Pepa Peraimeri ma le Lua: o le a?

Faʻailoga pancreatite
ICD-10K 86.0 86.0 -K 86.1 86.1
ICD-9577.1 577.1
Omim167800
Faamai9559
Medlineplus000221
eMedicineMed / 1721
MeshD050500

Faʻailoga pancreatite o se faʻamaʻi pipisi masani, lea e faʻaalia i tiga faifai pea poʻo le faʻalavelave faʻaleagaina ma faailoga o le exocrine ma le endocrine e le atoatoa. O loʻo faʻamatalaina i suiga e le mafai ona suia i le pathological parenchyma - faʻafefe i ai, i nisi o nofoaga le mou ese atu o le acini, fibrosis faʻateleina, faʻapea foi ma le malosi o le taʻavale, le fausia o le calcula i totonu poʻo le gland tissue. E mafai ona tupu i ni faʻamatalaga laiti o le falemaʻi poʻo le faʻaalia foi o isi faʻamaʻi o le tino o le tino (cholecystitis, o le dyskinesia biliary, o le ulutala peptic o le manava ma le duodenum, oisaia). O se taunuuga, e le mafai ona faʻatuina le moni ole taimi o lenei faʻamaʻi.

Etiology

  • Oona ma le faʻasolosolo pancreatiti
  • O le pancreatit chronic pediatric chronic
  • Pancreatitis
  • Aʻo faʻasolosolo i le autoimmune
  • O le pancreatite o le gaʻo faifai pea
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis
  • O le foliga autu o le pancreatitis o le chronic
  • Faʻasologa lona lua o le pancreatit chronic

Faʻavasegaga o le pancreatitis masani e tusa ai ma le M.I. Cousin

  • Alu malosi
  • Ona o le le paleni
  • Fomaʻi Pancreatitis
  • Faʻavae i luga o faʻafitauli o le tino
  • Faʻasalalauga e le faʻamaoni

  • Ona o le tatalaina o le manua o le pancreatic
  • Ona o manua tuga
  • A maeʻa faʻamalosi faʻamalosi
  • Faʻavae i le ERCP

  • Cholangiogenic, e aofia ai:
  • lymphogenous cholecystopancreatitis, ona o choledocholithiasis, ma papillostenosis.
  • Maʻi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, e aofia ai: faʻatasi ma le duodenostasis muamua ma le lua, faatasi ai ma le diverticula duodenal, ma le maʻi o le peptic, ma le colitis tumau
  • Faatasi ai ma le faʻaaogaina o lālā o le aorta abdomina
  • Faʻatasi ma endocrinopathies
  • I luga o le faavae o isi mea o le aioio

O le faʻavasegaina talu ai nei o le pancreatitis masani o le M-ANNHEIM (2007), na faia e le German pancreatologists. O lenei faʻavasegaga e amanaʻia le tele o mea e lamatia ai le pancreatitis ma e faʻatagaina oe e vaevae tagata gasegase i vasega e tusa ai ma le aiology, tulaga o le falemaʻi ma le mamafa o le pancreatitis. O le ogaoga o le faamai ua vavaeina e tusa ai ma se faatulagaga faatulagaina. punaoa e le o faamaoti mai 2282 aso

Faʻaaoga aʻoaʻoga |Faamatalaga lautele

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas ma se taimi faifai pea, e mafua mai i suiga fomaʻi faʻaleagaina i totonu o lona fausaga faʻapitoa ma le atinaʻeina o le le atoatoa o galuega. I le gastroenterology, o le pancreatite o le chronique e 5-10% o faʻamaʻi uma o le tino. Talu ai nei, i atunuu atiaʻe, o le pancreatitis masani o le "laiti", pe a fai e masani ona masani ai tagata e 45-55 tausaga, o le taimi nei ua oʻo i le 35 tausaga le matua o le aafia o tamaitai.

O tane e pagatia mai le pancreatitis e masani ona sili atu nai lo tamaitai, i tausaga talu ai, o le tele o pancreatitis ona o le ava malosi ua faateleina mai le 40 i le 75 pasene i vaega o le atinaʻeina o lenei maʻi. O le faateleina o le tulai mai o neoplasms mama i le pancreas e faasaga i le talaaga o le pancreatitis e masani ona matauina. O le faʻaopoopoga, o loʻo i ai se sootaga tuusaʻo i le va o le pancreatitis ma le faateleina o le afaina o le maʻisuka.

E pei o le maʻi pancreatitis, o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le mumū o le pancreas o le faʻaaogaina o le ava ma cholelithiasis.

O le ava o se mea tuusaʻo tuusaʻo i le parenchyma o le gland. I le cholelithiasis, o le mumu o le taunuuga o le sosoʻo mai o siama mai le pelelects i le gland i totonu o vaʻa o le tino, le atinaʻeina o le maualuga o le vaʻaia o le biliary, poʻo le tuusaʻoina o le talo i le pancreas.

Isi mea e fesoasoani i le atinaʻeina o pancreatite le tumau:

  • faʻaauauina le faʻalauteleina o mea o loʻo iai i le konatele i totonu o le toto,
  • cystic fibrosis,
  • hypertriglycerinemia,
  • o le faʻaaogaina o fualaau (corticosteroid, estrogens, thiazide diuretics, azathioprine),
  • umi le umi o le manava faʻanatura (faʻalavelaveina o le sphincter o Oddi ona o suiga o le cricatricia i le papilla duodenal),
  • autoimmune pancreatitis,
  • fesuiaiga o geneticallyitis,
  • faʻasologa o le pancreatitis (leʻo leioio).

Faʻavasegaga

Faʻailoga pancreatitis faʻapitoa:

  • e mafua mai: muamua (ava malosi, mea oona, ma isi) ma le lua (biliary, ma isi),
  • e tusa ai ma faʻamatalaga faʻapitoa: tiga (faʻaauau ma faifai pea), pseudotumor (cholestatic, ma le maualuga o le toto, ma le faʻalavelave faʻalavelave duodenal), latent (clinic e leʻi faʻamatalaina) ma faʻapipiʻiina (e tele faʻamaoniga o loʻo faʻamatalaina),
  • e tusa ai ma le ata o meaola (faʻavasegaina, faʻalavelave, inflammatory (infiltrative-fibrous), inductive (fibro-sclerotic),
  • e tusa ai ma le ata galue (hyperenzymatic, hypoenzymatic), e ala i le natura o le faaletonu o le galue e mafai ona iloa ai le hypersecretory, hypotcretory, obstructive, ductular (le vavalalata faalilolilo e vaevaeina i le mamafa o le agamalu, agavaʻa ma ogaoga), hyperinsulinism, hypoinsulinism (pancreatic diabetes),

O le pancreatitis o aso taitasi e iloga ona o le mamafa o le kosi ma faʻalavelave faʻavae (ogaoga, aganuʻu ma agamalu). I le taimi o le maʻi, o laʻasaga o le faʻavavevave, faʻamagaloina ma le faʻamagaloina le faʻamagaloina ua iloga.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

E masani lava, o uluaʻi suiga o le patho i totonu o fusi o le gland ma le atinaʻeina o pancreatitis masani e tupu e aunoa ma ni faʻamaoniga. Po o le faʻamaoni e le maluelue ma e le o se mea patino. A oʻo i le taimi muamua na faʻaalia ai le vevela, e matua taua lava le le mautonu.

O le faitioga autu ma le faʻasalaga o le pancreatitis e masani ona tiga i le pito i luga, i le itu tauagavale o le hypochondrium, lea e mafai ona avea ma shingles. O le tiga e faʻaalia pea, poʻo le paroxysmal i le natura. O tiga e mafai ona susulu atu i le vaega o le suʻesuʻega o le fatu. Paʻu e mafai ona faʻatasi ma le dyspepsia (faʻalavelave, viliina, suʻu o le fatu, bloating, flatulence). Vomiting i le taimi o le faʻasalaga o le pancreatitis masani e mafai ona faʻaauau, faʻavaivaia, ma leai se faʻaletonu. E mafai e le nofoa ona faʻavaivai, manava faʻafeiloaʻi ma isi. O le faʻaitiitia o le manava ma le nutimomoia e fesoasoani i le paʻu mamafa.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tele o faʻavevesi, e pei o se tulafono, faʻapupula. O le afaina o le pancreas e mafai ona oo atu ai le faaleagaina o le gland ma le gaʻo lata. Ae ui i lea, atonu e tele ni tausaga aʻo leʻi oʻo mai faʻamatalaga o le maʻi (symptoms).

I le suʻesuʻeina i fafo o tagata gasegase o le pancreatitis, o le lanu samasama o le vailaau o le sclera ma le paʻu masani e masani ona matauina. O le lanu o le jaundice e lanu enaena. Faʻapipiiina o le paʻu faʻatasi ma le paʻu paʻu. I luga o le fatafata ma le manava, mumu mumu ("mūmū mūmū") e le mou ese atu pe a uma ona aʻafia le mamafa.

O le manava i le taimi o le palpation e masani ona fulafula i totonu o le mea na tupu, o le atrophy o le gaʻo o le gaʻo e mafai ona matauina i le vaega o le tui o le pancreas. Tuʻuina o le manava - tiga i le pito i luga, faataamilo i le pute, i le itu tauagavale o le hypochondrium, i le tulimanu tau-vertebral. O nisi taimi o le pancreatitis chronic e ogatasi ma le hepato- ma le agavaʻa.

Faʻaiʻuga

O faʻalavelave muamua e faʻalavelaveina ai le gasegase ona o le faʻavaivaia o alala, vevela maualuga, toto i totonu e mafua mai i le faʻanofo poʻo le faʻaogaina o totoga o le gastrointestinal tract, faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave (toesega, parapancreatitis, retroperitoneal cellulitis, flammation o le biliary tract).

Faʻalavelave faʻapitoa o le natura natura: pathologies o multi-organs, le atoatoa o le gaioiga o totoga ma tino (faʻalaʻau, pulmonary, hepatic), encephalopathy, DIC. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, gasegase o le siama, paʻu o le mamafa, maʻisuka, neoplasms leaga o le pancreas e mafai ona tupu.

Faʻailoga

Ina ia faʻamalamalama le mea na maua ai, o le gastroenterologist o loʻo faʻamatalaina suʻesuʻega falesuesue o le toto, feces, metotia o faʻataʻitaʻiga faʻatino.

O se suega masani o le toto i le taimi o le vevesi, e pei o se tulafono, o loʻo faaalia ai se ata o le mumusu faʻamaʻi. Mo suʻesuʻega eseese, o loʻo faʻataʻitaʻiina ni faʻataʻitaʻiga mo le gaioiga o enzymes o le pancreatic i totonu o le toto (amylase, lipase). Ole suesuega ole Radioimmune ua faaalia ai le faateleina o le gaoioiga o le elastase ma trypsin. O le kopi o le ata e faaalia ai le gaʻo tele, e taʻu mai ai le vaivai o le enzyme o le pancreas.

O le tele ma le fausaga o le pancreatic parenchyma (ma mea e siomia ai) e mafai ona suesueina e ala i le faaaogaina o le ultrasound o organes abdominal, CT or MRI o le pancreas. O le tuufaatasiga o le ultrasound method with endoscopy - endoscopic ultrasonography (EUS) e mafai ai ona e iloiloina auiliiliga le mea o le gland ma puipui o le gastrointestinal tract mai totonu.

I le pancreatitis, o le retrograde pancreatocholangiography o loʻo faʻaaogaina - o le mea e faʻaaogaina ai le radiopaque e pipisi i le papilla duodenal.

Afai e talafeagai, ia faamanino le gafatia o le gland ina ia maua ai nisi o enzymes, o suʻega galue e faʻataʻitaʻiina ma ni mea e faʻamalosia ai le faʻamalositino o nisi o enzymes.

Faʻamālōlō togafitiga

  • Taumafa i meaʻai. O tagata maʻi e maua i le pancreatitis i le taimi o le ogaoga o le faʻavasegaina e fautuaina e aloese mai mea taumafa o meaʻai, ma a latou feoti, o loʻo faʻatulagaina le taumafataga Nu 5B. I le pancreatitis masani, o le faʻaaogaina o le ava malosi e matua faʻasaina, meaʻai, gaʻo, mea faʻamaʻalosi, ua aveeseina piko mai le meaai. Faatasi ai ma le pancreatitis faigata ona o le maʻisuka, o le puleaina o oloa gaʻo.
  • O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona togafitia i le auala e tasi e pei o le pancreatitis (symptomatic therapy, analgesia, detoxification, aveeseina o le mumu, toe faʻafoʻiina o le tino).
  • Mo le pancreatitis o le ava malosi, o le teenaina o le faʻaaogaina o mea inu ava o se vaega autu lea i togafitiga, i mataupu maʻaleʻale e mafua ai le fesoasoani i faʻamaoniga.

O faʻalavelave faʻalavelave (aloese ma le pulu), faʻalavelaveina o le talo ma le pancreatic ducts, o le vevela o le sphincter o Oddi, o suiga tetele i totonu o fusi (sclerosis, calcifications), kenefiti ma pseudocysts o le pancreas, ala faigata, le talafeagai le togafitiga e mafai ona avea ma faailoga mo togafitiga o le pancreatitis .

Taʻaloga mo le pancreatitis e le masani ai:

  • sphincterotomy ma le faalavelaveina o le sphincter o Oddi,
  • faʻasologa o maʻa i totonu o le lapisi ma le faʻalavelave faʻatonu,
  • tatalaina ma le tumama o folenti (abscesses, phlegmon, cysts),
  • Pancrectomy (atoatoa pe vaelua),
  • vasectomy, splanhectomy (faʻasalaga o neura e faʻatonutonuina ai le pulefaʻatonu o le gland), faʻasalaga valavala o le manava (resection),
  • aveeseina o le gallbladder ao faagasolo faafitauli o le tele o le talo ma gallbladder,
  • faiga faʻavae mo le fausiaina o suavai faʻasolosolo ile talo e faʻamalieina ai le atuatuvale mai i le pacreatic ducts (wirsungoduodenostomy, ma isi).

Puipuiga

Aiaiga o puipuiga a le Peraimeri:

  • faʻatapulaaina o le taumafaina o le ava, paleni lelei, paleni taumafa e aunoa ma le taumafa, faʻasaina i meaʻai gaʻo, meaʻai gaʻo,
  • taofi ulaula
  • inu vai vai (a itiiti ifo ma le tasi ma le afa lita i le aso),
  • se aofaiga o vitamini ma minerale i le taumafataga,
  • avanoa vave i se fomaʻi e uiga i le solia o le vaega o meaʻai, masini ma atoatoa le togafitia o faʻamaʻi o le tino.

Mo le puipuia o le vevela o le pancreatitis masani, e tatau ona mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi i luga o meaʻai ma ituaiga olaga, e masani lava (ia le itiiti ifo ma le 2 taimi i le tausaga) faia se suʻega. O se matafaioi tāua i le faʻalauteleina o le faʻamagaloina ma le faʻaleleia o le lelei o le ola o tagata gasegase i le pancreatitis e masani ona faia e togafitiga toga.

Pe a mulimuli i fautuaga mo le puipuia o faʻasalaga, e faigofie le pancreatitis ma maua ai se faʻataʻitaʻiga lelei o le ola. O le solia o le taumafa, taumafa ava malosi, tapaa tapaa ma le le atoatoa o togafitiga, faiga o le leo i le gland o le alualu i luma ma faafitauli ogaoga e atiina ae, o le tele o nei mea e manaomia ai le togafitiga ma e mafai ona afaina.

E tusa ai ma foliga vaaia

a) faatasi ai ma le tiga faifai pea,

b) faʻatasi ai ma le tiga tumau (monotonous).

2. Pseudotumor CP:

a) faʻatasi ai ma cholestasis faʻasolosolo faʻamaʻi ma jaundice,

b) faʻatasi ai ma le faʻasolosolo leodenal chronic duodenal (CDI).

3. Taumafai e leai se leaga (i le exocrine ma / poʻo le endocrine pancreatic insufficientness).

E tusa ai ma foliga o meaola

Laʻau eletise-fibrous (faʻaoga faʻapitoa).

4. Faʻaogaina (fibro-sclerotic) CP.

E ala i foliga o galuega

Faʻatasi ai ma le solia o le galuega o le panocreatic exocrine:

a) hypersecretory (hyperenzyme) ituaiga,

b) ituaiga o hypotopotory (hypoenzymatic) (totogi,

c) ituaiga faʻalavelave,

d) le faʻasologa masani o le pulefaʻatasia o le manava.

3. Tausiga ogaoga.

a) cholestasis faʻatasi ai ma faʻamaoniga o lapataiga faʻafomaʻi,

b) fomaʻi faʻasolosolo faʻasolo i luga o le toto maualuga,

c) gasegase o le gastrointestinal,

d) taofi ma tumutumu o le kesi e leai ni keneka ma pseudocysts.

a) faʻamaʻaloga duodenal ma le faʻalavelave faʻalavelave duodenal,

b) pancreatic steatorrhea ma le foafoa,

c) afaina i le lotoifale (toesega pancreatic, parapancreatitis, itu agavale

afu lautele ma pneumonitis, paranephritis),

g) o le limo arteriopathy,

Faataʻitaʻiga o le faʻamaonia:

1. Faʻailoga o le pancreatitis, ma le tiga laʻititi, faʻalavelave, ma le faʻaleagaina o le galuega o le exocrin, o le mamafa faʻamalosi.

2. Faʻailoga pancreatitis pseudotumor ma cholestasis faʻasolosolo faʻasualaʻau ma le jaundice, faʻalavelave, faʻalelei.

3. Faʻailoga pancreatitis, latent, faʻatasi ai ma le solia o le galuega o le pancreatic o le exocrine, le agavaʻa agamalu.

Pancreatitis i tagata matutua


O le faʻasalaga masani o mea inu ava malosi o se tasi lea o mafuaʻaga autu o faʻalavelave i totonu o le faʻaogaina o meaʻai, aemaise lava o le paʻu. Talu ai o tagata matutua latou te lamatia lo latou ola maloloina e ala i le inuina o le ava malosi, latou te sili atu le lamatiaga mo le faatupuina o le pancreatitis. Fuainumera Faamauina i le matutua o tagata gasegase i atunuu eseese e eseese. O lenei mea e faʻamatalaina muamua e ala i faailoilo o le tele o le taumafa ava malosi e le faitau aofaʻi. E le gata i lea, o le ono mafai ona atiae se faamai e faalagolago lea i uiga o meaʻai ma le tele o isi itu, e aofia ai le itupa.

Pancreatitis i alii

O tamaʻitaʻi, faʻatusatusa i tamaitai, e sili atu ona faigofie i le atiaʻeina o faʻafitauli e mafua mai i le pancreatitis. Talu ai ona o manatu o latou manatu i le olaga, o le toatele o tagata o le vavalalata malosi e le mafai ona liliu atu i fomai pe a tulai mai se tiga laitiiti ma faia lenei mea i tulaga ogaoga pe a "amata" le maʻi. O tamaʻitaʻi e le faʻaaogaina le ava malosi, o le mafuaaga autu lea mo le atinaʻe o pancreatitis.

Pancreatitis i tamaitai

I fafine, o le gallstone faamaʻi e sili atu ona taatele nai lo alii, o le mafuaaga autu o le atinaʻeina o le pancreatitis, ae o le cholecystitis. E le gata i lea, o le tino o feusuaʻiga talafeagai e sili atu ona nofouta i suiga o le hormonal, lea e mafai foi ona faʻaosoina ai le atinaʻe o pancreatitis. O le mea lea, o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le tino i totonu o masini o le pancreas e faʻaolaina e le moaopa, ma maitaga ma le fanauina, faʻateleina le faʻaaogaina o nisi fualaau oona.

Pancreatitis i tamaiti


O le faʻamoemoeina o le mafuaaga o le atinaʻe o pancreatitis i tamaiti e faigata. Ae o le tele lava o taimi, o mea e mafua ai le amataina o le faamai o manua tuga e mafua mai i le taotoga poo manuaga, ma le gasegase o le gasegase. O le pancreatitis e masani lava ona maua i tamaiti e maua i le tui, pulmonary, poʻo ituaiga fefiloi ole cystic fibrosis. Meaʻai e maua ai mea taumafa, fofo masani o faʻamaʻi, faigata i le lolovaia o le fualaau oona, afaina o le mumps - o nei mea uma ma sili atu e mafai ona taʻitaʻia ai le gasegase o le pancreas i tamaiti. O le fomaʻi ma le suʻega o suʻega o loʻo faʻamatalaina e ia o le a fesoasoani e fuafua le mafuaʻaga o le atinaʻe o pancreatitis.

Pancreatitis vaevaega mo mafuaʻaga o atinaʻe faʻamaʻi

O le pancreas, pe a oʻo mai meaai i totonu o le tino, e maua ai le sua o le pancreatic. O loʻo aofia ai le enzymes e nafa ma le malepe o meaʻai gaʻo, gaʻo ma pulu. I totonu o le lua o le totoga o le glandular, o nei enzymes e le o toaga. Ae o le tuʻuina atu o le sua o le vai i totonu ole laʻau i le duodenum, latou te amata ona gaoioi. Afai mo nisi mafuaaga e le mafai ai le gaosia o le gaosia o le suavai, ona faʻaaogaina lea o le enzymes i le paʻu lava ia ma amata ona eli ona sela. I lenei tulaga, o le a tupu ai se gaioiga le lelei i totonu o mea ua faaleagaina o le okeni, lea e tau atu i le pancreatitis. O mafuaaga mo ia soliga e mafai ona tele.

Pepa pancreatitis


O le pancreatitis Palemia e atiina ae i tua o le faaleagaina o le tino o le pancreas lava ia. Faatasi ai ma mafuaaga autu o faiga faataumaoi e taua le matauina:

  • ava malosi ma ulaula tapaa,
  • faʻaleagaina o le pancreas e mafua mai i manuaga o le manava, taotoga o taotoga ma nisi o togafitiga o faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga (retrograde pancreatocholangiography ma papillosphincterotomy endoscopic),
  • Faaaogaina o fualaau faʻasaina i taimi uumi lea e aʻafia ai le paʻu,
  • faʻasologa o togafitiga i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract and pathology o le atinaʻe o le pancreas,
  • meaai le talafeagai ma le mamafa o le gaʻo o meaʻai ma meaʻai vevela, aemaise lava, pei ona latou fai mai, i luga o se manava gaogao.

Pepa pancreatitis Peraimeri e mafai ona atiaʻe i soo se matua. O le vave amataina o togafitiga o le a mafai ai ona tuʻu le tumau pe faʻagesegese le faiga faʻaleagaina i totonu o sela o le pancreas, toe faʻafoʻi galuega ma le aloese mai faʻafitauli.

Lua pancreatitis

Lua pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas, lea na atiae e tetee atu i talaaga o faamaʻi o lala lata ane o le fualaau oona. O mafuaaga autu mo lona atinaʻe o:

  • afaina o le gallstone, o se tasi lea o mafuaʻaga autu e fesoasoani i le atinaʻe o pancreatitis,
  • faʻamaʻi pipisi, vailaʻau faʻamaʻi pipisi,
  • maʻi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, cystic fibrosis poʻo le maʻi a Crohn,
  • osofaʻiga fiafia i totonu o le vaeluala.

E mamao lava mai taimi uma e mafai ai ona fuafua le mafuaaga o le atinaʻe o pancreatitis. Ae o le manuia o le togafitiga e masani lava ona faalagolago i le aveesea o mea e fesoasoani i le amataina o le faamai.

Ituaiga ituaiga pancreatitis i foliga ma uiga o le gasegase o le faamai

O le faʻaleagaina o le tino i totonu o le pancreas e oʻo atu ai i se faʻafitauli pe leai foi e le tino o ana galuega faavae. O le oti o le tino o le tino e lamatia ai le ola e aunoa ma le mafai ona suia. E leai se tino faʻapitoa e mafai ona faʻatinoina galuega a le pancreas. O le gasegase ma le chronic pancreatitis e iloga faʻalagolago i le tulaga faapitoa o le maʻi. O ituaiga uma o le maʻi e ese mai le tasi i le isi i uiga, auala togafitiga ma taunuuga mo le tino.

Lapatai pancreatiti

O le pancreatitis ogaoga o lona uiga o se faamai pipisi o le pancreas, lea e vave ona tupu ma lamatia ai le atiina ae o suiga e le mafai ona suia i le fausaga o le okeni, faaleagaina ai isi tino tino ma e oo lava i le maliu o le tagata maʻi. I totonu o le pancreatitis, o le sua pancreatic ma fualaau oona mo nisi mafuaaga e le mafai ona pasi atu i le au i le duodenum. Enzymes e faʻaaogaina i le pancreas lava ia e amata ona "osofaʻia" ana sela, faʻamaʻatia ai. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua faaleagaina ai sela o le okeni glandular ma o lona edema e atiina ae.

O le vaega sili o lamatiaga mo le atinaʻeina o pancreatitis ogaoga o tagata matutua, e 30 i le 60 tausaga. Ae ui i lea, o ia tuaoi e matua mausali. E mafai foi ona atiae le gase o le pancreatitis i tamaiti ona o:

  • leai se masani masani,
  • o le faʻaaogaina o mea manogi ma meaʻai vevela, meaai vave i le taumafataga,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi lemu
  • osofaʻiga i luga o le tino,
  • malformations faʻaleagaina o le gallbladder ma le talo, leodenum, ma le pacreatic ducts,
  • nisi faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ma isi.

A o laʻititi, e tupu mai le pancreatitis, e pei o se tulafono, i se foliga malu. O ona uiga, togafitiga ma togafitiga e ese mai i foliga o le atinaʻeina o pancreatitis i tagata matutua.

Faʻavavega o le pancreatitis o le taimi masani

O le atinaʻeina o pancreatitis e masani ona vaevaeina i ni vaega se lua. O le uluaʻi faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i se faʻaaliga itiiti o faʻamaoniga ma e mafai ona tumau mo le tele o tausaga poʻo le tele o tausaga, e fuafua i le soifuaga o le tagata maʻi ma le tulaga o le soifua maloloina. A maeʻa le laasaga muamua, ona mulimuli mai lea o se vaitau pe a faʻalavelave le maʻi i le pancreas ma faʻalavelave faʻafuaseʻi le maʻi.

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia e ala i le faʻaaogaina o meaʻai vevela, gaʻo pe falai, mea inu gaʻo ma le ava malosi. E faigata mo le pancreas le taulimaina o palatini, gaʻo ma gaʻo e sau mai meaai. O le aluese mai mea taumafa, o le inu ma le inupia o le manava i luga o se manava gaogao e afaina i le tele o mea.

Faailoga ma faʻafitauli o pancreatitis

O faʻafitauli o le pancreatitis maoaʻi ma eseese e eseese lava, faʻapea foʻi ma foliga o lona ala ma faʻafitauli faʻapitoa. O faʻafitauli o le pancreatitis e masani ona tapeina. O faailoga o se maʻi tuga e masani lava ona taʻuina, ae e taua e le gata ina faanatinati atu i se fomaʻi, ae ia vavae ese foi le atinaʻeina o isi faʻamaʻi tutusa tutusa, mo se faʻataʻitaʻiga, ole cholecystitis mataʻutia po o le appendicitis.

Faailoga o Vai Pancreatitis


Faʻaaogāina i le pancreas lava ia, o le enzymes i le vai oona e aʻafia ai ona fusi. O le mea lea, o le gaioiga o le lipase, ua fuafuaina e talepe ai le gaʻo, e oʻo atu ai i le vevela gaʻo o sela. Trypsin, o se polotini maso, mafua ai gasegase eseese, e mafua ai le fulafula o le tino o le tino ma le necrosis (maliu) o ona sela. I le taimi muamua, o le necrosis e le talafeagai, mulimuli ane o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le fausia o le purulent foci ona mafai ona auai. Faailoga masani o lapisi o le pancreatitis e aofia ai:

  • Paʻu, masani ona siosiomia, i le itu taumatau poʻo le agavale o le hychochorium. O lagona tiga e malosi ma e le mafai ona faʻaumatia ma le fesoasoani o vailaʻau e oʻo lava i le taimi amata o togafitiga ile aso muamua. O nisi tagata gasegase e mafai ona faatupuina se tiga ona o se osofaiga o le tino pancreatite.
  • O le le lava o le tuinanau, gasegase ma le inosia, e le aumaia le toomaga i le tagata maʻi. Vomit, e pei o se tulafono, e aofia ai mea o loʻo i totonu o le manava ma le talo.
  • Faʻateleina le vevela o le tino (sili atu i le 38 ° C), faʻateleina le fatu (sili atu i le 90 lu / min.) Ma le manava, faʻaitiitia le toto maualuga (itiiti ifo i le 90 mm / Hg).
  • O le le mautonu o le paʻu o le manava o le manava i le eria i lalo o le tau o le tau i le tauagavale.
  • Loto toto, manino manino i le pito i luga. O le faʻaalia o sea ituaiga o mafuaʻaga e mafua mai i le soliga o le tino.

E le gata i lea, o le paʻu o le lanu paʻu poʻo le atinaʻeina o le gaogao faʻamalosi o uiga ia o le pancreatitis tino pe afai o le gallstone faamaʻi o le mafuaʻaga lea o le maʻi.

Cholecystitis ma pancreatite

Cholecystitis, pancreatitis o faʻamaʻi pipisi o le vaega o meaʻai. Faatasi ai ma le cholecystitis, o le gall o le gall e maua ai se gaioiga o le mumusu, ma le pancreatitis, o le tino pancreatic. E mafai e nei laasaga uma ona faʻagasolo faʻapitoa pe fesoʻotaʻi. E oʻo lava i se taimi mo faʻamaʻi uma e tutupu i le faʻalavelave - cholecystopancreatitis.

Cholecystitis, pancreatitis e mafua ai le tiga i le pito i luga o le maʻi. Ae o la latou eseesega tele e faapea o le mumunia o le gallbladder, o le tiga e maua i le sao o le hypochondrium, ma o le mumū o le pancreas o le herpes zoster.

I le pancreatitis, e lagona ai e le tagata maʻi le mamafa i totonu o le manava, ua faʻalauteleina pe a uma le taumafataga, e mataʻituina ai le vevela ma le faʻavaveina o fale. E matua faigata lava ona iloa le cholecystitis mai le pancreatitis e ala i faailoga mai fafo. E mafai ona maua suʻesuʻega pe a maeʻa suʻesuʻega eseese.

Suesuega Laboro

I le tulaga o le faʻavevesiina o osofaʻiga masani o le pancreatitis, o le mea sili ona taua mo tagata gasegase e suʻeina se suʻega faʻapitoa ma le toto o le toto, faʻapea foʻi ma le faʻataʻitaʻiga ma feeseeseaiga. Faʻafetai i le suʻega o le toto mai le vein, e mafai e fomai ona fuafua le maualuga o le amylase enzyme pancreatic. O le faʻateleina o le anislase, o le maualuga lea e amata ona tupu i le lua itula i le maeʻa ai o le vevela, o le a faʻamaonia ai le siakiina ma fuafua ai le matuia o le faʻaogaina o le faʻailoga. Afai o le aotelega o mea e maua i le amylase ua faʻapupulaina i totonu o le tino, o le suʻesuʻeina o le urine o le a fesoasoani foi e fuafua lenei mea, talu ai o le tele o le enzyme ua faʻateleina faatasi ma le tino.

O le lipase maualuga e maualuga 2-4 aso i le maea ai o le amataina o le vevela, o le mea lea, o sea suʻesuʻega e le malamalama mo le vave maua o le maʻi. O le faʻamoemoeina o le aofaʻi o mea e maua i le trypsin enzyme e mafai ai ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le faʻaogaina o le tino o le pancreatic tissue. E le gata i lea, o suʻega e mafai ona ave mai se tagata maʻi e fuafua ai le maualuga o le toto ma le aofaiga o le bilirubin, lea e mafai ona faateleina i le faʻavavevave o pancreatitis.

Suesuega o suʻesuʻega o fecesi e mafai ona iloa ai vaevaega vaevaega, palatini ma gaʻo. O lenei mea o le a faʻamaonia ai le leai o se faʻamaoniga o galuega faʻatino. O le suega o le toto o le a faʻaalia ai le numera o leukocytes ma le erythrocyte sedimentation rate, o ona faailoga mo pancreatiti ua faʻapupulaina.

Faiga faʻataʻitaʻiga


O metotia faʻamalositino faʻapitoa foi e faia ai se sao taua i le fuafuaina o le pancreatitis ma le taimi amata o ona togafitiga. E aofia ai:

  • Iloiloina o le tino o le tino.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le a mafai e se tagata tomai faapitoa ona fuafua le tele o le pancreas ma le fausaga o ona fusi. E le gata i lea, o le ultrasound e mafai ai e oe ona iloa ni faaletonu i le itu o le okeni ma le i ai o aoaoga i totonu. O le faʻalavelaveina o le amio a lenei suʻesuʻega ua poloka mai le pito i luga, o uiga o le faʻateleina o le faʻaogaina o le faʻaogaina.

  • Faatusatusaga po o le faʻataʻitaʻiga o le tino magnet.

O ia ituaiga suʻesuʻega ua faʻamatalaina i tagata gasegase, pe a manaʻomia, e fuafua ai le maualuga o le tino na aafia i le necrosis, o le i ai o neoplasms ma le aʻafiaga o mea vavalalata lata ane ma okeni i le gaioiga o le inflammatory.

O se x-ray o le tino o le tino e mafai ona faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase masalomia le faʻalavelaveina o le inisinia. E le gata i lea, o sea suʻesuʻega e mafai ona faʻaaoga e fuafua ai le tulaga o le talo ma ala o le pancreas.

I le faia o sea ituaiga o faʻataʻitaʻiga, ua faʻaaogaina le puipui o le manava i le faʻaaogaina o se masini faʻapitoa o le trocar, lea e mafai ai ona suʻesuʻe le suʻesuʻega i se masini masini e faʻaaoga ai le laparoscope. O lona faʻatinoga e talafeagai ma le necrosis ogaoga o le tino e iloilo ai le malosi o le atinaʻega o le faagasologa ma le iloa o faʻafitauli.

Faʻasolosolo i le tiga o le necrosis o le tino, e mafai ona tuʻuina atu i le tagata gasegase puno. O lenei faiga e mafai ai e oe ona maua ni meaola o le biopsy mo nisi suʻesuʻega faʻapitoa. O le faʻamaonia saʻo ole suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina le faʻamaʻi ma ona faʻafitauli i le taimi, ma amatalia togafitiga ole pancreatitis.

Mafuaaga o le lua pancreatite

O le fomaʻi faʻamausali o le faʻaogaina o le mu i totonu o le gland o le tali a le okeni i le ita o le gaʻo pancreatic. I le tele o faʻataʻitaʻiga, o le mea e faʻaosofia ai le lafoina o le pulu mai le vevela, o le i ai o le siakiina o le paipa poʻo le gall vladder, o le faʻaosofia o le pancreas ma mea oona o le manava.

O le pancreatiti o le chronic chronic i nisi tulaga e atiaʻe ai ona o le tumutumu o neoplasms i le tino o le tagata. O le nofoaga o le localization o le faʻaogaina o le tino.

O nisi taimi o le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o togafitiga o loʻo i ai i le tuufaatasiga o le tele o mea e faʻaosofia ai lea na oʻo atu ai i le faʻamalosi o auala mai fafo. Mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le fulafula o le pancreas poʻo le tulu, lea e faʻateleina ma amata ai ona faʻapipiʻi mea vavalalata lata ane. E mafai ona avea ma kanesa o le duodenum 12, pelelects, poʻo le puʻeina o le pancreatitis e mafua mai i le oncology.

Mafuaʻaga o le lua pancreatitis:

  • O le mamafa o le tiga i le duodenum 12 (o le mafuaaga vave o le faaleagaina o le manava po o le duodenum),
  • Faʻafitauli faʻaleagaina i le tino, faʻamaʻi faʻamaʻi, nisi o maʻi faʻaleagaina e oʻo atu ai i le gaioiga o le mumusu, o se taunuuga o le pancreatitis ua faia,
  • Faʻapipiʻi o alavai i le calcula (o le punavai autu o foliga faʻapitoa o cholecystitis),
  • Faʻailoga o le pulu fualaʻau (cholangitis - mumū tele i le talo),
  • I le faaleagaina o le ate ma le talo, o loʻo faʻalautele ai le pania, o le biliary (biliary-dependent) pancreatitis,
  • Faʻasalaga i fafo o le talo ma cholelithiasis (cholelithiasis).

Afai o le tagata maʻi e iai le pancreatosis, o le ICD-10 numera o le K86.1, ona faʻamalo ai lea o faʻamaʻi o le maʻi. Faʻatasi ai ma le faʻapipiʻiina o alavai, o le faʻamaʻi e aliali mai i le tele o aso talu ona amata le faʻasologa o togafitiga.

O faʻamaoniga e faʻaalia ma susulu, e foliga tutusa ma se osofaiga ogaoga o pancreatitis. Faatasi ai ma gaioiga pipisi i totonu o le tino, e mafai ona tupu le mumu o le pancreatic i se foliga le tumau, pe a mavae le 2-4 vaiaso.

O le a le pancreatitis ma aisea e matautia ai? Faʻamatalaga o le faʻamaʻi, faailoga, vitio

O le a le pancreatitis ma aisea e matautia ai? E faʻapefea ona faʻaalia le pancreatitis? E faʻapefea ona maua lenei faʻamaʻi? O fesili faapena e ono tulaʻi mai i tagata na faʻalogo i lenei mea na tupu.

O le pancreatitis o se tasi lea o faʻamaʻi faigata ma matautia e mafai ona oʻo atu i le oti e aunoa ma togafitiga. O le mea lea, e taua tele le vave puipuia o lenei faʻamaʻi, ia iloa faailoilo i le taimi muamua ina ia taofia ai le togafitiga, poʻo le amataina o togafitiga saʻo i le maualuga o le maʻi.

Ina ia malamalama i le pancreatitis ma pe aisea e tupu ai lenei maʻi, e tatau ona e iloa sina mea itiiti e uiga i le pancreas.

O le pancreas o se totoga glandular i le tino o le tagata, pe tusa ma le 85 g kalama. O le pancreas e maualuga lava, pei o se fasi paluga paluga susu.

O loʻo i tua o le manava ma tatala i se laʻau i le lumen o le duodenum.O le pancreas e lua mea e ese ai, ae sili ona talafeagai ma galuega taua:

  1. E maua mai ai enzymes mo le malepelepe ma le faʻafefeina o proteins, gaʻo, gaʻo. A aunoa ma ona enzymes, o meaʻai ma vitamini mai se taumafataga e le faʻapala pe faʻafefe. Enzymes oi ai o loʻo gaosia i se tulaga le toaga. A maeʻa ona 'ai, ona tuʻuina mai lea e le pancreas se faailo mai le faiʻai ma le manava e manaʻomia ai enzymes e faʻamalo ma talepe ai meaai. I le tali atu i lenei mea, e maua mai ai le chymotrypsinogen, lipase, amylase ma trypsinogen i se tulaga le toagavaʻa mo le malepelepe, nakunuina ma le faʻaleleia o proteins, carbohydrates, gaʻo. O nei enzymes i le puipui o le intestinal ua amataina ma amata la latou galuega.
  2. O loʻo faʻapipiʻi ai hormones e faʻatonutonu ai le metabolism o gaʻo: insulin - faʻaitiitia le kulukose, glucagon - faʻapupula le kulūkose toto.

O se taunuuga o mea eseese e aʻafia ai le pancreas, o nei galuega e le faia, ona o nei vaega taua e mafatia: fatu, ate, fatuga, mama, toto toto.

O le a la le pancreatitis? O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas. O le mafuaʻaga o le mumu i le 80% o mataupu o le faʻaaogaina o le ava malosi poʻo maa i le gallbladder ma le taʻavale.

O isi mafuaʻaga o le faʻamaʻi: gasegase o le tino, mea oona, vailaau faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi, sulfonamides, fomaʻi, tetracycline, diuretics, azotioprine), maʻi ulutala duodenal, pathology metabolic. I le 25% o tagata gasegase, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e tumau pea le manino.

E lua le pancreatitis ma le mea muamua. Pepa pancreatite Peraimeri e tupu pe a aʻafia se sui soʻo i le pancreas: alcohol, medicine, toxins. Lua pancreatiti o se afaina o faʻamaʻi o isi faiga ma okeni: faʻamaʻi o le duodenum, manava, faiga o le biliary, metabolism.

Faʻaaliga faʻapitoa

O le pancreatosis i le faagasologa o le inflammatory process e agamalu, agavaʻa ma ogaoga. I le taimi muamua o le faamai, o faailoga o le exocrine ma le faaletonu intrasecretory e le iloa.

O le pancreatitis o le tikeri lona lua ua uma ona i ai ma faailoga o nei faaletonu.

O le vasega 3 o le pancreatitis o loʻo faʻaalia e ala i le tumau pea ma le umi o le manava, o le vaivai o le tagata ua matauina, o suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe o loʻo faʻaalia ai le le lava o vitamini aoga ma vaega o minerale.

E pei ona uma ona maitauina, o le falemaʻi e faalagolago i le faʻamaʻi faʻapitoa, i le faasologa, e mai i le okeni e aʻafia ai o le a manumalo ia faailoga.

Faʻafitauli o le lua pancreatitis:

  1. Faʻanoanoa. O lagona mataga ua matauina i le afa o loʻo aʻafia, e mafai ona tupu i le itu o le taumatau matau. A maeʻa le tiga ona "alu" i lalo o le hypochondrium agavale, o loʻo faʻamatalaina e le selu. E tele taimi e faʻateleina ai le tiga pe a uma le taumafaina o le ava malosi, meaai - e atiina ae pe a mavae ni nai itula.
  2. O le faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le soliga o le gaioiga o le tino. O tagata gasegase e faitio i le gaoioi faifai pea, toe fai faanana, o se tofo o le oona i totonu o le ooto. O le faateleina o le gaosiga o le kesi e masani lava ona iloa, o vavalalata vavalalata faʻatasi ma le faʻaosoosoina o taimi. Ua afaina faafitauli ina ua uma ona taumafa gaʻo ma meaʻai vevela.
  3. O le faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le vaivai tele, le mautonu ma le moe, le mautonu. Faatasi ai ma ni vaivaiga vaivai, o le gasegase galue o le a faaitiitia, na te faitio i le vaivai pea.
  4. Lagona o le vevela. Afai o le tagata gasegase e i ai le manogi o le talo e mafua mai i le cholangitis, cholecystitis ma isi faʻamaʻi, ona oʻo mai ai lea o se tulaga faʻapitoa. O le maualuga o le vevela e maua i totonu o le neoplasms tumo, siama o le fiva samasama (faʻafesoʻotaʻi ma le tagata maʻi i se tulaga patino o le faʻavevesi e pipisi).

Faʻailogaina nei, o le tagata maʻi e masani lava ona maua i le dysbiosis - o se tulaga o le microflora o le intestinal, lea e le lava le numera o siama aoga ma o le tele o le gaioiga o meaola faʻapitoa e iloa ai. O le Dysbacteriosis ua faʻaalia ona o le faʻaitiitia o le gaioiga o le enzymes. I le taimi o le mumū tele o le pancreas, latou te ulu atu i le toto ma latou le faia a latou galuega, i le faasologa, o le meaai e le lelei le tataina, o le tino e leai ni meaʻai. I feeseeseaiga ei ai fiva fiber, tele gaʻo.

O le falemaʻi o pancreatitis e le mafai ona vaaia i tua atu o le malosi o le faʻavae faʻavae.

I se tulaga faapena, e manaʻomia le faʻaogaina o metotia faʻapitoa mo suʻesuʻega - suʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega.

Faʻapitoa togafitiga o pancreatiti ma le gaʻo

O auala togafitiga mo pacreatite ma le gaʻo e eseese. O la latou filifiliga e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, le tulaga lautele o le soifua maloloina o le maʻi ma lona matua. Togafitiga o le tino pancreatitis e tatau ona faia naʻo totonu o le falemaʻi. Peitai, o le fautuaga autu o le anapogi mo nai aso muamua. E le gata i lea, o le tagata gasegase o loʻo faʻamalosia togafitiga fualaau ma, aemaise lava faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, togafitiga o togafitiga e togafitia e aveese ai vaega o mea leaga ua aʻafia e le necrosis, poʻo le faʻapipiʻi alavai.

I le pancreatitis e masani ai i le taimi o le faamagaloga, o le tagata maʻi ua faʻaalia se meaʻai e le aofia ai le faʻaaogaina o ava pia, oona, meaʻai ma meaʻai. Faʻateleina, e tasi le lua aso anapogi e fautuaina. I taimi uma o le faamagaloga ma ao faagasolo taimi o le vevela, o togafitiga o fualaau faasaina ua faatonuina.

Vaʻaia o Pancreatitis

O le pancreatitis o se faʻamaʻi masani. O loʻo aʻafia le pancreatitis: talu mai le 1980, o le numera o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi i le lalolagi ua faaluaina.

O loʻo maua i paneta o le lalolagi atoa le lapopoa pancreatitis ma le chronic pancreatitis e 8.2 - 10 mataupu mo le 100,000 tagata.

E tatau ona maitauina le maualuga o le pancreatitis i Rusia e sili atu le maualuga: i tamaiti, o le aafiaga e 9 - 25 mataupu mo le 100,000 tagata, i tagata matutua 27 - 50 mataupu mo le 100,000 tagata.

I le sefulu tausaga talu ai, i lo matou atunuu na i ai se tulaga faʻapitoa e faʻateleina ai tagata gasegase i le pancreatitis: i tagata matutua, o le fua faatatau o le faʻatupulaia na faʻaititia 3 taimi, ma i le talavou - 4 taimi.

O se maualuga maualuga o pancreatitis e fesoʻotaʻi ma le lautele o mea e lamatia ai le pancreatitis.

O le pancreatitis e masani lava ona aʻafia ai i latou e fafagaina, 'ai meaʻai, meaai falai ma meaʻai e tele gaʻo susu ma gaʻo, gaʻo ava malosi, ulaula, taumafa meaʻai ma e le fiafia e' ai fualaau faisua ma fualaʻau, i tagata ua mamafa tele ma ola mama .

Fomaʻi togafitiga


I totonu o le pancreatitis, e faaopoopo atu i le fiaʻai, malolo ma togafiti i totonu o le falemaʻi, ua faʻamautinoaina nisi o vailaau togafitiga, o le gaioiga o loʻo fuafua i le:

  • Faʻasaʻoina o le faʻaogaina o le mea leaga. Mo lenei mea, ua faʻataʻitaʻiina ai gasegase le faʻaofiina o cytostatics, o lona faʻatulagaga ua fuafuaina taitoatasi.
  • Anesisia O fualaau faasaina ua faatonuina mo tiga ogaoga o le tiga o le tino o le tino o le pancreatitis. Faʻasalaga tiga, o fualaau faasaina e mafai ona faʻataʻitaʻiina, ma le tiga o se natura faʻapitoa - antispasmodics.
  • Faʻaitiitia le gaosiga o le enzyme. O fualaau e poloka ai le gaosiga o enzymes pancreatic e talafeagai e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻalavelave ma le siama o sela o okeni.
  • O le taua faasaga i le inupia o le tino na mafua mai i enzymes digestive o loo taamilo i totonu o le toto. O le faʻaofiina o fofo faʻapitoa i lenei mataupu e faia faʻamalosi.

I le pancreatitis e masani ai, o tagata mamaʻi o loʻo faʻaalia se taumafa faʻaitiitia ma faʻatau fualaau faʻamalosi e aofia ai enzymes e le o gaosia i le tele o mea ona o faʻamaʻi inflammatory o le pancreasitis. E naʻo le fomaʻi e mafai ona ia filifilia le fualaau faasaina ma lona vailaʻau, iloiloga o le suʻega o le toto, urine ma feces. E le gata i lea, o vailaʻau e mafai ona faʻataʻitaʻiina, o ana gaioiga e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le faʻaogaina o le faʻaogaina.

E faʻapefea ona fuafua e maua lona pancreatitis?

O loʻo iai le pancreatite ma le tumau, aʻoga ma le lua.

I totonu o le pancreatitis, o le enzymes na atiina ae mo le gasegase ma le pipili e le mafai ona ulu atu i le lumen o le tootoo laiti, ma o le pancreas parenchyma lava ua solo i le tutusa lava o enzymes.

O le faʻagasologa o le faʻamavae o le tagata lava ia e masani ona amata masani lava pe'ā uma ona ia 'aina meaai choleretic ma sokogenny - mea manogi, falai, meaʻai, gaʻo gaʻo, moa fufulu, kukama, inu ava malosi, ulaula, keke keke.

O le toʻatele o tagata o loʻo i ai se osofaʻiga leaga o pancreatitis e le oi le falemaʻi. E tusa ai ma fuainumera, e taofi e tama tane le tiga i le inu ava malosi ma le meaʻai, ma fafine i le anapogi.

E faʻapefea ona faʻaalia mai le pancreatitis? O le faailoga autu o le maʻi pancreatitis o le tiga tiga e le mafai ona tatalia, lea eo mai faatasi ma se faʻalavelave faʻatagaina ma le faʻamaua o vomiting.

O lenei tiga e fesoʻotaʻi ma le aʻafiaina o le namu i le taimi o le faʻamavae.

O le tiga o le tiga e taofia e painkillers, o le aʻafiaga o vispasmodic fualaau oona e matua laitiiti lava. O se taumafataga tiga e mafua mai i le 'ai. O nisi taimi, faʻatasi ai ma faʻamaʻi o le faiga o le biliary, o le tino pancreatitis e mafai ona faʻaaliina o ia o le jaundice.

O tagata uma lava e iai se faʻamaoniga o le maʻi pancreatitis e tatau ona faʻamaʻi i le falemaʻi o le falemaʻi.

I totonu o le falemaʻi, o le a faia e fomaʻi ni suʻega faʻapitoa, faia se suʻega, suʻega, faatonu se meaʻai ma togafitiga. O tagata maʻi e tatau ona mataituina e se fomaʻi.

O le gase o le pancreatitis e matautia tele pe afai e te le alu i le falemai ma e aunoa ma togafitiga, e mafai ona tupu le oti.

O le pancreas o se "okeni" sili ona lelei, o lona uiga e tatau ona faʻamaonia galuega i luga o lea mea. A le o lea, o le le talafeagai ma le le tatau ai o taotoga i luga o lenei totoga i le 25 - 40% o mataupu e mafua ai le oti.

Fesoasoani Muamua mo se osofaʻiga o le tino pancreatite


O le faʻaalia o uluaʻi faailoga o le tino pancreatitis o se faʻalavelave mo se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le falemaʻi. Aʻo leʻi oʻo mai tagata tomai faapitoa, e tatau ona tausisia nisi fautuaga:

  • E leai se mea e tatau ona e 'ai pe inu foi, aua o lenei mea e mafai ona faʻaosofia atili ai le gaosiga o enzymes e sene o le pancreas ma e oʻo atu ai i le sili atu ona faaleagaina i le okeni,
  • e tatau ona fai se tulaga faʻasaga ma taumafai e faʻafilemu le maso o le manava (pe afai o le osofaʻiga o loʻo faʻatasi ma le vomiting indomitable, e sili atu le taoto i ou tafatafa),
  • malulu e tatau ona faʻaaogaina i le manava e faʻaaoga ai se afi faʻavevela poʻo se fagu vai faʻaaisa e afifi i se solo (o le a faʻagesegeseina ai le atinaʻeina o se gaioiga le lelei).

Faatasi ai ma se osofaiga o le tino pancreatitis, o le toatele o tagata, ua le mafai ona tatalia le tiga, taumafai e aveese mai i le fesoasoani mai o fualaau ma vailaʻau tui. Ae o ia fuafuaga e le aoga ma e mafai ona faʻamaonia le ata o le maʻi, faʻamatalaga mo le fomai o le a faia le suʻega. O le mea lea, o le faavae o le fesoasoani muamua mo tagata mamaʻi ma osofaʻiga o le tino pancreatitis o le tausisia lea o tulafono e tolu: malulu, matelaina ma maeʻa malologa. O le togafitiga o le pancreatitis ogaoga e tatau ona faia i na o se falemai i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

O le a le mea e manaʻomia ma le mea e le tatau ona faia i le fale pe a masalomia le maʻi pancreatitis?

  1. Valaau i se falemaʻi.
  2. Aua le tagofia ni vailaʻau: faʻamaʻi ma antispasmodics aʻo lei oʻo mai se taʻavale. E mafai e lenei mea ona soloia le falemaʻi o le faʻamaʻi ma o le a faia le tuai, lea e matua le manaomia.

Aua le 'ai se meaʻai. I aso muamua e lua, ua faatonuina e fomaʻi se meaʻai - o le fiaʻai e faia ai se malologa mo se maʻi maʻi.

  • Aua le mafanafana lou manava!
  • Tuu le malulu i soo se ituaiga (o se ato o mea aisa ma isi) poʻo se aisa ice i le itu tauagavale o le hypochondrium, o le vaega pito i lalo.
  • E fautuaina e le faia soʻo se pisinisi, ia i luga o le moega.

    O nei mataupu faavae faigofie e tolu: "malulu, fiaaai, ma le filemu," ma togafitiga ma vailaau moomia i le falemaʻi (ma togafitiga pe'ā manaʻomia) fesoasoani e faʻamautinoa le tulaga o le maʻi ma toe faʻaleleia.

    Afai e togafitia e le fomaʻi se ala malie o pancreatitis, e manaʻomia e le maʻi le fesoasoani faafomai i le taimi ma ua uma ona faatonuina togafitiga lelei, ona toe faʻafoʻi lea o le le atoatoa pe a ma le 14 aso.

    Afai ua maua e le tagata gasegase faafitauli i le tino pancreatitis, ona togafitia lea ole sili atu ma le 2 masina le togafitiga ma le toe faaleleia o tagata gasegase ma le toe faaleleia o la latou gafatia galue.

    O le tagata maʻi e tuʻuina atu e galue pe a: o le tino o le tino e masani ona faʻamaonia, e leai se tiga ma le gasea, vomiting, vaivaiga, pe a fai o suʻega suʻega e masani ma suʻesuʻega meafaigaluega e le faʻaalia ai suiga faʻaleagaina ma i le leai o ni mea le lelei e mafai ona aʻafia ai le pancreatitis.

    O le a se mea e mafai ona faia e puipuia ai le isi pancreatitis pe a uma ona faʻasaʻo mai le falemaʻi?

    Ina ia alofia le toe faʻafouina o se gasegase tuga e pei o le pancreatitis pe a uma ona faʻasaʻo mai le falemaʻi, talafeagai:

    • Faʻaaoga vailaʻau faʻasaina e taofia ai le gaioiga gasegase ma le pancreatic. O nei mea e aofia ai le H2 histomas blockers, proton pump inhibitors. E sili atu le faʻaaogaina o fualaau faasaina mai le faapaologa o le pamu potafana, talu ai o lo latou aafiaga e umi ma sili atu le mamana.
    • O tagata maʻi ua oʻo i le maʻi pancreatitis e tatau ona matauina i se falemai i ni tagata tomai faapitoa se tolu mo le lima tausaga: o se fomai tipitipi, gastroenterologist ma endocrinologist. Afai mo le 5 tausaga o le a leai ni mataupu faifaipea o le tino pancreatitis poo le fesuiaiga i se foliga masani o pancreatitis, ona tolopoina ai lea o na gasegase. O tagata maʻi na faia se taotoga mo le tino pancreatitis ma e le atoatoa le malosi o le pancreatic i fafo atu poʻo le faʻaogaina o le tino, e mafai ona maua e le fomaʻi ile falemaʻi i le olaga atoa.

    E faʻapefea ona faʻaalia mai le pancreatite chronic, ma o ai e aʻafia i lenei maʻi?

    O le pancreatitis o se maʻi o le pancreatic, e masani lava o se natura mumusu, ma le atrophy o sela maso ma le mea e sui ai i latou i se mea fesoʻotaʻi vavalalata. O se taunuuga o lea afaina, o tumutumu ma maa e fausia i le parenchyma, ma le intra- ma le exocrine o le le atoatoa o le pancreatic ua aliali mai.

    Mafuaaga o le faamai:

    1. Mea oona: ava malosi, vailaau, vailaʻau, ulaula, maualuga maualuga o lipids i le toto, maʻisuka.
    2. E masani lava, o faʻamaʻi o le duodenum, gabless, stomach, ate o mafuaʻaga o pancreatitis.
    3. Faʻamataʻuina e le tumutumu o tui vaʻavaʻaʻi o le tino o le pancreatic duo, solo le tino ma isi mafuaʻaga.
    4. Tigā o le tino: suiga i le post-traumatic i le duodenum.
    5. O nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le gasegase.

    O le pancreatitis o le 80% o mataupu o le taunuuga o le faʻaʻateleina o le faʻaaogaina o le ava po o maʻa i totonu o le faiga o le biliary.

    Ua iloa e saienitisi mai fafo e faapea, i alii, o le faaumiumi ma le masani o le faaaogaina o le ava malosi o le mafuaaga autu lea o le pancreatitis.

    O le aso ma le umi (mai le 3 i le 20 tausaga) o le faʻaaogaina o le 80 g o le ethanol mama i alii ma le 50 g o le ethanol i fafine e mafai ona taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o pancreatiti.

    I lalo o le faatosinaga o mea o loʻo taʻua i luga, o le tino o le glandular i le pancreas parenchyma ona o le mumū faifai pea e suia i le fibrous fila. O se taunuuga, o le pancreas e le o faatinoina ana galuega. O faailoga o le falemaʻi i le pancreatitis faifaipea e ese mai i faʻaaliga o le tino pancreatitis.

    Faʻailoga pancreatitis e faʻaalia i faʻamaoniga nei: tiga ma le uu i tafatafa o le ala, ma le le lelei o le 'aina o meaai, o le tino ma le fia inu (faailoga o le maʻisuka), o le mamafa o le mamafa, faailoga o le hypo- ma le vaivaiga e leai.

    Afai e te mauaina oe lava poʻo ou aiga o faʻamaoniga pito i luga, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se tagata poto faapitoa.

    O le pancreatitis e masani ona faʻafesoʻotaʻi e pei o isi faʻamaʻi, e toetoe lava a le mafai ona fuafua pe o le a le ituaiga o gasegase o se maʻi e aunoa ma le fesoasoani a se fomaʻi faapitoa ma suʻega faʻapitoa.

    O ai le falemaʻi ile falemaʻi?

    O le pancreatitis leʻo e aunoa ma ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ma o se gasegase o le maʻi e le manaʻomia ai le falemaʻi, ma faatasi ai ma le fesoasoani a fautuaga a le fomaʻi, e mafai ona e faʻamalolo oe i le fale.

    Ma o gasegase o loʻo i ai se faʻafitauli faigata o le faʻamaʻi, ma le maʻisuka, ma le gau o le mamafa o le mamafa, o le toe faʻafouina ma le faateleina o le malosi o le tiga o le manava e tatau ona togafitiga i le falemaʻi. O fomai faapitoa e faatonuina se meaai, togafitiga o le physiotherapeutic, togafitiga ma, pe afai e tatau ai, togafitiga faafomai.

    O le taunuʻuga o le pancreatitis e masani ai o le maʻisuka, o le faʻaauau pea o le tiga poʻo le le lava o le gaosiga o enzymes mo le faʻaogaina o meaai, e seasea lava - o le tupu mai o le kanesa o pancreatic.

    • Ina ia faaumiumi le vaega o le faamagaloga, e tatau ona e mulimulitai i meaʻai faatonuina, aua le faʻaaogaina le ava malosi.
    • A o faagasolo le vaitaimi o le faʻamagaloga, o le a faʻataunuʻuina se faasologa atoa o le toe faʻaleleia: togafitiga o le physiotherapeutic, togafitiga o togalaau, togafitiga togafitiga. O le falemaʻi e faʻaaogaina ai le faʻaogaina o vai o minerale: Essentuki 4, Smirnovskaya, Slavyanovskaya, o loʻo i ai se faʻasoaga faʻale-aʻoaʻoga i le pancreas. E le gata i lea, o le fofo o le eleele ma vaiinu i fafo e faʻaaogaina: peʻa, radon, carbon dioxide - hydrogen sulfide, coniferous. O togafiti togafitiga e aoga i le togafitiga o tiga ma le faʻamaʻi o le asthenic.
    • O tagata maʻi ua matauina o loʻo suʻesuʻeina ma suʻesuʻeina faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e tusa ma le 2-4 taimi i le tausaga: faatasi ai ma se laʻititi laʻititi o le pancreatitis, e togafitia e le fomaʻi maʻi le tagata maʻi, ma se tulaga faʻalelei ma sili atu ona leaga, o le gastroenterologist.
    • Afai i totonu o le lima tausaga e leai ni faʻavavega, e lelei lona lagona, ona faʻasaʻoina lea o se maʻi.
    • O tagata gasegase ma le le atoatoa o le vavalalata ma le gasegase oe na faia le taotoga i luga o le pancreas ua i lalo o le vaavaaiga a fomai i le falemai e le tumau.

    Faʻaiʻuga lua-pancreatitis - togafitiga ma faʻamaoniga

    O le pancreatite lona lua o le tali malosi lea o le pancreas e mumu ai i totoga vavalalata. Sei o tatou talanoa e uiga i foliga o lenei faʻamaʻi i la tatou tusiga.

    Faʻaauau le pancreatitis faʻataʻitaʻi i le tali atu i le ita o le papa paneta. O le tele lava o taimi, o se vaega o le osofaiga e avea ma le togiina o le keke mai le vevela, o le fatu o gallstones, o le faʻamalosi i totonu ole mea oona. O le pancreatitis chronic tumau e mafai foi ona tupu e faasaga i le talaaga o faʻamaʻi pipisi.

    E mafai ona tulai mai le pancreatitis e mafua mai ona o mafuaaga nei:

    • o le faʻamalosiina o lekese mai fafo (o se faagasologa masani e atiina ae e faasaga i le talaaga o le tumutumu o le tumutumu poo le edema o mea o le gland lava ia). O le faʻataʻitaʻiga e tupu i le kanesa o le ulu o le pancreas, o le tumutumu o le duodenum poʻo le kanesa o le pulelele,
    • faʻateleina le mamafa i le duodenum (maʻi o le peptic atonu o le mafuaaga),
    • faʻamaʻi (faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi ma nisi siama siama e faʻaosofia ai le mumū i le pancreas, fai ai le pancreatitis),
    • faʻalavelaveina o uʻamea ma maa (e amataina e le cholecystitis o le gasegase masani),
    • le faʻaleleia o le pulu pulu (faatasi ai ma cholangitis - o se gaioiga mataʻutia o le talo).

    O le pancreatitis o loʻo mulimuli mai i le faʻamaʻi pipisi. O le mea lea, o faʻamaʻi o le faʻamaʻi o le a sola ese.

    Faatasi ai ma togafitiga o le talo, o le pancreatitis e masani ona faaalia i le 2-3 aso mai le amataga o le maʻi. O faʻamaoniga e masani ona susulu, tutusa ma se osofaʻiga mataʻutia.

    I faʻamaʻi pipisi, o le pancreatitis e mafai ona tupu i le latent (latent) pepa ma faʻaalia e na o le 2-3 vaiaso talu ona amata le maʻi.

    Ata faʻaleleia

    O faʻafitauli o le faʻamaʻi o le a faʻalagolago lava i togafitiga e mafua ai le pancreatitis. O faʻasalaga nei e manumalo i le ata o le falemaʻi:

    1. Faʻanoanoa. O le tiga muamua e faʻasalalau i le itumalo pito i luga, e mafai ona iai i le taumatau saʻo. A maeʻa lenei mea, ona alu lea o le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, o le fusi-e pei o (faailoga o pancreatitis). I le avea ai o se tulafono, e fesootaʻi ma le taumafaina o mea taumafa.
    2. Faʻafefe o mea inu. O faʻamaoniga e iloa ai lenei faʻamaʻi: o le siu, vomiting, tofo o le oona i totonu o le gutu, fulafula, ita le manava (mai le manava i le manava). O le tele lava o taimi, o na faafitauli e aliali mai pe a uma ona 'ai meaʻai, meaai falai.
    3. Faʻamaʻi. O aʻafiaga o lenei maʻi o vaivaiga, faʻafefe, moe, le mautonu. Faʻamatalaga e leʻi faʻaalia, o le faʻaitiitia o le galue galue e foliga mai, o se lagona o le vaivai faifai pea.
    4. Lulu. O le paga e foliga mai o le afaina o le mumusu (cholangitis, cholecystitis). Laga maualalo maualalo e aunoa ma se faailoga iloga - o mea ia o le kanesa ma le vailaʻau vaka.
    5. Faʻafitauli o le Digestion. Faʻailoga pancreatitis o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le gaoioiga o le enzyme. I le laasaga o le vevesi, latou te ulu atu i le toto ma ua maeʻa uma ona faataunuu a latou galuega. O le mea lea, i feks, o loʻo maua ai vaega o gaʻo ma fila.

    O faʻamaoniga o pancreatitis e le mafai ona vaaia i tua o le ogaoga o le faʻamaʻi pipisi. I lenei tulaga, e talafeagai le faʻaaogaina o metotia faʻasolosolo suʻesuʻe (suʻega suʻega ma vailaʻau gaosia).

    Maualuga Pancreatitis Therapy

    O le gasologa masani o gaioioiga i le gland e manaʻomia le tofiaina o fualaau faaopoopo. I le taimi muamua, e tatau ona faʻamautinoa se togafitiga talafeagai mo le faʻamaʻi autu.

    E masani lava i togafitiga faasao, o fualaau faasaina e faafefiloi le tasi i le isi. E le gata i lea, o le pancreatitis e masani ona maeʻa i le taotoga.

    O nei togafitiga e faʻatagaina ai oe e faʻaumatia vave mafuaʻaga o le vevelaina ma faʻasalalau le tafe o le vai inu. O le a matou talanoa e uiga i auala autu o togafitiga i lalo.

    Togafitiga e amata i se "matelaina" meaai. Ua faatonuina mo le suʻeina o le gland. O le taumafataga e talafeagai mo uma le maʻi o le peptic ma le cholecystitis. Ae ui i lea, talu ai nei, ua tuulafoaia e fomai tipitipi ia ituaiga togafiti, suia i le tausiga o matua.

    Matua matua ole taumafa paleni o le faʻapipiʻiina lea o meaʻai, ma le faʻaogaina o le gastrointestinal tract.

    Togafitiga o pancreatitis e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le malosi o le gastric juice (aua e faʻaolaina ai le gaosiga o enzymes gland). O mea faʻamaonia poʻo faʻamaʻi poloka poloka poloka i laupepa ma capsules ua faʻamatalaina mo le faagasologa masani. O le faʻamalosia tele e manaomia ai le faʻaofiina o vailaʻau faʻasaina (Omeprazole, Pantoprazole, Lansoprazole). O se togafitiga faʻapitoa e faia mo ulia, gastritis, cholecystitis.

    Talu ai nei lava, o vailaʻau faʻasaina ua masani ona faʻaaogaina i togafitiga. O togafitiga Sandostatin ua avea ma lauiloa i le tele o falemai i totonu o le atunuu.

    O lenei vailaau e taofia ai le pulefaʻatasia o le gutu o le endocrine. Sandostatin faaitiitia le numera o ituaiga ogaoga o le faamaʻi ma fesoasoani e faʻaleleia le faʻasologa o pancreatitis.

    O togafitiga faʻaonapo nei e aofia ai le faʻaaogaina o tapenapenaga faʻasaina (Kontrikal, Gordoks).

    Togafitiga e aofia ai le tofiaina o fualaau faasaina. E moni lava lenei mea pe a tupu le mafuaʻaga o pancreatitis o le cholecystitis, cholangitis poʻo se isi masini microbial.

    O nisi taimi, ina ia faʻaumatia faʻamaʻi le faʻamaʻi, togafitia togafitiga e faʻapipiʻiina ma taotoga. Ole tali atu faapena e talafeagai mo pancreatitis lea na tulaʻi mai i tua o maʻa ile gallbladder.

    O togafitiga a fomai tipitipi o le faia lea o se taotoga laitiiti, o le a aveesea ai ni mea iloga. Ma i le "vaitaimi malulu" e mafai ona e faia le taotoga masani e aveese ai le gallbladder.

    O auala autu o le faʻaaogaina o le talo ma le ERCP.

    ERCP o se faʻataʻitaʻiga ma togafiti togafiti e faʻaaogaina ai se soʻotaga vaʻesea i totonu o le alalele e ala i se pito i luga. I le taimi lava e tasi, e faʻapupulaina ai le vaiti vaiti, e fufulu maa laiti ma o ata o le talo.

    Faʻatasi ai ma leona, o fomaʻi e mulimuli i se togafiti tutusa - i le taimi muamua o togafitiga faʻamaʻi ma togafitiga laiti ma vailaʻau, ma i taimi o gasegase faʻapitoa o loʻo totoe o se faʻamalositino o loʻo faia.

    O togafitiga faʻapitoa mo le faʻafitauli o le faʻalavelave faʻapitoa e pancreatitis e naʻo le mafuaaga mo le soifua maloloina e mafua ai: o le ulu, gaʻo ma le toto mai le faaletonu.

    Meaʻai mo le Pancreatitis

    O se meaai mo le pancreatitis o le faavae o se togafitiga lelei e mafai ai ona e pulea le pancreas. O le taumafataga mo le pancreatitis e faʻamaonia pe a uma togafitiga o le faʻamaʻi, lea e maua mai i se foliga lapopoa, ma i le vaitaimi o le faʻamagaloga i le masaniga masani o le faʻaogaina o le faʻaleagaina. I le pancreatitis e masani ai, e tatau ona mulimulitaia se faasologa meaai faapitoa mo le olaga.

    I totonu o le pancreatitis, o le matelaina ogaoga e manaʻomia i le 3-5 muamua aso. Mai le aso lona lua e mafai ona e inuina vai alkaline, lea e mafai ai e oe ona faʻatulagaina le eletise. Faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, mo le 3-5 aso, e mafai ona faʻatagaina tagata gasegase e tuʻuina atu le suavai i totonu o le taumafataga. Pe a ma le aso lona ono i le taumafataga e mafai ona e aofia ai le gaʻo susu, tea, iʻa maualalo ma isi mea e fautuaina e lau fomaʻi. Mo togafitiga mulimuli ane, o faʻamaʻi ua faʻamaonia mai meaai mo le pancreatitis e masani ai.

    Faʻailoga mo le pancreatitis e le masani ai


    I le vaitau o faʻamagaloga ma pancreatitis, e tatau ona faia le lisi ile mafaufau i mea e sili ona lelei o le fualaau oona, lea e maua ai le le lava o enzymes. Pe a faʻapipiʻi se lisi mo le pancreatitis e masani ai, e tatau ona iloiloina fautuaga nei:

    • o taumafa i aso uma e tatau ona vaevaeina i taumafa e lima, ma o vaega e tatau ona laiti ina ia faigofie ai le faʻafefeteina o meaʻai,
    • meaai e tatau ona mafanafana, talu ai o meaai paleni ma pancreatite e le aofia ai le faʻaaogaina o vevela vevela poʻo le malulu,
    • gaʻo, meaʻai ma mea manogi, ulaula meaʻai, sausage, taimi ma mea manogi e tatau ona faʻatapulaʻaina i le tele e mafai ai i lau taumafataga, talu ai e mafai ona latou faʻaosoosoina se faʻalavelave sili o le pancreatitis,
    • faʻatapulaʻa poʻo le faʻamavae atoa ua aʻafia foi i mea taumafa ma le maualuga o mea e maua ai fila, e pei o le kāpeti ma leki,
    • e le mafai ona aofia ai le kofe, sukalati, paluga ma kulimi, ava malosi, meainu gaosi ma isi mea e mafai ona faʻaosoosoina ai le faʻavavega i le lisi mo pancreatitis
    • o le faʻaaogaina o mea mama, kuka kukaina fualaau faisua ma fualaau suamalie, ua fautuaina mai soupeti,
    • o le masani o le faʻaaogaina o le gaʻo e le tatau ona sili atu i le faailoga o le 60 g, ao faʻatagaina le masani o le puipuiga o le 60-120 g, ma gaʻo - 300-400 g.

    I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina le tagata gasegase se faʻaopoopoga faaopoopo o vitamini e faʻamautinoa ai le tino ma le fualaau oona. Mea taumafa mo le pancreatitis e masani ona aofia ai:

    • sina fasi falaoa saito ua saunia mai le falaoamata o le vasega muamua po o le lua,
    • lapisi fualaau faisua,
    • tunu araisa, buckwheat, vermicelli poʻo le oatmeal,
    • vela le aano o manu ma iʻa e kuka i luga o le kuka poo le asu,
    • vela pe tao tao,
    • oloa gaʻo susu gaʻo,
    • pata ma le suauu o le sulu i ni mea laiti,
    • vai vaivai ma vai alkaline,
    • fua maualalo o le acidity ma fualaʻau, ma isi.

    O fualaau o fualaau aina mo pancreatitis e mafai ona faia ai meaai i aso uma e le gata i le malosi o vitamini ma meaʻai, ae e matua manaia foi.

    Taumafa mo le faʻasalaga o le pancreatitis

    Faʻateleina le pancreatitis i le aso muamua poʻo le lua aso, ua faʻaalia ai le gasegase o le fiaai ma le faʻaaogaina o le vai o loʻo i lalo o le vai i nai tamai sipuni pe tusa o le lua itula. A maeʻa lena, faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, e mafai ona e faia se meaai e faʻaaoga ai ni fualaau faigofie mo pancreatitis, sauniuni o fualaau faisua mamae poʻo le falaoʻo.

    E taua le taua le faasaʻoina o mea taumafa i le pancreatitis, ae ia le aofia ai foi mea e mafai ona faʻaosoosoina. O le mea lea, e matua faasaina le inuina o le ava, ulaula, inu kofe, ai le sukalati, ma isi.

    Pepa ma laasaga o le atinaʻeina o pancreatitis masani, uiga lautele


    Faiga masani o le pancreatiti

    O le pancreatitis o se mumū o le pancreas e mafai ona faʻalavelave pe faʻaloloa. O ituaiga o pancreatitis chronic e eseese. E taʻitasi i latou ma faʻaalia i nisi o suiga faʻapitoa o loʻo tutupu i totonu o masini o le pancreas.

    Faʻalogo! Faʻailoga pancreatitis e masani lava ona tupu pe a maeʻa le gasegase o le faʻamaʻi ma e faʻaalia i se faiga faifai pea, lea e aʻafia ai le solia o le gaioiga o le okeni.

    O le pancreas e tāua tele i le gaioiga o le tino atoa, e aofia ai i le faʻagasoloina o le tino. O se taunuuga o le afaina, o lona gaosiga o enzymes ua faaitiitia, e aunoa ma le masani ai o le gaioiga masani o taumafa e oʻo mai e le mafai. E le gata i lea, o le le lava o le enzymes e mafua ai le faʻaitiitia o le toto i totonu o le tino, o le faʻavaeina o sikisa ma le foo o le necrosis.

    O faʻataʻitaʻiga lautele o le masaniga masani o le faʻamaʻi:

    • Paʻu o eseesega eseese o le malosi ma le faʻalauiloaina.
    • O le siʻitia o le vevela o le tino, lea e mafua mai i le faʻaauau pea o le faʻaogaina o le faʻailoga i le pancreas.
    • Le faʻafitauli o le toto.
    • Oona ma le fulufulu, fuga ma le fusi. I le vomiting o loʻo i ai se faʻafefiloi o talo, lea e fesoʻotaʻi ma le solia o le suavai ona o le taofiofia o ala.
    • Lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes, e aofia ai le sclera o mata.
    • Paʻu mamafa.

    O se tasi o faʻaaliga o pancreatitis o le samasama o le paʻu ma mucous membranes, e aofia ai le sclera o mata

    Faʻatulagaga lautele o le faʻamaʻi

    O se aganuʻu le faʻamalamalamaina i le va o le primer ma le lua chronic pancreatitis. I le tulaga o le ituaiga muamua o le pancreatitis chronic, o le gaioiga o le inflammatory muamua e atiae saʻo i totonu o le pancreas. O le aʻoga lona lua e aʻafia i le talaaga o isi faʻamaʻi o le vaega o meaʻai.

    Ona o le tupuga o le pancreatitis e masani ona vaevaeina i mea matautia, autoimmune ma le faʻatoʻateleina. O le pancreatitis chronic chronic e faʻapupula e avea o se taunuuga o le ava malosi, ulaula, faʻafeiloaʻi i vailaʻau ma toxins.

    O se ituaiga e le masani ai o le faamai o le pancreatitis autoimmune, lea e mafua ai ona faaleagaina e le gata o le pancreas, ae faapena foi isi totoga.

    E tupu lenei mea o se taunuuga o le faʻatupulaia o le gaioiga o le puipuiga o le tino, pe a oʻo ina maua e sela o le tino le gaioiga o a latou lava polokalama.

    E tuʻufaʻatasia foʻi ma le tiga, lanu, faʻamaʻi pipisi, faʻasologa o le pancreatic, maʻi o le asthenic. O le pancreatitis pancreatitis e aʻafia ai le mama, fatugaʻo, ate, ma mea e ola ai.

    Manatua! O le aʻafiaga o lenei faʻamaʻi ua amata ona avea ma se taunuuga o le fesuiaiga o kenera tutusa.I ia ituaiga o gasegase, o faʻamaoniga o le pancreatitis e masani ona tupu i le taimi o le tamaitiiti, ma vave ona alualu i luma le maʻi.

    E le gata i lea, o loʻo i ai se tulaga maualuga o le aʻafiaga o le atinaʻe o le adenocarcinoma pancreatic.

    Fomaʻi o le faʻamaʻi

    E tele ituaiga o vailaau o le pancreatitis e masani ona iloga. E tofu i latou ma ona lava faʻamaoniga ma mafuaʻaga o atinaʻe. O le mea lea, o se aganuʻu le iloagofie o ituaiga nei o pancreatit chronic:

    • faʻalavelave
    • fuafua
    • parenchymal
    • pseudo-morbid.

    O le pancreatitis o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaalia i se umi umi - mai le 6 masina. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e mafua mai i se fuga i totonu o le ala lea e ulu atu ai le sua o le pancreas i le duodenum.

    Faʻalogo! O mafuaʻaga o pancreatitis faʻalavelave e mafai ona avea ma ni neoplasms e tulaʻi saʻo i totonu o lenei okeni, duodenitis, scars postoperative on the pancreas, pseudocysts.

    O ona faʻaʻailoga e faʻaalia i tiga faifai pea i le pito i luga. Latou te faʻateleina pe a uma ona 'ai, aemaise lava i le manaia ma le maamaʻa, faʻapea foʻi ma le taoto i tua. E masani lava o loʻo i ai le fusi, afaina, leu ma le vomia, faʻavalava vavao.

    E le gata i lea, o le lanu samasama o le paʻu ma mucous o loʻo mataituina. E mafua ona o le maualuga o le bilirubin i le toto. O le iʻuga o lenei faʻamaʻi, e mafai e le maʻi ona atiaʻe le maʻisuka. O lenei ituaiga o maʻi e manaʻomia ai togafitiga.

    O le pancreatitis o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafua mai i se tui puipui lea e ulufale atu ai le sua pancreatic i le duodenum.
    O le fua faʻatatau o loʻo faʻaalia e ala i le faʻavaeina o maʻa o le calcium i vaega uma o le tino. E tupu tele lenei mea ona o le ava malosi. E le gata i lea, o kenefu e fai i totonu o le ala, o le atrophy mea e tupu. I le tulaga o le kosi, e foliga tutusa ma le pancreatitis.

    O le parenchymal form e faʻaalia i le solia o le galuega secretory o le pancreas. I lenei tulaga, e leai se mea e faaleagaina ai le pito o le gland, ma e le o aofia ai i totonu. O loʻo faʻaalia i se faʻagasolo lemu ma le leai o se faʻamaʻi o le maʻi tigaina. O lona ata o le falemaʻi e masani lava ona tapunia, ma o le mea lea e i ai faʻafitauli i le siama.

    O le pseudo-maternal form of chronic pancreatitis e atiina ae ona o lona umi umi (5-15 tausaga).

    O le faamaʻi e mafua mai i le faateleina o le okeni, lea e tupu ona o le faateleina o le ulu o le gland ma le maualuga o le faateleina o ona ala. E masani lava o lenei ituaiga o le maʻi e avea ma kanesa.

    O le faʻamaʻi faʻatasi ma le tiga o le fusi, le naʻo, vomiting, le faʻasaʻoina o le sulu, jaundice, le mamafa o le mamafa.

    Tetele ma le tulaga o le maʻi

    Faʻalagolago i le natura o le vasega, e 3 tikeri o le malosi o le pancreatitis o loʻo faʻaalia: agamalu, agavaʻa ma ogaoga. Faatasi ai ma se foliga filemu o le pancreatitis tumau, o le faateleina o le maʻi e tupu i le 1-2 taimi i le tausaga, ua puupuu.

    O le mea e masani ai, o nei faʻavavega e tupu mai o se taunuuga o le lē paleni. A oʻo mai le tiga, e vave ona taofia e fualaau faasaina. A uma le faʻamalosia, e lagona e le tagata maʻi le faamalieina.

    I le laʻititi laʻititi o le maʻi, o galuega a le pancreas e masani lava e le afaina, o le maʻi e leai se paʻu o le mamafa.

    O le fua faʻatatau o loʻo faʻaalia e ala i le fausia o maʻa o le calcium i vaega uma o le okeni ma le i ai o cysts

    O le mamafa o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

    • faʻavavega e oʻo atu i le fa taimi i le tausaga,
    • umi faʻamaʻi tiga
    • faʻaleagaina faʻaletonu,
    • pe a taitaia se suʻesuʻega ultrasound, o faʻaaliga o suiga faʻavae i le okeni o loʻo faʻaalia,
    • ua maitauina le gau o le mamafa.

    O le maualuga o le tulaga o le maʻi na mafua ona o le umi o le taimi o le vevela, faatasi ai ma se fomaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma tiga. O faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi e tutupu soo ma eo mai faatasi ma le manava manava ma se faʻaititia tele o le mamafa o le maʻi. E le gata i lea, o loo i ai faʻamalosi malolosi i le pancreas, aemaise lava, lona galuega o le exocrine.

    E le gata i lea, o tagata atamamai e faailoa mai laasaga o le atinaʻeina o pancreatitis. E i ai le 4. Laasaga muamua - faʻasolosolo - e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi, ma o le maʻi lava ia e maua i se taimi le tumau i taimi o suʻesuʻega ma metotia suʻesuʻe.

    I le laasaga lona lua, o faailoga muamua e amata ona aliali mai, o le autu o le mea lea o le tiga o le fusi i totonu o le manava. O faʻamaʻi pipisi atonu o le a toesea. O lenei laasaga o le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona tumau mai le 5 i le 10 tausaga.

    I le taimi lea, o vaitaimi o le faʻavavevave ma le faʻamagaloina ese.

    O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia e ala i le faʻaauau pea o faʻamatalaga faʻapitoa o le pancreatitis chronic. Shingles tiga tiga ma tupu pe a uma ona 'ai. E le gata i lea, o faailoga o le endocrine ma le exocrine pancreatic insufficiency e aliali mai i lenei taimi.

    O le fa (alualu i luma) o loʻo faamatalaina i le atrophy o le pancreas. O le malosi o le tiga o le tiga e matua faʻaitiitia, o osofaʻiga faʻafuaseʻi i tua. Ae i le taimi lava e tasi, o le steatorrhea ma le tele o le mamafa o le paga e aliali mai, ma o le maʻisuka na amataina. I lenei taimi, o le maʻi e mafai ona alualu i luma i le kanesa.

  • Tuua Lau Faamatalaga