Faʻasologa o Nifo mo le Maʻisuka: Faʻataʻitaʻiga ma Togafitiga

O le solia o le suka o le toto e tele lava ina afua ai faʻamaʻi pipisi. Ua iloa e faapea, o le maʻisuka e maua ai le toto, o le mea lea o lenei maʻi o se faʻalavelave i le tele o taualumaga. O le a le mea e fai pe a manaʻomia e le maʻisuka ona aveese nifo?

Aisea e faʻafitauli ai nifo

O faʻamaʻi uma o le pupuʻu tautala e fesootaʻi ma le maualuga o le toto suka. Mo lenei mafuaʻaga, e masani lava ona faitio tagata i le susu ma le vaʻaia o le nifo ma le gaʻo. E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose o le index e masani ona faaosofia ai le mumū ma le pipisi, talu ai i se siosiomaga faapena e sili atu ona faigofie mo microhoganic pathogenic ia faateleina.

Vaega o le tosoina o nifo

E i ai se talafatu e toso ese se nifo matua le manaomia i le hyperglycemia. O le mea moni, o lenei manatu e sese. Afai ei ai se faʻamaoniga tuusaʻo, o le iunite e vave ona toso mai. Ina ia mafai ona alu le faʻaaogaina o nifo e aunoa ma ni faʻafitauli ma isi faʻafitauli, o loʻo i ai nisi tulafono mo le maʻisuka:

  • O le faʻatinoga e faʻatinoina i le taeao.
  • O le togafitiga maeʻa o nifo ma le gutu i vai faʻapitoa faʻapitoa faʻapitoa.
  • I nai itula aʻo leʻi aveeseina le iunite, o loʻo faʻatupulaʻia le tele o le inisalini.

Faamolemole ia maitauina o lenei mea na tupu e na o tulaga ogaoga, pe a le mafai ona faasaoina le iunite i soo se ituaiga togafitiga.

Fautuaga lautele mo le maʻisuka

O tagata ei ai lenei faʻamautinoaga e tatau ona mataala atili i lo latou ola maloloina. O lea e le tatau ai ona e faia ni mea lamatia ma faia togafitiga faʻapitoa i le vavau o le tautala, taumafai e mulimuli i nei tulafono:

  • Alu i le fomai nifo i le 3 masina.
  • Faʻatau se pulumu mumu ma faapipii e aunoa ma ni mea e faʻamalosi, faʻataʻatia mo maʻalaʻau maʻaleʻale.
  • Suia le pulumu i le 4 vaiaso.
  • Siaki lau suʻe toto i taimi uma.
  • Faʻamama lou gutu i le teuteuina o laʻau mo le po.
  • A asiasi ile fomaʻi, ia mautinoa e lapatai atu e uiga i le i ai o le maʻisuka.
  • I taimi o vaʻa malolosi o le suāsusu, taumafai e 'ai meaai o le malūlū vaivai, o le a fesoasoani lea e aloese ai mai le faʻavaeina o maʻi pipisi i luga o le mucous membrane.
  • Taumafa atoatoa.
  • Faʻaaoga fualaau e pei ona faatonuina e lau fomaʻi.

I nai faʻafitauli itiiti le lelei, alu i se fomaʻi vave!

Maʻisuka ma nifo faʻamaʻi

Talu ai o le maʻisuka ma nifo e fesoʻotai saʻo lava le tasi i le isi, ona o le faateleina o le maualuga o le suka i le maʻisuka, o mea nei e mafai ona iloa ai nifo:

  1. O le atinaʻe o le pala o nifo e mafua ona o le faʻateleina o le gutu malolo, ona o lenei manava o le nifo ua leiloa lona malosi.
  2. O le atinaʻeina o gingivitis ma le vavao o loʻo faʻaalia i le ituaiga o maʻi pipisi. O le maʻi suka e faʻamafu ai puipui o toto toto, o se taunuuga, o meaʻai e le mafai ona ulufale atoatoa i totonu o masini. E i ai foi le faʻaitiitia o le tafe mai o oloa gaosi. E le gata i lea, o le maʻisuka ua faʻaitiitia ai le teteʻe i faʻamaʻi pipisi, o le mafuaʻaga lea e faaleagaina ai e le siama le vavagana o tautala.
  3. O le gasegase po o le au faʻasalalau i le maʻisuka i le vaʻa tautala e faʻaalia ma le faʻaaoga soo o vailaʻau. I le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le atiina ae o se maʻi afaina o le oral vevela ua faateleina, lea e mafua ai ona sili atu le kulukose i le pala. O se tasi o faailoga o le nofoia o se pathogen o se lagona mu i le gutu poo i luga o le laulaufaiva.
  4. O le maʻi suka, e pei o se tulafono, e faʻatasi ma le faʻamaloloina o manua, o le mea lea, o gaʻo ua faaleagaina i totonu o le vevela o le tino e le lelei foi ona toe faʻaleleia. Faʻateleina le ulaula, o lenei tulaga ua faʻapupulaina, e fesoʻotaʻi ma lenei mea, o tagata ulaula e pei o le ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻaopoopoina ai le lamatiaga o le umi o le taimi ma le candidasis i le 20 taimi.

O faʻaleagaga o nifo nifo e sili ona lelei. E faʻaalia i le foliga o le fulafula, lanu mumu o le gums, le totoga i le tulaga o le itiiti ifo o le faʻaaogaina o le masini, suiga faʻapitoa i le manava o le nifo, tiga.

Afai e te aʻafia i soʻo se faʻaʻailoga, faʻagogo pe mu i le gutu, o se manogi le lelei, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau dentist. O se tulaga talitutusa i tagata atonu o le faailoga muamua lea o le atinaʻeina o le maʻisuka, i lenei tulaga, o le a fautuaina oe e le fomaʻi ina ia suʻesuʻe oe e se endocrinologist.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le lamatiaga o le pala o le nifo, talu ai o le tele o siama o ituaiga eseese o le a faia i le vavau o le tautala. Afai e le aveeseina le papa i luga o nifo, ua faia le tartar, lea e faʻafefe ai se gaioiga e le lelei i le tino. Afai e faʻagasolo le mumunia, o le a amata ona malepe i lalo ni tui ma ponaivi e lagolago ai nifo.

O le iʻuga, o le a paʻuʻese le nifo pagatia.

Lafoaʻi nifo mo le maʻisuka

O le maʻi suka o le mafuaʻaga lea o le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi o le oral vevela ma le foliga mai o le le mautonu. I tagata maʻi e maua i le maʻisuka, ona o le faateleina o le kulukose o le toto ma le faʻamaʻi pipisi i totonu o masini mūmū, o loʻo i ai se lagona o le gutu maloʻo, faʻaitiitia le salivation, o le numera o microhoganic microorganic organisms i totonu o le vavagana o loʻo tautala malosi. E i ai suiga i le fausaga o le nifo o le nifo - o le mafuaaga lea o le pala o nifo.

I le taimi lava e tasi, o le faʻavaivaia tele o galuega puipui a le tino o loʻo matauina i tagata mamaʻi, o le aʻafiaga o le faʻafitauli i siama faʻateleina. O nei faʻamaʻi pipisi e mafua ai faʻamaʻi o le oral vavalalata, e pei o le gingivitis, periotitis, maʻi faʻasolosolo.

O faʻamatalaga amata o faʻamaʻi nifo ma o latou togafitiga faʻapitoa e faia ai se matafaioi taua i le puipuia o nifo. O le mafuaʻaga lea, ina ia faʻaleleia le lelei o le soifuaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona tuʻuina atu se faʻamaoniga manino o le sootaga i le va o le faia o endocrinologists ma fomai nifo. I lenei tulaga, o le filifiliga a le fomai nifo e tatau ona faʻalatalata ma le faʻaeteete.

E tatau ona manatuaina e tatau i le fomai nifo ona masani masani ma faʻamatalaga patino o togafitiga ma tagata gasegase o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O le faʻamaʻaloina o faʻafitauli faʻaputu e faia i le maʻisuka totogiina.

Afai ei ai se faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi i totonu o le vevela o se tagata e maua i le maʻisuka e le aʻafia, ona faia lea o togafitiga pe a uma ona maua le maualuga o le inisalini. O lea tagata maʻi e tatau ona faʻataʻitaʻiina fualaau faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faʻaaloalo ua fautuaina naʻo le taimi o taui.

O le fomai nifo e tatau ona i ai uma faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina o le maʻi ma pulea saʻo le faʻamaʻi masani, talu ai o le togafitiga o nifo o se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e leai se eseesega mai le tali tutusa i tagata masani.

Faʻasologa o Nifo mo le maʻi suka

O le faʻamaʻiina o le nifo e mafai ona mafua ai se gaioiga ogaoga i le gutu o le tagata maʻi ma e oʻo lava ina faʻaseseina ai le maʻi.

O le fuafuaina o le faʻaaogaina o nifo e tatau ona naʻo le taeao. Aʻo leʻi faia le taotoga, e faʻatupulaʻia le tele o le inisalini, ma ao le i faia le taotoga, o le gutu e togafitia i se visepisi. Ole gasegase e mafai ona faatagaina i na o le taui. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi, o fuafuaga e aveese ma togafiti nifo e tatau ona tolopo ona o se mea matautia tele.

O se uiga le lelei i lou maʻi, le naunau e pulea, e mafai vave ona taofia mai se tagata nifo. O le mea lea, e sili atu le lelei o le tausiaina o nifo ma le vavagana o oe lava ia: ia faʻamalosi i taimi uma ma ia siaki i taimi uma lo latou tulaga ma le fomai nifo, ia faʻaalu le taimi e puipuia ai mea e puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi nifo. O lenei auala o le a fesoasoani e faatuai le taimi e le mafai ona e faia e aunoa ma se fomaʻi.

Fautuaga mo le maʻisuka pe a asiasi ile fomaʻi

O se tagata gasegase maua i le maʻisuka o loʻo lamatia i faʻamaʻi o le oral vevela, o lea e tatau ai ona gauai atu o ia i soo se suiga leaga i lona gutu ma saili ai taimi o nifo.

A asiasi i le fomai nifo:

    Ia mautinoa e taʻu atu ia te ia o loʻo ia oe le maʻisuka ma i le a le tulaga. Afai ei ai le hypoglycemia, e tatau foi ona lapataia lenei mea. Tuuina atu faʻamatalaga o fesoʻotaʻiga o lou endocrinologist. E tatau ona tusia i luga o lau kata. Tau mai po o le a le fualaau o loʻo e ave. O lenei mea o le a aloese ai mai fualaau faasaina. Afai e afaina mea pe a fai ni mea e faʻaaogaina, e tatau loa ona e logoina le fomai nifo. Aʻo leʻi togafitia le taimi, e tatau ona e faʻatalanoa ma lau endocrinologist. Atonu e te manaʻomia se togafitiga muamua o vailaʻau. Faʻatasi ai ma le faʻateleina o le maʻisuka, o le taotoga o nifo e sili ona mafai ona tolopo. I nisi o faʻamaʻi, i se isi itu, e sili atu le le tuai ona togafitia.

O le togafitiga mo le maʻisuka e mafai ona umi, o le mea lea, o fautuaga uma a le fomai nifo e tatau ona matua tausisia.

Mafuaʻaga o Faʻafitauli Matela

O le mafuaʻaga autu o faʻafitauli i fomaʻi, nifo ma ni mucous membranes o loʻo i ai nei le maʻisuka o le faʻaleagaina o le maʻa ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le toto e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i suiga i le vavalo o le oral, aemaise lava i le muscle fibers, ligaments ma mucous membranes o loo siomia ai nifo.

Ona o lenei mea, ua tupu ai le tiga, ua amata ona tali mai le atamamai nifo i le malulu, vevela ma le vevela. O maualuga maualuga o le kulukose e fatuina ai se siosiomaga lelei mo le tuputupu aʻe o siama, lea e faʻaleleia ai se gaioiga faʻaoga.

Faʻasalaga faʻaleagaga, e oo lava i nifo e le mafai ona faʻamamaina e le mafai ona taofiofia e gutu, lea e oʻo atu ai i le lafoaia ma le aveeseina.

Isi mafuaʻaga taatele o faʻamaʻi o le oral vevela ma nifo i le maʻisuka:

  • faʻatasi ai ma le maʻisuka, e lagona pea le manava tumau, ona mafua ai ona leiloa le malosi o le enamel, ua tupu ai caries,
  • faʻamaʻi pipisi o foma (gingivitis or periodontitis) e faʻataunuʻu i le tala o le mafiafia o puipui i totonu o toto, lea e masani ona tupu i le maʻisuka,
  • o le tafega o oloa gaosia pe a maeʻa le metabolism ua faatuai, o se taunuuga o lea mea e le tumu ai ni meaʻai o le gaʻo o le oral ora,
  • faʻaitiitia le faʻamaʻiloga e le mafai ai e le tino ona masani ona teena siama, ma mafua ai ona afaina ai foliga mucous o le gutu,
  • afai o le maʻisuka e masani ona faʻaaoga togafitiga faafomaʻi, ona amataina ai lea e sui o le oral mouth,
  • ona o le faʻagasolo lemu o manuʻa, o le gutu o le gutu e sili atu ona afaina, o le a vaivai ai le tino ma le afaina,
  • afai e ulaula le maʻisuka, e mafai ona faʻaleagaina le tulaga i nisi o taimi.

Vaega o faʻaaliga o le faʻaleagaina o le tino i le ooto ma le nifo i le maʻisuka:

  • fulafula o gom
  • mūmū o le mucous membranes,
  • maualuga maualuga o tiga
  • gasegase ona o soʻo se aafiaga faʻainisinia,
  • mu i le gutu
  • leaga manogi
  • pepa faʻamalosi,
  • tatalaina o nifo.

Afai e maua nei faailoga, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi le mata o le nifo. A leai, o le a oʻo atu ai i le nifo.

Tulafono Faʻafoe Tautino

Maʻisuka O tulafono nei mo le tausiga o le ooto ma le nifo e tatau ona matauina.:

  • mataʻituina le maualuga ole kulukose toto e puipuia ai le atinaʻe o faamaʻi,
  • asiasi ane i le nifo o le nifo pe tusa ma le fa taimi i le tausaga,
  • oe manaʻomia e fufulu ou nifo pe a maeʻa taumafataga taitasi,
  • o le pulumu pulumu e tatau ona i ai le pito sili ona manaia,
  • o le pisa i luga o le pulumu e tatau ona faʻamaluluina pe vaivai lemu,
  • ia mautinoa e faʻaaogaina nifo nifo, aua e mafai ai e oe ona faʻaaoga uma mea totoe o totoe i le tele e mafai ai,
  • e toe faʻafoʻi le paleni-o le paleni ma faʻaseseina ai le manogi manogi, faʻamaʻi le suwing gum,
  • i le i ai o nifo, e tatau ona aveesea ma faʻamamāina i aso uma,
  • e sili atu le filifilia o le toothpaste i luga o le faʻavae o fautuaga a le fomaʻi tipitipi, o ai o le a faʻamalamalama tonu poo a ni faafitauli o loʻo ia oe,
  • O se paluga faʻatasi ma le fluoride ma le calcium o loʻo sili ona lelei, ae o loʻo i ai foi ni dentifrices faapitoa mo le maʻisuka,
  • e tatau ona suia le pulumu pulumu pe tusa o le faalua i le masina,
  • e taua le fufulu o le gutu i le taeao, afiafi ma le maeʻa ona 'ai, faʻaaogaina o rinses faapitoa poʻo le faia o teuteuga i le fale ma laʻau o le sage, St. John's wort, chamomile, calendula.

E sili atu ma le faalua i le tausaga, e tatau ona faia togafitiga faʻasaina ma se vavalalata, faia massage masini mo gums, faʻaaogaina biostimulants ma faʻalaʻau vitamini. O lenei mea o le a faʻagesegese ai le atrophy o le tino, faʻasaʻo ai nifo.

Isi fautuaga aoga:

  • Asiasia le fomai nifo i taimi uma lava.
  • Ia mautinoa ia taʻu atu i le fomai nifo e uiga i le i ai o le maʻisuka, aua i lenei tulaga, o togafitiga e patino. E taua tele le faʻaalia o le taimi o le hypoglycemia.
  • E taua tele le logoina o le fomai nifo o le faʻamatalaga faʻamatalaga o le endocrinologist o loʻo auai, talu ai i le tele o mataupu latou te filifili i le togafiti o le nifo ma le maʻisuka faatasi.
  • Afai o loʻo e ave ni vailaʻau i le taimi e alu ai i le fomai nifo, ia mautinoa ia e faʻaalia lenei mea ona o le tele o vailaʻau e le fetaui. Ina ia e aʻoaʻo muamua i lenei mea, e mafai ona e faʻatalanoa ma se tagata e mulimuli i le finocrinologist oe o le a taʻuina atu ia te oe poʻo fea tupe e mafai ona faʻaaogaina ma e le o.
  • A e alu i le fomai nifo, ia mautinoa ia ave se tala mai le fomaʻi poʻo se kopi o faʻamatalaga i le suega mulimuli.
  • Fai le taeao ao leʻi asiasi atu i le fomai nifo. O lenei mea o le a faʻamaonia ai le maualuga ole kulukose.
  • A o le togafitia ni mea e le masani ai nifo pe aveese le nifo, i le tusa ma le 5 aso, tuu le meaʻai malosi, aua e mafai ona faʻaosoina ai manuʻa.

Gasegase tautala

Mo tikeri uma o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, togafitiga o faʻamaʻi eseese o le oral tuʻu ma nifo e naʻo le taimi e totogi ai. I faʻamaʻi pipisi, o togafitiga faʻapitoa foi e faia i le tulaga o le faʻasalaga o le faʻamaʻi pipisi. I lenei tulaga, o le manaʻomia o le faʻatagaina aʻo lei amataina togafitiga o le faʻaofiina lea o se tui insulin. O maʻi suka o loʻo faʻamaonia mai ai meaʻai ma vailaau faʻamaʻi, o loʻo faʻaalia le faʻamaʻi faʻaleagaina.

Toso le nifo

Pe a aveesea se nifo, e mafai ona tupu se gaioiga mataʻutia, e pei o le faʻamaʻi o le maʻisuka, o le mea lea, e tatau ona tausisia manaoga faapitoa:

  • o le tosoina o nifo e faia faapitoa i le taeao,
  • ua faateleina le iniseti o le insulin,
  • o le vaʻa tautala e togafitia i vailaau faʻapitoa,
  • o le tosoina o nifo e mafai ona naʻo le tulaga o taui,
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka gaʻo, o le taotoga ua faalēaogāina, aua o le a oʻo atu ai iʻuga ogaoga.

Natura o nifo

E na o se fomai nifo e iai se poto faapitoa e uiga i le maʻisuka e tatau ona aofia ai ile talatala mo le maʻisuka. E aliali mai o le maʻisuka na sili atu le maualuga nai lo le laasaga mo le lagona faʻalogo. I le faʻaopoopoga, ua faʻavaivaia le faʻafesoʻotaʻi o le tino, ma o se taunuuga lea e le mafai ai e le tagata gasegase ona faʻaosoosoina faʻavave taimi.

E tatau i se fomai atamai ona filifili ni matata faapitoa o le a sao ona tufatufaina atu le avega. Mo prostheses, o mea nei e masani ona faʻaaogaina: o se uila o le nickel ma le chromium, chromium ma le cobalt, platinum ma le auro, titanium.Ae ui i lea, i le maʻisuka, e le manaomia ni taliga uʻamea, ona e mafai ona mafua ai se faʻafefe o le maʻisuka. O le aʻafiaga le lelei o le fausaga uʻamea i luga o faʻamaumauga o meaola ma le aofaʻiga o le vai faaola e taʻitaʻia ai lenei.

Talu ai nei, o le maʻisuka ua filifili e faʻapipiʻi prostheses mai tuʻufaʻatasi, e pei o faʻataʻitaʻi. O nei pale e fetaui uma ma manaʻoga mo tagata e maua i le maʻisuka, e iai a latou faʻataʻitaʻiga maualuga, o le a umi se taimi latou te galulue ai ma o le a le afaina ai le tino.

O loʻo faʻaaogaina o nifo i le tulaga o le maʻisuka taui. A o leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, ua faatonuina e le fomaʻi se togafitiga muamua o togafitiga faʻamaʻi.

O le ae aʻoaʻo atili e uiga i foliga o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka, faʻapea foi togafitiga togafitiga mai la tatou vitio. O lenei mea o le a taʻu atu ai i le fomaʻi o le vasega sili ona maualuga, fomai nifo Natalia Anatolyevna Sidorova:

O maʻisuka uma e tatau ona gauai atu i nai suiga i le gutu i se taimi talafeagai ma alu vave i le fomai nifo. Afai ei ai se tikeri maualuga o le tauvaga o le maʻisuka, e faʻasaina le togafitiga o nifo. Ae ui i lea, i luga o le suʻesuʻega o se faʻasologa o meaola faʻapitoa o se faʻamaʻi tuga, o togafitiga e vave lava.

O a nifo alofilima e filifili mo le maʻisuka

Afai o ni nifo e mafai ona faʻaaogaina e pei o le lagolagoina o nifo o loʻo puipuia i le ooto o le tagata maʻi e maua i le maʻi suka o le ituaiga muamua poʻo le lua, ona toe faʻaleleia lea o le amio saʻo o le nifo e mafai ona faʻatino i metotia masani, ae tatau ona amanaia nei faʻaaliga:

  • prosthetics o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le tatau ona faʻatino e faʻaaoga ai meafaitino o loʻo aofia ai le uamea. O lenei mea e mafua mai i aʻafiaga le lelei ma e oʻo atu ai i le sili atu ona leaga o le tino o le tagata maʻi. O faʻamaʻi pipisi e naʻo le faʻaaogaina o fausaga e le faʻaaogaina e le maʻa. Zirconia, o pale crownii ua lelei ona faavaeina.
  • o le maʻisuka ua i ai le maualuga o le mamafa o le lagona o le tiga, o lea o mea uma o nifo e mafua ai le le mautonu. E tatau i le fomaʻi ona amanaʻia lenei mea ma faʻaaoga faʻaoga faʻaonapo nei ma saogalemu. Pe a liliu le nifo, e mafai ona tui le tagata maʻi i le ultracaine ma le faʻaopoopoga o se vaega itiiti o le adrenaline,
  • talu ai o tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua lelavava vave, e tatau ona tusia le fuafuaga o le talimalo o nifo ina ia le sili atu i le 30-40 minute i le taimi.

O togafitiga uma i le taimi o prosthetics mo le maʻisuka e tatau ona faia ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete ina ia mafai ai ona le afaina ai le mucous membranes. Afai, i le faagasologa o le toe faʻaleleia o le nifo, faʻaleagaina le foo poʻo le maʻi faʻaleagaina, e tatau ona togafitia i le taimi nei ina ia leai se mea e tupu ai.

A le o lea, o tagata talitane mo le maʻisuka e le ese mai masani. O loʻo faʻapipiʻiina fausaga faʻamalosi paʻu, pe afai e leai se tele o nifo, "alalaupapa" tumau ma palealii - pe a na o nisi o vaega ua faʻaumatia.

Tuua Lau Faamatalaga