Suʻega mo le hemoglobin glyc: o le masani i tane ma fafine e maua i le maʻisuka

O le lomiga faafomaʻi a Peretania na lolomiina ai taunuuga o se suʻega lea e tatau ona faavae ai le faalagolago o le hemoglobin glycosylated ma le lamatiaga o le olaga faitino i le tama tane afa o tagata soifua. HbA1C na pulea i tagata volenitia o vaitausaga eseese: mai le 45 i le 79 tausaga. O le mea moni, oi latou o ni tagata maloloina (e aunoa ma le maʻisuka).

I totonu o tane e faitau i le kullusesese e oo atu i le 5% (toetoe o le masani), o le olaga faitino e laʻititi (e masani lava mai fatu fatuga ma stroke). O le faateleina o lenei faailo e na o le 1% na siitia ai le maliu e 28%! E tusa ai ma taunuʻuga o le lipoti, o le HbA1C le tau o le 7% e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le oti e 63% (pe a faʻatusatusa i le masani), ma 7% mo le maʻisuka ua manatu i taimi uma o se taunuuga lelei!

O suʻega mo le hemoglobin glyco o se suesuega taua, o se ituaiga o siama o meaola e mafai ona e faʻamaonia lelei le maʻisuka. E fesoasoani e mataituina le aoga o ana togafitiga.

O le galuega autu o le hemoglobin o le tuʻuina atu lea o le okesene i sela. O lenei palatini o loʻo faʻataʻitaʻia ma le kulūkose molekone. O lenei mea lea e taua o le hemoglobin glycosylated. O le tele o suka i totonu o le toto, o le tele o le hemoglobin glycated, o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le maʻisuka ma ona taunuuga.

I le taimi nei, o lenei suʻega e faʻatagaina mo le hyperglycemia, e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka pe a le toe faaleleia e isi ituaiga o suʻega. E fesoasoani le auʻiliʻiliga e faʻamaonia lelei le maʻisuka i le amataga. O sea suega o le a fesoasoani i le maʻisuka ia malamalama i le lelei o lona pulea o le glycemia mo le 90-100 aso, le vave o le alualu i luma o le maʻisuka, ma pe aoga lelei fua o vai suka.

Faʻamatalaga ma faʻagasologa o le auala

Glucose mole molemoa i totonu o le toto e tali atu i laula mumu mumu. O le taunuuga o se fale mautu lea e le faʻaumatia e tusa lava pe oti nei palatini i totonu o le vaʻa. O lenei meatotino o ia mea e mafai ai ona vave iloa se faafitauli, pe a le o lagona le suiga i le toto.

Faʻamatalaga aʻo leʻi 'aina meaʻai e mafai ai ona e filifili le suka fiaai, pe a uma ona' ai - maua se suʻesuʻega i lona tulaga i lalo o le avega. O le hemoglobin glycated i le maʻisuka ua faʻamauina le glycemia i le tolu masina talu ai. O le a le aoga o lenei auala suʻesuʻega?

  • O le suʻega e mafai ona faia e le gata i le taeao, i luga o le mamao o se fiaai fiaai, o le suʻega e faʻaalia ai ata sili ona saʻo, faʻaalia le maʻisuka i le tulaga o vailaʻau.
  • Tulaga faʻasolosolo faʻamuamua - o le toto na ave i fafo atu o le fale suesue e mafai ona tausia seia oʻo i le in vitro suʻega.
  • E fesoasoani le HbA1C e iloilo le tikeri o le suka i totonu o le maʻisuka, ina ia mafai ona filifili le fua saʻo o fualaau oona.
  • O le faailo e le faʻalagolago i le atuatuvale, faʻamaʻi pipisi, sese i le taumafataga, tagofia o fualaau.
  • O le suʻega e vave, sili atu ona faigofie ma sili atu le tau nai lo se suega o le faapalepale masani, lea e 2 itula.

Faʻatasi ma le anemia, hemoglobinopathy poʻo le faʻafitauli i le vevela, e pei foi o le tele o mea taumafa e maua i vitamini E ma le C, e le saʻo ia taunuuga. E le talafeagai le metotia mo le suʻeina o le hyperglycemia.

Faʻaiʻuga le aoga mo fafine maʻitaga. O se ata faʻamaonia e mafai ona vaaia i le 8th-9 masina, aʻo oʻo mai faafitauli i le lua o masina. E i ai tagata gasegase e faʻaititia le faʻamaonia i le va o HbA1C ma le kulukose.

O mea le lelei e aofia ai le tau o le suʻega: o le tau mo auaunaga o le 520 rubles ma le isi 170 ruʻu o le tau o le totoina o le toto. E leʻo itu uma o loʻo i ai le avanoa e faia ai sea suʻesuʻega.

Aisea e avea ai sea suega?

Hemoglobin o se polotini e iai le uʻamea ma e mafai ona ave le okesene i le tino atoa. O le toto mūmū o le tino e ola na o le 3-4 masina, e talafeagai le suʻeina o le HbA1C i le naʻo le taimi.

O le faatuai o le le maua o le enzymatic o le a maua ai se sootaga malosi o le kulukose ma le hemoglobin. A maeʻa le glycation, ona amata lea o le hemoglobin glycosylated. O le malosi o le tali atu e faʻalagolago i le faitau o le mita i le taimi faʻatonutonu. HbA1C e faʻatagaina oe e iloilo le tuufaatasiga o le toto i le 90-100 aso.

Aʻo leʻi faia se suʻega masani, o le tele o le maʻisuka "mafaufau i le mafaufau," taumafai e faaleleia le ata o suʻega. Pe a tofotofoina mo HbA1c, e le aoga lenei togafiti, o mea sese uma i taumafa ma fualaau oona o le a amanaia.

O vaega o le auala faigofie e mafai ona maua i luga o le vitio o loʻo faʻamatala mai e Polofesa E. Malysheva:

Tulaga HbA1c

A aunoa ma ni faʻailoga o le maʻisuka, o le maualuga o le HbA1C e faʻafetaui i le lautele o le 4-6%. E fuaina pe a faʻatusatusa i le aofaʻi o le toto mumu i totonu o le toto. O lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai se metabolism lelei.

O le faʻafitauli o le maua o se maʻi "suamalie" e faʻateleina i le maualuga o HbA1C mai le 6.5 i le 6.9%. Afai latou te manumalo i le faitotoa o le 7%, o lona uiga o le lipid metabolism ua faʻavaivaia, ma ua suia e le suka le lapataiga o vailaʻau. O le tele o le hemoglobin glycated (o le masani i le maʻisuka) e ese mo ituaiga eseese o le maʻisuka ma i vaitausaga eseese. O nei eseesega e manino lava ona iloa i le laulau.

Fautuaina mo tupulaga talavou ia faatumauina lo latou HbA1C maualalo ifo nai lo le maʻisuka i le matua. Ole auiliiliga o le hemoglobin glycated mo fafine maʻitaga ua na o le 1-3 masina, i le lumanaʻi, e le maua ai le ata sao.

HbA1C ma le hemoglobin

O le hemoglobin tino e manumalo i pepe faatoa fananau mai. E le pei o analogues, o lenei fomu e sili atu ona lelei le auina atu o le okesene ile tino. E aʻafia le molimau i le hemoglobin tino?

O le maualuga o le okesene i totonu o le toto e faatelevaveina ai le faʻaaogaina o le oxidation, ma o le gaʻo gaʻo ua sili atu ona sili atu le malosi i se fesuiaiga tutusa i le glycemia. O lenei mea e aafia ai le faatinoga o le pancreas, le inisalini ma le hemoglobin glycated mo le maʻisuka.

Auiliiliga o suʻesuʻega mo le hemoglobin glycated - i le vitio:

Vaega o le suʻesuʻega

O se aoga taua o le suʻega mo le hemoglobin glycosylated o le leai o se manaʻoga mo soʻo se sauniuniga ma le avanoa e faia i se taimi talafeagai. O auala faʻapitoa e mafai ai ona maua se ata faʻatuatua e tusa lava po o le a le taumafa o meaʻai po o vailaʻau, faʻamaʻi pipisi, mea faʻavaivai, poʻo le ava malosi foi.

Mo se ata sili atu ona saʻo o iuga, ua fautuaina e aloese mai le taumafataga o le taeao, aua o le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e faia se suʻega auiliili, ma e ono aafia ai nisi o suʻega. I le tasi aso pe lua, e mafai ona e iloa le iuga. I feutagaiga ma le endocrinologist, e tatau ona e taʻu atu ia te ia e uiga i lau anemia, maʻi pancreatic, ma le faaaogaina o vitamini.

E mafai ona fesuiaʻi taunuuga o suʻega pe a filifilia ni fale suʻesuʻe eseese. E faʻatatau i metotia na faʻaaogaina i le fomaʻi. Ina ia iloa le malosi o le atinaʻeina o le faamaʻi, e fautuaina e faia suʻega i taimi uma i le nofoaga e tasi. E taua tele le faia o suʻega e le aunoa: ua faʻamautuina i le falemaʻi o le faʻaitiitia o le HbA1 e oo lava i le 1% e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli.

Ituaiga o le LEDO faʻafitauli faigataFaʻaititia le faʻafitauli,%
Ituaiga 1 maʻisukaRetinopathy

Nifaeropathy

30

25-40

Ituaiga 2 maʻisukaMicro ma macroangiopathy

Oti mai le maʻisuka

Aofai o le tino

32

E faaitiitia HbA1 matautia?

O le taua o le HbA1 i lalo ifo o le maʻisuka o lona uiga o le hypoglycemia. O lenei ogaoga e sili atu ona maua nai lo le masani. Faʻatasi ai ma se nifo manogi, ma le faʻaleagaina faifaipea o laʻau suamalie, o le pancreas e galue mo le ofuina, maua ai le maualuga o le hormone. O mea e manaʻomia muamua mo le faʻaaogaina o ni neoplasms lea e maua mai ai le tele o inisalini i le b-cell.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka ma le gaosiga e sili ona fiafia i ai le nifo manogi, o loʻo i ai isi mafuaʻaga mo le maualalo o le HbA1:

  • Meaʻai maualalo maualalo i le taimi umi
  • O faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le glucose o le le faapalepale,
  • Tuʻu faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi,
  • Anemia
  • Faʻafitauli i le mafaufau,
  • Le atoatoa le mama
  • Faatoilaloina o le inisalini.

Le faʻamaoniga o mafuaʻaga patino e aafia ai le maualuga o le hemoglobin glycated i le maʻi suka, e tatau ona faia se suʻega atoa.

Mo le vaega o le maʻisuka ma se olaga vavalalata e oo atu i le 5 tausaga, o le HbA1 o le masani lea e oʻo atu i le 8%, talu ai e sili atu ona latou maua le hypoglycemia nai lo le lamatia o le maʻisuka. I le laʻitiiti ma le talavou ma le taimi o le maitaga, e taua le taofi HbA1C i le 5%.

O mafuaaga e faʻaosoina ai le HbA1

O le tele o le masani o le hemoglobin glyc i le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faauigaina o le hyperglycemia. O maʻi pancreatic e sili atu ona maua i le taimi o suʻesuʻega HbA1 e sili atu i le 7%. Faailoga o le 6-7% e faʻaalia ai le le lelei o le kulukose ma le faʻafitauli o le tino.

Mo fafine maʻitaga ma tamaiti, o le siakiina o le hemoglobin glyc e le itiiti ifo lona taua nai lo tagata matutua. Afai e te le amanaiaina nei fautuaga, o mea e le masani ai i le fausiaina o le tamaititi, fanau mai vave, ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina o le fafine e mafai. O le hemoglobini maualalo i lenei vaega o se faafitauli masani, ona e sili atu le maualuga o la latou uʻamea (e oʻo i le 15 - 18 mg).

O le Hyperglycemia e maua e le gata i ituaiga eseese o le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma faʻalavelave o le gaʻo, o le ate o le ate, o le faaletonu o le hypothalamus (o le vaega o le faiʻai e nafa ma le gaioiga o le gutu).

Afai e sii aʻe e tamaiti (mai le 10%) le hemoglobin glycated, e matautia le tuituiina i lalo, o le a leiloa e le tamaititi lana vaai mamao seia oo i le tauaso. Afai o le faafitauli lava ia e le i fofoina mo se taimi uumi, e mafai ona faaitiitia i le vailaau e 1% i le tausaga.

Glycemic pulea i le fale

I soo se ituaiga o maʻisuka, e tatau ona siaki le setete o lou toto i aso taitasi e fetuunai ai le avega, meaʻai poo fualaau o vailaʻau pe'ā tatau ai. E masani lava siakiina le mita o le kulukose mo le taumafataga o le suka, 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, muamua ma le maeʻa o le' aiga o le afiafi ma le po.

I le maʻisuka ituaiga 2, afai e le mauaina e le tagata maʻi injections inisalini, 2 o nei taualumaga e lava. O le tele o tagata maʻi taitoatasi e faʻamoemoeina e le fomaʻi. O taunuʻuga o le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo tusia i se tusi faʻataʻitaʻiga e iloilo ai faʻamatalaga i faʻalauiloa. E fautuaina le siakiina o le suka i le taimi o le maitaga, i le taimi o femalagaaiga, ma maso poʻo le faʻalavelave faʻalagona.

Afai ua maua le maʻisuka ma ua alualu i luma, e le tatau ona faʻamapulaʻaina oe ile suega HbA1C. E le o atagia ai suiga o le toto ma se uta o le carbohydrate, fesoasoani i le sili atu ona saʻo le suia o le olaga.

O nisi o maʻisuka e le pulea le glycemia, ma faʻamatalaina la latou filifiliga i le mea moni o faalavelave le talafeagai e afaina ai le fuaina o fuataga.

O le a le tali o suʻega e mafai ona malamalama mai le laulau.

HbA1C,%Glucose, mmol / LHbA1C,%Glucose, mmol / L
43,8810,2
4,54,68,511,0
55,4911,8
5,56,59,512,6
67,01013,4
6,57,810,514,2
78,61114,9
7,59,411,515,7

Faʻafefea ona faatumauina lau suesma sugars

O fautuaga faʻapitoa e manaʻomia ai le HbA1C maʻisuka i lalo o le 7%. E naʻo le tulaga lenei, o le maʻisuka ua totogi atoa, ma o le aʻafiaga o faʻafitauli e itiiti lava.

Ole tino, ole maualalo o le gaosiolo e foia ai lenei faafitauli, ae o le maualuga o le taui mo le maʻisuka e fesootai tuusaʻo ma le ono tulai mai o tulaga o le hypoglycemic. O le tomai o le lagona o le paleni i le va o le tau o le hypoglycemia ma le hyperglycemia, o le maʻisuka e aoaoina i lona olaga atoa.

O le hemoglobin glycated o faʻamaumauga mo 90-100 aso, ma e le mafai ona faʻaitiitia i se taimi puupuu, ma e matautia. O le tulaga autu mo le taui o le glycemia ma le puipuia o faafitauli i le le atoatoa o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo, o le tausisia lelei o le taumafa.

  1. O meaai sili ona saogalemu o le polotini: aano o manufasi, iʻa, fuamoa, oloa susu, e aunoa ma le tino e le mafai ona i ai masani.
  2. O fualaau faisua, e lelei tele le filifilia o mea e tutupu i luga aʻe o le eleele: kukama, kapisi, zucini, avocados, apples, lemons, cranberries. O aʻa ma fua suamalie (vine, faʻi, pears) e faʻaaogaina i se vaitau e sili atu i le 100 g ma ese mai isi oloa.
  3. O maʻi suka ma lemu e aoga, e mafai foi ona 'aina i le lanumeamata. O pi pi o se meafaigaluega faʻamaonia e faʻaitiitia ai le suka.
  4. Afai e te le manao e 'ai se mea suamalie, e sili atu le ave o ni sikuea (30 g) o sukalati pouliuli (pe tusa o le 70% koko) nai lo mea e taʻua o candies mo le maʻisuka ma le fructose.
  5. Mo i latou e fiafia i meaʻai, e sili atu ona lelei le filifili mo le gaʻo gaʻo, lea e gasegase mo se taimi uumi ma sili atu ona faʻaleleia. O Barley o loʻo i ai le faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo, ae o loʻo i ai le falaoa. Brown rice, lentils, buckwheat, ma oats e mafai ona aofia i nisi taimi i le taumafataga.

O meaai e tatau ona faʻaititia, e oʻo atu i le 6 taimi i le aso. E sili atu le lelei ona faʻaaogā faʻamalosi ma gaʻo. Faʻafefeteina togafitiga o meaʻai - agamalu: faʻatau, taoina, taʻavale.

Ina ia pulea le mamafa, lagona, manuia ma, ioe, suka, e taua le atiina ae ma faia i taimi uma i le ea fou lau lava seti o faatinoga, ia manatua tausaga ma le setete o le soifua maloloina.

O le mataʻituina o le hemoglobin glycosylated i le maʻi suka o se mea e manaʻomia muamua mo taui sili ona lelei. O faʻafitauli vave faʻaalia e fesoasoani e faʻasaʻo le togafitiga faʻafefea, e puipuia ai faʻalavelave matuia o le maʻisuka. O le suega HbA1 e aofia ai le European Union of Endocrinologists i le faʻalavelave o faailoga faʻamaonia mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka.

Mo nisi faʻamatalaga i le suʻega o le HbA1, tagaʻi i le vitio:

Tuua Lau Faamatalaga