Atherosclerosis o faailoga vaʻai

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Atherosclerosis e aafia ai le tele ma le tele o tagata. O lenei faʻamaʻi e masani lava o tagata e 40+. Ae, e tupu mai latou te maua ai ni tagata maʻi. I le lalolagi faʻaonaponei, o le faʻamaʻi ma ona taunuuga ua avea ma taatele.

O le atherosclerosis e tupu ona o le fausiaina o paʻu, o le tuputupu ae lea e mafua ai le vevesi o toto toto, ma faigata i le felauaiga o le toto. O vaega sili ona eseese o le moega lapoa e mafai ona gauai atu i lenei gaioiga, ae o le arch bracepiocephalic e sili ona aafia. Latou te aumaia meaʻai ma le okesene i le faiʻai, siosiomia.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le 'brachycephalic' o loʻo aʻafia i le faʻatonutonuina o le toto i le faiʻai ma le maualuga. O loʻo fausia ai ni gaʻo se tolu, pe a uma ona tuʻu ese mai le fale. Faatasi ai ma la latou fesoasoani e fafagaina ai vaega saʻo o le tino ma ulu. O le vaivai o lenei ogalaau e mafua mai ile lautele. Afai e afaina i le atherosclerosis, o le fesuiaiga o le meaʻai i luga o le faiʻai autu. I taimi faapenei, o le a le amataina le faagasologa i le faiʻai. O lenei mea e oʻo atu ai i le cerebral atherosclerosis.

O le atherosclerosis o le alatoto vertebral saʻo o le faiʻai e tupu i lalo ole aʻafiaga o ni mafuaaga. O lenei faʻamaʻi i le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi (ICD) o loʻo i ai se numera o le 10. O lona uiga o lona ala e matua faigata lava ma o le togafitiga e matua faigata lava. I le tele o taimi, e tutusa lelei ma lenei togafitiga, o loʻo i ai foi le liona o le urota, beta. O le mea lea, o togafitiga e faalua faigata. Mo le faʻavaeina o se atherosclerotic plate, e manaʻomia le tele o le taimi, o le mea lea, e le mafai ona vave matauina, ona e leai ni faʻailoga, pei o lea.

O le Cholesterol e mafua ona o:

  1. 40 tausaga. Faatasi ai ma le matua, e feagai le tino o le tagata ma se faasologa o suiga. Faatasi ai ma i latou, o loʻo i ai foi le leiloa o le gasegase vascular, faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mafuaʻaga lea e tele ai le sao o tausaga i le fausiaina o le atherosclerosis.
  2. Ava malosi.
  3. Fuʻa. O le ulaula tapaa ei ai sona aafiaga leaga i luga o vaʻa toto, ma faʻaitiitia ai le fua.
  4. Le i ai o ni meaʻai leaga i le taumafataga.
  5. O le maʻi suka.
  6. Tigā toto maualuga.
  7. Le lava gaioiga faaletino i le olaga.
  8. Faʻaaogaina o le suka maualuga.
  9. O se vaitaimi uumi o le atuatuvale.
  10. Faʻafitauli

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le amata ma le alualu i luma o le atherosclerosis e mafai ona avea ma faʻafitauli faʻalagona.

Faʻaiʻuga o le atherosclerosis o le taumatau vertebral saʻo

O mafuaʻaga o nei togafitiga e pei o le atherosclerosis o le vertebral arteries, e lua vaega.

Latou te le o ni mea e le o ni fomaʻi ma ni vailaʻau.

O le vaega lona lua e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le solia o le tui o le tagata, ma o le vaega muamua e le faʻalagolago i le atinaʻeina o faʻalavelave i le vaʻa.

E mafai ona faʻaalia le faʻamaʻi ma le tele o faʻamaoniga, e pei o lima gatete ma le le mafai ona sii i luga mea mamafa. O le iʻuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le galuega o le uaua o le a faʻalavelaveina.

O mafuaaga e mafua ai ona aofia ai:

  • faaleagaina i le itu tauagavale, o se taunuuga o le faaleagaina i le uaea,
  • spasms o uaua ua,
  • maʻi le atoatoa o toto toto.

Vertebrogenic mafuaaga e aofia ai le i ai o:

  1. Scoliosis o lenei pine.
  2. Gaioiga o le Degenerative i totonu o le intervertebral disc e aafia ai le taulala.
  3. O le isi uaua o le ua, lea e poloka ai le toto o vaʻa.
  4. O aʻafiaga e mafua ai ona vaivai le siama o le ua.

O faʻamaʻi mo le tagata maʻi e faʻaauau ona faʻaaloalo. E mafua ona o le faʻamaʻi tele o le maʻi, o le mea lea o loʻo faʻaititia malie le tulaga. O le faga o le vertebral e aʻafia ona aafia. I le atinaʻeina o le faamai, e lua laasaga e iloga.

I le tulaga o le 20 pasene o totoe o le lumen, o le a le amata le siakiina o le laasaga. E le faateleina le mamafa o le toto, ona o le vaa e le o uma ona paʻu. E le o matauina faailoga. E mafai ona sau o ia i lona talavou.

O le tulaga o le paʻu e tupu i le leai o togafitiga o le taimi muamua. O le pu i totonu o le vaa e silia ma le 50 pasene.

O faʻapogai autu o le maʻi

E tusa ai ma suesuega, o mea e manaʻomia muamua mo le faʻamaʻi o loʻo faia i le talavou.

I le mavae ai o le 35 tausaga, e mafai ona e lagona le silia ma le tasi le faailoga o le maʻi, ae o le tagata maʻi o le a le mafai ona gauai atu ia i latou.

E mafai ona iloa muamua i le i ai o ni faʻafitauli ogaoga. O nisi taimi e tausia ai i latou pe a maeʻa ona faʻamalosia le faʻamaʻi.

Ina ia mafai ona togafitia togafitiga, e tatau ona e iloa po o a faailoga e iloa ai lenei ituaiga o atherosclerosis.

Faailoga e aofia ai le i ai o:

  • nuanati ma se toso malosi o le ulu,
  • malulu i pito pito i lalo
  • osofaiga a angina, faaletonu le mafaufau, o se lagona faifai pea o le vaivai,
  • lagona le fiafia, lagona popole,
  • tingling ma le faaleagaina o vae,
  • faaletonu le mafaufau,
  • se tasi o mea leaga faaletonu,
  • le tele o le gasea ma le vomiting, le afaina o le leo leo,
  • leo i fafo i taliga, tiga i mata, gutu malulu, foliga mai o le soona vevela,
  • se ulu o le ulu o loʻo i le tasi itu o le ulu, lea ei ai soʻo se ituaiga o kosi, lea e faʻalauteleina i taimi o gaioiga. Atonu e fesootai ma se tulaga le toʻafilemu o le ua ma le ulu, ma le maalili o nei vaega,
  • moe i le moe, leai se lagona.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona taʻu mai ai le tele o faʻamaʻi. O le mea lea, i soo se tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga ma faia se faʻamaonia saʻo.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona fuafua le mafuaʻaga tonu o se tulaga faʻaletonu o le soifua maloloina. O le uiga e mafai ona latou atiaʻe lemu, ae mafai ona faʻamalosi pe a suia le ua po o le ulu i le tulaga. O se taunuuga o lenei mea, o toto totoga i lenei vaega ua maeʻa uma. O lenei tulaga ua taua o se osofaʻiga oso. Ona pau ai lea o se tagata, ae o le malamalama e le leiloa. E taua le manatuaina o vaega mulimuli e mafai ona i ai taunuuga i le tulaga o:

  1. Le mautonu o le faiʻai galue. E mafai e se setete o lagona-mafaufau ona taʻu mai se mea e fai. I lenei tulaga, o loʻo i ai se faʻafitauli o le faʻalagona ma le mafaufau, o le solia o le galuega vaaia, ua le mafai foi e le afi.
  2. Faʻaleagaina o galuega tau afi. O le atherosclerosis e mafua ai le vaivai o le tagata maʻi: e le mafai ona ia siiina le mamafa, punou, ma savali saʻo. E le gata i lea, e mafai ona gatete vae i le taimi e alu ai.
  3. O le afaina o le taunuuga sili lea ona faigata o ia atherosclerosis. O togafitiga faʻapitoa e masani lava ona faʻamoemoe e faʻaitiitia ai aʻafiaga o na o se taunuuga.

E mafai ona afaina ai le oti, maʻi pipili.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le maʻi

O le mea autu i lenei faʻalavelave o le faailoa lea i le taimi ma amata se togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se suʻega auiliili, ma o le mea sili ona taua, ia mataala i lou soifua maloloina.

Mo se suʻesuʻega atoa, o loʻo faʻaaogaina nisi o faʻataʻitaʻiga e mafai ai e oe ona iloa soʻo se mea sese i le setete o le tino.

Muamua lava, e tatau ona e foaʻiina le toto mo se suʻesuʻega o meaola. O lenei suesuega o le a faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol atoa i le toto, suka, hemoglobin, triglycerides.

E pei ona e iloa, o nei faailo e taua mo le ola o le tino o le tagata. E le gata i lea, e tatau ona e faia se suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine.

O suʻega faʻapitoa e mafai ona fuafua ai le tulaga o vaʻa. E aofia ai:

  • saililia o le toto toto,
  • Faatalanoaga o le ata,
  • angiography
  • e le faʻafeteʻese MR faʻamatalaga.

