Fomu lima-lua mo le maʻisuka i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

Afai e feagai se tagata ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 2, o lana meaai e suia tele. O meaai e tatau ona maualalo le carb. Aua e te popole ma o le taimi nei o ipu uma o le a minoi ma tautau. Leai lava, o le lisi o meaai faatagaina e lautele ma mai ia mea e mafai ona e kuka suamalie, ma sili atu ona taua, meaai lelei.

O le mea autu i le togafitiga o le masani lea o le toto suka. O se lisi filifilia lelei o le a fesoasoani e faʻaititia le kulūkose ma o le a laveaiina ai se tagata mai le aveina o le suka-lowering tablets. O oloa e filifilia i le glycemic index (GI) ma le kalori content.

Mo le "sugar" amataga o lenei tusiga ua tuuto foi. O loʻo faʻamatalaina le faʻamatalaga o le GI, i luga o lenei tulaga ua filifilia oloa mo le sauniuniga o vasega lona lua. Ua tuʻuina mai foʻi le tele o fua mo le maʻisuka - aano o manufasi, fualaʻau ma pata.

GI meaʻai lua

O le endocrinologist na te tuufaatasia se meaai o le maʻisuka e tusa ai ma le laulau o le GI, lea o loʻo faʻaalia i numera numera le aafiaga o se oloa faapitoa i luga o le toto maualuga o le kulukose pe a uma ona faʻaaogaina.

O le kuka, o lona uiga, o le vevela o togafitiga, e na o sina siʻitia o lenei faailoga. O le tuusaunoaga o kāloti. O fualaau faisua fou o loo i ai se faailoilo e 35 iunite, ae ua tumu i le 85 iunite.

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le taumafataga e maualalo le GI; o le averesi e faatagaina e avea o se tuusaunoaga. Ae o le maualuga o le GI e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia ma faʻalavelaveina ai le gasegase o le faʻamaʻi, mafua ai faʻalavelave i totoga taulaʻi.

GI e vaevaeina i ni vaega se tolu, e aofia ai:

  • e oo i le 49 - maualalo
  • e oo atu i le 69 iunite - ala,
  • silia ma le 70 PIECES - maualuga.

I le faaopoopo atu i le GI, e taua le taulaʻi atu i mea taua o caloric o meaʻai ma mea o loʻo i totonu o le cholesterol leaga i totonu. O nisi meaʻai e leai ni a latou meaʻai, e pei o le paʻu. Ae ui i lea, e matua faasaina i le maʻisuka, ona e maualuga i le kalori ma e aofia ai le cholesterol leaga.

E tatau ona e iloa o le faiga o kuka e mafai ona faia i na o auala:

  1. mo se ulugalii
  2. matala
  3. i totonu o le microwave
  4. i luga o le meaʻai
  5. i le ogaumu
  6. i se fai kuka taofi
  7. faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le vai.

Pe a filifilia meaai mo vasega lona lua, o le mea muamua e tatau ona e gauai i ai o le GI, ma e le tatau ona e faʻamagaloina le taua o caloric.

Meat faʻalua vasega

O aano o manu e tatau ona filifilia lean, aveese le gaʻo ma le paʻu mai ia. E leai ni vitamini ma minerale e taua i le tino, na o calorie ma cholesterol.

E masani lava, e filifili e tagata ma filifili le susu, ma le amanaia isi vaega o le tino. O lenei mea e sili ona sese. Ua faamaonia e saienitisi mai fafo e aoga tele mo le maʻisuka e ai ai vae o moa, ma aveesea le gaʻo totoe mai ia i latou. O lenei aano o manu e mauoa i le uʻamea.

I le faaopoopo atu i aano o manu fasi, e mafai ona aofia ai i le taumafa ma le faʻamalosi - ate ma le laulaufaiva. Latou te fufulu, kuka ma kuka i pi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o aano o manu ma mea nei e mafai ona faatagaina:

  • moa
  • vela
  • lapisi o lapiti
  • salu
  • toso
  • moa ma le ate fof,
  • lafumanu.

E le gata i sauniuniga a le fale, e faʻapipiʻiina i lalo meaʻai, ona o le paʻu ma le gaʻo ua faaopoopo i le faleoloa. Mo le saunia o cutisi i pulou o le a e manaʻomia:

  1. aniani - 1 pc.,
  2. musika - 150 kalama,
  3. moa moa - 300 kalama,
  4. tasi laʻau o le kalaka
  5. tasi fuamoa
  6. masima, eleele lanu uliuli e tofo ai,
  7. falaoa.

Faʻasalaina faʻasalaga puʻu ma aniani, fufulu i totonu o se umu seia faʻasua, masima. Faʻafefiloi aano moa ma le fuamoa ma le kalama na pasi atu i le lomitusi, masima, pepa ma faʻafefiloi lelei. Tulusi pepa mai meaʻai aano ma tuʻu faʻataʻamuʻu maso i le ogatotonu.

