O le masani o le suka toto i se talavou o le 14 tausaga e masani lava

O le maʻi suka i tamaiti laiti e masani lava ona maua i le taimi muamua, pe a oʻo ina tupu le ketoacidosis poʻo le coma. I lenei tausaga, o togafitiga e matua faigata lava ona togafitia, talu ai o suiga o le hormonal e fesootaʻi ma le tamaititi o loʻo osofaʻi i totonu o le tino.

O le mea lea, o le a avea ma mafuaaga autu o le inisalini e tetee atu i le hormone, o lona uiga, o le a le toe maua e le tino le gauai i ai. O le iʻuga, o loʻo maualuga le maualuga o le suka.

I teineiti, o le maʻisuka ua maua i le 10-14 tausaga le matutua, ua maʻi tamaiti mai le 13-14 tausaga, ma i le taimi muamua o le maʻi e sili ona faigata, ma i le taimi mulimuli e sili atu ona faigofie le mauaina o taui.

O le masani o le suka toto i le tupulaga 15 tausaga mai le 3.3. e oʻo atu i le 5.5 mmol / l ma faʻafetaui tulaga faʻatulagaina o se tagata matua. Ina ia faʻamalamalamaina le faʻamaoniga, ua faʻaalia e toe totogia le toto, o le a faʻamaonia pe faʻamaonia le faʻamaoniga o le faʻamaonia.

Togafitiga o le hyperglycemia i talavou e masani lava ona taulai i le tauia o le faamaʻi, faasaʻoina o le kulukose ma le tausia o le soifua lelei, ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. E fautuaina e filifili le saʻo saʻo ole inisalini, usitai i se taumafa lelei e maualalo i gaʻo, aofia ai faʻamalositino malolosi ma gymnastics i aso masani. E tāua le aloese mai tulaga faʻalavelave, faʻalavelave, faʻasolosolo lagona.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka i talavou

O le faafitauli i togafitiga o le faigata tele lea mo talavou, faʻalagona ma faʻalaʻi. E taumafai fanau e aua le sola ese i le va oa latou uo, toetoe lava o taimi uma e solia ai meaʻai, ma misia le isi tui o inisalini. O ia amioga e taʻitaʻia ai i ni tulaga mataʻutia ma ogaoga.

Afai e te le faia togafitiga talafeagai pe le mulimuli uma le tamaititi i fautuaga uma mai le fomaʻi, e ono amata ona tuai le atinaʻeina o le tino, o le a faʻaitiitia lona mata, faʻavalea le faʻaleagaina ma le le mafaufau.

I tamaʻitaʻi, faʻaletonu mataga, maʻi faʻamaʻi ma le tigāina o le tino i fafo e le tuʻuesea. O le tele o tagata talavou e mafatia i faʻamaʻi masani, faʻamaʻi pipisi, o latou manuʻa faʻamalolo mo se taimi umi, mai lea taimi i lea taimi ua i ai le fulafula ma le maʻila i luga o le paʻu.

I mataupu sili ona ogaoga, e ono mafai ona atiaʻe le ketoacidosis, e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli:

  • coma
  • le atoatoa
  • taunuuga leaga.

I le le lava o le inisalini i le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le tino o le talavou e taumafai e saili isi auala e aveese ai le sili atu o le kulukose, malepelepe ai faleoloa gaʻo.

O le iʻuga, o le faʻavaeina o tino o le ketone, e tupu mai ai se manogi manogi o le acetone mai le vaʻa tautala.

Mafuaaga mo le maualuga o le suka

Afai o se talavou ei ai le suka maualuga, e tatau ona e amata tau le tauʻave i le vave e mafai ai. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e tatau ona sailia i faʻamaʻi faʻamaʻi o le vaega o meaʻai, o le gastritis, pancreatitis, duodenitis poʻo le gastroenteritis.

O le Hyperglycemia atonu o se taunuuga o se umi faaumiumi o maʻi faʻapitoa, faʻafouina o le necolasms i le pancreas, maʻi gasegase ma mauaina o le faiʻai. O le maualuga maualuga o le suka e mafai ona fesootaʻi ma manuaga o le faiʻai ma le vailaau oona.

O lenei tulaga e mafai ona masalomia i totonu o se tamaititi e ala i se lagona le faʻafefeteina o le fiaaai, o se talavou e 'ai e aunoa ma se fua, e le lagona le atoatoa. O lona atuatuvale, fefe, afu o loo tuputupu ae, e mafai ona taofi ona mata i se tulaga faapitoa. E masani lava o se tamaititi maʻi o loʻo gatete lima, maso maso. A maeʻa le faʻamautuina ma le faʻaleleia o le ola manuia, e le manatua e tamaiti le mea na tupu ia i latou.

I ia tulaga, e tatau ona e avatu i le tamaitiiti se mea manaia, e mafai ona:

  1. lauti ma ni nai sipuni o suka,
  2. lole
  3. pata pata.

Afai e le fesoasoani gaʻo meaʻai, e tatau ona e sailia vave fesoasoani fesoasoani faafomai, o le fomaʻi o le a faʻatonuina se tali o le glucose ma le faʻafefe. A aunoa ma lenei fua, e mafai ona tupu se coma.

E mafai ona tupu le gasegase o le tino, ma le tele o meaʻai, pe a uma ona 'ai meaai maualuga-kalori, togafitiga umi mo togafitiga faʻasolosolo, vailaʻau kulumacocorticoids ma vailaau e leai ni mea e faʻamaʻi ai.

Afai ei ai ni auga o se faafitauli o le soifua maloloina poʻo le malaise, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, fomaʻi, poʻo le endocrinologist pediatric.

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, o le ae manaomia le toe maua o nisi faʻataʻitaʻiga, suʻe suʻega.

Faʻafefea ona suʻe suʻega

Ina ia maua ni suʻesuʻega talafeagai, o le a tatau ona tuʻuina atu le toto mo le suka i le taeao, e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, aua a maeʻa ona 'ai le suʻesuʻega o le a le faʻatuatuaina. A o le i faia suʻesuʻega, ia le itiiti ifo i le 6 itula e le tatau ona 'ai, e sili atu le aloese mai meainu uma sei vagana ai vai mama.

O le toto e aveesea mai se tamatamailima po o vein, e fuafua i le tofiaina o le fomaʻi. O se suʻesuʻega i luga o faʻamatalaga faʻamaonia ua manatu lelei pe a sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le 5.5 - 6.1 mmol / l. Afai e manaʻomia, e tele nisi faʻamatalaga e faia e faʻamalamalama ai le faʻamatalaga.

O le mea e tupu mai i le suʻega o le toto e maua ai le suka i le maualuga o le 2.5 mmol / l, o lenei tulaga e faʻaleagaina foi, o loʻo faʻaalia ai foi le maualalo o le kulukose i le tino. Afai ole tulaga e le masani, e ono amata le matelaina o le okesene - hypoxia, le atinaʻe o le glycemic coma.

O mafuaʻaga taatele o le maualalo o le kulukose atonu e:

  1. tulaga masani poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi,
  2. faamaʻi matautia o le fatu, toto toto,
  3. le tausisia o tulafono o meaʻai, meaʻai paleni,
  4. faiga faʻavae
  5. faʻalavelave faʻapitoa.

E mafai ona e puipuia se talavou mai faafitauli faʻalesoifua maloloina, mo lenei a itiiti mai faalua i le tausaga, o le ae manaomia le feutagai ma se fomaʻi talavou ma faia suʻega pe a manaʻomia.

I talavou, e pei o tagata matutua, o faailoga o le suka toto e taua tele, talu ai o le kulukosese o se malosiaga mamana. E maua ai le faʻaaogaina e aunoa ma se faʻalavelaveina o gaioiga i totonu, tino o le tino.

O suiga iloga i le kulūkose e faalagolago tonu lava i le galuega ma le soifua maloloina o le pancreas, lea e nafa ma le gaosia o le insulin malosi taua. Afai e maua e le tino sina siama, o le a vave ona tupu le maʻisuka mulimuli ane. O se taunuuga, o le talavou o le a mafatia i lona olaga atoa mai ituaiga uma o faʻafitauli, faʻalavelave i le gaioiga o totoga ma tino.

E tatau ona manatuaina mo le tasi tausaga ma le 15-tausaga le matua, o tulaga maualuga o le suka o le a matua ese lava.

Faʻafofoina o taumafataga ma le fesoasoani mafaufau

O le faavae o togafitiga o meaʻai e tatau ona lelei, e tatau i se talavou ona 'aina se meaʻai maualalo o mea taumafa e tele gaʻo ma gaʻo. Mo se tagata tino maloloina, proteins, gaʻo ma gaʻo paluga e tatau ona i ai i se tulaga - 1: 1: 4. I le hyperglycemia poʻo le predisposition i le maʻisuka, o le fua faatatau o loʻo i lalo - 1: 0.75: 3.5.

O le gaʻo o mea taumafa e tatau ona mafua mai i fualaau. Afai o se talavou e iai le malosi e oso i le suka toto, e le tatau ona ia 'ai faʻamalosi tino masini, e le aofia ai selu ma suamalie, vine, faʻi, semolina ma pasta. O le tagata maʻi e fafagaina i ni vaega laiti, a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso.

Matua oe maua e le fanau le maʻisuka pe ua i ai foi se vavave i ai e tatau ona avea talavou ma aoga faapitoa o le maʻisuka. O vasega kulupu o loʻo faia iina, fesoasoani i le vave ma faigofie ona faʻafetaui ma le faʻamaʻi.

E tusa lava pe iloa e matua mea uma e uiga i le maʻisuka, o le a le afaina lava i latou eo atu i vasega, lea e mafai ona masani ai tamaiti ma isi tupulaga talavou o loʻo maua i le maʻisuka. E fesoasoani:

  • ia iloa latou te le o tuulafoaiina ma o latou maʻi,
  • faʻaaoga vave i se ala fou o le olaga
  • iloa auala e tui ai le inisalini e aunoa ma se fesoasoani.

E taua i le tulaga o faʻafitauli i le suka e maua ai se tamaititi maʻi ma fesoasoani i le taimi talafeagai. E manaʻomia le faʻamalamalamaina o ia ua sologa lelei, e fesoasoani e talia ma iloa le mea moni o olaga mulimuli uma o le a pasi i se auala fou.

O le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i tulaga masani o le suka o le toto ma uiga o le maʻisuka i talavou.

Aisea e faateleina ai le suka i fafine

O mafuaaga e mafua ai le maualuga o le kulukose i fafine atonu e ese si ese mai le lisi tutusa i alii. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o suiga i nei tulaga faatauaina ua faamaumauina i le taimi o le maitaga - atonu o se tali talileleia o le tino i suiga o le hormonal.

Ae o iinei, o le maʻisuka e mafai ona valoia i se maualuga maualuga o le tulaga e ono tupu. O le maʻi e mafai ona mafua mai i se mea na mafua mai, e mafai ona fesootaʻi ma isi faʻamaʻi, i soo se tulaga, e tusa lava po o le a le matua o le vaitausaga o le fafine, e manaʻomia ona siakiina e le aunoa le maualuga o le suka.

Afai o se tagata ua i ai se faʻamaʻi, e siakiina lona tulaga, mulimuli i le togafitiga faʻasolo, ona avea lea o le maualuga o le maualuga o le suka i ia maualuga maualuga o loʻo taʻu mai ai ni soliga i togafitiga. Ae o nisi taimi e ese le manatu.

I le tele o tulaga, o le maʻi lava ia e fautua mai na mafua ai ona oso i le suka. O le mea lea, o le tagata gasegase e masani lava ona faʻaumatia le mea na mafua ai le faaosoosoina o ia lava. O lona uiga, o le maʻisuka i se tasi o tulaga e tatau ona taofi le faia o faʻamaʻi faʻamaʻi, i le isi mea e naʻo lou manaʻomia o le 'aiga o le aoauli, i le lona tolu - tuʻuina atu taumafa leaga.

Afai e te misia se tui o inisalini, e tatau ona e suʻeina tui, pe ave fualaau. O ia ituaiga gaioiga o le a fesoasoani e toe aumaia le kulukose i le masani. Ma afai e le toe solia e le tagata le tulafono, pe a maeʻa le 2-3 aso, o le a faʻamautuina faʻaʻailoga masani.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i tamaiti (10-16 tausaga) ma o le a le uiga o se faʻaititia o le iuga? O le tali mai suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e mafai foi ona faʻaalia ai le maualuga o le kulukose (hypoglycemia), o sea tulaga e le itiiti ifo le lamatia nai lo maualuga maualuga ma e manaʻomia ai togafitiga vave.

  • faʻamaʻi pipisi o le faʻaogaina o meaʻai: duodenitis, gastritis, gastroenteritis, pancreatitis,
  • umi faaumiumi o se maʻi faamai,
  • maʻi o le pancreatic
  • faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave o le faiʻai, manua o le mafaufau faiʻai,
  • vailaʻau faʻamaʻi.

O lenei tulaga e mafua ai le lagona le fiafia o le tamaitiiti i le fiaaai, e 'ai le pepe e aunoa ma se fua ma e le lagona le atoatoa. E i ai le popole, mataʻu, afu, mata i se tulaga se tasi. Lima e amata ona gatete, vaivai ma musele maso e mafai. A maeʻa faʻatulagaina, e le manatua e tamaiti le mea na tupu ia i latou.

E mafai ona togafitia le maʻi o le hyperperglycemia i faʻamaʻi nei:

  • 'ai, faamalositino poʻo le faʻalavelave ile afiafi o le auiliiliga,
  • o le leai o se tulaga,
  • pancreatic inflammatory ma malala o le tino,
  • togafitiga umi mo togafitiga faʻasolosolo ma vailaau faʻamaʻi-fomaʻi, glucocorticoids,
  • maʻi faʻamaʻi
  • ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

Afai e te iloa soʻo se faaletonu i iuga o suʻega, o foliga vaaia o le malaise, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i le fomaʻi ma le endocrinologist. Mo le faʻamaonia saʻo, o suʻesuʻega faaopoopo o le a manaʻomia e mafai ona faʻamaonia le faʻamaʻi poʻo le faʻaaogaina.

O le tele o taimi, o le faateleina o le manaoga mo le inisalini e mafua ai ona solia le taui o le maʻisuka e uiga i le talaaga o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi faʻamaʻi o tino i totonu, aemaise o le endocrin system, i le taimi o le maitaga, talavou i le taimi o le talavou, ma faasaga i tua o le gasegase o le mafaufau.

O le faateleina o le suka i le toto toto i le 15 mmol / l ma le maualuga e mafai ona i ai ni faalavelave matuia i totonu o le toto i le mafaufau ma le fatu o le fatu, manuʻa, taotoga, vavave, ao le tikeri o le hyperglycemia e mafai ona avea ma se faailoga o suʻesuʻega e iloilo ai le matuia o le maʻi.

Ole fua saʻo o fualaau ole inisalini poo vailaʻau o le hypoglycemic e ono mafua ai le faateleina o le toto suka. E mafai e tagata maʻi ona faʻaveveveveveve le faʻaogaina o le togafitiga poʻo le faʻasalaga faʻasalalauina le meaʻai.

I le leai o se fesuiaiga o fua o le tino ona o le faʻasaina o faʻamalosi tino, e mafai ona faʻatupulaia malie le glycemia.

Maʻisuka i Tamaiti Tausama

O se suʻega mo le kulukose i totonu o se tamaititi e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao, o lona uiga, ao lei faia se taumafataga. O le toto sampling e faia tuusao mai le tamatamailima. Aʻo le i maua le toto, e le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 10-12 itula.

Mo le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai le sao saʻo, e le fautuaina e inu suamalie suamalie, fufulu ou nifo, siama aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. Faatagaina e inu vai mama mama.

O le fua o le suka toto e fuafua i tausaga o le tamaititi. Afai e faʻatusatusa i faʻataʻitaʻiga masani a tagata matutua, ona masani lea ona maualalo le maualuga o le kulukose i tamaiti, nai lo tagata matutua.

