O le hyperosamola coma i le maʻi suka - fesoasoani muamua ma isi togafitiga

Hyperosmolar Diabetic Coma (GDK) - o se faʻalavelave o le maʻisuka, faʻavae ona o le le lava o le inisalini, e mafua mai i le faamalolo, hyperglycemia, hyperosmolarity, e mafua ai le faʻaleagaina tele o le gaioiga o totoga ma suauʻu ma le leiloa o le mafaufau, e mafua mai le leai o le ketoacidosis.

E sili atu ona masani i tagata matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka e le o le inisalini, e naʻo le faʻaaogaina o fualaau faʻasoifua poʻo togafitiga o le hypoglycemic, e faʻasaga i tua o le gaioiga. maioioio tulaga (o le tele o meaʻai o carbohydrate i totonu poʻo le / i le faʻaofiina o le tele o le kulukose, o mafuaʻaga uma e mafua ai le faʻamaʻavaina: manava, vomiting, overdose of diuretics, tumau i se vevela vevela, mumu tele, toto tele, maʻi totogia poʻo le dialysis peritoneal)

GDK pathogenesis: hyperglycemia -> glucosuria -> osmotic diuresis ma le polyuria -> inisinia ma le extracellular faʻamalolo, faʻaitiitia le toto toto i totonu o totoga, e aofia ai gaʻo -> hypovolemia dehydration -> faʻamalosia o le RAAS, faʻasalaga o aldosterone -> taofiga o le sodium ma le faʻateleina o le toto osmolarity -> faʻafituga o le faʻasalaga o totoga taua, fofo o le fogaeleele, ma isi, ketoacidosis ua leai, aua o loʻo i ai se aofaʻi o inisalini malosi e faʻasaina le lipolysis ma le ketogenesis.

Falemaʻi ma suʻesuʻega o GDK:

E amataina malie, i totonu o le 10-14 aso, e iai umi le taimi muamua faʻatasi ai ma faitioga o tagata gasegase ma le galala tele, palaʻele matala, faʻalauteleina vaivaiga lautele, faʻaoga faifaipea, mimilo, paʻu vevela ma le faʻaitiitia o le tauvaga ma le elasticity

I se coma:

- o le iloa lelei ua matua leiloloa, e ono iai taimi e faʻasalalauina ai faʻamaʻi ma isi faʻaaliga o le neurological (nystagmus, paralysis, reflexes pathological)

- paʻu, laugutu, laulaufaiva e matua matutu, faʻaitiitia le faʻafefe o le paʻu, foliga matala, mata mata, mata matala

- e i ai pea le manava, ae leai se manava o Kussmaul ma e leai se manogi o le acetone i totonu o le ea

- o le fatuga e masani ona fai, vaivai le faʻatumu, e masani ona faʻalogo, o le fatu e tutuli, o nisi taimi o le faʻalogo, o le toto maualuga ua faʻaitiitia

- o le manava e vaivai, e leai se afaina

- oliguria ma le hyperazemia (e fai ma faʻaaliga o le alualu pea i luma o le le atoatoa)

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe: LHC: hyperglycemia (50-80 mmol / l pe sili atu), hyperosmolarity (400-500 mosm / l, osmolarity masani ole toto> 320 mosm / l), hypernatremia (> 150 mmol / l), maualuga maualuga ole urea ma le creatinine , OAK: faʻaopoopoga i le hemoglobin, hematocrit (ona o le toto toto), leukocytosis, OAM: glucosuria, o nisi taimi albuminuria, leai o acetone, vai-base compound: pH masani ma le bicarbonate maualuga

1. O le toe totoina o le tino: i itula muamua e mafai ona faaaoga le 0.9% NaCl solution, ona 0.45% poo le 0.6% NaCl solution, o le aofaʻiga o le suavai na faʻaofiina i / totonu e sili atu nai lo le ketoacidosis, talu ai ona o le faamalolo o le tino e sili atu le maualuga: i le aso muamua e tatau ona folasia pe tusa ma le 8 lita o le vai, ma le 3 lita i le tolu itula muamua

2. I le i ai o le vomiting ma faailoilo o le faʻalavelave o le intestinal obstruction - osofaʻiga nasogastric

3. Inisalini togafitiga faʻasolosolo ma inumaga ole inisalini: faasaga i le pito i lalo o le 0.45% vaifofo o le NaCl i le taimi e tasi 10-

15 VAEGA o le inisalini sosoo ai ma lona pulega o le 6-10 PIECES / h, pe a maeʻa le toto o le kulukose i le 13.9 mmol / L, o le inisalini o le fuaina o le insulin e faaitiitia i le 1-3 PIECES / h.

4. O le faiga o le puleaina o le kulukose ma le potassium e tutusa lava ma se ketoacidotic coma, phosphates (80-120 mmol / aso) ma le magnesium (6-12 mmol) e faʻalauiloaina, aemaise lava i le i ai o le faoa faamalosi ma le gasegase.

Lactacitalic Diabetic Coma (LDC) - o se faʻalavelave o le maʻisuka, faʻavae ona o le le lava o le inisalini ma le faʻalauteleina o le tele o le lactic acid i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i le gasegase matautia ma le leiloa o le mafaufau.

Etiology o LDK: faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina, hypoxemia ona o le manava o le tino ma le fatu o aʻafiaga eseese, maʻi o le ate faʻasolosolo ma le gase o le ate, faʻamaʻi faʻasolosolo faʻamaʻi ma le gasegase o le tino, gasegase tele, ma isi)

Pathogenesis o LDK: hypoxia ma le hypoxemia -> faʻamalosia o le glycolysis o le maʻi -> faʻaopoopoga o le sili atu lactic acid + le malosi o le inisalini -> faʻaitiitia le gaioiga o le pyruvate dehydrogenase, which promotes the conversion of PVA to acetyl-CoA -> PVA into lactate, lactate does not re-synthesize into glycogen (due to mo le hypoxia) -> acidosis

Falemaʻi ma suʻesuʻega o LDK:

- o le iloa lelei ua matua leiloloa lava, atonu o le ai ai se popolega i le moto

- o le paʻu o le paʻu, o nisi taimi ma le cyanotic hue (aemaise lava i le i ai o faʻataʻitaʻiga o le cardiopulmonary, faʻatasi ai ma le hypoxia)

- Kussmaul le manava elemene odorless acetone i luga o le ea

- faʻasolosolo e masani ona faʻavaivaia, vaivai le faʻatumu, o nisi taimi o le faʻasolosolo, o le toto toto ua faʻaitiitia e faʻaitiitia (faʻamaʻi aʻafia ona o le faaleagaina o le gaioiga o le myocardial ma le vascular paresis)

- o le manava muamua e faʻamalūlūina, e le o faʻamalosi, ao faateleina le acidosis, faʻalavelave lesesese o le dyspeptic (e oʻo atu i le vomiting matuia), faʻafitauli tigaina

O le hyperosamola coma i le maʻisuka (o pathogenesis, togafitiga)

O se tasi o mea mataʻutia ma i le taimi lava e tasi e le lava le suʻesuʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka o le hyperosmolar coma. O loo i ai pea le finauga e uiga i le faiga o lona amataga ma lona atinaʻe.

E le o le maʻi, o le tulaga o le maʻisuka e mafai ona faʻateteleina mo le lua vaiaso aʻo lumanaʻi muamua le faʻaleagaina o le mafaufau. O le tele o taimi, o le coma e tupu i tagata e silia i le 50 tausaga. E le mafai e fai fomaʻi vave ona faia le faʻamaonia saʻo i le leai o se faʻamatalaga e maua ai e le tagata maʻi le maʻisuka.

Ona o le tuai ona ulufale atu i le falemaʻi, o faigata o le siama, o le matuia o le tino, o le hyperosmola coma e maualuga le maualuga o lona tino i le 50%.

O le a le coma o le hyperosmolar

O se hyperosmola coma o se tulaga ma le le lava o le malamalama ma le faʻaleagaina i totonu o faiga uma: faʻataʻitaʻiga, gaioiga o le loto ma le faʻaitiitia o le vevela, o le urine e taofi le faʻamalosi. O se tagata i lenei taimi paleni moni i le tuaoi o le olaga ma le oti. O le mafuaʻaga o nei faʻafitauli uma o le hyperosmolarity o le toto, o lona uiga, o se faʻateleina o lona maualuga (sili atu i le 330 mosmol / l ma le masani o le 275-295).

O lenei ituaiga foma o loʻo faʻaalia i le maualuga o le kulukose o le toto, e sili atu i le 33.3 mmol / L, ma le faʻamalolo tele. I lenei tulaga, o le ketoacidosis ua toesea - o tino o le ketone e le o iloa i le urine e suʻega, o le mānava o se maʻi suka e le manogi ai le acetone.

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo, o le hyperosmola coma ua vaʻavaʻaina o se soliga o le metabolism masima vai, o le tulafono e tusa ai ma le ICD-10 o le E87.0.

O se tulaga o le hyperosmolar e taʻitaʻia ai i se coma e seasea ona maua; i togafitiga faafomaʻi, e tasi le mataupu e tupu i le 3300 gasegase i le tausaga. E tusa ai ma fuainumera, o le averesi o le matua o le maʻi e 54 tausaga, ua maʻi i le maʻisuka e le o le insulin-toto type 2, ae le pulea lona maʻi, o le mea lea, e tele ana faʻafitauli, e aofia ai le nephropathy i le maʻisuka ma le le atoatoa. I le tasi vae tolu o tagata gasegase i se siama, o le maʻisuka e umi, ae e le i mauaina ma, e tusa ai, e leʻi togafitia i lenei taimi atoa.

Pe a faatusatusa i le ketoacidotic coma, o le hyperosmola coma e masani ona faasefulu ona faaitiitia. O le tele o taimi, o ona faʻaaliga e oʻo lava i se taimi faigofie, e taofia e le maʻisuka lava ia, e aunoa ma le matauina - latou te faʻasaʻoina le kulukose toto, amata ona inu tele, ma liliu atu i se nephrologist ona o faafitauli tau fatuga.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O le hyperosmolar coma e atiae i le maʻisuka malosi i lalo o aafiaga o itu nei:

  1. Faʻaleagaina tele ona o le tele o mu, faʻaogaina poʻo le faaumiumi o le faʻaaogaina o togafitiga, faʻamaʻi ma le iniseti, lea eo mai faatasi ma le vomiting ma le manava.
  2. O le le atoatoa o le inisalini ona o le le tausisia o le taumafa, o le le faʻaaogaina o fualaau e maualalo le suka, ogaoga faʻamaʻi poʻo le faʻamalositino, togafitiga ma fualaau oona lea e taofia ai le gaosia o le inisalini.
  3. Le maʻisuka le togafitia.
  4. Faiga faʻamaʻi umi o fatugaʻo e aunoa ma togafitiga talafeagai.
  5. Hemodialysis poʻo le kulukose le mautonu pe a le iloa e fomaʻi le maʻisuka i se tagata maʻi.

O le amataga o le hyperosmola coma e masani ona o faatasi ma le hyperglycemia ogaoga. Glucose e ulu atu i le toto mai meaʻai ma faʻatasi loa ona gaosia e le ate, o lona ulufale atu i totonu o le tino e faigata tele ona o le faʻamalosia o le inisalini. I lenei tulaga, o le ketoacidosis e le tupu, ma o le mafuaʻaga o lenei toesea e leʻi maeʻa tonu ona fuafuaina. O nisi tagata suesue e talitonu o le fomaʻi o le hyperosmola o le a tupu pe a lava le inisalini e puipuia ai le malepe o gaʻo ma le fausia o tino o le ketone, ae e laitiiti tele le taofia o le gau o le glycogen i totonu o le ate ma le fausia o le kulukose. E tusa ai ma se isi faʻataʻitaʻiga, o le faʻasaʻoina o gaʻo gaʻo mai mea faʻapipiʻi e taofiofia ona o le leai o ni hormones i le amataga o maʻi o le hyperosmolar - somatropin, cortisol ma glucagon.

O isi suiga faʻaleagaina e mafua ai le coma hyperosolla e lauiloa. Faatasi ai ma le alualu i luma o le hyperglycemia, o le faateleina o le vevela. Afai e masani ona galue gaʻo, ona oʻo lea i le tapulaa o le 10 mmol / L e sili atu, o le kulukose e amata ona faʻasolo i le urine. Faʻasalaga le toe gaioiga o le tino, e le tupu i taimi uma lenei faagasologa, ona faʻapupulaina lea o le suka i totonu o le toto, ma o le tele o le urine e mafua ona o le faaletonu o le mafaufau i fatugaʻo, toe amata le susu. O le suavai e tuu ai sela ma le avanoa i le va oi latou, o le maualuga o le felafolafoaʻi o le toto ua faaitiitia.

Ona o le faʻamalaina o sela o le faiʻai, ua tutupu mai ai ni mea e tutupu i le neurology, o le faʻateleina o le toto e faʻamalolo ai le thrombosis, ma e oʻo ai i le le lava o toto i tino. I le tali atu i le faʻamalaina, o le faʻavaeina o le hormonone aldosterone e faʻapupulaina, lea e puipuia ai le sodium mai le ulufale atu i le urine mai le toto, ma o le hypernatremia e atiina ae. O ia, i le isi itu, e faaosofia ai le afaina ma le fulafula i le mafaufau - ua tupu se coma.

I le leai o ni auala e faʻamalolo ai e faʻaitiitia ai le tulaga o le hyperosmolar, o se taunuuga oti e le maalofia.

Faailoga ma Faailoga

O le atinaʻe o le hyperosmolar coma e tasi le lua i le lua vaiaso. O le amataga o le suiga e afua mai i le faʻaitiitia o le taui o le maʻisuka, ona oʻo mai ai lea o faailo o le faʻamalolo. Ma le mea mulimuli, o aʻafiaga o le neurological ma taunuuga o le osmolarity maualuga.

Mafuaaga o FaailogaFaʻaaliga mai fafo o loʻo i luma o le hyprosmola coma
Totogi o le MaʻisukaTigā, faʻaauau faifaipea, faʻamago, vevela le paʻu, faʻavauvau i luga o le mucous membranes, vaivaiga, vaivai faifaipea.
FaʻamalalainaO le mamafa ma le mamafa o le paʻu o le tino, o le a faʻavaivai ai le tino, o le a tumau pea le gutu o le tino, o le paʻu e paʻu ma malulu, o lona galala ua leiloa - pe a uma ona faʻasolosolo i se lapoʻa ma tamatamai lima e lua, o le paʻu e sili atu ona lemu nai lo le masani.
Faʻafitauli le mafaufauVaivaʻa i vaega o maso, e oʻo i le maʻi pipili, faʻasalaga o mafaufauga poʻo le hyperreflexia, gasegase, faʻafeiloaʻiga, faʻalavelave faʻapitoa e pei o vailaʻau. O le tagata maʻi e le toe tali atu i le siosiomaga, ona le iloa ai lea.
Faiva i isi totogaManua, arrhythmia, vave oso, manava manava. E faʻaitiitia le faʻaaogaina o le Urine ma faʻamalo loa. E mafai ona faateleina le vevela ona o le soliga o le vevela, fatu fatuga, taʻavale, thromboses e mafai.

Ona o le mea moni e faapea o le gaioiga o totoga uma ua solia i le hyperosmola coma, o lenei tulaga e mafai ona puipuia e se fatuga o le fatu poʻo ni faailo e talitutusa ma le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi. Ona o le faiʻai o le edema, e ono masalomia le encephalopathy faigata. Ina ia vave ona faia le faʻamaonia saʻo, e tatau i le fomaʻi ona iloa le maʻisuka i le talafaʻasolopito o le maʻi poʻo le taimi e faʻamaonia ai e tusa ai ma auiliiliga.

Tomai e manaʻomia

O suʻesuʻega e faʻavae i luga o faʻamaoniga, suʻesuʻega falesuesue, ma le maʻisuka. E ui i le mea moni o lenei tulaga e sili ona taatele i tagata matutua e iai le faʻamaʻi 2, o le hyarosrosia coma e mafai ona atiae i le ituaiga 1, tusa lava po o le a le matua.

E masani lava, o se suʻesuʻega auiliili o le toto ma le urine e talafeagai mo le faia o se faʻamaoniga:

FaʻamatalagaAse o le Hyperosmolar
Glucose o le totoFaʻateleina le siʻitia - mai le 30 mmol / l i numera tele, o nisi taimi e oo atu i le 110.
O le osmolarity o le plasmaE matua sili atu le malosi nai lo le hyperglycemia, hypernatremia, o le faateleina o le vevela urea mai le 25 i le 90 mg%.
Urinary glucoseE iloa pe afai e le o iai le toilalo ogaoga.
Ketone tinoE le o iloa i totonu o le vevela poʻo le urine.
Igoa eletise i le plasmasodiumO le aofaʻi o le a faʻaleleia pe afai ua uma ona faʻamaʻaʻaina le tino, e masani pe laʻititi laʻititi i le ogatotonu o le faʻamaʻavaʻaina, pe a tuʻuina e le vai le fusi i totonu o le toto.
palukaO le tulaga e fesuisuiai: pe a alu le vai i sela, ua lava, ona tupu ai lea o se faaletonu - hypokalemia.
Taʻu atoa totoHemoglobin (Hb) ma le hematocito (Ht) e masani ona siitia, sel o le paʻepaʻe (WBC) e sili atu nai lo le masani i le leai o ni faʻamaoniga faʻaalia o le faʻamaʻi.

Ina ia iloa le faʻaleagaina o le fatu, ma pe mafai ona tumau le toe faʻaolaina, ua maeʻa le ECG.

O le algorithm faʻafuaseʻi

Afai o loʻo maʻi le maʻi suka poo ua i ai se tulaga le atoatoa, o le mea muamua e fai o le valaʻau o se falemaʻi. E mafai ona tuʻuina atu tausiga faʻafuaseʻi mo le hyperosmola coma na o le potu maʻi tigaina. O le televave o le a tuʻuina atu le tagata maʻi i ai, o le maualuga o lona avanoa e ola ai, o le itiiti ifo o le tino o le a faʻaleagaina, ma o le a mafai ona toe malosi vave.

Aʻo e faʻatali mo se falemaʻi e te manaʻomia:

  1. Taʻu le tagata maʻi i lona itu.
  2. Afai e mafai, ia afifi e faʻaitiitia ai le vevela vevela.
  3. Mataʻituina ma manavaina, pe'ā tatau ai, amata le manava faʻamalosi ma le maso o le loto.
  4. Fua le suka toto. I le tulaga o le soona malosi, faʻaaoga le inisalini puupuu. E le mafai ona e ulufale i le inisalini pe afai e leai se glucometer ma le kulukose e le maua, o lenei gaioiga e mafai ona faʻaosoina ai le maliu o le maʻi pe afai ei ai lona hypoglycemia.
  5. Afai ei ai se avanoa ma ni tomai, tuʻu se kuluga i le saline. O le fua faatatau o le pulega o se mataua i le lua.

A oʻo mai le maʻi suka ile maʻi tigaina, e vave ona ia suʻeina se suʻesuʻega, pe afai e tatau ai, faʻafesoʻotaʻi i se vaalele, toe faʻafoʻi le tafe o le urine, faʻapipiʻi se pusi i totonu o se vein mo le faʻaaogaina umi o fualaau.

O le tulaga o le maʻi e siakiina pea:

  • glucose e fuaina i le itula
  • 6 taʻi 6 itula - potassium ma sodium level,
  • ia puipuia le ketoacidosis, tino o le ketone ma le malosi o le toto o loʻo pulea,
  • o le aofaiga o le urine ua faʻatuina atu ua fuafuaina mo le taimi atoa e faʻapipiʻi ai le laʻau,
  • pulse, mamafa ma le vevela e masani ona siakiina.

O faʻavae autu o togafitiga o le toe faʻafoisia o le paleni-masima, faʻamaloloina o le hyperglycemia, togafitiga o faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave.

Faʻaleleia o le faʻamaʻaʻaina ma toe faʻaleleia o eletise

Mo le toe faʻafoʻiina o le vai i le tino, o gaioiga volumetric intousions e faia - e oo atu i le 10 lita i le aso, o le itula muamua - e oo atu i le 1.5 lita, ona faʻaitiitia lea o le voluma o le vaifofo i le itula ile 0.3-0.5 lita.

O le vailaʻau ua filifilia e faalagolago i faʻamalama o le sodium na maua i taimi o suʻega suʻega:

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

Sodium, meq / LFaʻafouina o le vaiFaʻasinotonu,%
E itiiti ifo i le 145Sodium Chloride0,9
145 i le 1650,45
E silia i le 165Glucose solution5

I le faʻasaʻoina o le faʻamaʻavaina, i le faʻaopopo i le toe faʻaleleia o le suavai i totonu o sela, e faʻapupulaina foi le toto, aʻo faʻaitiitia le tulaga o le hyperosmolar ma faʻaitiitia le maualuga o le suka o le toto. O le toe faʻamaʻiina o loʻo faʻaaogaina ma le puleaina o le kulukose, talu ai ona o lona pa'ū toso e mafai ona mafua ai le paʻu vave o le mamafa poʻo le ceremaral edema.

A oʻo mai le urini, toe faʻaleleia le faʻasaoina o le potassium i le tino e amata. E masani lava o le potassium chloride, i le toesea o le toilalo - phosphate. O le faʻamanuiaga ma le tele o pulega e filifilia e faʻavae i luga o taunuuga o suʻesuʻega masani o le toto mo le potassium.

Puleaina o le Hyperglycemia

O le kulukose o le toto e faasaʻoina e le togafitiga o le inisalini, o le inisalini e faʻatautaia le faia o gaioiga, i ni nai laasaga, e lelei i le faʻaauau pea ona afaina. I le maualuga maualuga o le hyperglycemia, o le tuiina o le homone i totonu o se aofaiga e oo atu i le 20 iunite ua vave faia.

Faʻasuala tele, e le mafai ona faʻaaogaina le inisalini seʻia toe faʻafoisia le paleni o le vai, o le kulukose i lena taimi e faʻaitiitia vave. Afai o le maʻisuka ma le hyperosmola coma e faigata tele i faʻamaʻi pipisi, e ono manaomia le inisalini nai lo le mea masani.

O le faʻaofiina o le inisalini i lenei vaitau o togafitiga e le o lona uiga e tatau i le tagata maʻi ona sui i lona olaga atoa. O le tele o taimi, pe a maeʻa le faʻamautuina o le tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona totogi e ala i le mate (meaai mo le maʻisuka ituaiga 2) ma le faʻaaogaina o fualaau suka.

Faʻafofoina mo Mafatiaga Faʻatasi

Faatasi ai ma le toefuataiga o le osmolarity, ua uma ona faia le faasaʻoga poo le masalomia o le solia o tulafono:

  1. Ua faʻaumatia le Hypercoagulation ma ua puipuia le thrombosis e ala i le puleaina o le heparin.
  2. Afai e faʻateleina le toilalo, e faʻaogaina le toto.
  3. Afai e osofia le coma hyperosmola i le faʻamaʻi pipisi o fatugaʻo poʻo isi totoga, o loʻo faʻamautuina ai mea faʻamaʻi.
  4. Glucocorticoids o loʻo faʻaaogaina e avea ma togafitiga faafomaʻi.
  5. I le faaiuga o togafitiga, o vitamini ma minerale ua faatonuina e fai mo a latou tupe leiloa.

Le mea e faʻamoemoeina - vaʻai

O le faʻataʻitaʻiina o le hyperosmolar e tele lava e faalagolago i le taimi o le amataga o togafitiga faafomaʻi. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le a le mafai ona puipuia pe toe faʻaleleia i le taimi. Ona o le tuai o togafitiga, 10% o tagata gasegase i lenei ituaiga maliu. O le mafuaʻaga o mataupu e totoe o le maliu ua manatu o le matua, o le maʻisuka e leʻoʻoʻo le umi, o se "bouquet" o faʻamaʻi na faʻapupulaina i le taimi lenei - fatuga ma fatuga fatu, angiopathy.

O le maliu faatasi ma le coma o le hyperosmola e masani lava ona mafua ona o le hypovolemia - o se faaitiitia o le toto. I totonu o le tino, e mafua ai le le lava o gaioiga o le tino, aemaise o totoga o loʻo i ai suiga faʻapitoa o le natura. E le gata i lea, o le edema o le cerebral ma gasegase matautia e mafai ona muta le afaina.

Afai o le togafitiga e fetaui lelei ma aoga, o le maʻisuka maʻi ua toe malamalama, coma ua mou atu, kulūkose ma le toto osmolality faʻamaonia. O faʻamaʻi o le neurological pe a tuua se coma e mafai ona tumau mai ni nai aso i ni nai masina. O nisi taimi o le toe faʻafoʻatoaina o galuega tauave e le tupu, maʻi pipili, faafitauli o tautalaga, le mautonu mafaufau e mafai ona tumau.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Etiology ma pathogenesis

O le aiology o le hyperosmola coma e fesoʻotaʻi ma le olaga o se tagata. E maitauina e masani lava i tagata ei ai le ituaiga lona lua o le maʻisuka ma sili atu i le matutua, i tamaiti - i le leai o se pule a matua. O le mafuaʻaga autu e mafua ai le faateleina o le toto toto i le i ai o le hyperosmolarity ma le leai o se acone i totonu o le toto.

O mafuaaga mo lenei tulaga e mafai ona:

  • tele le leiloa o le vai e le tino ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o togafitiga, manava pe vomiting, faʻamafanafana,
  • le lava o le inisalini ona o le solia o le inisalini togafitiga poo pe a le faia,
  • maualuga manaoga mo inisalini, e mafai ona afaina i le le paleni o meaai mama, faamai pipisi, manua, le faaaogaina o fualaau faasaina poo le faalauiloaina o le kulukose.

E leʻo manino lelei le faʻalogoina o le gaioiga. E iloa e maualuga le maualuga o le kulukose i le toto, ma o le gaosiga o le inisalini, i se isi itu, e faaitiitia. I le taimi lava e tasi, o le kulūkose e faʻaogaina i totonu o masini, ma gaʻo le taofi o le gaosiga ma faʻamalosi i totonu o le vailaʻau.

Afai e tele le gau o le vai i le tino, ona faʻaitiitia lea o le toto o le toto felafoaʻi, o le a sili atu le manogi ma le osmolar ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose, ma le sodium ma le konatela.

Faailoga o se coma hyperosmola

O le hyperosolla coma o se faagasologa faifai malie e atiina ae i le tele o vaiaso.

O faailoga o lea tulaga e faasolosolo malie lava ma foliga mai i le pepa:

  • faʻateleina le faʻaleleia o le urine,
  • faateleina le galala
  • mamafa le mamafa o le mamafa i se taimi puupuu,
  • vaivai faifai pea
  • maualuga mago o le paʻu ma mucous membranes,
  • tulaga lautele o le soifua maloloina.

O le faʻalavelave lautele e faʻaalia i le le naunau e alu, o le pa'ū o le toto ma le vevela, ma le faʻaitiitia o le paʻu.

I le taimi lava lea e tasi, o loʻo i ai ni faʻamaumauga faʻafomaʻi, faʻaalia i:

  • faavaivaia po o le sili atu o le faalauteleina o manatu,
  • faʻailoga
  • upu le atoatoa
  • faoa faamalosi
  • mafaufau le lelei
  • solia o le leai o se tulaga o gaoioiga.

I le leai o ni laasaga talafeagai, o le valea ma le pa, e mafai ona tupu, lea e 30 pasene o mataupu e mafua ai le oti.

E le gata i lea, pe a maitauina faafitauli:

  • faʻaleagaina o meaola
  • pancreatic inflammation,
  • vailaʻau vavalalata loloto,
  • toe le manuia.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Mo le faʻamautinoaga saʻo ma le togafitiga o le hyperosmola coma i le maʻisuka, e manaʻomia le faʻamaonia. E aofia ai le lua vaega autu o metotia: o se tala faʻasolopito ma se suʻega suʻega ma suʻega falesuesue.

Iloiloga o le tagata maʻi e aofia ai le iloiloga o lona tulaga e tusa ai ma faʻamaoniga o loʻo i luga. O se tasi o itu taua o le manogi o le acetone i le ea na faʻamaʻiina e le maʻi. I le faʻaopoopoga, o vailaʻau faʻamaʻi e manino lava le iloa.

O isi faailoilo e mafai ona faʻaosofia ai se tulaga talitutusa o le tagata maʻi e iloiloina foi:

  • hemoglobin ma le hematocrit,
  • toto toto paʻepaʻe
  • urea eletise nitrogen i totonu o le toto.

Afai ei ai se masalosalo pe manaʻomia ona iloa ni faʻalavelave, o isi metotia suʻesuʻe e mafai ona faʻatulagaina:

  • O le ultrasound ma le X-ray o le pancreas,
  • electrocardiogram ma isi.

Vitio e uiga i le suʻesuʻeina o le coma mo le maʻisuka:

Fesoasoani faʻafuaseʻi

Faatasi ai ma se coma hyperosmola, o le tulaga o se tagata e faigata ma e mamafa i minute uma, o lea e taua ai le avatu saʻo ia te ia le fesoasoani ma ave ese o ia mai lenei tulaga. E naʻo se tagata poto faapitoa e faʻamalololōina e mafai ona tuʻuina atu sea fesoasoani, pe a fai e tatau ona ave le tagata maʻi i se taimi vave e mafai ai.

Aʻo malaga le falemaʻi, e tatau ona e tuʻu le tagata i le tasi itu ma ufiufi i se mea e faʻaitiitia ai le paʻu vevela. I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina lona manava, ma afai e tatau ai, faia le suāsusu faʻamalosi poʻo le faʻaoʻo le fatu.

A maeʻa ona ulufale atu i le falemaʻi, e vave ona tuʻuina atu le suʻega ina ia maua ai se suʻesuʻega saʻo, ona faʻasolo atu ai lea o fualaau e aveese ai le maʻi mai se tulaga ogaoga. O loʻo faʻatulagaina le faʻafefe o le vai, e masani lava o se vaifofo, lea e suia i le vavalalata. I lenei tulaga, ua faaopoopoina eletini eletise e faasaʻo ai le vai-electrolyte metabolism, ma se fofo o le kulukose e faatumauina lona tulaga masani.

I le taimi lava e tasi, o le siakiina faifaipea o faailoga o le faʻavaeina: o le maualuga o le kulukose, potassium ma le sodium i totonu o le toto, vevela, mamafa ma pulus, le maualuga o tino o le ketone ma le maualuga o le toto.

Ia mautinoa e taofiofia le tafe o le urine ina ia aloese mai le edema, lea e ono mafua ai ona ogaoga taunuuga, e masani lava ona tuu se pusi i luga ole maʻi mo lenei mea.

Isi gaioiga

I le tutusa ma le toe faʻaleleia o le paleni o le vai, o le togafitiga o le inisalini ua faʻataʻitaʻiina mo le maʻi, e aʻafia ai le faʻaogaina o le hormone.

I le amataga, e 50 iunite ua faʻalauiloaina, lea e vaevaeina i le afa, faʻapipiʻi le tasi vaega i le vavave, ma le lona lua e ala i maso. Afai o le maʻi ua i ai le vavalalata, ona faia lea o le inisalini e naʻo le toto lava. Ona faaauau ai lea o le goto o le hormon seia oo ina oʻo atu le glycemia i le 14 mmol / L.

I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le toto e siakiina pea, ma pe a pa'ū i le 13.88 mmol / l, ua faaopoopo le glucose i le vaifofo.

O le tele o le suavai e ulu atu i le tino e mafai ona faaosoina ai le cerebral edema i le tagata maʻi; ina ia puipuia ai, ua tuuina atu ai i le tagata maʻi se vaifofo oona o le kulutamic acid i se voluma e 50 mililita. O le puipuia o le thrombosis, o le heparin ua faatonuina ma le pulea o le toto coagulation.

Faʻaaliga ma Puipuiga

O le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi tele lava e fuafua i le taimi e fesoasoani ai. O le vave lava ona tuʻuina atu, o le faʻaitiitia o faʻalavelave ma faʻafitauli na tutupu i isi totoga. O le taunuuga o le coma o le solia lea o totoga, lea na i ai i lena taimi na i ai ni faʻafitauli faʻapitoa. Muamua, o le ate, pancreas, fatugaʻo ma vaʻa toto e aʻafia.

Faʻataʻitaʻiga togafitiga, o le faʻalavelave e itiiti, e toe iloa e le tagata maʻi i totonu o nai aso, o le maualuga o le maualuga o le suka e faʻamaonia, ma o le a le toe i ai faʻamaʻi. Na te faʻaauau lona soifuaga masani e aunoa ma le lagonaina o aʻafiaga o se pa.

E le mafai ona faʻamaʻi mai ni faʻamaʻi o le neurology i nai vaiaso ma e oʻo lava i masina. Faʻataunuʻu tele, atonu e le o ese atu, ma o loʻo tumau pea le maʻi poʻo le maʻi o le tagata maʻi. O le tausiga umi e mafua mai i faigata ogaoga seia oo i le maliu o le tagata maʻi, aemaise lava i latou o loʻo i ai isi faʻamaʻi.

O le puipuia o le tulaga e faigofie, ae manaʻomia le mataʻituina e le aunoa. E aofia ai i le puleaina o faʻamaʻi o totoga i totonu, aemaise lava le cardiovascular system, gaʻo ma le ate, talu ai o loʻo sili ona latou auai i le faʻaleleia o lenei tulaga.

O nisi taimi o le hyperosmola coma e tupu i tagata e le o iloa lo latou maʻisuka. I lenei tulaga, e taua le gauai atu i faailoga, aemaise lava le fiainu pea, aemaise lava pe a iai ni aiga o le aiga o loʻo mafatia i le maʻisuka.

E taua foi le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka:

  • siaki pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • pipiʻi i meaʻai faʻatatau
  • aua le solia le meaai,
  • aua le suia le tui o le inisalini po o isi fualaau oona ia oe lava,
  • Aua le tagofia vailaau e le pulea
  • matau le taofi o mea faitino,
  • mataʻitu mataʻitusi o le setete o le tino.

O nei mea uma o loʻo faigofie ona faʻaaogaina lea na e manaʻomia ona e manatuaina. A uma lava, o le maʻisuka na mafua ona o se olaga le talafeagai ma ona o lea mea e oʻo atu ai i taunuuga ogaoga.

Tuua Lau Faamatalaga