Glycogen ma ana galuega i le tino o le tagata

| faasaʻo tulafono

Glycogen - O se vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave, lea e aofia ai le filifili o kulukose. A maeʻa ona 'ai, o le tele o le kulukose e amata ona tafe i totonu o le toto ma o le tino o le tino e sili atu le kulukose i le foliga o le glycogen. A amata ona faʻaitiitia le kulukose o le toto (e fai ma faʻataʻitaʻiga, pe a faʻatino galuega faʻapitoa), e faʻamavae le glycogen i le fesoasoani a enzymes, o le mea lea e tumau ai le kulūkose tumau ma o tino (e aofia ai muso i le taimi o toleniga) e lava lona malosi e maua ai le malosi.

Glycogen e teuina i le ate ma maso. O le aofaiga atoa o glycogen i le ate ma musele o se tagata matua o le 300-400 g ("Physiology Faʻataʻitaʻi" na saunia e AS Solodkov, EB Sologub). I le tino, e naʻo le glycogen e maua i totonu o le maso.

Pe a faʻatino le malosi o le tino (faʻanatura o le tino, faʻamalosia), gasegase lautele e mafua ona o le faʻaitiitia o faʻamaumauga o le glycogen, o le mea lea, 2 itula aʻo leʻi aʻoga, e fautuaina e 'ai meaʻai gaʻofale e toe faʻatumu ai faleoloa glycogen.

O le a le glycogen?

I lona fausaga vailaʻau, o le glycogen e aʻafia i le vaega o vailaʻau faʻamalosi, o le faavae lea o le kulukose, ae e le pei o le suka o loʻo teuina i meaola manu, e aofia ai tagata. O le nofoaga autu lea e teuina ai e le tagata le glycogen, o le ate lea, ae o le faʻaopoopoga, e faʻaleleia i maso skeletal, e maua ai le malosi mo a latou galuega.

O le autu autu o se mea e taina o le faaputuputuina o le malosi i le tulaga o se fusi. A oʻo mai le tele o meaʻai i totonu o le tino, lea e le mafai ona iloa i se taimi lata mai, o le sili atu o le suka ma le auai o le inisalini, lea e maua ai le kulukose i siama, liliu atu i le glycogen, lea e teu ai le malosi mo le faʻaaogaina i le lumanai.

Aʻoaʻoga lautele mo le glucose homeostasis

O le faʻafeagai faʻafitauli: pe a le lava mea inu gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le anapogi poʻo le maeʻa foi o le tele o gaioiga faaletino, i le isi itu, o le vailaʻau e malepe ma liua i le kulūkose, lea e faigofie ona ufiufi e le tino, tuʻuina atu le malosi i le taimi o le faʻamaʻi.

Fautuaga a tagata atamamai e maua ai le fua ole aso ole 100 mg o le glycogen, ae faʻamalosia ai le tino ma le mafaufau, e mafai ona faateleina.

O le matafaioi o le vailaʻau i le tino o le tagata

O galuega a le glycogen e matua ese lava. I le faʻaopoopoga i le vaega faʻapitoa, e faʻaalia ai isi matafaioi.

Glycogen i le ate e fesoasoani e faatumauina ai le toto toto masani e ala i le faatonutonuina o le tuʻuina atu poʻo le faʻaaogaina o le sili atu kulukose i totonu o siama. Afai e tele naua le faʻaagaga, ma faʻaauau pea ona tafe le punavai i totonu o le toto, e amata ona teuina i le ituaiga o gaʻo i totonu o le ate ma gaʻo gaʻo.

O le vailaʻau e mafai ai ona maua le faʻasologa o mea gaʻo vailaʻau faʻalavelave, auai i lana tulafono faatonutonu, ma, o le mea lea, i le faiga o gasegase o le tino.

O meaʻai o le faiʻai ma isi totoga e mafua mai ona o le glycogen, o lea o lona auai e mafai ai ona e faia ni gaioiga mafaufau, maua ai le malosi mo le gaioiga o le faiʻai, lea e oo atu i le 70 pasene o le kulukose e gaosia i le ate.

E taua foi Glycogen mo musele, lea o loo i ai i se vaega itiiti ifo. O lana galuega autu iinei o le mautinoa lea o le gaioiga. I le taimi o le gaioiga, o le malosi e faʻaaogaina, lea e mafua ona o le malepe o le carbohydrate ma le faʻamaʻiina o le kulukose, i le taimi o le malologa ma le tuʻuina atu o meaʻai fou i totonu o le tino - le fatuina o ni molemoa fou.

E le gata i lea, e le gata i le skeletal, ae faʻapea foi i le fatu o le fatu, o le lelei o le galuega e tele lava lona faalagolago i le i ai o le glycogen, ma tagata e le lava le mamafa o le tino e faʻalauteleina ai maʻi o le fatu maso.

Faʻatasi ai ma le leai o se mea i totonu o maso, o isi vailaʻau e amata ona momotu i lalo: gaʻo ma pulu. O le malepelepe o le pito i tua e sili ona matautia, talu ai o le a oʻo atu ai i le faʻaumatia o le faavae tonu lava o maso ma le faʻaleagaina.

I tulaga faigata, e mafai e le tino ona aluese mai le tulaga ma fatuina le kulukose mo ia lava mai mea e le o le carbohydrate, o lenei faagasologa ua taua o le glyconeogenesis.

Ae ui i lea, o lona taua mo le tino e itiiti ifo, talu mai le faʻalavelave na tupu e tusa ai ma se mataupu tulaga ese, e aunoa ma le tuʻuina atu o le malosi o loʻo manaʻomia e le tino. I le taimi lava e tasi, o mea e faʻaaogaina e mafai ona faʻaaluina i isi faiga taua.

I le faʻaopoopoga, o lenei vailaʻau o loʻo i ai le meatotino o le faʻamalosia o le vai, faʻaputuina foi. O le mafuaʻaga lea i le taimi o le aʻoga malosi, e tele lava le afu o tagata afeleti, e fesoʻotaʻi ma lenei vai inu.

O le a le tulaga lamatia o le le atoatoa ma sili atu?

I le lelei o meaai paleni ma leai se gaioiga faaletino, o le paleni i le va o le faaputuputu ma le gau o granite glycogen ua faaleagaina ma o lona tele o mea e teu ai.

  • tui toto
  • i faʻafitauli o le ate,
  • ia faateleina le mamafa o le tino,
  • i le gasegase o le manava.

Ole flycogen i luga o maso e faʻaitiitia ai le lelei o la latou galuega ma o le a faasolosolo malie lava i le foliga mai o le tino. I tagata taʻaleʻa, o le glycogen i totonu o muso e masani ona faʻatupulaʻia sina mea nai lo isi, o se fetuutuunaiga i tulaga o aʻoaʻoga. Ae ui i lea, latou te teuina foi le okesene, lea e mafai ai ei latou ona vave faʻamaʻi le kulūkose, ma faʻatuina ai le isi vaega o le malosi.

I isi tagata, o le faaputuputuina o le tele o le glycogen, i se isi itu, e faaitiitia ai le gaioiga o le maso maso ma taitai atu ai i se seti o le mamafa faaopoopo.

O le gau o Glycogen e afaina ai foʻi le tino. Talu ai o le punavai autu lenei o le malosi, o le a le lava le faatinoina o galuega eseese.

O se taunuuga, o se tagata:

  • o loʻo i ai le le mautonu, le fiafia,
  • puipuiga faʻamaʻi ua vaivai,
  • manatuaina o le leaga
  • afaina le mamafa, ona o le maso maso,
  • paʻu ma lauulu o loʻo leaga atili
  • ua faʻaitiitia le faʻavae musika
  • o loʻo i ai se faʻaitiitia o le taua,
  • e masani ona aliali mai tulaga atuatuvale.

O faʻafitauli faʻapitoa faaletino poʻo le mafaufau-faʻafitauli o lagona ma le le lava o meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai.

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

O le mea lea, glycogen e faia ai galuega taua i totonu o le tino, maua ai le paleni o le malosi, maua mai ma tuʻuina atu i le taimi tatau. O le sili atu o ia mea, faapea foi ma se faaletonu, e afaina tele ai le galuega o ituaiga eseese o le tino, aemaise maso ma le mafaufau.

Faʻateleina, e tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o oloa gaʻo-o lo oi ai, e filifilia ai le polotini.

Faʻatasi ai ma se faaletonu, e ese mai ai, e tatau ona e 'ai meaʻai e maua ai le tele o glycogen:

  • fualaau aina (aso, fig, vine, apples, oranges, persimmons, peaches, kiwi, mango, strawberries),
  • sweets ma le meli
  • nisi fualaau faisua (kāloti ma beets),
  • falaoamata oloa
  • leki.

Tulaga lautele o le glycogen

Glycogen i tagata masani manuʻa manu. O se vailaʻau faʻamalosi e maua mai i manu ma tagata. O lona fualaau oona (C6H10O5)n. Glycogen o se kulukose o loʻo teuina i foliga o ni meaʻai laiti i le cytoplasm o sela maso, ate, fatugaʻo, faʻapea foʻi ma potu o le faiʻai ma kelaʻo paʻepaʻe. O le mea lea, o le glycogen o se malosiaga faʻaagaga lea e mafai ona sui ai le leai o le kulukose i le leai o ni meaʻai talafeagai a le tino.

E manaia lenei mea!

Huna manoa (hepatocytes) o taʻitaʻi i le teuina o glycogen! E mafai ona 8 pasene o latou mamafa mai lenei mea. I le taimi lava e tasi, o maso musele ma isi totoga e mafai ona faʻaopoopoina le glycogen i se aofaiga e le silia le 1 - 1.5%. I tagata matutua, o le aofaʻiga o le glycogen ate e mafai ona oʻo i le 100-120 gram!

O le manaʻomia mo le glycogen e faʻateleina:

  • I le tulaga o le faʻatupulaia o le gaioiga faʻale-tino e aofia ai le faia o se fuainumera tele o maniponu. O se taunuuga o lenei, o maso e mafatia ona o le le lava o le toto, faapea foi ma le le lava o le kulukose i totonu o le toto.
  • Aʻo faʻatino galuega e fesoʻotaʻi ma le faiʻai. I lenei tulaga, o le glycogen o loʻo i ai i le faiʻai o le faiʻai e vave ona liua i le malosi e manaʻomia e galue ai. O sifi lava, i le toe faʻafoʻiina o le aofaʻi, e manaʻomia le toe faʻaleleia.
  • I le tulaga o le faatapulaaina o mea taumafa. I lenei tulaga, o le tino, leai se kulukose mai meaʻai, amata ona faʻagasolo ona faʻaagaga.

Glycogen Digestibility

Glycogen e aʻafia i le kulupu o vailaʻau faʻasolosolo vave, ma le tuai ona faʻatinoina. O lenei faʻamatalaga ua faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: a faʻapea o le tino o loʻo i ai isi punavai o le malosi, o le a teuina lelei ia granula glycogen. Ae o le taimi lava e tuuina mai ai e le faiʻai se faailo e uiga i le le lava o le gaosiga o le eletise, o le glycogen i lalo o le faatosinaga o enzymes ua amata ona liua i le kulukose.

Mea aoga o le glycogen ma lona aafiaga ile tino

Talu ai o le glycogen molecule o loʻo faʻatusalia e le glucose polysaccharide, o ona mea aoga, faʻapea foʻi lona aʻafiaga i le tino, e fetaui ma meatotino o le kulukose.

Glycogen o se punavai malosi o le malosi mo le tino i le vaitaimi o le le lava o meaʻai, e tatau mo le atoatoa o le mafaufau ma le tino.

Glycogen mo le matagofie ma le soifua maloloina

Talu ai o le glycogen o se punavai i totonu o le tino i lona tino, o lona le atoatoa e ono mafua ai le faʻaitiitia o le malosi o le tino atoa. O lenei mea e aafia ai le gaioiga o fulufulu lauulu, o le paʻu o le paʻu, ma e faʻaalia foi ia te ia lava i le leiloa o le lamolemole mata.

Ole aofaiga ole glycogen i totonu o le tino, e tusa lava ile taimi o le le lava o meaʻai e leai se totogi, o le a tumau ai le malosi, masusu i luga o alafau, le matagofie o le paʻu ma le susulu o lou lauulu!

Ua matou aoina mea sili ona taua e uiga i glycogen i lenei faʻataʻitaʻiga ma o le a matou faʻafetai pe afai e te faʻasoa le ata i luga o se upega tafaʻilagi po o se blog faʻatasi ma se sootaga i lenei itulau:

Le taua o mea e gaʻo ai le tino mo le tino

O meaʻai e gaʻoina (amata mai le maso o ituaiga uma o mea totō ma faʻatoʻa faʻamaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻaʻi fualaau 'aina ma fualaau suamalie) e faʻamavaeina i sugars ma glucose faigofie i le taimi o le gaʻoina. A maeʻa lena mea, o le a gaoioi le tino i le toto. I le taimi lava e tasi, o gaʻo ma proteins e le mafai ona liua i le kulukose.

O lenei kulukose e faʻaaogaina e le tino e lua mo manaʻoga o le malosi o loʻo iai nei (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻaauau pe faʻaauau foi le faʻaleleia o le tino), ma ia faʻanofo faʻaagaga malosiaga. I lenei tulaga, o le tino na te fusifusia muamua le kulukose i glycogen molecules, ma a oʻo ina faatumulia le fale o glycogen i le gafatia, o le tino e liua le kulukose i le gaʻo. O le mafuaaga lena o le a gaʻo ai tagata mai le tele o gaʻo.

O fea e faʻaputuina ai glycogen?

I le tino, o le glycogen e maua i le ate (pe tusa ma le 100-120 g o le glycogen mo se tagata matua) ma le tino maso (e tusa ma le 1% o le mamafa o le maso). I le aotelega, e tusa ma le 200-300 g o le glycogen e teuina i totonu o le tino, e ui i lea, e tele isi mea e mafai ona faʻapipiʻiina i le tino o se tagata taʻavale musika - e oo atu i le 400-500 g.

Manatua o le ate glycogen faleoloa e faʻaaogaina e aofia ai manaʻoga o le malosi mo le kulukose i le tino atoa, ao loʻo maua avanoa mo glycogen maso mo le faʻaaogaina i le lotoifale. I se isi faaupuga, afai e te faia sikuea, e mafai e le tino ona faʻaaogaina glycogen mai i maso o vae, ae le o maso o biceps poʻo triceps.

Glycogen muscle function

Mai le vaaiga o le biology, e le faaputuputuina glycogen i fiva musele ia i latou lava, ae i le sarcoplasm - o le vai nutimomoia faataamilomilo. FitEven ua leva ona tusia e faapea, o le tuputupu ae o le musika e tele lava ina fesootaʻi ma le faateleina o le maualuga o lenei vaiinu lelei - o maso e foliga tutusa i le fausaga o le omomi lea e gauai ai le sarcoplasm ma faateleina le lapopoa.

O le malosi masani o le aʻoga e aʻafia ai le telē o le glycogen depots ma le aofaiga o le sarcoplasm, e faʻapupula ai maso ma sili atu le malie. E ui i lea, e taua le malamalama o le numera tele o fiva musika e faʻamoemoeina muamua i le genetic type of physique ma e masani lava e le suia i le taimi o le olaga o se tagata, e tusa lava po o le a le toleniga.