O auala faʻamataʻu mo le suʻeina o le loto e saogalemu atoatoa ma e le aumaia ai se faʻafitauli i le maʻi. MR angiography o se metotia fou nai lo isi, ae sili atu faʻamatalaga. E taugofie ai se poloaiga o le sili atu le taugata nai lo tulaga masani lauiloa. A o lei faatonuina le togafitiga, o le tagata poto faapitoa e fuafuaina le nofoaga o le faaleagaina ma lona tikeri. Ina ia toe maua, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. O le fomai faapitoa e faatonuina le togafitiga faafomaʻi, o le fuafuaga ua faia i luga o le faavae o uiga patino o le tagata ma uiga o le faamaʻi. Muamua lava, o le tagata maʻi e tatau ona faʻaitiitia le vaega o le atherosclerosis. E mafai ona avea lenei mea ma meaai paleni, amio leaga, leai se gaioiga faaletino.

O fautua latou te fautuaina e mulimuli i nei tulafono:

  1. Mo sina siʻitia atili. E ui i le ala o le ola ma le galuega, e tatau ona aofia ai gaoioiga taʻalo i gaoioiga i aso taitasi. Ia sopo, uila. E oo lava i taʻaloga i le fale o le a aumaia ai le mea na manaʻoina.
  2. E tatau ona pasi le ulaula. O lenei amioga leaga e le gata ina faaosofia ai faafitauli o le fatu, ae faapea foi ma le manava o le tino, ma avea ai foi ma se vaega autu i le tulai mai o maʻi tigaina.
  3. Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi, ole ava e le tatau ona faʻaumatia. Latou te le gata ina afaina ai le loto, ae faʻaititia ai foi le malosi o le tino i faʻamaʻi.
  4. Aloese mai tulaga faigata, aua le popole.
  5. Ina ia mataʻituina le malosi o le faʻamaʻi, e tatau ona faia suʻega masani.
  6. Mātauina le inu o fua.
  7. Faatapulaaina le taumafaina o meaola manu, atonu e suitulaga i fualaau faisua.
  8. O le meaai e tatau ona tamaoaiga i fualaʻau ma fualaau aina i le atoatoa.

Afai o le fomaʻi o le faʻamaʻi e mataga, o togafitiga e ono aofia ai taotoga.

Meaʻai mo Atherosclerosis

Meaʻai mo le faʻamaʻi o loʻo i ai se nofoaga faapitoa, aua o sea ituaiga meaai e tatau ona matauina i le olaga atoa.

O le taumafataga o se vaega o togafitiga, lea e le itiiti ifo lona taua nai lo le faia o fualaau faapitoa.

O suiga i le 'aiina o masaniga e taʻitaʻi atu ai i se faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi.

O le meaai mo le BCA atherosclerosis e tatau ona paleni.

E faavae i mataupu faavae nei:

  • 'ai i le tele o fualaau faisua ma fua,
  • O le suavai fou ua suamalie e aoga tele mo ia togafitiga,
  • iʻa ma iʻa e faʻamalosia puipui o toto toto, faʻapea foi ma le fatu o le fatu,
  • e naʻo lou 'ai naʻo meaai,
  • e tatau ona e ave oloa gaosi susu ei ai le pasene maualalo o gaʻo,
  • faʻaititia le aofaʻi o lanu i le taumafataga.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o le tino, e tatau ona faʻaitiitia, ma pe afai e mafai ona aveese mai le taumafataga ulaula, falai, meaʻai gaʻo, meaʻai ma meaʻai. O le taumafataga e maua ai taumafataga masani, ae i ni vaega laiti. O le mea lea, o le metabolism o le a toe foi atu i le masani, o le mamafa o le tino o le a faʻamaonia.

E tatau ona taulai totoa i togafitiga puipuia, aua o le atherosclerosis vascular e mafai ona aliali mai i le amataga o lona matua, ma faʻaalia ai ua leva lava. O le mea lea, o le puipuiga e tatau ona vave gauai. E le gata i lea, e le tele se taimi ma taumafaiga e alu ai. Muamua lava, e tatau ona e faʻamalosia lou mamafa, aua o le oona o se tasi lea o mafuaʻaga mo le atiina ae o le maʻi. I lenei mea e tatau ona faaopoopo i ai le ulaula ma leai se gaioiga faaletino i le olaga. I le iai o nei mea taua, o faʻamaoniga e mafai ona faʻaalia i latou i le vave 30 tausaga o le olaga.

Le auala e togafitia ai le atherosclerosis o le faiʻai o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Vertebral Cervical Arthritis

Vertebral cervical syndrome syndrome o se faʻalavelave o faʻamaoniga e tupu i totonu o le faiʻai e tali atu i le faʻaletonu o le vaʻaia o se tasi poʻo le lua o vaʻa o le igoa e tasi. O nei laʻau o "faavae" o le vaitafe o le vertebro-toto, lea e maua ai le pito i tua o le faiʻai (o le lua o le faiʻai o loʻo fai mai i le gaʻo uʻamea).

Mafuaaga o le faamai

  1. Vertebrogenic, o lona uiga, ona o faafitauli taulala. Vertebral arteries i totonu o le ua e pasia i le taimi lata ane o le faagasologa o le vetebrae, ma o nisi o latou faamai o loo atagia i totonu o vaa e aumaia le mafaufau.
  2. E le fesoʻotaʻi ma togafitiga o le tino. E aofia uma ai suiga faʻale-aganuʻu i maʻa ma lavalava vaivai.

Faʻamatalaga e le o le vertebrogenic e aʻafia ai:

  • Atherosclerosis o vete vertebral: o le tele o taimi e afaina ai le vaa tauagavale, talu ai o le toatele o tagata e alu ese saʻo mai le faitotoa o le fao lalo ifo,
  • Faʻaleagaina faʻaleagaina o mea tau,
  • Spasm o le ua ua.

Vertebrogenic mafuaʻaga e pei ona taua i lalo:

  • Scoliosis o lenei pine
  • Faʻafitauli o le vertebrae o le tino ona o se faʻalavelave faʻaleagaina poʻo se faʻalavelave faʻalavelave,
  • Faʻataʻotoga o le Degenerative i le intervertebral disc (osteochondrosis),
  • O le gaʻo faaopoopo o le tui e poloka ai le toto i totonu o le vaa.

E faʻapefea ona faʻaalia le uiga o le faailoga

Faailoga o le vetela vetebral syndrome e faapenei:

  • Tigā ogaoga, o loʻo i ai uiga nei:
    • E tupu i le isi afa o le ulu,
    • Soo se ituaiga o tiga: fana, vevela, vevela, sasa,
    • E mafai ona mou atu i se tulaga patino o le ulu,
    • E faʻamalosi i le taimi o le savali (atonu i le taimi o le moe, pe a fai na o le ulutala na te tauaveina se "tulaga e muamua atu"),
    • O le i ai o le tiga e mafai ona fesootaʻi ma le maalili o le maalili i le ua poʻo le faaumiumi o le le toʻafilemu o le ulu,
    • Taimi eseese o le osofaiga.
  • Vaavaaiga vaaia: "oneone", "lago", "veli" le tumau i luma o mata.
  • Mei i luga o mata.
  • Tesea
  • Tineni.
  • Masalo o le gaoioi, vomiting.

O faʻamaoniga o le syndrome o le vertebral e mafai ona atiaʻe lemu, ma e mafai ona tupu vave, faatasi ai ma se suiga i le tulaga o le ulu, o le mea lea o le a tafe atoa ai le toto i le aluga. Afai e tupu se tulaga faapena, e taua o le osofaʻi o le matagi: e faafuaseʻi lava ona paʻu se tagata, ae o lona mafaufau e matua puipuia atoatoa (na ia faamatalaina o se "ulu e lele i se mea").

E uiga i le togafitiga o le gaʻo o le vetebral hypoplasia

O le tele o faʻamaʻi e aafia ai le faiai o se mea faʻapitoa. O le Hypoplasia e le o se tuusaunoaga. O lenei mea o togafitiga faʻapitoa e aʻafia ai le toto toto. Le aano o le faamaʻi, o ona faailoga, togafitiga ma togafitiga - o le autu lea o suʻesuʻega i lenei tusiga.

Faamatalaga lautele

O le Willis Circle o le faavae lea o le toto masani i vaega uma o tatou tino. O lenei liʻo o loʻo faia i laupepa lapopoa tele (agavale ma saʻo). O le atinaʻeina o tala o le vetebral e faʻaalia - i lalo o tulaga masani. I le itu o le paʻu o le vavae, o loʻo faʻalauiloaina le aluga o le subclavian, o lala i le faitotoa.

O le fomaʻi "hypoplasia" o lona uiga o le lafoaia o le tino o soʻo se okeni. O aʻafiaga e faʻaleagaina pe mauaina, ae i le tulaga o le maualuga o le hypoplasia, o le filifiliga muamua e sili atu ona taatele.

O le vaega lenei o togafitiga o loʻo i ai:

  • tauagavale
  • itu taumatau
  • malo.

Talu ai ona o le gafatia o le malosi o le tino e iai le tapulaa, o le hypoplasia e vave ona oʻo atu ai i le vaivai ma le taufaasese. I lenei laasaga, e manaʻomia le faʻaosoosoina faʻafuaseʻi.

Ole maualuga o le ulutala saʻo

O le le lelei o le faʻaogaina o le intrauterine e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleaopogaina e aafia ai le gaʻo vertebral saʻo. Faʻasalaina poʻo le faʻasalalauina o se fafine maʻitaga, faʻapea foi ma le umi o le overheating (matafaga, sauna), nicotine ma le ava malosi e mafai ona faʻaosoina ai maʻi. O le siama poʻo le siama o le rubella e mafai foi ona aʻafia ai le pepe.

O le maʻi o le maʻi e amata ona paʻu i le matua. O le malosi o faailoga nei e faateleina:

  • ulu matua
  • vavao
  • toto maualuga
  • moe
  • faʻalavelave faʻalagona (faʻafefete, faʻafefe o lagona, atuatuvale),
  • faʻafitauli
  • le mautonu.

Ole maʻi e le manaʻomia se togafitiga faʻapitoa - o le tino lava e maua se auala e totogi ai le toto. Na o mataupu e le masani ai, e le tupu le toilalo - ona manaʻomia ai lea o fomaʻi. O faʻamaʻi faʻamaʻi o le mea sili lea ona afaina ai togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le atherosclerosis e faʻapogai ai faʻafitauli faʻapitoa i le toto, talu ai e vavalalata vaʻa. O tagata gasegase e faitio i lagona o le tau ma le faʻalavelave moe.

E le mafai ona faʻaumatia le faʻamaʻi i togafiti faʻamalosi, ae i nisi tulaga, e faʻaaogaina vailaʻau vasodilator, ma e ono fautuaina e le fomai se taotoga.

Hypoplasia o le agavale agavale tauagavale

O faʻamaoniga o le itu tauagavale o le hypoplasia e fesoʻotai vavalalata ma faʻamaʻi pipisi ma le vave ona aliali mai. O le gasegase o le Hemodynamic e oʻo atu i le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le toto toto, o le atigi siama. Fetuunaiga o auala e faigofie ai ona faʻaleleia le atinaʻeina o togafitiga, o le mea lea e le afaina ai le tino i le taimi nei - o se umi, faʻalautele mo tausaga, faagasologa.

O le ata o le falemaʻi e tupu aʻe i suiga o tausaga i fusi ma okeni, ae o uluaʻi laasaga e mafai ona sosolo ese mai mata o le fomaʻi. O le mea lea, e tatau ona suʻesuʻe suʻesuʻega i fafo o le maʻi.

O se logo mataʻutia o se faʻamaʻi tiga lea e aʻafia ai le manoa (o lona vavalo solo). Afai e le o siaki isi faailoga, e faigata ona faia se faʻamaonia saʻo. O le isi faʻamatalaga masani o le hypoplasia o le anastomosis (o lala o vaʻa autu e amata fesoʻotaʻi faʻatasi). Ma o le tino e totogi mo le lagolagosua o tala o le vertebral. O le aʻafiaga atonu o le a leiloloa ma le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le maualuga o le hypoplasia o le itu tauagavale ua afaina i le maualuga o le toto - o le faateleina o le toto maualuga. O se maʻi lona lua, o se ituaiga o faailoilo o loʻo taumafai le tino e faʻafetaui i le tulaga oi ai nei.

Faʻapogai ma aʻafiaga aʻafiaga

O mea taua e fesoasoani i le tupuga o maʻi e tupu aʻe e tusa lava pe leʻi fanau mai se tagata - i le tulaga o le atinaʻe o tama. O le faʻaleagaina lea o le fanau, o lea e tatau ai i matua ona amanaʻiaina le tele o nuances i le fuafuaga o le maʻitaga.

O mafuaʻaga o le aofaʻi o le pani i le lumanai e faapenei:

  • manuʻa (faʻaʻataʻitaiga, o manua) o se fafine maʻitaga,
  • faamai pipisi o le tina,
  • faʻamalolo
  • fesuiaiga o le radiation
  • faʻaleagaina o le nicotine, ava malosi, faʻamautinoaina o fualaau faasaina, fualaau faasaina, vailaau oona i taimi o gaioiga,
  • genetic predisposition i faʻamaʻi o le faʻamalosi totoga.

Ona o tulaga o loʻo taua i luga, e le masani ai ona atinaʻeina le faʻapopopia - o nei mea naʻo le faʻateleina ai le ono mafai ona amataina togafitiga.

O mataupu o le fananau mai o tamaiti ei ai le pompoplasia sa faamaumauina mo le leai o se mafuaaga. Fomaʻi i ona po nei e faʻapena ona faigata le atiaeina o se manatu se tasi e faʻamatalaina ai lenei mea matautia. E i ai le numera o le au faaosofia e faatelevave le faʻaalia o togafitiga.

  • faʻavaega o le vertebrae ma le spondylolisthesis (e taʻitaʻi atu ai i le faʻaaogaina o le uaina),
  • osteochondrosis (tupuga o le ponaivi e amata ona faapipiiina le aluga)
  • Ossification e aafia ai le vertebral-occipital membrane,
  • toto i totonu o le gaʻo faʻaleagaina,
  • atherosclerosis o toto toto.

O le a le mea e lamatia ai togafitiga

O le faaletonu e mafai ona "momoe" i totonu o le tino seia oʻo i se vaitaimi faapitoa ma faʻaalia ai o ia i le matua. E masani lava, o faaletonu o le hemodynamic e sese na mafua mai e fomaʻi i faʻamaʻi e tutusa o latou faʻaʻailoga. O le mea lea, o le faʻamautinoaina o le faʻapoponuina e tatau ona tuʻuina atu i ai le latalata sili atu.

O suiga faʻaleagaina e aafia ai le vaega o le ponaivi o ponaivi ma le aluga e tafe i totonu. Faʻasalaga, o le faiʻai o loʻo fai ma le toto e sili atu ona leaga, lea e oʻo atu ai i ni mea faanoanoa.

E le mafai ona vaʻai uma aʻafiaga, ae o nisi o na mea e le fiafia:

  • ulu o le ulu (ogaoga ma faifai pea)
  • vaivai,
  • faalogo le faʻaletonu
  • faaitiitia le tino vaaia.

O le faʻamaʻi e faʻaalia i le tele o faʻamaoniga, ma i maʻi eseese o le "tamaʻitaʻi seti" atonu e ese. O lenei mea e faʻaaoga i le lautele o le lagolagosua o tala o le vertebral ma le malosi o le tiga o le tiga. E masani lava, e iloa e le tagata maʻi lana suʻesuʻega i le taimi o le suʻesuʻeina faaletino - e faigata ona faʻaeseese ia faailoga, ma o le ata o le falemaʻi ua faʻafefeteina.

O faʻamaoniga autu o le faʻamalosia o le uaina o le vertebral e faapenei:

  • ulu o le ulu (malosi le eseese)
  • leai se mafuaʻaga ma le masani ai o le vevela,
  • afaina ai le popole
  • faʻavasegaina faʻasalalau faʻapitoa,
  • tele le maualuga o le toto maualuga
  • solia o faiga faʻavae,
  • faafitauli ma le lagona lelei (e mafai ona aafia ai vaega eseese o le tino, o se faataitaiga masani o lala),
  • afaina o le tino (paralysis, paresis),
  • faʻailoga vaaia ata
  • uʻamea pe a savali,
  • leai se faamaopoopoga o gaoioiga.

O le vaega mulimuli e faʻaalia i le tulaga o feusuaiga leai se aoga ma mea faitino o le lalolagi faaletino, pa'ū ma lagona o se taimi umi i le carousel. O le malosi o faaaliga e faateleina i le matua o le tino.

Fomaʻi togafitiga

O togafitiga faasao e aofia ai le faʻaofiina o vailaʻau e aʻafia ai le faʻaleleia atili o le toto, faʻafeusuaʻiga i meaʻai o le faiʻai ma le toto i le faiʻai. O lenei auala e le faʻaumatia ai le faʻafitauli, ae o le a puipuia le faiʻai mai suiga o mea faʻapitoa. E mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia fualaau nei:

  • Actovegin
  • trental
  • ceraxon
  • fagometene,
  • cinnarizine,
  • thiocetam
  • cerebrolysin,
  • toto felanulanuaʻi.

Togafitiga

E naʻo taimi faʻafuaseʻi e faʻamaonia ai pe a le mafai ona faʻamaonia le faʻavaveina o le toto. O fomai tipitipi o le neurovascular o lo tatou taimi e sili ona lelei le taotoga o le endovascular. O le autu o lenei auala o le faʻaofiina lea o se pulu (se mea faʻapitoa) i totonu o le lumenia o se vaʻa vaʻaiti vaiti.

O le pipini e faʻalauteleina le lautele o le vailaʻau o loʻo iai ni suiga faʻapitoa, ma toe faʻaleleia ai le toto masani. O le faʻaaogāina o se mea e sili ona taua i le angiography, o le mea lea, e masani lava ona faia e tusa ai ma lenei auala faʻataʻitaʻi.

Fofo faʻapitoa

O togafitiga faʻapitoa faʻapitoa e tetee atu i le faʻasalalau. Ae o le tele o fua lelei ua atiae ua mafai ai ona e tau ma faʻamaʻi faʻamaʻi (tutusa atherosclerosis).

O nisi nei o faʻataʻitaʻiga mai le fale faʻapitoa tau vailaʻau masani:

  • olive suauu (e fautuaina e inu le tolu punetini i aso taitasi mo faamoemoega puipuia),
  • meli (e tele fesuiaiga ma le paluga o le sua o le tipolo, suauu fuālaʻau ma le meli, sosoo ai ma le anapogi)
  • pateta suamalie (sasaina mai le tasi pateta i aso uma),
  • Iapani Sophora (o se ipu tioata vailaʻau o loʻo faʻafefiloi ma le fagu lita o vodka ma faʻaaogaina pe a maeʻa vaiaso e tolu o le faʻafefete i le aso mo se sipuni sipuni),
  • fatu o le fatu (faamama le ulu)
  • keleni (limon zest ua fefiloi ma se ulu o le garlic ma le 0.5 lita o le vai - faaaoga pe a mavae aso e fa o le afu),
  • Meli Melis (e pipii i le gaʻo ma le vevela).

O nofoaga autu ole vailaau (aemaise lava Saina ma Tibet) o loʻo faʻagasolo ona taofi le manatu e sili atu. I le taimi nei, oa latou metotia e aoga tele.

  • massage
  • Acupuncture
  • gymnastic complexes.

O nei metotia e le aloaia i taimi uma e togafitiga aloaia, o lea e taua ai le talanoa i se fomaʻi aʻo leʻi faafesootai isi ofisa. O nisi taimi e fautuaina le tuʻufaʻatasia o togafitiga ma isi togafitiga - sili ona taua, ia mautinoa o loʻo i ai i tagata tomai faapitoa o le nofoaga autu le tusi faamaonia talafeagai.

Matou te fautua atu ia e faitau le mea e uiga i le mea e maualuga le tui.

Faʻapogai ma aʻafiaga o le faʻamaonia o le vetebral arteries

E masani lava o le maualuga o le toto ma le faaletonu o le neurocirculatory o le taunuuga lea o le faʻamaonia o le gaʻo. O lea ituaiga anomaly o le uiga lea o kariota ma vertebral tetele vaa. I totonu o paʻu o fuga, ua faʻaitiitia le toto ma e faʻaleagaina ai le soifua manuia lautele o se tagata. Ona o le i ai o sea ituaiga anomaly, o le lamatiaga o le faatupuina o le faamai o le ischemic e faateleina e tusa ma le 30%. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e tupu ai faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular.

Mafuaaga o faʻalavelave

O le faʻasalaga o tala o le vertebral i le tele o mataupu e faʻapitoa ma faʻaleagaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i totonu o vaʻa o toto toto, o le tele o filafoni e faʻaaogaina e sili atu nai lo le aofaiga o le paʻu, lea o le a mafua ai ona leaga le laʻau (vertebral and carrot). O le faʻasalaga e foliga mai i le tala o le faʻaleagaina ma le vevesi o le fausiaina o fausaga. O le tafe o le toto e tupu foi i le talaaga o le gaioiga o le atherosclerosis - o le faia o palestelala i totonu o le toto toto.

O le faʻamaoni o le tala o le vertebral i vaega muamua e leai ni faʻailoga ma e fetaui le tino i se ituaiga o anomaly i le taimi. O le lamatiaga o le atinaʻeina o microstrokes ma le ischemia e faʻaalia pe afai o le atherosclerosis e faʻatasi ai ma le faʻasalaga - faʻapipiʻi pepa i totonu o paluga o vaʻa toto ma faʻalavelave faʻafefe o le cerebral. Faʻaleagaina o le tino e masani ona tupu i lona ulu atu i le ponaivi ponaivi. O le sili ona lauiloa o le vetebral arteries e maua i itulagi o le 1st ma le lua o le vertebrae o le vaega o le tino, lea, o se taunuuga o le faaleagaina, kinks, kapulima, anesysms ma spurs e mafai ona fausia i puipui o le vaa.

O le anomaly lava ia e le o se mea taufaamatau pe afai e te mafaufau lelei i lou soifua maloloina ma puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'aina le mea tonu, e masani ona faia suʻega e se cardiologist ae aua le faʻaleagaina amioga leaga. Faatasi ai ma le faʻamaoni o tala o le vertebral, o vailaʻau e maualalo ifo ai le toto ma vailaʻau e faʻamalo ai faʻamaoniga o faʻalavelave faʻaleagaina e mafai ona faʻatulagaina. I nisi o tulaga, e manaʻomia le togafitiga o taotoga pe a fai o fusi e maua i le vaega muamua o le tala o le vertebral ma o loʻo i ai se faʻafitauli o le taʻavale o le ischemic.

O taunuuga

O le SPasm PA e faʻaalia e ala i le le lelei o faʻamaʻi. Ae o aʻafiaga o le faʻamalosi o le vaa e faʻamaua ai le maʻi.

O a ni faʻafitauli e ono mafai e le togafiti ona tupu? Faatasi ai ma taunuuga o le SPasm, o tulaga sili ona matautia e mafai ona iloagofie:

  1. Neurological deficiency o suiga eseese. E mafai ona faʻaalia o ia i le tulaga o le leiloloa o le mafaufau, le faʻaleagaina le tautala, faʻaititia le atamai. Masalo o le solia o le lagona o le paʻu poo le malosi faʻavae i le tasi poʻo le sili atu foi o lala. O faailoga ua lisiina o le faaletonu o le PA e mafai ona tuufaatasi ma le faaupuga osofaʻiga o mea faʻafuaseʻi.
  2. O se mea e sili atu ona ogaoga, faʻaleagaina le ola o le faʻamaʻi o le faia lea o le faiai o le faiai. I lenei tulaga, o le okeni e le maua ai le toto mo se taimi umi, e tupu mai ai siama nerve. O le oti o se vaega o le faiʻai e tau atu ai i taunuuga ogaoga, ma o nisi taimi i le oti.
  3. O le atinaʻeina o le maualuga o le faʻaaogaina o le faʻasalaga o le tino. E aofia ai i le faʻateleina o le mamafa i le tali atu i le toto faʻaleagaina e ala i PA. E ono oʻo atu i faʻamaʻi fatu ma isi tulaga ogaoga.

O aʻafiaga ogaoga o le faʻamaʻi o le mafuaaga lea mo se suʻesuʻega atoa ma togafitiga o le maʻi.

Fesoasoani Fesoasoani

Ina ia faʻaleleia le tulaga o le maʻi, faʻavevesi le togafitia o togafitiga, faʻamalosia le taunuʻuga o togafitiga, faʻaopoopoina togafitiga faʻasoifua maloloina.

Fesoasoani fesoasoani e aofia ai:

  1. Gymnastics faʻamalosi.
  2. Yoga mo le tui vavalo.
  3. Faʻaaogāina o mea faʻapitoa, e pei o le collections o le Shants.
  4. Massage o le ogatotonu o le tino-collar.
  5. Balneotherapy.
  6. Metotia eseese o le physiotherapy.
  7. Togafitiga faʻapitoa.

O nei metotia e faʻaaoga i le faʻaitiitia o le mumū i le vaega o le faʻaleagaina, faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le faʻamaʻi ma faʻalelei atili ai le faʻasolosolo. Gymnastics faʻamalositino, massage ma le physiotherapy faʻagesegese le alualu i luma o osteochondrosis, lea e afaina ai le tulaga o maʻi.

Tausiga togafitiga

O le taotoga mo le syndrome o le ario vertebral e faʻafuaseʻi ona faia, pe afai e le mafai ona foia le faafitauli e ala i auala vavave.

I le tele o tulaga, o le mea e aʻafia ai e aʻafia ai le faʻaumatiaina o le mafuaaga o maʻi - aveeseina o le vevela, tumo, le faʻaleagaina le sootaga i va o vaʻa, o aʻafiaga o le vevesi. A maeʻa lenei faʻataʻitaʻiga, faʻafefea ona tafe le toto i le faga ma faʻamalo le uiga.

O le mea e masani ai, o loʻo faʻatino galuega i luga o le vai na faaleagaina. E tatau ona faia lenei mea i le faaletonu o le tino, le atherosclerosis o le puipui o le vaa, tumo, puipui o le uaea totogo. O faʻasalalauga e faigata ma faia e fomai tipitipi fomai tipitipi.

Vertebral stenosis o se maʻi matautia e mafua ai ona solia le toto i totonu o le mafaufau. O lenei vaa e tusa ma le 25% o le aofaʻiga o toto o le cerebral i le mafaufau. O le iʻuga, i le taimi o lona vaapiapi, o le hypoxia o neurons (namu namu) ma le faʻafefe o le ischemic e tupu.

O le a se maʻi?

Vertebro-basilar syndrome - o mea e taʻua o togafitiga i le gagana faasaienisi, ma le iloa vave ma le togafitiga o se tulaga e mafai ona toe suia. Pe a vaeluaina le ½ o le vaa, e atiina ae e se tagata ni osofaiga o le leiloa o le malamalama ma osofaiga o mea e mafua ai le oti o lela o le faiʻai.

O le faʻamatalaga o le "vaimamua-autu" i vailaʻau faʻaalia ua faʻaalia lata mai nei. O lona uiga o le faaputuputuina o toto toto e aumaia ai le toto i le faavae o le faiʻai.

Faitau e uiga i le vaʻaia o le vaʻaia iinei.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau Artrade. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le oʻo mai o le dopplerography (faʻamatalaga ultrasound o le toto e tafe atu i totonu o vaa) ma le faʻataʻitaʻiga o le magnetic resonance, o le tele o suʻesuʻega pepa i luga o lenei ituaiga o togafitiga ua aliali mai.

Mea e fiafia i ai e uiga i le gasegase o le atoatoa o le vertebral:

  • O le vaitafe vetebrobasilar e maua ai le toto i le vaega lona tolu o le faiʻai, o le mea lea, pe a taofi faʻafuaseʻi le tuʻuina atu o toto i vaʻa o le tane, e le iloa e se tagata,
  • Faatasi ai ma le le umi o le leai o se microcirculation o suauu faiʻai ile vaitafe o le vertebro-pool, o le a faʻaitiitia le faʻalauiloa o le maʻi, e oʻo mai faafitauli faʻaleaʻo, mafaufauga ma le atamai,
  • O le natura na puipuia lenei vaa mai le faaleagaina e ala i le tuu i totonu o pupuni o le faagasologa o auala o le vetebrae. Ae peitaʻi, faʻalavelave faʻaleagaina poʻo le degenerative o le vertebrae o le tino e oʻo atu ai i le vavalalata o le lumen.

E manino lava, o le faʻamaʻi o le uaina vertebral e lamatia ai le ola o se tagata, o le ola umi e oʻo atu ai i le le lava o le okesene i le faiʻai.

Faʻamatalaga o le le atoatoa o le cerebrovascular

O faʻamalositino ma meafaigaluega o le faʻamaʻi e aafia ai le faʻaaogaina o metotia nei:

  • O faʻataʻitaʻiga o le vaʻaia o le vaʻalele e mafai ai e le ultrasound ona iloa le vavalalata o maʻa,
  • O le angiography o se eseesega o le x-ray suʻesuʻe. E faʻaaogaina pe afai ei ai se masalosaloga o le lese o le atherosclerotic poʻo le faʻalavelave faʻaanatura i totonu o le vaʻa,
  • Faʻaalia le angiography resonance - e aofia ai le vaʻavaʻaʻi o mea vavalalata.O le metotia e faʻaaogaina e faaopoopo i faʻamatalaga e le mafai ona maua e ala i le leitio ma le ultrasound,
  • O faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai ma le faʻaofiina o se faʻasesega o fesoʻotaʻiga i totonu o le faʻa ua mafai ai e oe ona fuafua le tikeri o le vavalalata,
  • O le faʻatusatusaina o faʻasalalauga o se metotia X-ray na faʻaaogaina e foia ai le mataupu o taotoga o taotoga i mataupu o le toto masalomia toto (toto toto).

O le a le uiga o lenei maʻi?

Faʻatonu le atherosclerosis o se faʻamaʻi lea e matauina ai le vavalalata o le lumenia e ala i le faaputuputuina o tupe o le cholesterol i totonu o le lua. I le taimi muamua, o puipui i totonu o le vaa e lelei le lamolemole, ae o se taunuuga o suiga i le fausaga, o tamai fusi ma le tuputupu ae e aliali mai i na mailei gaʻo. I le aluga o taimi, o le a avea ma mea tetele ma poloka ai le toto.

Faʻalagolago i le maualuga o le fuga o le vetebral arteries e ni atherosclerotic plate, e lua ituaiga autu o le maʻi ua maua:

  1. O le atherosclerosis e leai se malosi o vaʻaia o le vetebral arteries o le amataga lea o le atinaʻeina o togafitiga. I lenei laasaga, ua amata ona amataina ma faʻafefe le pulou e le silia ma le 50%. Talu ai ona o le toto e toetoe lava a le suia, o faʻamaoniga ma faʻaaliga e le tumau ma e le faʻaalia.
    I le tulaga e le faʻamalosi, e le o faʻatau togafitiga ma faʻamalositino e faʻamaonia. Afai e le aoga ia fua, e fautuaina foi e togafitiga i fualaau.
  2. Stenosis - vetelaral arteries e matua aʻafia lava. E i ai le faʻalavelaveina o le lumen e sili atu i le 50%. O se togafitiga o fualaau faasaina ua vave ona faatonuina. O le faʻaitiitia o le lumenia o le sili atu ma le 70% o se faʻamatalaga mo togafitiga faʻatagaina.
    O le tulaga sili ona ogaoga o suiga faʻaleaganuʻu o le faʻaaogaina o vaʻa, pe a maeʻa le tafe toto.

O le a le mea e tupu i le atherosclerosis o lenei pepa

Vertebral arteries e tuʻuina atu toto i totoga eseese o le loto ma le faiʻai lava ia. O le solia o le fausaga ma le amiosaʻo e taʻitaʻia ai aʻafiaga ogaoga e aʻafia ma galuega a le masukulekelet system, galuega faiʻai, ma isi.

O le faʻamaoni o laʻau uma e lua e mafua ai mea e manaʻomia mo le vave faʻafuaseʻi ma le faʻalauteleina o le palestarala i se vaega o le koluma. Ae talu ai o loʻo puipuia e le skeleti i totonu o le vateatea atoa, o faʻamaʻi pipisi e masani lava ona maua i le vaeluaga o le lua sikeri.

E ui lava o le muamua atherosclerosis o vaʻa o le lumbar ma isi vaega o le tuilaine e faʻavaivaia, i taimi mulimuli o le atinaʻe, o le faʻamaʻi e ono mafua ai faʻafitauli faigata nei:

  • O le faia o le faiʻai o le faiʻai. O le faʻavaeina o se pusa e faʻaalia i foliga vaaia o faʻafitauli o le mafaufau, faʻalavelave i le gaioioiga o gaioiga o le faʻaaliga ma le maskloskeletal system.
  • Faʻaleagaina o galuega faʻavae. O le faʻaaogaina o le atherosclerosis o le ogatotonu o le vertebral autu e taʻitaʻia ai le lē mafai ona gasegase e siitia le mamafa, savali masani pe ave mea. Loto gatete.
  • O le afaina o se tasi lea o taunuuga sili ona matautia o le faamai. O le taotoga a le Vertebral artery mo le atherosclerosis o loʻo faʻaaogaina ina ia aloese ai mai le atinaʻeina o lenei ituaiga faʻafitauli.

Taumafa o se vaega o togafitiga

O togafitiga faʻale-aganuʻu e vaʻai i taumafa o se tasi o togafitiga aupito sili ona puipuia i le tau faasaga i le atherosclerosis. E ui lava e leʻi suʻesuʻeina le suʻesuʻega o le faʻamaʻi, o le suia o masaniga masani e masani ona faʻataunuʻuina ai le manuia o le maʻi.

I le taimi o feutagaiga a le cardiologist, o le a fautua mai e le fomai ni filifiliga o mea taumafa ma talanoa i le tulaga o le lamatiaga ma faafitauli e ono tutupu mai e ono mafai ona faʻamoemoeina ma le faʻasalaga o le gaʻo vertebral saʻo.

Pau lava le auala e lelei ai le faʻafetaui o le atherosclerosis o loʻo maua i vailaʻau ma taotoga. O isi metotia e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea e puipuia ai ma e le faʻagataina togafitiga masani.

Faʻamatalaga o le atherosclerosis o vete vertebral

O faʻalavelave pipisi i le mafaufau e masani lava ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le tuifaʻaiga o le ischemic.

I le tusa ma le 60% o mataupu, o faafitauli o le toto e mafua mai i le atherosclerosis o vete vertebral. O le Cholesterol pepa e sili atu i le gaogao o le gaʻo e mafua ai i lenei togafitiga.

O le tele o itu e iai sona sao i le amataina o le maʻi, peitai, e leai se tasi oi latou o se mafuaaga talafeagai mo le atiaʻe o le atherosclerosis. I aso nei, e tele ni manatu i le faiga o lenei faʻafitauli:

  • O faʻamatalaga uma i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo le taʻiala ma e LE FAIA se taʻiala i le faʻatinoga!
  • E mafai ona e faʻaolaina le EXACT DIAGNOSIS Na o se FAITOA!
  • Matou te ole atu ma le agalelei ia te oe ia aua nei e mafaufau ia te oe, ae sainia i se tagata tomai faapitoa!
  • Soifua Maloloina i oe ma e pele ia te oe!
  1. O le mafuaaga o le atherosclerosis o le uiga o le gaioiga o metabolic process in the body.
  2. O tulaga ola e taʻitaʻia ai le atiaʻe o le faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei auala, o le tuufaatasiga o le tele o mea taua ua manatu o le faavae o le faamai.
  3. O le mafuaʻaga o le atherosclerosis o le tele o le faʻaaogaina o gaʻo manu, lea e mafua ai le solia o le lipeta metabolism. O le faʻaavanoaina o le faʻaleleia o togafitiga e faʻaleleia ma le le lava o le tino.
  4. Atherosclerosis e fesoʻotaʻi ma le faʻaalia malie o faafitauli ile tulafono ole neuro-endocrine o le gaʻo gaʻo ma le setete o puipui puipui. O nisi tulaga o le soifuaga o le tagata e mafua ai ona solia, lea ei ai se aafiaga le lelei i le tino.
  • O loʻo i ai se aʻoaʻoga faʻatoʻaga o le atiaʻe o le atherosclerosis, lea e aofia ai ma le tele o le tagata e maua le cholesterol ma meaʻai, o le sili atu lea e ono mafai ai ona atiaʻe lenei faʻamaʻi.
  • Afai e 'ai e se tagata ni meaola manu, o le a tele sina cholesterol e maua i lona tino, ma o le mea lea o le lamatiaga o le faaleagaina o le atherosclerosis e itiiti lava.
  • O le mea moni, o loʻo i ai mataupu i vailaʻau peʻa, e ui i le tele o cholesterol i meaʻai, e leai ni faailoga o le atherosclerosis.
  • E le gata i lea, o nisi taimi e tulaʻi mai i luga o le mea lea e faʻatau ai e le tagata nai gaʻo manu, ae i le aluga o taimi, o le atherosclerosis alualu i luma alualu i luma e iloa ia te ia. O nei faʻataʻitaʻiga e faʻamapulaʻa ai finauga o le talitonuga o meaʻai e mafua mai i le atherosclerosis.
  • I le taimi lava lea e tasi, e le masalomia e le o masalosalo o fomaʻi ma cholesterol o mea taua ia e mafai ai ona atiaʻe le atherosclerosis.
  • O le isi manatu o mafuaʻaga o le faamai o le neuro-metabolic. E le mafai ona ia faafitia le taua o uiga taumafa, ae ui i lea, na ia faamamafa atu faapea o le meaʻai e le taua i le mafuaʻaga o togafitiga.
  • Afai ei ai se tulafono lelei a se tagata, o lona uiga o le taumafaina o le tele o gaʻo e le mafai ona oʻo atu i le atiaʻe o le atherosclerosis. Afai e solia lenei gaioiga, o se vaega itiiti o se punavai o le cholesterol i le meaai o le a lava lea mo le faʻaalia o se maʻi.
  • I le lagolagoina o lenei manatu, ua tuuina mai e saienitisi ni mea moni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata oe, e ala i le natura oa latou gaioiga, e masani ona faʻalavelaveina e sili atu ona atiaʻe le atherosclerosis.
  • E le mafai e se tasi ona faafitia le aʻafiaga i le atiina ae o le atherosclerosis o mea taua e pei o le le atoatoa o le tino i nisi atunuu o le lalolagi.
  • O lenei uiga o loʻo sili atu ona uiga i tagata o le Iunaite Setete, oe masani ona feagai ma le atherosclerosis.
  • E iai foi se sao taua i le atinaʻeina o lenei faamai e faia i le ulaula tapaa.

Ituaiga o togafitiga

Faʻalagolago i le ogaoga o suiga faʻaleaga, e lua ituaiga o faʻamaʻi:

  • E taua o se amataga vave o le maʻi.
  • I lenei laasaga, o le fausiaina o le plaque ua na ona amata, ma o le mea lea ua poloka ai le vaa e le sili atu i le 50%.
  • Talu ai ona o le toto o le toto e le o toe suia, o faailoga o le atherosclerosis o le vertebral arteries e le o manino.
  • I lenei laasaga o le faʻamaʻi, faʻaaogaina togafitiga faʻamalositino ma aoga faʻapitoa faapitoa. Afai o nei fuataga e le maua ai le manaʻoga e manaʻomia, e tatau i se tagata ona faia se togafitiga o vailaʻau.
  • I lenei laasaga, o loʻo i ai se faʻamaonia o le vaeluaina o le vetebral arteries.
  • I lenei tulaga, ua taofia le clearance e le silia ma le 50%.
  • I tulaga faapena, o togafitiga faafomaʻi e tatau ona faanatinatiina.
  • Afai e faʻamavae e le sili atu i le 70% le lumen, e manaʻomia se togafitiga faʻapitoa.

O le a matou taʻuina atu foi ia te oe le BCA atherosclerosis ma pe faʻapefea ona faʻamaonia lenei faʻapuupuuga.

Togafitiga o le atherosclerosis o le vetebelral arteries

Afai e maua se tagata i le atherosclerosis, e mafai ona togafitia togafitiga i auala e lua - vailaʻau ma taotoga. O le filifiliga o se metotia patino e faia e le fomaʻi, e fuafua i le le amanaiaina o le togafitiga.

  • O lenei ituaiga o togafitiga e vaevaeina i le togafitiga o le atherosclerotic faagasologa i totonu o vaa ma le tau faasaga i faailoga o le maʻi. E le mafai ona togafitia togafitiga faʻamaʻi o le faamaʻi e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau oona e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le cholesterol mai le masini vai.
  • Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai resins sui. O fualaau e pei o le gemfibrozil poʻo le cholestyramine, pe a latou ulu atu i le luminaʻi o le intestinal, faʻaolaina le adsorption o gaʻo susu ma le cholesterol.
  • O nei vailaʻau e mafai ona maua ai faʻamoemoega faʻamaonia ae na o le umi faʻaaogaina. Latou te le aʻafia ai cholesterol, lea ua uma ona pa i puipui o toto toto. O le mea lea, faatasi ai ma le le atoatoa o le tino, o le togafitiga o le a le maua ai le manaʻoga.
  • E iai foi se aafiaga talitutusa e pei o togafiti togafiti - mo se faataitaiga, guar. Ae ui i lea, o lenei fualaau faasaina e tatau ona ave i taimi uma, inu tele vai. O le mea lea, o nei vailaʻau e le mafai ona faʻaaoga mo se taimi umi e tagata e mafatia i le maualuga o le toto.
  • O le faʻalauiloaina o le adsorption o cholesterol e taʻitaʻia ai vailaʻau, meaʻai ma vitamini.
  • O mea e faʻaitiitia ai le gaosiga o triglycerides ma le cholesterol i le ate e sili ona aoga. Ona o lenei mea, o le faʻateleina o mea leaga i le toto ua paʻu. O nei fualaau faasaina e faalavelave i le lipid metabolism i totonu o le ate. I le taimi lava e tasi, latou te aafia ai le metabolism o mea tutusa i totonu o sel o isi faiga.
  • O sui sili ona taatele o lovastatin, clofibrate, simvastatin. O nei fualaau faasaina e tatau ona faatonuina e se fomaʻi pe a maeʻa se auiliiliga auiliili o le maʻi.
  • O le togafitiga e tatau ona o gatasi ma le pulea o le lipid metabolism. O le Nicotinic acid foi e pau i le ituaiga lava lea - o lenei fualaau faasaina ua masani ona faatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le atherosclerosis.
  • O se auala fou e togafitia ai le maʻi, o le faʻaaogaina lea o fualaau oona lea e fesoasoani i le faʻavaveina o le vaevaeina o kulūlūlūlū o loʻo fausia i totonu o le tino o le tagata.
  • O togafitiga faʻapitoa o le faʻaitiitia o faʻaaliga o le maʻi. O le mea lea, faatasi ai ma foliga vaaia o le tiga, e faʻaaogaina vailaʻau-aemaise lava, nitroglycerin. E mafai foi ona faʻaaogaina fualaau mo le togafitiga o vailaau oona, vitamini, vailaʻau e suia ai uiga o le toto o le tino o le eleele e puipuia ai le thrombosis.
  • Talu ai o togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis e fesoʻotaʻi ma nisi tulaga lamatia, e naʻo tulaga ogaoga lava e faʻaaogaina.
  • Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi ia faagaoioia le taotoga ma le faaitiitia o le lumenia o vaa e le sili atu i le 70% po o le atinaʻeina o le masini.
  • I le taimi o le faʻalavelave, e aveese ia pusa atherosclerotic pe faʻaaogaina se vaʻa ua uma ona faʻaaogaina i se mea fou.
  • O le atherosclerosis o le ogatotonu o le vertebral agavale poʻo isi faʻafitauli tutusa e tatau ona togafitia i na o aga masani. O le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli faigata.
  • O faʻamatalaga ma mea teuteu o vailaʻau faʻamalositino e mafai ona faʻaosofia le foliga mai o le thrombosis ma le vave faʻalauteleina o le maʻi. O le mea lea, soʻo se togafitiga lē faʻasalaga o togafitiga e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi.
  • O se tasi o togafiti sili ona aoga o togafitiga ma le puipuia o le atherosclerosis o le taumafa. E ui lava i le mea moni o mafuaʻaga o le amataina o le faʻamaʻi e le o malamalama atoatoa, o se suiga i le masani ai o masaniga e mafua ai le faʻaleleia atili o le soifua maloloina o tagata.

Ina ia puipuia lou ola maloloina ma le ola, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faapitoa pe'ā aliali mai muamua faailoga o le maʻi

Togafitiga o le Faʻailoga o le Faʻasologa o le Vertebral

Togafitiga o le faamai e faia i le amanaia o le mafuaʻaga o togafitiga.

Faʻasolosolo lelei, o fualaau e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto maualuga, faʻamalosi faʻasolosolo ina ia faʻatapulaʻa ai le vavao.

I le taimi laititi o le faamai, faasaʻoga o le coagulation ma le angiocorrection e ala ile taotoga.

I le faʻatinoga, na talitonu tagata neuropathologists o sauniuniga o aʻafiaga o le neurotrophic ma antioxidants e fesoasoani i vaega uma o gasegase i lenei maʻi.

O a laʻau e faʻaaogaina le le atoatoa o le tino:

  • Farani,
  • Faʻamatalaga
  • Fezam
  • Encephabol
  • Cinnarizine,
  • Emoxipin
  • Pentoxifylline
  • Mildronate
  • Na ou mauaina
  • Noncoroidal anti-inflammatory drugs.

Faiga faʻavae

O a gaioiga e faʻaaogaina mo le vevela o le ogatotonu o le vertebral:

  • Faʻasalaga - aveeseina o le vaega ua faaleagaina o le vaa ma le faʻapipiʻiina o se mea faʻapipiʻi poʻo se peni,
  • Faʻatonuina poʻo le toe faʻamaonia - toe faia le taotoga,
  • Faʻaputuina o le telefoni feaveaʻi,
  • Aveesea o le osteophytes e le matala,
  • Faʻapipiʻi o le tui vavalo (faatasi ai ma le vevesi ogaoga).

O le mea moni lava, o le faʻamaʻapeʻa o le gaʻo o le tino o se mea faʻapitoa lea e manaʻomia ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi taimi. A aunoa ma le lava togafitiga, o le a alualu i luma ma e iu ai ina taitai atu i le faamai o le ischemic.

Sclerosis o le vine

O le siama laititi o le uaina o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e faʻaleleia ai le faʻamalosia o le ponaivi o le vetebrae. O se mea e faʻalogo i le leitio ma e tupu i se talaaga o faʻamaʻi o le degenerative-dystrophic o le koluma. O le upu "subchondral" i le faaliliuga o lona uiga o le subchondral. Sclerosis e atiina ae i le vaega o pa puipui, lea o loʻo i le va o le vetebral body and the intervertebral disc.

Vertebral sclerosis e tupu ona o le solia o le toto, lea e mafua ai le faateleina ma le faʻatusatusaga o le mea faʻapipiʻi. O le mafuaʻaga taatele o le faʻamaʻi o le mumu o le tui i le vaega o le faʻaumatiaga o le intervertebral disko. O le alualu i luma o le faagasologa o le togafitiga e fesoasoani i le tulai mai o le tupu o le osususu - osteophytes, lea e faamanualia ai le gaogao vaivai o loo siomia ma faateleina ai le gasegase o le faamai. O se liʻo mataʻutia ua faia - o le faʻaleagaina o le tino e mafua ai le fausia o osteophyte, lea e lagolagoina ai le tali o le mumusu ma suiga o le degenerative-dystrophic i le koluma.

Sclerosis o le tuilala e aliali ona o mafuaaga nei:

  • toe foʻi manuʻa
  • osteochondrosis,
  • faʻapitoa poʻo le mauaina o lalo o le atinaʻeina o le maskloskeletal system of the coloninal column,
  • tele sikula
  • amio le taua
  • leaga meaai paleni,
  • vaega o galuega galue (tagata e galulue i fale, tagata e fausia fale),
  • taʻaloga faʻapolofesa (tagata siva, tagata soka, tagata fagatua),
  • togafitiga o le endocrine (oona, maʻi o le maʻisuka),
  • tausaga pe a ma le 55 tausaga
  • genis predisposition.

O le vaʻavaʻapeʻapeina o le sclerosis i le ponaivi o meaola o le vetebrae o se tali lona lua i le aʻafiaga o se mea leaga.I le tele o tulaga, o le mafuaʻaga o le togafitiga o le osteochondrosis. O lona alualu i luma e oʻo atu ai i foliga vaaia o feteenaiga ma feteenaʻiga, lea e mafua ai le afaina o aʻa o le neura ma mafua ai ni faailoga o le neurological.

Ata faʻaleleia

O faʻamatalaga faʻapitoa o le sclerosis e faalagolago tele lava i le faʻamaʻi lea na mafua ai ona faʻaogaina i totonu o le ponaivi. Faʻalagolago i le nofoaga o le nofoaga o togafitiga, o loʻo faʻaalia ai le sikuea o le vavalo o le tino, lumbar ma le thoracic. I tulaga ogaoga, e afaina ai le koluma atoa, lea e mafua ai ona sili atu le leaga o le faʻamaʻi.

E masani ona afaina tele le tui o le tino ma le lumbar. E mafua lenei mea i le televave ma le mamafa pe a oso i le ua ma lalo ifo. O le fomaʻi o le togafiti e aofia ai i le togafiti o le togafitiga e le tele lava taimi ma e le afaina, ma o le faʻamaʻi e masani ona maua i le tulaga o le faʻamautuina atoatoa o le tua i lenei vaega. O nisi taimi o maʻi e popole e uiga i le tiga o le fatafata, puupuu le mānava, le toʻa i totonu o le loto.

Faailoga o le leona o le tui vavalo:

  • tiga o le ua, faʻaleagaina e ala i le liliu ma lue le ulu,
  • le mautonu
  • numera o vaega pito i luga,
  • mafaufau le mafaufau
  • ulu o le eseese o tikeri o le malosi, vevela,
  • tamatamailima tamatamai lima (tingling sensation, susunuina o lagona, "fetolofi i luga"),
  • faʻaitiitia le faʻalogo ma le gaioiga vaaia.

Faailoga o se liona o le lumbar spine:

  • tiga i le vanu o le lumbar, faʻateleina e ala i le tuaiina o le tino,
  • tiga e oʻo atu i pito i lalo,
  • afaina o vae, paʻu i luga o vae (mu, piilima o tamailima),
  • faʻalavelaveina o totoga o le pelvic (constipation, inisinence urinary).

O se taunuuga o togafitiga, o se masima puipuia o le musele e tupu i le vaega o le mumu, lea e faʻapupula ai le tiga i tua. O le faʻamaʻi o le tiga e faʻateleina e ala i le fausiaina o osteophytes, lea e afaina ai le masini mumu ma faʻaleagaina ai namu. I faʻamaʻi ogaoga maʻi, e mafai ona faʻaumatia tiga ogaoga pe a uma le taotoga e aveese ai.

Atherosclerosis o vaʻa o le ua: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma faʻaaliga, suʻesuʻega, auala e togafitia ai

Atherosclerosis o se maʻi gasegase masani (gaʻo ma le protein) e faʻaalia i le lafoina i puipui i totonu o vaʻa tetele o le cholesterol ma vaega taʻitasi o lipoproteins, lea e fai ai se atherosclerotic plate. Naʻo ia lava atherosclerotic plate plate i se tulaga patino o lona atinaʻe e faatupuina ai se faʻalavelave i le tafe toto, lea e solia ai le toto i le okeni atoa po o sona vaega.

faʻailoga

O le toto i le faiʻai e faia i ni paaga autu se lua-o le carotid ma le vertebral. Ina ia malamalama i le uiga o le atherosclerosis o laʻau o le ua, e tatau ona e malamalama po o le fea vaega o le ulu e maua mai i se taua faapitoa, lea e iloa ai uiga o le atherosclerosis o ipu o le ua.

Carotid arteries (carotid) e tu i le vaega o le pito i tua o le ua, e ufiufi i mama mumusu o le ua ma e mafai ona faigofie ona lagona i tamatamailima o se tagata e le o saunia. I le maualuga o le pito i luga o le tilotila (e tusa ma le maualuga e tasi e pei o le apu a Atamu), ua vaevaeina ia gaʻo i totonu ma lala i totonu, i lenei nofoaga o le vaega sili ona taua o le tino o le tino - o le carotid sinus, lea e tele galuega taua. O le carotid o fafo e ave ai le toto i masini mūmū o le ulu i fafo atu o le vavalaʻau, o le tui o le carotide o loʻo faʻaaogaina le tele o le toto na faʻaaogaina e le faiʻai.

Vertebral Arteries (Vertebral) pasi atu i totonu o auala o le vetebrae, faʻapipiʻi i totonu o le paʻu i totonu o le pito i tua o le tino ma maua ai le 35% o manaʻoga o le faiʻai i le toto, e maua ai le tele o le taula ma le faiʻai i le pito i lalo o le fossa.

Carotid Atherosclerosis

Atherosclerosis o gaʻo autu o le ua o loʻo i ai se ala e le mafaamatalaina. I le amataga o lona atinaʻe, e le afaina ai le tafe toto ma e taua o le atherosclerosis e le o le malosi, ae, sei vagana ai tulaga e iai le atherosclerotic plaque o loʻo i le itulagi o le carotid sinus, o le faʻamaʻi e le o iai ni faʻaʻailoga. O lenei laasaga o le atiaʻe o le atherosclerosis o laʻau o le ua e mafai ona tumau i le olaga atoa e aunoa ma le faʻaalia o ia lava, ae masani lava, e toetoe lava a le faʻafuaseʻi ona faʻalavelaveina le atherosclerosis o le ua, e vave ona alualu i luma, e faʻaalia ai le faʻaʻailoga o le faʻamaʻi faʻamalosi poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le faʻavasegaina o faʻamatalaga o le atherosclerosis o vaʻa faʻapitoa i le teritori o le Soviet Union muamua e faʻavae i luga o faʻamaoniga ma le umi o lona tumau pea:

  • O le vaega muamua o loʻo faʻamaonia e ala i le i ai o se faʻamaʻi faʻamautuina i le falemaʻi o le tino o le tino e aunoa ma ni faʻaʻailoga,
  • O le lona lua - atherosclerosis o le ua na faʻaalia o ia lava i foliga o ni foliga o le neurological fofo, lea e matua mou atu i totonu o le aso e tasi (masani lava i le 20-30 minute),
  • O le lona tolu - o loʻo faʻaalia e ala i faailo o faʻamalologa masani o le cerebral, o le mea e taʻua o le inishalopathy,
  • O le fa lona fa e faʻamautuina pe afai ua mafatia se tagata i se faʻamaʻi atoa (disabling) poʻo se microstroke (e le mafai ona faʻamalosi).

O faʻafitauli o le carotid arteriosclerosis e seasea lava faʻaalia se osofaʻiga tele, e masani ona muamua i le pasia i se taimi puupuu faʻamatalaga o falemaʻi:

  1. O le ulu tiga lea e le lelei ona faʻasaʻoloto e fualaau faʻamalosi,
  2. O se lagona o le gasegase, lea e tumau mo sina taimi, ona mou atu lea e aunoa ma se faailoga,
  3. Faʻafuaseʻi faʻavavevave taimi e aunoa ma se faʻailoga faʻaosoina,
  4. O le lagona o le le mautonu, tingling, "lagona o le mimiti" poo le leai o le pule i le vaega o se vaega faapitoa o le tino, o nisi taimi o nisi, ae toetoe lava o taimi uma o nei faaaliga e tasi itu (afa o le laulaufaiva po o foliga, pito i luga po o lalo i le itu taumatau po o le itu tauagavale)
  5. Tupe leiloa mo taimi pupuu po o le leiloa o le mea faitino vaaia,
  6. Tautalaga tautala (aphasia) pe a le iloa e se tagata o ia o tautala, pe le malamalama foi i le tautala, pe fenumiai upu.

O nei faʻamaoniga e mafai ona muamua i le faʻamaʻi ma manaʻomia le togafitiga faafomaʻi i le vave e mafai ai, talu ai ona o le piriota faʻapitoa o loʻo faʻamatalaina i luga, o le tele o le faʻasolosolo o le faʻasolosolo o le faʻasolosolo o le gasegase e faʻaateleina le tele o taimi.

Atherosclerosis o le vete vertebral

O faʻataʻitaʻiga o le atherosclerosis o le vetebral arteries e tele lava ina tutusa ma faʻamatalaga o le vavalalata o gaʻo, ae o loʻo i ai a latou lava uiga e fesootaʻi ma le vaega o le faiʻai latou te maua mai i le toto. O le ata o le vavalalata o le vetebral arteries ei ai lona lava igoa - o le le lava o le le atoatoa, o le tasi o mafuaʻaga e mafua ai le atherosclerosis.

E tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le faʻalavelaveina o le toto o loʻo tafe mai i le vetebelral arteries, e tutusa lava faailoga:

  • O le ogaoga o le mu po o le tiga o le maʻi tigaina o le sili atu o le vavalalata le vavalalata, faigata ona togafitia,
  • Nausea, ma e seasea ona fesuisuiai, mulimuli ane e le tupu se lagona o le toomaga,
  • Vaavaaiga vaaia - tiga ma le faaluaina o le vaʻai, se veli po o se puao i luma o mata, leiloloa o mea faitino, e oʻo lava i le tauaso le tumau,
  • Noise, se lagona o le fatu fatu i taliga ma ulu, valevalenoa, lē tumau le faʻalogologo faʻalogo,
  • Le mautonu pe a savali (mataʻutia),
  • Tulaga faʻapitoa - leai se fiafia i le olaga, vaivaiga, vaivai,
  • Tautalaga ma foloina o faaletonu.

E ui lava i le itiiti o le toto na tuʻuina atu e ala i le vetebral arteries i le faiʻai, o le atinaʻeina o faʻamaʻi i le vaitafe e masani ona sili atu le lamatia nai lo le i ai o le toto i le gataifale, ona o le toto e tafe atu i vaʻa vetebral i nofoaga sili ona taua - respiratory and vasomotorions o le ola.

Afai e aliali mai foliga o le le atoatoa o le tino, e tatau ona e asiasi atu i se fomaʻi tomai faapitoa i se taimi vave lava, ma afai e teuina mo se taimi umi, ona vave valaau lea i se falemaʻi.

Faʻamatalaga o le atherosclerosis o laʻau o le ua

Talu ai ona o le eseesega tulaga, o le suʻesuʻeina o le atherosclerosis o laʻau autu o le ua e ese lava. Ae ui i lea, o loʻo i ai auala faʻamalosi e mafai ai e oe ona suʻeina uma le tulaga o le vertebral and carrot arteries. O nei metotia e aofia ai:

  1. O ata o le suʻesuʻeina lea o mea autu o le ua, lea e fuafua ai le i ai o ni faʻalavelave i le tafe o le toto, faapea foi ma se suiga i le saoasaoa ma le faasoasoaina o le toto,
  2. Suesueina o le faʻamaonia magnetic (MRI) e aunoa ma le faʻavelaina o le radiation, lea e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o le folasia o le cerebral semiamia, le i ai, le tele ma le nofoaga o le faʻalavelaveina o le tafe toto,
  3. Angiofia - o le faʻaofiina o se eseesega i totonu o vaʻa o le ua ma o latou faʻaaliga mulimuli ane faʻaaoga CT, MRI poʻo le X-ray.

Ona o le tulaga faapitoa o le faʻataunuʻuina o faʻamaumauga o le vertebral, o isi metotia faʻapitoa ma faʻamautuina e le i atinaʻe i lenei taimi o le atinaʻeina o fomaʻi.

Ina ia maua le suʻesuʻeina o le atherosclerosis o arteries, o loʻo faʻaaogaina auala faʻapitoa faʻaletino ma sili atu ona taugofie, ae o lo latou aoga e le o masalosalo:

  • Ausogation - faʻalogologo i le suʻesuʻeina o fualaʻau faʻataʻavale e faʻaaoga ai se phonendoscope e mafai ai e oe ona iloa le muimui i le systolic, lea e mafua ai se atherosclerotic plate,
  • Tuʻufaʻataʻupu - i mataupu sili, e mafai ona iai se faʻamaoniga faʻapitoa o le faʻalauiloaina o gaʻo, ae ui i lea, e tatau ona faia lenei togafiti i se faʻataʻitaʻiga mataʻutia.

O faʻamatalaga faʻamalosi sili ona taua e tuʻuina atu e suʻega falesuesue, lea e faʻaalia ai faʻafitauli o le gataifale i le tino ma fesoasoani ai e filifili togafitiga togafitiga. O ia iloiloga e aofia ai:

  1. Totolo cholesterol
  2. Fuafuaga o le maualuga o le lipoproteins maualuga (HDL),
  3. O le suʻesuʻeina o lipoproteins o le maualalo (LDL),
  4. O le faʻasalaga o triglycerides (TGD),
  5. Aterogenic coefficient
  6. O le setete o le toto coagulation system.

Togafitiga o lese o le atherosclerotic o laʻau autu o le ua o lona uiga o se faiga masani e aofia ai togafitiga ma togafitiga o togafitiga.

O togafitiga faʻamaʻi e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamatalaga o le falemaʻi ma le malosi, ma faʻaititia ai foi le ono mafai ona maua ai ni meaʻai o le ischemic:

  • O sui o le Antiplatelet (Aspirin) e fautuaina i le fua ole 75-325 milligrams i aso uma,
  • Anticoagulants (clopidogrel, dipyridamole), o le filifiliga o fualaau ma vailaʻau e faia taitoatasi,
  • Vitamin K Antagonists (Warfarin),
  • Tulafono (Pravastatin, Lovastatin, Petervastatin) faʻamaonia le tuʻufaʻatasia ma le maualuga o le cholesterol i le toto,
  • O le masani ai o le toto maualuga e faia i le filifilia e le tagata lava ia o fualaau faasaina ma pusa e maua ai le toto i le mafaufau, e masani lava e le faaitiitia le toto toto i lalo o le 140/90 mm Hg,
  • O le faʻamautuina o le maualuga o le kulukose o le toto, lea e faʻaleleia ai le gaioiga o le mafaufau, e taua tele.
  • O le taua i le sili atu o le mamafa, masani leaga (aemaise lava le ulaula ma le ava malosi), le malosi o le tino, o se soifua maloloina lelei e faʻaleleia ai le faʻasologa.

O togafitiga togafitiga e faʻaalia ai se vaifofo mataʻutia i le faafitauli o le atherosclerosis o vaʻa o le ua, faʻaleleia atili le lelei o le ola o le tagata maʻi ma le faʻataʻitaʻiga atoa, e ui i lea, o le gasegase taʻavale e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga ogaoga o faʻalavelave matautia ma e naʻo tagata mamaʻi e tele le vavalalata o le garotide arteries, poʻo faʻamaʻi ogaoga.

O le gaosiga o le Carotid (CEA) - o se taʻaloga lea e tui ai le urota i luga ma lalo ifo o le atherosclerotic plate, o nisi taimi e faia ai se anastomosis e mafai ai e le toto ona alu i le mafaufau i le taimi o le taotoga, ona oʻo loa lea i le taimi umi (masani masani) pe a maeʻa ai, o se atherosclerotic plaque e faʻaleleia, lea e toe faʻaleleia ai le toto i le faiʻai, ona faʻaalia ai lea o le palasitisi (toe faʻafouina) o le puipui vascular.

aveeseina o le atherosclerotic plate

O le Carotid angioplasty (CAS) o se mea e sili ona osofaia, e aofia ai le faʻaofiina o le x-ray i totonu o le carotide o loʻo i totonu o le femoral artery, e poloka ai le gaʻo i luga aʻe o le maualuga o le atherosclerosis ma le ballon balloon faapitoa (faamama), faʻapipiʻiina o le paʻu o le paluni, lea e mautinoa ai le toe faʻaleleia lava le faʻateleina o le faʻalauteleina, ona faʻaaogaina lea o le X-ray faʻasologa o le faʻatinoga ma o le fuʻa ma le kesi e aveese mai le vaʻa.

angioplasty (B) ma le faʻamalosi mulimuli ane (D) - o le faʻafitauli sili ona leaga i le faʻaaogaina o le papa

I le atherosclerosis o le vertebral arteries, o le taotoga e aofia ai auala autu e lua, o le vevela ma le tu, lea e toe faʻafoisia ai le toto i nei vaʻa. E ui i lea, talu ai ona o mea faʻaanatura o le nofoaga o le vertebral arteries, o le faigata o le vavalalata e faʻapupulaina le tele ma aʻafia ai faʻafitauli, o lea la, e seasea lava ona faia ni taotoga i luga o vailaau o le vertebral, pe a faʻavaivaia auala o le togafitiga, ma aoga o taotoga nai lo le ono lamatia.

I le faaiuga

O le atherosclerosis o gaʻo o le ua o se faʻamaʻi matautia e masani ona oʻo atu ai i le oti ma le le atoatoa, ma o lea e manaʻomia ai le vaʻaia lelei mai le fomaʻi ma le maʻi. O le atinaʻeina o le faamai e mafai ona taofi e togafiti togafitiga ma suiga o olaga, masani. O togafitiga faʻamanuiaina e faʻaleleia atili ai le faʻataʻitaʻiga ma le lelei o le olaga o se tagata, ae manaʻomia ai le tele o le totoa i lo latou ola maloloina ma le olaga, talu ai o loʻo i ai pea le avanoa e atiaʻe ai le atherosclerosis o se isi nofoaga, o ipu uma o le ua ma isi mea taua.

Tuua Lau Faamatalaga