Togafitiga mo togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

(Ituaiga maʻisuka ituaiga 1)

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiae i tupulaga talavou ua taʻi 18-29 tausaga.

Faʻasaga i tua o le tuputupu aʻe, ulufale i se ola tutoʻatasi, e iloa e se tagata le faʻavaivai tumau, o masaniga leaga e maua ma mauaa.

Ona o nisi o faʻafitauli faʻapitoa (pathogenic)- faʻamaʻi viral, faʻateleina o le taumafa ava malosi, ulaula, atuatuvale, meaʻai talafeagai, se faʻasologa o le gasegase i le meaʻai, maʻi pancreatic - ua amata ona tupu se maʻi mimiti.

O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni o le tino o le tino e amata ona tauivi ma ia lava, ma i le tulaga o le maʻisuka, o osofaʻiga o peta o le pancreas (motu o Langerhans) e mafua ai le inisalini. E oʻo mai le taimi e faʻaaoga ai e le pancreas le mea e tatau ai ona maua mai i totonu ia te ia pe maua mai i le tele o mea.

O le ata atoa o mafuaaga mo lenei amioga o le puipuiga o le tino e le manino i saienitisi. Latou te talitonu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e afaina i faʻamaʻi ma mafuaʻaga tau kenera. I Rusia, e tusa ma le 8% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga l. O le maʻisuka ituaiga L e masani lava o se faʻamaʻi o tagata talavou, talu ai o le tele lava o tulaga e tupu ai i le talavou po o le talavou.Ae ui i lea, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i se tagata matua. O peta gaʻo peta e amata ona paʻu i lalo i le tele o tausaga aʻo lumanaʻi oʻo mai faailoga autu. I le taimi lava e tasi, o le tulaga o le soifua maloloina o le tagata e tumau pea i le tulaga masani masani.

O le amataga o le faamai e masani lava ona afaina, ma e mafai e se tagata lava ia ona faamatalaina le aso o le amataga o faailoga muamua: o le fia inu pea, o le faifai pea, o le fia aai ma, e ui lava i taimi uma e taumafa ai, paʻu o le mamafa, vaivai, ma le faaletonu vaaia.

E mafai ona faamatalaina lenei mea e pei ona taua i lalo. O suauʻu peta pancreatic beta ua faʻaumatia e le mafai ona lava le insulin, ma o le aoga autu o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O se taunuuga, o le tino ua amata ona faaputuputu le kulūkose.

Glucose- o se punavai o le malosi mo le tino, peitaʻi, ina ia mafai ai ona ulufale i totonu o le masini (e ala i le faʻataʻitaʻiga: o le gaʻo e manaʻomia mo le afi e galue), e manaʻomia se taʻavale -inisalini

Afai e leai se inisalini, ona amata lea ona matelaina sela o le tino (o le mea lea e vaivai ai), ma le kulukose mai fafo ma meaʻai e maua i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o le "matelaina" sela e maua ai le faiʻai o se faailo e uiga i le leai o se kulukose, ma o le ate ua amata ona gaoioi, lea e maua mai i ana lava glycogen fale oloa se vaega faaopoopo o le kulukose i totonu o le toto. O le tauivi ma le sili atu o le kulukose, o le tino e amata ona aveese malosi e ala i fatugaʻo. O le mea lea o le masani ai. O le tino e faʻaleleia mo le maua o le ola ma le faanatinati o le fiainu. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, ua le toe gafatia e le fatuga le galuega, o lea e i ai le vai inu, vili, tiga o le manava, ma le le atoatoa o le galuega. Glycogen faʻasao i le ate e faʻamapulaʻa, o le mea la pe a oʻo i le iʻuga, o le tino o le a amata ona faʻagasolo ona lava gaʻo gaʻo e maua ai le malosi. E faʻamatalaina ai le gau o le mamafa. Ae o le fesuiaiga o gaʻo gaʻo e faʻamalosi ai le malosi e sili atu lemu nai lo le glucose, ma o loʻo tuʻuina mai ma le faʻaalia o "otaota" e le manaʻomia.

Ketone (o lona uiga o le acetone) tino ua amata ona faaputuputu i totonu o le toto, o le faateleina o le anotusi e aofia ai tulaga e matautia mo le tino - mai ketoacidosismaafetone oona (o le acetone e faʻamavaeina le gaʻo tino o sela, e puipuia ai le ulu atu o le kulūkose i totonu, ma matua faʻalavelave ai le gaioiga o le tino tutotonu) e oʻo atu i se siama.

E mafua tonu lava ona o le i ai o se faʻaopoopoga o mea e maua i tino o le ketone i le urine e faia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 1, talu ai o le malaise leaga i le setete o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai le tagata i le fomaʻi. I le faaopoopo atu, e masani lava ona lagona e isi le lagona o le "acetone" e manava ai le maʻi.

Talu ai o le palacreatic beta cell destruction ua faasolosolo malie, e mafai ona faia se suʻesuʻega vave ma saʻo e tusa lava pe leai ni uiga manino o le maʻisuka. O lenei mea o le a taofia ai le faʻaumatiaga ma faʻapolopolo le tele o puʻe peta e leʻi faʻaumatia.

E 6 laasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1:

1. Vaʻaiga faʻapitoa e pipiʻi le maʻisuka ituaiga 1. I lenei laasaga, e mafai ona maua ni faʻamoemoega lelei e ala i suʻesuʻega o faʻamatalaga o le faʻamaʻi. O le i ai o le HLA antigens i tagata e matua faateleina ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 1.

2. Amata amata. Vailaʻau Beta e aʻafia i aʻafiaga faʻapitoa (pathogenic) (faʻamaʻi, fomaʻi, vailaʻau faʻasolosolo, ma isi), ma o le polokalama puipuia e amata ona fausia ai auupega. E le i tupu le gasegase o le inisalini, ae o le i ai o auupega e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega faʻamaʻi.

3. O le tulaga o vailaʻau.O le faʻafanoga o peta peta paneta e ala i autoantibodies o le polokalama puipuia. E le o iai ni faʻamaʻi, ae o le faʻasolosolo faʻamalosi ma le faʻamalositino o le inisalini ua uma ona iloa e ala i le faʻaaogaina o se suʻega toleniga o le kulukose. I le tele lava o tulaga, o mea faʻamaʻi e faʻafeiloaʻi ai siama o le pancreas, faʻaapogai i le inisalini, poʻo le faʻaogaina o ituaiga uma o mea faʻamaʻi faʻatasi i le taimi lava e tasi e iloa ai.

4. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le inisalini.E mafai ona faʻaalia suʻesuʻega faigatasoliafaapalepaleiglucose(NTG) mafaʻamaʻi le kulukose glucose(NGPN).

5. Moli.I lenei laasaga, o le ata o le maʻisuka ua tuʻuina mai ma nei faʻaʻailoga uma. O le faʻamaogaina o peta peta o le pancreas e oʻo atu i le 90%. Inisalini faasea ua matua faʻaitiitia.

6. Faʻataunuʻu faʻamafunaina vela beta. Inisalini e le gaosia.

E mafai ona faia se tasi e filifili ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 i na o le tulaga pe a iai uma faailoga. Latou te tulaʻi i le taimi e tasi, o lea o le a faigofie ai. O le i ai naʻo le tasi le faʻataʻitaʻiga poʻo se tuufaatasiga o le 3-4, mo se faʻataʻitaʻiga, vaivai, galala, vevela ma le vevela, e le o lona uiga o le maʻisuka, e ui o le mea moni, e taʻu mai ai se isi maʻi.

Ina ia iloa le maʻi suka,suʻesuʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe e manaʻomia mototo toto ma mimi,lea e mafai ona faʻatino i le fale ma le falemaʻi. O le auala sili lenei. Peitai, e tatau ona manatuaina o le faateleina o le suka o le toto ia te ia lava e le o lona uiga o le i ai o le maʻisuka malosi. E mafai ona mafua mai isi mafuaʻaga.

O le mafaufau, e le o tagata uma ua sauni e ioeina le i ai o le maʻisuka, ma o le tagata e masani ona tosina i le mulimuli.Ae ui i lea, i luga o le siakiina o le faailoga e sili ona faalavelave - "suamalie suamalie", e sili atu le alu i le falemaʻi. E tusa lava pe leʻi oʻo mai suesuega a le fale suesue, na matauina e fomaʻi Peretania ma Initia anamua ma tagata i Sasae o le urine o tagata mamaʻi e maua ai le maʻisuka e tosina ai iniseti, ma taʻua o le maʻisuka "maʻi suamalie suamalie".

I le taimi nei, o le tele o vailaʻau faʻapitoa o loʻo gaosia e faʻatatau i le pule tutoatasi e se tagata e maualuga le maualuga o le suka - toto kulukose totomafasi siakiia i latou.

Vaevaegamo le vaaia vaaia o loʻo faʻatau atu i falemaʻi, faigofie ona faʻaoga ma mafai ona maua e tagata uma.A e faʻatau se suʻega, ia mautinoa e faʻalogo i le aso maeʻa ma faitau i faatonuga.Aʻo leʻi faʻaaogaina le suʻega, e tatau ona fufuluina lelei ou lima ma solo. E le manaʻomia le soloina o le paʻu i le ava malosi.

E sili atu le faʻaaogaina o se nila e faʻaaogaina ma se laasaga faʻasolosolo poʻo le faʻaaogaina o se lanceti faapitoa, lea e faʻapipiʻi i le tele o suʻega. Ona faʻamalo vave lea o le manuʻa ma faʻaitiitia ai le tiga. E sili le aua nei togi le aluga, talu ai o le galuega galue o le tamatamai lima ma le paʻi faifai pea e le saofaga i le vave faʻamalolo o le manua, ma o le nofoaga e latalata i le fao. Aʻo leʻi tui, e sili atu le faʻafefeteina o lou tamatamailima. Ona ave lea o se suʻega faʻasoasoa ma tuu se paʻu paʻu o le toto i luga. E tatau ona e nofouta e le tatau ona e eli i luga o le toto pe faʻapipiʻi i se fasi pepa. E tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ina lava le faʻaleleia o le pa'ū e puʻe uma ai afa o le fanua sikolasipi. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia se matamata ma se isi lima. A maeʻa le taimi na faʻamaonia mai i faatonuga, solo le toto mai le fasi siaki ma se paʻu o le cotton. I le malamalama lelei, faʻatusatusa le lanu suiga o le suʻega faʻasolo i le fua lea e masani ona maua i luga o le pusa o suʻega.

O se auala vaaia mo le fuafuaina o le maualuga o le suka o le toto e ono foliga mai e le sao i le toatele, ae o faamatalaga e atoatoa le faatuatuaina ma lava lelei e fuafua lelei ai pe maualuga le suka, pe faatuina le fualaau manaomia o le inisalini mo le tagata maʻi.

O le lelei o le suʻega i luga ole glucometer o lo latou taugofie taugofie.Ae peitaiE tele mea lelei e maua mai i glucometers pe a faatusatusa i sikola.Latou te feaveaʻi, mama. O le taunuuga e foliga vave (mai le 5 s i le 2 minu). Se mataua o le toto atonu e laitiiti. E le tatau ona fufulu ese le toto mai se fasipepa. E le gata i lea, o faila e masani lava ona i ai le manatuaina faaeletoroni lea na tusia ai taunuuga o fua muamua, o lea la o se ituaiga o tusi o suʻesuʻega suʻesuʻe.

I le taimi nei, e lua ituaiga o glucometers.O le tagata muamua e tutusa le malosi e mafai e le mata o le tagata ona iloa ai le suiga o le lanu o le fanua suʻesuʻe.

Ma o le lona lua, faʻapitoa, o le galuega e faʻavae i luga o le auala eletise e faʻaaogaina ai le gaioiose e mafua mai i le gaioiga o le kulukose i totonu o le toto ma mea e teuina i luga o se fasipepa. O nisi mita o le kulukose toto e fuaina ai foi le toto cholesterol, lea e taua mo le tele o tagata gasegase. O le mea lea, afai o loʻo e maua se tolu faʻataʻitaʻiga: vave vave, fia inu ma le fia taumafa, faʻapea foʻi ma le gasegase, e mafai e tagata uma ona faʻaaoga le mita i le fale pe faʻatau faʻataʻitaʻiga i totonu o falemaʻi. A maeʻa, ioe, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. E tusa lava pe le o tautalagia nei faailoga o le maʻisuka, i soo se tulaga latou te leʻi tupu fua.

Pe a faia se suʻesuʻega, o le ituaiga maʻisuka muamua e fuafua, ona oʻo lea i le ogaoga o le maʻi (agamalu, agavaʻa ma ogaoga). O le falemaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona o faatasi ma ni faʻafitauli eseese.

1. Faʻaauau pea le hyperglycemia- O le faailoga autu o le maʻisuka, ao tumau pea le maualuga o le toto suka mo se taimi umi. I isi tulaga, e le o le maʻisuka uiga, o le hyperglycemia le tumau e ono tupu i tagata i le taimiafainafaʻamaʻiitolopoina taimipoʻo le le 'ai o meaʻai, e pei o le masima, pe a le pulea e se tagata le aofaiga o meaai e' ai.

O le mea lea, afai i le fale faatasi ai ma le fesoasoani o se siaki sa mafai ona iloa ai le faateleina o le kulukose o le toto, aua e te faanatinati i faaiuga. E tatau ona e vaʻai i se fomaʻi - o le a fesoasoani i le fuafuaina o le mafuaaga moni o le hyperglycemia. O le kulukose i le tele o atunuu o le lalolagi e fuaina i milligrams per deciliter (mg / dl), ma i Rusia i millimoles i le lita (mmol / l). O le suiga mo le moli / L i mg / dl e 18. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le taua o mea taua.

Glucose o le toto (mol / L)

Glucose o le toto (mg / dl)

Le ogaoga o le hyperglycemia

Mafuaaga o le maʻisuka

O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka ei ai le code ICD o le 10 - E 10. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e maua i le taimi o le aʻoga, pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga ma ua faia se siama - ituaiga 1 maʻisuka.

I lenei tulaga, o faʻamaʻi pipisi e faʻaumatia e le tino ua tuʻu le tuʻuina atu o le inisalini. O le hormone lenei e pulea le faagasologa o le faʻaaogaina o le kulukose e sau mai meaai i totonu o le tino ma liliu i le malosi.

O se taunuuga, o le suka e fausiaina i totonu o le toto ma mafai ona oʻo atu i le hyperglycemia. O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia le iniseti masani o le inisalini. A leai, o le tuputupu aʻe o le kulukose e mafai ona faʻaosoosoina ai se paʻu.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le hormone ua maua lelei, ae o sel e le o toe iloa le homone, o le mea lea e le o galu ai le kulukose ma ua maualuga lona maualuga. O lenei togafitiga e le manaʻomia ai le inosia ma le taʻua o le maʻisuka e le o le insulin. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona tupu pe a uma le 40-45 tausaga.

O ituaiga uma o le faamaʻi e le mafai ona faʻaleleia ma e manaʻomia ai le faʻamaʻoina o le suka i le olaga atoa i le toto mo le soifua lelei ma le soifua masani. I le maʻisuka ituaiga 2, o togafitiga e faʻatinoina i fuamalie e maua ai le suka, o se faʻaopoopoga o gaoioiga faʻaletino ma se taumafa malosi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e avea o se faʻaaliga mo le le atoatoa ma e sili ona matautia mo ona faʻalavelave. Ole maualuga o le suka e mafua ai suiga ogaoga i le faiga o meaʻai ma le atinaʻeina o le le atoatoa. Ole mafuaʻaga autu lenei o le faateleina o le soifua maloloina i tagata gasegase maua ile maʻisuka.

O mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le lagona o sela i le inisalini ma pe aisea ua amata ai ona suʻesuʻe le tino i le pancreas, ae o mea taua e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona iloga:

  1. Itupa ma taʻaloga. Na maitauina o tamaitai ma sui o le lanu uliuli e sili atu ona afaina i togafitiga.
  2. Faʻamaumauga. E foliga mai, i matua mamaʻi, o le a mafatia foi le tamaititi mai le maʻisuka.
  3. Hormonal suiga. O loʻo faʻamatalaina ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tamaiti ma fafine maʻitaga.
  4. Cirrhosis o le ate ma togafiti o le pancreas.
  5. Gaoioiga faʻaletino maualalo e tuʻufaʻatasia ma le le 'ai o mea taumafa, ulaula ma le ava malosi.
  6. Mafuaaga, mafua ai le faaleagaina o le atherosclerotic vascular.
  7. Faʻafeiloaʻi o antipsychotics, glucocorticoids, beta-blockers ma isi fualaau.
  8. Cushing's syndrome, maualuga maualuga, maʻi pipisi.

O le maʻisuka e masani ona atiina ae i tagata pe a uma le taʻavale ma e maua i paʻu ma angina pectoris.

E faʻapefea ona e matauina muamua faailoga?

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka e tutusa lava i ituaiga uma, na o le sili atu ona faʻaalia i le ituaiga 1:

  • le mafai ona faʻailo le fiainu - o tagata maʻisuka e mafai ona inu i le 6 lita o le vai i le aso,
  • manaʻo tele
  • e masani ona fai ma le tele o urine.

E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o isi faʻamaoniga e matauina:

  • manogi ma le tofo o le acetone,
  • matagogo
  • faʻaitiitia le mafaia ona toe faʻafouina manuaga o le paʻu,
  • paʻu faafuaseʻi mamafa ma faateleina vaivaiga,
  • moe i le moe ma osofaiga o migraine,
  • faʻafitauli i fungalfections ma malulu,
  • faʻamaʻi
  • faaitiitia galuega vaaia,
  • toto maualuga le toto
  • sasaina ma le paʻu o le paʻu.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, e tutusa lava faailoga, sei vagana ai le manogi o le acetone. Faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, e le fausia ai ni tino o le ketone, lea e maua ai le manogi manogi.

Le uiga ma mataupu faavae ole togafitiga ole inisalini

I le maʻisuka, o le faagasologa o le faʻaaogaina o le suka i totonu o siama e faʻalavelaveina, talu ai o le inisalini i totonu o le tino e laiti poʻo ua le amanaiaina e sulu. I le tulaga muamua, e tatau ona tuʻuina atu le hormone i le tino e ala i le tui.

Ae o le fualaau e tatau ona fetaui ma le aofaʻi o le kulukose e faʻasaʻolotoina mai meaai e 'ai. Tele lava pe le lava le inisalini e ono mafua ai le hypo-hyperglycemia.

O gaʻo gaʻo o se punavai o le kulukose ma e taua le iloa pe toʻafia i latou e ulufale i totonu o le toto pe a maeʻa taumafataga taitasi ina ia mafai ai ona maua le fua saʻo o le homone. E taua foi le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto aʻo leʻi faia taumafataga taitasi.

E sili atu ona faigofie mo tagata maʻisuka le teuina o se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa pe a latou ulu i faʻamatalaga o le kulukose i le taimi muamua ma le maeʻa o taumafataga, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo taumafa ma le fua o le inisalini.

O le a le iunite falaoa?

O le fua o le hormone e faʻatatau i luga o le aofaʻi o meaʻai gaʻo faʻapalaina i taimi o taumafa. E tatau i le maʻisuka ona faitauina fualaau oona e tausisia se meaai.

Naʻo naʻo gaʻo meaʻai gaʻo e faitau, lea e vave ona gauai ma mafua ai ona oso i le glucose. Mo le faigofie, o loʻo i ai se mea e pei o se "areto falaoa".

O le 'ai o gaʻo i le 1 XE o lona uiga o le faʻaaogaina o le aofaʻi o mea inu' oloʻo maua i le afa o le fasi falaoa 10 mm o le mamafa poo le 10 g.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 1 XE o loʻo aofia i:

  • se ipu susu
  • 2 tbsp. l palu pateta
  • tasi pateta alalaʻau
  • 4 punetini o vermicelli,
  • 1 moli
  • se ipu tioata kvass.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le suka o le a faʻalauteleina ai meaʻai o le suavai vave nai lo mea eleelea ma o le 1 XE e aofia ai meaʻai laiti (cereals, pasta, legumes) i le mamafa nai lo kuka.

O le tupe faʻatagaina o le XE i le aso e faʻalagolago i le tausaga, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • i le 7 tausaga oe manaʻomia 15 XE,
  • i le 14 - tama 20, teine ​​17 XE,
  • i le 18 o ona tausaga - tama 21, teine ​​18 XE,
  • tagata matutua 21 XE.

E le mafai ona e 'ai e sili atu i le 6-7 XE i le taimi.

E tatau i le maʻisuka ona siakiina o latou kulukose i luma ole taumafataga. I le tulaga o le maualalo o le suka, e mafai ona e gaosia se gaʻo tino mauoa, e pei o le sua o le suavai. Afai e maualuga le maualuga, ona tatau lea ona e filifilia se mea manogi ma le itiiti ifo meaʻai gaʻo (sanuisi, fuamoa ua gaosia).

Mo le 10 g o gaʻo poʻo le 1 XE, 1.5-4 iunite e manaʻomia. siama i le hormone. O le fualaau e eseese e faʻatatau i le taimi o le tausaga ma le taimi o le aso. O le mea lea, i le afiafi, o le fualaau o le insulin e tatau ona maualalo, ma o le taeao e tatau ona faateleina. I le taumafanafana, e mafai ona e ulufale i ni vaega se lua o le hormone, ma i le taumalulu e tatau ona faateleina le fualaau.

O le faʻaaloalo i ia mataupu faavae, e mafai ona aloese mai le manaʻomia mo nisi inisiua.

O le fea hormone e sili atu?

Togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o soo se ituaiga e faia i le faaaogaina o hormones o ituaiga eseese o tupuaga:

  • homone pancreatic hormone,
  • hormone na gaosia e le uʻamea
  • hormone bovine.

O le homone tagata e faʻamalosia mo le faasaʻoina o le kulukose i ia tulaga:

  • maʻisuka aʻo maitaga
  • Tigā faʻafitauli
  • ituaiga 1 o le maʻisuka muamua na maua i se tamaititi.

A filifilia pe o le a le hormone e sili atu, e taua le taulaʻi atu i le fua saʻo ole fua ole vailaʻau. Pau lava i lenei mea e faalagolago ile taunuuga o togafitiga, ae le o le amataga.

Pupuʻu pupuʻu e aofia ai:

O le aʻafiaga o ia vailaʻau e tupu i totonu o le kuata o le itula pe a uma le tui, ae le tumau umi, 4-5 itula. O ia injections e tatau ona faia aʻo leʻi 'ai, ma o nisi taimi i le va o taumafataga, pe a maua le suka. E tatau ona e tausia se sapalai o le inisalini i taimi uma.

A maeʻa le 90 minute, ona amata lea ona galue le iniseti ole gaioiga:

I le mavae ai o le 4 itula, o loʻo i ai se pito i luga i lo latou aoga. O lenei ituaiga inisalini e faigofie i le tulaga o le le lava o le taimi mo le 'aiga o le taeao ma o le taumafa o meaʻai e tuai mai le taimi mai le tui.

E mafai ona e faʻaaogaina lenei filifiliga naʻo le malamalama mautinoa o mea ma o afea e 'ai ma pe fia le carbohydrate o le ai ai i lenei meaai. A uma mea uma, afai ua e tuai ma le taumafataga, o lona uiga o le kulukose e maualalo ifo nai lo le tulaga e taliaina, ma afai e tele atu meaʻai gaʻo, e tatau ona e faia se isi tui.

O insulini umi e sili atu ona faigofie ona fai i le taeao ma le afiafi.

E aofia ai:

  • Humulin N,
  • Protafan
  • Tape
  • Homofan
  • Monotard NM ma MS,
  • Iletin Mon

O nei hormones e aoga lelei mo le silia ma le 14 itula ma amata ona galue 3 itula pe a uma le tui.

O fea ma o afea latou te faia ai inisiua?

O le tulaga mo le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e faavae i luga o se tuufaatasiga o inisalini inisiua o eseesega o gaoioiga ina ia sili atu le tutusa ma le gaosiga masani o le hormone e le pancreas.

E masani lava, o le inisalini pupuu ma le umi e tui i luma o le 'aiga o le taeao, ao leʻi faia le taumafataga mulimuli, toe faʻapuupuu ma i le po se tui tui umi. I se isi faʻatinoga, o le inisalini umi na faia i le sutra ma le po, ma ua pupuʻu le hormone aʻo le i faia taumafataga taitasi.

Mo le faʻaofiina o le inisalini, e 4 vaega e vaevaeina.

  1. O le manava e faʻasalalau i itu uma e lua o le pute, ma maua ai itu. O lenei sone ua manatu e sili ona lelei, ae sili foi le tiga. A maeʻa ona tui i le manava, e sili atu ma le 90% o le inisalini ua tui. O le hormone e amata ona gaoioi 10-15 minute pe a uma le tui, o le maualuga o le lagona e lagona pe a uma le itula. Ina ia faʻaitiitia le tiga, o le inisiua e sili ona lelei i totonu o le faʻalanu o le paʻu latalata ile itu.
  2. O le vaega lima e aafia ai fafo o le lima mai le tulilima i le tauau. O lenei sone e matua le talafeagai mo le puleaina o le hormone ma se tui. E tatau ona e faʻatau se peni pe ole atu mo se fesoasoani mai i lou aiga. Ae o le vaega o lima o le mea aupito itiiti lea, o le tui e le afaina ai le tiga.
  3. O le siʻuvaevae o loʻo i luga o le vae mai le tulivae i le pito i tua o le vae. I le vaega o lima ma vae, e le sili atu ma le 75% o le hormone e faʻafefe ma amata ona galue pe a maeʻa le 60-90 minute mai le taimi o le pulega. E sili le faʻaogaina o nei nofoaga mo le umi o insulin.
  4. O le lau o le laufanua o le sili lea ona le lelei ma lē lelei. A maeʻa le tuiina i tua, e itiiti ifo i le 40% o le suʻega faʻatonuina e faʻaaogaina.

O le nofoaga e sili ona talafeagai mo le tuiina o le vaega lea i totonu o tamatamailima e lua o le pute. E le tatau ona e togi i le nofoaga e tasi i taimi uma. E mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le tino o le tino o le tino i lalo o le paʻu ma le faaputuputuina o le inisalini, lea, o le amata ona gaoioi, o le a faʻaosofia ai le hypoglycemia. E tatau ona suia ni sone o loʻo i totonu, i se tulaga ogaoga, faia se iniseti, ma alu ese mai le sitepu muamua talu ai le poloka i lalo ifo o le 3-4 cm.

O se ituaiga tui e masani ona faʻaaogaina: inisalini puupuu e tui i totonu o le manava, ma umi ona tui i totonu o le ogavae. Pe faʻafefiloi faʻataʻitaʻiga o le hormone ua faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le Humalog Mix.

Vitio Vitio i le pulega o inisalini:

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia ma e le mafai ona faʻaleleia lea e manaʻomia ai le tausisia o fautuaga uma a fomaʻi, le siakiina e le aunoa o le toto totoga o le suka ma le ola saʻo i le faasologa o inisua o inisalini. Na o le tuufaatasiga o nei gaioiga uma o le a taofia ai le maʻi, puipuia ai le atinaʻe o faʻalavelave ma faʻalauteleina ai le ola.

Faailoga o le maʻisuka

E tele filifiliga mo le faʻavasegaina o se faʻamaʻi. Endocrinologists i faiga masani faafomaʻi i aso uma e iloa ai ituaiga o maʻisuka autu nei: o le insulin-dependent (I) ma le non-insulin-dependent (II). I le tulaga muamua, o le maʻi e mafua ona o le pancreas e maua ai le inisalini laitiiti. I le lona lua - ona e le mafai ona faʻaaogaina e sela ma maua ai foi se faaletonu o le kulukose.

O ituaiga uma o le maʻisuka e tele ituaiga o faʻamaoniga tutusa. E ese lava i latou i le ogaoga. O faailoga o le ituaiga I maʻi e sili atu ona malosi, susulu ma foliga faafuasei, vave. O tagata o loʻo mafatia i se maʻi o le ituaiga II e masani ona le iloa mo se taimi umi latou te maʻi ai. O le malaise lautele e faigofie lava ona natia mea moni na maua. Ae ui i lea, o le maʻisuka ua lauiloa mo se taʻi tolu o uiga iloga. O lenei:

  • le fia inu
  • faʻateleina le faʻaleleia o le urine,
  • o se lagona tumau o le fiaaai.

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia nisi faʻamaoniga. O nei maʻi e tele, i tagata matutua e masani ona tupu:

  • tiga faʻama,
  • "Omea" tofo i le gutu,
  • malogo ma le paʻu o le paʻu, faʻamaʻi pipisi,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • faavaivaia le sasaina i le tino,
  • ulu matua
  • eseese eseesega
  • tigā
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻafitauli i le malulu
  • toesea mamafa
  • vaivaiga maso
  • malepelepe.

Aisea e taofia ai e le pancreas le faatupuina o le taua matautia? O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka o se taunuuga o le faʻaleagaina o le gaioiga o le tino puipuia. Na te iloa fulu o sela e pei o fafo ma faʻaumatia i latou. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e vave ona atinaʻe i le laʻititi, talavou, talavou. O le maʻi e tupu i nisi o maitaga, ae e pasi pe a uma ona fanau. Ae ui i lea, o ia fafine e mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi II.

O a mafuaaga mo lenei mea? E oʻo mai i le taimi nei, e na o na o mafaufauga. Ua talitonu saienitisi o mafuaʻaga ogaoga e mafua ai le ituaiga maʻi o le inisalini e mafai ona:

  • viral infections
  • afaina o le autoimmune
  • ogaoga o le ate
  • faʻasologa o togafitiga
  • vaisu i suti
  • mamafa tele
  • faʻanatinati, atuatuvale.

Suʻega o le ituaiga o maʻisuka

O le faʻamatalaina o se vailaʻau o le inisalini e faalagolago i le faʻamaʻi o se galuega faigofie mo se endocrinologist. O faitioga a tagata maʻi, o uiga o le paʻu na tuʻuina atu ai mafuaaga e fai ai se suʻesuʻega muamua, lea mulimuli ane, o se tulafono, faʻamaonia e suega suʻesuʻe. O le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi e faia i le faʻaaogaina o suʻega ma suʻega o toto ma urine.

- mo le suka (i luga o se manava gaogao ma le 2 itula talu ona 'ai),

- faʻapalepale glucose (ole maʻisuka e faalagolago ile maʻisuka e tatau ona vaʻavaʻavaʻaʻia mai le maʻisuka),

Faʻaiʻuga

O le faamai e matua afaina ai le tino puipuia. O le tagata gasegase e sili atu ona afaina i faʻamaʻi pipisi. O aʻafiaga o le faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelave, ae le tumau, ma e masani. O faʻafitauli sili ona leaga o le ketoacidosis, hypoglycemia. I le sailiga o se punaoa malosi, o suauʻu e talepeina ai gaʻo nai lo le glucose. O le faateleina o le eletise o le toto i tulaga o le le lava o vai e mafua ai se tulaga ogaoga o le maʻisuka - e oʻo atu i se coma ketoacid. O le tagata gasegase e faʻaleagaina e ala i le fiaʻai, galala, vili, ma le manogi o le acetone mai lona gutu.

Afai e le paleni le tele o meaʻai ma le aofaiga o le inisalini i totonu o le tino, o le maualuga o le kulukose i le toto e paʻu malie (lalo ifo o le 3.3 mmol / L). I lenei tulaga, o le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi o le hypoglycemic e le maalofia. O le tino e le lava le malosi ma e tali lelei. O le tagata maʻi e faʻaleagaina e se osofaʻiga o le fiaaai tele, lafoina o ia i le afu, o lona tino o gatete. Afai e te le vave taumafa i le suamalie, o le a sau se coma.

O faʻafitauli faʻafitauli e mafai ona puipuia. O taimi faigata e faigata ona togafitia. Ae peitai, afai e le togafitia, o se ituaiga o togafitiga o le inisalini e mafai ona faaitiitia ai le olaga o se tagata. O faafitauli sili ona taatele masani ile taimi masani:

  • atherosclerosis
  • toto maualuga
  • taʻavale
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • afaina o gaʻo, vae o le maʻisuka, gangrene o vae,
  • cataract, faʻaleagaina faʻataʻi,
  • gasegase fatu.

Auala e togafitia ai le maʻisuka

O se tagata ua maua i lenei mea e tatau ona iloa: e le mafai ona fofoina atoa se ituaiga o le insulin e faalagolago i le maʻi. Na o fualaau lava ia e le fesoasoani pe a - e tatau ona lelei meaʻai. Togafitiga e tatau ona avea ma se auala fou o le olaga. O le mea e sili ona taua o le faatumauina lea o le maualuga o le suka i le tulaga sili ona lelei (e le maualuga atu nai lo le 6.5 mmol / l), pe a le mafai ona aloese mai ni faafitauli ogaoga.

E tatau ona e siaki lou tulaga i se glucometer i le tele o taimi i le aso. E fesoasoani le suāuʻu e vave faʻafetaui le fua o vailaʻau ma mea taumafa. I le uluai laasaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o togafitiga e masani lava ona amata i fua o le suka. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, e masani lava ona e fesuiaʻi i le iniseti o le hormone pe faʻaopoopoina uma.

Inisalini togafitiga

O togafitiga mo le togafitiga o faʻamaʻi o le ituaiga II o le suka e filifilia taitoatasi. I aso nei, o le togafitiga o le inisalini o se auala aoga e taofia ai le togafitiga ona o togafitiga lelei. O fualaau popo nei o Glyformin, Glucobay, Dibikor ma Eslidin. Inisalini mo le tuiina - O togafitiga, Rinsulin, Insuman ma isi - e maua i ni gaioiga vave ma faaumiumi. O le tagata gasegase e tatau ona aʻoaʻo e tuiina o ia lava. O se iniseti e mafai ona sui ai se pamu insulin. O le puleaina o le hormoni e ala i se kesi vavave e sili atu ona faigofie.

Mea ua faatagaina

O le mataupu faavae o le taumafataga o le maua lea o le sili atu le lelei o calories ma gaʻo, ma le maualalo o le gaʻo. Ma o le fesuisuiai i le kulukose i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le a le aoga. O se faʻatagaina malosi i luga o le maualuga o kalori ma mea suamalie. Afai e te mulimulitai i lenei tulafono o meaʻai, o le a faʻagasolo le alualu i luma o le maʻi.

E tatau ona e 'aina se mea itiiti, ae masani lava, i le 5-6 faʻasalaga. O meaai paleni ma maloloina e aofia ai:

  • vailaʻau kuka sipeti, soupisi, soupeti, soupeti, okroshka,
  • falaoamata (faatapulaaina)
  • totoʻa manu, moa,
  • iʻa ma iʻa,
  • fualaau faisua (tamai pateta),
  • meaʻai susu ma le susu susu,
  • falaoamata falaoamata e le afaina,
  • fualaau suamalie ma suamalie,
  • meainu - faatasi ai ma suamalie,
  • meli

Fofo faʻapitoa

O fualaau o vailaau masani ma togafitiga faaleleia o fale e mafai ona aoga:

  1. O le atiseti o Ierusalema e aoga i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E sili ona lelei le 'ailala.
  2. Uʻamea moa, na sasaina i le sua o le 1 lemoni (i luga o se manava gaogao).
  3. Faʻasoʻotoga o laulaʻau paina (faoa e pei o le lauti masani).
  4. Millet, eleele i se mea e fai ai le kofe. O se sipuni sipuni o le paʻu ua fufulu i le susu i luga o se manava gaogao (o se fua masani e sili ona lauiloa i tagata gasegase e iai le insulin-dependent faalagolago ole maʻi suka).

Gaoioiga faaletino

O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka ua maeʻa muamua aʻo le i faia e tagata taʻitaʻia olaga olaola. Ona o le gaioiga o le maso, o le kulukose e sili atu ona faʻaogaina i siama. Tausiga lelei, aau, faaseʻe poʻo le savali, faʻatoʻaga, togavao e mafai ona faʻaleleia ai lagona o sela i le inisalini, ma o le a faʻaitiitia le fua o injections. Ae ui i lea, talu ai o le "pine" o gaioiga galue e tumau mo le tele o itula, e le mafai e se tasi ona faʻaaogaina ina ia leai ni osofaʻiga o le hypoglycemia. Ole ituaiga o mea faatagaina e tatau ona fesootai ma se fomaʻi.

Inisalini faalagolago i le maʻisuka

Inisalini e faʻalagolago ile maʻisuka (e pei o le maʻisuka poʻo le maʻisuka) - o igoa nei e le o ni igoa o le maʻisuka ituaiga 1 - O le mea lea ua taʻua ai lenei maʻi i le taimi nei. E tupu pe a le faʻaaogaina e le pancreas le faʻamalosi o le inisalini ona o le faʻaumatia o sela beta. E le mafai ona ave faʻamalosi le inisalini i foliga o laumei, o le mea lea e faʻamalosia ai le tagata maʻi e tui o ia lava i le inisalini. O le inisalini e tatau ona faia faʻaauau, i le olaga atoa, e aloese ai mai le suka maualuga.

O le galuega autu o le inisalini o le tatalaina lea o siaki e mafai ai ona maua i totonu le kulūkose - o se punavai o le malosi e maua mai i meaʻai ua oʻo mai i totonu oo tatou tino. O meaʻai faʻamaʻi o gaʻo, pe a tasi i totonu o le tino, o le a malepelepe i totonu o le kulukose, ma o le inisalini e tuʻuina atu le kulukose i siama.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini, e faʻaaogaina e gasegase togafitiga eseese o le inisalini. I aso ua mavae, o le togafitiga masani o inisalini na lauiloa, lea na faia ai inisals inisictions 3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. O le mea na maua i le inisalini e tutusa lava, o tagata gasegase e fautuaina e 'ai i le taumafa tutusa o meaai i taimi taʻitasi ina ia mafai ai ona tausia i totonu o le fua faatonuina ole vailaʻau.

I le gasologa o taimi, na faʻavaeina ai se togafitiga o le maʻisuka-bolus (faʻateleina) i togafitiga o le maʻisuka lea e faʻaaogaina ai ituaiga inisalini e lua - puupuu ma umi le gaioiga.

Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka latou te faʻauluina le inisalini (faʻamalosi masani poʻo le iniseti) aʻo leʻi 'aʻai (ina ia "ufiufi" meaai), ma o ona fua e ono fesuisuiai e fuafua i le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

O le inisalini umi taimi e maua ai le fesoasoani tele i tagata maʻi o le insulin, e pei o loʻo faʻaaogaina ai le galuega o se pancreas maloloina, lea e maua ai le inisalini o le tagata. O tagata maʻi e faʻaaogaina le 1-2 taimi i le aso e fatu ai se "talaaga" (basal) faʻateleina o le inisalini i totonu o le tino, lea e puipuia mai osofaʻiga ma le maualalo o le maualuga o le suka.

Iniseti-faʻalagolago ile maʻisuka

O fafine maʻitaga e leʻi maua i le maʻisuka muamua ae ua maua le maualuga o le kulukose i le taimi o le maʻitaga ua maua i le maʻisuka faʻamaʻi.

O le maʻisuka ituaiga e faʻaalia i le 3-9% o maitaga uma, e fuafua i le faitau aofaʻi o tagata. O le tele o taimi, e tupu i le lona tolu o masina. O lenei ituaiga o maʻisuka e aafia ai na o le 1% o fafine ei lalo ifo o le 20 tausaga, ae 13% oi latou ua maʻitaga i le 44 tausaga.

O le maʻisuka faʻamamafa e togafitia i le tele o auala. I le taimi muamua na fuafuaina meaai, faamalositino ma vaifofo, ma afai e le lava lea e pulea ai le toto, o le inisalini ua faatonuina. I lenei auala tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona maua ai le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, e ui lava e le tumau.

O le eseesega i le va o le maʻisuka o fafine maʻitaga mai ona ituaiga 1 ma le 2, e faapea pe a mavae le fanau mai o le pepe, o le maʻisuka na teʻa ma togafitia le inisalini.

E mafai ona faʻamaonia e faapea o le le saʻo o le fuaitau "maʻi maʻisuka-totoʻo" e faʻaalia i le mea moni o ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka, o le mea moni, o faʻamaʻi eseese, ae o gasegase o nei ituaiga ituaiga atonu o le insulin-faalagolago. O fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga e togafitia i le inisalini. O le mea lea, e uiga i maʻi o le insulin, e le mafai e se tasi ona vave malamalama i le ituaiga o maʻisuka o aafia.

Inisalini e faalagolago i tamaiti

O le maʻisuka ituaiga 1 e aʻafia ai tamaiti, tupulaga talavou ma tupulaga talavou. O nisi taimi o le maʻisuka e afua mai i le fanau mai, e ui o nei tulaga e seasea lava.

O se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona aʻoaʻo e tuʻu lona lava inisalini

Siʻi aʻe se tamaʻi insulin - o se suega faigata e le gata mo le tagata maʻi, ae mo ona matua foi. E manaʻomia e matua ona suʻesuʻe loloto i lenei faʻamaʻi ina ia mafai ai ona aʻoaʻoina a latou tama le auala sao e tui ai le inisalini, faitau fualaau 'eleʻele ma le falaoa, fuaina a latou toto suka ma faʻafetaui i le olaga masani.

O matua o tamaiti e faalagolago i le inisalini e tatau ona talanoaina mataupu taua nei ma o latou finocrinologist:

  • E faʻafia ona fuaina e se tamaititi a latou suka toto?
  • O le a le mea e sili ona lelei i le faia o le togafitiga o le insulin: faʻaaoga se faʻavae base-bolus poʻo se pusa insulin?
  • E faʻapefea ona iloa ma togafitia le hypoglycemia ma le toto maualuga?
  • E faʻapefea ona iloa le auai o le ketonuria i se tamaititi ma taofi?
  • E faapefea ona aʻafia le suka i le toto?
  • E faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa?
  • E faʻafefea ona aʻafia le gaʻo toto i totonu o se tamaititi insulin-dependent?
  • E faʻapefea ona e aʻoaʻo e ola e aunoa ma se faʻaleagaina i le maʻisuka - alu i le aʻoga, taofi le maasiasi i le i ai o lenei maʻi, alu i tolauapiga o le mafanafana, alu i tolauapiga, ma isi?
  • E faʻafia ona ou asiasi i se endocrinologist ma isi tagata tomai faapitoa i le maʻisuka?

Molivaʻa mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le liua o se tagata maʻi maʻi insulin-totolo i se insulin-tutoatasi

I le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka, e ono tulaʻi mai se tulaga pe a amata ona maua mai i se tino malosi le inisalini o totoe e maua ai le inisalini, lea e oʻo atu ai i le faalēaogāina poʻo le faʻaitiitia o le faʻafitauli o le inisalini faatonuina. O le tele o tagata gasegase i lenei vaitau ua manatu ua toe maua i latou mai le maʻisuka, ae, o le mea e leaga ai, o le vaitau o le "honeymoon" o le maʻisuka ua na o se mimiti le tumau.

Aisea ua i ai se faamagaloga lē tumau o le maʻisuka? O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaleleia i tua o le faʻaumatiaina o le tino o le gasegase o le palatini. A oʻo ina amata ona tui e le tagata maʻi le inisalini (avea ma insulin-faalagolago), o le vaega o le avega i luga o le gaosia o lona lava inisalini e aveesea mai le pancreas. O lenei vaitaimi malolo, saunia e inisalini injections, e faʻamalosia ai le pancreas e maua mai ai le insulin mai i isi sene peta.

Ae ui i lea, i ni nai masina, o le tele o nei peta na totoe o le a faʻaumatia. E muta le taimi o le meli pe a taofi le pancreas e maua ai le insulin e maua ai le maualuga o le kulukose o le toto.

O le suʻesuʻega "O le tamaʻi pepe i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1: o le taimi, taimi ma le aʻafiaga o mea eseese o loʻo i ai. (PubMedPMID: 16629716). O loʻo tusia ai o le vaitaimi o le siʻomaga o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o manaoga o le insulin aʻo tumau pea le pulea lelei o le maʻisuka. O le taua o le vaega lenei o se gasegase mafai ona togafitia i le falemaʻi e faʻagesegese ai pe taofi ai le faʻaleagaina pea lava pea o isi peta beta.

O se vaega o tamaiti e 103 o loʻo maua i le maʻisuka i lalo ifo o le 12 tausaga le matua na suʻesuʻeina, ma o le taunuuga lea na iloiloina ai le taimi, taimi ma mea e aʻafia ai le faʻamagaloina o le maʻisuka. E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, na faʻaalia ai e 71 tamaiti na maua le faʻamagaloina o le maʻisuka, ma le atoa - i le tolu. O le umi o le faʻamalologa na amata mai i le 4.8 i le 7.2 masina.

Ole maʻi ole maʻisuka e le o le insulin-(maʻisuka o "tagata matutua" poʻo le ituaiga 2)

E tatau ona maitauina ei ai foi e le o le insulin e faalagolago i le maʻisukalea o aso nei ua taua ai le maʻisuka ituaiga 2. I lenei ituaiga o maʻisuka, o le pancreas e faʻamaloloina le inisalini i se voluma masani, ae le mafai ona faʻaoga lelei e sela.

Ole faafitauli ogaoga o tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua o le mamafa ma le insulin resistance (metabolic syndrome), lea e puipuia ai mai siama mai le fegalegaleaiga saʻo ma le insulin.

E le pei ole maʻi o le maʻisuka, e naʻo gasegase e iai le ituaiga 2 o lenei maʻi e mafai ona tutoatasi ile inisalini (sei vagana ai mataupu mo le le tumau le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1). O loʻo i ai pea le maʻi suka, ae o le maʻi ese lenei e leai sona aoga i le maʻisuka masani.

O faaupuga "o le insulin-dependent" ma le "non-insulin-depend" diabetes mitusitus e matua le saʻo ma ua le aoga. E le gata i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ae faʻapitoa foi i le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma tamaitai e maua i le maʻisuka, e mafai ona faalagolago i le inisalini. E ui e le gata i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ae o tagata foi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 mo sina taimi e toe foi mai (i le taimi o le taimi o le meli).

O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka

O le maʻisuka 2 e le o le insulin-toto e faʻaauau ona atiae faasolosolo, masani lava i le tele o tausaga. E le mafai e le tagata gasegase ona matauina faʻaaliga. O faʻamaʻi ogaoga e aofia ai:

  • vaivai
  • sosoʻo malie le lavea
  • mafaufau le mafaufau
  • faaitiitia galuega vaaia.

O le manava e mafai ona faʻailoaina pe leai foi se iloa. E tutusa foi le faaaogaina i le vave vave. O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa e se faalavelave. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le vave suʻesuʻega e taua tele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina e le aunoa se suʻega toto mo le maualuga o le suka.

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e faʻaalia i faafitauli i le paʻu ma mucous membranes. E masani lava lenei:

  • suamalie, e aofia ai vavalalata,
  • fungal infections
  • mago
  • faʻamalolo umi o togafitiga o taotoga, taʻavale.

Faʻatasi ma le fiainu, e mafai e le tagata maʻi ona inu i le 3-5 lita i le aso. Faʻafefe solo i le po i le faletaele.

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, faʻalavelave ma tingling i pito, foliga tiga i le taimi e savali ai. I tamaitai, o le a le amanaʻia e le au failautusi. I taimi mulimuli mai o le faʻamaʻi ua tupu:

  • paleni mamafa
  • faafitauli tau fatuga
  • gangrene
  • oso faafuasei fatu
  • se afaina.

O faʻamaʻi ogaoga i luga o le 20-30% o maʻi o uluai faailoga iloga o le maʻisuka. O le mea lea, e matua taua tele le faia o suʻega taʻitasi e aloese ai mai ia tulaga.

Tuua Lau Faamatalaga