Faʻaitiitia le maualuga o le systolic i matua ma talavou: faʻamaoniga ma togafitiga

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

A oʻo ina faʻavaeina le suʻesuʻega e pei o le maualuga o le toto, o lona uiga o le toto o le toto i le vaega o le systole - o le faʻamalosi o le loto - e sili atu i le masani o le tino (ma e le itiiti ifo i le 140 mmHg), ma le malosi diastolic (pe a oʻo i le fatu o le fatu i le va o vavaega) 90 mmHg Art.

O lenei ituaiga maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e masani ona masani ai i tagata matutua, aemaise lava i tamaitai. Ma o le mea moni, i le tele o tagata gasegase e maualuga atu i le 60 tausaga o le matua, o le maualuga maualuga o le maualuga o le systolic o loʻo matauina.

Na faʻamaonia e le au suʻesuʻe le taua o le mamafa o le toto i le vaitau o le 1990, ina ua foliga mai ua faʻaitiitia le toto o le toto diastolic, ma o le faateleina o le mamafa o le toto ua faateleina i le olaga atoa o se tulaga lamatia mo le maʻi fatu fatu ma le stroke.

, , , , , , , , ,

Epidemiology

E tusa ai ma fuainumera mai le Matagaluega o le Soifua Malōlōina o Iukureini, e 12.1 miliona tagata e maua le faʻamautinoaga o le maualuga o le toto maualuga, lea e sili atu i le 37.2% i le 2000.

E le gata i lea, o le maualuga o le toto o le toto i maʻi e 60-69 tausaga e mai i le 40% i le 80% o mataupu, ma sili atu ma le 80 tausaga - 95%.

E tusa ai ma le Journal of Hypertension, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto i luga o tagata matutua o se tulaga taua i le atinaeina o le cardiovascular, e oo lava i le maualuga o le toto toto 150-160 mm Hg. Art., Lea e faʻavevesi ai faʻafitauli o faafitauli faʻapitoa o le loto i le tolu o tagata gasegase.

O le maualuga o le maualuga o le totoga o se tasi o mafuaaga autu o le pagatia ma le ola faaletino ona o lona fegalegaleaiga ma faamaʻi o le fatu, maʻi o le cerebrovascular ma le le atoatoa. Ua faaalia i suʻesuʻega o le maualuga o le toto maualuga o le vaega autu o le pathogenetic i le 500,000 kesi i tagata mamai i Amerika i Matu (o le afa o le pito i tua i le oti) ma toeitiiti atoa le miliona miliona le afaina o le myocardial i le tausaga. I tagata gasegase maualalo le toto maualuga, o le faʻateleina o taimi muamua o faailoga cardiovascular i luga ifo o le 10 tausaga o le 10% i alii ma le 4.4% i fafine.

Ma o le NHANES data (The National Health and Nutrition Examination Survey) o loʻo faailoa mai ai le maualuga o le maualuga o le toto i tupulaga talavou (20-30 tausaga) e sili atu nai lo le faaluaina i tausaga talu ai - e oo i le 2.6-3.2% o mataupu.

O le taatele o le maualuga o le toto i hyperthyroidism e 20-30%.

, , , ,

Mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto

O mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga na faavaeina e fomaʻi e fesootai:

  • faatasi ai ma le faʻaitiitia o tausaga i le faʻasaina o laʻau tetele ona o le faaputuputuina o gaʻo (cholesterol) i luga o le puipui o le vaa (atherosclerosis),
  • ma le le atoatoa o le tino - o le solia o le valve o le fatu (o loʻo i le mea e alu ese mai le aorta mai le ventricle agavale),
  • faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le autoimmune arteritis o le vaalele (Takayasu aortoarteritis),
  • faʻatasi ai ma le faʻamamaina o le gasegase (faʻateleina le gaioiga o le paʻu o le tino ma le faateleina o le gaosiga o le hormonone aldosterone, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le felafolafoaʻi toto),
  • faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o gaioiga (thyrotoxicosis poʻo hyperthyroidism),
  • ma faʻamaʻi fatugao, aemaise lava, faʻamaʻi totoʻa,
  • ma faʻamaʻi pipisi
  • ma le mama.

I lenei tulaga, o le maualuga o le toto i le vavalalata o le valve, o le arteritis o le vaalele, hyperthyroidism poo le anemia ua manatu o se faailoga po o se lua.

Faatasi ai ma mafuaaga sili ona masani ona o le maualuga o le maualuga o le maualuga o tupulaga talavou e mafai ona atiina ae, o tagata tomai faapitoa latou te filifilia suiga o le hormonal tausaga. Ae ui i lea, o le maualuga o le maualuga i se talavou ma le vaeluaga tausaga ua faateleina ai le lamatiaga o maʻi ogaoga cardiovascular i le lumanaʻi.

, , , , , , ,

Faʻamatalaga o aʻafiaga

I le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga, o se matafaioi taua e faia i tulaga taua e pei o le matua, leai o faamalositino, sauaina o gaʻo, masima ma le ava malosi, toto maualuga o le cholesterol toto, le tino o le calcium i le tino, maʻi o le maʻisuka ma le gaʻo.

E mafai ona faateleina le maualuga o le maualuga o le toto pe a iai le maʻi i le aiga toto, ona o nisi o foliga o le tulafono o le totoina o le toto e faasalalauina ma genes.

, , , , , , , , , , , , ,

O le togafitiga o le atinaʻeina o le maualuga o le systolic maualuga e faʻamatalaina e le tele o faʻalavelave o le faʻalavelave faʻagasolo o tulafono faatonutonu ma le pulea o le toto - o le taunuuga o le gaioiga o le loto ma le malosi o le tino.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto, pe o le faateleina o le gaioiga o le fatu, po o le faateleina o le malosi o vailaau lautele, po o mea uma e lua, e mafai ona matauina i le taimi e tasi.

Ole taofiofia o le toto o le neurogenic e faia e le vasomotor center - o se taututumu o medulla baroreceptors, lea e tali atu i puipui puipui lapotopoto, faateleina le faʻaosoosoina o galuega. O le mea lea, o le a faʻaitiitia ai le agaalofa alofa ma faʻaleleia ai le leo o le nerve vague, lea e faʻaitiitia ai le fatu ma toto ai le toto. Ae ui i lea, i le matua, o le lagona o le a le maualalo le faaitiitia o le mafaufau, o se vaega o le maualuga o le maualuga o tagata matutua.

O le toto ma le toto atoa o le taʻavale o loʻo pulea foi e le system renin-angiotensin o le tino. I lalo o le aafiaga o le renin, o le enzyme o le mea e faʻaaogaina ai fatugaʻo o le fatu, o le vailaʻau o le toto toto-e faʻamalosi ai le angiotensin hormone i le epiotensin angiotensin II e le ACE (angiotensin converting enzyme), lea e galue i luga o faʻamaumauga a le AТ ma le А1 ma le А1 ma le А1 lumenaina o toto toto ma le faʻasaʻolotoina o le corticoroidroid hormonone adrenal cortex aldosterone. I le isi itu, o le faateleina o le maualuga o le aldosterone i le toto e fesoasoani i le faateleina o le voluma o le felafolafoai o le toto, o se faʻavevesi i le paleni o ions (sodium ions) (Na +) ma le potassium (K +) i le toto, faapea foi le faateleina o le toto. O le mea lenei e tupu i le vavalaʻau.

I le auala, o le faʻasaʻolotoina o le renin e faʻatuputeleina foi i le faʻaosofia o sitsite keta-adrenergic o le faʻalavelave popole o le faʻalogo i le catecholamines (adrenaline, norepinephrine, dopamine), lea e faʻasaʻolotoina i le taimi o le malosi tele, o le umi o le tulaga o le mafaufau ma le le mautonu, le faateleina o le malosi ma le atuatuvale, ma le tumutumu o le tino (pheochromocytoma).

O le pereride o le peptide (ANP), o loʻo faʻapipiʻiina ai maso uamea o puipui o toto toto, e faʻasaʻo mai i le myocardial cells (cardioyocytes) o le atria pe a faʻaloloa ma mafua ai le urination (diuresis), excretion of Na e fatugaʻo ma se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto. Faʻatasi ai ma faafitauli i le myocardium, o le maualuga o le ANP faʻaitiitia ma le toto maualuga ua oʻo i le systole.

I le faʻaopoopoga, i tagata gasegase i lenei ituaiga o maualuga maualuga, e mafai ona faʻavaivaia le gaioiga o le endothelial cell vascular. O le vevela lalata o le endothelium synthesizes le mumu, o le vopeconstrictor sili ona malosi o le tuufaatasiga. O lo latou faʻalauteleina o le faʻalapotopotoga poʻo le lagona lelei i le mumu-1 e mafai ona mafua ai le faʻaititia o le faʻaaogaina o le oxide nitric, lea e mafua ai le faʻavavelaina - malolo o puipui o toto toto.

Ma o le pathogenesis o le maualuga maualuga o le systolic i le hyperthyroidism e mafua mai i le mea moni e faapea, o le hormone triternothyronine e faateleina ai le gaioiga fatu ma le toto i le taimi o le loto faʻasese.

, , , , , , , , , , , , ,

O le maualuga o le maualuga o le systolic - o le a lea mea

Maualuga maualuga na taʻua o se faʻamaʻi lea e mafua ai le maualuga o le toto toto. O se tasi o ona ituaiga o le maualuga o le maualuga o le systolic, lea e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le mamafa ma le faaitiitia i le maualalo. E ui lava o le a tumau pea i totonu o taʻaloga masani.

Lalo sosolo malosio lona uiga o le toto maualuga i le taimi e tulei ai e le fatu le toto. O lona faailo e faalagolago i le tetee o loo faia e puipui o toto toto, o le faifai pea ma le malosi o le vavaeeseina o le loto.

Tāua diastolic e faʻaalia ai le mamafa o maʻa i le taimi o le malologa o le muso o le fatu. O lona taua o le pito i maualalo o tuaoi ma faʻaalia ai le malosi o le tetee o vaʻa.

O le maualuga o le maualuga o le toto e mafua ai:

  • sili atu le aoga o le masima
  • ulaula
  • 'ai o meaʻai gaʻo
  • faʻasologa o togafitiga
  • tulaga tau
  • amio le taua
  • faʻalavelave masani
  • inu ava malosi
  • afaina.

E ui lava o mafuaʻaga ua taua i luga e faʻapitoa mo soʻo se matua, latou te faʻaosoosoina le amataga o le maʻi i tupulaga talavou.

O le au matutua e faʻailoaina i le leiloa o le gasegase lautele i le matua., lea e le faatagaina ai i latou e tali atu i suiga o le mamafa i le auala e tali atu ai i totonu o fua o se tagata maloloina.

E taua le mafaufau i le siʻitia o le atria pe a maeʻa le 50 tausaga le maualuga, lea e aʻafia ai foʻi le faʻaopoopoga o le mamafa o le tino.

Faʻamatalaga o talavou ma matutua

E mafai foʻi ona e iloa le maualuga o lou maualuga. Ina ia faia lenei mea, ua lava lava le i ai o se mea e fua ai le toto i luga o lima.

E mafai ona faʻatau sau tanometa i soʻo se fale talavai. O le tulaga masani o faailoga o loʻo mafaufauina 120/80.

Ae ui i lea, i tagata eseese, o nei faailoga e eseese. O le mea lea, e taua tele le faʻaaogaina o le tanometa i taimi uma e le gata ina e te lagona le leaga, ae i le tulaga masani foi e fuafua po o le a le mamafa e sili ona lelei mo lou tino.

E taua le aua nei 'ai meaai, ae le o le faʻamalositino, aua nei inuina le ava malosi ma le tapaʻa ao leʻi faia le fua, pe a faʻapea o mea uma o loʻo i luga e mafai ona aʻafia ai faailoga ma suia.

O le iʻuga, o le ae mauaina faʻamatalaga sese. Afai o eseesega e ese mai le masani, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa ma o le a mautinoa lava e mafai ona faʻatuina se mea e iloa ai. Talu ai ona o le matua, o le aʻafiaga o le maualuga o le maualuga o le systolic maualuga e faʻateleina le faʻateleina, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi mo le puipuiga.

I se falemaʻi, pe a masalomia se maʻi faatonuina le electrocardiography (ECG).

Togafitiga i tagata matutua

Togafitiga o le maualuga o le tumutumu o le systolic i luga o tagata matutua e le tatau ona avea ma le malosi. O le togafitiga o vailaʻau e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli o le cardiovascular system, o lea latou te taumafai ai e faʻaaogaina i tulaga faʻapitoa.

Ae afai o loʻo iai pea se fualaau oona, o lona uiga e taua tele le fuafuaina o le fua saʻo. Faatasi ai ma sina siitaga itiiti i le mamafa o le tino, ua fautuaina e na o le suia o le olaga, usitai i se togafitiga maloloina, lafoaia o amio leaga, ma auai i faatinoga faaletino.

O se taunuuga, e le gata e mafai ona faʻasaina le totoina o le toto, ae toe faʻafouina ai le tino atoa.

Faʻaitiitia le maualuga o le systolic i tupulaga talavou - faʻamaoniga

I tupulaga talavou, o le maualuga o le tumutumu o le systolic e mafua mai i le ulu o le ulu, o se tulaga le lelei o le tino, ma le faateleina o le vaivai.

E sili atu ona faigata le iloa o le maualuga, e pei ona talitonu le tele o tagata gasegase o faafitauli faigata o le tele lea o tagata matutua. Ma o faʻamaoniga o na o aʻafiaga e lua o le olaga.

Togafitiga Metotia mo Tamaiti

O le metotia o togafitiga e faalagolago i le laasaga o le maʻi ma le ogaoga o faailoga. I se auala malie, o se taumafataga ua faatonuina, ua fautuaina ia tausisi i tulafono o se soifua maloloina lelei ma e fautuaina ia asiasi atu i lea taimi i lea taimi i se fomaʻi e mataʻituina le malosi o le maʻi. I tulaga sili atu ona matuia, o se vailaau o fualaau faasaina ua faatonuina.

Togafitiga ma togafiti a tagata

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i togafitiga faa-aganuu e na o si ona foliga laititi e faatinoina.

Faatasi ai ma mea sili ona taatele o le meli, keleti, chokeberry, fatu o le sunflower, lemoni, susu, birch buds ma bearberry. O teuteuga e faia mai ia i latou ma faia ai ni mea laiti.

E taua tele le gauai atu i nai suiga itiiti i le tino mo le leaga ma le faʻamaʻi. Afai ei ai, ona talanoa lea ma se tagata tomai faapitoa.

O se tasi o fualaau aupito sili ona aoga o loo iloiloina teuteu o le suaina o aʻa muliki: tasi le sipuni sipuni o le mea e sasaaina i le 0.5 lita. vai, faʻavela, faʻasolosolo aso, faamama ma inu nai lo le vai.

Fualaau mo le maualuga maualuga o le systolic

I le pule faitalia a se tagata poto faapitoa, e mafai ona faʻataʻitaʻiina muamua ia tagata initiata ACE.

Tupulaga e pei ole Arifon ma Hypothiazide.

O tagata faʻataʻitaʻiga o le kolokolo o latou gasegase e sili ona aoga Nicardipine, Lomir, Verapamil ma Felodipine.

I le lumanaʻi, ina ia faʻateleina le faʻaogaina o fua, o vailaʻau faʻasaina ua faʻamatalaina.

O le fea o fualaau oona o le a faʻamatalaina ma pe faʻafefea faʻalapotopotoga e faalagolago i luga o le filifiliga a se fomaʻi faapitoa. Ma o ia foi, o le a ia faatonuina se ituaiga o togafitiga e fuafua lava i le matua o le maʻi, o le tulaga o le faamai, o le le faapalepale ma isi mea.

Faʻaitiitia le maualuga o le systolic: togafitiga i talavou ma matutua

Pe a faʻapupulaina le tau o le mamafa (e sili atu i le 140 mm Hg), ma o le mamafa diastolic e masani pe itiiti ifo (lalo ifo o le 90 mmHg), o le siama o le "maualuga maualuga o le systolic maualuga". E masani ona i ai se faʻaopoopoga i le fatu.

Ina ia faʻamaonia le faʻamalositino ma taofia le atinaʻega o aʻafiaga, o fualaau o vaega eseese ua faʻamatalaina (sartans, beta-blockers, ma isi mea), faʻapea foʻi ma meaʻai faapitoa ma gaoioiga faʻaletino. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le togafitiga e lelei.

Mafuaaga o le faamai

Afai na muaʻi talitonuina o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se togafitiga o loʻo i totonu o tagata matutua, o lea ua amataina i soo se matua. Ae ui i lea, o le mea autu e aʻafia ai le siʻitia o le toto maualuga (BP) o suiga tau tausaga.

I tagata matutua, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le gasegase lautele e mafua mai i le tuʻuina atu o palakene, glycosaminoglycans, elastin ma le calcium i luga oo latou puipui. O le iʻuga, o le a le toe faʻaaogaina le gaʻo i suiga i le toto.

O tausaga foi e afaina ai le paʻu o le gaioiga o le gaioiga o le fatu, fatugaʻo ma toto toto. O le mea lea, o faafitauli e tulaʻi mai e pei o le faʻaitiitia o le lagona o le adreno- and barroreceptors, o le faʻaitiitia o le gaioiga o le fatu, ma le faʻaitiitia o le toto o le cerebral ma le tafe toto.

Mai le 50 o ona tausaga, o le maualuga o le atria ua faateleina, o le renal glomeruli e faʻapupulaina, ua faʻaitiitia le filturn, ma ua leai se gaosiga o mea e faʻamalieina ai le mimiti.

O le atinaʻeina o le maualuga o le tumutumu o le systolic (ICD-10 ISAG) e aʻafia foi i se gaosiga o genetic.

O le faʻamaʻi e lua ituaiga - muamua ma le lua. O le faʻavae autu o loʻo faʻaalia i faʻamaʻi e fesoasoani i foliga o le maualuga o le toto. O le tulaga lua o le ISAG e faʻaalia i le faateleina o le fatu. E le gata i lea, o le le atoatoa o le valve, anemia, poloka atrioventricular, ma isi.

I le faaopoopo atu i suiga o tausaga ma se vaega, o mafuaaga o le ISH e aofia ai:

  1. O faʻamalosiaga masani ma le faʻalagona o le lagona o ni faʻaosoosoga o faʻafitauli eseese i totonu o tagata.
  2. O se olaga soifua maualalo e le maua ai e le vaa le avega tatau, o le mea lea e le toe maua ai le gaioiga i le taimi.
  3. Meaʻai le lelei: o le faʻaaogaina o meaʻai suamalie, gaʻo po o falaoa e aʻafia ai le polokalame cardiovascular.
  4. O le i ai o isi faʻamaʻi e aʻafia ai le tulaga o arteries, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka, mea faʻaletonu, ma isi.
  5. Tulaga le lelei o le siosiomaga ma ulaula, lea ei ai le aafiaga leaga i le setete toto.
  6. Le lava o minerale i totonu o le tino e pei o le magnesium, lea e puipuia ai le thrombosis, ma le potassium, lea e aveesea ai masima sili atu ma taitaia ai manaoga.

O le mafuaʻaga o le faamai atonu o le mamafa, lea e amata ai ona galue malosi ia vaa, vave ona ofuina.

Togafitiga o le maualuga o le maualuga o le systolic i tagata matutua

Ina ia i ai pea se mamafa o le 120 i le 80, faaopoopo i ai ni nai mataua i le vai.

O le maualuga o le maualuga o le systolic maualuga o se togafitiga o le cardiovascular system lea e matua faateleina ai le mamafa o le mamafa, ma o le maualalo e tumau pea le masani. O le tele lava o taimi, o gasegase maualuga e vaai i le 160/90 mm Hg taua i luga o le tonometa. O le vaega aʻafia e aofia ai tagata ua matutua le matua: o le maualuga o le toto maualuga e latalata i le 30%. O le le lava o togafitiga faʻasolosolo e mafai ona oʻo atu ai i le thrombosis vascular, le faʻauʻuina o le myocardial, o le stroke, le fatu o le fatu. Ina ia aloese mai lenei, e tatau ona e iloa le auala e togafitia ai le maualuga o le maualuga o le systolic i tagata matutua?

Faʻasologa o faʻamaʻi

Ua soloia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina le ISAG e avea o se togafitiga tutoatasi. O le taimi nei ua manatu le maʻi o se ituaiga o le maualuga o le toto. Faʻalagolago i le tele o le mamafa o le tino, o faailoga nei o le maʻi ua iloga:

  • afai o le SBP o loʻo iai i le laina mai le 140 i le 159 mm Hg, o le tagata maʻi e siaki le 1 tikeri o le maʻi,
  • pe afai o faʻamaufaʻailoga faʻavae i le va o le 160 i le 179 mmHg, o le tikeri lona lua o le maualuga maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga,
  • pe a oʻo i le mamafa o le mamafa i le 180 mmHg ma sili atu le maualuga o le 3 tikeri o le maʻi.

Faʻataʻitaʻi e fai fomaʻi se isi ituaiga o lenei maʻi - limite. O loʻo faamatalaina i le maualuga o le mamafa o le mamafa mai i le 140 i le 149 mmHg, ao le mamafa o le diastolic e pa'ū i le maualuga o le 90 mmHg. ma lalo. Ua faʻamautuina, o le leai o se vailaau faʻasaina ile taimi, ole vaʻaia ole maualuga o le limasere e mafai ona avea ma faʻafitauli, liliu atu i le maualuga o le toto maualuga.

O le tele o suʻesuʻega e fautua mai ai o le mafuaʻaga autu o le amataina o le faʻamaʻi o suiga o tausaga i le tino vascular system. O le vaivai o toto, aemaise lava, capillaries, faʻaitiitia i le tele o tausaga, e aofia ai le faʻaitiitia o le tafe o le toto. E le gata i lea, o suiga o le vaa e suia ona o le teuina o le cholesterol, lea e taofia ai foi le gaoioi o le toto. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e afaina i le faateleina o le viscosity o le toto. E maitauina o le mamafa o tagata e mamaʻi vave.

I tupulaga talavou, o le maualuga o le toto maualuga e atiina ae, i le tele o taimi, o se taunuuga o le le paleni. Afai o le taumafataga o loʻo i ai meaʻai ma le tele o cholesterol, o le a taʻitaʻia atu ai i le vavave o le lumenia o le vaʻa ma le faʻamaʻi. O amioga le lelei (ava malosi ma le ulaula tapaa) e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o se faʻamaʻi. O le i ai o ia tulaga e mafai ona aafia ai le atinaʻeina o togafitiga:

  • fatu fatu
  • le atoatoa le malosi o le valve
  • maʻisuka malosi
  • faiga faʻamalosi i totonu o le toto totoina (mo se faʻataʻitaʻiga, atherosclerosis),
  • hyperthyroidism
  • faaleagaina ai le tagata e mauaina le sone o le sami ma lona totoina,
  • suʻesuʻega o le vaega o le faiʻai lea e puleaina ai le toto,
  • maʻi faʻasolosolo faʻamaʻi, maʻi mama i totonu oi latou,
  • taunuuga o se paʻu,
  • faateleina le atuatuvale
  • maualalo le maua o le masima ma le magnesium i le tino o le tino, sili atu le calcium ma le sodium.

E masani lava, o le amataina o le faʻamaʻi i fafine na ulu atu i le vaitaimi o le misa. I le taimi nei, o le faʻafitauli o le tino ua faʻaitiitia ona o le faʻaitiitia o le faʻasologa o hormones patino.

Symptomatology

O le maualuga o le maualuga o le tumutumu o le systolic e le mafai ona lagona e tagata gasegase. O le general malaise e le mafua ai le atugaluga e oʻo lava i le maualuga o le toto maualuga, o le mafuaʻaga lea ua misi ai le taimi e amata ai le maʻi. O faailoga autu o le faamaʻi o le ulu tiga pea i le vailaau o le tino po o le pito i tua, tiga o le loto. I le faʻaopoopoga, ua faʻaalia le ISAG:

  • faʻavasegaina o mea vaaia, o foliga vaaia o mea ma sikola i le vaaiga,
  • faateleina le moe
  • tinisitus
  • dyskineia o le manava, afu,
  • vaivaiga ma le le mautonu,
  • faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave.

I tagata matutua, o le iai o le faʻamaʻi e ono mafai ona faʻamaonia i luga o le mamafa i le po po o le taeao. O faʻalavelave faʻaleagaina o se faailoga lea o le alualu i luma o faʻamaʻi.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Naʻo se fomaʻi e tatau ona faia se faʻamaonia saʻo. A o leʻi oʻo mai i le taligalu, e tatau ona e mataʻituina le suiga i le toto. Le faia o lenei, i totonu o le 1-2 aso, i taimi tutusa taimi, fuafua ma faamaumau le mamafa i lima uma e lua. O faitau tonometa i le taeao ma le po e tatau ona togafitia ma le gauai tele. O le faʻapitoa faʻapitonuʻu o le a taitaia se siaki, fuafua le i ai o le pisa i totonu o le fatu.

I se talavou

O le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi i le talavou e maualuga. Pe a togafitia, e tatau ona amanaʻia faʻaalia tino o le tino, talu ai latou te aafia ai le toto na faʻasaʻoina i le toto. E tatau i le fomaʻi ona matau le tuputupu ae, mamafa, atoa le tino o le tino. O lenei mea o le a fesoasoani e malamalama ai i le faʻaitiitia o le vaʻaia o le toto, pe mafua ai ona faateleina le mamafa o le toto.

Pe a faʻalogo le talafaasolopito i le i ai o le malosi malosi faaletino, latou te aʻafia ai foi le atinae o le IHC. I le faaiuga, e tatau ona e faia se ECG, o se ultrasound o le fatu, suʻega o toto ma urine, suʻesuʻega o le toto suka.

I tagata matutua

Ina ia faʻamaonia lelei togafitiga mo se tagata maʻi matua, atonu e manaʻomia e le fomaʻi iuga o ia suʻesuʻega:

  • mo le suʻesuʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi ole fatu - electrocardiograms,
  • e fuafua ai le tulaga o loʻo galue ai valve ma puipui o le fatu - echocardiography,
  • mo le faʻamaoniaina o le maualuga o le toto i totonu o vaa faiʻai - faʻataʻotoga o meaola,
  • suesuega lautele o le toto
  • suʻesuʻega urine mo pathoces o le urinary systems,
  • tuufaatasiga o le toto.

O le faʻamaoniga o le maualuga o le tumutumu o le systolic i le matua e manaʻomia ai le faʻatasi ma le suʻesuʻega mo se taimi umi.

Auala e togafitia

Ina ia togafitia le maualuga o le maualuga o le systolic, e tatau ona e vave amata i le vave e mafai ai ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave faʻaleaga. O le a faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli o le tino o le tino o le tino, faʻaitiitia le ono mafai ona paʻu, afaina o le fatu, maliu mai le cardiovascular complications ma le le atoatoa o le matelaina.

O le filifilia o vailaʻau e tatau ona amanaʻia uiga taʻitasi. O fua muamua o fualaau faasaina e tatau ona laiti mo sina paʻu malie o le mamafa o le tino, ina ia aua nei mafua ai se faaletonu o le soifua manuia o le tagata maʻi ma le le lava o galuega o fatuga ma le fatugalemu o le tino. O le siakiina o le tulaga o le totoga o okeni e tatau ona tumau, e aofia ai e le gata i le fuaina o le toto i tulaga eseese (pepelo ma nofo), ae o suesuega masani o le toto ma le urine.

A aunoa ma latou, o le togafitiga o le maualuga o le tumutumu o le systolic e le masalomia. E ui lava o feeseeseaiga i fomaʻi e le o tautala e uiga i le aoga, o togafitiga o le vaega autū lea o togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le toto. O nei fualaau e le taugata e talia lelei e tagata matutua, e itiiti lava le aafiaga i le metabolism ma e mafai ona faʻaitiitia le SBP. O le lamatiaga o le atiaeina o faafitauli i le cardiovascular pe a faaitiitia le 2 aso. Diuretics - o vailaau muamua e taua i le togafitiga o le maʻi. Aʻo faʻatulagaina le GIH:

Beta poloka

O nei fualaau oona e taofia ai le gaioiga o le masini o le peta-adrenergic, pe a maeʻa le tetee o le toto i luga o le toto, o le malosi ma le mana o le faaitiitia o le fatu e faaitiitia, ma o le leo o tamai arteries e faateleina. O vailaʻau e aʻafia ai le setete o le faʻaleleia i le aorta ma lona faʻalaʻau, lea e faʻatonutonu ai le mamafa. O vailaau e faaosofia ai nofoaga autu o le faiʻai e nafa ma gaoioiga vasomotor o muso mumu o vaa.

Ua faʻamaonia e le au peta-adrenergic blocking agents le toe faʻaleleia o tagata gasegase ina ua maeʻa le faʻataunuʻu o le myocardial. O fualaau o lenei vaega ua faatonuina (pe afai e leai se maʻi suka, fomaʻi, pulusalitis bronchitis) i maʻi o vaitausaga uma lava. E mafai ona:

Paʻu o le kesi

O vailaʻau e faʻamatalaina i gaioiga vasoprotective ma le i ai o se lisi laiti o aʻafiaga i itu. Latou te taofia le tuputupu ae o le taumatau tauagavale, faʻaitiitia le faʻalavelave faʻaleagaina, ma o le a afaina ai le taofiofia o le cerebral, lea e taua i le togafitiga o tagata matutua. O vailaʻau e faʻaitiitia ai le viscosity o le toto, faʻaititia ai le palasiti o loʻo i ai, ma puipuia ai le talimalo ma le toto. E aofia ai:

  • Nifedipine, lona tutusa Adalat,
  • Verapamil
  • Isaraelu.

ACE inhibitors

O vailaau faafomaʻi o lenei vaega e suia ai le gaogao o musele mumu o le fatu, puipuia le faateleina o lela, faaleleia le coronary ma le taamilosaga lautele, tafe toto i le ogatotonu o le tino. O loʻo faʻamaonia e le atiata o le ACE le vaeluaina o vasodilators, lea e faʻaosofia ai vasodilation. Ina ia maua se taunuʻuga faʻapitoa i le maualuga o le maualuga o le systolic i tagata matutua, faʻamautinoa:

Puipuiga

O le fua muamua mo le togafitiga o le ISH o le faʻatonutonuina o mea taumafa. Mai le meaai e te manaʻomia e aveese ai mea uma e aofia ai meaola manu, mea suamalie, manogi ma ulaula. O lenei mea o le a fesoasoani i le tau faasaga i le mamafa, lea, o le tele o taimi, e faʻatasi ma le maʻi. O le ulaula tapaa e aʻafia ai le manuia o le ISH. E tatau ona vavaeese le ava malosi, kofe malosi ma le lauti. E tatau ona sui le suāuʻu i se aofaiga faʻafefe o le meli.

O le kuka e tatau ona i ai ma le leai o se aoga o mea taumafa o oloa; mo lenei, pe afai e mafai, fualaau faisua ma fualaau aina e le tatau ona kukaina. Fugalaau fou, fualaʻau i le maualalo-calorie, e tatau ona sili atu ona lelei meaʻai. E mafai ona gaʻo le gaʻo, o loʻo i ai meaʻai gaosi omega-3.

O le masani ai o le tulaga e fesoasoani i se taimi umi i le vaalele fou ma le faʻatino faaletino. O nei mea uma e faʻatasi ma le moe umi o le moe e faʻaleleia ai meaʻai talafeagai ma le aveesea o toxins mai le tino. O faʻamaʻi pipisi e aʻafia i le i ai o faʻafitauli faʻalavelave, faʻaitiitia le toto maualuga, faateleina le popole ma le soʻo e tatau ona aloese. O fomaʻi faʻapitoa e iai foʻi le tele o tupe e mafai ona faʻasaʻoina ai le toto.

I le le lava o togafitiga o fualaau faasaina, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻateleina o faaletonu o galuega ma le atinaʻeina o faʻafitauli i le cardiovascular system. E mafai ona oʻo atu ai i le tuʻa, fatuga o le fatu, faʻalavelave maualuga, lea e mafua ai le le atoatoa ma e oʻo lava i le oti.

I le taimi lava e tasi, o togafitiga e fesoasoani i le faatumauina o le atoatoa faaletino ma le mafaufau, e lagolagoina ai se lagona lelei lelei.

E faʻafefea ona togafitiga le ISH i tagata matutua?

O le togafitiga o togafitiga masani e faʻatatau i le lua vaega o le faʻaitiitia o le toto toto (SBP). Cardiologists fautuaina e togafitia togafitiga i vaega e 2 faatasi ai ma le tele o vailaau: thiazides, diuretics, tau o le calcium, o le inhibitors ACE. I le taimi o togafitiga, e tatau ona mataʻituina pea le toto.

O le au matutua ua faatonuina le laʻititi pito sili ona maualalo i le taimi muamua o togafitiga fualaau faasaina. Afai o le maʻi o le tagata maʻi e le faʻaititia, ona faʻaopopo lea o le aumaga e faʻatatau i le mamafa o le toto. Afai e le aoga le fualaau faasaina (pe a le suia e le SBP lona tau), e tatau ona toe iloilo le togafitiga togafitiga.

Ole togafitiga o le maualuga ole toto maualuga i luga ole matutua o loʻo i ai galuega nei:

  • Faʻasaʻoina o le toto i luga o faʻamaoniga sili ona lelei mo faʻasino,
  • Puipuia o faamai o le cardiovascular system,
  • Faʻaitiitia le lamatiaga o le taʻavale, faʻalavelave fatu,
  • Faʻaitiitia le lamatiaga o le ola faaletino, o le mafuaʻaga o le toilalo o totoga o le tino e le o se talaaga o le toto maualuga.

E oʻo lava i le 10 tausaga talu ai, e leʻi manatu le cardiologists e talafeagai le togafitia o le ISH i tagata matutua. O le mafuaʻaga, o tagata gasegase e atiaeina se faʻagasologa o le faʻamaʻaloga o vaʻa toto ma arteries ona o suiga o tausaga. E faigata ma matautia le togafitiga o le maualuga i le matua, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o aʻafiaga i itu pe a uma ona togafitiga.

Togafitiga o tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina fualaau faʻasolosolo e mafai ona faʻaitiitia ai le taimi o stroke, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cardiovascular system, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina o maliu i maʻi.

O tagata maʻi faʻatasi ma le ISH e 60 tausaga ma matutua atu e tatau ona faʻamatalaina fualaau faʻamaʻi ma fualaau faʻatau fua fou. O le mea lea, o le lelei o le ola o le maualuga o le maualuga o le a faaleleia atili ai, o le faʻaleleia o le ola o le a sili atu ona lelei.

O mataupu faavae o togafitiga faafomaʻi a le ISH

O le galuega muamua e feagai ma cardiologists o le faʻaitiitia o le toto maualuga e 30%. E le o fautuaina le faʻaitiitia o le toto i luga o le 40 pe sili atu iunite, talu ai ona o le maʻi na faʻavaivaia le toto, galuega fatugao, ma le faiva o le faiʻai.

O isi mataupu faavae mo le togafitiga o le maualuga o le systolic maualuga i tagata matutua o:

  • Fua o le mamafa ao taoto i lalo, tu. O le mea lea, e mafai ona taofia le faʻasalaga masani - o se faʻaitiitia o le mamafa,
  • E tatau ona amata ona ave fualaau faʻasaina ma le pito sili ona maualalo. O le faateleina o le fua o le fualaau faasaina e mafai ona oo atu ai i se paʻu matuia i le soifua lelei,
  • O le togafitiga e tatau ona faigofie,
  • E fautuaina e tuʻufaʻatasiga togafitiga faʻamalositino ma faʻamalositino faʻaletino laiti, togafitiga physiotherapeutic. E ala ile maliliega ma le fomaʻi, faʻatagaina togafitiga masani,
  • O vailaʻau e filifilia e tusa ai ma se polokalame a le tagata lava ia, faʻalagolago i le talaʻaga o le maʻi, le i ai o isi faʻamaʻi faʻamaʻi.

Afai e faatonuina e le cardiologist se faʻataʻitaʻiga mo togafitiga mo se maʻi, e tatau ona faʻatautaia tausaga o le maʻi ma le maualuga o le maualuga o le systolic i tagata matutua. Aiseā?

O nisi o suʻesuʻega talu ai nei i togafitiga a le ISH i tagata matutua o loʻo faʻaalia ai ei ai a latou togafitiga faʻapitoa mai le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e sili atu nai lo le gasegase talavou, maʻi vaeluaina.O le mafuaʻaga o le matutua, o le tikeri o le gaini i le plasma e faʻaitiitia pe faʻavaivaia. Ae, afai e te faia togafitiga faʻamaʻi ma mea faʻapipiʻi ma le calcium blocks, o le a maualuga le aoga.

I tagata matutua, o le oso i le toto maualuga e fesuiaʻi, lea e faigata i le taofiina oi latou i fualaau faasaina. E le gata i lea, o loʻo i ai se soliga o le gaioiga o faʻataʻitaʻiga e tuʻufaʻatasia ma le faʻamaonia.

Le fua faatatau o le faʻaitiitia o le toto i le tagata matua

O le tagata gasegase i le ISH e tatau ona iloa le mea o ona faʻamaufaʻailoga muamua ma o le faailoga e tatau ona faʻaitiitia. O loʻo i ai se Komiti a le Atunuʻu e iloiloina, faʻamaonia, ma fautua i le togafitiga o le maualuga o le maualuga. E tusa ai ma i latou, o le maualuga o le maualuga mo le faʻaitiitia o le toto o le toto e le sili atu ma le 20 iunite, ae o le uluai faʻamatalaga faʻavae i le 160-180 mm Hg. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto o le toto na muai mauaina i se tagata gasegase e pei o le 180 mmHg, ma e tusa ai, e tatau ona faʻaitiitia i le 160 (i le taimi muamua o togafitiga).

Taua! Togafitiga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i tagata matutua e aofia ai le faaitiitia o le toto i le 10% (maualuga 15%) mai le tau muamua. O le faʻaitiitia o le toto maualuga o le sili atu i le 30% ao faagasolo togafitiga e manatu mamafa ma lamatia ai le soifua maloloina o tagata ma le ola.

O loʻo i ai se mamanu mo tagata gasegase i le ISH: afai e le maua e se tagata se faʻamaʻi faʻamaʻi i le ituaiga o gasegase fatu fatu (CHD), ona faʻaitiitia ai lea o le toto, o le umi o le ola ole maʻi. Ae, afai o se maʻi e maua i le maʻi o le fatu o le fatu, ona oʻo ai lea i le paʻu o le mamafa i tulaga masani lelei o le soifua maloloina, e mafai ona mafua ai le feʻaveaʻiina o maʻi.

O le mea pito i lalo e ono mafai ona maua i le siakiina o le myocardial o loʻo i ai nei pe afai o le diastolic pressure is maintained at 90 mm Hg.

O le faʻaitiitia o le mamafa o faʻamaʻi o tagata gasegase ma le ISH e taʻitaʻia ai:

  • Neurological disorders
  • Faʻalavelave Cerebrovascular,
  • Loto o le fatu
  • Faaiʻuga leaga.

O le faʻaitiitia o le toto i luga o le gasegase maualuga i luga o le 60 tausaga le matua e tatau ona faia i totonu ole masina. O lea ituaiga tele e manatu e sili ona lelei. O togafitiga e tatau ona faia i fualaau o fualaau faasaina: o togafitiga, o mea e maua i le calcium, o inhibitors angiotensin.

Togafitiga

O faʻasolosolo mo togafitiga faʻasolosolo ma le ISH ona o le maualuga o le malosi o le tino, le pito i maualalo o aʻafiaga, ma le faʻafeiloaʻiga o se tagata matua. O le uluai metotia o le diuretic o le vai masani masani o le hydrochlorothiazide e tatau ona 12.5 ml. Faʻaaogāina e faʻaalia i le aso. Afai e le mafai e le tagata gasegase ona faʻafefete lelei ia vailaau, ona tatau lea ona faʻaitiitia le fuainumera pe tatau ona faaitiitia le faasologa i nai aso i le vaiaso.

E tusa ai ma faʻamaumauga a le lalolagi i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga, o loʻo iai i le togafitiga se nofoaga e taʻitaʻia ai i le faʻaleleia o togafitiga. O fualaau oona ei ai sona aoga aoga i le faagaoioia o le cardiovascular system, faapea foi ma le faaitiitia o tulaga lamatia o le olaga nei. O le diʻitiʻiti e faʻaitiitia le ono mafai ona sasa, fatu fatuga, maʻi fatu fatu.

O faʻamaʻi pipisi e faʻamaonia fualaau faasaina: hydrochlorothiazide, wherepamide. O isi vailaʻau faʻasoifua nei i aso nei ua manatu ua le toe i ai i le tulaga o latou aafiaga i le tino ma aʻafiaga.

O le diuretics e i ai se aafiaga tuusaʻo i luga o toto toto, faʻateleina le pulelasi o platelet ma prostaglandins. O le faʻamaoniga o loʻo faʻamaonia mo tagata mamaʻi e faʻavaivaia le kulupu o le kulukose, e pei o isi ituaiga o togafitiga e faʻaosooso ai i lenei toilalo.

O se togafitiga lelei mo le ISH ma togafitiga: low-dose chlortalidone (e le silia le 12.5 mg / aso) faʻatasi ma atenolol. O se taunuuga o lea togafitiga, o le maʻi e faʻaititia ai le faʻalavelaveina o le paʻu, fatu fatuga, faʻamaʻi pipisi, maona o le myocardial.

Masini le Antagonist Treatment

O loʻo faʻataunuʻuina i le tagata gasegase o le Calcium (AKs) mo tagata gasegase mo le togafitiga o le maualuga maualuga o le systolic. O fualaau faasaina e matua le mautonu, e le afaina ai faailoga masani o le diastolic pressure, e aunoa ma ni aʻafiaga. AK e le suia le vaega o meaola o le toto, aua neʻi faʻafefe le toto i gaʻo, aua le suia le tino o le ventricle agavale.

O le sui faʻaonaponei o AK o le vailaʻau o le nifedipine. O lenei vaifofo e le mafua ai le tachycardia, tiga o le ulu, leisa, pe a faatusatusa i fualaau oona tutusa. Tusia o le nifedipine - dihydropyridine. O le eseesega tele i le va o lenei fualaau faasaina ma isi AKs o le faʻagasolo malie o le faʻaaogaina o fualaau oona, o la latou faaputuputu i totonu o masini, o le mea lea, o le tagata maʻi o le a manaʻomia se laʻititi o le vailaʻau. O faʻamaʻi pipisi e faʻamaonia ai le tau o le calcium i le ituaiga o Adalat SL poʻo le Procardia XL.

O fualaau o le kalama e talafeagai lelei mo togafitiga togafitiga i tagata matutua ma gasegase faʻamaonia: maʻi o le maʻisuka, o le fatu, le fatu fomaʻi, maʻi o le fatu, maʻi patho toto. I le amataga o le monotherapy, o le amlodipine o loʻo faʻatulagaina i se fua faatatau o le 5 mg. O fualaau muamua o le AK e aofia ai: isradipine (fuataga 2.5 mg), verapamil (dose 240 mg), nifedipine (30 mg).

Togafitiga ma b-blockers, inhibitors ACF

b-blockers ua faʻaaogaina e avea ma vailaʻau faʻamalosi e puipuia ai fualaau e pei o maʻi o tausaga uma. O le aʻafiaga o fualaau oona e mafua ona o le faʻaitiitia o le siakono o le myocardial, poloka o adrenoreceptors, o le faaitiitia o le gaosiga o le norepinephrine, o le faaitiitia o le tafe o le toto vevela i le myocardium. Ae e te leʻi tofia ni poloka poloka i se tagata maʻi e sili atu nai lo le 60, e tatau ona suʻesuʻe le tulaga o gaʻo ma le ate. O le togafitiga mo le maualuga o le ISH e aofia ai fualaau faasaina mai le lisi: proranolol, atenolol, metoprolol, betaxolol i se metotia itiiti ole 5 mg.

O loʻo faʻamaonia le faʻamaonia o le ACF mo le faʻaitiitia o le galuega o le renin. O le aʻafiaga o le aʻafiaga o loʻo faia e ala i le taofiofia o le gaosiga o le ACF, angiotensin, aldosterone ma le faateleina o le potassium i le plasma toto. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e le faʻalavelaveina le tafe toto o totoga taua: o le faiʻai, fatugaʻo, ma vaega o le myocar. O le faʻamaonia o le ACF ua faʻataʻitaʻiina mo vailaau faʻamaʻi faʻamaʻi, e leai ni aʻafiaga. O le maualuga o le maualuga o le tino i luga o tagata matutua e togafitia e tusa ai ma le polokalame: captopril (dosiga 25 mg), enalapril (dose 5 mg), ramipril (fua 5 mg), fosinopril (10 mg).

I le faaiuga, e taua le toe manatuaina o le GIH i tagata matutua e togafitia e tusa ai ma le faiga sili ona agamalu. O le togafitiga e amata i le fua pito sili ona maualalo o vailaʻau. I le leai o aʻafiaga o le itu, e mafai ona faʻateleina le fualaau. E le fautuaina e faʻaitiitia le mamafa o le maʻi mai le sili atu i le 10-15% o uluaʻi tau. O le faʻaitiitia o le toto maualuga e 30% e taua mo tagata matutua ma se faʻamaoniga o le ISH.

O le a le maualuga o le maualuga o le toto?

O le maualuga o le systolic hypertension (hypertension), poʻo le ISH (ISAG), tatou te malamalama ai i le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, lea e mafua ai le faateleina o le tumutumu o le systolic (maualuga) e sili atu i le 140 mm Hg. Art., Ao faʻamalosi le diastolic i totonu ole 90 mm RT. Art. ma e le toe tulai mai foi. I nisi o gasegase, o le mamafa o le diastolic e oʻo lava ina faʻaititia.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 1/3 o tagata e maualuga le maualuga o loʻo i ai lenei faʻafitauli. I tagata matutua, o le ISH e tupu i le 25% o mataupu. Faatasi ai ma tagata talavou, o togafitiga e le masani ai, i le tusa ma le 3% o le faitau aofaʻi i lalo o le 40 tausaga. O le maualuga o le maualuga o lenei ituaiga e sili atu ona lamatia i le tulaga o le afaina o le maʻi mai le maʻi fatu ma gasegase lapisi - ogaoga o le hypertensive, o le stroke, infarction myocardial. O le mea lea, o le lamatiaga o le paʻa ua faateleina i le 2.5 taimi, o le tulaga lamatia atoa o le ola faanatura - i le 3 - 5 taimi.

O tikeri nei o le faamai ua iloga:

  1. Faʻasalaga faʻatasi ma se mamafa o le 140 - 149 mm RT. Art.
  2. Muamua i le mamafa o le 140 - 159 mm RT. Art.
  3. Le lua faʻatasi ma le mamafa o le 160 - 179 mm RT. Art.
  4. O le lona tolu faʻatasi ma le mamafa o le sili atu i le 180 mm RT. Art.

O le mamafa o le diastolic pressure e le sili atu i le 90 mm Hg. Art.

Mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto

O le faateleina o le toto maualuga e le o amanaiaina o se taunuuga masani o le matua, ae o le laei o le tino o se mea taua tele mo le atinae o le maualuga o le toto. I tagata matutua, o le togafitiga ua matauina o se faasologa o le tele naua tele. Faʻatasi ma le matua, o le vaivai o puipui o arteries ua faʻaitiitia, o atherosclerotic plate ma calcium o loʻo teuina i luga. O lenei mea e mafua ai le leaga o le tali atu o le vaa i suiga o suiga i le systole.

O isi gaioiga i le tino e mafua ai foliga vaaia o le ISH ma tausaga e pei ona taua i lalo:

  • o se mataua o le tino, maso ma le cerebral toto e mafua ona o se faaitiitia o gaioiga fatu,
  • faaitiitia le fua faatatau o le filtration,
  • faʻaitiitia le faʻalogoina o faʻamaumauga faapitoa i totonu o vaa ma le fatu.

Afai e leai ni mafuaʻaga manino mo le faateleina o le malosi o le tino, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga. I le taimi muamua, e mafai ona tupu togafitiga i le ulaina o tagata, i le ava malosi, taumafa tele gaʻo, suamalie ma isi mea leaga. I le taimi o le maitaga, e mafai e se tamaitai talavou ona atiaʻe uiga o le ISH, ma e mou atu ia te ia lava pe a uma ona fanau mai.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e afua mai i le tele o faamaʻi ma tuutuuga, o mea autu ia:

  • maʻisuka malosi
  • lapisi atherosclerosis,
  • loto vaivai fatu,
  • se afaina
  • vaivai o le valve vaovao,
  • hyperthyroidism
  • ogaoga mama
  • umi le fiva
  • AV poloka o le fatu,
  • loto vaivai
  • aortitis
  • fulufulu o vaovao, fatugaʻo,
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • maualuga maualuga o le calcium, sodium i totonu o le toto,
  • faanatinati.

O loʻo i ai se soifua maloloina ISA - o se faʻamaʻi lea e tulaʻi mai ai le maualuga masani o le mamafa ona o le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi (faʻamaʻi lemoni, contraceptives).

Faailoga o le maʻi

E masani lava, o faʻaaliga sili ona taua o le maualuga o le toto e le faalagolago i le matua, e ui lava i tupulaga talavou latou te le o latou lagona le umi i vaega muamua o le maʻi.

O maʻi e maua i le toto maualuga e tele lava ina faitio i le tiga o le fatu, e tele lava le vevesi, tiga, e seasea lava - faʻamalosi, malosi. O faʻamatalaga masani, o loʻo i ai vaivaiga, o se mataua o le gaioiga galue, ma le moe. O le mafai gafatia o gaioiga faʻaletino ma e masani lava o mea masani o aso taitasi e paʻu malie.

I tagata, o le GIH e mafai ona alualu i luma vave, lea e fesootaʻi ma le maualuga o le ulaula tapaa, le lelei o mea taumafa ma le ava malosi. I fafine, o le atinaʻeina o le faamai e masani lava ona tupu i le moaopa, pe a faʻamautu le puipuiga masani o toto toto i hormones sex.

O tagata matutua ei ai le uiga ese o le gasegase o le faamai, e pei o le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o ni faafitauli matuia. E mafua ona o le umi o le i ai o le ISH ma se maualuga maualuga o le mamafa. O tagata matutua e masani lava ona iai faʻamaʻi faʻamaʻi - maʻisuka, atherosclerosis, gout, oona ma isi. I lenei itu, o le matutua e tele lava ina maua i le aoauli, pe maualuga le maualuga. O le faatelevaveina o le mamafa pe a uma le fafaguina o le uiga lea. O ia ituaiga faʻamaoniga e fetaui ma le au faʻataʻitaʻia o faʻalavelave ogaoga - o le maʻisuka ma le afaina o le gasegase, le faʻaleagaina o le myocardial.

GHI, pei o isi ituaiga o maualuga maualuga, e mafai ona faʻaalia o ia o ni faʻalavelave matuia. O le maualuga o le mamafa e maualuga atu i le 200 mm Hg. Art. ma sili atu, o le pito i lalo e tumau e le suia. O le faʻalavelave e oʻo atu ai i le vavave o vaʻa o le faiʻai ma e mafai ona muta i se paʻu. Ae e masani ona maeʻa faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, toe foʻi atu le mamafa i le masani.

Suʻega o le ISH

O le siama ua faia i se tagata o ia, faatasi ai ma asiasiga e tolu i le fomaʻi i le 2 i le 3 vaiaso poʻo le mamafa o fale, o lona maualuga e 140/90 mm RT. Art. ma sili atu. Afai ei ai ni faailo iloga o le maualuga o le toto maualuga, ae le mafai ona toe faaleleia le tulaga o le mamafa, e tatau ona faia le mataʻituina o aso taitasi, ma gauai faapitoa atu i faailo i le po, i le taeao.

Le suʻesuʻeina o mafuaʻaga o le faʻamaʻi, faʻamaonia / faʻamaonia le faʻamaonia o le maualuga maualuga o le maualuga, ole numera o isi suʻega ua faʻamaonia:

  • tele, suesuega o toto toto,
  • suesuega o vaega ninii,
  • lipid profile
  • ECG ma le ultrasound o le fatu, vaʻaia o maliu,
  • Faʻasaʻoina o fatugaʻo ma sulu faʻamalosi,
  • auiliiliga o hormones, ma isi.

ISAG i se talavou

E taua tele le faia o se faʻamautinoaga i le taimi mo tupulaga talavou, aua o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi fatu fatu e matua faateleina, e pei o le lamatiaga o le maliu mai le paʻu (faʻatusatusa i tagata soifua maloloina mai le vaitausaga tutusa). E masani ona ulaula tagata talavou, inupia le ava malosi, aʻafia ai le atuatuvale, o le mea lea, o le alualu i luma vave o ISA e mafai.

Maualuga ile matutua

O maʻi o le litaea tausaga e manaʻomia ai se faʻaoga faapitoa, ona e tele naua faʻamaʻi, e ese mai i le toto maualuga. O taunuuga o le siama e mafai ona aʻafia i fualaau ua ave, o le mea lea, e taua tele le aoina saʻo o le mekasini ma ia amanaʻia mea uma e aʻafia ai.

Pe a fuaina le mamafa i se tagata ua toeaina, e taua le pamu le ea e oʻo i le 250 mm Hg. Art., Ona faaitiitia lea malie. E tatau ona faia le fuataga ao faia le nofoa ma le tulaga (i le mataupu mulimuli, minute mulimuli ane i luga o le lima e tasi ma le 5 minute i luga o le lima lona lua pe a uma ona faia se tulaga saʻo). 25% o tagata matutua o loʻo i ai le maualuga o le paʻu paepae, ma o le maualuga o le mamafa atonu e le o atagia ai le ata moni.

Vaʻaia o le maualuga

Faamoemoega o togafitiga: vavae ese le maʻi ma faaitiitia le lamatiaga o le taia, fatu fatu, toto maualuga, maliu faafuasei maliu. Ina ia faia lenei mea, o le tagata ua faatonuina se fuainumera o fualaau faasaina ua filifilia na o tagata taitoatasi.

O togafitiga e leai ni vailaʻau e taua tele. O se taumafataga e faʻaitiitia ai taumafa gaʻo, o meaai mama e tatau ona faʻatulagaina. E tatau ona taofi le ulaula, inu kofe, ava malosi, lauti malosi. E taua tele le faʻaipoipoina o le mamafa, ave vailaau faʻapitoa mai le hyperlipidemia (mo se faʻataʻitaʻiga, Krestor, Rosuvastatin). O faamalositino faamalositino, auala, auala eseese e faateleina ai le tetee atu i le popole e faatonuina.

O vailaʻau mo le faʻaitiitia o le toto maualuga i le ISAG e tatau ona faʻaitiitia ai le malosi o le systolic, ma e le tatau ona faʻavaivaia le diastolic. I tagata e maua i le maʻisuka, e taua le ausia o se pito i luga e oo i le 120 mm Hg, i le mea e totoe - e oo atu i le 140 mm Hg. E tatau ona faʻaitiitia le toto maualuga lemu ina ia le faʻavaivaia ai le mafaufau, faʻaitiitia, fasia o le ischemic.

Diuretics mo le maualuga o le toto

E masani lava, o togafitiga o fualaau muamua i le togafitiga o le ISH. Tofia i le tele o tagata gasegase, ao faʻaitiitia le paʻu o le fatu, faʻaitiitia le aofaʻi o le plasma toto, faʻamautinoa le faʻaogaina o puipui o vaʻa. O tagatanuu ua faamaonia e sili ona lelei i le togafitiga o na gasegase lea ua tuufaatasia ai le maualuga o le maualuga ma le faaletonu o le fatu.

E tele ituaiga o togafitiga:

  • thiazide (chlorothiazide),
  • tuufaatasia (triampur),
  • sopo (Lasix),
  • faʻamaʻi faʻamalolo (Veroshpiron).

O le mea masani, o faʻasolosolo faʻatasi ma le beta-blockers i le togafitiga o le ISH, lea e maua ai iʻuga lelei.

B-poloka

Afai e ulufale atu le vailaʻau o nei vailaʻau i le tino, latou te amata ona poloka ni faʻamaumauga faapitoa o le beta, ma puipuia ai le tele o faʻafitauli o le fatu, e aofia ai le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atinaʻeina o le IHD.

E masani lava ona faʻamatalaina i faʻatasi ma isi vailaau, e ui lava i le taimi muamua o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona latou faʻamautuina ai le mamafa. O fualaau sili ona lauiloa o le vaega o Betalok, Logimax, Metoprolol-Teva.

O le a le maualuga o le maualuga o le systolic?

O se faʻamaʻi lea e mafua mai i le maualuga eletise systolic (o le maualuga pito maualuga), ao tumau pea le mamafa o le diastolic pe faʻaitiitia. E tutusa ma lenei mea, i nisi o tagata gasegase o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le mamafa o le mamafa.O le lamatiaga o le maʻi i tagata matutua o le tele o taimi e sili atu nai lo le tupulaga talavou: i tagata gasegase e sili atu i le 65 tausaga le matua, o lenei suʻesuʻega ua faia pe a ma le 50%. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e matautia tele ona e mafua ai le lamatiaga o le oti ona o faaletonu fatu ma vascular (stroke, crisis, heart attack).

I le avea ai o se tulafono, o faailoga o le maualuga o le tumutumu o le systolic e le faalagolago i le matua, peitai, i tupulaga talavou latou te le o faaali atu i latou lava ma e le o iloa atu ituaiga muamua o le faamai. O le mea sili ona taatele o se maʻi o le tiga o le ulu, lea e faʻatuina i totonu o malumalu ma le ua. Faatasi ai ma le tiga o le tiga e mafai ona matauina:

  • vavao
  • taoto, vili,
  • lago i luma o ou mata
  • faʻanoanoa
  • tiga i totonu o le loto o se tagata mafatia, tagata le fiafia,
  • vaivaiga
  • faaitiitia galuega
  • solia o le faamaopoopoga
  • moe

Togafitiga o le maualuga maualuga o le systolic i talavou ma matutua

O le maualuga o le toto maualuga o le masani lea o faamaʻi masani o le tino cardiovascular. O faʻataʻitaʻiga e mafai ona tupu e oo lava i tamaitai talavou ma alii, ma i le matua ua maua i le toetoe o tagata uma lona lua.

Afai o se mamafa o le maualuga e oo atu i le 130/85 mmHg e manatu e masani. Art., Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga, o le faailoga e tulaʻi - laʻititi pe i se tikeri maualuga. O le maualuga o le faʻasolosolo o le systolic o se tasi lea o ituaiga o togafiti, faʻalavelave mo le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga.

Lisi o le lekige

I tagata, o le maualuga o le maualuga o le tumutumu o le systolic e alualu i luma, ona o le le lelei o meaai ma amioga leaga. I fafine, o le atinaʻeina o togafitiga masani e masani ona matauina i le taimi o le moa, faatasi ai ma le faʻavaivaia o le natura puipui o le toto e ala ile gaioiga o feusuaiga. I tagata matutua, o le gasegase o le faʻamaʻi e fesoʻotai ma le tele o aʻafiaga o faʻafitauli. E mafua lenei mea i le umi o le i ai o le ISH ma se maualuga maualuga o le mamafa. E le gata i lea, o tagata e sili atu ma le 65 e masani lava ona i ai faʻamaʻi faʻamaʻi - gout, maʻi suka, atherosclerosis, ma le gaʻo.

O le faʻamaʻi e mafua ai le mea moni o tagata matutua o le a sili atu ona faʻaalia le maualuga o le po (maualuga maualuga o le nofo). E le gata i lea, o nei tagata gasegase e vave ona faateleina le malosi i le fafaguina. O lenei faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli faigata lata mai - faʻamalositino ma le faʻasologa o le ischemic, faʻaleagaina o le myocardial. O le maualuga o le maualuga o le tumutumu o le systolic e mafai ona faʻaalia o ia lava o ni faʻalavelave matuia, ae o le maualuga o le mamafa e oso maualuga atu i le 200 mm Hg. Art. ma sili atu, ma o le pito i lalo e tumau pea e le suia. Crisis e oʻo atu ai i vasospasm, lea e mafai ona tupu ai se paʻu.

O le faateleina i le tonometer indicator e le o se taunuuga masani o le soifua matua o le tino, ae o le laei vailaau o se mea taua tele lea mo le atinaeina o le maualuga o le toto maualuga, o le mea lea, i tagata matutua, o le maʻi e sili atu ona masani ona maua. Faʻatasi ma le matua, o puipui o maʻa o le a faʻaitiitia ai le mea e fai, o le calcium ma atherosclerotic plate e faʻapipiʻi ia i latou, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le tali atu o toto toto e suia ai suiga i le systole. O isi gaioiga i totonu o le tino lea e faaosofia ai le foliga mai o le maualuga o le maualuga o le systolic o:

  • faaitiitia le toto i totonu o fatugaʻo, masukalokeletal system, muscles ona o se faaitiitia o gaioiga fatu,
  • o le faasolosolo o le lagona o le mauaina o tagata faapitoa i totonu o vaa, loto,
  • faʻaitiitia le fua o le filtration.

I le leai o ni mafuaʻaga mautinoa mo le faateleina o le mamafa o le tino, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga. I tupulaga talavou, o maʻi e mafai ona aliali mai ona o le ulaula, faʻaleagaina o meaʻai gaʻo po o le masima, faʻaaogaina pea o le ava malosi, ma isi. O le maualuga maualuga o se ituaiga systolic e mafai ona mafua ai le tele o tulaga ma maʻi. O le faʻaalia o le faʻamaʻi e aʻafia i tulaga le lelei:

  • vaivai o le valve vaovao,
  • ogaoga mama
  • loto vaivai
  • maʻisuka malosi
  • loto vaivai fatu,
  • lapisi atherosclerosis,
  • afaina muamua
  • umi le fiva
  • hyperthyroidism
  • AV poloka o le fatu,
  • fulufulu o laʻau oona po o fatugaʻo,
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • aortitis
  • gasegase gaʻo tumau,
  • faʻapalepale faʻapalepale
  • maualuga maualuga o le sodium, calcium i totonu o le toto.

Ituaiga faʻamaʻi

O le fomaʻi i le faagasologa o suʻesuʻega e mafai ona iloa ai se ituaiga o maualuga maualuga o le systolic. O faʻataʻitaʻiga ua faʻavasegaina i ituaiga nei:

  1. Peraimeri pe taua. Le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e leʻi i ai, ae o le maualuga o le maualuga e le o se taunuuga o isi maʻi o toto toto poʻo isi totoga / faiga. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga maualuga o le tumutumu o le systolic e maua mai.
  2. Maualuga poʻo foliga. Faʻaalia i le talaaga o maʻi o le mafaufau, gaʻo, ma isi.
  3. Sese sese o le maualuga o le maualuga o le systolic. O nei mea e aofia ai le "maualuga maualuga o le mafanafana," lea e tupu i tagata e fefefe i fomaʻi, ma faʻamalosi, lea e afaina ai ulu.

Faʻaitiitia le maualuga o le systolic i matua

O le maualuga o le tumutumu o le systolic o le faauigaga o le faateleina o le toto toto i luga o le mamafa masani o le diastolic. Faatasi ai ma lenei faamai, o loo i ai le faateleina o le mamafa o le pulse, ua faamatalaina o le eseesega i le va o le toto toto ma le diastolic. O le maualuga o le maualuga o le tumutumu o le systolic e mafai ona faailoa mai o se fesuiaiga o le maualuga o le toto maualuga, e masani lava ona matauina i tagata matutua, pe avea foi ma tulaga lua (maualuga le maualuga o le tumutumu o le toto), o se faailoga o tulaga eseese o le natura, e aofia ai le le atoatoa ma le le atoatoa o le gataifale, fistulasous fistulas, . I le tulaga o le maualuga maualuga o le maualuga, faatasi ai ma le faʻaumatiaina o le mafuaaga, o le faʻamautuina o le toto maualuga e mafai.

O le toto o le diastolic ua mafaufauina mo le tele o tausaga o se faailoga mo le suʻesuʻeina ma le faʻasolosolo o le maualuga o le toto, ma o le tele o suʻesuʻega na tuʻuina atu i le iloiloga o le aafiaga o le diastolic pressure i faʻafitauli faʻapitoa o le cardiovascular ma le olaga faitino. Peitai, o lenei faiga ua faamaonia e le lelei ma ua faia suiga i sootaga ma taunuuga o se numera o suesuega tetele talu ai nei. Na latou faaalia le matafaioi autu o le toto maualuga o le toto i le atinaʻeina o leona cardiovascular. O le mea lea, na faaalia ai o le malosi o le tumutumu o le tumutumu o le tino e sili atu nai lo le mamafa o le diastolic e fuafua ai le afaina o fasipolo ma maʻi o le mafaufau i tagata e silia ma le 45 tausaga. E tusa ai ma le suʻesuʻega, i tagata taʻitoʻatasi e maualuga le maualuga o le systolic, o le aʻafiaga o faʻafitauli faigata i le cardiovascular ma le olaga faaletino e 2-3 taimi maualuga. E le gata i lea, o le faateleina o le lamatiaga o le fatu ma le faiʻai o le faiʻai na faia e tusa lava pe itiiti le faʻaititia o le toto toto (e le sili atu i le 160 mm Hg). Faatasi ai ma le matua, o le tulaga iloga o le faasolosolo o le toto maualuga ua faateleina.

O le a le malosi o lou maualuga maualuga o le maualuga o le systolic?

O le suʻesuʻega o le "maualuga maualuga o le systolic hypertension" e faia i le maualuga o le toto maualuga o le maualuga o le toto poʻo le tutusa ma le 140 mmHg. Art., Ma le maualuga o le diastolic pressure i lalo ifo o le 90 mm RT. Art. E 4 tikeri o le maualuga o le maualuga o le systolic e faalagolago ile maualuga ole toto toto:

Manatua I soʻo se tikeri o le maualuga o le maualuga o le systolic, o le diastolic ("maualalo") e le sili atu i le 90 mm Hg. Art.

O le taatele o le maualuga o le tumutumu o le systolic i nuu eseese e ese lava le lautele (mai le 1 i le 43%), ona o le eseesega o tagata suʻesuʻe. O loʻo i ai se faʻamaualuga maualuga o le faʻalavelave o le maualuga o le systolic faʻatasi ma tausaga. O se suʻesuʻega o le 30 tausaga le matua o Framingham suesuega na faaalia ai le i ai o lenei faafitauli i le 14% o tane ma le 23% o fafine, ae o tagata e silia ma le 60 na matauina i le 2/3 mataupu.

  • O le auala sili e fofoina ai le maualuga (vave, faigofie, lelei mo le soifua maloloina, e aunoa ma "vailaau" fualaau faasaina ma mea taumafa)
  • O le maualuga o le maualuga o se auala faʻaleaganuʻu e toe faʻaleleia mai i le vaega 1 ma le 2
  • Mafuaaga o le maualuga ma le auala e faʻaaogaina ai. Suʻega maualuga o le maualuga
  • Faʻaaoga togafitiga e leai se toto e togafitia

I le matua, o le faateleina o le toto o le toto e matauina i totonu o se tagata, ae leai se faateleina o le maualuga o le mamafa, talu mai le 70 tausaga o loo i ai se faaitiitia o le malosi o le diastolic, ona o le atinaeina o le malosi o le toto.

O faiga o le atinaʻeina o le maualuga o le tumutumu o le systolic i tagata matutua e foliga mai e faigata ma mulimuli ane le manino. O le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le totoga e masani ona aʻafia ma le faʻaitiitia o le caliber ma le / poʻo le numera o laʻau laiti ma arterioles, lea e faʻapogai ai le faateleina o le maualuga o le vateatea lautele. O le faʻateleina o le siʻitia o le toto maualuga atonu e mafua mai i le faʻaitiitia o le tausisia ma / poʻo le faateleina o le paʻu o le toto toto. E le gata i lea, o mea taua e pei o suiga o tausaga i totonu o le system renin-angiotensin, o le galu ma le paleni eletise, faapea foi ma le faateleina o le maualuga o le tino o le tino o loo i ai se sao i le atinaeina o le maualuga o le systolic.

O le iʻuga o le faʻasologa o le atherosclerotic o maʻa, o le faʻateleina o le toto toto ma le mamafa o pulupulu, i le itu, e oʻo atu ai i le faateleina o le "vaivai" masini o le puipui pito i tua. O lenei mea e fesoasoani i le faʻamalosi atili o faʻamalosi o le gaʻo, ma mafua ai le atinaʻeina o se "liʻo mataʻutia". O le le mautonu o le aorta ma arteries e mafua ai le atinaʻeina o le hypertrophy ventricular agavale o le fatu, o le sclerosis, o le faʻavave o le toto ma le faʻavaivaia o le toto i totonu o le fatu.

Faʻamatalaga o le maualuga o le maualuga o le systolic

E pei o isi ituaiga o le maualuga o le toto maualuga, o le suʻesuʻega o le maualuga o le maualuga o le systolic maualuga e le tatau ona faia i luga o se faavae e tasi o le mamafa. E fautuaina le faʻavaeina o le i ai o se togafitiga faʻamalosi pe a maeʻa le asiasiga lona lua o le mataupu, lea e tatau ona faʻatino i totonu o ni nai vaiaso talu ona mavae le asiasiga muamua. O lenei auala e fautuaina mo mataupu uma, sei vagana ai tagata e maualuga le maualuga o le toto (tumutumu o le systolic i luga atu o le 200 mmHg) poʻo le faʻamaʻiina o faʻamaʻi o le fatu ma / poʻo le cerebral arteriosclerosis.

Mo tagata matutua o loʻo iai ni faʻamaʻi mataʻutia o le tui o le brachial, lea e puipuia ai le faʻamalosi o le tonometa cuff ma le faʻamalieina o le mamafa, o le upu "pseudohypertension" e faʻaaogaina.

O se tulaga lē tumau i le tulaga o le toto maualuga pe a asiasi se tagata maʻi i se fomaʻi, ua taʻua o le "maualuga o le maualuga o le pulupulu", e le tatau ona manatu o se maualuga maualuga o le toto. Le faʻamalamalamaina o le siakiina i ia tulaga, o le tagata suʻesuʻe (i le fale) o le siakiina o le toto maualuga ua faʻaalia.

I nisi tulaga, o le maualuga maualuga o le tumutumu o le systolic e le maua i se taimi talafeagai. O le mafuaʻaga mo lenei mea atonu o le i ai o le atherosclerosis ogaoga o le ogatotonu o le subclavian, lea e faʻaalia i ni eseesega taua i le mamafa o le tino i lima tauagavale ma lima taumatau. I ia tulaga, o le toto maualuga i luga o le lima e tatau ona manatu o se uunaiga moni, i le mea e maualuga ai ona maualuga. I nisi o tagata matutua, o le aoauli o le aofaʻi o le toto maualuga e oʻo atu i le 2 itula ua matauina, lea e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le "pseudohypotension". I lenei itu, pe a fuaina le mamafa, e tatau ona e amanaʻia le taimi e 'ai ai.

Ma le mea mulimuli, i le au matutua, e masani lava ona tupu mai le manatu masani. Ua maua i le faʻaitiitia o le toto toto i le 20 mm RT. Art. ma sili atu pe a maeʻa ona alu ese mai se tulaga faʻasaga poʻo se tulaga o le nofoa i se itu. Ortopatic hypotension (faʻasagaga) e masani ona fesootaʻi ma le vevela o gaʻo uʻamea ma e ono oʻo atu ai i le paʻu ma manua. Ina ia maua lona auai, e tatau ona fuaina le mamafa 1-3 minute pe a uma le suiga i se tulaga i luga.

Tuuina atu o le maualuga maualuga o le maualuga o le systolic e mafai ona avea ma tulaga muamua ma le lua, na o le fuaina o le toto maualuga e le lava e faamanino ai lona siama i se tagata faapitoa. E tusa ai ma faʻamatalaga, o suʻega suʻega suʻega e talafeagai.

Faʻailoga faʻamaʻi

O gasegase faʻamaʻi ma se ituaiga o faamaʻi tino systolic e manaʻomia le siakiina o le toto i aso taʻitasi ma le faʻamalosi togafitiga e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli. O le mea sili ona taatele oi latou o:

  • loto vaivai
  • fatu fatu
  • gasegase gasegase gasegase,
  • faateleina i le malosi o le tino,
  • faʻalauteleina le tafe toto,
  • se afaina.

Auala e faʻaitiitia ai le mamafa o le systolic

O le sini o le togafitia o le maualuga o le maualuga o le systolic o le taofi lea o togafitiga ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli. Ina ia faia lenei mea, o le tagata maʻi ua faatonuina se fuainumera o fualaau faasaina na filifilia e le fomaʻi taitoatasi. O le mamafa e amata ona faaitiitia pe a ave ni inhibitors ACE, o b-blockers (o le poloka o le calcium channel), diuretics, beta-blockers, angiotensin receptor blocksers, calcium artagonists. I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, e faʻamaonia togafitiga e le faʻatau togafitiga.

Le togafitiga ole togafitiga

O se fua faʻatatau mo le faʻaitiitia o le ISH o se taumafa lea e faʻaalia ai le faʻaititia o le taumafaina o gaʻo, meaai mama. E le gata i lea, e tatau ona e taofi le inu kofe, ava malosi, tea malosi, taofi le ulaula. Ina ia faʻamaonia le mamafa, e taua le taulimaina o le mamafa o le mamafa. E mafai e se fomaʻi ona fautuaina:

  1. Faʻasologa o le malosi o le lisi. O le faavae o le taumafa o meaʻai gaʻo susu, fualaau 'aina, fuālaʻau manogi, lala, iʻa iʻa, moa. I le taimi lava e tasi, o meaʻai manu, suamalie, pipi e faʻaitiitia. E faʻaititia le faʻaaogaina o le masima i le 2.4 g i le aso, ae o ona mea e aofia ai le faʻaaogaina o mea taumafa e tatau ona amanaia.
  2. Auala masani, faamalositino togafitiga, taʻaloga. Telefoni talafeagai, tennis, uila vilivae, ma isi.
  3. Auala e faʻatupulaʻia ai le teteʻeina o le mamafa Atonu e te manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi.
  4. Uiga o vailaau masani. Faʻaaogā togalaau vao, mea faʻafefiloi fualaau aina suamalie ma fuālaʻau suamalie, oloa gaosiga o le beekeeping.

Vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto maualuga

O fualaau e faʻaitiitia ai le mamafa ma le ISH e tatau ona faʻaititia ai le pito i luga, ma tuʻu ai le maualalo maualalo. I tagata e maua i le maʻisuka, e tatau ona ausia le maualuga o le tonometa maualuga e oʻo atu i le 120 mmHg. Art., O le isi vaega o le tonometa e tatau ona faʻaalia ai le 140 mm RT. Art. poʻo lalo ifo. O se suiga i le mamafa e tatau ona faasolosolo faasolosolo malie ina ia aua le faʻaosoosoina se faʻavae o le ischemic, leai se mafaufau, ma isi. O vailaʻau nei e faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga o le toto:

  1. Triampur. Faʻailoa atu i se kulupu o fualaau oona ua taʻua o le "diuretics", e aofia ai le tiamteren ma le hydrochlorothiazide. E faʻaitiitia e le diʻitiʻese le faʻamautuina o ions sodium i le distal tubules. E le gata i lea, o vailaʻau e aveesea ai le calcium, chlorine, sodium ma leona vai mai le tino, aʻo faʻagesegese ai le faagasologa o le excretion o katini calcium. Mo le togafitiga o le maualuga o le tumutumu o le systolic, o le faasologa i aso taitasi o le 2 i le 4 papa ua faatonuina.
  2. Petalok. Ole vailaʻau o se vaega o B-blockers, lea, pe a faʻaaogaina, amata ona taofia ni faʻamaumauga faapitoa o le beta, e puipuia ai faʻafitauli o le fatu. I le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻamatalaina faʻatasi ma isi vailaʻau, peitaʻi, i le taimi muamua o le maualuga o le tumutumu o le systolic, e mafai ona latou faʻaosoosoina le mamafa i masani. Ua malie i le fomaʻi maʻi.
  3. Nifaipine. O le sooupu e mafua mai i le vaega o le taʻavale o le calcium. O le gaioiga o le fualaau faasaina e faavae i luga o le taofia o laina o le calcium i sela, faapea foi i le solia o le feteenaiga o filo o puipui tetele. O le iʻuga, e faʻamalieina vaʻa, e tali tali atu i faʻamaufaʻailoga o le nerve ma taofi le vavao. O le galuega o le faʻamalositino ina ua maeʻa ona toe faʻafoʻi fualaau. I le amataga o togafitiga, e 1 le papaitusi e faʻatatau 2-3 taimi i le aso, pe a manaʻomia, o le a faʻaleleia le atunuʻu i le 2 pusa 1-2 taimi i le aso.
  4. Enalapril. I le avea ai o se tulafono, o fualaau o lenei ituaiga (o le inhibitors ACE) o loʻo faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka ma tagata o loʻo i ai le faʻaaogaina o le maʻisuka. E mafai e le meafaigaluega ona pulea le gaioiga o le enzyme e mafua ai le vasospasm ma le atinaʻeina o le maualuga o le toto. I le maualuga o le maualuga o le systolic, o le fua o le manogi o le fualaau faasaina e 2.5-5 mg, ae mafai ona ausia le 20 mg e pei ona faatonuina e se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga