O le ketoacidosis o le maʻisuka ma le ketoacidotic diabetic coma

O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona atiae i luga o le tala o le le atoatoa o le inisalini ma le aiga. O ona taimi e 4-8 i le 1000 tagata maʻi ma le maʻisuka i le tausaga. O le mataala maualuga e manaʻomia mo tagata maʻi ma fomaʻi e faʻatatau i lenei faʻalavelave. E masani lava ona afaina i le solia o le inisalini i totonu o le tino (ona o le faaitiitia o ona tofo po o le kink o le pusi o le insulin), faapea foi le faaitiitia o le lagona i le inisalini (mo faamaʻi pipisi, gasegase myocardial, mumu, manua po o le maitaga). I se numera tele o mataupu, o le ketoacidosis o le faʻaaliga muamua o le maʻisuka. Iloiloina o lenei tulaga ma le faʻamalamalama saʻo o taunuʻuga o uluai suʻesuʻega suʻesuʻe ile suʻesuʻega e fesoasoani e faʻamautinoa ai le faʻamaonia saʻo. O le i ai o le maʻisuka masani e faʻaalia e maualuga maualuga o HbA1s. I falemaʻi faʻapitoa, o le tino i le ketoacidosis o le maʻisuka e itiiti ifo ma le 5%. E laʻititi pe laʻititi le matutua o tagata gasegase, e pei foi o le gasegase poʻo le ogaoga o le faʻasalaga faʻaleagaina na afaina ai le fomaʻi.

Maʻamaʻi ketoacidosis togafitiga

O le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo fuafua i le foia o faafitauli autu e lua. O le muamua e aofia ai le toe faʻaleleia o le osmlalula o le plasma, o le tino o le toto ma le metabolism electrolyte, ma le lona lua - o le faasaʻoina o le inisalini ma le faʻamaloloina o le pulefaʻatonu o hormones faʻatautaia, glucose gaosiga ma le ketogenesis, faʻapea foʻi le faʻalauteleina o le kulūkose i tisiputi.
Talu ai ona o le le lava o le intracellular ma le extracellular fluid e oʻo i se tikeri taua (i mataupu masani, 5-10 l), e tatau ona vave amataina le togafitiga. I le taimi muamua, 1-2 l o leisotone (0.9% NaCl) e masani ona faaopoopo i le itula. Faʻatasi ai ma le toe faʻaleleia o le tino o le tino, faʻalauteleina o le fatu o fatugaʻo, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le tuʻuina atu o le glucose ma le faʻaitiitia i lona maualuga ile plasma. I le hypovolemia matautia, e mafai ona e ulufale i le lua lita o le saline masani. A le o lena, latou te fesuiaiga i le folasaga o se vaifofo masani (0.45% NaCl) i le fua faatatau o le 250-500 ml / itula (e fuafua i le tikeri o le vaiinu). I le ketoacidosis o le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le vai e masani lava ona sili atu nai lo le le lava o mea ua solo. O le mea lea, o le faʻaofiina o se vaifofo faʻapitoa e faʻamoemoe i le faasaʻoina o le hypovolemia ma le hyperosmolality. E tusa ma le afa o le aofaʻiga atoa o le vai e tatau ona faatumulia i le 5 itula muamua o le fofo. O le faʻalauiloaina o se vaifofo seminala e faʻaauau pea seia oʻo ina toe faʻafouina le tino i totonu o le tino poʻo le kulūkose e oʻo ile 250 mg%. A maeʻa lenei mea, o le folasia o se vaifofo 5% o le kulukose i le vai e amata, lea e faaitiitia ai le tui o le insulin hypoglycemia ma le atinaʻe o cerebral edema (ona o le ola i luga o le gradient osmotic mai le plasma i le ogatotonu). E ui lava i le faigata o le atinaʻe o le cerebral edema i le ketoacidosis o le maʻisuka, e le mafai ona le amanaiaina le mafai o lenei faʻalavelave. O le manaʻomia mo le faʻasolosolo togafitiga e iloiloina e faʻavae i le maualuga o le urine ma le tikeri o le eletise eletise.

I le taimi lava e tasi ma le amataga o le toe faʻateleina o le tino, e tatau ona faʻatino le inisalini. Faaaoga na o le inisalini puupuu (ioe, masani). O le tele o togafitiga o le inisalini e togafitia, ae masani lava, i le taimi muamua, o le togi fua (10-20 iunite) o le inisalini masani e faia i se mea e le masani ai, ona maeʻa ai lea i le fua o le 0.1 U / kg i le itula. Afai e le mafai ona faia le pule, o le inisalini e mafai ona faʻatonuina ile inumaga i le fua tutusa. O lenei polokalame e mautinoa ai le tausiga o le maualuga o le insulin i le plasma e itiiti lava le lamatia o le hypoglycemia poo le hypokalemia. I lenei tulaga, o le plasma glucose level ua toe faʻaleleia i le fua tutusa e pei o le faʻaofiina o tulaga maualuga o le inisalini. O le fua o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose plasma e tatau ona 50-100 mg% i le itula. Faʻatasi ai ma le faʻaititialalo o le kulūkose i luga o le 2-itula, o le fua faatatau o le inisalini ua faʻafefeteina, ma a maeʻa le itula, toe faʻatulagaina le faʻatonu o le kulukose. Pe a oʻo atu lona faʻamamaʻi ile plasma i le 250 mg%, e amata ona faʻaofiina le 5% glucose i le vai e puipuia ai le hypoglycemia. O nisi o le diabetologists na fautuaina i le taimi lava e tasi le faaitiitia o tui inisalini (i le 0.05-0.1 U / kg i le itula). O le insulin infusion o loʻo faʻaauau pea ona taofia le ketogenesis ma faʻaleleia le paleni o le acid-base.
E pei ona taʻua i luga, o le le lava o le potassium atoa e teuina i totonu o le tino o le ketoacidosis o le maʻisuka e tusa ma le 3-4 iq / kilokalama, ma togafitiga faʻasolosolo ma insulin e faʻaitiitia ai le mea o le potassium i plasma. O le mea lea, e toetoe lava a manaʻomia i taimi uma le totogiina o lona le atoatoa (o se mea taua tele o le ketoacidosis o le maʻisuka i tulaga o le le atoatoa o le tino). O le fua faatatau o lea toe faʻaleleia e faalagolago i le maualuga o K + i le plasma. O lona laasaga muamua o le itiiti ifo i le 4 meq / l o loʻo faʻaalia ai se faʻafitauli matuia, ma o le toe faʻaleleia e tatau ona amata i le faʻaopoopoga o le KCl i le muamua lita o le faʻaaogaina o le gaʻo (aʻo faʻasaoina le gaioiga). I le K + level o le 3.5-4 meq / L, 20 meq KCl e faaopoopo i le muamua lita o le saline masani, ma i le K + maualuga i lalo ifo o le 3.5 meq / L, 40 meq KCl. O tagata mamaʻie maualalo le potassium i totonu o le siama e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa, talu ai ona o le amataga o le togafitiga o le inisalini, o le faʻatonuga e vave faʻavave i se tulaga maualalo. Ina ia aloese mai lenei mea, o le pule o le insulin i ia ituaiga o maʻi e tatau ona tolopoina seia oʻo ina amata le K + level. O ona mea e tatau ona tausia latalata i mea masani, lea e ono manaʻomia ai le faʻafeiloaʻiga o le faitau selau o le mek KCl i ni nai aso.
O le fesili o le faʻaofiina o le bicarbonate i le ketoacidosis o le maʻisuka e leai se tali manino. E le gata ina faʻamalosia le faʻamalosi o le tino (le manava o Kussmaul), ae faʻasaʻo ai foi le galuega a le fatu. O le mea lea, o le toe faʻaleleia o le pH masani e mafai ona aoga. Ae ui i lea, o le faʻaofiina o le bicarbonate i lalo o ia tuutuuga e fesoʻotaʻi ma se aʻafiaga ogaoga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino e mafua mai i le vavaeeseina o le CO2ae le o le HCO - 3, e ala i le pupuni o le toto ma le faateleina o le acidosis intracellular ma se isi faʻafitauli i le fatu. O faʻafitauli faʻafitauli o le togafitiga o le bicarbonate o le mamafa tele, e fesootaʻi ma le maualuga osmolality o le solution bicarbonate (44.6-50 meq / 50ml), hypokalemia (ona o le televave vave o le acidosis), hypernatremia ma le alkalosis. I le pH o le 7.0 ma luga, o se taufaʻatau i le soifua o le tagata maʻi e masani lava e le tulaʻi mai, ma o le toe faʻaleleia ma le inisalini togafitiga e tatau ona faʻaitiitia ai lenei faʻaaliga. I le pH i lalo ifo o le 7.0, e tele fomaʻi e fautuaina oe e aloese mai le puleaina o le sodium bicarbonate. Afai e faʻaaoga pea, ona tatau ai lea ona mataʻituina lelei le tulaga o le malamalama ma le fatu. O togafitiga e tatau ona taulai i le tausisia o se pH i luga aʻe o le 7.0, ae le o le faʻamautuina o lenei faailo.
O le manaomia mo le puleaina o le phosphate, lea na manatu o le vaega sili ona taua o le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka (o le fua faatusatusa o phosphate e 5-7 mmol / kg), o loo i ai foi le masalosalo. I le taimi muamua, o le toe fuataiina o lenei faaletonu (aemaise lava i le phosphate potassium salts) na fautuaina mo le puipuia o vaivaiga maso ma le siama o le tino ma le faaleleia atili o le okesene e ala ile faaleleia o le 2,3-diphosphoglycerate i le toto mumu. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻaofiina o masini phosphate, sa matauina le hypocalcemia ma le teuina o le calcium phosphate i totonu o masini mūmū, e aofia ai puipui o vaʻa. O le mea lea, i le taimi nei, o le faʻatoʻaina o matua o le phosphate, e naʻo le tulaga maualalo lava i le plasma (+ na o le potassium phosphate salts). A oʻo ina amata ona 'ai le tagata maʻi ma faʻafeiloaʻi i le masani masani o le inisalini togafitiga, o le aofaiga atoa o le phosphate i le tino ma lona plasma, I tagata gasegase e sili atu nai lo le 20 tausaga le matua, e tatau ona faatusatusa le manaomia mo le faasaʻoina o le hypovolemia ma le lamatia o le cerebral edema, lea e mafai ona tupu ma le malosi o le togafitiga. Fautuaga e aofia ai le faʻaofiina o se vaifofo masani i se fua faatatau o le 10-20 ml / kilokalama i le itula i le 1-2 itula muamua, ae o le aofaiga atoa o le suavai na faʻaalia i totonu o le 4 itula e le tatau ona sili atu i le 50 ml / kg. 48 itula, e masani lava e lava le faʻaaogaina o vai vai masani poʻo le vai-vai (faʻalagolago i le maualuga o le Na + in serum) i le fua ole 5 ml / kg i le itula.O le fua o le faʻaitiitia o le osmolality plasma e le tatau ona sili atu i le 3 mosm / kg N2O i le itula. Tamaiti faʻatasi le pulega o le inisalini aʻo leʻi amataina se faʻasalaga faifai pea (0.1 U / kg i le itula) e masani ona le manaʻomia.
Ma le mea mulimuli, e tatau ona faʻamalamalama manino ma togafitia tulaga na faʻaosofia ai le atinaʻe o le ketoacidosis o le maʻisuka. E totoina le toto ma le toto (ma, e tusa ai ma faʻamaoniga, suamalie), ma, e aunoa ma le faatali mo taunuuga, latou te amata amata ona togafitia faʻamaʻi e tetee atu ai i mea faʻapitoa faʻamaʻi. O le faamaʻi pipisi na o ia lava e le o faʻatasi ma le fiva, ma o le mea lea e maualuga le vevela o le tino (ae le o leukocytosis) e faʻaalia mai ai le faʻamaʻi poʻo isi faʻafitauli faʻapitoa. E masani ona faamaumauina Apeamiasemia, ae e masani lava e le o atagia mai ai le pancreatitis, ae o le faateleina o le amylase gaosiga e ala i vailaau. I nisi o tulaga e le masani ai o le mafuaʻaga vave o le ketoacidosis o le maʻisuka o le faʻaleagaina o le myocardial, lea e mafai ona faʻamalosi i tagata mamai e maua i le maʻisuka.

Faʻafitauli o le Diabetic Ketoacidosis

O le faʻamalosia o le faʻamalosia o togafitiga faʻasolosolo ma le vavalalata poʻo le vaʻaia, e ui lava e seasea, o se mafuaʻaga o le mamafa o le mamafa. O le mea lea, e tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le tulaga o le cardiovascular system, faʻaalia le x-ray ma le fuaina o diuresis.
I le taimi nei, pe afai e maualalo le mamafa ole inisalini, ma ua amata ona faʻaaogaina le kulūkose i le maualuga ile maualuga ile 250 mg%, o le hypoglycemia e seasea ona maua i le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka.
O mataupu o le cerebral edema e masani ona matauina pe a oʻo i lalo o le 250 mg% le maualuga o le kulukose. I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻalavelave e aliali mai o ia lava i se foliga malu ma e toetoe lava tutoʻatasi mai suiga o le osmolality plasma. Faʻamataʻu faʻaitiitia lenei faʻamaoniga e ala i le faʻalauiloaina o vaifofo o le hypotonic pe afai e sili atu i le 340 mita / kg. O lona faʻaititia atili i mea masani (e tusa ma le 285 mita / kg) e tatau ona faʻatinoina lemu tele - i totonu o nai aso. I tamaiti e maua i le maʻisukacidosis o le maʻisuka, o le edema cerebral, e masani lava i aʻafiaga ogaoga, e matauina i le 1-2% o mataupu. E tusa ma le 30% o nei maʻi na maliliu i le vaega laititi, ma o le isi 30% o loʻo tumau pea faʻafitauli tumau o le neurological. O le atinaʻeina o cerebral edema i tamaiti e mafai ona fesoʻotai ma togafitiga faʻafefeteina mo le ketoacidosis o le maʻisuka (puleaina o le sili atu i le 4 l / m 2 i le aso) ma le faʻavavevave o le faʻamamaina o le sodium concentration, e ui o nisi taimi e leai ni mafuaaga manino mo lenei faʻalavelave. Seʻi vagana ua faʻamaonia i se isi itu, e foliga mai e fautuaina le faʻaaogaina o le suavai i se sosolo malie (2 i le aso), pe afai e mafai e le falemaʻi ona faʻatagaina. Afai e iai ni faailoga o le cerebral edema (le iloa le mafaufau, faʻalavelave le neurological, faʻaitiitia le toto totoʻa poʻo le bradycardia, faaitiitia faafuaseʻi i galuega o le urine pe a maeʻa ona amataina), e itiiti le vai e tatau ona faʻatonuina ma o le mannitol e tatau ona faʻatonuina (0.2-1 g / kg i le 30 minute). O le faʻatomuaga o le mannitol e toe faia i itula faʻaletonu, e taulai atu i le tali a le tagata maʻi. A maeʻa le togafitiga, o le CT poʻo le MPT o le faiʻai e mafai ona faʻaaoga e faʻamaonia ai le siama. O le aoga o le manava faʻamalosi i le tulaga o le hyperventilation ma le atinaʻe o cerebral edema e leʻi faʻamaonia.
I le ketoacidosis o le maʻisuka, e mafai ona tupu ai se maʻi faʻafitauli o le manava o le maʻisuka, atonu ona o le faaleagaina o le pulmonary epithelium ma le faateleina o le malosi o le hydrostatic i capillaries ona o le afaina o togafitiga. O lenei faʻalavelave e masani ona matauina i tagata gasegase o loʻo i ai le manava io latou māmā i le taimi o le suʻesuʻega o le ketoacidosis o le maʻisuka. O le lamatiaga o le faatupuina o le pancreatitis ma siama pipisi, e aofia ai le fungal (mucorosis), ua faateleina foi.
O le tiga i totonu o le manava ma paresis o le manava i tagata gasegase i se setete e le o malamalama lelei e mafai ona taitai atu i le manaʻoga o mea o loʻo i totonu o le manava. Pe tusa ma le 25% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisukacidosis o le maʻisuka e maua le vomiting, o nisi taimi ma le toto. O le mea mulimuli atonu o le taunuuga o gastritis oona. Mo le puipuia o le manava o le tino, o mea o loʻo i totonu o le tino e faʻaaogaina i totonu ole masini nasogastric.
Ma le mea mulimuli, o le tolopoina vave o le togafitiga o le inisalini e mafai ona mafua ai le toe toso i le ketoacidosis o le maʻisuka. O le auala faʻaonapo nei, lea e maua ai se faʻaopoopoga o le inisalini plasma e faʻamalieina i na o le maualuga o le physiological, e faʻaitiitia ai le kulukose ma poloka ketogenesis mo naʻo sina taimi puupuu. O le faʻaitiitia o le togafitiga o le insulin i luma o le aafiaga o le umi ole inisalini (mo se faʻataʻitaʻiga, NPH), e lamatia ai le toe faʻafouina o le ketoacidosis. Ina ia aloese mai lenei mea, o le inisalini masani masani poo le inisalini e galue i luga o le toto e tui faʻafuaseʻi i le taeao muamua lava ina ua amata ona fafaga le tagata maʻi. E tatau ona faaauau le inisalini mo le itula pe a maeʻa se tui, seʻia oʻo ina amata ona galue nei vailaʻau.

Faailoga ma togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka. Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le ketoacidotic coma

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se ituaiga o le maʻisuka, lea e tupu i le faateleina e le gata i le kulukose, ae faapena foi i tino ketone i le toto. Faailoa i le tusa ma le 5-8 mataupu mo le 1000 tagata gasegase i le tausaga ma le maʻisuka ituaiga 1.

O le atinaʻeina o togafitiga masani e fesoʻotaʻi ma le leai o se maualuga o le tausiga mo maʻi. O le tino mai le ketoacidotic coma e mai i le 0.5 i le 5% ma e faalagolago i le vave o le falemai o le maʻi.

I le tele o mataupu, o le faʻalavelave ua faia i le maʻisuka i lalo ifo o le 30 tausaga.

Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka. Ketoacidotic coma

O le tele o taimi, o le ketoacidosis o le maʻisuka e atiaʻe i tagata mamaʻi i le ituaiga 1 faʻamaʻi, e ui i lea, e mafai foi ona faia faʻamaʻi i le ituaiga insulin-tutoatasi.

Faailoga e tupu i totonu o le lua i le tolu aso, i tulaga tulaga ese o lo latou atinaʻe atonu o le a tutupu i le vaitau e oʻo atu i le 24 itula.

Ketoacidosis i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e alu i le laasaga o le precoma, lea e amataina i se ketoacidotic coma ma se ketoacidotic coma atoatoa.

O faitioga muamua a le tagata maʻi, e faailoa ai se tuaa, e tatau ona manatu o le galala le mafaamatalaina ma le vave vave. I le tautalagia o faʻamaoniga, ia gauai atu i le mea moni e faapea:

  • o le tagata gasegase e popole i le mago o le paʻu, o latou foliga, o se lagona le lelei o le mausali o le paʻu,
  • pe a maeʻa le mucous membranes, atonu e iai faitioga o le mu ma le sasaina i le isu,
  • afai o le ketoacidosis e atiina ae i luga o se vaitaimi uumi, o le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • vaivaiga, vaivai, leai o le gafatia galue ma le fiaai - o nei mea uma o faitioga mo tagata mamaʻi o loo i ai i se setete o le muaʻi maʻi.

O se maʻi amata o le maʻisukacidotic coma e fesootaʻi ma le gaioiga ma le vomia e le aumaia ai le toomaga. Masalo o le fatuga o pseudoperitonitis, o le tiga i totonu o le manava.

O le ulu o le ulu, o se uiga tele o le faʻavevesi, faʻapea foi ma le moe ma le le mautonu o ni faʻamaoniga o le aafia i le faʻaleagaina o le tino o le tino.

O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti i lenei laasaga e fesoʻotai ma faʻamaoniga talitutusa.

O le suʻesuʻeina o le maʻisuka e mafai ai ona iloa le i ai o se manogi o le acetone mai le gutu ma se faʻalavelave faʻapitoa o le respiratory (Kussmaul breathing). O faʻamaoniga o le tino e pei o le tachycardia ma le vaʻaia o le tino ua maua.

Faʻatumu le ketoacidotic coma i le maʻisuka malosi e fesootaʻi ma le le lava o le mafaufau, faʻaleagaina poʻo le leai atoa o ni mea faʻalavelave, faʻaalia i le faamalolo.

O le mafuaaga lena e tatau ai ona suʻesuʻe ma le totoʻa mafuaaga o le atinaʻeina o togafitiga i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2.

Mafuaaga o ketoacidosis ma coma

O le mea taua i le faia o se tauvaga tele o le tino (ma le maʻisuka ituaiga 1) poo le aiga (ma le ituaiga 2) o le le lava o le inisalini.

O le ketoacidosis o le maʻisuka atonu o se tasi o filifiliga mo le faʻaalia o le faʻamaʻi i tagata gasegase e leʻi iloa e uiga ia latou lava siama ma e leʻi maua togafitiga talafeagai.

Afai o le maʻisuka ua uma ona maua togafitiga talafeagai, o le mafuaʻaga mo le faʻavaeina o le maʻi atonu e le saʻo le togafitiga. E tusa:

  • filifiliga le talafeagai o le inumaga o le inisalini,
  • faʻafesoʻotaʻi le leai o se maʻi mai mea e faʻaaogaina ai le suka i luga o le meaʻai i mea faʻalavelave,
  • malfunctions o le insulin pamu po o le peni.

Acetone (tino ketone) e mafai ona oʻo i totonu o le toto pe afai e le mulimuli i fautuaga a se fomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fetuunaiga le saʻo o le inisalini e faalagolago i le glycemia.

E mafai ona faia faʻamaʻi ona o le faʻaaogaina o fualaau faʻamalolo (leai o latou faʻamalologa), faʻatasi ai ma se faʻaitiitiga tutoatasi i le tuʻuina poʻo le suia o injections i fualaau, faʻapea foʻi ma le teenaina o le suka.

O le isi mafuaaga mo le aliali mai o le ketoacidosis o le maʻisuka e tatau ona avea o se faʻaopoopoga o le manaʻomia mo se mea e faʻafoʻi ai le tino. O le tele o taimi, e tupu lenei mea i le taimi o le maitaga, faʻavaivai (i se tamaititi, talavou), ona o manuaga, maʻi pipisi ma le le fiafia, fatu fatuga ma tuʻituʻi.

I le lisi o mea taua, faʻamaʻi faʻamaʻi o le endocrin (acromegaly, Cushing's syndrome), e tatau ona faʻamafaʻalogaina vaʻaia taotoga. O le mafuaʻaga o le foliga mai o le ketoacidosis atonu o le faʻaaogaina o fualaau, lea e faʻapupulaina ai le kulukose toto (mo se faʻataʻitaʻiga, glucocorticosteroids).

I le 25% o mataupu, e le mafai ona faʻamoemoeina le mafuaʻaga. O le faʻavaeina o faʻafitauli e le mafai ona fesoʻotai ma soʻo se mea e faʻaosofia ai le faʻaaogaina.

E faʻapefea ona faia le siakiina?

O le faʻatagaina o le faʻatalatalanoaga o se endocrinologist poʻo se diabetistist. I le taimi atofaina, e fuafua e le fomaʻi le tulaga o le maʻi, ao tumau pea le malamalama, e talafeagai le faamaninoina o faitioga.

O le uluai suʻesuʻega e faʻamalamalamaina i le tulaga o le iloa o le faʻamaʻavaina o le paʻu, o foliga mumu mucous, o le faʻamaualuga o le taufetuli o le tino, ma le i ai o le maʻi o le abdominal.

I le avea ai o se vaega o le siama, o le masalosalo, le mautonu le mafaufau (moe, le mautonu, ulu tiga), o le manogi o le acetone mai le gutu ma le manava o Kussmaul ua iloa.

Leai se mea e sili atu ona taua o suʻega falesuesue. I le ketoacidosis, o le toto ma le urine test e faʻaalia ai le i ai o le kulukose i le plasma toto i se aofaiga e sili atu ma le 13 mmol. Tagata faʻapitoa e gauai atu i le mea moni e faapea:

  • o le i ai o tino o le ketone ma le glucosuria o loʻo iloa i totonu o le faʻataʻitaʻiga o le maʻi (e faia suʻesuʻega e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga),
  • o se vaega o le suʻeina o le toto, o le faʻaitiitia o le faʻamaʻi oona (itiiti ifo i le 7.25), hyponatremia (e itiiti ifo ma le 135 mmol i le lita) ma le hypokalemia (e itiiti ifo ile 3.5 mmol)
  • o faailoga o le hypercholesterolemia e sili atu i le 5.2 mmol; latou te iloa le faateleina o le osmolarity plasma (e sili atu ma le 300 masamu) ma le faateleina o le eseesega faʻavae.

Hypoglycemic Coma Emergency Algorithm

DIABETES - E LE MAFAUFAUINA!

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻisuka o le a mou ese atu i le 10 aso, pe ae inu i le taeao ... "faitau atili >>>

O se mea tāua o le ECG, aua e mafai ona vavaeeseina le faʻaleagaina o le myocardial, lea e mafai ona taʻitaʻia ai nisi faʻalavelave faʻafuaseʻi eletise.

O le X-ray o le sternum ua fautuaina ina ia vaʻavaʻai i se leʻo faʻaogalua o leona o le faʻalavelave faʻaleleia.

Eseesega o siama i tulaga o togafitiga o loʻo tuʻuina atu i faʻamaʻi pipisi, vailaʻau o le hypoglycemic, faʻapea foʻi ma le siama.

Faiga Faʻavae

Togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka o le a faamanuiaina i se tasi ma se auala faʻaopoopo.

O loʻo matou talanoa e uiga i togafitiga o inisalini, tuʻuina atu togafitiga faʻasolosolo, togafitiga o faʻamaʻi pipisi, ma le mataituina o faailoga taua.

Togafitiga mo le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo faʻaleleia i taimi uma, mo se faʻataʻitaʻiga, o atinaʻe o loʻo faʻatinoina e fuafua i le faʻaitiitia o le mafai ona maua i togafitiga o tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i ai, e taua le faʻamaonia e le fomaʻi i le tagata maʻi le manaʻoga e mulimuli i se meaʻai ma tausia se olaga ola malosi. O le tulaga lenei, o faʻamaoniga ma togafitiga o le ketoacidosis i le maʻisuka malosi e le fesootaʻi ma faʻalavelave ma aʻafiaga ogaoga.

O le maʻisukacidosis inisalini togafitiga

O le ketoacidosis o le maʻisuka, e pei ona taʻua muamua, e tatau ona togafitia e aunoa ma se toilalo ona o le faʻaofiina o togafitiga insulin. E faʻamalosia le fetuutuunai o le fua o le homone pe filifili le vailaʻau sili ona lelei mo le maʻisuka muamua na maua i le maʻisuka. O togafitiga e tatau ona faia i lalo o le siaki faifai pea o le glycemia ma le ketoneemia.

Puipuiga

O le Ketoacidosis i le maʻisuka e mafai ona tuʻuina atu pe afai e mulimulitaʻi le tagata maʻi i nisi o puipuiga. E faʻatatau i le siakiina pea o le toto suka. E le gata i lea, o le a manaʻomia e le tagata gasegase:

  • fuafua ni taga mo soʻo se mea e ono tupu ai le faateleina o le toto suka, pe, mo se faʻataʻitaʻiga, hyperglycemia,
  • siaki taimi uma fua o le kulukose,
  • mulimuli i se taumafataga, faʻamautinoa o le taumafa e paleni pe a mafai,
  • faamalositino e le aunoa.

E le gata i lea, o le puipuiga e aofia ai suʻesuʻega mo le i ai o tino o le ketone. Mo soʻo se faʻamatalaga e le mafaamatalaina pe faʻalavelave, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona fesootaʻi ma nisi faʻalavelave. O loʻo matou talanoa e uiga i le edema pulmonary (e mafua mai ona o le le saʻo le fofo). I lenei tulaga, o le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona faʻamautuina le thrombosis o le vaʻaiga faʻapitoa ona o le tele o le leiloa o le vai ma le faateleina o le maualuga o le viscosity toto.

I mataupu e sili ona taatele, ua faia le edema cerebral (e masani lava ona atiina ae i tamaiti, e masani ona afaina).

Ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le felafolafoaʻi o le toto, e mafai ona tupu ai ni mea faʻavevesi (acidosis, lea e faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le myocardial, e fesoasoani i le faʻavaeina).

Faʻatasi ai ma se umi faaumiumi o le nofo i se siama, o le atinaʻeina o le leʻo faʻaogalua o leona, e tele lava i foliga o le niumonia, e le mafai ona faʻamaloloina.

O le a le ketoacidosis o le maʻisuka ma pe o le a le togafitiga e manaʻomia e faʻamautu ai

O le maʻi suka e matautia mo ona faʻalavelave, o le tasi o le ketoacidosis.

O se faʻafitauli le maualalo o le inisalini lea e mafai, i le leai o ni faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga, e oʻo atu ai i le oti.

O lea la, o le a le uiga lelei o lenei tulaga ma le auala e puipuia ai le mea sili ona leaga.

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se tulaga faʻaleagaina lea e aʻafia ai le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate ona o le le lava o le inisalini, ma o le mafuaʻaga lea e sili atu ai le aofaʻi o le kulukose ma le toto i totonu o le toto nai lo mea masani faʻale-tino.

E taʻua foi o se ituaiga o le maʻisuka e le mafaamatalaina.. E aʻafia i le vaega o tulaga lamatia o le ola.

Aʻo le faʻafitauli i le soliga o le metabolism o le carbohydrate e le taofia i le taimi e ala i togafitiga faafomaʻi, e faʻavaeina ai se coma ketoacidotic.

O le atinaʻeina o le ketoacidosis e mafai ona maitauina e uiga taua, lea o le a talanoaina mulimuli ane.

O le siamaina o le maʻi o le tulaga e faʻavae i suʻega o toto ma siama, ma togafitiga mo:

  • togafitiga o le insulin,
  • toe faʻaleleia (toe faʻaleleia o le tele o le gau o le tino),
  • faʻafouina o le metabolism electrolyte.

ICD-10 numera

O le faʻavasegaga o le ketoacidosis i le maʻisuka e faalagolago i le ituaiga o togafitiga faʻavae, lea e faaopoopo i ai le ".1" i le faʻamatalaga:

  • E10.1 - ketoacidosis faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka,
  • E11.1 - faʻatasi ai ma le maʻisuka e leai se inisalini e maʻi,
  • E12.1 - faʻatasi ai ma le maʻisuka ona o le le paleni,
  • E13.1 - ma isi ituaiga o maʻisuka,
  • E14.1 - e leai ni faʻamatalaga o le maʻisuka.

Ketoacidosis i le maʻisuka

O le tupu o le ketoacidosis i ituaiga eseese o le maʻisuka ei ai ona lava uiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e taua foi o le insulin-faalagolago, tamaiti.

O se togafitiga faʻapitoa lea e manaʻomia ai e se tagata le inisalini i taimi uma, talu ai ona e le maua e le tino.

O faʻasalaga e faʻapena i le natura.

O le mafuaʻaga o le atinaʻe o ketoacidosis i lenei tulaga ua taʻua o le leai o se insulin. Afai o le maʻisuka ituaiga 1 e lei maua i se taimi tatau, ona avea lea o le ketoacidotic state ma faʻamaoniga o le togafitiga autu ia i latou e leʻi iloa e uiga io latou maʻi, ma o le mea lea na le maua ai togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se togafitiga maua lea e faʻapipiʻiina ai le inisalini e le tino.

I le taimi muamua, o lona aofaiga e mafai lava ona masani.

O le faafitauli o le faaitiitia o le lagona o le tino i le gaioiga o lenei hormone protein (ua taʻua o le insulin resistance) ona o suiga faataumaoi i suauu peta pancreatic.

E leai se faaletonu ile inisalini. I le gasologa o taimi, ao faʻaleleia maʻi, o le gaosia o oe lava inisalini e faʻaitiitia, ma o nisi taimi e poloka atoa. O lenei mea e masani ona aofia ai le atinaʻe o ketoacidosis pe afai e le maua e se tagata le lagolago talafeagai mo vailaʻau.

E i ai ni mafuaaga tuusaʻo e mafai ona faʻaosoina ai se maʻi ketoacidotic mafua ona o le le lava o le inisalini:

  • le vaitaimi i tua atu o maʻi ua tuanai o faʻalapotopotoga faʻapitoa, ma manuʻa,
  • tulaga faʻasolosolo, aemaise lava pe afai o le togafitiga faʻalavelave e aafia ai le paʻu,
  • o le faʻaaogaina o vailaau faʻasāina i le maʻisuka (mo se faʻataʻitaʻiga, nisi o hormones ma togafitiga),
  • maʻitaga ma mulimuli ane susu.

E tusa ai ma le mamafa o le tulaga, o le ketoacidosis ua vaevaeina i le 3 tikeri, e eseese uma lava i ona faʻaaliga.

Lalelei ua faamatalaina ai e faapea:

  • o se tagata e mafatia i le masani ona faia. O le tele o le gau o le ola faatasi ma le fia inu,
  • "Dizzy" ma le ulu tiga, e lagona ai le fiamoe tumau,
  • faasaga i le talaaga o le gaioiga, faʻaitiitia o le fiaai,
  • tiga i totonu o le itulagi pito i luma,
  • fufulu ese le manogi o le acetone.

Faatatauga o le tikeri o loʻo faʻaalia i le leaga o le tulaga ma ua faʻaalia e le mea moni e faapea:

  • mafaufauga le mautonu, tali vave lemu,
  • ua faʻaitiitia le faʻaaogaina o le tendon, ma o le toatele o tamaiti e toetoe lava a le suia mai le faʻaalia i le malamalama,
  • tachycardia e matauina e le o se talaaga o le toto maualuga,
  • mai le gastrointestinal tract, vomiting ma faʻalava vavae ua faaopoopo,
  • E faaitiitia le faaitiitia o taimi.

Uma tikeri o loʻo faamatalaina e:

  • pauu atu i se tulaga le iloa,
  • faʻaleagaina o tali a le tino,
  • vavalalata o tamaiti aoga i le leai atoatoa o tali i le malamalama,
  • o le maitauina o le i ai o le acetone i luga o le ea, tusa lava pe mamao ese mai se tagata,
  • faailoga o le faʻamalaina (paʻu mago ma paʻu mucous),
  • loloto, seasea ma manava manava,
  • faʻalauteleina o le ate, lea e iloagofie ile palpation,
  • o le faateleina o le toto toto i le 20-30 mmol / l,
  • maualuga maualuga o tino o le ketone i le urine ma le toto.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O le mafuaaga taatele o le ketoacidosis o le maʻisuka ituaiga 1.

O le ketoacidosis o le maʻisuka, e pei ona taʻua muamua, e mafua ona o le le atoatoa (atoatoa poʻo le aiga) o le inisalini.

E tupu ona o:

  1. Le maliu o le peta paneta.
  2. Lelei le togafitiga (le lava le tele o inisalini tui).
  3. Faʻasalaga masani o sauniuniga o inisalini.
  4. O le osooso malosi i le inisalini ma le:
  • liona afaina (lepsis, pneumonia, maningitis, pancreatitis ma isi),
  • faafitauli i le galuega o totoga o le endocrin system,
  • afaina ma fatu osofaiga,
  • faʻafitauli i tulaga faigata.

I nei tulaga uma, o le faateleina o le manaomia mo le inisalini e afua mai i le faateleina o le puleaina o hormones lea e taofiofi ai ona gaioiga, faapea foi ma le le lava o le lagona o le tino i lana gaioiga.

I le 25% o le maʻisuka, e le mafai ona fuafuaina mafuaʻaga o ketoacidosis.

E taua le iloa! Faʻafitauli i le maualuga o le suka i le gasologa o le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, ulia, gangrene ma faʻamaʻi pipisi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

O faʻamaoniga o le ketoacidosis na faʻamatalaina auiliili i luga pe a oʻo mai i le mamafa o lenei tulaga. Faailoga o le uluaʻi taimi e faateleina i le taimi. Mulimuli ane, o isi faailoga o le atiaʻe o faaletonu ma le alualu i luma alualu i luma o le tulaga ua faaopoopo i ai.

Afai tatou te nofofua i le seti o "talanoa" o faailoga o le ketoacidosis, o nei mea o le a:

  • polyuria (masani ona faia),
  • polydipsia (fiainu pea),
  • faʻamatalaga (vai inu o le tino) ma le iuga o le mago o le paʻu ma mucous membranes,
  • vave le mamafa o le mamafa mai le mea moni o loʻo faʻaaoga e le tino ia gaʻo e maua ai le malosi, talu ai e le maua le kulukose,
  • O le manava o Kussmaul o se ituaiga o gasegase i le ketoacidosis o le maʻisuka,
  • manino manino le "acetone" i le maeʻa o le ea,
  • le mautonu o le gastrointestinal tract, faatasi ai ma le nausea ma le vomia, faapea foi le tiga o le manava,
  • faʻavavevave le alualu i luma, agai i le atinaʻeina o se ketoacidotic coma.

Faʻamatalaga ma togafitiga

E masani lava, o le siama o le ketoacidosis e faigata i le tutusa o faailoga taʻitasi ma isi tulaga.

O le mea lea, o le i ai o le nausea, o le vomiting ma le tiga i le galala ua ave mo faailoga o le peritonitis, ma ua maeʻa le tagata i le potu tumaʻi ae le o le endocrinological one.

Ina ia maua le ketoacidosis o le maʻisuka, e manaʻomia fua nei:

  • feutagaiga a se endocrinologist (po o le diabetologist),
  • suesuega o meaola o meaola o le urine ma le toto, e aofia ai glucose ma tino ketone,
  • electrocardiogram (e le aofia ai le faʻaleagaina o le myocardia),
  • radiography (e siaki ai maʻi faʻapitoa eletise o le manava o le tino).

Ua faatonuina e le fomai togafitiga e faavae i luga o taunuuga o le suʻega ma le suʻesuʻeina ole falemaʻi.

O lenei mea e aofia ai na mea e pei o:

  1. le malosi o le tulaga
  2. tikeri o le matuia o faailoga taufaasese.

O togafitiga e aofia ai:

  • o le puleaina o le inisalini e aofia ai fualaau faʻasaina e faʻamaonia ai le tele o le kulukose i totonu o le toto, ma le mataʻituina pea o le tulaga,
  • otaota oona e fuafua i le toe faʻaleleia o le maualuga o le suavai. E masani lava o nei tagata o loʻo i ai le suamalie, ae o le kulūkose e faʻaalia mo le puipuia o le hypoglycemia,
  • fuataga e toe faʻafoʻi ai le masani masani o auala eletise,
  • antibacterial therapy. E tatau ona puipuia faʻamaʻi pipisi,
  • o le faʻaaogaina o le anticoagulants (fualaau e faʻaitiitia ai le gaioiga o le toto), mo le puipuia o le thrombosis.

O togafitiga faafomaʻi uma e faia ile falemaʻi, ma tuʻuina i le potu maʻi maʻi. O le mea lea, o le teenaina o le falemaʻi e ono taugata ai se ola.

Mafuaʻaga o le maʻisuka Ketoacidosis

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se taufaasese mataʻutia o le tino (faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1) poo le faʻatalatalanoaga o le maʻisuka (ma le maʻisuka ituaiga 2).

Ketoacidosis atonu o se tasi o faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata gasegase e le o iloa a latou siama ma e le o togafitiga.

Afai ua maua e le tagata maʻi togafitiga mo le maʻisuka, o mafuaʻaga mo le atinaʻe o le ketoacidosis e mafai ona:

  • Le atoatoa togafitiga. E aofia ai mataupu ole filifiliga le talafeagai o le inisalini aupito sili ona lelei, le faʻaaogaina le faʻamaʻi o le maʻi mai fualaʻau o le suka-faʻaitiitia o fualaau faʻasaina i inisiua, mea le lelei o le insulin pump po o le peni.
  • Le mafai ona tausisia fautuaga a fomaʻi. O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tupu pe afai e le saʻo le fetuunaiga o le inisalini e le tagata maʻi e fuafua ile maualuga o le glycemia. O faʻasolosolo e atiaʻe pe a faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi ua leiloloa a latou mea tau vailaau faʻamalositino, faʻaititia o le tagata lava ia i le tui, faʻafouina le faʻatagaina o injections i laumei, poʻo le tuʻuina atu atoa o le suka.
  • O le faateleina o le inisalini manaoga. E masani lava ona o faatasi ma ia tulaga e pei o le maitaga, popolega (aemaise lava i tama talavou), manua, faamai pipisi ma le afaina, fatu fatuga ma fasipolo, faamaʻi pipisi o le endocrin origin (acromegaly, syndrome Cushing, etc.), gasegase taoto. O le mafuaʻaga o le ketoacidosis atonu o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa, lea e faʻateleina ai le maualuga o kulukose (mo se faʻataʻitaʻiga, glucocorticosteroids).

I le kuata o mataupu, e le mafai ona faʻamautuina le mafuaʻaga. O le atinaʻeina o faʻafitauli e le mafai ona fesootaʻi ma soʻo se mea e faʻaosofia ai.

O le matafaioi autu i le pathogenesis o le ketoacidosis o le maʻisuka ua tuʻuina atu i le le lava o le insulin. A aunoa ma lea, e le mafai ona faʻaaogaina le kulukose, o se taunuuga o lea mea o loʻo i ai se tulaga e taua o le "matelaina i totonu o le tele". O lona uiga, e lava le kulukose i le tino, ae e le mafai ona faʻaaoga.

I se tulaga tutusa, o hormones e pei o adrenaline, cortisol, STH, glucagon, ACTH ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto, lea e na o le faateleina o le gluconeogenesis, ma atili faateleina ai le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto.

O le taimi lava e sili atu ai le maualuga o le tapuni, o le glucose e ulufale atu i le urine ma amata ai ona aluese mai le tino, ma faatasi ai ma se vaega taua o le vai ma eletise.

Ona o le totoina o le toto, o loʻo faʻaleleia ai le hypoxia. E mafua ai le faʻafouina o le glycolysis i luga o le auala anaerobic, lea e faʻapupulaina ai le mea lactate i le toto. Ona o le le mafai ona lafoaia, ua fausia ai le acidosis lactic.

O hormones faʻamalosi e mafua ai le faagasologa ole lipolysis. O le tele o gaʻo gaʻo e ulu atu i le ate, e fai ma isi punaoa malosi. O tino Ketone e faia mai ia i latou.

Faatasi ai ma le vavaeesea o tino o le ketone, ua amata ona tupu aʻe le acidosis metabolic.

Faʻavasegaga

O le malosi o le ketoacidosis o le maʻisuka ua vaevaeina i ni tikeri se tolu. O faʻataʻesuega o fuataga o faʻataʻitaʻiga suʻesuʻe ma le i ai poʻo le leai o se malamalama i le tagata maʻi.

  • Faʻasaʻo tikeri. Glucose o le plasma 13-15 mmol / l, totoʻa toto pH i le va o le 7.25 i le 7.3. Whey bicarbonate mai le 15 i le 18 meq / l. Le i ai o tino o le ketone i le suʻesuʻeina o le urine ma le toto toto. O le eseesega faʻavaomalo e sili atu i luga. 10. E leai se faʻalavelave i le malamalama.
  • Maualalo tikeri. Glucose o le plalasma i le lautele o le 16-19 mmol / L. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e mai le 7.0 i le 7.24. Whey bicarbonate - 10-15 meq / l. Ketone tino i le urine, toto toto ++. E le o iai ni faʻalavelave o le mafaufau poʻo le moe. Eseesega masani o le silia ma le 12.
  • Tulaga maualuga. Glucose o le plalasma i luga aʻe o le 20 mmol / L. O le maualuga o le malosi o le toto e itiiti ifo i le 7.0. Sic bicarbonate e itiiti ifo i le 10 meq / l. Ketone tino i le urine ma le toto totoʻa +. E eseese le eseesega i le 14. E i ai le mafaufau le lelei i foliga o le valea poo le coma.

O le a le ketoacidosis o le maʻisuka (faʻamatalaga faʻamaʻi)

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave lea e lamatia ai le soifua maloloina o tagata, lea e faʻaalia i le le lava o le inisalini i totonu o le toto.

I lenei tulaga, o le faʻalavelaveina o sela i totonu o le tino e le mafai ona faʻaaogaina le kulukosese (toto suga) e pei o se suauu, ae o le tino o le tino e manaʻomia mea e maua ai meaʻai, ma o le mea lea o loʻo faʻaaogaina ai meaʻai e ala i le faʻaaogaina o musika avanoa ma le tino.

O le tino o le tagata e faʻaaogaina ona lava gaʻo masini ma fiva, gaʻo ate ma gaʻo gaʻo, e le masani ma e faʻaleagaina ai le soifua maloloina.

Faatasi ai ma lenei maʻi, o loo i ai se lagona o le moe, leu, vulu, se lagona faifai pea o le fiainu ma le manogi o le acetone mai le gutu.

I le leai o se togafitiga e filifilia lelei, o le ketoacidosis o le maʻisuka e matua lamatia tele, e mafai ona mafua ai le paʻu i totonu o se paʻu, ma mulimuli ane ai se taunuʻuga leaga.

I le tele o tulaga, o le setete o le ketoacidosis e alualu i luma ona o se suiga i le togafitiga faatonuina i le tulaga o se pasese umi po o le teena atoatoa o le faaaogaina o fualaau oona i le loto ma e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi agavaa.

O le faʻamaʻi e aʻafia uma lava i le tane ma le fafine, ma tamaiti o soo se vaitausaga.

O le ketoacidosis o le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona taatele, aemaise lava i le matua i lalo ifo o le 30 tausaga, ae tutusa aʻafiaga e mafai ona tutupu i soo se matua. I tamaiti, o le mea sili foi e masani ai.

E taua foi le maitauina o le ketoacidosis i le maʻisuka ituaiga 2, e ui lava e seasea, ae e mafai lava. E lē gata i lea, o le faʻafitauli o le faʻamaʻi o le a le faigofie atu nai lo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Mafuaaga

O le mafuaʻaga o se faʻamaʻi matautia (o le pathogenesis o le ketoacidosis o le maʻisuka) o le matua poʻo le fesoʻotaʻi, o le inisalini le maua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E i ai mafuaaga patino e mafai ona matua faateleina ai le lamatiaga o se faʻamaʻi:

  • ituaiga uma o manuʻa
  • gaioiga
  • eseʻese faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi,
  • le faʻaaoga o hormones o feusuaiga,
  • faʻaaogaina o antipsychotics,
  • amioga a le maʻisuka i luga o le tino (faʻaaogaina o le iniseti),
  • ua maeʻa le inisalini
  • mea e le lelei le tui, masini o le maʻisuka e le lelei,
  • le lelei
  • ava malosi ma fualaau faasaina.

O nisi taimi, o le faʻamalalaina o le soifua maloloina ma le le saʻo i le siama e mafai ona mafua i mafuaaga o le maʻi.

Faʻamatalaga faʻatau

O le autu autu o le faʻaitiitia o le inisalini i le tino o le tagata. O lona aofaiga e ono faʻaitiitia ona o le faasee i aso taitasi, faʻafitauli i le insulin pamu poʻo le kesi, atonu o le tino poʻo se vaega foi o le le atoatoa, ma o le mea lea ua faʻaleagaina ai le aofai tatau o le inisalini.

O faʻamaʻi, faʻalavelave, suiga o le hormonal, ma le maitaga o loʻo iai foi ni tulaga lamatia ogaoga. Ona o le gaosiga o le adrenaline ma le cortisol e le tino, o le gaioiga o le inisalini e faʻaitiitia le faʻaititia.

Taua! O le aʻafiaga o le ketoacidosis e faʻapupulaina e oʻo lava i le i ai o le gastroenteritis, faʻamaʻi pipisi urinary.

O le tele o taimi e lamatia ai tagata o loʻo fesoʻotaʻi ma lo latou soifua maloloina e le mafai ona tali atu, ae e tatau ona e iloa e tusa lava pe aʻafia i se togafitiga faafomaʻi, atonu e te le mauaina togafitiga talafeagai.

O afea e faʻafesootaʻi ai tagata tomai faapitoa?

E tatau ona e alu loa i le falemai pe afai:

  • gagging ma le le mafaia ona faʻaaoga meaʻai ma suavai
  • o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto (e sili atu i le 300 milligrams i le deciliter poʻo le 16.7 mmol / l), ma togafitiga i le fale e le fesoasoani,
  • o le maualuga o tino o le ketone i le urine e sili ona maualuga.

Se ituaiga o faʻalavelave

E tatau ona malamalama e iai le tele o eseesega i le va o le ketosis ma le ketoacidosis.

Ketosis o se gaioiga lea e sili atu le tele o tino o le ketone (ketones) e faia i le tino. E mafai ona tupu pe afai o oe mo nisi mafuaaga na e le 'ai mo ni nai aso. O lenei ituaiga maʻi e taua o le ketosis fiaai. E mafai foi ona tupu pe afai o oe i luga o se meaʻai maualalo-carb, o lea e tatau ai ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa aʻo leʻi faʻaaogaina lenei ituaiga o meaai.

Ketoacidosis o se mea lamatia ma o nisi taimi e sili ona taua o tino ketone i le tino. Maʻeu le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto.

O le ketoacidosis o le maʻisuka o le tuufaatasiga lea o le tele o le faʻaogaina o ketones i le toto ma le hyperglycemia (maualuga maualuga le suka) ona o le le lava o insulin.

Alcoholic ketoacidosis o se isi ituaiga o ketoacidosis ua faʻaalia i le tuufaatasiga o le taumafa ava malosi ma le leai o se meaʻai. O le ketoacidosis tutusa e mafai foi ona avea ma taunuuga o le faaaogaina o fualaau faasaina ma le teenaina o meaai.

E tusa ai ma le ogaoga o le maʻi faifai pea, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se 3: agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

O le ketoacidosis e le o le maʻisuka

Nondiabetic ketoacidosis (faʻamaʻi o le acetonemic i tamaiti, maʻi o le vomiting cyclic acetonemic) - o loʻo faʻaalia i vomiting episodes ma nisi faʻalavelave.

O le faʻamaʻi o le vomiting cyclic acetonemic vomiting o se togafiti faʻamaʻi e le masani ai, o le faʻaleagaina o vomiting ua faʻasalaina e faʻailoga, faʻatasi ai ma vaitau o le toʻa filemu.

O le tele o taimi, o lenei maʻi o se faafitauli o le tamaitiiti, ae o le taimi nei o le a faasolosolo lava ina salalau atu le maʻi i tagata matutua.

I tamaiti, o lenei faʻamaʻi e sili atu ona faigofie, o loʻo i ai se faʻaleleia atili i taimi malolo, ma i tagata matutua - faʻalavelave i le va o vomiting. O le tele o le vomiting e mafai ona oʻo atu i le tele o itula, ma mafai ona faʻaoso mo ni nai aso.

I le faʻaopopo atu i le vomiting ma le faʻaauau, o le maʻi e masani lava ona oʻo i le malulu, vaivai, pallor, ma le tiga o le manava. Vomit atonu e aofia ai le pulu poʻo le toto.

O lenei tulaga e sili ona matautia aua e faʻavaivaia ai le faʻaogaina o le tino, ma e le o le talaaga o se tulaga eleelea e faigofie lava ona puʻeina se siama, ona o le faʻaleagaina vave, o le mamafa o le mamafa e iloa ai e afaina tele ai galuega a le loto ma le faiʻai.

Togafitiga Ketoacidosis

O le togafitiga atoa e faʻavae i luga o se polokalame e tasi, lea e aofia ai: toe faʻaleleia le suavai na leiloa i se tino malolo, faʻamalosia le togafitiga o le inisalini, toe faʻaleleia elemene talafeagai, faʻamaonia le paleni o le acid-base ma le faʻateʻa ese faʻamaʻi pipisi.

Manatua! Aʻo lei maua ma maua mai le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 na afaina, ma i le 1922 na i ai se fomaʻi moni. I le amataga o le tele o le gaosiga, o le galuega autu a le fomaʻi o le mafaufau pe faapefea ona faʻaaoga le fualaau fou. O le manatu o le togafiti o le maʻisuka na faavaeina i le 1940, ma le manatu o togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka na o le faaiuga o le 1960.

E sili le lelei le le faia o togafitiga i le fale, e mafai ona afaina ai lou tino, aua o le mea na faʻaleagaina ai mataupu o le paʻu i totonu o se paʻu e le masani ai.

I totonu o se fale faʻapitoa, o le lelei o vailaʻau, o le poto masani o fomaʻi ma meafaigaluega faʻaonaponei o se avanoa sili lea e mafai ona laveaʻiina ai lou ola, faʻamalo le ala o le faʻamaʻi ma puipuia ai faʻafitauli.

A maeʻa togafitiga, o le a le sili atu le lelei le siakiina e le aunoa o se endocrinologist ma se diabetistist e mataʻituina le maʻi o le maʻi ma puipuia i le amataga.

Taua! I Rusia, o asiasiga masani i falemaʻi e le masani ma e matua le masani lava, ae e tatau ona faʻaeteete ma faʻaeteete i lau soifua maloloina.

I le taimi o togafitiga, o le a tuʻuina atu le maʻi i le matagaluega o togafitiga poʻo le toe faʻaolaina (tusa ai ma le ogaoga o le maʻi).

E tusa lava pe leʻi tuʻuina i totonu o le uarota, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻaogaina se masima masima, 1 lita i le itula, faatasi ai ma le inisalini puupuu. O ia faiga o le a faʻaolaina ai le ola o se tagata ma faʻamalosia tele lona tulaga.

O le aofaʻiga o le suavai e ulufale i totonu o le tino e tatau ona iai i le itulagi o le 15% o le mamafa o le tagata poʻo le sili atu o le pasene. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻatulagaina ni faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai le faʻaleagaina o le electrolyte.

O le auala aupito sili ona lelei i togafitiga o le ketoacidosis, o togafitiga ogaoga ma inisalini injections. O se mea lea e tatau ai i le tagata gasegase ona tuiina pea le inisalini ina ia faʻateleina ai lona faʻamaualuga ile toto. Mo ia ituaiga togafitiga, e tatau ona tui tui insulin i itula uma, lea e fesoasoani i le faʻasaina o le gaosiogen gaosiga.

O le togafitiga o lenei ituaiga e aoga tele ma e maua ai se faʻafitauli itiiti o faʻafitauli. Ma talu ai e le o se mea e le masani ai le faʻamaʻi ona o le ketoacidosis o le maʻisuka, e tatau ona e faʻaeteete.

Faamatalaga lautele

O le ketoacidosis o le maʻisuka (DKA) o se faʻalavelave mataʻutia o faiga faʻavae mo le gasegase ole gasegase i tagata mamai, faʻatasi ai ma le hyperglycemia ma le ketoneemia. O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka malosi (DM) i le endocrinology. E tusa ma le 5-8 mataupu mo le 1000 tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 i le tausaga, e fesootai tuusaʻo ma le lelei o togafitiga faafomaʻi mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka. O le tino mai le ketoacidotic coma e mai i le 0.5-5% ma e faalagolago ile falemaʻi ile falemaʻi ile maʻi. Ae, o lenei faʻalavelave e tupu i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

Forecast and Prevention

Faatasi ai ma le taimi aoga ma le aoga i togafitiga i le falemaʻi, e mafai ona taofi le ketoacidosis, e lelei le faʻasolosolo. Faʻatasi ai ma le tuai i le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi, o le fomaʻi ua vave ona avea ma se coma. O le olaga faaletino e 5%, ma i tagata mamaʻi e sili atu i le 60 tausaga - e oʻo i le 20%.

O le faavae mo le puipuia o le ketoacidosis o le aʻoga lea o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E tatau i tagata maʻi ona masani i faʻamaoniga o le faʻalavelave, faʻamalamalama e uiga i le manaʻomia mo le faʻaaoga tatau o inisalini ma masini mo lona faʻatonuina, aʻoga i mataupu faavae o le puleaina o le kulukose o le toto. E tatau i se tagata ona mataala i lona maʻi pe a mafai. Faʻaleleia se soifua maloloina ma mulimuli i se taumafataga na filifilia e se endocrinologist ua fautuaina. Afai o faʻamaoniga o faʻamaonia o le ketoacidosis o le maʻisuka e faʻalautele, e tatau ona faʻafesoʻotai se fomaʻi e aloese mai taunuuga leaga.

Fesoasoani muamua mo le ketoacidosis o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi, matautia mo ona aʻafiaga ogaoga. O se tasi oi latou, ketoacidosis o le maʻisuka, e tupu pe a mafua ona o le le lava o le inisalini, o siama e amata ona gaosia ai le lipid o le tino ae le o le kulukose.

O se taunuuga o le gau o le lipid, ua fausia ai tino o le ketone, lea e mafua ai se suiga i le paleni-faavae.

O le a le lamatiaga o se suiga ile pH?

PH faatagaina e le tatau ona sili atu nai lo le 7.2-7.4. O le faateleina o le maualuga o le elemene i totonu o le tino e maua faatasi ma le faʻaitiitia o le soifua manuia o le maʻisuka.

O le mea lea, o le tele o tino o le ketone e maua, o le maualuga foi lea o le malosi o le elemene ma o le faatelevaveina o le vaivai o le maʻi. Afai e le fesoasoani le maʻi suka i le taimi, ona tupu ai lea o se coma, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti i le lumanaʻi.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega, e mafai ona fuafua le atinaʻe o ketoacidosis e ala i suiga:

  • i totonu o le toto o loʻo i ai le faʻaopoopoga o le aofaʻi o tino o le kontone e sili atu i le 6 mmol / l ma le kulukose e sili atu i le 13.7 mmol / l,
  • ketone tino o loʻo i ai i le urine,
  • suiga eleelea.

O faʻasologa e sili atu ona faamauina i le maʻisuka ituaiga 1.I tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le ketoacidosis e sili atu ona taatele. I le silia ma le 15 tausaga, na sili atu i le 15% o maliu ina ua mavae le maliu o le ketoacidosis o le maʻisuka.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o sea faʻalavelavega, e tatau i le tagata maʻi ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona fuaina le fuaina o le insulin ma faʻamaonia le auala o inisua o le inisalini.

O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o togafitiga

O tino pepe Ketone e amata ona gaosia ona o se faʻalavelave i le fegalegaleaiga o siama e iai le inisalini, faʻapea foʻi ma le faʻamalolo tele.

E mafai ona tupu lenei mea i le maʻisuka ituaiga 2, pe a le maua e le sela lo latou lagona i le hormoni poʻo le maʻisuka ituaiga 1, pe a maeʻa le paʻu ua faaleagaina e fua ai le insulin. Talu ai ona o le maʻisuka e mafua ai le manava o le urine, o lenei tuufaatasiga o mafuaʻaga e mafua ai le ketoacidosis.

O le Ketoacidosis e mafai ona faaosofia ai na mafuaaga:

  • aveina o hormonal, vailaʻau faʻamaʻi, antipsychotics ma togafitiga,
  • maʻisuka aʻo maitaga
  • umi le fiva, vulu, poo le manava,
  • taotoga faʻapitoa, pancreatectomy e sili ona matautia,
  • manuʻa
  • Le umi o le maʻisuka ituaiga 2.

O le isi mafuaaga e mafai ona mafaufauina o le solia o le faasologa ma le auala o inisuasiga o le inisalini:

  • Pau le hormone
  • se fua e le masani ai o le toto totoga o le suka,
  • solia o meaʻai e aunoa ma se taui mo inisalini,
  • faaleagaina i le suauu po o le pamu,
  • fualaau o le tagata lava ia i isi metotia ma le inisiua maso.

Ketoacidosis, e tupu, e mafua ona o se mea sese i le siama o le maʻisuka, ma, e tusa ai ma lea, o le tuai ona amata togafitiga ma le inisalini.

Faailoga o le maʻi

O tino pepe Ketone e faasolosolo malie lava, e masani lava mai faailoga muamua i le amataga o se setete muamua, e tele aso e pasia. Ae o loʻo i ai foi se faʻavavevavega o le faʻaosoina o le ketoacidosis. E taua tele mo maʻisuka uma le mataituina ma le totoʻa o latou soifua manuia ina ia mafai ai ona iloa faailoga mataʻutia i le taimi ma ia maua le taimi e faia ai auala talafeagai.

I le taimi muamua, e mafai ona e gauai atu i nei faʻaaliga:

  • ogaoga faʻamaʻaʻaina o le mucous membranes ma le paʻu,
  • telefoni feaveaʻi faʻateleina ma tele,
  • le fia inu
  • afaina
  • leai se malosi
  • leiloa le mamafa o le mamafa.

O nei faailoga e masani ona le iloa, ona o latou uiga o le maʻisuka.

O se suiga i le malosi i le tino ma le faateleina o le fausia o ketones e amata ona faaali mai ia lava i ni faailoga taua:

  • o loʻo i ai le tele o le gaioiga, liliu atu i le vomiting,
  • o le manava e avea ma mea sili atu ma loloto
  • ei ai se manogi mulimuli ane ma se manogi o le acetone i le gutu.

I le lumanaʻi, o le tulaga e mamafa:

  • oso mai migraine
  • tuputupu ae lemu ma le malo,
  • leiloa le mamafa
  • tiga e tupu i le manava ma le ua.

O le maʻi o le paga e aliali mai ona o le faʻamalalaina ma le faʻaleagaina o aafiaga o tino o le keta i luga o totoga o meaola. O tiga matuia, faʻaititia le faʻalavelave o le puipui pito i luma o le peritoneum ma o le pupula e mafai ona mafua ai se mea e iloa ai le sese ma mafua ai se masalosaloga o se maʻi pipisi poʻo le faʻaleagaina.

I le taimi nei, o faʻamaoniga o se tulaga muamua e aliali mai:

  • ogaoga faʻamalolo
  • mūmū mucous mata ma le paʻu,
  • o le paʻu e paʻu ma paʻu
  • mumu o muaulu, cheekbones ma le auvae ua aliali mai
  • musele ma le paʻu ua vaivai,
  • o le mamafa e paʻu malie
  • o le manava e avea ma mea malosi ma e o faatasi ma se manogi o le acetone,
  • mafaufau e amata ona pala, ma o se tagata e pa'ū i se pa.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

I le ketoacidosis, o le glucose coefficient e mafai ona sili atu i le 28 mmol / L. o lenei mea ua fuafuaina e mafuaga o le suʻeina o le toto, o le suʻesuʻega muamua o le tulafono, lea e faia pe a uma le tagata maʻi ona tuʻuina ile potu maʻi maʻi. Afai o le gaioiga o le gaioiga o gaʻo o le a le lelei, ona ono maualalo lea o le suka.

O le faailoilo fuafuaina o le atinaʻe o le ketoacidosis o le i ai lea o ketones i le toto, lea e le o matauina i le hyperglycemia masani. Faʻamaonia le faʻamautinoaina ma le i ai o tino o le ketone i le urine.

I suʻesuʻega o le toto, e mafai ai ona fuafua le gau i le tuufaatasiga o eletise, ma le tikeri o le faʻaitiitia o le bicarbonate ma le eletise.

O le maualuga o le viscosity o le toto e taua foi. O le toto malosi e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le fatu, lea e liua i le matelaina o le okesene i le myocardium ma le faiʻai. Ole faaleagaina ogaoga o totoga taua e oo atu ai i ni faafitauli matuia pe a maeʻa se tulaga mataga po o se coma.

O le isi toto e iloa ai o le a gauai atu le creatinine ma le urea. O se maualuga maualuga o faailoilo e faʻaalia ai le gasegase ogaoga, o se taunuuga o le faʻaitiitia o le maualuga o le toto.

O le faateleina o le maualuga o le leukocytes i totonu o le toto ua faamatalaina i le tulaga o le atuatuvale o le tino e faasaga i tua o le ketoacidosis po o se maʻi pipisi.

O le vevela o le tagata maʻi e masani lava e le tumau i luga o le masani poʻo le faʻaititia foi, lea e mafua mai i le maualalo o le mamafa ma se suiga i le malosi.

Eseesega o le siama o le hypersmolar ma le ketoacidosis e mafai ona faʻatino e faʻaaoga ai le laulau:

Faʻamatalaga Maʻi maʻi ketoacidosis Hypersmolar syndromeMalamalama Mama Itiiti
Suauu toto, mmol / lE silia ma le 13E silia ma le 13E silia ma le 1331-60
Bicarbonate, meq / l16-1810-16E itiiti ifo ma le 10Sili atu i le 15
toto pH7,26-7,37-7,25E itiiti ifo i le 7E silia ma le 7.3
Puni toto++++++Faateleina le faateleina pe masani
Ketones i le urine++++++Laititi pe leai
Vaʻaiga eseeseE silia ma le 10E silia ma le 12E silia ma le 12E itiiti ifo i le 12
Le iloa leleiLeaiLeai po o le moeComa po o le valeaComa po o le valea

Togafitiga

O le ketoacidosis o le maʻisuka ua manatu o se faʻalavelave matautia. A faʻafuaseʻi ona faʻaleagaina se tagata e maua i le maʻisuka, e manaʻomia e ia le tausiga faʻafuaseʻi. I le leai o se taimi e maua ai le fesoasoani o maʻi, o le a tupu ai se coma ketoacidotic ma, o se taunuuga, o le faiʻai e leaga ma mafai ona tupu le oti.

Mo le fesoasoani muamua, e tatau ona e manatuaina le algorithm mo mea saʻo:

  1. I le matauina o faailoga muamua, e tatau, e aunoa ma se faatuai, ona valaau se taʻavale a le falemaʻi ma logo i le avefeʻau o loʻo maʻi le tagata maʻi mai le maʻisuka ma o loʻo ia te ia le manogi o le acetone. O lenei mea o le a mafai ai e le 'au fomaʻi ua taunuu ona aua nei faia se mea sese ae aua le tosina le tagata maʻi i le kulukose. O se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le a taʻitaʻiina ai iʻuga ogaoga.
  2. Liliu le tagata manua i lona itu ma tuʻuina atu ia te ia le tele o vaalele fou.
  3. Afai e mafai, siaki le pulusili, mamafa ma le fatu.
  4. Tuʻu atu i se tagata se iniseti o le inisalini puupuu ile 5 iunite ma nofo i tafatafa o le ua afaina seia oʻo ina taunuu fomaʻi.

O ia ituaiga gaioiga e manaʻomia ona faia taʻitoʻatasi pe afai e te lagona se suiga i le setete ma e leai se isi e lata ane. Manaomia le fuaina o lou maualuga suka. Afai e maualuga le faailoilo pe taʻu mai foi e le mita le mea sese, e tatau ona e valaau i le falemaʻi ma tuaoi, tatala faitotoa pito i luma ma taoto i ou tafatafa, faatalitali mo fomai.

O le soifua maloloina ma le ola o le maʻisuka e faalagolago i le manino ma le toʻa i le taimi o se osofaiga.

O fomaʻi e maua mai i le tagata gasegase se inisalini i totonu o le inisalini, tuʻu le kuluga ma le saline e puipuia ai le faʻamalolo ma o le a faʻafeiloaʻi i le maʻi tigaina.

I le tulaga o le ketoacidosis, e tuʻuina atu tagata mamaʻi i le potu maʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina.

Toe faʻaleleia le fua i le falemaʻi e pei ona taua i lalo:

  • taui mo le inisalini e ala i le tuiina poʻo le faʻatuina atu o pulega,
  • toe faʻaleleia o mea lelei,
  • taui mo le le lava o le eletise,
  • faʻamamaina faʻamalolo,
  • toomaga mai faʻalavelave e mafua mai le talaaga o le solia.

Ina ia mataʻituina le tulaga o le maʻi, o se seti o suʻesuʻega e tatau ona faia:

  • o le i ai o le acetone i le urine e pulea le uluaʻi aso lua i le aso, ona tasi lea i le aso,
  • Suʻe le suka i le itula seia oʻo i le maualuga o le 13.5 mmol / l, faʻapena ma se tolu itula,
  • E ave le toto mo le eletise faalua i le aso,
  • toto ma urine mo suʻesuʻega lautele - i le taimi o le ulufale atu i le falemaʻi, ona oʻo lea ile lua aso malolo,
  • maualuga o le toto ma le hematocrit - faalua i le aso,
  • toto mo le suʻesuʻega o toega o Uria, fuluʻiula, nitrogen, chloride,
  • itula faʻavaomalo mataʻituina o loʻo mataituina,
  • o fua masani e faia i le pulus, le vevela, vevela ma le vevela,
  • o le galue o le fatu e faʻaauau pea ona mataituina.

Afai o le fesoasoani na tuʻuina atu i se taimi talafeagai ma o loʻo maʻi le tagata gasegase, ona maeʻa loa lea ona tuʻuina atu i le endocrinological or therapeutic department.

- meafaitino i tausiga faʻafuaseʻi mo se tagata maʻi i le ketoacidosis:

Suʻeina o le maʻisuka inisalini mo le ketoacidosis

E ono mafai ona taofia le tupu mai o togafitiga e ala i siakiina o inisalini, ma faatumauina le maualuga o le hormone ia le itiiti ifo i le 50 mcED / ml, e faia lea e ala i le faʻaaogaina o togi laʻititi o fualaau faʻamalosi i itula uma (mai le 5 i le 10 iunite). O togafitiga faapena e mafai ona faʻaitiitia ai le malepelepe o gaʻo ma le fausia o ketones, ma e le faatagaina ai foi le faateleina o le glucose concentration.

I le falemaʻi, o le maʻisuka e maua le inisalini e ala i le faʻaauau pea ona faʻaogaina le puleaina e ala i se kululu. I le tulaga e maualuga le mafai ona atiaʻe le ketoacidosis, e tatau ona vave faʻapipiʻi le hormone i le tagata maʻi i le 5-9 iunite / itula.

Ina ia puipuia le tele o le tui o le inisalini, e faaopoopo le albumin tagata i le kululu i se fua o le 2.5ml i le 50 iunite o le hormone.

O le faʻataʻitaʻiga mo le taimi fesoasoani e lelei tele. I totonu o le falemaʻi, e taofi le ketoacidosis ma faʻamautu le tulaga o le maʻi. O le olaga faaletino e mafai ona na o le leai o se togafitiga poʻo le taimi e toe faʻaleleia ai taimi e toe faʻaleleia ai.

Faatasi ai ma le faatuai ona togafitia, o loʻo i ai se tulaga lamatia o ni taunuuga ogaoga:

  • faaitiitia le faʻamamaʻi o le pasela po o le kulukose i totonu o le toto,
  • faaputuputu o le suavai i totonu o mama,
  • taʻavale
  • gaogao
  • faiʻai le faiʻai
  • faʻamalosi mai le loto.

O le tausisia o nisi fautuaga o le a fesoasoani e puipuia ai le ono mafai ona faia se ketoacidosis:

  • siaki le fua o le kulukose i le tino, aemaise lava pe a uma le faʻalavelave popole, faʻalavelave ma faʻamaʻi pipisi,
  • faʻaaogaina o fasi pepa e fua ai le maualuga o tino o le ketone i le urine,
  • matai le metotia o le faafoeina o tui inisalini ma aoao auala e fuafua ai le fua talafeagai,
  • mulimuli i le faasologa o inisua o inisalini,
  • aua e te mafaufau ia oe ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi,
  • Aua e te inuina fualaau e aunoa ma se tofiga o se fomaʻi,
  • togafitia faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina ma faʻamaʻi faʻamaʻi i se taimi talafeagai,
  • pipii i se meaai
  • aloese mai masani leaga,
  • inu tele suavai
  • ia gauai atu i faailoga e le masani ai ma ia vave saili se fesoasoani faafomaʻi.

Maʻetuka ketoacidosis: o le a lea?

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se tulaga faʻaleagaina lea e aʻafia ai le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate ona o le le lava o le inisalini, ma o le mafuaʻaga lea e sili atu ai le aofaʻi o le kulukose ma le toto i totonu o le toto nai lo mea masani faʻale-tino.

E taʻua foi o se ituaiga o le maʻisuka e le mafaamatalaina.. E aʻafia i le vaega o tulaga lamatia o le ola.

O le atinaʻeina o le ketoacidosis e mafai ona maitauina e uiga taua, lea o le a talanoaina mulimuli ane.

O le siamaina o le maʻi o le tulaga e faʻavae i suʻega o toto ma siama, ma togafitiga mo:

  • togafitiga o le insulin,
  • toe faʻaleleia (toe faʻaleleia o le tele o le gau o le tino),
  • faʻafouina o le metabolism electrolyte.

O le maʻetuka ketoacidotic coma

Pe a le fofoina ni faafitauli ogaoga o le gasegase gasegase e mafua mai i le ketoacidosis i se taimi talafeagai, o le a tupu ai se aafiaga lamatia o le ketoacidotic coma.

E tupu i le fa mai le selau mataupu, ma le soifua maloloina i tagata ei lalo ifo o le 60 tausaga le matutua e oo i le 15%, ma i le maʻisuka matutua - 20%.

O tulaga nei e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga:

  • inumaga o le inisalini maualalo
  • lafoaʻi se inisalini tuiina poʻo le faʻaaogaina o le suka-lowering tablets,
  • le faalēaogāina o togafitiga lea e faʻamaonia ai le tele o le kulukose i totonu o le toto, e aunoa ma le maliega a le fomaʻi,
  • le auala sese mo le faʻatinoina o sauniuniga insulin,
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi mea e aʻafia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave,
  • le faʻaaogaina o pusa e le faʻatagaina o le ava malosi,
  • leai se manatu o le tagata lava ia i le tulaga o le soifua maloloina,
  • ave vailaʻau taʻitasi.

O faʻamaoniga o le ketoacidotic e faalagolago tele lava i ona foliga:

  • faatasi ai ma le manava, o faailoga o le "pepelo pepelo" e fesootaʻi ma le soliga o le fualaau oona, ua faʻailoa mai,
  • ma le cardiovascular, o faailoga autu o le faʻaleagaina o le fatu ma toto (vaʻaia, tachycardia, tiga o le fatu),
  • i totonu o le tino - o le suia o le masani ai e le masani ai i taimi o le malosi (leai o se uunaiga e aveese le mimi),
  • faʻatasi ai ma le encephalopathic - faʻalavelave faʻamaʻi pipisi, lea e faʻaalia e le ulu o le ulu ma le vevela, o le pa'ū o le gaioiga vaaia ma le faʻafefete.

O le tuufaatasiga o se ketoacidotic coma ma se fatu fatuga poʻo le lolomiina o faafitauli o le faiʻai, faʻapea foi ma le leai o se togafitiga, o le mea e leaga ai, e maua ai se taunuuga leaga.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le amataina o le tulaga o loʻo talanoaina i lenei mataupu, e tatau ona mataitu ia puipuiga:

  • vave ma saʻo le ave o inumaga o le inisalini e faatonuina e lau fomaʻi,
  • matua tausisia tulafono faavae o meaʻai,
  • aoao e pulea lou tulaga ma iloa ai faailoga o le faʻalavelave faʻalavelave i le taimi.

O se asiasiga faifai pea i le fomaʻi ma le faʻatinoga atoa o ana fautuaga, faʻapea foi ma le faʻaeteete i lona lava soifua maloloina, o le a fesoasoani e aloese mai tulaga ogaoga ma matautia e pei o le ketoacidosis ma ona faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga