Faʻasalaga ma le faʻaaogaina o mea faʻapitoa

I le duodenum ma le gejunum proximity, o le faagasologa autu o le faanumeraina e tupu. O mea o loʻo faʻaalia e le pata pancreatic, Brunner gland juice, ma le talo.

Pancreas

Tuuina atu le sua pancreatic i le aofaiga e 1.0-2.0 l / aso. O ia vavalo plasma toto ma maua ai le pH = 8.0-8.6. O le tuufaatasiga o le sua o le pancreatic e aofia ai:

1. Inorganic substances - sodium bicarbonate. O le gaioiga o le faʻafefe lea o le chyme acid mai le manava, ma faia ai se pH lelei mo le gaioiga o enzymes.

2. Mea faʻapitoa - enzymes:

ñ puipuiga - tu i fafo i se faiga e le faʻaaogaina (ia puipuia ai oe lava i le gaʻoina o le gland). Ituaiga o proteases - trypsinogen, chymotrypsinogen, proelastase, procarboxypeptidase. I le lumanaʻi duodenal, o le enzymes e faʻaaogaina e le enterokinase, lea e natia e le puipui o le intestinal i lalo o le aʻafiaga o vailaʻau o le hydrogen, ma ituaiga o proteases (trypsin, chymotrypsin, elastase, carboxypeptidase)

ñ lipases ma phospholipases. O lipotia e faʻamalolo i le tino malosi ma talepeina ai gaʻo tuʻufaʻatasi, ma faʻamalolo mai le phospholipases i se faiga e le faʻaogaina, faʻaaogaina e le sukaleids acidids poo trypsin ma faʻaumatia phospholipids,

ñ amylases - alpha ma beta amylases e momotu ai le malolo ma glycogen i feeseeseaiga,

ñ nu - ribonuclease ma le deoxyribonuclease vaʻavaʻaʻi faʻamaʻi eletini.

I totonu tulafono faatonutonu manava faanatura e iloagofie ai vaega pei ole:

1. cerebral poʻo faʻalavelave faʻalavelave. E tupu i lalo o le faʻaauau o fesuiaiga faʻapitoa ma e le faʻafitia. PSNS faʻaleleia le pulefaʻatasia, faʻalavelaveina e le SNA,

2. gase - o aʻafiaga mai le chemo- ma masini o le manava e faʻaleleia ai le faiva. O le hormone gastrin e faʻamalosia ma le agavaʻa le faʻamalositino o le vai inu,

3. tuila - o aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga mai chemo- ma mechaniniceptors o le duodenum e faʻatonutonu ai le tuufaatasiga o le sua gland. O le homone o le duodenum secretinine e faʻaleleia le faʻavaeina o le sodium bicarbonate, ma o le cholecystokinin-pancreosimine e faʻaleleia ai le faaselaina o enzymes.

Abdominal ma le nutimomoia palatini i totonu o le togafiti laiti.

1. Totoina o meaʻai e tupu i le lumen o le inumaga e aofia ai le auai i faʻamaʻi o le pancreatic enzymes ma le enzymes mai i enterocytes faʻamaʻi. O vailaʻau e le mafai ona faʻaaogaina - oligopeptides, oligosaccharides, di- ma monoglycerides.

2. Totoina o meaʻai (faʻaalia e Coal) e tupu i le glycocalyx. Glycocalyx O se fesoʻotaiga o fusi polysaccharide e fesoʻotaʻi ma alalaupapa alalaupapa. Na te faia galuega nei:

ñ e maua ai le malosi ole masini o le puipui o le intestinal,

ñ o se sieve molemole,

- e le pasi atu mea laiti ile membrane o enterocytes,

- faʻafeiloaʻi enzymes ile luga.

ñ Lenei oligomers o loʻo faʻapalapalaina i dimers.

3. Faʻamaumauina o fuainumera faia e le enerocyte enzymes. Totoina o le dimes i monomers e tupu, sosoo ai ma le faʻaaogaina.

Faaletino o le gauai i le gastrointestinal tract.

Le fesuiaiga o mea mai le paʻu o le intestinal i le toto poʻo le lymph.

