O le faʻalavelave faʻafuaseʻi ile algorithm mo le maʻisuka coma: ituaiga, auala

O faʻataʻitaʻiga autu ole togafiti ole maʻisuka e:

- o le faʻaaogaina o fualaau faasaina,

- faʻatinoina o le tino,

- aʻoaʻoga faʻapitoa ma le pulea e le tagata o ia lava (aʻoga o le maʻisuka),

- Puipuia ma togafitiga o tuai o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le sini o le togafiti o le maʻisuka o le faʻataunuʻuina lea o le maʻisuka, o lona uiga o le taui o le maʻi.

O gasegase e tatau ona vavaeeseina atoa le faaaogaina o suka, sipuni, faʻasao, suamalie, pusa, keke, faʻi, vine, aso, ava malosi ma isi mea.

Togafitiga i fualaau oona oona.

O fualaau masani e faʻaaoga ai le suka e vaevaeina i ni vaega se lua: o mea e maua mai sulfonylureas ma biguanides.

Le faiga o gaioiga o fualaau faasaina sulfonylureas faʻalavelave ma e mafua mai i a latou gaioiga tutotonu ma le gaioiga. O lo latou aʻafiaga autu i tamaʻitaʻi pancreatic e faʻamatalaina e ala i le faaosofiaina o le inisalini, ma le faʻaleleia atili o le lagona o le tele o siaki i le glycemia, lea e mafua ai ona faʻaleleia le inisalini.

O le aafiaga faaopoopo-pancreatic e mafua ai le faateleina o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le ate ma maso ma le faateleina o le fausia o glycogen ia i latou, o lona uiga. o le gaosiga o le kulukose mai le ate e faʻaitiitia ma le aoga o le gaioiga o le inisalini oona.

Biguanides faʻaauau le faʻaaogaina o le glucose i le i ai o le inisalini, faʻaitiitia le gluconeogenesis, faʻafefe o le kulukose i le gastrointestinal tract, ma faʻaitiitia ai le faateleina o le insulin i totonu o le toto toto o tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. Faʻatasi biguanides ia i ai ni aʻafiaga o le tino. O le umi o le faʻaaogaina o nei mea e aafia ai le metabolism lipid (faʻaitiitia le cholesterol, triglycerides).

Pe a faʻamaonia le le lelei o le togafitiga i togafitiga o le hypoglycemic oral inisalini togafitiga.

Faailoga lautele O le maʻisuka na mafua ona o le inisalini: 1) o le maʻisuka ituaiga 1, 2) ketoacidosis, faʻamaʻi o le maʻisuka, 3) le mamafa o le mamafa, 4) le tupuga o faʻamaʻi pipisi, 5) taotoga, 6) maitaga ma lactation, 7) leai se aoga mai le faʻaaogaina o isi metotia togafitiga.

Faʻavasegaina o insulin

I le umi insuline e:

gaioiga puupuu - o le amataga o le gaioiga pe a maeʻa le 15-30 minute, le umi o le 5-8 itula,

umi le umi - o le amataga o gaioiga ina ua maeʻa 1.5 -3 itula, umi - 12-22 itula,

faaumiumi - o le amataina o taga pe a uma 4-6 itula, umi - mai le 25 i le 30 (36) itula.

vailaʻau (faʻaupu, pito i tua, uila, ma isi mea),

puaa - o le tagata sili ona vavalalata i le tagata, e ese mai i le tasi amino acid (monoinsulin, vaʻalele, insolrap SPP, ma isi),

puaa puaa (iletin-masani, insulin-B),

tagata - na maua e ala i le keneraina mai le E. coli ma le falaoa a le fai meaʻai (humulin, monotard, proto NM).

I le tikeri o le faamamaina o le inisalini (mai le somatostatin, polypeptide pancreatic, glucagon, ma isi):

masani (aganuʻu) - o le aofaiga o mea le mama e mafai ona oʻo atu i le 1%, lea e fuafua ai le maualuga o le tui puipuia,

monopic (semi-mama) - o mea le mama e aofia ai le 0.1%,

monocomponent (faamamaina) - inisiua uma.

Monopic ma monocomponent insulin e sili atu ona aoga nai lo masani, e masani ona latou mafua ai le fausia o auupega, lipodystrophy, reactions reactions.

Tulāfono mo Togafitiga o Inisalini

O le faʻatulagaga o aso taʻitasi ma aso taitasi ole inisalini e faia ile mafaufau i le maualuga o le glycemia ma le glucosuria. O isi mea e tutusa, e tatau ona faʻaeteete faapitoa pe a fuafua i inumaga o le inisalini i mataupu o faʻamaʻi fatuga, talu ai e leʻo faʻamalamalamaina i taimi uma le tulaga moni o le glycemia. E le gata i lea, o fatugaʻo o le nofoaga o le faʻaleagaina (faʻaumatia) o le inisalini ma afai e le lelei le latou galuega, e faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini, lea e faʻapogai i le faʻasaʻoina faʻamaonia. A le o lea, o le maʻi, e foliga mai o le masani o le inisalini mo ia, e mafai ona tupu ai se faʻalavelave ogaoga o le hypoglycemia.

I le taimi muamua, o le tagata gasegase ua atofaina i le fua faatatau o aso taitasi - o se tau lea e atagia mai ai le manaomia o le inisalini i aso taitasi, e faalagolago i le tino o le tagata maʻi ma le umi ole maʻi.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 1

Le fua faatatau ole inumaga o insulin, UNITS / kg

A maeʻa ona taui mo maʻi faʻaleagaina o le maʻisuka muamua ituaiga siama

I le tulaga o taui le faamalieina

O le tausaga lona lua ma le umi o le umi o le maʻi

Ketoacidosis, le faʻateleina o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi

I le taimi nei, latou te faʻaaogaina se auala basal-bolus o le inisalini pulega (o lona uiga, o se tuufaatasiga o iniseti pupuu ma le umi ona fai), e faataitai ai le pulelasea o le inisalini. I lenei tulaga, o le inisalini faaumiumi e faia aʻo leʻi faia le taeao i se fua faatatau e tutusa ma le 1/3 o le fua faatatau o le aso, o le totoe 2/3 o le aso masani e faia i le ituaiga insulin (e tufatufa atu i luma o le taeao, le aoauli ma le afiafi i le fua faatatau o le 3: 2: 1).

Fesoasoani faʻafuaseʻifaʻatasi ai ma le gasegase hyperglycemic:

O le togafitiga masani mo le maʻi o le maʻisuka e aofia ai:

1) le faʻaumatiaina o le le lava o le inisalini ma le faʻamautuina o le gaosiga o le gaʻo,

2) faʻalelei le vave faʻavaveina o le tino,

3) toe faʻaleleia o mea masani faʻaopopo ma le intracellular electrolyte,

4) toe faʻaleleia o kulukosese (glycogen) i le tino,

5) toe faʻaleleia o paleni faʻa-acid masani (COR),

6) le faʻamautinoaina ma le togafitiga o faʻamaʻi poʻo tulaga faʻaleagaina na mafua ai se maʻi o le maʻisuka,

7) se seti o togafitiga faʻalauiloa e faʻamoemoe i le toe faʻafoʻisia ma le tausisia o galuega a totoga i totonu (fatu, gaʻo, mama, ma isi).

E le tatau ona faʻaaogaina faʻasolosolo i le faʻasolosolo i le maʻi o le maʻisuka, catecholamines ma isi vailaʻau o le sympathomimetic. E fesoʻotaʻi faʻamalamalamaga e le gata i le mea moni e faapea o catecholamines o hormones contra-hormone, ae faʻatasi ai foi ma le mea moni e faapea, i le maʻisuka, o lo latou aafiaga faʻaosofia i le puleaina o le maʻisuka e sili atu le malosi nai lo tagata soifua maloloina.

O le taimi lava e ave ai le tagata maʻi i se fomaʻi, aʻo lei amataina togafitiga, latou te fuafuaina le maualuga o le kulukose (pe a mafai ona faia tino o le ketona, faapea foi le pH, eleele alkaline reserve, electrolytes ma le tino oona), faia le faʻasalaga ma le faʻavaeina o se microcatheter vevela. I le isi itu, o le faʻaaogaina o le vevela ma le faʻanatinati vave i le faʻavave o le maualuga o le kulukose ma tino o le ketone (pe'ā mafai foʻi le polotini ma le toto mūmū mūmū), faʻamalosia gasegase faʻamalosi ma le solution bicarbonate.

Ketoacidotic coma inisalini togafitiga amata i le taimi e tasi ma le toe faʻaleleia, masani i le taimi muamua. I le taimi nei, i atunuu uma o le lalolagi, e aofia ai i lo tatou atunuu, o "inumaga" laiti "po o" physiological "o le inisalini e faʻaaogaina mo nei faamoemoega. O le mafuaaga mo le faʻaogaina o "inumaga" o le inisalini i le ketoacidosis o ni suʻesuʻega e faʻaalia ai o le toto o le insulin i le 10-20 mU / ml e taofia ai le lipolysis, gluconeogenesis ma le glycogenolysis, ma le faʻamamafa o le 120-180 mU / ml inhibits ketogenesis. O le faʻaofiina o le inisalini i se fua faatatau e 5-10 U / h e maua ai le faʻamaualuga i le toto, e tatau ona faʻagata e le gata lipolysis, glycogenolysis ma glucogenesis, ae o le ketogenesis foi.

O le faʻaogaina sili ona lelei o le afaina o mea laiti o inisalini. O le inisalini faigofie e faʻavaivai i le 0.9% sodium chloride solution ma sasaa i le fua ole 5-10 (sili atu ile 10-15) U / h. A o le i amataina le fusi, ua fautuaina e 10 iunite o le inisalini e faʻaaogaina i se auala vavalalata. Ole fua ole tui ole insulin mo le faʻaauau pea ile itula ile 0.05-0.1 U / kg.

O le fua o le infusion ma, e tusa ai ma lea, o le fua o le insulin e faalagolago i le malosi o le kulukose i totonu o le toto o le tagata maʻi, lea e mataituina i itula uma. O le fua faʻatatau o le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le toto e 3.89-5.55 mmol / h. A maeʻa le glucose o le toto i le 11.1-13.9 mmol / L, e faʻaititia le fuainumera o le inisalini ile 2-4 U / h ina ia tumau ai pea lenei faailoga ile 8.33-11.1 mmol / l e faʻavasega ai le pH o le toto, ona faʻapitoaina lea ile inisalini ile 12 iunite ile 4 itula poʻo le 4-6 iunite ile 2 itula.

Glycemia, gas ma le toto electrolytes, faapea foi glucosuria ma ketonuria e mataitu i itula uma. Afai a oʻo i le faaiuga o le itula muamua o le faʻasolo o le maualuga e le faʻaititia e le 10% mai le muamua, e tatau ona toe faia le pulega tutusa o le 10 PIECES o le inisalini ma faʻaauau pea le afaina o le iniseti i le fua tutusa poo le faateleina o le fua ole insulin infusion i le 12-15 PIECES / h.

Toe faʻafoʻi le kulūkose i le tino o le laasaga mulimuli i le togafitiga o le maʻisuka. E pei ona taʻua i luga, faatasi ai ma le faaitiitia o le glycemia i le 11.1-13.9 mmol / l, o le fua o le inisalini e faaitiitia, ae o le afaina loloto o le 5% glucose ua amataina. I le lumanaʻi, o le togafitiga o le inisalini e naʻo le faʻatasi ma le faʻaofiina o le kulūkose, ma i le maualuga o le 10-11 mmol / l, mo le 100 ml o le 5% glucose solution, e 2-3 vaega ole inisalini e faia, ma le glycemia i lalo ole 10 mmol / l - toe 1 le unite i le 100 ml o le 5% fofo. O le fofo o le glucose ole tino e maua i le 500 ml i le 4-6 itula, ae ole 100% ole glucose e tatau ile 100-150 g. -10 mmol / l mo se taimi umi.

Fesoasoani faʻafuaseʻi mo le hypoglycemic coma:

Pe a faʻamaonia le faʻamaonia o le hypoglycemic coma, o le togafitiga e aofia ai le 50 ml o le 50% glucose fofo (pe afai e le mafai ona tuʻuina atu meaʻai o le maʻi) mo le 3-5 minute, ona sosoo ai lea ma le afu 5 pe 10% glucose. I nisi o gasegase, o le toe faʻaleleia o le mafaufau e tupu vave lava pe a uma le puleaina o le kulukose, i isi e manaʻomia ai se taimi tele. O le pulea lelei o le kulukose e tatau ona faaauau i le taimi o le gaioiga o le gaioiga o le inisalini poo se vailaʻau o le hypoglycemic oralia na mafua ai lenei coma (mo se faataitaiga, afai o le coma e mafua mai i le aveina o chlorpropamide, e tatau ona pulea le kulukose mo ni nai aso). E le gata i lea, o le folasaga o le 1 mg o le glucagon intramuscularly ua fautuaina. A maeʻa ona taofi le coma, faʻasaʻo le suka-lowering therapy, meaʻai ma faʻatonuga o maʻi e tatau ona faia.

O le a le maʻi suka

O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka o se maʻi pipisi e fesootaʻi ma se suiga i le plasma glucose ma le atinaʻeina o suiga ole gasegase. Afai e le iloa se tasi i se taimi talafeagai, ona suia lea o suiga ma e oʻo atu i le oti.

Faʻavaʻa

Ole maualuga o le kulūkose maualuga (sili atu i le 30 mmol / l), maualuga le sodium (e sili atu i le 140 mmol / l), osmolarity maualuga (o le aofaiga o cations ua faʻavaivaia, o anions ma neutral substances e sili atu i le 335 mosm / l) .

O le a se mea e ono faʻaosooso ai:

  1. Le faaaogaina lelei o fualaau faasaina e faaitiitia ai le kulūkose.
  2. Faʻasalaga le faʻatagaina poʻo le sui o vailaʻau oona, e aunoa ma le faʻatalanoa ma lau fomaʻi.
  3. Le auala sese o le faafoeina o vailaʻau o inisalini.
  4. Faʻaleagaga faʻamaʻi - tiga, pancreatitis, maʻitaga, taotoga.
  5. O le tele o meaʻai i le taumafa - maualuga le kulūkose.
  6. O le faʻaaogaina o nisi o vailaau faʻasaina (o togafitiga e mafua ai le faʻamalolo, ma faateleina ai le osmolarity, glucocorticoids e faateleina ai le glucose toto).
  7. Manava, ma sina vaega itiiti o le sua e faʻaaogaina. E taʻitaʻia ai i le faʻamalaina.
  8. Suavai vai, toe faʻaluaina le vomiting - faʻalauteleina le maʻi.

O se mea lamatia mo le ola ma le soifua maloloina. Faatasi ai ma le faatelevaveina o le suka o le toto, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faafomai.

O le hypoglycemic coma

Fesoasoani muamua mo le maʻisuka coma.

O le masani masani lea o le siama i le maʻisuka. O loʻo faʻaalia i se paʻu faʻafuaseʻi i le kulukose toto i lalo o le 3 mmol / L.

  • maualuga tulaga ole inisalini
  • toilalo vaivai
  • malosi malosi faaletino,
  • aveina maualuga o tui o le ava malosi,
  • nisi o fualaau (B-blockers, lithium carbonate, clofibrate, anabolic, calcium).

E masani lava ona tupu, ae faigofie ona taofi i le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo (vai ma suka, lole).

O le maʻetuka ketoacidotic coma

O le sili lea ona leaga i le maʻi suka, lea e pa'ū ai le pH i lalo ifo o le 7.35, maualuga le kulūkose e oʻo i le 13 pe sili atu, ma o le faʻaopoopoga ole tino o le ketone o loʻo i totonu o le toto. O tagata e maua i le maʻisuka gasegase o le a sili atu ona mafatia. O le mafuaʻaga o le filifiliga le talafeagai o inumaga o le inisalini poʻo le faateleina o le manaʻomia mo le inisalini.

  1. Le lava le tele o fualaau oona poo le fuʻeina o se tui ole inisalini.
  2. Faʻafitia le togafitiga o le hypoglycemic.
  3. Le lelei le puleaina o sauniuniga o inisalini.
  4. Faʻaleagaga faʻamaʻi - faʻasologa o taotoga, taʻavale, ma isi.
  5. Meaʻai maualuga-carb, faʻaogaina o meaʻai.
  6. Galue malosi ma le tino maualuga o le toto toto.
  7. Alcoholism
  8. O nisi o vailaʻau (faʻamatalaga faʻamalosi, faʻasolosolo, morphine, sauniuni i le lithium, dobutamine, verenal ma thyroid hormones).

O le Ketoacidotic coma e manaʻomia i taimi uma togafitiga faafomaʻi ma le faʻamalologa, a faʻapea o le a maliu se tagata.

Eseesega o uiga

Laulau: Faʻatusatusa uiga o faʻamaoniga.

SainiKetoacidoticFaʻavaʻaAva
Aso amata5-15 aso2-3 vaiasoE itiiti ni minute / itula
FaʻamalalainaE i aiFaʻaalia maninoUa misi
Malosiaga o le tinoLe manava le manava, manava manava e pei o acetoneLeai se togafitigaLeai se togafitiga
Leo musikaFaʻaititia (vaivaiga maso)FaivaTremor (faʻalavelave faʻaleaga)
Paʻu o le paʻuTuʻuFaʻaitiitia faʻaitiitiaTulaga masani
TogafitigaLaititiLaititiMuamua faateleina, ona faasolosolo malie lea o le faaitiitia
Toto toto glucose13-15 mmol / l30 mmol / l ma sili atu3 mmol / l ma le itiiti
Ponesma ketone bodyTele aofaigaO loʻo iaiAua le sili atu i le masani
OsmolarityFaalauiloainaFaateleina faʻatele (sili atu i le 360)E leʻi suia

O le Ketoacidotic ma le hyperglycemic coma o le maʻisuka e faasolosolo malie lava, e mafai e se tagata ona gauai atu i le foliga mai o se manogi manogi mai le gutu po o se faaitiitia o le malosi o musika. O le hypoglycemic e tupu malosi, o lona uiga o le tagata maʻi e tatau ona i ai pea le suamalie faatasi ma ia, lea e tatau ona faʻaumatia pe a aliali mai.

Fesoasoani muamua mo le hyperglycemic coma

Taʻiala ao lei oʻo mai fomaʻi:

  1. Tuu lona itu, toe faaleleia le laulaufaiva.
  2. Iloilo pe ua uma ona iai le maʻi suka poʻo le tulaga na atiaʻe mo le taimi muamua.
  3. Afai e mafai, fua le suka o le toto aʻo leʻi faia le insulin ma le 20 minute mulimuli ane. Ulufale atu 5-10 iunite o le inisalini i se mea faʻapitoa.
  4. Pe a manava le manava e faʻaaoga ai le manava faʻamalosi i le gutu.
  5. Faatasi ai ma le toʻafilemu e le faʻamalosia ai lima.

Gaoioiga mo le hypoglycemic coma

Tulaga o le tuʻuina atu o fesoasoani muamua:

  1. Tuu lona itu, toe faaleleia le laulaufaiva.
  2. Taumafai e tuʻuina atu se vai suka faʻamalosi e inu ai (3 tbsp) I le 100 ml o le vai) pe faʻaaogaina se vailaʻau kulukose (vailaau faʻamaʻi) i se auala vavalalata.
  3. Pe a mālōlōina le manava, faia ni auala e faʻaolaina ai - faʻavaveina o le manava e le gutu.
  4. Taumafai ia iloa pe maua se maʻisuka o se tagata pe afai foi na tulaʻi mai le tulaga tuusaʻo.

O le a le mea e fai i le ketoacidotic coma

  1. Tuu le tagata gasegase i lona itu, faʻalelei le laulaufaiva.
  2. Ulufale i le 5-10 IU o le inisalini.
  3. Pe a manava le manava, ia fai le manava faʻaiʻu e le gutu.
  4. Mataitu le fatu fatu, toto toto, toto toto.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻatasi ma se ketoacidotic coma e oʻo mai i lalo o togafitiga faʻasolosolo (faʻaaogaina o fualaau oona), o le mea lea e avea ma fomaʻi.

Afai e le faʻamalamalamaina le ituaiga o coma

  1. Saili pe maua le maʻisuka maʻi.
  2. Siaki le kulūkose.
  3. Suʻe se tagata mo le i ai o faʻamaoniga o se tasi ituaiga o coma.

Coma o se tulaga matautia, e le mafai ona faia ni togafitiga faʻapitoa i le fale. I le talatalanoaga, o le a le mea e fai i ia ituaiga mataupu e lipotia mai i algorithms faʻafuaseʻi, mo ituaiga taʻitasi e eseese, ae e mafai ona faia naʻo pe afai e iai se aʻoga faafomaʻi.

Fesoasoani muamua mo le maʻisuka Coma

O se tasi o faʻamaʻi faʻaonaponei faʻaonapō nei o le maʻisuka. E toʻatele e le iloa, ona o le leai o se faʻaaliga, o loʻo maua i latou i le maʻisuka. Faitau: O faʻamaoniga sili o le maʻisuka - o afea e mataala ai? I le isi itu, o le le lava o le inisalini e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o faaletonu ma, i le leai o se togafitiga talafeagai, avea ai ma mea taufaamatau. O aʻafiaga sili ona ogaoga o le maʻisuka o le coma. O a ituaiga o maʻi o le maʻisuka ua lauiloa, ma pe faapefea ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua i se tagata maʻi i lenei tulaga?

Maʻi faʻamaʻi - mafuaʻaga autu, ituaiga o le maʻisuka

Faatasi ai ma faʻafitauli uma o le maʻisuka, o se tulaga ogaoga e pei o le maʻi suka, i le tele o tulaga, e mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi. E tusa ai ma talitonuga lauiloa, o le maʻi suka o se tulaga o le hyperglycemia. O lona uiga, o le mamafa tele o le suka o le toto. O le mea moni, o le maʻi suka e mafai ona eseese:

  1. Ava
  2. Hyperosmolar poʻo le hyperglycemic coma
  3. Ketoacidotic

O le mafuaʻaga o le maʻi suka e mafai ona avea ma se faʻateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, togafitiga le talafeagai mo le maʻisuka ma e oʻo lava i le maualuga o le inisalini, lea e paʻu ifo ai le maualuga o le suka.

Faailoga o le hypoglycemic coma, fesoasoani muamua mo le hypoglycemic coma

O tulaga faʻaleagaina o le tino, e sili ona lelei, mo le tele o vaega, mo le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo tupu i latou o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina i totonu o fualaau. I le avea ai o se tulafono, o le atiaʻeina o le tulaga ua muamua atu se faʻateleina o le tele o le inisalini i totonu o le toto. O le lamatiaga o le hypoglycemic coma i le faatoilaloina (le mafai ona suia) o le tino ma le mafaufau.

Fesoasoani muamua mo le hypoglycemic coma

Faatasi ai ma ni faailoga malu e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuina atu ma le faanatinati ni nai suka, pe a ma le 100 g kuki pe 2-3 le punetini o le masi (meli). E taua le manatuaina o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-e tatau ona i ai pea ni lauulu "i le fatafata".
Faʻailoga ogaoga:

  • Liligi le tifi mafanafana i le gutu o le tagata maʻi (tioata / 3-4 sipuni o suka) pe afai e mafai ona ia foloina.
  • Aʻo le i ai le lauti, e tatau ona tuʻuina se mea e taofia i le va o nifo - o le a fesoasoani lea e aloese ai mai le malosi o le faʻamalosi o auvae.
  • O le mea lea, o le maualuga o le faʻaleleia atili, fafagaina mea taumafa e maua ai meaʻai i gaʻo (fualaau aina, falaoamata ma falaoamata).
  • Ina ia aloese mai se osofaiga lona lua, faʻaititia le tui o le insulin i le 4-8 iunite i le taeao e sosoo ai.
  • A maeʻa le faʻaaogaina o le hypoglycemic, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

Afai o le coma e atiina ae ma le leai o se malamalamaona sosoo ai lea:

  • Faailoa atu le 40-80 ml o le kulukose i totonu o le toto.
  • Valaau faanatinati i se falemaʻi.

