Toto toto 130 i le 90 - o le a lona uiga ma pe o le a le mea e fai e faʻaitiitia ai

O le maualuga o le toto maualuga o se mea e le fiafia ma i nisi o tulaga lamatiaga o le ola lea e faaalia ai ia lava ia pe o se taunuuga o le alualu i luma o nisi faamaʻi. E maua e le fomaʻi le maualuga o le toto maualuga pe afai, pe a fuaina, o le tonometa o loʻo faaalia ai se taunuuga o le 130 i le 90 mmHg. Art.

Na matou filifili e malamalama i mafuaʻaga mo ia faailoilo, saili pe o se mea masani pe leai foi, pe faʻafefea ona faʻaitiitia uiga o le maualuga, pe faapefea ona fesoasoani i le tagata maʻi ile fale. Faitau e uiga i mea uma o loʻo i lalo.

O le a le uiga o faʻamaufaʻailoga - pe masani ea?

O le masani o le toto maualuga e 120/80 mm RT. Art. Afai e oʻo i le 130/90, ae i le taimi lava e tasi e le oʻo mai ai ni uiga le lelei, ona mafai ai lea ona manatu le maualuga o faailoga e faʻaleagaina i le tino.

O nisi taimi o sina suiga laiti i lalo ma luga o faailoga e mafai ona taʻu mai ai soʻo se faʻaleagaga faʻaleaga. I taimi faapea, o loʻo i ai se faʻafitauli o le soifua manuia, tiga i le ulu, faʻalauiloaina i totonu o malumalu ma tua o le ulu, vevela, ma isi.

Afai e tulaʻi le mamafa i le taimi e tasi, ona faʻamaonia lea o le tagata e foliga mai e ono oʻo i se tulaga faʻalavelave, na oʻo i se faʻafitauli ogaoga faaletino pe paʻu i lalo o le malosi o le vevela maualuga pe maualalo. O suiga i le toto maualuga e manatu e masani ma e le afaina. Ua finau foi tagata popoto e faapea o le mamafa 130/90 ua faamauina i se tagata matua e le o se tulaga e le masani ai.

O nisi tagata e malosi le mamafa i o latou olaga atoa. Afai o lenei tulaga e le o faʻatasi ma faʻamalologa le lelei ma o le faʻamaonia o taunuuga ua faʻafitia ai le i ai o faʻamaʻi, aua le popole. O se vaega lenei o le tino.

I le taimi o le maitaga

O le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi e tuʻuina mai ma ni faʻafitauli ogaoga i le tino. O loʻo i ai se faʻalautelega faʻasolosolo ma o le cardiovascular system e tatau ona galue i nisi o taimi vave. O le mea lea, o le toto maualuga i le maʻitaga e mafai foi ona fesuisuiaʻi. Ae ui i lea, ua fautuaina e faia e le fafine se suesuega maeʻa.

O le eseesega i faailoilo i totonu o tagata taʻitasi e le tatau ona sili atu i le 20 mm RT. Art.

O le a le mea o fai mai ai ata o le AD 130 mo le 90 -99 iunite?


Le malosi 130 i le 90 - o lenei masani pe leai? I le cardiology, o le tulaga masani masani mo se tagata matua e 120/80, o lona uiga o le 130/90 ua maualuga le maualuga, ma e masani ona faailoa ai le fausiaina o le toto maualuga:

  • O le numera 130 o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i le taimi o le vavao o le myocardial.
  • Fuainumera 90 - o tafaʻi o le faʻaititia o le mamafa i totonu o vaʻa vasa o fatugaʻo aʻo malolo le muso o le fatu.

O le mamafa o le 130 i le 90 o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le diastole, aʻo tumau pea le tumutumu o siaki. O le mea e masani ai, o le mamafa o loʻo mataituina i mea vavalalata ma faʻaalia lava ia i na taimi pe a oʻo i le tino:

  1. Faʻanoanoa popole.
  2. Loto vaivai.
  3. Faʻafuaseʻi suiga i le vevela i fafo.

O le mea lea, afai o le faʻateleina i luga o ia faailoga o le episodic i le natura, ma o le taimi atoa o loʻo i totonu o tapulaa masani, aua le popole.

Ae ui i lea, o le faateleina o le mamafa i le 130 / 90-99 atonu o se faailo o nisi ituaiga faamaʻi.

I alii ma tamaitai matutua

O tagata matutua e leʻi popole i se taimi lata mai nei ma e leʻi faʻamaʻaloina faaletino e tatau ona maua ai le toto maualuga. O le tulaga pe afai o se tasi o faailoga e sili atu nai lo le masani, e tele lava ina faailoa mai le i ai o se faamai.

I ia tulaga, o le mea sili ona talafeagai o se asiasiga i se fomaʻi ma se suʻesuʻega, o taunuuga e mafai ona faia pe faafitia ai le siama. O le tuusaunoaga o tagata ia o latou olaga uma e maualuga le maualuga o le toto ma e le lagona.

I tagata matutua, o le gaioiga o totoga taua uma e faʻaleagaina i tausaga uma. O le avega i luga o le tino lea e masani ai tupulaga talavou i le tupulaga matua e mafua ai suiga ma e manaʻomia ai tupe faʻaalu tetele o punaoa taua uma. O le galuega o le cardiovascular system o loʻo faʻalavelaveina foi, o le mea lea, o le faʻaalia o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se mea taatele i tagata e sili atu i le 55 tausaga.

Afai o le matua o le faʻasologa o le mamafa o le toto o loʻo i le maualuga o le 130/90, ma o faʻafitauli le lelei e le faʻalavelave ai i le maʻi, o lona uiga e masani lava lenei tulaga.

Hypotonic

O tulaga faʻapitoa o tagata e mafatia i le maualalo o le toto maualuga mo se taimi umi. I le tulaga o le mokesi i le maea ai o le mamafa o le toto, na ou matauina ai le siitia o faailoga i le maualuga o le 130 i le 90 mm RT. Art., E tatau ona e sailia vave le fesoasoani ma saili mai le fomai pe aisea ua tupu ai lenei tulaga ma le mea e fai.

Mo tagata ei ai se faʻamautinoaga, e tusa lava pe tilotilo muamua, o sina oso itiiti i le mamafa e matua lamatia tele, e tutusa lelei ma le ogaoga o le maʻi i gasegase maualuga ma e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga, ma o nisi taimi i le oti.

Sumera numera i le mata o le tonometa 130 i le 90 mm o le mercury. Art. e mafai ona faʻaalia le i ai o ia faʻaeseesega:

  • gaioiga o le gaioiga o fatugaʻo ma sulu o le eleele,
  • faafitauli i le galuega o le cardiovascular system,
  • faʻaaloalo faʻaaloalo o le faʻalavelave faʻalavelave,
  • alualu i luma o le atherosclerosis,
  • thyroid pathologies,
  • mamafa mamafa
  • vavalalata o le faʻalavelave faʻafefe.

Faʻasologa o le tino e mafai ona mafua ai sina laʻititi laʻititi i le toto maualuga:

  • malosi malosi faaletino,
  • meaai le talafeagai, le paleni,
  • faʻaalia i le maualuga tele poʻo le maualalo o le vevela,
  • maʻitaga
  • suiga o tausaga
  • lagona atuatuvale, popole, atuatuvale,
  • afaina o le siʻosiʻomaga.

O faʻafitauli o le maualuga o le maualuga o tane ma fafine e faʻaalia e pei ona taʻua i lalo:

  • tiga o le ulu, le faʻavauvau e faʻateleina i gaioiga faʻafuaseʻi ma le faʻamalositino,
  • O le televave masani e tupu
  • o le edema tissue vaivai e aliali mai
  • o le pao o le fatu faʻavavevave, o le maʻi e mafatia i le tiga i totonu o le pusa,
  • moe i le moe
  • o loʻo i ai le tatagi i taliga ma laʻau i luma o mata.

I le tulaga e faʻavaivaia pa puipui o toto toto, e mafai e le tagata gasegase ona atinaʻe ni atigi liʻo eseese.

E tatau ona tutusa le mamafa o le pulse o le pulusese ma le eseesega o le maualuga ma le maualalo o le toto. I le tulaga, o le: 130-90 = 40 mm. Hg. Art. O lona faʻaitiitia e ono faʻaalia ai le le atoatoa o le fatu, faʻaleagaina o le ventricular, le faʻamaʻi o le tino poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le toto tele.

Afai o le tonometa o se mea e seasea ona tupu poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le mea lea e taua o se tulaga e lamatia ai le ola. I le tulaga o togafitiga lē lelei, o le a osofaia se paʻu poʻo se fatu fatu, lea i le 7 mai le 10 mataupu ua maeʻa le toilalo.

O le tele o le fatu o le fatu e tele lava ina taʻu mai ai ituaiga maʻi faʻapitoa:

  • afaina o le endocrine
  • le atinaʻeina o le anemia,
  • o le i ai o faʻamaʻi poʻo le mama,
  • faafitauli i totonu o le tino.

O le a le mea e fai ma le 130/90?

Soo se tagata lava ua i ai le maualuga o le toto maualuga e tatau ona malamalama pe tatau ona tuʻi i lalo ma, pe a faʻapea, pe faapefea. Mo lenei mea, faatasi ai ma faʻaaliga muamua o le maualuga o le toto maualuga, ua fautuaina e asiasi i se fomaʻi ma faia se suʻesuʻega maeʻa suʻesuʻega ina ia faʻamaonia pe teena le iai o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le faʻaogaina o le masini cardiovascular.

Afai e leai se mea e faalavelaveina

Afai i le fua faatatau o le 130 i le 90 mm RT. Art. Afai e le popole se tagata e uiga i le le fiafia, o le fomai e tuuina mai fautuaga aoga mo le faaleleia o le olaga ma fesoasoani e tuuitiitia le toto maualuga e aunoa ma le faaaogaina o fualaau faasaina.

I le avea ai o se tulafono, ua faʻamavaeina lenei mea i le faasaʻoina o mea taumafa, faʻaitiitia mea leaga mai le taumafataga, e pei o le kofe, teas, salinity ma mea manogi. E le gata i lea, o le tagata maʻi e fautuaina ina ia faʻaumatia esega leaga, taʻitaʻia se olaga ola ma masani ona i totonu o le ea fou.

Fesoasoani Muamua

Fesoasoani muamua i se mamafa o le 130 i le 90 e maua i tulaga e le masani ai, talu ai o nei fuainumera i luga o le tonometa e le manatu mamafa. Ae ui i lea, e tuʻuina atu e tagata tomai faapitoa fautuaga mo tagata o loʻo feagai ma se faʻafitauli faapena:

  1. Fai se tulaga tuʻufaʻatasi.
  2. Faaaoga manava loloto ma lemu.
  3. Faʻaaoga se faʻamaʻi malulu i le ulu.
  4. Faʻaiʻu ou vae ile vai vevela mo le 10-20 minute.
  5. Faʻasala le potu.
  6. Le toʻa, inu Carvalol poʻo Valocardin.

O a fualaau e ave?

Soʻo se vailaau faʻapitoa o vailaau faʻasaina e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi o loʻo auai. O le a ia faamatalaina le auala ma le mea e inu ai i lenei tulaga, faʻapea foi ma le mea e fai ina ia mafai ona faatumauina le toto maualuga i se tulaga talafeagai i le lumanaʻi. O le tele o taimi e faʻaaoga ai fualaau o vaega nei:

  • togafitiga
  • mea faʻafefe,
  • statins
  • taufaasese.

Fualaau faʻapitoa

O fomaʻi faʻapitoa ua leva ona lauiloa i tagata. Faatasi ai ma le fesoasoani a ana mealilo, latou te togafitia ai faʻamaʻi eseese ma toe faʻafoisia le faʻatinoina o faiga taua.

O oloa sili ona lauiloa e faʻamaonia ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le:

Kefir ma le kinamonaE tatau ona e inu 200 ml i aso uma. kefir faʻatasi ma sina fasi laau oona
PaloniPelu pulupulu e mafai ona faʻaumatia faatolu i le afa ma le afa itula aʻo leʻi 'aʻai.

Uu, palu fualaau aina e faʻaaogaina foi. Latou te suʻe 2 tbsp. l i le aso

MintO fasi laumei masi ua tipi ma sasaa i vai inu. O lea ituaiga meafaigaluega e faʻaaoga mo le tusa ma le 10-15 minute ma faʻaaoga i aso uma.

Puipuiga

Ina ia puipuia le maualuga o le maualuga, o tulafono nei e ao ona matauina:

  • faʻamaonia mea taumafa, faʻafefe meaʻai leaga mai ia mea: falai, faʻafefe, mea vevela, ma masani ona 'ai fualaau faisua ma fualaau aina,
  • alu i totonu mo taʻaloga, taitaia se olaga malosi,
  • sili atu ona malolo i le ea fou,
  • lafoaʻi masani leaga - ulaula ma inu ava malosi,
  • taumafai e aua le popole, faʻatonutonu tulaga faigata ma mataʻituina ou tulaga faʻalagona.

Faaiuga

Pressure 130/90 mm Hg Art. e mafai ona manatu o se suiga ma le masani. I soo se tulaga lava, o le a le sili atu le le lelei o feutagaʻiga faafomaʻi.

Afai o faʻamatalaga 130/90 e ō mai faatasi ma faʻamaʻi alualu i luma, e tatau ona faʻatinoina a latou togafitiga ma faʻamaonia le tulaga o toto toto.

Faatasi ai ma le faateleina o le toto o le toto pe tasi, o le a lava lea e toe iloilo ma fetuunai ai lou olaga.

O le a le matafaioi o le fua faʻatatau?

Pulse e faatatau i le tulaga o le fatu i le taimi o le faʻamalosi poʻo le faʻalauteleina o vaʻa toto. E tusa ai ma le maualuga o le toto ma le pulus, o tagata tomai faapitoa e fuafua le tikeri o le faia o le fatu.

O a tulaga taua o le mamafa i le mamafa o le 130 i le 90:

Loto o le fatuO le a le uiga
40Loto o le fatu.
Faʻailoga faʻamalosi.
Agavale gau gau.
Tele le gau o le toto.
88Arrhythmia.
90O le maualuga o le maualuga lona lua (e atiina ae i tua o se faʻamaʻi).
100Faateleina le mamafa o tui.

E masani lava, o le eseesega i le va o le faʻasolosolo systolic ma le diastolic e tatau ona 30-50 iunite ma le faʻamaonia o le 4 iunite i le vaega laʻititi ma le lautele. O ese mai le masani, e tusa lava pe o le toto maualuga o loʻo i ai i se tulaga masani, o se faʻafitauli o le faʻalavelave i le gaioiga o le fatu ma toto toto.

E le gata i lea, e aoga le gauai atu i mea nei:

Maualuga maualuga (sili atu i le 60 iunite)Laititi o le fatu (itiiti ifo i le 30 iunite)
AH o foliga ogaoga.
Endocarditis
ICP.
Anemia
Pupuni o le fatu.
Thyrotoxicosis.
Faʻasologa o le fatu o le fatu.
Faʻaauau taimi faigata.
Loto o le fatu
Myocarditis
Se faaaliga manino o le tachycardia.
Cardiosclerosis
Tigāina
Maualalo le toto ona o le manua.
Maopia mumusu i le tino.

Faʻalagolago i le itupa ma le matua


Afai ua siitia le mamafa i le faailoga o le 130 i le 90, o le a le uiga o lenei mea mo tagata gasegase o vaitausaga eseese ma feusuaiga?

Totogi TaʻiO le a le faʻamaoniga AD 130/90
TamaitiMo se tamaititi, o lenei faailoga o le toto maualuga ua faateleina.
TamaitiO se vavaega i luga (tulaga masani 110 / 70-125 / 86).
Tagata faatauvaaTigā toto maualuga.
Talavou talavou mai le 20 i le 40 tausagaToto masani toto.
Tagata pe a uma le 40 tausagaO le i ai o le maualuga maualuga o le vasega 1 (faʻamatalaga o le faʻamaʻi).
Tausaga pe a ma le 50O le tulaga o le mamafa o loo i totonu o tapulaa masani.
Tagata matutuaFaʻailoa ai se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto, pei o le masani mo tagata matutua o le 150 / 100-160 / 110.
Se faailoga o le faʻaleagaina o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular ma le faʻateleina o maʻi o le endocrine, faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi ma le totoga tutotonu.
E aunoa ma faitioga mai le tagata maʻi - o le masani masani.
AliiO le mamafa o le 130 i le 90 i alii e mafai ona avea o se tulaga e galue ai pe taʻu mai ai se ituaiga ese o le maualuga o le diastolic hypertension, pe afai o le mamafa e tumau ma eo mai faatasi ma ni uiga taua.
O le faateleina o le mamafa o le mamafa i nisi o alii o se faailoga lea o vasoconstriction i vaega o le tino ona o tupe teu o le cholesterol.
TamaitaiO le tulaga masani ma le suiga.
E masani ona faʻavevesiina e nisi o uiga o le tino o le tino.

Le mamafa 130 / 90-99 ao maitaga


I le tele o fafine, i le vaitaimi o le gaioiga, o le pepe ua maualuga le toto maualuga, lea e mafua ona o suiga tetele o le tino. O le mamafa o le 130 i le 90 i le taimi o le maitaga, ua sili atu ona mamafa, e tusa lava pe maualuga le maualuga o le maʻi i luma o le gaioiga.

Afai o le tonometa mo ni nai aso (fuaina i le taeao) e faʻaalia ai le mausali o le 130 i le 90-99, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. I le leai o ni faʻaʻailoga tigā, o le mafuaʻaga o lea toto maualuga e mafai ona avea ma fesuiaiga fesuisuiai i le tala o le tino.

Faʻamaumauga a fomaʻi e faapea, i le isi tolu tausaga mulimuli ane, e le tatau ona tulaʻi mai le eseesega o le mamafa i le silia ma le 20 iunite.

Ina ia malamalama i le matautia o lenei toto maualuga mo se fafine maʻitaga, e tatau ona e mafaufau i mea nei:

Le tulagaTulaga Faʻatonu
A o le i amata le mafaufau o se tamaititi, sa mafatia le fafine i le maualuga o le maualuga, lea na maitauina ai le maualuga o le 130/90.I le amataga o le maitaga ma i lona 1-2 vaiaso, o ia ituaiga o faailoilo e masani lava.
A o lei maitaga, na maʻi le tagata maʻi mai le masalosalo.I lenei tulaga, o le toto maualuga ua maualuga tele. O le faʻaaogaina o togafitiga faapitoa e faalagolago i le soifua manuia o le tina i le lumanaʻi.
I le soifua maloloina masani.I le uluaʻi masina, o le maualuga o le toto e oʻo atu i le 130/90 - e tatau ai ona mataʻituina taimi uma faʻataʻitaʻiga ma ia matauina e se fomaʻi.

O le sili atu ona lamatia o na aʻafiaga e mo le vaitau 37-39 vaiaso. E i ai se tulaga maualuga o le atinaʻeina:

  • Faʻaleagaina le fausaga o le fale.
  • Musika spasm.
  • Faʻaleagaina i le faiʻai o se fafine.
  • Coma pau.

Afai e talafeagai, o le tofiaina o togafitiga fualaau, o le fomaʻi e amanaʻia le umi o le maitaga ma le faʻamaonia o fualaau faʻamaʻi i le fomaʻi. O nisi fualaau e faʻavae i fualaau faasaina ma fua o fualaau faʻapitoa ua faʻamatalaina, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le le lelei o le aafiaga i le pepe.

O a faailoga e faailoa ai le 130 i le 90-99 i tagata mamaʻi


Mo tagata e masani ona i ai le maualalo o le toto maualuga i le 90 i le 60 (vaʻaiaiga), o se osofaʻiga o le mamafa e oʻo atu i le 130/90 e tutusa ma le tulaga e taʻua e tagata gasegase maualuga o se faʻalavelave maualuga. Faatasi ai ma nei faailoilo, o se mea faanatinati le sailia o fesoasoani faafomaʻi, talu ai o le falemaʻi faapena e mafua ai le lamatiaga o le ola maloloina.O lea faʻatelega faʻateleina e faigata ona faʻamautu.

E le mafai ona tuua le faafitauli na tupu, aua o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le vavave i le maualuga, lea e faia i se talaaga o le leo vaivai, lea e faʻaitiitia ai le tauia o galuega a le tino ma taʻitaʻia ai suiga o le mafaufau ile gaioiga.

I le tulaga o le faʻaalia o faailoga o le maualuga o le toto maualuga i tagata o loʻo i ai manatu, e taua le filifilia saʻo o le tulafono faʻafesoʻotaʻi. Ole taimi ole togafitiga faʻasolosolo e mafai ona maua ai ni taunuuga lelei ma taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

Mafuaaga o tulaga maualuga 130 i le 90


O le maualuga o le maualuga o le mamafa e masani lava ona maua i tagata o loʻo i ai se talaaga o tulaga nei poʻo le vavaeeseina:

  1. Vaʻaia faʻasolo i le atherosclerosis.
  2. Toto fatu.
  3. Tigāina
  4. Toto maualuga.
  5. Loto o le fatu.
  6. Tumau le tumau i le tino.
  7. Maualuga maualuga
  8. Mafuaaga
  9. Le amataga o le misa.
  10. Endocrine faʻalavelave.
  11. Faʻasologa o le faʻafefe.
  12. Glomerulonephritis.
  13. Hormonal le le atoatoa.
  14. Faʻataʻotoina o tafaʻa.
  15. Faʻalavelave faʻaleaganuʻu.

I le tulaga pe a foliga mai o se ata o le gasegase o le episodic i le natura, o mafuaaga faaosofia o:

  • Faʻaosofiaga faamalositino.
  • Suiga o tausaga i le tino.
  • Faʻasalaga le alatele.
  • Se suiga tele i le vasa o le tau.
  • Inuina malosi tele lauti po o kofe.
  • Le fiafia tele.
  • Faʻaavanoa o se aofaiga tele o le vai.

I se talavou, o le faateleina o le mamafa e mafua mai i:

  • Hormonal afā.
  • Vailaʻau faʻamaʻi-vascular dystonia.
  • Le mautonu o le tino popole.

Faʻaaliga o faʻamaʻi matautia


I le tele o tagata, o le toto toto 130/90 e le afaina pe o iai foi se uiga le mautonu, e ui lava o le toto i totonu o vaa e tafe i lalo o le malosi malosi. O le ulu e masani ona afaina, ae masani lava o le amataina o migraine e mafua mai i le gasegase o le pisa poʻo le magnetic storms.

O le natura o faʻamatalaga o falemaʻi e faʻaalia ai le mamafa o le tulaga i le mamafa o le 130 i le 90:

  1. Tele vaivaiga.
  2. Tesea
  3. Tineni.
  4. Ootia.
  5. Nausea i le taeao po o le po.
  6. Meaʻai i luga taliga.
  7. Sogi i lalo o mata.
  8. Miti leaga.
  9. Umi le manava.
  10. Faateleina le vevesi.
  11. Faʻaitiitia le faʻaaliga.
  12. Faʻavave le fatu fatu.
  13. Le popole.
  14. Nofoaga uliuli i luma o mata.

E taua le faamamafa atu afai e te tigaina lou ulu i le 130/90 ma amata ona faʻaosofia lou malumalu, o lona uiga o se faailoga lea o se mafaufauga faʻapitoa poʻo se faʻalavelave faaletino. I le i ai o vai vaivai e aʻafia ai le talaaga o migraine, e mafai ona tafe mai le toto mai le isu.

O a ni faʻafitauli e matautia HELL 130/90

Faatasi ai ma le umi o le puipuia o le toto i le vaega 130 i le 90 (mo ni nai aso), pe a le o se tulaga masani mo se tagata, o se tulaga lamatia lea. O le oso i le toto maualuga e mafai ona avea o se mea e faaosofia ai:

  • Faʻasalaga o Renal.
  • Faʻasologa o le faamaʻi.
  • Laʻau o le fatu.
  • Microinfarction o le mafaufau.

Ae peitaʻi, afai o tagata mamaʻi maualuga e muamua atu le mamafa i le 150 i le 90, ona ono le matauina lea o faailoga o le pau 130/90.

O tamaitai o loʻo i ai le mamafa o le toto maualuga o le 110 i le 79 ma le malosi tele i le 130/90 e amata ona lagona se malosi malosi i le soifua lelei.

Faʻatasi ai ma le faʻasaoina lelei o le mamafa i le maualuga o le 130 i le 90 agai i le tua o le GB o le tulaga lua, o mea nei e tupu:

  • O se gasegase o le toto i nisi totoga ma fusi o le tino, lea e tau atu i le gaioiolosi o sela. O le leai o se taimi e togafitia ai e mafua mai i le atinaʻeina o se stroke.
  • Faʻaleagaina o faiga faʻasolosolo, ma maua ai se meaʻai paleni mo siama, lea e oʻo atu ai i le cardiomyopathy ma isi maʻi tuga.
  • O le tupuga o le gasegase masani o le mafuaʻaga lea o le oti.

O a togafitiga togafitiga e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le soifua manuia


O le a le mea e fai pe a fai o le mamafa e 130 i le 90 ma e lagona e le tagata maʻi le maʻi? I lenei tulaga, e tatau ona e:

  1. Faʻaalu se afa-fono.
  2. Fai sinamu ae loloto.
  3. Faʻaaogā se faʻamaʻi malulu i le vaega ulu.
  4. Tatala matala mo le ea fou.
  5. Taumafai e aua le faia ni faʻafuaseʻi faʻagasologa.
  6. Ina ia toʻa, ua faatagaina Valocordin poʻo Corvalol.

E tele togafitiga togafitiga e fesoasoani e faʻamautuina ai le toto toto 130/90. O togafitiga patino e faʻataʻitaʻiina e faʻavae i luga o le manuia o le maʻi ma iuga o le suʻega:

  • Suʻega o le toto.
  • Suʻeina o le toto mo le potassium.
  • Suʻe toto mo hormones.
  • Faʻasologa o le fatu ma fatuga.
  • ECG
  • MPA.
  • Faʻafanua o fatugaʻo.
  • Roentgenography.

O le a le mamafa e manatu e masani

O le toto i luga o puipui o le toto totoga e taua o le taua. A fua, ia faʻalogo i ni faailoga se lua o le toto maualuga:

  1. O le tumutumu o le systolic o loʻo faʻamatalaina e uiga i le maualuga o le mamafa i taimi o le faʻalavelaveina o le muso o le fatu.
  2. O le pito i lalo, diastolic, o loʻo taʻu mai ai le mamafa o le gaʻo i le taimi o le malologa o le fatu.

Ua talitonu fomaʻi o le masani o le mamafa i se tagata e mai le 100 / 60-120 / 80. Ole fua o le pulusili e le tatau ona silia ma le 75 luʻi i le minute. Fua i le millimeters o le mercury. E eseese le tau, e eseese, e fuafua i tausaga, ituaiga, ituaiga o galuega a le tagata maʻi. E iai faʻamatalaga e pei o le mamafa o galuega ma pulupili, latou te faʻaalia ai numera taʻitasi i totonu o tuʻutuʻuga faʻavae. Soʻo se faʻafitauli, pe afai e matauina i taimi uma, faʻaalia se faʻafitauli i le tino.

E tusa ai ma fuainumera, o fafine e sili atu i le maualuga o le toto maualuga nai lo alii. O suiga muamua e amata i le 45-50 tausaga. Mo le maualuga o le mamafa, o uiga nei e taua:

  • tiga o le ulu
  • maualalo le galue malosi
  • vavao
  • vave osofia.

HELL 130/90 - masani poʻo togafiti

Pressure GARDEN / DBP = 130/90 e fetaui ma le masani ma e le tatau ona mafua ai le popole pe afai e leai se faʻalavelave i le soifua maloloina lautele. E mafai ona tuputupu ae o se taunuuga o le tino poʻo le mafaufau, o le atuatuvale, ae vave faʻaleleia pe a maeʻa sina malologa. O le faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma ia ituaiga faʻamaoniga, fesuiaiga i le SBP e oʻo atu i le 140, suʻega, faʻavasegaga vaaia - o se taimi e asiasi ai i le fomaʻi.

I lenei tulaga, o le toto toto 130/90 e mafai ona manatu o le suphypertension, pe a le o faʻalavelaveina le tulaga o le myocardium (SBP), ae o loʻo oʻo nei i le toto totoga aʻafiaga faʻapitoa ona o suiga faʻavae.

O lona uiga o le mamafa 130 i le 90

O le faailo i le 130/90 tonometa o se eseesega laiti mai le masani. I lenei tulaga, o loʻo i ai le faʻaititia o le mamafa, aʻo le pito i luga e masani. Afai e masani ona tupu lenei tulaga, e tatau ona e saili le fautuaga a se fomaʻi e siaki lou soifua maloloina ma ia suʻeina. Afai o le maualalo lalo ifo 90 ei ai se faʻamatalaga se tasi, e mafua ona o:

  • faateleina le malosi faaletino,
  • inu pia, malosi lauti po o kofe,
  • ala umi
  • suiga o tausaga
  • fesuiaiga o le tau
  • inu tele vai
  • popole le popole.

O le mamafa 130 i le 90 matautia

O le lamatiaga autu o le mamafa o le 130 i le 90, pe a tumau pea i lenei tulaga mo ni nai aso - o le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga o gaʻo, loto ma isi totoga. O le togafitiga vave o le maualuga o le toto maualuga e se fomaʻi o le a fesoasoani e faʻatūina le faʻamaonia saʻo ma faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi faʻalaʻi. Afai muamua na i ai se maualuga maualuga maualuga e oo atu i le 150/90, o sea eseesega o le a le mafai ona matauina. I le matua ina ua mavae le 50 tausaga, o lenei tulaga taua ua manatu e masani, e le manaʻomia ona tuʻituʻi i lalo.

Mo se fafine sa i ai muamua le mamafa o le mamafa 110/70, o le faateleina o le 130/90 e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave o le tulaga, o lea e fautuaina ai fomaʻi e te faʻaaoga se tonometa ma tusi se siata mamafa mo soʻo se maʻi. O aso uma e suʻe ai le molimau i le malologa ma tusi faamaumau, ina ia mafai ai ona faʻaalia i le taimi mulimuli le fomaʻi. O ia faamaumauga o le a faatelevaveina ai le iloa o le maʻi.

Aisea e maualuga ai le mamafa

O le faʻateleina o le faʻasolosolo diastolic i luga o puipui o toto toto e tupu mai i fafine ma tamaloloa o loʻo i ai le gasegase o gasegase i maʻi lea e oʻo atu ai i foliga o atherosclerotic plate o loʻo i ai se aʻafiaga antispasmodic. E iai isi mafuaʻaga mo le maualuga o le mamafa:

  • ogaoga maualuga
  • togafiti o togavao, fatuga,
  • o le leai o se tulaga,
  • taʻavale
  • fatu fatu
  • toto maualuga
  • le mautonu i le faiga o le endocrine,
  • pituitary faamai.

Faʻamataʻu faigofie ma suʻesuʻega o le toto o le a fesoasoani e iloa ai mea e aʻafia ai lenei faʻatupulaia. Afai o le urinary system, lea e fai ai le gaioiga sili ona taua, e le afaina, e tatau ona vave amataina togafitiga. O mea masani e le masani ai i lenei itu - o le faaletonu o le tino, o le glomerulonephritis chronic, malformations.

Le mamafa 130 i le 90 ao maitaga

I le taimi o le maitaga, e iai se uiga o le faʻamaoniga, e tusa lava pe na muamua le maualuga o le maualuga o le teine, o le mamafa o le 130 i le 90 i fafine maʻitaga ua manatu ua faateleina. Ae mo isi maʻi, aʻo leʻi alu i le falemaʻi, e tatau ona e mataʻituina lou manuia mo ni nai aso ma mataʻituina le tonometa i le taeao.

Afai o le faateleina e leai ni lagona tiga ma ni auiliiliga e masani, o lona uiga o le tino e tali atu i se suiga i le maualuga o hormones. Pe a faatonuina vailaau mo le maualuga o le diastolic, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le tausaga o le gestational, o le matua o le tamaʻitaʻi ma e ono afaina ai le tamaititi. Ina ia paleni le malosi, o togafitiga faʻalapotopotoga e faʻaaogaina, togafitiga o fualaau.

NORMATEN ® - o se mea fou i le togafitiga o le maualuga o le tagata

• Faʻaitiitia mafuaaga o le faʻalavelave mamafa

• Faʻateleina le mamafa i totonu o le 10 minute
ina ua maeʻa

O faamai o le cardiovascular system i aso nei e aofia ai avanoa muamua i isi maʻi. O le mamafa o le 130 i le 90 e mafai ona taʻu mai ai faafitauli faʻalesoifua maloloina, talu ai e 120 i le 80 le aofaʻi masani. O le siʻitia laʻititi o faailoilo e le faʻapogai ai i se mea leaga, ae o nisi tagata e ono le maua ni lagona le lelei, ma afai e faateleina le faʻamaonia, o se mafuaaga taua lenei mo togafitiga i le fomaʻi.

I le laʻitiiti ma le vaeluaga o tausaga, 100-130 / 60-80 mmHg e faʻaaogaina o faailo masani. Art. O le toʻatele o tagata e fiafia pe o le a le faʻaaliga o le 130 i le 90 ma pe o iai se tulaga lamatia o sea tulaga. Talu ai ona o le faʻasolosolo faʻasolosolo ua faʻalauteleina, e faigata ona taʻua lenei mea masani. O uiga tutusa e aliali mai i le maualuga o le maualuga 1. O lenei tulaga e faasino atu i se ituaiga o togafitiga vaivai.

O osofaʻiga uma lava e tupu e aunoa ma ni faʻafitauli, ma le faʻalavelave i le galuega a le loto e le o iai. Ua taʻua e fomaʻi lenei tulaga o le tagata o se ituaiga o toto maualuga, pe a suia mea uma e aunoa ma le toesea o faailoga, ma toe foi mai uma faailoilo masani.

O le tele o taimi, o le atiaʻe o le maualuga o le toto maualuga e tupu i tagata 40-60 tausaga. Afai tatou te talanoa e uiga i le matua, mai le 20 i le 40 tausaga, ona manatu lea o le mamafa e masani ai, ma i nisi o tagata e masani ona masani, ona o se taunuuga o uiga taitasi. I lenei tulaga, o le mamafa o le 130 i le 90 e le faʻaaogaina i togafitiga.

O le maualuga o le toto maualuga e tupu i le tusa ma le 30% o le faitau aofaʻi. I le gasologa o tausaga, o loʻo alu le faʻamaʻi ma amata ona tafe i le 2-3 tikeri o togafitiga. E mafai ona tupu lenei mea pe afai e le faʻataunuuina togafitiga pe amata ile tuai. O le faʻamuamua o le toto maualuga e mafai ona tupu i soo se itupa.

Mafuaaga o le mamafa 130 i le 90

I galuega faafomaʻi, e lua ituaiga o le maualuga o le maualuga:

  1. Peraimeri - o le faʻamaʻi o le mafuaaga autu lea o le toto maualuga.
  2. Maualuga - maualuga le toto maualuga e aliali mai ona o isi faʻamaʻi o loʻo i totonu o le tino.

I le mamafa o le 130/90 mm RT. Art. ma le pulupuna 90, o le tulaga e taʻu mai ai le lua maualuga o le maualuga o le toto maualuga. O mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o:

  1. O faʻamaʻi o fatugaʻo, o le eleele e mafua ai le malfunctions. O le toto e le mafai ona fufulu ese masani, o le vai e le o ese uma mai le tino, fula mai foliga, ma faateleina le mamafa. O se taunuuga o le faʻamaʻi, o le metabolism ua faʻalavelaveina. O mafuaʻaga atonu o le a le lelei le faʻaaogaina o arteries o fatugaʻo, faʻapea foʻi ma mea ua faaleagaina.
  2. Faailoilo 130/90 mm RT. Art. e mafai ona faʻatupulaia ona o le gasegase, allergies, faʻapea foi ma le taimi o le maʻitaga poʻo le gafa.
  3. O le faʻaalia o le faʻalavelave o le tino i ituaiga faʻamaʻi eseese e faʻaosofia ai le gaosiga o le adrenaline ma isi hormones. Ona o lenei mea, o le gaosiga o mea e puipuia, e mafai ona faʻaitiitia ai le leo o le vascular system.
  4. O le atherosclerosis e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le galasticity o toto toto, e aliali mai papa. Ona o lenei mafuaʻaga, e mafai ona tupu ai le vaʻaia o le tino, vavae ma loimata, lea e mafua ai le faateleina o le tafe toto.
  5. O faʻamaʻi faʻamaʻi e taʻitaʻia ai le gitu pituitary, o foliga mai o ni manoa i luga o le gland, i nisi tulaga o se mea lelei, fausia. O le faateleina o le mamafa o se uiga masani ma se tasi.
  6. O le vavalalata o le afaina o le ogatotonu e mafua ai le vevela, lea e le gata ina faaosofia ai le faateleina o le mamafa, o le pito i lalo ma e faaopoopo i ai le tiga i le itu o lumbar. O se faʻamaʻi faapena e mafai ona faʻalavelave.
  7. O le 40-60 tausaga le matua o se mafuaaga taatele, talu ai ona i totonu o tagata ua suia le fausaga o toto toto. O le vaitaimi e faʻalagolago i le olaga.
  8. O le mamafa o le mamafa e mafua ai le faateleina o le avega i luga o le cardiovascular system, ua vave ona vaivai le muso ma ua atili ai ona faateleina le mamafa.

I le tulaga maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, e mafai ona toe faʻafoʻi masani i faʻamaʻi pe afai e te faʻaaogaina le mafuaʻaga, i se isi faaupuga, mai le faʻamaʻi, lea e mafua ai le mamafa o le 130 i le 90. O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri e masani ona tupu i tagata latou te tauaveina o latou tino mo se taimi umi pe ua matua mafatia lava, faʻalagonaina lagona, ma le le lava. I le avea ai o se tulafono, i le amataga o le toto maualuga, o faʻamaoniga e faasaʻoina e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau, ua lava lea e suia ai le olaga, meaai paleni ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

1 tikeri o le maualuga o le toto maualuga e masani ona leai ni uiga manino, o lona uiga e iloa ai le faateleina o le mamafa i le 130 i le 90 mm RT. Art. matua faigata. E le gata i lea, e le suia le tulaga o le soifua maloloina i le taimi o le tietie solofanua, ae i nisi tulaga, atonu e lagona e tagata maʻi:

  1. Paʻu i le ulu, e masani lava o le itu faaletino poo le pito i tua. O le faailoga e malosi atili i le taimi o taumafaiga.
  2. Tesea
  3. Paʻu o le fata, paʻu.
  4. Tineni, pogisa i mata.
  5. Faʻasologa o le moe, le mautonu.

Faatasi ai ma se foliga filemu o le maʻi, o le ulu e masani lava ona aliali mai ma e masani lava ona tupu pe a mavae le faaletino, lagona atuatuvale. Afai ole vaivai ole tino ole gasegase e vaivai, ole mamafa ile 130/90 mm Hg. Art. o le faʻaaogaina o le toto mai le isu e le faʻatea.

O nisi e talitonu o le togafitiga saʻo o le maualuga maualuga o le tikeri muamua, o le a leai ni aʻafiaga ma faʻafitauli. I le faʻatinoga, ei ai tulaga lamatia ma faʻamatalaga mo le 15% o faʻafitauli. I lenei tulaga, faʻaleagaina o le cerebral, fula, ma fatu fatuga e mafai.

Faʻatasi ai ma le lua maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma le mamafa faifaipea o le 130 i le 90, o le leai o se toto e mafai ona maua, o le mea lea, o nisi o totoga ma fusiua e le maua ni meaʻai, o nisi o tino e mate, ma totoga ua amata ona faʻaitiitia. Necrosis e taʻitaʻia ai i le stroke pe a leai se togafitiga.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le faagasologa o gasegase i le tino ua amata ona faalavelaveina. I nai tausaga, o foliga vaaia o:

O taunuuga leaga e mafai ona faia i le tulaga o le le manuia o galuega fatu ma le gaioiga. I le 1 tikeri o le maualuga o faʻafitauli faʻafitauli maualuga e foliga mai e seasea ona tupu, ae ina ia faʻaesea, e manaʻomia ona e faia le togafitiga talafeagai.

Faʻamatalaga

Faailoga o tonometa 130/90 mm RT. Art. e tatau ona maua e fomaʻi poto. O le suʻega e aofia ai i taimi uma, e faia faʻatolu 3 aso i le aso, i se tulaga toʻafilemu. Faatasi ai ma se tulaga maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, e faia e fomaʻi ia suega fale suesue o le a faamautuina ai mafuaaga tonu. Faʻaaoga mo lenei:

  1. Suʻega o le toto ma le urine.
  2. Faʻasalaina o totoga i totonu, e masani lava o le fatu ma fatuga.
  3. Renal arteriogram.
  4. MPA.
  5. Roentgenography.
  6. ECG

O le fomai e faatalanoa le tagata maʻi, ma iloa ai po oa vailaau e faaaoga. O isi metotia o le suʻega atonu e manaʻomia e fuafua ai le faʻamatalaga saʻo. A maeʻa lena mea, fai mai e fomaʻi se togafitiga togafitiga ma lona ala.

O le a le mea e fai i le mamafa o le 130 i le 90

Faʻamata mai o le faʻaauau pea o le 130/90 mm RT. Art. E taua le popole, aua o le faailoga lea o le tikeri muamua o le maualuga o le toto. I lenei tulaga, e tatau ona faʻaaoga vailaʻau pe'ā iai ni faʻatelega o le faʻamaʻi. O fualaau faasaina e faaaoga mo togafitiga. E vaevaeina i latou i ni vaega se 7, e aʻafia ai gaioiga o loʻo aʻafia ai.

I nisi tulaga, e mafai e fomaʻi ona fautuaina le faʻaaogaina o vailaau eseese o kulupu eseese i le taimi e tasi, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o fualaau faʻasaina ma faʻaitiitia ai a latou metotia.

Afai o le faailoga 130 i le 90 e tupu i nisi taimi, e le mafai ona faʻaaogaina vailaʻau, ae o le fomai e manaʻomia ona suʻesuʻeina. Faatasi ai ma osofaiga le tumau, e tatau ona sui lou olaga:

  1. Alu i totonu mo taʻaloga, faʻapea foʻi ma le faʻaumatia o paʻu faaopoopo.
  2. Aua e te alu i ni tulaga faigata, aua le popole i mea taufaaleaga.
  3. Suia meaʻai, faʻamalo pe faʻaitiitia le taumafaina o suamalie, gaʻo, falaoamata ma meaʻai mama.
  4. Tetee i vaisu.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻaaogaina togafitiga masani ma aganuʻu mo togafitiga.

Tomai faʻavae

Afai e maua le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, ona togafitia lea o vailaau maʻoti e le fomaʻi, e faavae i le tulaga lautele o le soifua maloloina, faamai faaopoopo ma tausaga. E masani ona faʻaaoga fualaau o vaega nei:

  1. ACE inhibitors. E fautuaina e faʻaaoga mo tagata mai le 40 tausaga le matua, o ia lea e masani ona tulai mai le mamafa ma malosi. Mo togafitiga, ua faatonuina ai Captopril, Lozap.
  2. Sartans. O lenei vaega o fualaau faasaina e mafai ona faʻafaigofieina le mamafa o le mamafa, o le laulau e galue i le aso atoa. Mo togafitiga faʻaaoga Telmisartan, Irbesartan.
  3. Beta-blockers, e aofia ai vailaau e taʻua o Anaprilin, Atenolol.
  4. Diuretics. Latou te faʻatagaina oe e faʻamaopoopoina fatugaʻo, faʻamalieina le fulafula. I le maualuga, Furosemide, Bumetanide ua faatonuina.

I le 1 tikeri o le maualuga o le toto maualuga, e seasea ona faatonuina e fomai ni vailaau ma fautuaina e faaaoga togafitiga faa-tagata, faatasi ai ma puipuiga.

Vailaau faʻapitoa

Faatasi ai ma togafitiga a tagata mo le maualuga o le toto, o le faʻaaogaina o sua fou e iloga. O le pata ma le sukalati e masani lava, lea e tatau ona ave i totonu o se tioata i taeao uma ao le i faia le taumafataga. E fautuaina foi e inu le lauti e faia mai i le sipuni o le rose po o le kesi. Ina ia faʻamalosia lelei le mamafa, e mafai ona e faʻaaoga lenei fua:

  1. Tasi le 100 kalama o cranberries, sasaa le mea e momoe i le vai ma tuu le kuka i luga o le vevela.
  2. A mavae le 5 minute faaopoopo le 2 tbsp. semolina ma kuka mo ni nai minute seʻia maeʻa le kuka.
  3. A maeʻa le mafanafana, faʻapipiʻi le sukalani ma faʻafefiloi ia mea.
  4. Consume 1 lepp. faatolu i le aso.

O le fua o loʻo faʻamatalaina e lelei atoatoa e avea o se faʻasologa mo tagata e sili atu i le 45 ma i latou e lamatia.

I le taimi o le maitaga, e mafai ai e le birch sap ona faʻasaʻo le mamafa. E tatau ona faia i totonu o se ipu tioata faatolu i le aso. O se auala tutusa tutusa o le faamaʻi o le ua, le ua.

Itupa ma tausaga

O le matua o le tagata, o le tele foi lea o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga i tua o le toto maualuga 130/90. Ae mo tamaitai ma alii, o mafuaaga mo lenei mea e eseese. I le tino o le tino, o le faʻaitiitia o le natura faʻapitoa i le va o le faʻafeusuaiga o hormones e tupu, lea e afaina ai le leo o le puipui vascular. O lenei mea e faʻamatalaina ai le fesuisuiai o le mamafa i le taimi o le maualuga o faʻamaʻi (maʻa, menopause). Faaopoopo i lenei lagona o tamaitai ma o le ata o le a atoatoa.

O tamaʻitaʻi ei lalo o le 40 e le masani i nei faafitauli pe afai latou te le faʻaleagaina le nicotine poʻo le ava. E sili atu ona fesootaʻi tagata i galuega faigata faaletino, e faigofie lava i le taumafa, e pei o mea uma e gaʻo, mea vevela, suamalie. O nei mea e mafua ai le vaivai o veins, arteries, ma le taʻitaʻia i le siama o le myocardial.

Mo faʻamalositino, o masani ai le maualalo o le toto maualuga o le toto masani, o lea o le faateleina o le toto maualuga i le 130/90 e faʻaalia ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga ma manaʻomia ai le faʻaogaina o le fomaʻi. O lenei mea matautia e iai se aʻafiaga i puipui o toto toto, lea e sili atu i le masani i taimi. O le leiloa o le elasticity e lamatia ai le malepelepe o capillaries ma le gasegase o le cerebral.

O le maualuga o luga o vaʻa ma foliga tutusa o papa atherosclerotic i luga oo latou puipui e mafai ona mafua ai le suʻesuʻeina o le mafaufau, fatu, fatugaʻo, e oʻo atu ai i le fatu fatuga, stroke, faʻalavelave faʻaletonu.

Toto

O le maualuga maualuga o le maualuga 130/90 e mafai ona faia mo fafine maʻitaga: toxicosis ma le faʻamaʻavaʻaina, fomaʻi o le fetal, se maitaga i le kiona, faʻalavelave faʻafuaseʻi, fanau mai vave. O le faateleina o le mamafa e faamatalaina i le faateleina o le maualuga o le faasalalauina o le toto ona o le atinaʻeina o le tafe toto. O fesuiaʻiga masani i le toto maualuga e afaina ai le tulaga o le tina ma le tamaitiiti. E le mafai e le tino ona fetuunai i tulaga fou, e manaʻomia le fesoasoani.

Mafuaaga o le Maualalo o Aafiaga

I le tulaga o se faʻasologa faʻasolosolo diastolic, tatou te masani ona talanoa e uiga i le lua, o le maualuga o le faʻamaʻi, pe a faʻalavelave le gaioiga o gaʻo aʻafiaga, o fatugaʻo poʻo fatu. E tupu lenei mea pe a:

  • toilalo o le fatu ma le edematous syndrome ma le faateleina o le suavai i totonu o le toto,
  • veinsose veins
  • atherosclerosis,
  • Nephritis o tupuaga eseese ma le atinaʻeina o le faaletonu masani,
  • togafiti
  • faamai pipisi
  • allergies.

O le tele o taimi, o le toto toto 130/90 o le muamua ma naʻo le faʻamaoniga o le osteochondrosis o le cervicothoracic spine faatasi ai ma le faʻamalosiina o le ogatotonu o le vertebral e le osteophyte ma le inflammatory edema, lea e mafai ona vaʻaia ai disse intervertebral.

Talu ai o le faʻateleina o le diastolic o faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai le tele o fatugaʻo, ona aʻafia ai lea o mafuaʻaga faʻale-tino:

  • popolega, pe a tumu le toto i le adrenaline, lea e faʻaosofia ai feeseeseaiga o le myocardial,
  • Ethanol inxication hangover
  • popolega faaletino
  • inu meaʻai caffeinated poo vai tannin
  • mono-diets.

O Nicotine o loʻo i ai se tulaga vavalalata i le va o le physiology ma togafitiga, talu ai e le mafai ona faʻaleagaina vascular damage e manaʻomia ai le faʻateleina o aʻafiaga o toxins (o le tasi puff o le a le aumaia se faʻaaliga faʻaleagaina).

Faailoga, faʻafitauli

Afai e le masani ona faʻamautuina faailoga o le toto maualuga 130/90, i foliga o oso, o lona uiga o le faailoga autu o le ulu o le migraine. E le gata i lea, o loʻo taua i lalo:

  • tinisitus
  • faʻaleagaina gaioiga vaaia, lua faʻaaliga
  • vevela, faʻalavelave faʻalavelave, faʻanoanoa,
  • puupuu le manava
  • totonugalemu i totonu ma le afu suamalie,
  • cyanosis o le tafatafa o le nasolabial,
  • lima paʻu, tamaʻi povi,
  • moe po o le le mautonu,
  • lagona o le lelava masani
  • tiga i tua o le sternum.

E sili atu le faigata o vaʻavaʻaleʻa, o faʻafitauli muamua na tupu i totonu ia i latou, ma o le numera atoa o faʻafitauli i le SBP / DBP = 130/90 e oʻo ile 15%:

  • thrombosis o toto toto o le ate, fatugaʻo, mafaufau, fatu,
  • fasipolo, fatu fatu, faʻamaʻi,
  • afaina o le tino, gasegase o le tino,
  • cardiomyopathies.

Afai e masalomia le maualuga o le maualuga, o le tonometry masani e tatau.

Faʻailoga

  1. fomaʻi talafaasolopito, suʻesuʻega faʻapitoa i tonometry,
  2. OAK, OAM, faʻataʻitaʻiga o le hormone,
  3. ECG (pe'ā tatau - Faʻataʻitaʻeta),
  4. Faatulagaina o totoga i totonu,
  5. toe maualalo,
  6. faʻamatalaga faʻasalalau,
  7. x-ray ata.

Ole togafitiga e mafai ona faaopoopo e se fomaʻi.

I le fale

O le faateleina o le tasi taimi le mamafa i le 130/90 faatasi ai ma le vave oso i le 90-100 pepe / minute faatasi ai ma se faaletonu o le soifua maloloina e mafai ona taofia e pei ona taua i lalo:

  • taoto i lalo, toʻafilemu, e mafai ona fufuluina i le vai malulu,
  • tatala se faamalama
  • e faigofie lava ona faʻamaʻi le tua o le ua, earlobes, 10-15 minute,
  • olo lima
  • teena uma gaioiga faaletino.

O le taimi lava e faigofie ai - mo se savaliga.

Isi togafitiga


Afai e le popole se tagata e uiga i le le mautonu le tiga, ona le faia ai lea o togafitiga faafomai faapitoa. E mafai ona e faʻaaoga isi auala i le fale.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaitiitia le toto maualuga 130/90 ma se faʻamalosi malulu (3-5 minute) i luga o le potu faʻapitoa. A maeʻa le faʻagasologa, e tatau ona e fuaina le mamafa, ma afai e le fesoasoani le metotia i le malulu, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe taumafai foi i isi filifiliga faʻasili.

Mo le puipuia, e le lava le faasaʻoina o fualaau faasaina:

  1. Iloilo lau meaʻai.
  2. E taua le 'ai o meaʻai o le fiber-rich.
  3. Vagana ava malosi.
  4. Taofi le ulaula.
  5. Aloese mai le le mautonu ma le popole.
  6. Aloese mai le taumafa tele o le kofe.
  7. Taʻitaʻi se soifua maloloina.

O nei fuataga e lava tele e faʻasaga ai le maualuga, faaleleia atili le gaioiga o le fatu ma toto toto.

I le laasaga muamua o GB, ua fautuaina e tagata atamamai e te aloese mai le faia o fualaau. Peitai, afai a maeʻa le 6 masina e leai ni suiga lelei, o le fesili o le faʻaaogaina o togafitiga faʻamaʻi malolosi.

Faʻatau togafitiga


Pe a oʻo mai foliga e pei o le toto toto i le ulu i le taimi o le tuluina o le tino, pe a amata ona vevela foliga pe "lagona le atoatoa" i le ulu, e fautuaina e fomai le aveina o Corvalol (inu pei o le tele o mataua o vailaau e pei ona faia e se tagata i le tele o tausaga) i se tuufaatasiga ma se papa maa Nosh-py.

Ae o loʻo i ai tulaga faʻapitoa pe'ā manaʻomia le faʻataunuʻuina o fualaau faasaina / 130 / 90-99. E moni lava lenei mea mo tagata mamaʻi ei ai se talafaasolopito o le:

  • O le maʻi suka.
  • Renal e le afaina.
  • Loto fatu.
  • Faʻi maʻi.

O vailaʻau e faʻamaonia pe a maʻi le maʻi ma e iai se mea matautia e lamatia ai lona ola maloloina. Ae ui i lea, o le faʻaitiitia o fualaau faʻasaina i le toto o tagata matutua ma le atherosclerosis e tatau ona faia ma le faaeteete, talu ai o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto e mafai ona faʻaleagaina ai le gaioiga o le cerebral.

O vaega nei o fualaau faasaina ua faatonuina:

  • Lua (ma le vavaeeseina o le lipid metabolism).
  • Gaioiga vaivai vaivai.
  • Sui faʻatasi ma se aafiaga agamalu.
  • Neurotransmitters.
  • Maoaʻi i nifo mālū.

Ina ia faʻamaonia le mamafa o fualaau faasaina ua faatonuina:

  • Beta poloka.
  • Angiotensin talipupuni o le talipupuni.
  • ACE inhibitors.
  • Faʻatoʻa poloka alalaupapa.

O faʻasalalau faʻalua ma le tolu faʻasalalauga e lua e sili atu ona lelei:

  1. Faʻailoga ACE e faʻatasi ma togafitiga.
  2. Faʻatoʻaga o le alalaupapa o le Calcium ma le initaneti ACE.
  3. Beta poloka ma mamanu.
  4. Diuretics, faʻatoʻaga o le ACE ma le faʻamaonia o le calcium.
  5. Beta poloka, tagata initeti ACE ma togafitiga.
  6. Beta-blockers, diuretics ma le poloka poloka o le poloka.

O se fualaau faapitoa ua filifilia taitoatasi. O le tele lava o taimi, o le tuufaatasiga o nei vailaʻau o loʻo faʻataʻitaʻiina (faʻasologa o togafitiga).

Faʻataʻitaʻiga faʻafofo tagata


O isi vailaau faʻasoifua maloloina o loʻo i ai se lisi lelei o fualaau faʻapitoa o togafitiga e fesoasoani e faʻamaonia ai faʻafitauli faʻaleagaina:

  • Kefir ma le faʻaopoopoga o le kinamoni. Inu 200 ml o kefir i aso taitasi, faaopoopo i ai se pine o le kinamona.
  • Peppermint Tea 1 tbsp mimiti mago e ave se ipu vai inu. Faʻaosooso 15 minute ma faʻaaoga i aso uma.
  • Paloni E faatolu i le aso, 30 minute aʻo le i ai se taumafataga, ia 'ai sina meaʻai laitiiti.

Laʻau faʻaulu ma teas e faʻavae i:

Le malosi 130 i le 90 - o lenei masani pe leai?

Pressure 130/90 mm Hg Art. e mafai ona mafaufauina o le faailoga muamua lea o nisi ituaiga o gaioiga i le tino. E foliga mai, o loʻo i ai se togafitiga o totoga i totonu e tatau ona totogi.

Ae ui i lea, e tatau ona vave faia se faʻasalaga:

  • afai o le matua o le tagata e sili atu i le 50 tausaga, ona oʻo lea i le 130 i le 90 o le mamafa masani,
  • pe afai ua matauina e se tagata le tumau 130/90 faatusa i lona soifuaga atoa ma e leʻi faia ni faasea, e mafai foi ona avea lenei mea ma mea masani.

O le mea moni, pe a fai na maua se teteʻe mo le taimi muamua, ma e iai ni faitioga faitioga (tiga i le ua ma malumalu, susu, faateleina le vaivai ma le vaivai, ma isi mea), ona 130 ma le 90 atonu o le maualuga maualuga o le maualuga tikeri.

E le gata i lea, o le siitia o le tasi taimi i le tele o numera e faigofie lava ona avea ma taunuuga o le atuatuvale, tele le malosi o le tino, pe na o se taunuuga o le vevela ma le malulu o le tau. O le mea lea, i le vaaia i luga o se toneteta 130/90 mm RT. Art., E le tatau ona vave atuatuvale, masalo o le mamafa e faʻasalalau pe a mavae sina taimi. Atonu o se mea sese lea i le masini poʻo le metotia mo le fuaina o le toto.

O na aʻafiaga mo nisi tagata e le mafai ona maua, ae o isi atonu e sili atu le leaga

130 i le 90 le mamafa i le taimi o le maitaga

O le mamafa i le taimi o le maitaga e tulaʻi mai i le tele o taimi, talu ai o le taimi lenei o le mamafa o le mamafa i luga o le tino atoa: o le isi toto maualuga ua aliali, lea e tatau ona pamu i le fatu. O le tino o se fafine maʻitaga e galue i tulaga sili atu ona ogaoga nai lo le taimi muamua. Ae ui i lea, o le eseesega i le va o le mamafa i le muamua ma le lona tolu o tupe e le tatau ona faamaumauina e le silia ma le 20 mm RT. Art.

I soʻo se tulaga, o suiga uma i le mamafa e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi, aua o le maualuga o le toto maualuga pe, i se isi itu, o le soliga o le tagata lava ia e mafai ona afaina ai le tamaitiiti ma le tina.

Mo le puipuiga, e mafai ona e fautuaina:

  • faʻaitiitia le faʻavaivai
  • tuʻuina atu pea le avanoa i le ea fou ma tausia se mafanafana lelei i le potu,
  • le aofia ai le tele o gaoioiga faaletino,
  • lelei ma paleni mea taumafa,
  • suʻesuʻega faafomaʻi masani.

Le malosi 130 i le 90 le mea e fai? Faʻasolo Metotia

Le mamafa 130 i le 90 - e le o se tulaga taua lea, lea e masani lava ona faigofie ona mafai ona faasaʻo. E mafai ona e faʻaitiitia le vailaʻau e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. E faʻalagolago lava i le mafuaaga patino, le tulaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi ma ona fua faʻataʻitaʻiga. Mafaufau i filifiliga faʻaitiitia le mamafa.

E tatau ona amata le togafitiga o vailaʻau pe a vave ona atiaʻe le maualuga o le toto maualuga, ae o le tulaga e matu ¯ a faateteleina.

O le a le mea e fai pe a fai o le mamafa e 130 i le 90?

O le tali i lenei fesili e sili ona tuʻuina atu e le fomaʻi o le tagata maʻi. E masani lava, o fomaʻi i ia mataupu toʻafilemu e faatonuina:

  • vaivai mamai
  • statins (faʻatasi ai ma le faʻafefeteina o le lipid metabolism disorders)
  • vailaʻau faʻasaina i nai tootoo:
    • angiotensin faaliliuina tagata inhibitors o le enzyme,
    • peta blockers,
    • kesi o le kesi,
    • angiotensin avetaavale,
  • tamaʻitaʻi agamalu.

E le tatau ona e auai i fualaau oona lava i fualaau faasaina, talu ai o loo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o se tulaga fesuisuiaʻi - mafaufauga (maualalo le toto). Tuu atu i le fomaʻi e filifili le vailaʻau ma fuafua le fua sili ona lelei.

E faapefea ona faʻaititia le mamafa o le 130 i le 90 i le fale?

Muamua lava, e tatau ona e toʻafilemu. Masalo o le mea tonu lea o le atuatuvale.

Afai e le fesoasoani lenei mea, ona faʻaitiitia lea o le mamafa i le fale, e tatau ona e faʻalatalata atili:

  • sui lou olaga. Faʻafiafia atili, savali i fafo, talatalanoa ma tagata lelei. Taumafai e faʻamalosi tino
  • mataʻituina lau meaai ma le mamafa. Iloilo le meaai. Atonu e tele le masima, suka poo le kofe malosi. Faʻaopopo nisi fualaau faisua ma fualaau faisua, e aofia ai meaai falai ma ulaula. Afai e sili atu lou mamafa o le tino, taumafai e faaitiitia i le tele e mafai ai,
  • lafoai ese amio leaga. Ua e manaʻo e taofi le ulaula mo se taimi umi? - O le taimi! Ma le ava malosi e tatau ona lafoai. Ae, o le soifua maloloina e sili atu le taugata
  • malupuipuia se malologa ma se moe lelei. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le atuatuvale, ma, i se tulaga lautele, lagona sili atu le lelei. O le 8 itula o le moe e iai sona puipuiga i le cardiovascular system,
  • taumafai massage.O le massage o le uamea o le ua e talia lelei le faʻaitiitia o le mamafa. Ma e masani ona ia aveeseina se maʻi tiga.

A faʻaaogaina nei fautuaga, e le tatau ona i ai se faʻafitauli i le mamafa o le 130 i le 90. O suʻesuʻega faafomaʻi faifai pea ma se olaga faʻaleleia o le a puipuia mai le maualuga maualuga mo se taimi umi.

Muamua tusia 2018-02-16 13:21:17.

Laulau e faʻaogaina i le maualuga o le diastolic

Vaega, suiE faapefea ona latou faia
Avanoa Inhibitors: Benazepril, Lotensin, SpiraprilFaʻaitiitia le toto maualuga, puipuia le oso fatu, taʻavale, alu lelei ma isi fualaau
Beta-blockers: Carvedilol, LabetalolFaʻamaulalo le faʻamaulalo, faʻaoga ma le faʻaeteete i togafitiga o fatugaʻo
Calcium Antagonists: Nifipipine, Felodipine, DiltiazemO le gaioiga e tali tutusa, faʻaaogaina ma le magnesium
Sartans: Telmisartan, Valsartan, EprosartanFaʻaitiitia le faʻamalosi, ia i ai se aʻafiaga faʻaleagaina

O le diuretics, sedatives, faʻaopoopo e faʻaaogaina i luga o le fautuaga a le fomaʻi pe a manaʻomia. O togafitiga faʻapitoa e le aoga, e faʻaaoga pe a uma le togafitiga autu i le ituaiga o diuretic ua saunia ma le faʻamalosi.

O le a le mea e fai i le toto maualuga

E le mafai i taimi uma ona fua fua faitau pe afai e leai se tonometa i le fale. I lenei tulaga, e tatau ona e taulai atu i faailoga masani. E masani lava i le taimi nei o le ulu e afaina ma o le mimiti pe lagona e se tagata se malaise aoao. Afai ei ai se masini faʻapitoa, ma e faʻaalia ai se mamafa o le 130/90, e sili ona lelei le taumafai e faʻaitiitia i le faʻamafanafanaina o le ua i se pipiʻi o le aisa poʻo se solo susu.

A maeʻa lenei faʻatulagaga, ona fai lea o fua fou i se tulaga o le nofo ai ina ia i ai le lima i luga o se tulaga mafolafola. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga masani, e tatau ona e alu i le ofisa o le fomai e saili po o le a le fualaau e tatau ona e inuina. O le tele o fomaʻi e fautuaina oe muamua e taumafai e faʻaitiitia le toto maualuga e aunoa ma fualaau oona:

  1. Alu mo meaai paleni.
  2. Faʻaliliu le ava malosi ma ulaula, taʻitaʻia se olaga ola maloloina.
  3. Faʻaitiitia le ono faʻafitauli.
  4. Inu se vaega o mea laiti i luga o laau, tina talafeagai tina, hawthorn, valerian.

E 130 i le 90 masani?

Faʻapena - ioe, saʻo. A e ui i lea, e manaʻomia e le tasi ona fausia i luga o se vaega atoa o mea taua o le natura: age, ituaiga, meaʻai, le i ai o masani leaga, maʻi o le somash, o le galue masani o le toto maualuga i se tagata maʻi faapitoa, galuega faapolofesa, endocrine, neurological and nephrological position, physical and further on the list.

E tatau ona e mafaufau i nei mea uma i auiliiliga.

O le matua o le tagata gasegase, o le maualuga atu lea o le maualuga o le toto maualuga, e aofia ai se uiga eseʻese. O le faʻasalalauga i le faʻavae o le PD assessment e itiiti ifo i le masani, ae mafai foʻi.

O le mafuaʻaga e tele lava ina taʻoto i le tele o suiga i le tino matua: gasegase, ma le tino, ma le gasegase toto.

E taua le faatumauina o le tino i se tulaga soifua maloloina e ala i le tagofia o vailaʻau ua faatonuina e se cardiologist, ma i soʻo se tulaga tau taaloga, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O aʻafiaga i le va o le 130 i le 90 i le tupulaga talavou i le vaitaimi o le auga tupulaga (10-19 tausaga) o se faailoga masani. O laʻititi maualalo ma faʻapuupuʻu faʻapitoa i le 160 i le 100 ma o se eseesega ese i le va o le maualuga ma le maualuga o le toto maualuga e mafai foi.

O le mafuaʻaga o lenei mea o le toe faʻaleleia o meaola o le tino: O le faʻatupulaʻia o androgens poʻo estrogens e faʻatupulaʻia (i le sili atu ona lelei), o le natura o hemodynamics (o le toto toto i totonu o vaa) e sui.

E mafai e se tasi ona tautala e uiga i se fesuiaiga o togafitiga pe afai o loʻo i ai se faʻaauau pea, faʻaʻumiʻumi umi poʻo le faʻaitiitia o faailoilo e ese mai le faasinomaga e sili atu ma le 10 iunite.

  • Paulo I fafine, o le toto maualuga e sili atu le maualuga nai lo alii. Pulse e aofia ai. O le mea lea, o sui o se afa malosi o tagata soifua e sili atu ona faigofie i lalo ifo PD. E ui o lenei e le o se manatu.
  • Meaai. O le taumafataga e tele sona sao. O le leai o se faʻamalosia o le lisi, faatasi ai ma se aofaiga maualalo o meaai fou ma polotini, o loʻo aʻafia ai. E ono faʻapea foi o le tagata gasegase e faʻaaogaina sina masima (o le sili ona lelei o le konitela i le aso e 12 grams pe laʻititi ifo foi). O le hypovitaminosis ma le le lava o mea e afaina ai le tulaga o le cardiovascular system. Faʻamatalaga o le 130 i le 90 e mafai ona faia se faʻataʻuaiga faʻatau ma le tagata maʻi: faʻavaivaia i le taimi sese, ma faʻasologa o meaʻai, ma e oʻo lava i faʻaosoosoga o le fatu, e mafai ona faia i tua o se taimi umi o le le atoatoa po o le CHD. E oo lava i tagata maloloina e fautuaina e asiasi i le ECG ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga. Afai e manaʻomia, alu i se cardiologist mo se faʻatalanoaga.
  • Aga masani leaga. E manino lava o loʻo tatou talanoa e uiga i le ulaula tapaa, faʻaaogaina o ava malosi ma le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi (fualaau oona). O ia mea uma e oʻo atu ai i le faʻamalosia o le maualuga o le faʻasolosolo ma le mamafa. O nisi taimi o suiga taua e faʻaumatia ai le tino i se mataupu o masina ma se tagata e liliu mai i se soifua maloloina ma tumu i le mana i se tagata matua vaivai. O le musuina o masani leaga o le a sili atu ona lelei.
  • Le masani ona galue i le toto. O loʻo iai i le lautele o le 10 mm Hg i itu taʻitasi (systolic and diastolic) o faʻatatauga ole WHO. O mea uma e sili atu o se faʻaaliga o le maʻi. O se suʻesuʻega ma togafitiga faʻapitoa e manaʻomia ile vaavaaiga a tagata tomai faapitoa. O mataupu faʻalavelave e tuʻuina atu i feutagaiga ma e manaʻomia ai le faʻatinoga o vaega.

  • Galuega faʻapolofesa. O tagata maʻi o loʻo faʻaaogaina i totonu o matata uʻamea i le gaosiga o masini e sili atu ona faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, ae i se tulaga maualalo. E le mafai ona manatu lenei mea o togafitiga. E uiga i se auala faʻafefea e puipuia ai faʻafitauli faʻafitauli cardiogenic.
  • Tulaga o le Nephio, neurological ma endocrine. O le leaga o le talafaasolo- pito lautele, o le maualuga atu lea e ono mafai ona suia ai suiga o le toto. I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa e uiga i faiga faʻavalevalea lea e faifai malie, mo le tele o tausaga, e faʻavaivaia ai le tino o le tagata maʻi.

O aʻafiaga o le tino o aʻafiaga o aʻafiaga e suia

I le faaopoopo atu i le ua uma ona taʻua, o mafuaʻaga nei o le mamafa 130 / 90-95 e mafai ona iloga:

  • Gestation. I le taimi o le maitaga, ua faatuina ai se nofoaga faapitoa, o ia e nafa ma le faatonutonuina o galuega a le tino ao faagasolo le vaitaimi o fetuunaiga. O le gasegase o le hemodynamics ma le vascular ua faʻalavelaveina foi. E tatau ona amanaia lenei tulaga pe a suʻeina tamaitai "i se tulaga manaia." E fautuaina e faapea o tagata gasegase i faitauga o le tonometer faitauga e tatau ona suʻesuʻeina e le aunoa. Uluai suʻesuʻega o le ki i le tausia o le soifua maloloina o le tina ma le tama.
  • Suiga o le tau. O se taunuuga o le feoai solo i le paneta (malaga pisinisi, taimi malologa), o le tagata maʻi e maua ai o ia i tulaga eseʻese: o le ea, vevela ultraviolet radiation, satuga o le ea ma le okesene ma i lona tulaga lautele, o le vevela, vevela. Ua i ai se suiga. E mafai ona tumau mai le 1 aso i le leai o se mea. I le tulaga mulimuli, o le tau e manino le le talafeagai mo le tagata. E talafeagai le mafaufau e uiga i le siitia.
  • Manatu malosi, faaletino ma le mafaufau-faalogona lagona. E afaina ai le gaosia o le tele o catecholamines ma corticosteroids. E i ai lo latou aʻafiaga maualuga, ae o isi vailaau (faʻatau) e faʻaititia le maualuga o le toto. O loʻo i ai se ata faʻapitoa falemaʻi.
  • Faʻaaogaina umi o fualaau faʻamalosi. E le mautonu. Filifiliga sese e le fomaʻi lava ia e afaina ai foi. O taunuuga e le mafaamatalaina, atonu o se pa'ū i le mamafa o le mamafa.

O le mea moni, o le tele o mea faʻale-tino, e tusa ai ma fuainumera eseese, e oo atu i le 30-40%. O isi mea uma lava o filifiliga faʻaleaga.

Faʻailoga faʻapitoa

E tele naua tele. Faatasi ai ma faʻamaʻi e mafai ai ona i ai le pa'ū o le toto maualuga:

  • Faʻaleagaina o faʻamatalaga faʻapitoa. E aofia ai le osteochondrosis o le tui vavalaʻau ma isi faʻamaʻi pipisi, e pei o le le atoatoa o le tino. Faʻamatalaga ma faasaʻoga e ala i le tusi faʻaaoga ma togafitiga faafomai.

  • Faʻaauau pea le faʻaauau pea o le gasegase o le toto poʻo se faʻaitiitia o le taofiofia o le toto. E tuʻufaʻatasia ma se faʻasalaga mausali o hemodynamics (faʻafefe toto e ala i laʻau ma veins) ma le faʻafetaui o le tino i mea fou. O se taunuuga o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaonia, o le soliga o le faʻatonuga faʻamaonia e tupu. O le mea lea, e tatau ona faʻaitiitia poʻo le faʻaopopoina o faʻataʻitaʻiga ma le faʻaeteete tele, e aunoa ma ni faʻatauvaʻa ma le soona faiva.
  • Hypothyroidism Le lava o hormones thyroid i totonu o le toto. E aʻafia i le tele o faʻamaoniga, ma o laʻititi laʻititi i le toto maualuga e le foliga taua tele. O le taʻeina o se faiga faapena e faigata, pe a le mafai.

  • O le maʻi suka. O se faʻafitauli faʻapitoa o loʻo faʻaleleia e mafua mai i le le lava o le inisalini poʻo le faateleina o le tetee atu i lenei vailaau i totonu o fatu ma okeni. E manaʻomia ai togafitiga faigata i le olaga atoa ma le faʻataʻitaʻiina e se vaega atoa o tagata tomai faapitoa: nephrologist, neurologist, endocrinologist ma cardiologist. O le leai o togafitiga e faʻamaonia ai le amataina o aʻafiaga leaga i le olaga ma le soifua maloloina o le tagata maʻi. E aofia ai le tauaso, gangrene, faʻalavelave fatu. E le mafai ona faʻatuai se asiasiga i se fomaʻi.
  • Faʻafitauli faʻapitoa. O ituaiga e sili ona taatele: o le vevela o lala o le aorta, o se togafiti i totonu o puipui o totoga o le toto, atherosclerosis (togiina o le cholesterol poo le vavalalata faifaipea). O se umi umi o faʻamaʻi e fesoʻotai ma se maualuga maualuga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. O fatugaʻo, loto, faiʻai, ma le faʻapitoa o le cerebral lautele e masani lava ona aʻafia.
  • Paʻa, fatu fatu ma vaitaimi o le toe faʻaleleia pe a uma faʻafitauli faʻafuaseʻi. Faʻaiʻu i suiga tetele i le toto. E masani lava mo le 3-4 masina muamua. Ae e manaʻomia ona e matauina e le aunoa le tagata maʻi. Mo le tolu vaiaso muamua i se falemaʻi, ona e sau i fafo, tasi i le 2 vaiaso poʻo le masina.

O se aʻafiaga o le 130 i le 90 o lona uiga o loʻo i ai se faʻalavelave faʻapitoa poʻo se mea faʻapitoa. I le faaiuga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se fesuiaiga o le masani. E le fautuaina e inu soo se vailaʻau e faʻaititia ai faʻamaumauga seia oʻo ina faamanino le tulaga.

O afea e tatau ai ona vaʻaia se fomaʻi?

I soo se taimi i la tatou pule faitalia. O se suiga i le soifua manuia ua uma ona iloiloina o le faavae mo se suʻesuʻega i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

E le gata i lea, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi pe a fai o le tasi o mea nei e tupu:

  • Ootia. Ae maise lava, e leai se mafuaaga. Faʻalagolago i le tyukanie i tua o le ulu ma le vaega ole malo. O le taimi e pasi ai, lea e le mafai ai ona faʻafesoʻotaʻi ma se migraine tulaga.
  • Vertigo. Tesea e oʻo i le leai o se faʻaoga i le avanoa. Aemaise lava, o le faʻaaliga e tulaʻi mai i se talaaga o faʻafitauli pipisi i totonu o le faiʻai. E le manaʻomia le faʻamalositino faʻamaʻi ma le le atoatoa o le tino.
  • Naua, vili. E tele taimi i le aso e aunoa ma le faamamaina o le tulaga lautele, e pei o le tulaga i le oona. Neurological foliga faʻalauiloa.
  • Vaavaaiga vilivili. O loʻo faʻaitiitia le iloa o le lanu, ua le lelei le gaioiga vaaia, ua mafai ona maua le gasegase (vaega o le leai o se faʻaaliga).
  • Tineni, faʻalogologo le tumau.
  • Tauvalea, vaivaiga, ita, leai se mafuaʻaga osofaiga.
  • Talosaga tifaga i totonu o le pusa.

O faʻamaoniga ia e iloagofie ai le faʻafitauli o le toto. Latou te le malamalama i le natura, o lea e le mafai ai ona taʻua i latou o masaniga mo se faʻamaʻi faapitoa. E manaʻomia le faʻamaʻi eseese.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O auala mo le suʻeina o tagata mamaʻi ma le mamafa o le mamafa o le mamafa o le tulaga masani; o le tele o vaega, o le faafitauli e maua i auala masani. Faʻatautaia o tagata gasegase e faia i lalo o le vaavaaiga a le cardiologist.

  • Se suʻesuʻega i le mataupu o faitioga, o latou umi ma le natura. Manaomia mo le vave faʻaaogaina o faʻamaoniga.
  • Talafaasolopito. E aofia ai le aiga. O sina vaeluaga laitiiti i le va o le toto maualuga e leʻo faʻaalia ai mafuaʻaga.
  • Fuataga o le toto maualuga ma le AP i fuainumera faigofie.
  • O le siakiina o Holter i aso uma e faʻaaoga ai le siakiina vave o le toto maualuga.

  • Iloiloga o le mamafa o hormones i totonu o le toto (i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist).
  • Faʻamatalaga lautele o vailaʻau fesoʻotaʻi vavave, biochemistry.
  • Suʻega faʻapitoa o le urine.
  • Electrocardiography ma suʻega mamafa. O loʻo faʻatinoina i le taimi tonu, o faʻamaumauga uma o loʻo tuʻuina iinei ma i le taimi nei. E manaʻomia le faʻaeteete, talu ai o faʻafitauli e ono maua i tagata gasegase i se faʻagasologa o maʻi o le cardiovascular system.
  • Echocardiography. Faʻamalosi o le Ultrasonic mo le fuafuaina o faafitauli ma le fausaga o le okeni muscular.
  • Iloiloga o le neurological and nephrological status (auala masani).
  • Faʻamatalaga o fatuga ma mea e le fiafia ai.
  • Faatulagaina o vaa.
  • Angiofia.

E lava lenei mea i totonu o le tino, e taua le aua nei misia le taimi mo le siama. O isi metotia e mafai, e faʻalagolago lava i le lavelave o le tulaga.

Talosaga togafitiga

E mafai ona manaʻomia se togafiti togafitiga i le tulaga o suiga faʻaleaga. I le avea ai o se tulafono, o le 130 i le 90 e seasea lava ona mafua ai le le toʻa i le maʻi, e ese mai i le va o le mafaufau.

O taimi o le tino e le manaʻomia ai le faasaʻo. O metotia masani o togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e faʻamalosia ai faʻatasi ai ma vailaʻau. E tatau ona faʻamaonia faʻamaonia mea uma.

O suiga o le soifuaga o le a avea ma se fuataga faaopoopo o le togafitiga o le soifua maloloina ile faafitauli.

O le a manaʻomia ai le tofiaina o se taumafataga faapitoa faatasi ai ma fuainumera faʻamalamalama o polotini, gaʻo, gaʻo, masima, vai. O le mumusu o le ulaula ma le ava o le a avea foi ma fesoasoani lelei i le foia o le faafitauli.

Faʻaalia i tulaga uma. Afai e le manaʻomia se togafitiga faapitoa, o le faʻamautuina o le toto maualuga e maua i le 100% o mataupu e aunoa ma le fesoasoani a se fomaʻi.

O faʻalavelave faʻapitoa e faasolosolo malie atu, lea e manaʻomia ai togafitiga talafeagai. O le faʻaaliga e faʻalagolago i lenei:

  • Faʻamatalaga taua: amataga vave o le faʻaalia, talavou, leai ni faʻamaʻi pipisi.
  • Taunuʻuga leaga: tausaga faʻapitoa, teteʻeina o le tulaga, o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi i le talafaasolopito.

O le mamafa o le 130 i le 90 e masani lava ma le mafuaʻaga faʻapitoa o le tulaga. Faatasi ai ma togafitiga e mafua mai i le cardiological, endocrin, neurological ma nephrological talaʻaga, o mea uma lava o le faʻafeagai.

O faʻatalanoaga ma se tagata poto faapitoa e manaʻomia, e sili lava aʻo leʻi amataina le uluaʻi faʻamaoniga ma le faʻaleagaina o le tulaga.

Togafitiga o loʻo faia i totonu o le tino. E le mafai e le tagata lava ia ona fuafua le tuufaatasiga lelei o vailaʻau. O le faʻaleagaina o le soifua maloloina e lelei.

Tuua Lau Faamatalaga