Le aʻafiaga o le glycogen i maso: biochemistry

O aʻoaʻoga manuia mo le fale o musika e manaʻomia ai ni tulaga se lua: Muamua, o le i ai o le glycogen ua lava e teuina i totonu o maso aʻo leʻi aʻoga, ma lona lua, o le toe faʻafoisia o le glycogen depots i lona iuga. O le faʻamalosia o le malosi e aunoa ma ni glycogen faleoloa i le faʻamoemoe o le "faʻamagoina", e te faʻamalosia muamua le tino e mu ai le muso.

O le mafuaʻaga lea mo le tuputupu ae o musika e taua tele le le faʻaaogaina o le protein o le whey ma le BCAA amino acids ina ia maua ai se aofaiga tele o gaʻo meaʻai saʻo i le meaʻai - ma, aemaise lava, le lava o taumafa o meaʻai gaʻo i le taimi lava e maeʻa aʻoaʻoga. O le mea moni, e le mafai ona e fausiaina le musele aoe i ai i se meaai e leai ni meaʻai.

Faʻafefea ona faateleina faleoloa glycogen?

O fale o glycogen muscle ua tumu i faʻamalosi mai meaʻai poʻo le faʻaaogaina o se tagata taalo taʻavale (o se faʻafefiloi o polotini ma gaʻo). E pei ona tatou taʻua i luga, i le faagasologa o le gaogaina, o mea gaʻo vailaʻau faʻasolosolo ua paʻu i lalo faigofie, muamua latou ulu i le toto i le tino o le kulukose, ona faʻasoloina lea e le tino i le glycogen.

O le maualalo o le faasinomaga o le gaosiga o se masini carbohydrate, o le faʻagesegese lea e maua ai lona malosi i le toto ma sili atu le maualuga o lona pasene o le liua o le faʻaaogaina o glycogen, ae le o le gaʻo gaʻo. O lenei tulafono e sili ona taua i le afiafi - o le mea e leaga ai, o vailaʻau faʻamalosi faigofie e 'aina i le' aiga o le afiafi o le a sili atu ona paʻu i le manava.

Le aʻafiaga o glycogen i luga o le susunuina o gaʻo

Afai e te manaʻo e susunuina le gaʻo e ala i le aʻoga, ia manatua e muamua ona faʻaaogaina e le tino ia reserves o le glycogen, ma na o le alu i le gaʻo gaʻo. O le mea moni lenei o le fautuaga e faavae ai e tatau ona faia se aʻoga lelei e mu ai le gaʻo mo le itiiti ifo i le 40-45 minute ma se pulupulu faʻapitoa - muamua ona faʻaalu e le tino le glycogen, ona alu ai lea i le gaʻo.

Faataʻitaʻiga o le gaʻo e sili atu ona mumu vave i taimi o aʻoga cardio i le taeao i luga o se manava gaogao poʻo le taimi o toleniga 3-4 itula pe a uma le taumafataga mulimuli - talu ai i lenei tulaga o le maualuga o le kulukose o le toto ua i ai i se tulaga maualalo, ua faʻaaogaina faleoloa o glycogen maso mai uluai minute o aʻoaʻoga (ona gaʻo), ae le o le malosi o le kulukose mai le toto.

Glycogen o le autu autu lea o le teuina o le kulukose i suauu manu (e leai se glycogen i laau). I le tino o se tagata matua, e tusa ma le 200-300 g glycogen e maua, e teuina i le ate ma maso. Glycogen e faʻaalu i le taimi o le malosi ma le cardio workouts, ma mo le tuputupu aʻe o musika e taua tele le toe faʻaleleia tatau o ana faʻaagaga.

Tuua Lau Faamatalaga