Fesoasoani Muamua mo le coma o le hyperosmola

  • Taʻo saʻo le tagata maʻi.
  • Faʻailoa le taʻutaʻu ma faʻaesea le faʻasalalau gagana.
  • Fai ni suiga i le mamafa.
  • Faʻalauiloa 10-20 ml o glucose (40% fofo).
  • I le inu malosi - vave ona e valaau i se falemaʻi.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi mo le ketoacidotic coma, faʻamaoniga ma mafuaʻaga o le ketoacidotic coma i le maʻisuka

Faʻamatalagalea e faateleina ai le manaomia mo le inisalini ma fesoasoani i le atinaʻeina o se ketoacidotic coma masani:

  • Faʻaiʻuga o le maʻisuka.
  • Faiga faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻasologa (fua o le vailaʻau, sui, ma isi).
  • Le malamalama i tulafono o le pulea e le tagata o ia lava (inu ava malosi, meaʻai ma mea masani o gaoioiga faaletino, ma isi).
  • Purolents infections.
  • Manua faalemafaufau / mafaufau.
  • Faʻafitauli faʻapitoa i se foliga lapopoa.
  • Faʻatonu.
  • Fanau / maʻitaga.
  • Manatua.

Ketoacidotic coma - symptoms

Faʻailoga muamua avea ma:

  • Uiga masani.
  • Tigā, leisa.
  • Tauvalea, vaivaiga lautele.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli matuia:

  • Smell o le acetone mai le gutu.
  • Maʻa tigaina o le tino.
  • Vomivai matuia.
  • Nofo, manava loloto.
  • Ona oʻo mai ai lea o le faʻasaina, le iloa lelei ma pa'ū atu i se paʻu.

Ketoacidotic coma - fesoasoani muamua

Muamua lava e tatau ona valaʻau i se falemaʻi ma siaki uma galuega taua a le maʻi - manava, mamafa, paʻu, mafaufau. O le galuega autu o le lagolagoina o le fatu fatu ma le manava seia oʻo ina oʻo mai le falemaʻi.
Iloilo pe o malamalama se tagata, e mafai ona e faia i se auala faigofie: fesili atu ia te ia soo se fesili, pisi i luga o alafau ma tataʻi taliga o ona taliga. Afai e leai se tali, o le tagata o loʻo lamatia tele. O le mea lea, o le tuai i le valaʻauina o se falemaʻi e le mafai.

Tulafono lautele mo fesoasoani muamua mo le maʻisuka, pe afai o lona ituaiga e le faʻamalamalamaina

O le mea muamua e tatau ona faia e aiga o le maʻi ma muamua ma, aemaise lava, faailoga matuia o le coma valaau loa i se falemaʻi vave . O maʻi e maua i le maʻisuka ma o latou aiga e masani ona masani i nei faʻaʻailoga. Afai e leai se avanoa e te alu ai i le fomaʻi, ona i ai muamua o faailoga e tatau ona e:

  • Faʻaaogaina ile inisalini ile inisetila - 6-12 iunite. (filifiliga).
  • Faʻateleina le fua le taeao e sosoo ai - 4-12 iunite / i le taimi, 2-3 inisictions i le aso.
  • O le gaioiga o le Carbohydrate e tatau ona faʻamalamalamaina, gaʻo - tuʻuese.
  • Faateleina le fuainumera o fualaau aina / fualaʻau.
  • Faʻatau vai inu alkaline. I lo latou toesea - o le suavai ua i ai le sipuni o le inu o le inu.
  • Enema ma se vaifofo o soda - ma le le mautonu.

O aiga o le tagata maʻi e tatau ona suʻesuʻe ma le totoa ia uiga o le faʻamaʻi, o togafiti faʻaonapo nei o le maʻisuka, diabetology ma le taimi fesoasoani muamua - na o le taimi muamua o le a fesoasoani ai le fesoasoani faʻafuaseʻi.

Tuua Lau Faamatalaga