Puipuiga Protein atonu tau lava i tamaiti. O le faʻaaogaina o immunoglobulins o loʻo aofia i le susu o le tina e tupu.

Amino acid absorption tauaveina e le faiga o femalagaiga galue, faatasi ai ma le felauaiga o le konutini. O se faʻalavelave o mea iniseti e tolu o loʻo faʻapipiʻi i luga o le membrane apical: fuatini vaʻaia + amino acids + sodium ion. O lenei mea faigata e na o le pau lava le mea e alu i totonu o le siama pe afai e itiiti ni ions soda i totonu o le masini. O le mea lea, i luga o le membrane paleni o loʻo i ai se pamu sodium-potassium, lea e galue ma le malosi o le ATP ma pamu sodium mai le potu.

ñ Glucose ma Galactose faʻaleleia lona lua felauaiga e fesootaʻi ma sions sodium.

ñ Mannose ma pentoses pasi i faʻaaliga faigofie,

ñ Fructose - faʻafaigofie faʻasalalauga.

Faʻaaogaina o oloa gaosi o gaʻo ma phospholipids e tupu i le auai o le kulimi.

- Glycerin ma gaʻo gaʻo pupuu (e oʻo i le 12 carbon carbon) ulufale atu i le toto e ala i se faʻaaliga faigofie.

ñ Oona gaʻo uumi umi e faʻafefiloi ma meaola kulimi, monoglycerides ma fausia ai se faʻalavelave e taua o micelles. O se micella e latalata atu i le membrane o le enterocyte, ma le bite acids oona gaosiga o gaʻo ma monoglycerides i totonu o le masini. I le inisinia i luga o membranes o le endoplasmic reticulum, o le resynthesis o mea-ituaiga-triglycerides ma phospholipids e tupu, lea e ulufale ai i le Golgi complex, ona tuufaatasia ai lea ma protein, cholesterol ma chylomicrons. Chylomicrons ulufale i le lymph.

ñ Vailaʻau suamalie gaʻo pasi o se vaega o micelles ma chylomicrons.

ñ Suavai suavai (C, B1, B2, B6) e ala atu i faʻaaliga faigofie,

ñ B12 ma le folic acid e faʻafefiloi faʻatasi ma le Maota i totonu ma e ala i felauaiga masani.

Iona calcium, uʻamea, 'apamemea o loʻo faʻaaogaina felauaiga i mea faʻalavelave ma palatini. O le sodium e pasi atu i faʻaaliga faigofie ma faʻatasi ai ma amino acids, glucose. Anions pass along the electro-chemical, water - along the gradient gradient.

Aso Faʻaopoopo: 2018-08-06, Vaiaso: 139, TUSI ILO

Le matafaioi a le gland i le tino

O le fualaau oona e maua ai le tele o enzymes ma hormones. E lua ona "tiute" - o le galuega mulimuli o le finocrine o le pancreas (isi igoa - endocrine, iniseti) ma galuega exocrine - galuega exocrin.

O le totoga i totonu o loʻo i totonu o le lua. E fetaui lelei ma le tua o tua o le manava, faʻalauiloa ile maualuga o le vertebrae lumbar muamua. E tusa ma luga o le pute e 10 centimita latalata ile itu tauagavale.

O le uiga ese o se okeni ei ai ni vaega. E vaevaeina i le ulu ma le siʻu, faʻapea foʻi ma le tino. O le gaioiga o le pancreas e sili ona taua mo le masani ai o le tino atoa o le tino. I le tulaga o le faaletonu, e mataʻituina se togafiti o le faʻafefeteina. Afai e maua le faaletonu o le ile o le pancreatic, o le maʻisuka na te atiina ae i tagata matutua ma tamaiti.

Afai ole tulaga, o le pancreas e mafai ona avea o se okeni o le masini vai, e aofia ai ni vaega se lua - o se aofaiga tele o vaʻaiga laiti ma auala e faʻaaogaina ai le pulelaʻau faʻapitoa i le duodenum.

E masani lava, o le mamafa o le okeni e le sili atu i le 80 g, e maua mai pe tusa ma le 1,500-2000 ml o le vai inu o le vai i le aso, lea e mafua ai se avega i luga. O le mea faalilolilo eo mai faatasi ma se tali alkaline, e faʻaitiitia ai le malosi o le sua o le manava aʻo leʻi oʻo mai le meaʻai mai le ulutala 12 duodenal. E tatau lea mea ina ia le faaleagaina e le waikawa suauu le mucous membranes.

O le ulu o le pancreas e tu i tafatafa o le duodenum, i lenei nofoaga e pasia ai le taatele, lea e fesootaʻi atu i le auala e taitaia le bile.

Pancreas galuega

O le faʻatonutonuina o le gaosiga o le sua o le pancreatic o se faʻagasologa o laʻasaga tele o loʻo i ai ni mamanu patino. O le gaioiga o potu faigaluega, lea e fesoasoani i le gaosiga o mea manaʻomia, e aʻafia i le gaioiga o le fatugalemu o le tino.

E tele suʻesuʻega faasaienisi na faʻaalia ai o le gaioiga o le pancreas e le gata ina oʻo mai pe a oʻo mai meaai i totonu o le tino, ae faʻapea foi pe a 'ai, mea manogi, pe na o le taʻua. O lea gaioiga e mafua ona o le aʻafiaga o le vaega autonomy o le tino.

I le isi itu, o le vaega sopo e faʻapupulaina foi le gasegase e ala i le aʻafiaga o le nerve vagoa. Ma o le matagaluega agaalofa o le tino atuatuvale ua taulai atu i le faaitiitia o le gaioiga o le totoga o meaola.

O le masani masani o le pancreas e mafua mai i meatotino o le faʻamalositino o le manava. Afai e iloa le eletise faateleina, e tau atu i le faalauteleina o masini, o se taunuuga, o le gaosiga o enzymes digestive e faateleina.

O le faateleina o le eletise ma le faalauteleina o le duodenum e mafua ai foi le atinaʻeina o vaega e taulai i le faaosofiaina o le gaioiga o le gland. E aofia ai le failautusi ma le cholecystokinin.

O le gland e le gata ina faaosofia, faaleleia atili ana galuega, ae ua taofia foi. O lenei faʻatinoga e aʻafia ai i le faʻalavelave atuatuvale e ala i:

O se fetuunaiga mataʻina o le totoga o le lotoifale ua matauina: e fetaui ma meaai i aso uma, e fuafua i mea e fiafia i ai le tagata. Afai ei ai le tele o porotini i meaʻai - e masani ona gaosia le trypsin, pe a gaʻo - ona lipase.

Galuega o le Exocrine

O le exocrine ma le intrasecretory o le pancreas e nafa ma le tele o faagasologa i le tino o le tagata. O le gaioiga o le Exocrine e matauina i le taimi o le taumafaina o meaai. E pei ona maitauina, o le uʻamea e mafai ona oʻo atu i le 2000 ml o le vai inu i le aso.

O lenei faalilolilo lea e faafaigofie ai le galoina o meaai, aua e aofia ai elemene oona e talepeina ai vaega o meaola e ulu i le tino ma meaai.

O le vaevaeina o le carbohydrate, protein ma mea gaʻo i nai meaola laiti e iloa, lea e faʻaumatia foi i lalo o enzymes i se tulaga e talia, ma mulimuli ane ua gauai i totonu o le fatu.

O le pancreatic juice e ulufale atu i le duodenum - o loʻo faʻaalia i le tutusa osmotic pressure i le plasma toto. O le tele lava o le vai ma le eletise, o le mea itiiti e aofia ai enzymes. O le faʻateleina o le eletise e masani ona fesuisuiai.

I le gasologa o le aso, o le pancreas e maua mai i le 20 g fulufulu fuga. O lona uiga o le tino i lona gafatia e gaosia ai le eletise o loʻo i ai se tulaga iloga i totonu o le tino. O le faʻasalaga o enzymes e mafua mai i le malosi o le okeni. O le faagasologa o le aveesea o vaega o le enzyme mai sela e tutoatasi mai le gaosiga o le enzyme. O le tele o faʻamatalaga faʻamalosi saʻo le puleaina o le faʻaaogaina o polotini mai se masini tuusao.