E tasi le tipi e iai le sipuni o le faʻatumu. Tipi pito o patties ma taʻavale i falaoa. E taua le taulaʻi atu o le falaoa e sili ona lelei na o latou lava, o le sasalaina o le falaoa o le falaoa i totonu o se mea e sili ona lelei.

O le suauu e fai ma foliga maualuga i luga o le olive, suauu ma le ufiufi i pepa. Pipi i totonu o se oveni muamua i le 180 ° C mo le 45 minute.

O meaai taumafa mai le ate moa e tatau ona i ai i le tele o taimi i le vaiaso ile lisi ole maʻi. Lalo o se fua mo le ate i tamato ma saulaʻau fualaʻau.

  • moa moa - 300 kalama,
  • aniani - 1 pc.,
  • tasi tamai kālati
  • tamato tomati - 2 sipuni tele,
  • moa fualaʻau - 2 sipuni tele,
  • vai - 100 ml
  • masima, eleele lanu uliuli - ia tofo.

Fuʻu le ate i le pusa i lalo o le tapuni seia faʻama. Oti tipi i afa mama, kāloti i ni ogalaau tetele. I le auala, o lenei tulafono taua e faatatau faapitoa lava i kāloti. O le telē e tipiina le fualaau faisua, o le faʻaitiitia o le GI ole a.

Tasi Karoti ma aniani seia oʻo i le enaena auro, faʻaopopo vai ma tamato, pepa, faʻanatinati ma faʻapipiʻi mo le 2 minute i lalo ole tapuni. Ona faʻaopopo lea o le ate ma faʻapipiʻi le isi 10 minute.

O lenei ipu e lelei tele ma soʻo se pata.

Cereals vasega lona lua

O Porridge o se punavai o le tele o vitamini ma minerale. Latou te faʻamamaina le tino i le malosi, ma mo se taimi umi e maua ai se lagona o le nofo fiafia. O cereal taitasi ei ai ona lava lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, palesi palesi, o loʻo i ai le GI sili ona maualalo, o loʻo aofia ai le tele o vitamin B ma le tele o elemene.

Pe a filifilia ni gaʻo, e tatau ona e faʻaeteete, pei o nisi oi latou e maualuga le GI. O kuka uma lava e kukaina e aunoa ma le faaopoopo o le pata. E mafai ona sui i fualaau faisua. E tatau ona maitauina le saunia o le falaoamata, ma faʻaititia le GI.

E mafai ona kuka i le tele o auala - i fualaau faisua, moa, aano o manu ma fualaau mamago. E le gata o loʻo tuʻuina atu ia latou aʻoga lona lua, ae pei foi o uluai vasega, faaopoopo i soupeti. E sili atu le faʻaaogaina i le aoauli ina ia mafai ai ona faʻamamaina le tino. O le aso o le falaoʻo o le 150 - 200 kalama.

Laʻau faasaina mo vasega lona lua ma le GI e oʻo atu i le 50 PIECES:

  1. karite karite
  2. buckwheat
  3. penina penina
  4. oatmeal
  5. lanu enaena
  6. suauʻu kuka i luga o le vai.

E fautuaina foi e fomaʻi i nisi taimi le sauniuni o le falaoa, e ui o lona GI e 70 iunite. O lenei filifiliga e tauamiotonuina, aua e tele vitamini o loʻo i ai.

Talu ai o le karite penisina o se taʻitaʻi i cereals mo le maʻisuka, o le fua mo lana sauniuniga o le a muamua tuʻuina atu. Mo penisina palesi i pulou, o mea nei e manaʻomia:

  • karite - 200 kalama,
  • musipolo, sili ona sulu - 300 kalama,
  • aniani lanu meamata - tasi pulou,
  • olive suauu - 2 sipuni,
  • masima, eleele lanu uliuli - ia tofo.

Fufulu le karite i lalo o le vai tafe ma kuka i le vai salima mo le 40 - 45 minute. Ona taoto ai lea i totonu o se mea e teu ai meaola. Faʻaopoopo le tasi sipuni sipuni o le suāuʻu manogi

Aumai 'auʻamu i totonu o faga ma fry i le suāuʻu fuālaʻau, i luga o le vevela vevela i lalo ole tapuni mo le 20 minute. Ona faʻaopoopoina lea o aniani aniani, masima ma le pepa, faʻafefiloi lelei. Simmer i luga ifo o le vevela vevela, faʻamalosi pea, mo le lua minute. Faʻafefiloi le faʻafefiloi o mushroom sauniuni ma le pale tila.

O lea ituaiga ipu lona lua e mafai ona faʻatagaina i soo se taumafataga - taeao, aoauli po o le 'aiga muamua.

Aʻoaʻoga o iʻa ma iʻa

O iʻa ma iʻa taumafa o se puna o le maika. O le taumafaina o ipu mai ia oloa i le tele o taimi i le vaiaso, o le maʻisuka o le a salu ai le tino ma se aofaiga o fuamosa ma isi elemene aoga.

O iʻa o se puna o protein e faʻamalosia ai le tino. E taua tele e faapea, o le protein mai iʻa ma iʻa e sili atu ona manaia nai lo mea e maua mai i aano o manu.

O lea la, o meaai autu mo le maʻisuka ituaiga 2 o ni fualaʻau eseese ma iʻa. E mafai ona kuka, kuka i totonu o le ogaumu po o le tao lemu.

Aʻai Maualalo GI ma Seafood:

Lalo o se fua mo le pilaf mai le enaena enaena ma le gaogao, lea o le a le gata o se tafaoga masani o aso taitasi, ae teuteu foi se laulau malo.

O mea nei o le a manaʻomia:

  • lanu enaena - 250 grams,
  • gaogao - 0.5 kilokalama
  • tasi le moli
  • olive suauu - 4 sipuni,
  • tasi lemoni
  • o ni nai laʻau o le kalaka
  • eleele chili
  • nisi o almond leaves
  • se fusi lanu lanumeamata,
  • susu yogurt - 200 ml.

Fufulu laisa enaena i lalo o le vai tafe ma tuu le vai. Suauu olive olive i totonu o se apa, faaopoopo le suka, falai mo le tusa ma le minute, faʻaauau pea, faaopoopo masima ma sasaa 500 ml vai. Simmer i luga o se afi tapunia seia oʻo ina uma le vai.

Taʻu le gaogao ma fulu i itu uma e lua. Uu le moli mai le oona (o le a manaomia mo le saumalie), aveese le ata mai le pipi ma tipi i totonu o ni ogalaau tele. Lave le pusa, tuu i totonu o le moli moli, lanu almond ma okoti aniani lelei. Faʻaitiitia le vevela, faʻaosooso pea ma fulu mo le lua minute.

Faʻaopopo le laisa enaena ma le uʻamea faʻafefete i le meaʻai, kuka i le vevela vevela mo le 3 i le 4 minute, i lalo ole tapuni. I le taimi lea, e tatau ona e saunia le saumalie: fefiloi yogurt, pepa chili, sua o le lemoni e tasi ma le garlic na pasi atu i se lomitusi. Tuu i totonu o se sau.

Fafaga le pailaf seafood i le sau ma le pulupulu o le moli, faataatia i luga o le ipu.

Lisi o fualaau aina

Fualaau faisua o le faavae o le lisi o aso taʻitasi. Latou te faia le afa o mea taumafa i aso taitasi. O ipu autu faigofie ma lavelave e saunia mai ia mea.

E mafai ona 'aina fualaʻau mo le' aiga o le taeao, le aoauli, meaʻai ma le 'aiga o le afiafi. O lenei ituaiga o oloa e le gata na faʻapipiʻiina ai le tino ma vitamini, ae e fesoasoani foi i le faʻamautuina o le gastrointestinal tract. O le lisi o fualaau faisua ua faatagaina mo le maʻisuka e lautele ma e toʻaitiiti e faʻasaina - paukini, pateta, beets ma kāloti kuka.

O se tasi o meaʻai maloloina o se meaʻai fuamasi mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafai ona saunia mai soo se fualaau faisua. I le suiina o se tasi mea e maua ai, e te maua ai se totoa fou fou. Pe a sauniuni, e taua le mafaufau i le taimi o le tagata e kuka ai fualaau aina taitasi.

Laʻau Faʻamataʻu Laititi GI:

  1. eggplant
  2. tamato
  3. pi
  4. pi
  5. soʻo se ituaiga o kāpeti - broccoli, falanisi, paʻepaʻe, mumu,
  6. aniani
  7. squash
  8. kaluka
  9. zucchini
  10. lentils.

Lentils o se mea moni e faʻaleleia ai le eleele, talu ai e le faʻapipiʻi ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E mafai ona e kukaina e le gata o se ipu autasi autasi, ae o se mea faʻalavelave.

Lentils ma le siisisi o se taumafataga tele mo le maʻisuka. O mea nei o le a manaʻomia:

  • lentils - 200 kalama,
  • vai - 500 ml
  • malulu susu-susu - 200 kalama,
  • se fusi pasili
  • olive suauu - 2 sipuni,
  • masima e tofo.

Aʻo leʻi kukaina suauu, e tatau ona tuʻu muamua ile vai malulu mo ni nai itula. O le isi, faʻamago le vai, faʻafeiloaʻi le sima i se pani ma faʻafefiloi ma le suauʻu manogi.

Ona faaopoopo lea o le 0.5 l o le vai ma kuka i lalo o le tapuni tapuni mo le tusa o le afa itula, seia maeʻa uma le vai. Faʻasusu le sisi i luga o se fuʻa lelei, ia tapena le greens. Aʻo sauni le lentils, ia vave faʻaopoopo le sisi ma le afu, faʻafefiloi lelei ma tuʻu le tusa ma le lua minute e faʻafefete le sisi.

Soʻo se tagata maʻi e tatau ona manatua o mataupu faavae o mea taumafa i le maʻisuka o le ki lea i se faailoga masani o le kulukose o le toto.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo tuʻuina atu ai fualaʻau salalau mo le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga