E faʻapefea ona sauniuni mo le suʻega mo le hemoglobin glyc

Hemoglobin o se vailaʻau o loʻo i totonu o le toto ma e nafa ma le tufatufa o le okesene i le tino atoa. O le hemoglobin lea e faia ai le toto mumu - o lenei mea ona o le uʻamea o mea uʻamea.

Hemoglobin o se vaega o le toto mumu mumu - toto mumu toto. Glucose e aafia i le fatuina o le hemoglobin. O lenei faagasologa ua leva, talu ai ona o le toto mumu mumu ua faia i totonu o le 3 masina. O se taunuuga, ua maua mai le hemoglobin glycated (glycosylated), lea e faaalia ai le maualuga o le glycemia i le 3 masina.

Ina ia iloa ai lau maualuga, e tatau ona e suʻeina se suʻega toto. O le mea e leaga ai, afai o le suʻega e taʻu mai ai le maualuga o le glycogemoglobin, o lona uiga o loʻo i ai le maʻisuka, e tusa lava pe agamalu ma e le lelei i lenei taimi, e aunoa ma le faʻavaivai. O le mafuaaga lena e matua taua ai le malamalama pe faapefea ona saʻo le pasia o lenei auiliiliga ma le mea e tatau ona e iloa e aloese mai ai i ni faafitauli.

O le a le glycogemoglobin?

O le hemoglobin glycated o le molemolo hemoglobin e fesootaʻi i le kulukose. O luga o le faʻavae o ona faailoga e mafai ona tatou faʻamaonia e iai faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

O le maualuga o le hemoglobin glycini e mafai ona maua ai faʻamatalaga i luga o le maualuga o le suka i le 2-3 masina ua mavae, o le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai e tagata e iai se maʻi e pei o le maʻisuka ona faia se taualumaga i le taimi nei.

O lenei mea o le a fesoasoani e mataituina le togafitiga o togafitiga ma nofouta i suiga i le taimi e puipuia ai faʻalavelave. O le maualuga o le maualuga o le glycogemoglobin, o le tele lava o taimi e maualuga ai le maualuga o le glycemia i masina talu ai, o lona uiga o le aʻafiaina o le maʻisuka ma le maua o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le hemoglobin glycosylated, o mea nei o le a fesoasoani e faʻamaonia le tulaga:

  • inisalini togafitiga
  • suka o le suka i le tino o pepa,
  • taumafa.

Ole auiliiliga o le hemoglobin glycini o le a fesoasoani i le faia o se suʻesuʻega saʻo ma le mauaina o le maʻisuka, e ese mai le fua masani masani ma se glucometer, lea e faʻaalia ai le suka i le taimi o le faʻatinoga.

O le hemoglobin glycated i le toto o le tagata

O le toto e tele mea o loʻo faʻasalalau solo i le tino o le tagata. O le hemoglobin glycated or glycosylated o se vaega o le hemoglobin atoa i le toto ma e vavalalata ma le kulukose. O le fuaina o lenei faailoga o le pasene. O le mea lea, o le pasene o suka o maua i totonu o le toto o loʻo faʻaalia ai le i ai pe leai foi o faʻafitauli tau soifua maloloina. O le faʻamaoni o lenei auʻiliʻiliga e mafai ai ona e iloa faʻalavelave e tupu i le past 3 months. Ole suega ole suega ole HbA1C. Ole taimi ole gaosiga e faʻalagolago i le potu suesue ole suʻesuʻega ma e masani ile 1-2 aso. O le faʻamoemoega o lenei auiliiliga i le faitalia a le fomaʻi poʻo le manaʻoga o le tagata maʻi e siaki le suka o le toto, e tusa lava pe leai ni faailoga manino o le maʻi.

Faailoga o mea le talafeagai

Faailoga o se suiga mai le masani e mafai ona tupu i se tagata soifua maloloina atoatoa, i tamaiti ma fafine maʻitaga. E tatau ona e "faʻalogo" i lou tino: afai e te lagona le itiiti ifo ma le 3 o faʻamaoniga nei - e tatau ona e vave pasia se suʻe suʻe:

  • Faʻavave atu nai lo manua ma e masani lava ona faʻamalolo tino
  • E masani lava ma e le mafaamatalaina o loo i ai se lagona o le vaivai ma le vaivai,
  • Uiga masani
  • Sa i ai se manogi manogi mai loʻu gutu,
  • O le gutu gutu, e tusa lava po o le a le tele o tuinanau o le fia inu,
  • Vaʻaia le vaʻaia.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata ua sili atu le mamafa (sili atu ma le 5 kilokalama), o loʻo galulue i gaioiga faʻaleagaina, o loʻo taʻitaʻia ai se olaga le lelei, inu ava malosi, tagata ulaula, fafine ua maua i polycystic ovaries, faapea foi tagata e maualalo le cholesterol ma maua ai le gasegase .

E tusa lava pe leai ni faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau i tagata taʻitoʻatasi ona mataituina lo latou ola maloloina e tatau ona pasia se auiliiliga i mea o loʻo aofia i lenei vaega Saienisi e le i suʻesuʻeina muamua le mafuaaga o le maʻisuka na tupu, ma pe mafai ona faʻaaoga atoa. Afai e iloa le hemoglobin glycosylated i tulaga maualuga, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia le maualuga o le suka o le toto ma se meaai faapitoa, fualaau faasaina, faapea foi ma suesuega masani o le toto.

Faʻafefea ona saunia ma pasia se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le suka

Pe a tuʻuina atu soʻo se auiliiliga, e tofu le tagata ma fesili i fesili: faʻapefea ona faia le auʻiliʻiliga ma tuʻuina atu i luga o se manava gaogao pe leai. O se tasi o faʻamuamua autu o lenei auʻiliʻiliga e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. Talu mai le laʻitiiti, matou te faʻaaogaina le mea moni e manaʻomia soʻo se suʻega toto e ave i luga o se manava gaogao, ae e le aoga i lenei suʻesuʻega. E mafai ona e faia i le aso, pe a uma ona 'ai, pe a ave ni vailaau faʻamaʻi, ma e tusa lava pe malulu. E mafua lenei mea ona o le faʻamalamalamaina o le suʻesuʻeina suʻesuʻega fale suesue e mafai ai e oe ona iloa faʻamaoniga autu, e ui i le lua faʻamatalaga o isi vailaʻau o loʻo i totonu o le toto.

Sauniuniga mo le pasia o le auʻiliʻiliga e faatapulaa e uiga i le amio lelei ma le faʻataʻitaʻiga mai le fomaʻi (pe'ā manaʻomia e le fale suʻesuʻe).

E pei lava o soʻo se suʻesuʻega, e le mafai ona iloa saʻo le suka o le toto i le ania, o mea e le masani ai i le thyroid gland ma le aoga o vitamini C ma le E (o nei vitamini e aafia ai le tele o faailo i le toto). O le mea lea, i le tulaga o le masalosalo i le saʻo o le auiliiliga, e fautuaina e feutagai ma se fomaʻi pe faapefea ona pasi le auʻiliʻiliga i se tagata maʻoti saʻo - atonu ei ai uiga patino e mafai e le fomaʻi ona faigofie ona fuafua, iloa le tala faʻasolopito o le tagata na talosaga mo se fesoasoani.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le avanoa e pasia ai se iloiloga a le HbA1C e leʻi faʻaalia i se taimi umi. Seia oo mai i le taimi nei, i nisi o taulaga laiti, e le mafai ona faia sea iloiloga, o lea e faigata ai togafitiga ma le pulea o le maʻisuka. E masani lava, e mafai e fale suʻesuʻe ona tuʻuina atu se suʻega o toto toto nai lo le HbA1C manaʻomia. E le saʻo ma taugata lenei, o le suʻesuʻeina o meaola o le suʻesuʻeina lea o le toto, ae o le a le faʻaalia ai faʻamatalaga talafeagai i luga o le suka, ma e tau 2-3 taimi sili atu. O le mea lea, pe a faatonuina se suʻega toto e pulea ai le suka, faitau ma le faaeteete le itu, ma siaki le sao i le nofoaga o le toto.

Faʻasalalau Faʻamaumauga

I se soifua maloloina, tagata lautele, o le faailoga e manatu mai e 4.5 ma le 6 pasene. Afai o suʻega muamua e leʻi faʻaalia ai ni mea sese i lenei faʻamaoniga, ona mafai lea e se numera o le 7% ona faʻaalia se maʻisuka ituaiga II.

Afai o le maʻisuka ua uma ona iloa i le taimi muamua ma e masani ona faʻaalia i le toto le pasene o le 8-10, o lona uiga o se togafitiga le talafeagai, eo faatasi ma faʻafitauli. Afai o le faailo e maualuga atu i luga o le 12, e tatau loa ona faia vave ni mea e totogi ai le maʻisuka. Afai o le hemoglobin glycosylated ua sili atu i le faailoga o le 12% -o le kulukose e le mafai ona vave toe foi i le masani, e tatau i le tagata maʻi ona tuu i lalo lona suka suka mo le tele o masina.

I tamaiti, o le faailoga e ese mai i se tagata matua. O le eseesega ua na o le aofia ai o se pasene maualuga o le suka - e le mafai ona tuituiina i lalo, a leai e mafai ona liua i faafitauli ogaoga o le vaʻai. O le tino o le tino e sili atu ona vaivai, ma e manaʻomia se faʻapitoa faapitoa.

Toto toto i le taimi o le maitaga

O le toto maualuga o le suka i fafine maʻitaga e mafai ona vavae ese tele. E mafua lenei mea i le galuega a le tino "mo le lua" ma o se tulaga lautele o le le manuia o le tulaga masani o le tina i le lumanaʻi. O se suʻega toto mo le suka e faʻatagaina mo se fafine maʻitaga ma e toe faaluaina ile taimi o le maitaga. E le afaina lenei mea pe afai e tausia le fafine ao leʻi maʻitaga mo le maʻisuka pe leai foi.

Afai o le hemoglobin glycosylated i se fafine maʻitaga ua tuʻuina i lalo, o taunuuga e mafai ona faapenei:

  • Faʻaauau le atinae o tamaʻitaʻi,
  • O le leaga o le manuia o se tamaitai,
  • Fanau mai i le taimi muamua
  • Faafuasei le faapau pepe.

E masani ona tupu lenei mea ona o le leai o se uʻamea i le tino o le lumanai, lea e tatau ona totogi e vitamini faapitoa ma meaʻai. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaliga, e mafai foi ona vavae ese mea e le gata i le atinaʻe, ae faʻapea foi i le tulaga o le fomaʻi, o lea e tatau ai ona e siaki ma le totoa le maualuga o le suka.

O fafine maʻitaga e le tatau ona mafaufau pe faʻapefea ona tofotofoina - i luga o se manava gaogao pe leai - e mautinoa lava e tatau ona 'ai ao lei faia le taʻaloga.

O lenei mea e aʻafia ai le le gata o le manuia, ae o le saʻo foi o le auiliiliga.

E tatau ona taofiofia le faailo o le suka i totonu o le maitaga. Afai o le auiliiliga e faia i le 8 po o le 9 masina, o le a atagia mai ai le malosi mo le 3 masina mulimuli, o lona uiga. pe a amata ona faʻaalia i latou i le isi 6 masina ma o le a tuai tele mo gaioiga faʻatinoga. Ona o le faʻalavelave faʻafefe o le soifua manuia o le fafine i le taimi o le maitaga, atonu na te le lagonaina ni faailoga o le fesuiaiga i le soifua manuia, ma o le a le gauai le fomaʻi, ma o le a le tusia ai le itu. I lenei tulaga, o le a leiloloa le taimi taua ma e leai se tasi e mafai ona faʻamaonia le leai o ni faʻafitauli ao fanau ma le isi olaga o le pepe ma le tina.

Asiasiga Faateleina

Mo tagata e leʻi iai ni faafitauli i le suka, ua lava lava le suʻe tasi ile 2-3 tausaga. Mo tagata o loʻo aʻafia, o lenei auʻiliʻiliga e fautuaina ina ia toe faaluaina i le tausaga.

Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka (e tusa lava pe o le a le tikeri), o le suʻeina o le toto e manaʻomia ile tasi taimi ile ono masina. Mo nisi tagata gasegase faʻapitoa - ia siakiina pea le maualuga o le glycemia ma le glucometer ona o le le mafai ona pulea ma totogi mo le maʻisuka - a itiiti ifo ma le tasi i le tolu masina. O le siakiina e le aunoa o le maualuga o le suka toto o le a fesoasoani e aloese ai mai le 40% o faʻafitauli. E mafai ona suʻeina oe i le lautele ma faʻalapotopotoga faʻapitoa. O le tau o le auiliiliga atonu e eseese.

Maʻisuka ma lona puleaina

Afai ua uma ona maua le maʻisuka, o le galuega autu o le totogi lea ma tausia le maualuga o le suka i le va o le itiiti ifo ma le 7 iunite. O se suʻesuʻega atoa lea, ma o le tagata maʻi e iloa le ausia o lenei mea i lona soifuaga mai le taimi e maua ai se maʻi. Latou te faʻaaogaina le inisalini (pe a tatau ai), o se meaai malosi, o se suʻesuʻega masani ma se glucometer mo le fuafuaina o le suka. O lenei masini e tatau ona i ai i totonu o le auupega a tagata uma oe ua maua le maʻisuka i soo se laasaga. Mataupu Autu o le Gaioiga: Faatasi ai ma le fesoasoani o papatusi lafoaʻi ua faʻaofiina i totonu o le masini, o le tagata maʻi e toʻatasi na te maua sina toto. A maeʻa ona ulufale le toto i le meafaigaluega, o le a faʻaalia i luga o le faʻaaliga o se pasene. Faigofie, faigofie ma leai ni falemaʻi asiasi.

O le maualuga o le suka o loʻo aʻafia tonu lava i le faailo o meaʻai gaʻo i meaai. O le itiiti ifo o le maʻisuka o le a faʻaumatia ai, o le faigofie o lona olaga e aunoa ma ni faʻafefe faʻafuaseʻi ma le tuputupu aʻe o le suka. Afai e te le faia se suʻega mo le maʻisuka ua maua, e mafai ona e faʻafuaseʻi ona maua i luga o le maʻi o le hypoglycemia poʻo le pepelo, lea e oʻo atu ai i le sili ona leaga le iʻuga.

I totonu o le tino o le tagata e tele mea oona, vitamini ma parasite e paleni le tasi i le isi. Afai e solia lenei mea po o lena faailo, o le masani masani o le olaga e mafai ona paʻu, ma o le a faʻavavau faʻapipiʻiina e le suʻega suʻega ma vailaʻau. O le maʻi suka o se tasi lea o le tele o lamatiaga ua iloa e fomaʻi i le lalolagi nei ma le leai o se malosi atoatoa. Ina ia aloese mai faafitauli ma le manuia lelei, e fautuaina ia tausia le hemoglobin glycosylated i lalo o le puleaina.

O le hemoglobin glycated

O le a le mea e glycated, poʻo le glycosylated, hemoglobin i se suʻega o le toto ma mea e faʻaalia? O le vailaau e maua i le tuufaatasia o le hemoglobin ma le kulukose. O le aoga o le suʻesuʻega o le mafai lea ona fuafua fesuiaiga faʻamalosi i luga o le 3 masina mai ona taunuuga. I uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, o le faateleina o le maualuga o le suka e matauina pe'ā uma ona 'ai ma e le toe foʻi mai mo se taimi umi. Afai o le taunuuga o se auʻiliʻiliga na faia i luga o se manava gaogao e le sili atu i tulaga taua - o se suʻesuʻega i le hemoglobin glycated o le a faʻaalia ai soliga.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fesoasoani le faiga e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le toto mo le 3 masina mulimuli. O taunuuga e iloilo ai le lelei o togafitiga ma, afai e tatau ai, fetuutuunai e ala i le filifilia saʻo o fualaau o le suka.

Sauniuniga mo suʻesuʻega i fale suʻesuʻe

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega toto mo le hemoglobin glycated (HbA1C)? Ole suʻesuʻega e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. Tuʻu i luga i soʻo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le meaʻai. O aʻafiaga e le afaina i le malulu, faʻamaʻi viral, popolega muamua ma mea inu ava na faʻaumatia le aso na muamua atu.

O se auiliiliga o le hemoglobin glycosylated i le toto e fautuaina ina ia ave faʻatasi i le tausaga i tagata o loʻo lamatia: o gasegase o loʻo i ai se olaga e le tauagafau ma maua ai se gasegase faʻatoʻateleina, mamafa, vaisu i le ulaula poʻo le ava malosi. O se suʻesuʻega e aoga foi mo fafine ua maua i le maʻisuka faʻateʻa aʻo maʻitaga.

O le a le sauniuniga mo suʻesuʻega o meaola mo le hemoglobin glycated? Latou te foaʻiina le toto, tusa lava po o le a le taimi o le aso poʻo le umi o le taumafataga. E leai se vailaʻau poʻo soʻo se maʻi faʻalavelave e aafia ai le iuga. E manaomia e le maʻisuka le faia e le aunoa o le faʻatinoga, e tusa lava po o le a le maualuga o le taui o le maʻi.

HbA1C Iloiloga

E faʻapefea ona suʻeina le hemoglobin glycated (glycosylated)? Mo suʻesuʻega, e ave le toto capillary (mai le tamailima). O le taimi sili o le aso o le taeao. Taua: aʻo leʻi asiasi i le fale suesue, tuʻu le gaioiga faʻaletino. O le a saunia iʻuga i le aso e sosoo ai.

Iloiloga auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated:

  • Afai ole sili atu i le 6.5% o le faailoilo, ua maua ai se setete prediabetic. O togafitiga faʻapitoa e amata ona aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi pe faʻatuai ai mo se taimi umi. Ina ia faʻamaonia le siama, o loʻo faʻaalia se suʻega o le faapalepale kullusese.
  • O se taunuuga lata mai o le 6.1-6.5% o loʻo fautua mai ai e leai se faʻamaʻi ma lona tulaga muamua, ae o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o lona atinaʻe. E fautuaina tagata maʻi e faʻalauteleina le tino, faʻaitiitia le mamafa ma toe faʻaleleia le taumafataga, faʻamalo faʻamalosi tino gaʻo ma gaʻo manu.
  • O maʻi e maua mai i le 5.7-6.0% e iai le lamatiaga. Ua fautuaina i latou e sui o latou olaga, liliu i meaʻai talafeagai, ma auai malosi i aʻoaʻoga faʻapitoa.
  • O le tali o le 4.6-5.7% o lona uiga o le tagata e matua ola maloloina, o le metabolism i lona tino e le faʻavaivaia.

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glycated? O le a le mea o ia faaalia? E faʻapefea ona faʻamaonia taunuuga? O le suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le taui o le faʻamaʻi ma le talafeagai o le suia o le togafitiga ma se tali le faamalieina. O le aoga masani e 5.7-7.0%; mo tagata matutua, o se siitaga e oo atu i le 8.0% e faatagaina. Mo tamaiti ma fafine maʻitaga, o le taunuuga lelei o le 4.6-6.0%.

O le puleaina o le glycemia mo le tagata maʻi o se tulaga taua lea o togafitiga, talu ai e maualuga lava le maualuga o le suka poʻo le oso i le suka e mafua ai ni aʻafiaga ogaoga. O le faʻaitiitia o le kulukose e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli i le 30-40%.

E saʻo le auʻiliʻili HbA1C?

O le a le saʻo o le suʻesuʻeina o le faʻamalamalamaina o le hemoglobin glycated? O le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le tulaga lautele o le glycemia mo le 3 masina, ae le faʻaalia ai se faʻateleina o le maualuga i totonu ole taimi faʻatulagaina.O eseesega i le suka o le suka e lamatia mo le tagata maʻi, o le mea lea, e tatau ai ona faaopoopo atu le toto capillary i luga o se manava gaogao, ia fua i se glucometer i le taeao, muamua ma pe a maeʻa taumafa.

Afai i le filifiliga, o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka, pasia se suʻega o le tui insulin. O sini autū o togafitiga o le faʻamautuina o le metabolism, faʻateleina le gasegase o siama i le hormonone protein, toe faʻafoʻisia le gaioiga o le mea faʻapipiʻi.

Faʻapitoa ma le le lelei o suesuega suʻesuʻe

O le suʻesuʻeina o le HbA1C ua tuʻuina atu e aunoa ma se sauniuniga amata. Na ia fuafua le sili atu o le suka na sili atu i le 3 masina, ma maua ai se avanoa e faʻamaonia le faʻamaʻi i se taimi vave.

Suesuega a le maʻisuka e fesoasoani e fuafua ai pe o latou ola maloloina ma ave fualaau.

O le taunuuga o le auiliiliga e mafai ona taʻu mai ai le le atoatoa o togafitiga ma le manaʻoga e suitulaga i vailaʻau o le suka, e faʻafetaui le fua o le inisalini. O se tasi o latou lelei o se tali vave ma manino.

O le mea le lelei tele o le tau maualuga. E le o aai uma lava e faia suʻesuʻega ile HbA1C. O loʻo i ai mea e fesuisuiaʻi, o se taunuuga - o mea sese i tali.

O ai e manaʻomia le toto foaʻi mo HbA1c?

O le faʻatonuga mo sea suʻesuʻega ua faatagaina e tuuina atu e fomaʻi eseese, ma e mafai foi ona e alu i totonu oe i soo se fale suʻesuʻe.

Ua tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo le auiliiliga i tulaga nei:

  • pe a e masalomia maʻisuka malosi
  • ia mataitu le auala o togafitiga,
  • ia faatonuina nisi o vaega o fualaau faasaina,
  • ia mataʻituina faiga faʻasolosolo i le tino,
  • pe a ave se tamaititi (pe a iai se masalosaloga o le maʻisuka ituaiga)

Ae o le mafuaaga autu o le siakiina o le maʻisuka, i le i ai o faailoga:

  • matagogo
  • o le faateleina o le manaomia mo le alu i le faletaele,
  • suiga o tulaga faalelagona,
  • faateleina le vaivai i le maualalo o le malosi faaletino.

O fea e mafai ona ou maua ai se auiliiliga? O suʻega mo le hemoglobin susu e mafai ona faia i soo se fomaʻi poʻo se falemaʻi tumaoti, o le eseesega e na o le tau ma le lelei o le auʻaunaga. E tele faʻalapotopotoga tutoʻatasi nai lo o le setete, ma e faigofie tele, ma o le ae le faʻatali i laina. O le taimi o le suʻesuʻega e mafai foi ona eseese.

Afai e te faia se suʻesuʻega i taimi uma, ona tatau lea ona e faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi se tasi ina ia mafai ai ona mataʻituina lelei taunuuga, ona o mea taʻitasi ua i ai ona lava tulaga sese.

Sauniuniga sauniuni

E taua le matauina e le afaina pe o lenei auiliiliga o le a tuuina atu i luga o se manava le aoga pe leai foi, aua o le taunuuga o le suesuega e le faalagolago i lenei mea.

Ae e te leʻi alu i le falemaʻi, e mafai ona e inu saogalemu le kofe poʻo le lauti. E masani lava, o se pepa faʻataʻitaʻiga o le a tuʻuina atu e le silia le 3 aso pisinisi.

E tatau i le suʻega suʻesuʻe ona ave pe tusa ma le 3 kupita senitimita o le toto mai le tagata maʻi.

O mea taua nei e le faia se vaega i le auiliiliga o le hemoglobin glycated:

  • mafaufauga-lagona faalelagona ole maʻi,
  • taimi o le aso ma le tausaga
  • ave fualaau.

E mafai ona aafia aʻafiaga i:

  • toto le leiloa (taua tele),
  • suauu toto
  • maʻa faʻaleagaina.

I ia tulaga, e fautuaina e fomaʻi le tolopoina o le foai toto mo sina taimi.

I le faaiuga, o le hemoglobin glycated o loʻo taʻua o le HbA1c.

O lona taua e mafai ona faʻaalia i:

Tulaga masani o le hemoglobin glycosylated

Ina ia malamalama i le masani, e tatau ona e malamalama pe o le a le mea tonu e aafia ai lenei faailo.

O le masani e faalagolago ile:

Se eseesega tele i le tulaga masani ma eseesega o tausaga. O le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le maitaga e afaina foi.

Le masani i le% i tagata ei lalo ifo o le 45 tausaga le matua:

  • ok 7.

Le masani i le% i tagata pe a mavae le 45 tausaga:

Le masani i le% i tagata i le 65 tausaga:

E le gata i lea, afai o le taunuuga o loʻo iai i le tulaga masani, aua le popole. Pe a faʻamalieina le tau, ona tatau ai lea ona amata amata ona e auai i lou soifua maloloina. Afai o le fomu o loʻo i ai se mea maualuga, ona tatau loa lea ona e talanoa i se fomaʻi, atonu o loʻo iai oe i le maʻisuka.

Tulaga masani ile% aʻo maʻitaga:

Afai o le taunuuga o le auiliiliga, o le a le uiga o le maualuga o le maualuga poʻo le faʻaitiitia o le faʻaaliga?

Afai o le faailoga o le hemoglobin glycated e sili atu i luga o faʻatagaga faatagaina, o le mea lea e le o lona uiga o le maʻi suka maua i le maʻisuka. Ae e mafai lava ona e fai atu ua vaivai le metabolism.

O le i ai o se faʻamaʻi e faatoa mafai ona faʻamaonia e le fomaʻi, atonu e manaʻomia le suʻeina o suʻega faaopoopo e faʻaesea ai isi fesuiaiga ole tali a le tino.

E tupu foi e mafai ona maualalo le hemoglobin glyc nai lo masani. O lenei mea matautia ua taua o le hypoglycemia, lea e tupu i le tele o faamai, e aofia ai le kanesa o le pancreatic, lea e faaosofia ai le faateleina o le faamatuu atu o le inisalini i totonu o le toto.

I lenei tulaga, o le tele o inisalini e faʻaitiitia ai le suka, lea e mafua ai le hypoglycemia.

Auala e faʻaitiitia ai HbA1c

I le tulaga o le maualuga o le HbA1c, o se feutagaiga vave ma se tagata tomai faapitoa e manaomia, o ai o le a fuafuaina le auala o togafitiga ma faatonuina ai vai talafeagai.

I le avea ai ma auala e faʻaitiitia ai le kulūkose o le toto, e taua tele le faʻapipiʻiina o se taumafataga maloloina. E faalagolago tele i meaʻai lelei, i lenei tulaga e tatau ai ona filifili se taumafataga maualalo-gaʻo.

E tatau ona taialaina e tulafono nei pe a 'ai:

  • filifili se taumafa paleni,
  • vaevae meaʻai i ni vaega laiti, e sili ona lelei ona 'ai sina mea itiiti i le 2 itula,
  • 'ai i le taimi (e tatau ona faʻaaoga e le tino ma malamalama o le a leai se tuai umi i le va o meaʻai),
  • 'ai nisi fualaau' aina ma fualaau faisua
  • faaopoopo faʻi ma laumei i lau'aiga,
  • E taua le faaopoopo o meaʻai ma susu,
  • E tatau ona i ai i totonu o le lisi,
  • mai mea manogi e mafai ona e faʻaopopo i ai le kinamoni,
  • inu suavai ma faʻafefe vai,
  • E tatau ona galo ia meaai mama ma maualuga-calorie, aua e afaina ai le tino.

Afai e faigata ona faʻavaeina sau lava meaai, ona tatau lea ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tausi fualaau oona o le a fesoasoani ia te oe e atiina ae se lisi autu e fetaui ma oe.

E aoga le gauai atu i lou malosi faaletino. E tatau ona faʻaalia le faʻaosooso masani o le tino.

Ua faʻamaonia o le taʻalo i taaloga e faʻapupulaina ai le metabolism ma faʻaleleia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo. E leai se aoga e te galue ai, ae e tatau ona e faia ia le itiiti ifo ma le faʻamalositino, a itiiti ifo mo le afa itula.

O le aʻafiaga ma le fiafia e afaina ai foi le maʻisuka, o lea afai e te vevela tele ae le o le faʻafefe, o lona uiga e tatau ona e taulimaina lou tulaga o le mafaufau-lagona. Atonu e aoga le amata amata ona faʻalelei.

Aua nei galo e fefesoʻotai se fomai o le a fesoasoani i fautuaga aoga ma faatonuga.

E tatau ona ou aveina le HbA1C ao ou maitaga?

O le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga o se faʻamaʻi matautia lea e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga mo le tina ma le tama. O le mea lea, o le pulea lelei o se faiga faʻapitoa i le vaitau o le fanauina o se tamaititi. O le suka maualuga e mafua ai le fanau mai faigata, o le atinaʻeina o se fetus tele, faʻaleagaina o le tino, male pepe pepe.

O le tino o le manava o le manava o le manava i le taimi o togafitiga e tumau pea, o le suka e tulai mai pe a uma se taumafataga, ma o lona maualuga maualuga e tumau mo se taimi umi. O se suʻesuʻega i le HbA1C e le aoga mo tina faʻamoemoe, talu ai latou te faatagaina le mauaina o faʻamatalaga mo le 3 masina mulimuli, aʻo maʻi le maʻisuka e faʻaleleia pe a maeʻa le 25 vaiaso o le maʻitaga.

Siaki le glycemia i le fuaina o le suka pe a uma le taumafataga. O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo: o se fafine e ave toto i luga o se manava le aoga, ona tuuina atu lea o se kulukose e inu ma mataitu i le 0.5, 1 ma le 2 itula. O taunuʻuga e fuafua ai le maualuga o le suka ma le vave ona toe foʻi i le masani. Afai e iloa mea leaga, o loʻo togafitia togafitiga.

E faʻafia ona manaʻomia suʻesuʻega faʻapitoa

O tagata soifua maloloina e sili atu ma le 35 tausaga le matutua e fautuaina e faatino le faʻatinoga tasi i le 3 tausaga, aʻo lamatia - faʻa-tasi i le tausaga.

O maʻi suka e mataʻituina le glycemia ma maua se HbA1C lelei e tatau ona fofo i le tasi taimi i le ono masina. Mo tagata mamaʻi e le mafai ona pulea le maʻisuka ma ausia taui, e tatau ona faia se suʻesuʻega i le 3 masina, e faaopoopo atu i le masini mata o le suka ma se glucometer.

Suesueina o suʻesuʻega mo le hemoglobin glycobin fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i se taimi muamua ma amata togafitiga ile taimi. Mo tagata e maua i maʻi, o le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona siaki le tele o mea e mafai ona latou puleaina ai le maʻi, pe i ai se tulaga lelei mai le togafitiga e faia pe afai e tatau ona faia faasaoga. Faia ni suʻesuʻega ile HbA1C ile falemaʻi poʻo faleoloa tumaoti.

Tuua Lau Faamatalaga