O le le talafeagai, o faʻamatalaga pito sili ona leaga i le taimi o le taotoga i luga o le faiʻai, o loʻo ufiufi i siama namu ma gaioiga, o vailaʻau vaʻaia, e mafai ona faʻatauina ai le soifua maʻi. I totonu o atunuu o le CIS, e matua faigata lava ona maua ni tagata tomai faapitoa i se mataitusi lauiloa i lenei vaega. O le alu i fafo atu o se filifiliga atamai, ae le mafai e tagata uma ona gafatia tupe, mo se faataitaiga, togafitiga "auro" i Isaraelu poo Siamani. Ae i nei setete e lua, o le malamalama e lei liua.

Falemai Tutotonu a le Falemai o Prague.

Faamolemole ia matau o le Czech Republic e le itiiti ifo le faamanuiaina i le gaioiga o le neurosurgery. I le Czech Republic, o le pituitary adenomas o loʻo faʻaogaina saogalemu i luga o le faʻaaogaina o tekinolosi e sili ona maualuga i le adenomectomy, ma e le gata foi i le tulaga le atoatoa ma e itiiti foi ona lamatia. O le tulaga iinei o loʻo lelei foʻi ma le tuʻuina atu o togafitiga tausi faʻamalosi pe afai, e tusa ai ma faʻamatalaga, e le manaʻomia le taotoga e le tagata maʻi. O le eseesega i le va o le Czech Republic ma Siamani / Isaraelu o le auʻaunaga a le falemai o Czech e sili atu ma le afa o le tau, ma o le polokalama faafomaʻi e aofia ai i taimi uma se faʻamalologa atoatoa.

Tuua Lau Faamatalaga