Lisi o faʻamatalaga masani o le suka i tamaiti, e faʻatatau i latou tausaga:

  • E oʻo atu i le tasi le tausaga, o faʻamaumauga mai le 2.8 i le 4.4 iunite.
  • O se pepe e tasi le tausaga le matua o le suka toto mai le 3.0 i le 3.8 iunite.
  • I le matua o le 3-4 tausaga, o le tulaga masani o le fesuiaiga mai le 3.2-4.7 iunite.
  • Mai le 6 i le 9 tausaga, o le suka mai le 3.3 i le 5.3 iunite ua taʻua o le masani.
  • I le 11 tausaga le matua, o le masani e 3.3-5.0 iunite.

E pei ona faaalia i luga o le laulau, o le toto maualuga o le suka i tamaiti o le 11 tausaga e eseese mai le 3.3 i le 5.0 iunite, ma toetoe lava a oʻo atu i faailo a tagata matutua. Ma amata mai i lenei tausaga, o faailoga o kullukose o le a tutusa ma tulaga faatauaina o tagata matutua.

E tatau ona maitauina e faapea, ina ia mafai ona maua ni taunuuga faatuatuaina o se suʻega toto, e fautuaina e usitaia tulafono uma e manaʻomia e suʻesuʻega. Afai na mulimulitaia uma fautuaga, ae o le vavae ese mai le masani o loʻo matauina i le tasi itu poʻo le isi, ona faʻamaonia lea o le pepe ua i ai faiga faʻaleaga.

O le faʻatonuga o le kulukose e faalagolago i le tele o mea ma mea tutupu - o le mea lea o meaai a le pepe, o le gaioiga o le vaega o meaʻai, o le aʻafiaga o nisi o hormones.

E seasea maua ona maua le suka. E mafua ona o le mea moni e le mafai e se tamaititi ona faʻamatala i le fomaʻi mea o loʻo faʻalavelave ai ia te ia.

O faʻamaʻi o togafitiga e tupu malie, ma e le vave ona aliali mai. Ae ui i lea, o le vave lava ona iloa le faamai, o le sili atu ona faamanuiaina ma aoga le togafitiga, ma o se taunuuga, o le a mafai ona faaitiitia le ono tulai mai o le atiaeina o faafitauli.

E toatele tagata e mafaufau pe aisea e atiina ae ai e le pepe pepe se maʻisuka, o le a le mafuaaga o le maʻi? O le mea moni, e oo lava i tagata tomai faapitoa faafomaʻi e le mafai ona taʻu mai mafuaʻaga tonu na mafua ai ona togafitiga.

Ae o loʻo i ai mea nei e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli i le tino:

  1. Faʻalavelave faʻapitoa o le pancreas.
  2. Togafitiga ma togafitiga anticancer ao maitaga.
  3. Itū faʻatasi.

E pei ona faʻaalia, o le a maua e le tina po o le tama poʻo matua uma le maʻisuka, ona oʻo ai lea i le tulaga maualuga o le atiaeina o se togafitiga i se tamaititi.

Afai o le suʻi suʻega e faʻaalia ai le maualuga, ona fautuaina lea o isi suʻesuʻega faʻamaonia e faʻamaonia ai le siama. E na o le tele lava o suʻesuʻega e mafai ona matou talanoa ma le mautinoa e uiga i le maʻisuka.

O togafitiga o le puleaina o le inisalini.Afai o le pepe e fafagaina le susu, ona tatau loa lea i le fafine ona suia lana meaʻai, ua fautuaina o ia i se taumafataga maualalo.

Faatasi ai ma le fafagaina o meaʻai, o mea e le o aofia ai le kulukose ua filifilia.

Faailoga o le toto maualuga

O le faateleina o le suka i le toto e mafai ona matuia. E masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 1 le maʻisuka fou, talu ai e leai se inisalini i totonu o le tino, pe a le amataina e avea o se tui, ona pa'ū ai lea o tagata gasegase.

Faʻataʻitaʻiina le maʻisuka ile maʻi o loʻo togafitia i tua o le togafitiga, o le a faasolosolo malie le tuputupu ae o faailoga o le hyperglycemia. O tagata mamaʻi ua faʻalauteleina le galala, vevela paʻu, faʻaleleia le tele o gaioiga, paʻu o le mamafa. E mafua lenei mea i le mea moni o le maualuga o le toto suka e mafua ai le toe tufatufa atu o le sua o le tino, e ulu atu i totonu o le vaa.

Faʻamatalaga o le ketoacidosis

O faailoga autu e mafai ai ona faʻatusatusa le tikeri o le ketoacidosis o le sili atu lea o le masani o mea o loʻo i totonu o tino o le ketone i le toto: faʻatasi ai ma le masani o acetone, acetoacetic ma beta-hydroxybutyric acid e oo atu i le 0.15 mmol / l, e sili atu i le maualuga o le 3 mmol / l, ae e mafai ona faateleina i le tele o taimi .

O le maualuga o le suka i le toto e 15 mmol / l, o le kulukose i se taua tele e maua i le urine. O le toto e le itiiti ifo i le 7.35, ma le maualuga o le ketoacidosis i lalo ifo o le 7, lea e faʻaalia ai le ketoacidosis metabolic.

O le maualuga o le sodium ma le potassium e faaitiitia ona o le mea moni e faapea, o le vai mai i sela e pasi atu i le avanoa faaopoopo, ma ua faateleina le diumati o diures. A oʻo mai le palapalū le lela, o ona mea i totonu o le toto e faateleina. Leukocytosis, o le faateleina o le hemoglobin ma le hematociti ona o le tuiina o le toto ua taua foi.

A maeʻa ona ulufale atu i le potu maʻi tigaina, o siaki nei e mataituina:

  • Glycemia - faʻa-tasi le itula ma le faʻaleagaina o le inisalini, i le 3 itula uma ma le gaʻo. E tatau ona alu lemu lemu.
  • Ketone body, electrolytes i totonu o le toto ma le pH seia faʻamautuina le faʻamautu.
  • Vaʻaia le taimi o le diuresis aʻo leʻi faʻamamaina le faʻamalolo.
  • Mataʻituina o le ECG.
  • Fua o le vevela o le tino, toto toto i le 2 itula.
  • Suesuega X-ray o le pusa.
  • O suʻe toto ma urine e masani ona taʻitasi i aso uma e lua.

Togafitiga ma le siakiina o tagata gasegase e naʻo totonu o potu tausi tausiga mama poʻo uarota (i totonu o le tausiga matua). O le mea lea, afai o le suka toto e 15 o le a le mea e fai ma taunuuga e lamatia ai le tagata maʻi e mafai ona iloiloina e le fomaʻi e tusa ai ma suʻesuʻega faʻaletausaga tumau.

E matua faasaina le taumafai e suʻe le suka oe lava.

E faʻapefea ona pasia se suʻega toto mo le suka?

Ina ia maua tali saʻo, e tatau ona e saunia mo le suʻesuʻega. Ina ia faia lenei mea, i le 2-3 aso e te manaʻomia e faʻaitiitia ai le tele o meaʻai suamalie ma gaʻo, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le ava malosi. I le aso o le suʻega, e le mafai ona e ulaula, inu kofe poʻo le lauti malosi, ia fai le taeao. E sili atu le sau i le fale suesue i le taeao, aʻo leʻi mafai ona e inuina nisi vai mama.

Afai e togafitia togafitiga, aemaise o vailaau oona, o mea e faʻaaogaina poʻo le aʻafiaina o le tino, ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi e uiga i le faufautua o le aveina, talu ai e ono iai ni faʻamatalaga sese. E mafai ona tolopo le suʻesuʻeina i le maualuga o le vevela o le tino, pe a mavae ni manuaga poʻo ni mu.

Iloiloga o faʻamatalaga o loʻo faʻatinoina e se tagata poto faapitoa. O le masani o le suka o le toto i tamaiti e faalagolago i le matua: aua o le pepe e tasi tausaga le matua e maualalo ifo nai lo le talavou. O fesuiaiga o le physiological i le glycemia i le moli / l i tamaiti e fetaui ma na faailoga: e oo atu i le tausaga 2.8-4.4, mai le tausaga i le 14 tausaga - 3.3-5.5. O faʻasologa mai le masani e mafai ona avea o:

  1. E oo atu i le 3.3 - maualalo le toto toto (hypoglycemia).
  2. Mai le 5.5 i le 6.1 - vaʻaia i le maʻisuka, maʻisuka latese.
  3. Mai le 6.1 - maʻisuka.

E masani lava, o le taunuuga o le tasi fua o le suka e le o maua, o le auʻiliʻiliga e toe fai ma le sili atu ma le tasi. Afai ei ai se masalosalo o le maʻisuka ua leva - o loʻo i ai faʻamaoniga o le faʻamaʻi, ae o le glycemia e masani lava, o le hyperglycemia o loʻo maua i lalo ifo o le 6.1 mmol / l, ona faʻataʻitaʻiina ai lea o tamaiti i le suʻega o le kulukose.

Ole suʻega ole toleni ole kulukose e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa, ole fautuaina e aua le suia le meaʻai ma le olaga ae lei faia. Na te lafoai foi i luga o se manava gaogao. Glycemia e fuaina faalua - o le fua muamua o le suka pe a uma le 10-itula malolo i mea taumafa, ma le taimi lona lua 2 itula talu ona inu le tagata maʻi i se fofo ma le 75 g glucose.

O le siama o le maʻisuka ua faamaonia pe afai, i le faaopoopo atu i le maualuga o le sugar (luga aʻe 7 mmol / L), hyperglycemia luga aʻe 11.1 mmol / L pe a maeʻa le faamalositino. Afai e manaʻomia, ua tuʻuina atu se suʻesuʻega faaopoopo i se talavou: suʻesuʻeina o le urine mo le suka, faʻamautinoaina o tino o le ketone mo le toto ma le urine, suesue i le masani o le hemoglobin glycated, suʻesuʻeina o meaola.

Maʻamaʻi ketoacidosis togafitiga

O le faʻamaoniga o le maʻi ketoacidotic diabetes e faʻamaonia e le aoga o togafitiga. O le maʻi suka ma le ketoacidosis o le maʻisuka e oʻo atu i le oti e 5-10%, ma mo le matua i le 60 tausaga ma sili atu.

O auala autu o togafitiga o le puleaina o le inisalini e taofia ai le fausiaina o tino o le ketone ma le malepe o gaʻo, toe faʻaleleia le maualuga o le vai ma elemene faʻavae i totonu o le tino, acidosis ma faʻaitiitia ai mafuaʻaga o lenei faʻalavelave.

I le faʻaitiitia o le faʻamalolo, e tui le saline physiology i le fua faatatau o le 1 lita i le itula, ae faʻatasi ai ma le le atoatoa o le fatu poʻo fatugaʻo, e mafai ona faʻaitiitia. O le fuafuaina o le umi ma le voluma o le vaifofo o loʻo faʻaaogaina ua fuafuaina i tulaga taʻitasi taʻitasi.

I totonu o le potu maʻi tigaina, o le togafitiga o le inisalini e faʻamatalaina i le poto faʻainisinia faʻainisinia poʻo sauniuniga tuʻufaʻatasi e tusa ai ma polokalame nei:

  1. I le vavave, lemu, 10 PIECES, ona pa'ū lea 5 PIECES / itula, e taofia ai sauniuniga mai le nofo i luga o puipui, 20% albumin ua faaopoopo. A maeʻa ona faʻaititia le suka i le 13 mmol / l, e faʻaititia le 2 tausaga.
  2. I totonu o se avelaʻau i le fua faatatau 0.1 PIECES i le itula, ona faʻaititia lea pe a uma le faʻamautuina o le tino.
  3. O le inisalini e faʻatautaia i le initoneti ma na o le maualalo o le ketoacidosis o le 10-20 iunite.
  4. Faatasi ai ma le faaitiitia o le suka i le 11 mmol / l, latou te fesuiai ai i iniseti subcutaneous o le inisalini: 4-6 iunite i le 3 itula,

O se vaifofo togafitiga o le sodium chloride o loʻo faʻaauau pea ona faʻaaogaina mo le toe faʻamamaina, ona mafai ai lea ona faʻataʻitaʻiina le 5% o le kulukose ma le inisalini. Toe faʻafoʻisia le masani masani o elemene elemene e faʻaaoga ai vaifofo o iai le potassium, magnesium, phosphates. E masani ona mumusu tagata tomai faapitoa e faʻafeiloaʻi le sodium bicarbonate.

O togafitiga e faʻamanuiaina pe afai e faʻamavaeina faʻamaʻiga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le kulūkose e latalata i tau faʻatatau, o tino o le ketone e le maualuga, electrolyte ma le kulimi o le toto e latalata i tulaga faʻapitoa. O maʻi, tusa lava poo le a le ituaiga maʻisuka, o loʻo faʻaalia ai togafitiga insulin i le falemaʻi.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo tuʻuina atu ai fautuaga mo le faʻaitiitia o le suka o le toto.

Puipuiga

E tele auala puipuia e faʻamoemoe e puipuia ai le maʻisuka. Ae leai se auala na faamaonia le aoga.


"alt =" ">

O faʻasologa e mafai ona tolopo mo se vaitaimi le tumau, ae e le mafai ona taofia.

Carbohydrate metabolism i talavou


Na maua i lalo ifo o tulaga talitutusa, o talavou e faʻaalia le maualuga o le hemoglobin glycated nai lo tagata matutua, e ui i le tele o tui o le inisalini. O le insulin e maualuga lava le maualuga i le talavou nai lo se tamaitiiti e tasi le tausaga pe 20 tausaga le matua.

O lenei tulaga e faʻaalia i le fesoʻotaʻiga ma le mea moni e faapea, o le maualuga o le tupu o le tuputupu aʻe i le vaitaimi o le augatupulaga e toetoe lava a faaluaina, ma le gasegase o le tino i le toeitiiti 35%. O lenei mea e mafua ai le gasegase o le gaʻo ma ua sili atu le tele o gaʻo gaʻo maualalo, ua faʻaaogaina e maua ai le malosi, ma ua faʻaitiitia le lagona o le insulin.

O le aafiaga o le inisalini i talavou e 30-47% lalo ifo i luga o se tagata gasegase e 21 tausaga poʻo le matua. O le mea lea, pe a taitaia le togafitiga o le inisalini, e tatau ona faʻaaoga tele tui o sauniuniga inisalini, faʻateleina le tele o taimi ole pulega.

O aʻafiaga o mafaufauga e aʻafia ai le ala o le maʻisuka e aofia ai:

  • Tulaga maualuga o le popole.
  • Faʻaaloalo i meaʻai.
  • Aga masani leaga.
  • O le atuatuvale ma le taua o le tagata lava ia.

O le mea lea, i le tulaga o faʻafitauli e tulaʻi mai pe a matauina le taumafataga ma togafitiga, i nisi tulaga e tatau, faʻaopoopoga i le endocrinologist, e faʻamalosia se fomaʻi mafaufau e faʻasaʻo amio.

Suʻe suʻa toto


Le iloa o le maʻisuka, o se suʻesuʻega o le anapogi glycemia. O faʻamatalaga mo lona faʻatinoga e mafai ona avea ma se faʻasologa o le gasegase ma le faʻaalia o faailoga masani o le maʻisuka: o se talavou na amata ona inuina le tele o vai ma e masani ona asiasi i faletaele, e ui lava i se manaʻoga lelei ma le faateleina o le taumafaina o le manogi suamalie ua faaitiitia.

E le gata i lea, e mafai e mātua ona maitauina le malulu, faʻafefe ma le suamalie o le paʻu, mataʻu mucous mu, faateleina le vaivai, faʻaleagaina, ma le le fiafia. O le mafuaʻaga mo le suʻega atonu o le maualuga o le toto maualuga ma le leaga o le vaai.

Afai o loʻo suʻesuʻeina le tamaititi mo le taimi muamua, ona faatonuina lea ole suʻega toto mo le suka, lea e faia i le taeao ao lei 'ai. E tatau ona faʻamaʻalo aʻo lei faia le suʻesuʻega mo le 8 itula mai le 'ai, mo le 2-3 itula mai le ulaula ma le faʻamalositino, soʻo se mea inu, vagana ai vai. O le suka toto mo le 13-16 tausaga o le 3.3 - 5.5 mmol / l.

Afai o le maualuga o le glycemia e le sili atu i le 6.9 mmol / l, ae maualuga atu nai lo le masani, ona faʻamaonia lea o le faʻamaoniga o le vaivai o le carbohydrate i se suʻega faaopoopo i le utaina o le kulukose, ma afai o le toto e sili atu nai lo le 7 mmol / l o le suka, o le finau a le fomaʻi o le maʻisuka.

Mafuaaga o le le maua o le maʻisuka e maua i le maʻisuka:

  1. Faʻasologa o maʻi ate.
  2. Aveina o fualaau o loʻo i ai hormones.
  3. Faʻailoga o fatugaʻo.
  4. Faʻamaʻi poʻo le faʻamaʻi o le gland.
  5. Pituitary poʻo le hypothalamic metabolic disorders.

O le hyperglycemia sese e mafai ona tupu pe a fai o meaʻai na faia aʻo lei faia le suʻesuʻega pe na i ai le faʻalavelave, poʻo le faʻamalositino, ulaula, ave faʻamalosi o le steroids, malosi o mea inu po o le caffeine.

O le toto maualalo maualalo e mafua ai le mumū i totonu o le manava po o le manava, faigamalo o le tino, faʻaitiitia le maualuga o hormones o gutu o le tino ma le vevela, mea oona, afaina o le faiʻai.

O nisi gasegase fatu e mafua ai le maualalo o le toto suka.

Lisi o tulaga maualuga o le suka i tamaiti matutua

E tatau ona maitauina o taimi eseese o le olaga o tamaiti e mafai ona atagia ai le taua le tutusa o le i ai o le lactin i le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e oo atu i le 10-12 tausaga le matua, o ona tulaga autu e faʻaitiitia. O nisi taimi latou te mafai ona fesuisuiai ma le faatinoga o tagata matutua, e le tatau ona fefefe matua ma e le aofia ai le faʻaaogaina o fualaau.

Mo le sili atu ona faʻataʻitaʻia tulaga faatauaina o le suka mo tamaiti, e mafai ona e faʻaoga le laulau i lalo:

Tausaga tausagaFaʻamatalaga taua, mmol / l
113,3-5,5
123,3-5,5
133,3-5,5
143,3-5,5
153,3-5,5
163,3-5,5
173,3-5,5
183,3-5,5

E pei ona mafai ona faʻamasinoina mai nei faʻamaumauga, o le aoga masani o le i ai o le kulukose i totonu o se talavou ua toetoe lava a tutusa ma tulaga o tagata matutua.

O faʻataʻitaʻiga e tatau ona mafaufauina e faʻamoemoe i le itupa o laʻasaga laʻititi e mafaufau i ai:

Le aʻafiaga o suiga o le hormonal i le tino i luga o le suka o le toto

E tatau i matua uma ona iloa o le tamaititi o se teine ​​ma se tamaititi e mafai ona aʻafia tulaga taua o le kulukose, lea e fesoʻotai ma mafuaaga o le physiological, mafaufau.

I le taimi nei, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o se maʻi "suamalie" i totonu o le tino, lea o le a vave ona suia ai le tulaga o mea tutupu, ua matua faateleina.

O le tele o taimi, o lenei mea matautia e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona o le tino ma siama i le inisalini. I totonu ole siosiomaga faafomaʻi, o lenei faagasologa ua taʻua o le inisalini ma mafua ai le maualuga o le suka.

E sili atu ona lamatia lenei tulaga i le le lava o le pulea o le maʻisuka. Ina ia faʻaleagaina le tulaga, o le manaʻoga o se talavou e le avea ma se "gutu paʻu" i totonu o le kamupani e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o meaai leaga, ava malosi ma tapaa tapaa.

PO le suʻesuʻeina o se tamaititi ua avea ma faʻafitauli sili atu ona faigata, ma o nisi taimi e lamatia ai. O nei gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia ma le maʻisuka.

O le mea lea, e matua taua lava i lenei vaitau o le vaitau e sili atu le gauai atu i lau tama ma faʻamalositino le tulaga o le soifua maloloina.

Faʻapogai o le vavaeeseina o le kulukose mai le masani i le tupulaga talavou

O le gasologa o le vaitaimi o le gasolosolo taimi e oʻo atu ai i faafitauli eseese i le togafitiga o le tele o maʻi.

O le taimi lenei o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o fua o le suka, o meaʻai e le talafeagai, e le o faʻataunuʻuina tofiga o fomaʻi, ma o amio e faʻaalia i se maualuga maualuga o tulaga lamatia.

O le faagasologa o le faateleina o le puleaina o le gland sex ma grenesal gland ua avea ma mafuaaga o le itiiti o le lagona o le tino i le inisalini.

O ia itu uma e mafai ona faaosofia ai le soliga o le faiga o metabolic, ma, o se taunuuga, o le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, i talavou, atonu e lua ni filifiliga mo le atinaʻeina o mea tutupu i lactin level.

Faateleina le fua faatatau

O le fesuiaiga mai tulaga faatauaina i le itu o le tuputupu ae o loo taua i totonu ole siosiomaga faafomai e pei o le hyperglycemia.

O le fatuga o le hyperglycemia e mafai ona:

  • le le pulea lelei o le taumafa o meaʻai ei ai le suka,
  • le mautonu o le fulufulu vevela, pituitary gland, slanderland,
  • maʻi faʻapitoa, e mafua ai le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini i le tino,
  • mamafa tele
  • popole i le tino
  • leai se faamalositino
  • faʻamaʻi faʻavaitaimi o se natura faʻapitoa,
  • o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina-e le o iai ni hormones mo se taimi uumi.

Faʻaititia le fua

I talavou, o le taua o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faʻaititia ona o:

  • afaina o le tino
  • lisi le lelei
  • tulaga faʻaleagaina i totonu o le faiʻai,
  • toe le manuia
  • o mea sese a le tagata i totonu o le mea o loʻo i ai meaʻai - enteritis, gastritis, pancreatitis, gastroduodenitis,
  • mafaufau loloto-mafaufau,
  • ala faigata o faamaʻi masani,
  • susu i le pancreas,
  • arsenic oona, chloroform,
  • sarcoidosis
  • epilepsy.

Faailoga o le maʻisuka i le talavou

O faʻamuamua o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona faʻaalia mai i le matua lava. Ae ui i lea, ei ai tulaga pe a "pepe" le pepe ma, i le avea ai ma se talavou, ua le toe i ai se ituaiga o togafitiga. O lenei tulaga masani mo tulaga e le maua ai e le tamaititi le malosi o le mafaufau, e le afaina i ni gasegase tuga e faʻavaivaia ai le tino.

Afai o mea uma lava e tupu i le faafeagai, ona oʻo ai lea o le tauleʻaleʻa i le tele o taimi i le faʻaaliga o se ata faʻamaʻi atoatoa o le maʻi "suamalie".

O le faateleina o osofaʻiga o le fia inu o le mea taatele lea o le tuputupu ae o le kulukose. E tatau ona manatuaina o faailoga o le ituaiga I ma le maʻisuka II i tama talavou e talitutusa ma mea na matauina i le matutua tagata o tagata.

I le taimi muamua, o se tamaititi o loʻo i ai se faʻafitauli faʻapitoa e pei o:

  • faateleina le galala, faʻaalia manino i le po,
  • faamagoina mai le mucosa oral,
  • faʻaopoopoga o le faʻasolosolo i aso taitasi ma le faʻateleina o le faʻasalaga urinary,
  • paʻu mago, mucous membrane, ona o le faateleina o le leiloa,
  • fesuiaiga mataga i le mamafa o le tino i le itu o le faateleina pe faaitiitia,
  • faʻalauteleina le 'ai, lea e sili ona taatele mo le maʻi II,
  • popolega lautele, vaivai, vaivai,
  • sasaina o le paʻu,
  • numera o pito i luga, pito i lalo,
  • faanatinati le vaʻai, vaʻaia le vaʻai.

Faailoga o le maʻisuka talavou e mafai ona faʻaalia uma i le taimi e tasi pe mafai foi ona tutupu faasolosolo malie, aʻo alu i luma le maʻi. Faatasi ai ma le le iloa lelei o le maʻisuka ma le amataina o togafitiga o fualaau faasaina, o le gasegase o le faamai e oo atu ai i faafitauli e faigata ona togafitia.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i tulaga maualuga o le suka i tamaiti o vaitausaga eseese i le vitio:

Tupulaga talavou, ona o latou tausaga, faapea foi ma suiga o le hormonal o tutupu i totonu oo latou tino i lenei laasaga oo latou olaga, e matua faigofie lava i ituaiga eseese o faamaʻi. O nisi oi latou e le o se tulaga ogaoga matautia, ae o isi e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matuia e ono suia ai lo latou olaga atoa i le lumanai.

Faatasi ai ma le siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o meaʻai, aʻafiaga o le tino ma le mafaufau, o le gaioiga a se talavou, o le faʻasolosolo faʻatoʻatelega ma le suiga i tulaga o mea faʻalogo ua mafai ona aʻafia ai le moni o le faʻamaʻiina o le maʻi.

Mo lenei mafuaʻaga, o le taimi lea o le olaga e tatau i matua ona sili atu le gauai atu i la latou tama ina ia taofia le amataina o taunuuga le lelei.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Glycemia pulea le telesi o le maʻisuka


O le fua o le suka e tatau ona iai i le maʻisuka ia le itiiti ifo ma le 2-4 taimi i le aso. E tasi le naunautaiga e tatau ona faia aʻo leʻio momoe e taofia le hypoglycemia i le po. E le gata i lea, e tatau ona e mataʻituina pe a suia suiga i meaʻai, mea tau taaloga, faʻamaʻi faʻamaʻi, suʻega.

E taua tele le tausia o faamaumauga o fua o suka ma inisalini ua uma ona tusia. Mo talavou, o le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o polokalame faapitoa ua fuafuaina mo gaosi eletise.

O aʻoaʻoga mo talavou i le maʻisuka aʻoga e tatau ona amanaʻia fautuaga mo le fetuunaʻi o fualaau i tulaga e le masani ai: aso fanau, ava malosi, meaʻai vave, taʻaloga poʻo le faʻamalosi i meaʻai ma inisua.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka poʻo le faʻatulaʻi faʻatulaʻi, e manaʻomia ona faʻaitiitia le vaega o meaʻai poʻo faamalositino. O se tasi o filifiliga o le faateleina lea o le fua o le inisalini puupuu, ae ia manatua pea o isi tui e mafai ona oo atu ai i le maualalo o le gaʻo, faapea foi ma le insulin i luga ifo o le maʻi.

O taiala mo togafitiga talafeagai o le maʻisuka i tupulaga talavou o:

  • Ole maualuga o le glycemia o le 5.5-5.9 mmol / L.
  • Glycemia pe'ā uma ona 'ai (pe a maʻea le 120 minute) e laʻititi i le 7.5 mmol / L.
  • Ole alalaupapa lipid (i le mmol / L): cholesterol e oo atu i le 4.5, triglycerides i lalo ifo o le 1.7, LDL e itiiti ifo i le 2.5, ma le HDL maualuga atu i le 1.1.
  • O le hemoglobin glycated e masani lava i lalo o le 6.5%.
  • Toto toto e oo atu i le 130/80 mm RT. Art.

Ina ia ausia ni sini faʻamalieina e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona naʻo le taimi e fuafua ai se taumafa.

E tatau foi ona e fuafuaina le aofaʻi o carbohydrates e ave ma se fualaau o le inisalini, lea e mafai ona fesoasoani ia latou gaioiga.

Faʻafefea ona puipuia le hypoglycemia i se talavou o loʻo maua i le maʻisuka?


O le togafitiga malosi o le inisalini, o le togafitiga autu mo le maʻisuka ituaiga 1 i le talavou, faapea foi ma mea e le masani ai ma sili atu nai lo le masani faaletino o mea taua ia mo osofaiga o le hypoglycemic. O le mea lea, o ia tagata gasegati e tatau lava ona i ai i taimi uma ia i latou suamalie suamalie po o gaʻo suka

Faʻatasi ai ma sina tulaga maualuga, o le hypoglycemia e faʻaalia i osofaʻiga o le fiaaai, lea eo mai faatasi ma vaivaiga, maʻi tiga, fefe lima ma vae, amioga ma suiga o le amio - sili atu le le fiafia poʻo le faʻavauvau. E mafai ona maua e le tamaititi le vaivai po o le faʻaleagaina o mea.

Faʻatasi ai ma se tulaga maualuga, atonu o le a le maua e le tauleʻaleʻa o latou tulaga i avanoa, amio le talafeagai ae le o nofouta i le ogaoga o le tulaga, ma tali malosi atu i togafitiga togafitiga. Faʻasalaga ogaoga, e paʻu ai tamaiti, ma faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Tulafono faʻavae mo le puipuia o le hypoglycemia:

  1. E le tatau ona paʻu le suka i le 5 mmol / L.
  2. Ia mautinoa e fua le glycemia ao lei moe.
  3. Afai o le kulukose e maualalo ifo nai lo le 5 mmol / l aʻo leʻi 'ai, ona leai lea o se tui aʻo leʻi' ai, e tatau i le tamaititi ona 'ai muamua, ona fuaina lea o le suka ma faʻaaogaina le inisalini.
  4. Aua le inu ava malosi i luga o se manava leai.

O le faamalositino e masani ona taitaiina atu ai i le hypoglycemia, e pei o le manaomia o le kulukose i le maso o le tino ua faateleina, ma faatasi ai ma faamalositino malosi, ua faaitiitia ai faleoloa glycogen. O le aʻafiaga o le taʻalo i taaloga e mafai ona tumau mo le 8-10 itula. O le mea lea, mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e fautuaina ia tuu i lalo le fua o le insulin o loʻo faʻatinoina i taimi o le umi o taʻaloga.

Ina ia taofia le osofaia o le hypoglycemia i le po, e tatau ona e 'ai i le taimi ma a maeʻa faamalositino. E manaʻomia e tamaiti talavou meaai i le 45 minute. I lenei tulaga, e tatau ona e maua le afa o carbohydrates mai fua, ma o le vaega lona lua e tatau ona iai ni vailaau faʻamalosi faʻamalosi - mo se faʻataʻitaʻiga, suauu sisi. Faʻatasi ma le hypoglycemia faifai pea, e faʻafeiloaʻi vasega i taeao.

Mo le togafitiga o le hypoglycemia malu poʻo le faʻaleagaina, e tatau ona e ave le 10 g o le kulukose i fualaau (tasi ipu vai suamalie poo se vaiinu suamalie). Afai e le mou atu faailoga, ona maeʻa lea o le 10 minute - toe fai. Faʻatasi ai ma se tulaga maualuga o le faʻaitiitia o le suka, e tatau ona tui le glucagon, pe a uma ona 'ai le tamaitiiti.

O le lamatiaga o osofaʻiga faifai pea a le hypoglycemia i le maʻisuka, o le faia lea o le faiʻai o le a faʻagasolo malie ona atinaʻe, lea e mafai ona faʻaititia ai tomai faʻapitoa i le lumanaʻi. Mo tamaiti, o se faʻalavelave faʻalavelave atonu o le tali a le tupulaga i na ituaiga o amio lē pulea.

O le mea sili ona lamatia i le talavou o le faʻaaogaina o le ava malosi ma le faʻaogaina o le hypoglycemia. E tatau ona manatua i le mea e tupu i se osofaiga ogaoga, e le aoga le glucagon i le tala o le ava malosi, o le mea lea e manaomia ai e le tamaititi le falemaʻi faʻanatinati ma le faʻaogaina o le faʻafitauli o le kulukose.

O se tagata atamai mai le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le maualuga o le toto toto.

Faailoga o le maʻi

Faailoga o le faʻamaʻi atonu e muamua oʻo mai ao leʻi oʻo i le sefulu tausaga. O le tele o taimi, o lagona o le maʻisuka latou te lagonaina i latou i le talavou mai le 12 i le 16 tausaga, i teine ​​- mai le 10 i le 14 tausaga. E tatau ona maitauina o lenei vaitau e faʻaalia e se toe fetuutuunaiga lautele o le tino, o totoga ma suauʻu uma o loʻo faʻaogaina suiga faʻavaomalo.

O le mafuaaga lena e tatau ai ona mataʻituina ma le totoʻa le soifua maloloina o talavou, ia maitau uma faailoga le masani ai i suiga o le setete, ina ia le misia ai uluai faailoga o le maʻi.

Faitau foi Auala e iloa ai le maʻisuka i fafine

  1. Polydipsia o se galala malosi, o se tamaititi inu i se aofaiga tele o le vai.
  2. Nocturia - faʻafiafiaga urination i le po. O se tamaititi e masani ona masani i le po e sili atu nai lo le ao;
  3. Faateleina le manaʻo.

E 'ai lelei tamaiti ma' ai tele, faʻatasi ai ma ni faailoilo o le paʻu o le mamafa, faʻalavelave, ma o nisi taimi o le vomiting. Faʻasalaga faʻapitoa. Aemaise lava uiga mo talavou nai lo tamaiti laiti.

O lenei faailoga e fesootaʻi ma le mea moni o le kulukose e aliali i le urini a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o le pH o suiga o le urine, e afaina ai foliga mucous o le tino, ma le paʻu o le perineum.

  • Faʻitiʻitia le faʻatinoga, vaivai, le faʻalagonaina o le faʻalagona: o le faʻafefe o le faʻaleagaina e suia i le le mautonu, le fiafia, loimata.
  • Pionsular skin lions e faigata ona togafitia.

    O nei faʻamaoniga e fesoʻotaʻi ma le mea moni o le maʻisuka e le gata ina suia le paleni-o le paleni o le urine, ae o le paʻu foi o le paʻu. O meaola faʻapitoa e faʻapupulaina le faigofie, faʻateleina ile luga o le epidermis, ma o le paʻu o le dysbiosis e atiaʻe.

  • E masani ona maua mai le maʻisuka ma faʻamaoniga o togafitiga mai le manava o le tino: bronchitis, pneumonia.
  • E mafai e se tamaititi ona sogisogi mai le acetone mai lona gutu, e mafai foi e le mimi ona maua le manogi e tasi.
  • Matua, aiga e tatau ona matua gauai atu i le soifua maloloina o talavou i le vaitau ao lumanaʻi le matutua, tuusao i se matua taua. O faʻamaʻi pipisi o le endocrine e mafai ona avea o se toe fetuutuunaiga o le tino, ma o le a mafua ona o le matua.

    Taua! O le aʻafiaga o le tuʻuina atu o faʻamaʻi o le maʻisuka faʻamaʻi i faailoga o le lalelei e matua maualuga lava. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le leiloa o taimi taua ma togafitiga lē lelei.

    Le aʻafiaga o le maʻisuka i le tuputupu aʻe o talavou

    E pei ona taua i luga, o le tamaititi e faamatalaina i le malosi o le galuega o le endocrine i lona atoaga. O le atinaʻeina o le maʻisuka i le vaitau lenei e mafai ona oʻo atu ai i le tele o taunuuga.

    1. O se faʻaitiitia o le tuputupu ae o le tamaititi, o se taunuuga, i le tuai ona faʻaleleia o le tino. E mafua ona o le le lava o le inisalini i totonu o le toto e tau atu ai i le "matelaina" o le tino, o le pala o le tino i luga o siama e sili atu nai lo le faagasologa o gaioiga, o le ponaivi ma le musika e le mafai ona tupu, ma e le maua se aofaiga o le hormone tupu.
    2. O teine ​​e ono oʻo i le faʻalavelave o le vaʻavaʻavalea, leai o se faʻagasologa o le tino, faʻalauteleina le totoina i totonu o le potu, mala o le tino toto.
    3. O faʻasolosolo pea o le paʻu o le paʻu o le paʻu e oʻo atu ai i le loloto o laʻau faʻavali.
    4. O faʻasalaga o le faʻaleleia o le faʻaleleia o le tino e faʻaosofia ai faʻafitauli o le faʻalagonaina o le faʻalagona, faʻalavelaveina le fetuunaiga o le mafaufau o se talavou i se au.
    5. O faʻamaʻi faʻamaʻi o gaʻo eseese ma tino (pulmonary, pathology of the system) e faʻavaivaia ai le tino puipuia o le tino, faʻaosofia ai le tupuga mai o faʻamaʻi maʻi.

    Faitau foi Le aʻafiaga o le atuatuvale i le suka o le toto.

    E liua se liʻo mataʻutia. O le auala e alu ese mai ai e tatau ona sailia vave ma na o le fesoasoani a se fomaʻi - o se tagata e finau o le a faia se faʻamaonia saʻo, ma afai e foliga mai o le maʻisuka, ona ia faatonuina lea o se togafitiga talafeagai.

    Togafiti

    O le togafitiga saʻo e faʻatulagaina na o tagata taʻitoʻatasi e le endocrinologist pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻa, talaʻaga faafomaʻi, faitioga, ma suʻesuʻega o faʻamaoniga o le maʻi. E aofia ai e le gata o faʻasalaga faafomaʻi, ae o meaʻai foi, o le tufatufa atu o faʻafitauli faaletino, lagona faʻalagona.

    Muamua lava, e tatau ona faʻamautuina le ituaiga o maʻisuka i se talavou: inisalini-faalagolago pe tutoʻatasi. E faavae i luga o lenei, o le togafitiga fualaau faasaina ua faatonuina. O le auala aoao i togafitiga e aofia ai mea nei.

    1. Tofiaina o togafitiga talafeagai mo fualaau faasaina: i le tulaga o le insulin-faalagolago-form - filifili ma le faaeteete o le inumaga o le inisalini, pe afai e mafai, fetuutuunai le maualuga o le suka o le toto ma le fesoasoani a le sui o le hypoglycemic - filifilia o fualaau saʻo ma tulafono mo le latou pulega.
    2. Faʻasaoina o meaʻai ma le faʻaleleia o meaʻai. Faʻaitiitia le fuainumera o meaʻai gaʻolaʻo māmā ile digestible i se mea e talia. Faʻaaogaina o mea taumafa vave. O oloa e aofia ai mea faʻapipiʻi vailaʻau. Folasaga i le taumafa i mea taumafa e maua i vitamini, elemene elemene, fiber, e le faʻafefe ai le gastrointestinal tract. O fualaau nei: buckwheat, oat, sana, saito, o se mea maualuga o fualaʻau, fuālaʻau mata ma ituaiga meaʻai. Faʻasalaga o gaʻo gaʻo, iʻa, falai, meaʻai vevela ma meaʻai.
    3. Ina ia faasaʻoina le faʻaalia o lagona faʻaletonu, faʻavave i le atinaʻeina o le tino, e talafeagai ia taaloga.

    O se faʻamaoniga o le maʻisuka e le o se faasalaga. Faatasi ai ma se suʻesuʻega taimi ma togafitiga talafeagai, toetoe lava atoa le taui atoa ma se maualuga maualuga o le olaga ua mautinoa.

    Tauleʻaleʻa - Faʻataʻitaʻiina le Faʻateʻaina o Maʻisuka

    O le gasegase o le maʻisuka i le talavou e iai ona uiga. I le taimi nei, suiga o le hormonal e tupu i totonu o le tino, lea e faʻaalia mai i fafo e ala i le saoasaoa o le tuputupu ae faʻateleina ma le atinaʻeina o uiga feusuaʻiga lua.

    O le gasegase o le maʻisuka i lona talavou e iai ona uiga. I le taimi lea i le tino o alu fesuiaiga o mea e tutupu, lea e faʻaalia i le faʻavavevaveina o le tuputupu aʻe faʻateleina ma le atinaʻeina o uiga faʻailoga lua.

    O le tuputupu ae malosi ma le tamaititi e faʻatulafonoina e le tuputupu aʻe o le hormone ma hormones sex, o le gaioiga o loʻo faʻatatau i le isi itu o le aafiaga autu o le insulin - o lea ua taua ai i latou o hormones contra-hormonal. E le gata i lea, i talavou, o le lagona o le musika ma le tino o le tino i le gaioiga o le inisalini e faaitiitia, o lona uiga.

    ua faʻamoemoeina le faʻamalosia o le insulin physiological. O se taunuuga fesuiaiga i le suka toto e mafai ona mataituinalea e faigata ona faʻatonutonu.

    E le tatau ona galo ia i tatou le aoga lelei o le gaioiga faaletino.

    E le tatau ona galo ia i tatou le lelei o le faatinoga o le gaioiga faaletino i lenei vaitau taua ma le faigata i le taimi o le maʻisuka.

    O le faamalositino i lalo o ni tulaga faapitoa e aʻafia ai le suka o le toto, e saofaʻi ai i lona faʻasologaina, ma faʻapupulaina ai foi le lagona o le tino i le inisalini.

    O le mea lea, o gaioiga faʻaletino e tatau ona mamanuina ma fuaina. E le gata ina faamalosia ai le tino, ae e aumaia ai foi le malosi ma le lelei o lagona.

    O le iloaina o foliga o le maʻisuka i totonu o se talavou, faʻaeteete pulea oe lava e faʻatagaina oe e ola i lenei vaitaimi sili ona faigata ma le mamalu ma aloese mai le atinaʻega o faʻafitauli.

    Tomaʻi tagata matutua

    Matou te fautuaina e muamua faitau lau tusi "Matemaʻi i Tamaiti" ma "Type 1 Diabetes i Tamaiti". I le tusiga o aso nei, o le a tatou talanoaina mea e maua e le maʻisama talavou. O le a tatou iloiloina pe faapefea ona saʻo le amio mo matua ma le tagata maʻi o le maʻisuka lava ia ina ia faʻatuai ai faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, pe sili atu foi, ia taofia uma ai.

    I le taimi o le matua, o le vasega o le maʻisuka i talavou e masani lava ona faʻateleina

    O se talavou e saili e faaali lona tutoatasi. O le mea lea, o mātua atamamai o loʻo faasolosolo malie ona faʻafesoʻotaʻia le tele o tiute mo le puleaina o le maʻisuka ia te ia. Ae oʻo lava i le matua, e le o tagata talavou uma e mafai ona mataʻituina ma le totoʻa lo latou ola maloloina. O vaega o le mafaufau e tele sona sao i le togafitia o le maʻisuka a le tagata matua.

    O a faailoga patino o le maʻisuka i talavou

    O lenei lomiga o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga "Faailoga o le maʻisuka i tamaiti" i le vaega "E i ai ni faailoga faapitoa o le maʻisuka i talavou?" I le lautele, o faailoga o le maʻisuka i talavou e tutusa ma tagata matutua. O uiga o le maʻisuka i le tauleʻaleʻa e le toe fesoʻotai ma faʻamaoniga, ae i auala mo togafitiga o lenei maʻi ogaoga.

    I le taimi muamua o suʻesuʻega o le maʻisuka, e masani lava ona maua e le tauleʻaleʻa le paʻu paʻu ma le mucous membranes ona o le gasegase ogaoga. O le maʻi susu e ono aliali i luga o alafau, muaulu poʻo le auvae. I luga o le mucous membrane o le vavagana o waha, atonu o le a veveve pe stomatitis (mumū).

    O le maʻisuka e masani ona taʻitaʻia ai le seborrhea (dandruff) i luga o le anufe, ma paʻu i alofilima ma alofilima. Le laugutu ma le mucosa e masani ona mumu, mago. I tamaiti ma talavou, o le faʻalautele o le ate e masani ona lauiloa i le taimi muamua o le suʻesuʻega o le maʻisuka. E alu pe a faʻaitiitia le suka o le toto.

    O vaega o le maʻisuka ao talavou

    I le taimi o le matua, o le vasega o le maʻisuka i tupulaga talavou ua sili atu ona mamafa, mo mafuaʻaga o le physiological ma mafaufau. I le taimi nei, o le suiga o le hormonal i le tino e vave suia vave, ma e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i le inisalini.E taʻua lenei mea o le insulin, ma e maualuga ai le toto pe afai e le lelei le puleaina o le maʻisuka.

    E le gata i lea, o le taumafai e aua le vaʻavaʻaʻi ma uo, o nisi talavou e misia i nisi o taimi le inisalini o le inisalini, faʻaaogaina le meaʻai ma le ava "mo le kamupani" poʻo le fafaguina o taumafataga. E faigofie tele i amioga faʻatiga ma le lamatia, lea e ono matautia tele mo le maʻisuka ona o le lamatiaga o le hypoglycemia.

    Taulimaina o le maʻisuka talavou

    O le sini aloaia o le togafitia o le maʻisuka a le tagata matua o le faatumauina lea o le hemoglobin glycbin HbA1C o le va o le 7% ma le 9%. I tamaiti laiti, o lenei faailo atonu e maualuga atu. Afai e sili atu i le 11% le hemoglobin glycated, ona manatu lea o le maʻi suka e le lelei le puleaina.

    Mo lau faʻamatalaga, o le fua o le hemoglobin glyc i tagata soifua maloloina e 4.2% - 4.6%. O vailaau faʻapitoa e talitonu, afai o le HbA1C o le maʻisuka e 6% pe maualalo, ona lelei lea ona puleaina le maʻi. Ae e manino lava o lenei mea e matua mamao lava mai le faʻamaoniga o tagata ei ai le gaosiga o le gaʻo gaʻo masani.

    Afai o le hemoglobin glycina o loʻo tausia i le 7.5% poʻo le maualuga, o aʻafiaga e ono aʻafia ai le maʻisuka e ono tupu i totonu ole 5 tausaga. Afai o lenei faailo mai le 6.5% i le 7.5%, ona mafai lea ona faʻamoemoe i le 10-20 tausaga. Ae faʻapitoa le faateleina o le lamatiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

    O le mea moni, o se talavou o loʻo faʻamoemoe e ola i le isi 60 tausaga poʻo le sili atu e le mafai ona ia pulea le maʻisuka mai le 7% i le 9% i le maualuga o le HbA1C. O le mea e lelei ai, o loʻo i ai se auala sili e faʻaitiitia ai lou toto suka ma faʻaauau ona latalata i mea masani.

    Meaʻai laiti-kapiti mo le togafitia o le maʻisuka talavou

    Ua mamanuina la matou 'upega tafaʻilagi e faʻaleleia ai se taumafa maualalo o meaʻai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Na foliga mai o le itiiti ifo o le gaʻo o le suka o le maʻisuka e taumafa, o le faigofie foi mo ia ona faatumauina lona suka toto e latalata i tulaga masani. O a tatou tusiga autu tatou te fautuaina le faitau:

    O se meaʻai maualalo-carbohydrate e lelei tele mo le puleaina o le maʻisuka talavou, e pei o tagata matutua matutua. Leai se mea e te fefe ai o le a afaina ai le tuputupu ae ma le atiina ae o le tino o se talavou. Mo le tuputupu aʻe masani, e le manaʻomia le faʻaaogaina o le tele o mea inu.

    O le a faigofie ona e mauaina lisi o palatini taua (amino acids) ma gaʻo (oona gaʻo taua). E tatau ona faʻaumatia o latou tagata i meaʻai, a leai o le a maliu o ia mai le vaivai. Ae o le ae le mauaina se lisi o mea e gaosi ai gaʻo, e tusa lava po o le a le tele o loʻo e sailia, aua e leʻo le natura. I lenei tulaga, o gaʻo vailaʻau e afaina i le maʻisuka.

    Afai o se tamaititi e alu i luga o le meaʻai maualalo pe a maeʻa ona iloa le maʻisuka, ona umi lea o lona umi o le "honeymoon" - atonu o ni nai tausaga, poʻo lona soifuaga atoa. Talu ai o le uta o le carbohydrate i luga o le pancreas ua faʻaitiitia, ma o le faʻaumatiaina o peta peta e maua ai le inisalini e faʻaitiitia.

    Meaʻai mo le maualalo o meaʻai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua iinei.

    O le toto o le kulukose toto malosi mo le maʻisuka i se talavou

    I le maʻisuka, o se taumafataga maualalo ole tino gaʻo e galue lelei naʻo le tuʻufaʻatasiga ma le mataʻituina o le toto kulukose. O lona uiga e tatau ona faʻaaoga le mita 4-7 taimi i aso uma.

    E tusa lava po o le a le talavou e manaʻo e totogi tele le gauai i le puleaina o lona maʻisuka e faalagolago i ona matua ma le siosiomaga o loʻo i ai o ia. Taua! Ia mautinoa e saʻo le mita.

    Afai o loʻo 'pepelo' o ia, ona faʻaaogaina lea o gaoioiga uma mo togafitiga o le maʻisuka.

    O a isi tala e aoga ia te oe:

    • E faapefea ona fua le fua o le toto i le glucometer,
    • Fuafuaga o togafitiga o le inisalini.

    Tuua Lau Faamatalaga