O le enzymes e nafa ma le suavai o proteins o loʻo maua i totonu o le pancreas ua faʻamoemoeina i se faiga e le faʻaogaina. O le ituaiga puipuiga lea o le pancreas mai le faʻalaumalieina o le tagata lava ia. Enzymes ua faʻaaogaina faapitoa i le duodenum 12. O le activator o le enterokinase, faʻapipiʻi e le mucosa o le intestinal.

O le mea lea e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi o enzymes.

Galuega faʻapitoa

O le inisalini e fuafua i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka, glucagon, i le isi itu, e faʻaopoopoina ai le mea. Afai e matauina le le atoatoa o le inisalini, ona tupu ai lea o se maʻi tumau-o le maʻisuka. E tupu sina mea, pe leai foi.

O lenei togafitiga ua taʻua o se tasi o faʻamaʻi sili ona faigata o le paʻu o le faitioga i totonu. I le gasologa o le maʻisuka, o le gaioiga o le tino i totonu o le tino e matua le lelei, lea e mafua ai le atinaʻe o faʻafitauli. E le gata i le leai o se faʻasalaga o le glycemia, o loʻo i ai se taufaʻatau e le gata i le soifua maloloina, ae faʻapea foi i le soifuaga o le maʻi.

O le maʻi suka o se tasi o ituaiga nei:

  1. O le ituaiga muamua e mafua mai i le le lava o le inisalini, ae o le glucagon ua i ai i le tulaga masani pe laʻititi foi nai lo mea e talia.
  2. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e tupu mai i le talaaga o le tele o le insulin, peitaʻi, o le maʻi o le inisalini o le faʻaalia o loʻo faʻaalia.

O le gaioiga faʻamalamalamaina o le pancreas e faʻalavelaveina ona o mafuaʻaga eseese - suiga i le tausaga i le tino, le lelei o meaʻai, le lava o faʻamalositino, togafiti faʻamaʻi, gastrointestinal tract, etc.

Lafoaʻiina o le Faʻasalaga o le Organ

I le tulaga o le faaletonu o le tino, o le a matauina faafitauli i le galuega a isi gaioiga ma tino. O le pancreas e foliga mai o se okeni "capricious" lea e maua ai se faalua avega ona o lona aoga.

E le lua ni mea e faaleagaina ai le gland. E mafai ona sili atu le sologa lelei (hyperfunction) pe faʻagesegese (hypofunction). Faatasi ai ma le mumu, ua maua ai le pancreatitis. O le faailoga iloga o le solia lea o le faʻaogaina o meaʻai.

Le faʻaleagaina o le gland e mafai ona mafua mai i nisi faamaʻi. O nei mea e aofia ai le gastritis, duodenitis, leions ulcerative o le manava ma duodenum. E aofia ai foʻi i le lisi o cholecystitis masani, biliary dyskinesia, cholelithiasis ma isi faʻamaʻi.

I le avea ai o se faʻasologa o le faʻaleagaina o le tino i le pancreas, e tatau ona e usitaia fautuaga nei a fomai faapitoa:

  • Taofi le ulaula, faʻaitiitia le taumafa ava malosi,
  • Aveese le mamafa o le tino faaletino,
  • Faʻaaofiofia se olaga ola maloloina - o se paleni paleni taumafa, taʻaloga - fale taʻalo, taʻavale, aau, vai vaʻa,
  • Vaʻaia e le fomaʻi se suʻesuʻega puipuia, o se suʻesuʻega ultrasound o le gallbladder,
  • Asiasia se tagata gastroenterologist ia le itiiti ifo ma le faatasi i le tausaga.

I le puipuiga o pancreatitis, e tele le taulai atu i le taumafataga. Talu ai e sili atu ma le 70% o mataupu o pancreatitis e mafua ona o le le lelei o le 'ai ma le ava malosi. E tatau ona e 'ai ma le agavaʻa, masani, i ni vaega laiti. Tuuina atu le fiafia i fualaau faisua ma fualaau 'aina, lea e tele i vitamini ma minerale.

O le gasegase pancreatic e faʻaalia i le tele o faʻaʻailoga. Afai ei ai le tiga i le pito i luga, o le nutimomoia, leu, ma isi faailoga, e fautuaina e asiasi i se fomaʻi mo se maʻi.

O le fausaga ma galuega a le pancreas o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga