O a vailaʻau suamalie e vai-vai: o se laulau e faʻaalia ai tulaga masani ma punaoa

Vitamini o loʻo aʻafia e leai se malosi o le malosi, ae faʻatino galuega taua i le tino. E vaevaeina i ni vaega se lua: vitamini gaʻo ma suauu suamalie. O le solivaʻa e le na o le pau lea o latou foliga, e eseese foi i le gafatia, vevela vevela, teteʻe malosi, mafai ona faʻapipiʻi i le tino ma isi meatotino.

Vitio Aotelega Ripoti

O vailaʻau uma e vaevaeina i ni vaega se lua: gaʻo-soluble ma vai-soluble. Mai le siata o loʻo i lalo, e mafai ona e iloa po o le fea vaega e aofia i nei vaega taʻitasi.

Ituaiga o Vitamini
ItuaigaVitamin List
Faʻamalolo gaʻoA, D, E, K, F
Suavai suavaiVaega B, C

Vailaʻau suamalie gaʻo

Vitamini A, D, E, K, F e gaʻo-solugofie. E mafai ona faʻapipiʻi ma faʻaputu i le tino. O le mea lea, o faailoga o lo latou le atoatoa e le o vave mai.

Vaega A - retinol, dehydroretinol, provitamin - o se pusa muamua. O vailaau nei e maua ai le tuputupu ae o le ponaivi ma le atinaʻe, toe faʻaleleia o mea. Nafa ma le faʻalauteleina o le faʻavaivai, o le galuega o totoga o faʻaaliga. O lo latou toilalo e mafua ai le tauaso o le po, uluaʻi paʻu o le tino.

Vaega D - lamisterol, ergocalciferol, cholecalciferol, dehydrotachysterol. O nei vaega e nafa ma le faʻamautuina o le fausaga o siama siaki, o le gaioiga o le mitochondria, faʻafouina o gaioiga, ma le fausiaina o hormones. Faʻatasi ai ma se faaletonu, rickets, osteoporosis, spasms, hypocalcemia e lauiloa.

Vaega E - alpha-tocopherol, beta-tocopherol, gamma-tocopherol. Vitamini e nafa ma le galuega o totoga o le faʻaleleia o le tino, tausia o le talavou o sela, galuega a le neuromuscular, galuega o le cardiovascular system, le soifua maloloina o le paʻu, lauulu, ma fao. Faʻatasi ai ma se vaivaiga, anemia, o vaivaiga maso e maitauina.

Vaega K - phylloquinone, menaquinone. O ana galuega o le faʻatonutonuina o le faʻavaeina o meafaitino, o le tausiga o fatugaʻo, o le faʻamalosia o puipui o toto toto ma valve, o le toe faʻaleleia o metabolic process in tissues. Faʻatasi ai ma le hypovitaminosis, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le suauu toto.

Vaega F - oleic, arachidonic, linoleic, mea faʻamalosi. Latou te nafa ma le galuega o le cardiovascular system, o le tulafono faatonutonu o le gaʻo gaʻo, le toe faʻaleleia o le paʻu pe a uma ona faʻaleagaina, ma le puipuia mai tupe teu i le atherosclerotic. Faʻatasi ai ma se faaletonu, o le atinaʻe o allergies, faʻamaʻi pipisi e mafai.

Vailaʻau faʻasaina vai

O suavai suamalie e aofia ai vitamini B, faʻapea foʻi ma le acid ascorbic. O nei mea e le faʻapipiʻiina i totonu o le tino ma e tatau ona tuʻuina atu i ai meaai i aso uma.

I totonu1 - thiamine. Na ia auai i le faagasologa o le totoga, e nafa ma le faatonutonuina o le gaosiga o le gaʻo, gasegase o le okesene i le faaleagaina o le cellular, le tino o le tino, le fausia o le tuufaatasiga o le gaosiga. Faʻatasi ai ma le leai o se vaivaiga, o maʻi le atoatoa, o le le lava o le fiaʻai, vaivaiga, ma le vaivai.

I totonu2 - riboflavine. E nafa ma le tuputupu aʻe o le tino, le tulaga masani o le paʻu ma le lauulu, le saʻo saʻoga o le lanu. Faatasi ai ma le le lava o le vaitamini A, o le le mautonu, moe i le tino, o le mimilo, o tafe i tulimanu o le gutu e aliali mai.

I totonu3 - nicotinamide. Faatasi ai ma ana meatotino - tausia le galuega a le faʻalavelave o le tino ma gaogala, faʻamalosi o le gallbladder, faʻaumatia o le cholesterol, faʻasologa o hormones o feusuaiga. O le le atoatoa e mafua ai le pellagra, maʻi o le tino, ulu o le ulu, vaivai, atuatuvale, faaletonu o le dyspeptic.

I totonu5 - pantothenic acid. E talafeagai mo le faʻaogaina o le eleele, o le popole ma le puipuia o le tino, le metabolism o gaʻo susu ma tulaga o le paʻu, ma le faʻaitiitia o faʻamaʻi mai. Faatasi ai ma le leai o ni vaivaiga maso, gase, tiga i le manava, ulu tiga.

I totonu6 - pyridoxine. E lagolagoina le soifua maloloina faaletino ma le mafaufau, faʻaleleia puipuiga a le tino, faʻavaveina ai le tuputupu aʻe o le telefoni feaveaʻi, faʻamalosi le fausaga o lauulu, ma puipuia ai le atinaʻe o psoriasis ma eczema. Faʻatasi ai ma se faʻaletonu, o le faʻamaʻiloga, faʻalavelave moe, faʻaleagaina, maʻi o le paʻu, paʻu ma le fao.

I totonu7 - biotin. E nafa ma le faʻavaveina o le fausia o le telefoni feaveaʻi o le laina erythroid, e auai i faiga faʻapitoa mo togafitiga, puipuia le tuai, faʻamalosia le tino o le tino, ma lagolagoina le gaioiga a le mafaufau. Le lava o le biotin e mafua ai le teuina o le cholesterol, vaivaiga, le lava o le fiaai, lauulu lauulu.

I totonu9 - siama. E talafeagai mo le gaosia o le cell DNA, le tuputupu aʻe o mea faʻapipiʻi feaveaʻi, le faʻavaeina o totola mūmū mūmū ma laulaʻa paʻepaʻe paepae. Faʻatasi ai ma se faaletonu, e mafai ona solia le gastrointestinal function, popole, ma le atuatuvale.

I totonu12 - cobalamin. E talafeagai mo le faʻavaeina o lela mumu toto, faʻaleleia le puipuiga a le tino, faʻaitiitia mea na mafua ai le maʻi. Ona o lona le atoatoa, o le leai o se malosi, o le le lava o le manaʻo, o le atiina ae o le faamaʻi o le Alzheimer, pathoces o le cardiovascular, nervous systems, ma le mafaufau e mafai.

C o le elemene ascorbic. Manaomia mo le faʻalauteleina o le collagen, faʻatoʻaga o mea vavalalata, tupuga o muso. E gafa ma le faʻamaoni, tetee i faʻamaʻi pipisi, faʻaaogaina o le calcium, faʻamalosia capillaries. Faʻatasi ai ma se faaletonu, faʻapupula le scurvy, faʻaitiitia le faʻafouina o le tino, gasegase o gom, fulafula, vaivaiga e matauina.

O vailaʻau suamalie ma suavai suamalie e faailogaina i eseesega eseese e faʻamautinoa ai o latou meatotino.

O vitamini suamalie gaʻo e mafai ona faʻapipiʻiina i totonu o le ate ma le lipid layer, e avea o se vaega taua o silasila, ma e faʻapipiʻiina foi e le tino. O le mea lea, o le vailaʻau D ua gaosia i totonu o le paʻu i lalo o le malosi o le susulu o le la, e faia ai le fulu mai i le provitamins mai meaʻai, o le kulupu K e maua mai i le microflora intestinal. Ole tele o vitamini gaʻo e mafai ona gaosia ile gaʻo ua faʻaaogaina i totonu o le iniseti ma teu i totonu o le ate.

Ole suamalie ole suavai e le faʻapipiʻiina i totonu o masini (sei vagana ai vitamini B12) ma e tatau ona faia i aso taʻitasi ma meaai. O ituaiga mea faapena e le tumau i totonu o le tino mo le sili atu nai lo ni nai aso ma e vave faʻavave i le urine pe malepe. O le mea lea, o lo latou televave e seasea ona tupu atu i ni taunuuga leaga. O le tele o vitamini suamalie e mafai ona faʻaaogaina le vai e avea o se taunuuga o le faʻaopoopoga o se vaega o le kulimi phosphoric. O vailaʻau faʻasaina vai e faʻaleleia le gaioiga o gaʻo-soluble.

Punaoa o Vailaʻau Matagofie-Soluble

O vitamini suamalie e maua mai i totonu o meaʻai o manu. Latou te matua puipuia i aafiaga mai fafo, e aofia ai togafitiga faʻamafanafana. O oloa ma a latou anotusi e mafai ona kuka lelei, falai, tao tao, uʻu. Ina ia mafai ai ona suamalie lelei fualaau aina suamalie i fualaau faisua, e tatau ona faʻaaogaina i le suāuʻu, kulimi kulimi poʻo le kulimi.

O vitamini taitasi o lenei vaega o loʻo maua i nisi o meaai.

  • Vitamini A - kāloti, tamato, pauka, pepa, susu.
  • Vitamin D - fuālaʻau manogi, atunuʻu, iʻa, lafumanu, fuamoa.
  • Vitamin E - suasusu, salati, saito ua totogo, suauʻu fualaʻau.
  • Vitamin K - suamalie, lanu meamata, lentils, aniani.
  • Vitamin F - iʻa fagota, fualaau mama, olive olive.

Punaoa o Suavai Soluble Vitamini

O vitamini suamalie e maua i le suavai e sili ona maua i mea taumafa. O nei eletise e mataʻutia i le susu ma le malamalama. O le mea lea, e sili atu ona lelei le tausia o fualaau faisua ma fualaau aina i se pogisa, matagogo, malulu ma e tatau ona fai sina vevela togafitiga. O nei oloa e tatau ona vave kukaina, i se vaega itiiti o le vai, aua e teu, aua le faasaoina, aua le teuina mo se taimi umi. E sili atu le aua le fagogo fualaʻau aʻo leʻi kuka, kuka kuka ma i totonu o se fagu, masima i le faaiuga o le kuka.

Vitamini o lenei vaega o loʻo aofia i oloa nei.

I totonu1 - puaa, fatu, fatu, cereals, legumes.

I totonu2 - oloa gaosi atoa, susu, pata, lau laulaʻau lanu meamata.

I totonu3 - moa, iʻa, fatu atoatoa, cereals, mushrooms, peanuts, fualaau faisua.

I totonu5 - nati, cereals, povi, puaa, fuamoa, iʻa, kusi falaoamata.

I totonu6 - aano o manu, iʻa, fualaau 'eseʻese ma fualaʻau.

I totonu7 - kāloti, tamato, broccoli, strawberries, ate, legumes, spinach, cereals, sana, susu, kulimi kirimoli, kulimi, cheese cheese, eggs, fish.

I totonu9 - kapisi, beets, mushrooms, pumpkin, pasisa, aniani matafe, ate (moa, vela), fuamoa moa, palu.

I totonu12 - ate, puaa, lapiti, povi, iʻa, iʻa, sisi, cheese cheese, fuamoa.

C - fualaau suamalie, kiwi, fuamū mūmū, failafele, peʻa lanumeamata, pi, radisa, mafiafia ma le red currants.

O le iloa po o fea vitamini e faʻamalolo i gaʻo ma o mea i totonu o le vai o le a fesoasoani e faʻamautu ai au mea taumafa. O lea, o oloa e aofia ai vitamini o le vaega muamua e tatau ona tuʻufaʻatasia ma meaai gaʻo (kulimi mumu, fualaau faisua poo le pata, aano o manu). O le le lava o mea o le vaega lona lua e sili atu ona tumu i fualaau faisua ma fualaau aina e leʻi faʻaaogaina le vevela. Vailaʻau e mafai ona suauʻu vai faʻaleleia le faʻaleleia o le gaʻo-soluble. Mo le soona lelei o le faʻamalosi o meaola o meaola e lua o loʻo faʻaaogaina i vaega e lua, e sili atu le faʻaaogaina i le tuufaatasiga.

Meatotino Faʻatekinolosi o Vai Suavai Soluble

E fitu vaega taua o vitamini suamalie e iloa vai. E mafai ona latou:

  • E faigofie ona faʻamaʻape i le vai.
  • Vave vave i totonu o le toto mai vaega eseese o le tele ma le mea itiitiatoatoa e le faʻapenaina i totonu o fusi poʻo i totoga o le tino o le tagata, o le mea lea, o loʻo i ai se manaʻoga mo a latou meaʻai i aso taitasi ma meaai. O se faʻasesega i lenei tulafono o le vitamini B12, lea e naʻo le i ai o se pene faapitoa faapitoa e faʻapipiʻiina e sulu o le manava. E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei i le maualuga o metotia, o le faʻaaogaina o lenei vaitamini i totonu o le toto e mafai ona faia e aunoa ma le i ai o le mea a Castle. Ole suʻega masani o pusa cyanocobalamin e mafai ona maua ai lenei tulaga.
  • Mo le ulufale atu i le tino o le tagata mo le tele o vaega o mea totino. I le taimi lava e tasi, o le tele o vitamini o le kulupu vai vaifofo o loʻo aofia ai i meaola laʻau i tele naua nai lo mea taumafa.
  • Faʻavave ona alu ese mai le tino o le tagata, e aunoa ma le tumau i totonu mo ni nai aso.
  • Faʻatoaga le gaioiga a isi vitamini. O le leai o se mea e mafua ai ona faʻaitiitia le gaioiga o vitamini o isi vaega.
  • O le tele o vailaʻau e mafai ona vailaʻau vai e le mafai ona faʻalavelaveina le tino, talu ai o mea uma o lo latou soona fai e vave ona faʻavaivaia pe faʻasalaina i le faʻavave. O aʻafiaga le lelei o le televave o vitamini e mafai ona vailaʻau vai e matua leai lava.
  • Faʻaauau ona aʻafia ona o le faʻaopoopoga o se vaega o le kulimi phosphoric.

Toe i totonu o mea

O a vailaʻau e faʻaleleia ai le vaega o suavai suamalie?

O le kulupu o vitamini suamalie e mafai ona faʻasaina e aofia ai:

  • Thiamine (Antineuritic Vitamin B1).
  • Riboflavin (Vitamin B2).
  • Nicotinic acid (antipellagric vitamin PP poo B3).
  • Pantothenic acid (Vitamin B5).
  • Pyridoxine (anti-dermatitis vitamin B6).
  • Folic Acid (Antianemic Vitamin B9).
  • Cyanocobalamin (Vitamin B12).
  • Biotin (vitamini antiseborrheic H po o le B8, o se osofaʻiga o le tuputupu ae o siama, hamu ma le fefete).
  • Acino Acid (Anticorbut Vitamin C).
  • Bioflavonoids (Vitamin P).
  • Carnitine (Vitamin T poo B11).

Toe i totonu o mea

B vitamini

Vitamin B1

O le isi igoa mo lenei vailaau oona, i lona tino mamanu e aofia ai tioata e le lanu e mumu ai le manogi o le fefete - measinaO le masaniga masani o le siama o loo i totonu o le 200 kalama o puaa. O le taua autu o le ola o le siama o lona tulaga faufautua lea i le gaosiga o le gaʻo. O lona le atoatoa e mafua ai le le atoatoa o le taumafa o gaʻo ma le faaputuputuina o le tino o meaola faʻamalosi ma lactic - oloa gaosiga o le gaʻo gaʻo.

  • O le miamine o se tagata taua tele i le gaosiga o le porotini.
  • O le gasegase o le tino e leai se mea, talu ai o se vaega taua o le gaosia o gaʻo gaʻo.
  • Faʻaleleia le faʻatinoina o totoga o meaola, e fesoasoani i le manava faʻavavevave le aveeseina o mea e aofia ai.
  • Faʻavasegaina le gaioiga o le muso o le fatu.


E faʻafefea ona aʻafia gaʻo gaʻo i le tino o le tagata ma o le a le mafuaʻaga o lenei mea?

Faʻafouina i le tausiga o le maʻisuka - Reindeer antler medicine

Faailoga o le maʻisuka i alii. Faitau atili i lenei tusiga.

Toe i totonu o mea

Vitamin B2

Riboflavin e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma puaʻa o oloa eseese: o mea totino ma manu.


O le riboflavin lelei e foliga mai o se lanu samasama-lanu moli ma se mea oona. E faigata ona faʻamaʻape i le vai ma e faigofie ona faʻaumatia i le malamalama susulu.

O le microflora o le manava o le tagata e mafai ona faʻapipiʻi le riboflavin. I le tino o le tagata faatasi ai ma meaai, ua liuaflavin ua liua i mea o le ola maloloina - coenzymes, o vaega ia o enzymes respiratory. O le gaoioiga o le enzymatic system that control oxidative and reduction processes is not complete without riboflavin.

  • O le vitamin B2 e masani ona taʻua o le tuputupu ae, talu ai e leai se faʻagasologa o mea tutupu e le mafai ona mafaufauina.
  • E leai se gaʻo, po o se polotini, poʻo se gasegase gaʻo e mafai ona faia e aunoa ma lenei vaitamini.
  • Riboflavin e faʻaleleia le faʻatinoga o totoga o faʻaaliga. Faʻafetai i ai, faʻaopoopo le faʻafefe o le pogisa, faʻaleleia le lanu ma le faʻaaliga o le po.
  • Ina ia ausia le manaʻoga i aso taʻitasi mo riboflavin, e mafai ona e 'ai fuamoa e tolu.

Toe i totonu o mea

Vitamin B3

I lona tino mamā, o le acidic nicotinic o se vai lanu samasama lea e solo lelei i le vai ma e le faʻavaivai i lalo o le aafiaga o le malamalama ma le okesene.

O le mafuaʻaga autu o le aoga o le nicotinic acid o le faʻatonutonuina lea o le gaioiga o le tino, o le toilalo e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o dermatitis ma le tele o isi faaletonu.

  • I le taimi o fegalegaleaiga o le nicotinic acid and thyroxine, o le coenzyme A o loʻo faʻapipiʻiina.
  • Vitamin B3 ei ai ona aoga aoga i luga o laufanua. O le leai o se mea e mafai ona faʻalavelaveina ai le gaosiga o glycocorticoids, lea e faʻaosofia ai le faʻaleagaina o palatini ma le faʻapitoa o mea inu.
  • O le Nicotinic acid e gaosia e le microflora o le fatu o le tagata.
  • O manaoga o aso taitasi mo le vitamini B3 e mafai ona fai mo se tamaʻi mamoe 200-kalama.

Toe i totonu o mea

Vitamin B6

  • Pyridoxine e aofia ai i le toetoe o ituaiga uma o metabolism.
  • Vitamin B6 o se tagata galue malosi i le hematopoiesis.
  • O le maualuga o mea o lenei vitamini i le taumafataga e mafai ona faʻateleina le gaʻo ma faʻaleleia ai le gaioiga gaosia.
  • Le leai o se vaitamini B6 e mafai ona faʻaosoina ai le ate le ate leʻo.
  • Ole fua ole aso ole pyridoxine o loʻo iai i le 200 kalama o sana fou poo le 250 g o le pipi.

Toe i totonu o mea

Vitamin B8

O le vitamin B8 e ulufale atu i le tino e le gata mai meaai, ae o se taunuuga foi o le faagasologa o le natura o le natura o le natura o meaola e tupu i totonu o le inumaga. O le tele o le biotin o loo i totonu o le isu o se moa moa. 4 yolks e mafai ona faamalieina le manaʻoga i aso uma mo ia.

  • O tioata o le biotin o se faʻalanoa, faʻaauau le suauu i totonu o le vai, ma faʻasao i le vevela, mea faʻamaʻi ma le konalis.
  • Faʻateleina le faʻatinoina o le faʻalavelave faʻalavelave.
  • Faʻaauau i le lipid metabolism.
  • Faʻatasi ai ma le leai o se biotin, o le paʻu ua paʻu ma pala.


O le a le pomu insulin ma e faʻapefea ona ese mai le masani ai o le inisalini?

E mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitiga faʻa-tagata?

Fale faʻamalolo ma ona mea aoga. E faʻapefea ona fesoasoani se puaa e tau ai le faʻamaʻi?

Toe i totonu o mea

Vitamin B9

  • Yellow tioka-lanu moana tioata e le mafai ona solo i totonu o le vai, o loʻo fefefe i le faʻaalia i le malamalama ma le vevela.
  • Vitamin B9 o loʻo faʻaauau ona aofia ai i le faʻaogaina o le nucleic ma le amino acids, purines ma le lineline.
  • O se vaega o chromosomes ma faʻateleina le toe gaosia o le cell.
  • Faʻaleleia le hematopoiesis, e fesoasoani i le faateleina o le numera o lelaʻo sinasina.
  • Fesoasoani i le maualalo o le cholesterol.


O oloa taumafa e aofia ai sina vaega ole vitamini B9, o lea la o lona faaletonu ua faamoemoe e faia mo le sifi na faia e le microflora o ona lava inumaga.

Na o nai laulaau o salati fou poo le pasili e mafai ona maua ai le tino i aso taitasi o vitamin B9.

Toe i totonu o mea

Vitamin B12

  • O ona tioata lanumumu o loo i ai i ni foliga o nila ma ni mea faʻatapulaʻa.
  • I le malamalama susulu, ua leiloloa ona meatotino.
  • O loʻo i ai se faʻaaliga faʻapitoa.
  • Auai i le tuufaatasiga o purines ma amino acids.
  • E aafia ai le metabolism.
  • E faʻaolaina ai le tuputupu ae o le tino o le tamaititi, o loʻo i ai sona malosi faʻamalosia.

B vitamini e fuafua ai le soifua maloloina o tagata. O lo latou leai o se mea e gata mai i le mea moni e faapea o le vitamini o isi vaega o loʻo toesea le tele oa latou meatotino aoga.

Toe i totonu o mea


Paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe ma se tofo gaʻo, solu i totonu o le vai. I le taimi o le vevela o togafitiga, e faʻatafunaina atoa. E le faʻagataina le teuina o taimi uumi, faʻaalia i le susulu o le la ma le ea.

O le taua autu taua e fesoʻotaʻi ma faiga faʻalelei.

  • Auai i le gaosiga o le protein. O lona le atoatoa e mafua ai ona faaitiitia le faaaogaina o le polotini e le tino o le tagata.
  • E faʻamalosi puipui o capillaries, aʻo tausisia lo latou gafatia. O le le lava o le acid ascorbic e tau atu i le palasi o capillaries ma le malosi o le faamaligi toto.
  • Faatasi ai ma lona maualuga, o le faateleina o le galuega antitoxic o le ate ua mataituina.
  • O le tele o loʻo manaʻomia le vaitamini C o vanu ia o le endocrin system. E maualuga le maualuga o le manaʻomia mo ia i totonu o silasila intracellular.
  • E poloka ai le faʻavaeina o mea oona ua tuufaatasia i le tino o le tagata.
  • E mafai ona puipuia mai aafiaga o le tele o mea oona.
  • O se antioxidant.

Le leai o le acoróbic acid i totonu o le tino e faʻavaivaia ona aʻafiaga i aʻafiaga o toxins ma faʻamaʻi pipisi. Ina ia ausia manaʻoga i aso taʻitasi, e mafai ona e 'ai 200 g o strawberries poʻo 100 g pepa suamalie.
O le a le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1? O a gaoioiga?

O fea pi e lelei mo le maʻisuka? E faʻapefea ona filifili ma kuka, faitau lenei tusiga

O le vailaʻau ASD-2. Faʻavae ma meatotino, faʻapefea ona afaina ai le tino ma o a ni mea e fai?

Toe i totonu o mea

  • Fegalegaleaiga ma le acid ascorbic, faʻaleleia lana gaioiga.
  • Faamalosia capillaries, faaitiitia o latou gafatia.
  • Faʻaleleia le manava o le tino.
  • Faʻaitiitia le mamafa o le toto i gasegase maualuga.
  • Faʻamaʻosaʻoina le pule falesa ma le gaioiga o le gland.
  • O le tele o vitamini P o loʻo maua i le blackcurrant ma chokeberry. Naʻo se tamaʻi lima o nei vine ua lava lea e maua ai oe lava i aso uma o le bioflavonoids.

Tulaga lautele o vitamini suamalie

Vitamin B1

  • O le miamine o se tagata taua tele i le gaosiga o le porotini.
  • O le gasegase o le tino e leai se mea, talu ai o se vaega taua o le gaosia o gaʻo gaʻo.
  • Faʻaleleia le faʻatinoina o totoga o meaola, e fesoasoani i le manava faʻavavevave le aveeseina o mea e aofia ai.
  • Faʻavasegaina le gaioiga o le muso o le fatu.

Faʻafouina i le tausiga o le maʻisuka - Reindeer antler medicine

Faailoga o le maʻisuka i alii. Faitau atili i lenei tusiga.

Toe i totonu o mea

Vitamin B2

O le riboflavin lelei e foliga mai o se lanu samasama-lanu moli ma se mea oona. E faigata ona faʻamaʻape i le vai ma e faigofie ona faʻaumatia i le malamalama susulu.

O le microflora o le manava o le tagata e mafai ona faʻapipiʻi le riboflavin. I le tino o le tagata faatasi ai ma meaai, ua liuaflavin ua liua i mea o le ola maloloina - coenzymes, o vaega ia o enzymes respiratory. O le gaoioiga o le enzymatic system that control oxidative and reduction processes is not complete without riboflavin.

  • O le vitamin B2 e masani ona taʻua o le tuputupu ae, talu ai e leai se faʻagasologa o mea tutupu e le mafai ona mafaufauina.
  • E leai se gaʻo, po o se polotini, poʻo se gasegase gaʻo e mafai ona faia e aunoa ma lenei vaitamini.
  • Riboflavin e faʻaleleia le faʻatinoga o totoga o faʻaaliga. Faʻafetai i ai, faʻaopoopo le faʻafefe o le pogisa, faʻaleleia le lanu ma le faʻaaliga o le po.
  • Ina ia ausia le manaʻoga i aso taʻitasi mo riboflavin, e mafai ona e 'ai fuamoa e tolu.

Toe i totonu o mea

Vitamin B3

I lona tino mamā, o le acidic nicotinic o se vai lanu samasama lea e solo lelei i le vai ma e le faʻavaivai i lalo o le aafiaga o le malamalama ma le okesene.

  • I le taimi o fegalegaleaiga o le nicotinic acid and thyroxine, o le coenzyme A o loʻo faʻapipiʻiina.
  • Vitamin B3 ei ai ona aoga aoga i luga o laufanua. O le leai o se mea e mafai ona faʻalavelaveina ai le gaosiga o glycocorticoids, lea e faʻaosofia ai le faʻaleagaina o palatini ma le faʻapitoa o mea inu.
  • O le Nicotinic acid e gaosia e le microflora o le fatu o le tagata.
  • O manaoga o aso taitasi mo le vitamini B3 e mafai ona fai mo se tamaʻi mamoe 200-kalama.

Toe i totonu o mea

Vitamin B6

  • Pyridoxine e aofia ai i le toetoe o ituaiga uma o metabolism.
  • Vitamin B6 o se tagata galue malosi i le hematopoiesis.
  • O le maualuga o mea o lenei vitamini i le taumafataga e mafai ona faʻateleina le gaʻo ma faʻaleleia ai le gaioiga gaosia.
  • Le leai o se vaitamini B6 e mafai ona faʻaosoina ai le ate le ate leʻo.
  • Ole fua ole aso ole pyridoxine o loʻo iai i le 200 kalama o sana fou poo le 250 g o le pipi.

Toe i totonu o mea

Vitamin B8

  • O tioata o le biotin o se faʻalanoa, faʻaauau le suauu i totonu o le vai, ma faʻasao i le vevela, mea faʻamaʻi ma le konalis.
  • Faʻateleina le faʻatinoina o le faʻalavelave faʻalavelave.
  • Faʻaauau i le lipid metabolism.
  • Faʻatasi ai ma le leai o se biotin, o le paʻu ua paʻu ma pala.

E mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitiga faʻa-tagata?

Fale faʻamalolo ma ona mea aoga. E faʻapefea ona fesoasoani se puaa e tau ai le faʻamaʻi?

Toe i totonu o mea

Vitamin B9

  • Yellow tioka-lanu moana tioata e le mafai ona solo i totonu o le vai, o loʻo fefefe i le faʻaalia i le malamalama ma le vevela.
  • Vitamin B9 o loʻo faʻaauau ona aofia ai i le faʻaogaina o le nucleic ma le amino acids, purines ma le lineline.
  • O se vaega o chromosomes ma faʻateleina le toe gaosia o le cell.
  • Faʻaleleia le hematopoiesis, e fesoasoani i le faateleina o le numera o lelaʻo sinasina.
  • Fesoasoani i le maualalo o le cholesterol.

Na o nai laulaau o salati fou poo le pasili e mafai ona maua ai le tino i aso taitasi o vitamin B9.

Toe i totonu o mea

Vitamin B12

  • O ona tioata lanumumu o loo i ai i ni foliga o nila ma ni mea faʻatapulaʻa.
  • I le malamalama susulu, ua leiloloa ona meatotino.
  • O loʻo i ai se faʻaaliga faʻapitoa.
  • Auai i le tuufaatasiga o purines ma amino acids.
  • E aafia ai le metabolism.
  • E faʻaolaina ai le tuputupu ae o le tino o le tamaititi, o loʻo i ai sona malosi faʻamalosia.

B vitamini e fuafua ai le soifua maloloina o tagata. O lo latou leai o se mea e gata mai i le mea moni e faapea o le vitamini o isi vaega o loʻo toesea le tele oa latou meatotino aoga.

Toe i totonu o mea

Paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe ma se tofo gaʻo, solu i totonu o le vai. I le taimi o le vevela o togafitiga, e faʻatafunaina atoa. E le faʻagataina le teuina o taimi uumi, faʻaalia i le susulu o le la ma le ea.

O le taua autu taua e fesoʻotaʻi ma faiga faʻalelei.

  • Auai i le gaosiga o le protein. O lona le atoatoa e mafua ai ona faaitiitia le faaaogaina o le polotini e le tino o le tagata.
  • E faʻamalosi puipui o capillaries, aʻo tausisia lo latou gafatia. O le le lava o le acid ascorbic e tau atu i le palasi o capillaries ma le malosi o le faamaligi toto.
  • Faatasi ai ma lona maualuga, o le faateleina o le galuega antitoxic o le ate ua mataituina.
  • O le tele o loʻo manaʻomia le vaitamini C o vanu ia o le endocrin system. E maualuga le maualuga o le manaʻomia mo ia i totonu o silasila intracellular.
  • E poloka ai le faʻavaeina o mea oona ua tuufaatasia i le tino o le tagata.
  • E mafai ona puipuia mai aafiaga o le tele o mea oona.
  • O se antioxidant.

O fea pi e lelei mo le maʻisuka? E faʻapefea ona filifili ma kuka, faitau lenei tusiga

O le vailaʻau ASD-2. Faʻavae ma meatotino, faʻapefea ona afaina ai le tino ma o a ni mea e fai?

Toe i totonu o mea

  • Fegalegaleaiga ma le acid ascorbic, faʻaleleia lana gaioiga.
  • Faamalosia capillaries, faaitiitia o latou gafatia.
  • Faʻaleleia le manava o le tino.
  • Faʻaitiitia le mamafa o le toto i gasegase maualuga.
  • Faʻamaʻosaʻoina le pule falesa ma le gaioiga o le gland.
  • O le tele o vitamini P o loʻo maua i le blackcurrant ma chokeberry. Naʻo se tamaʻi lima o nei vine ua lava lea e maua ai oe lava i aso uma o le bioflavonoids.

Toe i totonu o mea

  • Galue e pei o se felauaiga o gaʻo susu.
  • Auai i ituaiga eseese ole metabolism.
  • Faʻamalosia le mu o le tele gaʻo. E faʻaaogaina i polokalama paʻu o le paʻu.
  • Faʻaaogaina ma le malosi, faʻaleleia le fausia o se corset mai maso.
  • Faʻatasi ai ma mea faʻaleagaina, o le carnitine e puipuia ai le tino mai faʻamaʻi pipisi, toxins ma radical free.
  • Talu ai o le carnitine ua faʻaumatia e le vevela o togafitiga o oloa o loʻo aofia ai, e le mafai ona tatou maua mai meaai i le tele tatou te manaʻomia. Ae peitai, e mafai ona gaosia fatugaʻo ma le ate o se tagata.

Tulaga lautele

Vitamini e mafai ona sosolo i totonu o le vai e taua o le suavai. O le mea sili ona taua o le vave ona latou ulufale atu i le toto mai meaai. Sui o lenei ituaiga - o le vaega atoa B (1,2,3,5,6,7,9, 12), faapea foi ma le vaitamini C.

Tulaga lautele o vitamini suamalieE foliga faapenei:

  • pasi vave atu i le puipui o le intestinal,
  • e le faʻapipiʻiina, e ese mai le tino i ni nai aso talu ona maua le faʻasologa poʻo le faʻasologa,
  • aua o le faʻamalosi e lava lea e inu ai i le vai,
  • la latou maualuga e tatau ona faʻaleleia e le aunoa,
  • o le autu autu o meaai ia o laau ma manu,
  • alu ese i le faanatinati,
  • o antioxidants
  • o le faʻateleina e leai se aʻafiaga ogaoga i le soifua maloloina ona o le maualalo o aʻafiaga, faʻapea foʻi ma le vave faʻaumatia.

O le isi meatotino taua o vitamini suamalie e mafai ona suavai, o lo latou gafatia lea e faʻagaoioia ai le gaioiga o "uo" e mafai ona suauu i totonu o le tino. O le le atoatoa o le mea muamua e taʻitaʻia ai le pasi mai o le mea mulimuli. O le mea lea, e matua taua lava le le faatagaina.

Lalo uma vitamini mai le lisi, a latou galuega taʻitasi, faʻapea foʻi punaoa autu o tupe maua.

Vitamin B1

O lona igoa e taua. O lenei elemene, e fai ma sui o vitamini suamalie e gaosia ai le suavai, e nafa ma le gaioiga masani o sela, aemaise lava siama nerve. E faʻamalosia ai le gaioiga o le faiʻai, cardiovascular, endocrin system, o gastrointestinal traist peristalsis (faʻamaonia le aoga o le suasusu gaosia), faʻamalosia ai le metabolism ma le toto. E lelei tele i le vaitamini C, faʻapea foʻi ma le gaʻo.

E aofia ai:

  • pi
  • vela
  • ate
  • fuamoa fuamoa
  • sunflower fatu
  • puaa
  • sea ​​sea
  • musika
  • moa.

Ina ia "maua" se vaivaiga o le vitamini B1, ua lava na o ni nai aso e le 'ai ai meaʻai ma ona initaneti. Ae o le paleni e vave lava ona toe faʻaleleia.

O le leai o B1 e faʻaalia e ala i le le lelei o le mafaufau, faʻamaopoopoina o gaioiga, leai se manaʻoga, mamafa, maualuga le vaivai, le lelei o le fatu, fulafula, faʻaipoipo, afaina o lima ma vae.

Ina ia maua le masani i aso taʻitasi (1-2 mg), ua lava lea e 'ai le 200 kalama o puaa.

Vitamin B2

O isi elemene o le lactoflavin poʻo riboflavin. Afai e te inuina uma vai vitamini suamalie, ona avea lea o se tasi o mea sili ona taua mo le tino. O lona gaioiga autu o le "vaavaaia" le galuega a le polokalama o le enzyme e nafa ma le manavaina o sela. E manaʻomia foi Riboflavin mo le faʻaogaina o sela mūmū mūmū ma siapo.

A aunoa ma lea, o le endocrine, o le gaioiga o le tino o le a le aoga masani. O se elemene taua lenei mo le paʻu, lauulu, fao. Ma o ia foi na te nafa ma le tuputupu ae o le totoga o le tino, o lea e masani ona faatonuina i tamaiti.

E aofia ai le lactoflavin:

  • i le ate
  • gaʻo
  • susu
  • kusi falaoa
  • musika
  • fuamoa
  • buckwheat
  • fualaau faisua
  • fatu atoa.

O ona meatotino e tele lava lona tutusa ma le siama. E manuia tele ma isi sui o lana vaega.

O le lē atoatoa o le Riboflavin e faʻaalia i liʻo o le mucous membranes, faʻaitiitia le faʻaaliga, mūmū o le laulaufaiva, seborrhea, vavave i tulimanu o le gutu. O le faanatinatiina vave e mafai ona taʻu mai ai le tele.

Ina ia toe faʻatumu le masani i le aso (2-4 mg) o le vaitamini B2, e lava le 'ai e tolu moa fuamoa.

Vitamin B3

I le laulau i luga, ua taʻua foi o le vailaʻau PP, o nisi taimi e mafua ai le fenumiai. O le isi igoa o le niacin. Faʻaleleia le gasegase, mafaufauga, faʻamalositino o le manava. Faʻamalosia le gaosia o hormones o feusuaiga. E taua mo le pisia o le paʻu, faʻaititia le cholesterol. E i ai sona aafiaga vasodilati.

E aofia ai:

  • i meaola moa ma le lapiti,
  • tamai mamoe
  • iʻa
  • oloa susu
  • pi
  • ate
  • gaʻo
  • fefete
  • fualaau suamalie
  • pateta
  • fuamoa fuamoa
  • peanesi
  • kapisi ma isi laʻau lanumeamata lanumeamata.

O le leai o le PP e mafua ai le tuai o le tuputupu ae i tamaiti, o le toilalo o le tino, o le faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu, faʻafitauli i le gall vladder. O se tagata e faʻasauāina e le ulu o le ulu, le mautonu, ua faigofie ona faʻavaivai.

O le masani i aso taitasi o le vailaʻau nicotinic e 20 mg. E mafai ona maua i le 'aina o le 200 kalama o mamoe.

Vitamin B5

O le isi igoa o le fale o le pantothenic acid. O le "afi" autu o metabolic processes i le tino. E faigata foʻi ona faʻamaualugaina lana matafaioi mo sulu o le tino, fatu, ma le popole.

O le pantothenic acid e puipuia ai le gasegase, le faʻamaʻi o Alzheimer. Lagolagoina le puipuiga e ala i le faia o auupega. E taofia ai le atherosclerosis, allergies. Faʻaleleia tulaga paʻu.

Ua faʻaumatia i lalo o le aʻafiaga o le suka, alkali. E lelei atoatoa le "galulue faatasi" ma le potassium, pulu.

Faʻaauau i aofaiga tele:

  • i le fefete a le tagata faʻatau
  • lafumanu
  • sami
  • vela
  • puaa
  • ate
  • leki
  • kāloti
  • kapisi
  • nati
  • letus leaves.

O le le atoatoa o le B5 e faʻaalia mai i vaivaiga maso, ulu o le ulu, manava le manava, atuatuvale, vaivai. E taʻitaʻia ai i le mataʻutia, le lelei o le toetoe o mea uma ma okeni.

O le faʻaaogaina i aso taitasi e 10 mg. O lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, 200 kalama o aano o manufasi.

Vitamin B6

Isi igoa - pyridoxine, adermin. O lenei sui o vitamini suamalie e mafai ona suavai, o loʻo aʻafia i le gaosia o lela mūmū ma faʻamaʻi. A aunoa ma lea, o le isi sui o lenei kulupu, B12, faʻapea foʻi ma aʻafiaga ma gaʻo, o le a le masani ona tagofia.

Puipuia paʻu paʻu, faʻalavelave popole. O se vailaʻau sili ona lelei, e puipuia ai le fula. O loʻo faʻaalia mo tamaiti ei ai a latou avega lapoa i le aoga.

O le Vitamin B6 e faʻaumatia e ala i le faʻafesoʻotaʻi ile vai, malamalama o le la. O oloa ma ona mea e le mafai ona teuina mo se taimi umi. E le ogatasi foi ma le ava malosi. "Galulue Faʻatasi" ma le vailaʻau C, potassium, magnesium.

O lona anotusi e tamaoaiga i:

  • fefaʻatauaʻiga a le faʻatau
  • susu
  • faʻasalaga,
  • kapisi
  • lafumanu
  • kāloti
  • meloni
  • fuamoa
  • Faʻamaonia tala
  • iʻa
  • sana.

O faʻafitauli o fualaʻau suamalie o faʻafitauli o le vaega o meaʻai, o le tuputupu aʻe o tamaiti i le fanau, conjunctivitis, faafitauli o le moe, faʻalavelave o le faʻaogaina o fao, paʻu, faʻaleagaina.

Ole fua ole aso ole 1.5 mg. Ole 300 kalama o sana sana. E sili atu le malosi nai lo le masani e le manaomia. O lenei mea e mafai ona mafua ai faʻafitauli o le neurology, inu o le tino.

Vitamin B7

Vailaʻau suamalie e faʻafefe vai e aofia ai B7, B8, N. E le o tagata uma e iloa e tasi le mea o loʻo natia i tua o nei igoa uma - biotin. E taua mo le soifua maloloina o le paʻu, lauulu, fao. E iai foi se sao tele i le faagaioia o le tino ma le fatu. O le ki i le lelei digestibility o gaʻo. E le manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka.

E lelei le vitamini B5 ma le B9. E toetoe lava a puipuia i le maualuga o le vevela, meaola, masal. E le faʻaumatia e ala i le faʻafesoʻotaʻi ma vai.

E aofia ai:

  • i le ate
  • gaʻo
  • fefete
  • susu
  • fuamoa
  • leki
  • tamato
  • lala.

E le maua le faaletonu B7. Faʻaalia i le nausea, o foliga vaaia o le matutua i luga o le paʻu, vaivai o le tino, alopecia, le lava o le fiaʻai, faʻagesegese le alualu i luma i tamaiti laiti.

O le masani i aso uma e 0.2 mg. O loʻo i ai, mo se faʻataʻitaʻiga, 200 kalama o le ate puao.

Vitamin B9

O le isi igoa mo lenei elemene o le gaʻo. E nafa ma le fausiaina o sela mumu toto, o le fausia o DNA, faapea foi ma le gaosiga o le serotonin - o le hormone o le olioli. E fesoasoani i le mea e gasegase e faʻatau ai meaʻai.

Faʻaitiitia le cholesterol, faʻamalosia ai le puipuiga. E le manaʻomia mo le faʻatinoina o fanau (e masani ona faʻamatalaina pe a fuafuaina le maʻitaga, i ona amataga). Faʻaaogaina i togafitiga o le kanesa.

E sili atu le leaga nai lo le vaega atoa, e faʻamavaeina i le vai, o lea e sili ona umi. Folic acid e fefe i le malamalama, vevela, ulaula tapaa. E lelei le B6, B12, C.

E aofia ai:

  • i fualaau faisua o lanu uliuli lanumoana,
  • moli moli
  • leki
  • ate
  • malo
  • pasili
  • falaoa.

O le leai o se B9 e faʻaalia i le atuatuvale, atuatuvalega, gastrointestinal upsets, vave lauulu o lauulu ma taitai atu ai i le anemia.

Ole fua ole aso ole aso ole aso ole 0.5 mg. E mafai ona faʻataunuʻu le masani i le taumafaina o le 300 grams o pi po o le inu 4 ipu ipu vai moli.

Faʻamatalaga faʻamaʻi ma meaola o le vaega

O vailaʻau faʻasaina vai e aofia ai vailaʻau e aoga i le tino o le tagata ma fefaʻasoaaʻi uiga masani. Muamua o le malosi lea e faʻavae i le vai. O lenei mea na mafua ai le igoa o le vaega o le vailaʻau.

Faʻamaumauga o mea e gaosia ai le suavai:

  • e faigofie tele ona inu i sauniuniga i le vai, latou te le manaʻomia ni vaega faaopoopo mo le faʻamalosi,
  • faigofie ona ulu i totonu o le toto mai le manava,
  • e le mafai ona latou faia se "nofoaga" i totonu o le tino, ua vave ona aluese mai ai (aua le tumau i totonu o le tino mo se umi umi nai lo le aso),
  • e tatau ona toe faʻaleleia i totonu o le tino (maua i le tele o mea totino ma meaola),
  • o le maualuga o mea e gaosia ai le suavai e le taitai atu ai i galuega le atoatoa,
  • alu ese i le faanatinati
  • i ai meatotino faʻasao
  • faʻaleleia le aʻafiaga o isi vailaʻau vailaʻau,
  • le lava o vai e mafai ona suauu-vai e mafua ai ona faaitiitia le gaioiga o gaioiga gaʻo-soluble,
  • e le afaina ai le tino o le tagata.

Aisea e te manaomia ai?

O le mafuaʻaga o le tele o faʻamaʻi o le vaivaiga le lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo amataina e le rickets se mea itiiti o le D, mea faʻapipiʻi - pe a le lava le acid ascorbic, Beri-Bury fiva - o se taunuuga o le B1-deficiency, pellagra - o le pau o le niacin. I le tele o atunuu, na latou mafai ona aveesea faʻamaʻi pipisi o nei faʻamaʻi matautia ma le fesoasoani a vitamini. E le gata i lea, o le faʻagasolosolo faʻaonapo nei ua faʻalauteleina le gauai atu i mea e maua mai pe a oʻo mai i le togafitiga o le kanesa, cardiovascular, faʻamaʻi pipisi, ma faʻafitauli faʻafuaseʻi.

O punaoa sili ona saogalemu o elemene e mafai ona suauu vai o fualaau aina ma fualaʻau. O meaʻai e totoina, e pei o se tulafono, e aofia ai le tele o meaʻai ma le carotenoids; e toetoe o B uma o vitamini o loʻo i ai (sei vagana ai B12 ma le folic acid).

Mea suamalie ma suavai-soluble: o le a le eseesega

O le eseesega tele i le va o vai-soluble ma gaʻo-suauu e le mafai ona latou tumau i le tino mo se taimi umi. Ma o le le tausia o se paleni taumafa mo sina taimi puupuu o le a mafua ai le hypovitaminosis. Ae o le mea e lelei ai, o sui o le vaega e mafai ona sosolo vai-vai i le tele o meaai.

O le isi mea faaopoopo o nei meaʻai o lo latou maualalo o le vevela. E toetoe lava a le mafai ona inu i vitamini lea e solo i totonu o le vai, talu ai latou te le faaputuputu i totonu o masini ma ua vave ona alu ese mai le tino o se vaega o le urine. E naʻo nisi oi latou, e faia i ni maualuga maualuga, e mafai ona faʻaosofia ai gasegase. O nei mea taua e mafai ai ona taua ni mea e gaosia ai le suavai le sili ona saogalemu o le vaitamini "aiga".

Faʻafesoʻotaʻi faʻamalositisi o vitamini suamalie

  1. Le tulafono muamua ma le sili ona taua - e faʻasaina le faʻafefiloi o vitamini eseese i totonu o le isi tui.
  2. E le mafai ona tuʻu faʻatasi i le tui tasi o B1 ma B6, B12, C, PP, tetracycline, hydrocortisone, salicylates.
  3. B1 e le ogatasi ma fofo o loʻo i ai sulfites.
  4. O le tuufaatasiga o B1, B6, B12 e aʻafia ai le faʻaaogaina o vitamini.
  5. B2 ma le B12 e le fetaui.
  6. B6 e le fetaui ma B1, B12, caffeine ma aminophylline. E leʻo faʻaaogaina mo le maʻi o le manava ma le duodenum. O le anapogi tele o le tagofia o fualaau faasaina e mafua ai le faoa faamalosi.
  7. B12 e le mafai ona faʻatasi ma B1, B2, B6, C, PP, acetylsalicylic poʻo le chlorhydrate, chlorpromazine, gentamicin. Faʻaaoga ma le faʻaeteete i le angina pectoris, faʻapitoa ma faʻapitoa.
  8. B9 e le o faʻatasi ma sulfonamides. Faia ma le faʻaeteete e tagata i luga o le soifua matua, e pei foi o le gasegase o le kanesa.
  9. C e le o fefiloi ma B1, B12, aminophylline, tetracycline, dibazole, salicylates, diphenhydramine, uʻamea, heparin, penisillin.
  10. Aua le faʻafefiloi le acid ascorbic ma le analgin i le syringe lava.

Auala e teu ai oloa

E pei ona taʻua muamua, o vitamini suamalie e maua i vai e maua i le toetoe o fualaau faisua. O le mea moni, ina ia faʻateleina le faʻasaoina o le aoga aoga, e fautuaina e 'ai meaʻai e aunoa ma se vevela vevela. Ae, ioe, e le o taimi uma e mafai ai. O le mea moni, o le aoauli e le mafai ona lelei ma maloloina i le taimi lava e tasi? O le mea moni, afai e te kukaina saʻo fualaʻau, ona i ai lea o se avanoa e teu ai le tele o meaʻai, ma i le taimi lava e tasi, o le teuina lelei e mafai ona faʻaaoga uma ai vitamini ma meaai faʻanatura. Aua le iloa pe faʻafefea ona aloese mai lenei mea - faitau faʻamalosi na tofotofoina i le faiga o le tele o faletua.

  1. Televave. E tatau ona vave faia vave le kuka - o le umi o le vevela o fualaau faisua, o le itiiti ifo o vitamini o totoe i totonu.
  2. Lulu O mea taumafa e faʻaaogaina ai le maualuga o le vevela e sili atu le tele o fualaau oona. E fai ma faʻataʻitaʻiga: afai e te kuka ni pusi i le 220 tikeri, pe tusa o le 55% o vitamini B1 o le a faʻaumatia, ma e na o le 30% o siama o le a faʻaumatia e le vevela o le 150 tikeri Celsius.
  3. Le malamalama. O fualaau faisua e iai vai vitamini suamalie e tatau ona teu i potu malulu. I le taimi o le kuka, e tatau foi ona ufiufi i se tapuni ma taofia le avanoa o le okesene ia i latou (e faaleagaina ai le tele o mea aoga).
  4. Malosi Mo le kukaina, e fautuaina e faʻaaogaina mea e sili ona leaga - latou te aofia ai le tele o vitamini, o lona uiga pe a maeʻa togafitiga vevela o le a tumau pea. E fautuaina le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i fualaau faisua ma fuālaʻau ua tupu i lau vasa - o se vaega tele o meaʻai e leiloa i le taimi o femalagaaiga.
  5. Suavai. I le kukaina o fuālaau 'aina, taumafai e faʻaaoga sina vai pe a mafai ma aua le togi fualaau faisua ma se naifi (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a kuka le pateta "io latou paʻu"). O le vai e tatau ona naʻo sina mea itiiti e ufiufi ai le lau o fualaʻau. A uma le kuka, aua le tuua fualaau faisua i totonu o le susu - vave faʻafefe le vai. Mo le kukaina o pi, e mafai ona e faʻaaogaina se fuamoa fualaau aina po o se teuteuga pe a uma le kukaina o araisa. O le mea lea, o le vitamini B ma isi mea aoga aoga e kuka mai fatu, "alu" i pi.
  6. Faalua faʻamaʻavale. Soʻo se taimi e mafai ai, faʻaaoga le vaʻa nai lo le vai. O meaai e kuka i totonu o se faletua e lua e taofia ai le 50 pasene o meaʻai nai lo le kuka i le vai.
  7. Fusu. O lenei metotia e fasi ai le 90 pasene o vitamini C, ma e aoga le manatuaina o le matautia o le suauu o fualaau faisua.
  8. Canning. O lenei auala e kukaina ai e lauiloa i aiga uma. Galue-malosi, e manaʻomia ai le tele o taimi ma taumafaiga. Ae e leai se aoga mai ai. E toetoe lava a faʻaumatia atoa uma vai vitamini suamalie i fualaau 'aina ma fualaʻau. O le mea lea, e faigata le taʻu atu o meaʻai e mafai ona fafaga i meaai ...
  9. Teuina. Aua nei teuina fualaʻau mo se taimi umi. Potatoes i le ono masina i le maeʻa ai o le seleselega e silia ma le 40% o le vaitamini C. I greens, i le aso lona lua na o le afa o le ascorbic acid o totoe.
  10. Le filifiliga sao o fualaʻau. Afai e tatau ona faʻavelaina fualaʻau, e lelei tele le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai faʻataʻitaʻi laiti - latou te vave kuka ma taofi le tele o vaitamini.
  11. Tatau kuka. Aua e te saluina fualaau faisua ao le i kuka i totonu o le vai, ae kuka i totonu o se pele, aua nei tipi i ni fasipepa, ae kuka le fualaau aina atoa. O lenei togafiti e mafai ai ona e faʻasaʻo le 20% o vitamini C. Taʻu fualaau faisua ma vai inu, ma masima i se taimi vave lava (masima "suck" vitamini e mafai ai ona suavai mai oloa). Pe a kukaina fualaʻau, faaopoopo ni nai milligrams o le sua o le tipolo po o le vineta i le vai - o le a faasaoina ai le vaitamini C.

O nei fautuaga faigofie e aoga. O le faʻafeiloaʻi ia i latou, e mafai ona e aunoa ma se taumafaiga faaopoopo e sili atu ona lelei le taumafataga o le taumafataga o le afiafi, sili atu ma sili atu ona malosi.

Ata Matagofie

Le leai o se tasi poʻo le isi vaitamini e aʻafia ai le le gata o le soifua lelei, ae aʻafia ai foʻi le faʻaaliga. E leʻi mafaufauina pe aisea i nisi o tagata e oʻo lava i lauulu ua fulafula ma faʻafefe vave ona foliga vave, ae o isi e pulea le faatumauina o foliga talavou seia oʻo ina matutua? O le tali, e pei lava o taimi uma, e faigofie lava i le faʻasaina - vitamini. O nei aoga aoga o le a faia se sao taua i le metabolism i le tulaga o le cellular, ma o lenei mea taua taua mo le tino. Ole faiga o vitamini mo le puipuia o le matagofie mo le tele o tausaga, e aofia ai le tuuina atu o le okesene i taimi masani, ma, e pei ona e iloa, o le ola lava ia. Sei o tatou tilotilo po o fea vitamini e sili ona taua mo le matagofie i soo se tausaga ma le leai o mea e vaivai ai fao ma vaeluaina faailo faaiu.

B vitamini - faʻaaogaina mo le mumu i luga o le paʻu, vaʻa, pa'ū lauulu.

  • B1 - faʻavaveina le tuputupu ae o lauulu, faʻamalolo le tino,
  • B2 - togafiti siama, faʻamalolo microcrack,
  • B3 (nicotinic acid, PP) - faʻapipiʻi le paʻu o le tino, faʻaleleia lona lanu, faʻamalo le paʻu,
  • B5 - faʻasaʻo le dermatitis, afaina i laugutu,
  • B8 (biotin, N) - faʻamafanafana le mumu i luga o le paʻu, e iai meaʻai paleni (talafeagai mo le paʻu o le tino ma le ulu),
  • B9 (mea lapopoa) - e maua ai le paʻu i se lanu ola maloloina, e puipuia ai le lauina o lauulu,
  • B12 - o se fofo sili ona lelei mo le gau o lauulu, seborrhea,
  • C (acid ascorbic) - "mea fau mea" mo paʻulaʻau, puipuia le paʻu mai le matua, pallor, puipuia le foliga mai o vevela, togafiti faʻamaʻi ma fao fao.

Ua e matauina le itiiti ifo ma le tasi o tala na faamatalaina? Ia mautinoa o nisi oloa e aofia ai vitamini B ma C i luga o le taualuga, ona e le aʻafia ai lea o faitotoa o le dermatologists ma trichologists i le sailia o fautuaga i le auala e fafaga ai ou fao, lauulu ma toe faʻaleleia lou paʻu i lona sulu muamua.

I se tulaga lautele, e taua le manatuaina o vitamini i meaʻai ae leʻo suʻesuʻeina e fomaʻi le le lava o meaʻai i le tino.

E tatau ona manatuaina i aso uma meaai saʻo ma lelei, ma tausisia e le aunoa ia fautuaga a tagata fai meaʻai. Ia, latou te fai mai le mea moni, e sili atu le faigofie ona puipuia se faʻamaʻi nai lo le togafitia o faʻafitauli pe a maeʻa. Ma o vitamini o se puipuiga sili lea mo faʻafitauli uma o le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga